O le a le uiga pe afai o le toto maualuga e 160 i le 80 mm, o le a le mea e fai ma le auala e togafitia ai le maualuga o le maualuga?

Paʻi 160 i le 80 - o le a le uiga? Aisea na tupu ai sea oso? Muamua lava, e tatau ona e nofouta o le maualuga o le mamafa o le toto mai le 160 i le 80 e mafua ai ona popole. Ae aua le fefe. A o le i faia ni vailaʻau, e tatau ona iloa le mafuaʻaga o le faʻaalia o se faʻaaliga mamafa. Ina ia faia lenei mea, faafesootai se tagata tomai faapitoa. Aua e te mafaufau ia te oe lava, aua e mafai ona e faaleagaina lou tino.

Faʻaiʻuga 160 i le 80. O le a le uiga o lenei mea, aisea e tulaʻi mai ai?

Afai o le avega e vavae ese mai le masani, o lona uiga o lona uiga o nisi ituaiga o faaletonu e tupu i le tino o le tagata. O le mea lea, muamua lava, e tatau ona iloa le mafuaʻaga e faateleina ai le toto. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi.

E masani lava, i le maualuga o le toto maualuga, o se maʻi e maua i se faʻamaʻi e pei o le maualuga o le toto. A faʻafesoʻotaʻi e se tagata maʻi se fomaʻi, e faia se suʻega. Masalo o le a maua o ia i le toto maualuga. O lenei maʻi ua manatu o se maʻi ogaoga.

I le tulaga o se faʻamaoniga o le mamafa, e le tatau ona e popole, muamua e tatau ona e fuaina le mamafa i le isi lima. O loʻo i ai se avanoa na tupu se mea sese i le metric.

Faailoga

O fuainumera pito i luga ma lalo ifo o loʻo i ai uiga eseese. O le pito i luga e nafa ma le toto toto. Ma o le faailo pito i lalo e fai ma faʻamatalaga faʻasolosolo diastolic.

Afai e na o le faailoga muamua e faʻateleina, ona avea lea o se faailoga manino o le maualuga o le maualuga. O lona uiga, o lona ituaiga, e pei o le maualuga maualuga o systolic.

Faʻateleina uta

Afai o le mamafa e 160 i le 80 i le taimi o le malosi faaletino, o le a le uiga o lenei mea? O le mafuaaga mo lenei tulaga o le tino e mafai ona avea ma taʻaloga tele. Afai e toe fai lenei mea mataʻutia pe a taʻalo i taʻaloga, o lona uiga i le lumanaʻi e mafai ona tupu aʻe i se faʻamaʻi matautia. O lea maʻi o le a manaʻomia ai se togafitiga faafomaʻi. O le mea lea, o se mea taua o le mataʻituina o lou manuia i le taimi o taʻaloga. Afai ua matauina e se tagata le le lelei o le soifua maloloina pe a maeʻa se taʻaloga, ona tatau ai lea ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e maua se faʻatalatalanoaga a se fomaʻi ma suʻe pe faʻaauau pea ona taʻalo taʻaloga i lenei tafaoga pe leai. Atonu e manaʻomia lou faia o se suʻega o le tino.

Afai o se tagata ua i ai le mamafa o le 160 i le 80, o le a le uiga o lenei mea ma le mea e fai? O a taga e tatau ona faia? O se massage e mafai ona fesoasoani i se tagata. Massage i lenei mataupu e tatau ona faia e se tagata tomai faapitoa ma agavaa talafeagai. E tatau ona amanaʻia le faasologa o le faʻaogaina o le tino o le tagata. E talafeagai le amataina o lenei ituaiga massage mai le pito i luga, faʻamalo le vaega faʻalanu. Ma le isi, o le tagata tomai faapitoa e alu i le ua. A maeʻa le faʻamalosi, o le pusa e faʻaalia, o lona pito i luga. A maeʻa lima o le fomaʻi masini e alu i tua o le ulu o le maʻi. Afai i le taimi o le massage e iloa ai e se tagata le tiga, ona tatau loa lea ona aʻafia nei manatu ma le faʻaeteete tele. O le tagata tomai faapitoa e faʻaosofia ai pito o tiga e ala i tamatamai lima.

Contraindications i le massage

E tatau ona e iloa o le massage e mafai ona afaina ai le tino o le tagata. O le mea lea, e le tatau i tagata uma ona fautuaina lenei metotia e avea o se mea faigaluega togafitiga. E i ai le tele o faʻailoga e le mafai ai ona faia le massage. E aofia ai:

  1. O le faʻalavelave faʻapitoa i le natura.
  2. Maʻi malosi le maʻisuka.
  3. Soo se faʻavaeina i totonu o le tino o le tagata. E le afaina pe o ni mea leaga pe leaga.

O le a le uiga o le mamafa 160 i le 80? E faapefea ona faʻaitiitia?

