Faʻateʻaina le Inisalini: Aiseā ua Faitinoina ai le Hone Hona

Faʻaavanoa i sulu o le tino, o se taunuuga lea latou te maua ai le malosi e talafeagai mo le galue. O le taua o le insulin i totonu o le tino e sili ona lauiloa i tagata maʻisuka oe le lava i lenei hormone. O le maualuga o le hormone i totonu o le toto e tatau ona mataituina e tagata e leai se maʻisuka e fai ma puipuiga.

O le inisalini e taua tele, e aunoa ma le faʻanoanoaina o le metabolism, o tino ma tino e le mafai ona galue masani. Ua atiina ae. I totonu o le gland, o loʻo i ai nofoaga ma peta beta e faʻapipiʻi ai le inisalini. O ia nofoaga ua taua o motu o Langerhans. Muamua, o se inisalini e le o galue, lea e pasia le tele o laasaga ma liliu ai i se mea e tasi.

E tatau ona pulea le maualuga o le inisalini i totonu o le toto, o lona masani e mafai ona fesuisuiai e le gata i le matua, ae faapena foʻi i mea taumafa ma isi mea.

Inisalini e galue o se ituaiga o taʻavale. E ulu atu le suka i le tino ma ni meaʻai, i totonu o le manava e inuina mai meaʻai i totonu o le toto, ma o le kulukose e faʻamalolo mai ai, o se punavai taua o le malosi mo le tino. Ae ui i lea, o le glucose e le mafai ona ulu i totonu o siama, sei vagana ai mea e ola ai le insulin, lea e aofia ai sela o le faiʻai, vaʻa toto, toto toto, le retina, ma gaʻo. O le tele o sela e manaʻomia ai le inisalini, lea e mafai ai e le kullukose ona faʻamalosi.

Afai o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e leai ni insulin-tutoatasi ua amata ona totoina i ni aofaiga tele, o le mea lea, pe a sili atu le tele o le toto toto, o le mafaufau faila, mata, ma toto toto muamua e pagatia. Latou te oʻo i se uta tele, faʻafefe tele le kulukose.

O nai galuega taua o le inisalini:

  • E mafai ai e le glucose ona ulu i totonu o siama, pe a vaeluaina i totonu o le vai, carbon dioxide ma le malosi. Malosiaga e faʻaaogaina e le cell, ma faʻamalosi le carbon dioxide ma ulu atu i mama.
  • Glucose o loʻo faʻapipiʻiina e siama. Inisalini poloka poloka o kulukose fou i le ate, faʻaitiitia le mamafa i luga o le okeni.
  • Inisalini e mafai ai ona e teuina le kulukose mo le faʻaaogaina i le lumanai i foliga o glycogen. I le tulaga o le matelaina ma le suka, e paʻu le glycogen ma ua liua i le kulukose.
  • Ole inisalini e mafai ai e siama o le tino ona faʻaleagaina e le gata i le kulukose, ae faʻapea foi i nisi o mea amino.
  • O le inisalini e gaosia i le tino i le gasologa o le aso, ae o lona gaosiga e faʻateleina i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto (i totonu o se tino ola maloloina) i taimi o taumafataga. O le solia o le gaosiga o le inisalini e aafia uma ai le metabolism i totonu o le tino, ae tele lava i le metabolism o gaʻo.

Faailoga o le Faʻafitauli o Inisalini

O faʻamatalaga nei e mafai ona tupu ona o le le lava o le insulin i le toto:

  1. Hyperglycemia - toto maualuga o kulukose.
  2. O le toesea atoatoa o le inisalini po o lona le lava i le tino e taʻitaʻia ai le mea moni e le o aveina atu le kulukose i sela ma amata ona faaputuputu i le toto. O le siama, o le a amata ona leai se kulukose.


I lenei tulaga, o maʻi ua maua i le maʻisuka ituaiga 1. O nei tagata gasegase e manaomia masani le iniseti o le inisalini io latou olaga.

E i ai taimi e lava ai le inisalini, ae e le o feagai ma ona tiute.

O lenei tulaga o le inisalini e taua o le teteʻe ma ua vaʻaia o le maʻisuka ituaiga 2. Mo le maʻisuka, o le tino sili ona masani.

  1. O le faateleina o le volumine o le urine, aemaise ile po. Pe a tulaʻi le maualuga o le kulukose i le toto, e amata ona faanatinati le urine. Ma o le glucose e tosoina ai le vai faatasi ma ia, e mafua ai le televave - o se faʻaopoopoga o le tele o le urine.
  2. Polydipsia o se fiainu faifaipea. O le manaʻoga o le tino mo le faʻaleleia o le suavai e mafua ona o lona manaʻo e fai mea mo tupe gau na mafua mai i polyuria.

I le aluga o taimi, o loʻo faʻalauiloaina le le atoatoa o le inisalini ma o ona faailoga e sili atu ona malamalama. Afai e le ave faʻataʻitaʻiga i lea taimi, o le le lava o le inisalini e mafai ona mafua ai se lamatiaga ogaoga i le olaga.

Mafuaaga mo se faaitiitia o le inisalini

O le maualuga o le inisalini i totonu o le tino o le tagata e mafai ona faʻaititia mo le tele o mafuaaga. Ina ia faʻamautinoa lelei i latou, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata poto faapitoa ma tufatufa auiliiliga talafeagai. O mafuaʻaga ia:

  • Fafagaina soo ma le 'ai o meaʻai le lelei.
  • O le auai i le meaʻai mo le maʻi o le tele o meaʻai gaʻo (falaoamata paepae, suka) e fesoasoani i le fatuina o le tele o suka i le toto.
  • Ina ia mafai ona faʻaaogaina ia voluma o le kulukose, e tatau i le pancreas ona maua atili inisalini. Afai e foliga mai e le lava, o le mea e ono tupu i le atiaʻe o le maʻisuka e maualuga tele.
  • O faʻasolosolo taimi ma faʻamaʻi pipisi. Latou te faʻavaivaia le tino ma faʻaitiitia le faʻamaʻi.
  • O le soona popole ma le atuatuvale e mafai foi ona mafua ai le maualuga maualuga o le suka i le toto, o lea e fautuaina ai e fomai e tausia o latou lagona i le puleaina.
  • Tuʻufaʻatasi poʻo, i se isi itu, o le mamafa tele o le tino e faʻaitiitia ai le gaosiga o le inisalini ma le suka maualuga.

Faʻatau togafitiga

O le togafitiga o togafitiga ua atiaeina manino, ua fetuutuunai e tusa ai ma le tulaga o se tagata maʻi faapitoa.

O le faʻalavelave i le tino o le tino o le tino e mafua mai i aʻafiaga ogaoga, o le mea lea, o fualaau talafeagai ma a latou gaʻo e mafai ona faʻataʻitaʻiina e se endocrinologist ma na o le maeʻa suʻesuʻega maeʻa o le maʻi.

O fualaau mo togafitiga o le maʻisuka e aofia ai togafitiga tuai, togafitiga faʻamaʻi ma vailaau fou.

  • Vailaʻau faʻasoifua maloloina e fai mo le leai o le inisalini.
  • "Feusuaiga." O le vailaʻau e fesoasoani e toe faʻaleleia ma maua ai peta beta, e nafa ma le gaosia o le hormone.
  • "Livitsin." O le vailaʻau e faʻafefea ai toto toto, lea e faʻaleleia ai le toto o le toto. O lenei mea e faʻaleleia ai ana meaʻai ma manava, o se taunuuga lea e sili ona lelei ai ana galuega.
  • "Medzivin." O vailaau faasaʻo le tulaga o le hormonal ma faaleleia atili le tali a le tino.
  • Meaʻai taumafa. E faʻaleleia le totoina o toto i totonu o maso, lea e fesoasoani i se sili atu le faʻafeiloaʻi o le suka mai le toto ia latou masini, toe faʻatumu le tuʻuina atu o le zinc, e aunoa ma se faʻataʻitaʻiga le faigata o le tuʻuina atu o le inisalini i le suka.

O togafitiga faʻamaʻi e mafai ona faaopoopo i le physiotherapy, faʻataʻitaʻiga, electrophoresis.

Ae ui i lea, e tatau ona manatua o lona sili atu e ono mafua ai le gaosiga tele o le inisalini.

I le polokalame "Tuu atu latou te talanoa" latou te talanoa e uiga i le maʻisuka
Aiseā ua ofoina mai ai e vailaau mo togafitiga e le masani ai ma matautia, aʻo natia mai tagata le mea moni e uiga i se fualaau fou ...

