Laasaga o le tauiviga

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

O TATOU FESOASOANI RECOMMEND!

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le maʻisuka ua sili ona taatele o togafitiga faʻamaʻi i le tagata. O lenei faʻamaʻi e tupu ona o le faaletonu o le hormone pancreatic.

Mo togafitiga o togafitiga, o vailaau faapitoa e faʻaaogaina e fesoasoani e faʻamautu ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Ae o loʻo i ai tulaga e le maua ai le malosi o le togafitiga.

I lenei tulaga, ua maua ai le maʻisuka faʻateleina (o le tele o le sese o le gasegase o le maʻisuka). O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e matua matautia lava. Faatasi ai ma togafitiga le lelei, e oo lava i le oti e mafai.

Mafuaaga mo le atiina ae o togafitiga

O le toʻatele o tagata ua faʻalogo e uiga i le maʻisuka faʻamaʻiina - o le a le iunite e mafai ona fausiaina lenei mea. Afai e te talitonu o tusi i luga o le anatomy, o le tulaga lea e le mafai ai ona fetuunai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

I se faaupuga faigofie, o le maʻisuka i le laasaga o le tauvaga o se maʻi lea e le galue ai insulin poo fualaau e faʻavasegaina ai le maualuga o le suka. Aisea e atiina ae ai togafitiga? I le avea ai o se tulafono, o le faʻateleina o le maʻisuka e amataina ona o se meaʻai. Afai e faʻaumatia e se tagata le tele o vailaʻau gaʻo, o le inisalini ma isi vailaʻau e le toe mafai ona faʻamautuina le kulūkose.

E maua foʻi le maʻisuka faʻatoʻa mafai ona tupu ona o:

  1. Auala le saʻo togafitiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o se tagata na faʻamaonia le maualalo o fua o ni fualaau faʻamalosi, ona le mafai lea ona aloese mai le atinaʻeina o taupulepulega. E le gata i lea, o togafitiga e mafai ona alualu i luma ona o le faalavelaveina o togafitiga fualaau faasaina.
  2. Le faʻaaogaina o meaʻai. Faʻaopoopoga e mafai ona galue naʻo mo faʻamoemoega o ausilali. O vailaʻau i totonu o latou fatuga e naʻo le faʻaaloalo e afaina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Ina ia faʻamautu le suka, na o vailaʻau e tatau ona faʻaaogaina.
  3. Le faʻaaogaina o vailaʻau masani nai lo fualaau faasaina.
  4. Le i ai o faʻamaʻi pipisi. O le maʻisuka faʻateleina o le maʻisuka e mafai ona avea ma taunuuga o nisi faʻamaʻi e oʻo mai faatasi ma se faʻaitiitia o le puipuiga ma le faʻamaʻavaina o le tino.

E taua le matauina o le faʻateleina o le maʻisuka e mafai ona tupu e oʻo lava i se taunuuga o le mafaufau o le mafaufau poʻo le faʻavaivai faifai pea.

Faailoga o le maʻisuka faʻamaʻi

E faʻapefea ona faʻatulagaina le ituaiga 2 faʻamalosi poʻo le ituaiga 1 maʻisuka? O le iloa o le faʻamaʻi e faigofie lava. I le toetoe 90% o mataupu, o le gasegase o fiainu.

E sau faatasi ma le gutu malulu. O le tagata gasegase e mafai ona inu i le 2-3 lita o le vai, ae o le fia inu e le faʻaitiitia. I le aluga o taimi, o lenei faailoga o le falemaʻi e mafai ona faʻatuputeleina, poʻo le isi itu - ia faʻaitiitia.

E le gata i lea, faatasi ai ma le maʻisuka i le tulaga o le taupulepulega, o faailoga nei e aliali mai:

  • Faʻataʻitaʻi le urination. E manaʻomia foʻi se mea e manaʻomia ai le malosi. E i ai tulaga e tasi i totonu o le itula e sili atu i le 2-3 tagata o loʻo maʻi e faʻasolo. E masani lava, o lenei uiga e tupu ona o le faateleina o le faʻaaogaina o le vai.
  • Tingling or numbness of fingerprints. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, faatasi ai ma le taufaasese o le maʻisuka, e aafia ai vaʻa laiti.
  • Paʻu o le tino paʻu. Faʻateleina le kulukose toto, e faʻaleleia.

Faʻateleina le maualuga o le suka o le toto, o le mamafa o nei faʻamatalaga faʻapitoa e maualuga tele. Ae o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo i ai i le tulaga o le taupulepulega, o faʻamaoniga pito i luga e le faʻailoaina.

E le gata i lea, o loʻo i ai i le taimi o le faʻaleagaina soʻo se faʻamaoniga o le maʻisuka ua maeʻa atoa.

O le mafuaʻaga lena e masani ai ona tuai tele ona iloa le togafitiga.

