Aano suporative pancreatic pancreatic necrosis

Necrotic pancreatitis (pancreatic necrosis) o se tasi lea o ituaiga sili ona ogaoga o le pancreatitis mumua, o le mea moni e mafua mai i le mumū poʻo le vevesi i le pancreas, o ona sela ua faʻaumatia ma le faʻasaʻoina o se aofaiga tele o enzymes malosi ma le inosia tele. O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e faʻaleagaina ma masani (i le 20-80% o mataupu) e oʻo atu ai i le oti, lea e fesootaʻi ma le aʻafiaga o totoga taua uma ma tino o le tino i le faʻalavelave faʻaleagaina. O le faʻamaʻi e masani lava ona aʻafia ai tagata o loʻo galulue i tausaga.

Mafuaaga o le faamai

  1. O le sili ona taua - gallstone faamaʻi ma le "poloka" faatasi ai ma se maa o le mulilua masani, e masani lava ona avea ma mafuaʻaga o le pancreatic necrosis.
  2. O mafuaʻaga uma ma faʻalavelave e mafua ai le vevela o le vai inu (inu ava malosi, onosaʻi o meaʻai gaʻo ma isi).
  3. Faʻasalaga faʻapitoa o le gaʻo maʻi poʻo le maʻi ulutala.
  4. O le faʻafitauli o le gaioiga i totonu o vaʻa o le duodenum ma le pancreas (faʻatasi ai ma le atherosclerosis, vase vascular stenosis, ma faʻalavelave faʻafuaseʻi e aunoa ma se manua tuusaʻo ona o le faʻavaivaia o le microcirculation i tino o le tino).
  5. Faʻasalaga faʻasolosolo i le tino o le gland, pe a maeʻa e maualuga le maualuga o le pancreatitis ma le maliu maʻi.
  6. Faʻatonuina o totoga o le tino po o luga o le papacreatic ducts (taotoga poʻo le endoscopic).
  7. Faʻaauau i toxins poo faʻamaʻi pipisi.

O le autu o le atinaʻeina o le gasegase e faaitiitia i le faateleina o le puleaina o le suavai e le pancreas, o le faateleina o le mamafa i le auala o le auala o le biliary ma le pancreatic, o le siama o le gland tissue ma le faafanoga o sela o le okeni faatasi ai ma le tafe o le enzymes i totonu o le manava o le tino ma mulimuli ane ai le matautia o le peritonitis (mumunia o le peritoneum) ma le siama.

O ia faamaʻi ma tulaga e pei o le cystic fibrosis, maitaga, gasegase eleelea o le toto ma le sua i le ava malosi, faamaʻi o le ate, o gasegase masani ma le faaletonu o le pancreas, reactions allergic e muaʻi fuafuaina i le atinaʻe o le pancreatic necrosis.

Faʻagasolosolo faagasolo i totonu o le gland

O le purucreative pancreatitis o se maʻi faʻapitoa, lea eo mai e le gata i le tele o tiga i totonu o le manava, ae faʻapea foi i le faʻaopoopoga o faʻamaʻi. O le tino o le maʻi e tatau ona aʻafia ai e le gata i le faʻalavelave matautia, ae faʻapea foʻi ma mea faʻapitoa faʻamaʻi. O a ni faʻaʻailoga e aliali mai i lenei maʻi:

  • o le faailoga autu o le maʻi o le tiga matuia. E mafai ona fusi-foliga. O tiga e sau faatasi ma le teʻi ma le leai o se malamalama,
  • o le osofaʻiga e amata i le taoto ma le vomiting. O le faʻamamaina o mea e faʻaaogaina e masani lava e le aumaia ai le toomaga,
  • purulent pancreatitis o loʻo tuʻuina atu ma faʻamaoniga o le inisua, e mafai ona matala pe a mavae le 6-12 itula mai le amataga o le maʻi,
  • o le tagata gasegase o loʻo i le fiva, o fuainumera e oʻo i le 40 ° C,
  • o le pulusal e masani lava ona masani ai, tutusa,
  • o le malosi o le mamafa ua matua faaitiitia.

O le faʻaalia mai o le maʻi e taʻu mai ai le ogaoga o le tulaga. Aʻo leʻi faʻamaonia, e togafitia falemaʻi ile falemaʻi maʻi poʻo le potu maʻi tigaina.

Purulent pancreatitis e atiina ae i tua o le inu malosi ma le faʻaleagaina o meaʻai gaʻo. Ae ui i lea, o le masani masani o le faamai e le afaina i le aso muamua. E tatau ona i ai tulaga faʻaleagaina mo lenei mea. Purulent pancreatitis e mafai ona atiina ae i tua o:

  • faʻamaʻi o le talo (cholangitis),
  • manuaga, aemaise lava le mafaufau,
  • faʻailoga faʻasalalau,
  • o le tala o le tala o Oddi,
  • faʻamaʻi pipisi.

E faapefea ona aliali mai le necrosis

O le isi togafitiga ogaoga o le faʻavaveina o le necrosis. O lenei mea o se faʻamaoniga o fomaʻi faʻamaʻi ma tagata faʻapitoa. E le faʻaogaina e fomaʻi lenei taimi e iloa ai se faʻamaʻi. E mafua lenei mea ona o le mea moni e faigata tele ona suʻesuʻe auiliiliga o le vaega o le pancreas ua maliu. I lenei vaega o le tusiga, o le a matou taʻu atu ia te oe pe faapefea ona amataina le maʻi, ma o a ni faʻafitauli e ono i ai pe a maeʻa lenei tulaga.

O fafo ma totonu o le mafuaaga e mafua ai le faʻaleagaina o le sphincter o le mulilua masani, lea e faʻaalia ai se mealilo i le lumen o le duodenum. E le mafai e le vai ona maua se auala e alu ese ai, ma e le mafai ona toe foi i tua. Pau lava le auala mo ia o le alocreatic duct. O le aʻafia ai iina, e faʻaaogaina ai le enzymes o loʻo i totonu o sela. E le gata i lea, ua amata ona faʻaaogaina elemene gaʻo. Latou te faʻaumatia membranes, mafua ai le cytolysis. A oʻo mai le taimi o puipuiga. E masani lava, o nei enzymes e faʻaogaina ai masini. Ae i le tulaga o gasegase, o le tino o le pancreas lava ia e gaosia. Pancreatic necrosis e maua seia oʻo ina faʻaitiitia le gaioiga o le enzymes. E mafai ona aafia ai vaega laiti o le pancreas, ma mafai ai ona mafua le oti o le okeni atoa. I le avea ai o se tulafono, o le malosi o le necrosis o le pancreatic e leaga.

Pancreatic necrosis e mafai ona faʻamaonia. I lenei tulaga, i le faaopoopo atu i le enzymes ma le tusitusiga, e leai se mea e maua i nofoaga o maliu. E iai ni faʻafitauli faigata e matauina pe a maʻi le necrosis. O se faʻamaʻi pipisi i lenei tulaga e matua faigata lava. E masani lava, o ia faʻafitauli e manaʻomia ai taotoga faʻafuaseʻi.