O vailaau faʻasoifua maloloina o le a le fesoasoani pe afai e le mulimuli le tagata maʻi i se taumafataga maloloina.

E taua tele meaʻai, gaʻo ma meaʻai gaʻo (falaoa paʻepaʻe, rolls, semolina, araisa, pateta, meaʻai vave) e le aofia ai i le meaai.

E tatau ona e 'ai soo, ave sina meaʻai. O fua nei e fesoasoani i le gaosiga o le inisalini: fualaʻau, pipi paʻu, oloa susu, kāpeti paepae, apu, iʻa. E talafeagai le suia o le suka i ni auala faapitoa.

Gaoioiga faaletino

I le amataga o le faʻamaʻi, o le maʻisuka o le a manuia mai malaga i fafo. E tatau ona masani, fiafia ma mafaia. Ona o le galuega a maso, o loʻo i ai se suiga lelei o le suka mai le toto i totonu oa latou masini, ma o le taunuuga lea ua faʻaitiitia ai lona maualuga, ma ua toe foʻi le maʻi.

E faaopoopo atu i fua faʻatatau o loʻo lisi atu i luga, fai mea nei.

A o le lima i le sefulu tausaga le matutua, latou te manaʻomia meaʻai lelei, ma o le aofaʻi o meaʻai gaʻo e tatau ona tatau ona tutusa i le sefulu kalama i le kilokalama o le mamafa o le tamaititi.

O le popolega o tamaiti o lenei vaitausaga o loʻo i ai i le tulaga o le faʻatulagaina, o lea e taua ai le puipuia o le tamaitiiti mai le tele ma le le popole. O faʻaletonu i le faʻalavelave faʻapitoa e mafai ona faʻaleagaina ai le inisalini gaosiga o le inisalini ma mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka.

E le gata i lea, e taua le tui i le misela, mumps ma le rubella: o nei faamai e mafai ona mafua ai le faʻalavelave i le gaioiga o le pancreas.

Le le lava o le inisalini

O le tausaga pito sili lea ona matautia mo faʻaletonu. I le lima o le lima tausaga, o le pancreas ua atiina ae ma faagaoioia. O le inisalini maualalo i se tamaititi e lamatia ona o le faʻafuaseʻi o faʻamaʻi pipisi (mumps, measles, rubella), faʻatuai o atinae.

E mafai ona e iloa le maualalo o le insulin i le pepe: o le pepe o fiainu, inu inu suavaia poo le susu, e le inu i le uaina, o le faʻamaʻi faʻamalosi e faʻamalosia ona o le tele o suka. O se tamaitiiti matua atu foi o loo i ai se manaoga faifai pea mo le suavai.

Ina ia aloese mai faʻafitauli ma le lamatiaga o le maʻisuka, e tatau ona e tui e faasagatau i siama masani, ia pulea meaʻai a lau fanau. E fautuaina ina ia faʻatagaina le tamaititi e faʻaaoga le 10g / kg.

Aoao pe faapefea ona faateleina le inisalini.

Mafuaaga mo se faaitiitia i tulaga o le hormone

E aofia ai mea nei:

  1. Flammation o le pancreas poʻo le vevela.
  2. E mafai ona mafua lenei mea ona o togafitiga faʻapitoa o laʻau peta paneta o loʻo aʻafia mo le pule faʻanatura o le hormone.
  3. O le faʻaopoopoga o gaioiga faaletino poʻo se olaga le tauagafau e mafai ona faʻaalia ai le faateleina o le kulukose toto.
  4. Inisalini lalo e mafai ona masani i le taimi o le atuatuvale ma lagona mafatiaga.
  5. Soʻo se faʻavaivaia o le tino puipuia mai - mai siama eseese ile maʻi faʻamaʻi - e taʻitaʻia ai le maualuga o le hormone i totonu ole toto.
  6. O le mafuaʻaga atonu o le faʻaalia o le tino i totonu o le pancreas.
  7. Faailoilo e mafai ona suia pe a maeʻa le taotoga.
  8. O suiga i vaʻa toto e maua ai le toto i le gland e mafua ai foʻi ona faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini.
  9. Eseesega eseese mai le masani o le numera o elemene i totonu o le tino: vevela tele, nai faʻamalosi ma le zinc.
  10. Aafiaga i luga o le tino o oloa e aofia ai cyanides.
  11. Laititi le insulin i se tulaga masani o le suka e matauina i le tele o le gaosia o hormones contrainsular (hormone tupu, adrenaline, thyroxine, glucagon, etc.).

A maeʻa le aveeseina o le pancreas, faʻaititia le inisalini.

Afai o le tagata maʻi ei ai le maualuga o le toto suka i le tutusa ma le maualalo o le inisalini, atonu e manaʻomia le iniseti faifai pea o lenei hormone e faʻaaogaina ai se inisalini insulin poo se peni faapitoa. O le maʻisuka ituaiga 1, faʻamalosia le tino e maua ai lenei hormone na o ia lava i le aofaʻi tatau, o le mea e leaga ai, e le mafai. O le togafitiga o le inisalini i le injections ua na o le pau lava lea o le ala i lenei tulaga. Ae faʻatasi ai ma lenei mea, e tatau ona mulimuli i se taumafataga maualalo maualalo (aemaise lava i le taimi muamua) ma 'ai i le faʻamalamalamaina o itula i ni vaega laiti.

O se taumafataga e maualalo i lalo o le gaosiga ua faʻataʻitaʻiina i tagata gasegase ina ia mafai ai ona lalagaina le pancreas ma tuʻuina atu i ai le avanoa e faʻateleina ai lona gaioiga galue.

O tulafono o nei meaʻai e aofia ai le teena lē tumau o ia oloa:

  • sweets ma le suka
  • fualaau suamalie
  • cereals (e tusa lava pe leai ni mea),
  • falaoa
  • vine
  • pasta.

O le a se mea e mafai e tagata ona 'ai i luga o se taumafataga maualalo-kapiti? O le faavae o le meaai e tatau ona paʻepaʻe ma lanu meamata (sei vagana ai pateta ma le atisiliko a Ierusalema), aano o manufasi, iʻa e maualalo le gaʻo, sisi, fuamoa ma iʻa. E maua sina laʻititi o le pata. I le tepa muamua, e ono foliga mai o nei tapulaa e matua faigata lava, ae e tatau ona e malamalama o se mea le tumau ma e talafeagai e faaleleia atili ai le tulaga lautele.


E mafai ona e faʻaititia le toto suka i le tuiina o le inisalini. Ae a aunoa ma le oti, o togafitiga o le a le aoga, ma e mafai e le tagata gasegase ona tupu ni faʻafitauli o le maʻi

I le faaopoopo atu i meaʻai ma inisalini, e mafai ona faʻamaonia le fualaau oona mo le faʻaleleia atili o le toto, ma afai e tatau ai, o fualaau e faʻaumatia ai le edema ma faʻamausali le fatu. O vailaʻau uma lava e filifilia faʻapitoa, ma mafaufau i tausaga o le maʻi ma le i ai o faʻamaʻi pipisi. O nisi taimi atonu e fautuaina e le fomai le tagata maʻi i mea taumafa e pei o Civilin, Medzivin ma Livitsin. O vailaʻau nei e faʻavae i luga o vailaʻau o vailaʻau faʻamalositino e faʻaleleia ai le toto, faʻafilemuina le tino o le tino ma fesoasoani i le tino e faʻateleina le puipuiga. Ae le o tagata gasegase e manaʻomia uma, o lona uiga e le mafai ona e aveina i latou e aunoa ma le tofiaina o se endocrinologist.

Laititi le inisalini i tamaiti

I le 5 tausaga le matua, o le pancreas e masani lava ona atiaʻe. O le mea lea, o le sili ona matautia i le tulaga o le inisalini le talafeagai o le gaosiga o le 5-11 tausaga.

O le faʻaitiitia o le hormone i se tamaititi e ono lamatia ai o ia i le tolopoina o le atinaʻega o le fatugalemu o le tino poo le tele o faʻamaʻi pipisi o le natura - rubella, measles, mumps. O le faailoga muamua o le le lava o le inisalini i tamaiti o le fia inu pea. Ina ia aloese mai le atiina ae o maʻi le lelei ma le foliga mai o le maʻisuka ituaiga, e tatau ona e faia uma tui e talafeagai mo le matua, aemaise le mataituina o meaʻai.

