O le a le dyslipidemia ma le auala e togafitia ai le faʻamaʻi: mafuaʻaga, faailo ma faailoga

Dyslipidemia (DL) o se maʻi faʻaleagaina e fesootaʻi ma le lipid leʻo ma le lipoprotein metabolism, o lona uiga. se suiga i le fua faatatau o lo latou faʻamaualuga i le toto. O se tasi o mafuaʻaga ogaoga mo le atherosclerosis o faamaʻi pipisi.

Lipids ma lipoproteins o se tasi o punavai o le malosi e manaʻomia e le tino o le tagata. Latou te gaʻo-e pei o le tuufaatasia o meaola. O lipids o se vaega o le lipoproteins.

O mafuaʻaga o le dyslipidemia e mafai ona vaeluaina e le mafai ona suia (faʻamanuia) ma mafai ona faʻaaogaina (faʻaaliga).

O le muamua e aofia ai le matua, itupa, faʻasalaga faʻasalalau, ma le vaʻaia o le tino.

O le vaega o faʻafitauli faʻafitauli fesuiaʻi mo le DL e tele atu. O mafuaaga autu e aofia ai:

  • leaga meaai (taumafa tele o calories, gaʻo tumu, gaʻo mea faigofie faigofie),
  • tapaa tapaa
  • mamafa (visesia oona),

  • maʻisuka malosi
  • ava malosi
  • maualuga le toto maualuga
  • faʻapalepale faʻapalepale
  • amio le taua
  • popole faaletino,
  • ogaoga lemu.

E le gata i lea, o mafuaʻaga o le DL e mafai ona avea ma faʻamaʻi eseese, faʻasolosolo faʻamaʻi ma ave ni vailaʻau.

O mea o loʻo i totonu o mea gaʻo e pei o chylomicrons ma triglycerides i le toto e sili atu ona faalagolago i mea o fafo. E oʻo atu i le 80% o le lipoprotein cholesterol maualalo o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le tino, aemaise lava i le ate, ma i se tulaga maualalo e faalagolago i tulaga o loʻo i fafo. Faiga faʻavae aiga-genel o le DL e faʻalagolago atoa lava i mea faʻapitoa.

Mafuaaga o le faamai

O le Dyslipidemia e mafai ona tupu i lalo o le tele o tulaga, mo se faataitaiga, faatasi ai ma faaletonu eo faatasi ma le faʻatoagaina o le gaʻo gaʻo, ma le faʻaaogaina tele o gaʻo mai meaai.

E le gata i lea, o le le atoatoa i le fua o le tino gaʻo o le tino e mafai ona mafua ona o le togafitiga o le vaeluaina ma le tosoina. E mafai lea mea e tusa lava pe itiiti se meaʻai o gaʻo i totonu o le tino ma meaʻai.

Ina ia tusa ai ma le mamanu o le tino o le atinaʻe o le le atoatoa o le dyslipila, e tele ituaiga o etiopathogenetic dyslipidemia. E moni o ituaiga uma o le dyslipidemia e aofia ai fomaʻi muamua ma ua vaevaeina i le monogenic ma le polygenic.

  1. O mamanu Monogenic e faʻaalia i le atinaʻeina o le dyslipidemia ona o le mauaina o se gaʻo le atoatoa e se tamaititi mai matua matua mafatia i lenei maʻi, poʻo mai i le taimi e tasi.
  2. O le faʻateleina o le polygenic development o le dyslipidemia ua faʻamoemoeina e le gata i le tofi o le gaʻo le atoatoa, ae faʻapea foi le aʻafiaga leaga o le siosiomaga.

Taua! O le mea pito sili ona faigata ona iloa o le lua o le dyslipidemia, talu mai le tupuga o lenei maʻi ona o soʻo se faʻamaʻi faʻavaivai e maua e le maʻi.

O faʻamaʻi sili e mafai ona faʻaosoosoina ai lenei ituaiga poʻo le ituaiga o dyslipidemia faʻamaʻi:

  • maʻisuka malosi
  • hypothyroidism
  • ituaiga uma o faʻamaʻi pipisi.

O le suʻesuʻega o le alimentary dyslipidemia e faʻavae i luga o le faʻamaoniga o le tele o le cholesterol ma le meaʻai. O se isi foi fesuiaiga o le dyslipidemia e mafai ona tupu e tusa ai ma se ituaiga le tumau, lea e na o sina taimi puupuu e tulai mai ai le cholesterol, ma e mafua ona o le faaaogaina e tasi o le tele o meaʻai gaʻo.

I le tele o tulaga, o le dyslipidemia ua na o le faʻaopoopoga o le faʻalauteleina o vaega o le cholesterol i le toto. Ma e ui lava i le mea moni o se vaega taua o tagata i le lalolagi atoa ua i ai togafitiga.

Symptomatology

O le Dyslipidemia ua maua faapitoa i le fale suesue. Mo lenei mafuaʻaga, e mafai ona iloa se faʻamaʻi e faʻavae i luga ole molimau ile suʻesuʻega. Talu ai ona o lenei mea, o faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e le o iai se tulaga maualuga.

O tagata tomai faapitoa, e ui i lea, e tusa lava pe i ai se suʻega a le tagata gasegase o loʻo mafatia i le dyslipidemia mo se taimi umi, atonu e masalomia le maʻi. O faʻamatalaga faapitoa o falemaʻi e aofia ai xanthomas - faʻamaufaʻailoga laiti i luga o le paʻu. O nofoaga sili ona fiafia mo le localization o xanthomas e,

  1. le tasi o vae,
  2. tulivae ma lima
  3. faʻatalanoaga o se tua.

Faʻaopoopoga tele o le cholesterol, lea o loʻo faʻaalia i foliga o vaega eseese, eo mai faatasi ma foliga o xanthelasm. O nei neoplasms samasama o ituaiga eseese, o loʻo i luga o laumata. O le Xanthelasms o loʻo i ai se maota tetele, ma o latou totonugalemu o le cholesterol.

Faʻatasi ai ma le natura o le dyslipidemia, o se lipoid fao o le pene. O se vaʻa papaʻe lenei i luga o le pito i fafo o le kiona.

E ui lava i le mativa o faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, e mafai ona iloa le dyslipidemia e tusa lava pe i luga o se falemaʻi. O lenei faʻalavelave e aofia ai suʻesuʻega i vaega eseese.

Ole suʻega sili ona lauiloa ile suʻesuʻega i aso nei, i luga o faʻamaumauga o loʻo manaʻomia e le fomaʻi pe a faia se faʻamaoniga o le dyslipidemia, o le lipid lipid o le maʻi. E ala i lenei vaitaimi ua faatatau i ai:

  • naunautaiga o le faʻatupulaia o vaega eseese o le cholesterol,
  • Fuafuaga o le tau o le atherogenicity.

O nei faailoilo e lua o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le lamatia o se maʻi atherosclerotic i se tagata maʻi. Ona o le mea moni e faapea o le numera tele o fomaʻi o le dyslipidemia o se togafitiga faʻasolosolo, i aso nei o se suʻesuʻega faʻavae o tagata maʻi ma le faʻamatalaga o se seti o gaʻo le atoatoa o se faʻataʻitaʻiga masani. E le gata i lea, e mafai ona e faʻaogaina le meafaigaluega mo le fuaina o le cholesterol ma fua i le fale.

Ituaiga faʻamaʻi

O le faʻavasegaina faavaomalo o ituaiga o le faʻamaʻi ua atiaʻe i luga o le faavae o faʻamatalaga e uiga i vaega o vaega o gaʻo ua faʻapupulaina i le toto o le tagata maʻi. O le dyslipidemia uma ua vaeluaina ma tuʻufaʻatasia.

  1. O le faʻamavaeina o mea ia o loʻo faʻapupulaina ai faailoga o le lipoproteins, o vaega ia o le cholesterol.
  2. Faʻatasia - faatasi ai ma nei dyslipidemia, i le faaopoopoina i le cholesterol, o le faateleina o triglycerides ua matauina foi.

O se avanoa sili atu mo le faʻamaonia o le dyslipidemia o le faʻavasegaga o Fredrickson, e tusa ai ma le vaevaeina o lenei maʻi i ituaiga e lima:

  • O le hyperchilomicronemia muamua, o le ituaiga 1 dyslipidemia. O le maʻi e faʻatasi ma le faateleina o le fua o chylomicrons, e aofia ai le 90% o triglycerides ma le 10% o le cholesterol. O le mea moni o lenei fesuiaiga o le dyslipidemia e le mafai ona avea ma autu autu mo le atinaʻeina o gasegase atherosclerotic o le fatu ma o toto toto e faʻamalosia.
  • O le ituaiga lona lua o le dyslipidemia e na o le faateleina o faailoga o le lipoproteins maualalo e fesootai ma vaega o cholesterol ma se maualuga maualuga o le atherogenicity. O lenei ituaiga faʻamaʻi e faʻafefeteina, talu mai le faʻafuaseʻi o le le atoatoa o le dysliplali e manaomia ai le faʻapipiʻiina o se gaʻo ua afaina ma le leaga o le siosiomaga. O se uiga iloga o le ituaiga 2 dyslipidemia o le mea moni o le maʻi e tulai mai e le gata o le maualuga o le lipoproteins, ae o le maualuga foi o triglycerides.
  • O le ituaiga lona tolu o le dyslipidemia o loʻo faʻaalia i le foliga mai o se tagata maʻi o se maualuga maualuga o le lipoproteins o le tino maualalo, e tuʻuina mai ma se maualuga maualuga o faʻasologa vascular vasterrotic.
  • I le ituaiga lona fa, o loʻo i ai foi le maualuga o le maualuga o le lipoproteins. Ae i lenei tulaga, o le tulaga e le tupu ona o mafuaaga, ae mo mafuaʻaga mataʻutia.
  • O le ituaiga lona lima o le dyslipidemia o le faateleina lea o le numera o chylomicrons i le toto, lea e tuufaatasi ma le faateleina o le numera o lipoproteins maualalo maualalo.

Ona o le eseesega o ituaiga falesuesue o faaletonu o le dyslipla i le faʻavasegaina faavaomalo, e tele ituaiga o nei maʻi. Ae ui i lea, mo le 10 mcb dyslipidemia ei ai le code E71 e tasi.

O togafitiga ma togafitiga e faʻamoemoe i le faʻaaogaina o faʻamaoniga o le faʻamaʻi e matua ese lava. Latou te le gata i le faasaʻoina o vailaʻau, ae faʻapea foi i le tausisia o faatonuga a se tagata fai meaʻai, i se suiga i le olaga soifua.