I le faʻaopoopoga, e mafai ona iloagofie le necrosis fatty acne. E faasolosolo malie le alualu i luma ma aafia ai vaega uma o le pancreas. E i ai foi le necrosis pancreatic necrosis, faatasi ai ma se saoasaoa vave, o le afaina i le tino o le okeni ma le faatamaia o le puipui lapisi.

O aʻafiaga e mafua ai le necrosis pancreatic e tutusa lelei ma se osofaʻiga o le tino pancreatitis. Ae ui i lea, o le tulaga o le gasegase e sili atu ona ogaoga. E faaopoopo i ai le Cyanotic i faʻamatalaga faʻapitoa o falemaʻi, lea e mafai ona aliali mai i luga o le manava, i le suʻesuʻega o le pancreas, e faʻatatau i le pute.

E le gata i lea, o le maʻi o le ncrosis o le gland e mafua ai faʻafitauli nei:

  • afaina fualaau (e le o faʻamalamalamaina enzymes i le aofaʻi saʻo, e pei ona faʻaititia le numera o faila faalilolilo),
  • o le leai o se tulaga o le tino (e le gata o le exocrine ae o oti foi endocrin, e masani ona faaalia i le maʻisuka),
  • lua faʻafitauli faʻapitoa (o le a tatou talanoa e uiga i le purulent pancreatitis ma ona ituaiga i lalo).

Purulent flammation

Maualuga faʻamaʻi pipisi pe a mavae le mumu o le pancreas e maua i le 5-10% o tagata gasegase. O le ono tulai mai o lo latou tutupu ua faateleina ai i latou na gasegase i se osofaiga ogaoga. E tatau foi ona e manatu i le gaoioi o le tino ma le vave faia o gaioiga, lea e na ona faateleina ai le lamatiaga o le faagasologa o le gaosiga o le tino e avea ma pulumu.

O le mea autu o le pisapisaa o le tino o siama o le inumaga. O le siama o loʻo i totonu o le iniseti e sopoia puipui o le okeni ma faʻamuta i le "fou" ulufale. O iina, na faia ai tulaga lelei mo le fanau mai: o le a le toe aoga le enzymes, o le detritus e tumau pea i totonu o le fale (o vaega na faʻaumatia), ua faʻaitiitia le tali tali.

Faʻafomaʻi e fomaʻi nisi o ituaiga o purulent pancreatitis:

  • afaina o le pancreatic necrosis (o le leona masani o le pancreas ma isi meaola),
  • afaina o le pancreatic (o le purulent process is limited to the capsule),
  • faʻamaʻi pipisi.

Maualuga faʻamaʻi faʻamaʻi pe a uma le mumū o le pancreas mafua i le maualuga o le soifua maloloina o tagata mamaʻi. O tagata mamaʻi e mate mai sepsis ma le mea faʻafefe. Latou te atiina ae foi le le atoatoa o totoga taua: ate, fatuga, fatu. O le olaga faitino pe a maeʻa soʻo se faʻalavelave faʻapitoa e oʻo atu i le 30-40%.

Faʻatasi ai ma se siama siama, tuʻi pepa o meaola o loʻo siomia ai le gland (sina omentum, i lalo o le ate), e mafua ai le vailaʻau i le lotoifale.

O le togafitiga e naʻo le faagaoioiga. E tatala e le fomai tipitipi le tootoo ma tuu ai alavai i totonu oi latou. O togafitiga ogaoga ma vailaau faʻamaʻi, antienzymes, ma fualaau faʻasaina ua faʻataʻitaʻiina. Faʻataʻitaʻiga faʻaonapōnei e mafai ai ona taoto le taotoga. Ole faʻamaualuga o le pancreas (alosi, uila) e mafai ona punitia i totonu o le puipui abdomina i lalo ole taʻiala o ultrasound. O le faʻatinoga o loʻo faia i lalo o faʻamaʻi faʻaleagaina. O le fomaʻi e faʻapipiʻi se alavai i totonu o le paʻu lea o le a mafai ai e fafo ona faʻaleleia le suavai. O faʻafitauli faʻapitoa i lenei mataupu e laʻititi.

Pepa ma laasaga o le maʻi

E tolu vaega o le pancreatic pancreatitis e iloga:

  • vaega o le necrosis (faʻafanoga),
  • pullent complications phase,
  • taimi toe faaleleia.

Pe tusa foi ma isi tusitala:

  • enzymatic vaega - o aso muamua e 3,
  • laasaga faʻamautinoa - mai le 5 i le 14 aso,
  • fua faʻatatau - e oʻo atu i le 3 vaiaso,
  • vaega o taunuuga - e oo atu i le 6 masina.

I le tikeri o le faʻaogaina o le gland, e tolu ituaiga o necrosis pancreatic e mafai ona faailoaina: folo (vaega laiti o mea e faaleagaina), subtotal (e oo atu i le 70% o le gland tissue e aafia) ma le aofaiga atoa (ua faaleagaina uma gland).

E pei o le necrosis, gaʻo (moli foliga), o le hemorrhagic, o loʻo faʻafefiloi e faʻalilo. Muamua o loʻo faʻaalia e ala i le fausia o paʻu o le necrosis. O le lona lua o le faʻaaogaina lea o le gland tissue ma se mea lilo. Ae o le tele lava o taimi e faʻaaogaina ai se mea faʻafefiloi.

Le faʻataʻitaʻiga, ata o le pancreatitis

Necrotic pancreatitis, e pei o isi maʻi gasegase tuga o le tino o le tino, ei ai mea iloga. O lenei:

  • vevela tiga faifaipea i totonu o le manava, e masani lava ona i ai le natura o le fusi, faʻapupula i le tua, tauau, lima, leʻo, toega o le hychochorium,
  • toe faʻafeiloaʻi le faʻaogaina o mea e le maua ai le toomaga, ma le faʻamalaina,
  • euphoric tulaga o le tagata maʻi, popole, tautala, pe, i se isi itu, leai se faʻaletonu, faʻalelei, faʻafefeteina e oʻo atu i se faʻataʻitaʻaiga faasaga i tua o le aʻafiaga o le sua o le pancreatic,
  • siakiina o le paʻu i le paʻepaʻe, "earthy", o nisi taimi e faʻamaonia,
  • hypertherm reaction o le tino i le tali atu i le inisua - e oo atu i le 39 tikeri,
  • tuai le tuai ma le kesi, pala,
  • I luga ole suega, o le manava ua fulafula ma tiga ile vaega pito i luga, o iai foi le vevesi o le muso, malu o le paʻu o le manava, lanu viole i luga o le tino, samasama i le eria lata ane i le pute e masani ona matauina,
  • i luga o le vaega o le fatu, o le televave po o le telegese o le fatu, le maualalo o le toto, o suiga e pei o le infarction myocardial ua iloa,
  • pe a lagona le tiga o le ate, faʻalauteleina,
  • pancreatic necrosis e faaosofia ai le faaleagaina o fatuga, gasegase laititi (afaina tele), gasegase o le bowel, peritonitis, toto totoga, faaputuga vai i totonu o le fale.

O aʻafiaga ono ono aʻafia ai le gasegase o le toto mai le toto na faaleagaina e enzymes, cysts, fistulas ma abscesses o le pancreas, uliagone, gastric ma le 12 ulutala duodenal, peritonitis, ma le thrombosis o vaʻa tetele. Mai mea mamao - maʻi o le maʻisuka, faʻaletonu o le enzym, pancreatitis e le mautonu i le fibrosis.

