Suʻe suʻa toto

Aʻo faia se suʻega o le toʻalua itula e faʻapalepale ai le kulukose (2 itula suʻega kulukose) faʻaaoga le 50, ae 75 kalama o le paʻu kullukose, faʻamaʻi muamua i le 300 ml o vaiinu. E inu le vai i nai sipuni, mo le lima minute. Aua e te inu i se pulu se tasi, talu ai o le tali e maua ai e matua suamalie ma i totonu ole tina maʻitaga e mafai ona osofaia le osofaia o le vomiting. Ona toe faia lea o le suʻega, ae le o le aso lava e tasi. Afai ei ai se osofaʻiga a se fafine i maʻi o le taeao, ona tatau lea ona ia ave ni nai fasi tipolo ia te ia, lea e tuʻituʻi lelei ai.

Aʻo leʻi faia le suʻega, e le mafai ona e 'ai meaai i le valu itula ao lei amataina, o le mea lea, e masani ona masani i le vaveao (tusa o le 6-7 itula i le taeao) ina ia le maua ai e le fafine se lagona malosi o le fiaʻai ma leai se taimi e maua ai se maʻi.

O le auala mo lenei suʻesuʻega e faigofie lava. Mo le suʻesuʻega, e aveesea le toto mai le tamatamailima po o le vein vein (o se auala sili atu ona faatuatuaina!). A maeʻa lena, e suʻesuʻeina ma le totoʻa se suʻe toto e se suʻega suʻesuʻe e fuafua ai le kulūkose i le plasma toto (glycemia). Ona inu lea e le fafine o le kulukose, ma mo le isi lua itula o le a le mafai ai ona ia 'ai (e oo lava i le tunu) ma savali, e na o le inu vai (e le o le carbonated!). Lua itula mulimuli ane, o le a toe faia e le tekinisia le toto sampling. Iloiloga o taunuuga o loʻo faia i lenei auala (o le laulau o loʻo faʻaalia ai le fuaina o fuainumera):

O le suʻega ole glucose toleniga

Ole suʻega ole glucose toleniga ole umi ole suega ole toto. O loʻo ave e tagata na latou faʻataʻitaʻiina le suʻe toto i le 6.1-6.9 mmol / L. I le faʻaaogaina o lenei suʻega, e mafai ona e faʻamaonia pe teena le siama o le maʻisuka. E na o le pau lea o le auala e iloa ai i se tagata e le lelei le faapaleni o le kulukose, o lona uiga o le togavao.

Aʻo leʻi faia se suʻega o le toleniga o le kulukose, e tatau i se tagata ona 'ai e le gata i aso e tolu, o lona uiga, ia sili atu i le 150 g o gaʻo meaʻai i aso uma. O gaoioiga faaletino e tatau ona masani ai. O le taumafataga o le afiafi mulimuli e tatau ona aofia ai le 30-50 g o gaʻo. I le po e tatau ona e matelaina mo le 8-14 itula, ae mafai ona e inu vai.

Aʻo leʻi faia se suʻega o le faapaleni o le kulukose, o mea e ono aafia ai ona taunuuga e tatau ona mafaufau i ai. E aofia ai:

  • faʻamaʻi pipisi, e aofia ai le malulu,
  • gaoioiga faaletino, pe ana ananafi na maualalo le maualalo, pe o le isi itu o le siʻitia o le mamafa,
  • ave vailaʻau e aʻafia ai le suka o le toto.

O le faʻatonuga o le suʻega o le faapalepale o le glucose:

  1. O se tagata maʻi e tofotofoina mo le anapogi toto toto.
  2. I le taimi lava lena, na te inuina se vaifofo o le 75 g o le kulukose (82.5 g o le kulukose monohydrate) i le 250-300 ml o le vai.
  3. Fai se suʻega lona lua mo le suka pe a uma le 2 itula.
  4. O nisi taimi latou te suʻeina foʻi toto mo taimi uma mo le suka i le 30 minute.

