Paʻu o le inisalini ma le mausali: mafuaʻaga o le atinaʻe

Etiology o le maʻisuka

O le DM e tupu ona o se taunuuga o le le lava o le inisalini (IDDM) poʻo le le atoatoa o ona aʻafiaga (NIDDM).

Mafuaaga o le maʻisuka

Le atoatoa le inisalini (le atoatoa o le insulin).E tupu i lalo o le aʻafiaga o mea moni o meaola, vailaʻau, tino faaletino, faʻapea foʻi ma le mumū o le pancreas

Faʻamatalaga o meaola

· Faʻaleagaina o le tino b-celllets Langerhans. O loʻo i ai se faʻalauiloaina o le aʻafiaga o le hypoinsulinism i tagata maʻi ma le IDDM i le faʻamatalaga o nisi o antigens HLA. E aofia ai glycoproteins ua faʻamaonia e alia HLA - DR3, HLA - DR4, HLA - DQ, B1. O aʻafiaga faʻaleagaina e mafua ai le aofia ai o faʻafitauli faʻaleagaina o le faʻaleagaina o le tino (ona o le foliga mai o le autoantigens alien to system system) ma le maualalo o le insulin (mo se faʻataʻitaʻiga, pe a toe faʻafoʻi genes e fesuiaʻi ai le inisalini o le enzymes synthesis).

· Faʻatonu mea. Ig, cytotoxic T-lymphocytes, ma cytokines na gaosia ei latou, e mafai ona faaleagaina ai b-sel ma amataina ai le tali atu o le tino.

I tagata gasegase e leai se inisalini, e tele ituaiga o fomaʻi faʻapitoa e maua i le: gasegase cytoplasmic - ISA (mai le Igilisi. teineitiiti o le islet cell - autoantibodies i protein inlet cell proteins), i se porotini ma se mole mole mole 64 kD, o maua i le membrane cytoplasmic of b-cells. O nei meaola e masani ona iloa muamua aʻo leʻi oʻo mai isi faailo o le maʻisuka. I lenei tulaga, oi latou o nisi o le aufaʻatasiga o tali o le malosi o le anti-b-cell malosi, faapea foi ma mole o le inisalini lava ia.

· Virustropic i b-sel: Coxsackie B4, hepatitis, measles, chickenpox, mumps, rubella ma isi. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le rubella intrauterine, o le maʻisuka e amata pe a ma le 20% o pepe faatoa fananau mai. O nei siama e mafua ai le aʻafiaga cytolytic i luga o b-sel, o le amataina o faiga e puipuia ai i le b-sel ma le atinaʻeina o le mumū i nofoaga o b-sel o le Langerhans islets - insulitis.

· Mea e afaina ai mea vevelafaʻaleagaina b-sel. O le "sili ona malosi" oi latou o le alloxan. E sili atu ona mafua ona o le solia o le metabolism pyrimidine ma poloka ai le fausia o le inisalini. O le vaega mulimuli e fesoʻotaʻi ma le maualalo o le SU-kulupu (e talafeagai mo le le faʻamalosia o le alloxan) i le b-sel.

Faʻamatalaga

Ua faamaonia le Alloxan à maualuga gase o le ethanol, cytostatics ma isi vailaau (mo se faataitaiga, o le vailaʻau o vailaʻau faʻasaina à ) ei ai le malosi maualuga e mafua ai le maʻisuka.

Faʻamatalaga faaletino

E iloa lelei o le aafia i le totoina o le perovide (amataina o le televaveina o le gaioiga o le lipid peroxide), le gasegase masini i le pancreas, ma le faamalosia e lona tumutumu e masani ona taitaiina atu ai i le maʻisuka e fesootai ma le maliliu o b-sel.

Faʻamatalaga inflammatory

O le pancreatitis gasegase ma chronic i le tusa ma le 30% o mataupu o le maʻisuka o le mafuaʻaga o le le lava o le inisalini.

Le faʻamalosia o aafiaga o le inisalini (le maualalo ole inisalini) atiae i lalo o le malosi o mafuaʻaga o se natura o le neuro-or psychogenic, o mea e le mautonu, faapea foi ona o le faaletonu i le inisalini o mea na maua mai ma le mimita o le meli a le meli i totonu o siama (Figure 9-7).

S ata! faʻaofi le fuainumera "araisa-9-7"

Fig. 9-7. Mafuaaga o le hypoinsulinism.

O mafuaʻaga pito i sili ona aoga o le hypoinsulinism faʻatasi o loʻo mulimuli mai.

· Neuro ma / poʻo le mafaufau. O nei mea e iloa ai lo latou aʻafiaga e ala i le faʻafouina o neu o le vaʻalele o le hypothalamus mulimuli, lea e oʻo atu ai i le faateleina o le leo o le faʻalogo ma le faʻapitoa-pituitary-adrenal systems. O lenei mea e mafua ai le alualu i luma ma le faʻateleina o mea o loʻo iai i hormones hyperglycemic contrainsular i totonu o le toto: adrenaline, norepinephrine (faʻapogai tupuga), glucocorticoids ma, o lona uiga, le le atoatoa o le aʻafiaga o aʻafiaga o le inisalini, faʻapea ai ma le toe faʻaleleia o faʻalavelave faʻafitauli. Latou te mafua ai le faʻamalosia o le faʻalogo ma le faʻapitoa-pituitary-adrenal systems, lea e oʻo atu ai i le faʻalauteleina o le toto o mea e maua mai i le "contra-hormonal" hormones catecholamines, glucocorticoids, hormones thyroid.