Faʻamatalaga ma togafitiga

O le tele o faʻamaoniga o suʻega o le toto ma le urine e fuafua ai le maualuga o le alpha-amylase, lea o le a faateleina mai i itula muamua o le faʻamaʻi, ae o le a le fetaui ma le mamafa o le faagasologa. O le toto atoa o le a faʻaalia ai le anemia, leukocytosis, ma le ESR maualuga. I suʻesuʻega o meaola oona, o le a faateleina le enzymes AST, ALT, ma le kulukose.

O le tele o le pancreas e sili atu le malamalama ma i le 97% o mataupu e fesoasoani i le faia o se suʻesuʻega saʻo. I totonu o le suʻesuʻega, o le a iloa e le fomaʻi foliga, foliga, lapopoa o le gland ma le fofo o le necrosis, cysts ma abscesses, le tele o le susulu i totonu o le manava ma le pusa o le pusa, o le i ai o maʻa i totonu o le talo ma le pancreatic ducts,

FEGDS, CT o le pancreas e tatau ona faʻataʻitaʻiina, o nisi taimi o MRI, faʻataʻitaʻiga X-ray o le manava o le manava ma le pusa (e le aofia ai le faʻalavelaveina o le intestinal), faʻataʻitaʻiga angiography.

Mo togafitiga ma togafitiga faafomaʻi mulimuli ane, e mafai ona faʻaoga le laparoscopy. E mafai ai e oe ona fuafua le natura o le necrosis ma togafitiga togafitiga, faʻapena foi ona faʻamamaina le paʻu o le manava (aveese nofoaga o mea oti), taga vai, avanoa e faʻapupula ai le eli, faʻaaoga le cholecystostomy pe a talafeagai pe folasia le suavai i totonu o le choledochus, ia faʻaleleia mo le luluina ma le faʻamoemoe o le tulaga amylase, tatala ma leai se fao.

Pe a tuʻuina maʻa i totonu o le auala masani, ERCP (finoscopic retro-pancreatocholangiography), PST (papillosphincterotomy) ma le lithotripsy (faʻatafunaga), i se isi faaupuga, suʻega o le papilla leodenal lapopoʻa, o lona vavave, olopalaina ma le aveeseina o maʻa e puipuia ai le tafe, fesoasoani i togafitiga ma togafitiga. sua sua.

O togafitiga o le a:

  • togafitiga o taotoga ma se laparoscopic poʻo se auala tatala,
  • vailaau faʻamalosi faʻamalosi ma faʻamaʻi, antispasmodics,
  • fomaʻi togafitiga e taulai i le toe faʻafoʻisia o le voluma o le felafolafoaʻi toto,
  • le faʻaaogaina o vailaʻau e poloka ai le gaosiga o enzymes pancreatic,
  • auala eseese o le faamamaina (hemosorption, plasmapheresis).

O le faʻataʻitaʻiga o le pancreatic pancreatitis e matuia tele. Faʻatasi ai ma lenei faʻamaʻi, o taumafaiga tetele a fomaʻi ma tagata faigaluega faafomaʻi e manaʻomia e faʻaola ai le maʻi o le tagata maʻi ma faʻaititia ai le le atoatoa. O le taimi e suʻe ai fesoasoani faafomaʻi i lenei mataupu o loʻo taʻalo ai se vaega autu.

Ivanova Irina Nikolaevna

Pe aoga le itulau? Faasoa atu i lau upega tafaʻilagi faʻafefefefeloaʻi

O le a le mea o le pancreatitis?

O le pancreatitis o le necrotic e tupu pe a maliu le pancreas ona o le mumū. I le pancreatic pancreatitis, o siama e mafai ona salalau ma afua ai le faʻamaʻi.

O le pancreas o se okeni e maua ai enzymes e fesoasoani e faʻatau meaai. A maloloina le pancreas, o nei enzymes e pasia se ala i totonu o le togafiti laiti.

Afai e mumusu le pancreas, o nei enzymes e mafai ona tumau i totonu o le paʻu ma faʻaleaga le tino. E taʻua lenei mea o le pancreatitis.

Afai o le faʻaleagaina e ogaoga, toto ma le okesene e le mafai ona oʻo atu i nisi vaega o le pancreas, e mafua ai le oti o le tino.

O le pancreas o le tino sili ona taua o le tagata, lea e toetoe lava a le faʻaaogaina. Mo lenei mafuaʻaga, o le pancreatitis e le mafai ona afaina.

O le faailoga sili o le pancreatitis o le tiga tiga. E mafai e se tagata ona lagona le tiga o le manava i le tele o nofoaga, e aofia ai:

  • i luma o le manava
  • i autafa o le manava
  • toe tiga.

O le tiga e mafai ona ogaoga ma mulimuli i ni nai aso. O isi faʻamaoniga e ono aʻafia ma le tiga:

  • fufulu
  • fiva
  • taʻavale
  • vili
  • faʻamaʻi
  • toto maualuga
  • vave osofia.

Necrotic pancreatitis e mafai ona oʻo atu ai i siama siama ma sepsis pe afai e le toe togafitia.

Sepsis o se tulaga e aʻafia ai le tino i le aʻafia i siama i totonu o le toto, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le tino ua paʻu i le teʻi.

Sepsis e mafai ona lamatia ai le ola aua e faʻaitiitia ai le toto i gaʻo autu. E mafai ona faʻaleagaina i latou mo sina taimi pe tumau. A aunoa ma togafitiga, e mafai ona maliu se tagata.

Necrotic pancreatitis e mafai foi ona mafua ai se fao i totonu o le pancreas.

Necrotic pancreatitis o se faʻalavelave o le tino pancreatitis. O lea faʻalavelave e atiina ae pe a le togafitia le maʻi pancreatitis, poʻo togafitiga e le aoga.

O le pancreatitis o se mumū o le pancreas. O mafuaʻaga sili ona taatele o pancreatitis o le inuina tele o le ava poo le iai o gallstones. O maa tioata o maa laiti e faia i le cholesterol lea e faia i le gallbladder.

O ituaiga autu e lua o pancreatitis o:

  • Maʻi pancreatitis, lea e faʻafuaseʻi ona aliali ai faailoga. 20 pasene o tagata gasegase ma le maʻi pancreatitis e faʻalauteleina faʻafitauli, e aofia ai le pancreatic pancreatitis.
  • Faʻailoga pancreatitis - pe a toe faʻaalia mai faʻamaʻi. I se tulaga e le masani ai, e mafai ona mafua ai le pancreatitis.

O le mea masani, o le 50 pasene o mataupu o le pancreatitis e mafua mai i gallstones, ma o le 25 pasene e mafua mai i le ava malosi.

O pancreatitis e mafai foi ona mafua mai i:

  • faaleagaina i le pancreas
  • tumo i le pancreas,
  • maualuga le calcium
  • maualuga gaʻo toto e taʻua o triglycerides
  • faʻaleagaina o meaʻai mai vailaʻau,
  • autoimmune ma faʻamaʻi pipisi e aafia ai le pancreas, e pei ole cystic fibrosis.

