Fanau ma maʻitaga i le maʻisuka ituaiga I ma II

O le maʻi suka i le taimi o le maitaga e mafai ona atiaʻe pe afai o le insulin (o le hormone o le pancreas) e gaosia i le le lava o mea.

I le taimi lava e tasi, e manaʻomia e le tino o le fafine ona galue mo le lua ina ia mafai ai ona maua le inisalini mo ia lava ma le tamaititi. Afai e le lava le galuega a le pancreas, ona le faʻatulagaina lea o le maualuga o le suka i luga ole toto ma mafai ona maualuga nai lo masani. I lenei tulaga, latou te talanoa i le maʻisuka o le maʻisuka o fafine maʻitaga.

Afai e mafai e fomaʻi ona faia se faʻamaoniga i le taimi, ona sili atu lea o le suka o le a leai se aafiaga leaga i le tamaititi ma le tino o le fafine lava ia. O le mea lea, i le masalosaloga muamua o le atinaʻeina o se faʻamaʻi o soo se ituaiga, e tatau ai ona mulimulitai i fautuaga uma a le fomaʻi. I le avea ai o se tulafono, pe a uma le fanau mai o se tamaititi, o le a leai se maʻisuka. E ui lava i le taimi lava e tasi, o le afa o tina faʻamoemoe o le a lamatia le toe faʻafoʻiaina o lenei faafitauli i maʻitaga mulimuli ane.

Tina maʻi: Aso e le suia

O le maʻisuka maʻisaga ma le maitaga, o lenei faafitauli e mafai ona amata i se vaitaimi e 16 i le 20 vaiaso. E le mafai ona tupu lenei mea muamua, ona o le placenta e lei atoatoa ona faʻatumu. I le afa lona lua o le maitaga, o le placenta e amata ona gaosia le lactogen ma estriol.

O le mafuaʻaga autu o nei hormones o le saofaga lea i le atinaʻe lelei o le fomaʻi, lea o le a le afaina ai le fanau mai, ae latou te maua foi le malosi o le inisalini. I le vaitaimi lava e tasi, o le maualuga o hormones e fesoasoani i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 (cortisol, estrogens, progesterone) i le tino o le fafine ua faateleina.

O nei mea uma ua faʻapipiʻiina e le mea moni e faʻapea, o fafine maʻitaga e masani ona le toe faʻamalosi e pei o muamua, o le a le faʻaitiitia, amata ona faʻaleagaina meaʻai maualuga-calorie, o le mamafa o le mamafa o le mamafa, lea o le a faʻalavelave ai i tagata masani.

O nei mafuaʻaga uma e mafua ai le faʻaititia o le insulin. O lona uiga, o le inisalini ua muta le faʻaaogaina o lona aafiaga, o le maualuga o le kulukose i le toto e le pulea lelei. I tagata soifua maloloina, o lenei taimi faigata e totogi mo le lava lava reserves o latou inisalini. Ae, o le mea e leaga ai, e le o tamaitai uma e puleaina le taofia o le alualu i luma o le faamai.

O faailoilo lapatai nei e faailoa ai le maʻisuka ituaiga 2 i fafine maʻitaga:

  1. - faʻateleina le uunaiga ia urinate ma faʻalauteleina i aso taitasi,
  2. - lagona faifai pea o le galala
  3. - leiloa mamafa ona o le leai o se meaʻai,
  4. - faateleina le vaivai.

E masani lava o nei faailoga e le o mautinoa, ma o lenei tulaga ua faamatalaina e le maitaga lava ia. O le mea lea, fomaʻi, o se tulafono, e le o iloa suiga na amataina. Ae e taua le manatuaina o le maualuga o le suka e maua mai i aʻafiaga ogaoga, e aofia ai:

  • - Atinaʻeina o le gestosis (faʻagasolo totoga, fulafula e foliga mai, maua le protein ile urine),
  • - polyhydramnios,
  • - faʻalavelave i totonu o vaʻa (retinopathy, nephropathy, neuropathy),
  • - solia o le toto i totonu o le tina filifili - placenta - fetus, e mafua ai le le atoatoa o le tino ma le hypoxia fetal,
  • - maliu fetal i le manava,
  • - faʻasalaga o faʻamaʻi pipisi o gasegase.

O le a le tulaga lamatia o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka i le pepe?

