E iai le cholesterol i totonu o le suāuʻu manogi? O le mea moni e uiga i le suauu free cholesterol

O le suauʻu suauʻu e maua mai i suauu. E masani ona faʻaaoga i le kuka mo le kukaina o kosi lona lua, lalagaina salakeke. Margarine, e gaosia ai le suauu, e faʻaaogaina i le gaosiga o meaʻai.

E pei o taumafa uma o laau, e leai se cholesterol i le suauʻu suauu. O nisi taimi o lenei mea moni e faʻamalosia faapitoa e le au gaosi oloa ina ia faʻasalalau se oloa. Cholesterol o se vaega o siama o sela o manu, o vailaʻau toto e aofia ai lona phytosterol tutusa. Ae ui i lea, i fatu o le sulu, e itiiti lava.

Faʻavae ma aoga aoga

O mea e faaaoga i le gaosiga ma se maualuga maualuga o le vaitamini E e aoga mo le lipid metabolism, o le galuega o le cardiovascular system:

  • fetuutuunai le fatu fatu
  • aveese le aofaʻi o cholesterol mai le tino, faʻamamaina toto toto,
  • toe faʻaleleia le tino o le tino, puipui o latou faʻavalea,
  • faʻaitiitia ai le ono mafai ona faʻaoʻo toto.

O ituaiga eseese e le fautuaina e tatau ona faʻaaoga e tagata e maualuga le lamatiaga o le fatu fatu, stroke, maʻi fatu fatu, ma le atherosclerosis.

E i ai se mea taua, e aofia ai le tele o vitamini e manaʻomia e le tino:

  • Polyunsaturated fatty acids: linolenic, oleic, palmitic, peanutasi, linoleic, o le vaʻavae o le faavae lea o le oloa. Acids e lagolago le masaniga masani o le fatugalemu o le tino, mafaufau, fatu, aveese cholesterol matautia, faamama, toe faʻafoʻi toto toto.
  • Vitamin E (tocopherol) o le antioxidant natura. E aofia ai i le tele o mea, faʻaititia ai le lamatiaga o le atinaʻeina ole tuma.
  • Vitamin A (retinol). Lagolagosua i le faʻamaʻi, muso leo. E manaʻomia mo le tupu o lauulu, faʻaleleia le tulaga o le paʻu.
  • O le Vitamin D e nafa ma le saʻo, faʻatulagaga talafeagai o le maskloskeletal, ma le puipuia o meaʻai i tamaiti. Faaleleia le tuufaatasiga o le calcium, fuamoa.
  • Vitamin F o loʻo faʻatusalia e polyunsaturated fatty acids: Omega-3 e tusa ma le 1%, o le eletise omega-6 e le o faʻamautuina. Vitamin F faamalosia le puipui o toto toto, faʻaleleia le toto, aveese le toxins, toxins. E le faʻasaʻoina ai aʻafiaga saoloto.

O mea faaopoopo e aofia ai lecithin, phytin, pūtini. Se vaega itiiti o tannins, fiber.

Faʻasalaina ma faʻalelei

O le aofaʻi o le vailaʻau vitio E sili ona taua e faʻalagolago i le metotia o le gaosiga ma le gaosiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o suauu e leʻi faʻasalaina e aofia ai le 45-60 mg / 100 g, maua mai i le faʻamalosia - 20-38 mg / 100 g.

E lua ituaiga o oloa e eseese i le auala o sauniuniga, faʻamamaina, ma mulimuli ane gaioiga:

  • Faʻasalaina - e maua mai i fatu na na o le faʻaaogaina o masini. Muamua le malulu na gaosia ai le oloa. E i ai se manogi faapitoa, e maua ai le lanu enaena auro. E le talafeagai mo le faʻavelaina, ua faʻafeiloaia i salakeke, itu o ipu, saunia ni sau mafanafana. O loʻo aofia ai le maualuga o le faʻaogaina o meaʻai.
  • Faʻamāina - faʻapipiʻiina i le auala e faʻaaogaina ai. O le keke e totoe pe a uma le faʻamavaega muamua e togafitia i solventic organic, lea e aveesea mulimuli ane mai le oloa. O le gaioiga o se vailaʻau mamā mai mea leaga eletise. E leai se tofo, manogi, toetoe lava a le lanu. E talafeagai mo le faʻavelaina, taʻavale, faʻasaoina.

O le oloa e leʻi faʻamaonia o se punaoa taua o vitamini, macro-ma microelements. O le suauu suauu e le o iai le cholesterol, o lea e mafai ona faʻaaogaina mo togafitiga, puipuia o le thrombosis, atherosclerosis.

Faʻaaoga faʻaaogā e faʻamalosia ai puipui puipui, puipui o le tino, faʻaleleia faiga faʻaoga, urogenital ma endocrine.

Auala e faʻaoga ai

Faatasi ai ma le hyperlipidemia, e fautuaina e inu i luga o se manava gaogao, faalua / aso mo le 1 tbsp. l Afai e le mafai ona e faʻaaogaina i lona tulaga mamā, e mafai ona e faʻaaogaina i se salati po o se ipu meaʻai, ae masani lava.

Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le cholesterol, e mafai ona e faʻaaoga togafitiga faʻasoifua masani:

  • Vodka tincture e faʻaleleia ai le gaioioiga o le fatu, endocrin system, toe faʻaleleia ai sela o le ate, faʻaleleia ai le metabolism lipid. 30 ml o suauʻu, 30 ml o vodka ua faʻafefiloi lelei mo le 5 minute ma inu loa. Faʻaalu faalua / aso 40-60 minute ao leʻi 'aʻai. O le togafitiga e tasi le masina. O aso uma e 10 e faia ai se malologa lima aso. O le vasega lona lua e mafai ona faia i le 1-2 tausaga. Afai o togafitiga o loʻo i ai soʻo se itu (faʻamaʻaʻalo masani, faʻalavelaveina o le mea e gaosi ai meaʻai), o le vailaʻau e vave taofia.
  • O le paluga faafomai e faavae i luga o le meli e faʻamamaina ai toto toto, faʻagesegese le atherosclerosis. Faafefiloi 1 lep. meli ma le pata seia lelei. 'Ai ma le 30 minute aʻo leʻi' aʻai. O le umi o togafitiga e 1 le vaiaso.
  • E faʻaaogaina le suāuʻu suauu e togafitia ai le atherosclerosis, anemia, faʻamaʻi fatu fatu. O le ulu o le silati ua faʻamaʻapeʻa, tufatufaina atu i se lomitusi, sasaaina le 0.5 l o le suauu. Faʻamalosia le 1 vaiaso. Faaaoga tolu taimi / aso mo le 1 tbsp. l afa itula ao lei faia se taumafataga. O le togafitiga e 2-3 vaiaso.

O fua uma e faʻaaogaina na o le suauʻu e leʻi faʻaaogaina. E le fautuaina le faʻaaogaina faifaipea o oloa mo tagata o loʻo mafatia i faʻamaʻi o le gallbladder, pelelele.

Mea na saunia e le tusitala o le poloketi
e tusa ai ma le faiga faʻavae a le saite.

Le eseesega i le va o fualaʻau ma gaʻo manu

Oona o meaai ia e maua ai le pasene maualuga o aoga gaʻo.

  1. O gaʻo faʻamamaina e le faʻamamaina e mafai ona tuʻuina atu elemene elemene i a latou 'elemene, "faʻapipiʻi" i latou, faʻaleleia ma faatonutonuina le metabolism o toetoe lava o mea uma. E le gata i lea, latou te avea o ni mea mama, aveeseina o le cholesterol saoloto mai le toto ma fufulu ese ua uma ona teuina mai le puipui lapisi. O siama o meaola ma tagata e le faʻapipiʻiina ai gaʻo eletise polyunsaturated, latou te ulu atu i o latou tino naʻo meaai, ma o lea e taua ai.
  2. Oona gaʻo mama e fegalegaleai vaivai ma isi mea. O latou o le punaoa autu o le malosi e faatalitali ai poloaiga i totonu o mea e maua ai le gaʻo, auai i vaega faʻasoa o le hormonal, ma tuʻuina atu le gaosaʻo i siama. O gaʻo susu o loʻo gaosia e tisipesa o le tino o le tagata i fuainumera, ma atonu e le o iai i le taumafataga.

O meaai mama e aofia uma ituaiga o meaola, na o ituaiga eseese lava. Meaʻai e sili atu ona tumu - ia maua se fasi pepa laititi ma se mea maualalo maualalo.

E le faʻamauaina i le tele o gaʻo fualaʻau - vai ma amata ona faʻamalosi i le malulu.

I le faʻaitiitia o le cholesterol, e tatau ona e aʻoaʻo pe faʻapefea ona faia se lisi ma se faʻaititia o le maualuga o le gaʻo o gaʻo. A le o lena, o le a tumau pea le le toe taʻua ma o le a tafe i totonu o le toto, matautia le fesootai ma puipui puipui.

Ole suauu mama e leai ni manogi e liua i le cholesterol e mafua mai i gaioiga faisisi. O le faagasologa ma le le atoatoa e tupu i le toetoe lava o mea uma o manu ma tagata, ae o lona autu autu o le ate. O le cholesterol faʻasalalauina e salalau i le toto i totonu o le tino, e ulu i totonu o potu uma. O le mea lea, o meaola manu e aofia uma ai gaʻo gaʻo ma a latou lava cholesterol. E tele naua i le pata, puaa, povi ma le gaʻo moa, iʻa malulu-vai.

E leai ni totoga o laau toto e pei o manu, o le mea lea, o kamupani e gaosia ai suauʻu fuālaʻau e le o se mea aoga le tusi i luga o igoa "e aunoa ma le cholesterol."A uma mea uma, o se oloa lenei o le faʻaaogaina o suauu (fatu, nati, nisi o fualaau aina ma laau) ma le gaosiga o gaosiga o mea gaosi:

  • olive
  • sana
  • peanesi
  • soya
  • fatu sesame
  • buckwheat
  • sea ​​buckthorn
  • susu susu
  • flax
  • faʻasoesa
  • walnuts, almonds, nuts pine,
  • vine vine, cherries, apricot ...

Ae i lo matou atunuu o le sili ona lauiloa mata matagi, ma e manaʻomia le iloa mea uma e uiga ia te ia.

Cholesterol i Suauu Soo

O le gaʻo mai fatu o le sunflower o se mea taugofie ma taugofie mea taumafa, e le pei o ona aiga, e maua mai i fafo. Mo i matou, e sili atu ona masani le tofo, ua matou aʻoaʻoina e faʻaaoga tatau i le kukaina o mea malulu ma vevela, i le kuka ma le faʻasaoina. E mafai ona aofia ai ia meaai i mea taumafa ma le atherosclerosis? E i ai cholesterol i totonu o tatou, tagatanuu, fuālaʻau manogi, ma o le ā le leaga?

O nisi o tekinolosi mea taumafa e faʻamalosi i le i ai o le cholesterol i le suauʻu suauu, e ui lava e leai se tasi e iloa le mea na sau mai ai. O se fesili talafeagai e tulaʻi mai: o le a le tele o le cholesterol oi ai? O le tusitala o le tusi lesona mo tagata tomai faapitoa i alamanuia o meaai "Oona ma Suauu. Gaosiga. Faʻavae ma meatotino. Talosaga "O Richard O'Brien e fai mai e aofia ai 0.0008-0.0044% cholesterol. E tusa ai ma le fua faatatau i aso taitasi o le oloa, o le 0.0004-0.0011 g. O le laʻititi e laʻititi lava e mafai ona le amanaiaina.

  1. Muamua lau - O le auala e sili atu ona faʻaogaina le siosiomaga o le gaosiga o le suauʻu, lea e faʻamautuina ai le uluai faʻamaʻi faʻasolosolo ma e le o faia ni mea fou. A maeʻa le malulu, o le suauʻu e puipuia ma faʻamaʻapeina. O le mea moni, o se gaʻo fualaʻau matala, e le mafai ona teuina mo se taimi umi, e le talafeagai mo le vevela o togafitiga o oloa, ae o loʻo i ai le manogi ma le tofo o fatu faʻala.
  2. At vevela vevela o le a vevela i le 110 °, ma o mea o loʻo faʻaaogaina e faʻaalia i le tasi ma le isi. O se taunuuga, o le lanu e sili atu ona lelei, ma o le tofo ma le manogi susulu. I luga o igoa o se oloa na maua e ala i le faʻaulu, "muamua spin" faʻaalia. Ua matua gauai uma lava le tino, ma ua manatu e sili ona aoga.
  3. Toesega - le laasaga o gaosiga e sosoo ai, e aofia ai le faʻaaogaina o suauu mai le keke pe a uma ona totoina fatu. E faʻafefiloi le suauu masi ma solvents o meaola, faʻateleina le gaosia o le suavai ma tuʻu ai se gaʻo e leai se gaʻo. O le mea e maua mai ai le faʻafefiloi e auina atu i se suʻega, lea e vavae ese ai le solvent. O le oloa mulimuli, e pei ona i ai i le taimi muamua, e puipuia ma faʻamaʻapeina. E mafai ona maua i faleoloa ua faailogaina "leai se faʻamaonia"
  4. Faʻatauina E talafeagai mo le faʻamamaina, aveese o vailaau e tineia ai manu faalafua ma metala mamafa, faʻalauteleina le ola ola, vavaeeseina ai gaʻo susu e maua ai se tofo le lelei ma ulaula pe a faga. Afai e alu le suauu suauu pe a maeʻa lenei laasaga faamama, e taua o le "faamamaina, le leʻo." Faʻatasi ai ma le faʻamamaina o le suavai, o le oloa e faʻaumatia ai ona fualaʻau ma mea elemene.
  5. Faʻavae - O se laasaga lea o le loloto o le faʻamamaina, lea e aveesea ai mea vevela mai le oloa. O le suauʻu faamama faʻaleagaina lea tatou te faʻaaoga soo, talu ai e lautele mo le sauniuniga o soʻo se ipu.
  6. Taofia Aveese atoa uma mea faʻaopopo ma tuʻu ai naʻo gaʻo gaʻo. I le malulu o le suauu moli, o le toe faʻaleleia o le tulaga o loʻo i ai pe leai foi. I le tulaga muamua, faʻamamaina, tosoina ma faʻamaʻapeʻavaina le suauʻu e le faʻatusa: leai ni lanu, manogi ma le tofo. O lona le mafai ona suia le tofo o meaai kuka kuka ua faʻaaogaina i le alalafaga taumafa. O le suauʻu faʻamaʻapeʻape e le faʻaaogaina e faʻaaogaina foi i le umukuka i le fale.

