Aoaoga faaletino mo le maʻisuka: se vitio o se seti o faʻatinoga ma metotia

O gaioiga faaletino o se auala sili lea e pulea ai lou kulukose toto. O galuega i aso taitasi e faʻaleleia ai lagona o le tino i le inisalini, fesoasoani e faʻaitiitia le mamafa ma mafua ai le tele o isi suiga lelei. Ae, e pei o isi vaega o le soifua maloloina o le maʻisuka, gymnastics ma togafitiga (faamalositino togafitiga) e tatau ona fofoina. Ma aʻo leʻi faʻaaogaina nei mea poʻo isi faʻalavelave, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi.

Vaega o le togafitiga

O togafitiga faʻale-tino mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e taua tele. Faafetai ia te ia, o loʻo i ai le faʻalauiloaina o le maualuga o le ola o le tagata maʻi:

  • o le tino o le mafaufau i le inisalini e faateleina
  • glucose faʻaitiitia, faʻaleleia toto,
  • atinaʻe musika
  • mamafa o le masani
  • popole ma le atuatuvale ua faaitiitia,
  • o le cardiovascular system ua faʻamalosia.

O faamalositino faamalositino e mafai ona faaitiitia ai le maualuga o le suka i tulaga masani ma faaititia le fualaau ole insulin manaomia. O le aafiaga lautele o le faagaioia o le tino e faamalosia ai le puipuiga o le tino, aveesea ai faaaliga ma aafiaga o le olaola.

Maʻi le maʻisuka

Faʻatasi ai ma se maʻisuka vaivai o le maʻisuka, e mafai ona e faʻatino taʻaloga gymnastics mo vaega uma o musika. E tatau ona e galue i le maualuga tele i se averese ma le telegese. Muamua, o musika laiti e maeʻa, ona faʻaalia lea o faʻatinoga e manaʻomia ai le faʻateleina o le faʻatulagaga. I lenei laasaga o le faʻamaʻi, e mafai ona faʻatagaina le faʻaogaina o le mamafa, nila faʻapitoa. Aoaoga, i le avea ai o se tulafono, e 30-40 minute le umi ma se avega mamafa tele.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka maʻisuka, o le togafitiga e mafai ona aofia ai le savali vave (mai le 5 i le 12 km), faasee, aau i le vaitaele, taʻaloga aisa, taʻavale, taʻavale, taʻaloga ma isi faʻalavelave eseese. O vasega uma e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a le fomaʻi, ma e tatau ona lapatai le faiaoga e uiga i lou tulaga.

Le ituaiga o maʻisuka

I le ogatotonu o le maʻisuka, o le sini o le togafitiga o le faʻamautuina lea o le tulaga ina ia faʻaitiitia ai le fua o fualaau oona. O faamalositino i lenei mataupu e tatau ona fai si laʻititi poʻo le mamafa. E tatau ona e filifilia ni mea faigata, i le faatinoga lea e aofia uma ai musika. O le umi o le lesona e 30 minute.

I lenei laasaga, e mafai ona e savali i se mamao e le sili atu ma le 7 kilomita pe faʻaaoga foi isi avega mamafa. Malosiaga - 110-120 laasaga i le minute. O le tele o vasega e tatau ona 30-40%.

Maʻi maʻisuka

I le avea ai o se tulafono, o se maʻi ogaoga o le maʻisuka eoʻo mai ma faʻamaʻi o le cardiovascular system. E tatau ona mafaufau lenei mea pe a filifilia se avega i luga o le tino: o le malosi e tatau ona maualalo pe faʻaititia.

O togafitiga faʻaletolosi e faʻamoemoe i le atinaʻe o maso laiti ma maso. A oe fetuutuunai, e mafai ona aofia ai maso tetele.

O faamalositino e tatau ona faia i se saoasaoa lemu, ae ia umi se taimi. I lenei auala, e le gata o le glycogen o loʻo teuina i totonu o maso e faʻaalu, ae o le kulukose foi.

O vasega e tatau ona faʻamalosia i le gasologa o taimi ma inisalini inisiua ma taumafataga. A leai, o aʻoaʻoga e mafai ona taʻitaʻia ai le hypoglycemia, sosoo ai ma se vailaʻau o le hypoglycemic.

I le moe, e mafai foi ona e faia ni taʻaloga. E tatau ona aofia ai elemene o le manava. O le tulafono autu o le puipuia lea o le galue.

Faiga faʻalavelave

O se seti o le physiotherapy e tuʻuina atu ai se avega i vaega o musika ma fesoasoani e faʻalauteleina le leo o le tino i le maʻisuka. E aofia ai faʻataʻitaʻiga nei.

