Menopause ma le maʻisuka

O le faʻataʻitaʻiga o se tulaga o le tino o le tino lea e fesoʻotaʻi ma le paʻu mausali o le tele o hormones o feusuaiga. O le mea moni, o ia suiga ei ai le aafiaga sili ona ogaoga i le galuega a le tino atoa i lona atoaga, e aofia ai le faʻasaina o le maʻisuka ma isi maʻi o le endocrine. E le o se mea faalilolilo o tamaitai e 50 i le 60 tausaga e masani ona feagai ma le maʻisuka. I lenei itu, e matua fautuaina lava e talanoa i auiliiliga auiliili e uiga i le moaopa, o le maʻisuka ma le mafutaga o tulaga ua tuuina atu.

Mo le tele o tausaga sa ou suʻesuʻeina le faafitauli o DIABETES. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ua ou faanatinati e taʻu atu le tala lelei - ua mafai e le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ona atiaʻe se vailaau e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei vailaʻau o loʻo latalata i le 100%.

O le isi tala fou: o le Matagaluega o le Soifua Maloloina ua malupuipuia le taliaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau atoa o le fualaau faasaina. I Rusia ma le CIS atunuu o le maʻisuka muamua mafai ona maua se fofo NO .

O mafuaʻaga autu o le maʻisuka i le taimi o le misa

E mafai ona tuʻufaʻatasia le maʻisuka ma le maʻisuka ona o se uiga lelei mo le suiga o tulaga o le toilalo i totonu o le tino. O le mea moni o loʻo faʻamatalaina e le mea moni e faapea, e faaopoopo i le faʻagesegese ma le faʻaitiitia o galuega masani a ovaries, o isi suiga o le physiological e tutupu i totonu o le faʻavae o le misa. E tutusa foi le faaaogaina i le tikeri pito i lalo o le gasegase o follicles i vaega na gaosia saʻo e le pituitary gland. I le tautala ai i lenei mea, faʻalogo i:

  • faʻalavelave i le gaioiga o vaʻa toto, e taua o le solia o le tikeri maualuga o le amio, o se suiga i le mamafa
  • faʻalavelave i le galuega o le fatu fatu, lea e mafua ai le faʻavaivaia o le galuega o le myocardial. Faʻafuaseʻi o lenei mea e aʻafia ai le faaletonu o le tino atoa i le lautele,
  • mamafa tele.

O le isi itu o faailoga leaga ia e fesootaʻi ma le fausaga o le ovi. O le mea lautele, o nei mea uma o loʻo faʻaalia ai le matua o le tino o le tagata, lea e masani ona taʻua e fomaʻi se tulaga inisalini-mausali. Aʻo talanoa e uiga i le misaopaʻi ma le maʻisuka, ou te manaʻo e faʻamatala atili auʻiliʻili nisi o faʻapogai faaopoopo o le faʻaleagaina o le maʻi.

E pei ona e iloa, o se faailoga iloga o le maʻisuka o se faʻaopoopoga pe faʻaitiitia i le fua o le kulukose i totonu o le toto.

Latou te aafia ai foi le musika o le tino ma le ate. O le faʻaititia ona o le faʻaititia o le fua faatatau o faʻataʻitaʻiga o feusuaiga, o suiga ia i latou e aʻafia ai le faʻalavelave o le le lelei o le gaosia o le tino o le hormonal ma le faapalepale o vaega o le tino i le kulukose.

O ia suiga e mafai ona aofia ai le faateleina o fua faatatau o le gaosiga o le androgen, faʻamalolo poʻo le faʻaleagaina o le lipid metabolism. Soʻo se suiga o le suiga e masani lava ona mafai ona faʻamaʻo saʻo i le tulaga o le moa, lea o se isi faʻamatalaga o le sootaga i le va o le maʻisuka ma le misa.

O aʻafiaga ole maʻisuka ile moa

O le maʻisuka na mafua ai le amataga o le moa muamua muamua. I le tele o mataupu, o lona amataina i fafine ei ai se faʻafitauli faapena e tupu i le 49 tausaga. I le ituaiga muamua o le maʻi, o faailoga muamua o le faamutaina o galuega a le ovarian e faailoa i le 38-40 tausaga. E mafua lenei mea ona o le maualuga maualuga o le kulūkose i le tino o le tagata, e sili atu nai lo le taua o le inisalini e gaosia. O lenei mea e sili ona leaga e afaina ai le tino o meaola, ma le pituitary gland ma le hypothalamus. E le gata i lea, e le tatau ona galo ia i tatou le paʻu o le tino, lea e le itiiti ifo le aʻafiaga i le faʻaleleia o le tino.

O faʻamatalaga o le faia o le faitioga ia i latou lava ei ai ni eseesega mai mea o loʻo feagai ma fafine ma le maualuga o le kulukose. I le tautalagia e uiga i lenei mea, o tagata atamamai e gauai atu i le mea moni e faapea:

  • i le mea muamua o mea e taʻua o le urogenital o le maʻisuka ma le misa,
  • afu mucous mūmū e tutupu, lea e faʻapipiʻi ma le vevela ma se lagona mu muʻa. E mafua lenei mea ona o le televave o le atrophy o membranes ma le taofiofia o le tulaga puipuia - i le lautele atoa ma le lotoifale,
  • le fuataga maualuga o le kulukose i le urine, lea e tuufaatasi ma le masani ona manaomia mo le urination, e taua,
  • o mafuaʻaga na mafua ai le faʻaleagaina o le tulaga o puipui o totoga na tuʻuina atu. O lenei mea e sili ona faafaigofieina ai le ala mo le ulu atu o se leona pipisi.

I le tautala e uiga i le aʻafia o le maʻisuka i le misa, e le mafai e le tasi ona matauina se faʻaitiitia o le libido. Mo fafine ei ai le toto maualuga, o le manaʻoga mo feusuaiga e mafai ona faateleina. O le maʻisuka e aafia ai e le gata o le atinaʻeina o le matutu, ae faʻapea foi le faʻapipiʻiina o le mumū i totonu o le vaʻai vavalalata. E mafai e se fafine ona maua le tiga i taimi o feusuaiga. O lenei mea, faʻatasi ma faʻamaoniga faʻapitoa, e le faʻateleina ai avanoa o le toe maua o le tui i le maʻisuka.

Ia faaeteete

E tusa ai ma le WHO, o tausaga taʻitasi i le lalolagi e 2 miliona tagata e maliu mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli. I le leai o se lagolago talafeagai mo le tino, o le maʻisuka e oʻo atu ai i ituaiga eseese o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻavave ona faʻaleagaina le tino o le tagata.

O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai: gangrene faʻamaʻi, nephropathy, retinopathy, maʻi o gaʻo, hypoglycemia, ketoacidosis. O le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tumutumu oona. I le toetoe lava o mataupu uma, o le maʻisuka e oti, tauivi ma se maʻi tigaina, poʻo le liliu atu i se tagata moni ei ai se faʻafitauli.

O a mea e fai e tagata e maua i le maʻisuka? O le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ua manuia i le faia o se vaifofo lea e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka.

O le polokalama fomaʻi o le "Healthy Nation" o loʻo amata nei, i totonu o le faʻavae lea ua tuʻuina atu ai lenei vailaʻau i tagata uma o le Russian Federation ma le CIS NO . Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻii le 'upega tafaʻilagi aloaia a MINZDRAVA.

O lagona tiga i le eria o le fatu e faʻalavelave tele ai nai lo o faʻaalia tutusa i le pito i luga o le ulu e masani lava mo le misaopa. O le sili atu o le glucose ma le vaega o le hormonal e mafua ai le vave vave ona maua o maʻi, le tupu o tachycardia ma le teuina i le vaega o puipui o toto toto. Faʻatasi ai ma le maualuga o le suka suka, o faʻamaoniga e tuʻuina mai i le taimi mulimuli o le moa. E matua fautuaina lava e gauai atu i nisi faʻamaoniga faaopoopo o tulaga faʻaleagaina ua tuʻuina atu.

O a isi faʻamaoniga e fesootaʻi ma faʻamaʻi e lua?

O le a faʻapipiʻiina faatasi ma vaʻa e tutupu i le vave o le fatu ma faʻauʻu i se afu malosi. O faailo na tuʻuina atu mulimuli, e tatau ona manatu o le pa'ū o le estrogen ma le inisalini. O le tele o testosterone ma triglycerides, o le uiga o le faamaʻi, e tatau ona manatu e leai ni mea taua.

O le faʻavaivaia lautele o le setete o ponaivi e mafai ona tupu, lea i le tulaga tuʻuina atu e faʻalagolago i le vaega mamafa. Faatasi ai ma le tele o fua faatatau, e le o fesootai ma soʻo se natura taua, e pei o se aofaiga sili ona lelei o mea faʻapipiʻi. Menopause ma le maʻisuka e mafua ai le maʻisuka e aafia ai le faateleina o le osteoblast (vaega e faamalosia ai le fausaga o ponaivi). E tupu lenei mea ona o le gaosia o hormones i feusuaʻiga e ala i gaʻo gaʻo ma le faʻateleina o le mamafa o le vaega o le hormonal.

Vaega o togafitiga mo le maʻisuka ma le misa

O le maʻisuka ma le misa, e foliga mai e tasi, e mafai ona sili atu le malosi o le soifua manuia. O le tautala i lenei mea, e tatau ona maitauina e faapea:

  • ia faʻamalieina le tulaga o le maʻisuka, i se tulaga aoao, o tagata tomai faapitoa e fautuaina faleopathic ma tino-kemikolo,
  • o loʻo matou talanoa e uiga i vaega e pei o Remens, Tsi-Klim, Klimaktoplan ma le tele o isi,
  • e le o faʻamalamalamaina i se faʻamalosiaga lelei i luga o moaopausal.

I lenei tulaga, e iai se manaʻoga mo togafitiga ona o hormoni, o le taliaina e tatau ona talanoaina ma lau fomaʻi.

O.R. Grigoryan, M.B. Antsiferov, I.I. Tamamatua

Setete o le malo Endocrinology Scientific Centre o RAMS.

O nei taʻiala ua faʻaalia ai se faʻaonaponei faʻaonaponei i le faʻaaogaina o le togafitiga o le hormone, faʻapitoa i le falemaʻi, metabolic ma hormonal foliga i fafine ei ai le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 i taimi o tamaʻitaʻi ma tina meli. O fautuaga ua faamoemoe mo fomai, fomaʻi ma fomaʻi.

