O le maʻisuka ituaiga I ma le II

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le Hemoglobin o se uʻamea e uʻamea i le uʻamea lea e maua i le toto mumu mūmū ma e mafai ai ona maua ai sela mumu mūmū e puʻeina ma faʻafefiloi mole molekene i lālā o le tino. Afai e teuina ia palatini i le vai o le kulukose mo se taimi uumi, latou te fusifusia i totonu o se masini e leai se mea.

O lenei faagasologa ua taua o le glycation, ma o le palatini ua suia o ia lava ua taua o le glycated po o le glycated. O nei ituaiga o hemoglobin glycated o le ituaiga A, lea e taua i le fua faatatau HbA1c.

O le malosi o le toto o le tagata maʻi o le "sugared", o le tele o le protein o le a fusifusia i le kulukose. GH e fuaina i lona pasene o le hemoglobin atoa. O le masani i se tagata soifua maloloina e 4.8-5.9%, o se fuainumera e 6% o loʻo faailoa mai ai togafitiga, e sili atu i le 6.5% - i le amataga o le maʻi. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le aofaʻi mai le 7% i le 15.5%.

HbA1c poo le suka toto: o le auiliiliga e sili atu ona sao

E pei ona e iloa, o le maualuga o le toto i totonu o tagata soifua maloloina ma le maʻisuka o loʻo faifai pea. E tusa lava pe tutusa tuutuuga o le auiliiliga, mo se faataitaiga, i luga o se manava gaogao, ona eseese lea o faailo i le tautotogo ma le autumn, ma le malulu, pe a uma ona popole se tagata, ma isi. O le mea lea, o le suʻe toto e faʻaaogaina mo le siakiina ma le vave faʻafoʻiina o le maʻisuka - ia filifili suʻe inisalini mo le maʻisuka ituaiga 1, meaʻai po o le suka-down-tablets mo le maʻisuka ituaiga 2. Afai e ave le toto mai le tamatamailima, o le glucose anapogi e 6.1 mmol / L.

O le fua o le maualuga o le suka i le taimi muamua ma le maeʻa o meaai (muamua ma le postprandial hyperglycemia) e fesoasoani ai i le sili atu ona fuafua lelei pe faapefea ona maua le maʻisuka. Ole fua o le kullukose 5 mmol / l) fesuiaiga i aso taʻitasi i le toto suka. O nei tagata o le a sili atu ona i ai ni faʻafitauli nai lo i latou na maualuga HbA1c, ae o latou maualuga o le suka e le suia tele naua ao faagasolo le aso. O le mea lea, ina ia pulea atoatoa le maʻisuka, e tatau ona e tuʻufaʻatasia le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycated ma suʻesuʻega o suʻega toto.

E masani ona faia iloiloga

O le toto o le toto mumu e ola i le 120-125 aso, ma o le fusia o le hemoglobin i le kulukose e le tupu vave. Ina ia mataʻituina lelei le tulaga o le maʻi, mo le maʻisuka ituaiga 1, o suʻega e faia i le 2-3 masina, mo le maʻisuka ituaiga 2 - tasi taimi i le ono masina, ma le maʻisuka faʻamaʻi - i le 10-12 vaiaso o le gaioiga. Mo le maʻisuka, o le HbAlc rate e le sili atu i le 7%.

Afai e sili atu i le 8-10% le faʻamaoniga, o le togafitiga e faia i le le saʻo pe ua le lava.

O le hemoglobin glycated> 12% o loʻo fautua mai ai e leʻo totogiina le maʻisuka. HbA1c maualuga e amata ona sui mo le sili atu 1-2 masina pe a maeʻa le maualuga o le kulukose o le toto.

O le a le maualuga o le hemoglobin glycated?

O le maualuga o le maualuga o le hemoglobin glycated o se vaega taua o le toto toto, o le iloiloga lea e taua i le tele o mataupu, mo se faataitaiga, i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O le hemoglobin glyco lava ia e atagia mai ai le maualuga o le suka i totonu o le toto ma, e pei ona taʻu mai e le igoa, o se tuufaatasiga o le hemoglobin toto ma le kulukose.

O le a lenei mea

O le hemoglobin glycated o loʻo faʻapipiʻiina e le tino ona o se faʻafitauli faʻaletagata faapitoa, i le taimi lea, i lalo o le aafiaga o enzymes, o le tuufaatasiga o le amino acid ma le suka. I le maeʻa o le tali, o le hemoglobin-glucose ua fausia, lea e mafai ona iloa e ala i metotia faʻamalosi. O lenei gaioiga e mafai ona tupu i vaʻaia eseese, e fuafua i le tele o vaega e tatau ai mo le tino.

Ua filifili fomaʻi e vaeluaina le hemoglobin reacted ile tolu ituaiga:

  • o le muamua ua filifilia HbA1a,
  • o lona lua o HbA1b,
  • o lona tolu o HbA1c.

O le meaola mulimuli, HbA1c, e masani ona suʻesuʻeina.

I tagata e maua i le maʻisuka, o maualuga toto maualuga o le suka e masani ona siitia. O le iʻuga, o le hemoglobin glycated e sili atu le saoasaoa nai lo se tino ola maloloina. I le fuaina o lenei saoasaoa, e mafai ona e fuafuaina le auai ma le vaega o le atinaʻeina o togafitiga.

E pei ona e iloa, o le hemoglobin e faʻapipiʻi i toto mumu mumu - totola mumu mumu, o lona pusa e tusa ma le 120 aso. O le suʻega mo le hemoglobin glycini, i luga o le faavae o lenei mea, e le tatau ona faia i se taimi e tasi, ae i ni tulaga mo le 3 masina e vaʻai ai i le faʻaogaina o le vailaau ma lona suiga i le malosi.

Faʻasalaga o le masani ma le vavae ese mai ai

Ole maualuga o le hemoglobin glycini i se tagata soifua maloloina e masani lava ona tausia i le 4-6 pasene, e tusa lava poo le a le vaitausaga o le maʻi ma le itupa. E tatau i le suʻesuʻega ona faʻaalia le taua o le le sili atu ma le 6 pasene, pe afai o le faʻataʻitaʻiga i luga o se faailoga lea o se togafitiga manino lea e manaʻomia ai se faʻamautinoaga faaopoopo ma togafitiga faafomaʻi.

O le faateleina o le hemoglobin e maua i le suka o loʻo faʻaalia ai se maualuga maualuga o suka lava ia. I le avea ai o se tulafono, o le faailoga lenei o le maʻisuka, ae le o taimi uma: o le le mafai ona tupu mai le le atoatoa o le maʻisuka i gaʻo.

  1. Le lelei o le lagona o le tino i le kulukose.
  2. Faʻaleagaina o le suka i se toto samples na maua mai se maʻi i luga o se manava gaogao.

O le faateleina o le sili atu ma le 6 pasene e mafai ona avea o se mafuaaga mo se tagata e maua i le maʻisuka, ae na o le pau lava le hemoglobin glycated e sili atu i le 6.5%. Afai o lenei faailoga e sau mai le 6 i le 6.5 pasene, latou te le faia se mea e iloa ai, ae faia se faʻasalaga e uiga i le i ai o se setete prediabetes o le tino.

O le Hemoglobin e le gata ina faateleina, ae faʻaititia foi. O le pa'ū o lona maualuga i lalo o le laʻititi laʻititi o le 4 pasene o loʻo faʻatasi ma se faʻamatalaga o faʻamaʻi o le hypoglycemic.

O mafuaaga mo lenei mea atonu o mea nei:

  • sili atu faigata faigata faaletino
  • meaai le talafeagai ma le tele o mea e maua ai le gaʻo,
  • togafitiga o genetics
  • afaina ai le tino.

E tatau ona manatuaina o se suiga i mea o loʻo maua i le hemoglobin glycina ua na o se faʻamaoniga, ae le o le faʻamaʻi lava ia.

Tulaga faʻatatau

E tusa lava pe suia le hemoglobin, e le manaʻomia i taimi uma le faʻaaogaina o soʻo se fua e faʻafaigofie ai. O nisi tagata e foliga mai e sili atu le maualuga o le aoga o lenei faailoga, lea e avea ma masani. E le gata i lea, o nisi tulaga e manaʻomia ai le tausisia o le maualuga o le vailaʻau i le tusa ma le 8 pasene.

E mafua mai i le tulaga maualuga o le faʻaalia o faʻamaoniga o le hypoglycemia pe afai o HbA1c e pau i lalo ifo o le tulaga maualuga. Ma o lenei tulaga e mafai ona sili atu le lamatia nai lo le tuputupu ae o le hemoglobin, ma atonu e ono tupu ai o mea e "faʻamaonia" ai le mea oona ua mafua ai le ogaoga o aʻafiaga mo le tino.

O le maualuga o le hemoglobin i se tagata soifua maloloina e le tatau ona sili atu i le 6.5%. Mo se tagata maʻi faapena, e tatau ona faʻatulagaina faʻataʻitaʻiga, talu ai o le malosi o le gasegase ma le ola lelei o le ola e faʻatuatua saʻo i lenei mea. Ae i nisi tagata, o le taunuuga o se suʻega toto atonu e masani, ae i le taimi lava e tasi, aua le talanoa e uiga i se tulaga masani mo se taimi umi.

O le maualuga o le hemoglobin seti faʻatasi mo tagata mamaʻi, e fuafua i nisi o mea:

  • gasegase e maua i le maʻisuka o le vaitausaga ogatotonu (e oo atu i le 45 tausaga), e leai se tulaga lamatia o le atiaeina o se tulaga o le hypoglycemic ma ni faafitauli e ono tulai mai, ua seti i le 6.5%,
  • gasegase e iai aʻafiaga i luga - e 7 pasene,
  • tagata e sili atu ma le 45 e aunoa ma ni tulaga lamatia, o le sini o togafitiga o le faatumauina o le hemoglobin glycated e oo atu i le 7 pasene, ma i lamatiaga - e oo atu i le 7.5%,
  • tagata matutua, faapea foi ma na gasegase e le sili atu ma le 5 tausaga, o le sini e seti i le 7.5-8%.

O lenei auiliiliga e le o se tasi taimi, ae i le malosi, iloiloina o taunuuga uma ma faʻaalia le averesi mo le tolu masina.

E faapefea ona tofotofoina mo HbA1c?

O lenei suʻega e tatau ona faia i le taeao, i luga o se manava gaogao. Fomaʻi fautuaina e te le 'ai e le itiiti ifo i le 2 itula ao le i faia le faʻatulagaga, e tusa lava pe faʻaaogaina le faataitaiga i le taeao po o le aoauli.

E pei ona taʻua soo, o le auʻiliʻiliga e faʻatinoina i faʻamalosi, i luga o le 3 masina. O le mea masani, e mataʻituina le faasolosolo ile afa o le hemoglobin ia le itiiti ifo i le tasi i le vaiaso, o le samples i le aso o le auiliiliga e faʻatinoina e oʻo atu i le 8 taimi e maua ai le faʻamoemoe sili ona faʻatuatuaina. O le mea lea, o le a mafai e le fomaʻi ona maua ni fesuiaiga faʻavave i le tulaga.

