Toto o le Sugar Sugar

O le faateleina o le kulukose e le afaina ai i le taimi nei le manuia, o lea e ono mafai ai e tagata gasegase ona maua i le maʻisuka mo le tele o tausaga e aunoa ma le iloa o loʻo i ai. I lenei tulaga, o le faaleagaina o toto toto ma le faaleagaina o fiva namu amata i totonu o le tino.

Ina ia puipuia le alualu i luma o le faamai, e tatau ona e iloa faailoga e o mai faatasi ma le sili atu o le suka ma ia maua i se taimi tatau.

Faailoga o le tele o suka

O faʻamaoniga o le faateleina o le suka toto e mafua mai i le mea moni o kulūkose mole mole, o loʻo tumau pea i totonu o le tino, e mafua ai le afaina o le vai mai i totonu o le vaʻa. E mafua lenei mea i le gaosiga o le kulukose.

Ina ia mafai ai ona faʻamamaina le tino i totonu o le tino, o le ogatotonu o le fiainu ua faʻagaoioia ma o fatugaʻo e amata ona maua ai le kulukose i le urine, ma faʻaumatia ai le tele o mea. E le gata i lea, o le le lava o le kulukose i totonu o sela e mafua ai le le lava o meaai paleni, lea e faaalia i vaivaiga ma le fiaaai.

O faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi e aliali mai ma le maualuga o le toto suka. Faatasi ai ma le alualu i luma o le faaletonu o le tino, o faafitauli faigata e tupu i le ituaiga o ketoacidotic or hyperosmola coma.

E sili atu le masalomia o le suka toto e mafai ona masalomia e faʻavae i luga o ia uiga.

  1. Se faʻaopoopoga i le aofaʻi o le urine.
  2. O le fiainu lava.
  3. Faʻavaʻa vave.
  4. Gutu gutu.
  5. Nausea
  6. Tele vaivai.
  7. Tesea

E le gata i lea, e mafai e tagata gasegase ona paʻu mamafa le mamafa ma le tele o le fiaʻai pe sui foi le mamafa o le tino, lea e faigata ona faasaʻo. I le hyperglycemia masani, vaaiga, gaioiga o le gaioiga e faʻavaivaia ma o le polyneuropathy e atiina ae. O le paʻu o le paʻu o le paʻu e foliga mai, aemaise lava i totonu o le perineum, o le paʻu o vae ma lima e faʻalavelave.

O le faateleina o le toto suka e faʻaleagaina ai le tino puipuia. O manuʻa ma meaʻai e le faʻamalolo mo se taimi umi, o le purulent infection e fesoʻotaʻi. I luga o le paʻu, kulus, furunculosis, dermatitis ua lauiloa.

I tane, o le hyperglycemia e mafua ai le faaitiitia o le malosi ma le manao i feusuaiga, ma i tamaitai, o le faasologa o le faasolosolo ma le faasolosolo o le tino, ua faaleagaina, lea e oo atu ai i le le mafaufau.

O se uiga lelei o maʻi faʻaleagaina, lea e masani ona toe faʻaleagaina ma e puipuia i togafitiga fualaau faasaina.

Mafuaaga o le Hyperglycemia

O le faateleina o le kulukose e mafai ona le tumau i tulaga faigata poo le maualuga o le tino, e pei foi o le taumafa, aemaise lava i le mamafa o taumafa gaʻo. O ia tulaga e masani lava e le afaina, pe a uma le faʻamalosi, o le toto maualuga o le suka e toe faʻaleleia e aunoa ma togafitiga faʻaopoopo.

E le gata i lea, o tulaga faʻaleagaina e mafai ona oʻo atu ai i luga o le kulukose i se taimi puupuu. O nei mea e aʻafia ai le mu ma se vaega taua o le paʻu o le paʻu, le maualuga o le tino ma viral, siama siama, tiga tele, epilepsy.

O le suʻeina o vailaau mai le vaega o fomaʻi, togafitiga thiazide, Isoniazid, popo popo o le birth hormonal, antidepressants, Nicotinic acid, Doxycycline, barbiturates, hormones growth and thyroid gland causes a increase in blood sugar. O le poloka o le Calcium ma le beta-adrenoreceptor e tutusa lava le aafiaga.

Faʻaauau le faateleina o le suka e atiina ae i le maʻisuka malosi. O le masani lea o togafitiga taatele, e faʻaalia i le le lava o le inisalini poo le vaivaiga vaivai e tali atu i ai.

