Le fua o le hemoglobin glyc i alii

I totonu o se mea e pipii ai le tino, e fusifusia e le uʻamea le uʻamea i le kulukose i le taimi e le o le enzyme. O le iʻuga, ua faia le hemoglobin glycated. Ole fua saʻo o vaega tonu e faalagolago i le maualuga o le suka i le toto. O le faailo e tumau pea le suia mo le 120 aso. I le taimi nei, o le maualuga o le "toto" o le toto e taua tele ile taua o se maʻi matautia e pei o le maʻisuka. O loʻo i lalo le faʻamatalaga e uiga i faʻamatalaga o loʻo i ai mo le faʻamoemoega o le auʻiliʻiliga mo le hemoglobin glyc, o laulau o le tausisia o taunuʻuga ma tulaga faʻavaʻa taliaina, ma se algorithm mo suʻega suʻega. E le gata i lea, o le a tatou talanoa e uiga i mafuaʻaga o le faʻaitiitia o tulaga faatauaina i se tulaga sili atu pe itiiti foi, faapea foi ma le togafitiga masani mo se tulaga maʻi.

O le hemoglobin glycated: manatu

O le filo e uʻamea, o se vaega taua lea o sela mūmū mūmū - vela toto mumu. O ana galuega e aofia ai: felauaiga o le okesene i sosoʻo uma o le tino, aveese le carbon dioxide mai ia i latou.

Suga e ulu i totonu o le mea e ulu i totonu o le membrane erythrocyte. Ona amataina ai lea o le faagasologa o ana fegalegaleaiga ma le fila uʻamea. O le taunuʻuga o lenei gaioiga faʻasolosolo o se mea faʻapitoa, lea e taʻua i le vailaau o le hemoglobin glycated.

O le faailoilo e maua ai e tumau. Ole maualuga ole hemoglobin glycela e le suia mo le 120 aso. O lenei mea e mafua ona o uiga o le olaga o toto mumu mumu. Aʻo le 4 masina, o le toto mumu e fai a latou galuega, pe a maeʻa ona amataina lea o le faagasologa. O le oti o le toto mumu e tupu i totonu o le toto. E le gata i lea, o le hemoglobin glyc, o loʻo aʻafia foi i suiga. O le mea mulimuli o lona pala o le bilirubin. O ia, i le isi itu, e le noatia mulimuli ane i le kulukose.

Ua maua e fomaʻi ni ituaiga se tolu o le hemoglobin glycated:

O le taua o le numera mulimuli. E atagia mai ai le sao o le faagasologa o le gaosiga o le gaʻo i le tino o le tagata. E le gata i lea, o le maualuga o le faasinoumo o le hemoglobin glycated, o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto o le suʻega. O le tau o loʻo faʻamatalaina o se pasene o le aofaʻiga o le paʻu uʻamea.

O le auʻiliʻili o le fesoʻotaʻiga o le suavai mo le hemoglobin glyculated e saʻo ma sili atu le faʻamatalaga. I lenei tulaga, ua faatonuina mo le atinaeina o le maʻisuka i le tino o le tagata maʻi. E tusa ai ma le tau ua maua, e mafai e le fomai ona faamasino le maualuga o le suka i le toto i le 3-4 masina ua tuanaʻi. E le gata i lea, e tusa ai ma le taunuuga, e mafai e le tagata poto faapitoa ona iloa pe na tausia e le tagata maʻi le taumafataga i le gasologa o le taimi pe faia ni fetuunaiga i le taumafataga i ni nai aso ao le i tuʻuina atu le biomaterial.

E mafai e tagata suʻesuʻe taʻitasi ona suʻesuʻe le laiga o le hemoglobin glycosylated faʻatasi ma masani ma malamalama pe o loʻo lamatia o ia i le atiaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka. O le faʻamaoniga e mafai ai foi ona e iloa le foliga o le maʻi, lea e leai ni faʻaaliga faʻapitoa.

Pe a faʻasalalau se suʻesuʻega

E faia suʻesuʻega suʻesuʻe suʻesuʻega pe afai e masalomia e le fomaʻi e maʻi le maʻisuka. O lenei mea o se togafitiga o le tino o le endocrine, o loʻo faamatalaina e le aiga poʻo le le atoatoa i le tino o le inisalini (o le hormone e gaosia e le pancreas), ma o le mea lea o loʻo faʻaauau pea le faʻaleleia o le kulukose i totonu o le mea e pipii ai le suavai.

E tusa ai ma fuainumera, e 25% o tagata e le masalomia le iai o le faʻamaʻi. I le taimi nei, o le maʻisuka o se togafitiga lea e mafua ai se lamatiaga e le gata i le soifua maloloina ae faapena foi i le ola.

Faʻaaliga mo le faʻamoemoe o le auiliiliga:

  • Le maualuga o le suka o le toto na maua e faavae i luga o le taunuuga o se suʻesuʻega faʻapitoa o meaola ola.
  • Uiga masani. E i ai i se tagata le manao e lafoai le afifi i itula uma.
  • Tuʻuina o le paʻu.
  • Tele le galala. Afai e inu se tagata i le sili atu i le 5 lita o le vai i aso taitasi, e masani ona talanoa i le polydipsia. O le fia inu e le mafai ona faamalieina.
  • Faʻasalaga faʻapitoa.
  • Mumu mucosa tautala.
  • E oo lava i manua laiti e malolo ai mo se taimi umi lava.
  • Lafoaʻi i le numera numera o le tino. I le amataga o le faamai, o le mamafa e foliga mai ua faateleina. I le lumanai, o le mamafa o le tino e faaitiitia. E mafua ona o le soliina o le faagasologa o le faʻamaina o vaega o meaʻai, aemaise lava, gaʻo. I le taimi lava e tasi, o le tagata e leiloa le mamafa, i ai le tele o lona manaʻo.
  • Paʻu paʻepaʻe i luma o mata. O lenei tulaga o se taunuuga o le solia o le toto i le retina.
  • Faitiitia le manao feusuaiga.
  • O taimi masani o le malulu.
  • O le mamafa i pito pito i lalo.
  • Tesea
  • Mamalu tumau o le tino maso, e maua i le vanu gastrocnemius.
  • Le i ai o se manogi faapitoa o le acetone mai le gutu.
  • General malaise.
  • Mafaufauga faʻalagona-faʻalagona.
  • O le vave vave o le vaivai.
  • Nausea, e masani ona liliu atu i le vomiting.
  • Faʻaitiitia le vevela o le tino.
  • Manatua le mafaufau.

O le suega o le hemoglobin glycini ua faʻamaonia foi mo tagata mamaʻi ua leva ona maua i le maʻisuka. Faʻavae i luga o taunuʻuga, e mafai e le fomaʻi ona faʻamasino le ono lamatiaga o faʻafitauli.

O le aoga o le suʻesuʻega, o le sili atu lea o faʻamatalaga nai lo se suʻega o le toto toto masani.

Tulaga masani masani mo tamaitai

I tamaitai, o le faailoga o le hemoglobin glycated o se ituaiga o faailo o le soifua maloloina. Afai o se fafine ua maualuga lona HbA1c ia le itiiti ifo i le tasi i lona olaga, e tatau ona ia pulea lelei i lona olaga atoa.

Faatasi ai ma le matua, o fesuiaiga i le tulaga o le hormonal e tupu i le tino o le tagata. O nei suiga i alii ma tamaitai e le mafaitaulia. I lenei tulaga, na tuufaatasia e fomaʻi ni laulau eseese o le fua o le hemoglobin glycated ma le kulukose o le toto. E le gata i lea, o tausaga taʻitasi e faʻaalia i ona tulaga masani masani.

O le laulau o loʻo i lalo o loʻo faʻaalia ai le tusitusi o le hemoglobin glyc and sugar sugar in women.

Suauu suauu na faʻaalia i mmol / L

Tau tausagaHbA1c masani faʻaalia i%
304,95,2
405,86,7
506,78,1
607,69,6
708,611,0
809,512,5
81 ma sili atu10,413,9

E pei ona mafai ona iloa mai le laulau, o le hemoglobin glyc i fafine e faʻateleina i le matua. E le gata i lea, i le 10 tausaga, o le faʻamaoniga e faʻatuputeleina e tusa ma le 0.9-1%.