Mo le tuʻuina atu, e te le manaʻomia le asiasi atu i se fale suesue faapitoa, e mafai ona faia i totonu o so o se falemaʻi ua fautuaina e se fomaʻi. E tatau i le fomaʻi ona tuʻuina atu le fale suesue ma se faʻamaoniga mo le manaʻomia mo se suʻesuʻega, e aunoa ma na o latou lava, o le foaʻiina o le toto mo le hemoglobin glycated o le a le galue. E ui lava e mafai ona e alu i se tasi o falemaʻi o loʻo totogiina, pe a le o matua faʻamalosia ia manaoga.

Le fua o le hemoglobin glycated mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

O le hemoglobin glycated o se faailoga o le toto o meaola e faailoa ai le maualuga o le kulukose i luga o se taimi uumi. Glycohemoglobin e aofia ai le glucose ma le hemoglobin. O le maualuga o le glycogemoglobin o loʻo taʻu mai ai le tele o le hemoglobin i le toto e fesoʻotaʻi ma mole suka.

O le suʻesuʻega e tatau ona faia ina ia mafai ai ona vave iloa se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, e puipuia ai le atinaʻeina o ituaiga uma o faʻafitauli o le hyperglycemia faʻamaonia. Mo suʻesuʻega, o loʻo faʻaaogaina se masini faʻapitoa suʻesuʻe.

E le gata i lea, o le toto mo le hemoglobin susu e tatau ona foai e mataituina ai le lelei o togafitiga o le maʻisuka. O lenei faailoga ua fuafuaina e avea o se pasene o le hemoglobin atoa.

E taua tele mo tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka, e tusa lava po o le a le ituaiga o le maʻi, ia malamalama pe o le a le hemoglobin glyc, o le a lona masani i le maʻisuka. E tatau ona e iloa o lenei faailoga ua faia ona o le tuufaatasiga o amino acids ma le suka. O le fua faatatau o le fausiaina ma le numera o lela mumu e fesootaʻi ma faailoga o le glycemia. O se taunuuga, o le ituaiga hemoglobin e mafai ona eseese ituaiga:

Mo le mafuaʻaga o le maualuga o le suka i le maʻisuka e faʻalauteleina, o le gaioiga faʻasolosolo o le fusionina o le hemoglobin ma le suka e vave ona pasi, ua totogia le hemoglobin glycosylated. O le faʻamoemoe o le ola o sela mumu o loʻo i totonu o le hemoglobin o le a 120 aso, o le mea lea, o le auiliiliga o le a faʻaalia ai le umi na vavaeeseina ai le faasinomaga o le hemoglobin glytia mai le masani.

O le mea e mafai e totoga mumu mumu ona teuina i totonu oa latou faʻamaumauga i luga ole numera o hemoglobin ia, i le past 3 months, na fesootaʻi atu i molī suka. E ui i lea, i le taimi lava e tasi, e mafai ona i ai ni vaʻaiga toto mumu o tausaga eseese, o lea e tauamiotonuina ai le faia o se suʻesuʻega ile 2-3 masina.

Puleaina o le maʻisuka

E tofu le tagata ma le hemoglobin glycini i le toto, ae o lona aofaiga i le maʻisuka e ala i le le itiiti ifo ma le 3 taimi, aemaise lava i maʻi pe a uma le 49 tausaga. Afai e lava le togafitiga, pe a uma le 6 vaiaso, e maua e le tagata le hemoglobin glycini masani i le maʻisuka.

Afai e te faʻatusatusaina le hemoglobin mo le maʻisuka ma le hemoglobin glycated mo le gaʻo, o le suʻesuʻega lona lua o le a saʻo lelei. O le a tuʻuina atu ai se manatu i le tulaga o le tino o le maʻisuka i masina talu ai nei.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

A maeʻa le suʻeina o le toto muamua e maua ai le maualuga o le hemoglobin glyc, o loʻo i ai faailoga e faʻalauiloa ai suiga i le faagasologa o togafitiga o le maʻisuka. O lenei suʻesuʻega e talafeagai foi mo le fuafuaina o le faʻaleagaina o se tulaga faʻaleagaina.

E tusa ai ma le endocrinologists, faatasi ai ma le faaitiitia o taimi o le hemoglobin glyc, o le lamatiaga o le nephropathy ma le retinopathy o le a faaitiitia e tusa ma le afa. O le mafuaaga lena e tatau ai:

  1. siaki mo le suka i le tele e mafai ai,
  2. suʻe suʻega.

Ae paga lea, e mafai ona e foai atu le toto mo na ituaiga suʻesuʻega i totonu o faletusi tutoatasi ma falemaʻi. I le taimi nei, e seasea ona i ai ni masini faʻapitoa a falemaʻi.

O nisi o fafine ei ai faʻamaumauga mo suʻesuʻega aʻo maʻitaga, o lenei mea e tatau ai mo le suʻesuʻeina o le maʻisuka ua taʻua o le maʻisuka.

O nisi taimi o faʻataʻitaʻiga e le mafai ona faʻatuatuaina, o le mafuaʻaga o lenei mea o le faateleina o le anemia o fafine maʻitaga, faapea foi ma se taimi puupuu o le ola o le toto.

Faʻafefea le fua, fua faʻatatau

Ina ia iloa pe o le maualuga o le toto toto pe leai foi, e lua auala e vave faʻaaogaina - o le tino o le kulukose o le manava o le tino ma le suʻega o le kulūkose. I le taimi nei, o le maualuga o le suka e mafai ona fesuisuiaʻi, e fuafua lava i mea taumafa ma isi mea. O le mea lea, o le maʻisuka e le mafai i taimi uma ona maua i se taimi talafeagai.

O le filifiliga pito sili ona lelei o le faia lea o se auiliiliga o le hemoglobin glycosylated, e matua malamalama ma sao, e na o le 1 ml o le toto vevela e ave mai le maʻi. E le mafai ona foaʻi atu le toto pe a maeʻa ona maua e le tagata gasegase le toto, ua uma ona togafitia togafitiga, talu ai e le saʻo ia faʻamaumauga.

Afai o se maʻisuka ei ai se masini faapitoa mo suʻesuʻega i le fale, e mafai ona faia i le fale. O ia ituaiga masini e leʻi leva ona maua e fomaʻi faʻapitoa ma falemaʻi faafomaʻi. O le a fesoasoani le masini e faʻatulaga le pasene o le hemoglobin i soʻo se maʻi toto o le tagata maʻi ile lua minute:

Ina ia saʻo le faʻamatalaga o le soifua maloloina, e tatau ona e mulimuli i faatonuga mo le faʻaaogaina o le masini.

Ole maualuga o le hemoglobin glycosylated i le faaopoopo i le maʻisuka ua faʻaalia ai le leai o se malosi. O le maualuga o le hba1c, pe a amata i le 5.5 ma maeʻa i le 7%, faʻaalia le maʻisuka ituaiga 1. O le aofaʻi o le vailaʻau mai le 6.5 i le 6.9 o loʻo taʻu mai ai le ono tulai mai o le hyperglycemia, e ui lava i lenei tulaga e tatau ai ona toe foaʻi toto.

Afai e le lava na ituaiga hemoglobin i le auʻiliʻiliga, o le a iloa e le fomaʻi le hypoglycemia, ma e mafai foi ona taʻu mai ai le i ai o le anemia hemolytic.

Gelaglobin Glycosylated

I se tagata soifua maloloina, o le fua o le hemoglobin glycated o le a mai le 4 i le 6.5% o le hemoglobin atoa. I le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o le auiliiliga o le a faʻaalia ai le faateleina o le glycogemoglobin. O le mea muamua, o le a faʻaaogaina auala uma e faʻaitiitia ai le maualuga o le glycemia, ae i lalo ifo o lenei tulaga e mafai ona ausia suiga i togafitiga o le maʻisuka, e ausia ai le maualuga o le hemoglobin glyc. O le toto i le ono masina o le a fesoasoani e maua ai se ata atoa.

O suʻesuʻega faʻasaienisi e faʻamaonia pe a oʻo i le maualuga o le hemoglobin glycina e le itiiti ifo ma le 1% le maualuga, o le suka e vave oso i le 2 mmol / L. E oʻo atu i le 8% le hemoglobin glycated, o le maualuga o le glycemia e mai le 8.2 i le 10.0 mmol / L. I lenei tulaga, o loʻo i ai faʻamatalaga e faʻafetaui ai meaʻai. Hemoglobin 6 e masani lava.

A oʻo i le maualuga o le hemoglobin glyc mo le maʻisuka ua siitia i le 14%, o loʻo taʻu mai ai e 13-20 mmol / L o le kulukose o loʻo faʻasalalau nei i le toto. O le mea lea, e tatau ona vave saili le fesoasoani a fomaʻi i se taimi vave e mafai ai, o se tulaga talitutusa e mafai ona faitio ma faʻaosofia ai faʻafitauli.

O se faʻamatalaga tuusaʻo mo le suʻega atonu e tasi pe sili atu faʻamaoniga:

  • leai se mea e leiloa,
  • lagona faifai pea o le vaivai
  • o le susu malolo, fiainu,
  • faʻasolosolo faifaipea, faʻateleina le faateleina o le tele o le urine.

O le tele o taimi, o le tulaʻi mai ma le atinaʻeina o faʻafitauli eseese e fesoʻotaʻi ma le faʻavaveina o le kulūkose. O maʻi e maua i le maualuga o le toto ma le vevela o suiga eseese e sili ona faigofie i lenei.

O ia maʻi ua faamalosia e ave nisi vailaʻau o vailaʻau e faʻamaonia ai o latou tulaga, aua o le maʻisuka e taua tele. O loʻo i ai se maualuga maualuga o faʻafitauli i le suka o le toto ma le mativa leaga, e pei o se predisposition i faʻamaʻi faʻamaʻi ma le maʻisuka.

I le iai o nei mea taua, e tatau ona tumau le pulea o le kulukose i taimi uma. O iloiloga i le fale e faʻaalia pe a manaʻomia, o se faʻamaoniga atoatoa o le tino, faʻatasi ai ma faʻafitauli o le gasegase faʻamaonia, i le i ai o pathoces o le pancreas.

E mafai ona e mauaina le mea tonu o le suʻega ua tuʻuina atu e iai nisi manaʻoga mo le suʻesuʻega, e aofia ai:

  1. latou te ofoina atu le toto i se manava gaogao, o le meaai mulimuli e tatau ona le sili atu i le 8 itula aʻo leʻi suʻeina, latou te inuina vai mama mama e aunoa ma le kesi,
  2. i ni nai aso ao lei amataina le toto, latou te lafoai le ava malosi ma ulaula tapaa,
  3. Aʻo leʻi faia se suʻega, aua le faʻafefeteina le komi, fufulu ou nifo.

E lelei tele pe afai e te le toe faʻaaoga uma vailaau aʻo leʻi suʻeina le hemoglobin glycated mo le maʻisuka. Ae peitai, e le mafai ona e faia lenei mea na o oe, e tatau ona e faafesootai se fomaʻi.