Mo tamaiti, o le "avega" o le glucose e 1.75 g i le kilokalama o le mamafa o le tino, ae le sili atu ma le 75 g. E le faatagaina le ulaula mo le 2 itula ao faia le suʻega.

Afai e faʻavaivaia le faapalese kullucose, o lona uiga, o le maualuga o le suka o le toto e le faʻavaveina le saoasaoa, o lona uiga o le maʻi o loʻo i ai se faʻalavelave maualuga o le maʻisuka. Ua oo i le taimi e fesuiai ai i se taumafa maualalo-carbohydrate e puipuia ai le atinaʻe o "maʻisuka moni".

Suʻega o le faapalepale o le kulūkose: faʻamaoniga ma le faʻailoga

E tusa ai ma le tusi a le Matagaluega o le Soifua Malōlōina o le Russian Federation na faia i le aso 17 o Tesema, 2013 Nu. 15-4 / 10 / 2-9478 mo le taimi e iloagofie ai le maʻisuka faʻamaʻi i le va o le 24 ma le 28 vaiaso o le gaioiga (o le taimi sili ona lelei o le 24-26 vaiaso) fafine uma ua maitaga ua faia se suʻega o le faapalepale o le glucose ole fofoga. I tulaga tulaga ese, e mafai ona faia se suega o le faapaleni kulukose i le 32 vaiaso o le gaioiga.

Ole faʻamaoniga ole suʻega ole kulukose ole:

  • tasi glucose masalosalo,
  • faʻaalia le maʻisuka (muamua ona maua le maʻi suka i le taimi o maitaga),
  • faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, faʻatasi ai ma le vaivai o le kulukose (faʻamaʻi faʻamaʻiina poʻo le gasegase o le manava o le tino, faʻalavelave tele o le pancreatitis, etc.).

O faʻasolega lē tumau i le suʻega o:

  • vave toxicosis o fafine maʻitaga (vomiting, nausea),
  • o le manaʻoga e tausisia le moega mālōlōlō e malolo (e le o faʻatinoina le suʻega seia oʻo i le faʻalauteleina o le faigamalaga afi),
  • ogaoga mumusu poʻo faʻamaʻi pipisi.

O le a le suega o le toleniga o le glucose?

Glucose tolerance test (GTT) o se metotia falesuesue mo le suʻesuʻeina o faʻafitauli eseese o le glucose metabolism i le tino o le tagata. Faatasi ai ma le fesoasoani a lenei suʻesuʻega, e mafai ai ona faʻatuina se faʻamaoniga o le maʻisuka, ma le faʻavaivaia o le kulukose. E faʻaaogaina i mataupu uma masalosalo, i tulaga taua ole laina o le glycemia, faʻapea foi ma le i ai o faʻamaoniga o le maʻisuka e le o le tala o le suka o le toto.

GGT e iloilo le mafai gafatia o le tino o le tagata ona talepe lalo ma faʻaalu vaega o le kulukose i sela o okeni ma tissu.

O le metotia e aofia ai le fuafuaina o le maualuga o le kulukose i luga o se manava gaogao, ona 1 ma le 2 itula i le maea ai o le mamafa o le avega. O lona uiga, ua valaʻauina le maʻi e inu le 75 kalama o le kulūkose masima ua faʻamaʻapeʻa i totonu o mea manogi o le vai mafanafana, mo tagata e mamafa le mamafa o le tino, e manaʻomia le faʻaopopo o le glucose, e fuafua mai le fua 1 gram i le kilokalama, ae le sili atu i le 100.

Ina ia mafai ona sili atu le faapalepale o le siva, e mafai ona faaopoopo i ai le sua o le tipolo. I maʻi gasegase tuga na maua i le gasegase o le myocardial, o le stroke, asthmatic position, glucose, e fautuaina e aua nei faʻafeiloaʻi le kulukose, nai lo lena, e mafai ona faatagaina sina tamaʻi taeao o loʻo i ai le 20 kalama.