I tausaga talu ai nei, o le amataina o le togafitiga o le hormone (HRT) i le togafitiga faafomaʻi ua mafai ai ona faʻaitiitia le faʻaalia o le manopausal syndrome, faʻaleleia le tulaga lelei o le ola o fafine, ma puipuia ai le faʻaleagaina o le gasegase e pei o le atherosclerosis ma le maʻi Alzheimer. Ae ui i lea, i le taimi nei, o le togafitiga o suiga i le hormone i fafine e maua i le maʻisuka (DM) e leʻi faʻaogaina lona tulaga sao i togafitiga faʻapitoa. O mafuaaga autu mo le le lelei o uiga o fomai ma tagata gasegase e maua i le maʻisuka i le togafitiga faafomaʻi, o le muamua, o le leai o se fesootaiga vavalalata vavalalata i galuega a fomaʻi-gynecologists ma endocrinologists, ma le lona lua, o le talitonuga masani o tagata maʻi ma fomaʻi o le togafitiga o le hormonone ma le maʻisuka e le fetaui . Ae ui i lea, o le taimi o le maʻisuka ituaiga 2 e matua faateleina i tamaitai e sili atu i le 50 tausaga, ma o le tulaga lautele o lenei faamai i tagata mamaʻi e 55-64 tausaga o le 60-70% le maualuga nai lo alii. O nei mea uma o loʻo faʻaalia ai le manaʻomia mo le atinaʻeina o lenei taʻiala, le faʻaaoga lelei o mataupu faʻavae faasaienisi mo le fuafuaina o le togafitiga o le homone i le faʻataʻitaʻiga i fafine e maua i le maʻisuka i le galuega a fomai o mea eseese.

O taiala ua tuʻuina atu mo fomaʻi, endocrinologists, fomaʻi. Latou te aoteleina manatu faʻaonapo nei e uiga i avanoa o le togafitiga o le homone i le puipuiga ma le togafitiga o faʻamaʻi o le estrog-deficient natura o fafine o loʻo maua i le maʻisuka i le taimi o tamaʻitaʻi ma tina meli. Mai le vaaiga o le endocrinology prophylactic, o togafitiga ma togafitiga e tuʻuina atu e faatatau i le vave ma le tuai o faʻaaliga o le manopausal syndrome i lenei vaega o tagata gasegase.

Le faʻamaʻi o le maleopausal syndrome i fafine e iai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2

O le maʻisuka ituaiga 1 (ituaiga 1 maʻisuka) e tupu i le 5 i le 10% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O le faʻavae o lenei faʻamaʻi o le faʻafanoga lea o suauu o le pancreas ma le atinaʻeina o le le atoatoa o le insulin. O se mea na mafua mai i lenei faʻamaʻi e le masani ona iloa. Ae peitai, o loʻo iai se mafutaga ma HLA haplotypes (HLA DR3-B8, DR4-B15B15C2-1, C4, A3, B3, Bfs, DR4, Dw4, Dow6), ma autoantibodies i le pancreatic b-cell antigen. O loʻo faʻaalia i se vave vave, e tele lava i le ketoacidosis ogaoga. I fafine o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 1 ma oʻo atu i le vaitau o le 35-45 tausaga, i le tele o taimi, o faʻafitauli o suiga eseese i le tino o le retinopathy o le maʻisuka, nephropathy, polyneuropathy, ma isi.

Tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 mo le 90 - 95% o le aofaiga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. O lenei faʻamaʻi e amataina lemu, e masani lava ona aʻafia i le pito i tua o le oona, ma o le matua o lona amataga ua maeʻa le 35 - 40 tausaga. O le taimi o le maʻisuka ituaiga 2 i fafine e 60-70 tausaga o le 10 - 20% ma le 3 - 5% i le 40 - 50 tausaga. O le 80-tausaga le matua o le matua e faateleina le numera o fafine ei ai le maʻisuka ituaiga 2 i le faitau aofaʻi e tusa ma le isi 17-20%.

O le pathogenesis o le maʻisuka ituaiga 2 e faʻamoemoeina e ala i ni auala autu se lua: o le inisalini ma le faʻaleagaina o e - suauu. O se tamaitai faʻaonapo nei e faʻaaluina le tusa ma le lona tolu o lona soifua i se tulaga o le meli mulimuli, ma o le vaitausaga lenei o le maualuga o le maʻisuka ituaiga 2 ma le gaʻo, e mafai ona tuʻufaʻatasia ma le manatu o le "menopausal metabolic syndrome" (MMS). O le mea lea, e tatau i lōia taʻitasi ona i ai se manatu i suiga o le falemaʻi, suiga i le tino ma le hormonal lea e tupu i lenei vaitau i le tino o se fafine e maua i le maʻisuka. Ua i ai i le vaitaimi o le taimi muamua, o loʻo i ai se faʻaititia o tausaga o galuega a le ovarian, o le faʻaogaina o le mea e faʻaaogaina, o le suiga o le siakiina o le hormonone e ovaries ma le lagona o faʻalavelave i gonadotropins. I le faaopoopo atu i le faʻaitiitia o le physiological i le estrogen, o le MMS e aofia ai faʻafitauli o le gaosiga o le gaʻo, gasegase maualuga, faʻalavelave o le hemostasis, oona, osteoporosis poo osteopenia. E le gata i lea, o le paʻu o le estrogen i le moaopause e fesoʻotaʻi ma le faateleina o le numera o aʻafiaga o aʻafiaga mo le atherogenesis, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le IHD, toto maualuga, ma tafe. Ma o le soifua matua o le physiological e mafai ona mafaufauina o se inisalini-faʻasao tulaga.

O le atinaʻeina o le hypergonadotropic hypogonadism o le uiga lea o le laasaga mulimuli ane. O le faiga o le neuroendocrine maʻi i le tulaga o le hypothalamic ma le limbic system i lenei vaitau e aofia ai le faaitiitia o le dopaminergic tone ma le faateleina o le leo noradrenergic, lea e fesootaʻi ma se faaitiitia i le opioidergic o le b-endorphins ma le pa'ū i le gaoioiga a le serotonergic system. Faʻaaliga faʻapitoa o le faʻalavelave o le faʻaogaina o le tino: faʻavevela vevela ma le vevela tele, o le atinaʻeina o le maualuga ma le gaʻo, suia o lagona, atuatuvalega, atuatuvale, tiga o le ulu. O faʻamaʻi faʻamaoni e faʻaalia ai le le mautonu i le gaioiga o le tino.

O le matafaioi autu i le faʻatinoga o le neuroendocrine o loʻo faia e neurosteroids, o lona aafiaga atonu e mafai ona iloa e ala i le faʻamalosia ma le faʻalavelaveina o le gaioiga o tagata faʻalogo mo le g-aminobutyric acid o le ituaiga "a" (GABAa). O le mafuaʻaga mulimuli e mafua ai le faʻaluaina o faʻamaʻi o neurons ma se faʻaititia i le maualuga ole CNS. I lenei itu, i le vaitau o le taamilosaga, e le gata o le toe fetuunaiga o le physiological e tupu, ae faapea foi le mafaufau, lea e tatau ona amanaia pe a faasaʻo ma taofia faʻamaoniga o le manopausal syndrome. E pei ona maitauina, o le aʻafia o le maʻisuka ituaiga 2 e matua faateleina i tagata gasegase e sili atu i le 50 tausaga ma sili atu ona taatele i tamaitai nai lo alii e tutusa tausaga. E ono mafai ona iai se aafiaga mautinoa o le faia o le maʻisuka i le faateleina o le maʻisuka i lenei vaitau o tamaitai.

E iloa lelei o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ua fuafuaina e ala i fegalegaleaiga i le maualuga o le tino maso (faaitiitia le maualuga o le postline), o le ate (faatumauina o le anapogi glucose) ma b-sel o le pancreas (faasee o le aofaiga manaomia ole inisalini). Mai i le mea e foliga mai ai meaola, o le inisalini e gaoioi ai le phosphorylation o le atigipusa, faatasi ai ma le phosphorylation o mea e maua mai tyrosine - o le tele o mea e maua ai le insulin (mo se faataitaiga, IRS-1, IRS-2) ma le tele o ituaiga phosphatidylinositol-3 (PI-3) kinase.O le faaitiitia o le lagona o le b-cell receptors e faaleagaina ai le glucose-faaosofia ai le manava o le inisalini (ae le o le L-arginine-faaosofia ai le manava insulin) ma e taitai atu ai i le atiaʻe o le faapalepale i gaʻo gaʻo (NTG) poʻo le maʻisuka ituaiga 2. E le gata i lea, i le vaitaimi o le meli, e manaʻomia le inisalini e faʻatonutonu ai le gaosiga o le kulukose i le ate, ma lona faʻamalologa e f-sel e totogi mo le teteʻe i lana gaioiga i le maualuga o maso ma le ate.

I tausaga talu ai nei, o se fesoʻotaʻiga na matauina i le va o le inisalini ma le hyperandrogenemia. E tusa ai ma a tatou sailiga, e 80% o fafine ua i ai i le taimi nei le faaletonu o le gasegase o le gaosiga o le gasegase e maua ai le maualuga o le sex-bonding globulin (CVG) i fafine o le postmenopausal ma le faateleina o le testosterone free o le satauro e tutusa ma le faʻamalosia o le insulin. Laititi maualalo o le CVH ma le inisiua o le visceral e iai se faʻaleagaina atili i le faʻamalosia o le inisalini. I le faʻaopoopoga, o le hyperandrogenism i fafine postmenopausal e mafai ona mafua ai le faʻamalosia o le inisalini, lea e mafai ona oʻo atu ai i le hyperandrogenemia ona o le gaosiga o androgens e ovaries ma le faaitiitia o le gaosiga o SSH e le ate i le talaaga o le hyperinsulinemia.

O le gasegase visacral e fesoʻotaʻi tuusaʻo foʻi ma le setete o le inisalini. O le manuʻa o le visceral o se tulaga lea e maua ai le gaʻo o le introperitoneal i le ate, suia ai le auala o le toto toto. O le siama o le siama o le tino e sili atu lona malosi nai lo gaʻo gaʻo. A maeʻa le faia o le misa, o loʻo i ai le faateleina o le tele o le visceral fat, lea e mafai ona aafia ai gaioiga faʻasolosolo, e tusa lava po o le a le mamafa o gaʻo gaʻo.

Talu ai nei, ua tele le taulai atu i le lipid metabolism disorders, ona o le mafuaaga sili ona lamatia mo le atiaʻe o le atherosclerosis i tamaitai e sili atu ma le 50 tausaga. O le tetee atu o le tino i le inisalini e faʻalagolago i le kulukose ma le faʻaaogaina o le inisalini o mea gaʻo gaʻo (NEFA) e le faʻamaoniaina, e fesoʻotai tonu lava ma tulafono faʻaletonu ole lipids ma lipoproteins. Plasma NEFA o le lipolysis muamua o oloa o triglycerides i le tino o le tino (Fig 3). O le faateleina o le maualuga o le inisalini ina ua uma ona taumafa e masani ona taofia le NEFA o le toto plasma e ala i le inosia o le lipase-sensitive sensitive lipase, faapea foi le enzyme e nafa ma le lipolysis.