Le lelei ma le le lelei o le auiliiliga

O le suʻega o le toto mo le hemoglobin glycini o loʻo i ai uma ona tulaga lelei ma tulaga le lelei. O le mea lea, o le auiliiliga e fesoasoani i le faʻamautuina o le faʻamaʻi i le vave lava e mafai ai i le amataga o lona atinaʻe, ua faia i se mataupu o minute, e le o saunia mo sauniuniga ogaoga.

O suʻega o le a faʻaalia lelei ai le i ai o le hyperglycemia, le umi o lenei tulaga faʻaleaga, pe o le a le tele e pulea ai e le tagata maʻi le maualuga o le suka i totonu o le toto. E le gata i lea, o le taunuuga e saʻo e tusa lava pe i ai i le i ai o le atuatuvale, popolega ma le malulu. E mafai ona e foai atu le toto aʻo e suʻe ni vailaʻau maʻoti.

E tatau foi ona faʻaalia le le lelei o le metotia, latou te aofia ai le tau maualuga o le suʻesuʻega, pe a faʻatusatusa i le fuafuaina o le suka i isi auala. O le taunuuga atonu e le saʻo pe afai ei ai le anemia i le maʻisuka poo le hemoglobinopathy.

Ole suʻesuʻega mo le hemoglobin glyc e ono le saʻo pe afai e tele naua e le tagata maʻi i le afiafi:

  • ascorbic acid
  • vitamini E.

E tatau ona e iloa o faʻamaoniga e faʻapupulaina e oʻo lava i le suka o le toto, e tupu lenei mea i le tele naua o siamoni.

Fai mai Endocrinologists e iai le maʻisuka ituaiga 1, e maua ai le toto mo le hemoglobin glycina e le itiiti ifo i le 4 taimi, o le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia le suʻega e tusa ma le 2 taimi. O nisi tagata gasegase atonu latou te iloa ni faailoga maualuga, o le mea lea latou te aloese ai mai le suʻeina o suʻega ina ia aua le sili atu le fefe ma ia le sili atu le leaga o auiliiliga. I le taimi nei, o sea fefe e le taitai atu ai i se mea lelei, o le a faʻagasolo le maʻi, o le a toto vave le suka.

E taua tele le faia o se suʻega toto i le taimi o maitaga, ma le hemoglobin ua faʻaitiitia:

  1. fetaui o le tuputupu ae o le fetal
  2. o lenei faʻamaoniga atonu e mafua ai foi le faamutaina o le maitaga.

E pei ona e iloa, o le fanauina o se tamaititi e manaʻomia ai le faʻalauteleina o le gaosiga o oloa e aofia ai le uʻamea, pe a fai e faigata ona pulea le tulaga i le hemoglobin glyc.

Mo maʻi o tamaiti, o le hemoglobin maualuga maualuga e matautia mo i latou. Peitaʻi, e tusa lava pe sili atu i le 10% lenei faʻamaoniga, e faʻasaina ona faʻaitiitia vave, a le o lea, o se paʻu paʻu e faʻaitiitia ai le gaioiga vaaia. O loʻo faʻaalia e faʻagasolosolo malie le faasolosolo malie o le glycogemoglobin.

O le vitio i lenei tusiga o le a talanoaina ai uiga o le auʻiliʻiliga mo le hemoglobin glyc.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Short description

Igoa o le Maliega: O le maʻisuka ituaiga I ma le II

Taʻiala Faʻatagaga:

ICD-10 code (s):
E 10, E 11

Faʻapuupuuga na faʻaaogaina i le maliega:
Ituaiga 2 maʻisuka ituaiga 2,
Ituaiga 1 maʻisuka ituaiga 1
HbAlc - glycosylated (glycated) hemoglobin
IR - inisalini faʻamalosia
NTG - faʻaleagaina le glucose toleni
NGN - faʻaleagaina le anapogi glycemia
SST - suʻe-faʻaitiitia le togafitiga
UIA - microalbuminuria
RAE - Lotu Rusia o Endocrinologists
ROO AVEC - Association of Endocrinologists of Kazakhstan
ADA-American Diabetes Association
ACEA / ACE-American Association of Clinical Endocrinologists ma Kolisi Amerika o Endocrinology
EASD- European Union Diabetes Association
IDF - International Diabetes Federation.

Atinaʻeina o le Maliega Faavaomalo Aso 23.04.2013

Category:

Usuga Faʻatagaga: endocrinologists, fomaʻi, fomaʻi

Faailoaina e leai se feteenaiga tului: leai

Ole hemoglobin Glycosylated mo le soifua maloloina ma le maʻisuka

O le fua o le hemoglobin glyc (Hb) o loʻo faʻaalia ai se maualuga o le suka o le suka i luga o se vaitaimi umi ma e taua o le HbA1C. O le hemoglobin glycosylated o se tuufaatasiga o le kulukose ma le hemoglobin.

O le faia o lenei auiliiliga e tatau ai ina ia maua ai le pasene o le hemoglobin o loo faʻaalia i totonu o le toto, e aunoa ma se fesuiaʻiina i mole kulukose.

O lenei auiliiliga e tatau mo tamaitai uma, alii ma tamaiti ina ia mafai ai ona fuafuaina le tulaga o le diagnosis mo le suka i le maʻisuka ile lua pe muamua ituaiga, pe a fai e iai se maʻi o se tagata, pe afai ei ai masalosaloga (poʻo mea e manaʻomia muamua) mo le atinaʻe o le maʻisuka.

Faʻapitoa ma pe faapefea ona suʻeina Hb glycosylated

O lenei auiliiliga e faigofie tele mo fomaʻi ma tagata gasegase. E sili atu ona lelei nai lo se suʻega o le taeao mo le suka o le toto ma se suʻega e lua-itula le gasegase o le gasegase. O faʻamanuiaga o loʻo iai i itu nei:

  • O le suʻesuʻega o le Hb glycosylated e mafai ona faʻamoemoe i soo se taimi o le aso, ae le o le sutra ma luga o se manava gaogao,
  • E tusa ai ma tuʻutuʻuga o suʻesuʻega, o le auʻiliʻili mo le Hb glycosylated e sili atu le malamalama nai lo suʻesuʻega suʻesuʻe mo suʻesuʻega mo le anapogi o le maualuga o le toto i le sutra o le anapogi, aua e mafai ai ona iloa le maʻisuka i se taimi muamua o le atinaʻe,
  • O suʻega mo le Hb glycosylated e tele taimi faigofie ma vave nai lo le lua-itula glucose siama suega,
  • Faʻafetai i faʻataʻitaʻiga o HbA1C maua, e mafai ona iloa mulimuli ane le iai o le maʻisuka (hyperglycemia),
  • O suʻega mo le Hb glycosylated o le a faʻaalia ai le faamaoni o le maʻisuka sa mataituina lona suka toto i le tolu masina talu ai,
  • Pau lava le mea e mafai ona aafia ai le tonu o le filifiliga o maualuga Hb glycosylated o se malulu poʻo se popoleʻaga lata mai nei.

O HbA1C o suʻega e tutoatasi mai i mea taua e pei ole:

  • taimi o le aso ma le aso o le faasolosolo malie i tamaitai,
  • le meaai mulimuli
  • fualaau faasaina, sei vagana ai fualaau mo le maʻisuka,
  • gaoioiga faaletino
  • le mafaufau mafaufau o se tagata
  • liona afaina.

Eseesega i le tulaga masani o faailoga i le va o tagata

  • I tamaiti ma talavou, o faailoga e le eseese lava. Afai ei luga o tamaiti le tulaga maualuga pe le masani ai foi, ona tatau ai lea ona mataʻituina ma le faaeteete meaʻai o tamaiti, ia saunia i latou mo suʻega masani ina ia sili atu pe le faamalieina le maua o faʻamaʻi.
  • E leai se eseesega o alii ma tamaitai i fua faatatau.
  • I fafine maʻitaga, e le fautuaina e ave le maualuga o HbA1C i le 8-9 masina o le maitaga, talu ai o le tele lava o taimi e tupu ai le taunuuga, ae o le mea sese lenei.
  • I laʻasaga mulimuli o le maitaga, o se laʻititi laʻititi le taua o le auiliiliga e masani lava. Ole fesuiaiga o fua mo le maʻisuka i le vaitau o le fanauina o fanau e mafai ona afaina tele ai le tulaga o le soifua maloloina o le lumanai i le fanauina. E ono afaina fatuga, ma i fanau i le lumanaʻi o loʻo i ai le atinaʻeina o le intrauterine, e tele naua le tuputupu ae o le tino e mafai ona matauina, lea o le a matua aʻafia ai le faagasologa o le fanau mai.

Tulaga masani o tau faʻamaufaʻailoga

I se tagata soifua maloloina, o le HbA1C e le tatau ona sili atu i le 5.7 pasene i le toto.

  • Afai o le siʻitia o mea e aofia ai mai le 5.7% i le 6%, ona faʻaalia ai lea o le ono tulai mai o le maʻisuka i le lumanaʻi. Ina ia faʻaititia le faailo, e tatau ona e fesuiai i se mea maualalo-gaosi mo sina taimi, ona faia lea o se suʻesuʻega lona lua. I le lumanaʻi, e fautuaina e mataʻituina lau soifua maloloina ma meaʻai. O lenei tulaga o mataupu e manaʻomia ai le mataituina ma le totoa i le fale ma i le fale suesue.
  • Afai o le fuainumera o fuainumera e mai i le 6.1-6.4%, o lona uiga o le lamatiaga o se faʻamaʻi poʻo le maʻi faʻasolosolo e maualuga tele. E le mafai ona e faatuai le suiga i se taumafataga maualalo-carb, e tatau ona e tausisi i se olaga ola maloloina. O lenei tulaga o mataupu e le faigofie ona faʻasaʻo vave, ae afai e te tausisia lelei mea taumafa i lou olaga atoa, ona mafai lea ona e puipuia le tupu mai o le maʻi.
  • Afai o le maualuga o le HbA1C ua sili atu i le 6.5%, ona faʻamautuina lea o se suʻesuʻega muamua - o le maʻisuka, ma i le taimi o isi suʻega o suʻesuʻega suʻesuʻega o loʻo maua ai poʻo le a le ituaiga, muamua poʻo le lua.

Tulaga masani o le hemoglobin

Muamua, e tatau ona e iloa o le faateleina o le taua i le toto e mafai ona faailoa ai e le gata o se faamai endocrinological ma le gasegase o le metabolism, ae o le ania foi o le uamea. Ina ia aloese mai se maʻi ogaoga, e tatau pe a uma le suʻega mo le hemoglobin glycosylated ma ia mautinoa e siaki le maualuga o le uʻamea i le tino.

Afai o le faʻamaumauga mo le uʻamea o le uʻamea na sili atu ona maualalo nai lo le masani, ona faʻataʻitaʻiina lea o le togafitiga e toe faʻaleleia ai le masani masani o elemene i totonu o le tino. A maeʻa togafitiga o le anemia uamea, e fautuaina e faia nisi suʻega mo le maualuga o le hemoglobin.

Afai e le o iloa le leai o se mea, o lona uiga, o le faateleina o lenei mataupu o le a mafai ona fesootai ma le metabolism.