I le faaopoopo atu i le massage, o loʻo i ai le tele o gaoioiga o le a fesoasoani i se tagata e faʻaliliu ai le toto i le masani. E aofia ai:

  1. Faatinoga faaletino. E faigofie lava. E mafai ona faia e se tagata e leai ni aʻoaʻoga faʻapitoa faapitoa.
  2. Faʻailoga po o le taele. O nei tupe e faʻaaoga i vae o le tagata maʻi. O lenei metotia o togafitiga e mafai ona taʻitaʻia ai se tagata i mea masani. Ina ia faia ni faʻamau, e tatau ona e ave se solo solo. Uu i totonu o le vineka. Ma le isi, o le solosolo e faʻaaogaina i vae ma faʻamau. O le taimi faʻaaliga o le compress e 5 minute.
  3. Le faʻamautuina o le mamafa o timuga. E leai se tulaga e tatau ona e vevela. E tatau ona mafanafana vai. E ala mai i le agaga, o le pito i tua o le ulu ua paʻu. O lenei faiga e mafai ona faʻamautuina ai le maʻi. O le fufuluina i le mamafa o le 160 i le 80 e le fautuaina, ona o le tulaga o se tagata atonu o le a sili atu ona leaga.
  4. Faleʻeleʻele mo lima. O lenei faiga e fautuaina foi ile vai mafanafana. E tatau ona sasaa vai i le vevela o le 37 tikeri i totonu o le pusa. Ma le isi, e tatau ona e tuu i lalo ou lima i totonu. E tatau ona tuu i le vai mo le 10 minute. Pe a faʻamalieina le vai, e fautuaina e sasaa le mafanafana i totonu o le atigipusa o loʻo faʻatino ai le taualumaga. E tatau ona faʻamautinoa e le sili atu i le 42 tikeri le vevela o le vai.

Na matou iloa pe aisea ua avea ai le mamafa ma 160 * 100. Le mea e fai Taofiofi le pulea pe faapefea? O se tagata gasegase e maualuga i le toto maualuga e manaʻomia ona mataʻituina ana meaʻai. O le mea lea, e tatau ona e lafoaia le faʻaaogaina o meaai, lea e aofia ai le tele o gaʻo. E mafai ona e 'ai i meaʻai susu e pei o le siʻisiʻi kulimi ma kulimi kulimi. Ae e taua foi le mataituina o mea o lo o gaʻo i ai. E sili atu le lelei o le faatauina mai o oloa gaosi ma mea e sili ona maualalo.

Meaʻai faasaina

Afai o se tagata ua i ai le mamafa o le 180 i le 80, o le a le uiga o lena mea? Le mea e fai Auai i se meaʻai. Ae mo le taumafataga e iai se faailoga o le mamafa, o loʻo i ai se lisi o meaai e le aoga ona faʻaaogaina. E aofia ai:

  1. Meainu e pei o le kofe ma le lauti. Aemaise lava e le mafai ona e inu i se pepa malosi.
  2. Meainu e aofia ai le ava malosi.
  3. O sukalati ma koko e le fautuaina mo tagata e maualuga le toto maualuga.
  4. Buns.
  5. Meaʻai fagota.
  6. Meaʻai mama, e aofia ai mea e gaosia ile fale.
  7. Faʻamafa i meaʻai, e pei o aano o manufasi, pailani, saisi.
  8. Laʻau ma iʻa.
  9. Ice cream.

O a ni puipuiga e tatau ona faia ina ia puipuia ai le faateleina o le mamafa?

Afai o le mamafa e 160 i le 90, pe faapefea ona faaitiitia le mamafa? Ina ia aua le faateleina, e tatau ona faatino se numera o tulafono puipuia e fesoasoani e aloese mai lenei maʻi. Seʻio tatou tilotilo ia i latou:

  1. Aloese mai meainu e aofia ai le ava malosi. Afai e faʻaaogaina, e tatau ona laʻititi le pasene o le ava. E taua foi le mataʻituina o le maualuga o le ava malosi.
  2. Aua e te mafaufau ia te oe lava ma faaaoga fualaau faasaina e le i faatonuina e se fomaʻi. O le mea moni o le tino o tagata taʻitasi o le tagata lava ia. O mea e talafeagai mo nisi tagata gasegase e mafai ona afaina ai isi. E fiafia o matou tagata e faatonu togafitiga mo i latou lava. E le tatau ona faia lenei, aua e mafai ona afaina ai le tino.
  3. E tatau ona mataʻituina le moe. Faʻasalaga ia le itiiti ifo ma le 7 itula o le moe. E tatau lea mo le tino ona malolo.
  4. Taofi le ulaula pe'āfai e iai se amio masani. E le gata i lea, afai ei ai pea se masani a se tagata e afaina ai le tino, e tatau foi ona lafoaia.

E tatau ona manatuaina o fesuiaiga o fesuiaiga i se tasi itu poʻo se tasi e le tatau ona mafua ai se popolega o se tagata. I le mataupu pe afai e faʻaalia pea lea faailo, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo suʻesuʻega ma mulimuli i fautuaga a le fomaʻi. E le gata i lea, aua nei amataina le maʻi. O le tagata mulimuli ane ua maua, o le sili atu ona faigata o le togafitiga.

O a ni faʻailoga e ono mafai ai ona faʻamoemoe e maualuga le maualuga o le tagata?

E toatele tagata latou te le iloa latou te mafatia i le maualuga o le toto. Lalo o faailoga e tatau ona e gauai i ai. E aofia ai:

  1. Tumau pea o le ulu.
  2. Loto o le fatu.
  3. O foliga vaaia o lanu uliuli i luma o mata.
  4. O le afaina, o le le mautonu, le leai o se malosi. Ma le isi, e mafai e le tagata ona ita e aunoa ma le i ai o soʻo se mafuaaga mo lenei mea.
  5. Mataga le lelei, e leai le manino.

I le i ai o nei faailoga poʻo se tasi oi latou, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi ma faia se suʻesuʻega. E mafai ona masani le mamafa o le 160 i le 90? O lenei mea o le a fuafuaina e le fomaʻi o loʻo auai. O le mea moni, mo nisi tagata, o na faailoga o le masani.

O le a le uiga o le mamafa 160 i le 80?

Ole vaʻaia o le toto mai le masani o ia lava e tautala ai e uiga i nisi o mea e le lelei ile tino. O le mea lea, e taua tele le sailia o fesoasoani faafomaʻi ma saili po o le a le mamafa o le 160 i le 80 o lona uiga.