· Faʻasino taupulega. O soʻo se mea e sili ona taua e aofia ai mea nei.

I le faʻamalosia tele o le hepatocyte insulinase, o lenei protease e faʻamalosia ai molini o insulin.

ile Ig i le inisalini.

i Faʻaopoopoga toto maualuga o hormones hyperglycemic contrainsular: catecholamines, glucagon, glucocorticoids, STH, T3, T4, (o le hyperproduction o nei hormones e mafai ona maitauina i le oona o le afaina o le endocrine e tutusa pe faʻamaualuga).

i Faateleina le maualuga o plasma o aʻafiaga e fusifusia ai mole mole insulin.

· O mafuaʻaga e afaina ai, faʻaleagaina, pe faʻaitiitia ai le lagona o le inisalini.

O lenei aafiaga e maua e:

Ig Igimisi o le fausaga o se molimula o le inisalini. Latou te fegalegaleai ma le inisalini na talia, poloka i latou, ma taofia ai le avanoa i molini o le insulin i le nusipepa.

i Ig, faʻaleagaina o le inisalini na talia ma / poo le peri-responsor zone o sosoʻo faʻatatau.

i le tele o le inisalini, lea e mafua ai le faʻamamaina o suauu faʻatatau i le homone.

i Hydrolases na tuʻuina mai i le lysosomes ma faʻafouina i totonu ma fafo atu o le faʻatafunaina poʻo le faʻaumatia (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le hypoxia lautele, faʻalaumilosaga ma le faʻamaʻaloga).

i fualaau faasaina ma SPOL (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ma le faʻasolosolo taimi umi faʻavaivai, atherosclerosis, le gasegase cardiovascular).

· Tagata faigaluega e faʻalavelave i aʻafiaga o le inisalini i totonu o sosoʻo taulaʻi. I le sili atu, o nei mea o sui ia e faʻaleagaina ai le membranes ma / poʻo le faʻamaumauga mo le inisalini, faʻapea foʻi ma le faʻamaonia ma / poʻo le faʻaleagaina o le enzymes cellular. O le sili atu o le gaioiga o le enzymes lysosomal, o le tele naua o meaola o le okesene, faʻamalolo ma lipid hydroperoxides e mafai ona avea ma faʻataʻitaʻiga o mafuaʻaga o le faaleagaina o membranes ma enzymes cell. O nei mea ma isi faʻamaʻi faʻamalolo e faʻasaina le felauaiga o le kulukose i totonu o siama, o le faʻavaeina o le CAMP, le faʻaliliuga transmembrane o Ca 2+ ma Mg 2+ ions, lea e tatau mo le faʻamaunuuina o aafiaga intracellular o le inisalini.

Faʻamatalaga Faʻamataʻu o le Maʻisuka

O se numera tele o tulaga lamatia mo le maʻisuka ua lauiloa. O mea taua e sili ona tāua ile aoga:

UU mamafa. O le tele o mea e maua i le sili atu ma le 80% o tagata gasegase i le NIDDM. O lenei mea e faʻapupulaina ai le tui o le inisalini o le ate, o le siama ma isi mea taulai o le inisalini,

Ú faʻamaualuga tele ma taua tele. O mea uma e lua e faaosofia ai le gaosia o hormones contra-hormones ma hyperglycemia. O lenei, i le itu, e faʻaaogaina le faʻasologa o le inisalini e vaʻa-cell, e oʻo atu ai i lo latou "faʻaogaina" ma faʻaleagaina,

O le maualuga o le toto maualuga, e mafua ai le solia o le microcirculation i le pancreas,

Ú faʻatoʻateleina poʻo le faʻaogaina o le tino. HLA genes ua talitonuina o le a muai tuʻuina atu i tagata mamaʻi ma le maʻisuka. I tagata gasegase ma le NIDDM, o le predisposition i le maʻisuka e faʻateleina. I le i ai o le maʻisuka i se tasi o matua, o le aotelega oa latou fanau maʻi i le soifua maloloina e mafai ona 1: 1,

Ú toe faʻamalosia ni faʻafitauli. E maua faatasi ma le faʻateleina o le maualuga o le toto o hormones contrainsular.

O le faʻapipiʻiina o le tele o faʻafitauli faʻafitauli ua taʻua i luga e faʻapupula ai le maʻisuka ile 20-30 taimi.

O le pathogenesis o le maʻisuka

O le faʻavae o le pathogenesis o le maʻisuka o le tuulafoaia lea o le insulin (lea e tupu ai le IDDM) poʻo le le atoatoa o le inisalini (lea e oʻo atu ai i le NIDDM).