Ina ia faamaea le ata, o fua o le suka toto e mafai ona ave ile afa itula (i le aofaʻiga atoa, e tatau ona faʻaputuina se faʻamatalaga matala (kalafa o le kalauga gaʻo).

O le suʻesuʻega o le 1 mililita o le toto na maua mai i le moega vevela. E talitonuina o le toto vevela o le sili lea o faʻamatalaga ma tuʻuina atu faʻamaumauga saʻo ma le faʻatuatuaina e tusa ai ma tulaga faʻavaomalo. O le taimi e manaʻomia e faʻatumu ai le suʻega e 1 le aso. O le suʻesuʻega e faʻatino i tulaga talafeagai, i le noatia ma le fai fuafua i tulafono laiti, ma o loʻo maua i le toetoe lava o fale suʻesuʻe uma.

GTT o se suʻega sili ona maaleale e toetoe lava leai ni faʻalavelave poʻo aʻafiaga. Afai ei ai, latou te fesootaʻi ma le tali atu o le tino le mautonu le tino i se vevela ma se toto faataitai.

O le suʻega lona lua e mafai ona faʻataunuʻuina muamua e le sili atu nai lo le 1 masina.

Faailoga mo le faia o se suʻega faapalepale

O le suega o le faapaleselese o le glucose o loʻo faʻaalia i se tulaga sili atu e iloagofie ai vailaau. Ina ia faʻamaonia le maʻisuka, e le o taimi uma e tatau ai ona faia se suʻega faigata, e lava le maualuga o le maualuga o le suka i totonu o le falemaʻi.

E i ai le tele o mataupu pe a talafeagai e faʻatonu se suʻega o le faapalepale kulukose i se tagata:

  • o loʻo i ai faʻamaoniga o le maʻisuka, ae, o suʻega suʻesuʻe suʻesuʻe masani e le faʻamaonia ai le siama,
  • o le maʻisuka faʻatoʻateleina ua mamafa (o tina poʻo tama o loʻo i ai lenei maʻi),
  • anapogi o le maualuga o le kulukose toto e maualuga le maualuga mai le masani, ae leai ni uiga e iloa ai le maʻisuka,
  • glucosuria (o le i ai o le kulukose i le uila),
  • mamafa tele
  • o le suʻesuʻega o le faapalepale o le glucose e faʻatinoina i tamaiti pe afai ei ai se vailaau i le faʻamaʻi ma i le fanau mai o le tamaititi na mamafa lona sili atu i le 4.5 kilokalama, ma ua iai foi le mamafa o le tino i le faagasologa o le tuputupu ae,
  • maʻitaga maʻitaga faʻaalu i le lona lua o masina, ma maualuga maualuga o kulukose i totonu o le toto i luga o se manava gaogao,
  • faʻamaʻi faifaipea ma faʻaauau pea i luga o le paʻu, i le vavau o le tautala poʻo le faaumiumi o le le faʻamalolo o manuʻa i luga o le paʻu.

Faailoga mo

O maʻi e iai mea nei e mafai ona maua se faʻamatalaga mai se fomaʻi, fomai, fomaʻi mo se toleniga o le kulukose i le taimi o le maitaga poo le masalomia ole maʻi suka.

  • masalomia o le maʻisuka ituaiga 2
  • le i ai moni o le maʻisuka,
  • mo le filifilia ma fetuunaiga o togafitiga,
  • afai e te masalomia pe maua i le maʻisuka faʻateʻa,
  • vaʻaia
  • gasegase gasegase
  • malfunctions o le pancreas, grenesland, pituitary gland, ate,
  • faʻaleagaina le kulukose o le kulukose,
  • afaina, maʻi faamai,
  • maʻisuka pulea lelei o le maʻisuka.

