Soifua maloloina o tagata

E ui lava i le mea moni e faapea o togafitiga faaonaponei ua amata ona agai i luma, e tele faamaʻi e le i faia ai se vailaau aoga. I nei maʻi, e tatau ona taʻua le maʻisuka, e tusa lava po o le a lona ituaiga.

E tusa ai ma fuainumera aloaia, e tusa ma le 55 miliona tagata i le lalolagi atoa e maua i le maʻisuka. Ae ui i lea, o numera moni e sili atu le telē, aua o tagata e tele lava ina mafatia i se fomaʻi o togafitiga poo le le sailia o fesoasoani faʻapitoa.

O le maʻisuka o se faʻamaʻi matautia, ae afai e te faʻamaonia lenei faʻamaoniga, e mafai ona e ola i lou olaga atoa e aunoa ma ni faʻafitauli. Ina ia faia lenei mea, e taua le mataʻituina o au meaʻai, faʻamatalaga glycemia. Ae ui i lea, o le maʻisuka e sili atu ona puipuia nai lo le tausia lelei o le soifua maloloina.

E tatau i tagata taʻitoʻatasi ona filifili mo ia lava pe tatau ona ola i ona lava lima pe tau ai. O le maʻisuka e tatau ona oʻo mai i le tele o tapulaʻa, a leai o le a le mafai ona aloese mai le ogaoga o faʻafitauli o le maʻi.

O a faʻafitauli o le maʻisuka?

O le maʻisuka lava ia e le o se mea matautia, ae o le tele o ona faʻalavelave, e mafai ona fesuisuiaʻi le mamafa. O le mea e sili ona le lelei ia i latou e tatau ona matauina le matuia o le mafaufau i le mafaufau, le gaioiga o le faiai, e oʻo lava i le paʻu. O faʻalavelave i le galuega o le vailaau o le tino e le faʻasaʻoina, o fafine o loʻo mafatia i le hyperglycemia o loʻo i ai se taimi e le mautonu, ma e mafai foi e le tagata gasegase ona avea ma tamaititi. Mo tagata, o le maʻisuka e lamatia ai le le atoatoa.

O le isi foi tulaga lamatia matautia o le maʻisuka o se faaitiitia matuia o le vaaia o mea, vaaia atoatoa. O le tagata gasegase atonu e amata ona i ai ni faafitauli i nifo, o le tulaga o le paʻu tautala e mafai ona faʻatetele. E le mafai ona faʻamalolo le faʻamaʻi o le tino, faatasi ai ma faʻalavelave i le gaioiga o le ate, leai se lagona i le maualuga ma le maualalo o le vevela, tiga.

O tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka maualuga o loʻo maitauina le vevela tele o le paʻu, o foliga mai o maʻi pipili, vavave ma isi luni. O le taamilosaga o le toto e iloagofie ai foi le leaga, o le vaivai o le toto toto ua leiloloa. I se tagata maʻi, o vae vaivai e faasolosolo ina leaga i le aluga o taimi, e amata le ogaoga o faafitauli i le fatu. Ona o le le atoatoa o le tino, o le gangrene o vae, atonu o le a faʻaitiitia ai le faʻaipoipoina o le vaega ua aʻafia. E masani ona tupu lenei mea i le atinaʻe o le maʻisuka i alii.

Afai e faigata ile puipuia o le maʻisuka o le ituaiga muamua, ona mafai lea ona puipuia le atinaeina o se faamai o le ituaiga lona lua. O lenei mea e sili ona moni mo tagata mamaʻi o loʻo faʻamuamua i le hyperglycemia:

  1. faatasi ai ma uiga leaga leaga,
  2. ma faʻamaʻi o le pancreas.

E oo lava ile laasaga muamua o le maʻisuka e mafai ona taofi pe afai e te mulimuli i faatonuga a fomaʻi ma aua nei tuʻuina mea uma e ala i lana lava maliega. E sili atu le taua lenei mea pe afai e mafai ona atiaʻe le maʻisuka i tamaiti.

Auala e Puipuia ai le Maʻisuka

Maʻisuka pe faʻafefea ona aloese? Afai e te le mafaufau i mafuaʻaga o togafitiga e le o faalagolago i le tagata lava ia, o le puipuia o le faʻamaʻi e le faigata tele. E 12 ala masani e mafai ai ona moni lenei mea.

Muamua, e taua le aveesea o le mamafa o le mamafa, o le tulaga o le suiga o le kulūkose o le a vave faʻaititia e le 70%, pe afai e te leiloa le mamafa e na o le 5 kilokalama. O lenei mea e manaʻomia ai se toe iloiloga o le taumafataga, atiaʻe le masani o le 'ai naʻo meaai lelei: fualaau faisua, fualaau' aina, televave gaʻo.

E i ai le faʻamaoniga o le faʻaaogaina o le vineta o le a fesoasoani e faʻamaonia le tulaga. Afai e te faʻaaoga le lua laulau punetini o le oloa aʻo leʻi 'aʻai (faʻaitiitia i totonu o se ipu vai!), O le a faʻaitiitia le suāuʻu. O le mealilo o le vailaau oona o loʻo i ai vailaʻau e faʻagesegese ai le faʻafefe o gaʻo.

E fautuaina malosi e fomaʻi se soifua maloloina lelei, o le tino faʻaletino faaletino e aoga i taimi uma. O nisi taimi o aso uma e lava:

  • savali
  • tietie i se uila
  • toso.

O lea avega o le a le gata ina faamalosia ai maso, ae fesoasoani foi i le faʻasaʻoina o le mamafa. Endocrinologists e faʻamaonia o ia metotia e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga o le maʻisuka. O gaioiga faʻaletino mo le 30 minute i le aso o le a faʻaititia ai le ono mafai ona maʻi e 80%.

I le taimi e savali ai, o le maualuga o le faʻasiliina o le homulini insulin, e amata ona oʻo atu i totonu o sela. O le mea lea, o le faaputuputuina o le kulukose ua solo i lalo, o le faapipiiina o puipui o toto toto ua soloia.

O le isi auala e aofia ai i le puipuia o le maʻisuka o le faʻaaogaina lea o togafiti e le togafitia. Ae ao le i faʻaaogaina ia ituaiga meaai, e tatau ona e faamasani ia oe lava i lona fatufatuga, sailiili i le glycemic index, sugar content.

E iai isi auala e puipuia ai le maʻisuka. O le mea e ofo ai, o tagata alolofa i le kofe masani, e tele lava ina maua le maʻisuka. Ae ui i lea, e le tatau ona e faʻaleagaina sea inu, e mafai ona afaina ai fatu.

Ina ia puipuia le maʻisuka, e tatau ona e inuina se kofi masani ile caffeine, lenei vailaau:

  1. amata le metabolism i le tino,
  2. fesoasoani i le kulukose ina ia sili atu ona lelei.

E tāua foi le taua o caffeine elemene e manaʻomia mo le gaioiga masani o le faiʻai ma le tino atoa.

O le a se isi mea e tatau ona e iloa?

O le atiina ae o le maʻisuka o le ituaiga lona lua o le a fesoasoani e puipuia le lafoaia o le masani o le taumafa i meaʻai vave, aua o ia meaʻai e leai se mea na te faaleagaina ai le tino. E le gata foi i oloa e lei maeʻa ona faʻaaogaina, ituaiga uma o meaʻai ma isi oloa gaosiga.

E manaʻomia le lafoaʻi o meaʻai gaʻo, suia i latou ma moa po o fualaau faisua. Fomaʻi fautuaina e tatau ona sailia le sootaga i le va o le maʻisuka ma gaʻo gaʻo i le tele o le cholesterol. O le itiiti ifo o lenei mea i totonu o le toto, o le tele lava o le faʻasolosolo lelei o le soifua manuia ma faʻasaʻo le maʻisuka.