O le maʻi o le maʻisuka o se taunuuga o le le atoatoa o le inisalini (le atoatoa o le insulin)

O fesoʻotaʻiga autu i le pathogenesis o le le atoatoa o le inisalini o loʻo faʻaalia i le Ata 9-8.

S ata! faʻaofi le fuainumera "araisa-9-8"

Fig. 9-8. O fesoʻotaʻiga autu i le pathogenesis o le le atoatoa o le insulin.

I le tele o tulaga (atonu i mea uma), o le pathogenesis o le le atoatoa o le inisalini ei ai le sootaga autu masani: le puipuia o le sologa lelei(Fig 9-9). O lenei faagasologa o le faaleagaina i luma o le vaega o le pancreas e masani lava ona tumau i le tele o tausaga ma e o faatasi ma le faatamaia ma le faifai malie o e-sel.

Faailoga o le maʻisuka, e pei o se tulafono, e aliali mai pe a tusa ma le 75-80% o b-sela ua faaleagaina (e mafai ona vave iloa muamua i tulaga eseese e "faaosofia" - faʻamaʻi, inu, vevesi, faʻafitauli o le gaosiga o gaʻo, meaʻai, ma isi endocrinopathies). O totoe 20-25% o siama e masani lava ona faʻaumatia i le 2-3 tausaga e sosoo ai.

I tagata gasegase na maliliu mai le maʻisuka, o le mamafa o le pancreas e tusa ma le 40 g (80-85 g le masani). I lenei tulaga, o le tele o siama-(i tagata soifua maloloina e tusa ma le 850 mg) e le lava pe leai foi.

S ata! faaofi le fuainumera "araisa-9-9"

Fig. 9-9. O fesoʻotaʻiga autu o le puipuia o le pathogenesis o le maʻisuka.

O sootaga nei o loʻo iai i totonu o fesoʻotaʻiga autu i le atinaʻeina o le mamanu o le maʻisuka tele: (tagai i le fig 9-9):

Ú folasaga i totonu o le tinofaʻapena na faʻasalaina tagata taitoatasi Alien Ag. O le tele lava o nei mea o siama, e le masani ai isi microorganisms,

Ú faʻataunuʻuina o antigen vailaʻau faʻapipiʻi antigen, faʻataʻitaʻiina o se atigipusa ma tuʻuina atu i le tuufaatasiga o le HLA hypertension (presentation) fesoasoani o le T-lymphocytes,

Ú le faʻavaeina o faʻamaʻi faʻapitoa ma faʻamaʻi pipisi e faʻaaogaina i le maualuga o le toto maualuga,

Ú le aʻafiaga o faʻamaʻi ma gasegase faʻamalosia i luga o le toto maualuga(faʻatasi ai ma lona faʻaumatiaga ma le faʻamamaina mai le tino ma le auai o faʻaupu) faʻapea foʻi ma fausaga faʻapitoae-fellso loʻo i ai se faʻatulagaga faapena ma le maualuga o le toto mai fafo. Ia manatu o se porotini ei ai le mamafa mole mole 64 kD e mafai ona avea o se toto maualuga e pei o se tagata ese. O suauʻu o loʻo aofia ai ia AH ua osofaia e le tino o le IHD, lea e iloa ai o se tagata ese. O lenei mea matautia ua taua o se "tali le tali atu i le toto." I le taimi o lenei gaioiga, ua faʻaumatia ai ni v-b, ma o faʻamaumauga taʻitasi ua faʻaputuina ma avea ma auto-auto,

Ú gaioiga, gaosiga, ma le faʻamaonia i tagata e maua i le lymphocytes o le maualuga o le toto maualuga ma le fatu-auto-auto-auto-b-cell e faatoa faʻafouina e monocytes / macrophages. O le faagasologa o le puipuia o le puipuia o le malosi o le tino e mafai ona puipuia e le sifi ma le felauaiga i luga o le lua-suauu o le maualuga o HLA vasega I ma le II. O nei AH e faaosofia ai le T-lymphocytes Fesoasoani ma, o se taunuuga, o le gaosia o Ig maoti ma le eseesega o le T-lymphocytes cytotoxic. I lenei tulaga, o le puipuia o le malosi e tetee atu ai i ona lava b-sel ua faateleina. O le fua o le faʻaleagaina o le masini faʻapipiʻi e faʻateleina.

Ú malaga i itulagi o le faaleagaina ma faʻaleagaina b-sela o le pancreas o faʻasolosolo. Latou te faʻaumatia ia b-sel ma le auai o le enzymes o le lysosome, o meaola o le okesene ma lipid peroxides, o fualaʻau saoloto o meaola oona, cytokines (e pei o le TNF-a, IL1),

Ú faʻasaʻoina o "tagata mai fafo" faʻamalosi mai i faʻaumatia-b-faʻamaʻi mo le tino puipuia(e masani lava na o le inumagala ma e le ulu i le toto): o le vevela vevela, gangliosides cytoplasmic, proinsulin,

Ú Faʻaogaina o le gasegase o faʻamalosi o cytoplasmice-pells, o latou gaosiga ma le faʻatagaina i lymphocytes. O le mea lea e mafua ai le isi (ona faʻateleina lea) o le mea na tupu o se osofaiga faʻafuaseʻi ma le faʻaumatia o se numera faaopoopo o b-sel. Faatasi ai ma se faaitiitia o la latou vaega i le 75-80% o le masani, "faafuasei" o faailoga o le maʻisuka ua aliali mai.