O le inisalini e mafai foi ona faʻaitiitia ai le maualuga o le plasma NEFA, faʻalauteleina lo latou toe faʻaleleia i le tino o le tino ina ia mafai ai ona faʻapipiʻi siama. I tagata gasegase e tetee i le malosi o le inisalini i luga o le lipolysis o le tino, ua faateleina le maualuga ole NEFA. O le faʻamalosia o insulin e aʻafia ai le metabolism o le estrogen, e faʻaitiitia ai le faʻaleagaina o latou aafiaga. O lenei tulaga matautia e mafai ona faamatalaina ai uiga ese o tane ma fafine e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e atiaʻe le atherosclerosis: o le i ai o le faamai e faateleina i le 3-4.5 taimi le lamatiaga o le atiaeina o le IHD i tamaitai, ma e na o le 1.2 - 2.5 taimi i alii.

Menopausal syndrome i fafine e maua i le maʻisuka

I fafine ei ai le maʻisuka ituaiga 2, o le amataga o le misaopaʻi e tupu i le matua o le 47-54 tausaga, o le maleopause e tupu i le 46-55 tausaga, o le umi o le umi o le mamafa o le 36-40 tausaga, ma le umi o le moapo e 3.5 - 4.5 tausaga. I le 80% o tagata gasegase, e iloa ai le ogaoga o le manopausal syndrome. I lenei tulaga, o faitioga o se laau-veget vascular nature. I le 60% o tagata gasegase, o le amataga o le misaopaʻi e tupu i le tautoulu o le tautotogo e oʻo i le talaaga o le faʻasalaga o le maʻi faʻamaʻi, e matua faʻaleagaina ai lona ala. E manaia le maitauina o le 90% o fafine e maua i le maʻisuka ituaiga 2, ao lei faia le misa (i lalo ifo o le 40-45 tausaga), o le vaitaimi o le maeʻa o le faʻatonuina o galuega e le eseese mai a latou tupulaga soifua maloloina. I le 56% o fafine ei ai le maʻisuka ituaiga 2 e 50 i le 54 tausaga, o le moaopaʻi e tupu i totonu o le 6-12 masina mai le amataga o le maʻi. I le 86% o fafine e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o faitioga mai le urogenital tract e oʻo mai muamua. E tusa ai ma a tatou sailiga, e 87% o fafine e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e faitio i le mago, sasaina, ma susunuina i le vavao, 51% mo dyspareunia, 45.7% mo le cystalgia, ma le 30% mo le le tumau o le maʻi. E afua mai i le mea moni e faapea, o le faʻaitiitia o le estrogen i le maeʻa ai o le moaopa e taʻitaʻi atu ai i le alualu i luma o le tino i le mucous membrane o le urethra, vagin, vevela, mea faʻapipiʻi o le fola o le pelvic, ma musika periurethral.

Ae peitai, i fafine ei ai le maʻisuka ituaiga 2, e le o le talaaga o le estrogen i le matutua, o se vaega taua i le atinaʻeina o maʻi urinary e faia e: faʻaitiitia le puipuiga, glucosuria umi, le atiina ae o le neuropathy visceral ma le faaleagaina o le vevela. I lenei tulaga, ua fausia ai se vevela vevela, uila o le urodynamics, ma o le maualuga o le mimi o totoe o le a faasolo ina faateleina, lea e maua ai tulaga lelei mo se maʻi maualuga. O faagasologa nei e mafua ai le fausia o se vevela vevela.

E masani lava, o mea uma o loʻo faʻamatalaina faʻatasi ai ma lagona ogaoga faʻalagona e mafua ai le faʻaitiitia o manaoga tau feusuaiga i le 90% o fafine. Faʻatasi ai ma lenei mea, o le urogenital disorders e muamua taʻitaʻia ai i le dyspareunia, ona oʻo ai lea i le le mafai ona faia ni feusuaiga, lea e faʻaauau atili ai le tulaga faʻavaivai na mafua ona o le matua o tausaga. O faʻalagona ma mafaufau faʻalauiloa o le manopausal syndrome (CS) e maua i le toetoe lava o fafine uma e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma mafua ai, muamua, e ala i le i ai o le faʻamaʻi faʻamaʻi, faapea foi le hyperandrogenemia.

E mafua mai i le mea moni o le hyperinsulinemia e taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le gaosiga o le SSH i le ate, faʻapea foʻi ma le faateleina o le gaosiga o androgens e ovaries. Faʻaaliga Vasomotor o le maleopausal syndrome i le 80 - 90% o fafine e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaalia le vaivai (agamalu ma le agavaʻa) ma, e pei o le tulafono, o faitioga o se natura lagona-mafaufau e oʻo mai i luma. O le tele lava o taimi, o faitioga a le tagata e faitioina le soona inu, vevela vevela, lagona o le fatu. I le nofoaga lona lua i fafine e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o faitioga mai le cardiovascular system e oʻo mai i le malamalama, ua iloa i le 70% o tagata gasegase.

Le amataga o le maʻisuka ma le moaopa

O le faʻataʻitaʻiga, lea e tele lava ina afaina ai tamaitai e 50-60 tausaga, o loʻo i ai faatasi ma se suiga i tulaga o mea faʻalogo. O le mea lea, o lenei mea matautia e masani ona faaosofia ai le atinaʻe o le maʻisuka. Ae ui i lea, o fafine e masani ona faʻaalia le faʻamaʻi o le faʻamaʻi, ma o le mea lea e le taua ai.

O faʻalavelave faʻalavelave e aofia ai le faʻateleina o le suavai, vave faʻavavevave, faʻafefe faʻafuaseʻi i le mamafa, tiga i vae, fatu, ma le gastrointinalinal le fiafia. O le mea lea, i le amataga o le misa, e tatau i fafine uma ona maua togafitiga faʻapitoa e taulai i le tausia o le galuega o le pancreas, ma puipuia ai le faʻaalia o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2.

E tele auala e mafai ona fesoasoani i se fafine e aloese ai mai le faʻamaʻi. I le taimi muamua, e talafeagai le faatumauina o se paleni vai, se paleni lelei o le vai:

  1. O se vaifofo o le bicarbonate e mafai ona faʻaleagaina le pancreas, lea e faʻasese ai ituaiga eseese o meaola masani. O le faʻavelaina o le tino e faʻaitiitia ai le gaosiga o le inisalini. Tuʻu i lona faʻasinomaga e aofia ai le atinaʻeina o se maʻi.
  2. O le vai o le vaega lea e aafia ai le felauaiga o le kulukose i siama uma.
  3. E tatau i se fafine i le taimi o le menopause ona inu i se ipu vai i se taimi lata mai i luma o taumafataga ma i le taeao i luga o se manava gaogao. O lenei tulaga e fesoasoani foi e pulea le mamafa.
  4. E tatau ona lafoaia le faʻaaogaina o le sua suamalie suamalie, faatauina mai o le sua, kofe, tii, mea inu ava ma isi.

E le gata i lea, ina ia taofia le atinaʻe o le maʻisuka ma le misa, e tatau i se fafine ona mataituina ma le faaeteete ana meaʻai. I le taimi muamua, e tatau ona e mataʻituina le taumafaina o calorie i aso uma i meaʻai. E tatau foi ona vavae ese mai au mea taumafa taumafa e tele naua mea e mafai ona maua i le gaʻo. O le lisi e tatau ona aofia ai le tele o vine, fualaau faisua, fualaau faisua, lea e aofia ai le tele o elemene, vitamini ma fiber.

E faalagolago lava i le taumafataga. Taimi masani o le taumafataga o meaʻai e fesoasoani i le faʻamautuina o metabolic processes, le vave faʻaaogāina o vailaʻau. E sili ona lelei le 'aina lima i le ono taimi i le aso i ni vaega laiti, e tatau ona itiiti ifo nai lo le tasi. Mo le puipuia o le maʻisuka ma le moa, o oloa nei e tatau ona aofia i le lisi autu:

  1. Tasi, kokoloti, pepa logo, susulu, beets, pi.
  2. Fagaoa oloa mai le falaoa lelei.
  3. Fualaau suamalie.
  4. Meaʻai o le Cereal.
  5. Infusions ma teuteuga na faia mai i le vine, ash ash, hawthorn ma viburnum.

O le taua o le puipuia o le matafaioi e faia foi i le gaioiga faaletino, lea e fesoasoani e faaitiitia le mamafa o le mamafa, faamalosia toto ma musele, ma aveesea ai le cholesterol. O faʻatinoga faʻamalositino e faʻaleleia ai le soifua manuia lautele ma faʻamalosi ai le puipuiga o le tino.

E le o lona uiga e tatau i se tamaitai ona auai i vaega o taʻaloga. O se taunuuga lelei o le a maua ai le afa itula i vasega i aso taitasi.

O gaioiga o le taeao o le a mafai ona aumaia ai sela i le leo, faaleleia atili le toto. Afai e ausia tulaga uma, o le suka ma le moapo e le faateleina.

Menopause mo le maʻisuka

I le avea ai o se tulafono, i le taimi o le misa, ua iloa e se fafine le auala e pulea ai le maʻisuka. Ae ui i lea, o le masiofo ma le maʻisuka o se faʻalavelave faigata tele mo le endocrin system.

O le taimi o le misaopaʻu e masani ona sili atu ona faigata le ala o le faʻamaʻi. E masani lava, mo le vaitau o le misa, o le fomaʻi e fetuunai le fuafuaga togafitiga.

