Cholesterol: tulaga o le ola, galuega ma foliga

O se vailaʻau faʻapitoa lea, o loʻo i ai lona lava fausaga, meatotino ma faʻatulagaga faʻavae. E faasino atu i tagata taʻavale, aua o sifi o loʻo maua i lona fatuga. O le faatulagaga o le cholesterol ua tusia e faapea: С27Н46О. I lalo o tulaga masani, i le mamanu foliga, o se vailaau e aofia ai ni tamai tioata. O la latou vaega eleelea e tusa ma le 149 ° C. Faatasi ai ma le faateleina o le vevela, latou te kuka (pe tusa ma le 300 ° C).

O le Cholesterol o loʻo i ai na o meaola manu, ae le o laau. I totonu o le tino o le tagata, o le cholesterol e maua i le ate, o le taulaʻau ma le faiʻai, o meaola o le tino, o mea feusuaʻiga, o le tino, ma o se vaega o siama o toetoe lava o sela. E tele le cholesterol e maua i susu o susu. O le aofaiga atoa o lenei mea i totonu o la tatou tino e tusa ma le 350 g, lea e 90% o loʻo i totonu o masini ma 10% i le toto (i le ituaiga o esters with fatty acids). Cholesterol e aofia ai le sili atu i le 8% o le mea oona o le faiʻai.

O le tele o le cholesterol e gaosia e le tino lava (o le cholesterol), e itiiti lava le sau mai meaʻai (cholesterol exogenous). E tusa ma le 80% o lenei vailaʻau o loʻo faʻapipiʻiina i le ate, o le isi o le cholesterol e maua i le puipui o le inumaga laiti ma nisi o totoga.

A aunoa ma le cholesterol, o le galue masani o totoga taua ma tino o tatou tino e le mafai. O se vaega o siama siaki, tuʻuina atu o latou malosi ma faʻatonutonuina lo latou gafatia, faʻapea foʻi ma le aʻafiaga o le gaioiga o le enesa.

O le isi galuega o le cholesterol o lona auai lea ile faiga o gaioiga, o le gaosiga o meaʻai suamalie e manaʻomia mo le faʻamalosiina ma le faʻaaogāina o gaʻo i le tootoo laiti, ma isi hormones steroid, e aofia ai feusuaiga. I le tuusaʻoina o le cholesterol, o le tino e maua ai le vitamini D (o loʻo faʻaalia ai se vaega autu i le metabolism o le calcium ma le phosphorus), hormones oona (cortisol, cortisone, aldosterone), hormones sex sex (estrogen and progesterone), testosterone male sex hormones testosterone.

O le mea lea, o taumafa cholesterol-e leai se mea e afaina aua o la latou tausiga i taimi uumi e masani ona oo atu ai i foliga vaaia o feusuaʻiga tau feusuaʻiga (i alii ma tamaitai).

E le gata i lea, e manaʻomia le cholesterol mo le gaioiga masani ole faiʻai. E tusa ai ma faʻamatalaga lata mai faʻasaienisi, o le cholesterol e afaina tonu lava le tomai faʻapitoa o se tagata, talu ai e manaʻomia se vaega i le faia e le neu o le faiʻai o synapses fou e maua ai mea faʻamalosi o le tino o le tino.

Ma o LDL foi, "leaga" cholesterol, e taua foi mo o tatou tino, aua o loo i ai se matafaioi taua i le faagaoioia o le tino puipuia, e aofia ai puipuiga mai le kanesa. E maualalo le lipioproteins maualuga lea e mafai ona faʻaleagaina ai siama eseese ma toxins e ulu i le toto. O le mea lea, o le le lava o le gaʻo i le taumafa e afaina e pei lava o le tele o meaʻai. O mea taumafa e tatau ona masani, faapaleniina ma fetaui ma manaoga o le tino, e fuafua i tulaga o soifuaga, gaioiga faaletino, uiga o tagata taitoatasi, itupa ma tausaga.

11. Lipoproteins (lipoproteins) - o se vasega o faʻafitauli faʻapitoa. O le mea lea, i le tuufaatasiga o lipoproteins e mafai ona maua ai gaʻo gaʻo, gaʻo faʻamalosi, phospholipids, cholesterides. Lipoproteins o ni faʻalavelave e aofia ai eletini (apolipoproteins, faʻapuʻupuʻu e pei o le apo-LP) ma lipids, o le fesoʻotaʻiga i le va o loʻo faʻatinoina e ala i fefaʻatauaiga o meaola ma eletise. Lipoproteins ua vaevaeina e aunoa ma se totogi, poo vai vaifofo (lipoproteins o le toto plasma, susu, ma isi mea), ma e le mafai ona folasia, e pei ona taua. fausaga (lipoproteins o silasila o le siama, ola o le uaea namu, laau chloroplast). Faatasi ai ma lipoproteins saoloto (latou te nofo i se tulaga autu i le felauaiga ma le gataifale o lipids), o le sili ona suʻesuʻeina o lipoproteins plasma, lea e faʻavasegaina e lo latou malosi. O le maualuga o le lipid content in them, o le maualalo o le maualuga o le lipoproteins. Eseese le lipoproteins o le maualalo (VLDL), le maualalo (LDL), maualuga (HDL) ma chylomicrons. O vaega taʻitasi o le lipoproteins e matuā ese lava i le laʻititi laʻitiiti (o le tele o chylomicrons) ma le anotusi o apo-lipoproteins oi ai. O kulupu uma o lipoproteins plasma o loʻo aofia ai lipine pola ma lipine nonpolar i fua eseese.