Faʻasagaga 160 i le 80 - faʻapefea pe a masani ona tulaʻi i se faailoga faapena? E le mafai e fomaʻi ona tali tonu pe o le a le uiga o le mamafa, pe a maea se suʻega atoa faafomaʻi. O le laasaga muamua lava o le siakiina o le cardiovascular system, thyroid gland, fatugaʻo ma selu o le eleele. E tupu foi o le maualuga o le maualuga o le afaina o le moe, o le le mautonu, le gasegase tumau ma le le lava i le toto o le potassium ma le magnesium. E le faʻamalosolo, e faʻaalia soo lava:

  • vaivai le tumau
  • fulafula o mata ma vae,
  • fatu palpitations
  • faʻaleagaina
  • ogaoga tiga
  • afu ma e oo lava foi i le vili
  • tagi.

O le a le mea e fai e faanatinati ai ona faʻaitiitia?

O lea la, afai o iai sou aʻafiaga mai le 160 i le 80, o le a le mea e fai e faʻaitiitia vave ai? Muamua lava, ma se oso maualuga, e tatau i le tagata gasegase ona tuʻuina atu se vailaʻau faʻamaonia ma valaʻau i le fale o le fomai, ona:

  1. Inu i luga o le papa.
  2. Ave se mea faʻafiafia: Valocardine poʻo tincture o hawthorn, motherwort.

Aua nei galo i le taimi o se faʻalavelave, e masani lava ona le lava le ea i le tagata maʻi, o lea pe a mafai, faʻamalosi le potu ina ia oʻo atu le okesene i totonu o le potu.

Afai e le faaitiitia le mamafa mo le taimi umi (1-1.5 itula), e mafai ona toe ave Captopril (o le fua maualuga o aso taitasi mo le ogaoga maualuga o le toto maualuga o le 50 mg faatolu i le aso). Afai ei ai ni faitioga o le maʻi tigaina, e mafai ona e tuʻuina atu se ituaiga o faʻamalosi (Aspirin, Spazmalgon, Analgin) poʻo le suʻeina o malumalu o le tagata maʻi ma le Golden Star balm. Mo nisi togafitiga, o le a manaʻomia oe e iloa pe o le a le uiga o le 160/80 i lou tulaga.

Fautuaga aoga mo le faʻaitiitia o le toto

E faapefea ona togafitia?

E tatau ona faʻamatalaina e le fomaʻi le faʻaitiitia o le mamafa o le 160 i le 80. E tatau ona ia iloa po o le a le uiga o le aʻafia ma le mea na tupu mai. E masani lava, pe a maeʻa suʻesuʻega, e faʻavae i luga o faʻamaʻiga, o vailaau faʻasaina e faʻasaina. I le leai o ni faʻamaʻi tuga, e masani ona faʻamatalaina:

I tulaga ogaoga o le faʻamaʻi, o le masani masani e tuʻuina atu e:

  • beta-blockers (Anaprilin, Aptin, Blockard, Lokren poo Obzidian),
  • kesi o le calcium channel (Verapamil, Klentiazem, Flunarizin poo Lacidipine).

O le isi fomaʻi lelei, pe a fesiligia pe faʻapefea ona faʻaitiitia le mamafa o le 160 i le 80, o le a fautuaina le tagata maʻi e ave mea faʻataʻitaʻi, mo se faataitaiga, Persen, Afobazol poʻo Novopassit.

Tusa lava po o le a le mamafa 160 /80 o lona uiga i lau mataupu, e faaopoopo atu i le tagofia o fualaau, e tatau ona fetuʻunaʻi lau masani. Cardiologists fautuaina:

  1. Aloese i le sili atu o le aoga o le masima ma amioga le lelei e pei o le ulaula tapaa poo le ava malosi.
  2. Faʻaauau se tulaga talafeagai o gaoioiga faaletino. O le avega i luga o le tino e tatau ona faifai malie, a leai e mafai ona e faʻateleina ona tupu se faʻalavelave maualuga.
  3. Maitau le moe ma malolo.
  4. Lese le mamafa.
  5. Suʻe i meaʻai.

E matua vavae ese lava mai au mea taumafa ia oloa e ono afaina ai le tele o le toto, e pei o le:

  • gaʻo gaʻo ma iʻa,
  • ulaula meaʻai
  • meaai e mafai ona kuka
  • piko
  • meaʻai caffeinated (koko, kofe ma le lauti),
  • ava malosi
  • meaʻai vevela ma sau sau.

Faatasi ai ma nei mea uma, o togafitiga e pei ona faatonuina e le fomaʻi o le ai ai se taunuuga lelei i le tino.

Le taua o faailoilo

O le a le uiga o le maualuga o le toto maualuga mo le tino o le tagata ua iloa e le toatele. I le tulaga o le mamafa o le 160 i le 80, e le iloa e tagata le mea e fai, pe faʻaaogaina vailaau, ona e na o le ata muamua lava e faʻateleina. I lenei tulaga, tatou te talanoa e uiga i se ituaiga faapitoa o le maualuga o le toto maualuga, lea e masani ona taʻua o le maualuga o le maualuga o se ituaiga tuufua pe faapolopolo.

O gasegase pisapisao e le manaʻomia ona aʻafia 160 i le 85. Mo i latou, o se faailoga masani lea. A maeʻa le faamalositino, faʻalauteleina le toto o le toto o tagata soifua maloloina. O le mea lea, afai e te vaʻai i nei fuainumera i luga o le tonometa, aua e te faanatinati e faʻamalo le laulau. Faʻamuʻu ma faʻatali mo le 20 minute - o lau tulaga e tatau ona faʻasalalau.