E i ai le tele o faafitauli ogaoga o loʻo feagai ma le maʻisuka i le vaitau aʻo leʻi faia ni taʻavale:

  1. Suiga i tulaga o le hormonal. O le maleopause e faʻatasi ma le itiiti ifo o le gaosiga o le gasegase ma le estrogen. O nei hormones e iu lava ina faamutaina le tuulafoaʻi atoa, lea e faigata ai le pulea o suka. E fautuaina oe siaki lau toto ole kulukose toto.
  2. Puleaina o le mamafa. O le manopause e masani ona mafua ai le mamafa, lea e faʻaleagaina ai le tulaga o le maʻisuka. O se tamaitai i se setete o le muaʻi tafaoga e tatau ona taʻitaʻia se soifua soifua maloloina, o lona uiga, mulimuli i se taumafataga, ia maua se faʻamalositino talafeagai. O le meaai e faʻavae i luga o le taumafa o mea taumafa maualuga i fiber ma le polotini.
  3. Moega o le moe. O se faʻailoga taua o le moaopao o le siʻosiʻomaga, lea o se faʻafitauli faaopoopo foi mo le tino o le tino. O tulaga faigata e faigata ai ona pulea le maʻisuka. Ina ia le faʻaosofia ai le maualuga o le suka i le toto, e tatau i le fafine ona tausisia le tulafono o aso uma. Ina ia faia lenei mea, ia e alu e moe i totonu o se potumoe moega i le taimi e tasi. E sili le lelei le teena o le taimi o le moe. Ae leʻi alu i le moega, e tatau ona vaʻaia ma le faaeteete le potu. O le alaga e tatau foi ona tupu i le taimi e tasi.
  4. O mafanafana vevela o se tulaga pe a maua e se fafine le lagona o le vevela, vevela le vevela. O nei lava faʻaʻailoga e ono faʻaalia ai le faateleina o le maualuga o le suka. O le ulaula, faʻalavelave, ma le kalati e mafai ona faʻamalosia ai le vevela vevela, o lea la e tatau ona alofia ai nei mea.
  5. Faʻafitauli o le maʻi cardiovascular. O le maʻisuka e faʻateleina ai le lamatiaga o le fatu fatu. Menopause o se faʻaopoopoga faʻaopoopo. E le gata i lea, o le mamafa foi e tele sona sao.
  6. Mumu mucosa vavalalata. I le taimi o le menopause, o le maualuga o hormones e pei o le estrogene ma le progesterone e paʻu lemu, lea e mafua ai le magoga vavalalata. O lenei faʻasalaga e mafua ai feusuaʻiga tiga. O le maʻisuka e faʻateleina ai le faailoga aua e afaina ai le toto o le tino. I se fafine maʻisuka, o le faʻaitiitia o le manaʻoga feusuaʻiga e masani ona matauina, faapea foi ma le le lava o le faʻamalolo o le faʻaaogaina masani.
  7. Fesuisuiaʻi taimi masani. O faʻalogoga faʻalagona e manatu o se mea taatele o le aʻafiaga o soʻo se faʻalavelave faʻafuaseʻi. O lenei mea moni e mafua ai le atuatuvale, lea e faateleina ai foi le suka toto. E mafai ona e faʻaaogaina le faailoga ma le fesoasoani o faʻamalositino faapitoa, mo se faʻataʻitaʻiga, vasega yoga mo le maʻisuka.
  8. O fafine e mafatia i le maʻisuka ituaiga 2, o le taamilosaga e amata ile tausaga e 47 - 54 tausaga. O le umi o le umi o le taʻavale e tolu i le lima tausaga. O le mafutaga i le va o auala e mafai ona maua ona o le maʻisuka ma le moaopa na mafua ai le faʻafitauli o le hormonal.

I le valusefulu mataupu mai le selau, o fafine ua maua i le migao o le moaopausal o le matuia faʻamalosi. O le toʻatele oi latou e faitio i faʻamaoniga o le vaʻaiga o le vegetative-vascular nature. I le onosefulu mataupu mai le selau, o le atinaʻeina o le misaopaʻi e tupu i le tautoulu tautotogo.

E taua le maitauina o le 87% o tagata gasegase e faitio i le mumū o le mucosa vavalalata ma le tupu mai o le vevela. I lenei tulaga, o le faʻalauiloa o le mucosa e mafai ona o mai faatasi ma foliga vaaia o ni tamai vaʻa, o le faʻamalologa o loʻo faʻagesegese. E masani foʻi ona aʻafia faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi faʻamaʻi.

I le 30% o tagata gasegase, o le siama ole gasegase e matauina, i le 46% - o faailoga o le cytology. I le faaopoopoga i le faʻaitiitia o le gaosia o le hormone, o le faʻaalia o nei faailo e aʻafia foi i le paʻu o galuega a le puipuia, faapea foi le glucosuria uumi i le maʻisuka. I le amataga o le misa, togafitiga o le maʻisuka e tatau ona saʻo lelei.

Afai e te le amanaʻiaina le auiliiliga o le vaitaimi ma e le faʻaaogaina togafitiga faʻasolosolo e tusa ai ma mea e masani ai i le misa, e mafai ona gaosia ai le vevela, lea e faʻalavelave ai le urodynamics, ma o le aofaʻi o le mimiti toe totoe e faʻaititia.

Ina ia mafai ona faʻaaogaina nei faʻaʻailoga, e tatau ona feutagai ma lau fomaʻi. O le le amanaiaina o le faafitauli ua avea o se tulaga lelei mo le atinaʻeina o se maʻi maualuga. O le mea lea, o le manopause i le maʻisuka e tatau ona maua togafitiga sili atu.

Afai o le togafitiga mo le maʻisuka ua filifilia saʻo, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o le a le tulaʻi mai nai lo mea masani, e taua. Afai o le sugar sugar content e mafai ona sili atu nai lo le mea masani, e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia seʻia oʻo mai se coma.

O foliga o le menopause mo le maʻisuka o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Maleopause ma le maʻisuka: faʻamaʻi faʻamaʻi

O suiga o le hormonal tatou te maua i le taimi o le moaopaʻa e masani lava ona avea ma mafuaʻaga o se faʻamaʻi mataga matautia - ituaiga 2 maʻisuka. E pei ona tatou iloa, o le hormones estrogen e pulea ai le tele o faagasologa io tatou tino ma, aemaise lava, le pulea o le gaosiga o le gaʻo ma gaʻo gaʻo. Faatasi ai ma le moaopa, o le faʻaopoopoga o hormones fafine ua faʻaitiitia, ua faʻaitiitia le malosi o le tino, ma ua le toe maua e le au initaneti faʻalogo le mea e gafatia ai le "galue galue". Ma o loʻo i ai le faʻamalosia o le insulin - o se faʻaitiitia o le lagona lelei i le inisalini. O le gaosiga o le inisalini e leʻo faʻaaoga lelei (talu ai ona o 'siama "aua le lagona") ma o le mea lea o le kulukose mai le toto e le o aʻafia. O se taunuuga, maualuga le maualuga o le suka.

I le tutusa, o le lipid (fat) metabolism ua faʻalavelaveina, lea e mafua ai ona maualuga le mamafa o le mamafa. I le moaopa, toetoe o mea uma tatou te 'ai e avea ma gaʻo. E tusa ai ma fuainumera, o le matua o le moaopaua e suia ai le fua faatatau o le gaʻo ma le musika. O le tele o mea faʻamalosi e lamatia ai le mamafa, lea e avea ma vaega taua i le amataga o le maʻisuka. Faʻamaumauga o suʻesuʻega faafomaʻi: faatasi ai ma le amataga o le moa, e sili atu ma le afa o fafine latou te matauina le faateleina o le mamafa o le tino 1. E le gata i lea, o le gaʻo e maua ai se avega faaopoopo i luga o sela ma sooga, fatu ma toto toto. O lenei mea e faʻapupula ai le lamatiaga o le atherosclerosis.

O se taunuuga, o gaioiga e tutupu i totonu o le tino ona o le vaivai o le hormone e faʻamalosia e le tasi le isi: o le toilalo o le gaosiga o le gaʻo, le fausiaina o atherosclerotic plates, le faʻaputuina o gaʻo ma le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2. O togafitiga faafomaʻi e faʻamaonia ai: o le faʻateleina o le maʻisuka i le taimi o le misaopaʻa e faʻaleleia le tele o taimi 2. O le a le mea e fai?

Afai e maua nisi pauna i luga o le fua, ona manaʻomia lea o faʻatopetope vave: faʻateleina le gaioiga faaletino, faatulaga se aso o le faʻatau togafitiga poʻo se vaiaso faʻamalosi. Faamanatu ia te oe lava e le gata o meaai e maua ai le olioli i le olaga

Faʻataʻitaʻi le soifua maloloina o le fafine i le 45 - 55 tausaga: fautuaga faʻapitoa

O le tulaga o le vailaau faʻaonapōnei e pei ona taua i lalo: o se fafine pe a uma le 45-50 tausaga le matua o le a lelei lona ola maloloina pe afai na te tausia lelei lenei mea ma saunia lona tino mo le taunuu mai o le misa. E iloa e sili atu le mamafa o kilokalama i le tulaga o le misa, i le faaopoopo atu, o le mamafa tele o fafine e maua ai le maʻisuka 3.

Afai ua uma ona 45 ou tausaga, ua oʻo i le taimi e toe foʻi ai lou mamafa i le masani ma alofa i meaʻai talafeagai, ma a maeʻa le 55-60 tausaga e te lagona le malosi ma tumu i le malosi. Ae peitaʻi, mo fafine e maualalo le estrogen, o loʻo i ai se isi faʻafitauli - faʻalauteleina le 'ai.

I le faatalitali i le faia o le misa, tatou te maua ai i tatou i se liʻo mataʻutia: e le tatau ona sili atu ona tatou lelei, ae ona o le mea moni, o fuamone fafine ua uma ona gaosia i ni vaega laiti, o le a sili atu le faigata ona faʻatapulaaina oe lava i le 'ai. O le mea lea, muamua lava, e tatau ona toe faʻafoʻi le paleni o le hormonal i le tino, ma naʻo le taimi lava e suesue ai i meaʻai ma le moaopa. I le auala, o le au faitau o la tatou 'upega tafaʻilagi e mafai ona maua nisi faʻamatalaga auiliili i luga o le autu o le toe faʻaleleia o le paleni o le hormone i le fomai i luga o le tiute - o se fomaʻi-endocrinologist faʻapitoa.

O faʻalavelave e tutupu i le tino ona o le le lava o hormones e faʻamalosia e le tasi le isi: le lelei o le gaosiga o le gaʻo, le faʻavaeina o atherosclerotic plate, le faʻaputuina o gaʻo ma le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2. O faʻataʻitaʻiga faafomaʻi e faʻamaonia: o le faʻateleina o le maʻisuka i le taimi o le misa ua faateleina le tele o taimi

O gaioiga faʻale-tino e taua foi le taua, aua o se tasi o faailoga o le misaopaʻu o se faʻaitiitia i le fua faatatau o metabolic processes. I le matua o le faia o le misa, o fafine e faʻaaogaina sina calories itiiti e tausia ai le mamafa o le tino. O le mafuaaga lea e fautuaina ai e fomai e faaitiitia calories e faaaoga e le itiiti ifo i le 20% ma i le taimi lava lea e faateleina ai le tino galue 4.

O le puipuia o le maʻisuka i le taimi o le misa, o le mea muamua, o le tausisia o tulafono paleni. Ae ui i lea, tagata atamamai faʻaeteete: e le mafai ona e faanatinati i mea soona fai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le tuʻuina atoa o meaʻai gaʻo e leai se mea lelei ia te oe, aua o gaʻo maloloina e aofia i le tuufaatasia o hormones. Ma le faasaina oe lava sipuni e matautia foi - o le mea mautinoa lenei o le atuatuvale. O le vaega sili ona taua i taumafa ma le misa i fafine o le paleni lea. O mea uma lava e tatau ona faʻaogaina: o se fasi sukalati o le a faʻamanuiaina, ae afai e te 'aina uma le sukalati i le taimi e tasi, ona le fai atu lea o lou faʻafetai.