Faailoga o le faatoaagaina mai o le siakiina o le puipuiga o le puipuia o le puipuiga mai le puipuia o le puipuiga mai le puipuia o le toto. Aʻo mate le f-cell, o le faʻaosofiaga i le osofaʻiga a le auto-aggression puipuia ua faʻaitiitia. O le mea lea, o le maualuga o siama e maua i le maualuga o le b-sela e matua faaitiitia pe a uma le 1-1.5 g pe a maeʻa ona latou iloaina muamua.

O le faʻaleagaina o le le atoatoa o le insulin e mafua mai i mea faʻainisiniao loʻo faʻaalia i le Ata 9-10.

S ata! faaofi le fuainumera "araisa-9-10"

Fig. 9-10. O fesoʻotaʻiga autu i le pathogenesis o le maʻisuka faʻamalosia i lalo o le gaioiga a vailaʻau o pancreatotropic.

O le faiga o le atinaʻeina o le le atoatoa o le insulin e mafua mai i mea faaletinoo loʻo faʻaalia i le Ata 9-11.

S ata! faaofi le fuainumera "araisa-9-11"

Fig. 9-11. O fesoʻotaʻiga autu i le pathogenesis o le maʻisuka na maua i lalo o le gaioiga o mea faʻapitoa faʻapitoa.

O le maʻi o le maʻisuka o se taunuuga o le le atoatoa o aʻafiaga o le inisalini (le maualalo ile inisalini)

O le atinaʻeina o le maʻisuka ona o le le atoatoa o aʻafiaga o le inisalini e tupu i le taimi masani poʻo le faʻaopoopoga o le suauu o le b ma lona faʻaaogaina i le toto (o lenei fesuiaiga o le maʻisuka e taua o le NIDDM).

O mafuaʻaga o le aʻafia o le insulin i le aiga e pei ona taua i lalo..

· Faʻamatalaga masani.

à Insulinase. O mafuaʻaga mo le faʻatupulaia tele o le insulinase atonu o le faateleina o le kulukosecocorticoids ma / poʻo le STH (e masani ona matauina i tagata gasegase), faapea foi le le atoatoa o le sima ma kiona, lea e masani ona faʻaitiitia ai le insulinase. O le manatu o le insulinase e amata ona faʻateleina le faʻapipiʻiina e le hepatocytes i le palakalasi, o lenei masini o se tasi o sootaga taua i le pathogenesis o le maʻisuka talavou.

à Enzymes proteolytic. E mafai ona latou sau mai fofo ogaoga o le mumu ma faʻaumatia insulin (mo se faʻataʻitaʻiga, i le phlegmon, peritonitis, faʻamaʻi o le mu mumū).

à Vaʻaia i le inisalini pei o se porotini.

à Vailaʻau e fusifusia ai molītini inisalini ma, o lea, o le polokaina o ana fegalegaleaiga ma tagata e taliaina. E aofia ai inhibitors insulin in plasma polotini (mo se faataitaiga, vaega taʻitasi o globulins) ma b-lipoproteins. O le inisalini e fesootaʻi ma masini plasma e le faʻaalia lona gaioiga i gaʻo uma, e le aofia ai mea gaʻo. I le itu mulimuli, ua faia tulaga mo le vavaeeseina o le mole moletini ma le faʻafesoʻotaʻi o le inisalini ma faʻamaumauga patino. O le faʻasologa o le B-LP i se faʻaopoopoga maualuga o loʻo matauina i tagata mamaʻi e maua mai i le hyperproduction o STH. b-LPs e fausia ai se masini sikola tele ma le inisalini, i le tuufaatasiga o le inisalini e le mafai ona fegalegaleai ma lona atigipusa.

· Faʻaitiitia pe faʻaititia le faʻaleagaina o le inisalini i totonu o mea taugata. O le faʻaitiitia poʻo le faʻaitiitia o aʻafiaga o le inisalini i luga o le mea na faʻamoemoeina e maua ona o le maualuga o le hormones o le gasegase - o le iniseti o le inisalini. O nei mea e aofia ai catecholamines, glucagon, glucocorticoids, STH ma iodine-o loʻo iai ni hormones thyroid. O le hyperglycemia faʻalautele ma taua e faʻaolaina ai le faateleina o le inisalini e maua mai i suauu-b. Ae ui i lea, atonu e le lava lenei mea e faʻamaonia ai le HPA, e pei Ole faʻasolosolo umi o le faʻaaogaina o motu o le pancreatic e taʻitaʻia ai le faʻaleagaina o suauu-b.

· Faateleina le faʻamalosia o le insulin i siama. O le faʻamalosia o insulin e faʻaalia i le le lelei o le iloa o aʻafiaga o le inisalini i le maualuga o sosoʻo taulaʻi. O loʻo faʻamatalaina le faʻaleleia ma le faʻailogaina o nei mea.