O lenamamoni e fesoasoani tele i tagata e maua i le maʻisuka, o lona aoga ua faamaonia e le tele o suʻesuʻega faasaienisi. Mo i latou na faʻaumatia le kinamona, o le ono mafai ona maua i le maʻisuka ma suia i le maualuga o le maualuga o le paʻu e tusa ma le 10%. O lenei aafiaga e mafai ona faamatalaina i le i ai o se enzyme i le tuufaatasiga o le kinamona, lea e:

  1. aoga aoga i le tino,
  2. Fesoasoani i sime e fegalegaleai lelei ma le inisalini.

O lea e tatau ona aofia ai lenei oloa i le taumafataga ina ia puipuia ai le maʻisuka.

E faʻapefea ona puipuia le maʻisuka? E manaʻomia le malolo, maua se taimi mo se moe atoa, aloese mai tulaga faʻalavelave, o le a faʻaleleia atili ai le tulaga o le maʻi. Afai e te le usitai i se tulafono, o le a amata e le tino ona faaputuputu le malosi mo le tali, o le faasoesa faifai pea, o le tagata o loo i ai le oso maualuga, o le tiga o le ulu, ma le lagona o le atuatuvale e le uma. O lenei auala e sili ona talafeagai mo le puipuia o le maʻisuka i alii.

Faatoilaloina le atuatuvale o le a fesoasoani:

  • taʻaoga masani a yoga (o meaʻai e fesoasoani e fafagu ai le tino, faʻatulaga mo galuega),
  • aua le faanatinati (e fautuaina e ave ni nai manava manava ao lei faia soo se gaoioiga),
  • faaalu se taimi mo le malologa (ia le itiiti ifo ma le tasi i le vaiaso e aoga le i ai o se aso, aua le mafaufau e uiga i galuega).

E faʻapefea ona aloese mai le maʻisuka i isi auala? E masani lava ona lava le moe, o le moe e faigofie lava mo se tagata, o se fua lelei tele e puipuia ai le maʻisuka. I le averesi, e tatau ona e moe mai le 6 i le 8 itula i le aso, pe afai e le lava le moe a se tagata, o le ono mafai ona tuputupu aʻe le maʻisuka ua sili atu i le lua taimi. E le gata i lea, o le moe umi tele e afaina foi, o le umi o le moe o le sili atu ma le 8 itula i le aso o le a faateleina ai le lamatiaga o le hyperglycemia vave faatolu.

O fesoʻotaʻiga masani ma tagata vavalalata o le a fesoasoani i le maʻisuka ituaiga 2. Ua leva ona matauina e saienitisi o tagata tuua toatasi e masani ona i ai masani leaga nai lo le na o le faateleina o le tulaga.

E fautuaina mai lea taimi i lea taimi e faʻaaoga se masini mo le fuaina o le toto kulukose ona e tupu mai le maʻisuka i se foliga laititi, e le o iai ni faʻamaoniga iloga. Ina ia fuafuaina le togafitiga i le amataga ma amata togafitiga, o taimi e manaʻomia ai suega kullukose.

E sili le foai toto e tusa ma le 1 le taimi i le tausaga.

Isi auala e puipuia ai

O fautuaga o loʻo tuʻuina mai e le o fautuaga uma ile auala e aloese ai mai le maʻisuka. Le tausia o le tino ma tausia le suka toto i totonu o tapulaa masani, e mafai ona e faʻaaogaina laau e maua ai le suka. O ia ituaiga e mafai ona faʻaaoga i foliga o teuteuga, mea laiti, lauti, o laau o le a avea ma sui lelei mo fualaau taugata.

I totonu o laau e tatau ona faaigoaina o laulaʻau ma fualaau o le kino, elecampane, strawberries, uʻu mauga, vine. I le faaopoopo atu i le mea moni ei ai le aoga aoga i le setete o le tino ma le glycemia, o laau toto e fesoasoani i le faamaloloina o le tino atoa. O lenei metotia e lelei mo le puipuia o le maʻisuka i totonu o se tamaititi.

Talu ai o le atinaʻeina o le maʻisuka e sili atu ona faigofie i luga o le mamafa o tagata, e taua le aveesea o le gaʻo tele. Mo nei faʻamoemoega, e lelei tele le faia o se meaʻai faapitoa mo se tagata. Afai e te muai mafaufau i le hyperglycemia, e taua le mataʻituina o lau taumafa ma le kalori.

O le mea lea, o mataupu faavae o meaʻai i le maʻisuka e aofia ai meaʻai o le protein, talu ai o le gaʻo sili atu ma gaʻo gaʻo e faʻaputu i totonu o le tino ma taʻitaʻia ai le gaʻo. E mafai ona nofo i luga o sea ituaiga taumafa ma tamaiti? Ioe, ae faʻatalanoa muamua ma se endocrinologist ma le pediatrician muamua.

E tatau ona e faʻagaloina nei oloa:

  • sipuni
  • Pulu tao
  • ulaula meaʻai
  • mea inu gaʻo.

O meaai e tatau ona paleni pe a mafai, ia lava vitamini ma minerale.

I le tele o mataupu, o le maʻisuka e mafai ona puipuia i ni auala faigofie, pe faʻapefea ona puipuia lenei tulaga, faʻamatalaina i luga.

I le vitio i lenei tusiga, o le autu o le puipuia o le maʻisuka o loʻo faaauau pea.

Suʻe i le suauu olive

Suia le ketchup, lea e aofia ai le tele o suka mo se sauuga maloloina. Sa iloa e saienitisi i le Iunivesite o Jaen e faapea o le taumafa taumafa i le suauu olive e taofia ai le maʻisuka e ala i le faaitiitia o le kulukose toto ma triglycerides. Ma ona o le maualalo o le cholesterol, e faʻamamaʻa ai foi le tele o faʻamaʻi o le cardiovascular system, lea e masani ona maua i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. A o malamalama tagata saienisi i mafuaaga, alu i se faleaiga a Italia.

Fai malosi malosi

O lea e mafai ai ona e aloese mai le maʻisuka, aua, e tusa ai ma le Diabetes UK, o le musika o le tino e oʻo atu i le 80% o le kulukose e ulu atu i le toto pe a uma ona 'ai. O le faʻaitiitia o natura o le maso maso ma le matutua e faʻaosoina ai le inisalini, lea o se vailaau muamua i le maʻisuka ma e taʻitaʻia ai i aʻa i le toto suka. O le aʻoaʻoga e le gata ina maua ai le malosi o le malosi, ae lagolagoina foi le soifua maloloina o le tino, ma taofia ai le faʻaitiitia o le maso maso.

Maʻi faʻamaʻi

O faʻafitauli o le maʻisuka e mafai ona fesuisuiaʻi le mamafa. Ole tele o faʻafitauli e ono tulaʻi mai:

  1. maʻi le mafaufau ma le faiʻai, i se tulaga e le masani ai, e mafai ona paʻu,
  2. le lelei o le gaioiga. I fafine, o se mea e le mafai ona maua, e oʻo lava i le faalēmataʻu, e mafai, i tane, le atoatoa,
  3. faaitiitia le tino vaaia po o le tauaso atoatoa,
  4. nifo o le nifo, faʻaleagaina o le ooto,
  5. gasegase gasegase faʻatasi ma le le lelei o le ate,
  6. leai se lagona i le tiga ma le vevela o vae,
  7. mago mago ma foliga mai o maʻi pipisi,
  8. toesea o le elasticity i totonu o toto ma le le lelei o le taamilosaga,
  9. lima vaivai,
  10. faafitauli i le cardiovascular system,
  11. o le mea e ono mafai ona maua i le gangrene ma le toe tosoina o le tino.