E faʻapefea ona suʻe se suʻega toleniga o le kulukose

Afai e masalomia e le fomaʻi se tasi o faamai ua taʻua i luga, na te tuuina atu se tusi mo le suesueina o le faapalepale o le glucose. O lenei metotia suʻesuʻe e patino, maaleale ma "le fiafia." E tatau ona saunia ma le faaeteete mo lea mea, ina ia le maua ai ni faaiʻuga sese, ma, faatasi ai ma le fomaʻi, filifili se togafitiga e faʻaitiitia ai tulaga lamatia ma taufaamatau, faʻafitauli i le taimi o le maʻisuka.

Sauniuniga mo le faʻatinoga

Aʻo leʻi faia le suʻega, e tatau ona e sauniuni ma le faaeteete. Sauniuniga sauniuni e aofia ai:

  • o le faasaina o le ava malosi mo ni nai aso,
  • e le tatau ona e ulaula i le aso o le auiliiliga,
  • taʻu i le fomaʻi le maualuga o le gaioiga faaletino,
  • 'aua neʻi' ai meaʻai i aso taʻitasi, aua le inu tele le vai i le aso o le suʻega, mulimuli i se meaʻai lelei,
  • ave le popole
  • 'aua le faia se suʻega mo faʻamaʻi pipisi, tulaga faʻasolosolo,
  • mo aso e tolu, taofi le tagofia o vailaʻau: gaʻo-faʻaitiitia, faʻavave, faʻamalositino le gasegase, faʻavaivaia o le mafaufau.

E faʻapefea ona e suʻeina le faapalepale o le kulukose i le taimi o maitaga?

O le suega o le toleniga o le glucose o se suega mamafa i le glucose (75 g), o se siaki saogalemu o suʻesuʻega e iloagofie ai le gasegase o le gataifale i le taimi o le maʻitaga.

O le sauniuniga mo lenei suʻesuʻega e sili atu le faigofie ma maeʻa nai lo le faia o se filifiliga faigofie o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le suʻega e faia i luga o se tala o meaʻai masani (ia le itiiti ifo ma le 150 g o suka o le gaʻo i le aso) mo le itiiti ifo ma le 3 aso ao lumanaʻi le suʻesuʻega. O le suʻesuʻega e faia i le taeao i luga o se manava gaogao pe a maeʻa le 8-14 itula i le po. O le taumafataga mulimuli e tatau ona aofia ai le 30-50 g o gaʻo. O vailaʻau e aʻafia ai le kulūkose toto (multivitamins ma le uʻamea omea e aofia ai vailaʻau faʻamalosi, vailaʻau kulupucocorticoids, β-blockers (faʻamalositiga), faʻamaonia faʻamaonia (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻataʻitaʻiga) e tatau ona faia pe a uma le suʻega pe'ā mafai.

I le maitaga o le suʻega kullusese toleniga e tolu taimi e ave ai le toto mai se vein mo le kulukose:

  1. O le laina faavae (pito i tua) anapogi o le toto toto maualuga e fuaina. A maeʻa ona suʻe muamua le toto toto, o le kulukose e vave fuaina. Afai o le kulūkose e 5.1 mmol / L poʻo le maualuga, ona faia loa lea o se siama Gesational diabetes. Afai o le faailoga e tutusa ma le 7.0 mmol / L poʻo le maualuga, ua faia se suʻesuʻega muamua Faʻaalia (iloa muamua) maʻisuka maʻi ao maitaga. I tulaga uma e lua, o le a le toe faia le suʻega. Afai o le taunuʻuga o loʻo i totonu o le tulaga masani, ona faʻaauau lea o le suʻega.
  2. A faʻaauau pea le suʻega, e tatau i le fafine maʻitaga ona inu i se vaifofo o le glucose mo le 5 minute, e aofia ai le 75 g o le vaigogo (anhydrite poʻo le anhydre) glucose ua faʻamaʻi i le 250-300 ml o le mafanafana (37-40 ° C) inuina vai e leai se afi (poʻo le faʻasaina). O le amataina o se vaifofo o le kulukose o le amataga lea o se suʻega.
  3. O suʻe toto nei e fuafua ai le kulūkose ole plasma vevela e ave 1 ma le 2 itula pe a uma le utaina o kulukose. I luga o le mauaina o faʻamatalaga e faʻaalia ai Gesational diabetes pe a maeʻa le 2 sampling, e taofi le suʻega ma e le o faia le faʻataʻitaʻiga lona tolu.