Luga Maualuga Lipoproteins (HDL)

Cholesterol le felauaiga mai fusi lautele i le ate

O le fausaga o le cholesterol, o lona tulaga o le ola

O le faaliliuga mai le cholesterol Eleni anamua o lona uiga moni o le "pipi malosi." O se tuufaatasiga masani lea e aofia ai i le fatuina o sela o meaola ola uma, sei vagana ai laau toto, sigi ma prokaryotes (o lela e le o iai se tumutumu).

O le aʻafiaga o le cholesterol e faigata tele ona faʻamaualuga. I totonu o le tino o le tagata, e faia ai le tele o galuega taua, o le soliga o lea mea e mafua ai suiga i le soifua maloloina.

  • Auai i le fausaga o siama, tuʻuina atu ia i latou le mausali ma le faʻamalosia.
  • Tuuina atu se mea e mafai ona filifili ai le tino.
  • E manaʻomia se vaega i le faʻasologa o hormones e pei o estrogens ma corticoids.
  • E aʻafia ai le gaosia o le vailaʻau D ma le suka.

O le uiga ese o le cholesterol o lona tino mamā e le mafai ona faʻaaogaina i le vai. O le mea lea, mo lana felauaiga i totonu o le eletise, e faʻaaogaina ai le "faʻalapotopotoga" faʻapitoa - lipoproteins.

Faʻailoga ma le tali atu i fafo

Faatasi ai ma triglycerides ma phospholipids, o le cholesterol o se tasi lea o ituaiga autu e tolu o le gaʻo i totonu o le tino. O se ava malosi lipophilic. E tusa ma le 50% o le cholesterol o loʻo faʻapipiʻiina i aso uma i le ate o le tagata, 30% o lona faʻavae e tupu i totonu o le manava ma gaʻo, o le totoe 20% e sau mai fafo - faʻatasi ai ma meaai. O le gaosia o lenei vailaau e tupu mai ona o se faagasologa uumi umi lea e ono ono mafai ai ona iloagofie vaega e ono:

  • O le gaosiga o le mevalonate. O lenei tali e faʻavae i le gau o le kulukose i ni meaola se lua, pe a uma ona latou tali atu i le vailaʻau acetoacetyltransferase. O le taunuuga o le taimi muamua o le faʻavaeina o le mevolanate.
  • O le mauaina o le isopentenyl diphosphate e faʻatinoina e ala i le faaopoopoina o vaega totoe o le phosphate e tolu i le iuga o le tali muamua. Ona tupu ai lea o le faʻamaʻi ma le faʻamala.
  • Pe a faatasia ni tolu mole isopentenyl diphosphate, o le farnesyl diphosphate ua faia.
  • A maeʻa le tuʻufaʻatasia o toega e lua o le farnesyl diphosphate, faʻapipiʻiina le sikuea.
  • O le iʻuga o se faʻalavelave faʻalavelave e aofia ai le sikoa laina, lanosterol ua faia.
  • I le mea mulimuli, o le cholesterol synthesis e tupu.

Biochemistry e faamaonia ai le taua o le ola o le cholesterol. O lenei faiga e manino le faʻatulafonoina e le tino o le tagata ina ia mafai ai ona taofia le televave po o le le lava o lenei mea taua. O le ate le enzyme system e mafai ona faatelevave pe faʻagesegese ai le talileleia o le lipid metabolism e maualalo ai le faʻaogaina o gaʻo gaʻo, phospholipids, cholesterol, ma isi. E tatau ona taua e tusa ma le luasefulu pasene o lona aofaiga atoa o loʻo faʻaaogaina i mea taumafa. E maua i le tele o oloa i manu. O taitai o fuamoa fuamoa, ulaula sisi, pata ma ghee, ate o le ate, ate fatu, fatuga. I le faʻapulaaina o lau faʻaogaina o nei meaai, e mafai ona e faʻaititia lau cholesterol mai fafo.

O le fausiaina o vailaʻau o lenei tuufaatasiga oona e mafua mai i le metabolism e le mafai ona vaevaeina i le CO2 ma vai. I lenei itu, o le tele o le cholesterol e faʻaaogaina i le tino o meaola kulimi, o le isi o loʻo i ai feeseeseaʻiga ma e le suia.

Lelei ma le leaga cholesterol

O lenei vailaau e maua i le tele o masini ma sela o le tino o le tagata, ona o le ola o le matafaioi o le cholesterol. E galue o se faʻamalamalamaga o le bilayer o sela, ma tuʻuina atu i ai le malosi, ma faʻamautuina ai le suavai o le palasia plasma. A maeʻa ona faʻapipiʻi i le ate, e tatau ona tuʻuina atu le cholesterol i sulu o le tino atoa. O lona femalagaaiga e tupu o se vaega o le tino gaosi eletise e taʻua o lipoproteins.