Ma afai e le mafai ona taofia le maʻisuka ituaiga 1, ona faʻafesoʻotaʻi lea o le maʻisuka 2 ma le faʻatagaina e atiina ae, e tatau lava ona e iloa le ala e aloese ai mai le maʻisuka i le taimi muamua e taofia ai le atinaʻe o le maʻi.

E moni lava lenei mea mo i latou o loʻo faʻatuʻi atu i lenei faʻamaʻi mo ni mafuaʻaga, mo se faʻataʻitaʻiga, o se gasegase o le gasegase poo le faʻamaʻi o le tino.

12 auala e puipuia ai le maʻisuka

Talu ai e tusa ma le 25% o tagata Amerika o loʻo maua i le maʻisuka poʻo ua faʻamuamua i ai, ua atiaʻe e saienitisi se auala e puipuia ai le atinaʻe o le maʻisuka ma ona aʻafiaga. O nei fautuaga e faigofie ma aoga ma e mafai e soo se tasi ona faʻaaoga, tusa lava po o le a le matua ma le itupa.

Iloiloina o taumafa

O tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona avea ma masani o le 'ai o meaai maloloina. O nei mea e aofia ai fuamoa eseese e faʻaaogaina i le suauu olive. O lo latou faʻaaogaina ao leʻi faia le taumafataga autu e ono faʻaititia ai le maualuga o le kulukose.

Ua faʻamaonia foi suʻesuʻega o le falemaʻi i faʻamanuiaga o le vineta i le tau faasaga i le suka maualuga. E tusa ai ma tagata atamamai, ao leʻi faia le taumafataga o le afiafi, e lua laulau-faila o le vineta ua faʻamalo i le vai e lava le maualuga o le suka. O le mea o le acetic acid o loʻo i ai mea e faʻaitiitia ai le faʻafefe o gaʻo.

Soifuaga ola malosi

O gaioiga faʻaletino masani e leʻi faʻaleagaina lava. E oo lava i savali e mafai ona i ai se aafiaga lelei i le soifua maloloina. I le faaopoopoga i lenei mea, o le mamafa foi o le a faaitiitia, lea e sili ona talafeagai mo le maʻisuka

Ua faʻamaonia e fomaʻi mai le salafa o le lalolagi o faʻatinoga lelei e mafai ona taofia le amataina o le maʻisuka. E lava le na o le afa itula e tuʻuina atu ai i le tino ma o le a faʻaitiitia le faʻaleagaina pe a ma le 80%. o lea e mafai ona nonofo faʻatasi ai taaloga ma le maʻisuka.

O faʻamanuiaga o le savaliga sa faʻamaonia e saienitisi. O le mea lea pe afai o le savali e faʻapupulaina le malosi o le faʻaaogaina o le inisalini. E ulu i totonu o sela o le tino ma talepe le kulūkose. Afai o le gasegase o le inisalini e ulufale mai i totonu o siama kulupu, e faʻavaivaia, ona faʻapupulaina lea o le kulukose i le toto o le tagata ma faʻapogai ai le faʻaoʻoina o puipui o toto toto, lea e mafai ona oʻo atu ai i aʻafiaga e le mafai ona faʻafitia.

Teu i le taua faasaga i le suka

O saienitisi pe a ma le 18 tausaga o suʻesuʻega ua faʻamaonia ai e le maua se maʻisuka e le au faletalimalo. A o inuina le silia ma le 5 ipu kofe i le aso, o le tulaga lamatia o maʻi na faʻaititia i le tusa ma le 50%. Afai e 'ai e se tagata le 5 kofe tife i le aso, ona faʻaititia lea o le lamatia e 30%. E tasi le kofe i le aso e leai sona aafiaga taua i le maualuga o suka i totonu o le tino.

Ina ia i ai se aafiaga, e tatau ona faʻaaoga le kofe caffeinated. E faʻavaveina ai faiga faʻavae i le tino ma faʻaleleia ai le faʻaleleia o le kulūkose. E le gata i lea, o caffeine o loʻo i ai ni elemene e manaʻomia mo le gaioiga a le tino.

Manatua e uiga i meaʻai vave

O le taumafa i 'aiga o mea taumafa vave o le a le faia se mea sei vagana ai le leaga. Afai o se taimi e tasi le asiasiga, o le a leai se afaina, peitaʻi, afai o le 'ai iina ua avea ma mausa o se tagata, o lona uiga o le lamatiaga o le maʻisuka ua faʻateleina le tele o taimi.

O le tele o ipu kuka i totonu o faleaiga meaai vave e aofia ai le tele o gaʻo ma gaʻo. I le taimi o suʻega, e tasi le vaega o tagata sa fafagaina na o meaai mama. Ina ua maeʻa le vaiaso o ia meaʻai, o le mamafa na siitia i le tusa ma le 5 kilokalama. E tusa lava pe o suiga i le mamafa e le taua, o le lamatia o le maʻisuka e tele taimi e faatele ai.

Fualaau faisua ae le o meaʻai

O le mea moni o fualaau faisua e aoga ma e aofia ai le tele o vitamini e iloa e tagata uma. Ae i le taimi lava e tasi, e le o tagata uma ua sauni e lafoai le faʻaaogaina o aano o manufasi. Ae ui i lea, o le taumafataga o mea taumafa i aso taitasi e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka.

Sa fautua mai saienitisi e mafai ona avea le mafuaaga ma cholesterol i aano o manufasi. E le gata i lea, i le taimi o le vevela o togafitiga o aano o manufasi, o mea gaʻo leaga e tuʻuina atu.Mo se faʻataʻitaʻiga, o le alofa o le puaa falai e faʻapupulaina ai le lamatiaga o gasegase e toetoe 30%.

O lenamamoni e faʻasaʻo le suka o le toto.

O le aoga o le kinamona ua faamaonia e saienitisi i suesuega suesue. I tagata na faʻaaogaina lenei vaitau, o le aʻafiaga o faʻamaʻi na faʻaititia e toetoe 10%.

O lenei aʻafiaga e mafua mai i enzymes o lo oi totonu o le kinamoni. Latou te gaoioi i luga o siama, ma mafai ai ei latou ona fegalegaleai lelei ma le inisalini. O le kanalmoni mo le maʻisuka ua uma ona faamaonia o se oloa lelei.

Malamalama i ituaiga o suka

Afai e te fiafia i le lauti ma laʻau suamalie, faitau mea o loʻo tusia i se tamai laupepa i le afifiina. O le suamalie o le kulimi poo le sipopo, dextrose, fructose, syrup corn syrup, suauu inisi, maltose, mast syrup, molasses ma le sucrose o mea ia e mautinoa ai le tupu i le toto suka, o lona uiga o le insulin rush.

Malologa atoa

O le isi auala e puipuia ai le maʻisuka, faapea foi ma le faaleleia atili o le tulaga masani o le tino, o se malologa lelei ma moe, faapea foi ma le leai o se popolega. A oʻo ina faʻalavelaveina le tino ma o loʻo i ai le faʻafitauli, e amata ona faʻaleleia le malosi mo le tali. I taimi faapenei, o le malosi o le tino, o le ulu ma le lagona o le popole e foliga mai. I lenei tulaga, o le maʻisuka e mafai ona atiaʻe.

E tele auala aoga ma faigofie mo le taulimaina o faʻafitauli, e pei o

  • vasega o yoga i aso taitasi. O faʻatinoga o le taeao e mafai ona fafagu ai le tino ma faʻaogaina i se uiga galue.
  • leai se faanatinati i soo se pisinisi. Aʻo le i faia le gaioiga, e fautuaina e le au atamamai le aveina o sina manava loloto, ma na o le faʻaaogaina o le mea ua fuafuaina.
  • E tatau ona faatulaga aso malolo. E le itiiti ifo i le tasi i le vaiaso, e manaʻomia lou faʻaalu o le taimi i le taimi sili ona e fiafia i ai, faʻasese oe lava ae le mafaufau i le galuega.