A maua e se tagata le pancreatitis, o le a oʻo atu i le enzymes digestive le pancreas. E mafua ai le faaleagaina o le tino ma taofia ai le toto ma le okesene mai le ulufale atu i nei masini. A aunoa ma togafitiga mo le pancreas, e mafai ona maliu le tagata maʻi.

E mafai e siama ona faʻafesoʻotaʻi le tino mate pancreatic. O le faʻamaʻi pipisi e mafua ai nisi faʻamaoniga ogaoga o le pancreatitis.

Pancreatitis Treatment

Faʻafomaʻi togafitiga o le maʻi pancreatitis i vaega e lua. Muamua, o togacreatitis e togafitia. Lona lua, o le vaega o le pancreas o loʻo maliu o loʻo faʻatautaia.

Pancreatitis togafitiga e aofia ai:

  • fualaau faasaina
  • faʻamaʻi
  • malolo
  • vailaau e puipuia ai le gaoioi ma le vili,
  • oti
  • meaʻai e ala i se masini nasogastric.

Mea taumafa e ala i se masini nasogastric o le taimi e fafagaina ai le vai i totonu o se ipu i totonu o le isu. O le fafagaina o se tagata i lenei auala e maua ai le paʻu mai le gaosiga o enzymes digestive.

Togafitiga o le oti poʻo le pisia o le tino

O le laasaga lona lua o le togafitiga o le pancreatitis o le necrotic e faʻamoemoe i le vaega ua oti o le pancreas. Masalo o le aveeseina o le tino maliu. Afai o loʻo afaina se siama, ua faʻamaonia mai ai mea faʻamaʻi.

Ina ia aveese le tino maliu, e mafai e se fomaʻi ona faʻapipiʻi se pipili manifinifi e taua o se pusi i totonu o le manava. Ua aveeseina le tino maliu i lenei tube. Afai e le aoga lenei, e mafai ona manaʻomia se taotoga.

E tusa ai ma se suʻesuʻega 2014, o le taimi sili mo le taotoga e 3 pe 4 vaiaso talu ona amata le faʻamaʻi. Ae peitaʻi, afai o loʻo lagona e se tagata le maʻi tele, o le taotoga e aveese ai le tino maliu poʻo le maʻi pipisi e mafai ona tupu muamua.

Afai e tupu mai le sepsis mai se siama e mafua mai i le pancreatitis, e mafai ona avea ma mea taufaamatau.

O le togafitiga muamua o faʻamaʻi pipisi o le auala sili lea e puipuia ai le vavao.

Puipuiga

E le mafai i taimi uma ona puipuia le pancreatitis ma ona faʻafitauli. Ae ui i lea, e le taumate pe afai e maloloina le pancreas.

O fua nei e mafai ona fesoasoani e faʻamalosia le soifua maloloina o le tino:

  • aua le inuina tele le ava malosi
  • tausisia le mamafa o le soifua maloloina
  • tausisia o le taumafataga.

Afai ei ai se uiga o le pancreatitis o se tagata, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi. O le togafitiga muamua o le auala sili lea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faʻavaveina o le pancreatitis poʻo isi faʻafitauli.

E tatau ona e iloa le faʻaalia o le pancreatitis ma faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi. O le mauaina o le faʻamaonia saʻo ma togafitiga o le auala sili lea e aloese ai mai faʻafitauli.

A aunoa ma togafitiga, o le pancreatitis e le mafai ona oʻo atu i le faʻamaʻi poʻo le sepsis. E mafai ona oʻo atu i le oti.

Necrotizing pancreatitis e mafai ona faʻaaoga. I le togafitiga tatau tatau, o le tagata maʻi ua i ai le popole i le pancreatitis e tatau ona toe manuia atoatoa.

O suiga o le soifuaga e faʻaleleia ai le soifua maloloina o le tino o le auala sili lea e aloese ai i nisi faʻafitauli.

O loʻo faʻaaogaina e le tusiga mea mai le tusi o talafou Medical News Today.

Faamatalaga lautele

Purulent pancreatitis o se faʻamaʻi matautia lea e atiina ae pe a faʻapipiʻiina nisi o mea o le estio, e mafua ai le faʻalauiloaina o le pullent inflammatory process in the pancreatic tissue. O le pancreatitis sili o le maʻi faʻamaʻi lona tolu e sili ona taatele e manaomia ai togafitiga faʻapitoa faʻapitoa pe a maeʻa le appendicitis ma le cholecystitis.

Faatasi ai ma eseesega o le mumu mumunia o le pancreatic, o le purucate pancreatitis e tupu i soo se sefulu maʻi. I le tulaga lautele, o aʻafiaga e aʻafia ai le 0.02-0.08% o le faitau aofaʻi o le faitau aofaʻi o tagata i tausaga taʻitasi, o le toʻatele o tagata gasegase o alii. O le lamatiaga o loʻo iai i le maualuga o le aʻafiaga o le atinaʻeina o le tele o le gaioiga o le okeni ma le oti mulimuli ane ma le leai o se faʻafitauli ma le amataga o togafitiga.

Mo le atinaʻeina o pancreatitis o le purulenti, e le lava le na o le maua o le siama i le parenchyma pancreatic, ma o se tuufaatasiga o le tele o mea o le etiological e manaʻomia. Faatasi ai ma le mafaufauina o mea, gastroenterologists ma fomai tipitipi e aofia ai le faaaogaina o le tele o ava malosi (ava malosi), ulaula, mea sese o meaʻai, ma le faʻaleagaina o nisi fualaau faasaina.

O se tala lelei e mafai ona avea ma faʻamaʻi o le tino o le hepatobiliary, e mafua ai ona solia le tafe o le talo: cholelithiasis, cholangitis, cysts, stenosis ma tumutumu o le talolele (biliary pancreatitis), manua ma le gataifale pancreatic. Faʻasagaga o le aʻafiaga o nei mea taua, o loʻo i ai se faʻaopoopoga o le mamafa i le talo, lea e fesoasoani i le toe faʻaleleia o le sua o le vai inu i le pancreatic ducts.

O le pathogenesis e faʻavae i luga o faʻafitauli vailaʻau ma le vave faʻafouina o enzymes pancreatic. Faʻaaogaina o le enzymes e faʻavaivaia ai le tino o le pancreatic tissue, e mafua ai le mumu faʻamalolo. Ona o le faʻafefeteina o le puipui o tamai ipu o le okeni, o le tele o hemorrhages e tutupu i le parenchyma (pancreatitis o le hemorrhagic). I le i ai o le taulaiga o faʻamaʻi pipisi (cholecystitis, cholangitis, appendicitis, faʻamaʻi pipisi o siama, vailaʻau vailaʻau, ma isi), o siama e ulu i totonu o le gland tissue e ala i le talolele, ma le toto pe tafe mai foi i vaʻa vai, e mafua ai lona faʻamaʻi.

O le tele lava o taimi, o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino e faʻaalia ai le amio; e tele microabscesses e faia i luga o lona talaaga, faʻafefiloi i totonu o le televave cavities i luga o le taimi. Pe a tatala le toesea, e mafai e le tulei ona ulu i totonu o le manava ma le toto, e oʻo atu ai i le salalau o le mumū i isi totoga ma tino. Mo le purulent pancreatitis, e ese mai i le fao o le pancreas, faʻasalaʻi le inflammation ma tele le purulent foci o uiga.