I le faaopoopo atu i le maʻisuka, o le hyperglycemia o le uiga lea o faʻamaʻi:

  • Faʻailoga faʻafuaseʻi o le pancreatic.
  • Faʻailoga o le ate.
  • O le pituitary ua le atoatoa poʻo le faʻaaogaina o le gland function.
  • Hyperthyroidism
  • Toto fatu.

Latent diabetes

O le maʻi o le maʻisuka atonu e le mafai ona tuʻuina atu faʻamaʻi mo se taimi umi. O tagata maʻi latou te le matauina suiga i le setete o le soifua maloloina, ae i le taimi lava e tasi, e tupu aʻe le maʻi ile tino. Faailoga o le maʻisuka e mafai ona iloa e ala i le suʻesuʻe ma le totoa i faitioga a le tagata gasegase o le lelava, faʻavasegaina o le tino vaaia, ma le au faʻasolosolo masani.

O le tele o taimi, maua ai le maʻisuka i le taimi ole suʻesuʻega faafomaʻi pe afai e masalomia e le fomaʻi le maʻisuka faʻatasi ma maʻi faaumiumi ma le leai o se aʻafiaga o togafitiga masani.

O sea ituaiga ata o faʻamaʻi o se faʻaaliga o le faʻaitiitia o le puipuiga ma le faʻaleagaina o le puipui o toto laiti toto. O le tino ua faigofie i faʻamaʻi pipisi, ma o le taimi toe faʻaleleia ua tolopoina i tulaga o le le lava o le toto ma le leai o ni meaʻai i totonu o le tino.

Ole maʻi ole maʻi ole maʻisuka ua maitauina i tagata taʻitoʻatasi o loʻo iai se vailaau ole gasegase ole gaʻo. E aofia ai

  1. Faʻafitauli o gasegase o le gasegase: maʻisuka i aiga vavalalata.
  2. Atherosclerosis
  3. Mafuaaga
  4. Mafaufauga faalemafaufau-faalelagona.
  5. Pancreatitis
  6. O faʻamaʻi pipisi o le endocrine.
  7. Gesational diabetes.
  8. Angiopathies ma polyneuropathies.
  9. Polycystic ovary.

O le suʻega o le kulukose o le toto e faʻaaogaina e iloa ai le maʻisuka latene, sosoo ai ma le suʻeina o le suʻa. Afai e iloa le faʻamaonia o le 7.8 - 11 mmol / L, e faʻamautuina le solia o le faapaleʻaleʻa. O ia ituaiga o gasegase ua fautuaina e sui a latou meaʻai, e le aofia ai meaʻai ei ai se faasinomaga maualuga ma aofia ai le tele o le cholesterol.

Ma o se mea muamua foi mo le puipuia o le maʻisuka o se faaitiitia o le mamafa o le tino ma lona tele. E manaomia e tagata maʻi le faʻatapulaʻaina o caloric, faʻatupulaia le gaioiga o le afi ma faia se suʻega atoa suʻesuʻega e filifili ai se metotia togafitiga.

Afai e amata ona maua le maʻisuka, ona toe maua lea o isi faʻamaoniga: o le moe, faʻaititia le gaioiga, le faʻavevesi, o le ulu o le ulu ma faʻafefe i le toto, vevesi ma le atuatuvale.

E mago le paʻu, o loʻo i ai le maʻisuka o le uila o alafau, e popole tagata maʻi e uiga i le tosoina ma le faʻafefe i luga o le paʻu. Atonu ei ai ni gaogao i pito i lalo, sili atu ona leaga i le po, numbness ma paresthesia.

O le auai i le retinopathy o le maʻisuka, o le nephropathy ma le polyneuropathy na faʻaleagaina ai le ala o le maʻi.

Maʻisuka i fafine maʻitaga

O suiga o le Hormonal i le tino o se fafine i le taimi o le maʻitaga e mafua ai ona faʻaitiitia le tali i le inisalini. O lenei aafiaga e faia e hormones e maua mai le placenta. O le ata o le maʻisuka faʻamamaina e le mafai ona faʻamatalaina ma e maua i suʻesuʻega a le laboratory.

O le lamatiaga o le maʻisuka ile maʻitaga o loʻo iai i le faʻaalia o le faaletonu o le fetal - maʻi o le maʻisuka. Afai e tele, e mafai ona oʻo atu i se faʻanoanoa i le amataga. I le hyperglycemia lea na tupu i taimi mulimuli ane ma le leai o se taui, faʻalavelave vaaia i le tamaititi poo le maʻi o le cerebral, o le fatu e le mafai.