Laʻau faʻafomaʻi mo le puipuia o le maʻisuka

E tele naua laau e maua ai le suka. O lo latou faʻaaogaina i foliga o tinctures, decoction poʻo le lauti e mafai ona avea ma sui sili ona lelei mo fualaau taugata ma otaota e maualalo ai le suka toto e mafai ona faʻaaoga lelei i le tuufaatasiga.

I totonu o laau e masani ai le toto toto, e mafai e se tasi ona iloa le laumei, mauga mauga, elderberry ma fualaʻau vao, lau ma fualaau o le kulino ma le malosi e iva. I le faaopoopo atu i le mea moni e mafai e nei laau toto ona faʻaitiitia le toto suka, latou te maua ai foi se faʻamalologa i le tino atoa.

Fua o le mamafa ma le Sugar

Ua lauiloa o tagata e tele le mamafa e sili atu ona faigofie ile maʻisuka. O le mea lea, ina ia taofia ai lona atinaʻe, o tagata o loʻo faʻatuʻi atu i lenei faʻamaʻi e tatau ona mataʻituina a latou meaʻai ma le numera o kalori e 'aina.

E tatau ona sili atu le lelei o meaai paleni, talu ai o gaʻo sili atu ma gaʻo gaʻo o loʻo faʻaaogaina i meaʻai e maua i lalo o le paʻu o se gaʻo gaʻo ma taʻitaʻia ai le gaʻo. E tatau ona e faʻagaloina fualaau suamalie ma falaoamata, mea inu inu ma mea taumafa ulaula. O meaai e tatau ona faapaleniina ma mafai ona mafai ma ia aofia uma vitamini ma minerale talafeagai.

I le tele o tulaga, o le maʻisuka e mafai ona puipuia mai auala faigofie. O lo latou aoga ua faamaonia e le toʻatele o tagata i le salafa o le lalolagi. O le mea lea, o le maʻisuka e le o se faʻasalaga, ae o se mafuaaga e tau ai.

Aua e te popole

O se suʻesuʻega a le American Diabetes Association e fesoʻotai i le maualuga o le cortisol hormone, lea e mafua ai le faʻamalolo o le kulukose, ma le maʻisuka ituaiga 2. O le tele o le faʻalavelave ua e oʻo i ai, o le sili atu lea o le cortisol ua faʻasaʻolotoina, ma, e tusa ai ma le maualuga o le lamatiaga o le maʻisuka. Maʻeu ma faʻaavanoa le vaʻa e faʻaititia ai le maualuga o cortisol.

Faʻamatalaga Puipuia o le Maʻisuka Faʻamaʻi

Fai mai fuainumera e sili atu i le 380 miliona tagata e maua i le maʻisuka i le lalolagi atoa. Ma o vaitausaga uma e 12-15 tausaga, o le numera o tagata gasegase i luga o le paneta e faalua. O nei faʻamatalaga e taʻu mai ai o le maʻisuka o le faʻamaʻi sili ona matautia lea e leai se afaina o lenei seneturi. Ae faʻapefea ona aloese mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli pe afai e tupu?

O le maʻi suka e matautia e le gata i le faʻaateleina o le faateleina o le suka i le toto, ae faapena foi i se maualuga maualuga o faʻafitauli. Latou te atiina ae i le tutusa tutusa i alii ma tamaitai.

Le sili ona taua o faʻafitauli.

  1. Faʻaleaga mea. E fesoʻotaʻi ma faʻafitauli pipisi i totonu ole tupe. O le maʻi e amata lemu ma e le mafaamatalaina mo le maʻi.
  2. Faʻaleagaina o fatugaʻo. O vaivaiga urinary e maua i alii ma tamaitai. E maua le protéini i le urine, faapea foi le kulukose.
  3. Faʻaleagaina o le nerve o le faʻalavelave sili lea e mafua ai le tosoina o vae pito i lalo ole maʻi. O vae e sili atu ona aʻafia i le mea moni e faʻapea, o laupega aupito umi ia o le namu. O le maʻi e mou atu le lagona tiga, lea e mafua ai le faateleina o le aʻafiaga o manuʻa.
  4. O le faʻaleagaina o vaʻa toto tetele, loto.
  5. Faʻaleagaina o le malosi i alii, o le faasolosolo malie i tamaitai.
  6. Faaleaga i le ate.

Talu ai o le maʻi suka o le ituaiga muamua o se maʻi faʻamaʻi, e le mafai ona aloese mai le maʻisuka i le atoaga o le upu. Ma e ui lava i le mea moni e faʻapea o mea faʻamalosi faʻaonapo nei e mafai ona iloa ai le faʻamaʻi e oʻo lava i le vave amata. Ae e le mafai ona puipuia le maʻisuka e le o le inisalini, e aofia ai le tele o mea lamatia.

O le puipuia o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka o le faʻaitiitia lea o aʻafiaga o aʻafiaga mo le faʻamaʻi ile maʻitaga ma fafine lapatai.

  1. Puipuiga o le misela, rubella, herpes, flu.
  2. Faʻailoaina le susu pepe e oo atu i le tasi le tausaga, ma sili atu - e oo atu i le tasi ma le afa tausaga.
  3. Faʻaesea mai le taumafa o le maʻitaga ma le lactating tina o meaʻai e faʻamalosia i mea faʻapipiʻi, vailaau, sui ma mea suamalie.

O le auala pito sili ona faigofie ma sili ona lelei e puipuia ai le maʻisuka o le i ai lea o se olaga ola maloloina. O tagata e sili atu i le 45 tausaga e tatau ona suʻesuʻeina i taimi uma mo le suka o le toto. O le mamafa tele o tagata e manaʻomia le toe teuteuina lelei o a latou meaʻai.

O mataupu faavae o taumafa lelei e pei ona taua i lalo.

  1. Manatua o le tele o fualaau faisua ma fua.
  2. E tatau ona e filifilia fualaau faisua, fua o lanu paʻu - latou te tele atu vitamini.
  3. Nai lo le suamalie, kuki, keke, e tatau ona e faʻaaogaina le "gaogao" gaʻo - gaʻo atoa, fualaau 'aina, fua.
  4. E manaʻomia lou faʻapulaaina o mea inu e aofia ai le suka.
  5. E tatau ona i ai se mea taumafa maloloina - e 'ai le nati, fua o le vaitau.
  6. E tatau ona e taumafa i gaʻo maloloina e leai ni toto (ouau).
  7. E le mafai ona e 'ai i le po, faʻapea foi ma le "faoa" lagona le lelei.

Ina ia mafai ona faʻafeeseesea meaʻai, e tatau ona e faʻamalositino i taimi uma. Afai e le mafai ona asiasi i taimi uma i le faletaalo, e tatau ona faʻaalu le tele o taimi i fafo. E aoga tele le savali i le taimi o le malologa o le aoauli, faʻapea foi i luga o le auala i le fale.

O ia masaniga pei o le savali i luma o le moe, e pei foi o se savaliga i le supermarket nai lo le aveina o se taavale, o se avanoa sili lea e amata ai lau gaioiga faaletino.

Pe a fuafua lau tulaga o le afi ma meaʻai, ia manatua o loʻo i ai ni mea e le mafai ona puipuia.

  1. Tausaga. E faapitoa le moni lenei mea mo tamaitai: aʻo leʻi faia le misa, o le estrogen e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le maʻisuka. Ae ui i lea, i le matua, o le tulaga lamatia o le maʻi e faateleina i alii.
  2. Aiga.
  3. O tagata nofo i nisi o itulagi o le paneta e tele lava ina maua i le maʻisuka. Ma e tutusa lelei lenei mea i alii ma tamaitai.
  4. Gesational diabetes. Toeitiiti o le afa o tamaitai na ia faia muamua na i ai le lamatiaga o le atiina ae o le maʻisuka e le o le insulin.
  5. I lalo ifo o le mamafa i le fanau mai.