O le isi itu taua: o le fiainu ma le fiaai e faigofie ona fenumiai. Afai e te lagona ua e fiaaai, e sili atu le inu muamua i se ipu vai mama ae le vave ona e "faʻatauina" calories ia oe lava. E le gata i lea, i le matua, e sili atu ona leaga le tino (o le isi lea faʻaalia o le misa).

Menopause o se taimi e sili ona taua le mataʻituina o le mamafa. E sili atu poʻo le itiiti ifo i le tasi le kilokalama e masani lava. Ae afai e lua isi na maua i luga o le fua, ona faanatinati lea e fai ni fuataga: faʻaleleia le gaioiga faaletino, faatulaga se aso o le faʻatau togafitiga poʻo se vaiaso faʻamalosi. Faamanatu ia te oe lava e le gata o meaai e maua ai le olioli i le olaga.

Menopause o se taimi e sili ona taua le mataʻituina o le mamafa. Ua faamaonia e faʻamaumauga faafomaʻi faʻamaumauga: faatasi ai ma le amataga o le misa, e sili atu ma le afa o fafine latou te matauina le faateleina o le mamafa o le tino

O loʻo i ai se manatu sese e faapea, o fualaau o le maʻisuka ma le homone e suia ai fualaau faʻasaina e le fetaui. O le mea e ofo ai, e ui lava i le tele o faʻamatalaga e uiga i le togafitiga o le homone (HRT), e le na o tagata gasegase, ae na talia foi e fomaʻi le le gafatia o le faia o le misa ma le ogaoga o moli faamaʻi i fafine e iai le tala o le maʻisuka. Ae ui i lea, o loʻo i ai se faiga faʻavaomalo mamao mo le faʻaaogaina lelei o le HRT ma le manopause i nei tagata gasegase. E le gata i lea, o vailaau fou e maua ai fualaau oona o loʻo i ai isrogens, lea e tutusa lelei ma latou fuamoa masani ma lemoni masani ma e le i ai ni mea le lelei na faʻalavelave ai fomaʻi.

O le mea moni o le faʻasaʻoina o le HRT na fesoʻotaʻi ma le aʻafiaga o gestagens. O le mea moni, o le tele o vailaʻau o loʻo faʻaaogaina i le taimi ua tuanaʻi na i ai se aafiaga le lelei i le gaʻo gaʻo ma lipid metabolism ma faʻaitiitia ai le lelei o le estrogen. Ae o vailaʻau faʻaonaponei e le solia le gaʻo gaʻo ma fesoasoani e faʻamautinoa le mamafa o le tino 5.

I le maea ai o le faia o le tele o suʻesuʻega e faʻamaonia ai le tele o itu lelei o le togafitiga o le homone, o le American College of Physicians ua fautuaina e faʻamaonia nei vailaʻau i tamaitai uma i le taimi o le misaopa i le leai o ni faʻasalaga

I aso nei, ua oʻo i le taimi mo tagata fomaʻi e faʻaumatia ai le faʻaleagaina e uiga i HRT. Ma o lenei mea e faapitoa lava mo tamaitai ei ai le maʻisuka ituaiga 2. O le mea moni, e tusa ai ma fuainumera o le soifua maloloina, e tusa ma le 90% o tagata gasegase e taulamua i faitioga mai le urogenital tract, lea, o le mea moni, o le faoa o se tamaitai o se olaga atoa.

87% o fafine e popole e uiga i le matutu, vevela ma susunuina i totonu o le vaʻa,

51% - tiga ao faagasolo feusuaiga,

45.7% - solia o le vevela ma le tiga tiga,

30% - inisinence urinary 6.

O le American College of Physicians (ACP), i le maea ai o le faia o le tele o suʻesuʻega e faʻamaonia ai le lelei o aafiaga lelei o le togafitiga o le homone mo le menopause, o loʻo fautua mai ai o nei vailaʻau e tatau ona faʻamaonia i tamaitai uma pe a leai se faʻamaʻi. Aemaise lava, o togafitiga e fautuaina mo i latou oe:

  • faateleina le aʻafiaga o faʻamaʻi fatu fatu,
  • ua maua i le maʻisuka ituaiga 2
  • o loʻo i ai faailoga o le oona 7.

O isi sui uma o le vaeluagalemu o le tausaga o le "45 faaopoopo" e tatau ona mataituina le maualuga o le suka o le toto ma amata ai le HRT i le taimi ina ia mafai ai e le leaga o uiga o le moaopa ona pasia i latou.

1, 3 O.R. Grigoryan, E.N. Andreeva. Federal State Institution "Endocrinological Research Center o Rosmedtehnologii", Moscow. Menopause syndrome i fafine e leai se metabolism carbohydrate metabolism. Faʻaaliga o le fomaʻi-endocrinologist. Lautusi mo fomaʻi "Faʻailoga faigata." Oketopa 2007

2, 4 M.B. Antsiferov, O.R. Grigoryan. Endocrinological Research Center RAMS, Moscow. Le fuafuaga o le togafitiga o le homone i le fafine e iai le maʻisuka ituaiga 2 i le moaopa. Fomaʻi faasaienisi ma le aoga aoga "Auai i fomai".

5 R.A. Manusharova, E.I. Cherkezov. Ituaiga o maʻisuka ituaiga II i tina meli. "Tusitala faafomaʻi Rusia", Nu. 6, 2006.

6 O.R. Grigoryan. Federal State Institution "Endocrinological Research Center o Rosmedtehnologii". Suʻega o le toe suia o le tino i fafine e maua i le maʻisuka ituaiga II ma le gaʻo i le taimi o tamaʻitaʻi ma fafine meli. Le tusi talaaga "Effective Pharmacotherapy. Endocrinology. " Nu. 2. 2008.

7 O.R. Grigoryan, E.N. Andreeva. FSBI ENC, Matagaluega o Endocrine Gynecology. Vaega o le togafitiga o le hormonone mo togafitiga o menopausal i fafine e maua i le maʻisuka. Le tusi talaaga "Effective Pharmacotherapy. Endocrinology. " Nu. 2. 2012.

Fautuaina Vitio:

Endocrinologist Olga Dvoinishnikova (Endocrinological Research Center o RAMS) - pe faʻapefea ona faatumauina le mamafa masani i le taimi o le moaopa.

O le a le lamatiaga o vave moa, ona faailoga ma metotia o togafitiga

O le aufaʻatasi o se vaitau masani i le olaga o soo se tamaitai. E tupu pe a maeʻa le taimi na tuʻufaʻatasia e le natura mo le fanauina ma le fanauina o tamaiti (o le taimi aoga). Faʻafeiloaʻiga o le taamilomilo o le tala o le hormonal o le a faʻavaivaia ai, o le a mou ese atu le ovuli, taofi le toto toto. O le faʻataʻitaʻiga mulimuli i le olaga o se fafine ua taʻua o le moapo, ma le umi o le meli mulimuli mo le isi tausaga, ona oʻo ai lea i le pito i luga o le miti.

O le amataina o fetuunaiga o hormonia e tupu i totonu o tamaitai taʻitoʻatasi taitoatasi, ae o le moaopao i le amataga o le matua e masani ona fesootaʻi ma faʻamaʻi. E tupu i le tusa ma le 1 mai le 100 o loʻo i le va o tamaitai, i le gasologa o le taimi, o le a siʻitia le tulaga.

O le taofiofia muamua o gaoioiga o hormonal o ovaries e tupu i tamaitai e 40 tausaga le matutua ma sili atu (e oo i le 45 tausaga). Afai e amata le moa i le matua o le 35-40 tausaga, e taʻua o le vave. O le matua o le amataga o sea tulaga e le faatapulaaina, aua e mafai ona mafua, mo se faataitaiga, i le aveeseina o ovaries ona o le tiga i le manava o le manava po o le kanesa, e oo lava i se tamaitai talavou. Ae ui i lea, o le menopause, lea na oʻo mai i le 30 tausaga, o le gasegase, o lona uiga, o se mea e seasea tupu, e manaʻomia ai togafitiga. O le taimi muamua na tulai mai ai le maʻi, o le a sili ona leaga ona taunuuga.

O le gaioiga masani o tamaitai ma le faasologa o le faasolosolo solo o se faiga faʻalavelave lea e faʻatonutonuina uma e ala i manatu faʻaalia ma le auai o hormones petaitary gonadotropin. Gonadotropins e gaosia i lalo o le aafiaga o le faʻatuʻuina o mea (mea e fesoasoani i le faʻamalolo), lea e maua mai i le hypothalamus. O lenei filifili atoa o loʻo i ai fesootaʻiga ma le cerebral cortex ma le tino o le tino, lea e maua ai le tino e aunoa ma se malamalama. Soo se aafiaga i le tasi poo le isi sootaga o tulafono faatonutonu e mafai ona mafua ai se soliga.

O mafuaʻaga o le amataga o le moaopa e ese mai le amataga, ae o le toʻatele oi latou e faia tuusao i ovaries, ma le faʻaleagaina.

  • Faʻasalaga o le faasolosolo malie, faʻalauteleina le va i le va o le faʻagasologa o le tino, faʻaitiitia o le tele o le lafoaia ma le maeʻa le faʻaaogaina o le faʻataʻitaʻiga (amene).
  • Faʻafitauli
  • Faʻaalia o le estrogen e le atoatoa.

O le mutaaga o le faʻagasologa o le tino o se tasi lea o uluai faailoga o le faaletonu ovarian. Amene le faʻamaonia pe afai e leai se faʻataʻitaʻiga mo le ono masina. Afai e masani ona tupu, ae itiiti ifo i lo le tasi i aso uma e 35, o lenei tulaga ua taua o le oligomenorrhea. E tautala foi e uiga i le faʻagasologa o le amataga o le moa. Amene le mea lona lua i le natura, o lona uiga, ao le i amataina, o le fafine e masani ona i ai se tulaga masani.

O se faailoga taua o le moaopao o le valea - o le le mafai ona maʻitaga. E i ai sona tulaga lua ma e aʻafia ma le faaleagaina o tamaʻitaʻi. O le faaitiitia o le gaosia o hormones i totonu o ovaries e le masini e tali atu ai e mafua ai le faateleina o le faamatuu atu e le pituitary gland o le hormone e faaosofia ai le follic (FSH), o le maualuga o le toto i le toto e faateleina ai. O le maualuga o lenei hormone e faʻaaogaina e faʻamasino ai le tikeri o le faʻalavelaveina o le gaioiga o le gaioiga o le itupa. Afai o le maualuga o le FSH e sili atu i le 20 iunite / l, ona amata ai lea ona le mafai ona amata le maʻitaga.