O faʻamanuiaga ma faʻalavelave o ituaiga eseese o fuālaʻau fuālaʻau

O faʻamanuiaga o soʻo se oloa e fua i le fua o mea e manaʻomia mo le tino ma mea leaga.Mai lea itu o le vaaiga, toetoe lava o fuālaʻau fuālaʻau uma e aoga: e leai ni a latou gaʻo faʻamalolo ma le tele o mea e le faʻamamaina ma faʻamalosia. O le tuusaunoaga o le niu ma le pama, ma o le cholesterol e leai sona aoga i ai: ua tumu i gaʻo tumu.

O le suauu, o sana ma olive o manu o oloa autu ia o le polyunsaturated and unsaturated acids, talu ai o le tofo e mafai ai ona e faaopoopo atu i ipu i le tele o mea. O latou masani masani e fesoasoani e faʻaleleia ai le faiʻai o le faiʻai, faʻamaonia le faʻamalositino o le intestinal, faʻamalosia le musika o le fatu ma vascular walls, fufulu le paʻu, ma faʻateʻa ese cholesterol leaga. La latou matafaioi i le faatelevaveina o le gataifale, puipuia o le osteoporosis, faaleleia atili o le vaaia o mea vaaia ma le faamaopoopoina o gaoioiga. Ma faʻaaoga tatau ai le suauu olive, o loʻo aʻafia ai le lamatia o le atiaʻe o le kanesa o le susu.

O le suauu o le Mustard, ae le o le oona tele, ei ai lona tino e mafai ona maua i le visepic ma le aʻafia. Sesame, faʻaopoopoga i gaʻo susu, e aofia ai le phosphorus ma le calcium - o le elemene autu o le ponaivi. Soy ma rapeseed (canola) o taʻitaʻi i le tau faasaga i le maualuga o le cholesterol. O faʻamalologa o faʻamalolo o le sami ma le suauʻu fufululaʻau e sili atu ona faʻaaogaina i le gaosia o vailaau mo togafitiga mo gasegase dermatological ma gastroenterological.

O suauu paʻu e faapitoa i le tofo, faʻaaogaina i ni mea laiti, e ui lava latou te le maualalo i le lelei o isi gaʻo fualaʻau. Latou te maualalo le cholesterol ma faʻalavelave foi le toto, e puipuia ai le thrombosis.

O le suauʻu e leai se cholesterol

I le faapipiiina i luga, e mafai ona tatou taʻu atu ma le mautinoa atoatoa: o le suauu e tupu e aunoa ma le cholesterol, ma o lenei mea o soʻo se suāuʻu manogi. E tusa lava pe faʻamaonia e se tasi lona auai i microdoses, i soo se tulaga, o le a leiloa i se mea i le gastrointestinal tract ma o le a le afaina ai le suʻega toto. Ae o le fesili pe o le suauu manogi e aofia ai vailaau e aafia ai le plasma cholesterol, o le tali o le ioe.

O fea suauu e sili ona lelei e faʻaaoga

Mo le faʻaaogaina i aso uma, e sili atu le faʻaaogaina o suauu mata, o lona uiga. muamua felanulanuaʻi. Latou te fetaui lelei mo salati, faʻafefeteina o fasi fualaau aina po o ni mea e 'ai meaʻai. Mo le faʻavelaina o meaai, e tatau ona filifili naʻo suauu faamamaina e le o faia ai ni carcinogens ma se mafanafana e tasi (o le taumafa i meaʻai falai i meaʻai sa masani ona faʻaaogaina e faʻateleina ai le aʻafia o le kanesa).

E ui lava i le eseesega o mea taua o fuālaʻau manogi, e mafai ona latou faia ni vavega i ni aofaiga talafeagai, aemaise lava mo le puipuia ma le togafitia o faʻafitauli o le gasegase. Ina ia foia le maualuga o le cholesterol ma puipuia ai le atherosclerosis, ua lava lea e faʻafefete 2 sipuni i le aso atoa. O le tele o le gaʻo oloa gaosia o le a faʻalautele ai le kalori o meaʻai, ma o le a vave ona aliali mai i luga o le manava ma itu.

I soo se togafitiga, e oo lava i mea taumafa, e tatau ona matauina le fua.

Faʻavae, vaega ma meatotino o le suauʻu manogi

O le suauu manogi e faia mai fatu o le sunflower, lea e muamua faʻamamāina mai le paʻu, ona auina atu lea mo le gaosiga. O fatu o fatu e pasi atu i taavale faʻapitoa, pipiʻi, ona oʻoi totonu o le konekarate. Mai mea gaogao mumu, o le suauu ua pipiʻi, lea ua faguina ma auina atu i faleoloa.

O le tuufaatasiga o suauu suauu e aofia ai vaega nei:

  1. Organic acids - oleic, linolenic, myristic, etc.
  2. Tele o mea tau meaola.
  3. Vitamin E, o fomaʻi e taua i vailaʻau taua e manaʻomia mo le tino o le tagata. O lenei elemene puipuia malu ma mamanu mai le faaleagaina i sela o le kanesa, e telegese lalo ifo i le faasologa o le soifua matua.
  4. Tocopherol.
  5. Vitamin A, lea e nafa ma le faʻaaliga, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino.
  6. Vitamin D - fesoasoani e faatumauina le paʻu ma le ponaivi.
  7. Vailaʻau o fualaʻau.
  8. Gaʻo gaʻo, e nafa ma le gaioiga o sela ma le masani ai o le tino.

O le mea lea, e le aoga le vaavaai i le tele o punaoa mo le tele o le cholesterol i totonu o le suauʻu suauu. E le o iai iina, ma e faatatau lea i le sola ma soʻo se isi mea totino.

Ae o le suauʻu manogi ma le cholesterol, e le o le ituaiga o oloa, poʻo le auala e faʻaaogaina ai e le afaina. O le mea lea, e le tatau ona e fefe e te 'aina le suauʻu faamamaina ma le le faʻamaonia e faia i auala nei:

E le afaina foi le aoga o le cholesterol i le faamamaina poo le suauu le faʻamaonia - o le aofaiga o le a tumau i le zero.

E mafua mai i le mea moni o le cholesterol o se oloa o le metabolism mulimuli i tagata ma manu. O se taunuuga, o le talo e amata ona gaosia, o se mea taufaamatau i tagata. O le mea lea, aua e te popole o le ai ai cholesterol i laau totő, fualaau aina ma fualaʻau.

Ma i lenei ituaiga pata, pei o pata, o loʻo i ai. Ma o le sili atu le maualalo o le gaʻo o lenei oloa, o le sili atu o le suauu e aofia ai le cholesterol. E fautuaina e tagata e taumafa mea taumafa le suia o ia oloa ma le salalau e aofia ai mea taumafa. O le tele o ituaiga o meaʻai susu e pei o le sisi, kulimi suamalie, susu e le aoga le 'ai. E tatau ona e filifilia naʻo meaai ma le maualalo o pasene o le gaʻo, le lava o le gaʻo, ina ia aua le faʻaitiitia le cholesterol ma e le afaina ai le viscosity o le toto.

O le suauu manogi ma le cholesterol o ni mea e le tutusa, aua o mea elemene ma gaʻo o loʻo i ai se mea e pei ole omega-3. O i latou e nafa ma le faʻaitiitia o le maualuga o lenei mea leaga i le toto, puipuia le atinaʻeina o atherosclerotic plate i totonu o toto toto. E tele omega-3 faʻamalosi i fatu o le flax ma le suauu ua faʻafefiloi, o le mea lea e fautuaina ai fomai e ave le 1 sipunni o le oloa mo tagata ua maua i le maualuga o le cholesterol.

O a faʻamanuiaga ma aʻafiaga o le suauʻu suauu?

Pe a maʻi tagata maʻi i se tagata tausi meaʻai pe afai o loʻo i ai le cholesterol i le suauʻu suauu, latou te maua se tali le lelei. Ae ui i lea, o le toatele e le talitonu e le o lea. O le lamatia mai le faʻaaogaina o lenei ituaiga oloa e mafai ona tulai mai i mataupu nei:

  1. O oloa na uia se faagasologa o le gaioiga lē atoatoa i se fale gaosi oloa poʻo se fale gaosi oloa. O lona uiga o le fefiloi o le a vevela, o se taunuuga o nisi mea e mafai ona liua ile tino. O i latou ia e ono lamatia ai le soifua maloloina o le tagata, aemaise lava, e mafai ona mafua ai le atinaʻe o kanesa.
  2. Pe a faʻasusu mea taumafa - aano o manu, iʻa, fualaau faisua, pateta, tamato, ma isi mea - o le faʻasaʻolotoina o mea afaina e amata i le maeʻa o le faʻapipiʻi o le oloa. O le mea lea, e masani ona faʻasaina le faʻaaogaina o meaʻai falai e fomaʻi, ina ia aua le faʻateleina le maualuga o le cholesterol i le toto ma e le mafua ai le atinaʻeina o se tui tumutumu.
  3. E mafai ona e faatupuina le maualuga o le cholesterol pe afai e te vevela meaʻai i totonu o se apa na faʻaaogaina i luma o lenei faagasologa, ona le fufuluina lea. O loʻo totoe pea le suauu peʻa, o mea ia e maua mai ai se vailaʻau faʻamaʻi, ma o le a faʻamalosia pe a maeʻa le faʻavelaina o meaai.
  4. Faʻaaoga masani o suauʻu e le i oʻo i ai se togafitiga atoatoa mo le faʻalanu o salakeke.

Afai e saʻo le faʻaaogaina o lenei oloa, o le ai ai se aafiaga lelei i le soifua maloloina. Aemaise lava, o le suauu suauu e fesoasoani e faatino ai togafitiga e puipuia mai ai i tamaiti ma paʻu paʻu i tagata matutua, faʻapea foʻi ma faʻaitiitia le leaga o aʻafiaga o mea oona o loʻo i ai i oloa.

Faatasi ai ma isi meatotino aoga e taua le matauina:

  1. O se aafiaga lelei i le puipuiga.
  2. Faʻaitiitia le aʻafiaga o le kanesa ma isi gasegase.
  3. Faʻaleleia le galueaina o le faiʻai ma le fatu cardiovascular system.

Isi uiga

E mafai ona e vaʻaia se oloa na fai sina gaioiga itiiti e ala i le manogi o fatu ma le faʻavaeina o le asu i le taimi o kuka poʻo le faʻavela. E ui lava i le mea moni o le sunflower po o isi fuālaʻau manogi ua aloaia o se oloa e leai se totogi o le cholesterol, e tatau ona e faʻaaogaina lelei:

  1. Muamua, 100 g o oloa e aofia ai le 900 kcal.
  2. Lona lua, e le masani ona faʻaaogaina e fufulu le tino ina ia le amata ona tupu faʻamaʻi o le manava ma le gaʻo.
  3. Lona tolu, e tatau ona faʻaaogaina naʻo le vaitaimi o loʻo faʻaalia i luga o le afifi.
  4. Lona fa, e tatau ona e teu i se mea pogisa e le sili atu ai le maualuga o le vevela +20 º, ae e le tatau ona laʻititi ifo i le +5 º.
  5. Lona lima, a maeʻa le faʻatau, e tatau ona sasaa le oloa i totonu o se fagu tioata, lea e tuu i totonu o le pusaaisa.

Le tekonolosi o le gaosiga o le suauu gaosia

O le suauʻu suauu e maua i gaosiga o le suāuʻu suāuu. Muamua, ua faʻamamaina fatu o le sunflower, e vavae ese fatu mai le paʻu. A maeʻa lena, ona pasi lea o fao i totonu o le taavale, ma goto ma auina atu i le ofisa oomi.

A oʻo i le mea e maua mai ai le mumu o le pusa mimiti ile toga vevela, e tuʻuina atu i lalo o le lomitusi, pe a faʻapipiʻi le suauʻu manogi.

O le mea e maua mai ai le suauu moli, ma o le isi taofi, lea e aofia ai le sili atu ma le 22 pasene o le suauu, e auina atu i le suʻega mo le gaosiga.

O le tagata e suʻeina meaʻai, e faʻaaoga ai soli faʻapitoa o meaola, e toso ese le suauʻu na totoe, lea e auina atu mo le faʻamamāina ma le faʻamamaina. Pe a faʻamamaina, o le auala o centrifugation, suauu, filtration, hydration, suamalie, faʻaleaisa ma le faʻaleagaina o loʻo faʻaaogaina.

O le a le vaega o le suauʻu sulu?

O le suauu o le suauu e aofia ai le tele o mea taua o le eletise, e aofia ai le palmitic, stearic, arachinic, myristic, linoleic, oleic, linolenic acid. E le gata i lea, o lenei oloa e mauoa i vailaʻau faʻasolosolo ma vailaʻau.

O vaega autu o loʻo i totonu o le suauʻu suauu e:

  • Vailaʻau o fualaʻau, lea e sili atu ona uuina e le tino nai lo gaʻo manu.
  • Oona malosi, lea e manaʻomia e le tino mo le atoatoaga o le gaioiga o masini feaveaʻi ma le sologalelei o le gaioiga o le tino.
  • Vasega O le vailaau lelei lelei e afaina ai le faagaoioia o le ata vaaia ma faʻamalosia ai le puipuiga o le tino. O le vailaʻau D e fesoasoani e tausia le paʻu ma le ponaivi i se tulaga lelei.
  • O le vitamin E o le antioxidant sili ona taua lea e puipuia ai le tino mai le mafai gaosiga o tumutumu pipili ma faʻagesegese le faagasologa o le soifua matua. O le suauʻu suauu ei ai le tele o le tocopherol, pe a faʻatusatusa i isi fuālaʻau fuālaʻau, lea e tutusa lona aoga i le tino.

Cholesterol ma le Suauu Soo

E iai le cholesterol o le suauʻu suauʻu? O lenei fesili e fesiligia e le tele o tagata faatau o loʻo saili e tausia se taumafataga lelei ma 'ai naʻo meaai maloloina. I le isi itu, o le a toatele o le a matua fiafia i le iloa o le cholesterol i le suauu manogi e le o aofia uma.

O le mea moni, o le i ai o le tele o faʻasalalauga ma faailo faʻalelei ina ia faʻateleina le manaʻoga mo le oloa na faia ai le tala o nisi o ituaiga o fuālaʻau fuālaʻau e mafai ona aofia ai le cholesterol, ao oloa o loʻo ofoina i luga o fata e lelei atoatoa.