E tolu ituaiga:

  • Laʻau maualuga lipoproteins (mamafa maualuga mole mole).
  • Laʻu vaivai lipoproteins (mole maualalo mole mole).
  • Laititi o le mamafa o le lipoproteins (mamafa maualalo mole mole).
  • Chylomicrons.

O nei aʻafiaga e i ai le malosi e toso ese ai cholesterol. Ua i ai se mafutaga i le va o lipoproteins toto ma le soifua maloloina o le tagata. O tagata na i ai maualuga LDL maualuga na suia atherosclerotic ia latou vaa. I se isi itu, mo i latou e maualuga le HDL io latou toto, o se tino ola maloloina o se uiga taua. O le mea e faapea o le maualalo o le mea e maua mai ai le mamafa o le kesivalaʻau, e faigofie lava ona faʻaitiitia le cholesterol, lea e nofo i luga o puipui o toto toto. O le mea lea, e taua o le "leaga." I le isi itu, o le mamafa maualuga o le mamafa o le molécula, o le solubility tele, e le atherogenic, o le mea lea ua taua ai i latou "lelei."

Talu ai ona o le taua o le ola o le cholesterol, o lona maualuga i le toto e tatau ona i totonu o tulaga taua:

  • i fafine, o lenei masani e eseese mai le 1.92 i le 4.51 mmol / L.
  • i alii, mai le 2.25 i le 4.82 mmol / l.

Ma le isi, o le maualuga o le LDL cholesterol e tatau ona itiiti ifo i le 3-3.35 mmol / L, HDL - e sili atu i le 1 mmol / L, triglycerides - 1 mmol / L. E taua o se faailo lelei pe afai o le maualuga o le lipoproteins maualuga e 20% o le aofai o le cholesterol. Faiga faʻavae, i luga ma lalo, faʻaalia faafitauli faʻalesoifua maloloina ma manaʻomia se suʻesuʻega faaopoopo.

O le matafaioi o le cholesterol i le tino

I le tino, o le cholesterol e faia galuega nei:

  • Fausiaina - o se vaega o le paʻu o le kela i siama uma.
  • Faʻatonuina - o loʻo aafia i le biosynthesis o hormones, acids biles, vitamins.

O le Cholesterol e alu i totonu o le moega lapoa e avea o se vaega o se faʻalavelave faʻapipiʻi ma palatini - lipoproteins. E lua ituaiga o nei meaola - LDL ma HDL, lipoproteins maualalo ma maualuga, taʻitasi.

Faʻailoga

O le auʻiliʻiliga na faʻatūina le maualuga o le cholesterol, o le aofaiga atoa:

  • HLPNP ma HLPVP complexes,
  • triglycerides (o nei manua o le plasma-gaʻo ua faʻatautaia faatasi ma le lipoproteins i se vaega se tasi).

O le tuufaatasiga o se maualuga maualuga o triglycerides ma le CLLP ua faailoa ai se maualuga o le maualuga o le "leaga" cholesterol, lea e nafa ma le fausia o faatulagaga i totonu o le moega lapoa.
HLPVP ua lauiloa o le "lelei" cholesterol. O lona maualuga maualuga e faʻaititia ai le lamatiaga o le maʻi cardiovascular (CVD) - i le HDL + cholesterol complex, o le tino e aveesea le sili atu, o le felauaiga o le vailaʻau i le ate mo le faʻaumatia.

Uiga taua, mg / ml:

    Aofai o cholesterol: 1600 Clifton Road Atlanta, GA 30329-4027 USA, cdc.gov).

Faʻaliliuga ma faʻamatalaga: Andrey Verenich, fomaʻi toto.

Mafuaaga o le faateleina o le cholesterol toto

O le faateleina o le anotusi o le "leaga" cholesterol i le toto e taua o le hypercholesterolemia. Ua faateleina ai le lamatia o fatu fatu. I le talanoa e uiga i mafuaaga mo le faateleina o le tele o le cholesterol i le toto, e mafai ona iloga nisi:

  • suiga fesuisuiai o se natura o le natura,
  • solia o galuega ma gaoioiga a le ate - o le tagata autu o le ava malosi lipophilic,
  • suiga taumone
  • faʻalavelave masani
  • leaga (taumafaina o meaʻai gaʻo o meaola manu),
  • faʻalavelave faʻasoesa (faʻaleagaina o le faʻaogaina o le tino),
  • ulaula
  • amio le taua.

O le lamatiaga o le tele o le cholesterol i le tino

O le Hypercholesterolemia e fesoasoani i le atiaʻe o le atherosclerosis (o le faʻavaeina o paʻu i luga o puipui o toto toto), faʻamaʻi o le fatu, maʻisuka, ma le faʻavaeina o gallstones. O le mea lea, o le taua taua o le ola faanatura ma le lamatiaga o suiga i le toto o le cholesterol maualuga o loo atagia mai i suiga faaletonu i le soifua maloloina o tagata.

Ina ia aloese mai le le lelei o taunuuga o le faateleina o le maualuga o le "leaga" cholesterol, e tatau ona taofia le tuputupu ae o le LDL ma le VLDL.