O faʻamaoniga o le amataga o le moaopaʻa e afua ona o le faʻaitiitia o le aʻafiaga o le estrogen i luga o totoga ma gaʻo uma. Latou te foliga mai o se moa masani masani, ae sili atu ona faʻamaonia:

  • se lagona o le vevela, mumu o foliga, salu, oso faafuasei o le le manava o le manava - le mea ua taua o "vevela vevela",
  • le mautonu o le mafaufau ma lagona mafaufau - le fiafia, loimata, faalavelave i le moe, faigata i le manatuaina ma le auiliiliina o faamatalaga, faaitiitia le faatinoga,
  • Faʻaleagaina le musika o le fatu ma le atinaʻeina o le dystrophic myocardial dyshormonal, lea e faʻaalia e ala i faʻalavelave i galuega a le loto, faʻavave o le manava pe a savali, tui i le itu tauagavale o le fatafata e aunoa ma se fesootaʻiga ma le avega, ituaiga eseese o le le mautonu i totonu o le fatafata, o nisi taimi e umi ma malosi,
  • vevela o le mucosa vavalalata, susunuina ma le sasaina i fafo o le tino, o le mimiti o le tino i le taimi o le tale, taliega, gaioiga faafuasei.

Ona o le le atoatoa o le toilalo i le tala o le fafine, o aʻafiaga o le amataga o le tamaʻitaʻi, na faʻaitiitia ai le lelei o lona olaga mo le tele o tausaga:

  • osteoporosis
  • atherosclerosis
  • faʻaaogaina autoimmune.

Osteoporosis ma le osteopenia o ni mafuaʻaga e mafua mai i le estrogen e le atoatoa. E pei ona e iloa, i lalo o le aʻafiaga o nei hormones, o ponaivi e puʻeina mea oona mai le toto, faʻapitoa o le calcium. E le gata i lea, o le estrogens e faaosofia ai le gaosia o le calcine, o le isi hormone e faʻamalosia le fausaga o le ponaivi.

Faatasi ai ma se faaitiitia i le maualuga o hormones sex sex, o le calcium e taofia le ulu atu i le ponaivi o meaola, e ui lava i lona maualuga i totonu o le toto. I le taimi lava e tasi, o le faagasologa o le toe ivi, o lona uiga, "resorption", ua faʻaleleia. O ponaivi e iu lava ina leiloa lo latou malosi, faʻalavelave faʻaleaga. E tusa lava pe itiiti le manua pe o se taimi le lelei, e mafai ona maua e se fafine se gau o le mama o le femoral, radius, gau o le tui. Faailoga o le osteoporosis - faʻaititia le tuputupu aʻe, tiga i ponaivi ma tua, suiga i le faʻasologa.

E puipuia e Estrogens se fafine mai le atherosclerosis. Ona o le leai o ni lipoproteins maualalo ("leaga cholesterol") e matua faaleagaina ai le puipui lapoa, ma mafua ai le mumu ma le fatuina o ni atherosclerotic plate i totonu o fua. O aʻafiaga o le atherosclerosis vave o le fatu fatu, stroke, meso vascular vascular thrombosis ma isi faʻamaʻi vascular.

O le atherosclerosis o le matelaina o mafuaaga lilo e mafua ai le atinaʻeina o fatu fatu fatu. E seasea ona maua i tamaitai talavou, ae o le amataga o le moa, o le tele o taimi o le faʻamaʻi e faʻapupulaina ai. O le suʻesuʻeina o le myocardial e faʻaalia e ala i le tigā poʻo le mu o tiga i tua o le sternum e tupu pe a savali pe aʻe i luga o faasitepu ma vave ona pasia pe a maeʻa.

O le a le lamatiaga o le vave mimita mo isi totoga? Afai e afua mai i le maʻi o le ovary teteʻe, e masani ona o mai faatasi ma isi metotia masimmu. Faʻatasi ai le faaleagaina o le thyroid coland, ua tupu ai le autoimmune thyroiditis o Hashimoto. O lenei faʻamaʻi e mafai ona faʻaalia i ni faailoga o hypo- ma hyperthyroidism. O le gaioiga o le fatu, faʻaogaina o le tino, faʻafefeteina o meaʻai, o le tulaga o le paʻu ma le lauulu e leaga. Aunoa alopecia, alopecia, e tupu foi i na tagata gasegase. O le thrombocytopenia autoimmune e faʻatasi ma le totoʻa ma ni manua laiti, o le faʻamaʻiina o le paʻu ma le mucous membranes.

O le natura a le Selfimmune o le ituaiga suka 1 o le maʻisuka ma le faʻamaʻi o Addison (le atoatoa le malosi). O tulaga matuia nei e mafai ona oʻo atu ai i le le atoatoa ma e oʻo lava i le maliu o se tamaitai.

Afai tatou te manatuaina mafuaʻaga o lenei tulaga faʻaleaga, o le a tatou iloa i le tele lava o tulaga e le mafai ona faʻaosofia i latou. O le mea lea, e le masani ona faʻaaogaina le togafitiga o le etiotropic.

O le a le mea e fai i le amataga o le moa? Muamua, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. O le a suʻesuʻeina e le fomaʻi le tagata maʻi, saili le talaaga o lona soifuaga ma maʻi, faʻatonu suʻesuʻega:

  • fuafuaina o le maualuga o hormones gonadotropic, estradiol, prolactin, hormone stimulating thyroid,
  • e le aofia ai le pituitary adenoma - o se faʻataʻitaʻiga X-ray o le nofoa o Turki, faʻataʻitaʻiina poʻo le faʻataʻitaʻiina o le tino magumaʻi o lenei vaega,
  • Suesuega ultrasound o totoga gaosia - fatuga, ovaries,
  • mammography po o le ultrasound o mamanu mammary,
  • suʻesuʻega faʻavae e iloa ai faʻalavelave faʻaleagaina,
  • densitometry mo le taimi e faʻaalia ai le osteoporosis.

O le mea e leaga ai, o le tali i le fesili i le auala e taofi ai le uluaʻi masiofo e le iloa i vailaau. E le i faia ni auala e toe faʻafoʻi ai le mea ua leiloloa o le gataifale faʻapitoa, o le totoina o nei totoga e le o faia foi.

O le mea lea, o le togafitiga faʻasolosolo o loʻo faʻatinoina ai le togafitiga - o fualaau faʻamaʻi ua faatonuina.

Aafiaga lelei o togafitiga o le homone i le amataga o le moa:

  • aveeseina o uiga le lelei o lenei tulaga leaga - vevela vevela, salu, feusuaiga, ma isi,
  • puipuiga o le atherosclerosis ma maʻi cardiovascular, o le mea lea, ma o latou faʻafitauli - faʻaleagaina o le myocardial, stroke, gangrene o le limb ma isi,
  • faʻasaʻoina o le lipid ma le carbohydrate metabolism, puipuia o le meaʻai, maʻi o le maʻisuka, maualuga maualuga o le maualuga o le toto,
  • puipuiga o le osteoporosis ma ona aʻafiaga - gau o le tuilaʻau ma ponaivi o le tino.

O le a le mea e fai i le vave o le moa, o le a fautuaina e le fomai. E masani lava o nei sauniuniga o le neradiol poʻo lona faʻatasi ma faʻasologa. O le vaega o le progestogen e faʻaaogaina e puipuia ai le faʻaleleia o aafiaga o le estrogens i luga o le atometrium ina ia puipuia ai le hyperplasia poʻo le suiga leaga o le totonugalemu o le matua. O le mea lea, o Dufaston (gestagen) ma Estrofem (estradiol) e masani ona faʻatulagaina faʻatasi.

O le tele o taimi, o laʻau ua faʻamatalaina, ae o loʻo i ai paʻu paʻu, kulimi vavalo poʻo gels e mafai ona faʻaaogaina ma le le lelei o le faapalepale i le pepa. O se faʻataʻitaʻiga o le suauu transdermal e aofia ai leradioradio Klimara, gel Estrogel.

O se tasi o fualaau sili ona lauiloa mo le togafitiga o le misa, e aofia ai vave, o Angelique. O loʻo aofia ai leradiol ma le droppelenone, o loʻo i ai se aafiaga faʻapitoa ma isi meatotino aoga. O le vailaau faʻasaina e faʻateleina ona faʻamaonia, e le mafua ai le tafe toto ma faʻafefe lelei uma faailoga ma faʻafitauli o le vave ma le vave o le minu.

Fualaau faasaina ua faatonuina mo uluai masiofo

O isi metotia o togafitiga e naʻo le ausilali. Vitamini A, E, C ua faatonuina e faʻagesegese le faʻaleagaina o ovaries ma togafitiga vascular. A maeʻa ona feutagai ma se tagata poto faapitoa, e faʻaaogaina foi faleopathy: o sauniuniga Acidum Sulfuricum, Glonoin, Remens, Klimadinon. Latou te faʻamaloloina faailoga o le vavave o le moapo - vevela vevela, vaivaiga.

E tatau ona e malamalama e leai se tasi o nei fualaau faʻamaonia ua faʻamaonia lona aoga i suʻesuʻega faasaienisi ma e le fautuaina mo le faʻaaogaina, mo se faʻataʻitaʻiga, e tusi mai fafo. O lona uiga pe a tago i nei vailaʻau, i le tele o tulaga o le a faʻaalu e se fafine tupe, ae o le a le maua le mea e manaʻo ai. Ae peitai, o le a ia misia le taimi e manaʻomia mo togafitiga talafeagai.

O nisi o falemaʻi e ofoina atu le plasmapheresis togafitiga e faʻamalolo ai faʻamaoniga o vave moa, aemaise lava o vevela vevela. O le metotia e aofia ai le aveeseina o se vaega o le toto e ala i se ipu vevela, vaevaeina i sela toto ma sela, ma sui ai se vaega o le serum i ni vaifofo le tutusa.

Plasmapheresis ua faʻamaonia i totonu o tulaga o mea oona, gasegase faifai pea, faʻamaʻi faʻamaʻi ma isi tulaga faʻatasi ai ma le inisua. Faatasi ai ma le misaopa, e leai se manaoga faapitoa mo sea ituaiga o taualumaga. E taugata tele, o lona aafiaga e matua puupuu lava, ma e le masalomia le soifua maloloina ma le aʻafiaga i luga o le tulaga lelei o le olaga.

E mafai ona toe faʻafoʻisia le faʻagasologaina o tamaʻitaʻi i le amataga o le moa?

O le tele o tamaitai oe ua mafatia i le oti o le tino i le talavou ao fiafia i lenei mataupu. I nisi tulaga, e mafai lenei mea, ae naʻo le maea o se suʻega atoa e se fomaʻi agavaa. Ma, ioe, o le togafitiga o hormonal e faʻaosofia ai le gaioiga o le taʻavale e le mafai ona alofia.

Ioe, i le amataga o le faʻamaʻi, o loʻo faʻasaoina pea le togafitiga ma o loʻo i ai se avanoa e ola ai, e mafai ona e maʻitaga. Afai e le o aofia ai i fuafuaga a le tagata maʻi, e tatau ona ia feutagai ma se fomaʻi e uiga i auala talafeagai mo le puipuiga. Afai e manaʻomia le maitaga, e tatau foi ona e logoina le fomaʻi e uiga i lenei mea. A maeʻa le faʻasalaga e le sili atu i le tausaga, o le tulaga o le maitaga e tau leai se mea.

