Maʻisuka vae: faʻamaoniga, togafitiga ma puipuiga

Maʻisuka Foot Syndrome (maʻisuka vaeIgilisi o le maʻisuka vae) - o se faʻalavelave o suiga faʻaanatura ma le fesuisuiaʻi o suiga e uiga i le tala o le neuropathy o le maʻisuka, micro-ma macroangiopathy, osteoarthropathy, e mafua ai le faateleina o le maʻi ma le pipisi o masini mumu o le vae, O le maʻisuka foot syndrome o se faʻasalalauga tuʻufaʻatasia lea e tuufaatasia ai se vaega o faʻafitauli oʻooʻo o maʻi o le maʻisuka, lea e suia ai le faʻaleagaina o maʻi o le tagata maʻi i le faiga o purulent-necrotic processes, maʻi o le tino ma le osteoarticular lea e tupu mai i tua o suiga faapitoa i kela o le tino, vaʻa toto, paʻu ma mea mama, ponaivi ma sooga. I nisi tulaga, o le manatu "O le maʻi suka" e leʻo faʻaaogaina se fomaʻi tutoatasi, ae o ona faʻamaʻi pipisi (aloʻese, phlegmon, gangrene ma isi) o loʻo faʻaalia.

Faʻavasegaga

O le maʻi o le maʻi suka o le mafuaaga autu lea o vaevaega o le tino i le maʻisuka. E tusa ma le 8-10% o tagata mamaʻio loʻo maua i le maʻisuka e aʻafia, ma 40-50% oi latou e mafai ona tuʻuina atu i vaega o aʻafiaga. 10 faʻafia ona sili atu, o le maʻi o le maʻisuka vae e atiaʻe i tagata taʻitoʻatasi e iai le ituaiga lona lua o le maʻisuka. I le itiiti ifo i le 47% o tagata maʻi, o togafitiga amata mulimuli ane nai lo le mafai. O le taunuʻuga o le faʻamavaeina o pito, lea e faʻateleina ai le soifua maloloina o tagata gasegase i le 2 taimi ma faateleina le tau o togafitiga ma le toe faʻaleleia o gasegase i le 3 taimi. Faʻaleleia togafitiga o suʻesuʻega, suʻesuʻega i falemaʻi, togafitiga o tagata gasegase e mafai ona faʻaitiitia ai le tele o faʻamavaega i maʻi e 43-85%.

O le maʻi faʻamaʻi pipisi e tupu i le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e 7-10 tausaga mai le amataga o le maʻi punavai e le o faamaninoina 2536 aso , i tagata gasegase o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona tupu mai le amataga o le maʻi. I le 85% o mataupu, o loʻo faʻatusalia mai i lalo vae o le maʻi o le tino. E maua i le 4-10% o le numera o tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

Faʻavasega faʻasologa |O mafuaʻaga ma faʻagasologa o le atinaʻeina o le maʻisuka vae syndrome

O le maʻi o le maʻi suka e amataina ona o le faʻaalia i se tuufaatasiga o mea taua, e pei o le:

  • (polynesia), o le mea lea e mafua ai ona iai le suiga o le tino, e mafua ai le faʻaleagaina o le vae o le tino,
  • angiopathy (faʻaleagaina lapopoʻa i le maʻisuka, o lona uiga o se faagasologa o le atherosclerotic - o se taunuuga, o le toto e tafe atu i totonu o vaʻa e faʻalavelave ma o le siakiina o vaega taitasi o le tino)
  • neuroosteoarthropathy (osteoporosis, osteosclerosis, faʻaumatiaga o foliga faʻapitoa, faʻaleagaina o vaega taʻitasi o le ponaivi, gau faʻaleaga),
  • soloia faʻamaʻi o arteries o pito pito i lalo,
  • manuʻa ma le faʻaleagaina o le vae,
  • faʻamaʻi pipisi, aemaise o faʻamaʻi pipisi,
  • le lautele ma le faʻaitiitia o le lotoifale o le puipuiga.

Faʻaaliga o le maʻi o le maʻisuka vae

O le vaega faʻavaomalo faʻavaomalo i faʻamaʻi o le maʻisuka vaevaeina e faʻaalia ai vaega e atagia ai le fatu o lenei maʻi:

  • toto i vae
  • latou lagona lelei
  • afaina o le tino,
  • loloto o le toilalo
  • gaioiga faʻafefe.

