O galuega o le ate ma le pancreas

O le ate o le pito sili ona telē i totonu o le tino o le tagata; i se tagata matua, o lona maualuga e oʻo atu i le 1.5 kilokalama. O le ate e latalata i le diaphragm ma o loʻo i le itu taumatau o le hypochondrium. Mai le pito i lalo, o le faitotoa vein ma le hepatic ua i totonu o le ate, ma ua alu ese le taʻaloga o le hepatic ma le toto. O le gallbladder e latalata i le ate (Fig 11.15). Vailaʻau o le hepatic - hepatocytes - e faʻaauau pea ona maua le talo (e oʻo atu i le 1 lita i le aso). E faʻapupula i le gallbladder ma faʻalautele ona o le faʻafefe o le vai. E tusa ma le 600 ml o le talo ua faia i le aso. I le taimi o le taumafa o meaʻai gaʻo, o le pulu talo e faʻamalo faʻamalosi i le duodenum. O le pulu e aofia ai meaola kulimi, pele pigments, minerals, mucus, cholesterol.

E tele galuega eseese e faia e le talo. Faatasi ai, o oloa gaosi, e pei o le pigmenti, ua faʻateleina. bilirubin - Laasaga mulimuli o le malepe o le hemoglobin, faapea foi ma toxins ma fualaau faasaina. E manaʻomia fesoasoani o le paluga mo le faʻamalosiina ma le faʻaaogāina o gaʻo i totonu o le vaega o meaʻai.

Pe a ulufale se tamaʻi meaʻai i le duodenum, o sela o lona membrane mucous e faʻasaoina ai le hormone cholecystokininlea e faaosofia ai le faʻaititia

Fig. 11.15.Foʻu:

a - mata faʻafano e - otaota ma galu i - fomaʻi faʻasaʻi

otaota. A maeʻa le 15-90 minute, ona tuʻuina lea o le vevela atoa ma totonu o le tootoo. O se aafiaga talitutusa i le feteenaiga o le gallbladder e afaina ai le nerve vagoa.

O se vaega o le talo lea e ulu atu i totonu o le manava e faʻaolaina ai le malepelepe, faʻamaloloina ma le faʻaaogaina o gaʻo. O le vaega o totoe o le talo e lilo i totonu o le faleum i totonu o le toto, ulufale atu i totonu o le faitotoa vein, ona sosoo ai lea ma le ate, i le mea ua toe aofia ai i le talo. O lenei taʻamilosaga e tupu 6-10 taimi i le aso. O vaega eletise vaega o loʻo alu ese mai le tino. E le gata i lea, i totonu o le manua lapoa, latou te pulea le tutusa o feces.

O vailaau vevela uma e maua mai i le iniseti ma mea inu e aoina i totonu veto vevela o le ate. I le ulu atu i le ate, e iu lava ina malepe i totonu o ulu, lea e talafeagai mo genatocytes e aoina ate ate. I le ogatotonu o le lobule pepelo ogatotonu tutotonuave le toto i faʻamaʻi valetafe atu i totonu vaivai le vena cava. O le maʻi o le hepatic e aumaia ai le okesene i le ate. E fausiaina le talo i le ate, lea e tafe galu capillariesalu i faʻasologa o le hepatic. Soso ese mai ia te ia faiga faʻasolosolo i le gall vladder. A maeʻa le fusifusia o le hepatic ma vesicular, latou te faia pule masani, lea e tatalaina i le duodenum (Fig 11.16). E latalata ane i le hepatocytes o siamupini ia e faia se galuega faʻapitoa. Latou te tosoina mea leaga mai le toto ma aafia i le faʻaumatia o sela mūmū tuai. O se tasi o galuega autu o le ate o le tuuʻesea lea o phenol, indole ma isi mea oona e faʻaleagaina ai, o loʻo aʻafia i totonu o le toto i fatu laiti ma le tele. E le gata i lea, o le ate o loʻo aofia ai i le metabolism o protein, gaʻo, carbohydrates, hormones ma vitamini. O le ate e aʻafia i le ogaoga ma le faaumiumi o ona oona, e aofia ai le ava malosi. I lenei tulaga, o le faataunuuina o ana galuega tauave autu ua solia.

O le ate ua faataatia i le vaiaso lona fa o le atinaʻe o le pepe e avea o se fua tele o le manava i le duodenum. O faʻamaʻi faʻamalolo e mafua mai i le televave o le masini puʻupuʻu olaola, ma totola toto e tutupu i le va oi latou. I le amataga o le atinaʻe, o le tino o le ate o le tino gaʻo ma e leai se fausaga faʻapitoa. O le faʻaogaina o feeseeseaiga vevela o le ate i le afa lona lua o le atinaʻeina o intrauterine ma pe a uma le fanau mai. I le vaitaimi o le prenatal, e vave tele ona tupu le ate ma e matua tele lava. Ona o le atinae o foliga o toto toto o le ate, o toto toto uma lava e pasia ai, e maua ai le fausiaina o fausaga ma le okesene ma meaʻai. O le portal vein e maua foʻi le toto mai le CT faʻataʻitaʻi i le ate. I lenei vaitau o le atinaʻe, o le ate o loʻo faʻatinoina le galuega o le toto. Seia fanau

Fig. 11.16.Pancreas, duodenum

Hematopoiesis e tupu i le ate, i le vaitaimi o le postnatal, ua maeʻa lenei galuega.