O le maʻi suka ma le maitaga e lamatia ona o le faʻamaʻi o le avanoa o le faaletonu o le fetal ua faʻapupula. O se taunuuga lenei o le mea moni e 'ai e le tama le kulukose mai le tina, ae le lava le inisalini, ma e le o atinaʻe lona paʻu.

O se tulaga faifai pea o le hyperglycemia e mafua ai le le lava o le malosi, o se taunuuga, o atinaʻe ma faiga a le pepe e leʻi fananau mai e tupu le saʻo. I le lona lua o masina, o le fomaʻi e amata ona atiaʻe lana lava paʻu, lea e tatau ona faʻaaogaina le kulukose e le gata i le tino o le tamaititi, ae ia faʻamaonia foi le maualuga o le suka i le lumanai.

O se taunuuga o lenei mea, o le inisalini e gaosia i le tele naua, lea e oʻo atu ai i le hyperinsulinemia. O lenei faagasologa e mafai ona mafua ai le hypoglycemia i le pepe faatoa fananau mai (aua o le tina o le pancreas e faʻaaogaina mo le lua), faʻaletonu o le tino ma le sophyxiation. O le maualuga ma le maualalo o le suka e matautia tele mo le fomaʻi.

O le faia soo o le hypoglycemia e mafai ona faaleagaina ai le neuropsychiatric development o le tamaititi. Afai o le maʻisuka ituaiga 1 i fafine maʻitaga ile lua masina e le totogiina, e mafai ona mafua ai le faʻaitiitia o sela fetal, hypoinsulinemia, ma o se taunuuga, o le tuputupu aʻe o le pepe o le a taofia.

Afai e tele naʻo le kulukose i totonu o le tino o le tamaititi e leʻi fanau mai, ona faasolosolo malie ona avea ma gaʻo. O ia tamaiti i le taimi o le fanau mai e mafai ona mamafa i le 5-6 kilokalama ma pe a agaʻi i luga o le alalaʻau fanau, e mafai ona faaleagaina a latou humerus, faʻapea foi ma isi manua. I le taimi lava e tasi, e ui lava i le mamafa ma le maualuga, o tamaiti ia e faʻatusatusa e fomaʻi e matua le tusa ai ma nisi o faʻataʻitaʻiga.

Faailoaina o le maʻisuka faʻamaʻi i fafine maʻitaga

O fafine maʻitaga ua i ai le faʻagasolo e faateleina le suka o le toto pe a uma ona 'ai. E mafua lenei mea i le faʻavaveina o le faʻamamaina o gaʻo ma le faʻalauteleina o le taumafaina o mea taumafa. O le faʻavae o nei faiga o se faʻaititia o le gaioiga o le faʻaogaina o le tino.

I le asiasiga muamua i le falemai, o le fomaʻi e fuafua pe o le fafine maʻitaga e lamatia le atiaʻe o le maʻi suka. O fafine taʻitasi e iai mea faʻalavelave e tofotofoina mo le faʻapalepale kullukose. Afai o le taunuuga e le lelei, ona faia loa lea o le maitaga e pei ona masani ai, ma e tatau i le tagata maʻi ona faia se suʻega lona lua i le 24-28 vaiaso.

O se taunuuga lelei e mafua ai ona taitaia e le fomaʻi se fafine maʻitaga, ona o le maʻi o le maʻisuka o soo se ituaiga. Afai e leai se mea lamatia na faailoaina i le asiasiga muamua, ona faatulaga lea o le suʻesuʻeina o le toleniga o le kulukose mo vaiaso 24 i le 28. O lenei suʻesuʻega e tele ni faʻamatalaga, e ui lava e matua faigofie lava. O le po na muamua atu, e mafai ai e se fafine ona 'ai meaai ma le gaʻo gaʻo i le 30-50 g. O le suʻega e faia i le taeao, pe a oo i le po o le po e oʻo i le 8 - 14 itula.

I lenei vaitau, naʻo le inu vai. I le taeao i luga o se manava gaogao vevela le toto vevela mo auiliiliga ma vave ona fuafuaina le maualuga o suka. Afai o le taunuuga o le uiga lea o se siama o le maʻisuka ituaiga, ona faʻamaonia lea o le suʻega. Afai o le glycemia e masani pe faʻavaivaia i se manava gaogao, ona tuʻuina atu lea i le fafine se vaiinu e lima kalama o le kulukose ma le 250 ml vai mo le lima minute. O le ava malosi o le amataga lea o le suʻega. A maeʻa le 2 itula, ona toe maua lea o se toto o le toto, i le vaitaimi lea e le tatau ona sili atu le maualuga o le kulukose i le 7.8 mmol / lita.