E tusa ai ma fuainumera, o le mafuaaga autu mo le faateleina o le hemoglobin glycosylated i le hypergikemia. I lenei tulaga, ina ia faʻaitiitia le maualuga o le maualuga, e te manaʻomia:

  • tausisia atoatoa togafiti na faatonuina e le fomaʻi,
  • pipii i se meaʻai maualalo
  • faia suʻesuʻega masani.

Afai o le taua HbA1C e sili atu i le masani, ona faʻaalia lea o le hypoglycemia. O le hypoglycemia e tupu tele nai lo le gasegase.

O lenei tulaga e manaʻomia ai foʻi se faʻasalaga ogaoga i mea taumafa ma faʻalogo ma le faʻaeteete i togafitiga e pei ona faatonuina e le fomaʻi. O le maualuga o le HbA1C aoga e mafai foi ona taʻu mai ai le anemia o le hemolytic.

Afai o se tagata talu ai nei na faʻamalolo pe ua i ai lona toto le lelei, o lona uiga o le tau aoga o le HbA1C o le a maualalo foi i lalo.

O le hemoglobin glycated: o le masani mo le maʻisuka, vavaeese

E tele taimi e feagai ai tagata ma le manaʻoga e aoina faʻatasi faamatalaga e uiga io latou maʻi. O lenei tulaga e aʻafia ai e le gata o le maʻisuka.

Muamua, e tatau ona e malamalama i upu, talu ai o tusitala eseese ma punaoa eseese ua tuuina mai igoa eseese mo lenei faailoilo, o le hemoglobin glycolated ma le hemoglobin glycosylated o le taatele, o le masani i le maʻisuka e tutusa ma tagata soifua maloloina.

I se faapuupuuga, e mafai foi ona faaigoaina HbA1c - o le auala lea e faailoa ai e le falemaʻi falemaʻi i le tulaga o suʻega o suʻega.

O le a le faʻataʻitaʻiga o lenei suʻesuʻega

E tatau ona faʻatumu le vaʻaia o le malamalama ma feutagaʻi ma le hemoglobin masani ma glycosylated.

Hemoglobin e maua i le mumu totola - totoga mūmū mūmū e ave le okesene i totoga ma fusi. O lona taua o le fusifusia lea i le suka ona o se tali lemu o le le o le enzymatic, ma o lenei noataga e le mafai ona faʻafitia. O le taunuuga o lenei faʻafoʻi o le hemoglobin glycosylated. I le biochemistry, o lenei tali e taua o le glycation poʻo le glycation.

O le maualuga o le maualuga o le suka i le toto, o le saoasaoa lea o le saoasaoa o lenei tali. O le maualuga o le glycation e mataʻituina mo le 90-120 aso, lea e fesootaʻi ma le ola o le toto mumu toto.

I se isi faaupuga, o le faailo e mafai ai e oe ona suʻe le maualuga o le suka o le tino mo le 90-120 aso poʻo le faʻatusatusaina o le maualuga o le glycemia mo le taimi lava e tasi.

A maeʻa lenei vaitau, o le toto mumu toto i le toto e faʻafouina, ma o le mea lea, o le fua o le hemoglobin glycosylated e sui.

O le vaitaimi o le erythrocyte o loʻo fautua mai ai e leai se aoga e suʻesuʻeina ai le tagata maʻi mo le hemoglobin glyco sili atu i le tasi i le 3-4 masina.

Le fua faatatau o se faailo i se tagata soifua maloloina

O tulaga masani masani o le faʻaaogaina o lenei faailoilo mo se tagata soifua maloloina e manatu o se taunuuga e oʻo atu i le 6%. O le masani e talafeagai mo le matua o le matua ma le itupa. O le tapulaa maualalo o le masani e 4%. O taunuʻuga uma e sili atu i nei tulaga taua o faʻamaʻi ma manaʻomia ai se auiliiliga auʻiliʻili o mafuaʻaga o lona tupuga.

Mafuaaga o le hemoglobin glycolated

Afai o se taunuʻuga e maua mai i le numera faateleina o lenei faailoilo, e tatau ona e mafaufau i le hyperglycemia faaumiumi. Ae e le o lona uiga e maʻi le tagata i le maʻisuka, talu ai ona o isi tulaga e tulaʻi mai i le faaletonu o le gaosiga o le maʻisuka, e aofia ai:

  • faʻaleagaina le gaosiga o le carbohydrate,
  • faaleagaina le anapogi glucose metabolism.

O le siama o le maʻisuka ua faia pe a oʻo i le 7% le taunuʻuga. Afai, o se taunuuga, o fuainumera e maua mai le 6.1% i le 7.0%, o lona uiga atonu o le a tatou talanoa e uiga i le muamua, o lona uiga o le le faapalepale faapalepale i gaʻo po o le faʻavaveina o le anapogi o le glucose metabolism.

Mafuaaga o le hemoglobin glycated

Afai o le taunuuga e maualalo ifo nai lo le 4%, o lona uiga o se tagata e maualalo lona suka i le toto mo se taimi uumi, lea e le o faʻaalia i taimi uma e ala i faʻamaʻi o le hypoglycemia. O le tele lava o taimi, o lenei mea matautia e mafua ai le insulinoma - o le tumutumu i le siʻu o le pancreas e maua ai le tele o inisalini nai lo le mea e tatau ai.

O se tasi o tuutuuga mo lenei tulaga o le le lava o le tui insulin, aua afai ei ai se tasi, ona le faʻaitiitia lea o le toto toto, ma o le mea lea, o le a le tupu se tulaga o le hypoglycemic.

Faitau foi Top Glucometers o le 2015

I le faaopoopo atu i le insulinomas, o le faʻaitiitia o le glycemia ma le faʻaitiitia o hemoglobin glycosylated:

  • maualalo le gaʻo gaʻo mo se taimi uumi,
  • o le maualuga o le inisalini po o fualaau faasaina,
  • tele faamalositino
  • le atoatoa o le tino
  • nisi o faʻasologa o gasegase e le masani ai - faʻasologa o le pala o le pala, le maʻi o Herce ma isi.

Glycosylated Hemoglobin Assay

I le 2011, na filifili ai le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi e faʻaaoga le hemoglobin glycosylated e avea o se suʻesuʻega faʻamaonia mo le maʻisuka malosi.

Afai e sili atu i le 7.0% le fuainumera, o le suʻesuʻega e le mautonu.

O lona uiga, afai o le suʻesuʻega na faʻaalia ai le maualuga o le glycemia ma le maualuga maualuga o HbA1c poʻo le faateleina HbA1c faalua i totonu o le tolu masina, ua faʻamautuina ai le siama o le maʻisuka.

Puleaina o le maʻisuka

E tupu foi o lenei suʻega ua faʻamatalaina i tagata mamaʻi o loʻo i ai lenei faʻamaʻi. E faia lenei mea e lelei ai le pulea o le suka toto ma fetuutuunai fua o fualaau o le suka.

E masani ona tupu o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e seasea ona puleaina o latou tulaga glycemic.

O lenei mea e mafua ona o le leai o se mita o le kulukose o le toto poʻo le fale suesue e mamao ese mai lo latou nofoaga tumau.

O le mea lea, e faʻamapulaʻaina i latou i ni nai taimi i le masina pe itiiti foi, ma afai latou te maua le taunuuga i totonu o le tulaga lautele, latou te manatu latou te lelei le pulea o latou maʻisuka. Ae peitai, e le saʻo lenei mea, talu ai o le suʻega toto mo le suka e faʻaalia ai le glycemia i le taimi e ave ai le toto, ae o tagata gasegase latou te le iloa po o le a le tulaga o la latou postprandia glycemia level.

O le mea lea, o se filifiliga sili mo le pulea lelei o le i ai o se glucometer ma le siakiina o le tagata lava ia i vaiaso taʻitasi.

O le talaaga faʻapitoa e aofia ai le faia o se auʻiliʻiliga i luga o se manava gaogao, ona oʻo lea i luma o taumafataga taitasi ma le 2 itula i le maeʻa o taumafataga ma i le taimi e momoe ai.

O lenei faʻatonuga e mafai ai e oe ona suʻe lelei le maualuga o le glycemia ma faʻaaogaina ai fualaau oona.

I le le lava o le pulea lelei, o le hemoglobin glycosylated e sau i le laveai, iloilo lenei faailoga i le past 3 months. I le tulaga o le maualuga o numera o lenei faʻaaliga, e tatau ona faia laasaga e faʻaitiitia ai.

O lenei suʻega e aoga foi mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1, oe ua iloa ai le hemoglobin glycosylated o le i ai poʻo le leai o se faʻamaʻi faʻamaʻi. O le mea moni, e oʻo lava i se talaaga lelei, o le HbA1c e mafai ona maualuga, lea e faʻamatalaina ai le i ai o le hyperglycemia o le nocturn poʻo le hypoglycemic faʻatasi ai ma le taui o le hyperglycem mulimuli ane.

Glycosylated Hemoglobin Manulauti

E le o tagata maʻi uma e manaʻomia le faʻaitiitia o le hemoglobin glyc i se tagata soifua maloloina. O loʻo i ai nisi tagata gasegase e sili atu pe a fai e laʻititi le siʻitia. O nei mea e aofia ai tagata matutua ma tagata gasegase oe na atiaʻe ni faʻalavelave faʻalavelave. O le hemoglobin glycated, o le masani mo le maʻisuka i lenei tulaga e tatau ona tusa ma le 8%.

O le manaʻomia mo se tulaga e mafua mai i le mea moni, i le tulaga o le maualalo o faʻataʻitaʻiga o lenei auʻiliʻiliga, o aʻafiaga o le atiaeina o le hypoglycemic, lea i le matua ua matua matautia lava mo le maʻi, e mafai ona faateleina. O tupulaga talavou ua faʻaalia le malosi tele, ma e tatau ona latou taumafai mo le 6.5% e puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli o lenei faʻamaʻi.

Afai e maua ni numera maualuga i le auiliiliga (10% ma le maualuga), ona fautuaina lea e toe iloilo lau masani o le maʻisuka ma le soifua maloloina.

Peitai, e tatau ona manatuaina e le talafeagai le taumafai mo se faʻaitiitiga mataʻutia o lenei faailoilo, ae, i le isi itu, ia fai malie, i le 1-1.5% i le tausaga.

E mafua lenei mea ona o le tino o sea tagata ua masani i le maualuga o le glycemia ma faafitauli ua amata ona tupu i totonu o tamai vaa (mata ma fatuga).

Faitau foi O le a le foliga mai o le acetone i le urine o se maʻisuka

Faʻatasi ai ma le faʻaitiitia o le kulūkose, e mafai ona tupu ai se faʻafitauli faʻapitoa, lea, i le isi itu, e mafai ona oʻo atu ai i le paʻu tele i le gaioiga poʻo le leai o se vaʻai. O lenei mea moni ua faʻamaonia faʻasaienisi, ma le mea moni e faapea, o fesuiaiga i le maualuga o le glycemia i le tuaoi e oo atu i le 5 mmol / l e le mafua ai le tupu malosi o vascular complications.