A e manaʻomia le suʻega

E tele tulaga faʻafomaʻi e mafai ona aʻafia ai le malosi o le inisalini e faʻatino lelei ai lona gaioiga o le faʻatonutonuina o le maualuga ole kulukose o le toto.

  • Afai e itiiti se inisalini e gaosia pe afai o le tino e teteʻe i ai, o le a le mafai e sel ona maua le kulukose mai le toto.
  • Afai e tele naua le inisalini e gaosia, ona le lava lea o le toto, i se isi itu.

O le mea lea, o le siakiina mo le felafolafoaʻi o vaega o le homone i totonu o le toto atonu e manaʻomia mo faʻamaʻi ma faʻafitauli eseese, mo se faʻataʻitaʻiga, pe afai e te masalomia:

  • maʻi o le pancreatic e maua ai le inisalini (insulinomas),
  • faʻamalosia o le inisalini (e le faʻaoga lelei le kulūkose), lea e tupu, mo se faʻataʻitaʻiga, i le tulaga o:
    • ituaiga 2 maʻisuka
    • polycystic ovary syndrome (PCOS),
    • vaʻaia
    • gasegase gasegase
  • faʻamaʻaloga o le maʻisuka ituaiga II,
  • pe a uma le faʻavasegaina o sela o le pancreatic, talu ai ona mafai ona faʻapipiʻiina le gaogao.

I se tulaga lautele, o le auʻiliʻiliga atonu e manaʻomia i le tele o tulaga e maualalo ai le toto o le tagata maʻi (hypoglycemia). Faatasi ai ma uiga o le hypoglycemia, atonu e ono oo i ai se tagata:

  • sosolo
  • fatu palpitations (tachycardia),
  • fiaai tele
  • le mautonu
  • faanenefu vaaiga
  • vavao
  • faʻanoanoa
  • i faʻasalaga ogaoga, faʻavevesi ma le vaʻa.

O nei faʻaʻailoga e mafai ona taʻu mai ai o le glycemia e maualalo, e tusa lava pe tatau ona ese mai le siama mai isi faʻamaʻi ma tulaga.

E mafai ona faʻataʻitaʻiina se suʻega insulin i se suʻega C-peptide pe a maeʻa ona aveesea le insulinoma e faʻamaonia ai le aoga o le fofo, ona tuʻuina atu lea i taimi masani e puipuia ai le toe faʻafouina o le tino.

Suʻega o le faapalepale insulin e le masani ona faʻaaogaina, ae o se tasi o metotia mo le suʻeina o le inisalini o le lagona (pe teteʻe), aemaise lava i tagata gasegase ma gasegase e maua i le polycystic ovary syndrome. I lenei suʻega, o loʻo faʻatulagaina se aofaiga muamua o le hormone, ona faia ai lea o fuataga o le kulukose toto ma le inisalini.

I le faaiuga, e tatau ona maitauina e tele le faʻaaogaina o suʻesuʻega ma o le mea lea e mafai ona faʻatulagaina:

  • siaki le inisalini, ia mautinoa ua aveese saʻo le tumo ma / poʻo le faʻafoʻiina o toega,
  • faʻamaonia le mafuaaga o le hypoglycemia i tagata maʻi ma faʻamaoniga,
  • iloa le faʻamalosia o inisalini,
  • pulea le aofaiga o inisalini oona, o lona uiga, e gaosia e seta beta o le pancreas, i lenei tulaga, e mafai foi ona faia se suega mo le C-peptide. Inisalini ma C-peptide o loʻo gaosia e le tino i le vaega saʻo i le liua o le proinsulin i le inisalini i le pancreas. O suʻega uma e lua e mafai ona faʻamaonia pe a manaʻo le fomaʻi e faʻataʻitaʻi le tele o le faʻasalalauina o le inisalini e gaosia e le tino (ogatotonu) ma le tele o lona tino, o lona uiga o le injectable. O le suʻega o le inisalini e faʻaaoga ai ituaiga uma o inisalini, ae o le suʻega o le peptide C e naʻo mea e maua mai e le pancreas,
  • Malamalama pe o le tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona amata le inisalini i iniseti e faaopoopo atu i vailaau tuʻu.
  • ia malamalama ma pulea taunuuga o le fatuina o peta-cell, e faʻamoemoe e toe faʻafoʻisia le gafatia o le tino e maua ai le insulin i le fuaina o le gafatia e gaosia ai le insulin mai suauu na gaosia.

Thyrotoxicosis: mafuaʻaga, faʻamaoniga i fafine, togafitiga ma meaʻai

Ituaiga o mea e le maua ai le hormone

O le faʻaitiitia o le inisalini e masani ona tupu i le taimi o le maʻisuka. O le le lava o le anotusi o le hormone ua vaeluaina i ni ituaiga 2:

  1. Aʻo (pancreatic). O lenei ituaiga o le inisalini le maua e mafua mai ile ituaiga o maʻisuka. O le mafuaaga o le faʻaleagaina o le inisalini gaosiga, o suiga e le mafai ona suia i totonu o sela o le pancreas. O le inisalini e faalilolilo i le tele o fuainumera pe leai foi, o le mea lea ua faateleina le maua o le toto. Ina ia faatumauina le inisalini i se tulaga masani, e tatau i le tagata maʻi ona tuʻuina atu sona inisiua.
  2. aiga (leai-pancreatic). O lenei ituaiga o le toilalo e mafua mai i le maʻisuka ituaiga II. O lenei ituaiga o faʻamaʻi e faʻaalia i le masani ona tuʻuina atu o le inisalini (poʻo se sili atu foi). Ae e le fesoʻotaʻi ma gaʻo ma sela, o se taunuuga lea e le mafai ai ona saʻo ona faatino lana galuega. Ona o lenei ituaiga o le le atoatoa, ua faʻaumatia ai le faʻaaogaina o le kulukose, ma amata ai le hyperglycemia. I se isi faaupuga, e le mafai e le tino ona faʻaoga saʻo le homone, aua lagona lelei i ai e le lava.

Afai e faʻaititia le inisalini ma o le maualuga o le suka e masani lava, o lona uiga o se faʻaopoopoga o mea o le glucagon, thyroxine, adrenaline i le tino o le maʻi.

Metotia mo le faʻamautuina o faʻamatalaga

Le togafitiga o le le atoatoa o le inisalini ua mamanuina ina ia faʻamautuina ai le mea e maua mai i le homone, faʻamaonia le maualuga o le suka. Soo se togafitiga ua faatonuina e se fomaʻi. O le tagata poto faapitoa o le a tuʻuina mai fautuaga saʻo, filifili le togafitiga lelei, taʻu atu pe faʻapefea ona faateleina le inisalini i le tino.

O auala autu e toe faʻaleleia ai le maualuga o le hormone o le togafitiga o le inisalini ma se taumafa paleni.

Faiga Faʻafefelaʻau mo le Faʻamalosi

I le maualalo o le insulin ma le suka maualuga, e manaʻomia le iniseti o le hormonal. E le mafai e le tino ona gaosia le homone e manaʻomia e ia i le maʻisuka ituaiga 1.

Ua fautuaina foi e fomaʻi mea faaopoopo o taumafa nei:


  • Civili e aʻafia i le faʻafouina o le tino o le pancreas. Faʻamālōlōina le faʻaogaina o le tino, le faʻaleagaina, faʻavasega le metabolism, e iai mea faʻaleagaina, faʻaleleia le cholesterol. Faʻatau mai laau toto. O loʻo faʻamatalaina faʻatasi ma isi auala.
  • Livicin o se vateatea. Tofia mo faʻamaʻi o le cardiovascular system, faʻalavelave faʻalavelave, neurosis. O le faʻaopoopoga o mea taumafa e aofia ai mea e maua mai i le hawthorn, lea e maua ai se aʻafiaga antispasmodic.
  • O le meafaigaluega e mafai ona aʻafia ai lipid metabolism, o le maualuga o le vevesi o le vevela. Faʻaleleia le toe faʻaleleia o le tino, synthesizes hormones, faʻaleleia le gaosiga o le gaʻo, vailaʻau faʻasaina. Vasodilator ma aʻafiaga aʻafia e tulaʻi mai ona o le moli pepa. O le fesoasoani e fesoasoani i le manava o le manava, afifiina, leisa, e maua ai se faʻamalologa.
  • Medzivin. Talu ai ona o le lavelave o faʻasalaga o le laupepa, echinacea, calendula, o le vailaau faʻamalolo e faʻamalolo ai le mumu, gaogao, faʻamaʻi o le allergy, faʻamaluluina, faʻamaonia ma faʻaleleia le faagaioiga o le tino puipuia. Faʻaaogaina o se metotia faʻasolosolo ma togafitiga faʻaleagaina o le suka, gasegase viral respiratory tino, pipisi o le HIV. O le sauniuniga e aofia ai le tele o vitamini ma minerale e mafai ai e oe ona aʻafia lelei le metabolism o le gaʻo, toe faʻafouina le tino, synthesize hormones. E mafai ona toe faʻafouina le tulaga o le hormonal ma faʻaleleia le malosi (faʻamatalaina i le faaopoopo atu i vailaʻau malolosi), e atiina ae se tali e le mafai ona tali atu i siama, siama o le kanesa o le faʻamaʻi.
  • O le suauu oona e maua ai le maualuga o le zinc, lea e fesoasoani i le faaputuputuina o le hormone ma siitia ai i siama. Puipuia mai toxins, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino.