E mafai e tagata uma ona faia lenei mea, e tatau ai:

  • faʻaitiitia le faʻaaogaina o gaʻo
  • faateleina le aofaiga o fualaau 'aina ma fualaʻau i le taumafataga,
  • faateleina le gaioiga faaletino
  • aveese le ulaula

I le noatia ma le fai fuafua i nei tulafono, o le lamatiaga o le faateleina o le cholesterol toto e faaitiitia i le tele o taimi.

Maualuga maualuga o le cholesterol maualalo maualalo i le toto - puipuiga mai le kanesa ma faʻamaʻi na mafua ona o siama

O le tala lea a Polofesa Uffe Ravnskov, o le tusitala o le tusi Myths on Cholesterol, na lomia i le tele o gagana. Sa faʻamaonia e le saienitisi le suʻesuʻega o le cholesterol i le 20 tausaga o lona soifuaga ma lolomiina le sili atu ma le 8 fainene pepa faasaienisi i lenei autu. O suesuega a manu e tagata Siamani ma le au Saienisi sa faaalia ai o le cholesterol e puipuia le tino mai siama. O pusi na afaina i se mea oona, o se oloa o le taua o gaioiga. Ina ua mavae lena, na toetoe lava a vave ona maliliu ia manu faataitai. Afai, pe a uma le folasaga o le toxin i totonu o meaola, ona faʻamalo ai lea o le cholesterol tagata (ma le "leaga" cholesterol - lipoproteins maualalo pe LDL), o le toʻatele oi latou na ola. E tele suʻesuʻega a le tagata na faʻaalia ai o le maualuga o le cholesterol toto maualuga e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻamaʻiina o faʻamaʻi pipisi. O mea faʻaleagaina o se mea-gaʻo e puipuia ai le tino mai le kanesa.

Cholesterol - o se mea fale mo hormones, vitamini ma sela

O galuega a le cholesterol i le tino e matua taua lava mo le gaioiga masani o totoga ma mamanu uma. O le mea moni, o lenei mea e fausia ai shells o sela uma (o kulukerurol molemoa e sili atu i le 95% o le fausaga o suauʻu ma tuʻuina atu ia i latou le malosi talafeagai), laina o felauaiga i le va o sel, hormones sex and hormones of grenades, vitamin D, and acid acids. O le pito i tua o sela o le faiʻai ma le taulaʻau, lea e faʻamavae ai fiva nerve mai le tasi ma le isi, e 22% e aofia ai se mea e pei o le gaʻo. Ua faasalalauina e le au atamamai Dutch ni taunuuga o se suesuega matagofie i le talaaga Neurobiolgy o le Aging. Mo le 6 tausaga na latou matauina ai le 1200 tagata gasegase na sili atu i le 65 tausaga le matua ma ua latou maua ai e le maualalo e le LDL le faʻamatalaga na maua ma le lemu, o loʻo i ai le faaitiitia o le mafaufau. I tamaiti, o le leai o se gaʻo-pei o se mea e mafua ai ona paʻu i le atinaʻeina o mafaufau ma le alualu i luma.

O le "leaga" cholesterol e faʻatautaia le faʻaaogaina o vitamini K

O nisi ua faalogo o le phylloquinone e aafia i le toe faaleleia o ponaivi. O le Phylloquinone o loʻo faʻafeiloaʻi mai i luga o sosoʻo o ponaivi mai osteoblast mai gaʻo. E le gata i lea, o le toe foʻi mai o vailaʻau e sili atu ona aoga ile LDL nai lo HDL poʻo gaʻo, lea e leai ni esters cholesterol (triglycerides). O lona uiga, phylloquinone, faʻalautele i le "leaga" cholesterol, e sili atu ona aʻafia e sela. Ma o le tele o le LDL, o le tino e manaʻomia mo le vitamini K ua matua faamalieina, ma e leai se manaʻoga e ave ni faʻaopoopoga faaopoopo i ai, ma o loʻo i ai moni togafitiga faʻaleleia mo le faʻamalosia o le ponaivi.

E manaʻomia le Cholesterol mo le lelei o le faʻatinoina o suʻega serotonin i le faiʻai.

O nisi o galuega fesoasoani a le cholesterol fesoasoani i se tagata e aveesea lona popole ma le atuatuvale. O le mea lea, o se mea-e pei o le gaʻo e tatau mo le gaioiga masani o faʻamavae o loʻo aʻafia i le serotonin i le faiʻai.O le serotonin e taua o le hormone o le fiafia. O lona i ai i le toto e faʻalauteleina ai lagona o se tagata, ma le leai, i se isi itu, e faʻaalia i le vave vaivai, faateleina le vevela o le faitotoʻa, ma le atinaʻe o le atuatuvale. Na matauina o le maualalo o le cholesterol, le malosi o tagata gasegase, faapea foi ma lo latou naunau e pule i le ola ma le atuatuvale, na faateleina i le 40%. O ia tagata e 30% sili atu ona ono aafia i faalavelave.