O loʻo i ai se tala faʻasolopito masani e faapea, o le uumi o le susu e mafua ai le moaopa i le lactation. O le mea moni lava e le o le mataupu. O le mafuaʻaga o le amataga o le moapo e le mafai ona faʻaleagaina le tino o le ovarian, lea e le tupu pe a fafagaina le pepe i le susu.

O le toesea o le tino i le taimi o le fafagaina o se tali masani o le tino, "fananau" e ala i le natura o se puipuiga mai le maitaga faifai pea ao lei fafagaina pepe (lactational amenorrhea). E leai se mea e faia e lenei kamupani amene i le amataga o le moa.

O le tali i lenei fesili e manino pe afai tatou te toe manatuaina mafuaʻaga autu o lenei tulaga. E le mafai e se fafine ona suia ona genetics, e le mafai ona ia aʻafiaina le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi.

O le mea lea, o le puipuiga e aofia ai mea nei: mai lava i le matua, o se teineitiiti, ona tatau ai lea ona aoaoina se teine ​​ma se tamaitai e tausia lelei o latou soifua maloloina, ia aloese mai faamai pipisi o le tino, gaioiga faafuasei, ma le faapau pepe. Soʻo se fafine e tatau ona siakiina e le fomaʻi ma le fomaʻi i le taimi e iloa ai se fomaʻi poʻo se isi faʻamaʻi tuga lea e mafai ona faʻamalolo i se taimi vave e aunoa ma ni aʻafiaga ogaoga mo le papa.


  1. Rumyantseva T. Nutrition mo le maʻisuka. SPb., Litera Publishing House, 1998, 383 itulau, faasalalauga o kopi e 15,000.

  2. Endocrinology. Big Medical Encyclopedia, Eksmo - M., 2011. - 608 c.

  3. Mazovetsky A.G. O le maʻi suka / A.G. Mazowiecki, V.K. Velikov. - M.: Medicine, 2014 .-- 288 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Tulaga masani o le suka toto i tamaitai

O le inisalini o le homone sili ona taua lea e gaosia i le pancreas. O ia o le fesoasoani sili i le tino i le tausisia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ma fesoasoani ia te ia e talepeina ai gaʻo ma gaʻo. O le insulin e nafa ma soʻo se gaioiga e fesootaʻi ma le malosi ile tino.

O le aofaiga masani o le suka i le toto o le fafine e manatu mai e 3 i le 5.5 mmol / g. A maeʻa ona 'ai, e alu aʻe ma mafai ona faateleina i le 7 mmol / g. O le mafuaʻaga lea e maua ai le suʻega o le kulukose i luga o se manava gaogao.

O le maualuga o le kulukose o le toto i se tamaitai maloloina e 5 mmol / G. A maeʻa le faia o le misa, e mafai e se fafine ona maua ni osofaʻiga taua i le kulukose toto, o le suka e mafai ona maualuga lona maualuga nai lo le masani. O loʻo faʻaalia lenei mea i luga o lona tulaga masani, talu ai o le kulukose e nafa ma le faʻamautuina o le tino o le fafine.

Afai ei ai i se fafine se faʻamaʻi o le pancreas, o loʻo i ai se soliga o gaioiga faalilolilo, ma o le maualuga e mafai ona tulaʻi mai le masani i le 11 mmol / g. Ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le i ai o le maʻisuka.

Menopause ma le maʻisuka

Faʻaiʻuga o le faasologa o le maʻisaga ma le i ai o le maʻisuka e mafai ona i ai aafiaga eseese ile tino.

Faʻafitauli i le maʻisuka ma le misa:

  1. Suiga i le kulukose o le toto. O faʻataʻitaʻiga taua o le hormones ma le estrogen ei ai lona aafiaga i le tali o sela i le inisalini. A maeʻa le faʻagasologa o tamaʻitaʻi, o le fafine e maua i le maʻisuka e mafai ona ia maitauina o lona tino e suia pea lava pea le maualuga o le suka, lea e le i matauina muamua. E taua tele le taofia o suiga faʻafuaseʻi i le suka, o isi faʻafitauli e ono oʻo mai.
  2. Faʻalavelave moe. O mafanafana vevela, faʻapea foʻi ma le faʻateleina o le afu, e mafai ona mafua ai le faaleagaina o neura ma mago mucous membranes o le tino. O nei mea uma e taʻitaʻia ai le moe ma le leai o se malologa i le po. O se miti leaga e aafia ai le maualalo o le kulukose toto.
  3. Faafitauli i le olaga patino. O le faʻamaʻi e mafai ona mafua ai ona pagatia foliga o le mucous, e mafua ai ona faʻateleina le vevela vavalalata. E le gata i nei mea uma, o feusuaiga e le maua ai se lagona manaia. Faatasi ai ma le misa, o le maʻisuka e mafai ona mafua ai ni matuiā matuia feusuaiga.
  4. Faamai pipisi. O le maualuga o le suka e fesoasoani i le tele o faʻamaʻi pipisi aʻo leʻi oʻo i le misa. O le maualalo o le estrogene i le pito o le faasologa o le matamuli e faʻaleleia ai siama ma sigi, ma fesoasoani ia i latou e atiina ae vave.
  5. Taumafa mamafa mamafa. I le piriota aʻo leʻi faia le misa, e maua ai le mamafa o le mamafa, lea e aʻafia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.
  6. Fua o le kulukose masani. E mafai pe a maeʻa le faia o le misa, e tatau ona e mataʻituina lau suka sili atu ma le faʻaeteete nai lo le taimi muamua. E aoga le tausia o se tusi faʻataʻitaʻe i mea e te manaʻomia e teu uma ai suiga i le suka ma le i ai o le faʻaleagaina o faʻamaoniga. Afai e manaʻomia, o le a faʻaaoga e le fomaʻi uma faailoga uma na faia ina ia mafai ai ona faʻamaonia saʻo togafitiga.
  7. Soifuaga. Taaloga ma le soifua maloloina i le taumafataga o le ki lea i togafitiga lelei. Soifua maloloina maloloina, malosi faaletino, e mafai ona fesoasoani e faaleleia le tulaga i le taimi o le faʻamutaina o le faasologa o le taimi.
  8. Suia le tuufaatasiga o le pusa fesoasoani muamua. O se faʻaopoopoga poʻo le faʻaitiitia i le kulukose o le toto atonu e manaʻomia ai se suiga i isi vailaʻau. Atonu e talafeagai le faʻaitiitia poʻo le leaga le faateleina o le fualaau o fualaau poʻo le faʻatau mai fou.
  9. Cholesterol. O maʻi suka e lamatia. O ia tagata e mafai ona atiaʻe faʻamaʻi o le tino cardiovascular system. O tamaitai ei ai le taamilosaga e sili atu le lamatiaga. Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga, e tatau ona taitaia se olaga taʻalo ma ia 'ai naʻo meaai saʻo ma lelei. E tusa ai ma le faʻataʻitaʻiga a le fomaʻi, e mafai ona faʻaaoga vailaʻau faʻapitoa e faʻamoemoe e faʻaitiitia le cholesterol.
  10. Feteenaʻi faailoga o le faʻavaeina o le faasologa o le taimi. O le galulolo, gaʻo mucous mumu ma isi faʻailoga iloga o le moaopa e mafai ona mafua ai le le faʻavaivai. Ina ia faʻafetaia i latou, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina se lubricani faʻapitoa i mataupu ogaoga o le vaʻa, ma a maeʻa, o le a ia faatonuina le togafitiga o le hormone.

Menopause ma ituaiga o maʻisuka

Menopause o se vaitau o suiga i olaga o tamaitai uma, lea e tupu ai le malepelepe o ovaries. I le taimi lea, i le tino o le tino, o se suiga i le tulaga o le hormonal, e mafai ona suia le maualuga o le suka i le toto.

E tele ituaiga o maʻisuka.

O le ituaiga muamua e mafua mai i le le lava o le inisalini i totonu o masini, lea e mafua ai le faʻaleagaina o siama gaosia o insulin i motu o Langerhans. O tagata o loʻo i ai muamua foliga e ono oʻo i le misa i le taimi muamua nai lo le mea e tatau ona i ai.

O le ituaiga lona lua e tupu pe afai e le gaioiga le inisalini i totonu o masini. Faatasi ai ma lenei faamai, o siama o le tino ua le toe gauai i le inisalini. O le lona lua, i le isi itu, e mafai ona tolopo le amataga o le moaopa mo se vaitaimi. O le tele lava o nei mea uma e faʻaaoga i na fafine o loʻo i ai isi pauna. O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e mafai ona tupu ona o se taunuuga o mea na tutupu i le maʻisuka ma i lalo o le aafiaga o mea moni mai fafo.

Faʻatatau o le ituaiga lona lua o le maʻisuka:

  • Genetics. O maʻi ma aiga e maua i le maʻisuka o loʻo i ai le tele o aʻafiaga o le faʻamaʻi. O le pasene o le lamatiaga e tusa ma le 3-9%.
  • Totogi mamafa. I le i ai o nisi pauna i totonu o le manava, o le faʻafitauli o le tino i le inisalini e faaitiitia, lea e oʻo atu ai i le amataga o le maʻi.
  • Mea e le lelei. O le 'ai o meaʻai e aofia ai le tele o meaʻai gaʻo, faʻapea foʻi ma le le lava o le fiber, e taʻitaʻia ai le maua o le malosi ma faʻamaʻi.
  • Manatua. Faateleina le adrenaline ma le norepinephrine i le tino - o loʻo taʻu mai ai le atuatuvale, lea e aafia ai le amataina o le maʻisuka.
  • Loto fatu. O faamaʻi o le fatu e fesoasoani i le faaitiitia o le lagona o le tino i le insulin.
  • Aveina o fualaau.

O le mea pito sili ona taua o le mafai ona iloa le va o uiga o le maʻisuka ma le misa. E foliga tutusa lava le tasi ma le isi. O maualuga maualuga o le kulukose, ma le faʻamutaina o le taamilosaga, e faʻatasi ma le vaivai o le tino.

I le maʻisuka, e ono i ai le vevela, o le malosi o le maualuga, o loʻo i ai le suamalie i le vaega o vae ma lima, o le mamafa e mafai ona faateleina - o nei mea uma e talitutusa ma le amataga o le moa. Ina ia iloa saʻo le faʻamaʻi, e tatau ona faia se suʻega toto mo le kulukose.