Afai o le toto sampling e fuafuaina le glycemia e sili atu nai lo le 11.1 mmol / lita i vaʻa capillary (mai le tamatamailima) poʻo le toto vevela i le aso atoa, o le faavae lenei mo le siama o le maʻisuka ituaiga ma e le manaʻomia se faʻamaoniga faaopoopo. E mafai foi ona faia le mea e tasi mo le anapogi glycemia o le sili atu ma le 7 mmol / lita i le toto oona ma sili atu i le 6 mmol / lita i le toto na maua mai se tamatamailima.

Togafitiga mo le maʻitaga o le maʻitaga

O le tele o taui mo le maʻisuka faʻamaʻi e maua i le mulimuli i se meaʻai. Ae i le taimi lava e tasi, o le malosi o le tau o oloa e le mafai ona faʻaitiitia. O le a ia 'ai saʻo i taimi uma ma i ni vaega laiti, lima i le ono taimi i le aso, faia ai ni meaai i le va o le taeao, le aoauli ma le' aiga o le afiafi.

E le tatau ona aofia ai i le meaai ni vailaʻau gaʻo faigofie (digesite, pastries), aua latou te aʻafia ai le maualuga o le toto suka. E tatau foi ona faʻaitiitia le taumafaina o meaʻai gaʻo (pata, kulimi, gaʻo gaʻo), ona o le leai o le inisalini, o gaʻo ua liua i tino o le ketone, e mafua ai le inu o le tino. Ia mautinoa e aofia ai i le taumafataga fualaau fou (sei vagana ai faʻi, vine ma melon), otaota ma fualaʻau.

E lelei tele pe afai oi ai i se fafine se glucometer i le fale, ma e mafai ona ia fuaina le kulūkose ia lava. I lenei tulaga, o le fua o le inisalini e mafai ona suia i se tulaga tutoatasi e fuafua i le maualuga o le suka mo se taimi. Afai, mulimuli i se taumafataga, o le faaitiitia o le suka toto e le tupu, ona fautuaina lea e fomaʻi togafitiga insulin.

O pills e faʻaitiitia ai le suka i ia tulaga e le faʻaaogaina, ona o lo o iai se aafiaga le lelei i le fetus. Ina ia filifilia le fua saʻo ole inisalini, e manaʻomia ile falemaʻi i le pito o le endocrinology. Ma o nei mea uma e mafai ona aloese mai ai pe a fai o taimi talafeagai e puipuia ai le maʻisuka.

Fanau pepe i le maʻisuka ituaiga 1

Afai o loʻo maua se fafine i le maʻisuka faʻamaʻi, o lona uiga o le fananau mai faalenatura mo le silia ma le 38 vaiaso o le a sili ona lelei. O le mea taua o le mataʻituina pea le tulaga o le fafine maʻitaga.

O le tamaititi i lenei mataupu e faʻafeiloaʻi foi le soifua maloloina o le tino. Afai o le maʻitaga na togafitia ai se fafine i le inisalini, ona filifili ai lea e le endocrinologist pe a uma ona fanau pe faʻaauau pea ona faʻaaoga nei vailaʻau poʻo leai. O le puleaina o le glycemia e tatau ona faʻaauau pea i le taimi o le vaʻalele.

O se vaega caesarean, lea e suitulaga i le fanauina, e naʻo le i ai o faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻi, e pei o le hypoxia ma le matuia o le tuputupu ae o le tama, e pei foi o le lapoa o le pepe, pelvisiti vaiti o le tina, poʻo soʻo se faʻafitauli.

Na fanau le pepe

O le mea sili ona matagofie e mafai ona faia e se tina mo lana pepe pe a mavae le fanau mai o le susu lea ia te ia. O susu susu o loʻo aofia uma ai meaʻai talafeagai e fesoasoani i le tamaititi ia tuputupu ae ma atiina ae, ma fausia lona puipuiga. Tina foi e mafai ona faʻaaogaina le susu mo fesootaiga faʻapitoa ma le pepe. O le mea lea, e tatau ona e taumafai e faatumauina le lapataiga ma fafaga le pepe ma susu susu i le umi e mafai ai.