Faʻalagolago i uiga o faʻamaʻi, o kulupu e tolu o le maʻisuka foot syndrome e iloga:

Neuropathic form o se taunuuga o le neuropathy, faʻamalosi o le tino, o latou faʻafitauli, faʻamaʻi ma le edema. O le maʻi maʻi pepeti e tupu i na vaega o le vae, o le tala mo le maualuga o le mamafa. O lenei fomaʻi o le maʻi ua maua i le 70% o mataupu o le maʻisuka, e masani lava i tagata ei lalo o le 40 ma le maʻi suka i le 5 tausaga poʻo le sili atu, e masani ona faʻaaogaina le ava malosi. I le avea ai ma tulafono, o loʻo maua ai le maʻi o le mai luga i nofoaga e maualuga maualuga, nofoaga o le hyperkeratosis, i luga o le tino, i le vaega o avanoa vavalalata, i vaega o le matuia o le pala o vae. O palakalafa e le afaina. O tagata mamaʻi e faitio i le paresthesia (tingling, pinching, lagona mu i vaega ua aafia) ma le tiga o le po. O le paʻu o le pito i lalo o le tino, mafanafana, o le pulusation i luga o gaʻo o le vae ua faʻasaoina, o le lagona - tiga, vevela ma le vibration - ua faʻaitiitia, ua faʻavaivaia le mulivae ma tuli tulivae, o le maso ua vaʻaia, ua leaga le vae, o le osteoarthropathy ua fuafuaina.

Ischemic foliga o se taunuuga o le lūlūina o toto toto ma le mafuaʻaga o le gasegase o gaioiga autu e le maua ai le toto. E maua i le 10% o mataupu i tagata e sili atu i le 55 ma le faʻamaʻi o le cardiovascular pathology (IHD, maualuga maualuga o le toto maualuga, atherosclerosis), faapea foi ma tagata ulaula. E faʻaalia o ia lava o le cyanosis (lanumoana) o se vaega o le lima, tiga i lenei vaega. A o faʻagasolo le faagasologa, o le faaletonu o le paʻu o loʻo i luga o le paʻu, lea e vave ona faateleina le lautele ma le loloto ma sili ona lauiloa i le eria e itiiti ai le toto. O le paʻu e paʻu, cyanotic, susu, malulu i le paʻi. Faʻaolaina le mafaufau. O le pipiʻi i le gaʻo o gaʻo o vae e faʻamalosia pe toesea. I vaega o le vaega e le o ese ai le toto, e mate le tino - gangrene e atiaʻe, e manaʻomia ai le toesea o se vaega o le vae.

Faʻafefiloi foliga e mafua mai i le tuufaatasiga o faailoilo o neuropathic ma ituaiga o suesuega o meaola ma ua faaalia i le faaleagaina o neura ma vaʻa toto. O faʻataʻitaʻiga autu e faʻalagolago i le fesoʻotaʻiga o pathogenesis e sili atu ona faʻailoa. O lenei ituaiga o le faʻamaʻi e sili ona matautia, talu ai o le tiga i lenei tulaga e vaivai pe leai foi - e le o taimi uma e faanatinati ai tagata maʻi e saili se fesoasoani ("e le afaina, peitaʻi") ma na o le alu i le fomaʻi pe a tupu le ulua ma ua atiaʻe e le suiga e le mafai ona faʻafitia, vailaʻau faʻatauvaʻaina.

Faʻamatalaga o le maʻi o le maʻi suka

I le faʻamuamua, mo le faia o lenei suʻesuʻega, atonu e lava le suʻeina o le vae o le tagata maʻi i le maʻisuka ma iloa ai suiga e pei ona taʻua i luga. Ae peitai, o le faamaninoina o le siama, o le tagata maʻi, e avea o se tulafono, ua faatonuina ni metotia faaopoopo mo suesuega ma faatalatalanoaga a tagata poto faapitoa.

Pe a fai se faʻamaoniga, faʻapea foʻi ma suʻesuʻega mulimuli ane, e faʻamaonia le maʻi:

  • o le naunautaiga o le talaaga faʻapitoa ma le hemoglobin glycosylated,
  • fua o le toto lipids (LDL, HDL, cholesterol, triglycerides),
  • fuaina o le faʻamaufaʻailoga o le tapuvae-faʻavae,
  • faʻasalalauga mulimuli,
  • feutagaiga a se fomai tipitipi (faatasi ai ma le iloiloga o le faaletonu o le neurological ma le fuaina o le laasaga o le faalogoina o le vibration),
  • neurologist feutagaiga,
  • faʻatalanoaga ma se tagata e faʻaleleia togafitiga (faʻatasi ai ma se suʻesuʻega faʻamaonia o le mata i le aso ina ia mafai ai ona iloa fomaʻi vascular).