I le vaiaso lona sefulu o le tuputupu aʻe o le prenatal, e aliali mai le glycogen i le ate, ma o le aofaʻi e faʻatupulaia ao tuputupu ae le fetus. I le taimi lava ao le i fananau mai, o le mea o loʻo i totonu ole glycogen i totonu o le ate e lua taimi o lona aofaiga i se tagata matua. O sea faʻalauteleina o le glycogen e mafai ai e le fomaʻi ona foia tulaga faigata e aʻafia ma le fanau mai ma le fesuiaiga i le ea. I nai itula talu ona fanau mai, o le maualuga o le glycogen i le ate e faʻaititia i le maualuga o se tagata matua.

I totonu o se pepe faatoa fananau mai, o le ate e nofo latalata i le afa o le manava o le inumaga (Fig 11.17). E tele taimi e sili atu nai lo le tagata matua. Faatasi ai ma le matua, ua faaitiitia le tele o lona faitau aofai, ma o lona faateleina o le faateleina o masini. O le mamafa o le ate o le pepe faatoa fananau mai e 120-150 g, i le faaiuga o le lona lua o tausaga o le olaga e faaluaina, i le iva tausaga - e ono taimi, i le taimi o le tamaititi - i le 10. O le lapoa tele o le ate o loʻo matauina i tagata i le 20-30 tausaga.

I tamaiti, o le toto i le ate e tutusa lelei lava ma se tagata matua, ma na pau lava le eseesega o le i ai o le tamaititi atonu o loʻo i ai faʻamaʻi faʻamaʻi.

O le gallbladder i le pepe faatoa fananau ma le pepe e laiti. O le fausiaina o le talo i totonu o se tamaititi tolu masina le matua. E faʻafa ona sili atu le tele o le talo i se pepe faatoa fananau i le 1 kg o le mamafa o le tino nai lo le matua. O le aofaiga tele ole talo e le taua ma faateleina

Fig. 11.17. Le nofoaga o totoga i totonu o le pepe fou ma le matua. I le bile i tamaiti, e le pei o tagata matutua, o le faʻasalaga o meaola suamalie, cholesterol ma salts e maualalo, ae sili atu maunu ma pigments. O se vaega itiiti o meaola suamalie e mafua ai le gasegase vaivai o gaʻo ma a latou faatosinaga taua i feces, aemaise lava i le vave ai ona fafaga faatasi ma mea faʻafefiloi ua saunia mai le susu o le povi. E le gata i lea, i le talo o tamaiti o le tausaga muamua o le olaga, o loʻo i ai mea e aʻafia ai mea faʻapitoa.

E oʻo atu i le 14-15 tausaga mo teine ​​ma i le 15-16 tausaga mo tama, o le ate ma le gall vladimir is finally formed. E leʻi leva atu, i le 12-12 tausaga, o le atinaʻeina o le faiga o tulafono faatonutonu o le manava o le biliary ua maeʻa.

Pancreas - Mataʻu tele o le faʻatautaia. O loʻo i tua o le manava ma ua i ai se foliga lautele (tagai i le Ata 11.17). I totonu o le gland, o le ulu, uaʻu ma le siʻusiʻu e iloga. O matāʻupu faʻapitoa e maua mai i vaega faʻatalautusi e faʻafefiloi i vaʻaiga lautele, lea e tuʻuina atu pule sili pancreas. O lona avanoa e tatalaina i le pito i luga o le papilla duodenal. O le pancreas e faalilolilo vai o le pancreatic (e oʻo i le 2 lita i le aso), e aofia ai se seti o enzymes e talepeina ai le puipuiga, gaʻo ma meaʻai. O le tuufaatasiga o le enzymatic o le sua atonu e eseese ma e faalagolago i le natura o le taumafataga.

Pepidases - o enzymes e talepeina ai aʻafiaga - ua natia i se faiga le aoga. O loʻo faʻagaoioia i totonu o le moli o le intestinal e se enzyme. enterocipaselea o se vaega o le sua oona. I lalo o le faatosinaga a le enterokinase e le o toe aoga le enzyme trypsinogen liliu i totonu Trypsin, chymotrypsinogen - i chemotripsy. O loʻo iai foʻi le vai pancreatic amylase ma o le ribonuclease lea e talepeina ai gaʻo gaʻo ma gaʻo nucleic, i le faasologa, ma lipasefaʻaauau e le talo ma faʻamavae ai gaʻo.

O le tulafono faatonutonu o le faʻasaʻolotoina o le vai inu o le suamalie e faia faʻatasi ma le auai o le popole ma le faʻaaogaina o fualaau. O le lagona malosi o loʻo faimalaga i le nerve vagoa i le pancreas e mafua ai le tuʻuina atu o sina tamaititi o le sua oona i enzymes.

Faatasi ai ma hormones e fai i le pancreas, o le sili ona lelei o le failautusi ma cholecystokinin. Latou te faaosofia le faʻasaʻoina o enzymes, faʻapea foi vai, bicarbonate ma isi ions (calcium, magnesium, zinc, sulfates, phosphates). E faʻatagaina le faʻaaogaina e hormones - somatostatiomas ma glucagopes, lea e faia i le gland lava ia.