I le aotelega, o se fafine maʻitaga o le a faʻaalu e tusa ma le 3-4 itula i le suʻega o le toleniga o le kulukose. I le taimi o le suʻega, e faʻasaina le gaioiga malosi (e le mafai ona e savali, tu). O se fafine maʻitaga e tatau ona faaaluina le itula i le va o le ave o le toto na o ia, nofo faanatinati i le faitauina o se tusi ma le le maua ai o lagona le fiafia. O le taumafaina e solia, ae o le inu vai e le faasaina.

Contraindications mo le auiliiliga

Faʻamatalaga faapitoa e le mafai ai ona faia se suʻega o le toleniga o le kulukose:

  • faʻalavelave faʻafuaseʻi (faʻamaʻi, fatu fatu), manua poʻo le taotoga,
  • faʻamaonia le maʻi suka,
  • faʻamaʻi pipisi (pancreatitis, gastritis i le vaega laititi, colitis, maʻi gasegase ogaoga ma isi),
  • ave fualaau faasaina lea e suia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Toto o le kulūkose i le taimi o le maitaga

Faʻamatalaina o faʻataʻitaʻiga o suʻega o loʻo faia e fomaʻi-gynecologists, fomaʻi, fomaʻi. Fautuaga faapitoa mai se endocrinologist e faʻamaonia le mea moni o le solia o le gaosiga o gaʻo i le taimi o le maitaga e le manaʻomia.

Tulaga masani mo fafine maʻitaga:

  • anapogi ole glucose plasma venu ifo ile 5.1 mmol / L.
  • ina ua mavae le 1 itula ile taimi o le suʻega ole toleniga o le kulukose e itiiti ifo ma le 10.0 mmol / L.
  • pe a mavae le 2 itula, sili atu pe tutusa i le 7.8 mmol / L ma e itiiti ifo i le 8.5 mmol / L.

Puleaina ma le togafitia o fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka faʻamama

O le togafitiga o meaʻai e faʻaalia i le atoaga o faʻamalosi gaʻo ma le gaʻo gaʻo, o le tufatufa atu o le aofaiga o meaai mo 4-6 meaʻai. Carbohydrates ma maualuga maualuga o filo o mea taumafa e tatau ona le sili atu i le 38-45% o le meaʻai i le calorie i aso taitasi, o palatini 20-25% (1.3 g / kg), gaʻo - e oo atu i le 30%. O tamaitai ei ai se tino o le numera o le tino (BMI) (18 - 24.99 kg / sq. M) e fautuaina ia faaaoga i le aso nei le calorie 30 kcal / kilokalama, ma sili atu (mamafa o le tino e maualuga i le 20-50%, BMI 25 - 29 , 99 kg / sq. M) - 25 kcal / kg, ma le oona (o le mamafa o le tino e maualuga i le sili atu i le 50%, BMI> 30) - 12-15 kcal / kg.

O faamalositino faʻamalositino i le ituaiga o savaliga mo le itiiti ifo i le 150 minute i le vaiaso, aau i le vaitaele. Aloese mai faʻamalositino e mafai ona mafua ai le faateleina o le toto maualuga (BP) ma le hypertonic uterine.

O fafine e maua i le maʻisuka ituaiga o loʻo i luga o le lamatiaga mo le atiaʻe i maʻitaga mulimuli ma ituaiga 2 o le maʻisuka i le lumanaʻi. O le mea lea, o nei tamaitai e tatau ona mataʻituina e le endocrinologist ma le obstetrician-gynecologist.