E faʻafefea ona atiaʻe le maʻi o le ischemic abdominal ma faʻafefea ona togafitia

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

Inisinia o le ischemic abdominal o se togafiti e fesootaʻi ma le tapunia o vaʻa toto o le aorta abdominal. Ona o lenei mea, ua amata ai ona aʻafia le toto o le okesene, ona o le toto e le toe tafe atu ia i latou. O le tiga o le tino e mafua mai i lenei maʻi e tatau ona mataala ai tagata taʻitoʻatasi, ona o le le lava o taimi e mafai ona fesoasoani i le atinaʻeina o maʻi tuga.

E faapefea ona atiaʻe le maʻi?

O le taimi lava e le o taʻua ai lenei maʻi: tosama abdominal, ma le tonsillitis abdominal, ma le faʻaleagaina faifaipea o le toto o le visceral toto. O le faʻaalia o lenei faʻamaʻi e tele lava ina faʻamalosia e ala i le faʻaleagaina ma le faʻavaivaia o le toto (o lenei faʻafitauli i vailaʻau faʻapitoa ua maua ai le igoa "fanua iloga o le toto").

I le taimi muamua, o lenei faʻamaʻi e le faʻaalia i soo se auala. O le tulaga lea e taʻua o le microsymptomatics. O nisi taimi e lagona ai e le tagata maʻi se tamai malaise, lea e foliga mai o se gasegase o gastritis poo duodenitis. O le mea lea, e le o taimi uma e togafitia ai e gasegase fesoasoani mai fomaʻi O gastritis ma isi faʻamaʻi o le gastrointestinal tract e masani tele i le toʻatele, ma ua sili atu ma le tasi ona latou iloa i latou.

O le isi laasaga e taua o le tulaga o le faʻasologa. E leai ni faʻamatalaga faapitoa o le faʻamaʻi i lenei taimi. Tagata maʻi, 'ave mea taumafa i ni vaega laiti ina ia le mamafa ai le manava, faʻafefe o latou tulaga. I le laasaga o le taupulepulega, o le fale o le falemaʻi e sili ona faʻailoa.

O loʻo i ai se lisi o faʻamaʻi o mafuaʻaga o le maʻi o le ischemic abdominal.

O faʻamaʻi ma tulaga faʻaleagaina, e pei ole:

  1. O le thrombosis o le uluaʻi vevela.
  2. Lotoina o toto toto.
  3. O ni manuaga se tele pe a faaleagaina le eria o le manava.
  4. Tuʻu i lalo o laʻau visceral mai le toto.

Afai e maʻi le tagata maʻi mai le tafe o le toto i lalo ifo o laʻau, o le a ia faia se taotoga. A maeʻa le taotoga e toe faʻafoʻi le toto i vae o loʻo i ai se maʻi gaoi, o lona uiga, le toe tuusaʻo le saʻo o le toto. O lenei mea e ono faʻaleagaina ai le tulaga o le atinaʻe.

O le faʻateleina o le maʻi faʻatasi ma le tupu mai o lenei maʻi o tiga. Faʻatasi ai ma se faitioga, muamua lava, o gasegase e alu i le fomaʻi. E masani lava, o le tiga e amata pe a uma ona ave e se tagata ni meaai, i totonu o ni nai minute. Ae muamua, o le maʻi ua i ai se lagona o le vaivai i totonu o le manava. O lenei faailoga e faapitoa lava le faalauiloaina pe a uma se taumafataga manaia, pe a taumafa se tagata.

O le tiga e faasolosolo malie lava, e faʻalavelave ai le tagata ma soʻo se gaioiga, ma oʻo lava i le malologa. O nisi taimi e mafai ona o faatasi le tiga ma le vomiting.

O le mea lea, o le tiga e foliga mai 20-40 minute pe a uma ona 'ai (fuafua i le mea o loʻo faʻatuina). E masani lava o ia e malosi, faʻamalosi. O loʻo taumafai se tagata e suʻe le tulaga o le tino lea e le matua malosi ai lenei tiga. O le tele o taimi o lenei tulaga o loʻo taʻoto i lona itu i le tulaga o le vavao (faʻaputu lima).

Aisea e tupu ai le tiga? O le mafuaʻaga vave mo lenei mea o le vailaʻau tele: vavalalata o le lumen poʻo le faʻapipiʻi atoatoa, lea e mafua ai le le lelei o le galuega poʻo le atrophy o le tino (poʻo le okeni). O le mea lea, i lena vaega o le vaʻa o meaʻai (pe a faʻatautaia tonu le atemeti), o le a le faʻaaogaina i lalo o le faʻasolosolo faʻasolosolo faʻasolosolo masini, latou te faʻaleagaina ai le aʻa o le namu e pasia i totonu o le okeni. Afai e le taofia lenei faagasologa, o le a taʻitaʻia ai i taimi uma se lamatiaga i le ola o le tagata.

Ata faʻaleleia

O le maʻi tigaina o le ischmia ole maʻi e iai uiga nei:

  • tiga i le manava,
  • faʻaleagaina le manava,
  • paleni mamafa.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le mamafa o nei faailoga ua faateleina.