  • Squats Taofi lau tua saʻo ma vae vae-lautele lautele. Pe a osofaʻi, e tootuli vae i tulivae, o le tino e agai i luma, o le tua e saʻo. O gaoioiga e tatau ona lamolemole, telegese.
  • Tui luga. Faʻamau saʻo lou tua, o le pelvis ma le pito i lalo e tatau ona i le tulaga o tua, vae - faʻatasi, lima - lautele lautele lautele. E naʻo musele o lima e galue, e le mafai ona e punou i le pito i lalo pe siitia le pelvis. O le mamafa o le avega ma le aofaʻiga o pisa tuusaʻo e tatau ona malilie i le fomaʻi.
  • Mahi. Fai i ou lima ma vae i luma, agai i tua ma tafatafa. O gaoioiga taʻitasi e faia taʻitasi ma le maualuga tele.
  • Savalivali i lea tulaga. Faʻasaga o ou vae i se isi itu, e mafai ona faʻaopoopoina lenei mea i lima o le lima ma lunge i le itu.
  • Tue ma liliu. Faʻasaʻo lautele ou vae, lima i luga o le puimanava. Sue lou lima taumatau i le itu tauagavale ma le isi itu sei vagana ua e lagona le popole i lou itu.

Gymnastics mo vae

O le faʻalavelave faʻaosofia le tafe toto i pito pito i lalo. O faʻatinoga e toe faia 10-15 taimi ile aso. O aʻoaʻoga e aofia ai auala nei:

  • toe uu mea laiti: sii i luga ma tuu i lalo i le fola,
  • isi tulaga maualuga i luga o tamatamaivae ma lugavaevae,
  • i se tulaga nofoa, sii i luga vae i luma o oe: muamua, faʻasaʻo, ona tootuli ifo lea i tulivae, faʻasaʻo ma toe maualalo,
  • ese ma ata tutusa o mea maualuga ma vae i le ea,
  • tusi ata o totini o se vae i se tulaga 90 ° luga aʻe o se fola.

Faʻalavelave oso

O le masani masani o le manava o faʻataʻitaʻiga o se savaliga i le ea fou. O le manava e tatau ona loloto. I le maʻisuka, e aoga tele le faʻaaogaina o le auala e manava ai le sogisogi, lea e faʻamalosia ai le manava manava ma se faʻasalaga umi. E mafai ona faia faʻamalositino i le fale i totonu o se vaega e vaʻaia.

Aerobics ma dumbbells

O faʻataʻitaʻiga o toleniga e faʻaaogaina ai le cardiovascular system, fesoasoani i le paʻu mamafa, ma faʻaitiitia ai faleoloa o kulukose toto. O mamafa e tatau ona maualalo le mamafa, ma o le mamafa o le sima e tatau ona sili atu nai lo le 2 kilokalama. O faamalositino ma suauu e tatau ona faatapulaaina i le 15 minute minute 1 taimi i le aso. E mafai ona e sii i luga ou sulu i luma o oe ma lima faaloaloa, i lou itu, sikuea ma se malologa i luga o le tasi vae. O le mamafa o faʻatinoga ma a latou numera e tatau ona siakiina ma lau fomaʻi. O le tulaga autu o le soifua maloloina lelei muamua, i le taimi ma le maeʻa aʻoaʻoga.

Hypoglycemia

O le faamalositino e maualalo ai le suka toto, lea e lelei mo le maʻisuka, ae tatau ona ave le puipuiga o le saogalemu. Fua le maualuga o le suka i luma ma a maeʻa faamalositino, pe a pa'ū i lalo ifo o le 10 mmol / l, e tatau ona e ave le 1 XE i le afa itula. E tatau ona saunia muamua meaʻai gaʻo i le taimi muamua e fesoasoani ai e faʻavasega le maualuga ole kulukose. E manaʻomia lou fuaina o faailo i 30 minute uma o vasega. Ia mautinoa e inu le vai i le taimi o le faamalositino.

Contraindications

Pe a filifilia se seti o faʻatinoga, e le mafai e se tasi ona le amanaʻia tapulaa ua faʻatonuina e le fomaʻi. Ia mautinoa e feutagai ma se tagata tomai faapitoa, mataʻituina lou soifua maloloina e puipuia ai suiga tetele i le suka. E manaʻomia le faʻatagaina a le fomaʻi pe afai o loʻo e maua i le maʻi cardiovascular, o le mamafa, maualuga le kulukose o le tino, tulaga le lelei o le tino, ma pe afai ua e matua atu i le 45 tausaga.