Ituaiga suega o le faapaleni kullukose

Faʻalagolago i le metotia o le faʻaofiina o le kulukose i totonu o le tino, o le kulupu o le faapalepale e vaevaeina i ni ituaiga se lua:

  • tautala (i le gutu, i le gutu),
  • matua (vevesi, tui).

O le auala muamua e sili ona taatele, ona o le itiiti o le osofaia ma le faigofie o le faatinoga. O le lona lua o loʻo aʻafia ai mo le tele o le solia o le faʻaaogaina o le faʻamalosi, motusia, aveeseina i totonu o le gastrointestinal tract, faʻapea foi i tulaga pe a mavae taotoga faʻapitoa (mo se faʻataʻitaʻiga, vavaega vavalalata).

E le gata i lea, o le metotia o matua e aoga mo le iloiloina o le aoga mo le hyperglycemia i aiga o le laina vavalalata o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. I lenei tulaga, o le tui o le insulin i nai minute muamua pe a uma le inisiua o le kulukose e mafai ona toe fuafuaina.

O le auala mo le tuiina o le GTT e pei ona taua i lalo: i minute, o le tagata maʻi e faʻasolosolo ona soona inu ma le 25-50% glucose (0.5 karama i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino). O toto toto mo fuataga e ave mai i isi vein 0, 10, 15, 20, 30 minute pe a uma le amataga o le suʻesuʻega.

Ona tuufaatasia lea o se kalafi e faʻaalia ai le faʻatonu o le kulukose e tusa ai ma le vaeluaga o le taimi pe a maeʻa le uta o le carbohydrate.O le aoga o le faʻamaʻi ile maʻi o le fua faatatau o le faʻaititia o le maualuga o le suka, faʻamatalaina o se pasene. I le averesi, e 1.72% i le minute. I tagata matutua ma matutua atu, o lenei tulaga taua e itiiti lava.

Soʻo se ituaiga o toleniga o le toleniga o le glucose e naʻo le itu a le fomaʻi o loʻo auai.

Laʻau tipiga: faʻamatalaga mo le GTT

O le suʻega o loʻo faʻaalia ai le tulaga o le hyperglycemia poʻo le prediabetes.

E mafai ona e masalomia lenei tulaga ma faʻatonuina le GTT pe a maeʻa ona faia le suʻe suka, i mataupu nei:

  • o le i ai o le maʻisuka i aiga vavalalata,
  • isesa (tino o le numera luga aʻe o le 25 kg / m2),
  • i fafine ei ai maʻi faʻapitoa o le gaosia o le tino (faifua, fanau mai vave),
  • le fanau mai o se tamaititi ma se talaʻaga o mea faʻalavelave tau atinae,
  • ogaoga maualuga
  • solia o le lipid metabolism (hypercholesterolemia, dyslipidemia, hypertriglyceridemia),
  • gout
  • tala o le faateleina o le kulukose i le tali atu i le atuatuvale, faamaʻi,
  • cardiovascular disease
  • nephropathy o le le iloa le tala,
  • faʻaleaga le ate
  • faʻavae maʻi faʻasolo,
  • gasegase o le neuropathies o suiga eseese,
  • masani ona faʻaleagaina paʻu o le paʻu (furunculosis),
  • togafitiga o le lauroid, grenades, pituitary gland, ovaries i fafine,
  • hemochromatosis,
  • tulaga o le hypoglycemic
  • o le faʻaaogaina o vailaʻau e faʻateleina ai le toto glycemia,
  • tausaga e sili atu i le 45 tausaga (faatasi ai ma le tele o suʻesuʻega 1 taimi i le 3 tausaga),
  • tolu masina o le maitaga mo le faʻamoemoega o suʻesuʻega puipuia.

GTT e taua tele mo le mauaina o le mafuaʻaga e mafua mai i le suʻega o le kulukose o le toto.