O le maʻisuka i fafine maʻitaga e masani ona atiae i le va o le 4 ma le 8 masina o le maitaga, o le mea lea e manaomia ai e tamaitai i le lamatia se suʻega suʻesuʻe, saili fautuaga mai le endocrinologist, e tatau ona latou pulea le suka.

O le lamatiaga o le atiae o le maʻisuka i fafine maʻitaga ua faateleina i tulaga nei:

  • Vaʻaiga faaleaiga.
  • Toto maualuga.
  • Mafuaaga
  • Faʻailogaina o maʻitaga talu ai, pepe, maʻi faʻaauau i totonu o le fetus.
  • Toto tele.
  • Se talafaasolopito o le ovary polycystomy poʻo le mastopathy.

Tomaʻi tamaiti

Aʻo laʻitiiti, faʻapipiʻi le maʻisuka ituaiga 1, e faasino i togafitiga ogaoga o le endocrine. O ona faʻaaliga e masani lava ona tupu pe a 5-10% o suauu o loʻo galue i le pancreas, ma aʻo leʻi i ai nei faailo o le faʻamaʻi atonu e leai. O le mea lea, e masani lava o uluaʻi faʻaaliga o le maʻisuka amata i le coma.

O faʻamaʻi faʻamaʻi e fesoʻotai ma le atinaʻeina o le faʻamala, ona o le tele o le vai e manaʻomia e aveesea ai le tele o suka mai le toto. E ulu atu i le toto mai vaʻa. E iloa e tamaiti le fiaai tele, 'ai lelei, ae le maua le mamafa.

O le gutu ma le galala, lea e le alu ese e tusa lava pe a tele se suavai, faapea foi ma le faateleina o le urination ma le atcturnal enuresis, o ni uiga taua ia o le maʻisuka i le tamaitiiti.

O loʻo i ai pea le faʻaleagaina e pei o le maʻisuka maʻi. I tamaiti laiti, o le maʻisuka e mafai ona masalomia e ala i ni mea faigata mai le urine i luga o lepekini, latou te foliga mai o ni fetu, o le urine e oso i luga o le paʻu, o le tamaititi e le mautonu, e inu le tele o vai, e le tu ai le malologa i le va o fafaga. E taua tele mo tamaiti le faia o sauniuniga o le inisalini i le vave e mafai ai, ma o le mea lea e tatau ona e faia suʻega mo le kulukose o toto i uluaʻi faailoga poʻo soʻo masalosaloga o le maʻisuka. O le vitio o loʻo i totonu o lenei tusiga o loʻo taʻu atu ai ia te oe o ai e lamatia i le maʻisuka.

Tusa 1 maʻisuka togafitiga

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

O se nofoaga tutotonu i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 o le faapaleni lea o le aofaʻi saʻo o le inisalini e tausisia ai le maualuga ole kulukose o le toto mai le maualuga tele poʻo le maualalo.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le tino o le tino e fasiotia ai le inisalini e faatupuina ai siama, e le mafai ai e le pancreas ona lava le inisalini e tausisia ai le maualuga ole kulukose o le toto i se tulaga maloloina.

O le iʻuga, o le inisalini e tatau ona faʻatonuina e ala i le iniseti poʻo le faʻamalosi ile insulin. Inisalini o se hormone i le tino lea e fesoasoani e aveese le kulukose mai le toto i sela mo le malosi.

Inisalini tui

Aʻo maua oe i le maʻisuka ituaiga 1, o le a tuʻuina oe ile inisalini tui. O le mafaufau o le tui i aso uma e mafai ona avea ma se mea matua faateia i le taimi muamua, ae a oʻo ina e maua le tautau, o le a avea ma se vaega lelei o le olaga.

I le gasologa o le sefulu tausaga talu ai, ua faia ni laasaga tetele e faaitiitia ai faigata e fesootaʻi ma le tui, ma o nei injections inisalini e mafai ona vave faia, e le vaaia ma e masani lava e aunoa ma ni taunuuga ogaoga.

Laʻau insulin

O se isi auala e ave ai le inisalini o le faʻaaogaina lea o se pamu insulin. O le pumpulin insulin o se togafitiga ma le faʻaauau pea o le inisalini o le inisalini e galue e ala i le faʻaauau pea ona tuʻuina atu sina insulin i le tino.