E faʻafefea ona amio le inumaga? I le taimi o le maʻi, ua faʻalavelaveina lana galuega. O lenei mea e faʻaalia i le taʻavale vaivai, o loʻo i ai se manogi manogi, faʻapea foʻi ma le faʻamalosi. E masani lava, a maeʻa ona 'ai, o loʻo i ai se tagata e naunau e faʻasolosolo, ma ua tumu le fecesi i meaʻai ma le kulupu e leʻi faʻaaogaina. O le tulaga faʻaleagaina ole iniseti e oʻo ile 3 vaega.

I le taimi muamua (gasegase oona) e tupu:

  • faʻaleleia le motumotu o le tino,
  • afaina le afaina
  • faʻaaogaina eleʻele eletise.

Ma le mea mulimuli, o le lona tolu o vaega (siama mulimuli ane o le tootoo laiti) o loʻo faʻaalia i le mea moni e faapea:

  1. E faʻamafanafana le fatu ma le necrosis.
  2. O lenei mea e mafua ai le vavaeeseina o le inumaga ma le peritonitis (o le faʻasalaga o le mesenteric).

Afai o le tagata gasegase e 2 aliali ua afaina - Celiac ma le mesenteric maualuga, ona amata vave loa lea ona leiloa le mamafa. E mafua ona o le mea moni e le manaʻo o ia e 'ai meaai, fefe e lagona le tiga pe a mavae. E le gata i lea, ona o le manava masani, o le tino ua faʻamalūina, ma e aafia ai le mamafa o le tagata.

Faʻamatalaga ma togafitiga

A maeʻa ona faʻaalia muamua faʻamatalaga moni o le maʻi, e tatau ona e alu i le tagata gastroenterologist mo se taimi atofaina. A maeʻa ona suʻe le tagata maʻi ma faʻatalanoaina o ia, ona maua lea o le tele o metotia. O nisi o suʻega - o le suega a Mickelson ma le faʻamalositinoina o meaʻai - fesoasoani e faʻamaonia lelei lenei faʻamaʻi.

E tatau lea mea ina ia faʻaosoosoina se faʻamaʻi tiga ma le fesoasoani o se taumafa:

  1. I le taimi o le suʻega muamua, o le tagata inu e inu 1 lita o susu. Afai o le tiga e tupu i le taimi lea, ona foliga mai lea o le siama o le tino. O lea ituaiga suʻega e faʻaaogaina i le siama o maʻi o le manava ma maʻi maʻi leʻo.
  2. O le isi suʻega o le mea lea e taua o le faʻamalosia o le fafagaina poʻo le faʻamalosia o le suʻeina o meaʻai O le tagata maʻi e ofoina atu e ai meaai maualuga-kalori (e oʻo i le 5000 Kcal). O faʻamaoniga uma lava o le siama ina ua uma ona 'ai e tatau ona faʻaalia.

E faaopoopo i nei faʻataʻitaʻiga, ei ai foi le nitroglycerin. O le tagata gasegase i le taimi o se osofaʻiga o le tiga ua ofoina atu e inu ai le nitroglycerin ma matau le tali. I le tulaga o le faʻaitiitia o le tiga i totonu o le 20 minute, ia faʻapea loa o le suʻega e lelei.

O suʻesuʻega mulimuli e fesoasoani e fuafua ai le faʻamaʻi:

  1. Fibrogastroscopy (suʻega o totoga i totonu).
  2. Colonoscopy (suʻeina le tikeri o le faaleagaina i totonu o puipui o le ogaoga tele).

Fomaʻi, i se faʻaopoopoga, suʻesuʻe iʻuga o se suʻega toto e fuafua ai le natura o lona faʻatonuga.

  • iuga o se suʻesuʻega o le toto ma le urine,
  • auiliiliga o le puleaina o le manava,
  • suʻesuʻega o enzymes e maua mai i le pancreas.

Auala togafitiga faasao e aofia ai:

  • se taumafa faapitoa
  • o se meaai malosi
  • vailaʻau vasodilator
  • enzymes
  • antioxidants (antioxidants).

Ina ia sili atu le lelei o le fomaʻi, e le tatau ona tolopo le asiasiga i le fomaʻi. A oʻo mai uluaʻi faailoga, faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa.

Aafiaga gasegase ma le tumau o le maʻisuka faʻateleina

O le maʻisuka e leai se aʻafiaga o se tulaga matautia lea e mafai ona afaina ai le soifua maloloina. E masani lava, o lenei fomaʻi e mafua mai i le solia o le olaga, sese i meaʻai, poʻo le le lava o togafitiga talafeagai.

O le mea lea, e taua tele le faʻafesoʻotaʻi o se fomaʻi i se taimi vave lava ma mafai ai ona mulimulitai i ana tofiga.

Le natura o togafitiga

E toʻatele tagata e fiafia i le fesili: maʻisuka faʻamaʻi - o le a lea? Faatasi ai ma lenei ituaiga o le faamai, e le faaititia le maualuga o le suka i fualaau oona, lea e mafua ai ni faafitauli matautia.