E tatau i le endocrinologist ona fautuaina se tui o le inisalini, faapea foi ma se meaai mo le taimi o le susu. I le faʻatinoga, ua maitauina o le susu e mafai ona oʻo atu ai i se paʻu mataʻutia i le suka (hypoglycemia). Ina ia taofia lenei mea, ao le i fafaga, e tatau i le tina ona inu se ipu susu.

Afai o se fafine e maua i le maʻisuka, e le sili atu i le 6 vaiaso talu ona fanau mai, e tatau ona faia se auʻiliʻiliga ma fuafua le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i luga o se manava gaogao, faʻapea foi le suʻega o le glucose (resistance). O lenei mea e mafai ai e oe ona suʻeina le ala o le gaosiga o le gaʻolaʻau ma, pe a manaʻomia, teuteu le meaʻai.

Talu ai o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atinaʻe atili o le maʻisuka ituaiga 2, e manaʻomia le suʻesuʻeina o se fafine pe a uma le fānauga mo ni nai tausaga. E tasi i le 2 - 3 tausaga e te manaʻomia e suʻe ai se toleniga ma suʻe se suʻega o le sugar sugar. Afai o le solia o le faapalepale e iloa, ona tatau lea ona faia le suʻega taʻitasi. O le isi maʻitaga e mafai ona fuafuaina i le tusa o le tausaga ma le afa ma ia mautinoa ia sauniuni ma le faaeteete mo le fuafuaina.

Tina o le maʻisuka Avanoa Faʻasologa

E tatau ona lafoai le faʻaaogaina o le suka atoatoa, e aofia ai meaʻai gaʻo ma gaʻo. Ia mautinoa e aofia ai fiber i le ituaiga o le paʻu, microcellulose, pectin i luga o le lisi. E tatau ona e alu ese, i aso uma pe a ma le 2 itula e savali ai i le ea fou. Afai o se tasi mai aiga vavalalata e maua i le maʻisuka pe afai e latalata le fafine i le 40 tausaga, ona faalua i le tausaga ona e fuaina le kulukose 2 itula pe a uma ona 'ai.

O le masani o le suka o le toto i fafine maʻitaga na maua mai le tamatamailima (capillary) e mai le 4 i le 5.2 mmol / lita i luga o se manava gaogao ma e le maualuga atu nai lo le 6.7 mmol / lita i le lua itula pe a uma le taumafataga.

Faʻafitauli o le maʻisuka lamatia:

  • - o se fafine maʻitaga ua silia ma le 40 ona tausaga,
  • - aiga vavalalata e maua i le maʻisuka. Afai e afaina se tasi o matua mai le faʻamaʻi, ona faaluaina lea o le lamatiaga, pe afai e lua maʻi - faatolu,
  • - o se fafine e fai i se tagatanuu e le paʻepaʻe,
  • - BMI (numera o le tino) aʻo leʻi maʻitaga na sili atu ma le 25,
  • - mamafa le mamafa o le tino i le pito i tua o le mamafa,
  • - ulaula
  • - o le mamafa o se tamaititi na fanau muamua na sili atu i le 4.5 kilokalama,
  • - o maʻitaga talu ai na muta i le maliu o le fetal ona o mafuaaga e le iloa.

Taumafa mo le maʻisuka ituaiga 2

E pei o ipu muamua, fualaau faisua, susu ma iʻa. O le Kapisi soup ma le borsch e naʻo le 'aina o le gaogao poʻo luga o le susu vaivai.

Lua vasega - moa, laʻau e maualalo le gaʻo, tamai mamoe povi ma le gaʻo maualalo. O fualaau faisua e talafeagai ma soo se aofaiga.

Ia mautinoa e faʻaaoga fua o susu (kefir, kulimi kirimigi, yogurt, cheese cheese).

I le avea ai o ni meaʻai, e mafai ona e faʻaaogaina le kuka pe faʻaiʻu iʻa, meaʻai e maualalo le gaʻo, faia o le fale e aunoa ma se faʻaopoopoga o suauʻu, sisi lanu po o le sisi Adyghe.

Mai meainu, e mafai ona e inu lauti ma le susu, vai oona, rose up infusion.

O le falaoa e tatau ona maua i le maʻisuka mai le falaoamata pipi. Mo suamalie, fualaau suamalie ma vine, tiʻeli i saccharin e talafeagai.

Tuua Lau Faamatalaga