O le mea moni, o le cholesterol e le mafai ona maua i soʻo se suauu suauʻu po o se isi lava suauu manogi. E oʻo lava i se mea fou ua gaosia, e leʻo aofia ai lenei mea leaga, talu ai o le suauʻu e galue o se oloa gaosi.

Cholesterol e mafai ona maua i gaʻo manu. Mo lenei mafuaʻaga, o igoa uma lava i luga o le afifiina na o se faʻasalalauga lautele; e lelei mo le tagata faʻatau ia iloa poʻo fea oloa o loʻo i ai le tele o le cholesterol ina ia malamalama tonu i le mea o loʻo ia faʻatau.

I le taimi nei, i le faaopoopo atu i le mea moni o le oloa e le o aofia ai le cholesterol, e le o aofia ai le omega-3 o gaʻo gaʻo, lea e aʻafia ai le faʻaitiitia o le cholesterol i le toto ma puipui ai fatu maso mai le faaleagaina.

Ae ui i lea, o le mea moni e le o maua le cholesterol i le suauu suauu e sili ona totogi mo le le lava o meaʻai.

O le mea lea, o le suauu suauu o se mea sili ona lelei ma naʻo le isi mea e fai i le pata mo tagata o loʻo mafatia mai le atherosclerosis poʻo le hypercholesterolemia.

Suauu manogi ma ona penefiti soifua maloloina

I le tulaga lautele, o le suauu suauu o se mea maloloina lelei, lea e tele mea taua mo le olaga.

  • O le fufuluina o le suāuu fuālaʻau o se meafaigaluega sili lea mo le puipuia o siaki i tamaiti, faʻapea foʻi ma faʻamaʻi paʻu i tagata matutua.
  • O le oloa lelei e afaina ai le puipuiga o le tino, faʻaleleia ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaʻe o kanesa.
  • Ona o le mea moni o le suauu suauu e le o iai le cholesterol, e mafai ona faʻaititia le aofaʻi o lenei mea i meaʻai i aso taitasi.
  • O vailaʻau e fai ai le suauʻu manogi e faʻaleleia ai le gaioiga o potu faiʻai ma le cardiovascular system.

Ae ui i lea, e taua le mafaufau o nei mea aoga aoga uma o loʻo i ai i totonu o se oloa ua maeʻa ona galueaina. O lenei ituaiga o suauu o le a manogi e pei o fatu ma asu pe a faʻaaoga i taimi o kuka.

O oloa lava e tasi, lea e masani ona faatau atu i faleoloa i foliga mama ma foliga o le toto, e na o le gaʻo e maua ai le tele o vitamini, ae o lenei suauʻu e masani lava e le manogi. O le mea lea, o se oloa ua maeʻa ona faia, e le gata e leai ni aoga, e mafai foi ona afaina ai le tino.

Suauu manogi ma lona afaina

O lenei oloa e mafai ona afaina pe afai ua uma ona faʻaaogaina i le fale gaosi oloa. O le mea moni e faapea i le taimi o le vevela, o nisi vaega e mafai ona liua i carcinogens e lamatia ai le ola maloloina. Mo lenei mafuaʻaga, e le fautuaina e le au fai meaʻai mea taumafa e masani ona fafaga.

A maeʻa le suauʻu, o le a tele ni mea leaga e mafai ona mafua ai le atinaʻeina o tumutumu oona pe afai e te 'ai i taimi uma se mea matautia. Ae maise lava pe afai e maitauina le cholesterol maualuga i le taimi o le maitaga, i lenei tulaga, e masani lava e tatau ona toe iloilo lau amio i meaʻai.

O le oloa e faʻafia pea ona vevela i le apa e tasi e faʻaaoga ai se tasi o le suauʻu e mafai ona sili atu faʻaleaga. E taua foi le iloa pe a maeʻa se gaioiga faapitoa, o mea mai fafo o se vailaʻau kemikolo e mafai ona faʻaopopo i le suauu. O le mea lea, e le manaʻomia le faʻaaogaina o le suauu moli gaosi i le sauniuniga o salati.

E faʻafefea ona 'ai le suāuu suauu

O le suauʻu suauu e leai se faʻamaʻi faapitoa mo le soifua maloloina. O le mea taua e tatau ona 'aina i fua faʻatatau, talu ai o le 100 kalama o le oloa e aofia ai le 900 kaloli, lea e sili atu le maualuga nai lo le pata.

  • E le fautuaina le faʻaaogaina o le suauʻu fuālaʻau e faʻamamā ai le tino, talu ai o lenei auala e mafai ona faʻaosoina ai le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi o le gastrointestinal tract.
  • E taua foi le faʻaaogaina o lenei oloa seia oʻo lava i le taimi o le teuina o loʻo faʻaalia i le pusa. I le aluga o taimi, o le suauʻu suauu e leaga ona o le faaputuputuina o faʻamaʻi i totonu, lea e faʻalavelave ai le metabolism i le tino.
  • O lenei oloa e tatau ona teuina i le vevela ole 5 i le 20 tikeri, aʻo faʻafesoʻotaʻi ile vai poʻo le uamea e le tatau ona faatagaina. Suauu e tatau ona i ai i se mea pogisa, e pei ona susunuina e le la le tele o meaʻai.
  • E tatau ona teuina le suauu e le faʻaaogaina faʻapitoa i totonu o se koneteina tioata, i le pogisa ma le malulu. O se pusaaisa o se nofoaga lelei e teuina.I lenei tulaga, o le suauu na maua i le malulu o loʻo teuina mo le sili atu i le 4 masina, ma le vevela - e le silia le 10 masina. A maeʻa le fagu, e tatau ona e faʻaaogaina mo se masina.

E i ai cholesterol i le sunflower ma le suauu manogi?

A maua le atherosclerosis poʻo le hypercholesterolemia, o le mea tonu lea e toe iloilo ai le tele o au meaʻai ma fesuiaiga i se meaai faʻavae e leʻo luga o manu, ae o fuālaʻau fuālaʻau. O lenei mea moni e faateia ai le toatele, ma o le mafuaʻaga mo lenei mea o le tala faʻasolopito umi lea e uiga i mataupu o le cholesterol (cholesterol) i gaʻo fualaʻau. Ae pe moni lenei mea ma o loʻo i ai moni le cholesterol i totonu o le suālaʻau fuālaʻau - e taua le malamalama i nisi auiliiliga.

E sili atu ma le tasi le selau ituaiga o gaʻo fualaʻau, e faʻalagolago lava i le ituaiga suauu suauʻu o le oloa e faia i le:

Vitio (kiliki e taʻalo).
  • sese
  • mata matagi
  • peanati
  • soya
  • olive
  • fatu sesame
  • sana, ma isi.

Mo le kukaina, fatu, fualaau 'aina, o fualaau aina ua ave - i se upu, mea uma mai le mea e mafai ai ona maua mai le suauʻu i fafo atu e ala i le taofiofi, faʻasolosolo ma isi gaosiga o gaosiga. O oloa e faia mai laau eseese o le a ese i le tofo, lanu ma mea aoga.

O le taatele i le faʻatau atu o le suauu suauu, lea e masani ona faʻaaogaina mo le kukaina o ipu eseese (e aofia ai mea taumafa), ma o le mea moni e leai se cholesterol oi ai o loʻo faʻaalia manino ai le fatuga:

  • se aofaiga tele o vitamini A ma le D, e manaʻomia mo le vaʻai, paʻu maloloina ma le skeletal, i le faasologa,
  • Vitamin E - o se vailaʻau malosi e puipui ai le tino mai le atinaʻeina ole tino mumusu ma puipuia ai le matua tuai,
  • gaʻo fualaau faisua, lea e faʻamamaina e le tino toetoe lava atoa - e 95%, i le suauʻu suauu ei ai foi gaʻo gaʻo e faʻamalosia ai le puipuiga, faatonutonuina faiga faʻafesoʻotaʻi ma le soifua maloloina o le tino.

O le tuufaatasiga ua faaalia manino ai le aoga o lenei oloa. Ma o le fesili pe o iai le cholesterol i le suauu suauu - o le tali e manino le leaga.

O le pito i lalo, o le cholesterol e na o mea ola manu ma meaola a le tagata e gaosia, ma o laau e le muamua ona aofia ai ma e le maua ai. E tusa ai ma lea, e leai se fuālaʻau manogi e mafai ona i ai i le mataupu faavae.

Naʻo le gaʻo manu e le lamatia mo toto toto o le suāuʻu iʻa. I se isi itu, o aano o manu ma gaʻo (o lona vailaʻau faʻapitoa o loʻo i totonu o le vai pe i totonu o capsules) e masani ona fautuaina ia faʻaaoga e tusa lava pe atherosclerosis.

Soo se oloa e tatau ona faʻaaogaina ma le poto ina ia le afaina ai le lelei. O suauu o fualaʻau e leai se faʻalavelave. I le isi itu, e taua mo le tino, aua o aoga uma o loʻo i ai e matua taua lava, i le isi itu, o le sese o le faʻaaogaina ma le faʻaaogaina e ono aʻafia ai le soifua maloloina.

O susu e maua mai laau e masani ona fesoasoani e aloese ai faʻamaʻi, faʻamalosia le puipuiga ma lagolago le galuega o totoga ma mamanu:

  • fesoasoani i le faiʻai ma ona sela
  • faamalosia le tino cardiovascular system,
  • togafitia maʻi paʻu
  • galue e avea o se puipuiga o le uila i le tamaitiiti,
  • faʻatonutonu ma faʻaleleia le faʻamalositino o le intestinal
  • faaitiitia le pasene o le cholesterol na maua mai gaʻo manu.

Faʻamatalaga: o le cholesterol e faʻaitiitia le tele o fuālaʻau manogi e pei o latou faʻaaoga e sui ai meaola manu.

Ae o nei mea uma e le o lona uiga e le mafai ona fafaga meaʻai ma fualaʻau manogi. Na o le saʻo.

Soo se meaai e masani ona le aofia ai soʻo se gaʻo manu e masani ona aofia ai fuālaʻau fuālaʻau e le o se mea lamatia o le faateleina o le cholesterol, aua e le o iai ma e le mafai ona i ai iina.

Ae a filifilia le suauu, e taua le gauai atu i ona ituaiga:

  1. Faʻamāina. I foliga vaaia - malamalama, moli samasama, leai se gaioiga e aliali mai i taimi o teuina. I tulaga aoga - e le atoatoa, auao loʻo i ai ni nai fualaʻau ma isi mea masani ona o le loloto o le gaosiga o le gaosiga. Ae o le filifiliga sili lea mo le falai: e ui lava e itiiti ni vitamini iinei, faatasi ai ma le mafanafana mafanafana, o lenei suauu e le o iai ni mea e mate ai.
  2. Faʻasalaina. Faʻasalaga faʻapitoa, o lenei suauʻu e paʻu samasama uliuli, o se uiga manogi ma e mafai ona tupu mai ai se gaioiga i luga o le taimi, ma o se aofaiga faʻatapulaʻa o le taimi e teuina. E faʻamoemoeina mo le faʻaaogaina muamua (mo laei salati), ae faʻaaogaina mea vevela pe a fuga.

I le filifilia ai o le suauʻu e filifili, e taua le amanaʻiaina o nai mea:

  • e masani ona tilotilo i le aso o le gaosiga ma le maeʻa aso,
  • 'aua le ave le suauʻu e le faʻamaina ma le suavai (o lona uiga ua maeʻa pe faʻamaʻaina),
  • pe a fai o le igoa e taua ai "mo salati" - o lenei suauʻu e le talafeagai mo le faʻavela.

Meaʻai suauu ma le cholesterol: e le tatau ona e gauai pe a faʻatau le tau ma le faailoga "leai se cholesterol" (o se maketi sili atu le faʻatautaia e faʻalautele ai le faʻatau atu o se ituaiga faʻatau). Po o le a lava le tau o le oloa ma le faʻamalamalamaga o luga o le pepa, o le cholesterol e le o iai i totonu o le suauʻu manogi.

O le a lelei le i ai uma o ituaiga o suauʻu i luga o le faatoaga: ia faʻaaogaina e aunoa ma se faʻaaogaina mo le suʻeina, ma faamamaina e talafeagai mo le faʻavelaina.

O lenei oloa o le gaosiga o le laau e leai se faʻailoga, e mafai e tagata uma ona faʻaaogaina. Ma e ui lava e le o faateleina le maualuga o le cholesterol ona o lea, e le afaina ai le sili atu ona faaeteete i lenei oloa i nisi tulaga:

  • e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o suauu fuālaʻau "e aunoa ma le faʻanoanoa" (i le 100 ml o le - 900-1000 calories / cal., ma o lenei ua lamatia le faateleina o le mamafa o le tino),
  • mo auala e faʻamamā ai le tino, e sili atu le faʻaaogaina o le filifiliga o le "leai se fale gaosi", e faia i auala mama "ma le saogalemu, ae i ai se olaga itiiti,
  • aua nei faʻaaogaina se mea ua maeʻa,
  • tatala le fagu e le sili atu ma le masina,
  • teu malu e tatau ona 5 - 20 C,
  • taofi suauʻu i se mea pogisa, e aunoa ma le faʻaalia o le susulu o le la,
  • sasaa le oloa e leʻi faʻamaonia i totonu o pusa ipu tioata ma teu i totonu o le pusaaisa.

I le faaiuga, matou te manatuaina o soʻo se suāuʻu manogi ma le cholesterol e manatu o loʻo i ai i totonu, o mea muamua ia e le o aofia ai: e leai se cholesterol i fuālaʻau fuālaʻau.

O suauu o fualaʻau e sili atu i le 240 ituaiga. Ae i Rusia ma Iukureini, o le mea sili ona taatele o le suauʻu sulu. Aisea ua masani ai ona i ai le suauu suauu i meaai a Rusia, ma e faapefea ona ese mai i isi fuālaʻau fuālaʻau? E lelei pe leaga le 'ai?

O le faʻaalia o le faateleina o le fiafia i le soifua maloloina lelei o se uiga taua o lo tatou taimi. O le vaaiga faʻaonaponei o meaʻai mai le vaʻavaʻai o lona aʻafiaga i le soifua maloloina e le pasi atu i lenei oloa lauiloa. E i ai cholesterol i le suauu suauu? O le a le mafutaga i le va o le suauu suauu ma le cholesterol, o le sili atu le faamalieina i totonu o le tino o le tagata e le manaomia?

O le laau na aumai i Rusia pe tusa o le tolu selau tausaga talu ai, ae mo se taimi umi sa tupu na o le teuteuina

faamoemoega. O fugalaau lanu samasama, e masani ona faasino i le la, e le gata ina toe faaolaolaina togalaau o le maota ma fanua o fanua.