Ina ia pulea le aoga o togafitiga o le maʻisuka, e iloa ai e endocrinologists ni vaega o togafitiga:

  1. Totogi - o faʻamau uma e latalata i mea masani. E le o fia inu se tagata, faʻalauteleina le urination, poʻo le mago i totonu o le vaʻa tautala.
  2. Taumafaiga - i le taimi nei o loʻo faʻateleina le faʻalauteleina o meaʻai suka.
  3. Taumafaiga - e faʻaalia i le faʻaateleina o le faateleina o le toto suka. I lenei laasaga, o le taufaʻamataʻu o le atiaʻe o aʻafiaga matautia e maualuga. E fesootaʻi atu i togafitiga le talafeagai. O le tele lava o taimi, o le tulaga o le taufaasese o loʻo matauina i le maʻisuka ituaiga 1. Ae peitai, o le ituaiga lona lua o togafitiga e matua matautia lava.

Ina ia malamalama po o le a le maʻisuka faʻateleina, e tatau ona e suʻesuʻeina mafuaʻaga o lona tupu. O le tele o taimi, o lenei tulaga e mafua ona o le taumafa.

E le gata i lea, o le taufaasese o le maʻisuka o se taunuuga o na mea:

  • Le sese togafitiga. O le mafuaʻaga o faʻafitauli atonu o le faʻaaogaina o ni fua o fualaau oona. E le gata i lea, o le fomaʻi masani e masani ona avea ma taunuuga o le faʻalavelaveina o togafitiga fualaau.
  • Le faʻaaogaina o meaʻai. O nei mea e mafai ona faʻaaoga e avea o se faʻaopoopoga i meatotino tumau. O mea e faʻaaogaina i nei fomu e i ai se aafiaga le faʻaaogaina i luga o le suka. Ina ia faʻamautinoa le kulūkose, naʻo fualaau oona e faʻaalia.
  • Faʻaaogaina togafitiga fale nai lo vailaʻau.
  • Faʻafitauli faʻapitoa pipisi. O le faʻasalaga i le maʻisuka e masani ona atiaʻe e avea o se taunuuga o nisi faʻamaʻi, lea e faʻaalia i se faʻafitauli faʻavaivaia o le tino ma le gau.

Suesuega faʻamalosi

Ina ia maua ai le maʻisuka e le oʻoʻo, e manaʻomia le tele o faʻataʻitaʻiga.

O loʻo i ai le tele o vaega autu e mafai ai e oe ona iloilo le taimi o taui:

  • Le aofaʻi o le suka i totonu o le mimi
  • O le hemoglobin glycated,
  • O le aofaʻi o kulukose i totonu o le toto e fuafua pe a uma ona 'ai ma i luga o se manava gaogao.

O le maʻi suka i le laasaga o le taupulepulega o loʻo faʻaalia i laina nei:

Faʻamatalaga autu e mafai ona pulea i le fale. Ina ia faia lenei mea, e aoga le maua o se glucometer. O lenei masini e fesoasoani e fuafua le aofaiga o le suka i le toto. O le togafitiga e faia i luga o se manava gaogao ma ni nai itula talu ona 'ai.

O ni taunuuga tetele

Afai e le togafitia le maʻisuka, o le faʻasalaga o le a faʻaosofia ai taunuuga ogaoga. E televave faʻamaʻi maʻi.

I se tulaga faapena, e manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi. O aʻafiaga sili ona lamatia e aofia ai:

  • Hyperglycemia,
  • Hypoglycemia,
  • Maʻi faʻamaʻi.

Faʻatasi ai ma le hyperglycemia, e televave le faateleina o le suka. Faʻatasi ai ma lona atinaʻe, vaivai ai, fiainu, fiaai. Ina ia taulimaina lenei soliga, e tatau ona e faanatinati le tuiina o le inisalini.

Hypoglycemia - o se faaitiitia faʻafuaseʻi i le kulukose toto. Pe a aliali mai, o lagona vaivai ma le fiaaai ua lagona. Afai e te le fesoasoani i se tagata, atonu o le a pauu i totonu o se coma. Ina ia ausia vave le glucose, e tatau ona e inu lauti ma le suka pe 'ai sina ituaiga o suamalie.

O le maʻisuka coma e mafai ona tele ni ituaiga. Ketoacidotic, hyperosmolar, lactic acid foliga e iloga. E taʻitasi i latou e faʻaalia i faʻamaoniga faapitoa ma se eseesega i faʻamatalaga o falemaʻi.