Faʻalogo lelei! Fautuaga o se faʻamuamua ole vailaau faʻatauina e tatau ona matauina faatasi ai ma ituaiga faʻamaʻi o le faʻamaʻi (ina ia mafai ona taofia le alualu i luma), faʻapea foi ma pepa lua. Mo le togafitiga o le secondary dyslipidemia, e manaʻomia le faʻamavaeina o le uluaʻi mafuaʻaga o lona tupuga, o lona uiga, o maʻi faʻasologa masani.

O le lisi autu o vailaʻau e faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le cholesterol ma ituaiga uma o ona vaega, o le siakiina o meaola suamalie ma fuainumera, fualaʻau cholesterol. Ina ia faasaʻo tulaga maualuga o le lipoproteins ma le triglycerides, e faʻaaogaina fibrates ma le nicotinic acid.

O vailaʻau o se vaega o le numin group o monocalin antibiotic, o lona aʻafiaga e oʻo atu i le puipuia patino o le gaoioiga o le enzyme, lea e faʻaleleia ai le gaosia o vaega o le cholesterol i le ate.

O fualaau faasaina Atorvastatin, Lovastatin, Pravastatin, o se vaega o le vaega o le statin, ua fausia i aso nei e auala uma e lua microbiology ma metotia. O le togafitiga o le dyslipidemia ma fuainumera e o faatasi ma se faʻalauteleina o falemaʻi tumau i le cholesterol e le gata i le lautele ae faapena foi ile cholesterol maualalo. O lenei mea e tele sona sao i le puipuia o arteriosclerosis.

O le lelei i le faʻaaogaina o fuainumera e mafua mai i le mea moni e faapea o le togafitiga e le na o le lipid-lowering effect, ae o aʻafiaga foi, i le tulaga o se faʻaleleia atili o le galuega o le taofiofia o faiga le lelei i totonu o vaa.

Afai o le monotherapy ma fuainumera e le aumaia ai se taunuuga lelei, o le togafitiga faigata o loʻo faʻamatalaina i le faʻaaogaina o le siakiina o meaola suamalie, mo se faataitaiga, Colestipol poo Cholestyramine i se fua o le 4 g. i aso taʻitasi.

O lenei vaega o fualaau faasaina ei ai lona aafiaga tuusaʻo i le syntherol synthesis. E tupu lenei mea e ala i le faateleina o le faʻamalosi o le suka mai le tino ma o latou isi faʻavae mai vaega o le cholesterol.

O le hypertriglyceridemia taua ma le colronic chronic o faʻamaloiga uma lava mo le faʻaaogaina o suauu tiso. I le hypertriglyceridemia, o fibrates e faʻaaoga, mo se faʻataʻitaʻiga, ciprofibrate - 100 mg / aso.

Ona o le mea moni e mafai e lenei vaega o fualaau faasaina ona mafua ai le cholesterol i le gallbladder cavity, o tagata gasegase uma oe na faia fibrates mo se vaitaimi umi e tatau ona faia soo e le aunoa.

E le gata i lea, afai o le 5 dyslipidemia e tuʻuina atu i le pancreatitis, e fautuaina e faʻaaoga le nicotinic acid - 2 g / aso.

Ae o lenei vailaʻau ei ai sona itu e le mafai ai ona faʻaaogaina le malosi o le vailaʻau nicotinic i le taua faasaga i le dyslipidemia. O le tali o loʻo faʻaalia e pei o le mumu o le paʻu i le pito i luga ma le ulu.

Fautuaga tau taumafa

O le faʻaofiina o fetuʻutuʻaiga i le taumafa a se maʻi o loʻo mafatia i soo se ituaiga o dyslipidemia e faʻamoemoe e:

  • aveeseina o le lamatiaga o le tupu ma le alualu i luma o maʻi pipisi ma fatu fatu,
  • faʻasaʻoina o maualuga o le kulukose o le toto,
  • faʻaleleia lipid,
  • thrombophlebitis prophylaxis.

O le vaega sili ona lamatia mo le dyslipidemia e aofia ai tagata ei ai meaʻai lelei, o le mea lea, o le togafitiga o le mea muamua e ave i ai le faamuamua o le faatulagaina lea o amioga a le tagata maʻi. O taʻiala masani e taʻu mai ai o meaai i aso uma o se tagata maʻi i le dyslipidemia e tatau ona faʻatapulaʻaina ai le faʻaaogaina o meaola manu.

O mea taumafa e mafai ona aofia i totonu o le taumafataga na o le faatasi i le vaiaso, ma ina ia faʻaolaina le tino ma le polotini, e tatau ona faʻaaoga iʻa iʻa i totonu o aofaiga talafeagai. O le lisi o tagata mamaʻi o loʻo i ai le faaletonu o le dyslipila e tatau ona tamaoaiga i fualaau 'aina ma fualaau fuālaʻau e aofia ai meaʻai taua ma fiva.

Faamatalaga lautele e uiga i le faamai

Afai e maualuga le maualuga o le lipid, ona taʻua ai lea o le maʻi o le hyperlipidemia. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e afaina i le olaga, meaʻai, faʻamautinoaina o fualaau faasaina, le lava o galuega ma masani leaga.

O le Dyslipidemia e faailoa ai le solia o le paleni o elemene. O nei mea e maua ai le mamafa o le molécula o loʻo faʻapipiʻiina i le ate ma mulimuli ane femalagaaʻi i soo se ituaiga cellular ma fausaga e lipoproteins - faʻalavelave faʻalavelave o le lipid protein. E tolu ituaiga e mafai ona faʻavasegaina e laʻititi, maualuga, pe maualalo le mamafa.

LDL ma le VLDL o ni fausaga lapoa e iai se faʻamaoniga e mafai ona tuʻuina i le suauu cholesterol. Latou te mafua mai faʻamaʻi o le moega lapoa ma le fatu, ma o lenei cholesterol e "leaga". O le LDL e faʻaosoina ai le faʻavaeina o paʻu i luga o le methiolum, lea e faʻaitiitia ai le lumenisi vascular.

HDL o se mole mole e faʻafefe i le vai ma fesoasoani i le aveesea o le cholesterol, e puipuia ai lona teuina i totonu o vaa. I totonu o le ate, e mafai ona liua i meaola kulimi, ma tuʻu ai le tino e ala i le manava.

O le tau atherogenic (coefficient) o le fua faatatau lea o le aofaiga o le LDL ma le VLDL ile vaega maualuga. O le Hypercholesterolemia o le sili atu lea o numera o ia elemene i le toto o le tagata.

Faʻasagaga o nei faafitauli, faʻapea foi le dyslipidemia, atherosclerosis e mafai ona tupu, e mafua ai le hypoxia o le tino. Ina ia iloa lenei tulaga, ua lava lea e auiliili ai toto samples ma iloilo le metabolism lipid.

E uiga i le le atoatoa latou te fai mai pe a:

  • Cholesterol (atoa) e sili atu i le 6.3 mmol / L.
  • KA sili atu i le 3.
  • TG e sili atu i le 2.5 mmol / L.
  • LDL sili atu i le 3 mmol / L.
  • HDL itiiti ifo i le 1 mmol / L mo tagata ma lalo ifo o le 1.2 mmol / L mo tamaitai.

Faʻailoga Faʻamatalaga

O mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le maʻi e mafai ona vaevaeina i ni vaega:

  • Vaʻaiga faʻasologa. O le dyslipidemia o le Peraimeri e masani ona auina mai mai matua o loʻo i ai se elemene elemene i la latou DNA e nafa ma le faʻasologa o cholesterol.
  • O mafuaʻaga e maua ai le secondary dyslipidemia:
    1. Faʻatasi ai ma le hypothyroidism, pe a faʻaitiitia le gaioiga o le thyroid gland.
    2. I maʻi e maua i le maʻisuka, pe a faʻavaivaia le kulukose.
    3. Afai ei ai le maʻi o le ate i se tulaga o le faalavelaveina, pe a faʻalavelave le vevela o talo.
    4. Faatasi ai ma le faaaogaina o vailaʻau faapitoa.
  • Mea sese i meaʻai. E lua ni laupepa e iloga iinei: e le tumau ma tumau. Muamua o loʻo faʻaalia i le faʻaalia o le hypercholesterolemia vave poʻo se aso pe a mavae le taua tele o taumafa gaʻo. O se togafitiga faifai pea o togafitiga e matauina i tagata taʻitasi e masani ona 'ai mea taumafa ma le tele o gaʻo manu.

Vaega o lamatiaga

E tatau ona manatua i le mafaufau o mea e faʻaosofia ai le alualu i luma o le atherosclerosis e aafia i le faia o le dyslipidemia. E mafai ona vaevaeina i latou e fesuisuiaʻi ma e le mafai ona faʻafitia. O loʻo i ai se vaega faʻafitauli o tagata e sili ona faigofie i le atinaʻeina o le faʻamaʻi.

  • Meaʻai le lelei, lea e sili atu ai le taumafa o le cholesterol fat.
  • Soifuaga masani.
  • Le i ai o le atuatuvale.
  • Uiga leaga: ava malosi, ulaula.
  • Mafuaaga
  • Tigā toto maualuga.
  • Taumafaʻi o le maʻisuka.

O nei vala e faʻapitoa i le faʻasaʻo pe a manaʻomia e le maʻi.

E le mafai ona suia ni mafuaʻaga le faʻamaonia. O latou uiga o tagata ua matutua nai lo le 45 tausaga.O tagata ei ai talafaasolopito o aiga oe na i ai mataupu o le vave amataina o le atherosclerosis, dyslipidemia, oso fatuga, stroke, maliu faafuaseʻi e mafai foi ona aafia i faamai.

Faailoga o maʻi

Faailoga mai fafo e mafai ona faʻaalia e pei o:

  • Xanthomas. O nei mea o ni nodules e faʻamama i le paʻi, lea e aofia ai vaega o le cholesterol. O loʻo i luga aʻe o le tuʻuga o le tendon. O le tele o taimi e mafai ona maua i lima, e masani ona faʻaalia i luga o alofilima ma alofilima, tua poʻo isi vaega o le paʻu.
  • Xanthelasma Latou te faʻaalia i le faaputuputu o le cholesterol i lalo o laupepa o laumata. I foliga vaaia e foliga mai o ni paʻu o lanu samasama poʻo lanu paʻu masani.
  • Lipoid faitotoa o le kiona. I foliga vaaia, o se lapoa lea e teuina i talaane o le mata o mata. E sinasina pe faʻalanu. Afai e tulaʻi mai faafitauli i tagata gasegase e leʻi atoa le 50 tausaga, o le mea lea e taʻu mai ai o le mafuaʻaga o le maʻi o le dyslipidemia.