Tulafono mo le sauniuniga mo le suʻega

E tatau ona faia le suega o le faapalepale o le glucose i le taeao, i luga o se manava gaogao (e tatau i le tagata maʻi ona taofi le 'ai e le itiiti ifo ma le 8 itula, ae leai se isi

Suavai e faatagaina. I le taimi lava e tasi, ao faagasolo aso e tolu talu ai, e tatau i se tagata ona matauina le masani masani o le gaioiga faaletino, ia maua se aofaiga tele o mea inu (ia le itiiti ifo nai lo le kalama i le aso), taofia uma le ulaula ma inu ava malosi, aua le soona inu, ma aloese mai le le mautonu o le mafaufau.

I le taumafataga i le afiafi ao leʻi faia le suʻesuʻega, e tatau ona i ai se kalama o gaʻo. E matua faasaina le inu kofe i le aso o le suʻesuʻega.

I le taimi o le aoina o se toto faataitai, o le tulaga o le maʻi e tatau ona taoto pe nofo, i se tulaga toafilemu, pe a maeʻa sina malologa. I totonu o le potu e faia ai le suʻesuʻega, e tatau ona mataʻituina le puleaina o le vevela, masini, malamalama ma isi mea mama. taulimaina o falemaʻi ile falemaʻi.

Ina ia mafai ona faʻaalia lelei le paʻu suka, e tatau ona toe faʻatonutonu le GTT pe afai:

  • o le tagata suʻega o loʻo iai i le taimi faʻapitoa poʻo le vaʻaia o soʻo se faʻamaʻi pipisi ma faʻaleagaina,
  • i aso talu ai, sa faia le taotoga,
  • sa i ai se tulaga faigata ogaoga,
  • na manua le tagata maʻi
  • o nisi vailaau (caffeine, calcitonin, adrenaline, dopamine, antidepressants) sa maitauina.

E le mafai ona maua ni mea le lelei ma le le atoatoa o le potassium i le tino (hypokalemia), galuega ole ate ma le gaioiga o le endocrine (hyperplasia cortical adrenal, maʻi Cushing, hyperthyroidism, aditoma pituitary).

O tulafono mo le sauniuni mo le metotia matua o le GTT e talitutusa ma na mea mo le kulukose i le gutu.

Saunia mo se suʻega o le faʻapalepale kullukose

E taua le iloa muamua aʻo leʻi faia se suʻega o le toleniga o le glucose, e manaʻomia se sauniuniga faigofie ae manaʻomia. O aiaiga nei e tatau ona tausisia i:

  1. suega o le faapalepale kullukose e naʻo le talaaga o se tagata soifua maloloina,
  2. O le toto e tuʻuina atu i luga o se manava gaogao (o le taumafataga mulimuli ao le i faʻatalanoaina e tatau ona le itiiti ifo i le 8-10 itula),
  3. e le manaʻomia le fufulu o ou nifo ma faʻaaogaina le kuki aʻo leʻi suʻeina (e mafai ona i ai i totonu o le vevela le siʻosiʻomaga o le suka e amata ona ave i totonu o le pupuʻu, o le mea lea, o taunuuga atonu o le a sili ona leaga le vevela)
  4. inuina o le ava malosi e le manaomia i le afiafi o le suega ma ulaula tapaa,
  5. Aʻo le i faia le suʻega, e tatau ona e taitaia lau masani masani masani, soʻoga faaletino, mafatiaga poʻo isi faʻafitauli o le mafaufau ma le mafaufau e le manaomia,
  6. e faʻatagaina le faia o lenei suʻega aʻo e tago i fualaau (vailaʻau e mafai ona suia ai le suʻega).