I se tulaga faʻapea, e tatau ona vave faʻamaʻi le maʻi.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Pepa ma mucous membranes

E i ai le tele o aʻafiaga e afaina tele ai siama ma mucous epithelium:

  1. O le gasegase o le maʻisuka - o gaioiga masani i totonu o le paʻu e mafua ai le leiloa o le vai. Faatasi ai ma le faʻaauauina pea o lenei tulaga, o le dermatitis e tupu. I totonu o tagata, o lanu malosi e aliali mai i luga o le paʻu. O le faʻavaeina o maʻi o le gaʻo i pito i lalo e mafai foi.
  2. Xanthomatosis - o lenei faaupuga e faatatau i mea e le masani ai le dermatological, o ni nodules piniki.E eseese a latou lapoa ma e fesootaʻi ma faafitauli ile lipid metabolism. O ia ituaiga faʻavae o loʻo faʻapipiʻiina i luga o paʻu ma paʻu o lima.
  3. Lipoid necrobiosis - e tupu i mataupu faigata o le maʻisuka. O aʻafiaga e tuʻuina atu faatasi ma le faʻavaeina o patupatu i luga o le paʻu, lea e taʻua o papules. A o faasolosolo le gasologa, o le gasegase i nofoaga ua afaina ua mate ma ua avea ma lanu samasama-mumu. Mulimuli ane, o uluaʻi ulutala e fausia i nei vaega.
  4. Lipodystrophy - faatasi ai ma lona atinaʻe, o le gaʻo gaʻo ua mou atu i totonu o le paʻu. O lenei laasaga e matauina pe a faʻaaogaina le faʻaititia o le inisalini sauniuniga. E i ai se tulaga lamatia o se foliga o le gasegase, lea, i le isi itu, ua tele naua le gaʻo. E mafua lenei mea ona o le gaʻo gaʻo gaʻo.
  5. O le meaʻai e le o le tino - i lalo o le malosi o le inisalini, o le kulukose o loʻo gaogao i gaʻo gaʻo. O lenei mea e mafua ai ona teu i luga i le pito i luga o le tino, ae o vae e sili atu ona vevela.

Paʻu ma sooga

O le taotoga o le maʻisuka e mafua ai le tele o leona o sooga ma le ponaivi. O le tele o taimi, o na faʻafitauli o loʻo tupu:

  1. O le maʻisuka osteoarthropathy - o loʻo tuʻuina mai ma le gaogao faʻatasi ma le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi, lea eoʻo mai ma le faʻavaeina o maʻi pipisi. Faatasi ai ma le atinaʻeina o lenei faagasologa, o le tele lava o taimi ua i ai ni faafitauli i totonu o le tino, metabolism, ma vascular structure. O le tele lava o taimi, o aʻafiaga e afaina ai vae, ae o nisi taimi e mafatia foi lima.
  2. Ostesterosis oona - faʻasolosolo malie le soifua maloloina o le tino, e mafua ai le vevela o le ponaivi. O se taunuuga, o fusi e avea ma masani. O le vetebrae ma le 'auga o le suilapalapa e masani ona afaina.

Vailaʻau oona

O le maʻisuka faʻamalosi i le tulaga o le taufaasese e masani ona faʻalavelaveina ai le gaioiga o le tino. Muamua, e mafatia le faʻaoga o le oral. E tuʻufaʻatasia lenei mea ma le atinaʻeina o nifo o le nifo, faʻasalaga faʻafuaseʻi, gingivitis.

A o faagasolo maʻi faʻafitauli, o isi faafitauli e tulai mai:

  • Nausea
  • Paʻu o le tino
  • Faʻaaliga o le anorexia,
  • Faʻafefe.

O faʻasologa e mafua ai faafitauli i le faʻaaogaina o meaʻai ma le gaioiga o le gaioiga o masini. O lenei mea e mafua ai le faamutaina o le tuufaatasiga o enzymes ma le elemene.

E masani ona i ai ni faʻafitauli:

  1. O le gasegase o le gasegase - o se uiga tulaga ese o le manava tuusaʻo. I tulaga faigata, e le o iai ni mea e le masani ai.
  2. O le maʻi faʻamaʻi pipisi - faʻaalia i le faʻaitiitia o faleoloa glycogen ma le faateleina o le lipid volume i le ate. O lenei mea e mafua ai le gasegase gaʻo. O nei laasaga e mafua ai le faʻamalosi ma le faʻateleina o le ate. E paʻu le paʻu.

Vaʻai faʻaaliga

E aofia ai mea nei:

  • O le gasegase retinopathy - faʻaalia i le faateleina o capillaries i le retina. Pe a faʻaloʻesea mea e faʻaaogaina, o le a oso mai le gasegase ma le afaina. I le amataga, o lenei mea e toetoe lava a le mafai ona iloa, ae ui i lea, aʻo amataina le maʻi, o loʻo i ai se tulaga lamatia o se paʻu tele i le faʻaaliga.
  • O le faʻamaʻi faʻamaʻi - i le fesuiaʻiga o le suka i le maualuga o le suka, o le a mataga le tioata. O faʻataʻitaʻiga e televave le atinaʻeina, ona e le fesoasoani tele togafitiga masani.

Puipuiga

Ina ia puipuia le atinaʻeina o le maʻisuka, e tatau ona e mulimuli i nei fautuaga:

  • Tausi lelei i le taumafa na faatonuina e le fomai,
  • Faʻaaogā faʻatau fualaau e faʻamaonia ai le suka,
  • Faʻaauau ona pulea le aofaʻi o le kulukose
  • Faia suʻesuʻega faʻamaonia,
  • Faʻatino ni gaioiga faaletino.