E le masani ona faʻaaogaina e le fomaʻi le laulau ia malamalama pe faapefea ona fetaui le hemoglobin glycobin ma le kulukose. Afai o loʻo maʻi le tagata maʻi mai le maʻisuka mo sina taimi, e mafai e se fomaʻi ona filifili e le tagata lava ia le masani mo ia. O lona fuafuaina e faʻavae i uiga o le soifua maloloina ma le malosi o le maʻi. I lenei tulaga, e le manaʻomia e le tagata maʻi ona faʻatusatusa le taunuuga o le hemoglobin glycina ma se laulau o tulaga masani masani. E tatau ona taulai atu i le faailoga na faia e le fomaʻi.

Afai e maua se fafine i le maʻisuka mo le taimi muamua, e faalagolago le tagata tomai faapitoa i luga o se laulau, o masaniga o le hemoglobin glycina lea ua fuafua mo tagata soifua maloloina. I lenei tulaga, e tatau i le tagata gasegase ona siaki pea le faailoga ma taumafai e tausia i le tulaga sao.

E taua le iloa e tusa lava pe i ai ni tamaitai soifua maloloina, o le hemoglobin glyc ma le maʻisaga o le suka o le toto e le masani ona fetaui i le laulau ma masani ai taliaina. Afai o le solia o le tulafono na faʻamaonia muamua, e le tatau ona e fefe, ae e manaʻomia le siakiina o le faailo taimi. E mafai ona iai se vavaeesega mai le masani na tupu i le talaaga o se umi faaumiumi i se setete o le atuatuvale, le mamafa, ma le maualalo o meaʻai.

Faailoga mo fafine maʻitaga

O fomaʻi e taumafai e faʻamaonia lenei ituaiga o suʻega suʻega e leʻo i tulaga uma, ae naʻo pe a manaʻomia. E ui o le auiliiliga e saʻo tele, o ona taunuuga i le taimi o le maitaga e mafai ona faʻasese. E mafua ona o suiga i le tino o le fafine.

E ui i lea, o loʻo i ai tulaga taua, o le vavaeeseina lea e faʻaalia ai se taufaʻatau i le soifua maloloina o le e le gata o le tina faʻamoemoe, ae o le fetus foi. E pei ona taua mai i le laulau o loʻo i lalo, o le masani a le hemoglobin glyc i le taimi o le maitaga e le tatau ona sili atu i le 6%.

Faasino Upu ua faaalia i le%Totogi
4 i le 6Tulaga masani masani
6,1 - 6,5Preditebetes
6.6 ma sili atuO le maʻi suka

O lenei laulau o faʻataʻitaʻiga o le hemoglobin glyculated e talafeagai mo tamaitai i soo se laasaga o le maitaga. Aʻo togafitiga muamua, o le fomaʻi ua amataina se togafitiga mo le maʻi.

Faatusatusa le taunuuga o le hemoglobin glyc i le laulau. Afai e faʻateleina le faʻailoga, e tatau ona toe faʻatonutonu le suʻesuʻega. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, o se vavaeesega mai le masani e mafai ona tupu i le hyperglycemia, anemia, faapea foi pe a uma le tuiina o le toto foaʻi.

I se tulaga e le masani ai, o le faailoga o le itiiti ifo i le 4% o loʻo iloa. E mafai ona faʻaalia ai le anemia, o le lolovaia o mea e pipii ai le toto, le faʻamaogaina o totola mūmū.

Aga masani masani mo alii

Fai mai fomaʻi pe a mavae le 40 tausaga, soʻo se sui o le sili atu le malosi o feusuaiga e tatau ona suʻesuʻeina e le aunoa mo le toto. E le gata i lea, o suʻesuʻega e manaʻomia mo tagata taʻitoʻatasi e foliga mai e mamafa tele ma taʻitaʻia se ituaiga olaga e le o faʻamaonia ai le gaioiga o le afi.

O le laulau i lalo o loʻo faʻaalia ai tulaga masani o le hemoglobin glyc i alii i le matua. E taua le iloa e laʻititi ifo i latou nai lo tamaitai.

Tau tausagaTau masani na faʻaalia i%
E oo i le 304.5 i le 5.5
31-50E oo i le 6.5
51 tausaga pe sili atu7

E tusa ai ma le laulau, e tatau ona faateleina le hemoglobin glyc i le matua. Ole vaʻaia o faʻamatalaga ile tau maualalo ole taliaina.

O le taunuuga e tatau ona fetaui ma le maualuga o le suka i totonu o le tino fesootai. Lalo o se laulau o le fua o le hemoglobin glycated ma le kulukose toto.

HbA1c faʻaalia i le%O le tau o le kulukose tutusa, o loʻo faʻaalia i mmol / l
43,8
55,4
67
78,6
810,2
911,8
1013,4
1114,9

O lea, e pei ona mafai ona iloa mai le laulau, o le hemoglobin glyc and sugar should correspond to each other. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e 5% le HbA1c, o le kulukose toto e tatau ona 5.4 mmol / L. Afai o nei tau aogā e ese mai le masani, o se aganuʻu le talanoa e uiga i le atinaʻeina o se togafitiga faʻapitoa i le tino maʻi.

I le matua, o tulaga masani o le hemoglobin glyco i tane, faapea foi ma tamaitai, suia. Ae afai o se tagata ua maua i le maʻisuka mo se taimi uumi, e mafai e le fomaʻi ona fuafua se tagata e iloa lona maʻisuka.

Tulaga masani masani mo tamaiti

I se tamaititi maloloina, o le fua o le hemoglobin glyc, e tusa lava poo le a le matua, e tatau ona ese i le 4-6%. I tamaiti faatoa fananau mai, o tulaga faatauaina e ono ono faateleina, ona o le i ai o se tino faapitoa i totonu oo latou toto.

I tamaiti e maua i le maʻisuka, o suiga masani o le hemoglobin glycal e sui foi ma le matua. I le faʻaopoopoga, o faʻataʻitaʻiga e faʻalagolago i le tikeri o le taui o le metabolism carbohydrate.

O le laulau i lalo o loʻo faʻaalia ai le matutua o le hemoglobin glycated ma le glucose. O le faʻamatalaga e talafeagai mo tamaiti maʻi mai le fanau mai i le 6 tausaga.

Le faailo o le kulukose aʻo leʻi faia taumafa, mmol / lGlucose indicator 2 itula i le maea ai o se taumafataga, mmol / lHbA1c,%
Taui5,5-97-127,5-8,5
Tofiga9-1212-148,5-9,5
Taumafaiga12 ma sili atu14 ma sili atu9.5 ma sili atu

O le laulau o le hemoglobin glycini ma le kulukose mo tamaiti e maua i le maʻisuka mai le 6 i le 12 tausaga le matutua o loʻo tuʻuina atu i lalo.

Le faailo o le kulukose aʻo leʻi faia taumafa, mmol / lGlucose indicator 2 itula i le maea ai o se taumafataga, mmol / lHbA1c,%
Taui5-86-11E itiiti ifo ma le 8
Tofiga8-1011-138-9
Taumafaiga10 ma sili atu13 ma sili atuSili atu i le 9

Lalo o le isi laulau. Faatasi ai ma le matua, hemoglobin glyco and glucose i tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona faaitiitia sinamu. O le laulau ua faʻaalia ai tulaga masani mo talavou.

Le faailo o le kulukose aʻo leʻi faia taumafa, mmol / lGlucose indicator 2 itula i le maea ai o se taumafataga, mmol / lHbA1c,%
Taui5-7,55-9E itiiti ifo i le 7.5
Tofiga7,5-99-117,5-9
Taumafaiga9 ma sili atu11 ma sili atuSili atu i le 9

I tamaiti, o le hemoglobin glycated o se faailoga taua tele. Totoina o le laulau ma iuga e maua mai e tatau ona faia e na o se tagata poto faapitoa.

Faʻailoga

E mafai ona e tuʻuina atu mea faʻalauiloa mo le suʻega faʻaluaina i totonu o se faʻalapotopotoga faʻapitoa a le malo ma le falemaʻi I le tulaga muamua, e tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi i le nofoaga o le resitalaina poʻo le fale. O le tagata tomai faapitoa o le a tusia se faʻamatalaga mo le suʻesuʻega. I fale tumaoti ma fale tutoatasi tutoatasi, o lenei pepa e masani ona le manaʻomia. Ua lava le muai resitala i le resitala o le ofisa ua filifilia.