Ole taumafa ole paka, mea pala ma palacreatic enzymes i totonu o le toto ma le manava o le manava e mafua ai le soona inu, faʻalavelave i le gaioiga ole tino ole tino ma, o se taunuuga, i le toilalo ole tino. Afai e le o aloaia le purulent pancreatitis i luma o lenei laasaga, e le amataina le togafitiga o le pathogenetic malosi, o le faaleagaina o totoga o le tino e mafai ona le mafai ona suia, lea e iu ai i le oti.

Faailoga o le purulent pancreatitis

Mai le amataga o le faʻamaʻi i le faʻaalia o se ata o le tino o le pancreatitis, e tele aso poʻo nisi vaiaso e mafai ona pasia. E masani lava o le faʻamuamua o le falemaʻi o le pacreatic colic - o le tupuga o se tiga o le fusi i le pito i luga. O le tiga e afaina i tua, tauau i tua, i tua o le sternum. O le malosi o le tiga e mafai ona matua malosi lava ma o nisi taimi e taitai atu ai i le leai o se malamalama. E masani ona oʻo mai le tiga ma le vomiting faifaipea, lea e le aumaia ai le toomaga i le tagata maʻi, e oʻo lava pe a uma sina vai.

O le vomiting e mafua ai le faateleina o le mamafa o le iniseti, e mafua ai ona lafo le sua pancreatic i totonu o le pancreas, ona o le maualuga o le tiga pe a uma le vomiting e faateleina ai. O le tagata gasegase e masani ona ave se tulaga faamalosi i lona itu ma ona tulivae e sii aʻe i lona fatafata. Ona o le solia o le pancreas, o faailoga o le dyspepsia e atiaʻe: o le aisa, belching, flatulence, manava manava. O le nofoa o le vai, o loʻo aofia ai meaʻai ma mea gaʻo e leʻi faʻaaogaina. O le tuufaatasiga o vailaau tuga, tiga ma le inu oona e mafua ai le atuatuvale, loimata, ma o nisi taimi i le atinae o le pancreatogenic psychosis.

Faatasi ai ma le alualu i luma o le faagasologa, o loo i ai se faʻalavelave faʻaogaina o le intestinal, na faʻaalia e ala i le afaina tele, vomia o mea e le mautonu. I luga o le palpation o le manava, o le tiga matuia e matauina i le pito i luga; o faailoga o le ita e ono aliali mai. E iloa le Cyanotic i luga o le paʻu o le paʻu pito i luma, o le fulafula o le gaʻo i totonu o le laufanua lumbar e mafai ona iloa. I vaega muamua o le atinaʻeina o le faamai, o le vevela o le tino o le subfebrile, ae a maeʻa le faʻamaʻi ma faʻasalalau le faʻaogaina o le inflammatory, e taua tele le hyperthermia.

Faʻaiʻuga

O le aʻafiaga o aafiaga o enzymes pancreatic i luga o le ovi ponaivi e faʻaalia i le ogaoga o le thrombocytopenia, anemia. O le iʻuga o le fesuisuiai o le tino o meaola ma meaola e latalata ane, fistulas, enzymatic peritonitis, purulent pleurisy, o le maualuga o le vaʻaia o le vaa e mafai ona oʻo atu ai i le toto toto, e mafua mai i le faʻaleagaina o le gaioiga, thromboses ma thrombophlebitis o le vaʻalele. E mafai ona maua le faʻavaeina o se faiga faʻapipiʻi lea e avea ai le purucent pancreatitis ma mea autu e taulaʻi i ai.

O le inuina malosi e mafua ai le faaleagaina o le fatu - ei ai pea le tachycardia faifaipea, o le vavalalata. Toxic myocarditis e mafua ai le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi. Faʻaleagaina o mama i luga o le mama e mafai ona o mai faatasi ma le faʻalavelave faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻaletonu o le tino. O le tele o le toilalo o le okeni e mafai ona iu i le oti.

Suʻesuʻega o meaola o meaola

Mo le suʻesuʻega, faʻamaoniga (amylase, transaminases) ma le pathogenetic (lipase, trypsin) faʻamalositino suʻesuʻega.

O le gaoioiga a le amylase i le urine ma le toto i totonu o le pancreatitis.

E tusa ai ma le gaoioiga o le phospholipase A2 i le ogaoga, o le tikeri o le faamaʻi, aemaise lava, maʻi o le tino, ua iloiloina. O le maualuga o le pancreatitis matautia e fuafua i le maualuga o le ribonuclease (RNAse). O le siʻitia o le phosphate alkaline, transaminase ma le bilirubin o ni faʻataʻitaʻiga mo le faʻalavelaveina o le laau o le biliary.

Togafitiga o purulent pancreatitis

O togafitiga e fautuaina i se taotoga o le tino po o le ofisa o le toe faʻaleleia. O togafitiga faasao e manaomia ai le usitaia o le mataupu o le "malulu, fiaai ma le filemu" - o ia lea na te faʻamaonia le faʻaitiitia o le faʻaogaina o le faʻaleagaina, le aoga o togafitiga faʻasao mo lenei maʻi. O le matelaina o le tino e mafua ai le taofia o le gaosiga o enzymes pancreatic, faʻamafanafanaga o le tiga. E le gata i lea, ina ia faʻaitiitia le malosi o le tiga, e fautuaina e faʻaaoga se vevela i le pito i luga. E manaʻomia le malolo, e pei o maʻi o loʻo i ai i se tulaga o le soona inu.

O le maualuga o le fofo o le infusion togafitiga e faia faatasi ma faamalosi faamalosi e aveese ai toxins mai le toto, faaitiitia le maualuga o enzymes pancreatic, ma faaitiitia ai le organma edema. O le tuufaatasiga o le fofo o togafiti e aofia ai inhibitors o enzymes proteolytic (aprotinin), faatasi ai ma se faaitiitia o le kulukose i le talaaga o le faaleagaina o meaola o le tino, vaifofo faasūsū. Faʻasaʻoina o faʻalavelave vai-electrolyte e manaʻomia ai le faʻaofiina o fofo o salts, calcium, ma magnesium.

O le tiga ogaoga ma le pancreatitis o le purulenti e mafua mai i le gau o le enzymatic o le tino o le okeni, ae faapena foi i le faavauvau o le pancreas maʻaina ma lona pulou pupula. Faʻatasi ai ma le faʻaofo faʻapitoa, antispasmodics, faʻasologa o talacotic ua faʻamatalaina. O togafitiga faʻatagaina o le faʻaaogā lea o vailaʻau. Faatasi ai ma le atinaʻeina o le tele o le okeni, o le kullucocorticoids, cardiotropic drugs, ma isi vailaau mo le faasaʻoina o galuega taua a le tino ua faatonuina.

O le i ai o se faʻasalalauga faʻasalaga i totonu o le pancreas e manaʻomia ai togafitiga. E tusa ai ma faʻamatalaga, o le laparoscopic cholecystectomy, o le faʻasalaga o le paʻu o le pancreas ma le faʻavaivai o abscesses ua faia. I tulaga ogaoga, o loʻo faʻaaogaina le taotoga o le taotoga - pancreatic necrectomy, faʻavaivai o le vevela.