Mo se taua lelei e faasagatau i le hormone, o le taumafa o mea taumafa e faʻapipiʻiina ma le fomaʻi, meaʻai, ma taʻaloga.

Aisea e faaopoopo ai meaai? O nei oloa e fesoasoani lelei i le suka, e faʻaleleia ai le toto, faʻasalalau faiga faʻavaomalo.

O fea gaioiga e maua ai le inisalini? Le faagasologa ma le aafiaga ile tino

Saili po o le a le aafiaga o le taumafa.

E faʻapefea ona tuʻuina atu auʻiliʻiliga ma e manaʻomia le sauniuniga?

E maua se toto toto e ala i le ave o le toto mai se vein i luga o le lima.

E tatau ona e faia se auiliiliga i luga o se manava gaogao (i luga o se manava gaogao), e masani lava ona 8 itula, ae i nisi tulaga e mafai e le fomai ona faia le suʻega i luga o se manava gaogao, mo se faataitaiga, pe a fai se suʻega toleniga o le glucose. I nisi tulaga, e ono fai mai fomaʻi e aua nei 'ai i le silia ma le 8 itula.

Faamatalaina o tulaga maualuga ma le maualalo

O le maualuga o le siama o le insulin e le lava e iloilo ai le tulaga o le maʻi: e tatau ona iloiloina faatasi ma le maualuga o le toto.

  • I se tagata soifua maloloina, o le anapogi o le inisalini ma le maualuga o le kulukose maualuga e masani lava.
  • I mataupu ei ai le maʻisuka ituaiga II o loʻo i ai le malosi o le insulin, o loʻo i ai le faateleina o le maualuga o le hormone levels ma le kulūkose.
  • I le ituaiga o le maʻisuka, lea e faʻaititia ai le gaosia o le hormone, o le mamafa o le inisalini o maualuga e maualalo ma maualuga le maualuga o le kulukose.
  • I le tulaga o le gasegase o le inisalini, e pei o le insulinoma, o le faʻateleina o le inisalini o le maualuga ma le anapogi glycemia e maualalo tele.
  • O le faateleina o le maualuga o le hormone e matauina foi i tumutumu pituitary, lea e mafua ai le faateleina o le gaosiga o le hormone.
  • O nisi taimi ei ai le faateleina o le hormoni pe a faʻaaoga faʻamaʻi faʻamataʻu ma, tele taimi, i mataupu o le mamafa, faʻapea foʻi ma tagata gasegase i le maʻi o Cushing poʻo le maʻi faʻamaʻi.
  • O le faaitiitia o tulaga o le insulin e mafai ona tupu i le tulaga o le faaitiitia o le pituitary function (hypopituitarism) ma i faamai o le pancreas, e pei o le pancreatitis ma le tino o le pancreatic.

O le laulau ua faaalia ai faataitaiga masani.

FaʻanoanoaLaasaga insulinAnava toto toto
Soifua maloloinaTulaga masaniTulaga masani
Faʻafouina insulinMaualugaTulaga masani pe maualuga maualuga
O peta gaʻo peta e le maua ai le insulin (e pei o le maʻisuka poʻo le pancreatiti)LaititiMaualuga
O le hypoglycemia na mafua ona o le tele o inisalini (o se taunuuga, mo se faataitaiga, o le insulinoma, Cushing syndrome, puleaina o le tele o inisalini, ma isi)Tulaga masani pe maualugaLaititi

Tulaga maualalo (hypoinsulinemia):

  • ituaiga 1 maʻisuka
  • hyperglycemia
  • faʻasalaituitu.

Tulaga maualuga taua (hyperinsulinemia):

  • acromegaly
  • ituaiga 2 maʻisuka
  • insulinoma
  • fructose intolerance,
  • galactose o le le faapalepale,
  • hyperinsulinemia
  • hypoglycemia,
  • faʻaleagaina o le tino o le pancreatic,
  • maʻi ate
  • afaina
  • Cushing's syndrome.

LapataigaLe lisi e le vaivai. E tatau foi ona maitauina e masani lava o nai mea sese laiti mai tulaga faatauaina e ono le aoga.

Faʻamatalaga e aʻafia ai le Suʻesuʻega

  • Suʻega o le insulin afaina o le inisalini, o lona uiga, o le inisalini na gaosia e le tino, o le mea lea pe afai e togafitia le tagata maʻi ile inisalini o le hormone, e mafai e le suʻega ona iloa mai le vailaʻau (vailaʻau) ma mea oona (gaosia e le tino) inisalini. O le inisalini mo le iniseti na maua mai lava i meaola (suauu o le paluga o povi ma puaa), ae o aso nei e masani ona maua mai i mea faʻapitoa, e maua mai i le faʻasologa o meaola e faʻataʻitaʻi ai le gaioiga o le inisalini e maua mai i masini tagata. O loʻo i ai le tele o vailaʻau faʻasaina o inisalini, e tofu lava ma mea eseese ma aafia i auala eseese. O nisi oi latou e vave gaoioi, ae o isi e gaoioi lemu, o lona uiga, latou te galue mo se taimi umi atu. Tagata gasegase e tagofia se vailaʻau o vailaʻau poʻo ituaiga ituaiga inisalini e faalagolago ile taimi o le aso.
  • Ole suʻega poʻo suʻesuʻega faʻapitoa e fautuaina. i taimi uma lava i totonu o le fale suʻesuʻe lava iaina ia maua ai iuga e sili ona tumau.
  • Afai e atiaʻe e le maʻi anti-inisalini antibodies, aemaise lava pe a uma le inisalini o meaola po o mea faʻapitoa, e ono aʻafia ai le suega mo lenei hormone. I lenei tulaga, o le suʻesuʻeina o le peptide C e mafai ona avea o se isi mea e iloilo ai le gaosiga o le inisalini. E tatau foi ona maitauina o le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga e maua ai le autoantibodies e faasaga i le insulin.

Mafuaaga

O le faaitiitia o le inisalini i totonu o le toto atonu o le taunuuga o le faatosinaga o ia tulaga:

E faʻapefea ona faʻaitiitia le inisalini o le toto

  • le tele o le maualuga maualuga o le suka i le taumafataga,
  • maualalo le tino (pe, i se isi itu, faʻafitauli faʻavaivai e faʻaleagaina ai le soifua maloloina o se tagata),
  • faateleina le faʻaogaina o kalori, fafagaina soo,
  • faiga faʻafefe
  • popolega faalemafaufau-lagona.

Suga o se oloa "leai" e naʻo le tofo lelei. E leʻo iai ni vailaʻau faʻasolosolo, ma tuʻuina atu ia punaoa o meaʻai gaʻo atonu o le a sili atu taumafa lelei, o lona aofaiga i le taumafataga e tatau ona faaitiitia. O le suka faamamaina ma ipu o loʻo i ai o loʻo faʻaalia ai suiga tetele i le maualuga o le toto suka ma faʻaitiitia ai le lagona o le gaʻo i le inisalini. O le faʻaleagaina o laʻau suamalie e oʻo atu ai i le mataʻutia ma foliga mai o faʻafitauli mai le endocrin system. O se taunuuga, e leai se inisalini ma, o se taunuuga, o se maualuga o le suka i le toto.

O le tulaga lava lea e ono tulaʻi mai ona o mea faʻalavelave popole. O le faʻaoʻoina o hormones i le toto o se tagata e faʻatatau tonu i lona tulaga faʻalagona. Faatasi ai ma le tele o le popole ma le gasegase masani, ma le le lava o le moe, e mafai e le maʻi ona atiae le maʻisuka ituaiga 1. E le gata i lea, i suʻesuʻega e maua ai o le inisalini ua faʻaitiitia i totonu o le toto, ae ua maualuga le suka.