O le faamai e ese mai le foliga mai mo se taimi umi, pe a uma ona faia le tele o le faaleagaina i le tino. I le amataga o togafitiga, e mafai ona iloa se faafitauli pe a pasia se suʻesuʻega lipid.

O faʻalavelave faʻavae e faʻavae i luga o le faʻamaʻi pipisi, i se tulaga lautele, o se faʻalavelave o le toilalo i le va o le gaʻo gaʻo ma le faʻasaina o le toto. O faʻaaliga faʻaalia atonu o se suiga i le aofai o lipids i se suʻega toto, toto maualuga, hyperglycemia, sese pito i luga.

Faʻasologa o faʻamaʻi

E faavae ile aofaiga o lipids, o nei ituaiga o togafitiga e iloga:

  • O le hypercholesterolemia faʻesea pe a maualuga le cholesterol, o se vaega o le lipoproteins.
  • Mixed hyperlipidemia, pe a faʻamatalaina se faʻateleina o le cholesterol ma triglycerides.

O le Dyslipidemia e ala i le faiga o le mea e tupu e mafai ona muamua (e aofia ai maʻi faʻapitoa) poʻo le tulaga lua, lea na aliali mai i lalo o le aʻafiaga o mea leaga.

E le gata i lea, o loʻo i ai se faʻavasegaga e tusa ai ma Fredrickson, lea e faʻalagolago ai le ituaiga o maʻi i le ituaiga lipid e maualuga. I le tele o tulaga, o le maʻi e mafai ona oʻo atu ai i le atherosclerosis. O mamanu nei e iloga:

  • Malosiaga o hyperchilomicronemia. E ese mai i na o na o chylomicrons e maualuga i le suʻeina o le toto. Ua na o le pau lenei o le faʻafitauli e ono itiiti ai le lamatiaga o le atherosclerosis e atiaʻe ai.
  • 2a manatu - o le hypercholesterolemia faʻatasi lea poʻo le tulaʻi i lalo o le aʻafiaga o aʻafiaga i fafo. I le taimi lava e tasi, ua faʻalauteleina ai faʻamaoniga LDL.
  • 2b ituaiga, e aofia ai le hyperlipidemia tuufaʻatasia, pe a lipoproteins lipoproteins e matua maualalo ma maualalo le mamafa, faapea foʻi ma triglycerides.
  • O le ituaiga lona tolu o le lipoproteinemia o le dysbeta, pe a siitia LDL.
  • O le ituaiga 4 e taua o le hyperlipidemia, ae o le maualuga o lipoproteins maualalo.
  • O ituaiga e 5 mulimuli e aofia ai le hypertriglyceridemia, lea e faateleina ai le chylomicrons ma le lipoproteins maualalo.

Faʻailoga

I le tele o tulaga, o le dyslipidemia e mafai ona iloa e ala i le faia o se suʻesuʻega faapitoa. O le faʻamaʻi mulimuli e faia pe a uma:

  • O se uluai suʻesuʻega ma se aofaʻiga o faitioga ma le emenesis o loʻo faia. E taumafai le fomaʻi e faailoa mai uiga iloga o le faʻamaʻi i le tagata maʻi, ma suʻesuʻe foi faʻamatalaga e uiga i faʻasologa o faʻamaʻi ma faʻafeiloaʻi.
  • O le i ai o le xanthelasm, xantoma, ma le lipoid o le faʻaoga o le pene.
  • Tuuina atu le toto ma le faanatinati mo le auiliiliga.
  • O se lipine talatala ua ave. E fesoasoani e fuafua ai le aofaʻi o le atherogenicity.
  • Vasega M ma G immunoglobulins e maua i le toto.

Faʻamaʻi faʻamaʻi

Ina ia faʻamautinoaina le gaʻo gaʻo, e mafai e fomaʻi ona fautuaina vailaʻau faʻapitoa, meaʻai mea taumafa, se olaga malosi, ma togafitiga masani.

O le togafitiga o togafitiga o le ave:

  • O fualaau o fualaau faasaina e fesoasoani e faʻaititia le biosynthesis o le cholesterol i totonu o le ate. O nei fualaau oona ei ai lona aʻafiaga e le afaina. O le taatele o le atorvastatin, lovastatin, fluvastatin.
  • Fitibiti e faʻataʻatia mo eletise maualuga. Togafitiga e fesoasoani i le faateleina o le HDL, lea e taofia le faʻaalia o le atherosclerosis. O le sili ona aoga o le faʻapipiʻiina o fuainini ma fibrates, ae ui i lea, o aʻafiaga le lelei e pei o le myopathy e mafai ona tupu. Mai lenei vaega, faʻaaogaina, faʻaaogaina.
  • Nicotinic acid i le tuufaatasiga o Niacin, Enduracin. O nei fualaau oona e maua ai lipid-lowering property.
  • Polyunsaturated fatty acids, omega-3. E mafai ona maua i totonu o le suāuu. O lenei togafitiga e fesoasoani e faʻaitiitia ai le toto cholesterol, lipids, LDL ma VLDL. O nei fualaau oona e tetee i atherogenic, e mafai ona faʻaleleia ai le manaia o le toto ma faʻalavelave ai le faʻavaeina o le toto.
  • Filifili o le absorption o le cholesterol e fesoasoani e taofi le absorption i totonu o le inumaga. O le vailaʻau aupito lauiloa o Esetima.
  • Resins mo le fesoʻotaʻiga o meaola kulimi: Colestipol, Cholestyramine. O nei fualaau oona e manaʻomia e avea ma monotherapy mo le hyperlipidemia poo se vaega o togafitiga faʻapitoa ma isi fualaau o le hypocholesterolemic.

Auala fale

O togafitiga faʻapitoa e fesoasoani e faʻaititia ai le cholesterol ma faʻaleleia le tulaga o vaʻa toto. E mafai ona faʻaaogaina e avea ma fesoasoani faaopoopo.

O auala taatele e:

  • Faʻaleleia o le pateta pateta. E tatau ona inu i aso uma i luga o se manava gaogao. I le faia o lenei mea, o paluga pateta e vevela, fufuluina ma solo, o le a togiina mea uma. O le mea e inu ai e inu fou.
  • O se faʻafefiloi o lemoni, meli, fuālaʻau manogi. E tatau ona inu i se vailaʻau mo se taimi uumi, pe a ma le 2-3 masina.
  • Melissa lauti. E faʻafilemu ma faʻalogo lelei, faʻaleleia toto o le mafaufau ma le fatu.
  • O fata faʻataʻavale. Mo lenei mea, ua tuʻuina i totonu o se vevela vevela se fale fou ua tipi. O le faʻamalosi mo le afa itula, latou te aumaia i le vevela manaʻomia, ma ua mulumuluina vae i totonu o lenei vai. E fesoasoani lenei mea e taofi le atherosclerosis i pito pito i lalo.

Mataupu Faavae o Mea Taumafa mo Maʻi

O se taumafataga ma lenei togafitiga e talafeagai mo le faʻaitiitia o le cholesterol. O se paleni taumafa e fesoasoani e faʻaitiitia ai le mamafa ma faʻamaonia le kulukose o le toto.

Afai e matauina le maʻi o le dyslipilaic, e tatau i le tagata maʻi ona aloese mai le tele o meaʻai gaʻo.

Lard, cream cream, egg yolks, butter, fat fat, sausage, sausage, offal, shrimp, squid, caviar, sisi ma sili atu i le 40% gaʻo e tatau ona vavae ese mai le taumafataga.

Ina ia mautinoa o loʻo tumau pea meaʻai, e mafai ona e suia meaʻai o manu ma fualaʻau. O le a aoga mo tagata gasegase e ave sana, sola, fuga, fusi, suauʻu suauu.

E le gata i lea, e talafeagai le folasia o isi mea taumafa o fatu laau, e aofia ai:

  • Fua, vine, fuālaʻau, laumei. O nei vailaau uma e aofia ai le fiva o mea taumafa, lea e manaʻomia ai le itiiti ifo i le 30 g i le aso.
  • Lagi vavalalata ma suauu, lea o loʻo i ai meaʻai. O a latou tupe i aso taitasi e tatau ona 3 g.
  • Pulu fou, apricots, peaches, currants currants, beets, kāloti. O nei oloa e tamaoaiga i pectini. I le aso e tatau ona e 'ai e tusa ma le 15 g o ia meaʻai.

O fautuaga autu o le taumafa mo le dyslipidemia o le tausisia lea o le tele o tulafono:

  • Faʻaaoga masani o fualaʻau, fualaau faisua, vine.
  • O le faʻaaogaina o gaʻo susu, o le mono - ma tumu e tatau ona tupu i le fua faatatau o le 1: 1: 1.
  • Tapulaʻa o oloa gaʻo susu.
  • Faʻaitiitia le faʻaaogaina o fuamoa i le 3 i le 7 aso.

O le faʻaaogaina o le ava malosi e solia, ae ui i lea, o le uaina mūmū mūmū, e faia i ni vaega laiti aʻo leʻi 'ai, e aoga mo tagata mamaʻi.

Faʻalavelave faʻapitoa o togafitiga

O aʻafiaga leaga uma o le faʻamaʻi e mafai ona vaevaeina i se gasegase ma le tumau. Muamua e aofia ai le faʻamaʻi, faʻaleagaina o le myocardial. O faʻasologa o loʻo vave ona atiaʻe ma tele lava ina afaina.

O faʻalavelave faʻalavelave e aofia ai paʻu o le toto, arrhythmia, maualuga maualuga, vailaʻau o le valve stenosis, le faʻaaogaina o le tino, angina pectoris, maʻi o le gaʻo, faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi.

Avanoa pe a fai o loʻo faʻapena le faaleagaina o lapisi faʻapitoa ona o le faaputuputuina o atherosclerotic plate, e iloga le atherosclerosis:

  • Aorta E mafua ai le maualuga o le maualuga o le toto, i nisi tulaga e mafai ona faʻaleagaina ai le fatu, faaletonu o le valve o le valve, faʻamaʻi.
  • Vaa o le loto. E mafai ona oʻo atu i le faʻaumatia o le myocardial, le faʻalavelave o le fatu, fatu fatu, poʻo le toilalo o le fatu.
  • Vaitafe. I le taimi lava e tasi, o le gaoioiga a le okeni e mamafa. E mafai ona tutupu se faʻalavelave faʻafuaseʻi, mafua ai le siama ma le taia.
  • Renal arteries. E faʻaalia i le toto maualuga.
  • Laʻau o le inisinia. E masani ona taʻitaʻia i le faʻaleagaina o le intestinal.
  • Vaʻa o pito pito i lalo. E mafai ona faʻaalia le faʻapipiʻiina ole taimi poʻo le ulugalii.