Forecast and Prevention

O le faʻataʻitaʻiga o le purulent pancreatitis e matua ogaoga lava ona o le ogaoga o faʻalavelave e faʻatasi ma ia. E oʻo lava i le toe faʻamālōlōina, o nei tagata e manaʻomia le tulituliloaina o se taimi umi e se gastroenterologist, togafitiga ogaoga faʻaleleia. O le puipuiga e aofia ai le teena atoa o le ava malosi ma le ulaula tapaa, tausisia o taumafa, togafitiga vave o faamaʻi masani o le hepatobiliary system (cholelithiasis, cholecystitis, ma isi).

Faʻaiʻuga o le purulent pancreatitis

Purulent pancreatitis e mafai ona atiae mo ni mafuaaga se tele. E mafai ona avea uma ma faʻalavelave faʻalavelave o le pancreas, ma faʻamaʻi faʻaleagaina o gaʻo oona.

O mafuaʻaga taatele o purulent pancreatitis:

  • faʻamauaina o le ava (faʻamaʻi masani ma le inu malosi),
  • eseese vailaʻau,
  • siama siama (mumps, hepatitis B ma le C),
  • siama siama
  • cholelithiasis
  • faʻamaʻi o le manava ma duodenum (ulua, gastroduodenitis),
  • appendicitis
  • le tagofia o fualaau faasaina lea e aʻafia ai le paʻu: mea faʻamaʻi, immunosuppressants, estrogens, azathioprine, faʻapea foi ma corticosteroids ma togafitiga thiazide,
  • taotoga i taotoga ma le tele o manuʻa o le pancreas,
  • genis predisposition.

O le mumusu tele o le pancreas, o se taunuuga o le tuputupu ae o le purucreatitis, e tusa ai ma le autu autu o le soifua maloloina, e atiina ae o se taunuuga o le faaleagaina o sela o lenei okeni e enzymes ua vave ona amataina. I le taimi o galuega masani, o le a maua mai ai ni enzymes digestive i la latou laupepa. O loʻo faʻagaoioia aʻo iai i totonu o le vaega o meaʻai. Ae ui i lea, i lalo o le faatosinaga o le tele o mea faʻapitoa, o le a mafai ona faʻaaogaina tonu ia enzymes i le pancreas, lea e taʻitaʻia ai le gaogao o ia lava. O le taunuuga o lenei gaioiga o le edema o le tino, o le mumū tele, o le faaleagaina o vaa o le pancreatic parenchyma, o le atinaʻeina o abscesses, o lona uiga. purulent pancreatitis.

O le togafitiga faʻaleagaina e masani lava ona oʻo atu i le manua ma le retroperitoneal, filo o le intestinal, gland, ma isi mea vavalalata lata ane. O le faʻalavelave faʻafuaseʻi i le foliga mai o le mumu le lua i isi totoga ma le tupuga mai o faaletonu o le gasegase ua matauina.

, , , , , , , , ,

Lapataiga supopera supopera

Purulent pancreatitis e mafai ona tupu i se foliga lapopoa - o le ituaiga sili lea ona ogaoga o le faamai, lea e seasea ona matauina, i na o le 10-15% o tagata mamaʻi. O se uiga iloga o le mumcreatitis purulenti mumua o se maualuga maualuga o le oti.

O le tino o le pancreatitis purulenti i le tele o tulaga e atiae ona o se faaletonu o le tino po o le mea e 'ai meaʻai. I mataupu vavalalata, o mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi o syphilis, o le taifoi, poʻo mumun. O le maʻi e maua mai i le talaaga o tiga ogaoga, faʻavaivaia i le tumutumu pito i luga, e masani ona tau atu ai i le teʻi ma le paʻu. Faʻasalaga tele, o foliga o se tagata ua amata ona lanu-sinasina, ma o le pulupulu e toetoe lava a le lagonaina. E le gata i lea, o le osofaʻiga e ogatasi ma le afaina, taoto ma le vomia. I lenei tulaga, ua lagona lagona o le maso o le manava.

E toʻatele le au atamamai faʻafomaʻi e ioe o le atinaʻeina o le purucreatic purucreatitis e faʻapogai ai le tele o mea faʻapitoa. O le aʻafiaina o faʻamaʻi e le na o le pau lea o le mafuaaga, e taua le i ai o le siosiomaga talafeagai: vaʻaia mea e faaleagaina, mea e gaosi, glandular tissues. Faʻatoagaina o le lipase ma trypsin e taʻitaʻia ai faʻafitauli pipisi. O isi mea e aʻafia ai le maʻi o le manava, le paleni o meaai, ma le manua tuga.

, , , , , , , , ,

Faailoga o le purulent pancreatitis

O le Purulent pancreatitis e maua i le suesue i totonu o le fale suesue ole suʻega ole toto (lautele, auiliiliga, vailaʻau) ma le urine, se x-ray abdominal, ma, afai e manaʻomia, isi suʻesuʻega faafomaʻi. O se maualuga maualuga o leukocytes (leukocytosis), o le faʻasaʻoina o enzymes pancreatic, aemaise lava le faateleina o le amylase, o le faatelevaveina o le ESR, o se faʻaopoopoga poʻo le paʻu i le suka o le toto, o se ata masani o le atinaʻe o le purulent pancreatitis. E mafai ona faaali mai i le g-ray le manava o le paresis (vavao) o le inumaga, afaina o le kolo, ma se tulaga maualuga o le diaphragm.

O le suʻesuʻeina o le purulent pancreatitis o loʻo faʻatinoina foi e ala i le faʻaaogaina o le ultrasound examination o le pancreas, ma o le mea lea o loʻo i ai le faateleina o le toto o le okeni ona o le ogaoga o le mumū. I le faaopoopo atu i ai, o loʻo maua ai le tumutumu ma le foci o abscesses. O nisi taimi, mo se faʻamatalaga saʻo, o se suʻega o se tino mamai e ala i se meafaigaluega faapitoa - o se laparoscope, o lona uiga o se laparoscopy o le pancreas ua faia.

O le mea lautele, o le suʻesuʻeina o le purulent pancreatitis o loʻo faʻavae i luga o le faʻamaumauga ole falemaʻi. Faatasi ai ma le atinaʻeina o le pancreatitis o le purulenti, o le mea e sili ona taua o le "fausua" o le pancreas ua matauina. O le iloa o le maʻi e manaʻomia ai le vave faʻataʻi falemaʻi o se tagata maʻi. O tagata maʻi faʻatasi ma lenei faʻamaumauga ua tuʻuina i le potu maʻi tigaina.

, , , , ,

Le faʻasologa o le purulent pancreatitis

Purulent pancreatitis e taua tele le iloa i le taimi e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le oti. Ona o ituaiga ogaoga o le faamai e mafai ona taugata ai le ola o se tagata.