Afai o se oso i le toto maualuga e matauina i se tulaga toafilemu, e tatau ona faia se iloiloga atoa o le fatu ma toto toto. Ia mautinoa ia siakiina foi le gaʻo ma fatuga o louroid.

I tagata matutua, o le maualuga o le toto toto e masani ona tulai mai i taimi uma, e matua faigofie lava ona faamalamalama mafuaaga mo faailoga o le 160 i le 80. O pusa cholesterol e teuina i puipui i totonu o toto toto. O lenei mea e faʻaitiitia ai lo latou gafatia, pe a faʻamaligiina le toto e le fatu - systole, latou te le toe faʻalauteleina ma e le mafai ona totogi mo le mamafa o totonu.

I lenei tulaga, o le maualuga o le tonometa e oʻo atu i le 160 mm RT. Art., Ma e le mafai foi e se tagata ona maitauina se faasolosolo manuia o le soifua maloloina ma le maualuga o le mamafa. Pe a oʻo le fatu - diastole, o faʻamaʻi toto e toe foʻi i le masani i le 60-90 mm Hg. Art.

O se vaega o lenei fomaʻi o le maualuga o le toto maualuga e le o vavalalata vaa, ae na o le leiloa o latou gaioiga.

I alii ma tamaitai o loʻo galulue matutua, o se aʻafiaga mai i le 160 i le 80 e mafai ona atiaʻe e faasaga i se talaaga o faʻafitauli eseese:

  • anaemia
  • o le toto, ulufale atu i le fale, vave ona toe foʻi atu i le fatu o le fatu, ma pe a toe faʻafoʻisia le fatu, e faʻaluaina le faʻasaʻa toto, taʻitasi, o le mamafa i totonu o vaa e tulaʻi mai,
  • thyrotoxicosis - faʻasolosolo i lau toto i le toto, ua maualuga le maualuga o hormones thyroid,
  • poloka o le atrioventricular, lea e faʻalavelaveina ai le faʻamalosi mai le atrium i le ventricle, ma faʻasoesa ma eseese vaega o le konekarate i le leai o se mea.

Afai o nei mea e faʻaosofia ai, e le vave faʻaumatia, o le oso i le malosi o le tino e mafai ona avea ma se gasegase tuga e moomia ai togafitiga faafomaʻi.

BP 160 i le 80 e leai ni faʻamaoniga ogaoga. O le soifua manuia o le tagata maʻi ma lenei faʻataʻitaʻiga e faʻalagolago i le mafuaʻaga na faʻaosoosoina ai o ia. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le faateleina o le toto na mafua ai le malosi faaletino, o le a le lagona e se tasi se mea vagana ai le vaivai. Afai o lenei faailo e foliga mai i se talaaga o maʻi faʻamaʻi, atonu e lagona e se tagata:

  • lanu mumu
  • fatu palpitations,
  • tiga o le ulu
  • faʻaleagaina
  • tagi
  • lima lima.

I nisi o tulaga e le masani ai, o le gasea, o le vomiting, o le vevela ma le "lago" i luma o mata e matauina.

O le le lava o le potassium ma le magnesium i totonu o le toto e mafai ona mafua ai le oso i le toto toto. I lenei tulaga, e le lagona e le tagata ni faailoga ma iloa e uiga i le le lava o elemene taua, pe a uma ona suʻeina e se fomaʻi.

Faatasi ai ma le faateleina o le malosi o le systolic, e taua le gauai atu i le fatuga. O loʻo faʻaalia ai le fesuiaiga o le toto o vaʻa toto e fetaui ma feteʻenaʻiga o le muso o le fatu.

O lo latou taimi e mafai ai e le tasi ona faʻamasino le tulaga o le soifua maloloina o le loto. I le fua faʻatatau o le 160 i le 80, o le aʻafiaga o 60-70 lu i minute taitasi e manatu e masani. Afai e te faitauina le 80, ia e mautinoa e te alu mo se siakiina ma se cardiologist.

E tasi le cardiogram e iloa ai le mafuaʻaga o le faʻamalosi o le fatu fatu e le lava, o lea e mafai ai ona auina atu le tagata maʻi mo se ultrasound o le fatu ma lauroid gland.

O le galuega a le fomaʻi i nei faʻataʻitaʻiga o le faʻasaʻoina lea o le fatu o le fatu e ala i le faatonuina o beta-blockers ma sedatives i le tagata maʻi.

Pulse 80 o loʻo taʻu mai ai o le fatu ua i ai le tele o le atuatuvale, ma e le mafai ona fufuluina atoatoa le toto i totonu o vaa.

O le a le mea e fai i le BP 160/80?

Afai e te fuaina le mamafa ma muamua vaai i se maualuga maualuga luga o le tonometa, aua e te faanatinati i le atuatuvale, ei ai se tulaga maualuga na e faia lava le mea sese. Faʻafilemu ma toe taumafai e toe fua le mamafa, e aunoa ma le uuina o lou manava aoe faʻaleleia ma faaitiitia lima agaʻi.

A maeʻa le faʻamalositino ma lagona faʻalagona, e mafai e tagata ona fesoasoani e faʻamautu le faatinoga e ala i le faʻafoʻiina o le pito i tua ma le pito i tua. O nei eria e tatau ona faʻapipiʻi lemu i ou tamatamai lima.

I le fale, o le a fesoasoani le bath bath e faʻaitiitia ai le mamafa o le systolic. E tatau ona 37 tikeri le vevela o le vai. O lima uma e tuu i totonu o se pusa vai ma taofia mo le 10 minute. Afai e leai ni faʻamaʻi tuga i le tino, ona fesoasoani lea o nei manipasi e toe faʻafoisia ai le soifua manuia o le maʻi mo le 20 minute.