Ina ia mafai ona faʻatuatuaina le taunuʻuga, e tatau ona sauniuni mo le tuʻuina atu o le biomaterial. O le tagata maʻi e tatau ona tausisi i tulafono nei:

  • E faʻasaina le 'ai ao leʻi samasama toto. Mai le taimi o le taumafataga mulimuli ma le tuʻuina mai o le biomaterial, ia le itiiti ifo i le 8 itula e tatau ona pasia. E tatau lava, e 12 itula e tatau ona pasi. E mafua mai i le mea moni e faapea, a maeʻa se taumafataga e ono suia le maualuga o le suka. O se taunuuga, o le tau maua e le mafai ona tutusa ma le masani o le hemoglobin glycina i le matua (o laulau mo tagata soifua maloloina o loo tuuina atu i luga).
  • I ni nai aso aʻo leʻi tuʻuina atu le biomaterial, e tatau ona faia fetuunaiga i le taumafataga. E tatau ona tuʻuese meaʻai gaʻo ma falai mai le lisi. E le gata i lea, e faʻasaina le faʻaaogaina o ava malosi ma vailaau faʻasolosolo.
  • I le taimi lava lea ao leʻi oʻo i le foai toto, e mafai ona inu vai mama e leai se vai. O lea, kofe ma sua ua faʻasaina foi.
  • Mo le 2-3 aso, e fautuaina e taofi le faʻaalia o le tino e oo lava i le faʻatinoga faaletino.

O meaola o le ola mo le suʻesuʻega o le toto vevela, e le tele lava - toto toto. O ona pa o le tulaga masani. I le taimi muamua, o se tausi maʻi e togafitia le paʻu ma se solo solo i totonu o se visepisi. Ona faʻaaogaina lea o se taʻaloga i le lima o le tagata maʻi (luga ae o le tulilima). A maeʻa lena mea, e tatau i le tagata suʻesuʻe ona faʻapipiʻi ma toso lona pama i le tele o taimi. O le biomaterial e ave mai se vein o loʻo i totonu o le tulilima. Afai e le o lagona i lima uma, o le tausi maʻi e ave toto mai le ipu o le lima. O le pine i le biomaterial o loʻo maua ma makaina i le fale suesue. O iina, e faia ai e le au atamamai se suʻesuʻega ma tusia se faaiuga. Ona faʻatusatusa lea e le fomaʻi o loʻo i ai taunuʻuga ma le masani a le hemoglobin glyc (i le matua) i tamaiti ma tagata matutua.

E tele nuances:

  • I nisi o gasegase, o le faʻaitiitia o le faʻailoaina o le tuufaatasiga o le fua o le glucose ma le HbA1c ua iloa.
  • O taunuʻuga o le suʻesuʻega atonu e faʻaleagaina ona o le hemoglobinopathy poʻo le anemia.
  • O tau na maua atonu e le saʻo pe afai o le fale suesue ua faʻapipiʻiina mea masini.
  • E masani lava, e tusa ai ma laulau e pei ona taua i luga, o le hemoglobin glyc e le tutusa ma maualuga o le suka.Afai ua faateleina le HbA1c, ma o le glucose e aofia ai i totonu o tapulaa masani, o lenei mea e masani ona faailoa mai ai sina aofaiga o hormones i le tino o le tagata.

Faʻavae i luga o taunuʻuga, e mafai e le fomaʻi ona fuafua le maualuga o le maualuga o le hemoglobin glycated (laulau i lalo).

Laupapa o hemoglobin glycated i tamaitai ma alii

O le hemoglobin glycated o se faʻalavelave faʻapitoa o molekiso faʻavae e mafua mai i le tali o le tuufaatasia o le kulukose ma le hemoglobin o le toto mūmū mūmū (tali a le Maillard e le o le enzymatic). O le tuʻuina atu i faʻataʻitaʻiga o fale suʻesuʻe e tuʻuina atu e le fomaʻi poʻo le endocrinologist. Uiga masani masani: glycogemoglobin, hemoglobin A1c, HbA1c.

Mo suʻesuʻega, o le metotia o le chromatography vai i lalo o le maualuga o le mamafa o loʻo faʻaaogaina, o le taimi mo le mauaina o iuga e le sili atu ile aso e tasi. O le tau mo falemaʻi tumaoti o le 500-700 rubles.

O le a le hemoglobin glyc i se suʻega toto?

Ina ia malamalama lelei i le manatu o le hemoglobin glyc, e tatau ona muamua mafaufau i ona vaega.

Hemoglobin (Hb) - o se porotini o loʻo iai i le toto mūmū mūmū, e molioʻo mole molepika e maua ai le toto i sosoʻo ma gaʻo. E tele ituaiga o palatini o le Hb ma masani ai. Na maua ai o le 98% o le aofai atoa e pa'ū ile hemoglobin A (HbA), o le toe - hemoglobin A2 (Hb2A).

Glucose (suauu faigofie) e avea ma punaoa autu o le malosiaga, lea e faʻaalu e le tino o le tagata i luga o gasegase eseese o meaola ma le tausia o le metabolism. A aunoa ma le itiiti ifo o le maualuga o suga, o le atoatoaga o le gaioiga o le tino ma le faiʻai e le mafai.

O se kulūkose mole mole faʻasalaga i le toto e pipii atu i le hemoglobin. O le tali atu e le manaʻomia ai ni tulaga faʻapitoa i foliga o enzymes poʻo ni mea faʻapitoa. O le mea e tupu mai ai e le faʻavae, e le silia le 120 aso.

O se mafutaga tuusaʻo na faʻatūina ile va o le hemoglobin glycated ma suga faigofie. O le mea lea, o le siitia i le HbA1c e 1% e mafua mai i le faateleina o le maualuga o le kulukose i le 2 iunite. O le tulaga masani o le fesoʻotaʻiga i tagata soifua maloloina e lagolagoina e le oti i aso taʻitasi o tuai mumu mumu ma le faʻavaeina o le suka fou, e le faʻaaogaina.

Aisea ma o afea e te manaʻomia ai suʻega mo le glycogemoglobin?

O faʻamaoniga ua faʻaalia mo tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka: o le fia inu tele ma le le fia puleaina o le fiaai, salu, afaina o le tino, le tele o le urination ma faaitiitia le gaioiga vaaia o se tala e le manino. O le auʻiliʻiliga e aofia i le seti o faʻatagaga mo le faʻamautinoaga mulimuli o maʻi o le gaosiga o le gaʻo, faatasi ai ma le iloagofie o le maualuga o sugars faigofie ma pe leai foi (fructose, glucose) ma c-peptide.

Ole suega o le hemoglobin glycini e matua taua tele mo tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka. O le numera o toe faia i le tausaga e fuafuaina e le aoga faʻamalosia o metotia ua filifilia ma le mamafa o togafitiga. I le averesi, o le maualuga o le hemoglobin glycated e faʻamaonia pe sili atu faalua i le ono masina.

Aisea e masani ai ona faia suʻesuʻega ole toto ole HbA1c? E tusa ai ma fautuaga a WHO, o le naunautaiga o le glycogemoglobin e faʻamamaina ma lava e mataʻituina le ala o le maʻisuka.

Eseese falemaʻi eseese eseese i meafaigaluega ma le tele o latou mea sese. O le mea lea, o le faʻataʻitaʻiga e faʻatinoina i se tasi suʻesuʻega, ma le faʻamaonia o taunuʻuga e vavae ese mai le masani, i tulaga ese.

E aoga le suʻesuʻega mo:

  • le manaʻoga e pulea le maualuga o suga faigofie i tagata e maua i le maʻisuka,
  • siaki maualuga o le suka i ni nai masina aʻo leʻi suʻeina,
  • fuafuaina le tikeri o le aoga o auala filifilia ma togafitiga ma filifili i luga o le manaoga mo a latou faasaʻoga,
  • e avea o se vaega o puipuiga e faʻatatau i le vave iloa o le gaosiga o gasegase gasegase,
  • vavalo i le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka.

Na maua ai o le faaitiitia i le HbA1c e le 1/10 o le uluai laasaga e mafai ai ona faaitiitia le lamatiaga o le retinopathy ma le nephropathy e le 40%. O le retinopathy o se faʻaleagaga faʻaleagaina i le retina e tau atu i le tauaso. O le Nephropathy o loʻo faʻamatalaina e le faʻaaogaina masani le gaioiga galue.

Le fua o le hemoglobin glycated mo se tagata soifua maloloina

O se faʻamatalaga atoa o faʻamaumauga o faʻamatalaga ua maua e faʻafefeteina e ala i le taamilosaga o fesuiaiga eseese o Hb i le toto o le tagata.