I le maʻi suka, e faʻasaina le sili atu nai lo le avega e pei ona faʻamaonia e le fomaʻi. Faʻatasi ma le faʻamaʻi 2, o le vavave e mafai ona oʻo atu ai i le fatu fatu. Afai o faʻatinoga e manaʻomia ai le tele o taumafaiga, vave mafua ai le vaivai ma le faʻaleʻaleʻa, e tatau ona taofi le aʻoga.

O vaega o le togafitiga mo le maʻisuka e fesuisuiai e faalagolago ile ituaiga o faʻamaʻi. I le maʻisuka ituaiga 1, e fautuaina e faʻamalositino i aso uma pe a uma ona 'ai, e taulai atu i le soifua manuia. I le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona faʻapipiʻi ma le totoʻa le uta, aua le taofia lou manava. I luga o le faʻamalologa e manaʻomia ona e vevela, i le malologa, inu. E tatau ona i ai se vaeluaga talafeagai i le va o gaioiga ina ia toe lelei ai le manava. E tatau ona tuʻuese faʻamalositino faʻatasi ai ma le faʻamalosi (sikuea, faʻamalosi) mai le aʻoga. O le mea lea, ao leʻi amataina aʻoaʻoga, faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi O lesona lava latou e sili atu ona faia i lalo o le vaavaaiga a se tagata poto masani e iloa lelei lau soifua maloloina.

O le a le faʻaaogaina o le togafitiga mo le maʻisuka?

Soo se faamalositino faaletino e faʻapupulaina ai lagona o le tino i le inisalini, faʻaleleia le maualuga o le toto ma faʻasaʻo le kulukose i totonu.

Ae ui i lea, o le taua o le togafitiga o togafitiga o le maʻisuka 2 po o le 1 e manatu faatauvaa i le toatele.

Ae o sea ituaiga togafitiga e le manaʻomia ai le tele o tau tinoitupe ma mafai ai ona e faʻasaoina, aua e faʻaitiitia ai le manaʻomia mo le faia o vailaʻau eseese.

O togafitiga o le tino mo le maʻisuka e aoga ona o le faagasologa o lona faʻatinoina:

  1. maso e atiina ae
  2. sili atu le gaʻo ua malepe
  3. inisalini le faʻalauteleina faʻaopoopoga.

O nei mea uma o loʻo i ai se aoga aoga i metotia faʻavae, ona o le gaosiga o le gaioiga e faʻaleleia i le taimi o le gaoioiga ma lona faʻamaʻiina. I le taimi lava e tasi, e vave ona faʻaaogaina faleoloa o gaʻo ma amata ai le gaosiga o le suka.

E le gata i lea, o aʻoaʻoga faʻale-tino e faʻaleleia ai le mafaufau ma lagona. O le a le mea e taua mo le maʻisuka, aua o le maualuga o le kulukose e mafua ona o le atuatuvale. E le gata i lea, o le faamalositino o togafitiga e fesoasoani e puipuia poʻo le itiiti ifo foi le faʻaitiitia o le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2.

Faatasi ai ma le ituaiga insulin-faalagolago o le faamai, aemaise lava i lona umi faaumiumi, e masani lava ona maua e tagata gasegase suiga i le maualuga o le suka. O lenei mea e mafua ai ona atuatuvale tagata mamaʻi ma mafua ai le le lava o le vaivai.

Ae peitai, faatasi ai ma suiga faafuasei i le kulūkose, o le taaalo i taaloga e matua faigata lava. O le mea lea, o le toʻatele o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e taʻitaʻia ai se olaga le toʻaga, lea na o le faʻaleagaina ai o latou tulaga. E le gata i lea, o le le mautonu o le gaioiga o le suka e taitai atu ai i le atinaʻeina o le maʻisuka ma le ketoacidosis, lea i nisi tulaga e iu i le oti.

O le mea lea, e fautuaina e fomaʻi se tagata gasegase o le inisalini e faʻalagolago i le auai i taimi faʻapitoa. A uma, o le a le gata ina faʻaleleia le lelei o le olaga o le maʻi, ae toe faʻafouina foi lona tino. E ui i lea, e ui lava i faʻamanuiaga manino o le gaioiga faaletino, e tatau ona e faʻatalanoa lau fomaʻi aʻo leʻi faia soʻo se gaioiga.

O le mea lea, o faʻamalositino faifaipea i le maʻisuka ituaiga 1 e maua ai faʻamanuiaga nei:

  • o le lamatiaga o le atiaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka ua faʻaitiitia,
  • o le ono mafai ona faʻaitiitia maʻi faʻamaʻi tausaga,
  • gaoioiga faʻafuaseʻi e taofia ai le taoto i le matua.