Cholesterol puipuia mai le osofaʻi fatu

Iunivesite a le Yale University (USA) Dr. Harlan Krumholz ma ana uo na faatulaga se fa tausaga o matauina ai le 1000 alii ma tamaitai matutua ma faaiuina e faapea o tagata e maualalo le cholesterol e 2 taimi e sili atu ona mafatia mai le fatu fatu nai lo le maualuga. O le tele o suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai o tagata matutua ma se maualuga o mea e pei o mea-gaʻo i totonu o le toto ola umi nai lo le maualalo.

E oʻo mai i le taimi nei, e tele le faʻamaoniga o le cholesterol e naʻo totonu o vai ua faaleagaina. O lona faʻamoemoe o le faʻapipiʻiina o maʻila ma gase na mafua mai i le aʻafiaga o toxins siama, o le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, faʻasalalau i faʻamalolo saoloto ma isi mea. E toʻatele le au saienitisi e malilie: e le manaʻomia ona aveesea le tino o le cholesterol, ae ia mataʻituina le ola maloloina o toto toto, ma puipuia ai le faaleagaina.

O se fesoasoani lagolago i lenei mataupu o le bioflavonoid o Siberian larch - dihydroquercetin. O le mea taua e le gata ina faamalosia ai puipui o toto toto, ma atili ai ona ola, ae faaitiitia ai foi le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o se malosi malosi e puipuia ai le puipuia mai o toto toto, e taofia ai le faaleagaina o toto toto ma vaa toto. I le taimi nei, i luga o fale o falemaʻi e mafai ona e maua fualaau faasaina e faʻavae i se mea masani.

Mafuaaga e taaalo ai i taaloga: luga 5. Aoao ao lei tuai

O mataupu i galuega, feau i le fale, fesoʻotaʻiga faʻaagafesootai - o nei mea uma e faʻaaogaina ai ma le le faʻamaoni lo tatou taimi avanoa. E oo lava i le potu malolo pe a mavae le 30 tausaga e le faigofie. I le taimi lava e tasi, o faʻamalositino faʻamalositino ma pusa sosolo e le toe ofuina oe ma e te manaʻo i se mea e sili atu. O a mafuaaga autu e taʻalo ai i taʻaloga? O fea e maua ai le uunaiga e auai i le aau, martial arts vaega poʻo na o le taʻalo ...

Tagata tafafao vailaʻau faʻataʻitaʻi: Top 5

O tagata taaalo vevela i aso nei e taufaiofo. O le tele o fetu taʻalo filifilia ma le poto lenei ala ma tumau ai na o le maua. O le mea e sili atu le maofa o le mea moni e faapea o se aga masani na i ai ao leʻi leva ona avea le meaʻai ma mea e masani ai. O tagata taaalo sili o le taimi ua mavae na latou teena le aano o manu, ae i le taimi lava e tasi na faaauau pea ona soli talafaamaumau pe a maeʻa faamaumauga. O ai nei toa, ma i le a ...

Auala e faʻaititia

O faʻamatalaga e uiga i le maualuga o le cholesterol i le toto ma le manaʻomia mo lona faʻaititia o loʻo faia e fomaʻi faʻapitoa e faʻavae i luga o taunuuga o suʻega. O le faʻataʻitaʻiga i lenei tulaga e mafai ona lamatia.

I le maualuga maualuga o le cholesterol maualuga, e masani lava ona faʻaoga auala e faʻaitiitia ai:

  • Le faʻaaogaina o fualaau (statins).
  • Faʻaaloalo i se soifua maloloina soifua maloloina (meaʻai talafeagai, meaʻai, gaioiga faʻaletino, faʻafefe o le ulaula, lelei ma le malologa masani).

E taua le matauina i le faaiuga: o le fausaga ma le ola o le matafaioi o le cholesterol, hypercholesterolemia ma ona taunuuga e faamaonia ai le taua mo tagata o lenei mea ma faagasologa uma e fesootai i ai. O le mea lea, e tatau ona e tali atu i mea e mafai ona aafia ai le lelei ma le tele o le cholesterol i le tino.

O le a le cholesterol ma le cholesterol

Ole aofaʻi o cholesterol o se mea e aafia i le faʻaaogaina o le gaʻo gaʻo i le tino o le tagata, ae 80% o lenei tuufaatasiga o meaola e gaosia e sela o le ate ma le vavae. O lenei tuufaatasiga na muamua mauaina ma faamatalaina e se fomaʻi mai Farani Pouletier i le ogatotonu o le seneturi XVIII aʻo suʻesuʻeina le tuufaatasiga o maa na fausia i le ogatotonu o le gallbladder i tagata ma manu feʻai.

O se mea paʻepaʻe paʻepaʻe, e leʻi iloa muamua, na mulimuli ane mafai ona aveesea i lona mamanu e Antoine Fourcoy, o se saienitisi Farani, lua tausaga mulimuli ane. E le gata i lea, faafetai i le galuega a se isi tagata aʻoga mai Farani Michel Chevreul, o le tuufaatasiga o le tuufaatasiga o le cholesterol. E toʻatele tagata e talitonu o le aofai o cholesterol ma le cholesterol atoa o ni manatu eseese.