O le mafuaʻaga lea e taua ai le pulea o le hemoglobin glycosylated faatasi ai ma le faʻamatalaga glycemic mo tagata gasegase i ituaiga uma o le maʻisuka, aua o le leai o se pule tatau, e le iloa e se tagata le maualuga o le maualuga o le suka ma oso i totonu ia te ia.

Faʻapefea ona tuʻuina atu auʻiliʻiliga?

Mo le fuafuaina o lenei faailoilo, e tatau ona tuʻuina atu le toto mai se vein. E masani lava ona suʻeina le suʻega i le falemaʻi, ae le o fale suesue uma i totonu o ofisa o le malo. O le mea lea, e mafai ona faia i soʻo se falesuesue tumaoti, ma o le itu agai i ai e le talafeagai.

E masani lava, o fale suesue e fautuaina le ofoina atu o le toto i luga o se manava gaogao, aua a uma ona 'ai le toto e toe suia lava lona fatu. Ae ia fuafua lenei faailoga, e le afaina pe afai e te alu e ave i luga o se manava gaogao pe mulimuli foi i se taumafataga, e pei ona faaalia ai le glycemia mo le 3 masina, ae le o le taimi nei.

Ae peitai, e sili atu le asiasi i le fale suesue e aunoa ma se taumafataga o le taeao, ina ia mafai ai ona aveese mea lamatia o se toe iloiloga ma le toe faaaluina o tupe. E le manaʻomia le sauniuniga.

O le masani lava o le taunuuga ua saunia i ni nai aso, ae o loʻo i ai ni masini faʻapitoa - faʻafefe, lea e maua ai le iuga i le 10 minute. O le sao o le masini e matua maualuga lava, e tusa ma le 99%, ma e iai foi se mea sese.

E masani lava, o le toto e aveesea mai se vein, ae o loʻo i ai auala mo le ave toto mai le tamatamailima. O le vaega mulimuli e faatatau i mea e teu ai.

E faʻafefea ona faʻaitiitia le hemoglobin glycosylated

O le faʻaitiitia o le faʻatinoina o lenei auʻiliʻiliga e fesoʻotai tonu lava i le faʻaleleia atili o le puleaina o le maʻisuka ma le faʻaitiitia o le faʻalauiloaina o le maʻisuka. E tatau ona usitai i fautuaga a le fomaʻi e faatatau i le togafitia o le maʻisuka. O nei fautuaga e aofia ai:

  • tausisia o fautuaga o meaʻai,
  • uuina taimi ma le puleaina o fualaau o le suka,
  • vasega faʻaleleia faʻapitoa,
  • Tausisia o masaniga i aso taitasi
  • pulea lelei o glycemia i le fale.

Afai e maitauina o le tausisia o fautuaga o loʻo i luga e maua ai se taunuuga lelei ma o le maualuga o le glycemia na amata ona faʻaitiitia, ma le manuia o le a faʻaleleia, ona i ai lea o le tagata maʻi ile ala saʻo. Atonu o le isi suʻesuʻega e sili atu nai lo le muamua.

Faaiuga pupuu

  1. Ole suʻesuʻeina ole HbA1c e le tatau ona toe faʻaauau, ae le itiiti ifo ma le tasi ile 3 masina.
  2. O se auiliiliga e le o se isi mea e ese mai i le siakiina ole kulukose masani ma se glucometer po o se fale suesue.

  • O le paʻu tele o lenei faʻaaliga e le fautuaina.
  • O le maualuga o le HbA1c e le o lona uiga o lau glycemia sa lelei foi.
  • E tatau ona e taumafai mo lau tulaga maualuga o le HbA1c.

    O nei manatu e taua tele i le pulea o le glycemia ma le lava o le togafitiga ua faatonuina.

    Glycosylated Hemoglobin - masani

    • Gelaglobin Glycosylated (hemoglobin glycosylated) o le hemoglobin ọbara toto toto lea e le mafai ona fesuiaʻi i glucose.

    Filifiliga i suʻesuʻega:

    • O le hemoglobin glycated (hemoglobin glycated)
    • Glycogemoglobin (glycohemoglobin)
    • Hemoglobin A1c (hemoglobin A1c)

    Hemoglobin-Alpha (HbA), o loʻo i totonu o totola mumu mumu, e fesoʻotaʻi ma le kulukose toto i le taimi e tasi e "pipii" ai ia lava - o glycosylates.

    O le maualuga o le maualuga o le suka o le toto, o le sili atu o le hemoglobin glycosylated (HbA1) e puleaina e fausia i totonu o le toto mumu toto i lona 120 aso soifua. Suauu toto mumu o "tausaga" e felafoaʻi i totonu o le toto i le taimi lava e tasi, o le 60-90 aso e ave mo le vaitau o le glycation.

    Mai vaega e tolu o le hemoglobin glycosylated - HbA1a, HbA1b, HbA1c - o le pito mulimuli lea o le mea sili ona mautu. O le tele o le aofaʻiga o loʻo fuafuaina i falemaʻi falemaʻi suʻesuʻe.

    O le HbA1c o se faʻamaʻi toto o le toto e atagia ai le maualuga o le glycemia (le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto) i le sili atu i le 1-3 masina.

    O se suʻega toto mo HbA1c - o le masani, pe faapefea ona ave

    O le suega o le hemoglobin glycosylated o se auala tumau umi e mafai ona pulea ai lou suka toto.

    • Glycemia siaki tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka.

    Tofotofoga mo HbA1c e mafai ai ona e suʻeina pe faapefea ona manuia le togafitiga o le maʻisuka - pe tatau ona sui.

    • Faʻamatalaga o le amataga o le maʻisuka (faʻaopopo i le suʻega ole toleniga o le kulukose).
    • Faʻamatalaga o "maʻisuka maʻitaga."

    E leai se sauniuniga faapitoa mo le toto foaʻi mo HbA1c e manaʻomia.

    O le tagata gasegase e mafai ona ofoina atu le toto mai se vein (2.5-3.0 ml) i soo se taimi o le aso, e tusa lava po o le a le mea e 'ai, mea faʻaletino / faʻalagona, poʻo vailaʻau.

    Mafuaʻaga mo iuga leaga:
    Faʻasalaga totoʻa poʻo tulaga e aʻafia ai le totoina o le toto ma le ola o le toto mūmū mūmū (selesaito, hemolytic, ironia deficiencies anemia, ma isi), o le a le maualalo le manatu o le auiliiliga mo le HbA1c.

    O le fua o le hemoglobin glycosylated e tutusa mo tamaitai ma alii.

    / faʻamaumauga /
    HbA1c = 4.5 - 6.1%

    HbA1c manaoga mo le maʻisuka

    Vaega o tagata maʻiUiga maualuga o HbA1c
    Itū'āiga 1 ma le Tusa 2 Matemaʻi
    Tusa 2 tagata gasegase maualuga ma maualuga le lamatia o le maʻi cardiovascular

    O le taua o le HbA1c> 7.0-7.5% i tagata mamai e maua ai le maʻisuka o loʻo faʻaalia ai le le atoatoa / le atoatoa o togafitiga - ei ai tulaga matautia o le atiaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka.

    HbA1c test - decryption

    HBA1s%O le maualuga o le suka toto i luga o le 90 aso ua tuanai Moli / lFaamatalaina
    * Filifili le taua HbА1l2,6Laititi maualalo o le tulafono masani
    • Afai e te lagona le fia inu, fia inu, moe, ma mafatia i le faia soo, foaʻi toto i le HbA1c ma talanoa i le endocrinologist.

    O tagata maʻi maua i le maʻisuka e fautuaina e fuafua le aofaʻi o le hemoglobin glycosylated i le 2-6 masina. O togafitiga o gasegase ua faʻamanuiaina pe afai e mafai ona ausia ma faʻamautinoa HbA1c faʻamaonia i se tulaga maualuga - e itiiti ifo i le 7%.

    Iloiloga o le hemoglobin glycated: o le masani i tamaiti, o mafuaʻaga o le faʻaitiitia o faʻamaoniga ma metotia mo le faʻasaʻoina

    O le hemoglobin glycated (lea e taʻua glycosylated) o se vaega o le hemoglobin i le toto e fesootai saʻo ma le kulukose.

    O lenei faailoga e fuaina o se pasene. O le tele o suka e maua i totonu o le toto, o le maualuga o lenei maualuga.

    O le masani o le hemoglobin glyc i tamaiti e tutusa ma le masani a se tagata matua. Afai ei ai ni feeseeseaiga, o lona uiga e le taua tele.

    O le a lenei faailoga?

    O le faailo fesoasoani e faʻaalia ai le suka i luga o le tolu masina.

    E mafua mai i le mea moni e faapea, o le ola o le toto toto mumu lea e maua ai le hemoglobin e tolu i le fa masina. O le faʻaavanoaina o le atiaʻe o faʻafitauli e faʻapupula i le tuputupu aʻe o faʻamatalaga e maua mai ona o se suʻesuʻega.

    Afai o se mea taua e pei o le hemoglobin glyc, o le masani mo le maʻisuka i tamaiti e matua tele atu, e matua faanatinati le amata togafitiga.

    Avanoa Faʻamatalaga

    O le toto glucose hemoglobin test e sili atu ona lelei nai lo le sueina o le kullukose, e pei foi o se suʻega toto aʻo leʻi 'ai:

    1. o le saʻo o le taunuʻuga e le afaina i mea e pei o le malulu masani poʻo le atuatuvale,
    2. e mafai ai e oe ona iloa se maʻi i le taimi muamua,
    3. o le suʻesuʻega e faʻatino vave, faigofie ma vave tuʻuina atu se tali i le fesili pe maʻi se tagata pe leai foi,
    4. auiliiliga e mafai ai e oe ona iloa pe o le tagata maʻi e lelei le pulea o maualuga o suka.

    O le mea lea, mai lea taimi i lea taimi e tatau ai ona suʻesuʻeina ma lelei tagata. E taua tele lenei mea mo i latou o loʻo lamatia, mo se faʻataʻitaʻiga, o le mamafa poʻo le faʻamalosi i le maualuga o le toto. O suʻesuʻega e mafai ai ona iloa le faʻamaʻi aʻo leʻi oʻo mai uluaʻi faailoga. Mo tamaiti, o lenei auʻiliʻiliga e sili ona taua e iloa ai le lamatiaga o faʻafitauli faigata.

    Afai o le glycogemoglobin e sili atu i le masani mo se taimi uumi, faapea foi pe a faasolosolo malie ae tuputupu ae, o le a iloa e fomai le maʻisuka.

    Pe a faʻaitiitia le fua, e mafai ona mafua mai i mafuaʻaga e pei o le faʻaliliu totoga, taotoga, poʻo le manuʻa talu ai nei. I nei tulaga, o togafitiga talafeagai o loʻo faʻamaonia, ma a maeʻa ona toe foʻi atu ai faʻamaumauga i le masani.

    Tulaga masani o le hemoglobin glycated i tamaiti: eseesega o faailoga

    Ae o se faailoga e pei o le hemoglobin glycosylated, o le masani i tamaiti e mai le 4 i le 5.8-6%.

    Afai o nei taunuuga e maua mai o se taunuuga o le auiliiliga, o lona uiga e le mafatia le tamaititi i le maʻisuka. E le gata i lea, o lenei tulafono masani e le faʻalagolago i tausaga o le tagata, itupa, ma le afa o loʻo i ai o ia.