Tulaga masani o le inisalini i totonu o le toto

O le laulau o loʻo faʻaalia ai tulaga masani o le inisalini i fafine, tane ma tamaiti.

O le tau aogā mo tagata o vaitausaga eseese, μU / mlTamaiti, mkU / mlTamaitai, UU / mlTina i le taimi o le maitaga, UU / mlAlii, μU / mlMatua, mcU / ml
3-253-203-256-273-256-35

O se tamaititi na te maua mai se tamai homoni i le tino, aua o mea e manaʻomia e le tino e itiiti ifo nai lo le tagata matua.

I tamaitai ma alii, o le aofaiga o le hormone e toetoe lava tutusa, ae i le muamua, o le inisalini e tulaʻi i le taimi o le maitaga.

Faailoga o Low Insulin Low

I le maualalo o le maualuga o lenei hormone i le toto, e mafai ona aliali mai faailoga nei:

  1. Toto maualuga toto. Afai o le inisalini e sili atu i le masani pe leai foi, o le kulukose e le toe ave i sela, e tumau i le toto. E amata ona vaʻaia e le siama se isi punaoa o meaʻai. O le maʻisuka ituaiga 1 lenei. E tatau ona maua e tagata maʻi siama masani.
    O nisi taimi o le faafitauli e le o le le lava o le inisalini lava ia, ae i le solia o ana fegalegaleaiga ma le masini responsors, lea e taofia ai mai le faatinoina o ana galuega. E taʻitaʻia ai le maʻisuka ituaiga 2, o le ituaiga masani o le maʻi.
  2. Ua faateleina le tele o le urine. O le faʻaleleia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tau atu i le mea moni e toso ai le vai mai le tino, e taʻitaʻia ai le polyuria - o se faʻaopoopoga o le faʻamalosi.
  3. Le lagona masani o le fiainu. Ona o le faateleina o le faʻaaogaina o le vai e le tino, e masani lava ona gasegase le maʻi, o se masini masani lea e faʻatatau i le toe faʻaleleia o le vai.

Mafuaaga o le Inisalini

O mafuaaga eseese e taʻitaʻia ai i lenei tulaga.


Fomaʻi fautuaina
Mo togafitiga lelei o le maʻisuka i le fale, e fautuaina e tagata atamamai Dianulin. O se meafaigaluega tulaga ese lenei:

  • Faʻamaʻosaʻo le kulukose toto
  • Faʻatonuina le galuega o le pancreatic function
  • Aveese le faʻanoanoa, faʻasaʻo le faʻavaʻaina o vai
  • Faʻaleleia le vaʻai
  • E talafeagai mo tagata matutua ma tamaiti.
  • E leai se faʻailoga

Ua maua uma e le au gaosiga laisene uma ma tusi faamaonia lelei i Rusia ma atunuu lata ane.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

Faʻatau i le 'upega tafaʻilagi aloaia

E aofia ai:

  • Fafagaina. Pe a oʻo mai meaʻai i le manava, o le pancreas e faʻamaloloina le vai inu ma le inisalini. O le tele naua o le gaʻo, meaai maualuga-kalori e manaʻomia ai se tele o latou mea, o le mafuaʻaga lea e mafua ai le gaogao o le gland ma le le lelei o ona sela e maua mai ai lenei hormone. I le iuga, latou te toilalo, ma ua faʻaitiitia le faʻaaogaina o le inisalini.
  • Meaʻai faigata.
  • Teseva o le Zinc. O lenei elemene e aumaia le insulin i lona taunuuga, o lona uiga, i le faaputuputuina o le kulukose.
  • Mea taumafa suamalie. O le tele o lona soona le maua le taimi e gauai ai i le homone, o le mea lea e taofia ai i le toto.
  • O faamai o totoga o le gastrointestinal tract and system hepatobiliary: holicystitis, pancreatitis, hapatitis, gastritis.
  • Iniseti: viral and microbial diseases, afaina ma parasitic.
  • Tigā mamafa ma faʻaʻumiʻumi, popole tele. A o latou, o le tele o le kulukose o le toto e tupu maualuga. O lea la e saunia e le tino punaoa mo le taua poʻo le vaalele. A maeʻa le taimi o le atuatuvale, o loʻo maualuga pea le maualuga o le suka. E masani lava e le mafai e le tino ona lava le inisalini e maua mai ai ni mea ogaoga, o le mea lea e tupu ai le faaletonu o le tino.
  • Faʻalavelave faʻalauiloa i totonu o le gland.
  • Sini tele i le toto. O le taunuʻuga o se faʻafitauli i le gaioiga o suauu peta pancreatic.
  • Tina i le talavou.
  • Tali i le aveina o Aspirin i tamaiti.
  • Vaʻaiga faʻasologa.
  • Soifuaga le atoatoa po o le tele o faamalositino.
  • Faia faʻamalositino le faʻalavelave faʻapitoa i gaioiga o le gastrointestinal tract ma le system hepatobiliary.

E pei ona mafai ona e vaʻai, o le tele o mafuaʻaga o le maualalo o le inisalini i totonu o le toto e molia mo tagata lava ia. I lenei tulaga, ina ia toe faaleleia lona tulaga, ua lava lea e sui ai lona olaga.

Aisea e leai ai le inisalini

O le faaletonu o le hormone e matua aʻafia lava i le le paleni o meaai, aemaise lava le sili atu. E le gata i lea, o isi mafuaaga e mafai ona faamamafaina:

  • popolega, popole tele atu o le tino tutotonu,
  • faʻasologa o togafitiga
  • maʻi tumau poʻo faʻamaʻi pipisi,
  • leai o le palatini ma le zinc,
  • faateleina le 'anotusi o le uʻamea ma gaʻo,
  • toesea po o le sui, o le tele o gaoioiga faaletino,
  • faʻaleagaina o le pancreatic,
  • pe a maeʻa le taotoga.

Faʻamatalaga ma masani e faʻalagolago ile tausaga

O le suʻega o le inisalini e masani lava ona faatonuina e le fomaʻi, ae mafai ona siaki le maualuga o le inisalini i totonu o le toto, faapea foi ma le maualuga o le kulukose, e aunoa ma ni faʻamaoniga, mo le puipuia. I le avea ai o se tulafono, o le fesuiaiga i le maualuga o lenei hormone e maitauina ma maaleale.E matauina e se tagata ni faailoga le lelei ma faailoilo o se faaletonu o totoga i totonu.

  • O le masani o le hormone i le toto o fafine ma tamaiti e mai le 3 i le 20-25 μU / ml.
  • I tagata, e oo i le 25 mcU / ml.
  • I le taimi o le maʻitaga, e manaʻomia e le tino ma le siama o le tino le tele o le malosi, sili atu le glucose e ulu i le tino, o lona uiga o le maualuga o le inisalini e faateleina. O le masani i fafine maʻitaga ua manatu o se maualuga o le insulin o le 6-27 mkU / ml.
  • I tagata matutua, o lenei faailoga e masani ona faateleina. O se togafitiga e fai ma faailoga i lalo o le 3 ma luga ifo o le 35 μU / ml.

O le maualuga o le hormone e fesuisuiaʻi i totonu o le toto i le aso atoa, ma e iai foi le lautele o tulaga faatauaina i le maʻisuka, talu ai o le maualuga o le hormone e faalagolago i le tulaga o le faamai, togafitiga, ituaiga o suka.

I le avea ai o se tulafono, o le suʻega o le maʻisuka e maua mo le maʻisuka, o le naunautaiga o le inisalini i totonu o le toto e manaʻomia mo mataupu sili atu ona ogaoga o le maʻisuka ma faʻalavelave faʻafuaseʻi ma faʻafitauli eseese.