O le mea moni, o nei igoa eseese mo le mea lava lea e tasi, o lona uiga moni o le "pipi malosi" i le gagana Eleni. I le faagasologa o nisi suʻesuʻega, na maua ai e le o le cholesterol le mafai ona solo i le vai, ae e sili ona solu i totonu o vailaʻau faʻasaina - ava malosi ma le ether.

O le tuufaatasiga e talitutusa ma gaʻo meaʻai, o loʻo i ai foi foliga tutusa o le crystallization. Mulimuli ane, ua faamaonia ai e le o gaʻo le cholesterol, ae o se ava malosi monohydric, o le mafuaʻaga lea na taʻua ai foi o le cholesterol (e tusa ai ma le nomenclature kemikali).

O le ava malosi lona lua o le cholesterol, ma i aso faisoo, cholesterol, i lalo o tulaga masani, o se tioata malosi, i le paʻi lima. E amata ona faʻafefete i le 149 ° C, ma pe a oʻo atu le vevela i le 300 ° C, o le suavai o le cholesterol.

I totonu o le vai, o le cholesterol e le mafai ona faʻaaoga, pe afai e te faʻaopopoina i totonu o se ipu o loʻo i ai le vai, o le a faʻafefeteina le vai ma opaque, ma o le a faʻaputuina se fofo i totonu o le vaa lava ia. Cholesterol e mafai ona faʻamaʻi faʻatasi ma le acetone, ethyl ether, benzene ma le acetic acid.

Malosiaga o meaola ma galuega tauave o le tuufaatasiga

O le taʻuina atu o mea uma e uiga i le cholesterol, e le mafai e se tasi ona taʻuina atu ana meatotino. O le tuufaatasiga o le tino o loo i ai i meaola o le toetoe lava o mea ola uma i luga o le paneta, e oo lava i siama siama ma algae lanumoana-lanumeamata. Cholesterol ei ai le malosi e fusifusia ai i salts, protein, carbohydrates, acids ma saponins, ma avea ai ma faʻalavelave sikolasipi fou ma i latou.

O le gaoioiga o le vailaau o loʻo faʻamatalaina e ala i se faʻamalama pipii mai le mole ma suia i se isi mole, mo se faʻataʻitaʻiga, o mamanu ma isi vailaʻau faʻasaina ma mea e le oona. O sea fesuiaiga e taʻitaʻi atu ai i le liua o le cholesterol e vaʻavaʻa - o se estrogen taua i le tino. O le gaioiga o le cholesterol e faʻatatau i le okeni o loʻo aofia ai le tuufaatasiga.

O le tele o le vailaau e fusifusia i le tino ma o loʻo i le va o le pito i fafo ma totonu o lipids. Talu ai e le mafai e le toto ona fesiitai le cholesterol i lona tino mamā, o le tuufaatasiga e gaoioi ma polotini e faaigoaina apolipoproteins; i le tali atu i le cholesterol, o ia ituaiga palatini e taʻua o lipoproteins.

O loʻo i totonu o se fusi e faʻafefe ai le cholesterol i le toto ma e fetaui mo gaʻo uma ma fusi. O le tele o le cholesterol e maua i le ate, o fea e maua ai. E ulu i totonu o fatugaʻo ma se toto pe a toe foi mai mai le urine, ma ulu atu i totonu o le togafiti mai meaʻai vavae.

O le Cholesterol o loʻo i ai foi i totonu o genitalia, grenia, i se tulaga aoao, pe a faʻapogai ai e le tino ni hormonal tuufaatasia. O le a le gallstone ua faia ua uma ona iloa mai le cholesterol, lea e faʻapupula i le talo ma le vevela o le vevela. O le mea lenei na mafua ai se suʻesuʻega auiliili o mea faʻalapotopotoga ua taʻua o le cholesterol.

O a galuega o le cholesterol i le tino o le tagata:

  • auai i le faia o hormones o feusuaiga - testosterone i tane ma estrogen i fafine. O suʻesuʻega ua faʻamaonia ai se vavalalata vavalalata i le maualalo o le toto cholesterol ma le maualuga o le testosterone, aemaise lava i tamaʻitaʻi e ave vailaau e faʻamaonia le maualuga o le cholesterol. O lo latou lafoaʻi ua pa'ū, ma ina ua mavae lena, o faafitauli ma le fausia o se faʻavae,
  • Vitamin D - i lalo o le aafiaga o le malamalama o le la, cholesterol e gaoioi ma nisi mea ma amataina le faagasologa o le faateleina o le gaosiga o le vitamini D. E matua taua lava mo le faatumauina o le ola maloloina o le tino puipuia, faatonutonuina o le metabolism o le calcium ma le phosphates, ma le taofia o gaioiga inflammatory. Vitamin D e aofia ai foi i le faatumauina o le maualuga o le atamai ma le maualuga o le testosterone i alii.
  • o le tuufaatasiga o le bile acid - cholesterol e tuusao sao i le galuega o le gaosiga o le talo, lea e talafeagai mo le malepeina o meaai ma le tafe o meaʻai i totoga o le tino ma le tino,
  • tausisia le atoatoa o le galue o le faiʻai - neurons (o latou faiʻai), sili atu, o latou foliga, e aofia atoa i le cholesterol. E manaʻomia lenei mea mo le gaosia o neu fou, puipuia mai mea leaga, fesoʻotaiga vavalalata ma faʻataʻitaʻiga aʻafiaga namu. Ua iloa e saienitisi o le biochemistry o le faagasologa o le taulotoina, mafaufau ma le mafaufau e pipili i tagata e maualalo le cholesterol, ae o fesoʻotaʻiga cellular e manaʻomia mo le manino o le mafaufau, e aafia,
  • puipuiga o siama - le itiiti ifo o le cholesterol i le tino o le tagata, o le sili atu ona faigofie i le malulu, inflammations ma faʻamaʻi pipisi. O le faaiuga lea na faia e saienitisi e suʻesuʻe ai aafiaga o le cholesterol i luga o masini ma totoga i totonu.