Faʻataʻitaʻiga Suʻega

O lenei auiliiliga e faia i totonu o se falemai i lalo o le vaavaaiga a le au fomaʻi ma o loʻo taua i lalo:

  • i le taeao, i luga o se manava gaogao, o le maʻi e ave toto mai se vein ma fuafua le maualuga o le kulukose i totonu,
  • ua ofoina atu le tagata maʻi e inu le 75 kalama o le glucose e leai se manava ua soloia i le 300 ml o le vai mama (mo tamaiti, glucose ua solo i le fua faatatau o le 1.75 kata i le 1 kg o le mamafa o le tino),
  • 2 itula i le maeʻa ai o le vaifofo o le kulukose, fuafua le maualuga o le kulukose i totonu o le toto,
  • Iloilo tulaga o suiga i le suka o le toto e tusa ai ma taunuuga o le suʻega.

E taua tele mo se taunuuga e le mafaaseseina, o le kulukose o loʻo fuafuaina vave i le ave o le toto. E le faʻatagaina e faʻamaisa, felaʻuaʻi mo ni taimi uumi poʻo nofo ile potu vevela mo se taimi umi.

Iloiloga o fua o suʻega

Iloilo taunuuga i tulaga masani e tatau ona iai i se tagata soifua maloloina.

O le le atoatoa o le kulukose o le glucose ma le faʻavaveina o le kulukose glucose o vailaau. I lenei tulaga, na o se suega o le faapaleni kullukose e mafai ona fesoasoani e iloa ai se vailaau i le maʻisuka.

Glucose toleniga i le taimi o le maitaga

O le suega o le mamafa o le kulūkose o se faailoga taua o le faʻamaonia o le maʻisuka i totonu o se maʻitaga maʻitaga (maʻisuka maʻisuka). I le tele o falemaʻi fafine, na aofia ai i le lisi faʻamaonia o faʻataʻitaʻiga ma ua faʻamaonia mo tamaitai uma ua maitaga, faatasi ai ma le masani masani o le anapogi o le toto glucose. Ae, o le tele o taimi, e faia e tusa ai ma faʻamaumauga e tasi e pei o fafine le maʻitaga.

I le fesoʻotaʻiga ma se suiga i le gaioiga o le gutu o le endocrin ma le suiga i le tala, o fafine maʻitaga e lamatia le atiaʻe o le maʻisuka. O le taufaamatau o lenei tulaga e le gata mo le tina lava ia, ae mo le tamaititi e leʻi fanau mai.

Afai ei ai le maualuga o le kulukose o le toto o le fafine, ona mafai lea ona ia ulu atu i le tamaititi. Ole maualuga o le glucose e mafua ai le fanau mai o se tamaititi (e sili atu i le 4-4.5 kilokalama), o le gasegase o le maʻisuka ma le faaleagaina o le tino. E seasea lava ona i ai ni mataupu vavaeese pe a oʻo i le maʻitaga e mafai ona muta i le vave fanau mai poʻo le faʻaipoipo.

O le faʻamatalaga o faʻataʻitaʻiga o faʻataʻitaʻiga ua maua mai i lalo.

Faaiuga

O se suega o le faapaleni o le kulukose na aofia ai i tulaga faataatitia mo le tuuina atu o togafitiga faafomai faapitoa mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. Ole mea lea e mafai ai e tagata uma ona gasegase ile maʻisuka poo le masalomia o le maʻisuka e maua ai e aunoa ma se totogi i lalo o le pepa faʻavae o inisiua soifua maloloina ile falemaʻi.

O le faʻamatalaga faʻamatalaga o le auala e mafai ai ona faʻavae se faʻamaoniga i le amataga o le atinaʻeina o le maʻi ma amata ona puipuia i le taimi. O le maʻi suka o se ituaiga olaga e tatau ona faʻaaogaina. O le faʻamoemoe o le ola i lenei faʻamaumauga i le taimi nei e faʻalagolago atoa i le tagata maʻi, o lana amio pulea ma le faʻatinoina saʻo o fautuaga a tagata tomai faapitoa.

Tuua Lau Faamatalaga