O tagata mamaʻi o loʻo i ai faʻalavelave matuia o vae o loʻo faʻatulagaina ai le x-ray o vae, sosoo ai ma faʻasalalauga faʻasalalau.

O faʻataʻitaʻiga o faʻamatalaga ma le faʻavasegaina o lanu paʻu o laupepa pito i lalo o loʻo faia mo tagata gasegase e aunoa ma le pisapisaʻo i le gaʻo o le vae poʻo le falemai o le faʻamalosi faʻasalalau, sosoo ai ma feutagaiga ma le fomai tipitipi vascular.

O tagata maʻi e maua i le maʻilala i le vaevaega o vae e lūlūina faʻatasi ma se manua e le mafai ona taʻavale ma le faʻamautuina mulimuli ane o le lagona o le fatuina o le aganuu i vailaau faʻasaʻi, i le tulaga o le loloto o le maʻi - radiography o vae.

Taʻi maʻi o le maʻi suka

O le lavelave o togafitiga faʻafomaʻi mo lenei togafitiga e aofia ai vaega nei:

  • toleniga o tagata gasegase i le aoga "maʻi o le maʻisuka",
  • taui mo le maʻisuka (faʻamaonia le togafitiga na maua e le maʻi - o le faʻaopoopoga o le fualaau ole vailaʻau oona, o le puleaina o le inisalini poʻo le faʻateleina o lona fualaau, faʻamatalaga auiliili e uiga i le taumafataga),
  • vailaau faʻasaina (e pei o se tulafono, faʻaaoga vailaʻau faʻasaʻi e masani ona faʻaaogaina poʻo i latou e faʻaaogaina ai le aganuu masani)
  • togafitiga faʻapitoa (faʻamaʻi),
  • togafitiga i le lotoifale (faʻamaloloina o le paʻu i le faaletonu, faʻamalo le edema o le limb ma le purulent-necrotic, suiga o le inflammatory i le ulcers lava),
  • faʻateleina le faʻamausali - i le lautele ma le lotoifale.

I le taimi muamua, o le togafitiga faʻaleaganuʻu mo le faʻaleagaina o le tino, le lafoaʻiina o le vaega na afaina ai le vae, faatonuina o vailaau faʻamaʻi (Ceftriaxone), fualaau e faʻaleleia ai le toto (Actovegin, Pentoxifylline, Normoven), faʻamalo-alpha lipoic (Berlition, Espalipon), togafitiga laser.

I taimi mulimuli ane, o togafitiga e faia i se falemai tumaʻi, i le mea e le mafai ai ona faia le tino, le autodermoplasty o se maʻi lepela ma, o se mea mulimuli, o le vavaeina o se vae e mafai ona faia.

E iai auala fou mo le togafitia o le maʻi o le maʻisuka vaevaega, lea e mafua ai le vave faʻamaloloina o faaletonu o le maʻisuka ma faʻaitiitia ai le manaʻomia mo le tosoina. O le mea e leaga ai, o nisi o nei metotia e leʻi lava le suʻesuʻeina, ma o nisi ua faʻaaogaina i na o falemaʻi a le lalolagi ua filifilia, o le mafuaʻaga lea e le mafai ai e tagata uma ona gasegase i lenei maʻi. O nei metotia e aofia ai:

  • tuputupu aʻe togafitiga
  • togafiti faʻamalosi tino,
  • togafiti togafitiga
  • togafitiga i le plasma,
  • metotia faʻanatura, ma isi.