O le faʻataʻitaʻiga o le purulent pancreatitis e matua ogaoga lava. O faʻalavelave e mafua mai i le pancreatitis tino e masani ona fesootaʻi ma le faʻasaʻoina i totonu o le toto o le tele o enzymes pancreatic ma mea oona o lona pala (pancreatic necrosis). Faʻaleagaina o le tino ma tiga ogaoga i le taimi o se osofaʻiga ua mafua ai le faateʻia i le tagata maʻi - o se tulaga e lamatia ai le ola. O se faʻalavelave mataʻutia o lenei faʻamaʻi o le faʻasalaga eletonika foi o le eletonika, lea e faʻasalalau i le natura ma atiae e tetee atu i le tulaga o le tele o le palacreatic enzymes o loo i ai se aafiaga malosi i luga o le paʻu.

O le inu malosi o le tino, lea e matauina i taimi o le pancreatitis, e matautia ona e mafai ona oʻo atu ai i le gasegase o le gaʻo ma le ate, le atinaʻe o le jaundice, uluation o le mucosa gastric, o le edema pulmonary ona o le gasegase oona, ma le mafaufau o mea oona. E tatau ona faamamafa atu o le aʻoaʻoga ma faʻateleina le faʻamaoniga o le purulent pancreatitis e afaina tele i le taumafa ava malosi. Afai o le tagata maʻi, e ui i le siamaina o se faʻafitauli ogaoga o le faʻamaʻi, faaauau pea ona inuina le ava malosi, o le lamatiaga o le oti e faaluaina.

E tatau ona manatuaina o le mafuaʻaga autu o le oti i tagata maʻi ma le purucate pancreatitis o le faʻaleagaina tele o le tino e faʻapitoa ma faʻafitauli o le purulent-septic. I mataupu faʻapitoa, o loʻo faʻalauteleina le vavae. O le faʻataʻitaʻiga o le purulent pancreatitis ua matua faʻatetele ona o le tuai o faʻafitauli o lenei maʻi. O le tele o taimi, o le alo ese lenei o le manava, sepsis, retroperitoneal cellulitis ma pylephlebitis.

Faʻaiʻuga leaga ile purulent pancreatitis

O le purulent pancreatitis e sili ona matautia ona e mafai ona oʻo atu i le oti. O se tulaga faigata o le inuina o le tino o se tagata maʻi e mafua ai le faaleagaina e le gata i le pancreas, ae faapena foi i isi totoga taua - o le faiʻai, fatuga, fatu, mama. O mea e faaleagaina ai le tino ma enzymes e lilo i totonu o le toto, faʻaosofia ai le faʻavave o le tino atoa. Mo lenei mafuaʻaga, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le oti.

O le taunuʻuga leaga ma le purucate pancreatitis o loʻo matauina i le 10-15% o le aofaiga atoa o mataupu o le maʻi. Afai o muamua o manua o totoga i totonu e mafua mai i le pancreatite tino e taulaʻi i le natura, ona o le atinaʻeina o le maʻi, o le mumū vave "osofaʻi" toetoe lava o le tino atoa, e mafua ai ona oʻo i le soona inu. O le soifua manuia o le tagata maʻi e faʻaleagaina i minute uma, e maua ai mafatiaga e le mafai ona faʻafitia. I le tele o tulaga, o le maliu o le tagata maʻi e tupu ona o le le mautonu le iloa. O le iʻuga, o le togafitiga o pathogenetic e le maua ai le manaʻoga, talu ai ona ua tuai tele.

Purulent pancreatitis o se faʻamaʻi matautia lea e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi. O le mea lea, e taua tele le faʻamaonia vave o le maʻi ina ia mafai ai ona faʻatautaia le ola o se tagata.

Laparoscopy Faʻamata

Laparoscopy e mafai ai ona e faʻamalamalama le fomu ma le ituaiga o le maʻi, faʻamaonia le pancreatogenic peritonitis, faʻapipiʻi faʻapitoa, le cholecystitis faʻamaʻi (pei o se faʻasologa faʻamaʻi) ma maua ai faʻamatalaga mo laparotomy. Faʻailogaina ole laparoscopy, faʻamaoni ma le le faʻaaogaina o pancreatitis.

O faʻasalaga faʻaalia o le pancreatitis o le fatufreatitis e aofia ai le fula o le itiiti ifo o le susu ma le liga o le hepatoduodenal, o le gaʻo muamua o le manava, o le vaʻaia o le visceral peritoneum o le pito i luga o le abdominal, ma sina faʻalavelave faʻafefeteina i le nofoaga faʻatefesa saʻo. O se faʻamaoniga mautinoa o le gasegase o le gasegase gaʻo o le foci o le necrosis gaʻo i luga o le parietal ma visceral peritoneum, laitiiti ma lautele omentum.

O le faailoga autu autu o le maʻi o le pancreatic necrosis o le afaina o le omentum ma le meli o le pito i tua, ma le i ai o se faʻafefete i totonu o le puʻu abdomina ma se fua o le hemorrhagic.

Faʻamatalaga Angiography

Malosiaga e mafai ai e oe ona faʻatuina ni faʻafitauli pipisi i le pancreas ma meaola ma totoga lata ane. O nei faʻamaumauga e mafai ai e oe ona fuafua le fomaʻi ma togafiti o togafitiga faʻapitoa.

Ae peitaʻi, i le taimi nei, ona o le tulaʻi mai ma le faʻaleleia o auala e le faʻaleagaina e pei o le ultrasound, CT ma le NMR, o le taua tele o faʻamatalaga mo le suʻesuʻega o le maʻi pancreatite ma isi laumei pancreatic e tele lava ina leiloa.

Gastrointestinal Endoscopy (faʻamatalaga)

Faʻailoga faʻasalalau faʻasalalau e faatatau i auala faʻaopoopo o suʻesuʻega faʻapitoa o le tino pancreatitis.

Mo se iloiloga faʻamaonia o le matuia o le tulaga o tagata gasegase i le tino pancreatite, o le taatele o le fua o le Ranson, na fuafuaina i le 1974. E aofia ai le 11 o mataupu e iloiloina i le taliaina ma i totonu o le 48 itula talu mai le amataga o le maʻi. O faailoga taitasi e maua e fuafua i le 1 le pito.

Ranson Acute Pancreatitis Severity Assessment Faʻafou

A maeʻa le 48 itula o falemaʻi

Glucose o le toto> 11.1 mmol / L (> 200 mg%)

E silia ma le 10% le faʻaitiitia i le hematocrit pe a maeʻa ona taliaina

Palasia o le Plasma 4 meq / L

Faʻateleina le elemene urea e sili atu i le 1.8 mmol / L (5 mg%) pe a uma ona ulufale

O maʻi e maua i le pancreatitis ma ona faʻafitauli, lea o le aofaʻi o fuainumera i luga o le scale Ranson e itiiti ifo nai lo le 3, ua tofia i le kulupu ma se laʻititi laʻititi o le maʻi ma le maualalo o le avanoa e atiaʻe ai se faʻalavelave matautia, e le sili atu i le 1%.

O le vaega o loʻo i ai se faʻalavelave ogaoga o le pancreatitis e aofia ai tagata mamaʻi o loʻo i ai le itiiti ifo ma le tasi o faailoga nei:

1) Fua o le Ranson ≥ 3 points i le taliaina poʻo totonu o le 48 itula muamua,

2) se togi APACHE II o le ≥ 8 points i soo se taimi ao faagasolo le maʻi,

3) toilalo o se tasi poʻo le sili atu o okeni:

4) le i ai o se tasi poʻo le sili atu faʻafitauli i le lotoifale (pancreatic necrosis, toso pancreatic, pseudocyst pancreatic).