O faʻamaʻi mai le kulūkose maualuga maualuga e mafai ona aloese pe a amata ona faʻasaʻo i se taimi tatau. Ina ia faia lenei mea, e le lava le faʻaauau ona suʻeina suʻesuʻega faafomaʻi ma suʻe suʻega toto. E manaʻomia e tagata uma se glucometa feaveaʻi i le fale. O le a fesoasoani i le vave iloa i totonu o se tagata e le lelei le faʻapalepale kulukose.

Manatua o faʻamuamua o se faʻamaoniga e mafai ona faʻaaogaina. E manuia le togafitiga, ae na o le tulaga lava e amataina ai togafitiga togafitiga i taimi talafeagai. Ma afai ole togafitiga ole togafitiga e le togafitia, ona toeitiiti atoa lea o le selau pasene le ono mafai ona avea ma maʻisuka ile sefulu tausaga e sosoo ai.

Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto, toto toto, ua afaina ai neura, ma e masani lava ona faatatau lenei mea i pito pito i lalo. O le mea moni, e masani lava ona "saʻo" i latou. E le gata i lea, i alii ma tamaitai, o lagona tiga ma le vevela ua faʻaitiitia.

O lenei tulaga e mautinoa lava e tau atu i le gangrene - o se maʻi lea e le mafai ona aloese mai ai. E mafua lenei mea ona o le faateleina o le tuinanau o le tino i le fausiaina o microcrack i luga o vae ma o latou faʻamaʻi.

O le tele o soresifo i luga o le vae, faʻavaveina o le paʻu o le paʻu, ma le faʻamaina o le tino e mafua ai ona toso. E sili atu ona lamatia pe afai e vevela le vae pe a lagona.

Ina ia aloese mai le tipiina o pito i lalo ona o le maʻisuka, mulimuli i fautuaga nei:

  • faʻasaʻo le suka
  • fufulu ou vae i aso uma i vai mafana,
  • togafiti le paratinized paʻu i meaʻai,
  • lubricate vae i le kulimi pe afai latou te mamago,
  • ma le faaeteete lelei fao.

E mafai ona aloese mai faʻamalologa e ala i le faʻaaogaina o masaniga leaga ma le faʻatuina o se faiga faʻaletino.

O se umi faaumiumi o le maʻi e mafua ai le faaleagaina o totoga o le faaaliga. E mafai ona e aloese mai i le tausaga e suʻe ai se suʻega faaletino. Ia mautinoa ia e faia ni suʻesuʻega faapena:

  • siaki mataʻitusi vaaia,
  • fundus ophthalmoscopy,
  • fuafuaina o le mamafa o le toto, vaaiga o le mafaufau,
  • suʻesuʻega faʻatupe.

O le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka ei ai faafitauli i le gafatia. E mafai ona e aloese mai i latou i lenei auala:

  • totogi lelei le maʻisuka lelei
  • togafitia faʻamaʻi cardiovascular
  • 'ai lelei
  • ia auai i aoaoga faaletino.

Puipuiga o le faʻavalea o tamaʻitaʻi i totonu o fafine e aofia ai:

  • maʻisuka taui
  • usitaia o le pulega o le ava,
  • Faʻaitiitia le faʻaaogaina o le carbohydrate
  • puipuiga o le vaivai o le popole,
  • faatoaagaina o gaoioiga faaletino.

Talu ai o tamaitai e sili atu ona maua i le maʻisuka nai lo alii, e manaʻomia ona latou faʻaeteete atili i lo latou soifua maloloina.

O le masani ai o le gaioiga galuega e taua tele mo alii ma tamaitai.

  1. E manaʻomia ona e siakiina pea lou toto toto.
  2. Matamata i lou toto toto. I tane, o le toto maualuga e mafai ona maualuga atu nai lo tamaitai, ae o vaega uma lava o gasegase e le manaomia ona alu i tua atu o tulaga masani.
  3. Mataitu lau cholesterol.
  4. Tuʻu ese uma amio leaga.

E mafai ona e aloese mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli e ala ile matauina o faatonuga uma a le fomaʻi. E na o le auala lava lea e te le faatagaina ai taunuuga matautia o le maʻi, e aofia ai le toesea. O le tele o tagata gasegase e mafai ona latou tausia se tulaga maualuga o le olaga, ao pulea o latou soifua maloloina.

O le mea e leaga ai, o le maʻisuka ua salalau atu i le tele ma le tele o tagata i tausaga uma. O le mea lea, e tatau ona e iloa pe faapefea ona e iloa se maʻi ma pe o le a le auala e faʻaaoga e puipuia ai. O le fesili i le auala e puipuia ai se faʻamaʻi e taʻua o le maʻi suka lea e fesili ai le tele o alii ma tamaitai.

O lenei faʻamaʻi e tupu ona o le le lava o le hormone na gaosia e le pancreas. E taʻua o le inisalini. O lona gaioiga o le feaveaia o le kulukose i tino o le tino. O ia lea e nafa ma le tuʻuina atu o masini ma le malosi ma e masani lava ona maua mai le taumafa. I se tulaga pe a i ai se le maoaʻe o le hormone, o le kulukose o mea o loʻo i totonu o le toto e amata ona faateleina. I nisi tulaga, o le le mautonu o ituaiga mea eseese i le kulukose e mafai foi ona tupu. O mea uma o loʻo taʻua i luga o le hyperglycemia.

O le maʻi suka ua vaevaeina i ni ituaiga se lua:

  • O le ituaiga muamua o loʻo faʻaalia i le maliu o ni paneta peta pancreatic. Latou te nafa ma le gaosia o le inisalini. E tusa ai ma lea, o lo latou oti e mafua ai le leai o lenei siama. O lenei ituaiga faʻamaʻi e masani lava ona maua i le laʻitiiti ma le talavou. E masani lava o le mafuaʻaga mo lenei mea o le vaivaiga o le puipuiga o le tino, faʻamaʻi, faʻasologa o togafitiga. E faʻafuaseʻi ona tupu le maʻi ma mafai ona tutupu i fafine maʻitaga
  • O le ituaiga o maʻisuka lona lua e amata i le matua o le 30-40 tausaga. I tulaga lamatia o le mamafa o tagata. E le pei o le mataupu muamua, o le inisalini i le tino e faaauau pea ona gaosia. Ae ui i lea, o le lagona o le sela e faaitiitia, ma o le kulukose e amata ona faaputuputu i totonu o le toto. O le faʻamaʻi e faʻaali manino lava ia.

O le mea moni, o le maʻisuka e le amata mai le maʻila ma ei ai sona lava ala. Muamua lava, e tatau ona mafaufau i mea e mafua ai le atinaʻe o le faʻamaʻi. I le iloaina o ia mea, e mafai ona e amata pulea lou soifua maloloina ma malamalama i le auala e sili ona lelei e taofia ai le amataina ma le atinaʻe o le maʻisuka. O le faʻaalia o le maʻi e mafai ona taʻitaʻia ai:

  • Vaʻaiga faʻasologa.
  • Le lava o se paleni taumafa.
  • Totogi mamafa.
  • Manatua
  • Soifuaga soifua e fesoʻotai ma le maualalo.
  • Smoking ma le ava malosi.

O le mea lea, muamua lava, ina ia aloese mai le maʻisuka i alii ma tamaitai uma, e tatau ona vavaeeseina nei mea. Taumafai e 'ai le mea saʻo, faʻaopoopo meaʻai soifua maloloina. E moni lava lenei mea mo i latou o lo o maua le mamafa i le le mautonu. Ua tumu le Initaneti i fualaʻau, e tumau pea e filifili i lou tofo. Faʻaitiitia le popole ma ave mea ma le toʻa.