O tulafono mo le samplesina o le toto mo le inisalini i le ogaoga e le ese mai tulafono faavae sauniuniga:

  • O le auiliiliga ua tuuina atu i luga o se manava le aoga. Aʻo leʻi totoina le toto, e le fautuaina e 'ai, inu, ulaula, fufulu ou nifo, pe faʻaaoga fofola. E mafai ona e inuina vai mama e aunoa ma le kesi tasi itula i luma o le suʻega, ae o le taumafataga mulimuli e tatau ona le sili atu ma le 8 itula aʻo lei faia le toto.
  • I le taimi o le suʻega, e le tatau i le tagata gasegase ona ave ni vailaʻau. E fautuaina e faia le suʻega ile lua vaiaso talu ona maeʻa le tagofia o fualaau uma. Afai e le mafai ona soloia fualaau mo mafuaʻaga faʻalesoifua maloloina, o le lisi atoa o vailaʻau ma faʻasologa o loʻo aofia i le suʻega.
  • O le aso poʻo le lua ao le i asiasi i le fale suesue, e fautuaina e teena "mea leaga" meaʻai (faʻalanua-fried, mea manogi, meaʻai gaʻo, meaʻai suamalie), mea manogi, ava malosi, meaʻai vave, suāinu suamalie.
  • E fautuaina e aloese mai popolega faaletino ma faalelagona i le afiafi o le suʻega. Aʻo leʻi faia le toto, e tatau ona e malolo mo le 10 minute.

O le insulin e mafai ona matauina pe a uma ona 'ai, ae e oʻo lava i lenei tulaga, o le maualuga o le hormone e tatau ona i totonu o fua faʻatatau. O le maualuga o le inisalini o le inisalini e tau atu ai i taunuuga e le mafai ona faʻafitia, faʻalavelaveina le galuega o vaega taua uma o le tino.

O faʻafitauli o le faʻateleina o le insulin e masani ona aofia ai le gaioiga i le taimi o le fiaʻai, faʻalauteleina le 'ai, faʻanoanoa, gatete, afu, ma tachycardia.

Tulaga o le soifua maloloina (maʻitaga, taumafa meaʻai, gaioiga faaletino) e oʻo atu ai i se laʻititi laʻititi i le maualuga o le maualuga. O mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le patho i le maualuga o lenei faʻamaoniga o le tele o faʻamaʻi ogaoga eseese:

  • Inisulinoma. O le insulinoma e masani lava o se maʻi mama o tamaʻitaʻi o Langerhans. O le paʻu e faʻaolaina ai le gaosiga o le inisalini ma taʻitaʻia ai le hypoglycemia. O le fomaʻi e masani ona lelei. O le tulu e aveesea le taotoga, mulimuli ane pe tusa ma le 80% o tagata mamaʻi ua toe malosi atoatoa.
  • Ituaiga 2 maʻisuka. O le maʻisuka ituaiga 2 e maua faatasi ma maualuga maualuga o inisalini i totonu o le toto, ae le aoga mo le faʻaaogaina o le kulukose. O lenei ituaiga o maʻisuka ua taʻua o le non-insulin e faalagolago. E tupu ona o le faʻamaoni poʻo le mamafa.
  • . O lenei maʻi e taua foi o le gigantism. O le pituitary gland e amata ona maua ai le tele o le toto o le tuputupu aʻe. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o le gaosia o isi hormones, e pei o le insulin, ua faʻaleleia.
  • Cushing's Syndrome. Faatasi ai ma lenei maʻi, o le maualuga o glucocorticoids i le toto e tulaʻi mai. O tagata ei ai Cushing syndrome ei ai faafitauli i le mamafa, gaʻo i le vaega o le suiter, faʻamaʻi paʻu eseese, vaivaiga maso.
  • Polycystic ovary. I fafine o loʻo i ai le ovarycycy ovary, o loʻo faʻaalia ai faʻafitauli eseese o le hormonal, e taʻitaʻia ai, faatasi ai ma isi mea, i le faateleina o le toto o le insulin.

O le tele o le inisalini e mafua ai le faʻaleagaina o toto toto, mamafa, maualuga o le toto, faateleina, i nisi tulaga, o le kanesa, talu ai o le inisalini e faʻaolaina ai le tuputupu ae o sela, e aofia ai vailaau tumo.

Faʻaletonu e leai se pancreatic

O le tulaga o loʻo faʻaalia i se masani masani o le hormone, ae o loʻo maualuga pea le suka. O iinei tatou te talanoa ai e uiga i le tetee, o lona uiga, e uiga i le inisalini e tetee atu i masini. E masani lava e itiiti le gaioiga o le inisalini lava ia, tusa lava pe masani. O lenei ituaiga faaletonu o le hormone e taʻua o le aiga. O le maʻisuka ituaiga 2 lenei.

O lenei vaega o le inisalini ma le suka masani e mafua ai foi i tulaga matuia, lea e masani ona fesootaʻi ma le gasegase o le gaosiga o le porotini.

Ole togafiti ole togafitiga e mafua ai faʻafitauli nei:

  • Le faʻaalia o maʻi o le maʻisuka, retinopathy, gangrene, kanesa, fatu fatu fatu.
  • Ketoacidosis. Ona o le mea moni o le suka e le mafai ona gaoioi i maso, latou te lagona le matelaina. O le faia o le galuega, latou te manaʻomia le malosi, lea e le lava, o le mea lea e gaogao ai gaʻo maso, lea e oʻo atu ai i le gaosiga o mea leaga - tino o le ketone. O le faʻateleina, latou te mafua ai le inupia, o lona uiga, mea oona. A maeʻa ona oʻo atu i le tapulaa o toxins, ona tupu lea o le coma poʻo le oti.

Ina ia aloese mai nei faafitauli, e tatau ona e togafitia le maʻi i se taimi vave e mafai ai.

Na faʻaitiitia le inisalini toto

O le le atoatoa o le inisalini e mafua ai le faateleina o le toto suka ma le faaitiitia o lona ulu atu i totonu o nila. O le iʻuga, e amata ona matelaina paʻu o le tino ona o le le lava. O tagata e maualalo le maualuga o le inisalini ua faateleina le galala, o osofaiga ogaoga o le fiaʻai, faʻaleagaina, ma le masani ai.

O le le lava o le inisalini i le tino e matauina i tulaga nei ma faʻamaʻi:

  • Ituaiga 1 maʻisuka. E masani lava, o le maʻisuka ituaiga 1 e mafua ona o se mea na mafua mai i le gasegase, o se taunuuga e le mafai e le pancreas ona taulimaina le gaosia o le hormone. O le maʻisuka ituaiga 1 e matuia ma e oʻo atu ai i le vave faʻaitiitia o le maʻi o le maʻi. O le tele lava o taimi, e maua ai e le maʻisuka le fiaaai ma le galala, aua le faʻafefeina le matelaina, ae le maua le mamafa. Latou te vaivai, vaivai, manava manaia. O lenei ituaiga o maʻisuka e le o tausaga e fesoʻotai ma e masani lava ona faʻaali ia lava i lona laʻitiiti.
  • Fafagaina. O le le atoatoa o le inisalini e mafai ona tupu i tagata e faʻaleagaina fua o le falaoamata ma mea suamalie. O se meaai le talafeagai e mafai foi ona taʻitaʻia ai le maʻisuka.
  • Faamai pipisi. O nisi o faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi e oʻo atu ai i le faʻaumatia o meaola o tamaʻi motu o Langerhans ma le maliu o peta suauʻu e nafa ma le gaosiga o le inisalini. O le tino e le o maua i totonu o le homone, lea e oʻo atu ai i ni faʻafitauli eseese.
  • Le popole ma le vaivai. Faatasi ai ma le le mautonu ma le malosi tele o le tino, o le tele o kulukose o loʻo faʻaaogaina, ma o le maualuga o le insulin e mafai ona paʻu.

O nisi faʻamatalaga e uiga i le inisalini e mafai ona maua i le vitio:

I le tele o mataupu, o le ituaiga muamua e mafua ai le le lava o le homone. E masani ona taʻitaʻia ai faʻafitauli eseese e lamatia ai le ola o le tagata. O aʻafiaga o lenei ituaiga o maʻisuka e aofia ai le hypoglycemia (o se paʻu mataʻutia i le toto glucose), lea e mafai ona oʻo atu ai i le hypoglycemic coma ma le oti, ketoacidosis (maualuga toto o mea tau gasegase ma tino ketone), e mafua ai le faʻaleagaina o totoga taua uma o le tino .

Faʻasolosolo le umi o le maʻi, o isi aʻafiaga e mafai ona tutupu i le taimi, e pei o faʻamaʻi o le retina, ulia ma le sooga o le tino, vaevaega o le gaʻo, vaivaiga i vae, ma le tiga tumau.

O le inisalini o se hormone pancreaty e nafa ma se faʻaitiitia o le glucose concentric i le toto. E aʻafia ai foi le faagasologa o le metabolic i le tele o mea e fesoʻotai ai. O le le atoatoa o le inisalini e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka - o le insulin-e faalagolago. E tupu lenei mea ona o le faʻamalositino o le hormone ua faʻalavelaveina, o lea na mafua ai ona leai sona tino.