O le siʻitia o le sikoa Ranson e faʻaola ai le ola faaletino. I le fua ole fua ole 3 i le 5, o le fuainumera o tagata gasegase o le pancreatitis pancreatitis e oʻo atu i le 10-20%, faatasi ai ma le faateleina i le fuainumera eletise i le 6 pe sili atu, o le numera o le tino o lenei vaega o tagata gasegase e siitia i le 60% ma sili atu. O le le lelei o lenei faiga faʻamalositino o le le mafai ona iloiloina le tulaga o tagata gasegase i le taimi muamua o le 2 aso talu mai le amataga o le faʻamaʻi, faapea foi le aʻafiaga i le natuiology o pancreatitis ma togafitiga.

Faʻatau togafitiga

O le togafitiga e tatau ona filifilia taitoatasi, e faalagolago i mea o le pathogenetic, tasi poʻo le isi laasaga ma le ituaiga o pancreatitis matautia.

I le laasaga muamua, o togafitiga e aofia ai le faamamaina (e aofia ai le hemo-, lympho, poo le plasma sorption).

E tatau ona faʻaumatia le vaʻa o musele malie.

O le manava e faʻaleagaina e ala i le faʻapipiʻiina o se masini nasogastric.

O le togafitiga o le inisinia, na muai manatu o le togafitiga autu mo le maʻi pancreatitis, e le o faaaogaina nei ona o le le faʻamaoniaina o le aoga. O le mea lea, o inhibitors proteinase (kontrikal, gordoks, ma isi) o loʻo vavaeeseina nei mai le lisi o fualaau oona ua fautuaina mo le faʻaaogaina i lenei maʻi.

Cytostatic fualaau faasaina e taofia ai le tuufaatasia o le porotini ma, aemaise lava, o le intracellular formation o enzymes (5-fluorouracil). O le ribonuclease pancreatic, lea e faaleagaina ai le m-RNA, ua mafua ai le solia o le biosynthesis o le protein i le pancreas o loʻo i ai se masini tutusa o le gaioiga.

O le faʻaaogaina o le somatostatin ma analogues ei ai sona aʻafiaga lelei i luga o le faagasologa o le faʻamaʻi lava ia ma luga o lona taunuuga. O nei vailaʻau e faʻaitiitia ai le faʻanofoina o le pancreatic, faʻaitiitia le manaʻomia mo togafitiga faʻamalosi, ma faʻaitiitia le aʻafiaga o faʻalavelave ma le olaga faitino.

O le afaina o le amatostatin e faʻaleleia ai le faʻamaumauga o le fufulu mama ma faʻaleleia le tafe toto, lea e taua mo le puipuia o aʻafiaga o fatuga i ituaiga faʻaleagaina o le pancreatitis.

Faʻataʻitaʻiga faʻasolosolo mo gaioiga Pancreatitis

1. I le ituaiga tusitusiga o le pancreatitis, o le antibacterial prophylaxis e le o faailoa mai.

2. Ia vavalalata le mafuaʻaga o le faatonuina o vailaau faʻamaʻi mo le pancreatic necrosis - prophylactic or therapeutic - i le tele o mataupu e le mafai, ona o le maualuga o le aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi ma le faigata o le mauaina o faʻamaʻi pipisi i togafitiga faʻapitoa ma fale suʻesuʻe.

3. I le atinaʻeina o siama, o le vave faʻafoeina o vailaau faʻasaʻi e manaʻomia, ma o le a sili atu ona aʻafiaga ma laʻititi aʻafiaga.

4. E tatau i le vailaʻau faʻamalositino ona faʻamalosia le tau.

Tausiga o Tomai

O togafitiga o togafitiga faʻapitoa e faʻamoemoeina e ala i le loloto o suiga faʻaanatura i le paʻu lava ia.

Laparoscopy e tatau ona avea o se auala autu o togafitiga faafomaʻi. O le faʻaaogaina o le laparoscopy e mafai ai ona e aloese mai laparotomy le talafeagai, tuʻuina lelei alavai ma togafitiga lelei, ma faʻamaonia faʻamaoniga mo laparotomy.

O ituaiga autu o taotoga

  • Faʻatulagaina o alavai ma le faʻaogaina o le suavai. O lenei mea e mafai ai e oe ona aveese mea oona ma vailaʻau. A maeʻa le taotoga, faʻaleleia le tulaga o le maʻi i totonu o le 10 aso muamua, ae o le aliali mai o faʻafitauli e le o aofia ai i le lumanaʻi. I le faʻaopoopoga, o le dialysis e mafai ona faia i na o le 48 itula talu ona faʻatūina alavai, talu mai lena taimi latou te le toe galue.
  • Suega (e masani ona leʻo) o le pancreas. O lenei mea e faʻaitiitia ai le ono mafai ona faʻateleina le faʻasausili ma le tafe toto, ma puipuia ai foi le fausiaina o abscesses. O le le lelei o lenei metotia, o se numera taua o tagata gasegase i le taimi o le faʻasologa o taimi e tutupu ai le atinaʻeina o exo- ma le endocrine. E mafua ona o le tele o le gaioiga ma le lapoʻa tele o le gland, poʻo le le mafai ona maua le liona o le liona ao lei oʻo i le taimi o le taotoga (e tusa lava pe faʻaaogaina le ultrasound o le pancreas), o le mea e tupu ai, ua aveeseina foi le mea e le suia.
  • Operation Lawson (faagaioiga "tele stoma"). E aofia ai le tuʻuina atu o le gastrostomy ma le cholecystostomy, faʻavaivai o le faʻaleleia o le omental ma le pancreas. I lenei tulaga, e tatau ona taofiofia le tafe mai o le faʻamalosi o le enzyme, e faʻataunuʻuina ai le faʻaaogaina o peʻa. O le tagata gasegase e faʻafeiloaʻi i mea taumafa. O le taotoga e le tatau ona faia i tulaga o pancreatogenic peritonitis.

O le taotoga e le faʻaitiitia i taimi uma le mafai o le atinaʻe o faʻalavelave ninii. I lenei itu, o nisi taimi e iai se manaʻoga mo le toe faia o gaioiga, lea e faʻateleina ai le olaga faaletino. O le maliu e masani lava ona tupu mai ona o le ogaoga o faʻafitauli faʻapitoa ma le le atoatoa o le manava.

O le faafitauli sili ona taatele i ituaiga uma o gaioiga o le manaomia lea mo le toefarotomy o le pancreatic necrosis poo le fesoʻotaʻi ma le atinaʻeina o faʻafitauli lua (abscesses, gaʻo, ma isi).

Ina ia faia le toe fesuiaiga ma le tapunia le tumau o le manua laparotomy, e faʻaaogaina zippers. E ui i lea, ei ai a latou mea sese, aua e mafai ona latou mafua ai le siakiina o fusi o le puipui o le manava, i se faaopoopoga, latou te le faatagaina le puleaina atoatoa o le suiga i le mamafa o le intoma-abdomina.

Tuua Lau Faamatalaga