Cholesterol, e ala i le faauigaga, e taua mo le tino o le tagata, a leai, o mea ola e le mafai ona atoatoa. O le tuufaatasiga o le tino e aofia ai le tele o metabolism, taitaia, vaevaeina. O siama siama i le tino atoa e aofia ai le cholesterol, o le mea lea e taʻua o le fale, e aunoa ma ni laina e leai se malosi.

Aisea e ono afaina ai cholesterol

Afai e aoga tele le cholesterol mo le tino, aisea la e amata ai ona teu i luga o puipui o toto toto ma i le tele o tulaga e tau atu i le atiaʻe o le atherosclerosis? E le o maua e saienitisi se maliega i luga o le mafuaaga e mai ai tagata e maualalo ma maualalo le maualuga o le cholesterol ma le atherosclerosis, ma e leai ni faafitauli i ni gaʻo ma se maualuga o se mea i totonu o le toto.

E foliga mai, o le mataupu o le pepelo. I le tulaga o le kenera, o le tino lava ia e faatonutonuina ai le faagasologa o le metabolism o le cholesterol, ona o lea mea, faatasi ai ma le taumafa lava e tasi, i tagata eseese, o vaega o le tuufaatasiga i le toto e ese. A 'ai e se tagata meaʻai o loʻo i ai le cholesterol, e faʻaaoga e le tino mo le tele o faamoemoega.

O le tele o nei mea e maua mai i meaai, o le itiiti ifo o le cholesterol e maua mai i le ate ate. I le isi itu, faatasi ai ma le le lava o mea mai fafo, o le tino e faateleina ai le tele o le cholesterol na tupu moni lava. Ae o mea faʻalapotopotoga e mafai ona "lelei" ma "leaga." O le a le eseesega ma le auala e fuafua ai pe o le cholesterol o loʻo i totonu o le toto o se tagata faapitoa e afaina - o loʻo faʻamatalaina atili.

Lelei lelei o le cholesterol

Laʻau maualuga lipoproteins, faʻapuʻupuʻu e pei o le HDL, e lelei ma maloloina le cholesterol. E faʻafefeina ai le mea e sili atu ona leaga i le ate, o le mea lea e liua ai ile talo ma tuʻu ai le tino. Faafetai i le HDL, o atherosclerotic plate e le o faia i capillaries, ma o le toto e tafe i se tulaga masani.

O le tele o le HDL i totonu o le toto, o le lelei, o le mama o le toto o le ai ai ma le faʻaitiitia o le lamatiaga o le atherosclerosis. Afai o faʻamaoniga ile HDL i le filifiliga o le suʻeina o le toto e sili atu i le 60 mg / dl, e mafai ona tatou fai atu o loʻo maloloina le tagata. Ina ia faateleina le numera o ia lipoproteins eleelea, e tatau ona ai i se paleni paleni, e masani ona i ai i le ea fou, ae le o le ulaula ae le inu ava malosi. E taua le taalo i taʻaloga ma maua se malologa lelei.

Cholesterol leaga

O le a le leaga o le cholesterol ma pe faapefea ona malamalama pe afai e taua se vailaau i le tino? Laʻu lipoproteins maualalo maualalo, ona LDL, mafua ai le cholesterol e ulu ai i le mea e fai pe a uma ona gaosia e le ate. O se taunuuga, o le faaputuputuina o tuufaatasiga o meaola ninii o loo teuina i totonu o fua o mea e taofia ai le tafe masani o le toto.

E mafua ai le matelaina o le okesene i totoga o le loto ma auala, faapea foi ma le faiʻai, o le lumanaʻi o le gaʻo, e faʻamalamalamaina, ma faʻaalia ai le atherosclerosis. Afai o le maualuga o le cholesterol e sili atu i le 100 mg / dl, e tatau ona faia fua e faʻaitiitia ai.

Lipoproteins (a)

Cholesterol alpha particles, e pei o le tagata tomai faapitoa ma saienitisi Steven Sinatra na taʻua i latou, o le ituaiga lona tolu o le lipoprotein. O i latou i ni fuainumera tele e faʻaosofia ai le lamatiaga o le atiaeina o le suʻesuʻega o le fatu, fatu fatu ma isi faʻamaʻi matautia. I totonu o se tamaʻi laʻitiiti, o le a le afaina ai vaega o le alalaupapa, e aofia ai i le tausisia o vaʻa maloloina.