O lenei ua e iloa le faʻateleina o le maʻisuka. O lenei faaupuga e faasino i se tulaga ogaoga e mafua ai ni faʻafitauli matautia. Ina ia aloese mai na faafitauli, e taua le mulimuli i togafitiga faafomaʻi. I sina mea itiiti o le soifua lelei, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa.

Auala mo le faʻamaoniga o togafitiga

E faʻapefea ona iloa le faʻateleina o le maʻisuka? Faailoa lenei togafitiga e faʻaaoga ai nisi o taualumaga. E tolu taʻiala autu mo le faʻatauvaʻa - o le maualuga o le suka i le urine, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i luga o se manava gaogao ma le maeʻa ai, hemoglobin glyc.

E tatau foi ona e gauai faapitoa i le maualuga o le triglycerides, toto toto, totola cholesterol toto, numera o le tino (faapuupuuina e pei o le BMI).

O le faʻavaʻaiga o le maʻisuka o loʻo faʻaalia mai i ni faailoilo:

  1. O le maualuga o le maualuga o le toto toto o le sili atu i le 7.8 mmol.
  2. Faailoga o le kulukose o le toto pe'ā uma ona 'ai e sili atu ma le 10 mmol.
  3. O le maualuga o le suka o le Urine e maualuga atu i le 0.5%.
  4. O le hemoglobin glycosylated e sili atu i le 7.5%. E le gata i lea, o le masani o lenei faailoga e 6%.
  5. O le aofaʻi o cholesterol ua maualuga foi. I le avea ai o se tulafono, e sili atu i le 6.5-6.6 mmol.
  6. O le maualuga o triglycerides ua matua faateleina - o le 2.2 mmol.
  7. O le toto o le toto i le 100% o mataupu ua tupu tele. E pei ona e iloa, o le masani o lenei faailoga e 12080 mm Hg. Afai o le tagata maʻi e iai le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 i le laasaga o le taupulepulega, ona oʻo lea i le 16095 mm Hg.
  8. Ua faateleina foi le BMI. E masani lava, faatasi ai ma le taufaasese, o le tagata maʻi e atiina ae le gaʻo.

E mafai ona e taofiofia faʻamaumauga taua i le fale. Ina ia faia lenei mea, ua lava le i ai o se glucometer. Faatasi ai, e mafai ona e siakiina e le aunoa le maualuga o le suka toto. E fautuaina le fuaina o lenei faailo i luga o se manava gaogao, ma ina ua mavae le 1.5-2 itula ina ua uma ona 'ai.

E mafai foi ona iloa le maualuga o le suka ma le acetone i le urine i le fale. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga fasi pepa faʻapitoa. E mafai ona faʻatau i soʻo se fale talavai e aunoa ma se faʻamaumauga.

Togafitiga ma faʻafitauli o le maʻisuka faʻamaʻi

E leai se auala patino e togafitia ai togafitiga faʻapitoa, talu ai ona e atiaʻe e avea ma se taunuuga o le le usitaia o tulafono ma tulafono. I le faʻaitiitia o le lamatiaga o le alualu i luma o faʻamaʻi, e tatau ona mulimulitaia nisi tulafono.

Muamua, e tatau ona e 'ai se mea paleni. Afai o le a gasegase e se tagata le tele o mea taumafa maualuga i gaʻo, o lona uiga o le aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka faʻateleina. O le tagata maʻi e tatau ona faʻaaogaina se aofaʻiga faʻatulafonoina o gaʻo. E tatau ona tuʻufaʻatasiga taumafa faatasi ma le faʻatinoina faaletino.

Ina ia aloese mai le atinaʻeina o le taufaasese, e tatau ona siaki le maualuga o le kulukose i totonu o le toto mai lea taimi i lea taimi, faʻaaoga vailaau i taimi talafeagai ma le suia vailaʻau faʻamaʻi faʻatoʻaga i meaʻai.

Afai ole togafitiga e le faia i se taimi talafeagai, ona avea ai lea o le inisalini (faalagolago muamua) ma le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka (ituaiga lona lua) i le tulaga o le taupulepulega e mafua ai:

  • Ketoacidosis. O lenei faʻalavelave e matua lamatia ai le ola i le tagata maʻi. Ketoacidosis e faʻatasi ma le matuai galala, gaʻo, moe, ma le gaioiga. I tulaga ogaoga, e le iloa e le tagata maʻi. E le gata i lea, o le ketoacidosis mataʻutia o loʻo tuʻuina mai faatasi ma le leai o se faʻaleleia ma foliga mai o se manogi o le acetone mai le gutu. Afai o lenei faʻalavelave e le taofi i se taimi talafeagai, e pa'ū le maʻi i se paʻu. Ketoacidosis e ono afaina.
  • Faʻaleagaina o le hypoglycemic poo le hyperglycemic. O nei faʻafitauli e matua matautia lava. Faatasi ai ma le le mautonu le toomaga, o se osofaiga, e pei o le ketoacidosis, e mafai ona taitai atu ai i se maʻi o le maʻisuka. Faatasi ai ma se osofaʻiga faʻamalosi, o fualaau oona e faʻaaogaina e fesoasoani i le maualalo o le toto suka. Faʻatasi ai ma le hypoglycemia, e ese mai ai, o fualaau e faʻaaoga e aofia ai le kulukose.
  • Faʻasalaga o le maskalokelet system. Faʻataunuʻuina le maʻisuka, o le aʻafia o le osteoporosis ma le osteoarthropathy e faʻateleina. E fesoʻotaʻi tuusaʻo lenei mea ma le mea moni o faʻamaʻi faʻatasi ai ma soliga i faʻasalaga faʻasalaga ma endocrine.
  • Toga ma le dermatosis. O nei faʻafitauli e mafua ona o le faʻaleagaina o le tafe toto. E tele lava ina le togafiti togafitiga, e atiina ae e le tagata maʻi le necrosis o le tino i luga o lima po o vae. I lenei tulaga, o le vavaeina o lima e mafai ona talafeagai.
  • O le meaʻai tele. O lenei faʻalavelave e seasea. O le meaʻai e le o se mea e mafai ona faʻaaogaina o se faʻamaʻi lea e maua ai le gaʻo i le tino pito i luga. I le taimi lava e tasi, o vae o le tagata maʻi e maua le mamafa.
  • Lipodystrophy. O lenei togafitiga e o mai faatasi ma le mou ese atu o mea gaʻo i le nofoaga o iniseti o inisalini.
  • Faʻafitauli i le faʻaogaina o meaʻai. O le faʻasalaga o le maʻisuka e afaina i le faʻaalia mai o le diathesis o loʻo maʻi, o le gaʻo ma le gaʻo i totonu.
  • Cataract ma le faanatinati. O le faʻaleagaina o totoga o faʻaaliga e mafua mai i le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i le leai o se faʻaaliga.
  • Faʻaleagaina o le faʻaogaina o le tino. E foliga mai o le faʻaititia o le faʻatinoga, le faʻavaivai, faʻaitiitia le faʻaleagaina. E masani ona mamafa le mafaufau.
  • Atherosclerosis

E tusa lava pe le lelei le togafitiga, o le aʻafiaga o le faatupuina o maʻi o le cardiovascular system e faʻapupula. E masani lava, o le maʻisuka faʻateleina e mafua ai le le mautonu o le loto ma le maʻi fatu fatu. O nei faamai e avea ma taimi masani. I tulaga ogaoga, o loʻo osofaia se fatu fatu. O le tagata poto i le vitio i lenei tusiga o le a taʻuina atu le tulaga matautia o le maʻisuka.

O a mea e tatau ona e iloa e uiga i le maʻisuka faʻamaʻi?

Faʻateleina le kulukose toto, o le maʻisuka e tupu. Afai e le faaitiitia le suka toto i fualaau faasaina po o meaʻai, ona taʻua lea o lenei maʻi o le maʻisuka. O lenei tulaga e mafua ai suiga ogaoga i totoga uma. O le tele o le taufaasese e faigata i le ituaiga 1, ae peitai, o le ituaiga 2 e le itiiti ifo le matautia.

  • Mafuaaga o le faʻasalaga o le maʻisuka
  • Malosiaga o le maʻisuka gaʻo
  • O taunuuga o le maʻisuka faʻamaʻi
  • Taui mo le maʻisuka ituaiga 1
  • Ituaiga Taufaasese 2 Tisuka
  • Puipuiga o le faʻasalaga o le maʻisuka

Mafuaaga o le faʻasalaga o le maʻisuka

O se taunuuga o mafuaʻaga nei, o le faʻateleina o le maʻisuka e mafai ona atiaʻe:

  • togafitiga le talafeagai o le maʻisuka po o lona toesea atoa,
  • maʻisuka faamai pipisi
  • togafitiga a le tagata lava ia
  • solia le meaʻai
  • le saʻo le fuaina o le inisalini (pe faapefea ona fua saʻo le fua o le insulin),
  • teena o le inisalini.

Malosiaga o le maʻisuka gaʻo

Afai e maua mai le maʻisuka, o le falemaʻi o loʻo taua i lalo:

  • Faailoga o le le lava o le inisalini: televave, fia inu, vaivaiga, mago ma le gaogao o le paʻu, gutu malogo.
  • Faailoga o le ketoacidosis: manogi o le acetone mai le gutu, taoto, vomia, manava loloto.
  • Paʻu faʻamaʻi: afaina, maʻi pseudoperitonitis, paʻu o le tino, le mautonu ma le agavaivai o le puipui abdomina.
  • CNS faʻafitauli o le atuatuvale: faʻaleagaina ma le loto tiga, le mautonu, vaivaiga lautele, le mautonu, le fiafia, moe. O faʻamaʻi e suia e se coma ma le coma.
  • CCC leion syndrome: tachycardia, fua maualalo, pulusualalo toto.