I pepe faatoa fananau mai, o le hemoglobin fetal o loʻo iai foi i le ono masina.

O le mea lea, e le tatau ona faʻaaogaina le faʻamatalaga o faʻamatalaga e avea ma taʻiala talafeagai mo le filifilia o le tagata lava ia o taunuuga o auiliiliga na mauaina. O le faʻamatalaga ua tuʻuina atu mo na o faʻamatalaga faʻamatalaga.

O le laulau o le masani a le hemoglobin glyc i fafine i tausaga taʻitasi o loʻo tuʻuina atu i le laulau.

TausagaEseesega o le masani Hb masani (Hba1c)
TagataFafine
I lalo o le 40 tausaga4,5 – 5,5 %5 – 6 %
40 i le 65 tausaga5 – 6 %5,5 – 6 %
E silia ma le 65 tausagaLe silia ma le 6.5%Le sili atu i le 7%

E faʻapefea ona faʻaalia le taua o le hemoglobin glycated? Pe a maua le taua i totonu o tulaga talafeagai ma le leai o se falemai, o le faaiuga e faia e uiga i le leai o se maʻisuka o le maʻisuka.

O sina siitaga laʻititi o se faailoga lea o se setete predabetic ma le faʻaalia i sela o le faapalepale i le gaioiga o le insulin. O le tulaga e manaomia ai le mataʻituina e le aunoa, talu ai o se tagata e maualuga lona maualuga o le amataina o le maʻisuka.

O le taua o le faitioga e sili atu nai lo le 6.5% o loʻo faʻaalia ai le faʻaalia o le maʻi suka i le tagata suʻesuʻe. O le maualuga o le hemoglobin gasegase faatagaina mo tagata e maua i le maʻisuka e 7%. I lenei tulaga, o le a sili atu ona faigofie ona aafia le faamaʻi i togafitiga faafomaʻi. Faʻateleina le maualuga o le HbA1c, o le ono tulai mai o faʻafitauli e faʻapupulaina ma o le faʻasolosolo o le taunuuga e faʻaleagaina.

O le fua o le hemoglobin glyc i tane ma fafine pe a uma le 50 o tausaga e laʻititi maualuga. E mafua ona o le faʻaitiitia o le gaioiga o gaioiga ma le faʻavaveina o le metabolism o gaʻo.

O le tausaga o se tasi lea o mafuaʻaga autu e iloa ai le maualuga o le lamatia o le maʻisuka, aemaise lava i se faʻasologa o mea na maua.

E fautuaina ia matutua siaki ia siaki le tau o le faailo i taimi uma i le taʻi tasi kuata.

Faitau atili: Lisi o le maualuga o le suka i le fafine i le matua

Le fua o le hemoglobin glyc during pregnancy

O le suʻeina o le toto mo le hemoglobin glyc i le taimi o le fanauina o le pepe e le lava le tulaga faʻamaonia. I tamaitai i le tulaga, o le maualuga o le sugars faigofie e fesuisuiaʻi, o le maualuga pito maualuga e tupu i le kuata mulimuli.

O fua o le suega glycogemoglobin e atagia ai le taua o le suka 2-3 masina aʻo lumanaʻi le suʻesuʻega.

O le umi o le faatalitali e le taliaina pe afai e te masalomia se suiga o le suka i se fafine maʻitaga, aua e mafai ona oʻo atu ai i le tele o maʻi tuga o le tina ma le tamaitiiti.

I nisi tulaga, o le hyperglycemia e mafua ai le faatelevaveina o le tuputupu aʻe o le fetal, i isi, faaleagaina le faamaoni o vaʻa toto ma le masaniga o galuega a le urinary system.

O se isi mea talafeagai i le suʻega glycogemoglobin o se suʻega o le faapaleni o le kulukose poʻo se suʻega o le suka i le toto. I le tulaga o le faanatinati, o le fua le tumau i le fale ma le glucometer e mafai ona faatagaina. Pe a filifilia se suʻega toto mo le suka, e tatau ona faʻatatau i le umi na 'ai le fafine, e le afaina pe a fuaina le hemoglobin glycated.

Faitau atili: E uiga i tulaga o le hemoglobin glyc i le maʻisuka

E faʻapefea ona tofotofoina mo le hemoglobin glycated?

O le tele o faʻataʻitaʻiga suʻesuʻega e matua mataʻutia i le taumafa o mea taumafa, taimi e tuʻuina atu ai le biomaterial poʻo le matamuli. O le suʻeina o le toto e fuafua ai le maualuga o le hemoglobin glycated e le manaʻomia ni sauniuniga sauniuni faapitoa. O lenei mea moni ua faamatalaina i le mea moni e faapea o le iloiloga e atagia mai ai le maualuga o le kulukose mo masina ua tuanai atu.

Taua: faʻaaogaina se suʻega mo le hemoglobin glycolated, e le mafai ona matamata i luga o le kulukose toto.

Ae ui i lea, faʻamaʻi faʻamaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga:

  • O le anesia o le sickle cell o se maʻi faʻapitoa. O loʻo faʻaalia i se faʻaoga sese o le hemoglobin porotini (foliga o le manua). E tusa ai ma lenei mea, e le mafai e le glucose molecule ona fausia se faʻalavelave atoa ma le hemoglobin, ma o le tau o le faʻamaoniga i lenei mataupu o le a le amanaia,
  • anemia poʻo totoga mamafa o loʻo i ai nei e faʻapupulaina ai foi le aʻafiaga o aʻafiaga le lelei,
  • o le le lava o uʻamea uʻamea e fuafua ai le sili atu o le faʻasalaga o le hemoglobin, o lona uiga o faʻamatalaga na maua i lenei mataupu e ono ono lelei.

Faʻatasi ai ma aʻafiaga e le faʻaleagaina, o le faʻamaʻi pipisi talu ai nei e tatau ona faamamafaina, lea e mafua ai ona le saʻo faamatalaga. O le mea lea, i le tulaga o le i ai poʻo le masalosalo o maʻi o loʻo taʻua i luga, e tatau ona lapataia le tagata faigaluega suʻesuʻe i fale suʻesuʻe.

Faitau i luga: Faʻafefea ona foaʻi toto mo le suka mai se tamatamailima ma vein, pe faʻapefea ona sauniuni mo se foai

O le faʻataʻitaʻiga mo le aveina o le toto mo le glycogemoglobin

Faatasi ai ma tagata maʻi, e masani lava ona tulaʻi le fesili - o fea e sau ai le toto mo le hemoglobin glycini? O le toto toto e pei o le biomaterial, lea e aoina mai e le tausimaʻi mai le vevela vevela i le paʻu o le tulilima. O le tuusaunoaga o tulaga ia pe a le iloa e le tagata maʻi veins i luga o le tulilima. I lenei tulaga, o le aoina mai o le toto mai se vein i le lima e faatagaina, pe o fea e iloa lelei ai.

O faʻapologaina o le toto i aso nei o loʻo faʻatusaina i masini masi ma pepe ole pepe. O faʻamanuiaga e:

  • leai se faʻafesoʻotaʻiga o le meaola faʻasinomaga ma le siosiomaga, lea e faʻaitiitia ai lona faʻaleagaina ma faʻamaʻi ai isi,
  • aoina toto e sili atu i le 10 sekone,
  • le gafatia e aoina mai ai ituaiga o tui i se tasi tui. I le isi pito o le nila o le butterfly o se faga lua lea e faʻaofiina i totonu o le suʻega suʻega. O le mea lea, e mafai ona sui tasi i le tasi e aunoa ma le aveesea o le nila mai le vein,
  • Faʻaitiitia le lamatiaga o le faʻamaogaina o sela mumu i totonu o se suʻega suʻega, aua o loʻo i ai le aofaiga sili ona lelei o le tui puipuia. I lenei tulaga, o le toto manaomia o loʻo pulea e masini mimiti, i le taimi lava e maeʻa ai, o le tafe o le toto i totonu o le pipili e taofi,
  • le mafai ona teuina le biomaterial aofaʻi mo ni nai aso, lea e sili ona taua pe a manaʻomia e faia ai suʻesuʻega faifaipea. I lenei tulaga, e tatau ona maitauina tuutuuga e teu ai: o le maualuga o le vevela e le sili atu nai lo le 8 ° C ma le leai o se faʻalavelave faʻainisinia.

E faapefea ona faʻaititia le glycogemoglobin?