    E moni, e tasi lava le mea e tasi. I pepe, i masina muamua oo latou olaga, e mafai ona faateleina le maualuga ole glycogemoglobin. Ua faailoa mai e saienitisi lenei mea moni i le mea moni o le hemoglobin fetal o loo i ai i le toto o pepe faatoa fananau mai. O se mea le tumau lea, ma o le pe tusa ma le tasi le tausaga le matua o tamaiti ua faʻaumatia. Ae o le tapulaa pito i luga e le tatau ona sili atu i le 6%, tusa lava poo le a le umi o le maʻi.

    Afai e leai ni faʻalavelave faʻaleagaina o gaʻo, o le a le oʻo i le faailoga o loʻo i luga. I le tulaga pe a maua le hemoglobin glyo i se tamaititi e 6 - 8%, atonu e taʻu mai ai atonu e faʻaititia le suka ona o le faʻaaogaina o vailaau faʻapitoa.

    Faʻatasi ai ma se faʻamatalaga glycohemoglobin e 9%, e mafai ona tatou talanoa e uiga i se taui lelei mo le maʻisuka i totonu o se tamaititi.

    I le taimi lava e tasi, o lona uiga o le togafitiga o le faʻamaʻi e manaʻomia e faʻafetaui. Ole maualuga o le hemoglobin, lea e amata mai i le 9 i le 12%, e faʻaalia ai le vaivai o le faʻatatauga o fua faʻatatau.

    O vailaau faatonuina e fesoasoani na o sina vaega, ae o le tino o se maʻi maʻi e vaivai. Afai o le maualuga e sili atu i le 12%, o loʻo taʻu mai ai le leai o se malosi o le tino e faʻatonutonu ai. I lenei tulaga, o le maʻisuka i tamaiti e le totogiina, ma o togafitiga o loʻo faia i le taimi nei e le maua ai ni taunuuga lelei.

    O le fua o le hemoglobin glycated mo le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti e tutusa lava faailoga. I le auala, o lenei maʻi e taua foi o le maʻisuka o le tupulaga: o le tele lava o taimi e maua ai le maʻi i tagata ei lalo o le 30 tausaga.

    O le maʻisuka ituaiga 2 e matua seāseā lava i le laʻititi. I lenei tulaga, o le mataʻituina o le tulaga o le tamaititi e taua tele, talu ai o loʻo i ai se maualuga tele o le lamatiaga o le faʻatonuina o le inisalini lona lua. I tulaga o le faʻamalosi i fusi nasu, faʻapea foʻi ma vaʻa toto, e toetoe lava tutusa ma le maʻisuka ituaiga 1.

    Faatasi ai ma se taua (tele taimi) sili atu o faʻatagaga faatagaina, o loʻo i ai mafuaaga uma e talitonu ai o loʻo i ai i le tamaititi ni faʻafitauli: ate, fatuga, ma faʻamaʻi o totoga o faʻaaliga. O le mea lea, e tatau ona faia pea le suʻega, aua e mafai ai e oe ona iloilo le aoga o togafitiga.

    Tulaga masani o faailoga

    E tatau ona manatua i le mafaufau e sili atu i le masani o le hemoglobin glycel e mafai ona faʻateleina ona o le solia o le gaosiga o gaʻo ma le uʻamea.

    Afai ei ai se masalosaloga o le anemia, e aoga pe a uma ona suʻeina le hemoglobin e siaki le mea uʻamea i le tino.

    I le avea ai o se tulafono, o le fua o le hemoglobin glyc i tamaiti ua faʻateleina ona o le hyperglycemia. Ina ia faʻaitiitia lenei tulaga, e tatau ona mulimuli i fautuaga uma a fomaʻi, tausisi i se mea taumafa e maualalo i le gaʻo ma ia sau i taimi uma mo se suʻega.

    Afai e maua se tagata i le maʻisuka poʻo isi faʻamaʻi e aʻafia ai ma le solia o le gaosiga o le carbohydrate, e tatau ona mataʻituina le meaai. O lenei mea o le a fesoasoani i le maualalo ole toto toto ma puipuia ai aʻafiaga talafeagai.

    O fualaau faisua, vine, laʻau manu ma iʻa o meaai lelei ia e faʻavasegaina ai le suka o le toto

    E tatau ona teena le sukalati, laʻau suamalie ma le susu susu, sui i fualaau aina ma fua. O le ulaula ma le ulaula e manaʻomia foi ona aveeseina, ae o laʻau faisuala, o le aano o aano ma iʻa, o le a talia ia nati. Mo le maʻisuka ituaiga 2, o le natura, e leʻo faaopoopoina le yogurt ma le susu susu o aoga.

    E tatau ona manatua i lou mafaufau o le vave tuʻituʻi i lalo o le kulukose e matautia mo le soifua maloloina o le tamaititi. O lenei mea e tatau ona faia malie, e tusa ma le 1% i le tausaga. A leai, o le manino ma le manino o le vaʻaia e mafai ona faʻaitiitia. I le aluga o taimi, e manaʻomia le ausia o se faailoga o le hemoglobin glyc i tamaiti e le sili atu i le 6%.

    Afai o le numera HbA1C e sili atu i le masani, e mafai ona faʻaalia le atinaʻeina o le hypoglycemia. O lenei tulaga e le tupu soo, ae i luga o le siaki e manaʻomia ai togafitiga faʻanatinati ma se faʻamaʻoga ogaoga o meaʻai.

    O tamaiti laiti e maua i le maʻisuka e tatau ona mataituina e le aunoa o latou matua ma o latou tausi maʻi. I lalo o le tulaga o taui masani mo le togafitiga, o se maʻi e maua i le maʻisuka e toetoe lava a pei o se tagata soifua maloloina.

    E faʻafia ona e manaʻomia le tofotofoina?

    E taua le iloa! I le gasologa o taimi, o faafitauli ma le maualuga o le suka e mafai ona oʻo atu ai i le tele o faʻamaʻi, e pei o faafitauli i le vaʻaia, paʻu ma lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma e oʻo lava i tumutumu faʻamaʻi! Na aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻamautuina a latou gaʻo fiafia ...

    Ole taimi o suʻega e tatau ona faʻalagolago i le a le tulaga o loʻo i ai le maʻi.

    A oʻo ina amata le togafiti o le maʻisuka, e fautuaina e suʻe suʻega i le tolu masina: o le a mafai ai ona e filifilia le auala sili ona lelei o togafitiga.

    Afai o le masani o le hemoglobin glycosylated i tamaiti ua faateleina i le 7% i le taimi, o suʻega e mafai ona faia i le ono masina. O lenei mea o le a mafai ai ona faʻamaonia taimi vave o mea faʻaletonu ma faia fetuunaiga talafeagai.

    I mataupu e le maua ai le maʻisuka, ma o glycogemoglobin indicators o loʻo i totonu o tapulaa masani, o le a lava le fuaina o faailoilo i le tolu tausaga. Afai o lona anotusi e 6.5%, e taʻu mai ai o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atiaʻe o le maʻisuka. O le mea lea, e sili atu ona suʻesuʻe tasi i le tausaga, ae e tatau ona faʻapipiʻi i se taumafataga maualalo.

    Vitio faʻatalanoa

    E tusa ai ma se suʻega toto mo le hemoglobin glycated:

    E sili atu le faia o suʻega i se falesuesue tumaoti ma se talaaga lelei ma iloiloga lelei. E le o iai i taimi uma ia masini e manaʻomia mo ia suʻesuʻega. O le a saunia iʻuga pe a ma le 3 aso. E tatau ona filifili e se fomaʻi, suʻesuʻega o le tagata lava ia, ma, e le gata i lea, e le taliaina le togafitiga o le tagata lava ia i lenei mataupu.

    HbA1C faʻataʻitaʻiga poʻo le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycated: o le masani mo le maʻisuka, o le manaʻomia e fua le maualuga o le kulukose e faʻaaoga ai se suʻega patino

    Ina ia pulea atoatoa le togafitiga o le maʻisuka ma le setete o le tino ma togafitiga tumau o le endocrine, e taua le faia o suʻega faʻapitoa. Faʻasologa i aso uma o fua o le suka e faʻaaoga ai se glucometer masani poʻo le leai se osofaʻi e aunoa ma le sasaina o lou tamatamailima - o nei mea e masani ona faʻataunuʻuina.

    E tolu masina, e tatau ona tofotofoina le tagata maʻi mo le hemoglobin glyc. O le masani mo le maʻisuka o se faailo taua. I le noatia ma le fai fuafua i se seti o tulafono laiti, o tau e le sili atu i tapulaa faatagaina. O fomaʻi e fautuaina le maʻisuka ina ia masani i le faʻaoga o le puleaina o HbA1C maualuga.

    O le a le hemoglobin glycated

    O le vailaʻau e faʻapipiʻiina o se oloa o le vailaʻau faʻasolosolo o le eletise malosi - glucose, lea e noatia ai Hb i le toto mumu toto. O le masani ona oso i totonu o le kulukose toto e tupu i luga o se vaitaimi, o le maualuga o le pasene o glycogemoglobin.

    E pei ona faʻamatala mai e le endocrinologist, e tatau i le maʻisuka ona faia se auiliiliga e faʻamalamalama ai le taua o HbA1C.

    O le a le mea e faʻaalia ai le hemoglobin glyc? O le suʻega o le suʻega o loʻo taʻu mai ai le matuia o togafitiga o le endocrin ma le maualuga o taui, le aoga o togafitiga faigata.

    O le toto mai se tamailima mo le suka ma se suʻega patino mo le kulukose ma se avega e le o se ata atoa o le maʻi, o se suʻesuʻega o le maualuga o le HbA1C o loʻo faʻaalia ai le ala na suia ai le glucose i le tolu masina talu ai.

    Tulaga masani mo le maʻisuka

    O le maualuga o le glycogemoglobin e faalagolago i le tele o mea:

    O fua faʻatatau maualuga e mai le 4.6 i le 5.7%. A1C faailoga i totonu o nei tapulaa - o le kulukose e le maualuga aʻe i luga o faʻatagaga talia, o fuainumera e faʻaalia ai se tulaga lamatia tele o le atinaʻe o togafitiga o le endocrine. E tatau i le maʻisuka ona taumafai mo le suka toto e taumafai mo tulaga lelei.

    E leai se faʻataʻitaʻiga glycogemoglobin mo le maʻisuka, ae e taua tele pe afai e sili atu le tau 7-7.5%.

    E tatau ona manatuaina o le siama ua faia i le maualuga o le glucose e sili atu nai lo le 6.5% ma o se isi faʻaopoopoga e mafua mai i le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga.

    O le Hyperglycemia i ona tausaga matua e aafia tele ai le tino vaivai, e masani ona tuufaatasi ma le oona ma le maualuga o le toto, o le lamatiaga o le fatu, le atherosclerosis, ma le alualu i luma o suesuega.