Ole tele o gaoioiga e manaʻomia e le gata mo i latou e lamatia i le faʻamaʻi, ae mo tagata uma foi. E tusa lava pe i ai sau galuega e maua i le maualalo o le taʻavale, faʻaaoga soʻo se minute avanoa mo se totogi laʻititi. Fesoasoani i le puipuia o le maʻisuka o se taʻaloga foi i le ea fou. Taumafai e alu i totonu o le natura pe a tasi i le vaiaso mo lenei faʻamoemoe. O faʻamatalaga nei o le a fesoasoani i le fuafuaina o le maʻisuka:

  • Le fia inu.
  • Eseesega faʻalavelave faʻafuaseʻi pe a faʻaulu, lea e avea ma masani.
  • Le faʻaalia o le moe ma vaivaiga i le tino.
  • Vaaia o le vaʻai. Le foliga mai o le puao i luma o mata ma le felelei o ata.
  • O foliga vaaia o le tele o siama.
  • Paʻu paʻu.
  • Faʻasolo manuia le umi.
  • Tue le paʻu.
  • Tele le fiaai.

Afai o nei faʻaʻailoga e tupu, faʻafesoʻotaʻi loa se fomaʻi. Ia manatua o le faʻaaliga o faʻamatalaga ua faʻamatalaina o lona uiga o se alualu i luma taua o le maʻi. O le mea lea, o le vave puipuia e tatau ona puipuia ai le maʻisuka. Aemaise lava tagata na o latou tausaga ua pasi le faailoga o le 40 tausaga. O le faʻamaʻi e taatele i fafine.

A fesiligia pe faapefea ona aloese mai le maʻisuka, o le tali o ni laasaga faigofie. Ae e tatau ona faʻafeiloaia i latou i aso faisoo. Muamua lava, matau le paleni o le vai. O le gaioiga o le suka i totonu o masini e mafai ona le gata i le i ai o le inisalini. Mo le malosi atoa, e manaʻomia le vai.

Inu se lua ipu vai i le taeao. Fai le faiga tutusa ao leʻi 'ai. E manaʻomia le avea ma tautotogo. Afai e le maua lenei mea, ona e taumafai lea e faʻatau vai mama i le faleoloa. O le mea autu o le vai e tatau ona leai se gaʻo. E le fautuaina le faʻaaogaina o le tafe, e pei ona maua ai le faamamaina o vailaʻau. Taofi le amataina o lau taeao i le kofe ma le lauti. Aveese meainu mai le kuka mai au mea taumafa. Ae maise lava le lafoaia o ana meaʻai e pei o le "Pepsi", "Coca-Cola."

Le isi, paleni lau mea taumafa. Muamua, o se togi maualalo.

Taumafai e 'ai naʻo meaai e maua ai se lagona o le atoatoa mo se taimi umi.

O le mea lenei e tatau ona e gauai faapitoa i ai. E taua le amataina ona 'ai meaai a le laau, e masani lava o meaʻai, pi, lentils, fualaau faisua.Afai o loʻo e lamatia i faʻamaʻi, ia mautinoa ia aofia ai tamato, greens, beans, walnuts in your diet. O se manatu lelei foi le amata ona 'ai o fualaau suamalie. Aua le faʻagaloina le avanoa e amata ai ona 'ai fua. I aso uma, taumafai e ai le 500 kalama o fualaʻau ma le 200 kalama o fua. O le faʻaesea o faʻi ma vine, o le a lafoaia. E mafai ona e 'ai falaoa lanu moana, aano o manu (na o le kuka), cereals.

Afai o loʻo e mamafa tele, e tatau ona e mafaufau e uiga i le taofia o meaai pe a maeʻa le 18.00, aemaise lava mo tamaitai. Faʻalogo lelei i le teenaina o aano o manu (falai ma ulaula), susu (tasi), fua o le falaoamata. Manatua falai, gaʻo (meaai vave), meaʻai vevela, meaʻai vevela. Taofi le faʻaaogaina o mea faʻamaonia, eseese sauʻai, ava malosi. I le tulaga lelei, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi e uiga i filifiliga o meaʻai. O se numera tele o tamaitai e taumafai e faʻaaogaina mai a latou uo, ae o le mea sese lenei. O le mea pito sili ona taua o le atiina ae lea o se masani i aso uma o lau meaʻai, ma ia le faia se taimi mo se taumafataga.

O faʻamalosi tumau e fesoasoani e puipuia ai le maʻisuka. O lenei mea o le a taofia ai le kulukose mai le mautu i totonu o le tino. Taumafai e faʻaalu pe a ma le afa itula i le aso i le aʻoga. Afai e le mafai ona e galue i lenei faiga, ona e malepe ai lea i auala mo ni nai minute. Aoao e fai taga i le taeao. Aua e te paie i le olaga i aso faisoo. Ave i luga o faasitepu, ae le o le lifi. Savalivali i le nofoaga o galuega poʻo se isi fale. O nei metotia uma e le manaʻomia ai le teuina o tupe poʻo soʻo se taumafaiga e le mafaufauina.

Faʻalogo i le auala e mafai ai e vasega yoga ona puipuia le maʻisuka. Saini mo vasega ma tuʻuina atu i ni nai aso i le vaiaso. I le faʻaopoopoga i gaoioiga faaletino, o nei faʻatinoga o le a maua ai e oe le filemu o le loto ma le toafilemu. O vasega faʻaleleia e lauiloa i le tele o fafine, o se fesoasoani lelei foi lea e vave vave ona taofia ai le maʻisuka. E le gata i lea, o faʻatalatalanoaga a le au fai aʻoaʻoga o le a faia se matafaioi taua mo se avega lelei i aso muamua o aʻoaʻoga. O le tino lauiloa a le tino o le a avea ma se filifiliga lelei mo tamaitai, o le a fetaui lelei foi i lou olaga o le olaga. E na o le sefululima minute i le aso na te aveina ai oe.

Tausia ou neura ma aloese mai tulaga faʻalavelave pe a mafai. Aoao e pulea ou lagona. Mo lenei mea, e mafai ona e faʻaogaina le faʻaaogaina o le auto, mafaufau loloto. I lenei mataupu, taumafai e feutagai ma tagata tomai faapitoa. Faʻalogo lelei, toʻafilemu musika. Taofi poʻo le faʻafesoʻotaʻi fesoʻotaʻiga ma tagata oe atonu e le faʻamaonia oe. Afai o lau galuega e aofia ai le le mautonu, ona mafaufau lea i le suiina. Manatua o le soifua maloloina e sili atu ona taua.

E leai se tulaga e le amata inu ai fualaau ma isi vailaau tutusa, lea e masani lava mo tamaitai. E mafai ona leaga ai lou tulaga. Lafoaia le masani o le "faoa faamalosi" lagona. Lelei matamata i se tifaga, faʻalogologo i musika, tafao ma uo. O le pulea e le tagata o ia lava o se vaega taua e le gata o le puipuia ma le maʻisuka, ae o le faavae foi mo se soifua maloloina. Taofi le faʻaaogaina o sikareti e avea o se mea e pala. E le o se auala aoga e faatoafilemu ai. E le gata i lea, o le ulaula e faʻateleina ai le atinaʻe o le maʻisuka.

Amata ona matauina i se falemaʻi. Lagona le saoloto e faʻatalanoa se tagata e finau. O lenei fuataga o le a mafai ai e oe ona pulea lelei lou tulaga. E le gata i lea, o le maʻisuka e mafai ona mafua mai i se faʻalavelave pe a mavae se gasegase. E oo lava i vai masani masani e mafai ona avea ma amataga o le atinaʻeina o le faamai. O i latou e popole i lo latou soifua maloloina ma asiasi atu fomaʻi ua iloa le faigofie ona aloese mai le lamatia o le maʻisuka i alii ma tamaitai.