O le faatumauina o se taua i totonu o tulaga faatauaina talafeagai e taua tele pe afai o le gaosiga masani o le gaosiolosi o le gaʻo. O le fautuaga lautele o le tausia lea o se olaga ola maloloina.

O le faʻaopoopoga o gaoioiga faaletino e fesoasoani i le faʻaaogaina o le malosi. E le tatau ona e faʻavaivaia oe lava i le mamafa o le tino. Mo tagata e maua i le maʻisuka, i se isi itu, e matautia tele ma e mafai ona oʻo atu ai i se paʻu mataʻutia i maualuga o suka.

E taua le mataʻituina o ou lagona ma faia soʻo se faamalositino i soo se taimi e mafai ai.

O le savali i totonu o le ea fou poʻo le tietie i se uila o le a afaina ai foi le maualuga o le glucose ma le glycogemoglobin, e mafai ai ona e faatumauina i latou masani.

O le tausisia o meaai ma meaai lelei o se tasi lea o togafitiga togafitiga mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2. E le gata i lea, i se taimi muamua, ua lava lenei mea e totogi ai le metabolism gaʻo. E le tatau ona e 'ai se tele o meaʻai gaʻo, meaʻai ma le gaʻo. Ma mo tagata e maua i le maʻisuka, o ia oloa ma le ava malosi e matua faasaina.

E taua e le gata ina 'ai faʻatau fua, ae faʻapea foi i se taimi tatau. Faʻasolo umi pe puupuu le vaeluaina i le va o 'aiga e taʻitaʻia ai i le faateleina poʻo le leai o le kulukose. O le atinaʻeina o togafitiga e tatau ona faʻatinoina e se fomaʻi, ma mafaufau i le tala atoa o le maʻi. E manaʻomia lou fuaina o le kulūkose ma tausia se pepa faʻataʻitaʻiga tatau ina ia mafai ai ona iloilo le aʻafiaga o oloa patino i luga ole faʻailoga.

E tatau ona e taofi le ulaula, aua o le nicotine e faʻapupulaina ai le faapalepale o sela i le gaioiga o le inisalini. Glucose e amata ona faaputuputu i le toto ma fegalegaleaiga e sili atu i le hemoglobin.

O fautuaga uma a le fomaʻi e tatau ona mataʻituina lelei: o le fua ole taimi ma le tele o laupepa poʻo inisini injections. Neglect e mafua ai le maualuga-poo le hypoglycemia, lea e matautia mo tagata.

Ina ia tauaofai, e tatau ona faamamafaina:

  • le masani o le hemoglobin glyco i totonu o le toto i alii - e le sili atu i le 5.5%, i tamaitai - e oo i le 6%,
  • o nisi o maʻi faʻapitoa ma le leai o ni eleelea e faʻaaogaina ai le faʻamaoni o taunuuga o auiliiliga,
  • le faʻamalamalamaina tutoatasi o faʻamaumauga ole suʻega e le taliaina pe a vaai i le faigata o le vavaeeseina o le glycogemoglobin mai ona fesuiaiga eseese.

Mataupu ua saunia
Microbiologist Martynovich Yu. I.

Faitau i luga: Maualuga hemoglobin i fafine - o le a le uiga o lenei mea ma o le a le mea e tatau ona fai? E i ai se vaifofo!

Tuuina atu lou soifua maloloina i tagata tomai faapitoa! Fai se taimi atofaina ma le fomaʻi sili i lau 'aʻai i le taimi nei!

O se fomaʻi lelei o se tagata tomai faʻapitoa e, e faʻavae i luga o au faʻaʻailoga, o le a faia le faʻamaonia saʻo ma faʻatonu togafitiga lelei. I luga o le matou faʻailoga e mafai ona e filifilia se fomaʻi mai falemaʻi sili ona lelei i Moscou, St. Petersburg, Kazan ma isi aai o Rusia ma maua se faʻaitiitiga e oo atu i le 65% mo tofiga.

Saini i le fomaʻi i le taimi nei!

Le fua o le hemoglobin glyc i alii

O le maualuga o le faatinoga ma le tulaga o le soifua maloloina o le tagata e faalagolago i le hemoglobin i le toto ma le faatinoina o ana galuega tauave. Faatasi ai ma le faaumiumi o fegalegaleaiga o le hemoglobin ma le kulukose, ua fausia ai se tuufaatasiga taua, ua taua o le hemoglobin glycated, o lona masani e le tatau ona sili atu nai lo faailoga.

Faʻafetai i le suʻega o le hemoglobin glycated, e mafai ona iloa le maualuga o le suka i le plasma toto, ona o sela mumu mumu o se faleteuoloa mo hemoglobin. Latou ola e tusa ma le 112 aso. I le taimi lea, o suʻesuʻega e mafai ai e oe ona maua faʻamatalaga saʻo e faʻaalia ai le maualuga o le kulukose.

O le hemoglobin glycated e taua foi glycosylated. E tusa ai ma nei faailoilo, e mafai ona e seti le fua o le suka mo le 90 aso.

O le a le auʻiliʻiliga ma aisea e manaʻomia ai?

O le hemoglobin glycated poʻo le A1C i le suʻega toto ua fuaina e avea o se pasene. I le asō, o lenei suʻesuʻega e masani lava ona faia i le tele o taimi, ona e tele naua mea lelei.

O le mea lea, faatasi ai ma lana fesoasoani e le gata ina mafai ona e iloa tulaga masani o le suka i totonu o le toto, ae maua foi le maʻisuka i le taimi muamua o le atinaʻe. I le faʻaopoopoga, e mafai ona faia se suʻesuʻega HbA1 i soo se taimi, e tusa lava po o le a le meaʻai.

O sea suʻesuʻega e maua ai i taimi uma iuga saʻo, e tusa lava poʻo le a le tulaga lautele o se tagata. O le mea lea, e le pei o se suʻega masani o le toto, o se suʻega mo le hemoglobin glycosylated o le a maua ai se tali mautinoa e tusa lava pe a uma le atuatuvale, le mautonu, poʻo le malulu.

E taua le maitauina o ia suʻesuʻega e tatau ona faia e le gata i le maʻisuka. O le taimi, o le maualuga o le hemoglobin glycated e tatau ona siaki uma mo tagata soifua maloloina ma i latou e faigofie ona tumu ma maualuga maualuga, aua o nei faamaʻi e muamua atu i le maʻisuka.

O le auʻiliʻiliga faʻapitoa e fautuaina i ia tulaga:

  1. amio le taua
  2. o le matua mai le 45 tausaga (e tatau ona faia se iloiloga 1 taimi i le tolu tausaga),
  3. glucose toleni
  4. predisposition i le maʻisuka
  5. polycystic ovary,
  6. maʻisuka maʻitaga
  7. fafine ua fanauina se pepe e sili atu i le 4 kilokalama,
  8. maʻisuka (1 taimi i le afa tausaga).

A o lei pasia le suega HbA1C, o ona tulaga masani e mafai ona vaaia i se laulau faapitoa, e tatau ona faia sauniuniga faapitoa.

I le faʻaopoopoga, e mafai ona faia le suʻega i soʻo se taimi talafeagai mo le tagata maʻi, tusa lava po o le a lona soifua maloloina ma lona olaga i le aso na muamua atu.

Le masani o hemoglobin glycosylated i alii

Ina ia maua le maʻi hemoglobin i totonu o le toto, e tatau i le tagata gasegase ona faia se suʻesuʻega faapitoa i le fale suesue. E taua le iloa o se tagata soifua maloloina, o se faitau mai le 120 i le 1500 g mo le 1 lita o le vai ola e masani lava.

Ae ui i lea, o nei tulaga faʻamaonia e mafai ona faʻailogaina pe sili atu ona mamafa pe ai ai se tagata i faʻamaʻi o totoga i totonu. O le mea lea, i fafine, o le faaitiitia o le polotini e matauina i le taimi o le tane.

Ma o le masani o le hemoglobin glyc i tagata e mai le 135 g i le lita. E taua le matauina o sui o le sili atu le malosi o feusuaiga e sili atu ona maualuga nai lo tamaitai. O lea, i lalo ifo o le 30 tausaga le matua, o le maualuga e 4.5-5.5% 2, e oo i le 50 tausaga - e oo i le 6.5%, e sili atu i le 50 tausaga - 7%.

E tatau i tamaloloa ona suʻeina i taimi uma se suʻega o le kulukose toto, aemaise lava pe a mavae le fasefulu tausaga. O le mea moni, e masani lava i lenei tausaga latou te sili atu le mamafa, o se vailaau muamua i le maʻisuka. O le mea lea, o le vave lava ona maua o lenei maʻi, o le sili atu foi ona manuia o ana togafitiga.