A leai se meaʻai, o le faʻamalositino o le suasite juice e leai se aoga ma e tusa ma le 10-15% o lona maualuga maualuga. I le vaega neuro-reflex, i le vaaiga ma le sosogi o meaai, faʻapea ai ma le faʻafefe ma le foloina, o le eletise e oʻo atu i le 25%. O lenei vaevaega o le sua o le pani e mafua ona o le fiafia o le nerve vago. Pe a oʻo mai meaʻai i le manava, e faʻateleina le puleaina o iodine e ala i le gaioiga o le vagus nerve ma gastrin. I le isi vaega o le intestinal mulimuli, pe a ulufale atu le chyme i le duodenum, e oʻo atu le pulelaa i se maualuga maualuga. Apalai, lea e sau mai meaʻai mai le manava, e faʻasaʻo ai le bicarbonate (HCO3), faʻasaina e le pancreas ma le mucosa duodenal. Ona o lenei mea, o le pH o mea o loʻo i totonu o le manava e tulaʻi i se tulaga o loʻo galue malosi ai enzymes pancreatic (6.0-8.9).

O le pancreas foi na te faatinoina le gaioiga o le puleaina i totonu, lafoai hormones i totonu o le toto inisalini ma glucagon.

I le vaitaimi o le vavave, e aliali mai le pancreas i le vaiaso lona tolu i le tulaga o se mea e sili atu ona paʻu i totonu o le vai o loʻo i tafatafa ane o le manava (tagai i le Fig 11.2). Mulimuli ane, ua fusia faailoga tusi, ma o ia mea taitasi e faaiuina- ma exocrin elemene e atiina ae. I le masina lona tolu o le tuputupu aʻe o le prenatal, trinsinogen ma le lipase enzymes ua amata ona iloa i sela o le gland, amylase amata ona gaosia pe a uma ona fanau mai. O tamaʻi Endocrine e aliali mai i le gland muamua atu nai lo le exocrine, i le vaiaso lona fitu-vaiaso le glucagon e aliali i totonu o sela, ma le 12 inisalini i p-sel. O lenei amataga vave o elemene endocrin o loʻo faʻamatalaina e le manaʻomia mo le fomaʻi e fausia ai lana lava faiga mo le faatonutonuina o le metabolism o le carbohydrate, talu mai le taimi lea o le punavai autu o le malosi o le kulukose mai le tino o le tina e ala i le placenta.

I le pepe faatoa fananau mai, o le mamafa o le gland e 2-4 g; i le faaiuga o le tausaga muamua o le ola, ua faatelevave ona faateleina ona o le tuputupu ae o elemene exocrine ma oʻo atu i le 10-12 g. O lenei foi e nafa ma le faatelevaveina o le faasoasoaina o le manava. I masina muamua o le olaga, pe a oʻo ina le o gaosia le kulimi hydrochloric i totonu o le manava, o le gasegase e faia ona o le pulelasi a le pancreas.

O le gaioiga o le enzymes e talepeina ai le puipuiga i masina muamua o le olaga o se tamaititi, i se tulaga maualuga maualuga, lea e faʻaauau pea ona faʻatupulaia ma ausia le maualuga o le fa i le ono tausaga. I le aso lona tolu o le soifuaga o se tamaititi, o le gaioiga o le chymotrypsin ma trypsin o loʻo faʻaalia mai i le sua panry, o le lipase gaoioiga e vaivai pea. E oʻo i le vaiaso lona tolu, o le gaioiga a nei enzymes e faʻateleina. O le gaioiga o le amylase ma le lipase o le sua o le sua oona e faateleina i le faaiuga o le tausaga muamua o le olaga, lea e fesootaʻi ma le fesuiaiga o le tamaititi e 'ai meaʻai fefiloi. O le fausiaina o meaai e faateleina ai le tele o le pulelasi ma le gaoioiga o enzymes. Amylolytic ma le lipolytic gaoioiga oʻo atu i le maualuga o faʻatauaina i le ono i le iva tausaga o le olaga o se tamaitiiti. O se isi faʻaopoopoga o le pulelasi a nei enzymes e mafua ona o se faʻaopoopoga o le aofaiga o le faasee faalilolilo i se faʻasalaga faifaipea.

E leai se galuega faʻa-konekarate a le tamaititi i le gastrointestinal tract. Faʻafitauli i totonu o le lotoifale e tupu i le tali atu i le ita o le membrane mucous, ae o mea o loʻo i totonu o le iniseti e agai atu i le aus.

56. O le matafaioi o le ate ma le pancreas i le gaogao.

Totoina o le ate ma le talo

O le ate o loʻo i le pito i luga o le lua o le manava, o loʻo nofo i le atoaga o le hypochondrium sao ma o se vaega e pasi i le itu tauagavale. I luga o le pito i lalo o le matau saʻo o le ate o le samasama. le afu. A oʻo ina faʻafefiloi le 'auʻau o le cystic ma bile, e masani ona faʻaaogaina se auala masani, lea e tatalaina i le duodenum 12. E faia e le ate le tele o galuega taua i le tino:

auai i le tuufaatasia o le protein. E tuufaatasia le 100% plauma albumin, 70-90% alpha-globulins, ma le 50% beta-globulins. Ava fou amino i totonu o le ate.

Auai i le gaʻo gaʻo. Lipoproteins plasma lipoproteins, o le cholesterol o loʻo faʻapipiʻiina.

auai i le metabolism o le carbohydrate. O le ate o se mea e teu ai le glycogen.

auai i le totoina o le toto. I le tasi itu, o le tele o mea e faʻaaogaina ai faʻasolosolo o loʻo faʻapipiʻi iinei, ma i le isi, o syntogulants (siparin) o loʻo faʻapipiʻiina.

auai i tali le tali atu.

O le ate o se nofoaga o le toto.

auai i le metabolism of housekeepin. Ua faʻaumatia Erythrocytes, ua liliu le hemoglobin i le fale e le faʻaogaina, ua puʻeina e tagata o le vaʻaia, ma ua pasi atu i se fale tausi. I le tuufaatasiga o le talo, ua lilo i totonu o le inumaga ma i le faaiuga o le tescobillinogen feces - e maua ai le lanu o feces.

o gaioiga malosi o vit ua faia i totonu o le ate. A, D, K ma le ate ....