O le lavelave o le togafitiga mo le maʻisuka e tatau ona agamalu. I le faaopoopo atu i ai, e aoga mo tagata e faalagolago i le insulin i le tietie i se uila, aau i totonu o le vaitaele ma alu umi atu i le ea fou.

I le maʻisuka ituaiga 2, e mafai foi ona matua aoga tele le taʻaloga. I le uma, o le faʻaosoosoina masani o le tino e faʻateleina ai le gasegase o sela i le insulin.

Ua talitonu fomaʻi e aoga le aʻoga malosi mo le maʻisuka. O mamafa cardio ma le jogging e le itiiti ifo le aoga, lea o le a mafai ai ona e aveesea le mamafa o le mamafa, lea e masani ona avea ma soa o hyperglycemia masani. E le gata i lea, o le tele o gaʻo o le tagata gasegase o loʻo i luga o le gaʻo o le manava, o le itiiti ifo o le maso o ia, lea e faʻatele ai le faʻasaina o le insulin.

E le gata i lea, o le faamalositino faamalositino e faateleina ai le aafiaga o fualaau faasaina lea e faateleina ai le lagona o le insulin. O vailaʻau faʻamaonia lelei o Siofor ma Lucophage.

O le mea lea, o le faʻamalositino masani mo le maʻisuka ituaiga 2 ei ai le tele o aʻafiaga lelei:

  1. paleni o le mamafa, o lona uiga, o le vavao o le puimanava,
  2. le faʻamautuina o le toto o le kulukose toto,
  3. faʻamalositino faʻatinoga faʻalelei
  4. i lalo ifo o le cholesterol, lea ei ai sona aoga aoga i luga o toto toto.

Ituaiga o gaoioiga faaletino e faalagolago i le ogaoga o le maʻi

E tolu ituaiga o maʻisuka - agamalu, agavaʻa, ogaoga. Afai o loʻo maʻi le tagata maʻi, ona faʻamalositino lea o le togafitiga e tusa ai ma le fuafuaga faʻapitoa ma se faʻagasolo maliega o le avega.

Faʻatasi ai ma se uiga malu o le faʻamaʻi, o maso uma lava ma le maualuga tele o loʻo aʻoaʻoina. O le saoasaoa e tatau ona suia mai le telegese i le laʻititi. E le gata i lea, o gaioiga faʻamalosi e tatau ona tuʻuina atu i le suʻesuʻeina o maso laiti.

O le vaega lona lua e aofia ai le faʻatinoina o faʻamalositino. I lenei tulaga, o pusi gymnastic poʻo nofoa e mafai ona faʻaaogaina.

E le gata i lea, o le maʻisuka maualalo, o le savali i se saoasaoa vave ma le faifai malie le mamao e aoga. O le faamalositino togafitiga, e aofia ai le tele o avega, e le aoga tele.

O le umi o le uta e faalagolago i le ogaoga o le faʻamaʻi:

  • faigofie - e oo atu i le 40 minute,
  • avefeau - tusa o le 30 minute,
  • mamafa - maualuga o le 15 minute.

I le ogatotonu o le maʻisuka, o le galuega autu o aʻoaʻoga faaletino o le faʻasaʻoina lea o le fualaau o fualaau faasaina. O faʻalavelave uma o faʻatinoga e aofia ai le suʻesuʻeina o maso uma ma le malosi tele.

I le faaopoopo atu i taʻaloga faʻapitoa, e fautuaina le faia o le savali. Ae o le mamao maualuga e tatau ona sili atu i le fitu kilomita. E le gata i lea, o le mamafa o fale e 30-40%.

O aʻoaʻoga faʻale-tino mo le maʻisuka malosi e faia i le amanaia o le tau maualalo i luga o le cardiovascular system. Muamua, o faʻatinoga e faʻamoemoe i le galue i maso laʻititi ma laʻititi ma le malosi. Mulimuli ane, e tatau ona faʻaauau le faʻaaogaina o musika tetele.

Ina ia faʻaitiitia le kulukose o le toto, e tatau ona faia taʻaloga gymnastics mo se taimi umi ma le fiafia. O le mea lea, e le gata glycogen, ae o le kulukose foi o le a faʻaumatia.

E taua le taua o le faʻamaʻi o le faʻamaʻi, o le manava o loʻo faʻaalia foi. E leai se aoga tele o le faʻamalosi ma le massage.

Gaʻo Maʻisuka

Mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, e tusa lava po o le a le ituaiga, o loʻo faʻavaeina se faʻafitauli faapitoa LF, lea e aofia ai le tele o faʻatinoga.

Savalivali ma se vae vaivai e sii ese mai le suilapalapa ma se pito i tua. I le taimi o na taga, o le manava e tatau ona i totonu o le isu ma avea ai ma le pati. O le umi o le uta e 5-7 minute.