O le pamu o le inisalini ei ai sina pulou e taʻua o se canlaula, lea e faʻapipiʻi saʻo i lalo o le paʻu ma faʻapipiʻi mo ni nai aso seiloga e manaʻomia ona sui. E mafai e le taifau ona faatagaina le inisalini e tuu i luga o le palapala o gaʻo lea e na o lalo lava o le paʻu, mai le mea e teu ai i totonu o le toto.

O le pumpulin insulin lava ia o loʻo ofuina i fafo atu o le tino, masani i le puimanava, ma le eletise eletise i luga o le pamu poʻo se mea faʻaoga feaveaʻi e faʻatagaina oe e pulea le tele o inisalini o le a tui.

Tausia o le kulukose toto e oʻo i le tulaga

E pei ona taʻua i luga, o le ki i le togafitia o le maʻisuka ituaiga 1 o le teuina o lou kulukose o le toto e le maualuga pe maualalo. E i ai ni faʻamatalaga numera mamanu mo le kulukose toto lea e tatau ona tatou taumafai ai e tausia le maualuga o le suka o le suka.

O le faapaleniina o lou suka toto e le maualuga tele ma e le maualalo tele e le faigofie, ae ma se malamalama lelei i le auala e galue ai le tino ma pe faapefea ona amio le maʻisuka, e mafai ona e maua le poto masani ina ia lelei le pulea o le maʻisuka ituaiga 1.

O tagata uma e maua i le maʻisuka ituaiga 1 o le a aafia i toto eseese o le toto suka o le a maualuga pe maualuga foi i sina taimi. Afai o le maualuga o le suka o le suka o le a maualuga tele pe maualalo, e mafai ona taʻitaʻia ai i le soifua maloloina, e taua tele le iloa pe faapefea ona iloa faailoga o le maualuga o le kulukose o le toto.

O le isi mafuaaga e faatumauina ai le maualuga o le suka i vaega fautuaina o le maualuga maualuga o le kulukose o le toto e faateleina ai lou lamatiaga mo faafitauli mulimuli ane o le maʻisuka.

Lisi o le moli

Afai e maua oe i le maʻisuka ituaiga 1, o le tino o le tino o le a masani ona maua mai ai le tele o lona inisalini, ma o le a fesoasoani lau paʻu i le faʻaogaina o le suka i le toto. Ole vaitau ole tino ole tino ole inisalini e iloa ile laumei o le maʻisuka ituaiga 1.

A mavae ni nai masina, ma o nisi taimi e oʻo atu i ni nai tausaga, o le a le mafai e lou tino ona gaosia le tele o le inisalini, ma o le ae iloa ai e tatau ona sili atu le inisalini e tatau ona e faia muamua. A tupu lenei mea, o le ae iloa foi o au toto o le kulukose o le maualuga e ono maualuga, ma o nisi taimi e maualalo ai nai lo le taimi muamua.

Glucose toto

O le pule o le kulukose o le toto, lea e lauiloa o le suʻi toto, o se vaega taua o le maʻisuka ituaiga 1, ma e manaʻomia ona siakiina a tatou maualuga o le suka i le tele o taimi i le aso e pulea a tatou maualuga o le toto ma faʻaitiitia ai le avanoa e lamatia ai maualuga pe maualalo le suka suka.

O le fuaina o le kulukose o le toto e aofia ai le tuiina o ou tamatamailima e ave ai se toto toto. E mafai ona tiga, ae, e pei o inisalini injections, o le a faigofie atu ile taimi. O le toatele oi tatou e le fiafia e siaki a tatou maualuga o le suka i le aso, ae o le aoga o le suʻega e fesoasoani ia i tatou e aloese mai le maualuga o le maualuga ma le maualuga o le suka e mafai ona tatou vaivai ai ma le le toʻa.

Taumafa ma toto toto

E ui o le inisalini e fesoasoani e maualalo le maualuga o le suka ma fesoasoani ai e ave le kulukose mai le toto, o meaʻai tatou te 'ai e faʻatupulaʻia ai le maualuga o suka. A tatou 'ai, o meaʻai i totonu o meaʻai e malepe i totonu o le kulukose i le taimi o le gaʻoina ma faʻapala i totonu o le toto.

O le mea lea, oa tatou mea taumafa e taua tele i le puleaina o le toto.