à Auala e talia ai le faʻaosoina o le faʻaititia o le inisalini.

Ä "Iloiloga" (tapunia) o le inisalini na maua mai i ai faʻamaʻi. O le vaega mulimuli e tali atu ma le faʻamalosi o le sapalai ia i latou lava ma / poʻo le sone o le suʻega. I lenei tulaga, o mole Ig mole e le mafai ai ona fegalegaleai ma le inisalini ma lona sosoʻo.

Ä Faʻaaogāina o vailaau faʻamalosi i le inisalini. E mafua mai i le faʻalauteleina o le faʻatupulaia o le inisalini i totonu o le toto ma i totonu o le malae vaalele.O le vaʻaiaina o sela e mafua mai i le faateleina o le numera o le maualalo o faʻamaumauga o le inisalini i luga o le toto ma / poʻo se faʻaitiitia o le numera atoa o faʻasalaga inisalini. O le tele lava o taimi, o loʻo matauina lenei mea i tagata o loʻo mafatia i le gasegase, lea e mafua ai le tele o le inisalini.

Ä Faʻafanoga ma / poʻo le suiga i le faʻamalamalamaina o tagata faʻalogo inisalini E mafua lenei tulaga gaioiga o faʻalavelave faʻaleagaina (synthesized e se suiga i le fausaga o le nusipepa, mo se faataitaiga, o se taunuuga o le faapipii i ai i le tulaga o se vailaau o fualaau faasaina po o se toxin, o le faʻavaeina o le sili atu o fualaʻau saoloto ma lipoperoxide oloa i le taimi o le hypoxiale atoatoa o antioxidants - tocopherols, acid ascorbic, ma isi, fulae fesuiaʻi ai le faʻaogaina o polypeptides respirator polypeptides.

à Faʻatonuina o le atigipusa mo le faʻavaeina o le faʻamalosia o le insulin.

Ä Faʻaleagaina le phosphorylation o kinetini kinases o sosoʻo taulaʻi, lea e faʻavevesiina ai le faʻaaogaina o intracellular processes o le metabolism glucose.

Ä Le i ai o ni faaletonu i le transmembrane glucose transporters i totonu o cellular target. O le gasegase o le gasegase o le glucose e le mautonu e maua i tagata mamai e maua i le maʻisuka e tuʻufaʻatasia ma le oona.

Faʻaaliga o le maʻisuka

O le maʻisuka e faʻaalia o ia lava i vaega e lua o faʻalavelave faʻalavelave:

Ú afaina o le tino. E taua le manatuaina o tagata gasegase e maua ai faailoga o le le fiafia ituaiga uma o metabolism, ma e le na o le carbohydrate, e pei o lona igoa o lona uiga,

Ú togafitiga o fatu, okeni, o latou tino. O ia mea ma le isi e taʻitaʻia ai le faʻalavelave o le taua o le gaioiga i lona atoaga.

Faʻafitauli o le mafaufau i le maʻisuka

O faʻafitauli autu i le maʻisuka o loʻo faʻaalia i le Ata 9-12.

S ata! faʻaofi le fuainumera "araisa-9-12"

Fig. 9-12. O faʻamaoniga autu o faʻafitauli o le maʻisuka i le maʻisuka.

Aso Faʻaopoopo: 2016-11-24, Vaiaso: 685 | Faʻasalaga o le puletaofia

O le a le mafuaʻaga o le le lava o le hormone i totonu o le tino?

O le faailoga autu o le le lava o le inisalini i le tino o se maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O lenei faʻaalia o ia lava i le tulaga o ni faailoga eseese. O faʻapogai autu o le le lava o le insulin i le tino o:

  • faʻaauau faifaipea
  • fia inu pea
  • moe i le moe
  • afaina e aunoa ma se mafuaaga
  • faʻaleagaina.

E tatau ona maitauina o le inisalini e faia ai siama e sili atu ona mafai ona faʻaogaina i le kulukose. O se taunuuga, o le gaosiga o le glycogen polysaccharide e faʻalauteleina, o le autu autu lea o le teuina o mea uma e maua i le kulukose.

E tatau ona e malamalama o le faaletonu o le insulin ona o le le lava o le gaosia o lenei hormone. E lua ituaiga autu o le le atoatoa. O i latou taitoatasi o le a faamatalaina auiliili i lalo. E taua le malamalama o ituaiga ituaiga o maʻisuka taʻitasi, o lona lava gaogao e matauina. Faʻapea, pe a togafitia le maʻisuka i le tikeri muamua, o le i ai o le le atoatoa atoatoa e matauina. I lenei tulaga, e le mafai ona e faia e aunoa ma se tui o lenei hormone.

A maeʻa le atinaʻe o le le atoatoa o le insulin, e toetoe lava a le mafai ona toe faʻafoisia le gaioiga masani o le gaosiga o le inisalini. E fautuaina e tagata maʻi injections o se tutusa o le homone, ma e sui o ia i se tui faifai pea.