Afai ua masani oe i le faailo o le 160 i le 80, o le fesoasoani muamua o le faʻaoga lea o Captopril ma Valocordin.

Captopril o se fualaau faasaina, e faʻaitiitia ai le mamafa ona o le faʻaalia i le faʻaleleia i le faiʻai. Valocordin o se vailaʻau faʻasao e faʻaitiitia ai le pipisi i totonu o toto toto, faʻamaonia le numera o faʻailoga o le loto, ma faʻaititia ai foi le le fiafia o se tagata.

Afai ei ai ou ulu matua, e mafai ona e inu i auiliiliga. Afai e leʻi toe foʻi le tulaga i le masani ile afa itula, e tatau ona e valaʻau i se falemaʻi.

Fualaau mo togafitiga atili

E faʻafefea ona togafitia le maualuga o le toto maualuga o le a taʻuina atu ia te oe se fomaʻi aʻo maeʻa auʻiliʻiliga auiliili o lou soifua maloloina. O le filifilia o fualaau faasaina o le tagata lava ia, o le mea lea, e matua faasaina le faʻaaogaina o vailaʻau ua faʻamatala e au uo i se faʻamatalaga faapena mo togafitiga. O na vailaau na fesoasoani ia te ia e toe manuia ai e mafai ona afaina ai oe ma o le a faafaigata ai le galuega a fomaʻi agavaa.

I le leai o ni faʻalavelave matuia ma faʻalavelave faʻafuaseʻi i le tino, ua fautuaina e fomaʻi mo le togafitiga o le taofiofi o le mamafa o le mamafa:

  • Enalapril
  • Noliprel
  • Lisinopril
  • Lorista
  • Physiotens.

I le maualuga o le maualuga o le maualuga ma tagata o le litaea, o faʻasalalauga - Anaprilin, Lokren ma Blockarden ma tagata paʻu o le calcium - Flunarizin, Verapamin ma Latsidipin. Faatasi ai ma faiga faʻavae, o Persen ma Afobazole e maua ai se aafiaga lelei.

O se tagata e maualuga lona maualuga e manaomia le lafoaia o falaoamata o meaai, suka, gaʻo ma meaʻai vevela. I totonu o le toto, e taua le faʻaitiitia o le tele o cholesterol leaga, faʻapulaʻa faʻatapulaʻa mea taumafa, meaai vave, meaola gaogao gaogao, faʻapea foi ma mea manogi ulaula ma mea manogi.

I le 80%, o le taumafataga o le maʻi e tatau ona aofia ai fualaau faisua poo fuālaʻau ma fualaau e le o ni fualaau.

Faʻalogo i fatu o fatu saito atoa. O loʻo aofia ai le tele o elemene taua e manaʻomia mo le atoatoa o le faʻatinoina o le cardiovascular system.

Puipuiga

Ia mautinoa e lafoai le ulaula ma le ava malosi. O tagata ei ai amioga leaga e 85% le maualuga o le lamatiaga o le faatupuina o le maualuga maualuga o le toto nai lo isi.

O le leo o le muso o le fatu ei ai se sootaga tuusaʻo ma le tulaga lautele o se tagata. Afai o loʻo e mamafa tele, ia mautinoa ia e le maua i le faia o faʻamalositino i aso uma. E tāua tele e mafai ona gaʻo ia uta ma e le faʻaumatia le tino. Faʻaalu le tele o taimi i fafo ma taumafai e aloese mai le atuatuvale, faʻalogona faalelagona.

O le maualuga o le maualuga o le tino e le o se faasalaga ma e mafai ona faigofie ona faasaʻoina, aua o se osofaʻiga o le mamafa e mafai ona na o se taunuuga o le tele o galuega. O le lelei o le ola o tagata ei ai le mamafa o le 160 i le 80 e le suia. Ina ia maua se lagona lelei ma se faʻamautinoaga o le toto maualuga, ia lava le mulimuli i faatonuga a le fomaʻi ma faʻaaoga soo fualaau faasaina.

Malosiaga talafeagai

Aʻo suʻesuʻeina suiga o le toto, e le na o le pito i luga ma le pito i lalo e amanaia, ae faʻapea foi le eseesega i le va oi latou. E taʻua lenei mea o le pulse pressure ma e faʻatagaina oe e faia se vaʻai e uiga i nisi suiga i le cardiovascular system.

E tatau ona i ai le mamafa i le va o le 30-50. O le mea lea, o le mamafa o le 160 i le 120 e le matautia e pei o le mamafa o le 160 i le 80 ona o le faateleina o le eseesega o le pulusua i le mataupu lona lua.

O le maualuga o le mamafa o le pulusili, o le sili atu lea o le lamatiaga o le atiaʻe o faʻalavelave faigata, e aofia ai:

  • faʻaleagaina o le myocardial
  • faiʻai le faiʻai
  • toe le manuia
  • agavale faʻavalevale o le ventricular,
  • siama fatu fatu.

Maualuga pito i luga ae tumau pea le taua i totonu o tapulaa masani e faailoa ai le solia o le loto. O lenei tulaga e matautia ma le lamatiaga o le faʻaumatiaina o loʻuocardial, sosoo ai ma le atinaʻeina o le fatu o le fatu.

Mafuaʻaga o le maualuga o le maualuga o le toto

O mafuaaga mo le mamafa o le 160 i le 70 po o le 80 e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua - o le aʻafiaga lea o mea i fafo ma totonu. Faʻamatalaga mai fafo e aofia ai:

  • popole
  • popolega faaletino
  • meaʻai caffeinated
  • se aofaiga tele o ava malosi ua ave,
  • togafitiga le talafeagai mo fualaau faasaina mo le maualuga.