Carbohydrate count ma le insulin dose control

Talu ai o gaʻo gaʻo i meaai e maua ai toto maualuga o le suka, e taua tele ona tatou faapaleni le aofaiga o le inisalini tatou te ave i meaai tatou te 'ai e tusa ma le aofaʻi o meaʻai.

O lea, e aofia ai tomai e lua:

• Le mafai ona fuafua pe faʻatusatusa le aofaʻi o gaʻo i totonu o meaai tatou te 'ai
• Malosiaga e fuafua ai pe fia le inisalini e manaʻomia mo le tele o gaʻo

Carbohydrate ma le puleaina o le inisalini o tomai autu ia e iloa ai le auala e pulea ai le maʻisuka ituaiga 1. Cognition, o le paleni o le gaosiga o le carbohydrate e maua mai se tuufaatasiga o le malamalama ma le poto masani.

Vitio: E faʻapefea ona faʻaitiitia le toto maualuga o le suka

Toto mo le maʻisuka

O le maʻi suka o se tasi o faʻamaʻi matautia, lea e mafua ona o le le lava o le inisalini i le tino o le tagata ma ua solia ai le toto suka. E pei ona e iloa, o lenei maʻi e mafai ona fuafua i le faʻaaogaina o se suʻega toto, lea e faateleina ai le kulukose ma le suka. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, maualuga le maualuga o le toto ma le kulūkose, e mafai ona faigofie ona fuaina e faʻaaoga ai se glucometer poʻo se auiliiliga lautele. O le mea lea, o maʻi e masani ona manaʻomia le foai atu o le toto mo le maʻisuka.

  • Maʻi suka: faailoga ma faʻailoga
  • Mafuaaga o le maʻisuka
  • Taʻaloga o le toto o le kulukose o le toto
  • E manaʻomia se suʻega toto ma aiseā e manaʻomia ai?
  • Tusa o le suka suka
  • O ai e mafai ona tofotofoina?
  • O le a le lamatiaga o le toto maualuga ma le maʻisuka?
  • Maʻamaʻi ma togafitiga o le maʻisuka

Afai e na o le atiina ae o le maʻisuka, ona faasolosolo malie lea o le faasoesa o le toto ma ua faateleina le maualuga o le suka toto.O le mea lea, e tatau ona e gauai atu i le suʻega toto mo le maʻisuka ma faia vave i le vave e mafai ai, aua o le mea lea o le a fesoasoani e fuafua ai ituaiga ituaiga faʻamaʻi ma o le fea auala e puipuia ai o le a sili ona lelei.

Maʻi suka: faailoga ma faʻailoga

E pei lava o faʻamaʻi, o le maʻisuka ei ai ona lava faailoga ma faailo e faigofie ai ona iloa. O faʻapogai autu o le maʻisuka o:

  • O le faateleina o le suka i le toto i se mea e le masani ai, o le solia foi lea o le faagasologa o le totoga.
  • Sensation o le vaivaiga, moe, moe, ma o nisi taimi o le vomiting.
  • Manaoga, manao faifai pea e 'ai po o se seti o le mamafa mamafa, mamafa o le mamafa o le mamafa, ma isi.
  • Le mautonu, faʻavaivaia le faʻamaina ma isi mea leaga o le faʻaleleia o tino i tane.
  • Paʻu i lima, vae, poʻo le faʻamalolo umi o manuʻa (faʻaitiitia le toto totoʻa, o lea e amata lemu ai le toto).

O nei faʻamaoniga e maua ai le maʻisuka, e mafai ona amanaʻia uma i le suʻega o le toto, ma i se glucometer. I le maʻisuka, o loʻo i ai le faateleina o le kulukose ma le fesuiaiga i totonu o le toto, ma e mafai ona taʻitaʻia ai le masani ai o le tino ma le toto i le lautele. I lenei tulaga, e fautuaina e faʻatalanoa se tagata e finau o le a ia faʻamaonia lelei le meaai ma fuafua po o fea togafitiga e sili ona lelei.

Mafuaaga o le maʻisuka

E iai mafuaʻaga e amata ai ona tupu le maʻisuka i le tino o le tagata ma alualu i luma mo le leaga. Ae o le maʻisuka e atiae mo mafuaʻaga nei:

  • Le lava le inisalini ma le iodine i le tino o le tagata.
  • Faʻaaoga sese o sugar, sweets ma meaʻai e aofia ai mea manogi.
  • Mea le lelei, meaai leaga, ava malosi ma fualaau faasaina.
  • Soifuaga masani, amio leaga ma le le lelei o le faʻaleleia o le tino.
  • Itū faʻatoʻaga poʻo le matua (o le maʻisuka e masani lava ona tutupu i tagata matutua ma tagata matutua).