Faatasi ai ma lenei siakiga, e taua le mulimuli i se meaai lelei ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina.

Ituaiga o Inisalini Agavaʻa

E pei ona taua i luga, e ono tele ituaiga o toilalo:

  • pancreatic
  • e le o le pancreatic.

I le tulaga muamua, e tulai mai ona o nisi o suiga e tutupu i le pancreas, i ona sela. I le tulaga lona lua, e le mafai ona mafaufauina le faaletonu i le pancreas i le mafuaʻaga o le maʻi.

E masani lava, o le ituaiga lona lua o le le atoatoa o loʻo matauina i tagata mamaʻi o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 2. I le maʻisuka maualuga o le ituaiga lona lua, e le talafeagai le folasia o se tui faaopoopo o le inisalini i totonu o le tino, o le pancreas e maua mai i le tele o mea. Faatasi ai ma se ituaiga o le inisalini o le le atoatoa, o tulaga e masani ona tupu pe a natia le inisalini o hormone i le tele naua o le tele, ae le mafai ona iloa saʻo e lela ma masini.

O le le atoatoa o le pancreatic e afua mai i suiga faapitoa o le tino i peta beta o le gland, lea e tau atu i le mea moni e faapea o nei tino e taofia le fatuga o le hormone pe faaitiitia tele foi. O suiga faʻapitoa i le faʻaaogaina o masini suauu o le beta o le mafuaʻaga lea o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 i tagata, o le insulin-faalagolago.

O le le atoatoa o le inisalini e tupu i le maʻisuka ituaiga 1, ma le maualalo o le inisalini e masani ona maua i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

O a mafuaaga autu o le atiaʻeina o le faamai?

E manino lava o nei suiga ia i latou lava e le tupu. O lenei tulaga ua muamua atu i nisi suiga e tutupu i le tino o tagata taitoatasi. E faavae i lenei mea, o le mafuaaga mo le atinaʻeina o soʻo se inisalini ua taʻua o:

  1. Vaʻafua, aemaise lava pe a iai ni aiga i le aiga na maua i le maʻisuka.
  2. Soo se faiga e le lelei i totonu o le pancreas poʻo le gall.
  3. O ituaiga uma o manua o le pancreatic, mo se faʻataʻitaʻiga, soo se gaoioiga i luga o lenei okeni.
  4. O suiga sclerotic i totonu o vaa, latou te mafua ai le soliga o le faagasologa o le circulatory ma mafai ona mafua ai se faaletonu i totonu o le okeni.
  5. O se tulaga talitutusa atonu e tulai mai ona o le le talafeagai o le upu enzymes.
  6. O le isi taimi masani e ono mafai ona maua ai faʻamaʻi faʻavaivai, lea, i le itu, e oʻo atu ai i le faʻavaivaia vaivai o le tino.
  7. E le tatau ona galo ia i tatou o soʻo se atuatuvale poʻo le faʻalavelave popole e mafua ai le atinaʻeina o le le lava o le inisalini i totonu o le tino.
  8. Gaioiga mamafa faʻavavega poʻo, i se isi itu, o se suiga tele i le olaga ola malosi i se mea e tasi.
  9. Soo se neoplasm i le pancreas e mafai foi ona mafua ai le atinaʻeina o se ituaiga o faailoga.

E taua le malamalama pe afai e le lava le tino ma le faʻamalosi i totonu o le tino, ae o le uʻamea, i se isi itu, e tele naua, ona tulai mai lea o se tulaga pe a le lava le insulin. O lenei tulaga ua faʻamatalaina manino lava, o le mea atoa lava o le sinimina, faʻapea foʻi ma le tele o isi elemene, e saofagā i le faaputuputuina o le inisalini i totonu o le toto, faʻapea foʻi ma ona felauaiga talafeagai i le toto. Ia, afai e laʻititi tele i le tino, ona manino lea o loʻo i ai se le atoatoa o le inisalini pe e le mafai ona ulufale i le toto ma e le o faʻataunuʻuina ana galuega i le taimi nei.

Afai tatou te talanoa e uiga i le uʻamea, ona tele lea o le tino i le tino e le lelei tele mo le soifua maloloina. O le mea o loʻo i ai se avega faaopoopo i le tino. O le iʻuga, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le faʻamalosia o le inisalini.

O le tino, ioe, e le faamutaina le tuueseeseina atoatoa, ae le lava e faamautinoa ai o faagasologa uma e faia i le tulaga talafeagai.

Faailoga o le Inisalini Faamalosia

E i ai se tasi o faʻamaoniga pito sili ona taua o loʻo fautua mai ai o lenei tagata maʻi e leai sona inisalini. O le mea moni, o lenei maualuga maualuga o le kulukose. I se isi faaupuga, o lenei tulaga e taʻua o le hyperglycemia. O le mea e sili ona leaga, o lenei faailoga e faʻaalia lava e tusa lava pe o le tulaga o le maʻisuka i se tulaga lea e le mafai ai e le inisalini inisiua ona faia.