Mo le tele o tausaga, o le sunflower na manumalo ai i le avanoa o le Malo o Rusia. O le North Caucasus, Kuban, o le Volga o loʻo i ai i lo latou lautele. I totonu o Iukureini, i le mea e nofo ai le "la" i tafatafa o fale taitasi, o tamaitai ma faipisinisi e le gata na fiafia i lona fugalaau, malolo i luga o le faaputuga fausaga eseese se faafiafiaga fou - "kiliki o fatu".

Aʻo faʻaauau pea ona faamemelo Europa i le sunflowers lea na musuia ai Vincent Van Gogh e fatuina se taamilosaga ofoofogia o atavali o le igoa lava e tasi, i Rusia na latou o mai ma le tele o le faatinoga. Na faia e le faifeʻau o Daniil Bokarev se metotia mo le gaosia o le suauu mai fatu o le sunflower.Ma e lei pine ae amata le uluai moli suauʻu i luga o le teritori o lenei itu o Belgorod.

O le salalau lautele o le suauu sulu i le ogatotonu o le seneturi sefuluiva na faafaigofie e le mea moni e faapea, o le Orthodox Church na latou amanaiaina o se oloa gaogao. E oʻo lava i lenei igoa lona lua sa faʻamautuina - suauʻu fualaʻau. O fua o fualaau aina i Rusia i le amataga o le seneturi talu ai sa i ai se vaega o le tusa ma le miliona hectares. O le suauu o le suauu ua avea ma oloa a le atunuu, ua amata ona auina ese atu.

Cholesterol o se tuufaatasiga masani o le vasega o tagata taʻavale, e tatau ona i ai i oloa o meaola manu. O lona igoa i lona mauaina - muamua vavaeese mai gallstones, faʻaliliu pei o le talo.

I totonu o la tatou tino, e taua ai se vaega taua, faʻamautinoa le mautu o siama faʻamalosi, e aofia ai i le gaosia o meainu kulimi, hormones, ma vitamini D. Mo le tele o vaega (e oʻo i le 80%) o tatou ate ma isi totoga o loʻo i totonu e maua ai le aofaʻi saʻo, o le isi mea tatou te maua i meaai. O le sili atu o le cholesterol i le toto e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atherosclerosis ma le atinaʻe o maʻi fatu cardiovascular.

I le faʻamuamua, o le sili atu o le cholesterol i le toto e mafai ona faʻaalia i ni mataupu se lua:

  1. Ia gaoioi ma meaai e aofia ai se aofaiga tele pe a faʻaaogaina le taumafa,
  2. O se taunuuga o le solia o le lipid metabolism, lea, i le itu, e mafai ona afaina i mea leaga e maua i meaai.

E tusa ai ma le lomiga aloaia, e le o aofia ai le cholesterol i laau. O le mea lea, o le cholesterol o loʻo i totonu o le suauʻu suauu e leai se mea. Ae ui i lea, i totonu o le tusi tusi "Oona ma Suauu. O gaosiga, tuufaatasiga ma meatotino, talosaga ", 2007, tusitala R. O'Brien o loo faailoa mai o le tasi kilokalama o le suauu moli mai le 8 mg i le 44 mg o le cholesterol. Mo le faʻatusatusaga, o le cholesterol o loʻo i ai le gaʻo puaa (3500 ± 500) mg / kg.

I le mea e ono mafai ai, e le mafai ona manatu le suauu suauu o se tagata e tuʻuina atu le cholesterol. Afai o le cholesterol o loʻo i ai i le suauu suauu, ona i ai lea o se aofaiga itiiti. I lenei tulaga, e le mafai ona aumaia le tele o le cholesterol io tatou tino.

E tumau pea le mafaufau i le aʻafiaga o suauʻu vailaʻau i luga o le toto cholesterol. O le mea moni, o le suauu e mafai ona aofia ai vaega ia e iai se lelei pe leai foi se aafiaga i faʻalavelave faʻalavelave i le tino o loʻo aʻafia ai le cholesterol, ma o loʻo aʻafia ai le tulaga. I lenei tulaga, e tatau ona e faamasani i le tuufaatasiga ma meatotino o le oloa.

O le suauʻu suauu e 99.9% le gaʻo. O mea inu malosi e taua mo o tatou tino. Latou te faʻaleleia gaoioiga faʻaleafaufau, saofaga i le faʻaputuina o le malosi.

O fualaʻau suamalie e le faʻamamaina e sili ona aoga. Ae mo le olaga masani, o se vaega o le 7/3 e tatau ona matauina i le va o gaʻo manu (tumu) ma mea totino.

O nisi o suauʻu fuālaʻau e maua ai le gaʻo tumu o gaʻo, mo se faataitaiga, pama ma le suāuʻu popo. O meaola faʻapitoa ma faʻamalosi faʻamalosia e faʻamamaina. O loʻo maua i le suauu olive le faʻaaogā gaʻo gaʻo. O le faʻapogai o gaʻo eletise eletise o gaʻo, o suauu: sana, lili, paʻu, ma le gaugau, mata, soya.

O le tuufaatasiga o le suauu suauu e aofia ai:

  • O mea taua e tatau ona maua i le polyunsaturated acids: linoleic, linolenic. O loʻo ia i latou le gafatia e aveesea ai le cholesterol leaga, ma fatuina ai se mea faʻapitoa faʻatasi ma ia, ma faʻamamaina ai vaa. E mafai ona mafaufauina e avea o se faʻamaʻi pipisi i faʻamaʻi fatu cardiovascular, lea e fesoasoani i le faʻaitiitia o le cholesterol i le toto.
  • Vitamini o kulupu A, D ma E. Vitamin A faʻaleleia le vaʻai, ei ai se aafiaga lelei i le retina. E manaʻomia le vitamin D e faʻamautinoa ai le lelei o le paʻu ma le masaniga o le faʻaogaina o le masukalokelet system. O le vitamini E e taua o le "gaioio" vitamini, aua e tetee i le faagasologa o le soifua matua ma le fausia o fomaʻi.E iai foi i lana pule le gaosia o hormones ma le gaioiga o le gaioiga.

O le tekonolosi mo le gaosia o le suauu manogi e mafai ona suia ai lona aoga aoga, e toetoe lava a faʻaaogaina uma ai lona taua.

O le faʻaaogāina o le suauʻu fuālaʻau e aofia ai le pasia o ni vaega:

  • Spin poʻo le faʻamavaeina. O auala nei e lua e mafai ona uia ai le laasaga muamua. Spin e mafai ona malulu pe vevela. O le suauʻu pipiʻu o loʻo faʻamamaina e sili ona aoga, ae leai se ola umi. O le faʻaaogaina e aofia ai le faʻaaogaina o le suauu e faʻaaoga ai solvents, e maua ai se fua tele o le oloa maeʻa.
  • Fesuiaiga. Aumai le suauʻu manogi.
  • Faʻaleleia ma le faʻaseseina. O loʻo togafitia i le vevela. E leʻi maua le suauu e leʻi faʻamaonia. O le tau o le oloa e maualalo ifo nai lo le suauu mama, ae o le olaga ola e sili atu - e oo atu i le lua masina.
  • Faʻatauina E maua se oloa manino, e leai se lanu, manogi, manogi ma le tofo. O le suauu faamamaina e sili ona taua, ae e umi (4 masina) ola ola.

Pe a filifilia le suauu suauu, e tatau ona e gauai atu i le tuusao, lea e mafua ona o le maualuga maualuga o le oxidize o gaʻo susu. Ae e tusa lava pe le o matauina sea vaʻaia, e taua le faʻamautinoa e fetaui ma le aso e muta ai. Teu le suauu suauu i se nofoaga malulu i luga o le puipui o le pusaaisa, mo se faataitaiga.

I le tau faasaga i le cholesterol matautia, o suauʻu fuālaʻau, e aofia ai le suauʻu suauʻu, o fesoasoani taua ia. E ono tupu le afaina pe a faʻaaoga meaai falai.

O manatu nei e masalosalo i aoga o le suauu suauu:

  • I lalo o le aafiaga o le maualuga o le vevela i le taimi o le seleselega, e paʻu ai vitamini, lea tatou te aai moni ai,
  • E le mafai ona faʻaaogaina le suauʻu faʻaauau mo le fuluina ona o le gaosia o meaʻai. Latou te afaina, faʻaosoosoina le atinaʻe o le kanesa o le manava.
  • I le faagasologa o le faʻavelaina o meaai e sili atu ona maualuga le kalori. Ua lauiloa o le tele o tagata e masani ona mafatia i le tele o cholesterol,
  • Afai oe loloto-fried fries fagu, tuu atu le fiafia i le pama po o le popo. O nei suauu e maua ai le gaʻo gaʻo, e sili atu ona mautu ma sili atu ona fetaui mo le gaʻo loloto. E sili atu le faʻaaogaina o le olive poʻo le suāuʻu suauʻu pe a faʻavela ipu e faʻasaina i sina vaega o le suauu i le vevela o le vevela,
  • O gasegase fesuisuiai, lea e faia i le uumi o le mafanafana i le maualuga o le vevela, e matua leaga lava. E i ai a latou faʻavasegaga e le o se uiga o mea masani. Pe a faʻapipiʻi i sela, latou te saofagā i faʻafitauli o le tino, o le faʻaputuina o toxins ma taʻitaʻi atu ai i le atherosclerosis ma aʻafiaga ogaoga o maʻi fatu. O le tele o gaʻo gasegase e maua i le margarine, o le faʻafefiloi o fualaau faisua (pama) ma gaʻo manu. E le aoga le 'aina.

Ae ui i lea, o le suauu manogi o se oloa e mafai ona aʻafia ai le cholesterol. I le maualuga o le cholesterol levels i totonu o le toto, e le tatau ona e teenaina le suāuu suauu. E tatau i se tasi ona toe iloilo lau meaʻai.

Ma o le mea sili lea i le vaitau i le malulu o le suauʻu fuālaʻau suamalie. Ma o le a sili atu ona lelei le aoga o ona vaega ma vitamini!

E iai le cholesterol i totonu o le suāuʻu manogi? O le mea moni e uiga i le suauu free cholesterol

O le paleni taumafa o se vaega taua o se olaga ola maloloina. Ma, aemaise lava, le lagolagoina o le paleni lipid. O le taulaiga faapitoa e totogi i gaʻo meaʻai, ona o lo latou le lelei o loʻo taʻitaʻia ai le faʻaleagaina o ipu tetele ma meaʻai.

O lipids "leaga" e fausia ai ni tupe e le mafai ona faʻaaogaina i totonu o le pa puipui lapoa, o lona uiga e tatau ona laʻititi a latou meaʻai.O le mea lea, e taua le iloa pe o le a le eseesega o gaʻo o le eseesega tupuaga, ma pe o loʻo i ai le cholesterol 'inoʻino i le masini fualaʻau.

Oona o meaai ia e maua ai le pasene maualuga o aoga gaʻo.

  1. O gaʻo faʻamamaina e le faʻamamaina e mafai ona tuʻuina atu elemene elemene i a latou 'elemene, "faʻapipiʻi" i latou, faʻaleleia ma faatonutonuina le metabolism o toetoe lava o mea uma. E le gata i lea, latou te avea o ni mea mama, aveeseina o le cholesterol saoloto mai le toto ma fufulu ese ua uma ona teuina mai le puipui lapisi. O siama o meaola ma tagata e le faʻapipiʻiina ai gaʻo eletise polyunsaturated, latou te ulu atu i o latou tino naʻo meaai, ma o lea e taua ai.
  2. Oona gaʻo mama e fegalegaleai vaivai ma isi mea. O latou o le punaoa autu o le malosi e faatalitali ai poloaiga i totonu o mea e maua ai le gaʻo, auai i vaega faʻasoa o le hormonal, ma tuʻuina atu le gaosaʻo i siama. O gaʻo susu o loʻo gaosia e tisipesa o le tino o le tagata i fuainumera, ma atonu e le o iai i le taumafataga.

O meaai mama e aofia uma ituaiga o meaola, na o ituaiga eseese lava. Meaʻai e sili atu ona tumu - ia maua se fasi pepa laititi ma se mea maualalo maualalo.

E le faʻamauaina i le tele o gaʻo fualaʻau - vai ma amata ona faʻamalosi i le malulu.

I le faʻaitiitia o le cholesterol, e tatau ona e aʻoaʻo pe faʻapefea ona faia se lisi ma se faʻaititia o le maualuga o le gaʻo o gaʻo. A le o lena, o le a tumau pea le le toe taʻua ma o le a tafe i totonu o le toto, matautia le fesootai ma puipui puipui.

Ole suauu mama e leai ni manogi e liua i le cholesterol e mafua mai i gaioiga faisisi. O le faagasologa ma le le atoatoa e tupu i le toetoe lava o mea uma o manu ma tagata, ae o lona autu autu o le ate. O le cholesterol faʻasalalauina e salalau i le toto i totonu o le tino, e ulu i totonu o potu uma. O le mea lea, o meaola manu e aofia uma ai gaʻo gaʻo ma a latou lava cholesterol. E tele naua i le pata, puaa, povi ma le gaʻo moa, iʻa malulu-vai.

E leai ni totoga o laau toto e pei o manu, o le mea lea, o kamupani e gaosia ai suauʻu fuālaʻau e le o se mea aoga le tusi i luga o igoa "e aunoa ma le cholesterol." A uma mea uma, o se oloa lenei o le faʻaaogaina o suauu (fatu, nati, nisi o fualaau aina ma laau) ma le gaosiga o gaosiga o mea gaosi:

  • olive
  • sana
  • peanesi
  • soya
  • fatu sesame
  • buckwheat
  • sea ​​buckthorn
  • susu susu
  • flax
  • faʻasoesa
  • walnuts, almonds, nuts pine,
  • vine vine, cherries, apricot ...

Ae i lo matou atunuu o le sili ona lauiloa mata matagi, ma e manaʻomia le iloa mea uma e uiga ia te ia.

O le gaʻo mai fatu o le sunflower o se mea taugofie ma taugofie mea taumafa, e le pei o ona aiga, e maua mai i fafo. Mo i matou, e sili atu ona masani le tofo, ua matou aʻoaʻoina e faʻaaoga tatau i le kukaina o mea malulu ma vevela, i le kuka ma le faʻasaoina. E mafai ona aofia ai ia meaai i mea taumafa ma le atherosclerosis? E i ai cholesterol i totonu o tatou, tagatanuu, fuālaʻau manogi, ma o le ā le leaga?