57. Faiga mo le faatonutonuina o meaʻai.

Faatonutonuina o le gaioiga gastric

Vailaʻau vaʻa (faʻasolosolo vaevaega o Niu Sila) faʻamalosia le vavao o le gasegase, faʻalauteleina le tele o pule faʻanofo. O filogia faʻamaoni e iai le faʻafeagai. O se mea e faʻaosofia ai le gaioiga gaosia o le hormone - gastrin, lea e faia i totonu o le manava.

O fualaau oona e aofia ai mea faʻalauiloa - histamine, faʻavae foi i le manava. O le gaioiga gastric e faʻaolaina foi e oloa o le faʻapalaina o le protétini lea ua gauai i totonu o le toto. Faʻalavelave faʻalelotoifale o le gastrointestinal tract (malosi) e taofia ai faasela, e pei o le secretin, neurotensin, somatostatin, enterogastron, serotin.

Le faagasologa o le tuueseeseina E vaevaeina le vine i ni vaega se tolu: - faʻalavelave faʻalavelave, - gastric, - o le intestinal.

Na faʻamautuina o meaʻai na maua mai i le gutu ma le pharynx e faʻaleleia ai le manava o galu. E le gata i lea, o se mea e le faʻaogaina. Faʻaf. o le arc e aofia ai tali faʻafofoga, nene maaleale. fiva o loʻo alu i le medulla oblongata, filosolo faʻaogalua, fiva nerve, vavao o le gastric glands.

Ae ui i lea, na maua e Pavlov suʻesuʻega i le fafagaina o mafaufauga o le galuega faalilolilo o le manava e mafai ona faaosofia e ala i foliga vaaia, manogi o meaai, ma meafale. Lenei samasama. O fualaau e taua o le manaia. E saunia le manava mo meaai.

2 vaega. Gastric vaega o le pulefaʻatonu.

O lenei laasaga e fesoʻotaʻi ma le taumafaina o meaʻai i totonu o le manava. Na faaalia e Kurtsin o le faʻaofiina o le paluni paʻu i totonu o le manava, sosoo ai ma le faʻamaunuʻuina, o loʻo taʻitaʻia ai i le pule a le gland. vai pe a uma le 5 minute O aʻafiaga i luga o le mucous membrane o le manava e faʻafefe ai le faufautua o lona puipui. O faailoga e ulufale i totonu o le fatugalemu o le tino, ma mai iina e ala i le fiva o le nerve vagoa i le gastric glands. E le mafai e le ita ona faʻaitiitia le manaʻo. Faʻatonuga i lenei laasaga e afua mai foi i fualaau faasaina. E mafai ona avea ma mea e gaosia i totonu o le manava lava ia, faapea foi ma mea o lo oi totonu o meaai. Ae maise lava, o lemoni o gasegase gase - gastrin, histamine, meaʻai meaʻai.

3 vaega. Laasaga o le inisinia o le pule.

Faʻasalaga o le vai e faʻaauau pea pe a uma ona aʻafia meaai i totonu o le togafiti. I totonu o le togafiti laiti, o mea faʻapalaina ua faʻafefiloi i totonu o le toto ma aafia ai le failautusi a le manava. Afai o le taumafa masani o loʻo i totonu o le manava mo 2-3 itula, ona faʻatautaia lea o le manava i le 5-6 itula.

Mataʻavale o le manava.

O musele malie o puipui o le manava e vave lava ma maua ai le f-ju ole manava. O se taunuuga, o meaʻai e fefiloi, o le gel e sili atu ona tumu. suamalie ma ulufale atu i le maʻi ulutala e 12. Hormones e faaosofia ai le gaioiga - gastrin, histamine, acetylcholine. Faʻataga - adrenaline, norepinephrine, enterogastron.

O mea taumafa o loʻo i totonu o le manava mo le 5-10 itula, e oʻo atu i le 10 itulaO le umi o le meaai e faalagolago ile ituaiga o meaai.

Faʻasolo atu le vai i totonu o le tootoo i le taimi lava e uma ona ulufale atu i le manava. Meaʻai e amata ona pasi i totonu o le manava pe a maeʻa ona faʻamago pe leai se vai. I lenei fomu, ua taʻua ai o le chyme. O le aveeseina atu i le duodenum 12 e tupu i vaega eseese, faafetai i le sphincter o le matagaluega a le pyloric o le manava. Pe a oʻo atu le manogi o mea taumafa i le pylorus, ona malolo ai lea o maso o le sphincter, o meaʻai e ulufale atu i le duodenum 12, i le mea o loʻo i ai le alalaupapa. O le fesuiaiga o meaai e tumau seia oo i le r-i i vaega muamua o le duodenum 12 e avea ma sela. A maeʻa lenei mea, o le masini o le sphincter o le konekarate ma le meaʻai e alu ese mai le manava seʻia oʻo ina oʻo i le p-th siosiomaga e faʻapitoa.

Gaioiga o le gaioiga laiti.

Ona o le faʻaitiitia o elemene musele o le puipui o le intestinal, o loʻo faʻatino ai faʻalavelave faʻalavelave. E mafua ai lenei mea i le faʻafefiloi o meaʻai o manu, faʻapea foʻi ma a latou gaioiga i totonu o le manava.