Le togafitiga ole togafitiga

E le fautuaina le togafitia o le dyslipidemia ma fualaau e aunoa ma le faʻaaogaina o metotia e leai ni vailaʻau. A uma, e ala i le fetuunaiga o meaʻai, galue ma malolo, faʻapea foi ma le gaioiga faʻale-tino, e mafai ona e maua ai se lelei lelei togafiti. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e:

  • faaitiitia le aofaʻi o gaʻo manu i taumafa i aso taitasi, ma o nisi taimi e lafoaia uma ai,
  • faʻamaonia le mamafa o le tino
  • faateleina le gaioiga faaletino e fetaui ma le malosi ma gafatia o le tagata maʻi,
  • fesuiaiga i se paleni paleni, faʻamalosia ma faʻavae vaega,
  • Faʻasalaga tele poʻo le lafoaia atoa o le faʻaaogaina o le ava malosi, lea e faʻapupulaina ai le tele o triglycerides i le toto o le tagata maʻi, e fesoasoani e puipui le puipui o vaʻa toto ma faʻateleina le atinaʻe o le atherosclerosis.
  • ulaula ei ai foi se sao taua i le atinaʻeina o lenei maʻi.

Taumafa i meaʻai

E pei ona taʻua i luga, o le taumafa mo le dyslipidemia o se tasi lea o mafuaʻaga autu mo togafitiga lelei. O le taumafataga e le o se mea le tumau, ae o le olaga ma meaʻai e puipuia ai le atherosclerosis. O le meaai mo lenei faʻamaʻi e faʻatatau i le tagata gasegase ma e tele ana mataupu faavae:

  • faatapulaaina le faaaogaina o ituaiga gaʻo o aano o manufasi, iʻa, pailani, anufe, pata, ituaiga gaʻo o meaʻai susu, falaoamata faʻanoʻamea, soisi ma sausage,
  • faʻamalosia lau mea taumafa i gaʻo, fualaau fualaau faisua, fualaau faisua, fualaau 'aina, ituaiga o meaʻai e maualalo le gaʻo ma iʻa,
  • oloa gaosi susu o loʻo faʻaalia foi mo lenei ituaiga faʻamaʻi,
  • , i ni vaega laiti i vaitau masani.

Suʻega faʻapitoa

O ia togafitiga e faʻaaogaina e suia ai meatotino ma le tuufaatasiga o le toto i fafo atu o le tino o le tagata. O le atherogenic dyslipidemia malosi o se faʻaaliga mo le faʻaaogaina o lenei metotia. O le mea moni, atherogenic dyslipidemia o se vaega e fesoasoani i le atinaʻeina o faʻafitauli i le ituaiga o maʻi cardiovascular.

O faʻafitauli ma faʻafitauli

E mafai ona faʻamaʻi le maʻi, ae o lenei faagasologa e umi tele ma e manaʻomia le amio pulea ma le malosi mai le maʻi. Ae o nei taumafaiga e aoga e puipuia ai faafitauli faigata ma lamatiaga tau soifua maloloina i le tulaga o:

  • atherosclerosis,
  • siama fatu fatu
  • fatu fatu
  • taʻavale
  • fatu faʻalavelave,
  • ogaoga maualuga ma,
  • tui i le atherosclerosis,
  • atherosclerosis o pito pito i lalo.

E tusa ai ma le atinaʻeina o le tino, o faʻafitauli uma e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua:

  • maai
  • masani.

O faʻalavelave e mafai ona maua mai le atherosclerosis i le stroke.

O faʻalavelave faʻalavelave o le tupu mai o le vevesi (faʻamalosi) o le vaʻa ma le talepe o le thrombus mai lona nofoaga faʻapipiʻi. I le na o le tuʻuina atu, o le toto toto atoa pe vavalalata le lumenia o le vaa ma faʻalavelave ai. O ia togafitiga e masani lava ona i ai se taunuuga matautia. O faʻalavelave faʻalavelave o se vavalalata faifaipea o le lumena o se vaa ma le faʻavaeina o se toto i totonu, lea e oʻo atu ai i le taimi masani o le vaʻaia o loʻo tuʻuina atu i lenei vaa. O le fomaʻi mo le dyslipidemia e faalagolago ile:

  • malosi ma ituaiga o faʻamaʻi,
  • localization o le taulaiga o le atherosclerosis,
  • le fua faatatau o le atinaʻeina o le togafitiga,
  • taimi faʻamaʻi ma togafitiga.

Puipuiga

O lenei faʻamaʻi, e pei o isi uma, e faigofie atu ona puipuia nai lo le taimi mulimuli mo se umi ma faigata ona togafitia. O le mea lea, o le dyslipidemia e mafai ona tele ni ituaiga:

  1. Puipuia o le Peraimeri - o se seti o fuafuaga e faʻamoemoe e puipuia le amataina ma le atiaʻeina o le maʻi. Mo lenei faamoemoe, ua fautuaina:
  2. Puipuiga lona lua - faiga e faʻamoemoe e puipuia ai le atinaʻe o faʻafitauli ma le alualu i luma o le faʻamaʻi. O lenei ituaiga o gaselase ua faʻaaogaina mo le dyslipidemia ua maeʻa ona maua. Mo lenei faamoemoe, e mafai ona e faʻaaoga:
    • Faʻasalalauga o le mamafa o le tino
    • ala masani o le olaga
    • le aloese mai le aloese
    • tufatufaina saʻo o taimi mo galuega ma taimi paganoa,
    • suʻesuʻega faafomaʻi masani ma faʻamalosi toto ma suʻesuʻega faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma fua o le toto,
    • taumafa
    • fualaau faasaina,
    • aʻafiaga o fualaau oona i le mafuaʻaga o le faʻamaʻi.

A oʻo mai uluaʻi uiga mataʻutia, saili se fesoasoani faafomai talafeagai.

Puipuiga, togafitiga ma togafitiga, faia i se taimi talafeagai, e mafai ona faaumiumi ma puipuia le soifua o le tagata maʻi ma lona uiga lelei. Naʻo le tulaga autu mo ia ituaiga o faʻataʻitaʻiga o le amio pulea ma le faʻaeteete i le soifua maloloina o le tagata.

O le Dyslipidemia o le autu ma, masalo, e ono tulaʻi mai ni tulaga lamatia mo le atinaʻe o le atherosclerotic cardiovascular disease (ASC), lea e tupu aʻo lei amataina e isi mea taua faʻafitauli. O faʻamaoniga faʻapitoa e faʻamaonia ai e faapea o le hypercholesterolemia ma atonu o le atherosclerosis e mafai ai ona suesueina mafuaaga lilo o maliu e avea ma tulaga lamatia mo le atinaʻe o le faamai o le ischemic. E tusa ai ma faʻamaumauga, mai le 2009 i le 2012, e silia ma le 100 miliona tagata Amerika matutua e 20 tausaga le matutua o le cholesterol (cholesterol) o le ≥200 mg / dl ma toetoe 31 miliona tagata i le maualuga o le ≥240 mg / dl.

O loʻo iai pea le faʻamaonia o le tele o faʻamaoniga e mafua ai ona aʻafia le gasegase o gasegase o le tino, faʻapea foi le ACSB, e pei o le insulin, ma le faateleina o le mamafa e mafua ai le maualuga o le triglycerides (TG), le lipoproteins maualalo (LDL) ma le faʻaitiitia i le maualuga o lipoproteins (HDL) ) i le plasma toto.

I lenei tulaga, i le aso 23 o Aperila, 2017, na tusia ai e le Komiti o Faatonu o le American Association of Clinical Endocrinologists (AACE) Komiti Faatonu ma le Komiti o Tausiusiusi o le Kolisi Amerika o Endocrinology (Amerika Kolisi o Endocrinology (ACE) Komiti o Tausi Mavaega), o loʻo mulimulitaʻi i tulafono a le AACE na faʻasalalau talu ai nei mo le faʻasalalauga tuʻufaʻatasia o faʻataʻitaʻiga o faʻataʻitaʻiga.

E tusa ai ma le tusitala, o le isi mafuaaga mo le atinaʻeina o lenei taʻiala o le finauga lea a le American Cardiology Association / American College of Cardiology i le 2013, lea na faʻaitiitia ai sini o le faʻaitiitia o le LDL maualuga ae fautuaina ai le eseesega o le malosi o fuainumera.

O le mea moni, o lenei taʻiala o se faʻatalanoaga faʻapitoa e atiaeina le feʻau e fesoasoani ai i fomai tausi soifua e faia filifiliga faafomaʻi mo mataupu faapitoa a le falemai, ae, e pei ona tusia e tusitala, latou te le suia se faamasinoga tutoatasi o se fomaʻi ma e le tatau ona faauigaina o se taiala.

Ua faʻamaonia e le au atinaʻe le tele o mataupu o nei fautuaga e faʻavae i luga o iloiloga o tusitusiga, ma i tulaga maaleale na faʻaaogaina e le au tusitala le poto faʻapolofesa.O nei taʻiala o se pepa o galuega o loʻo atagia mai ai le tulaga o lenei vaega i le taimi o le lolomiina, ae talu ai o suiga vave o loʻo faʻamoemoeina i lenei vaega, e le mafai ona toe faʻaleleia taimi masani. Ua fautuaina tagata tomai faapitoa i le soifua maloloina ina ia faʻaaogaina lenei faʻamatalaga faatasi ai ma se suʻesuʻega sili atu a le falemaʻi ae le o se mea e suitulaga ai, ma o fautuaga na tuʻuina atu atonu e le taliaina i tulaga uma lava. Soʻo se faaiuga a lōia e faʻaaoga nei taʻiala e tatau ona faia i le malamalama o gafatia faʻalotoifale ma tulaga taʻitasi.

O le aotelega o lenei pepa e aofia ai le 87 fautuaga, e 45 (51.7%) o le vasega A, 18 (20.7%) - B, 15 (17.2%) - C ma le 9 (10.3%) - i le vasega D. O nei faʻamatalaga auiliili, faʻamaoniga e faʻamaonia ai le faia o faaiuga faʻataʻitaʻi e amanaʻia ai faʻaaliga e aofia ai le tele o vaega o togafitiga faafomai i tulaga moni. O lenei faʻamaumauga e aofia ai le 695 punaoa, e 203 (29.2%) maua ai molimau maualuga, 137 (19.7%) maua faʻamaoniga tulaga lelei, 119 (17.1%) vaivai ma 236 (34.0%) a) mataupu e leai ni faʻamatalaga faʻapitoa.