Faailoga o le Faʻafitauli o Inisalini

Muamua lava, o se tasi o mea taua autu o le fiainu. Ou te fia inu e le aunoa, aua e manaʻomia e le tino ona toe faʻatumu le vai na leiloloa e sau i le urine. Faʻalauteleina o gasegase, aemaise i le po, o loʻo fautua mai ai foi e tatau loa ona e talanoa i se fomaʻi. Afai o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e sili atu i le masani, e manino lava e leai se inisalini.

Latou te le o taʻavale ma faʻamaʻi faʻamaʻi; vave manaʻomia le fesoasoani faafomaʻi iinei, a leai o mea uma lava e mafai ona matua faʻateteleina, ma o le a le mafai ona faʻataunuʻuina se taunuuga vave. I se tulaga lautele, ua lava le tausia o le inisalini masani ona faʻaaogaina lea o le pancreas, o le a le aofia ai le maʻisuka.

I le olaga atoa, e taua i taimi uma le lelei ona 'ai lelei ina ia mafai ai e le fomaʻi ona taofiofia le tele, pe a fai mai se fomaʻi, ma faʻaleleia atili, aua o le olaga o le olaga.

Afai e leai se inisalini, o le mea muamua o le faʻaaogaina o meaʻai paleni, o lona uiga, o se meaʻai e tatau ona fafaga 5 taimi i le aso ile tutusa tutusa, e tusa ma le 250 kalama. tasi. E tatau foi ona e iloa o le a manaʻomia le faaopoopoina o le carbohydrate ma le calorie i le va o taumafataga. O le faaiuga o le, faatasi ai ma le taumafataga, e tatau ona faia ni mea ola maloloina ma vailaʻau, lea o le a mafai ai ona toe faʻaleleia meaʻai ma faʻamaonia le maualuga o le suka i le toto pe a leai se inisalini.

O se asiasiga i se fomaʻi e faigofie lava, talu ai e na o ia e mafai ona faʻatonuina le taumafa tatau, faʻatonu ni suʻega talafeagai, ma, i le iuga, faia se faʻamaonia saʻo, faʻatonuina se vailaʻau mo togafitiga.

Afai e iai ni faaletonu uiga ese i le tino o le tagata, e amata ona tupu le gaʻo, tiga i totonu o le manava, faʻaauau pea le mimilo, ona tatau ai lea i le selau pasene ona alu i se fomaʻi, aua latou te le ula i mea faapena.

E manaʻomia mo le faʻaaogaina o le kulukose i totonu o le tino e ala i siama.

Ae ui i lea, i nisi tulaga, o lona gaosiga e ala i le pancreas ua faaitiitia ma mafai ona taofia atoa.

O le a le uiga o le inisalini ile maualalo ole suka, ma o le a le togafitiga e faʻaaogaina i lenei tulaga?

Ina ia fuafuaina le maualuga o le atinaʻeina o togafitiga, o loʻo faia se faasologa o auiliiliga, ma o nei faʻamaumauga e siakiina e tusa ai ma aga masani masani e faʻamaonia.

I tamaiti ma tagata talavou, o ni faʻataʻitaʻiga eseese o faʻamaumauga ole inisalini e manatu masani lava. Afai o le tau maualalo i le toto e tatau ona tutusa tutusa ma le 3 μU / ml, ona mafai lea ona faateleina le maualuga ona o uiga o le matua i le 20 microunits.

O le maualuga ma le maualalo o le inisalini e mafai ona avea ma faailoga o le tele o faʻamaʻi o le tino o le endocrine, e aofia ai e le gata o le tino, adenomatoses, ma le muscle dystrophy.

O le faateleina o le inisalini e mafai foi ona tupu ma:

  • acromegaly
  • O le maʻi o Herenko-Cushing.

O nisi taimi o maualuga maualuga i le faʻataʻitaʻiga e leʻo faʻaalia se faʻamaʻi.

Aemaise lava, o le maualuga o le inisalini e tupu pe afai, ma faʻaititia e ono faʻaalia ai le malosi faaletino.

Tusa lava pe a uma le popolega ogaoga i se tagata soifua maloloina, e le faʻaitiitia le insulin i le silia ma le 1 le iunite mai le masani

Eseese o le le atoatoa o le insulin

O lea la, afai e faʻaitiitia le gaosiga o le inisalini ona o se suiga o le pathological i suauu o le pancreas, o loʻo tatou talanoa e uiga i le mea saʻo, e taʻua o le le atoatoa o le pancreatic.

I le eseesega, o le lē atoatoa o le inisalini e fai i le taimi masani o lenei gaioiga.

O le tele, o le tele o inisalini e gaosia, ae peitai, o lona gasegase i le tino e le afaina, po o le faʻaitiitia o galuega. I le tulaga muamua, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le atiina ae. Ole inisalini i lenei tulaga e le lava le gaosia, pe o le gaosiga ua maeʻa ona taofia.

O le le atoatoa o le inisalini e ono avea ma faailoga o le tupu. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi i lenei tulaga e telegese tele, o lona uiga e matua faigata lava lona faʻamaonia.

O le le atoatoa o le vavalalata e mafai ona liua i le pancreatic.

Mafuaaga o Inisalini Laititi i le Laʻu Suavai masani

O mafuaʻaga autu mo lenei faʻalavelave, e pei o le faʻaitiitia o le inisalini maualuga e maua ai le kulūkose masani, e mafai ona eseese.

I le tele o taimi, o le faʻaititia o le inisalini o loʻo maitauina ma le umi o meaʻai paleni.

O le vaivai e atiina ae, lea e tatau ona mafaufauina o le faailoga autu o se tulaga maʻi.

O le gaioiga faaletino e faigata mo le tagata maʻi, o le tulaga e matua faʻapupulaina pe a uma ona 'ai. O lenei faailoga e mafua mai i le mea moni e faapea o le kulukose, o le punavai autu lea o le malosi mo sela tagata, e le ulu i le tele o aofaiga ona o se faaitiitia o le tui o le insulin.

O se uiga lona lua e tutusa ma lenei mea uiga ese - ma le naunau i ai. I lenei auala, e taumafai le tino e taui mo le leai o se malosi.

Ae ui i lea, nai lo le liua i le malosi i le tele o aofaiga, o le glucose ua faʻaaogaina ua liua i le gaʻo susu ona o se faʻalavelave faʻapitoa.

O le lona tolu o faʻamaoniga o le le atoatoa o le insulin ma le suka masani.

E tupu ona o le faateleina o le gaʻo o le tino, aʻo le maso maso e le gata e tupu aʻe, ae mafai foi ona faʻaititia.

I le taimi lea, e le mafai ona matauina le leaga. O le uiga o le tafe toto, e oʻo lava i manua laiti, e faʻaaogaina ma faigata ona taofi.

O le uiga o le fausiaina o hematomas e faʻapupulaina e oʻo lava i sina aafiaga faʻaletino laitiiti.

Ole faʻamaoniga e mafai ona faia e se fomaʻi e faʻavae ile numera o suʻega.

O le a le mea e fai pe a faʻaitiitia le inisalini toto i le kulūkose masani?

O le mea e leaga ai, e leai se "togafitiga faʻapitoa" e faʻafetaui ai le faafitauli ma aloese mai le atinaʻeina o le maʻi. O le taunuʻuga e faʻapitoa, e faʻapitoa ma faʻaauau le togafitiga.

O togafitiga faʻatau togafitiga faʻapitoa e faia i fualaau faasaina faatasi ai ma. O fualaau e masani ona faʻaaogaina o Medcivin, Civilin ma Livicin . O nei mea e aʻafia ai le ola maloloina e faʻamaʻo lelei ai le setete o le endocrine.

Sauniuniga Medcivin, Livitsin, Civilin

I lenei laasaga, e le faʻaaogaina faʻateleina ma le DPP-4 inhibitors. I tulaga e le masani ai, e mafai e le fomaʻi ona fautua mai fualaau faasaina, e masani lava o le sulfonylureas.

Ae ui i lea, o le auala autu o togafitiga, e faʻapea foʻi ma le olaga soifua. E pei ona faaalia i le faatinoga, i le tele o tulaga, o se taumafataga faapitoa ma se suiga i le masani masani a le tagata maʻi o le a lava le aoga e ausia ai le mea e manaʻo ai.