O nisi o tekinolosi mea taumafa e faʻamalosi i le i ai o le cholesterol i le suauʻu suauu, e ui lava e leai se tasi e iloa le mea na sau mai ai. O se fesili talafeagai e tulaʻi mai: o le a le tele o le cholesterol oi ai? O le tusitala o le tusi lesona mo tagata tomai faapitoa i alamanuia o meaai "Oona ma Suauu. Gaosiga. Faʻavae ma meatotino. Talosaga "O Richard O'Brien e fai mai e aofia ai 0.0008-0.0044% cholesterol. E tusa ai ma le fua faatatau i aso taitasi o le oloa, o le 0.0004-0.0011 g. O le laʻititi e laʻititi lava e mafai ona le amanaiaina.

O faʻamanuiaga o soʻo se oloa e fua i le fua o mea e manaʻomia mo le tino ma mea leaga. Mai lea itu o le vaaiga, toetoe lava o fuālaʻau fuālaʻau uma e aoga: e leai ni a latou gaʻo faʻamalolo ma le tele o mea e le faʻamamaina ma faʻamalosia.O le tuusaunoaga o le niu ma le pama, ma o le cholesterol e leai sona aoga i ai: ua tumu i gaʻo tumu.

O le suauu, o sana ma olive o manu o oloa autu ia o le polyunsaturated and unsaturated acids, talu ai o le tofo e mafai ai ona e faaopoopo atu i ipu i le tele o mea. O latou masani masani e fesoasoani e faʻaleleia ai le faiʻai o le faiʻai, faʻamaonia le faʻamalositino o le intestinal, faʻamalosia le musika o le fatu ma vascular walls, fufulu le paʻu, ma faʻateʻa ese cholesterol leaga. La latou matafaioi i le faatelevaveina o le gataifale, puipuia o le osteoporosis, faaleleia atili o le vaaia o mea vaaia ma le faamaopoopoina o gaoioiga. Ma faʻaaoga tatau ai le suauu olive, o loʻo aʻafia ai le lamatia o le atiaʻe o le kanesa o le susu.

O le suauu o le Mustard, ae le o le oona tele, ei ai lona tino e mafai ona maua i le visepic ma le aʻafia. Sesame, faʻaopoopoga i gaʻo susu, e aofia ai le phosphorus ma le calcium - o le elemene autu o le ponaivi. Soy ma rapeseed (canola) o taʻitaʻi i le tau faasaga i le maualuga o le cholesterol. O faʻamalologa o faʻamalolo o le sami ma le suauʻu fufululaʻau e sili atu ona faʻaaogaina i le gaosia o vailaau mo togafitiga mo gasegase dermatological ma gastroenterological.

O suauu paʻu e faapitoa i le tofo, faʻaaogaina i ni mea laiti, e ui lava latou te le maualalo i le lelei o isi gaʻo fualaʻau. Latou te maualalo le cholesterol ma faʻalavelave foi le toto, e puipuia ai le thrombosis.

I le faapipiiina i luga, e mafai ona tatou taʻu atu ma le mautinoa atoatoa: o le suauu e tupu e aunoa ma le cholesterol, ma o lenei mea o soʻo se suāuʻu manogi. E tusa lava pe faʻamaonia e se tasi lona auai i microdoses, i soo se tulaga, o le a leiloa i se mea i le gastrointestinal tract ma o le a le afaina ai le suʻega toto. Ae o le fesili pe o le suauu manogi e aofia ai vailaau e aafia ai le plasma cholesterol, o le tali o le ioe.

Mo le faʻaaogaina i aso uma, e sili atu le faʻaaogaina o suauu mata, o lona uiga. muamua felanulanuaʻi. Latou te fetaui lelei mo salati, faʻafefeteina o fasi fualaau aina po o ni mea e 'ai meaʻai. Mo le faʻavelaina o meaai, e tatau ona filifili naʻo suauu faamamaina e le o faia ai ni carcinogens ma se mafanafana e tasi (o le taumafa i meaʻai falai i meaʻai sa masani ona faʻaaogaina e faʻateleina ai le aʻafia o le kanesa).

E ui lava i le eseesega o mea taua o fuālaʻau manogi, e mafai ona latou faia ni vavega i ni aofaiga talafeagai, aemaise lava mo le puipuia ma le togafitia o faʻafitauli o le gasegase. Ina ia foia le maualuga o le cholesterol ma puipuia ai le atherosclerosis, ua lava lea e faʻafefete 2 sipuni i le aso atoa. O le tele o le gaʻo oloa gaosia o le a faʻalautele ai le kalori o meaʻai, ma o le a vave ona aliali mai i luga o le manava ma itu.

I soo se togafitiga, e oo lava i mea taumafa, e tatau ona matauina le fua.

O pathologies cardiovascular o loʻo i ai se nofoaga faʻamuamua i le aofaiga atoa o faʻamaʻi. O le mea lea, o le fesili o filifiliga taumafa e fiafia tele ai. Toeitiiti leai se taumafataga e maeʻa e aunoa ma se suāuu fuālaʻau. E falai, faaopoopo i salati, soup. E i ai se cholesterol i totonu o le suāuʻu manogi? O le tele o tagata gaosi oloa e fai mai o gaʻo meaʻai e leai ni mea e afaina ai ma e aoga i le tele o faʻafitauli ole gasegase lipid. O le malamalama i le moni o ia faʻamatalaga o le a fesoasoani i faʻamatalaga e uiga i le tuufaatasiga ma meatotino o fuālaʻau fuālaʻau, faʻapea foʻi ma latou aʻafiaga i tagata.

E i ai le tele o ituaiga o meaʻai fualaʻau. E faia mai i fua eseese, fatu ma nati. O le oloa e maua mai i nisi o faʻagasologa o gaioiga faʻapipiʻi: faʻapipiʻiina, taʻalo ma isi. Faʻalagolago i le suauu o le faavae, o le suauu e mafai ona:

  • mata matagi
  • soya
  • olive
  • lino
  • sinapi
  • sana
  • peanati
  • fatu sesame.

O fua e mafua mai i mea totino e eseese i lanu, tofo, ma mea aoga.

O le sili ona lauiloa o le suauu na faia mai le sunflower. E maua mai e ala i le tuiina o fatu i le gaosiga o le suauʻu. O le mea na muamua afaina ai le oloa o loʻo i ai se manogi o laʻau manogi, o se lanu auro lanumoana ma se tulaga tutusa. I lenei fomu, e mafiafia ma tumu. I le taimi nei, e le masani ona faʻaaogaina gaʻo e leʻofaʻatasia i le kukaina, e ui o mea aoga o sea ituaiga oloa e taua tele. Ma le isi, o le suāuʻu e faʻamamāina ma faʻamamaina. O taualumaga nei e faʻaaogaina:

  1. Faʻamasinoga
  2. Tausiga.
  3. Fesuiaiga.
  4. Faʻaleleia.
  5. Laititi o le vevela.
  6. Faaiuga mulimuli.

E taua le manatua e naʻo le vaega o le gaosia o gaʻo fualaʻau e aoga. Afai ua gaosia le gaosiga o le gaosiga o fale gaosi oloa, o le suauu e leaga ma matautia i le soifua maloloina o le tagata, talu ai o meaola e aofia ai i totonu e mafai ona mafua ai le atinaʻe o le kanesa.

Vailaʻau o fualaʻau, e aofia ai le suauʻu suauʻu, e sili ona aoga mo tagata. E mafai ona:

  • faaitiitia le atinaʻeina o le oncology,
  • faamalosia le puipuiga
  • toe faʻafoʻi le paʻu i faʻafitauli eseese,
  • faaleleia atili le gaioiga o le fatu ma toto toto,
  • e faʻavae ai le gaioiga o sela o faiʻai,
  • puipuia le amataina o sitaili ao laiti,
  • faateleina le leo atoa ma taofi le matua matua.

  • gaʻo fualaʻau,
  • gaʻo gaʻo
  • vitamini o vaega A, D ma E.

E le gata i lea, o gaʻo fualaʻau, o se vaega o le suauʻu manogi, e faigofie ona vave faʻavaveina nai lo lipids o manu.

Pau lava le faʻagata i le faʻaaogaina o le suauʻu suauʻu i au meaʻai i aso taitasi o le faʻasaina lea o meaʻai falai, aemaise lava i tagata gasegase o le toto maualuga o le cholesterol.

O fualaʻau o le laumei ei ai nisi o meatotino e mafua ai ona masalosalo lona aoga:

  1. Pe a faʻafefete i fua o fualaau faisua, o meaai e maualuga-kalori ma mafai ona mafua ai le atinaʻeina o le lapisi o ituaiga eseese. E le gata i lea, o tagata e mamafa le mamafa o le tino pe ai ai taumafa falai e maua ai le tele o le cholesterol.
  2. O le kuka ma fuālaʻau manogi e aofia ai le sola ese o le tele o mea aoga ma vitamini.
  3. Afai o le kuka, aemaise lava pe a fulu, e faʻaaogaina le suauu e aunoa ma le toe sui, o le faʻavaeina o manuʻa matautia e mafua ai le atinaʻe o le kanesa, e aofia ai le kanesa o le manava, e mafai.
  4. E masani lava i le gaosia o mea taumafa vave ona faʻaaogaina se faʻafefiloi o fualaʻau ma meaola o manu - suauu pala, mo se faʻataʻitaʻiga, margarine. O lea ituaiga oloa e mafai ona faaosofia ai le foliga mai o le tino.

O se oloa e afaina pe a vevela, pe a faʻavaivaia elemene lelei, ma o nisi e tuʻufaʻatasia i mea leaga. O le mea lea, e le faʻamalosiina le au fai meaʻai e 'ai meaʻai falai, aemaise o aano o manu e kukaina i lenei auala.

O le mea lea, ina ia maua mai le lelei o gaʻo fualaʻau, o tulafono faigofie nei e ao ona matauina:

  • aua le fagaina meaai i le vaega tutusa o le suauu nai lo le 1 le taimi,
  • seti se tulaga vevela lelei pe a kuka,
  • faʻamaonia le i ai o le suauʻu manogi i totonu o le lisi ina ia mafai ai ona faʻatautaia le kalori o meaʻai.

O le mea aupito sili ona aoga o le faʻaaogaina o suauu manogi i le ituaiga o laei salati po o luga o se manava gaogao (sili i le taeao). I lenei tulaga, e maua e le tino ia vitamini talafeagai ma isi vaega aoga. O le mea autu e le o le faʻaaogaina o le suauʻu sasala i le cholesterol, o lona uiga, faatasi ai ma meaola manu. E sili le lelei ona 'ai fua o fualaau faisua ma fualaau faisua.

Fautuaga mo le faaaogaina tatau o gaʻo fualaʻau:

  1. Siaki le aso e muta ai le suauu, talu ai o le oxide ua faʻapipiʻiina i le oloa e mafai ona mafua ai se maʻi tuga faʻamaʻi.
  2. Aua e te faatalale i tulafono o le teuina: o le suauu faamamaina e le tatau ona fesootai ma le vai.O oloa e le faʻamaonia e tatau ona teuina i totonu o se pogisa i le vevela e oʻo atu i le 20 ° C. Suauu e maua mai i le malulu malulu e talafeagai mo le 5 masina, vevela - e oo atu i le tausaga. O se pusa matala e tatau ona faʻaaoga i totonu o le masina.

E ui i aoga taua o gaʻo fualaʻau mo le tino, ae na o le tasi lava ona ituaiga e le aoga. O le tuufaatasiga o saito, mustard, sunflower ma isi suauu i le tutusa tutusa o le a fesoasoani i le tino e maua ai ituaiga eseese o elemene aoga.

O le a le tele o le cholesterol oi totonu o le suauʻu suauu? I le iloiloina ma le faaeteete o le tuufaatasiga ma meatotino o le oloa, e tatau ona maitauina e leai se cholesterol i le suauu suauu, ma i soo se isi lava suauu manogi. O le suauʻu paluga e le afaina ai le maualuga o se mea-gaʻo i totonu o le toto. O faʻamanuiaga o le oloa i le tino o le tagata e le mafai ona faʻafitia. Ae peitai, mo lona aoga aupito sili ona aoga, e taua le filifilia o le auala aupito sili ona lelei o le faʻaaogaina o gaʻo fualaʻau ma pulea a latou tupe i aso uma i lau taumafataga.

E mafai ona faʻaaoga le pata, sunlulu ma isi fuālaʻau fuālaʻau i le maualuga o le cholesterol?

O suauʻu uma - o meaola ma fualaau faisua - e faia i gaʻo, ao faagasolo le gaogao, o le tino e liua i latou i mea gaʻo, o ia mea uma o loʻo i ai meatotino patino.

O aʻafiaga o loʻo i ai i le maualuga o le cholesterol saʻo lava e faalagolago i mea o loʻo i totonu o gaʻo gaʻo i totonu.

Acids Fatty Acids (TFA)I le faʻaopoopoga i o latou faʻamanuiaga e le faʻaogaina - o le auai i le tuufaatasiga o le talo, feusuaiga ma hormones, o le vailaʻau D - faatasi ai ma le tele o mea e mafai ona mafua ai le ogaoga o le afaina: faateleina le cholesterol toto, siitia ai le fausia o paʻu oona i luga o puipui o toto toto ma le atherosclerosis.

Vasega o le gaʻo susu:

  1. Monounsaturated (MUFA). Ole suauʻu e sili ona maualuga ile omega-9 o loo fai ma sui, lea e faʻapipiʻi ai le metabolism lipid, faʻaititia le cholesterol.
  2. Polyunsaturated (PUFA).

E le mafai e le tino ona faʻapipiʻi faʻamalosi faʻamalosi ile lava mea e manaomia ma manaʻomia ai le ulufale atu mai fafo. E masani ona faʻatusalia i totonu o suauu:

  • linoleic Omega-6 - o le vailaau o le γ-linolenic, lea e faʻaosofia ai le faʻaumatia o toxins, lipoproteins maualalo ma le cholesterol, faʻaitiitia ai le maualuga,
  • α - linolenic omega-3 - mai le tino o loʻo faʻapipiʻiina le DHA ma le EPA tatau, lea e faʻatonutonu ai le fesuiaiga o lipoproteins, faʻatulagaina a latou faatinoga, faʻaitiitia le viscosity toto, faʻamalosia le metabolism.

Mo le tausia o le soifua maloloina, o le fua faatatau lelei o Omega-3 i omega-6 PUFAs eo mai ma meaai e tatau ona tutusa ma le fua faatatau o le 1: 4 - 1: 5.

E selau kalama o oloa e aofia ai:

  • cholesterol - 215 mg (i le falaoa suamalie i le kuata le sili atu: 270 mg),
  • NLC - 52 g
  • MUFA - 21 g,
  • PUFA - 3 g.