O faʻalavelave faʻafefe o le tauagafau ma le mea faʻapitoa. Kiso. o maso o loʻo faʻaalia i le masini, ma o le mamā ma le malosi o feteʻenaʻiga e faʻafefeteina. O le vaevaega faʻasolosolo e faʻaleleia ai le peristalsis, ma le agaalofa - faʻalavelave.

O le mea e afaina ai le igoa o le Humoa e faʻaleleia atili ai peristalsis e aofia ai: gastrin, histomine, prostaglandins, bile, mea oona o aano o manufasi, fualaʻau.

Faʻailoga faʻaanatura o le ate ma le pancreas

O le a le pancreas ma le ate?

O le pancreas o le lona lua pito sili lea o le totoga o le tino. O loʻo i tua o le manava, o loʻo i ai se foliga lautele. E pei o se exocrine gland, o le mea lilo o le vai pancreatic o loo i ai ni enzymes o loo eliina ai gaʻo, proteins ma gaʻo. E pei o le endocrine gland, o le hormones insulin, glucagon ma isi faʻamalo. 99% o le gland ua i ai se fale o lobed - o le exocrine lea o le gland. O le vaega o le endocrine e naʻo le 1% o le tele o le okeni, o loʻo i ai i le siʻu o le gland i foliga o tamaʻitaʻi o Langerhans.

O le ate o le tino sili ona tele. O loʻo i ai i le taumatau o le hypochondrium, o loʻo i ai se fausaga o lobed. I lalo o le ate o le otaota o le gall, lea o faleoloa meaʻai e gaosia i le ate. I tua o le gallbladder o faitotoa o le ate. E ala mai ia i latou, o le faitotoa e ulu i totonu o le ate, ave ai le toto mai le manava, manava ma toto, o le maʻi o le hepatic lea e fafaga ai le ate lava ia, neura. O vailaʻau o le Lymphatic ma le masani o le hepatic masani e alu ese mai le ate. O le gasegase mai le gallbladder e tafe atu i totonu. O le mea e mafua ai le mulilua masani, faatasi ai ma le au o le pancreatic gland, e tatalaina i le duodenum.

Pancreas ma ate - glands, o le a le faasee?

Faʻalagolago i le mea e faalēaogāina ai e le gland lana pule faʻanofo, o laʻau o fafo, faʻatautaia i totonu ma fefiloi ua iloga.

  • O le timuga o le endocrine e maua ai hormones lea e ulu saʻo i totonu o le toto. O nei laufanua e aofia ai le: pituitary, thyroid, parathyroid, grenades,
  • O le pito i lalo o le paʻu e maua mai ai mea maʻoti o loʻo natia i luga o le paʻu poʻo totonu o soʻo se vaega o le tino, ona fafo atu ai lea. O nei afu, vevela, lacrimal, salivary, mammary glands.
  • Glands o le elekene fefiloi e maua ai hormones ma mea e natia mai le tino. Latou te aofia ai le pancreas, faʻavalea o feusuaiga.

E tusa ai ma le upega tafaʻilagi, o le ate o le gland of secretional external, ae ui i lea, i totonu o suʻesuʻega faasaienisi, o le fesili: "O le gaʻo o le gland, o le a le mea e faasee ai?", E maua ai se tali mautinoa - "Mixed", ona o nisi o hormones o loʻo faʻapipiʻiina i lenei totoga.

Le gaioiga o le ate ma le paʻu

O nei totoga e lua ua taʻua o le mea e ola ai. O le matafaioi o le ate ma le pancreas i le gaʻoina o le gaʻoina o gaʻo. O le pancreas, e aunoa ma le auai o le ate, eli ai gaʻo ma gaʻo. Ae o galuega o le ate ma le pancreas e matuā eseese lava, o nisi o ia mea e leai se auala e fesootaʻi ma le faʻapalaina o meaai.

Gaioiga o le gaosi:

  1. Hormonal O loʻo faʻapipiʻiina ai nisi o hormones - o se mea e tupu ai le insulin, thrombopoietin, angiotensin ma isi.
  2. Faʻapipiʻi. E oʻo i le 0.6 l o le toto o loʻo teuina i totonu o le ate.
  3. Hematopoietic. O le ate i le taimi o le atinaʻe o intrauterine o se totoga o le hematopoiesis.
  4. Faʻafiafiaga. E faʻamalo le bile, lea e saunia ai gaʻo mo le faʻaogaina o otaota - faʻamaloloina ai i latou, ma e iai foʻi sona aʻafiaga.
  5. Pupuni. O vailaau matautia e masani ona ulu atu i le tino o le tagata: fualaau faasaina, vali, vailaau e tineia ai manu faalafua, togafiti o le microflora metabolism o gaosia i totonu o le manava. O le toto e tafe mai le iniseti ma e aofia ai mea vevela e le alu tonu i le fatu, ona salalau ai lea i le tino atoa, ae ulu atu i totonu o le faitotoa i totonu o le ate. Soo se tolu o le toto o se tagata e pasi atu i lenei okeni i minute uma.

I totonu o le ate, o le tuueseeseina o mea mai fafo ma mea oona ua i ai i totonu. O le lamatiaga o ia ituaiga o mea latou te tali atu i le puipuiga ma lipids o sela, faʻalavelaveina o latou fausaga. O se taunuuga, o ia ituaiga o palatini ma lipids, ma soʻo sela, ma masini ma totoga, latou te le faataunuuina a latou galuega.