O loʻo maua i le maʻisuka siama o le toto toto, mo le fuafuaina o se laulau faapitoa na faia. O le a maua e tagata taitoatasi a latou lava faailoga o suka ma glucose i totonu o le toto, o le mea lea e fautuaina ai e faʻalogo lelei i le laulau ma faʻatalanoa se endocrinologist o le a faʻamatalaina auiliiliga uma ma o le a feutagai ma soʻo se mataupu e fiafia i ai. I le maʻisuka, e le tatau ona maualuga le maualuga o le kulukose o le toto nai lo le 7.0 mmol / l., Aua o lenei mea e ono afaina ai le aoga o le tino atoa.

Taʻaloga o le toto o le kulukose o le toto

Tausaga o le tagataFua o le suka o le toto (vaega o fuataga - mmol / l)
E oʻo atu i le masina2,8-4,4
I lalo o le 14 tausaga3,2-5,5
14-60 tausaga3,2-5,5
60-90 tausaga4,6-6,4
90+ tausaga4,2-6,7

O le taimi talafeagai i lenei mataupu o le lelei tatau lea ma le tausisia o le toto toto, lea e le tatau ona sili atu nai lo le masani na faavaeina e endocrinologists. Ina ia aua nei faateleina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e tatau ona e lafoaia le faaaogaina o suti, ava malosi ma le siaki o le suka, aua e faalagolago i lenei mea pe o le a alualu i luma le maʻi.

E tatau ona asiasi i le endocrinologist ma se tausisofa i le tele o taimi e mafai ai, o ai o le a faʻavaeina le faʻamaonia saʻo ma fuafua po o le fea meaai ma metotia o puipuiga e fetaui ma togafitiga i lenei tulaga.

O le maʻisuka gasegase ei ai ona faʻamaoniga, ma o se tasi oi latou o le masani masani lea o le suka o le toto. E tusa ai ma le masani o le suka ma le kulukose e iloa e tagata tomai faapitoa ituaiga ituaiga o suka suka ma pe o le a le togafitiga e tatau ona faʻaaogaina i lenei tulaga.

Afai o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le laasaga muamua, e fautuaina e mulimuli i meaʻai faʻatau ma faaaoga fualaau oona e fesoasoani e taofia ai le atinaʻe atili o le faʻamaʻi ma ona faʻalavelave. E le gata i lea, ua fautuaina e le au atamamai e lafoai uma amio leaga, ava malosi ma ulaula, o se auala lelei lea e faʻaitiitia ai faʻafitauli o le maʻi.

O le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i faʻalavelave o le faʻamalosi totoga, o le gastrointestinal tract ma le fatu, ma e lamatia ai le atinaʻeina o isi faʻamaʻi matautia ma matautia. O le maʻisuka masima e iai lona lava toto maualuga o le suka, e pei ona molimauina e le laulau lea e tuʻuina atu e endocrinologists i le taimi o suʻesuʻega ma feutagaʻiga.

Afai e masani ona e ave le inisalini talafeagai ma mataituina le lelei o mea taumafa, o le mea e ono mafai ona taofi le atiaʻe o le maʻi e maualuga. O le mea taua o le faia lea togafitiga i le amataga, aua afai e amata le alualu i luma o le maʻi ma faʻavevesi le toto, ona i ai lea o se avanoa o le a tupu aʻe ai i se taimi le tumau.

E manaʻomia se suʻega toto ma aiseā e manaʻomia ai?

I le faʻaaogaina o se suʻega lautele o le toto, e mafai ona e iloa poʻo fea ituaiga ituaiga o maʻisuka e sili ona lelei ma o le fea togafitiga e sili ona talafeagai. O le suʻega o le toto mo le maʻisuka e manaʻomia ina ia:

  • Malamalama pe o le a le maualuga o le suka o le toto ma pe o le a le masani (mo mea taitasi o le a faia e le tagata lava ia, e faalagolago i uiga o le tino).
  • Fuafua po o le a le ituaiga o maʻisuka ma pe faapefea ona vave faʻaaogaina.
  • Saili mea e fesoasoani i le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi ma vave faʻaumatia le mafuaʻaga (faʻamalo ese masani leaga, faʻatuina lelei meaai ma isi mea).