Faatasi ai ma lona soona taumafa, o le tele o le gaʻo o gaʻo tumu i luga ole tino e mafua ai le faateleina o le cholesterol ma le lipoproteins maualalo maualalo o loʻo nofo i puipui o toto toto.

E ui lava i le mea moni o le pata o loʻo i ai le cholesterol, o le vavaeese atoa mai le lisi e manatu e le lelei, e manatua ai le lelei o le gaʻo tumu i luga o le tino. O le aofaʻiga o le aofaʻi o aso e aoga mo se tagata soifua maloloina e 10 kalama, o le maualuga e mafai ona talia: mo tamaitai - 20 kalama, mo alii - 30 kalama.

A faʻaaogaina le maualuga o le cholesterol, 5 g (teaspoon) i le aso e le sili atu i le 2-3 taimi i le vaiaso.

Fomaʻi fautuaina

I le faʻaitiitia lelei o le cholesterol ma puipuia ai le atherosclerosis e aunoa ma ni aʻafiaga, e fautuaina ai e tagata atamamai le igoa o le choledol. Faʻaonagata faʻaonapo nei:

  • e faʻavae i luga o le valea na faʻaaoga i togafitiga o faʻamaʻi pipisi,
  • faateleina le gaosiga o le "lelei" cholesterol, faaitiitia le gaosiga o le "leaga" i le ate,
  • e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le fatu ma le faʻamaʻi,
  • amata ona galue pe a maeʻa le 10 minute, o se taunuuga taua e mafai ona matauina i le mavae ai o le 3-4 vaiaso.

Ua faʻamaonia le faʻamaonia e le fomaʻi ma suʻesuʻega a le Institute Research of Therapy.

Cholesterol i le suauʻu suauu, e pei o isi gaʻo masani, e le o aofia ai, o le faʻaaoga talafeagai o le tele oi latou e mafai ona faʻamautuina tulaga maualuga o le atherogenic (tuʻuina i puipui o toto toto) lipoprotein vaega ninii.

O lona tuufaatasiga o vaega o loʻo faʻatusalia e:

O gaʻo faʻaleagaina e afaina ai le lipid metabolism, e faʻaitiitia ai le gaosia o le lipoproteins maualalo maualalo i le ate ma faʻateleina ai le latou manava i totonu o le manava.

O se vaega itiiti (faʻatusatusa i isi gaʻo fualaʻau suamalie) o le omega-3 e totogi i le suauu suauʻu i se maualuga maualuga o le tino o le tino, lea e faʻaitiitia ai le cholesterol e ala i le inhibiting absorption in the intestine.

E selau kalama o oloa e aofia ai:

  • NLC - 14 g
  • MNZHK - 73 gr,
  • PUFA - 11 gr.

E tusa ai ma suʻesuʻega, o le faʻaaogaina o le suauʻu olive ma le maualuga o le lipoproteins o le maualalo e faʻaititia ai le 3.5%.

O le suauu Provencal e mauoa i polyphenols, lea e faaosofia ai le gaosiga o le lipoproteins "lelei" e maualuga tele le puipuia o le faapipiiina o ni atherosclerotic plate - toetoe lava a faaluaina lo latou fua.

O lona aoga autu o le fua faatatau lea o mea e aofia ai omega-3 ma omega-6 aoga gaʻo gaʻo, latalata i le lelei.

E tasi le selau kalama e aofia ai:

  • NLC - 9 g
  • MNZHK - 18 gr,
  • PUFA - 68 g, lea: 53.3% α-linolenic ω-3 ma le 14.3% linoleic ω-6.

O le suauu manogi o se taʻitaʻi i gaʻo o fualaau faisua e tusa ai ma mea o lona omega-3, lea e faʻaitiitia ai le cholesterol e ala i le faʻaitiitia o lona faʻasalalau ma faʻavaveina lona faʻaaogaina.

Latou te faʻamamafa le metabolism lipid, faʻaleleia atili le vaivai o toto toto ma le toto, toe faʻafoʻi le galuega o le ate.

E selau kalama o oloa e aofia ai:

  • NLC - 13 gr
  • MNZHK - 28 gr,
  • PUFA - 55 g, o loʻo faʻaalia e le linoleic ω-6,
  • fivatorols - o latou fuainumera e tutusa ma le 1432% o le masani i aso uma.

Suesuega ua faaalia ai o le suauu o sana o le a maualalo ai lipoproteins maualalo i le 10.9%, ma le aofaiga atoa o le cholesterol e 8.2%. O sea taunuuga aoga e mafua ona o le tuufaatasiga o aafiaga i le tino o le tino o le tino ma le suauu eletise polysaturated.

E tasi le selau kalama e aofia ai:

E ui i le toesea o le cholesterol, o le tele o le gaʻo o gaʻo tumu o le popo na mafua ai le faateleina o le numera o lipoproteins o loʻo tafe i totonu o le toto ma tuʻu i luga o puipui o toto, faia ai ni atherosclerotic plate.

O le mea lea, o le suauu pama mai le cholesterol e le o se mea e taʻua o le hypocholesterolemic.

E tasi le selau gutu e faʻafeiloaʻi:

  • NLC - 7 g
  • MUFA - 61 g omega-9: olegia ma le tau,
  • PUFA - 32, e aofia ai le tasi vae tolu o le α-linolenic ma le lua vaetolu o le linoleic.

O le suauʻu fufulu mama e faʻaitiitia ai le maualuga o le lipoproteins maualalo ona o gaʻo susu. E taʻua o le olive i matu ona e iai foʻi se paleni paleni o omega-3 ma omega-6.

Faʻaaogāina naʻo le mea na faʻamaʻaina - ona o le vailaau oona malosi, lea e aʻafia ai le fatu, ate, faiʻai, maso.

Aotelega: o le laulau o suauu e maualalo ma maua ai le cholesterol

O suauu e faʻaaogaina i meaai e mafai uma ona faʻaleleia ai le cholesterol ma faʻaitiitia ai ona faʻaiuga: e faʻalagolago lava i meatotino o gaʻo gaʻo lea e avea ma faavae.

Ua matou aoina mai uma suauu gaosi e aʻafia ai le toto cholesterol toto i le laulau mulimuli.

Fomaʻi fautuaina

I le faʻaitiitia lelei o le cholesterol ma puipuia ai le atherosclerosis e aunoa ma ni aʻafiaga, e fautuaina ai e tagata atamamai le igoa o le choledol. Faʻaonagata faʻaonapo nei:

  • e faʻavae i luga o le valea na faʻaaoga i togafitiga o faʻamaʻi pipisi,
  • faateleina le gaosiga o le "lelei" cholesterol, faaitiitia le gaosiga o le "leaga" i le ate,
  • e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le fatu ma le faʻamaʻi,
  • amata ona galue pe a maeʻa le 10 minute, o se taunuuga taua e mafai ona matauina i le mavae ai o le 3-4 vaiaso.

Ua faʻamaonia le faʻamaonia e le fomaʻi ma suʻesuʻega a le Institute Research of Therapy.

Ina ia maua se aafiaga o le hypocholesterolemic pronounina mai le faʻaaogaina o fuālaʻau fuālaʻau, e tele ni manatu e faʻaaogaina.

  1. Ina ia faʻaitiitia le maualuga o lipoproteins atherogenic, e naʻo le faʻaaogaina o suauʻu mamago e masani ona faʻaaoga, lea e teu ai gaʻo susu, lecithin, phytosterols ma flavonoids.
  2. O le fua faatatau o le taumafaina o gaʻo fualaʻau mo se tagata maloloina e 20-30 kalama (tolu punetini) i le aso. Ina ia aloese mai aʻafiaga le lelei, o le aofaiga o aso taitasi e vaevaeina i ni atopaʻu.
  3. O le fua faatatau o fualaau faisua ma gaʻo manu i le taumafataga e fautuaina ina ia maitauina e 1.5 i le 1, ia aua nei faʻafefiloi i le tasi meaai, ina ia aua nei faʻalavelaveina le sosolo o le suauu masani.
  4. E fautuaina e faapea o le fua o le acidity polysaturated fatty acid i le fua o omega-3 i omega-6 e pei o le 1:10 (sili atu 1: 5).
  5. O le oloa e faʻafefiloi ma ipu kuka: i le gasologa o le vevela o suauu e leʻi faʻamaina, e le gata i le 40% o gaʻo e leʻi faʻamatufaina, ua leiloloa foi, ae o lo latou suiga e tupu i le faʻavaeina o vailaʻau oona.
  6. E fautuaina e tagata tomai faapitoa e le taofi i se tasi ituaiga o gaʻo fualaʻau, ae o taimi uma e suia ai.
  7. Teuina ni gaʻo fagalaʻau masani i totonu o le pusaaisa, i totonu o fagu tioata tioata o le tioata pogisa ma faʻamautu saʻo ma le aso e muta ai.

O le tausisia o nei tulafono ua mafai ai ona e faʻamalamalama uma meatotino lelei o fuālaʻau fuālaʻau, maualalo le cholesterol ma faʻaleleia le tino atoa.

O suauu masani e leʻi faʻasalaina e aunoa ma le cholesterol e tumu i mea faʻalaiolosi e mafai ona gaoioi e pei o mea e maua mai ai allergies ma faʻamaʻi. O lo latou taua taua e maualuga - 899 kcal i le selau kalama, o le tuufaatasiga e aofia ai le tele o le gaʻo tumu. O le mea lea, o le tele o le faʻaogaina e mafai ona taʻitaʻia ai le maua o se tupe.

O le maualuga o le maualuga o omega-6 PUFA lea eo mai faatasi ma meaai nai lo omega-3 - sili atu i le 15: 1 - e fesoasoani i le faateleina o le viscosity toto, o le atinaʻeina o le siama o le fatu, faiʻai, ma le faaitiitia o le puipuiga o le tino, le faateleina o le neoplasms.

Ole suauʻu fualaʻau e leʻi faʻasalaina e le faʻaofiina i le taumafataga o tamaiti i lalo ifo o le lua tausaga le matutua, amata ona fafaga malie, amata i le afa teaspoon i le aso ma matauina le tulaga o le tamaititi.

Faʻaeteete pe'ā faʻaaogaina gaʻo masani e leʻi faʻamatalaina pe a:

  • toto maualuga
  • ituaiga II maʻisuka,
  • biliary lithiasis
  • biliary dyskinesia,
  • manava manava
  • ogaoga o le ate.

O le iai o nei faʻafitauli e le o se faʻalavelave i le faʻaaogaina o gaʻo fualaʻau e leʻi faʻasalaina, ua fautuaina e faʻaitiitia le aofaʻi e faʻaalu i le afa poʻo le tolu o le aofaiga i aso taitasi: 1-1 ½ tbsp.

E tasi le selau kalama o le margarine na faia e tusa ai ma le GOST:

  • NLC - 15 gr
  • MNZHK - 39 gr,
  • PUFA - 24 g,
  • trans fats - 15 gr.

E le o iai le cholesterol i le Margarine. I le faaopoopo atu i manu, fualaau aina (e aofia ai pama), gaʻo tumu ma le faʻamamafa, e aofia ai foi gaʻo susu na gaosia i le taimi o le gaosiga. O le faigata o le faifai pea o le margarine, o le tele o gaʻo fesuiaiga oi ai. E leai se mea e maua ai le gaʻo i le margarine: e mafai foi ona maua i gaʻo manu - e oo atu i le 10%.

O gasegase gasegase fatty e faateleina ai le maualuga o lipoproteins ma triglycerides, ao taofia le fausia o lipoproteins maualuga. Ole gaioiga o gaʻo e le gata ina faʻaititia ai le lamatiaga o le fatu ma maʻi faʻavafesa, ae e faʻafefe ai foi le paleni o le tino ma mafua ai le le atoatoa o le tino.

O le mea lea, o le mauaina o le margarine, o le filifiliga ua faia e fiafia ai ituaiga eseese. Afai e le mafai ona teena lenei oloa, faaaoga i se aofaiga e le sili atu i le ½-1 tbsp.1-2 taimi i le vaiaso.

Tou te manatu pea e le mafai ona aveesea le cholesterol maualuga?

O le faʻamasinoga i le mea moni o loʻo e faitauina nei laina i le taimi nei - o le faafitauli o le maualuga o le cholesterol atonu o loʻo faʻalavelaveina oe mo se taimi umi. Ae o nei mea e le o ni ulavavale uma: o na mea ua matua faaleagaina ai le tafe toto, ma, afai e le galueaiina, e mafai ona iu i se taunuuga faanoanoa.

Ae e taua le malamalama e taua le togafitia o aʻafiaga i le tulaga o le mamafa poʻo le leiloloa o le mafaufau, ae o le mafuaaga. Masalo e tatau ona faamasani oe lava ia i meafaigaluega uma i luga o le maketi, ae le na o faasalalauga? O le mea moni, e masani lava, pe a faʻaaogā sauniuniga vailaʻau faʻatasi ma aʻafiaga, ona maua ai lea o se mea e sili ona lauiloa o le "tasi togafiti, o isi togi". I se tasi o ana polokalama, na paʻi atu ai Elena Malysheva i le autu o le cholesterol maualuga ma talanoa e uiga i se vaifofo na faia mai i mea totino faʻapitoa ...


  1. Natalya, Sergeyevna Chilikina Coronary heart disease and type 2 diabetes meliitus / Natalya Sergeevna Chilikina, Ahmed Sheikhovich Khasaev und Sagadulla Abdullatipovich Abusuev. - M .: LAP Lambert Academic Publishing, 2014 .-- 124 i.

  2. Zakharov, Yu. A. Togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 / Yu.A. Zakharov. - M .: Phoenix, 2013 .-- 192 itu.

  3. Mkrtumyan A.M., Nelaeva A.A. Endocrinology o faalavelave faafuaseʻi, GEOTAR-Media - M., 2014 .-- 130 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Faʻavae, mea aoga

O le suauu olive e maua mai i fualaau olive, o se tuufaatasiga o triglycerides o gaʻo gaʻo e aofia ai le tele o esters acidic acid.

O le suauu olive ma le cholesterol e le tutusa. O fua o le Olive e le o aofia ai ni vailaʻau niniʻi, o se vaega taua o le gaʻo manu.