O le faʻagasologa o le faagasologa e lua vaega:

  1. Faʻaliliuina o vailaʻau oona e le mafai ona faʻaaogaina vai e faʻaaogaina vai,
  2. O le fesoʻotaʻiga o vailaʻau faʻasaina na mafai ona maua mai i le glucuronic poʻo le sulfuric acid, le glutathione ma le faʻavaeina o mea e leai ni vailaʻau e faʻamalosi mai le tino.

Galuega faʻasolosolo o le ate

O lenei totoga i totonu e aofia i le metabolism o protein, gaʻo ma gaʻo.

  • Carbohydrate metabolism. Tuuina atu le kulukose toto tumau. A maeʻa se taumafataga, pe a oʻo le tele o le kulukose i totonu o le toto, o lona sapalai i le foliga o le glycogen e faia i le ate ma maso. I le va o taumafataga, e maua ai e le tino le kulūkose ona o le suavai o le glycogen.
  • Puipuiga o le gaʻo. O amino acids na faatoa ulufale mai i le tino mai le pulupulu e auina atu i le faitotoa vein i le ate. O iinei, o palatini faʻamalosi (prothrombin, fibrinogen), ma le plasma toto (o albumin uma, α- ma β-globulins) e fausia mai amino acids. O mea nei, o amino acids e aofia ai le faʻamaʻi ma le toe faʻafoʻiina o aʻafiaga e manaʻomia mo le fesuiaʻiga o amino, vailaʻau o le kulukose ma tino o le ketone mai amino. O fualaau leaga o le gaosiga o le protein, e masani lava o le ammonia, lea e liua i le urea, e tuuʻesea i le ate.
  • Gaʻo gaʻo. A uma ona 'ai, gaʻo ma phospholipids e faʻapipiʻi i le ate mai gaʻo gaʻo mai le intestine, o le vaega o gaʻo gaʻo e faʻamautuina i le fausiaina o tino o le ketone ma le faʻatuina o le malosi. I le va o taumafataga, gaʻo susu o loʻo i totonu o le ate mai le tino o manu, lea latou te maua ai le β-oxidation ma le faʻamalolo o le malosi. I totonu o le ate, ¾ o cholesterol uma i totonu o le tino ua faʻapipiʻiina. E naʻo le ¼ o lea mea e sau ma meaai.

Pancreatic function

O le a le pancreas ua maeʻa ona iloiloina, o le taimi nei ia iloa po oa galuega o loʻo ia faia?

  1. Totogi O elemene pancreatic e siakiina uma vaega o mea taumafa - meaola nucleic, gaʻo, proteins, gaʻo.
  2. Hormonal E faʻamaonia e le pancreas nisi o homoni, e aofia ai insulin ma glucagon.

O le a le gaʻoina?

O lo tatou tino e aofia ai le toeitiiti 40 miliona tone. Mo le ola o latou taʻitoʻatasi e manaʻomia le malosi. O loʻo mole pelesi, o mea fou fou e manaʻomia mea faufale. O le punavai o le malosi ma mea fau fale o meaai ia. E ulu atu i totonu o le vaega o meaʻai, o le vaeluaga (digested) i mole molelaʻau taʻitasi, lea e toso i le toto i totonu o le manava ma salalau i le tino, i potu taitasi.

Totoina o otaota, o lona uiga, o le vaevaeina o mea taumafa faigata - palatini, gaʻo ma gaʻo gaʻo, i meaola laiti (amino acids), sili atu gaʻo gaʻo ma glucose, faasolosolo i lalo o le gaioiga o enzymes. O loʻo maua i le suamalie o suamalie - susu, gastric, pancreatic ma juice intestinal.

E amata ona faʻamalo faʻamaʻavaʻavaʻavaʻavaʻa i le oral vevela, o aʻafiaga amata amata ona faʻafefeteina i totonu o le manava. Ae o le tele o le faʻaleagaina o gaʻo, gaʻo, ma faʻaleagaga uma o lipids e tupu i le tootoo laiti i lalo o le malosi o le pancreatic ma le intestinal enzymes.

E le o faʻaaogaina ni vaega o meaai.

O le matafaioi a le pancreas i le protein digestion

Puipuia, poʻo meaʻai polypeptides, amata ona malepe i le manava i lalo o le gaioiga o le enzyme trypsin i oligopeptides, lea e ulu atu i le iniseti laitiiti. O nei, o le oligopeptides e aafia i le palacreatic juice enzymes - elastase, chymotrypsin, trypsin, carboxypeptidase A ma le B. O le taunuuga o la latou galuega soofaatasi o le malepe o oligopeptides i di- ma tripeptides.

Ua maeʻa le lomiina o otaota i palatini o le inisalini, i lalo o le faatosinaga o ni paʻu pupuu o di- ma tripeptides ua paʻu i totonu o mea amino taitasi, lea e itiiti lava e mafai ona ulu ai le membrane mucous ma le intestine ona ulufale lea i le toto.

O le matafaioi a le pancreas i le gaosia o meaʻai

O gaʻo paluga o Polysaccharide e amata ona faʻamalo i totonu o le oral vevela i lalo o le gaioiga o le enzyme a-amylase salivali ma le fausiaina o ni vaega lapoa - dextrins. I le tootoo laitiiti, dextrins, i lalo o le faatosinaga o le enzyme pancreatic, o le a-amylase pancreatic, ua paʻu i lalo i le le mautonu, maltose ma le atomaltose. O nei feteenaʻiga, e pei foi o na mea na sau mai meaʻai - suauu ma lactose, malepe i lalo o le aafiaga o le suamalie o le inisalini i monosaccharides - glucose, fructose ma le galactose, ma sili atu glucose ua faia nai lo isi mea. Monosaccharides ua faʻaaogaina i totonu o siama o le iniseti, ona ulufale ai lea i le toto ma o loʻo tauaveina i le tino atoa.