O taunuuga o le maʻisuka faʻamaʻi

I le laʻasaga o le taufaasese, o faʻalavelave faʻafuaseʻi ona tutupu:

  • Hypoglycemia - faʻaitiitia o le suka (faatasi ai ma fualaau le talafeagai), pallorula o le paʻu, afu, osofaiga.
  • Ketoacidosis o se tulaga lea e afaina ai le tino i fua o otaota, o loʻo i ai le manogi o le acetone mai le gutu, leu.
  • Glucosuria o se tulaga lea e mafua ai le faateleina o le maualuga o le kulukose o loo taumafai e faasese le urine (o lona uiga, o le faateleina o le suka i le urine ua faamautuina e suega suesue).
  • O le maʻisuka vae e taʻitaʻia ai le vavaeina o se vae.
  • O le maʻi suka o se tulaga ogaoga e mafua ai le maliu o le maʻi.

Taui mo le maʻisuka ituaiga 1

Le leai o le inisalini i le maʻisuka ituaiga 1 e taʻitaʻia ai le faʻaalia o mea oona e aafia ai le faiai. E le gata i lea, o le inisalini e le o gaosia e le pancreas, ma o le meaʻai e le faʻapalapalaina pe faʻafefe ai gaʻo.

O faʻamatalaga sili ona iloga o le faʻaaogaina o ituaiga 1:

  • lagona o le fiainu
  • matagogo
  • vaivaiga lautele, e aofia ai musika,
  • suiga o le soifua maloloina
  • fulafula
  • manogi o le acetone mai le gutu,
  • faʻateleina faʻaititia / faʻaititia le mamafa o le tino,
  • gasegase toto
  • ponaivi papa
  • faʻaitiitia lautele o le faʻamaʻi.

O aʻafiaga e ono aʻafia ai i lenei aʻafiaga o se maʻi maʻi suka. O se aofaiga tele o le ketone acid, o lona uiga o le acetone, e faaputuputu i le tino. O i latou o ni-oloa ma ua faia i le le atoatoa o le insulin. O le ate lava ia e amata ona maua le kulukose, lea e tatau ona faʻamalosia i meaai ma o le mea lea e tupu ai le faaletonu o le kulukose. Afai o le suka e amata ona sili atu i le maualuga o tino o le ketone, e amata le coma hyperglycemic.

O faailoga o le coma o le galala, ulu o le ulu, leu, vomiting, vaivaiga, ma le masani ai.

O togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1, o le mea muamua lava, toe faʻafoʻiina o le maualuga o le kulukose o le toto, faʻamautuina o le faʻamaʻavaʻaina ma le maualuga o le toto, tausisia o le inisalini, le malolo malosi, suʻega masani e le endocrinologist ma le siaki o le kulukose toto. Teenaina o fualaau oona.

Taumafa mo se tagata maʻi ei ai le maʻisuka ituaiga 1:

  • Fugalaau matala
  • meaʻai tunu
  • oloa gaosiga maualalo maualalo,
  • cereals (buckwheat, oatmeal),
  • greens.

O le mea autu o le faʻaesea mai meaai uma meaʻai suamalie, mea inu suamalie, paluga, gaʻo, falai, ulaula.

O le faʻasalaga mo le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona aloese mai ai pe afai e matua mataʻituina fautuaga ma faʻasologa a le fomaʻi.

Ituaiga Taufaasese 2 Tisuka

I le taimi nei, o le maʻisuka ituaiga 2 e faigofie ona pulea. Ae ei ai tulaga pe afai, i le tulaga o le le tausisia o tulaga uma e faatonutonuina ai, faʻaleagaina ai, lea e mulimuli ane oʻo atu ai i ni faʻafitauli e pei o:

  • Hypoglycemia - o le faʻaitiitia o le glucose toto,
  • Retinopathy - ua afaina le retina,
  • Polyneuropathy - faʻaitiitia poʻo le leiloa o le lagona o le tino
  • Falemaʻi faʻamaʻi - faʻaleagaina faʻamaʻi gata ma le atinaʻeina o le maʻisuka vae,
  • O maʻi faʻapitoa o faʻamaʻi pipisi.

O le faʻasalaga o le maʻisuka o le maʻisuka ituaiga 2 o le faʻalavelave lea o le stroke, fatuga o le fatu, maʻi vevela, faʻamaʻi o gaʻo ma totoga o le faʻaaliga.

Ina ia aloese mai le faaleagaina o le maʻisuka ituaiga 2, e taua le 'ai lelei:

  1. I le taeao, soo se meaʻai (buckwheat, oatmeal), se salati o fualaau faisua fou, sina sisi falaoa.
  2. A mavae le 2 itula, e mafai ona e 'aina se apu, sosolo zucchini, faʻamalosi e le faʻamalosi.
  3. Mo le taumafataga o le aoauli matou te tago i le kuka (fualaau faisua, iʻa), pateta pateta ma moa, salalaʻau fualaʻau manogi.
  4. Mo le taumafataga o le aoauli, o le omeletake tao, casserole, fuamoa, lauti e le faʻamalolo.
  5. I le leva o le afiafi e mafai ona e inuina se ipu susu poo le kefir.

Tuua Lau Faamatalaga