    Polokalame ma le Maliega o Suʻesuʻega

    O le suʻesuʻeina o le glycogemoglobin concentration e matua talisapaia e tagata tomai faapitoa:

    • tofotofoina e maua ai nisi faʻamatalaga nai lo le ave o le toto mai se tamatamailima mo le suka ma le faia o se suega o le kulukose (faatasi ai ma se avega),
    • afai ei ai se faʻamaoniga, o le auiliiliga e mafai ona faia tusa lava pe a uma ona 'ai,
    • malulu, faʻamalositino, atuatuvalega popole e le faʻasese ai taunuuga o suega,
    • aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, e te le manaʻomia le lafoaia o vailaau ua uma ona faatonuina,
    • o le auala e faʻatagaina ai oe e fuafua le uiga o le maʻisuka, e iloa ai mea sese i le amataga,
    • o le suʻesuʻega saʻo e faʻamaonia ai pe o loʻo tupu aʻe le hyperglycemia,
    • Iloiloga faavaitaimi (4 taimi i le tausaga) e mafai ai ona maua se ata atoatoa o le tikeri o le maʻisuka ma le aoga o togafitiga.

    Faʻafitauli:

    • o le suʻega e faigata tele, i totonu o nofoaga laiti e le o fale suʻesuʻe uma ei ai masini mo le iloiloga A1C,
    • o le tau o le suʻesuʻega e sili atu nai lo le foai toto mo le suka poʻo se suʻega o le kulukose,
    • faasaga i le talaaga o le hemoglobinopathy ma le anemia, o taunuuga le saʻo e mafai,
    • o se faʻateleina o faʻataʻitaʻiga glycogemoglobin ma se suʻesuʻega le saʻo o taunuuga e mafai ona maua i tagata gasegase i le hyperthyroidism - gasegase tele o hormones thyroid.

    Suesuega sauniuni

    E faʻapefea ona ave le hemoglobin glycated? Faaaliga i tagata gasegase:

    • ia mautinoa ia e sau i le fale suesue i le taeao, sili atu aʻo le i ai taumafa,
    • Aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, e le mafai ona e suia lau masani masani ina ia faʻaitiitia ai faʻasesega,
    • o le suʻega e faʻaalia ai suiga i se vaitaimi uumi, o le faʻaosoosoina o le tino po o le popole i le afiafi o le auʻiliʻili e leai se mea e aʻafia ai faailoga,
    • aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, e le mafai ona e faʻaaogaina se tele o vitamini E ma le C, ma o mea e maua mai e faʻamoemoeina,
    • ma le faʻamaʻi toto pe a uma le tafe, e tatau ona e faatali 2 vaiaso,
    • Ia mautinoa e suʻe le suʻega i totonu o le potu suʻesuʻe se tasi ina ia sao ai le taunuʻuga.

    Taua! I le maʻisuka, e manaʻomia lou suʻeina o le A1C fa fa i le gasologa o le tausaga. O vaʻavaʻai e fesoasoani e malamalama ai pe faapefea ona suia le tau o le kulukose i le gasologa o le tausaga.

    Tulaga faatauaina aupito sili

    O le sini autu mo le maʻisuka o le ausia lea o se vaega talafeagai o le hemoglobin glycated mo le maʻisuka. I le togafitiga o le endocrine, e le tatau ona faʻatagaina le maualuga o HbA1C i le sili atu i le 7%. O le faʻamautuina o tau o loʻo taʻu mai ai se taui lelei mo le maʻisuka, faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli.

    I le taimi o le maitaga, i tamaiti, ao talavou, o le maualuga o HbA1C e le tatau ona sili atu i le 6.5%, sili ona lelei - itiiti ifo ma le 5%.

    I le matua, o le glycogemoglobin e tatau ona maua ifo i lalo ifo o le 7.5%, o le faateleina o tulaga faatauaina o le sili atu ma le 8% e le tatau ona faatagaina.

    O le tele o faailoilo e masani ona oʻo atu ai i faʻafitauli: faʻafitauli i le loto, paʻu, gastrointestinal tract, faʻalavelave tutotonu, faʻaleagaina o le tulaga lautele, atinaʻeina o le "maʻisuka vae".

    O le sini e taumafai ai o le faʻaitiitia o le taua o le glycogemoglobin i le maualuga i tagata soifua maloloina - e le sili atu nai lo le 4.6%. I le noatia ma le fai fuafua i tulafono o meaʻai, gaioiga faʻaletino, le toesea o mea ua fai ma vaisu, togafitiga o fualaau aina ma vailaau faʻasaina, e moni lava le ausia o faʻamaoniga talia.

    O se meaʻai maualalo-gaosiga e fesoasoani i le maualuga o le HbA1C i le 4.6-5%. O le maʻisuka e mafai ona maua le inisalini itiiti, e masani ona faʻaaogaina fualaau faʻasaina e faʻamautu ai le maualuga o le suka.

    E taua le aua le faʻaaogaina: o le gaʻo gaʻo e mafai ona taʻitaʻia ai le hypoglycemia - o le maualalo o le kulukose.

    Le malosi o le malosi e faalavelave i le galuega a le tino atoa, e aofia ai le faiʻai, maso, fatu, paʻu o le paʻu, auala taua ma le totonugalemu o le tino o mea faigaluega ua faʻalavelaveina. O le taunuʻuga o le atiaʻe lea o le hypoglycemic coma.

    Le mafai ona fesoasoani, tulaga maualalo o le kulukose, e mafai ona maliu le tagata maʻi.

    E fautuaina malosi e le diabetologists le tusi o mea taumafa, suʻesuʻeina faʻamatalaga e faatatau i togafitiga, auala mo le faasaʻoina o fua o le kulukose. E taua tele le i ai i le fale o laulau o falaoa, o se faʻamaumauga o le glycemic ma le insulin o faʻamaumauga o oloa. O le siakiina o aso taitasi (4-6 taimi i le aso) o le maualuga o le suka e alo ese mai le hyper-ma le hypoglycemia.

    Faʻasalaina iuga

    Ole maualuga o HbA1C o loʻo faʻaalia ai le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka:

    • glycogemoglobin values ​​i lalo ifo o le 5.7%. O le tulaga sili ona lelei o le gaosiga o le gaʻo, o le lamatiaga o maʻi o le endocrin e itiiti,
    • maualuga mai le 5.7 i le 6%. O le tulaga o le faʻalavelave faʻaleagaina ua faʻalautele, o loʻo i ai se aʻafiaga o le maualuga o le suka. E taua le matauina o se meaʻai, faʻamalositino, faʻaitiitia le popole, aua le soona galue. O le solia o tulafono e mafai ona amataina ai le atinaʻe o le maʻisuka,
    • tau aogā mai le 6.1 i le 6.4%. Afai o fautuaga mo se soifua maloloina lelei, gaioiga faaletino, faʻalavelave faifaipea, leai se moe e le o mulimulitaʻia, o le ono mafai ona tupu aʻe le maʻisuka ua faʻateleina,
    • tau aofaʻi maualuga le 6.5%. E maua e le tagata maʻi le faʻamaoniga muamua o le atinaʻe o le maʻisuka. E taua le faia o nai faʻataʻitaʻiga e mautinoa ai: faʻaalia le hyperglycemia tumau.

    Mafuaaga ma faailoga o suiga

    HbA1C maualuga maualuga:

    • o le solia o le metabolism o le carbohydrate e le o taimi uma e faailoa mai ai le auai malosi o le maʻisuka, ae o maualuga maualuga e faamaonia: o le maualuga o le glucose ua faateleina mo se taimi umi,
    • tasi le mafuaʻaga: faʻaleagaina le kulukose o le kulukose,
    • o le isi mea e faʻalavelaveina ai le kulūkose i le taeao, aʻo leʻi 'aʻai.

    I le hyperglycemia, o loʻo iai se faʻalavelave faʻapitoa:

    • maʻi le lelei ma le mamafa,
    • faʻafeʻaiga masani o lagona
    • vevela poʻo le faʻateleina o le susu o le paʻu,
    • leai se fia inu
    • urination sili atu nai lo masani
    • faʻamaʻi manuʻa manuʻa
    • oso i le toto maualuga,
    • Tachycardia
    • afaina, popole tele,
    • sulu lauulu, le atinaʻeina o le alopecia,
    • mūmū mucous, membiasis, stomatitis, vaʻa i tulimanu o le gutu.

    HbA1C tau ao laʻitiiti:

    • solia - o se taunuuga o le aʻafiaga o se paʻu i totonu o le pancreatic tissues: o loʻo i ai le faʻateleina o le faʻasalaga o le inisalini,
    • o le isi mea e faʻamalosia ai o le faʻaaogaina lea o meaʻai laiti-carb, o se paʻu mataʻutia i le maualuga o le kulukose: o le maualuga o le glycogemoglobin e itiiti ifo i le 4.6%,
    • sili atu le fua o le suka-faʻaitiitia o fualaau faasaina.

    Faʻatasi ai ma le faʻaitiitia o le faʻaititia o le A1C, o faʻataʻitaʻiga e atiaʻe:

    • lima lulu
    • tau faʻaitiitia
    • faʻateleina le sosolo
    • vaivaiga
    • tagi
    • vavao
    • vaivaiga maso
    • pulupulu paʻu.

    O se manaoga faanatinati e siitia ai le maualuga o le kulukose, pe a fai o le a tulai mai se fomaʻi hypoglycemic. O le maʻisuka e tatau ona i ai pea se fasi sukalati ia te ia ina ia vave ona faateleina le kulūkose.

    Faʻasaʻo auala

    I le tele o tulaga, o gasegase e maua fua maualuga o HbA1C. E taua le iloa pe faapefea ona faʻaitiitia le maualuga o le glycogemoglobin ina ia faʻataʻitaʻiina ai faailo, ae aua le paʻu i lalo o tau aogā.

    E tatau ona faʻalogologo i fautuaga a le diabetes:

    • tausia se tusi o meaʻai, filifilia oloa mo le lisi o aso taʻitasi, faʻatatau i le GI, AI, XE, tuʻufaʻatasia ma le tau aogā. Fualaau faisua aoga ma fualaau aina e aunoa ma le vevela vevela, igoa e le susu-susu (i le faaogaina), pata i luga o le vai, masini suamalie ma paluga pateta, o le aano o aano o manu, greens, seafood, iʻa e maualalo le gaʻo, fuālaʻau fuālaʻau. O oloa faʻatagaina o loʻo i ai se fuainumera maualalo o le glycemic ma le inisalini: o faʻamaonia o loʻo faʻaalia i laulau faapitoa o AI, GI. O loʻo i ai se lisi o XE mo le tele o ituaiga o meaai,
    • tele taimi i le aso, e tusa ai ma fautuaga a le endocrinologist, mataitu ma faamaumau le maualuga o le kulukose i totonu o le toto,
    • faia taʻaloga: i le gaioiga faaletino o le kulukose e sili atu ona faʻaaogaina malosi, faʻaleleia le malosi o le metabolism, ua faʻaitiitia le lamatiaga o le hyperglycemia,
    • pulea le aofaʻi o suauu e ulufale i totonu o le tino. E aoga le mulimuli i se taumafataga maualalo maualalo, ae o lenei faiga i meaʻai, e tatau ona e mataʻituina le maualuga o le suka. O nisi tagata gasegase e faʻatapulaaina le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo ma le tino e leai se malosi. Musele, toto toto, matelaina le faiʻai, ma le taua o le kulūkose, o loʻo faʻalauteleina se coma hypoglycemic, lea e mafua mai i solitulafono ogaoga ma, e oʻo lava i le oti.