E ese lava, e taua le taʻua o le carboxyhemoglobin. O le isi lenei palatini o se vaega o le vailaʻau o le toto, o se tuufaatasiga o le hemoglobin ma le carbon monoxide. O ona faailo e tatau ona faʻaitiitia i taimi uma, a leai, o le a tupu le matelaina o le okesene, lea e faʻaalia e ala i faʻailoga o le inupia o le tino.

Afai o le mea o loʻo maua i le hemoglobin glycated e maualuga tele, ona faʻaalia ai lea o le iai o soʻo se togafitiga. O le mea lea, o le solia o le vailaʻau o le toto i totonu o le tino o le tino e faʻaalia ai le i ai o se maʻi faʻafesoʻotaʻi lea e manaʻomia ai faʻamaʻi vave ma togafitiga.

A oʻo ina sili atu le maualuga o le auiliiliga nai lo le masani, o le aiology o maʻi faʻapitoa e mafai ona faapenei:

  • maʻisuka malosi
  • togafitia o le intestinal,
  • mala o le eleele
  • o le toilalo
  • se sili atu o vitamini B i le tino,
  • afaina o le fatu ma le faaletonu o le fatu,
  • vevela vevela
  • ogaoga o le toto,
  • hemoglobinemia.

Afai e le amanaia le hemoglobin glycosylated, ona mafua ai lea o mafuaʻaga o lenei tulaga i le gasegase o le uamea faifai pea o le anemia e tupu mai i le tala o le matelaina o le okesene. O lenei faʻamaʻi e lamatia mo le tino, e pei ona faʻaalia mai i faʻamaoniga o le inisua, malaise ma le faʻaleagaina o le tino.

Atonu e tele mafuaʻaga mo mea maualalo o le protein i le toto. E aofia ai le hypoglycemia, faʻamaʻi e mafua ai le toto, gasegase, leai se vaitamini B12 ma gaʻo siama.

E le gata i lea, o le maualuga o le maualuga o le hemoglobin glycini o loʻo mataʻituina i faʻamaʻi pipisi, faʻafefeteina o toto, maʻi faʻatoʻateleina ma le autoimmune, o le hemorrhoids, i le taimi o le lactation ma i le tulaga o faʻamaʻi o le faʻaleleia.

Le taua o le suʻesuʻeina HbA1C i le maʻisuka malosi

E taua le matauina o le toto o le kulukose o le toto e ono eseese mai le masani ona maualalo le tau. O le mea lea, o le maʻisuka ituaiga 2, aemaise lava i tagata matutua, i le tulaga o le togafitiga o le inisalini ao tuʻuina atu le kulūkose i numera masani (6.5-7 mmol / l), e ono mafai ona atiaʻe le hypoglycemia.

O lenei tulaga e sili ona lamatia mo tagata matutua. O le mafuaaga lea ua faasaina ai ona faaitiitia le maualuga o le glycemia i tulaga masani o se tagata maloloina.

I le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o le fua faatatau o le hemoglobin glycosylated ua fuafuaina e fuafua i le matua, o le i ai o faʻalavelave ma le manaʻoga i le hypoglycemia.

E masani lava, o le maʻisuka ituaiga 2 e maua i le ogatotonu poʻo le matua. Mo tagata matutua, o le masani e aunoa ma ni faʻafitauli o le maʻi e 7.5% i le maualuga o le glucose o le 9.4 mmol / L, ma i le tulaga o faʻafitauli - 8% ma le 10.2 mmol / L. Mo maʻi mamaʻi, 7% ma le 8.6 mmol / L, faʻapea ma le 47.5% ma le 9.4 mmol / L o loʻo manatu masani.

Ina ia iloa le maʻisuka ituaiga 2, e masani ona faia se suega o le hemoglobin glyc. I le uma, o sea suʻesuʻega e mafai ai e oe ona iloa le faʻamaʻi i se taimi vave ma faʻamaonia ai le setete o vailaau. E ui lava e tupu i le vaʻaia o le maualuga o le suka o le toto e tumau pea i totonu o le tulaga masani.

O le suʻesuʻega HbA1C o loʻo faʻaalia ai foi le faapalepale o le kulukose, o le a le mafai ai e le tino ona inuina le inisalini, ma o le tele o le kulukose e tumau pea i totonu o le toto ma e le faʻaaogaina i sela. E le gata i lea, o le vave maua o siama e mafai ai ona togafitia le maʻisuka ma le fesoasoani o le gaioiga faaletino ma le soifua maloloina o le soifua maloloina e aunoa ma le faʻaaogaina o le suka.

O le tele o tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka mo le sili atu ma le tasi le tausaga ma fuaina le maualuga o le glycemia ma le glucometer o loʻo mafaufau pe aisea latou te manaʻomia ai le tofotofoina mo le hakololobin. E masani lava, e tumau pea le lelei o faailo mo se taimi umi, lea e mafua ai ona manatu le tagata ua maua le maʻisuka.

O le mea lea, o faʻataʻitaʻiga o le glycemia anapogi e mafai ona fetaui ma le masani (6.5-7 mmol / L), ma a maeʻa le 'aiga o le taeao, latou te siitia i le 8.5-9 mmol / L, lea ua uma ona faʻaalia ai se eseesega. O lea ituaiga fesuiaiga i aso taitasi o le kulukose e fuafua ai le avega o le maualuga o le hemoglobin glycated. Masalo o taunuuga o le auiliiliga o le a faaalia ai e tatau i le maʻisuka ona suia le fua o le suka-lowering drugs or insulin.

Ae ui i lea, o nisi tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e talitonu e lava le faia o 2-3 fuataga o fua o le suka i le masina. E le gata i lea, o nisi o maʻisuka latou te le faʻaaogaina se glucometer.

E ui o le fua masani o le hemoglobin glycosylated e mafai ona puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli.

Tulaga faʻamaonia

E faʻapefea ona ave le hemoglobin glyc - i luga o se manava gaogao pe leai? O le mea moni, e le afaina. E mafai ona faia se suʻesuʻega e oʻo lava i luga o se manava gaogao.

O le suʻega mo le hemoglobin glyco ua fautuaina ina ia faia ia le itiiti ifo i le fa taimi i le tausaga ma sili atu i totonu o le fale suʻesuʻe lava lea e tasi. Peitai, e tusa lava pe itiiti sina toto, o le faʻaaogaina o le faʻafano poʻo le foai, e tatau ona tolopo le suʻesuʻega.

E tatau i se fomaʻi ona tuʻuina atu se faʻamatalaga mo auʻiliʻiliga, pe a iai ni mafuaʻaga lelei. Ae o isi togafitiga faʻataʻitaʻi e mafai ona faʻaaoga e pulea ai le maualuga o le hemoglobin.

I le avea ai o se tulafono, o le a lauiloa i le 3-4 aso. O le toto mo le suʻesuʻeina e masani lava ona ave mai se vein.

O le auala faigofie ma sili ona faigofie mo le fuaina o le hemoglobin i totonu o le toto o le faʻaaogaina lea o se glucometer. O lenei masini e mafai ona faʻaaogaina tutoʻatasi, lea e mafai ai ona e siaki le maualuga o le glyceobemia tele ina ia maua ai se ata sili atu ona saʻo.

E taua le matauina e leai se manaʻoga e saunia faapitoa mo le auiliiliga. O le faʻagasologa e le afaina ma vave. O le toto e mafai ona foai i soʻo se falemaʻi, ae naʻo pe afai ei ai se fomaʻi. Ma o le vitio i lenei tusiga o le a faʻaauau pea le autu o le manaʻoga mo suʻega mo le hemoglobin glyc.

Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Suʻeina. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

Le maualuga o le maualuga o le hemoglobin glycated i tane: o se laulau o tulafono masani e ala i le matua ma mafuaʻaga mo le vaeluaina o faailoga

O le Hemoglobin i le toto e aʻafia ai le tulaga o le soifua maloloina o tagata, le maualuga o lona faʻatinoga.

I le faagasologa o fegalegaleaiga faaumiumi o le hemoglobin ma le kulukose, ua fausia ai se tuufaatasiga, lea e taua o le hemoglobin glycated. E taua tele ona o lona tulaga masani e le sili atu nai lo faʻamaufaʻailoga.