I taimi o mafatiaga, o le toto maualuga e faateleina i taimi uma. O le atuatuvalega taimi, lea e matauina i taimi o le galue malosi i tulaga leaga, e mafua ai le faaitiitia o le tino, lea e afaina ai le galue o le loto.

O le faateleina o le toto maualuga pe a uma le malosi o le tino, o se eseesega lea o le masani, ae na o pe afai e faateleina le fuainumera. O le siʻitia i luga o le maualuga pe a maea le faʻasalaga e faʻaalia ai le le mautonu o le myocardium.

I le taimi o le malosi faaletino, e tatau ona faateleina le mamafa

Faʻamatalaga i totonu o le toto maualuga e aofia ai:

  • afaina
  • lapisi atherosclerosis,
  • togafiti fatugao
  • maʻisuka malosi
  • hyperthyroidism
  • loto vaivai.

O se faafitauli e pei o le faateleina o le mamafa i le 160 i le 80 e masani lava ona fetaiaʻi ma tagata lautele, aemaise lava o alii. O le mamafa 160 i le 80 i le mamafa o tagata e masani lava, ae na o taimi o le faʻamalositino. E mafua ona o le faʻaopoopoga o le mamafa i totonu o totoga o le tino ona o le tele o le tino o manu.

Atherosclerosis o se faʻamaʻi o tagata matutua, o lona atinaʻe ona o le lafoina o le cholesterol i luga o puipui tetele. Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o le maualuga o le tumutumu o le tumutumu ma le faateleina i le pito i luga ma luga o le mamafa i le taimi lava e tasi e mafai ona matauina.

O le tele lava o taimi, o le mafuaʻaga o le maualuga o le tumutumu o le systolic o faafitauli o thyroid. O le Hyperthyroidism e taʻua o se vavalalata lea e gaosia ai le tele o hormones o le thyroid, lea e aafia ai le vascular tone.

E masani lava, o le maualuga o le toto maualuga e atiina ae i tagata ei ai le maualuga o le toto maualuga. O le siʻitia o na o le maualuga luga i lenei tulaga e mafua ona o le le atoatoa o togafitiga fualaau faasaina poʻo le le amanaiaina o fautuaga a le fomaʻi.

Faʻatasi ai ma le maualuga o le maualuga o le systolic, e tatau ona e siakiina le vevela.

Faailoga o le toto maualuga

O le a le mea e fai pe a oʻo i le mamafa i le 160 i le 80 e faalagolago i le soifua manuia o le maʻi. I le tele o tulaga, e faʻaalia mai faailoga, ae o nisi tagata atonu latou te le matauina le le toʻa, lea e faigata ai ona iloa le faafitauli ile taimi talafeagai.

Faailoga o le mamafa maualuga o le systolic:

  • lanu mumu
  • tiga o le ulu i le ua
  • tamatamai lima,
  • lagona faʻalagona lagona
  • puupuu le manava
  • suiga o pulus.

I lenei tulaga, o le maualuga maualuga o le toto e mafai ona o faatasi ma tachycardia ma bradycardia. O le masani masani o le fatu mo le maualuga o le toto ma se mamafa o le 160 i le 80 o se taua o le le sili atu i le 80 pa i minute taitasi. O le faʻaitiitia o le fatu i le 60 i luga o le mamafa e taʻua o bradycardia. O lenei tulaga e matautia le solia o le okesene o gaʻo taua ma taʻu mai ai le faʻaitiitia o le fatu poʻo le natura o le toto maualuga.

O le siitia o le fatu i le 100 ua taʻua o le tachycardia. I lenei tulaga, o le tamatamai lima, o le lagona o le toto o lona lava toto i taliga ma le vaivai o le manava ua lauiloa. O se osofaʻiga vave e mafai ona o faatasi ma se lagona o le puʻeina o le cardiac ma le faʻalauteleina o lagona o le popole.

O le a le mea e fai i le mamafa o le 160 i le 60, 160 i le 70 ma le 160 i le 80 - e faʻalagolago i le tele o pulusala ma faailoga. O le lamatiaga o le faifaimalie o le fatu, ma le vave o le fatu fatu. O le tiga i totonu o le loto ma le le lava o le ea i lenei uunaiga o se mafuaaga lelei lea e valaau ai se taʻavale.

I le faaopoopo atu i faailo o le toto, e taua le mafaufau i le fatu fatu

Tina fanau

O le aʻafiaga 160 i le 80 i le taimi o le maitaga e le masani ma e faʻaalia ai le atinaʻeina o togafitiga faʻaleaga. O le tulaga sili ona lamatia i le ola maloloina o le tina ma le tamaititi ua tuai ona faʻamaʻi poo le faʻamaʻiina o fafine maʻitaga, lea e mafai ona oʻo atu ai i le le atoatoa o le tino poʻo le atinaeina o se faʻamalosi faʻamalosi i le lotolotoi o le toto maualuga.

O le eseesega tele i le va o le pito i luga ma le taua i lenei tulaga e matua lamatia tele ma mafai foi ona oo atu ai i le oti. Mo tamaitai oe na feagai ma se tulaga faigata i taimi mulimuli ane, ua fautuaina e fomai e taoto i lalo mo le faasaoina.

160 i le 80 o tagata matutua

O le maualuga o le maualuga o le mamafa e afaina ai tagata matutua, i se tagata matua o se aʻafiaga o le 160 i le 70 po o le 80 o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le lamatiaga o le atinaʻeina o le myocardial infarction. I le taimi lava e tasi, o le tele o le taua o le mamafa o le pulunesa i tagata matutua ua mafua ona o le gasegase o le atherosclerosis, poo le le talafeagai o togafitiga o le maualuga.