Vitio faʻamatalaga i le autu:

Se vaega e uiga i le maʻisuka

O le maʻisuka ua ola i ni tulaga se lua. O le tasi e taua e le au atamamai le maʻisuka 1 i le moaopa e iloa ai ia lava mo le taimi muamua e le tele lava taimi. O loʻo faʻaalia i le le lelei o suauu pancreatic pe a le mafai ona maua se isumu o le insulin. O le atinaʻe o le maʻisuka 1 i le moaopao e maua ai le 5-10% o fafine. O lona soifuaga e le muta i lenei vaitau ma pe a maua i le tausaga faʻa-fanau.

Tusa 2 faʻamaʻi o se tuufaatasiga o le le lelei o suauu pancreatic ma le faʻamaʻi tino i le inisalini. E maua e tamaitai i le 90-95% o mataupu o le maʻisuka.

Aisea e mafai ai ona atiaʻe le maʻisuka i le moaopa?

O le faʻamaʻi ma le maʻisuka ua tuʻufaʻatasia ona o le faʻaleagaga o le hormone o le faʻaalia o le malo o suiga. O le mea moni, i le faaopoopo atu i le faiva ma le faamutaina o galuega a ovaries ma le puipuiga o le follicles i mea e gaosia e le pituitary gland, o suiga nei e tulai mai i le moaopa:

  • afaina o le tino (e aofia ai gaʻo),
  • le lelei o toto toto, o lona uiga o le solia o le amio, o le mamafa,
  • faʻavevesi i le fatu fatu, faʻaosofia le vaivai o le myocardium, faʻalavelaveina o le tino lautele,
  • o le foliga mai o le mamafa mamafa,
  • faailoga leaga i le fausaga o le ponaivi.

O mea uma ia o le matua o le tino, lea e taʻua e tagata atamamai se inisalini-faʻasao tulaga.

O se faailoga iloga o le maʻisuka o le sili atu lea o le kulukose toto. E faalagolago i vailaau faʻasolosolo e tutupu e le gata i le pancreas, ae faapena foi i totonu o musika ma le ate. Faʻapogai i le paʻu i le aofaʻi o hormones o feusuaiga, o suiga ia i latou e mafua ai le le lelei o le gaosiga o le inisalini ma le tui faapalepale i le kulukose. E mafai ona aofia i le faateleina o le gaosiga o androgens, faʻagesegese ai le gasegase o le lipid (o lona uiga, o le tupu aʻe o le tino o le tino). Ma o mea uma o loʻo taʻua i luga e masani lava ona faatulagaina i le moaopa.

E faapefea ona afaina le maʻisuka i le maʻisuka

O le maʻisuka e mafua ai le moa muamua. E masani lava, o lona amataina i fafine ei ai se faʻamaʻi e tupu i le 49 tausaga, ma faʻatasi ai ma le faʻafitauli 1, o faailoga muamua o le atinaega o gaioiga o le tino o loʻo maua ile 38-40. Ua faamatalaina lenei mea i le mea moni e faapea o le maualuga o le kulūkose i le tino, e sili atu nai lo le aofai tatau ole inisalini e gaosia. O lenei mea e le afaina ai le fusi o vaʻa, pituitary, hypothalamus ma le cortex, lea e faʻamautinoa ai foi le gaioiga o le gaioiga.

Ma o faailoga o le faia o misaʻesea i latou lava e ese mai i fafine e masani ona maua i le glucose:

  • Urogenital symptoms e oʻo mai i luma. O foliga mucous mūmū e foliga mai, tuʻufaʻatasia ma le vevela ma le susunuina. E mafua lenei mea i le televave o le atrophy o le membranes, le faʻalavelave o le puipuiga, e aʻafia ai le lotoifale. O le taua o le faateleina o le kulukose i totonu o le uila, faatasi ai ma le masani ona manaʻomia ona "sola ese." O nei mea e mafua ai le faʻavaivaia o puipui o totoga fetaui, faʻamalosia le ala o faʻamaʻi,
  • Faʻaitiitia le libido. I fafine ei ai suauu masani, o le manaʻoga mo le feusuaiga e mafai ona faateleina. O le maʻisuka e masani ona faaosofia ai le le mago, ae e afaina ai foi i le vavalalata, o tiga i le taimi o feusuaiga, lea, faatasi ai ma le atuatuvale, e le maua ai se avanoa e toe faafou le libido,
  • O le tiga i totonu o le fatu e sili atu ona afaina i le tele o taimi nai lo le masani masani i le vaega autu mo le moa.O le glucose ma le inisalini e mafua ai le vave o le atinaʻeina o pathoces i le tino, le foliga mai o le tachycardia, teuina i puipui o toto toto. Aʻo iai le maualuga o le suka suka, o nei faʻafitauli e faʻalavelave i le tuai o moa,
  • Faʻatasi ma le talaaga o le faateleina o le maualuga o le androgens, o faʻamalositino o faʻamalositino e malosi tele: atuatuvale, faʻaleagaina. E faʻapipiʻi faʻatasi ma le vevela vevela e tupu mai i le vave o le fatu ma faʻauʻu i le afu suamalie. O faailo mulimuli e mafua mai i le le lava o estrogens, ae faapena foi i le insulin, faapea foi ma le tele o testosterone ma triglycerides o le uiga o le faamai,
  • O le maualuga o le ponaivi vaivai i lenei tulaga e faalagolago i le mamafa. I le tele o mea, e le taua tele e pei o se aofaiga masani o mea faʻapipiʻi. O le vaʻaia ma le maʻisuka na mafua mai i le maʻisuka e mafua ai le tupu aʻe o osteoblast (mea e faʻamalosia ai le fausiaina o le ponaivi) ona o le gaosia o hormones i feusuaʻiga e ala i siama oona ma le faʻateleina o le inisalini. O le mea lea, o fafine gasegase e sili atu le maualuga o le ponaivi nai lo tamaitai mananaia.

Mo se faʻataʻitaʻiga, soona vevela, foliga vaaia o le mamafa mamafa, vaivaiga lautele, vave vaivai. O le mafuaaga lena e matua taua ai i le taimi o le suiga e siakiina e tagata tomai faapitoa i taimi uma.

Faʻafefea ona faʻaleleia le soifua manuia ma le moaopa pe afai o loʻo maua oe i le maʻisuka

O le maʻisuka ma le moe faʻatasi e mafai ona sili atu le leaga o le soifua manuia. Ma o le a le mafai ona faʻaaogaina le na o le faʻaaogaina o fualaau e faʻamaonia ai le maualuga o le suka ma faʻatali mo le tino e faʻafetaui i suiga o le hormonal.

Ina ia faʻaleleia le tulaga masani, e mafai e se fomaʻi ona fautuaina togafitiga o le homeopathic ma togatala:

  • Faʻamanatu,
  • Qi Klim
  • Climactoplan
  • Klimakt-Hel,
  • Klimadinon.

Ae o nisi taimi latou te le lava le faʻamalosia o faʻaaliga moaopausal. Ona i ai lea o se manaʻoga mo le togafitiga o le hormone. Ae e taliaina mo le maʻisuka?

Matou te fautua e faitau le tusiga i luga o le tofiaina o fualaau mo le misa. O le ae aʻoaʻo e uiga i le manaʻoga e ave fualaau faasaina ma o latou aʻafiaga i le tino o se fafine i le taimi o le misa, le aoga o vailaau faʻamaʻi.

E iai fetaui ma le HRT ma le suka?

E le mafai ona faʻataʻitaʻiga i lemoni. Mo le tofiga, e tatau i le tagata poto faapitoa ona suʻe muamua le tagata maʻi e faʻaaoga le ultrasound, suʻega toto.

Estrogens, lea e aveesea ai le tele o faailoga o le misa, ua iloa e faateleina le maualuga o le suka. E le gata i lea, o nisi o mea e maua mai i le gasetero, e manaʻomia i le moaopao e faʻaesea ai le avanoa e faʻaolaina ai le mimiti ma le foliga mai o tumema, faʻateleina le faʻamalosia o le inisalini. Ma pe a ave ni fualaau, o aʻafiaga e aʻafia ai le ate, o lea afai e te manaʻomia le aʻafiaga o le faʻalavelave o faʻamaoniga, e tatau ona e filifilia pusa moli poʻo inisiua.

E le taua lenei mea pe afai e faʻamaonia togafitiga mo le 3-6 masina. Ona talia lea o fualaau faasaina. Faatasi ai ma lo latou faʻaaogaina, o tagata tomai faapitoa e aloese mai na o le faatonuina o mea o loʻo i ai le levonorgestrel ma medroxyprogesterone acetate. Latou te taofia le malosi o sela e iloa ai le inisalini. O le mea lea, mo togafitiga lē tumau ua faatonuina:

  • Faʻailoga
  • Femoston
  • Triaklim
  • Galue

Afai e manaʻomia ni hormoni i se tulaga faifaipea, ona mafai lea ona filifili mai le vailaʻau:

I faʻamaʻi ogaoga o le urogenital, e tatau ona faʻatapulaaina oe lava i le faʻaaogaina o togafitiga faʻalotoifale:

Ae i le taimi lava lea e tasi, e tatau ona e puleaina ina ia le tupu mai le candidiasis. I le maualuga maualuga o le kulukose, e sili atu.

Ma afai o loʻo i ai pea se faʻamaʻi, ona mafai lea ona taliaina le ola faatasi ma ia. E na o le tatau ona puipuia lelei le soifua maloloina, e aunoa ma le fefe i fomai ma vailaau.

Le faʻamaʻi. Faatusatusa Taumafa ma le manopause 5. O tausaga o le manopausal mo le toatele o se suiga i le tele o auala. . Auala e ola ai i le moaopa: meaʻai paleni, talia. Paʻu ma le maʻisuka: mafuaʻaga o atinaʻe.

Faatusatusa Le aʻafiaga o le maʻisuka i luga o le maʻa. . O le mea lea, o le faʻavalea i le maʻisuka e fesuisuiai ma le mea e tupu e aunoa ma le maʻi.

Mafuaʻaga o le sasaina i le moa 1. O le atrophy o le mucosa i totonu o le moapo e le maalofia. . O le maʻi suka. O le glucose maualuga e mafua ai le le atoatoa o le tino, o lona uiga, o le faʻaitiitia o le toto i le tino.

Metotia o le togafitia muamua o le moaopa i fafine. O le muai muamua e tupu pe a ma le 2% o mataupu. . Paʻu o le fatu, O le maualuga o le maualuga, maʻi o le maʻisuka, Paʻa, maʻi Alzheimer

O le gaioiga e aoga i soʻo se matua, ae sili ona taua i le moaopa ma muamua. . I le taimi uumi, o lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le osofaʻi o le fatu, stroke, maʻi o le maʻisuka, gau, faʻaleagaga o le tuila ma sooga.

O le faʻaleagaina o le hormonal, o lona aʻafiaga i le moaopao e iai mafuaaga masani. O le maʻisuka, o le tino o le tino i le mammary glands, o le meaʻai, faafitauli o thyroid, lea e masani ona matauina i tamaitai pe a uma le 45.

Tuua Lau Faamatalaga