A uma, o lona aofaiga e mafai ai e oe ona fuafua le tulaga tonu o le kulukose i totonu o le toto. O le mea lea, o le taunuuga o le auiliiliga mo le hemoglobin glycated o se faailo taua. E tatau ona amanaʻia i mataupu o masalomia o le maʻisuka.

O a faailoga e manatu e masani ai mo le maʻisuka?

Afai o le tagata maʻi i le taimi o le suʻesuʻega na maua maualuga tele le hemoglobin glycated, e tatau ona mataituina ma le faaeteete lenei faailoga.

Afai o le faailoga o loʻo i le maualuga o le 5.7-6%, o loʻo taʻu mai ai se laʻititi laʻititi o le atiaʻe o le maʻisuka. O le puleaina o lenei faailo e tatau ona faia i le itiiti ifo ma le 1-3 taimi i le tausaga.

O se faailoga e oʻo atu i le 6.5% o loʻo faʻaalia ai le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka ua faʻateleina.

I lenei tulaga, e tatau ona e tausisi i se meaai. O lona uiga o le faʻaaogaina o se vaega maualalo o mea inu. I le amataga lava o togafitiga o le maʻisuka, e tatau ona mataituina le faailo i le 3 masina.

O maʻi suka ma le maualuga HbA1c e le silia ma le 7% mo se taimi uumi e mafai ona tofotofoina i le ono masina. Ua lava lenei mea e iloa ai le suiga i se taimi talafeagai ma faia le fetuutuunaiga tatau i togafitiga.

O le a le eseesega matautia o le faailoga mai le masani?

O le auʻiliʻiliga e faʻatatau i le fuafuaina o le faʻamaoniga tonu. E mafai ona fetaui ma le masani poʻo le maualuga, i lalo o le tau sili ona lelei.

Mo se tagata soifua maloloina, o le faateleina o le hemoglobin glycated e matua matautia lava mo le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2.

O le mea lea, afai e masalomia e se fomaʻi se tulaga maualuga e ono mafai ona atiaʻe lenei maʻi, e tatau i le tagata maʻi ona pasia se iloiloga. Faʻavae i luga o taunuʻuga, e faia e le fomaʻi se faaiuga ma, pe a tatau ai, faʻavaeina se togafitiga sili ona lelei.

I le tulaga o le taunuuga o le auiliiliga o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le maualuga o le HbA1c mo se vaitaimi taua, o le fomaʻi e maua le maʻisuka. E pei ona e iloa, o se maʻi faapena e manaʻomia ai togafitiga faʻamalosia ma togafitiga, faʻapea foʻi ma le usitaia o faatonuga a le fomaʻi, o se meaʻai malosi.

E tatau ona maitauina o le maualuga o le hemoglobin glycated e mamao mai i taimi uma o se faailoga o le maʻisuka.

O se faʻalautelega faʻaalia e mafai ona tupu i mataupu nei:

Afai o le tagata gasegase pe a mavae le pasia o lenei auʻiliʻiliga o loʻo i ai se laʻititi laʻititi o le faailo, e tatau ona faʻaauau pea ona faia lenei ituaiga o suʻega i le lumanaʻi.

Ona o suʻesuʻega masani, o le a mafai ai ona iloa le aoga o togafitiga na faʻataʻitaʻiina i le maʻi, faʻapea foʻi ma le alofia o le atinaʻe o faʻamaʻi.

I nisi tulaga, o tagata gasegase e maualalo le maualuga o le HbA1c i le toto.

Laititi vaega ole HbA1c e matauina mo mafuaʻaga nei:

  • o le tui o le toto na faia i le aso na muamua atu
  • o le tagata gasegase e atiina ae se faʻamaʻi pipisi,
  • sa i ai se gau tele o le toto ona o se taotoga, o se manuʻa tele.

I ia tulaga, o le a faʻamautuina se tamaʻitaʻi tausiga faapitoa. A maeʻa se taimi patino, e toe foʻi mai lenei faʻamatalaga masani.

Afai o faʻamaufaʻailoga o loʻo i lalo ifo o le tulaga aupito sili ona lelei, o le vave vaivai, faʻapea foʻi ma le vave oʻooʻo o le faʻaaliga, e foliga mai.

O le faʻalauteleina o le gasegase i liona faʻaleagaina o se tasi lea o faʻamaoniga e mafai ona mafua ona o le faʻaitiitia o se faailo taua (matautia mo le soifua maloloina lautele).

E le manaʻomia le tele o le taimi e filifili ai le suʻega. Ua fai mai tagata tomai faapitoa e iai nisi mafuaʻaga e aʻafia ai iʻuga o le suʻeina o le suka.

E mafai ona aofia ai le mamafa o le maʻi mama, faʻapea foi ma ona tausaga, faʻalauteleina le gaioiga faaletino.

A o leʻi foaiina atu le toto, e tatau ona logoina le tagata tomai faapitoa e uiga i le tagofia o fualaau faasaina ma isi mea taua.

E uiga i le suʻega toto mo le hemoglobin glyc i le vitio:

O suʻega mo le tulaga tonu o le hemoglobin glycina ua fautuaina i totonu o fale suʻesuʻe ma se igoa lelei. E le o falemaʻi uma o loʻo i ai meafaigaluega e manaʻomia mo suʻesuʻega saʻo.

I le avea ai o se tulafono, o loʻo maua iʻuga ile 3 aso. O le decryption o le faʻamatalaga na maua e tatau ona faʻatino e se fomaʻi poto. I lenei tulaga, e le taliaina e le tagata lava ia le faʻamautinoaga ma togafitiga.

O le hemoglobin glycated: o le masani mo se tagata soifua maloloina, ma le maʻisuka, i fafine, i alii

O le hemoglobin glycated, o lona masani e tatau ona pulea i le maʻisuka ma i se tagata soifua maloloina, e mafai ai ona e suʻe le tulaga o le maʻi, faʻamalosia togafitiga ma mataʻituina le ala o le maʻi.

O le hemoglobin glycini poʻo le HbA1c o se faʻamatalaga o meaola e mafai ai ona e faʻamautuina le maualuga o le suka toto i le tolu masina mulimuli (o ola toto mumu e ola tele - lanu toto mumu). O lenei metotia e faʻaaoga lelei e faʻamaonia ai le maʻisuka ma faʻatonu togafitiga.

I le taimi o le tali a Maillard (o se vailaʻau faʻataʻi i le va o suka ma proteins), kullukose ma le hemoglobin, e mafua ai le HbA1c. O suʻesuʻega o le maualuga o le hemoglobin glycated o loʻo faʻaaogaina e faʻamalosia togafitiga mo le isi tolu masina. Faʻatasi ai ma se faʻamaoniga maualuga, o le faasaʻoina o le togafitiga e faia (o vailaʻau fou o loʻo faʻatulagaina, o le fua o le inisalini e suia).

O le toto e tuʻuina atu i luga o se manava gaogao. I le taimi o iloiloga, ave 3 kupita mita. Vaʻai toto toto. Aʻo le i tuʻuina atu, e te le manaʻomia le tuʻuina atu o nisi meaʻai ma faamalositino. Sese iuga e mafai ona tupu pe a mavae le mimiti ma le toto.

Taua! E manaʻomia e tagata soifua maloloina le foaʻiina o le toto mo suʻega faʻa-tasi i le tausaga, ae mo le maʻisuka - i le tolu masina.

O le laasaga mo le tulaga masani o le hemoglobin glycated e 6.5%. Ae ui i lea, faʻalagolago i le itupa ma le matua, o lenei faailo atonu e faʻaititia laʻititi ona o uiga o le tino.

Faailo o Patient
Tagata matutuaO le maualuga o le hemoglobin i tagata matutua e masani lava mai le 5.5% i le 6.5%. I fafine aʻo maʻitaga, o nei fuainumera e ono faʻaititia.
TamaitiMo tamaiti, o le tino o le hemoglobin o le toto e 3.3% - 5.5%.

Taua! I le taimi o le fanauina o le tamaititi, o le tino o le fafine e faʻaalu malosi malosi i le atinaʻeina o le pepe. O le mea lea, o le hemoglobin maualalo i fafine maʻitaga o se mea masani e le tatau ona tuʻuina i se avanoa. O le suka maualalo e mafai ona mafua ai e le gata o se tuai i le atinaʻeina o le pepe, ae faʻapea foi le faapau pepe.