Suʻe le savali i luga o mulivae ma tamatamaivae ma le fausiaina o lima. O le respiratory control e filifili. O le umi ole lesona e oʻo ile 7 minute.

Vaʻaia o lala pito i luga i itu ma le faʻataunuʻuina mulimuli ane o suiga o le suiga i tafatafa o oe ma oe lava ia. E le manaʻomia le mataituina o le manava, ae e le mafai ona tuai.

A e manava tele, e tatau ona e punou ma fusi ou tulivae, ona e vevela lea. I lenei tulaga, o gaioiga tusitusia o tulivae e faia i itu eseese.

Faʻatoagaina o lima sili ona vaivai i le itu i se tulaga tu. O le tele o le lafo e tatau ona faʻagasolo malie. E tusa ai ma le manava, muamua le manava e ave, ma i le taimi o le faʻamaga, ua faia ai suiga o gaioiga o tauau.

Totoina o vae i le itu ma le maualuga maualuga i se tulaga nofoa. A e manava, e tatau ona e paʻi i luma ma paʻi i le vae o lou vae tauagavale ma lima uma. I luga o le faʻamaga, e tatau ona faʻamaʻo, ma i luga o le manava, ia toe manava, ona fai ai lea ma laʻau pito i luga e te manaʻomia e paʻi i le vae o le vae taumatau.

Tu saʻo, e tatau ona e faʻalautele se gymnastic i luma oe, faʻalautele. Faʻaofuofu pito o le uʻamea, e tatau ona tuʻu lou lima i tua o lou tua ma faʻamau i le agavale. Ona e manaʻomia lea e sii le laau i le agavale, ave se manava, toe foʻi i le IP ma toe fai taga tutusa i le isi itu.

O le IP e talitutusa lava, ae o le gymnastic laau e toe amata ma o loʻo umia i tafatafa o le paʻu. I lenei tulaga, e tatau ona faʻafefe le ea ma punou, ma i le alu atu e faia ai se faʻasologa i luma.

Faʻaofuofu i pito pito i luga o le tino, suiga o le taua mai le tauau o le tauau i le ua ona sosoo ai lea ma le pito i lalo i pito tauau e tatau ona faia. Ae ui i lea, e tatau ona vavae ese le maualuga o le papa ma le manava, ma alu i le faasologa vave. E mafai ona saoloto le manava, ae e aunoa ma le faatuai.

Aʻo nofo i luga o se nofoa, e manaʻomia lou suʻeina pito pito i lalo o le pito i lalo i le uʻamea ma le tino, ona amata mai lea i vae agai i le pito i lalo. Ae ui i lea, o lenei faʻamalositino e le fautuaina mo gaʻo manu ma veins varicose.

Aʻo nofo i luga o se nofoa, e tatau ona taoto le gymnastic i luga o le fola ma fuli i ona vae. E mafai foi ona e nofo i luga o se nofoa ma togi ou taliga i ni pine mo minute.

Toto i luga o le fola i luga o le uila ma vae ua tapunia, e tatau ona e sii ese ese vae saʻo. E oo lava i lenei tulaga, o le gaoioiga "uila" e faia i le numera o toe fai o le itiiti ifo ma le 15 taimi.

Loto i lou manava, e tatau ona e malolo i luga o le fola i ou lima ma ave se manava. A maeʻa ona e punou i lalo, tootuli i lalo ma faʻalelei.

Savalivali i le nofoaga mo le lima minute. O le manava e tatau ona tuai ma loloto.

O faamalositino taitasi e faia ia le itiiti ifo ma le 5 taimi i le taimi, faateleina le numera o auala. E le o le mea atoa lenei o le togafitiga, o isi aʻoaʻoga e mafai ona matamata i ai e aofia ai le vitio o loʻo i lalo.

Faʻatasi ai ma vae o le maʻisuka, lea o se faʻalavelave faifai pea o le hyperglycemia, e tatau ona faia ni faʻatulagaga eseese. O lenei mea o le a aveesea ai le valea, faʻaleleia le toto, toe faʻaalia le malosi ma faʻamalosi faʻatasi ma maso maso o pito pito i lalo.