I le taumafai e faʻaitiitia le maualuga o le toto maualuga, e masani ona faʻaaoga e tagata le fualaau e le tusa ai ma faatonuga, lea e mafai ona faʻaitiitia ai le naʻo le diastolic rates ma le mamafa o le 160 i le 80. E le gata i lea, o le mamafa o maʻi gasegase e sili atu i le 65 e mafai ona matauina i le atinaʻeina o le tetee atu i le gaioiga o fualaau faasaina.

Fesoasoani muamua ma togafitiga

Faatasi ai ma le faateleina o le toto maualuga i totonu o vaa ma le foliga mai o maualuga maualuga 160 i le 70, o le fesoasoani muamua o le faamautinoa lea o le filemu. O le tagata gasegase e tatau ona taoto faʻamafanafana e ala i le tuʻuina o uʻu po o se mea faʻapitoa i lalo o le pito i lalo. Ia mautinoa e tuʻuina atu avanoa i le okesene i totonu o le potu - o le a faigofie ai le manava. Faʻatasi ma le tachycardia, e mafai ona e inu i se laulau o le nitroglycerin. Mo tiga i totonu o le loto ma lagona o lou lava fatu fatu, e tatau ona e ave se tasi laupepa o Anaprilin (10 mg). O nei gaioiga e masani ona lava e faaitiitia ai aafiaga matautia i le mamafa o le 160 i le 70. E le fautuaina e ave fualaau faasaina, talu ai o le faaitiitia o le maualuga o le avega e mafua ai le pau i lalo.

O togafitiga o vailaʻau e tatau ona filifilia e na o se fomai tomai faapitoa. I le mamafa o le 160 i le 80, e mafai ona fautuaina fualaau o le ACE. O lo latou lelei o se gaioiga faaumiumi, lea e faʻaitiitia ai le osofaʻi o aʻa i le toto. O le faʻaaogaina o nei vailaau e faʻaititia ai le mamafa o le mamafa, pe a ave i latou, o le aʻafiaga o le pa'ū i lalo ifo o le mamafa ao faʻasaʻo le pito i luga e laʻititi.

E le gata i lea, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina togafitiga o le vailaʻau e faʻamalosi ai le faʻalavelave o le tino ma le faʻasili o le magnesium e faʻasaʻo ai le cardiovascular system ma puipuia le myocardium. Faatasi ai ma le maualuga o le maualuga o le systolic, o se taumafataga e faamalosia.

Paʻi 160 i le 80 - o le a le uiga?

O le tele o taimi, faatasi ai ma nei faailoilo, o le maualuga o le maualuga o le toto e maua. O le faʻamaʻi faʻatasi ma le faateleina o le toto toto, ae o numera diastolic e mafai ona tumau i totonu o taʻaloga masani. Faatasi ai ma le maualuga o le toto toto mai le 160 i le 80, o loʻo tatou talanoa e uiga i se uta tele i luga o le fatu o le fatu.

O le maualuga o le toto maualuga e masani lava o se avega mamafa i luga o toto ma fatu.

Afai o sea solitulafono ua mafua ona o le tele o le malosi o le tino, le lava o le moe po o le atuatuvale, ona le aoga lea i le suiga. I lenei tulaga, o le mamafa, o se tulafono, e faʻamaonia pe a maeʻa le malologa lelei ma le taliaina o le eleele.

Le mamafa 160 i le 80 - o le a le uiga

Hiona i le tulaga o le 160/80 o lona uiga o le faateleina o le gaioiga o le fatu ma le puipuia o le vascular tone. O tulaga faapena i le matua e tupu aʻe ai i le atherosclerotic leions o le aorta ma vaa inu. O le isi mafuaaga o le ISAG o ni faaletonu o le neurology e fesootaʻi ma le le lelei o le faʻaaogaina o le tulafono faatonutonu o le gaioiga o le loto. O se faʻataʻitaʻiga o le mimita poʻo le faʻaleagaina o le nerve vagone. I lenei tulaga, o le tagata maʻi e atiaʻe faʻamaʻi faʻamaʻi: tachy or bradyarrhythmia, faʻaleagaina le afaina, tiga o le fatu, tiga o le fatafata, maʻi tiga, maʻi le faʻamaopoopoina.

I talavou ma tagata gasegase, o le mamafa 160/80 e mafai ona avea ma se faailoga o le leai o se tulaga. E masani lava o tagata e sili atu i le ISAG. I le 20-22 tausaga, e toe foʻi atu le mamafa i le masani. E tusa ai ma nisi o punaoa, o le i ai o le maualuga o le maualuga o le tupulaga talavou o se mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o le ituaiga o le maʻi i le mavae ai o le 40 tausaga.

O le maualuga o le SBP e mafua mai i mafuaaga o le mafaufau, gaoioiga faaletino, o le faʻaaogaina o mea e faʻamalosi ai le gaioiga, e aofia ai caffeine, mea inu malosi e pei o Adrenaline Rush, Bern, Red Bull. Afai o tulaga ua faʻamatalaina i luga e manaʻomia ai se faʻasalaga faʻapitoa fomaʻi, ona oʻo lea i se faʻaopoopoga o le mamafa, e le manaʻomia le fesoasoani. A maeʻa ona faʻaitiitia le mea e faʻaosofia ai, o le toto o le toto e toe foʻi i le mea masani.