O le matafaioi a le pancreas ma le ate i le gaʻoina o gaʻo

Fats, poʻo triacylglycerols, e amata ona faʻataʻoto i se tagata matua i totonu o le manava (i totonu o tamaiti i le ooto). O le vaevaeina o gaʻo ei ai le mea e tasi: e le mafai ona faʻaaogaina i totonu o le siosiomaga o le gaʻo, o le mea lea, e aoina i ni mataua lapopoa. E faʻafefea ona tatou fufuluina ipu ma faʻapipiʻi ai le mafiafia o le gaʻo? Matou te faʻaaogaina mea leaga. Latou fufuluina le gaʻo, aua o loʻo i ai ni mea e gaogao e faʻaumatia ai se vaega o gaʻo i tamai mataua, faigofie ona fufuluina i le vai. O le gaioiga o mea o lo o gaosia i le iniseti e faia i le pulu na gaosia e le ate.

O le pata e faʻamaloloina ai gaʻo - faʻasua i luga lapopoa o le gaʻo i totonu o meaola taʻitasi e mafai ona faʻaalia i le pancreatic enzyme, lipase pancreatic. O le mea lea, o galuega o le ate ma le pancreas i le taimi o le lomiina o le lipid ua faia faʻatasi: sauniuniga (emulsification) - vaeluaina.

I le taimi o le vaevaeina o triacylglycerols, ua fausia ai monoacylglycerols ma gaʻo gaʻo mama. Latou te faia ni micelles fefiloi, lea e aofia ai le cholesterol, vitamini gaʻo ma le suamalie. O le micelles e faʻapipiʻi i totonu o siama o le intestinal ma oʻo loa i le toto.

Pomreatic hormone function

I le pancreas, o loʻo iai ni hormones - insulin ma glucagon, lea e mautinoa ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, faapea foi le lipocaine ma isi.

Glucose e taʻavale tele i le tino. O le kulukose e tatau mo siaki uma, ona o le tali o lona suiga e mafua ai le faʻatupulaia o le malosi, e aunoa ma se mea e le mafai ai ona ola le ola.

O le a le mea e faʻaaogaina? Glucose mai le toto i totonu o siama e ulu atu ma le auai o polotini faapitoa taulaʻau o ituaiga. O se tasi o ia meaola e ave le glucose mai le toto i siama o musika ma tino oona. O nei palatini e galue naʻo le auai o le homone o le pancreas - inisalini. O suauu e na o le glucose e ulufale mai ai ma le auai o le inisalini e taua o le insulin-faalagolago.

O le a le hormone e faʻamautuina le pancreas pe a uma ona 'ai? A maeʻa ona 'ai, e faʻamalo le inisalini, lea e faʻaosofia ai tali e mafua ai ona paʻu i le maualuga ole kulukose o le toto:

  • le liua o le kulukose i totonu o se mea e teu ai carbohydrate - glycogen,
  • glucose suiga e tutupu i le faʻamalolo o le malosi - glycolysis reactions,
  • o le liua o le kulukose i gaʻo gaʻo ma gaʻo o mea e teu ai le malosi.

I le le lava o le inisalini, maua ai le maʻisuka, faʻatasi ai ma maʻi le gasegase o gaʻo, gaʻo ma pulu.

O le a le hormone e faʻamautuina e le pancreas i le taimi o le anapogi? 6 itula ina ua uma ona 'ai, ua maeʻa le gaogao ma le inu o meaʻai uma. O toto o kulukose toto e amata ona paʻu. Ua oʻo i le taimi e faʻaaogā ai vailaau faʻasaina - glycogen ma gaʻo. O lo latou faʻamalosia e mafua mai i le hormone o le pancreas - glucagon. O lona gaosiga e amata i se mataua o le kulukose toto, o lana galuega o le faateleina lea o lenei maualuga. Glucagon e faʻamalosia ai tali:

  • liua o le glycogen i le kulukose,
  • le liua o amino acids, lactic acid ma glycerol i le kulukose,
  • gaʻo gaʻo.

O le galuega soofaatasi o le insulin ma le glucagon e mautinoa ai le faasaoina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i se tulaga tumau.

O le a le pancreatitis ma le auala e togafitia ai?

I faʻamaʻi o le ate ma le pancreas, o le gaogao o mea taumafa ua faʻavaivaia. O le faʻalavelave masani o faʻamaʻi pipisi o le pancreatitis. O le maʻi e tupu i le tulaga o le taofiofia o le pipisi pancreatic. Enzymes e gaosia i le uʻamea ma gafatia e siakiina aʻafiaga, gaʻo ma gaʻo gaʻo e le ulu i totonu o le manava. E mafua ai le mea moni e faapea:

  • o le a amata ona eli le okeni, ma eo mai faatasi ai ma tiga ogaoga o le manava,
  • o meaai e le faʻapalapalaina, e tau atu ai i fale le mautonu ma le mamafa o le mamafa.