O lea, i lalo ifo o vae e tatau ona e tuʻuina se kapeta vaivai. O uluai taʻaloga 6 e faia e nofo i luga o se nofoa, ae le paʻi i tua o lona tua. I le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka, faʻatasi ai ma suiga faʻapitoa i le vae, o loʻo faʻaalia le metotia faʻaleaoga nei:

  1. Tutu e tu i le fola o le mulivae. Ona manaʻomia lea ona sii lau totini, punou ma le faʻafefe o ou tamatamailima pe a ma le 15 sekone.
  2. Lavae o loʻo i luga o mulivae. Ona solo lea o totini lapotopoto i itu eseese.
  3. Tutu i luga o tamatamaivae, o le mulivae ua siitia i luga ma gaioiga mulimuli ane i itu.
  4. Siʻitia le vae, e tatau ona faʻaogaina, ona tosoina lea o le totini agai ia te oe. Numera o loʻo tusia ma tamatamailima i le ea. O le faamalositino e faia i le itu tauagavale ma le taumatau.
  5. Faʻaputu uma vae ma punou i tulivae, aʻo liliu i totonu vae. Ona tatau ai lea ona patipati vae ina ia mafai ona faʻafesoʻotaʻi mau.
  6. O taga i luga o le fola e tatau ona taʻavale se laau poʻo se fagu vailaau mo le lua minute.
  7. O le tulaga sili atu, o vae saʻo na sii i luga. Ona e tatau lea ona toso atu totini ia te oe, faasaʻo ou lima ma faafesootai i luma o oe. Le isi, lulu le lala mo le itiiti ifo i le lua minute.

O le a le mea e le mafai ona faia i le maʻisuka ao gaioiga faaletino?

E i ai nisi faʻasolega e faʻamalositino ai. O lea la, e aoga le faʻatali mo sina taimi i le gaioiga faaletino pe'ā sili atu le faitau o le kulukose i le 13-16 mM / L pe itiiti ifo ile 4.5 mM / L. E le gata i lea, o taʻaloga e mafai ona faʻalauteleina ai faʻafitauli o le vaʻai, o le mea lea i le retinopathy e aoga le tuʻuina atu.

Mo mafuaaga saogalemu, e le tatau ona e tamoe i ni mamao ma auai i taaloga lavelave (mo se faataitaiga, crossfight, martial arts, lakapi, siitiaga). E le gata i lea, o faʻatinoga e tatau ona faia ma le faʻaeteete ma le tiga faifai pea i tamaʻi povi ma pe afai o le tele o le gaioiga o le acetone e maua i le gaioiga.

E le gata i lea, o foliga o le maʻisuka e masani ona masani ai le lagona o le maʻi maʻi ma le tele o vaivaiga. O le mea lea, i lenei tulaga, e le tatau ona faʻaumatia le tino i le tele o gaioiga faaletino ma e tatau ona e iloa pe faapefea ona aʻafia le suka i le toto.

Soo se avega e solia i le maʻisuka matuia o le maʻisuka. O le isi faʻasaina mo vasega o le maualuga maualuga, o le fatu fatu fatu ma le le lelei o le toto.

O le vitio i lenei tusiga o loʻo talanoa e uiga i aoga o le togafitiga.

O le a le faʻaaogaina o togafitiga mo le maʻisuka

O le faafitauli ogaoga i le maʻisuka (DM) o le solia lea o le mimiti o le kulukose e le masini ma lona faaputuga i totonu o le moega lapisi. O le maualuga o le suka e i ai sona aafiaga le lelei i le vascular wall and fiber nerve, e mafua ai le tele o tulaga lamatia o le ola. O faamalositino faaletino ma le maʻisuka ituaiga 2 e talafeagai e foia ai faafitauli nei:

  • Faʻateleina le maua o le kulukose e ala i maso faigaluega,
  • Tuʻuina o le suka i totonu o le toto,
  • Faʻasalaga o faʻamaʻi,
  • Faateleina le faateleina o le tino,
  • Faatonutonuina o le masini vascular wall ma le faʻaleleia atili o le toto i masini,
  • Faʻaleagaina o aʻafiaga o gaʻo,
  • Paʻu mamafa.

Inisalini ma aʻoaʻoga faaletino

Faatasi ai ma se ituaiga o le maʻisuka e faalagolago i le insulin, o le a mafai ona alualu i luma le maualuga o le hypoglycemia, talu ai ona o le malosi o musika o loo i ai le malosi e faaitiitia ai le maualuga o suga i le toto. O le mea lea, e tatau ona amata le aʻoga i le 50-60 minute talu ona 'ai ma tui le inisalini. Matou te le fautuaina foi le tuʻuina o le inisalini i totonu o na musele lea na fuafua ai le avega autu.

Afai i le taimi o le lesona e te maitauina tulafono o le kulūkose ua faʻaititia, e mafai ona e 'ai muamua i se sanuisi poʻo isi mea gaʻo. Afai o le suka e manino lava ona faʻaalia, ona e manaʻomia lea e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi: atonu e fautuaina le faʻaititia o se tasi o le inisalini aʻo leʻi aʻoga.