E ui lava o loʻo i ai isi faʻailoga e taʻu mai ai foi e leai se inisalini o se tagata. O nei faailoga e:

  1. E masani lava ona e faia, e oo lava i le po e le taofia le uunaiga.
  2. Le lagona malosi o le fia inu, i le aso e mafai e le tagata maʻi ona inu i le tolu lita o le vai.
  3. Fuafuaina o tulaga paʻu.
  4. E mafai ona fai le paʻu mata.
  5. Faʻafitauli leaga.
  6. Sogi o le tino.
  7. Manua faʻamaʻi faʻamalolo i le tino.

E taua le malamalama afai e te le amata togafitiga ile taimi, ona iai lea o se lamatiaga o le maʻisuka. O le uiga o tagata mamai o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 1 ma e le aʻafia ai le inisalini o le inisalini.

Ina ia aloese mai na taunuuga, e lava lava le faia o suʻesuʻega i luga o le endocrinologist i le lotoifale, faapea foi le fuaina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Afai e amata ona alu i luga o le fua, e pei o le, i le maualuga o le sefulu mmol / l pe sili atu, ona manaʻomia vave lea o togafitiga.

Aisea e tupu ai le faaletonu o le inisalini?

O le mafuaaga muamua e mafua ai le faaletonu o le inisalini o le solia lea o metabolic process in the body. O le tele lava o tagata gasegase ei ai le faʻatuʻatuga o se mea e solia ai, ma, faaopoopo i ai, taʻitaʻia se olaga le saʻo. O le iʻuga, o loʻo maua ai le maʻisuka.

O mafuaʻaga autu e amata ai le atinaʻe o le inisalini:

  1. Toʻatele meaʻai e tumu i gaʻo.
  2. I le mataupu pe a faatonuina e le fomai se fualaau faasaina e maualalo ai le suka, ma ua galo le gasegase e ave, o le hyperglycemia e mafai ona tupu.
  3. Manatua
  4. Fafagaina.
  5. Faiga faʻamafanafana faʻatasi ma isi faʻamaʻi pipisi.

E taua le iloa poʻo le a le iʻuga e ono oʻo i ai pe afai e te le amata togafitiga ile taimi. O se tasi o taunuuga sili e taua o le coma. Ae iai foʻi isi mea le lelei e mafai ona tupu, mo se faʻataʻitaʻiga, ketoacidosis. I lenei tulaga, e tele naua le acetone i le urine ua maeʻa.

E tatau foi ona maitauina e mafai foʻi ona iai faʻamaoniga tutusa i tamaiti. E na o tamaiti e masani ona faigata i nei taimi. E mafua lenei tulaga i le mea moni e faapea, e le pei o tagata matutua, e le mafai ona latou puleaina le maualuga o le suka i totonu oo latou tino, latou te le malamalama i faailoga, o le mea lea, atonu latou te misia nisi o faailoga o le hyperglycemia i le maʻisuka ituaiga 2.

E tatau ona e manatua i taimi uma e mafai ona tutupu se mea matautia i soo se taimi pe afai o le pepe e maualuga le maualuga o le suka i le 6.5 mmol / l aʻo leʻi 'ai poo le 8.9 pe'ā uma ona' ai.

E tatau ona mataʻituina ma le faʻaeteete le soifua maloloina o tamaiti o loʻo mafatia i faʻamaʻi pipisi poʻo le mamafa o le tamaititi pe a fanau mai e le silia ma le tasi ma le afa kilokalama.

Afai o le tulaga e matua faitio, ona mafai lea ona faamaumauina i le faiʻai poo le ogaoga ogaoga o le tino. O le mafuaaga lea e tatau ai i le matua ona aʻoaʻoina le pepe e mataʻituina a latou meaʻai ma faatulaga mo ia mea uma e tatau ai faʻaletino faaletino, faʻapea foi ma le saʻo lelei.

O a mea e tatau ona e iloa i le taimi e iloa ai le gasegase?

E pei ona taua i luga, o le le lava o le inisalini i le tino e tau atu i le mea moni e tele taimi e faateleina ai le suka toto. I lenei tulaga, e mafai ona tupu mai le hyperglycemia. Ma o ia, e pei ona e iloa, e taʻitaʻia atu ai i se paga.

Ae, faatasi ai ma isi mea, o le hyperglycemia e fesoasoani foi i le mea moni e faapea, o le tele o vai e maua i totonu o le tino e vave ona ulufale atu i le toto mai tuusaʻo.

O le iʻuga, o le a tuʻuina atu fusi e aunoa ma le fua o le susu, o lea e amata ai ona lagona le fia inu o se tagata. E le gata i lea, o le paʻu e amata ona magumago ma paʻu ese, lauulu ma fao ua paʻu.

Faʻatasi ai ma le hyperglycemia, o se faʻataʻitaʻiga o le a faʻaalia ai le i ai o le suka.