Faʻamatalaga o aʻafiaga mo le atinaʻe o le ASHB, o tusitala na faʻamaonia tulaga nei. O mea autu e aofia ai: o le maualuga o le matua, o le maualuga o le cholesterol ma le LDL cholesterol, o le faateleina o le cholesterol-ole HDL e fesootai ma le cholesterol (non-HDL cholesterol) cholesterol, o le faaitiitia o le HDL, o le i ai o le maʻisuka, hypertension, maʻi fatu fatu, ulaula, E uiga i le ASB. O isi mea na ono aafia ai na maitauina: o le meaʻai, o le talafaasolopito o le aiga o le hyperlipidemia, o le faateleina o le LDL, o le anapogi ma le mulimuli i le hypertriglyceridemia, syndrome o le ovary polycystick, trislipidic (lipid) triad (o le tuufaatasiga o hypertriglyceridemia, maualuga LDL-C ma le maualalo o le cholesterol). Na faailoa mai foi e le tusitala ia tulaga e le masani ai tulaga lamatia, e pei o le faateleina o le lipoproteins (a), o le faateleina o le gaoioiga o le toto coagulation factor, concentrations of mark inflammatory, levels of homocysteine, acid uric, and TG.

O tagata talavou uma e maua i le maʻisuka e tatau ona siakiina mo se talafatu lipid i le taimi ole suʻesuʻega. Afai o LDL o loʻo i totonu ole tulaga lamatia talafeagai (3.0 mmol / L,

Faʻamaonia o le solia o le tulafono e fesoasoani i le suʻeina o vailaʻau, suʻesuʻega faʻamausali, suʻega o toto ma urine. O le faʻavasegaga o loʻo i lalo e faʻavae i luga o le atinaʻeina o masini:

  • matua (e le mafua mai i maʻi)
  • monogenic - faʻasologa faʻapitoa,
  • homozygous o se ituaiga e seasea tupu aʻe ona o le mauaina o siama le atoatoa mai matua uma,
  • heterozygous - o se fomu na atiae e faasaga i le talaaga o se gaʻo le atoatoa o se tasi o matua na lafoina atu i le tamaititi,
  • polygenic foliga - faʻauigaga, mea moni fafo,
  • meaʻai paleni e mafua ona o le le paleni o meaai,
  • dyslipoproteinemia - o se ituaiga e atiae i lalo o le aafiaga o mea taua athegenic,
  • secondary dyslipidemia o se taunuuga o maʻi.

E le gata i lea, o loʻo i ai se faʻavasegaga e tusa ai ma le maualuga o le lipids, lea e pei foliga o ituaiga o dyslipidemia:

  1. O le hypercholesterolemia faʻesea o se faʻalauteleina o le cholesterol, lea e sau i le tuufaatasiga o poloka protein.
  2. Faʻafesoʻotaʻi le hyperlipidemia - o se faʻaopoopoga o le numera o TG (esters with fatty acids) ma le cholesterol.

Fredlynon faʻavasegaina o le dyslipidemia

O se saienitisi lauiloa na vaevaeina lenei tulaga i lipids. O mea nei o se faʻavasegaina o le dyslipidemia e tusa ai ma Fredrickson:

  1. Pusa I hyperlipoproteinemia o le hyperchilomicronemia faʻatoʻateleina, lea e faʻateleina ai le numera o chylomicrons. Ole meaola lea e le mafua ai le atherosclerosis (ICD code E78.3).
  2. O le ituaiga II hyperlipoproteinemia e toe vaevaeina i ni vaega se lua. O le a le ituaiga IIa hyperlipidemia? O se ituaiga lea o loʻo faʻaalia ai le faateleina o le apoV. O loʻo faʻamatalaina lenei mea e ala i le faatosinaga o le siosiomaga ma le agavaʻa. Ituaiga IIb o se tuufaatasiga tuufaatasi lea ua faateleina LDL, TG, ma le VLDL.
  3. Type III hyperlipoproteinemia, e tusa ai ma Fredrickson, o se dysbeta-lipoproteinemia faʻatoʻateleina ma se faʻateleina o le LDL ma le TG.
  4. O le hyperlipoproteinemia IV e mafua mai i le faateleina o le toto VLDL. O le isi igoa mo le fomu e maualuga le hyperlink.
  5. O le fomaʻi mulimuli e tusa ai ma Fredrickson o le hypertriglyceridemia faʻatoʻateleina. Faʻatasi ai ma le ituaiga V o le hyperlipoproteinemia, o le chylomicrons ma le VLDL e faateleina i le toto.

O le tele o tagata mamaʻi o loʻo vaʻai i lenei siama i la latou kata e le malamalama i le dyslipidemia - pe o le a le mea ma po oa mafuaʻaga e atiina ae ai. Atonu e tele ni mea. O mafuaʻaga autu o le dyslipidemia o:

  • Le LDL le faʻaletonu o le suʻega
  • faʻamaʻi faʻalavelave ole ate,
  • ogaoga maualuga
  • maʻisuka malosi
  • fesuiaiga o geneni (matua hyperlipoproteinemia, polygenic hypercholesterolemia),
  • afaina o le manava,
  • faaitiitia lipoprotein lipase,
  • hypothyroidism
  • togafitiga faʻasolosolo taimi umi,
  • amio le taua
  • leaga masani.

Dyslipidemia - Faailoga

Iloiloga o le talaʻaga faafomai, suʻega faʻapitoa o le maʻi, ma suʻega o le toto (suʻesuʻeina faʻamalosi, lipine talatala, index atherogenic, suʻega ole toto) e fesoasoani e iloa ai lenei maʻi ma faia ai se siama. Faailoga o le dyslipidemia e mafai ona faʻaalia e pei ona taua i lalo.

O le Dyslipidemia o se soliga o le lipid metabolism, lea e aofia ai le suiga i le maualuga o le lipids i totonu o le toto (faaitiitia pe faateleina) ma faasino atu i tulaga lamatia mo le atinaʻeina o le tele o togafitiga o le tino i totonu o le tino.

Cholesterol o se tuufaatasiga masani lea, faatasi ai ma isi mea, o se vaega o siama siaki. O lenei vailaau e le mafai ona fofo i totonu o le vai, ae mafai ona suauu i gaʻo ma solvents organic. E tusa ma le 80% o le cholesterol e gaosia e le tino (o le ate, intestines, grenades, kidneys, ma glands sex male auai i lona gaosiga), o le totoe 20% ulufale i le tino i meaai. O le intestinal microflora e matua aʻafia i le metabolism o le cholesterol.

O le Cholesterol galuega e aofia ai le faʻamautinoa o le faʻamautuina o siama i totonu o le lautele o le vevela, auai i le tuufaatasia o vitamini D, hormones oona (e aofia ai estrogen, progesterone, testosterone, cortisol, aldosterone), faapea foi ma le suka.

I le leai o togafitiga, o le atherosclerosis o vaʻa e atiina ae i le talaaga o le dyslipidemia.

Pepa o felauaiga o lipids i totonu o le tino, faapea foi ma elemene faatulagaina o siama, o lipoproteins ia, o mea faigata e aofia ai lipids (lipo-) ma protein (proteins). Lipoproteins ua vaevaeina e aunoa ma se totogi (lipoproteins o le toto plasma, solu i totonu o le vai) ma le faʻavae (lipoproteins o siama faʻamalosi, ufiufi myelin o fiu namu, le faʻafefeteina i le vai).

Ole lipoproteins saoloto e sili ona suʻesuʻeina o le lipoproteins plasma, lea e faʻavasegaina e tusa ai ma o latou tulaga (o le maualuga o le lipid content, the lower the density):

  • lipoproteins maualalo maualalo,
  • lipoproteins maualalo maualalo,
  • lipoproteins maualuga,
  • chylomicrons.

O le Cholesterol e momoli atu i tisiputi o gasegase e chylomicrons, lipoproteins maualalo ma maualalo, ma lipoproteins maualuga e ave i le ate. I le taimi o le faʻaleagaina lipolytic o le lipoproteins maualalo maualalo, lea e tupu i lalo o le gaioiga o le lipoprotein lipase enzyme, o le lipoproteins vavave o loʻo i ai. E masani lava, o lipoproteins vavalalata vavalalata e faʻaalia i se taimi puupuu o le olaga i totonu o le toto, e ui lava i lea, e mafai ona latou faaputuputu i nisi o faaletonu o le gasegase lipid.

O le Dyslipidemia e faatatau i itu autu o le lamatiaga mo le atiaʻe o le atherosclerosis, lea, e tali atu i le tele o maʻi o le cardiovascular system lea e tupu i le matua. Atherogenic maʻi o le lipid metabolism e aofia ai:

  • faʻateleina i le triglycerides ma lipoproteins maualalo,
  • faaitiitia i lipoproteins maualuga.

O mafuaʻaga mo le atinaʻeina o le dyslipidemia e mafai ona afaina (tasi poʻo ni fesuiaiga e mafua ai le gasegase poʻo le faaletonu i le faʻamalolo o triglycerides ma le lipoproteins o le maualalo poʻo le faʻapopopoina poo le sili atu o le excretion o le lipoproteins maualuga), poʻo le mauaina. O le tele o taimi, o le dyslipidemia e mafua mai i se tuufaatasiga o ni mea taua.

O togafitiga faʻamaʻi o le dyslipidemia i tamaiti e faatoa faia pe a uma le 10 tausaga.

O faʻamaʻi faʻamaʻi e fesoasoani i le atinaʻeina o lenei faiga faʻaleagaina e aofia ai faʻamaʻi faʻasalaga, faʻavaivai faʻalaʻau, hypothyroidism. O le dyslipidemia e masani ona tupu i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O le mafuaʻaga o le uiga o nei tagata gasegase i le atherogenesis i le faʻatasi ai ma le faʻateleina o le maualuga o le triglycerides ma le lipoproteins maualalo i totonu o le toto ma o le faʻaitiitia tutusa i le maualuga o le lipoproteins maualuga. O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e maualuga le lamatiaga mo le dyslipidemia, aemaise lava i le tuufaatasiga o le maualalo o le puleaina o le maʻisuka ma le ogaoga o le manua.

O isi faʻafitauli aʻafia e aofia ai:

  • le i ai o le dyslipidemia i totonu o se talafaasolo- pito o aiga, o lona uiga,
  • leaga meaai paleni (aemaise lava le taumafaina, taumafa tele o taumafa gaʻo),
  • leai se gaioiga faaletino
  • mamafa tele (aemaise lava le ituaiga oona),
  • leaga masani
  • popolega faalemafaufau-faalelagona,
  • ave ni vailaʻau maʻoti (fualaau oona, immunosuppressants, ma isi mea),
  • tausaga e sili atu ma le 45 tausaga.