    Le siakiina o le tulaga o le endocrine i le mavae ai o le 40 tausaga, faatasi ai ma le amataina o faailoga o le maʻisuka, e taua le faʻafesoʻotaʻi le falemai i le taimi mo se iloiloga A1C. Faʻamatalaga manino o le hemoglobin glycated fesoasoani fesoasoani i fomai e malamalama i le maualuga o le lamatiaga o le atiaʻeina o se maʻi masani - maʻisuka. Afai e te se ese mai le masani, e tatau ona e fuafuaina le mafuaaga o le soliga, amata togafitiga i lalo o le taitaiga a se endocrinologist.

    Vitio e uiga i le suʻega toto mo le hemoglobin glyc, lea e faigofie mo maʻi ma fomaʻi. E sili atu ona lelei nai lo le anapogi ole suega ole toto ma se suʻega ole toleni ole kulukose 2-itula:

    Faʻailoga

    Le lisi o faʻamaumauga faʻapitoa ma faʻataʻitaʻiga
    Aʻo leʻi fuafuaina le falemaʻi: KLA, OAM, toto mo microreaction, b / chem. A. O le toto, ECG, faʻasolosolo.
    Suʻega o le kulūkose toto:
    anapogi - o lona uiga o le kulukose i le taeao, pe a uma le anapogi muamua mo le itiiti ifo ma le 8 itula ma le sili atu ma le 14 itula.
    - faʻasologa - o lona uiga o le kulukose i soo se taimi o le aso, tusa lava po o le a le taimi o le taumafataga. O le PHTT o se suʻega o le faapalepale o le glucose. E faia i le tulaga o tulaga le mautonu o le glycemia e faamanino ai le siama.
    Tulafono mo le tauaveina o le PGTT:
    Ole suega e tatau ona muamua i le po anapogi mo le itiiti ifo i le 8 itula. A maeʻa le totoina o le toto, o le suʻega e tatau ona inu 75 g o le glucose anhydrous ua solo i le 250-300 ml o le vai i le silia ma le 5 minute. A maeʻa le 2 itula, ona faia loa lea o se faʻataʻitaʻiga lona lua.
    E le faia le PGTT:
    - faasaga i le talaaga o se maʻi tuga
    -o le talaaga o le faʻaaogaina o fualaau oona lea e faʻateleina ai le maualuga o le glycemia (glucocorticoids, hormones thyroid, thiazides, beta-blockers, etc.)

    DIAGNOSTIC OF DIABETES
    Taʻiala faʻamaonia mo le maʻisuka ma isi faʻalavelave faʻavalea
    (WHO, 1999-2006)

    Taimi fuafuainaGlucose concentration, mmol / l
    O le toto paʻu atoaPaʻu plasma
    TULAGA
    I luga o se manava gaogao
    ma le 2 itula mulimuli ane i le PGTT
    O le maʻi suka
    I luga o se manava gaogao
    Pe
    2 itula i le maea ai o le PGTT
    Pe
    Faʻamatalaga faʻatau
    ≥ 6,1

    ≥ 11,1
    ≥ 11,1≥ 7,0

    ≥ 11,1
    ≥ 11,1 Faʻaleagaina le kulukosese I luga o se manava gaogao
    Ma
    2 itula i le maea ai o le PGTT Leai le anapogi glycemia I luga o se manava gaogao
    Ma
    2 itula i le maea ai o le PGTT≥ 5.6 ma≥ 6.1 ma Gesational diabetes I luga o se manava gaogao
    Pe
    2 itula i le maea ai o le PGTT
    Pe
    Faʻamatalaga faʻatau≥ 6,1≥ 7,0
    ≥ 7,8
    ≥ 7,8
    ≥ 11,1
    ≥ 11,1

    Tulaga faʻamaonia HbAlc - o se suʻesuʻega faʻamaʻi mo le maʻisuka:
    I le 2011, na faʻatagaina e WHO le faʻaaogaina o HbAlc mo le siama o le maʻisuka. I le avea ai ma se suʻesuʻega mo le maʻisuka, o le maualuga o HbAlc ≥ 6.5% na filifilia. O le maualuga HbAlc e oo atu i le 6.0% e manatu e masani, pe a fuafua e fuafuaina e le National Glicohemoglobin Standardization Program (NGSP), e tusa ai ma le faʻataʻitaʻiina o le puleaina o le maʻisuka ma faʻamaoniga (Compatibility Trial) (DCCT). HbAlc i le lautele o le 5.7-6.4% e faailoa ai le i ai o le NTG poʻo le NGN.

    O togafitiga faʻapitoa mo le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka
    Carbohydrate Metrics
    (sini mo togafitiga taitoatasi)
    O le filifiliga o sini taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi e faalagolago i le tausaga o le maʻi, soifuaga o le ola, le i ai o faʻalavelave matuia ma le aʻafiaga o le maualuga o le hypoglycemia.
    Algorithm mo le filifilia patino o togafitiga togafitiga e tusa aiHbalc

    AGE
    talavouavegaTausaga matua ma / poo le ola 5 tausaga
    E leai se faʻalavelave ma / poʻo se faʻafitauli o le hypoglycemia ogaoga


    E i ai faʻalavelave ogaoga ma / poʻo le aʻafiaga o le tino o le hypoglycemia


    * O nei tau faʻatauaina e le faʻaaogaina i tamaiti, tupulaga talavou, ma fafine maʻitaga. O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa mo le pulea lelei o nei maʻi o loʻo talanoaina i vaega talafeagai.
    ** tulaga masani e tusa ai ma tulaga o le DCCT: e oo i le 6%.

    Faailoga o le lipid metabolism control

    HbAlc **Glucose plasma
    I luga o se manava gaogao ae lei faia meaai, mmol / l
    Glucose plasma
    2 itula pe a uma se taumafataga, mmol / l
    FaailogaTau faʻatatau, mmol / L *
    aliifafine
    Aofaʻi cholesterol
    LDL cholesterol
    HDL cholesterol>1,0 >1,2
    faʻailoa
    faailogatau faʻatatau
    Vaʻaia o le toto≤ 130
    Diastolic toto toto≤ 80

    Faʻasalaga ma tala faʻasolopito
    Ituaiga 1 maʻisuka: o loʻo i ai se malamalama pupula amata: fia inu, vevela, paʻu o mea mamafa, vaivaiga, ma isi. O lenei ituaiga o maʻisuka e sili atu ona uiga lelei i tagata talavou, e aofia ai tamaiti. Ae ui i lea, e mafai ona aliali mai mo le taimi muamua i le matua, e aofia ai ma matua. O le LADA lenei-o le maʻisuka (o le maʻisuka faasolosolo lemu 1).
    Ituaiga 2 maʻisuka: o faʻamaoniga e le manino ma e mafai foi ona tupu i le tele o isi faʻamaʻi: vaivaiga, faʻanoanoa, faʻaititia o le faʻatinoga, le mautonu. T2DM e masani ona matauina i tagata matutua. Peitai, i tausaga talu ai, ua i ai le faateleina o mataupu o le faamaʻi i tamaiti.
    O le siakiina o loʻo faia e faʻamautinoa ai tagata gasegase e ono maua i le maʻisuka poʻo le maʻisuka.
    I le taimi nei, o le siakiina e taua tele mo le siakiina o le maʻisuka ituaiga 2. O le siaki mo le maʻisuka ituaiga 1 e le fautuaina ona:
    - o le mafai e iloilo ai le puipuia o meaola puipui e faatapulaaina
    - o a latou metotia o iloiloga e le faʻasalalauina
    - e leai se maliega i luga o le tuʻuina atu o togafiti i le tulaga o se taunuuga lelei o le suʻega mo tagata puipuia
    - le tele o le LED 1 maualalo
    - o le afaina o le faʻamaʻi i le tele o mataupu e mafai ai ona vave faʻatuina se faʻamaoniga

    Suʻega faaletino
    Iloiloina o Metotia mo le DM 2
    O suʻesuʻega amata i le anapogi glycemia. I le tulaga o le suʻeina o le masani poʻo le faʻaitiitia o le anapogi glycemia (NGN) - sili atu i le 5.5 ae le itiiti ifo i le 6.1 mmol / l i le toto capillary ma sili atu i le 6.1, ae itiiti ifo i le 7.0 mmol / l i le plasma vevela, PGTT).
    PGTT- mafai ai ona iloa tagata taʻitasi ma le NTG.
    Faailoaina o Faailoga
    O tagata uma e sili atu i le 45 tausaga le matua, aemaise lava le i ai o se tasi o itu taua nei:
    siliva (BMI sili atu pe tutusa ma le 25 kg / m 2
    amio le taua
    aiga muamua e maua i le maʻisuka
    Tina o loʻo i ai se talafaasolopito o le maua o se tamaʻi fausua poʻo le faʻamaʻi maʻisuka
    maualuga maualuga (140/90 mm Hg)
    - Tulaga HDL 0.9 mmol / L (poʻo le 35 mg / dl) ma / poʻo le triglyceride level 2.2 mmol / L (200 mg / dl)
    - o le i ai o le faʻavaivaia o le kulukose i le taimi muamua ma le faʻavaivaia o le kulukose
    - mataupu o maʻi fatuga
    Tuai o le masalomia o le maʻisuka
    polycystic ovary syndrome
    * Afai o le suʻega e masani, e tatau ona toe faia i le 3 tausaga.
    O tagata ei lalo ifo o le 45 tausaga o le a siakiina. o loʻo mamafa tele ma / poʻo se isi itu aʻafiaga mo le maʻisuka:
    - olaga faʻalauiloa
    Aiga e toʻalua i le maʻisuka
    Tina o loʻo i ai se talafaasolopito o le maua o se tamaʻi fausua poʻo le faʻamaʻi maʻisuka
    hyperlipidemia poʻo le maualuga
    * Afai o le suʻega e masani, e tatau ona toe faia i le 3 tausaga.
    Iloiloga mo fafine uma ua maitaga masani lava i le va o le 24-28 vaiaso o le gaioiga.
    O fafine e maua i le maʻisuka faʻamaʻi e tatau ona siakiina mo le maʻisuka / vaʻaia 6-12 vaiaso pe a uma ona fanau mai.
    O tamaiti foi e mafai ona suʻeina. mai le 10 tausaga pe i le amataga o le palakalafa, pe afai e tele le mamafa ma le isi tulaga lamatia mo le maʻisuka:
    Aiga e toʻalua i le maʻisuka
    -ʻeneʻeneʻeseʻeseʻese ma se maualuga maualuga o le maʻisuka
    tulaga e fesootaʻi ma le faʻamalosia o inisalini
    tamaiti mai tina e maua i le maʻisuka poʻo le maʻisuka ituaiga
    * Afai o le suʻega e masani, e tatau ona toe faia i le 3 tausaga.

    Suesuega Laboro
    Mataituina tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1 e aunoa ma ni faʻafitauli

  • Tuua Lau Faamatalaga