Le mea e fai e faaitiitia ai

Faatasi ai ma se tasi oso i luga o le toto i le maualuga o le 160/80, e tatau ona faia ni fua e faʻaitiitia ai le mamafa. O le tagata gasegase o loʻo taoto i luga o le moega, tuʻuina atu le filemu ma se vaalele fou. E mafai ona tuʻuina atu i le 1 le papatini o vailaʻau faʻasaina (Analgin, Ketorol), talu ai ona o le tiga e mafai ona faʻaosooso atili ai i numera i luga o le tonometa. E le fautuaina le tuʻuina o le lauti poʻo le kofe, aua o nei meainu e aofia ai le caffeine, lea e faʻalauteleina ai le cardiovascular system ma fesoasoani i le faateleina o le toto.

Afai e manaʻomia, e mafai ona e faʻaaogaina meafaigaluega e aʻafia ai le vascular tone, e aofia ai le lisi o le toto totoga o le fatu. O le filifiliga aupito sili ona lelei o Papazol, lea e tatau ona ave muamua i le aofaiga o 1-2 papa. O le fualaau faasaina e mafai ona faaitiitia ai le SBP, ae le o se mea e mafua ai le paʻu tele o le fua o le diastolic. O le taofiga o le toto e faia i le afa itula. Afai e maualuga le maualuga, e tatau ona e valaʻau i se falemaʻi.

O tagata e mafatia i le maualuga o le toto maualuga e tatau ona faaaoga fualaau faasaina ua uma ona faatonuina e se fomaʻi. E masani lava, Captopril i se fua faatatau o le 12.5 mg e faʻaaogaina mo le faʻaitiitia o faʻalavelave faafuasei i le toto, lea e faʻamalolo lelei ai le faʻavavega o le gaʻo totoga, e faʻaitiitia ai le muamua ma le togi i le fatu. Faʻatasi ai ma se faʻalavelave maualuga, e faʻapipiʻi ai le taele vevela ma le faʻaopoopoga o le sinapi po o le masima o le laulau, a maeʻa ona mafua ai ona avea ma SMP.

Mataupu faavae o togafitiga

O togafitiga masani o le maualuga o le toto maualuga e faia e tusa ai ma mataupu faavae nei:

  • o le amataga o togafitiga ma nai tootoo o le tasi fualaau faasaina, o le faasaʻoina o le polokalame ua faia e fuafua i le taunuuga,
  • ma le leai o se aoga o le monotherapy - o se tuufaatasiga o vailaau eseese ao tumau pea i tulaga maualalo aupito sili ona maualalo (o lenei mea e tatau ona faʻaitiitia ai le lamatiaga o aʻafiaga),
  • le faʻaaogaina o fualaau faʻamaʻi umi, lea e mautinoa ai le faigofie o le pulega ma le maualuga o le faʻamaʻi.

I aso nei, e 9 vaega autu o vailaʻau faʻaaoga e faʻaaogaina ai le GB: faʻatoʻaga, peta-blockers, sympatholytics, inhibitors ACE, angiotensin II receptor blockers, faʻalavelave faʻavave o le calcium, vase vasodilators. O se sooupu e faʻaitiitia ai le faʻasolosolo faamalositino e le i atinaʻeina. O le mea lea, e filifilia e le fomaʻi se mea faigaluega e faʻaititia ai le SBP i le tele e mafai ai, ma, pe a mafai, sina mea e aafia ai le DBP.

I le faaopoopo atu i togafitiga fualaau faasaina, ua fautuaina le tagata maʻi e faia se faʻataʻitaʻiga o meaʻai ma suia lona olaga. E tatau ona faʻatapulaaina le faʻaaogaina o masima, gaʻo, gaʻo. Meaʻai fautuaina e maua i le calcium, potassium, magnesium. Faʻaalia o gaioiga faʻavavevave, e masani lava o le pipi. A uma ona feutagai ma se fomaʻi taʻaloga ma se fomai faapitoa i togafitiga, e mafai ona tofia le tagata maʻi e tamoe, savali, aau, uila. O faʻatinoga e faʻatatau i le siʻitia o mea mamafa mea tau taaloga o le a solia.

Faatasi ai ma le maualuga o le toto, e fautuaina e lafoaia taaloga faatauva, i le mea o loo i ai mafaufauga faalemafaufau-faalelagona. E tatau ona fai ma le toʻa, e aunoa ma le taumafai e seti faʻamaumauga taʻaloga. O le avega e tatau ona faʻalelei.

Faaiuga

O le maualuga o le maualuga ma le maualuga o le toto maualuga o ni tulaga matautia e le mafai ona le amanaiaina e tusa lava pe lelei le ola maloloina. O le faʻatoʻilaloina o totoga o aʻafiaga e tutupu e tusa lava po o le a le i ai pe leai foi ni faʻamaʻi. O le mea lea, o mea taitasi o le toto maualuga e manaomia ai le gauai. Afai o le tulaʻi e tasi le taimi, e tatau ona e mataituina le faatinoga mo ni nai aso. O le fuataga e faia i le taeao ma le afiafi, pe a maeʻa le mafaufau pe faaletino.

O faasologa masani o le maualuga o le toto maualuga poʻo le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e faaalia ai le atinaʻe o le maʻi. O le mea lea, i ia tulaga, e fautuaina e asiasi i le fomaʻi poʻo le cardiologist, o ia o le a faia le suʻesuʻega e tatau ai ma faʻamaonia se faʻataʻitaʻiga talafeagai. Faatasi ai ma togafitiga talafeagai mo se fesoasoani, e masani ona faʻamaloloina GB e aunoa ma le faʻaaogaina o vailaʻau, e ala i meaʻai ma suiga o le olaga.

Tuua Lau Faamatalaga