Ituaiga o Dyslipidemia

O le Dyslipidemia ua vaeluaina ma maua, faapea foi ma vavae ese ma tuufaatasi. O le gasegase o le dyslipidemia e monogenic, homozygous ma heterozygous. O le mauaina e mafai ona avea ma aoga muamua, lua poʻo meaʻai.

O le Dyslipidemia o se faailoga o suʻesuʻega o suʻesuʻega lea e mafai ona faʻamoemoeina iʻuga o se suʻega o le toto.

E tusa ai ma le faʻavasegaga o le dyslipidemia (hyperlipidemia) e tusa ai ma Fredrickson, lea e taliaina e le World Health Organization e pei o le faʻavasegaina faʻavaomalo o lipid metabolism maʻi, o le faʻaleagaina o le faagasologa ua vaevaeina i ituaiga e lima:

  • ituaiga 1 dyslipidemia (hyperchilomicronemia, hyperlipoproteinemia muamua) - ua iloga i le maualuga o le chylomicrons, e le o se tasi o mafuaʻaga autū o le atinaʻe o lese o le atherosclerotic, o le tele o mea tutupu i le faitau aofaʻi lautele e 0.1%,
  • ituaiga 2 dyslipidemia (polygenic hypercholesterolemia, hypercholesterolemia) - o le faateleina i le maualuga o le lipoproteins o le maualalo, o le faifai pea o le mea e tupu e 0.4%,
  • ituaiga 2b dyslipidemia (hyperlipidemia tuufaatasi) - o le faateleina o le maualuga o le lipoproteins ma le triglycerides, maualalo i le tusa ma le 10%,
  • ituaiga 3 dyslipidemia (o le dysbeta-lipoproteinemia) - o se faateleina i le maualuga o le lipoproteins o le vaeluaina, o se tulaga maualuga o le atiae o le atherosclerotic o le toto toto, o le faafia ona tupu o le 0.02%,
  • ituaiga 4 dyslipidemia (maualuga hyperlopemia) - o se faateleina i le maualuga o lipoproteins maualalo, maua i le 1%,
  • ituaiga 5 dyslipidemia (hypertriglyceridemia vaevaeina) - o le faateleina i le maualuga o chylomicrons ma lipoproteins e maualalo tele.

Faailoga o le Dyslipidemia

Talu ai o le DL o se siama o le fale suesue, o ona faʻaaliga e fesoʻotaʻi ma le atherosclerosis o laʻau o na totoga ma tisoa latou te tuuina atu i:

  • gasegase o le cerebral
  • siama fatu fatu
  • atherosclerosis e faʻaumatia faʻamaʻi o pito i lalo, ma isi.

Maʻi maʻi fatu lilo - O le masani ma le faʻalavelave faʻaleagaina o le atherosclerosis. E sili atu le oti o tagata nai lo ituaiga uma o kanesa. O le tele o taimi, o lenei faʻamaʻi e aliali mai i le fomu angina pectoris poʻo faʻaleagaina o le myocardial.

Angina pectoris na faʻaaogaina le "angina pectoris", o loʻo faʻamaonia lelei ai le faʻaalia o le maʻi - oomi pe faʻaosofia lagona i tua o le sternum i le maualuga o le faʻafitauli faaletino poʻo faalelagona, mo ni nai minute ma taofi pe a maeʻa le avega pe ave le nitroglycerin.

Faʻaleagaina o le myocardial e fesoʻotaʻi ma le vavaeina o se atherosclerotic plate i le fatu o le fatu ma le faʻavaeina o se toto i luga o le fata. E mafua ai le tapunia vave o le faga, masini gasegase, faaleagaina ma le siaki o le myocardium.

E mafai e le faiʻai ona pagatia mai le gasegase tumau ma le gasegase, lea e faʻaalia i le valea, leai se mafaufau, leai se tautala ma le gaioiga tauto. E leai se mea e sili atu na i lo le faʻamaʻiina o le cerebral poʻo se mea na tupu muamua-o se faʻalavelave faʻafuaseʻi o se faʻalavelave. I le taofiofia o le atherosclerosis o pito i lalo, o le faaitiitia o le toto i le vae e tupu. E taua le manatua o le umi o le atherosclerosis e tumau pea, e faʻaalia ai faʻamatalaga faʻapitoa i le vavalalata o le aluga e ala i le 60-75%.

O le aiga-genetic dyslipidemia e mafai ona tupu ma le migao, e pei o le paʻu o le paʻu ma le eyeliner xanthelasms.

O le faateleina o le faateleina o le totoga o le toto triglycerides (e sili atu i le 8 mmol / l) e mafai ona taitai atu ai i le pancreatitis, lea eo faatasi ma tiga matuitui i le pito i luga, leu, vomiting, paʻu o le fatu ma vaivaiga lautele.

Le pathogenesis o le dyslipidemia

Ole lipids plasma autu o:

  • cholesterol (cholesterol) - o se vailaau muamua o meaola suamalie, hormones sex and vitamin D,
  • phospholipids (PL) - o vaega taua o vaega uma o siama ma le pito i fafo o vaega ole lipoprotein,
  • triglycerides (TG) - lipids e maua mai i gaʻo gaʻo ma glycerol, o loʻo faʻaaogaina i meaʻai, ona aveina atu lea i le gaʻo pe faʻapipiʻiina i le lipoproteins.

Ava malosi (LC) plasma toto - o se punaoa malosi ma se elemene faatulagaina o le TG ma le PL. Ua tumu i latou ma ua le mautonu. LCD Satura o se vaega o gaʻo manu. Le mautonuLCD faia fua o gaʻo meaʻai ma vaevaeina i se tasi o meaʻai gaʻo ma le polyunsaturated. Faʻamaufaʻailogaina FAs e maua i le tele o le suauu olive, ma le polyunsaturated FAs i le suāuʻu iʻa ma isi fuālaʻau fuālaʻau. E talitonuina o nei gaʻo uma e manaʻomia mo tagata, o la latou paleni tatau e tatau ona oʻo atu i le 30% o le faʻataunuʻu o le kalori o mea taumafa ma tufatufaina i le tusa ma le tolu vaega tutusa i le va o le mono, polyunsaturated ma le FA.

O le tuufaatasiga o gaʻo ma palatini e taʻua lipoproteins poo lipoproteins.

Faʻafefea ona puipuia le faʻamaʻi

Puipuiga o le dyslipidemia o:

  • Faʻateleina le mamafa.
  • Tausia se olaga ola malosi.
  • Faʻasalaga o tulaga faigata.
  • Tuʻuina o suʻesuʻega puipuia.
  • Meaʻai talafeagai.
  • Ausia taui mo faʻamaʻi masani e pei o le maʻisuka. Latou te manaʻomia le togafitia i se taimi talafeagai, aloese mai faʻalavelave.

Ole faʻalavelave sili ona lamatia e mafai ona feagai ma se tagata maʻi o le atiina ae o le atherosclerosis, faʻalavelave fatu, taʻavale, toilalo fatu.

O le togafitiga e aofia ai le faasaʻoina o gaʻo gaʻo, statins, fibrates, acidic nicotinic, inhibitors absorption inhibitors, resine binding bile acid, o meaola gaʻo polyunsaturated.

Lipeni vaevae ma dyslipidemia

E iloa e se tagata e uiga i le dyslipidemia e ala i le mauaina o se suesuega o le toto. I le tele o tulaga, e le masalosalo le tagata maʻi pe o le a le mea, ona o le tulaga faʻaleagaina e le faʻaalia i soo se auala lava.

E manaʻomia e le tino o le tagata ni gaʻo ma gaʻo-pei o mea e masani ai ona o galuega masani. O le tasi oi latou o le cholesterol. O le vaega autu o lenei tuufaatasiga o loʻo faia i totonu o le ate ma na o le lima lima e sau ma meaai.O siama uma e manaʻomia le cholesterol. E auai o ia i le fausiaina o membranes, ae le mafai ona ulu atu i totonu o masini i le tafe o le toto, talu ai e le mafai ona faʻaaogaina i le plasma. Ina ia mafai ona faʻaaogaina le cholesterol i siama, e manaʻomia ia palatini papa. Pe a tuʻufaʻatasia ma le lipid, latou te faia lipoprotein complexes o ituaiga nei:

  • VLDL (laʻititi maualalo),
  • LDL (maualalo),
  • LPPP (vaeluagalemu),
  • HDL (maualuga maualuga).

O le faʻaitiitia o le maualuga o le lipoprotein, o le faigofie ona faʻamavae, ma tuʻuina atu le cholesterol. VLDL ma le LDL laveaʻi le lipid mai le ate i sela, ma le maualuga o le faʻaogaina o nei vaega ninii, o le maualuga e mafai ona "leiloa" cholesterol "i luga o le auala." O ia, i le isi itu, e nofo i luga o puipui o toto toto, e faatapulaaina ai le tafe toto ma fausia ai se atherosclerotic plate.

HDL e sili atu ona mautu. Latou te tuʻuina atu le fesuiaiga o felauaiga o le cholesterol i le ate, pe o fea e maua mai ai le talo. O lipide uma e tatau ona masani ai, e le masani ona tupu. A maua le maualuga o le lipoproteins i le toto ma le maualuga o le HDL, o se tasi lenei o faailoga o le dyslipidemia.

O fomai e gaoioi i se faailo e pei o le atherogenic coefficient. O le fua faatatau lea o le aofai o le cholesterol i le HDL mea e faʻaititia, e faʻaititia e le tasi. Afai o le tau o le atherogenic index e sili atu i le 3, ona latou talanoa lea i le dyslipidemia.

E le gata i lea, o lenei tulaga faʻaleagaina eo mai faatasi ma le tele o le faʻasau i le plasma o triglycerides ma chylomicrons. O muamua o le esters o glycerol ma gaʻo gaʻo. E ala i le vaeluaina, latou te tuʻuina atu le malosi o le tino - o se tasi lenei oa latou galuega sili ona taua. O se faʻaopoopoga i le faʻamasinoga o le triglycerides (TG) i le plasma toto o se tasi lea o faailoga o le dyslipidemia. E pei o le cholesterol, o nei mea faʻapitoa e faʻataʻamilo i le tino atoa ma faʻalavelave ma aʻafiaga. Ae o le tele o TG saoloto e mafua mai i se maualuga maualuga o le atherosclerosis.

Ae ui i lea, o le maualuga o le maualuga o isi ituaiga o felauaiga - chylomicrons - o loʻo matauina foi i nisi o ituaiga o dyslipidemia.