O elemene taʻitasi o loʻo i ai se aoga aoga i luga o le cardiovascular system, e tele isi mea aoga aoga:

  • Vitamin E (alpha tocopherol) o se vailaʻau malosi. E gafa ma le faʻaogaina o le taʻavale, o se faʻaoga faʻapitoa o siaki faʻamau. O le le atoatoa o le vailaau e mafua ai le faaleagaina o le toto mumu, afaina o le neurology.
  • O le fivasterols (phytosterols) e faʻaitiitia ai le tele o le faʻaaogaina o le cholesterol oona i le tootoo laiti, ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o le kanesa.
  • Omega-6 aano gaʻo: meaola. Faʻaitiitia le felafoaʻi o vascular, faʻaleleia le metabolism, manatua, gauai.
  • Polyunsaturated fatty acids: linoleic. Latou te lagolagoina le gafatia galue, leo, saunia le tino ma le malosi.
  • Faʻaaogaina gaʻo gaʻo: oleic, palmitoleic. Latou te aveesea le mumū o puipui lapoa, faʻaleleia le toe faʻaleleia, puipuia le faʻafeiloaʻi o pusa cholesterol. Latou te fesoasoani e talepeina gaʻo tumu mai meaʻai. Faʻamau faʻasalaga - o se puipuiga lelei o le fatu, osofaia, atherosclerosis.

Laititi o faʻamalama, uʻamea.

O aoga o le suauu olive ma le maualuga o le cholesterol

I le cholesterol, o le suāuʻu olive e lelei tele i le 'ai. O lenei gaioiga ua faʻamatalaina i se fuainumera tele o meaola faʻamaonia, polyphenols, lea:

  • faʻavavevave le malepe, aveesea le LDL lipoproteins maualalo vaivai mai le tino,
  • faaosofia le gaosiga o le saofai o le HDL cholesterol,
  • faʻaitiitia le viscosity toto, puipuia le thrombosis,
  • toe faʻafouina le galasticity o toto toto,
  • fufulu le iniseti, toto, aveese toxini, toxins.

O le suauu Olive e maualalo ai le cholesterol e 10-15% i le mavae ai o le 3 vaiaso.E fautuaina e ave i le hyperlipidemia, o le uluaʻi laasaga o le atherosclerosis, maualuga le lamatiaga ole maʻi fatu.

O le suauʻu olive e solia i faʻamaʻi masani o gase o le gall, ate, fatugaʻo, inumaga. O le oloa, e pei o gaʻo uma fualaʻau, e maualuga le kalori, o lea e faʻaaogaina ai, aemaise lava i le tele o meaʻai.

Le faʻaaogaina o aso ma le maualuga o le cholesterol

Faʻavaega, faʻamanuiaga ma mea leaga o le pata

E toatele tagata soifua maloloina o loo mafaufau., pe oi ai le cholesterol i le pata ma pe faapefea ona aafia ai le setete o le tino. O le Cholesterol e maua moni lava i gaʻo manu:

O le kulimi, lea e maualuga i le kalori, e fesoasoani i le faaputuputuina o le maualuga o lipids i totonu o le toto. Ae maise lava i le tele o taumafa. I le fesili o, pe fia le cholesterol i le pata, USDA (US Department of Agriculture) tagata tomai faapitoa maua le tali o loʻo i lalo - 215 mg i le 100 g. Aso o aso uma e le sili atu i le 10-30 g.

I le faaopoopo atu i lipids, o loʻo aofia ai foi mea aoga e faʻaleleia ai le metabolism ma faʻamautu ai le gastrointestinal tract. O loʻo i ai se talitonuga e faʻapea, o mea uma faalenatura ma meaʻai e maua ai le gaʻo mea faʻapitoa - mea e fai ai se microflora o le intestinal maloloina.

Soifua Maloloina ona o le i ai i totonu o le tuufaatasiga o gaʻo gaʻo, vaega o meaʻai, proteins ma gaʻo. O nisi o mea gaʻo fesoasoani e fesoasoani i le toto maualalo o le cholesterol, aʻo isi meaola, i le isi itu, faʻapupulaina lona tele.

O faʻamanuiaga ma faʻamaʻi o fuālaʻau fuālaʻau

Soo se oloa e tatau ona faʻaaogaina ma le poto ina ia le afaina ai le lelei. O suauu o fualaʻau e leai se faʻalavelave. I le isi itu, e taua mo le tino, aua o aoga uma o loʻo i ai e matua taua lava, i le isi itu, o le sese o le faʻaaogaina ma le faʻaaogaina e ono aʻafia ai le soifua maloloina.

Aafiaga i le lipoproteins


O le suauu o le kulimi o le cholesterol-e leai se totogi, ma e mafai ona aʻafia ai le maualuga o lipid. Afai e faʻaaoga e aunoa ma le vevela, e le afaina ai le tino. A maeʻa le faʻavevelaina, o le suauu e faʻamalolo ai tino oona. O nei mea oona e faʻalavelave ai le gaʻo gaʻo.

Fiafia! O mea taumafa e falai i se mea e pala, faateleina le mea e maua i le lipoproteins i le toto, talu ai o nei meaʻai e aofia ai le tele o gaʻo.

O le tino e le faʻamaonia o loʻo i ai lona lava fale ola, o mea elemene e paʻu i mea leaga i le taimi o togafitiga vevela, ma e mafai foi ona faʻamalosi pe afai e te le faʻaaogaina. O le mea lea, pe a faʻatau, e tatau ona e tuʻuina atu se mea sili i se fagu opaque.

Faʻatoʻa

O le auala sili e kuka ai le kuka. Ae ui i lea, o le fufuluina o le suauu manogi e fesoasoani e faaitiitia ai meaʻai o lo o iai i le tuufaatasiga. E le fautuaina e tagata tomai faapitoa e faʻaaoga meaai falai i le lisi o aso taʻitasi. Latou te faʻamatalaina lenei mea i mea nei:


  1. I le taimi o le vevela o le vevela, e tele calories ua faʻasaʻolotoina, lea e mafai ona avea ma mafuaʻaga o le maua o le mamafa, o se taunuuga: oona.
  2. O meaai falai e faateleina ai lipoproteins plasma.
  3. A oʻo ina vevela, o mea uma e maua mai ma vitamini e faʻaumatia ai, o le a le aumaia ai se faʻamanuiaga i le tino.
  4. Afai e vevela le gaʻo i le tele o taimi, ona faia ai lea o le tino i totonu, lea e fesoasoani i le faʻaumatia o sela. Latou te le afaina ai mea o lipoproteins, ae e fesoasoani i le atinaʻeina o neoplasms mamaʻi.

Taua! E leai se cholesterol i totonu o le suāuu ma e le tatau ona e lafoaia atoa le taumafa i aso uma. E ui i lea, e tatau ona toe iloilo le metotia o lona faʻaaogaina, ia gauai i le tele o calories i le 100 kalama o le oloa.

Aʻo leʻi faʻatau, e tatau ona e suʻesuʻe ma le totoa le igoa o le oloa. I le tele o tulaga, o le a fai mai e leai se cholesterol. Ma o le mea moni lava. E mafai ona tuʻuina atu i ni ituaiga eseese:

  1. Faʻamaʻaina, lea na faia ai se togafitiga atoatoa. E manino ma malamalama samasama i lanu, e aunoa ma se manogi. I le taimi e teu ai mo se taimi umi, e le o fausia ai le palapala. Vitamini ma minerale e faʻaitiitia, ae o le oloa e lelei mo le faʻavelaina.
  2. Faʻasalaga le faʻamaonia po o se oloa na pasi ai le numera aupito maualalo o laasaga o gaioiga. E manaia lanu samasama i le lanu; o se gaioiga faʻapitoa i le umi o le teuina. E leai se cholesterol i totonu, ae ui i lea, e le fautuaina e tagata atamamai le kukaina o meaai i luga. Talu ai e afaina ai le tele o mea oona pe a vevela.

I le faapipiiina i luga, e mafai ona maitauina e le oi ai lipoproteins i lenei oloa, e tusa lava pe itiiti le gaioiga.

O se toilalo itiiti i le talafaasolopito

O le laau na aumai i Rusia pe tusa o le tolu selau tausaga talu ai, ae mo se taimi umi sa tupu na o le teuteuina
faamoemoega. O fugalaau lanu samasama, e masani ona faasino i le la, e le gata ina toe faaolaolaina togalaau o le maota ma fanua o fanua.

Mo le tele o tausaga, o le sunflower na manumalo ai i le avanoa o le Malo o Rusia. O le North Caucasus, Kuban, o le Volga o loʻo i ai i lo latou lautele. I totonu o Iukureini, i le mea e nofo ai le "la" i tafatafa o fale taitasi, o tamaitai ma faipisinisi e le gata na fiafia i lona fugalaau, malolo i luga o le faaputuga fausaga eseese se faafiafiaga fou - "kiliki o fatu".

Aʻo faʻaauau pea ona faamemelo Europa i le sunflowers lea na musuia ai Vincent Van Gogh e fatuina se taamilosaga ofoofogia o atavali o le igoa lava e tasi, i Rusia na latou o mai ma le tele o le faatinoga. Na faia e le faifeʻau o Daniil Bokarev se metotia mo le gaosia o le suauu mai fatu o le sunflower. Ma e lei pine ae amata le uluai moli suauʻu i luga o le teritori o lenei itu o Belgorod.

O le salalau lautele o le suauu sulu i le ogatotonu o le seneturi sefuluiva na faafaigofie e le mea moni e faapea, o le Orthodox Church na latou amanaiaina o se oloa gaogao. E oʻo lava i lenei igoa lona lua sa faʻamautuina - suauʻu fualaʻau. O fua o fualaau aina i Rusia i le amataga o le seneturi talu ai sa i ai se vaega o le tusa ma le miliona hectares. O le suauu o le suauu ua avea ma oloa a le atunuu, ua amata ona auina ese atu.

Fautuaga mo le faaaogaina

E tatau ona 'ai le suauʻu suauu e aunoa ma le cholesterol, o lona uiga, e aunoa ma le gaʻo manu, ma fualaʻau. O le mea taua o le faʻaaoga lea i se auala masani, talu ai o le oloa e aofia ai le iva selau calories i le selau kalama.

Faʻaaoga tatau o le oloa e aofia ai mea nei:

  • Faʻaaoga lelei seia oʻo i le aso e faʻaalia i luga o le afifi. O le faʻaaogaina o se mea mimita e mafai ona afaina ai le faʻaleagaina ona o le tele o faʻamaʻi pipisi.
  • Mātauina tulafono e teu ai. E le faʻamaonia le teuina i se vevela e oo atu i le luasefulu i totonu o se pusa tioata pogisa, aloese mai le faʻafesoʻotaʻi ma le vai. O le oloa e maua mai i le malulu e mafai ona teuina mo le lima masina, ma le vevela - e tusa ma le tausaga. Ae peitai, a uma ona tatala le fagu, e tatau ona faʻaaogaina ia mea i totonu o le masina.

E lelei le 'ai o soʻo se suāuʻu manogi e aunoa ma le cholesterol. Ae peitai, e le mafai ona e 'ai na o le tasi le ituaiga o meaola, e sili ona lelei le tuʻufaʻatasia o ituaiga eseese. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻamamafa ai le tino ma ituaiga eseese o gaʻo - faʻamamaina, polyunsaturated ma polyunsaturated. I lenei tulaga, o oloa, o mea o loʻo iai i gaʻo susu, e tatau ona faʻaaogaina i se tapulaa faʻapulaʻaina, aua e mafai ona latou maualalo le HDL (maualuga lipoprotein), lea e nafa ma le faʻaitiitia o le cholesterol. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e faʻafefiloi masima, sola, sola kulimi i tutusa tutusa.

O le aafiaga o le suauu i le tino o le tagata

O le pata e maua mai le susu o le povi. Pe a sasaina, faʻaputuina gaʻo o gaʻo ma vavae ese mai le serum. O le mea lea, e leai se mea ae o le gaʻo susu gaʻo. Faʻalagolago i le gaosiga o le gaosiga ma le maualuga o le susu, o le oloa mulimuli e ese lona gaʻo ma talu ai o le oloa o se meaola manu, o loʻo i ai le cholesterol i le pata.

Faʻalogo lelei.O manu uma e maua i le cholesterol i la latou tuufaatasiga, ma o lenei mea o le a le mafai lava ona i totonu o fualaau aina (seivagana ua faaopoopo faapitoa i ai). O le mea o le cholesterol o se vaega taua o sela o meaola uma, ma i vetebrates o loʻo ia faia se sao taua i le faʻamautinoaina o galuega taua.

Isi mea i le pata


Olive olive

O lea la, afai e te filifili e faʻaititia le faʻaaogaina o le pata mo mafuaaga o le soifua maloloina pe na o le manaʻo e aveesea le mamafa, atonu o loʻo e mafaufau e uiga i meaai e mafai ona suitulaga ai gaʻo manu. Lalo o fautuaga mo le filifilia o isi oloa. Mo le faʻamoemoe o le manino, faʻalogo lelei i le vitio o loʻo i lenei tusiga, lea o le a fesoasoani e malamalama ai i le faʻafitauli e sili atu ona auiliili.

I aso nei, o loʻo iai se vailaʻau o vailaʻau masani i le maketi. Fai mai le au gaosi latou te le o iai le cholesterol, ae afai e te suʻesuʻeina auʻiliʻiliga a latou auiliiliga, e mafai ona e mauaina ni emulsifiers, palu pama, faʻamalositino, faʻaleleia atili o mea vevela, vali ma isi.

O se gaosiga gaosi oloa e ono le mafai ona maua ai nisi faʻamanuiaga. O le mea lea, o sea ituaiga filifiliga e le masalomia. E sili atu ona lelei le suia o le pata i le gaosiga o gaosiga susu po o gaʻo fualaʻau.

Mea gaosi susu

E mafai ona suia le pata i meaʻai susu, ae faʻatasi ma le maualalo o le maualuga o le gaʻo, mo se faataitaiga, kulimi, kulimi kulimi, susu poʻo le faʻafefe foi. O mea uma lava o le a faʻalagolago i le faʻamoemoega o le faʻaoga - kirimigi suamalie ma o le kefir o le a alu i salati, susu ma le kulimi i falaoamata ma paluga pateta, ma isi.

O ia ituaiga oloa e aofia ai le cholesterol, e ui lava i ni tulaga maualalo, o lea e manaʻomia ai ona faʻaumatia i ni tapulaa faʻaitiitia. O nei oloa e saofagā i le faʻaaogaina o vitamini B, lea e aoga mo le fatugalemu o le tino ma le cardiovascular system.

Pe a filifilia i le va o kulimi kulimi ma le kulimi, e sili atu ona lelei le taofi i le filifiliga muamua. O le kulimi suamalie e itiiti ifo le kalori, o loʻo i ai le tele o polotini ma mea aoga e aoga mo le tino, e fesoasoani i le faʻaaogaina o le calcium, phosphorus ma nisi vitamini.