Afai ua silia ma le 40 tausaga o lou matua, ona mautinoa lea e suʻe suʻega kulukose i le ono masina. O le puipuia o le maʻisuka i fafine e mafai foi ona faia i fualaau faasaina. Ae peitai, o nei gaioiga uma e tatau ona matua vavalalata ma lou fomaʻi ina ia aloese ai i ni mea faanoanoa. O le mea pito sili ona taua e manatua ai, o mea uma e puipuia ai le maʻisuka e tatau ona faʻaaogaina ma le loto pulea lelei ma se uiga gafatia i lou soifua maloloina. O lenei mea o le a fesoasoani e foia ai soʻo se faʻamaʻi.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi masani e aʻafia ma le le lava o le gaosiga o le inisalini e le tino. O le asō, e sili atu ma le 350 miliona tagata i le lalolagi ua mafatia i lenei faʻamaʻi. Ma o tausaga taʻitasi e tele ma sili atu i latou. I le taimi lava e tasi, o vailaʻau e lei faia nei tui mo le maʻisuka. Ma o le taua faasaga i le faamaʻi e mafua ai le aveesea o faailoga e mafua ai se lamatiaga tele e le gata i le soifua maloloina, ae faapena foi i le soifua o le tagata maʻi.

O Anna Maslova, o se tagata poto faapitoa i le MEDSI Clinic i Krasnogorsk, o loo talanoa e uiga i auala faaonapo nei o le togafitia o le maʻisuka.

E pei ona e iloa, e lua ituaiga o maʻisuka. O le ituaiga muamua e seasea lava - i le 10% o mataupu. O mafuaʻaga mo ona foliga mai e le o iloa i vailaau faʻaonapo nei, o lona uiga e leai ni auala e puipuia ai. Ae o le ituaiga lona lua o le maʻisuka ua malamalama lelei, ma o mea taua e fesoasoani i lona atinaʻe e lauiloa lautele.

O le a le mea e tatau ona faia e puipui ai oe mai le maʻisuka? O le fua e faigofie faigofie lava - ia taʻitaʻia se olaga ola maloloina. O vaega talafeagai o le puipuia o le maʻisuka o meaai, faamalositino, paʻu o meaʻai ma le tuʻuina atu o masaniga leaga. Afai ei ai se vaega, o le puipuia mai o le maʻisuka e tatau ona amata mai i le amataga o le aʻoga - e tatau i matua alolofa ona manatua ma tausia lenei mea.

O le mataupu autu o le taumafataga o le teenaina o "mea leaga" gaʻo (carbonated, sugary drinks, bread, pastries, desserts, beer) mo le "saʻo" (rice, buckwheat, oatmeal, bran, vegetables). E tatau ona e 'ai i ni vaega laiti ma masani (sili ona lelei - 5 taimi i le aso). O le meaai e tatau ona faapaleni ma ia aofia ai le vitamini C ma le B, chromium ma le zinc. O aano o manu e tatau ona suia i le vevela o aano o manu, ma nai lo le falaiina, kuka poʻo tao tao.

Faʻaitiitia le suka o le toto ma saofagā i le gaosiga o inisalini, blueberries, pi ma sauerkraut. O fualaau, sukani, kelu ma seleni e aoga foi.

O le tele o le gaioiga ma le taʻaloga i le olaga e tatau mo le puipuia o le maʻisuka e le gata, ae faʻapea foʻi ma isi faʻamaʻi. E taua tele le faʻaaluina o le tele o le malosi ao e 'ai i aso taʻitasi i meaai. Ma faʻaitiitia le mamafa o le tino, e tatau ona e faʻaaluina atili calories. Alu malosi ma sikaleti e matua faasaina.

O le mulimuli i nei tulafono faigofie mo le 5 tausaga e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le maua o le maʻisuka e se faamaumauga 70%.

O faʻaʻailoga o le maʻisuka e faigofie ona fenumiai ma faʻamaoniga o isi faʻamaʻi. E tele taimi latou te faʻafefe ma e faʻaalia i vaivaiga lautele o le tino. Faatasi ai ma faailoga sili ona taatele o le maʻisuka o le vevela, vaivai, vave le vaivai, fia inu pea, faanatinati faifaipea, afaina o vae, mamafa i vae, faʻalosolo le faʻamalolo o manua ma le faʻaitiitia o le mamafa.

O le vave ona e iloa le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka, o le vave ona e liliu atu i se tagata tomai faapitoa mo se fesoasoani - o le faigofie atu lea ona taulimaina ona faʻaaliga. O se suʻesuʻega maeʻaeʻa ma le iloiloga o le tulaga o le tino e mafai ai e le polokalama o le vave faʻataʻitaʻiga siakiina "Mateʻo".

Tagata tomai faapitoa o le MEDSI Network of Clinics i totonu o ni nai itula o le a faia uma suega ma suʻesuʻega talafeagai e iloilo ai le lamatiaga o le atiina ae o le maʻisuka, suʻesuʻe i le amataga, ma vave faia fautuaga mo togafitiga ma puipuiga.

O le tulaga sili ona lamatia mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka o ona aʻafiaga. O le le manino o le apili i se tagata tomai faapitoa e taʻitaʻia ai le mea moni e faapea, o maʻi faʻaauau e aafia ai le fatu, gaʻo, vaʻa toto, faʻalavelave o le tino ma mata. 50% o tagata maʻi suka i le lalolagi e maliliu i tausaga taʻitasi mai fatu fatuga, taʻavale ma isi faʻamaʻi fatu. O le mea lea, o gasegase e maua ai lenei siama e manaʻomia le mataʻituina pea e le fomaʻi agavaa, e aofia ai suʻesuʻega masani ole toto - mo le kulukose ma le gaʻo.

MEDSI Medical Corporation e ofoina atu se polokalame faaletausaga o le maʻisuka. I le faʻamaeʻaina o le polokalama, o le tagata maʻi e maua le avanoa e faʻafesoʻotaʻi ai le fomaʻi ma fomaʻi talafeagai i soo se taimi. Ole fesoasoani faafomaʻi lautele lea e manaʻomia e tagata e maua ile maʻisuka. O le polokalame e mafai ai ona e toe faʻafoʻi maʻi le mama, puipuia ai le faʻaleagaina o le tino, tausia le masani o le toto ma le mamafa o le maʻi.

E le gata i lea, o le maʻisuka sistema polokalama e lautele ma talafeagai mo le muamua ma le lona lua o le maʻisuka. E aoga tele mo i latou o loʻo faia lenei faʻamaonia mo le taimi muamua, ma mo tagata gasegase o loʻo i ai se talafaasolopito umi o le maʻi.

O le maʻisuka i tane ma lona puipuiga o ni mea e sili ona taua mo soʻo se sui o le feusuaʻi malosi. Talu ai ona o le tele o le faʻamaʻi o le maʻi, toetoe lava o le 40 tagata uma na afaina i le faateleina o le kulukose.

Tusa lava poo le a le ituaiga ma le laasaga o le kosi, o le maʻi e aafia ai e le gata o le pancreas, ae o le tino atoa o le tino.

O le mea taua e mafua ai ona tatou foliga ese i tamaʻi tamaʻi maʻi, o le malosi malosi o le faʻaleagaina o le faʻagasolo i le faʻaleleia o tino o tagata gasegase. E le gata i lea, e alu tagata i fomaʻi pe a oʻo mai uluaʻi faʻamaoniga o le maʻi, ae pe a vaivai lo latou malosi.