O le faateleina i le maualuga o le "gaioiga" cholesterol (LDL ma le VLDL) e maua ai se lamatiaga o le atherosclerosis. Ae peitaʻi, o lenei faʻamaʻi e le faʻaalia i soo se auala pe tuʻuina atu foi faʻamalo faʻamalo seʻia oʻo lava i le afaina atoa o soʻo se vaa tele ma le faʻaleagaina o mea e faʻaleagaina ai le tino (necrosis, fatu heart attack, stroke).

Ae peitai, o le dyslipidemia e mafai ona vaaia i nisi tulaga. O ona faailoilo manino o ni mea taua o le cholesterol: xanthomas ma xanthellasma, le lipoid arc o le kine.

Xanthomas e masani lava ona i luga aʻe o tendon. O nei laʻau eleelea, ma o latou nofoaga e sili ona fiafia e tutupu ai, o vaega ia o vae, alofilima, lima, e le tele lava le tua.

Xanthellasma e faigofie ona vaʻaia i foliga. O nei lanu samasama ua tumu i le cholesterol. Latou te i luga o le laumei ma o ni mea e le lelei. E leai se mea e togafitia ai seia oʻo lava ina faʻamautuina le paleni o lipids i totonu o le toto.

I tagata gasegase e sili atu ma le 50 tausaga le matua, o nisi taimi e mafai ai ona e vaʻavaʻai i se lipoid arc faʻatasi ma le pene. E i ai se lanu uliuli po o le paʻepaʻe. O le lipoid arc e leai se mea ae o le tele o cholesterol.

Mafuaaga ma fomu

O mafuaaga mo le solia o le lipid profile e tele, ma e tusa ai ma ia mea o loʻo i ai se faʻavasegaga o le dyslipidemia:

O le faʻavae muamua o se faʻataʻitaʻiga tutoʻatasi. E le fesootaʻi ma soʻo se faʻamaʻi poʻo isi mea. O le dyslipidemia o le Peraimeri e fuafuaina e ala i suiga i se tasi pe sili atu gutu e nafa ma le fausia o le cholesterol:

  • heterozygous (naʻo le tasi matua na pasia le gutu le atoatoa),
  • homozygous form (e lua matua na pasi i le fatu 1 le fatu ma se fesuiaiga).

O le Hyszygous familial dyslipidemia e tupu ile 2 taimi e itiiti ifo nai lo le heterozygous: i le averesi, 1 tagata mai le miliona. Ae o lenei tulaga e sili atu ona faigata.

Ae ui i lea, o le tele lava o faaletonu i le gataifale e sili atu ona maualuga i mea tau le siosiomaga e mafua ai le faʻalavelave faʻaleagaina. I lenei tulaga, latou te talanoa e uiga i le polygenic dyslipidemia. O le masani lea o le tulaga faʻaleagaina. Afai e na o le gafa na mafua ai le faaletonu o le lipid metabolism, o le dyslipidemia e manatu ole monogenic.

E le pei o le mea muamua, o le aoga lua e atiina ae i tua o se faʻamaʻi:

  • maʻisuka malosi
  • hypothyroidism
  • ate fatu
  • Estrogen le atoatoa (fafine),
  • gout
  • afaina
  • gallstones.

O le dyslipidemia tulagalua e mafai foi ona faaosofia ai fualaau faasaina:

  • fualaau faʻamaʻi (faʻasaina) fualaau faʻasaina,
  • vailaau mo le mamafa.

O le fomaʻi maualuga o le dyslipidemia e taliaina i le taimi o le maitaga. A maeʻa le fanau mai, toe foʻi le gaʻo gaʻo i le masani.

E le mafai ona faʻatoʻilaloina atoatoa le ituaiga o togafitiga faʻapitoa, talu ai e le mafai ona suia mea faʻaleagaina i vailaau faʻaonapōnei. E mafai e le tasi ona faʻaumatia faʻamaʻi ile lua le na o le puleaina o le maʻi. Ae o le meaai e sili ona faigofie e togafitia. O nei faʻalavelave e mafua mai le tele o le faʻaaogaina o le cholesterol i le tino ma meaai. Afai e te fetuutuunai le taumafataga, o le lipid profile e faʻamaonia, ma e le manaʻomia le togafitiga fualaau.

Fredlynon faatulaga

I togafitiga faafomaʻi, o ituaiga o dyslipidemia e iloga, e fuafua i luga o vaega o lipid i totonu o le toto. E tusa ai ma lenei taʻiala, o se faʻavasegaga e tusa ai ma Frederickson ua tuufaatasia. E tusa ai ma lea 5 vaega autu.

O le ituaiga 1 dyslipidemia o le faʻavae. E fesootaʻi atu i le tele o le faʻapipiʻi o chylomicrons i le toto, ae e le o manatu i le atherogenic.

Dyslipidemia 2a, e le pei o le muamua, e sili atu le matautia ma le polygenic. I lenei tulaga, o LDL o loʻo aofia ai i totonu o le plasma toto. Afai, i se faaopoopoga, ua faateleina le anotusi o le VLDLP ma / poo le triglycerides, o le ituaiga 2b ua fai mai.

E sili atu le lamatiaga o le atherosclerosis ma le dyslipidemia 3. I lenei tulaga, o le faateleina o le VLDL ua faateleina. O vaega ninii tutusa e maua i le ituaiga lona 4 o le dyslipidemia, ae le pei o le lona 3, e le o se mea e afaina ai, ae e osofaʻi i mafuaʻaga i totonu. O le ituaiga lona lima o le le atoatoa e fuafua lelei ma faʻaalia o ia lava o se faʻaopoopoga o VLDL, triglycerides ma chylomicrons.

O le Dyslipidemia ituaiga 2a ma isi mea mulimuli ane e taitai atu ai i le atherosclerosis. O nei tulaga e le mafai ona le amanaiaina!

Le atinaʻe o le atherogenic dyslipidemia

Atherogenic dyslipidemia e faamauina pe afai o le paleni i le va o le LDL ma le HDL e faʻalavelaveina, o lona uiga, o le faʻateleina o le "leaga" cholesterol e faʻateleina ma ua faʻaititia le "lelei". O le tele, o lenei mea e faʻaalia i le faateleina o le atherogenic index i le 3 iunite pe sili atu.

O isi faʻafitauli aʻafiaga o uiga o le olaga:

  • leai se faamalositino
  • taumafa masani o le ava malosi
  • ulaula
  • popole
  • alofa i meaai anapogi.

O nei mea uma e mafai ona faʻaalia ai suiga faʻaleagaina na fesuiaʻi genetically, pe faʻaleagaina ai le tulaga o se tulaga ua atiaʻe. E le gata i lea, o se maʻi o le astheno-vegetative ua fausiaina. E faʻaalia mai lava ia i faʻalavelave o le tino o le tino, lea e mafai ona afaina ai soʻo se okeni.

E tele taimi e tupu ai faʻalavelave faʻamaʻi ma le maualuga o le toto, maʻi o le maʻisuka, atherosclerosis. Ma i ia tulaga, e matua faigata lava ona malamalama pe o le a tonu lava le mafuaʻaga.

Dyslipidemia i tamaiti

E le gata i tagata matutua e faʻamaonia lipotia i le lipid. Latou te aafia ai tamaiti ma tagata talavou. E tele taimi e masani ai ona i ai le matua o le dyslipidemia, o lona uiga, faʻatoʻilaloina. I le 42% o mataupu, o le ituaiga 2b ua maua. I le taimi lava e tasi, e oʻo atu i le lima o le lima tausaga, e atiaʻe ai e le tamaititi xanthomas, o faʻafitauli o le fatu ma mea leaga o le vegetative-asthenic.

O le dyslipidemia tulagalua i tamaiti e tele lava ina matauina i maʻi o le gastrointestinal tract. O faʻamaʻi o le duodenum ma le manava, ate ma le faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻalavelaveina le paleni o lipids i le tino o tamaiti. O le faʻaitiitia o le faʻavaeina o le kulimi pipi, e masani ona o gatasi ma le faateleina o le LDL concentration.

E le gata i lea, o le dyslipidemia e matauina i taimi uma i le tele o meaʻai, maʻisuka. E i ai fomaʻi e fesoʻotaʻi. O meaai le lelei ma le tele o taumafa vave, suti, musa, meaai gaʻo ma falai i meaʻai a tamaiti, aemaise lava pe afai e le o auai le tamaititi i taaloga, e fiafia e nofo i luma o le televise pe tele taimi i le komepiuta, o se auala tuusaʻo i le mamafa.

Afai o le dyslipidemia e maua i se tagata matua poʻo se tamaititi, o togafitiga e le o se vailaʻau. O togafitiga o togafitiga e fuafuaina e le le amanaiaina o le faagasologa, o le i ai ma le tikeri o suiga i le atherosclerotic, pathologies e fesootai ai. O auala e faʻaititia ai le "leaga" cholesterol i le toto e mafai ona faapenei:

  • suiga o olaga
  • meaai
  • togafitiga fualaau faasaina
  • togafitiga faʻapitoa.

Le faʻaaogaina o fualaau faʻatau

O suiga laitiiti i le lipid profile, o se tulafono, e le manaʻomia se togafitiga fualaau. O le galulue faatasi ma i latou e fesoasoani i meaʻai ma le fetuunaiga o le olaga. I le maualuga o le cholesterol, e tatau ona e lafoaia nei oloa:

  • meaʻai vave
  • sausage, falaoamata, oloa e leʻi maeʻa,
  • meaʻai gaʻo
  • pata maualuga ma pata susu,
  • vailaau faʻasaʻo vave (fale teu meaola),
  • ava malosi

O meaʻai uma e aofia ai meaola manu e faʻasaina, ae o le suauʻu manogi ma le sami e faatagaina, sei vagana ai le pala. O fua o le sami o loʻo mauʻoa i gaʻo eletise o le omega e le faʻamatufaina e mafai ona faʻaititia le maualuga o le "leaga" cholesterol. O gaʻo o fualaʻau o loʻo maua i fatu ma fatu lili e tutusa lava le meatotino. O nei oloa e mafai ona faʻaumatia e aunoa ma le fefe - latou te le siitia le cholesterol.