Latou te togafitia pancreatitis ma fualaau faasaina e taofia ai le gaosia o enzymes e le gland. O meaʻai talafeagai mo pancreatic pancreatitis e taua tele. I le amataga o togafitiga, mo nai aso, e tatau ona latou faatonuina le anapogi atoa. O le tulafono autu o mea taumafa mo pancreatic pancreatitis o le filifili lea o meaai ma se taumafataga o meaai e le faaosofia ai le gaosia o enzymes e le gland. Mo lenei mea, o se vaega vaevaeina o meaai mafanafana o loʻo faʻamatalaina i ni vaega laiti. O lapisi e muamua lava filifilia carbohydrate, i le faila-vai. Ma, a o faasolosolo pea le tiga, o le a faʻalauteleina le taumafa, e aofia ai meaʻai gaʻo. E iloa o le pancreas, i lalo o fautuaga uma, ua toe faʻafoisia atoatoa i le tasi le tausaga talu ona amata togafitiga.

O galuega a le ate ma le pancreas i le tino e eseese. O nei totoga e lua e taua tele i le gaʻoina o meaai, aua latou te tuʻuina atu le gaʻoina o palatini, gaʻo ma gaʻo i mea taumafa.

Le fausaga ma le galuega ole ate

I fafo, o le ate ua ufiufi i se pulou. O le gallbladder i le ituaiga o se taga ma se voluma e 40-70 ml o loʻo i totonu o le loloto o le pito i lalo ole ate. O lona gaʻo e fusia faatasi ma le pele lautele o le ate.

Meatusi mea e aofia ai lobili, lea e aofia ai i le ate o le ate - hepatocytes i ai se foliga polygonal. Latou te faʻaauau pea le faguina o talo, aoina mai i luga o vailaʻau eletise, faʻafeiloaʻi i se tasi o mea masani. E tatalaina i le duodenum, lea e ulufale atu i ai le talo. A o faagasolo le aso, e vaevaeina ile 500-1200 ml.

O lenei mea faalilolilo ua faia i totonu ole soso ole ate ma e tafe sao atu i totonu o le iniseti (piapatai) poo totonu ole gallbladder, pe a faaputuputu ai (cystic bile). Mai iina, o le talo e ulufale atu i le manava pe a manaomia, e fuafua i le i ai ma le tuufaatasiga o meaʻai na ave. Afai e le tupu mai le otaota, e aoina le talo i le vevela. O iinei e faʻamoemoeina ona o le faʻafefeina o le sua mai le vai, o le a sili atu le mataʻituina ma le mamafa pe a faatusatusa i le ate.

O le pulu o loʻo i ai le meatotino o le faʻaleleia o enzymes digestive o le inumaga, faʻapea foʻi ma le faʻafefeina o gaʻo ma, faʻapena, faʻapupulaina le pito i luga o le fegalegaleaiga o enzymes (lipases) ma gaʻo, faʻamalosia ai le malepelepe.E i ai le aafiaga leaga o le kulini i meaola ninii, e puipuia ai le toe gaosia.

O le tuufaatasiga o le talo e aofia ai: vai, meaola suamalie, talole pigments, cholesterol, gaʻo, suauu inorgani, faapea foi ma enzymes (tele phosphatases).

I le faaopoopo atu i le auai o le ate i le gaogaina, o le metabolism o carbohydrates, proteins, gaʻo, vitamini, o loʻo i ai galuega faʻavae e puipuia ma faʻamaonia. I totonu o le ate ua faʻasalaina:

  • Toxine o le inisinia (phenols),
  • gaosiga o le palatini fua,
  • ava malosi
  • urea ole synthesized
  • monosaccharides ua liua i glycogen,
  • monosaccharides ua faia mai le glycogen.

I le faʻaopoopoga, o le ate o loʻo faʻatinoina se galuega faʻapitoa. I le talo, o meaʻai gasegase e pei ole uric acid, Urea, cholesterol, faʻapea foi ma le hormone thyroid - o lou thyroxine ua faʻateleina.

I le taimi o le atinaʻe o le atinaʻe, o le ate o loʻo galue o se okeni o le hematopoietic. Ua iloa nei e toetoe lava o tototini uma o le plasma toto o loʻo faʻapipiʻiina i le ate - albumin, globulin, fibrinogen, prothrombin, ma le tele o enzymes.

I totonu o lenei gland ei ai le fesuiaiga o le cholesterol ma vitamini, e mafai ona iloa mai lenei mea o le ate o se vaega autu o le "fale gaosi" o le tino ma e manaomia ona togafitia lelei. E le gata i lea, o ona siama e matua nofouta i le ava malosi.

O le fausaga ma le galuega a le pancreas

O le pancreas o loʻo i tua o le manava, lea na maua ai lona igoa, i le paʻu o le duodenum. O le umi e 12-15 cm. E aofia ai le ulu, tino ma le siʻu. O loʻo ufiufi i le pito sili ona matagofie ma ua i ai se fausaga paʻu. Lobules e aofia ai sela maso, lea e faʻapipiʻi ai le tele o enzymes digestive.

O lenei gland e lua ituaiga o faʻamalositino - fafo ma totonu. O le galuega o le exocrine o lenei gland o le mea moni lea e maua mai ai le sua pancreatic, lea e aofia ai enzymes digestive taua tele lea e ulufale atu i le duodenum: trypsin, chymotrypsin, lipase, amylase, maltase, lactase, ma isi.

O le mea moni, o le gland o le "ua tumu" i enzymes. O le mea lea, o le taofiga o lo latou tufatufaina atu i le tulaga o le faaleagaina o lenei okeni e o faatasi ma le gaogao o le tagata lava ia mo le tele o itula.

O le pancreatic juice e le lanu, manino, ei ai le tali alkaline. E masani lava, e tafe atu i totonu o tamai laʻau, lea e fesootaʻi i le autafa autu o le gland, lea e tatala i le duodenum i tafatafa o pe faʻatasi ma le pule masani.

Tuua Lau Faamatalaga