O le mea moni, mo lenei mea, e tatau ona suʻeina se suʻega toto, lea o le a fesoasoani e fuafua pe faapefea ona togafitia le maʻisuka ma le auala e taofia ai lona atinaʻe atili. E tatau ona faia se suʻesuʻega faʻapitoa i le 2-3 masina, ma atonu o le tele o taimi, e faʻalagolago i le matua o le maʻisuka ma le ituaiga o maʻi suka.

O nei auiliiliga e tofia i le au matutua 1 i le 2-3 masina, ae o tupulaga talavou ma tamaiti e mafai ona tofotofoina i le tausaga. O le mea lea, e sili atu le faʻafesoʻotaʻi ma lau fomaʻi, o ia o le a faʻamatala auiliili pe aisea e manaʻomia ai lenei auʻiliʻiliga ma pe a sili atu ona lelei. O le toto o le biochemistry i le maʻisuka e taua tele, aemaise lava pe a faaauau pea le alualu i luma o le maʻi.

Tusa o le suka suka

I le maʻisuka, o loʻo i ai tulaga faʻasaina mo le suka ma le kulukose i totonu o le toto, lea e manaʻomia ona matauina. Ua iloa e tagata popoto o le masani mo le suka toto o le:

  • I tagata e maua i le maʻisuka-o le masani e manatu mai e 5.5-7.0 mol / lita.
  • I tagata soifua maloloina, 3.8-5.5 mol / lita.

E taua le taulaʻi atu i lenei mea ma mafaufauina e tusa lava pe o se isi fua o le suka i totonu o le toto e mafai ona faʻalavelave i le masaniga o le tino ma faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o le maʻisuka, ma o lenei mea e lamatia ai iʻuga ogaoga.

Mo le mataituina o le kulukose o le toto, e tatau ona faia i taimi uma ni suʻega ma mulimuli i se meaʻai gaʻo, lea e masani ona faʻataʻitaʻiina e tagata tomai faʻapitoa e avea ma faʻasologa ma togafitiga mo le maʻisuka. O le maʻi suka e solia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, o le mea tonu lea ona o lea mea ua sili atu le matautia ma le ogaoga o le maʻi, ona o tagata e mamaʻi faʻamaʻi ma maʻi ua maua le maʻisuka sili ona faigata.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le solia o le toto suka e lamatia ai le le lelei o totoga o totoga, toto le taofiofia ma afaina, e mafua mai ona o le le lelei o le afaina i totonu o vaa.

Ina ia iloa le maʻisuka ma lona ituaiga, e tatau ona faia se suʻega lautele o le toto. O le mea lea, o suʻega o se mea taua ma e le mafai ona faʻaalia mo i latou o loʻo mafatia i le maʻisuka ma le maualuga o le toto suka.

O ai e mafai ona tofotofoina?

O le toto mo le maʻisuka e mafai ona ofoina atu e matua uma lava o loʻo maua i le maʻisuka pe sili atu foʻi le kulukose i totonu o le toto. Biochemistry ma le auiliiliga lautele e le faalagolago i tausaga, ituaiga poʻo tulaga o le maʻisuka, o le mea lea ua faatagaina ai e suʻe suʻega mo tagata uma, poʻo le:

  • Tamaiti amata i le pepe (pe a amata ona tupu i le tino).
  • Tauleʻaleʻa, aemaise lava pe a fai o le faagasologa o le gasegase ma le faʻaleagaga o le faʻalogo e mafai ona faʻaalia ai le maʻisuka o loʻo i ai.
  • Tagata matutua ma tagata matutua (tusa lava po o le a le itupa ma le tulaga o le maʻi).

Tamaiti laiti e le fautuaina e suʻe suʻega sili atu i le 1-2 taimi i le tausaga. O lenei mea e mafai ona saofagā i le le lelei o le faʻaleleia o le tino ma le toto, lea e mafai foi ona le mautonu. O le vave lava ona e maua atoa le toto, o le vave lava lea o le a mafai ai e tagata tomai faapitoa ona fuafuaina le tulaga ma le ituaiga o maʻisuka, ma isi puipuiga ma togafitiga o le a faalagolago i lenei.

O le a le lamatiaga o le toto maualuga ma le maʻisuka?