Mateʻa o le Maʻisuka o le Maʻisuka

Ina ia puipuia le faʻaalia o le maʻi suka, e tatau ona e:

  • matua pulea toto maualuga o kulukose toto,
  • mataʻituina tulafono o le tumama o le paʻu o pito pito i lalo (fufulu 2 taimi i le aso ma vegogo (aua le solo!) le paʻu, faʻaaogaina na o le vai mafanafana, aloese mai le faʻafesoʻotaʻi ma le malulu poʻo le vevela vai),
  • i aso uma ia siaki ma le faaeteete le paʻu o vae ina ia mafai ai ona iloa vave le foliga mai o mea manogi, o igoa, vaʻa,
  • Aloese mai le faʻaaogaina o pamu afi
  • siaki aso taitasi seevae mo tamaʻiva ma isi mea mai fafo, faʻapea foʻi ma mea leaga i totonu e mafai ona fesoasoani i foliga vaaia o sana,
  • aua nei ofuina se ofu talaloa i se fagu,
  • Aua nei fai ni seevae mausali, mausali, faʻapea foʻi seevae e aunoa ma ni fagu poʻo ni vae,
  • aua e te alu e leai ni seevae
  • aua le faʻaogaina patches
  • pe a tutupu mai sana, aua e te taumafai e togafitia oe lava, ae saili le fesoasoani a se fomaʻi,
  • pe afai ei ai ni manuaga tuga, faʻafesoʻotai se fomaʻi.

O fea fomaʻi e faafesootai

Mo le puipuia ma le togafitiga ole vae o le maʻisuka, e tatau ona matauina e se endocrinologist. Ina ia iloilo le tulaga o neura o le gataifale ma toto toto, o le a tofia e le fomai ni feutagaiga a se neurologist, fomai tipitipi, ma fomai tipitipi. O le fesoasoani a se fomaʻi e manaʻomia e filifili ai i totonu o fale ma isi masini e faʻaleleia ai le ola o se tagata maʻi i le maʻi o le maʻi suka. Faatasi ai ma le atinaʻe o le gangrene, e faia le taotoga.

Faʻamatalaga o le maʻi. Mafuaaga o le faamai

Maʻisuka vae (diabetic feet syndrome, SDS) o se faʻalavelave matuia o le maʻisuka na maua i le ituaiga o siama, maʻi o le tino poʻo le faʻaumatia o mea loloto, lea e tupu i le fesootaʻi ma le soliga o le gaʻo ma le toto toto e mafua mai i le faʻaleagaina o aʻa ma le aʻa.

O le mafuaʻaga autu o DS o le maʻisuka maualuga (DM). Ma e ui lava o le maʻi o le maʻisuka e le tupu mai i le aso muamua o le maualuga o le kulukose o le toto e sili atu nai lo le 7.0-8.0 mmol / l, o tagata maʻi uma lava e maua i le maʻisuka e tatau ona nofouta i se faʻalavelave faigata.

O le TAS e atiaʻe le fesuiaiga o tikeri ma i ituaiga eseese:

  • pe a uma le 5-7 tausaga i le 60% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 (maualuga o le kulukose i le 8 mmol / l),
  • pe a uma le 15-20 tausaga i le 10% o tagata gasegase e maua mai i le insulin-toto type 2 le maʻisuka (maualuga o le glucose 8-9 mmol / l) - e masani ona tupu i le osteopathology, trauma ma vae dermatitis o eseese etiologies.
  • ina ua mavae le 10-15 tausaga, 90% o tagata gasegase e iai le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka.

O le "autu" o le atinaʻe o le ulutala i CDS:

  1. Tuʻu solo seevae le lelei. Soʻo se seevae seevae e mafai ona oʻo atu ai i se suiga i le avega i luga o sooga o le vae, faʻamaʻapeʻaina poʻo le vevela o le paʻu, micro-ischemia i le lotoifale, faʻapalaina, poʻo le necrosis:
  2. Toa le talafeagai (laitiiti pe sili atu nai lo mea e tatau ai)
  3. laʻei ma / pe maualuga,
  4. se afifi i luga o le fale
  5. tasi le afaina
  6. fagu susu
  7. siakiina o seevae o le vaitau.
  8. Faateleina le mamafa o le tino. Tuuina atu le vaega o vae, faatasi ai ma le faateleina o le mamafa o le tino (e oʻo lava i le 1 kg), o le mamafa i luga o soofaatasi o vae e faʻapupula foʻi. O le vaega pito sili ona vaivai o le laufanua o loʻo ola.
  9. Le tuputupu ae o le epidermis (surface) o le paʻu. O lenei gaioiga e mafua ona o le faʻaleagaina o metabolic processes i totonu o le paʻu e uiga i le tala o le maʻisuka (i lalo o le epidermis "callus" i le paʻu o le paʻu, e faʻamaʻi le microcirculation, lea e oʻo atu ai i le microischemia ma le necrosis).
  10. Microtrauma:
  11. manuʻa manu
  12. inisictions ma vao tuitui,
  13. tipi ma le siaki, ma isi.
  14. Stenosis (vavalalata) ma le faʻaogaina (poloka) o laʻau autu. O se taunuuga o le le lava o le toto i totonu o vae ma vae, micro-ischemia ma le atinaʻe o le gangrene o pito pito i totonu ole microischemia.