Afai i le taimi o le faamalositino na e lagona ai vaivaiga lautele, totogo, gatete i vae, po o se fiaai fiaai fia iloa, ona tatau loa lea ona e taofi le taʻalo ma gaoia se mea suamalie, mo se faataitaiga, se lole, se fasi suka, se kulukose pepa.

Faailoga ma le faʻailoga

O le togafitiga faʻale-tino e faʻaalia mo le maʻisuka vaivai o le maʻisuka. I ni faʻalavelave matuia, o le fesili o le taliaina o togafitiga togafitiga e faʻamoemoeina e le fomaʻi taitoatasi, e tatau lea ona aloese mai faʻafitauli o le maʻisuka e aʻafia ai le tala o le maso loads.

E i ai le tele o tuʻutuʻuga o loʻo faʻamaonia ai le togafitiga o maʻi mo le maʻisuka:

  • Vaʻaia o le faʻamaʻi, toto maualuga o le kulukose (sili atu i le 13-16 mmol / l),
  • Le atinaʻeina o le hypoglycemia i le taimi o aʻoaʻoga (suka i lalo ifo o le 4.5 mmol / l),
  • Faʻalavelave faʻaleagaina o maʻi faʻapitoa (cardiac pathologies) (faʻalavelave faʻalavelave, fatu o le fatu, suʻega o vaʻa tetele),
  • Maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • Maualuga maualuga ile urine
  • Tigā tele i tiga o le pepe,
  • Maʻi faʻafitauli o le maʻisuka.

Tetee agavaʻa

O aʻoaʻoga e tusa ma le 35 minute ma e aofia ai elemene gymnastic e aʻafia ai vaega o musika eseese. O le tau faʻaalu e faia i se fua faʻasolosolo mo vaega tetele o muscle pe i se saoasaoa vave mo tamaiti laiti. O le maualuga o le maualuga, o le mamafa, o le faʻaaogaina o mea faʻapitoa e mafai ona faatagaina: dumbbells, gymnastic stick, walls Swedish, bench.

I le faaopoopo atu i le aʻoga, e manaʻomia ona e tuʻu se taimi mo le savali. E tatau ona e savali i se fua faatatau vave, ma faasolosolo malie le faateleina o le mamao. Afai i le amataga o le mamao e 5 kilomita, ona faasolosolo malie lava lea ona faateleina i le 15 kilomita.

O isi gaioiga faʻatagaina mo le maʻisuka maualalo e aofia ai:

  • Vaa
  • Vaʻalele vai,
  • Savalivali ma taufetuli
  • Skiing (Nordic walking) ma le aisa,
  • Liliu
  • O nisi taaloga taua (tenisi, badminton).

Tetee malosi

O le faʻalavelave o togafitiga o le maʻisukalo mo le maʻisuka mama e aofia ai le aoaoina o vaega uma o musika ma e faʻamoemoe e faʻamautinoa le setete ma filifilia ni suʻega saʻo o vailaʻau.

O le taimi masani o le totogi e 25 minute. O le savali e faatagaina i se mamao e 7 kilomita ma le maualuga o le 115 laasaga i le minute.

Masalo o se tuufaatasiga o faamalositino faamalositino ma togafitiga ma faiga faamalosi.

Tetele maualuga o togafitiga

Faʻasalaga ogaoga o le maʻisuka, o gaioiga malosi ma mamafa mamafa e faʻasaina. Le umi o le aʻoga e le sili atu i le kuata o le itula. O galuega uma e faia i le telegese le fuaina o le saoasaoa, ae mo se taimi umi, o le glycogen mai le muscle fiber ma le glucose lava ia ua solo i lalo ma faʻafefe.

E taua le faʻalogo i le tulaga o le maʻi. Afai ei ai se lagona o le le lava o le ea, se fatu fatu poʻo se vaivaiga, ona tatau lea ona taofi le aʻoga.

I lalo o le moega e malolo ai, e mafai ona fai togafitiga faamalositino aʻo taoto i lalo ma manava.