Ae mo sandwiches ma se fesuiaiga lelei o le a avea ma ituaiga kulimi kulimi e mafai ona e faʻatau pe kukaina oe lava, mo se faʻataʻitaʻiga, e pei ona faʻaalia i le ata ma i le iuga o le ae mauaina se oloa o se uiga sili ona lelei, ma o le a faʻamalieina.


Laʻau Salu Ofo Lelei

Mo le sauniuniga o le kulimi kulimi e tatau ona faʻaalu se lita o le kefir. Afai e faigata ona tatau ona tuʻuina i totonu o se faga eleele i luga o ni fasi pepa se lua.

O le uila o le a tafe lemu i totonu o le apa, ma i luga o le sipisi o se kulupu sili ona manaia o le kulimi kulimi ma se tofo suamalie e aoina. O lea ituaiga o oloa e aoga tele ona e itiiti sona gaʻo, o le tele o fualaau taua, ma sili ona taua - o le lactic acid ma lactobacilli e matua aoga lava mo le manava ma le fatu.

E faapefea ona aafia le cholesterol i le pata?

E mafai e le pata ona siitia le Cholesterol

E tasi le sipuni sipuni o le pata e leʻi faʻaaogaina e aofia ai le 31 miligrams (mg) o le cholesterol ma le 7.2 kalama (g) o le gaʻo tumu.

O le Amerika Heart Association e fautuaina tagata e mananao e tuu i lalo o latou lipoprotein le maualalo o latou tino e le sili atu nai lo le 5-6% o lo latou calorie atoa e pei o le gaʻo tumu. O lona uiga, faatasi ai ma le faʻaaogaina i le aso o le 2000 calories, o le mamafa o le gaʻo tumu e tatau ona 11-13 kalama. O lona uiga e lua laulau sipuni o le pata e aofia ai le gaʻo sili atu nai lo le tele o tagata e tatau ona 'ai i aso uma.

O le taumafaina o se aofaiga taua o le gaʻo tumu e mafua ai le faateleina o lipoproteins maualalo. Talu ai ona o le pata o loʻo i ai le tele o gaʻo tumu, o tagata e maualuga le cholesterol e tatau ona pulea le tele o le suauʻu na faʻaaoga.

I le 2014, na lolomi ai e saienitisi Peretania se iloiloga e fautuaina ai tagata e taulai atu i le faatumauina o se sootaga aoga i le va o le lipoprotein le maualalo (LDL) ma le maualuga lipoprotein (HDL) maualuga. O le au tusitala o lenei iloiloga na faamamafaina ai le leai o se fesootaiga taua i le va o le gaʻo o le gaʻo ma le lamatiaga o le fatu fatu poʻo le faʻamaʻi.

Ae e ui lava i lenei, ae o le American Heart Association e fautuaina pea tagata i le maualuga o le cholesterol e mataʻituina a latou meaʻai.O tagata atamamai o lenei faʻalapotopotoga ua fautuaina e suia le pata ma isi auala aoga, e pei o le avoka po o le suauu olive.

Faailoga ma tulaga lamatia o le maualuga o le cholesterol

O le maualuga o le cholesterol e le faʻapogai ai i taimi uma ia faʻaaliga iloga. O le mea lea, atonu e manaʻomia e nisi tagata se suʻega toto e siaki ai a latou kulukosela. O le siaki o le maualuga o le cholesterol e taua ona o le siitiaina i totonu o le toto e mafai ona oo atu ai i se tulaga ogaoga faafomai e taua o le atherosclerosis.

Atherosclerosis e ono mafua ai faafitauli nei:

  • faʻamaʻaʻaina o fua
  • tiga o le pusa
  • fatu fatu
  • gasegase o le gaʻo
  • faʻamaʻi fatu.

E faʻafefea ma o le a le suāuu olive e ave i lalo ifo o le cholesterol?

O se mea masani e maua i le omega-3 gaʻo gaʻo ma le cholesterol e tatau ona ave i lona mamanu mamā. E le o lona uiga ua inupia i se manava gaogao pe a uma ona 'ai, ua lava lea e faʻatumu ai salakeke poʻo soupese ma se oloa taua e puipuia ai le fatu mai le atinaʻeina o togafitiga faʻaleaga.

E i ai le cholesterol o loʻo i ai i le suauʻu suauu?

Gaʻo gaʻo i totonu o suauʻu ma o latou aafiaga i le tino

Acids Fatty Acids (TFA)I le faʻaopoopoga i o latou faʻamanuiaga e le faʻaogaina - o le auai i le tuufaatasiga o le talo, feusuaiga ma hormones, o le vailaʻau D - faatasi ai ma le tele o mea e mafai ona mafua ai le ogaoga o le afaina: faateleina le cholesterol toto, siitia ai le fausia o paʻu oona i luga o puipui o toto toto ma le atherosclerosis.

Vasega o le gaʻo susu:

  1. Monounsaturated (MUFA). Ole suauʻu e sili ona maualuga ile omega-9 o loo fai ma sui, lea e faʻapipiʻi ai le metabolism lipid, faʻaititia le cholesterol.
  2. Polyunsaturated (PUFA).

E le mafai e le tino ona faʻapipiʻi faʻamalosi faʻamalosi ile lava mea e manaomia ma manaʻomia ai le ulufale atu mai fafo. E masani ona faʻatusalia i totonu o suauu:

  • linoleic Omega-6 - o le vailaau o le γ-linolenic, lea e faʻaosofia ai le faʻaumatia o toxins, lipoproteins maualalo ma le cholesterol, faʻaitiitia ai le maualuga,
  • α - linolenic omega-3 - mai le tino o loʻo faʻapipiʻiina le DHA ma le EPA tatau, lea e faʻatonutonu ai le fesuiaiga o lipoproteins, faʻatulagaina a latou faatinoga, faʻaitiitia le viscosity toto, faʻamalosia le metabolism.

Mo le tausia o le soifua maloloina, o le fua faatatau lelei o Omega-3 i omega-6 PUFAs eo mai ma meaai e tatau ona tutusa ma le fua faatatau o le 1: 4 - 1: 5.


E tasi le selau kalama e aofia ai:

  • NLC - 9 g
  • MNZHK - 18 gr,
  • PUFA - 68 g, lea: 53.3% α-linolenic ω-3 ma le 14.3% linoleic ω-6.

O le suauu manogi o se taʻitaʻi i gaʻo o fualaau faisua e tusa ai ma mea o lona omega-3, lea e faʻaitiitia ai le cholesterol e ala i le faʻaitiitia o lona faʻasalalau ma faʻavaveina lona faʻaaogaina.

Latou te faʻamamafa le metabolism lipid, faʻaleleia atili le vaivai o toto toto ma le toto, toe faʻafoʻi le galuega o le ate.

Fuga

E selau kalama o oloa e aofia ai:

  • NLC - 13 gr
  • MNZHK - 28 gr,
  • PUFA - 55 g, o loʻo faʻaalia e le linoleic ω-6,
  • fivatorols - o latou fuainumera e tutusa ma le 1432% o le masani i aso uma.

Suesuega ua faaalia ai o le suauu o sana o le a maualalo ai lipoproteins maualalo i le 10.9%, ma le aofaiga atoa o le cholesterol e 8.2%. O sea taunuuga aoga e mafua ona o le tuufaatasiga o aafiaga i le tino o le tino o le tino ma le suauu eletise polysaturated.


E tasi le selau kalama e aofia ai:

E ui i le toesea o le cholesterol, o le tele o le gaʻo o gaʻo tumu o le popo na mafua ai le faateleina o le numera o lipoproteins o loʻo tafe i totonu o le toto ma tuʻu i luga o puipui o toto, faia ai ni atherosclerotic plate.

O le mea lea, o le suauu pama mai le cholesterol e le o se mea e taʻua o le hypocholesterolemic.

E tasi le selau gutu e faʻafeiloaʻi:

  • NLC - 7 g
  • MUFA - 61 g omega-9: olegia ma le tau,
  • PUFA - 32, e aofia ai le tasi vae tolu o le α-linolenic ma le lua vaetolu o le linoleic.

O le suauʻu fufulu mama e faʻaitiitia ai le maualuga o le lipoproteins maualalo ona o gaʻo susu.E taʻua o le olive i matu ona e iai foʻi se paleni paleni o omega-3 ma omega-6.

Faʻaaogāina naʻo le mea na faʻamaʻaina - ona o le vailaau oona malosi, lea e aʻafia ai le fatu, ate, faiʻai, maso.

Meaʻai manu

Aʻo leʻi sailia pe o le a le maualuga o le cholesterol i le pata ma le suauʻu manogi, sei o tatou tilotilo i foliga o le aafiaga o lenei mea i le gaʻo gaʻo ma le soifua maloloina atoa.

Ua lauiloa o le tino o le tino e aofia ai le tusa ma le 200 g o le cholesterol. O le tele o lenei tuufaatasiga o se vaega o siama o le cytoplasmic, o se vaega laʻititi e faʻaaogāina e sosoʻo o le tino ma le ate mo le faʻasologa o hormones steroid, siama kulimi ma le vailaʻau D.

I lenei tulaga, o le tele o le lipophilic alcohol (e oʻo i le 75-80%) e gaosia i totonu o le ate. O ia cholesterol e taʻua o le afaina. Ma e na o le 20-25% o le vailaau e maua mai i meaai i gaʻo manu (o le mea e taʻua o cholesterol). Ae ui i lea, o se taumafa le paleni taumafa i gaʻo "leaga" e mafai ona tupu i le faateleina o le cholesterol toto. O lenei, i le itu, e faaosofia ai le lafoina o fualaau oona mama i luga o puipui o arteries ma le atiaʻe o se faamai e pei o le atherosclerosis. O lona lamatiaga o loʻo taoto i se auala faaumiumi asymptomatic, faʻapea foi i le atinaʻeina o faʻalavelave faʻalavelave e fesootaʻi ma le soliga o le toto i totoga i totonu:

  • faʻaleagaina o le myocardial
  • TIA ma ONMK - faʻalavelave faʻalavelave o le toto o le cerebral,
  • solia matuia o le toto i fatugaʻo.

E taua le matauina e le o meaʻai uma e tutusa lelei. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le faʻaopoopoga i le cholesterol (80-90 mg / 100 g), o le gaʻo povi e tumu i lipine faʻamaʻi, ma ua manatu o se oloa "faafitauli" i tulaga o le atinae o le atherosclerosis. Ole maualuga o le ava lipophilic i totonu o le iʻa e tutusa, ao le oloa e mauoa i le omega-3 polyunsaturated ma e lelei tele mo le soifua maloloina.

Taua! O le lamatiaga o le atherosclerosis o le a matua faateleina pe a 'ai mea taumafa e maua ai le gaʻo o gaʻo ma gaʻo.

Ae faʻapefea le pata poʻo le fuālaʻau manogi? E i ai se gaʻo "leaga" i nei oloa, e mafai ona faʻaleleia le maualuga o le ava lipophilic i totonu o le toto, ma ei ai le suauu e aunoa ma le cholesterol: ia tatou malamalama.

E leai se faletua i le umukuka e mafai ona faia e aunoa ma le suauu. O aso uma matou te faʻaaogaina ai lenei oloa mo le faʻavelaina, teuteu salati, faʻapea foi ma sauniuniga muamua ma le lua. E ui lava i lea lava faʻaaogaga, fualaau faisua, pata ma le margarine e iai vailaʻau vailaʻau eseese ma uiga lelei. O le fea o nei oloa e mafai ona faateleina le cholesterol, ma o le a, pe a le o lea, o le a faaitiitia ai le lamatiaga o le atinae o le atherosclerosis ma ona faafitauli?

Fualaau faisua

Afai e maua maʻi le lipid metabolism, o le a fautuaina e le fomai se taumafataga faʻapitoa e faʻaitiitia ai le maualuga o meaola gaʻo. E i ai se cholesterol i le suauu fuālaʻau, ma e mafai ona 'aina ma le atherosclerosis?

O le mea moni, e le o le tasi ituaiga o suauʻu manogi e aofia ai le cholesterol. O lenei tuufaatasiga o mea manogi ua na o se vaega o sela o meaola ola. O le mea lea, o le faʻaaoga lelei o le oloa ua fautuaina mo tagata gasegase e faʻaitiitia ai le maualuga o le cholesterol maualuga.

Faʻalogo lelei! O le faaupuga "E le oi ai le cholesterol" i luga o le afifiina o le suauu manogi e leai se mea e sili atu nai lo se faʻaaliga faatosina.

"Lelei" ma le "Lelei" Cholesterol

Cholesterol e le mafai ona faʻaaogaina i le H₂O, o le mea lea i le toto e mafua ai le vai e le mafai ona tuʻuina atu i masini. I lenei mea, o fesoʻotaʻiga feʻaveaʻi e fesoasoani ia te ia. O le tuufaatasiga o ia ituaiga o proteins ma le cholesterol e taua o le lipoproteins. E faʻatatau i le maualuga o le faʻamavaeina i le tino o le toto, o le lipoproteins maualuga (HDL) ma le maualalo (LDL) e iloga. O le muamua na solo i totonu o le toto e aunoa ma le pala ma galue e fausia le talo.O le lona lua o "ave" o le cholesterol i tisipese eseese. O le maualuga o le tuufaatasiga o le tuufaatasiga e masani lava ona faavasegaina o le "lelei" cholesterol, o le eletise maualalo e pei o le "leaga".

O le a se mea e mafua ai le le atoatoa?

O le cholesterol e le faʻaaogaina (o le tasi e le o gaosia i le talo ma e leʻi alu i le suauu o hormones ma vitamini) e alu ese mai le tino. E tusa ma le 1,000 mg o le cholesterol e tatau ona faʻapipiʻi i aso uma i le tino, ma 100 mg e tatau ona faʻamalosi. I lenei tulaga, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le paleni o le cholesterol. I mataupu pe afai e sili atu ona maua e se tagata ei ai mea e sili atu nai lo le mea e tatau ai, pe a leʻo lelei le ate, faʻaputuina lipoproteins maualalo maualalo i totonu o le toto ma luga o puipui o toto toto, faʻaitiitiina le lumenisi. O le solia o le faagasologa masani o le gaosiga, absorption ma le excretion o le cholesterol e oʻo atu ai i faamaʻi e pei o le gaʻo, toto maualuga, atherosclerosis, cholelithiasis, maʻi ate ma fatu fatu, maʻi o le maʻisuka, ma isi.

Tuua Lau Faamatalaga