E masani ona i ai le faʻapipiʻiina o le tele o mafuaʻaga o maʻi mama i le TAS.

Faailoga o se vae o le maʻisuka

O le amataga mo le atiina ae o le maʻisuka e le o le aso o le siakiina o le maʻisuka, ae o le taimi na iloa ai le uluaʻi faailoga o le maʻisuka (o le tasi le maualuga o le kulukose toto, o le susu ma isi).

Faailoga o VDS:

  • afaina, vaivai, susunuina, fula i vae ma isi lagona le lelei,
  • paʻulu lauulu i luga o vae ma vae, saluina o vae,
  • siakiina o le paʻu (hyperemia, hyperpigmentation, cyanosis),

O le tele o taimi, o aʻafiaga faʻalavelave e aʻafia i suiga o solo: tamatamailima ma luga o vae o le vae i le faʻaogaina o ulu o ponaivi metatarsal. O le vailaʻau o le faʻavaeina o le maʻi o le gaʻo e faalagolago i le mafuaʻaga o lona tupu.

Mafuaʻaga ma faʻagasologa o le atinaʻe o le maʻisuka vae

O fesoʻotaʻiga autu o le pathogenetic i le maʻi o le maʻisuka vae o le angiopathy, neuropathy ma le faʻamaʻi. O le hyperglycemia e le mafai ona saʻo i le taimi umi e mafua ai suiga faapitoa i toto toto (maʻisuka macroangiopathy ma microangiopathy), faʻapea foʻi ma neura lautele (diabetic neuropathy).

O faʻalavelave e mafua ai le faʻaitiitia o le malosi ma le vaʻaia o toto toto, o le faateleina o le viscosity o le toto, lea eo mai faatasi ma le soliga o le innervation ma le masani masani o le gaʻo, leai se lagona o aʻafiaga namu.

O le faateleina o le glycosylation o proteins e mafua ai le faaitiitia o le gaoioi soofaatasi, lea e aofia ai le faaleagaina tutusa o ponaivi o le ponaivi ma le solia o le masani o le biomechanics i luga o le vae (diabetic osteoarthropathy, vae o Charcot).

Faʻasagaga o le suiga o le toto, faʻaitiitia le lagona ma le puipuiga o le gaʻo, soo se mea, e oʻo lava i le tiga laitiiti i le vae (gaioiga, abrasions, vavave, micropores) e oʻo atu ai i le fausiaina o maʻi o le gaʻo maʻi le tumau.

O faʻafitauli pipisi o le tino e masani ona afaina i le staphylococci, colibacilli, streptococci, anaerobic microflora. O le hyaluronidase bacteria e faʻamalositino ai mea o loʻo siomia ai, e fesoasoani i le salalau o faʻamaʻi ma suiga o le necrotic e aʻafia ai gaʻo gaʻo, gaʻo maso, ma mea gaʻo.

I le faʻamaʻi pipisi, o le aʻafiaga o le atinaʻeina o se fao, phlegmon ma le gangrene o le limite.

E ui o le tulaga lamatia e ono tupu ai le maʻisuka vae i tagata uma o loʻo maua i le maʻisuka, o se faʻalapotopotoga maualuga o aʻafiaga e aofia ai tagata taʻitasi e maua ai le polyneuropathy lautele, o le atherosclerosis vascular, hyperlipidemia, faʻamaʻi o le fatu, toto maualuga, ava malosi ma le ulaula tapaa.

Vaevaega o le suʻega o le tino - mea e taʻua o le vaevaega o le vae o le vae: o le paʻu o le paʻu, fungal infections o fao, mumu o le paʻu, masini ma fatu, gaugau vavalalata, le lava o le tumama o vae ua faateleina ai le lamatiaga o le maʻisuka.

O le mafuaʻaga o nei faaletonu atonu o ni seevae e le talafeagai e filifilia (vavalalata pe vavalalata). O le faʻaitiitia o le lagona o le tino e le mafai ai e le tagata maʻi ona lagona o le seevae e matua tigā lava, olopala ma faamanualia le vae.