O uluai "logo", mulimuli ane e tatau i se alii ona fesiligia se fomaʻi, ia aofia ai:

  1. Faʻafuaseʻi suiga i le mamafa. E masani lava, ona o le leai o se mafuaaga, e mafai e le tagata ona leiloloa le tele o kilokalama i le taimi e tasi pe ese foi. O nei mea uma e mafai ona avea ma faailoga o le maʻisuka maʻi.
  2. Tele le faateleina o le manao. O lenei uiga e tupu ona o le le mafai ona faʻaaogaina le kulukose mai le toto. O le iʻuga, e le lava le malosi ma le faʻailoga o meaʻai e maua mai i le faiʻai, tusa lava pe a uma ona 'ai le tele o meaʻai.
  3. Lelava vaivai. Ona o le le lava o meaai tatau o le cerebral cortex, o le moe moe ua faʻalavelaveina, o le tagata e le fiafia pe ita.
  4. O le faʻafuaseʻi o se faʻavevesi, tigā (mo le togafitiga o le sasaina ona o le maʻisuka, faitau IO) ma le hyperpigmentation i totonu o le maʻi.
  5. Faateleina le vevesi.

O nei mea uma e le o taʻuina mai ai le atinaʻeina o se faʻamaʻi pipisi, ae latou te faʻamaonia ai le faʻavaivaia o le kulukose ma le faʻalauteleina o aʻafiaga o le alualu i luma o faʻamaʻi.

O le puipuia o le maʻisuka i tagata i lenei laasaga e mafai ona puipuia atoatoa o latou tino. I se isi itu, afai e te le amanaiaina na faailoga - i se taimi lata mai o le a manumalo ai le maʻi i luga o le tino.

E leai se vavaeesega vavalalata o auala mo le faʻafefeina o le maʻi mo sui o itupa eseese. I le uma, o le tino e tutusa lava le mea e fai i fafine (mo le puipuia o le maʻisuka i fafine o loʻo faʻamatalaina i se isi tusitusiga), ma i alii.

Pau lava le eseesega o le faʻasalaga faʻasalaga ma le le mautonu o le faʻatinoga o le faʻaleleia o tino o tagata, lea e aumaia ai ni ata i le ata atoa o togafitiga ma le puipuiga.

O le faavae lenei o faavae. Talu ai ona o le pancreas, o se totoga taua tele, e matua afaina i le taimi o se faamaʻi, o meaai e ave e se tamaloa o le a afaina ai lenei okeni.

E pei o le puipuia o le maʻisuka i alii, e tatau i le taumafa ona faamalieina manaoga nei:

  1. Faʻaititia le aofaʻi o mea taumafa e maua mai i mea manogi suamalie (sukalati, mea inu suamalie, faʻamalosi). O i latou e sili ona afaina ai sela o le gland.
  2. Taumafai e aua le 'aiina meaʻai ulaula ma falai. Alu i mea e kuka ma kukaina mo le kukaina o ipu autu.
  3. Taumamafa i taimi uma - 5-6 taimi i le aso i ni vaega laiti.
  4. O le fua o proteins, gaʻo ma gaʻo paluga i taumafa i aso taitasi e tatau ona 1: 1: 4.
  5. Aloese mai le ulaula tapaa ma le inu tele.
  6. Faʻateleina le fuainumera o fualaau 'aina ma fualaau' aina i le lisi o aso taʻitasi (aʻo fautuaina e aloese mai vine, vine).
  7. Ina ia faʻaleleia le galuega a le tama tane, e fautuaina e faʻaogaina le paina, paluka fatu, musele. O nei oloa o se vailaau masani o le zinc, lea e afaina ai vaʻa o le talitane ma le gaioiga o galuega - faʻaʻumiʻumi le ola o le sperm ma faʻateleina a latou gaioiga.
  8. E masani ona i ai eseese meaʻai (oatmeal, buckwheat, semolina). O loʻo aofia ai vitamini E - o se faʻamaʻi masani e faʻamalosia ai le toe faʻaleleia o galuega i totonu o masini o okeni tane ma o loʻo i ai se malosiaga faʻamalosia lautele.

O le inu lelei o le tausiga lea o se fuainumera vai-electrolyte i le tino, lea e taua tele mo tagata e mafatia i le faʻaitiitia o le kulukose. O le itiiti ifo o le inu o se tagata, o le mafiafia o le toto ma le maualuga o le suka e maualuga i le tele o le faʻamala.

O lenei mea e faʻapupulaina ai le faagasologa o le prostate, ma o se taunuuga, o loʻo i ai faafitauli i le gafatia ma manaoga tau feusuaiga. Semi mafiafia tele Semen ina ia faigofie ona aluese. Mulimuli ane, ona o le le lava o le susu i totonu o le tino, o sui o le malosi malosi o le tino e maua ai le mumu o le gutu prostate ma, i nisi tulaga, le atoatoa.

Ina ia faʻatumu se faʻaletonu, e sili atu le inu i le 1.5-2 lita o le punavai mama e vai i aso taitasi. Faʻaoga tutusa mo le kuka. O le inu malosi o le lauti ma le kofe po o le ava malosi e le faamalieina ai manaoga o le tino, ona o ni toxins mo tino ola.

O le tele o fomaʻi e maua lenei auala o le auala sili lea e puipuia ai maʻi. O le puipuia o le maʻisuka i tagata e ala i le faamalositino i le falemaʻi poʻo le faamalositino i le taeao o le a sili atu ona lelei mo le tino atoa e faʻaleleia le soifua maloloina.

Ona o le faʻaaogaina o le mamafa, o mea nei e maua:

  • faʻalauteleina le toto i totonu o le tino, lea e mafua ai le sili atu o le kulukose i totonu o le toto e tufatufa tutusa i gaioiga uma o gaioiga faigaluega, e mafua ai le faʻaitiitia o le natura o lona faʻaogaina i totonu o vaa,
  • O le faateleina o le galaʻi capillary e faʻaleleia ai faiga faʻavaomalo i le lotoifale i totonu o le prostate, lea e faʻaaogaina ai lona gaioiga, ma faʻapupula atili ai le malosi ma le taʻavale o le tino,
  • faʻamalosia le faʻaaogaina o le tino. O le faʻaaogaina i le ea fou e afaina uma ai totoga ma faiga a se tagata, e maua ai se faʻamalosi,
  • faʻaleleia o lagona. Faatasi ai ma le faia o suʻega e aunoa ma le faʻailoaina, e taua ai le taua o le filemu ma le faʻamalosia.

I le noatia ma le fai fuafua i tulafono uma ua taua i luga, e faigofie lava ona puipuia le tino o le tino mai le atinaʻeina o le maʻisuka ma isi faʻamaʻi tuga. O le puipuiga e sili atu ona lelei i taimi uma nai lo togafitiga.


  1. Faʻamaumau Nana Dzhimsherovna Diabetes. Soifua Maloloina, Lalolagi - Moscow, 2011 .-- 7876 c.

  2. Toiler M. ma isi. Meaʻai mo le maʻisuka: meaʻai maloloina ma lelei mo le aiga atoa (faaliliu mai ai.). Moscow, lomia le fale "Kristina i K °", 1996,176 p., Circulation e le o faamaoti mai.

  3. Letova, Irina O fualaau sili mo le maʻisuka maloloina / Irina Letova. - M .: Dilya, 2009 .-- 112 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Taumafa keke sukalati

E tusa ai ma le Lancet, o le sukalati pouliuli e tele naua flavonoids, antioxidants e puipuia mai faʻamaʻi fatu cardiovascular e aʻafia i le maʻisuka. E faʻafa ona sili atu le gaʻo-taua ma le cholesterol-lowering catechins nai lo le ti.I le faʻamaoni, o lenei sukalati e malosi tele.

Tuua Lau Faamatalaga