E pei ona e iloa, o le maʻisuka e mafai ona lamatia mo le soifua maloloina atoatoa ma le gaioiga o le tino, o le mea lea e fautuaina ai le togafitia togafitiga i se taimi vave lava ma ia suʻesuʻeina e se endocrinologist. O le maʻisuka ma le toto maualuga e mafai ona lamatia mo mafuaʻaga nei:

  • Sugar e momotu ai puipui o toto toto mai totonu, faia ia faigata, e le mafai ona gaosia ma leai se telefoni.
  • E faʻalavelaveina le faagasologa o le taofiofia ma e le mafiafia le vaa, ma e lamatia ai le mama ma le atinaʻeina o isi faʻamaʻi matautia.
  • O le maʻisuka e mafai ona faʻaosoina ai fatugaʻo, ate ma le manuia o le bile, ma o le gastrointestinal tract e mafai foi ona faʻalavelaveina.
  • O le toto toto ma le toto e le faʻaaogaina e aafia ai le vaʻaia, lea e faʻalavelave faʻatasi ai ma faʻafitauli o le maʻisuka.
  • O manuʻa ma manua tino e faʻamalolo umi ma sili atu ona faigata, talu ai o le toto e faʻaosooso malie ma tiga.
  • Atonu ei ai ni faafitauli i le mamafa, poʻo le isi itu, o le paʻu o le paʻu ma le anorexia o se taunuuga o le le toto toto ma le toto le toto.

E le gata i lea, o le maʻisuka e mafai ona i ai se aʻafiaga leaga i luga o le tino, lea e iu lava ina paʻu ma atili ai ona le fiafia. Le mautonu le faʻalagona o le faʻalagona, popolega faalemafaufau, ma e masani lava ona oʻo mai le ulu o le ulu. O le mea lea, o le puipuia o le maʻisuka e talafeagai, e tatau ona e mafaufau ma le totoa i lenei mataupu ma ia togafitia togafitiga i se taimi vave e mafai ai.

Maʻamaʻi ma togafitiga o le maʻisuka

E le fautuaina e faia lau togafitiga e aunoa ma le feutagai ma se fomaʻi, aua o lenei mea e mafua ai le alualu i luma o le maʻisuka. E pei o puipuiga, ua fautuaina e tagata atamamai:

  • Taofi ese uma masaniga leaga, mai le inuina o le ava, fualaau faasaina ma ulaula.
  • Toe faʻafoʻo meaai lelei ma mulimuli i se taumafataga na faʻatonuina e lau fomaʻi (aloese mai meaʻai suamalie, gaʻo ma mea leaga).
  • Taʻitaʻi le ola malosi, faʻaalu le tele o taimi i fafo ma taalo i taʻaloga.
  • Aua le faʻaaogaina nisi vailaʻau faʻasaina ma vailaʻau e aunoa ma le tofiaina o se endocrinologist.
  • Fai se suʻega atoa, pasi suega o toto ma feutagai ma lau fomaʻi e uiga i gaioiga puipui.

O ni togafitiga faʻapitoa lea e fautuaina e tagata atamamai e matauina le lelei masani ma le fofo o le maʻi. O le mea e masani ai, endocrinologists e faʻamatalaina togafitiga faʻapitoa:

  • Faʻaaloalo i mea taumafa ma taumafa lelei, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o masaniga leaga, ava malosi ma fualaau faasaina.
  • Le faʻaaogaina o le inisalini ma isi vailaau faʻasaina ua faʻamatalaina e le endocrinologist.
  • Vaavaai mo le suka, ona toto lea o le toto mo le maʻisuka o le a faaleleia ma o le a fesoasoani lea e fofo ai.
  • Aua neʻi faʻaaogaina soʻo se vailaau faʻamaʻi ma vailaʻau mo le vaʻaia, o le galuega a le manava ma le toto, aua e mafai ona faʻavaveina le faagasologa o le faʻamalolo o le ituaiga ma le ituaiga o maʻisuka.

Faamolemole ia maitauina e faalagolago i vaega o le toto faataitai pe faapefea ma le tele o le maʻisuka o le a alualu i luma. Ina ia taofia lenei faiga ma fesoasoani i se faʻamaʻi vave, e fautuaina e mulimuli i mea uma e puipuia ai ma mulimuli i faatonuga a le endocrinologist, o le, e faʻamasinoina iʻuga o le suʻega, fuafua auala togafitiga ma le puipuia.

E le gata i lea, o le mea autu o le nofo filemu ma liliu atu i le endocrinologists i le taimi, ona mafai lea ona faʻamalolo vave le maʻisuka ma aunoa ma ni faʻafitauli.

Tuua Lau Faamatalaga