O loʻo i ai tulaga faʻamautu manino mo tamaitai ma alii i tausaga. Mo tamaitai, o loʻo tuʻuina atu le laasaga o tausisia lenei:

Tausaga masani HbA1c,%
E oo i le 30 tausaga4-5
30-505-7
50 ma sili atuLe itiiti ifo i le 7

O tamaʻitaʻi e faʻamaonia e se mea maualuga maualuga o le hemoglobin:

Tausaga masani HbA1c,%
E oo i le 30 tausaga4,5-5,5
30-505,5-6,5
50 ma sili atu7

Totoina o auiliiliga

O le laulau i lalo o loʻo faʻaalia ai le tusitusi o le toto toto ma le hemoglobin HbA1c:

Le maualuga o le hemoglobin guga, Sugar, mmol / l
4,03,8
5,05,4
5,56,2
6,57,0
7,07,8
7,58,6
8,09,4
8,510,2
9,011,0
9,512,6
10,013,4

Tulaga maualalo

O le faʻaitiitia o le hemoglobin glycated e le itiiti ifo le lamatiaga o le tino nai lo le maualuga. O lona maualalo o le toto e mafua ai ona:

  • le lelei o mea taumafa o totoga - e le lava le okesene e maua e le faiʻai, ona o le le mautonu, vevela, maʻi vevela,
  • i tulaga ogaoga, pe a pa'ū le maualuga o le suka i lalo ifo o le 1.8 mmol / l, o le mea e ono mafai ai ona sasa, paʻu ma e oʻo lava i le maliu e maualuga.

O lenei tulaga o le tino e afua mai i se meaai e matua mativa lava, malologa umi i le va o taumafataga, vaivai ma le faʻaaogaina o meaai ma le maualuga o le suka. O le mafuaʻaga mulimuli e oso i luga i le kulūkose, ae o le fuainumera e faʻaitiitia vave.

Suesuega hemoglobin glycated

O le taunuʻuga o lenei auʻiliʻiliga e fesoasoani e iloa ai le maʻisuka i le amataga, faʻapea foi le iloiloga o le lamatiaga o lenei maʻi. E faʻapefea ona faia lenei auʻiliʻiliga: i luga o se manava gaogao pe leai? O le aoga o lenei suʻesuʻega o le leai atoatoa o sauniuniga. O lona uiga, e le talafeagai le faia o se suesuega i luga o se manava gaogao pe i se taimi patino o le aso.

Aisea e tatau ai ona faia lenei suʻesuʻega? O loʻo faʻamatalaina i ia mataupu:

  • fuafuaina o le suka toto i luga o nai masina talu ai nei,
  • fetuutuunaiga o togafitiga o le maʻisuka,
  • mataʻituina le aoga o togafitiga,
  • suʻesuʻega puipuia.

O a tulaga e faia ai se suʻega toto mo le hemoglobin glycini? O le tagata gasegase e faʻatatau mo le foai o le toto pe afai ei ai ni faailoga e iloagofie ai le atiaʻe o le maʻisuka, e pei o le:

  • faateleina le galala
  • faʻaoga faifaipea,
  • anapogi vave
  • vaivai le tumau
  • faʻamaʻi faʻamaʻi le togafitia
  • leiloa le mamafa o le mamafa
  • faʻanoanoa vaaia
  • faaitiitia le puipuiga.

Faʻavae i luga o taunuʻuga o le suʻesuʻega, faʻataʻitaʻiina e le fomaʻi suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga e faʻamaonia ai pe faafitia le faʻamautinoaina o le maʻisuka ma faʻamaonia togafitiga talafeagai.

Na faateleina le hemoglobin glycated

Afai o le taunuʻuga o le auʻiliʻiliga o loʻo taʻu mai ai o le hemoglobin glycated e sili atu i le masani, ma o loʻo faʻateleina pea lona tulaga, o le a filifili le fomaʻi i le tofiaina o suʻesuʻega faaopoopo ma le faʻamautinoaina mulimuli ane o le maʻisuka. O lenei maʻi e manaʻomia ai togafitiga ma se taumafa malosi. Ae le o taimi uma e maualuga ai le hemoglobin glycated o loʻo faʻaalia ai le maʻisuka. O se siitaga itiiti i lenei faailo e mafai ona mafua mai i mafuaʻaga nei:

  • le lava o le uʻamea ma le vaitamini B12,
  • sili atu le inu ava mo se taimi umi,
  • faʻasologa masani o le faʻailoga
  • hyperbilirubinemia,
  • sauaina o le toto,
  • aveina o vailaau (hydrochlorothiazide, wherepamide, morphine, propranolol),
  • taotoga faʻapitoa, ma o le mea na mafua ai ona aveese le taʻavale.

E taua le iloa! Afai o le tagata maʻi e maua se siʻitaga laʻititi i lenei faailo, e tatau ona faʻaauau pea ona faia se suʻesuʻega i le lumanaʻi! O lenei mea o le a fesoasoani e fuafua le aoga o togafitiga faʻasolosolo, faʻapea foi le aloese mai le atinaʻeina o faʻafitauli.

Na faʻaitiitia le hemoglobin glycated

O le a le faʻamaoniga o se faʻaititia o le maualuga o le hemoglobin glycated i le toto? O nei suiga e mafai ona matauina mo mafuaʻaga nei:

  • tauaveina o se taualumaga o le faʻasaa toto,
  • reticulocytosis,
  • maʻi faʻamaʻi tumau
  • erythrocyte o le ola (hemoglobinopathies, splenomegaly, arthritis rhumatoid),
  • hypertriglyceridemia,
  • ave ni vailaʻau maʻoti (erythropoietin, uʻamea, vitamini B12, C, E, aspirin, vailaʻau faʻasaina),
  • O le tele o le gau o le toto o se taunuuga o manuaga, taotoga o taotoga, fanau mai faigata, faapaʻu pepe.

I ia tulaga, e tuʻuina atu i le tagata gasegase se suʻesuʻega faaopoopo e iloa ai mafuaaga o le paʻu o le hemoglobin glyc.

E taua le manatua! Afai ua faaitiitia le hemoglobin glycosylated, o le mataʻituina masani o lenei faailo e manaomia pe a uma togafitiga!

O le hemoglobin glycated: o le masani i fafine maʻitaga

O le a le mea e faʻaalia ai le taunuuga o lenei auʻiliʻiliga i fafine i se tulaga manaia? O le maʻitaga o le vaitau lea e feagai ai se fafine ma nisi suiga i le tino. Ae o le hemoglobin glycated, o fafine maʻitaga e masani lava e le oi ai lenei faʻataʻitaʻiga ona o le maualalo o mea e maua ai faʻamatalaga.

O le fua o le hemoglobin glyc i alii ma tamaitai o vaitausaga uma e tutusa, o lenei faailoga e le tatau ona sili atu i le 6%.

Le laulau o faʻamatalaga o taunuʻuga o le suʻesuʻeina o le hemoglobin glyc.

Tulaga o le hemoglobin glycatedFaamatalaina o le taunuuga
Tulaga masani i tamaiti

A o laʻitiiti, o le fua o le hemoglobin glyc e tutusa ma tagata matutua ma e le sili atu ma le 6%.

O le ese mai lenei ata i le itu o le siʻitia o loʻo faʻaalia ai se atinaʻe o le maʻisuka i totonu o se tamaititi. O le a le mea e fai pe afai e sili atu le faʻailoga? E tatau ona faaitiitia, aua le silia ma le 1% i le tausaga.

O le faʻaitiitia vave o le paʻu e ono afaina ai le tulaga lautele o le pepe, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o le tino vaaia.

I le amataga o le atinaʻeina o le maʻisuka i totonu o se tamaititi, e mafai ona faatumauina le maualuga o le suka i totonu o taʻaloga masani e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau. E tatau ona taofiofia ana mea taumafa (tausisia ma le mausali i se taumafa maualalo), ma le maualuga o le suka i le toto e ala i suʻega masani.

Mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, o loʻo i ai se fautuaga e ausia ma faatumauina se maualuga o le hemoglobin glycated e leai se sili atu i le 7%. Ae i tulaga taʻitasi, e filifilia e le fomaʻi fua faʻataʻatia taʻitoʻatasi o le hemoglobin glycla e faʻalagolago i le matua o le maʻi, le ogaoga o le maʻi o le maʻi, ma le faʻamoemoe o le olaga.

O fua faʻatatau o le hemoglobin glycated tagata taʻitoʻatasi mo le maʻisuka ituaiga 2.

Tuua Lau Faamatalaga