E le gata i lea, faatasi ai ma le dyslipidemia, e taua le faaaofia ai o le fou poʻo le palu, tao tao, fualaʻau 'aina i le taumafataga. E fusifusia lelei le fiva cholesterol o loʻo i totonu o le lala. O se punavai lelei o polotini o iʻa ma meaʻai suamalie:

Ae ui i lea, e le tatau ona faʻatapulaʻaina oe lava i meaʻai. E taua le toe mafaufau i le ituaiga olaga, e tuu ai le nicotine (ulaula), ava malosi, meaʻai. Afai e te mamafa, e tatau ona e taulimaina. Faʻatasi ma le dyslipidemia faʻatoʻa ma le lua, o mea taua e tatau ai, e taua le faʻaʻalositino i taimi uma, ae le faʻaumatia le tino. E mafai ona faʻaalia le polokalame faʻaleagaina o le kenera e ala i le le tausisia o le faigamalo o le galuega ma le malologa, faateleina le popole popole, faʻalavelave masani. E taua le taulaʻi faapitoa i lenei mea.

Fomaʻi Faʻasoifua Faʻatera Metotia

Afai e le lava le auala e le faʻamalositino - o le tagata maʻi ua matua faateleina le "leaga" cholesterol, atiaʻe le atherosclerosis, ei ai faailoga vaaia o le hypercholesterolemia - e le mafai ona e faia e aunoa ma fualaau. Mo lenei faamoemoe, o fualaau o vaega nei e masani ona faatonuina:

  • statins
  • fibrates
  • tagata faʻasalalau o meaola eleʻele,
  • cholesterol absorption inhibitors,
  • omega-3 FUAFA (polyunsaturated fatty acids),
  • nicotinic acid.

O le mea e sili ona masani ona faʻamatalaina o fuainumera ma le siakiina o meaola suamalie. O le mea muamua na faʻaleleia le faʻaumatia o lipids, faʻalavelaveina ai a latou faʻasologa i le ate, ma i se faʻaopoopoga, faʻaleleia le tulaga o le totonugalemu o le toto (intima) o toto toto, ma tuʻuina atu ai se aʻafiaga faʻamaʻi-inflammatory. O le sili ona lelei o atorvastatin, rosuvastatin, simvastatin, lovastatin.

Afai o fualaau o le vaega muamua e le mafua ai se faaitiitia o le "leaga" cholesterol, e faaopoopo atu ai ia i latou le sailia o mea inu talo. O togafitiga faapena e aoga tele, ae e maua ai ni aʻafiaga ogaoga. E le afaina ai le gaosiga o le gaʻo ma le cholesterol. Latou te faʻafeiloaʻi le kulimi pipi i le lumen o le manava ma faʻamalosi ese ai. O le ate i le tali i lenei mea e amata ona faʻamalosi faʻamaopoopo le keke fou, lea e faʻaumatia ai le cholesterol. Ma o le maualuga o lenei lipid ua faaitiitia. O nei tagata sailiili o aseta alumini o loʻo faaaogaina:

Afai o le maualuga o le triglycerides i le toto e maualuga, ua faatonuina le fibrates. O nei vailaʻau faʻateleina maualuga le maualuga o le HDL, o loʻo i ai le aafiaga antiatherogenic. O le vaega e aofia ai le filo, afa, ma le vaeluaga.

Faʻaititia lelei le "leaga" cholesterol ma omega-3 FAʻAFA, ma le acidic nicotinic (niacin) ma isi vitamini B. O le suauu iʻa e mauʻoa i le gaosiga o le omega. E mafai ona e maua i ni aofaiga tele e ala i le 'ai o iʻa.

O isi fualaau o filifiliga mo le dyslipidemia o le faʻamaonia o le absorption o le cholesterol. E faʻatapulaʻaina le aoga, aua latou te le aʻafia le suauu o le cholesterol e le tino, ae naʻo le fusifusia ma le aveesea o gaʻo mai meaai. Na o le pau le tagata faatagaina o le vaega o Esetimibe.

Ae peitai, e le o fualaau uma o vaega ua taua i luga e fesoasoani, ma o nisi o gasegase (tamaiti, tamaitai maitaga) e matua solia. Ona manaʻomia lea o togafitiga faʻapitoa mo le faʻamalosi o le dyslipidemia. Ia faia i auala nei:

  • UFO toto
  • hemosorption
  • tagi,
  • plasmapheresis
  • mulimuli ane.

O nei metotia uma o masini. O lona uiga o le "gaioiga" o le toto i fafo atu o le tino o le tagata maʻi, e faʻamoemoe i le filiga, faʻaleagaina poʻo le faʻamalosiina ma le aveesea o le cholesterol ma isi vaega o lipid.

Po o le a lava le natura o le tupu mai o le dyslipidemia, e taua i taimi uma le manatua e uiga i le puipuiga. O le a fesoasoani i le puipuia poʻo le faʻatuai ma faʻaitiitia le tulaga o lenei tulaga faʻaleagaina. E taua le faʻapipiʻi lelei o se meaʻai, aloese mai amio leaga ma le atuatuvale, aua neʻi galo e uiga i aʻoga faaletino.

Le lelei le taumafa ma le vaivai o le tino

O vaega nei e lua o le tupe siliva e tasi.

Mea taumafa: o tagata gasegase e leai se taimi e lelei ma lelei ai, kuka. O meaai tuʻulaʻau, meaʻai vave, meaʻai talafeagai ma isi oloa faʻapitoa o "meaʻai faʻanatura" faʻaonaponei, e le mafai ona taʻua o meaai i mataupu faavae.

O le mea lea o le sili atu o meaʻai o gaʻo i le tino. E le gata i lea, o le taua o mea taumafa e matua laitiiti lava ma le tele o lipids. O le mea lea o le lagona faifaipea o le fiaʻai, o le manaʻoga e toe fai taumafa.

Ua tapunia le liʻo. O le tele o le gaʻo e mafua ai le gaosiga o le malosi. Peitai e leai se mea e tuʻuina ai, aemaise lava i se olaga masani.

O le mea lea o le taamilosaga tele i totonu o le toto, ona teu ai lea i le ituaiga o masini.

Faʻaleagaina o le gaʻo o le tino i le tino

Le mea taua lona lua. E faʻaalia mai i le le lelei o faʻamalosi o femalagaiga e faʻafefe ai lipid i totonu o le tino ma faafitauli i le teuina (teuina).

O nei vailaʻau faʻamalosi e matua palasi, faigofie ona faʻaumatia ma faʻaumatia, ma tuʻu ai le cholesterol i tua.

E tusa lava pe lelei le fegasoloaiga o le tino, e ese mai le talaaga o le gaioiga malosi, ei ai faafitauli i le maualuga o se vaega atoa o mea.

E masani lava o se faiga faʻavae, ae o lona mauaina e mafai. O le tele lava o taimi, o ia faafitauli e alu i se tagata e maua i le maʻisuka, o le leai o se tino.

O nei faiga e lua o se vaega autu o se faavae.

Ma le isi, o le faagasologa e alu i se mamanu se tasi.

Oona gaʻo tele e tafe i le toto. Luga o le lipids i luga o pa puipui. Faʻamau ma faʻailoga mea uma. O mea ua taua. E le o taimi uma e filifili ai cholesterol. E tele isi ituaiga o mea gaʻo.

E le gata i lea, o le tafe toto e afaina, o okeni e afaina mai le le lava o le okesene ma meaʻai. O lea o faafitauli ma le galuega a le faiʻai, fatu, ma le faateleina o le toto.

O aʻafiaga o tulaga lamatia, e aofia ai le fatu fatu ma le taʻavale, ua tupu tele.

Malamalama i le masini e talafeagai mo le malamalama i le faagasologa o atinae. A aunoa ma lenei, e leai se togafitiga lelei.

Pepa o Dyslepidemia

E mafai ona tatou iloa foliga o le dyslipidemia, faʻavae i luga o ni taʻiala se tolu. E taua le amataina i le mea e fai ai le pathogen.

  • Peraimeri fomu. Ua avea ma taunuuga o le mamafa o le tamaoaiga. E toe fai foʻi, e tusa lava pe i ai ni aiga e iai se faʻafitauli faapena, ma le puipuia lelei, e mafai ona aloese mai le toe faia o le tulaga le lelei.
  • Faʻailoga lua.atiae e pei ona mauaina, e le o le tulaga masani, leai se maualuga nai lo isi, tuinanau. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se iʻuga o le maʻisuka, hypothyroidism (faafitauli i le thyroid gland). O le puipuia e tuʻuina atu ai se manatu i le mataupu, e ui lava e toetoe a le mafai ona malamalama i le mea ua avea ma mafuaʻaga autu. O se faʻalavelave atoa o le solia o tulafono e faia ai se matafaioi.

O le iloiloga lona lua o le faʻavasegaga o le umi ma le natura o mea faʻaleagaina:

  • Manatu feaveai pe le tumau. Faʻafeiloaʻi i faʻafitauli i se taimi le tumau. A maeʻa le faʻaaogaina o le tele o le gaʻo, o mea uma lava e faʻamavaeina na o ia lava. A aunoa ma togafitiga faafomaʻi.
  • Tulaga tumau. E sili atu ona faigata. E masani ona fesootaʻi ma le faagasologa o se togafitiga faʻaleaga. Manaomia togafitiga, faʻaaoga malosi o vailaʻau.

I le faaiuga

O le Dyslipidemia o se maʻi le gasegase. Aemaise lava, o ituaiga eseese o gaʻo gaʻo e mafatia.

O le tele o nei mea sese e oʻo atu ai i le atherosclerosis, ma e ala mai i le tuusaʻo i pathoces o le fatu, toto toto, faiʻai, ma isi totoga.

O faʻamatalaga faʻamaonia e lamatia ai le le atoatoa poʻo le maliu. O le mea lea, 'aua le faʻaeteete i faʻatalanoaga faifai pea.

A itiiti i le tasi i le 6 masina e tatau ona e asiasi i se fomaʻi, faia se suʻega o le toto ma le biochemistry.

  • O le European Society of Cardiology (EOK) ma le Sosaiete a Europa a Atherosclerosis (EOA) o loʻo galulue i le suʻesuʻega ma togafitiga o le dyslipidemia. Fautuaga ile falemaʻi.
  • M.V. Ezhov (Moscow), I.V. Sergienko (Moscow), D.M. Aronov (Moscow), G.G. Vaʻai
    (Moscow), N.M. Akhmedzhanov (Moscow), S.S. Bazhan (Novosibirsk). Faʻamatalaga ma le faasaʻoina o le lipid metabolism maʻi ina ia puipuia ma togafitia ai le atherosclerosis. Lotu Rusia VI iloiloga.
  • FAAOPOOPOGA O LE COOPEAN SOCIETY OF CARDIOLOGISTS AND THE EUROPEAN SOCIETY OF ATHEROSCLEROSIS FOR THE TREATMENT OF DYSLIPIDIA. Rational Pharmacotherapy i le Cardiology 2012, talosaga Nu. 1.

Tuua Lau Faamatalaga