Faamalositino mo le maʻisuka vae

O le le lelei o le pito i lalo o se mea taatele i le maʻisuka. E mafua lenei mea ona o le polyneuropathy ma le angiopathy (faʻalavelaveina o toto toto ma neura), lea e mafua ai le tiga i vae ma suiga i le paʻu, e oo atu i le fausiaina o maʻi pipili. O le mafuaʻaga lea na atiaʻe ai se tino faʻapitoa mo le 10-minute mo vae mo le maʻisuka:

  1. Nofonofo, matou te punou ma faasaʻo lima.
  2. I le tulaga na muamua atu tatou te tuʻuina ai o tatou vae i luga o vae, o loʻo tulaʻi i luga vae. Matou te aumaia ma vaevae totini i itu.
  3. Tatou te faaloaloa o tatou vae i luma oi tatou, ma uuina i latou i le mamafa, tusi faataamilo ma fuainumera ma o tatou limamatua.
  4. Matou te tuu le nusipepa i luga o le fola. Matou te tosoina le polo mai o matou vae, ona lalagaina lea e aunoa ma le fesoasoani a matou lima ma vaevaeina i ni vaega, ma uu i le va o tamatamai vae.
  5. Matou te tutu io matou vae. Matou te tulaʻi i le pito i luga, ma salalau solo i itu, ona matou toso ifo lea i luga o le fola ma se vae atoa.
  6. Tatou faʻataʻitaʻii le savali i le nofoaga, na o le na o le tuulafoaʻi ese mai le lagolago.
  7. Matou te nonofo i luga o le fola, faʻalautele o matou vae. A e le gata o le punou o ou vae ia te oe lava, aluese mai ia oe lava.
  8. Toto le totini. A leai, matou te tosoina i matou i le itu taumatau, ona vae tauagavale lea.
  9. Sii lou vae i luga o le fola, toso lou vae i luga o oe lava, ona togi ifo lea ma toso atu ia oe. Toe fai ma le isi vae, ona sosoo ai lea ma ni vae se lua.

E tatau ona faia mea uma 10 taimi.

Gymnastics mo mata e maua i le maʻisuka

O vaʻa o le mata e sili ona itiiti ma vaapiapi, o le mea lea, faatasi ai ma le maualuga o le kulūkose i totonu o le toto, o le toto e tafe mai i totonu o le tino e faʻalavelaveina i le mea muamua. Afai e le faia ni fua i le taimi, e mafai ona leiloa le faʻaaliga i le faʻavavau. O le mafuaʻaga lea e taua tele ai le molimauina o mata mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. E fesoasoani i le faʻagesegese o le faʻaleagaina o gaioiga i totonu o laʻau o le retina. A maeʻa faamalositino taitasi, e manaʻomia lou ufiufi o ou mata mo le 30 sekone e maua ai ei latou se taimi e faʻafetaui ai.

  1. Muamua e te manaʻo e moeiini ou mata ma faʻapipii kiliki i luga o mata mata, ona tatala lea mo 6 sekone. Toe faia le faamalositino 3 taimi.
  2. Kuni lelei ou mata, ona tatala lea mo le 6 sekone. Toe fai ono taimi.
  3. 2 minute i le laina e moli e aunoa ma le popole.
  4. Faʻamau le index index i luma o mata i se mamao o le 40 cm. Vavae i latou i itu, pe a mafai, ia uʻu i latou.
  5. A le o le toe faaleleia o le vaai i luga o tamatamailima, ona sosoo ai lea ma mea o loo i tua atu o latou.
  6. Vaʻai agai i lalo, sui mata o mata i le taimi faʻatusa. Ona e tilotilo lea ma faaauau pea ona sui i le isi itu.
  7. E 9 taimi na paʻu lemu atu i le pito i fafo o le mata i le pito i luga o le mata i totonu, laumata pito i lalo - i le isi itu.
  8. Ufiufi ou mata mo ni nai minute.

Massage Masaki

Massage i le tuufaatasiga ma le togafitiga faamalositino e fesoasoani i le tele o faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2: faʻaleagaina o gaʻo o le gataifale ma namea, mea mamafa, faʻasologa faʻatasi ma le tui. Faʻalagolago i le tele o faailoga, latou te faʻafefeteina tua, pito i luga pe pito i lalo. O le faʻatagaga e faʻaleleia ai le toto i masini, faʻamalositili faiga faʻavae, faʻamalosia le galuega o neula o le gataifale, ma faʻalauteleina le leo lautele o le tino.

Massage lautele, e ufiufi ai matagaluega se tasi pe sili atu, e faalua i le vaiaso ona faia i le afa itula. Faʻasalaga, massage i le lotoifale mo maʻisuka e mafai ona faia i aso uma, ae le silia le 10 minute.

Faʻaaoga auala eseese: tosoina, vibration, taʻavale, solo, tusi le aʻafiaga.

Afai o le maʻisuka ua atiina ae e faasaga i le talaaga o togafitiga o le pancreatic, ona mafai lea ona aafia i le siama o le taula ma le suprascapular eria.

O le taualumaga e solia i le i ai o maʻi o le gaʻo, faatasi ai ma le faʻavavevaveina o le gasegase, faʻateleina o le maʻisuka poʻo le hypoglycemia.

Tuua Lau Faamatalaga