I le faaopoopoga i le faaitiitia o le faaaogaina o meaai e aofia ai se aofaiga tele o meaola gaʻo matautia, o fautuaga o mea taumafa e aofia ai le faaaogaina o meaai e faaleleia ai le faagaioia o le pancreas.

O le faʻaaogaina o greens ma nisi, aemaise - o loʻo faʻaalia foi. Ae ia faʻamaonia le mamafa, ae ia faʻaleleia foi le tulaga o le tino ma, ioe, o le endocrine polokalama.

O le mea autu i le filifilia o le ituaiga o faamalositino o le faʻaleleia ma le tusitusi o le maualuga o lo latou faʻalavelave i le tulaga faaletino.

O le mea lea, aau, tietie solofanua, o le savaliga e amanaʻia e lelei . Afai e mafai e le setete o le soifua maloloina, e mafai ona e faia taʻaloga i aso taʻitasi, taʻavale masani.

Ae o le galue ma masini mamafa, e aofia ai mea eseese, e mafai ona manatu e matautia mo le soifua maloloina o tagata mamaʻi. E le tatau foʻi ona e faʻaleagaina le faʻasaga ma e oʻo lava i le savali i aso vevela.

E taua le mafaufau o se faʻaopoopoga i gaoioiga o loʻo taʻua i luga. E le mafai ona e suia i le faʻaaogaina o fualaau oona, e le gata i lea, o le faʻamautuina o amioga masani.

O le faʻaaogaina o le verbena e faʻapipiʻiina e avea o se soʻo lagolago ua maua ai se tufatufa faʻapitoa .

Mo lana tapenapenaga, o le sipuni sipuni o le oloa ua tumu i le 200 ml o le vai vevela. Inu le ½ vodka tioata o le afu ao lei faia le taumafataga.

O se taunuuga lelei o le mauaina lea o le tincture. O se sipuni tele o ona fua o loʻo tuʻuina i luga o se ipu vai inu. O le fualaau faasaina e tolu taimi i aso uma. E i ai isi fua. O la latou faʻafeiloaʻiga e tatau ona malilie faatasi ma le fomaʻi.

Vitio faʻatalanoa

Ma aiseā ua faateleina ai le inisalini i totonu o le toto ma le suka masani? Tali i le vitio:

E le mafai ona le amanaia le faʻaitiitia o le inisalini, e tusa lava pe tausia le suka i totonu o le masani. I le uma, o le taimi amata o le togafitiga e mafai ona fesoasoani pe matuia faʻatuai ai lona atinaʻe.

O le inisalini o se hormone synthesized e le pancreas ma faʻafoeina ai faiga faʻaleagaina. E maua ai le felauaiga o gaʻo, carbohydrates ma glucose i sulu o okeni. O le le atoatoa o le inisalini e mafua ai le le atoatoa o le tino, o le faateleina o le toto suka ma isi faafitauli ogaoga. O le a se mea e mafai ona faʻaosoosoina ai se mea o le hormone ma faʻapefea ona faʻaalia?

O le matafaioi ma tulaga masani o le inisalini

O le inisalini e taua tele i le faatumauina o le lelei o galuega a le tino. E faʻamalosia ai le polotini ma le gaʻo gaʻo, ma faʻamaonia foi le suka o le toto. I le tulaga o le faateleina o le kulukose, o le pancreas e amata galuega galue ma le faʻasologa o le inisalini. O le hormone e fusifusia ai le suka ma faʻapipiʻi atu i le tino poʻo le maso. E tasi lava i totonu o maso, o le glucose e gaosia ma faʻamaʻi, faateleina le malosi o le malosi. O lenei mea e faʻaleleia ai le faʻatinoga, malosi ma le tumau, ma aʻafia ai foʻi le malosi faaletino ma le taʻaloga.

O le ulufale atu i gaʻo gaʻo, sili atu le kulukose ua liua i le gaʻo ma teuina i totonu o le tino. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le mamafa o le tino ma le atinaʻe o le oona.

I se tulaga maloloina, o le tulaga masani o le inisalini e faalagolago i le matua ma le itupa o le tagata. I totonu o tagata ogatotonu, o le masani e 3-26 mcED / ml, ao tamaitai i le taimi o maitaga, e mafai ona eseese le fua faatatau ile 6-28 mcED / ml. A o laʻitiiti, o le maualuga o le hormone e tatau ona iai i le va o le 3-20 mkU / ml. Mo tagata matutua, 6-35 mkU / ml ua manatu o se faailoga masani.

Auala e faateleina ai le inisalini

O le le atoatoa o le insulin e mafua ai le faateleina o le toto toto ma le atinaʻe o le maʻisuka. Ina ia aloese mai taunuuga le lelei, e tatau ona e mataʻituina le maualuga o le hormone ma fai ni fua e faʻaleleia ai. Mo lenei mafuaʻaga, e mafai ona faʻaaoga togafitiga insulin ma togafitiga faapitoa. O tagata maʻi ua faʻaalia le tagofia o vailaau e faʻalautele ai le toto toto (Livitsin), faʻafaigofie le pancreas (Civilin) ​​ma le faʻaoga o le tino. I nisi tulaga, ua faatonuina le hormones e faatumauina ai le maualuga o le maualuga o le hormonal levels.

E le gata i lea, o aʻafiaga o meaola faʻapitoa, mo se faʻataʻitaʻiga, Biocalcium ma Biozinc, e mafai ona faʻaaogaina. O nei vailaʻau e lagolago ai le malosi o le tino i le tino, faʻaleleia le toto ma faʻateleina le faʻafefe o le kulukose.

O le filifiliga e ave vailaau e faia faapitoa e le fomaʻi pe a maeʻa se suʻesuʻega faafomaʻi atoa. O le faʻamalosi o le tagata lava ia i lenei tulaga e sili ona matautia ma e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli ogaoga, mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻasolosolo o le gasegase po o le hyperglycemic coma.

Ina ia faʻamaonia le maualuga o le hormone, e taua le tausisi i se taumafataga faapitoa. O lona autu autu o le tapulaa o gaʻo, aemaise lava i le maualuga o le faasinomaga, ma le faʻamalosia o le taumafataga ma oloa e faʻalautele ai le inisalini. E taua le faʻamautinoa o le soifua maloloina e maloloina, soifua maloloina ma paleni. Semolina, araisa, pateta ma suti i lalo o le faasaina. Lisi o oloa e faʻaleleia ai le inisalini: pasili, vine, kapisi,

O le inisalini o le hormone o le peptide, lea i le tulaga masani o le tino e maua ai le pancreas. O le inisalini e tele sona sao i le faiga o metabolic ma faʻaitiitia ai le toto suka. Faafetai i lenei hormone, o le gaosiga o le porotini i totonu o le tino o le tagata, ua fausia ai faʻamalosi fou.

Afai e leai se inisalini o le tino, ona maualuga ai lea o le maualuga o le suka o le toto, ma o lenei mea e mafua ai le atinaʻeina o faamaʻi o le endocrin system. I se tagata matua, o le tulaga masani o le inisalini e 3-25 mkU / ml, i tamaiti o lenei aoga e 3-20 mkU / ml. O le faaitiitia o le inisalini i se tamaititi atonu e faailoa ai le i ai o le maʻisuka ituaiga 1.

O le mea mulimuli o le pancreas ua maeʻa i le 5 tausaga o le pepe. Tamaiti i le va o le 5 ma le 10 tausaga e sili atu ona afaina i le maʻisuka. O tamaiti o lenei tausaga i aso taitasi e tatau ona latou faaaogaina le 10 kalama o meaʻai gaʻo i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino, ma e faʻapupulaina ai le manaʻomia mo le inisalini.

E le gata i lea, o le faʻaogaina o le tino o tamaiti i lenei vaitau e leʻi atoatoa ona faʻavaeina, e mafai foi ona mafua ai le le lelei o le inisalini.

O faʻamaʻiina o suauu o le pancreatic e faʻapipiʻiina ai le inisalini e mafai ona mafua ai le afaina o tamaiti i se natura faatosina, o: lava, mumps, rubella. Ole tui faʻaonapo nei e mafai ona laveai se pepe mai le fatuina o le maʻisuka ituaiga 1 ile tulaga talitutusa.

E mafai ona e masalomia le maualalo o le insulin i tamaiti laiti pe afai e inu malosi le pepe pe inu susu. O le isi faʻailoga, o le maaa o le maipe mai le urine, ona o le maualuga o le suka e faʻateleina i le urine.

Tuua Lau Faamatalaga