Ioe, o nei taunuuga uma e mafai ona alofia. Ae naʻo pe a amata ona e togafitiga lenei faailoga ile taimi. O le togafitiga faʻapenei:

  1. Faʻataunuʻu atoatoa o le faʻamaʻi.
  2. Faʻavaeina le tikeri o le maʻi, faʻapitoa o le maʻisuka.
  3. Faʻamatalaga o nisi faʻamaʻi ma soʻo se aʻafiaga o aʻafiaga,
  4. Faatonuina o fualaau mo togafitiga.

Afai e manino mea uma i vaega muamua e tolu, ona tatau loa lea ona faʻatalanoaina mulimuli i le auiliiliga. Afai o le tikeri o le faamai e le manaomia ai le tofiaina o le inisalini analogues, lea e tui i le tino, ona mafai loa lea ona e taofi i luga o le laulau. O le mea moni, o le taimi nei e leai se uiga e taʻu ai fualaau, talu ai ua na o le fomaʻi e faatonuina i latou, ma e le tatau ona e amata ave i latou e aunoa ma lana talavai.

Isi auala o togafitiga

O le mea moni, e faaopoopo atu i vailaau, o isi metotia eseese e fesoasoani lelei foi i togafitiga o lenei maʻi. Ae, o le mea moni, e na o le togafitiga autu e mafai ona faʻapipiʻiina, e le tatau ona e faʻalagolago i le mea moni e mafai ona latou suia atoatoa togafitiga fualaau.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e le afaina le auai i aʻoga faaletino. O faʻamalositino talafeagai e mafai ona fesoasoani e toe faʻafoʻi le faagasologa o le inisalini gaosiga O gaioiga faʻale-tino o le a fesoasoani i le paʻu mamafa. I le laasaga lona lua o le maʻisuka, e masani ona maua e tagata gasegase se uiga leaga e pei o le oona.

E ese lava, e tatau ona e taulai atu i meaʻai. O lona uiga, meaʻai paleni. E sili ona lelei le 'ai e tusa ma le lima taimi i le aso, ma o vaega e laiti.

E taua tele le tufatufaina atu o le aofaʻi o meaʻai gaʻo e faʻamalosi i meaʻai ma gaioiga faaletino.

Fomaʻi fautuaina e mulimuli i se taumafa e pei o lenei:

  1. Faʻasalaga uma meaʻai suamalie (e sili atu le faʻaaogaina o meaai e le o iai le suka, ae o le sorbitol poʻo le xylitol ma isi mea e sui ai).
  2. E tatau ona faʻatapulaʻaina oe lava i meaai mama.
  3. O meaai falai ua leaga foi.
  4. E tutusa lava le mea e fai mo ni aano o manu.

O oloa uma o loʻo i ai vitamini A, B, C, faʻapea ai ma i latou o loʻo mauʻoa i palatini, o le a aoga. Ia, aua nei galo o le taumafataga e mafai ona aofia ai:

Afai tatou te talanoa e uiga i vailaau faʻaleaganuʻu, ona fetaui lelei lea o nife mai laau e pei o barberry, cranberries, suauu, sorrel ma le Chinese magnolia vine.

Afai o le maʻisuka o loʻo i le amataga o le atinaʻe, ona sosoo ai lea ma se taumafataga lelei ma tausia se soifua maloloina lelei o le a toe faʻafoisia le faagasologa masani o le gaosiga o le inisalini. Ma o lea e faʻaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe se vaʻa fou o le faʻamaʻi.

E faʻapefea ona vave iloa se tulaga faʻaleagaina?

O le Hyperglycemia o se tasi lea o aʻafiaga sili ona faigata o le le atoatoa o le inisalini. Ma o le vave lava e mafai ona iloa lenei mea leaga, o le saoasaoa o le a mafai ona faasaʻo le tulaga ma faʻasaoina le ola o le tagata maʻi.

O faailoga iloga autu e taua:

  • ogaoga vevela,
  • pallo o le paʻu,
  • mamafa mamafa
  • e lagona le vaivai o le maʻi
  • ua amata le fefe
  • vaʻaia le vaʻaia,
  • e mafai ona amata le gaogao
  • o loo i ai se lagona malosi o le matelaina,
  • paʻu.

O le faailo sili ona leaga o se coma. I lenei tulaga, ole falemaʻi vave mo le maʻi ma le vaʻaia o togafitiga vave ole tausiga mamafa e manaʻomia.

O le mea e sili ona faigata o le taulimaina lea tulaga mo tagata nofofua. Afai latou te le iloa o loʻo latou mafatia i le le lava o le inisalini, o le a mafai ona tupu le leaga i soo se taimi. E taua tele i lenei tulaga ei ai se tagata lata ane e mafai ona fesoasoani ia i latou ma valaʻau se taʻavale. Afai ei ai se tagata na o ia, ona tatau lea ona e taumafai i le faailoga muamua, valaau se fomaʻi.

Ae, ioe, ina ia mafai ona taofia sea ituaiga tulaga, e sili atu le faʻaauau ona faia suʻesuʻega e se tagata poto faapitoa ma faʻaalia le i ai o soʻo se faʻaogaina o lou soifua maloloina. O le tulaga lenei e mafai ona aloese mai faigata ogaoga. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o le a taʻu atu ia te oe uma le inisalini.

Tuua Lau Faamatalaga