Peitai, i le i ai o faiga masani faʻafouina o le inflammatory, lipoproteins (a) e le toe faʻaleagaina, latou te taʻitaʻia ai le pipisi o le toto ma le atinaʻeina o faʻafitauli mulimuli ane. E leʻi faia le suʻesuʻega lipoprotein (a) faʻatatau, o lea ua fautuaina ai o se tagata gasegase e maua le toto mo se faʻataʻitaʻiga faapitoa ile atherosclerosis foaʻi toto mo se suʻega faapitoa.

O le maualuga ole vaega ole afa o le alpha e le tatau ona sili atu nai lo le 30 mg / dl, pe a fai o le a faatonuina e le fomai se togafitiga e aofia ai le aveina o le kulimi nicotinic. I se isi auala, o lipoproteins nei e taua o le VLDL, o lona uiga, e matua maualalo lava.

Soʻotaga o fesoʻotaiga

Cardiologists mai atinaʻe suʻesuʻe i Iapani, Amerika, Suetena, Falani, Aialani, Peretania Tele ma isi atunuu o le lalolagi ua o mai e iloilo iuga o suʻesuʻega na faia i le 50 tausaga talu ai. Na latou suʻeina faʻamaumauga o le lata i le tasi ma le afa miliona tagata i le maualuga o le cholesterol ma e leʻi maua ai le faʻamaoniga o le ituaiga "leaga" o le tuufaatasiga o meaola e aʻafia ai le atinaʻeina o maʻi fatu.

Afai o loʻo maua le maualuga o le HDL i le toto o le tagata, o loʻo taʻu mai ai le lelei o le faʻatinoina o le tino. O ia lipoproteins e taua lelei ona e mafai ona solo i le vai, aua le saofaga i le tatalaina o le palapala i luga o puipui e pei o le gaʻo cholesterol, ma puipuia capilaries mai le atherosicity (aua le faʻaosoosoina le atiaʻe o le atherosclerosis).

O le iunite masani o le cholesterol i itulagi o Rusia o le moli / l (millimol i le lita). E mafai ona e fuaina lenei faailo i mg / dl (milligram per deciliter). 1 mmol / L = 38.665 mg / dl. O le a le masani masani o se suʻega toto mo le cholesterol mo se tagata matua? Afai o LDL o loʻo i lalo ifo o le 2.586 mmol / L, e manatu le fomaʻi o le soifua lelei atoatoa.

I tagata gasegase o loʻo i ai nei faʻamaʻi o le fatu ma toto toto, o le faailo e tatau ona i lalo ifo o le 1.81 mmol. Ae seasea ona vaʻaia e fomaʻi ia taunuuga o suʻega. O le faateleina o le cholesterol leaga i le 4.138 mmol / L e le o manaʻomia ai le faaaogaina o fualaau, ae afai e le faaititia, o le lamatiaga o le atuatuvale, le mafaufauina o le mafaufau, faaitiitia le puipuiga ma le gaioiga o gaioiga i le tino ua faateleina.

O le mea lea, o ia faʻataʻitaʻiga e manaʻomia ai le tofiaina o se taumafataga, faʻateleina le gaioiga faʻaletino, savali i le ea fou ma isi togafitiga togafitiga ina ia faʻaititia i latou i le 3.362 mmol / L. O le maualuga o le cholesterol e sili atu i le 4.914 mmol / l ma e le pau i lalo ifo o le 4.138 mmol / l, e fautuaina e le au atamamai e amata le fualaau.

O tagata maʻi e sili atu le lamatia o le atiaeina o mea faaletonu o le mafaufau e ono maua ai le maualalo o le toto. E fia lipoproteins lelei e tatau ona aofia i le plasma toto o se tagata soifua maloloina? E le o faʻamaonia e le fomaʻi fuainumera, ae tali mai o le tele o ia mea, o le sili atu. Ia, pe afai o le HDL e faia ia le itiiti ifo i le tasi le lima o kululipelu uma e fusifusia.

Mo a mafuaaga, e mafai ona faateleina le cholesterol toto:

  • ulaula ma vaisu i meainu malosi,
  • mamafa o le tino, oona,
  • amio le taua
  • o le taatele i le taumafataga o meaʻai e aofia ai gaʻo manu ma gaʻo, gaʻo vailaau faigofie, e aunoa ma le faʻaaogaina o fiber, fualaau faisua ma fualaau aina, gaʻo faʻamaʻafaʻi polyunsaturated, vitamini, pectins ma elemene,
  • afaina o le ate na mafua ona o viral infections, ava malosi, ave o vaega o fualaau faasaina, stagnation o bile (cholelithiasis)
  • faʻalavelave i le gaioiga o le endocrin system - le lava le gaosia o hormones sex, thyroid gland poʻo le gaosiga tele o le inisalini, hormones o le cortex adrenal.

O le faʻaitiitia o le toto o le HDL e tele lava ina afua mai i faʻamaʻi o le tino ma le faʻasologa o le hepatic pe a faʻalavelave le paleni i le va o le lipoproteins leaga. O lea ituaiga le mautonu e masani lava ona i ai se mataupu o le natura ma e manaomia ai se tulaga faapitoa i le togafitiga o fualaau faasaina.

Tuua Lau Faamatalaga