Mafuaʻaga o Faʻafitauli

O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto suka e afaina ai le tino. O se maualuga maualuga o le suka o le mafuaʻaga o le faʻaleagaina o toto toto ma le ponaivi.

E le gata i lea, ona o le mamao o pito i lalo ifo mai le fatu, o le toto e tafe atu i totonu ia i latou, o le faʻaosoina o suiga tetele. O maualuga maualuga o suka suka e afaina ai i aʻa.

O le faʻaitiitia o le mafaufau, o le tagata e le lagona lelei vae, e le lagona le tiga.

O togafitiga talafeagai o le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona taofia ai le faʻaleagaina ma toe faʻafoʻi ai namu.

O le mafuaaga autu mo le atinaʻeina o le maʻi o le maʻisuka vae o le neuropathy, faʻaleagaina fiva namu mafua mai i le maualuga o le kulukose o le toto.

  1. O le neuropathy o le mafaufau e taʻitaʻia ai le moni o le paʻu e paʻi, vibration, mamafa, suiga o le vevela ma isi mea lilo.
  2. O le neuropathy o le motua e mafua ai le atrophy musika, le atoatoa o le vae.
  3. Ona o le malosi o le neuropathy, o le paʻu ua galo le malosi o le afu, ua mamago ma faigofie ona pala.

O nei ituaiga uma o neuropathy e toetoe lava o taimi uma e fesoʻotaʻi ma isi.

I le taimi o le savaliga, o vaega taʻitasi o vae e aʻafia i le mamafa tele. Talu ai ona o lea, o loʻo faʻamalūlūina solo masini mūmū ma ua faʻapipiʻiina se maʻi maʻi.

O nisi taimi o le solia o le amiosaʻo o le paʻu e mafai ona tupu vave i lalo o le gaioiga o se manua faʻapitoa i se mea mataʻutia poʻo le vevela vevela, lea e le lagona e le tagata maʻi ona o le neuropathy. E le gata i lea, o le maʻisuka faʻavaveina le atiaʻe o le atherosclerosis, o le mafuaʻaga lea ua faʻalavelaveina ai le toto i vae.

Faʻavasegaga o le paʻu o le paʻu ma liona i le maʻisuka

Ona o le maualuga o se vaega faapitoa o le pathological, ischemic (5-10%), o le neuropathic (60-75%) ma fefiloi - neuroischemic (20-30%) ituaiga o le maʻisuka ua iloga. I le foliga o le siama o le maʻisuka, o le solia o le toto i le lima ona o le faaleagaina o vaʻa tetele ma vaʻa laiti.

O le maʻi coronary e mafua mai i le ogaoga o le edema, faʻapipiʻi lemu, tiga o le vae, vave le vaivai o vae, faʻailoga paʻu, ma isi.

Neuropathic vae o le maʻisuka e amataina i le faʻaleagaina o le faʻalavelave o le tino o faʻalavelave mataʻutia. O faailoga o le vae o le neuropathic o le paʻu vevela, hyperkeratosis, anhydrosis o pito, o le faʻaitiitia o ituaiga faʻalogona (faʻavave, tiga, malosi, ma isi mea), faʻaleagaina o ponaivi o vae, alofilima vaevaega, gaʻo faʻafuaseʻi.

Soʻo se suiga i le paʻu o se tagata e faʻaalia ai faʻafitauli i le loto i le tino. O fomaʻi i le foliga mai o le epidermis e masani ona faia se suʻesuʻega muamua ma auina atu le maʻi i se tagata poto faapitoa.

O le maʻisuka foi ua i ai se ituaiga o faaaliga mai fafo, lea e tatau ona avea ma faailoga mo le faafesootai o se fomaʻi poʻo se fomaʻi paʻu. O le a le faʻavevesi o le maʻisuka e faʻaalia i le tino o le tagata ao leʻi oʻo i le faʻamaʻiina o le faʻamaʻi pe mafai foi ona avea ma mafuaaga i lenei maʻi, e tatau i tagata aʻoaʻoina uma ona iloa.

Faʻavasegaga o faʻafitauli o le paʻu e faʻaalia ai le maʻisuka

E faavae i luga o le mea moni e sili atu le maualuga o le suka i totonu o toto, veins ma capillaries e mafai ona sui i le mea muamua. O le metabolism metabolism process is disrupted, lea e tau atu ai i le toilalo i le tuuina atu o meaai i vailaau epidermal. O le paʻu e leiloa lona gaʻo, e mago, paʻu.

O ia suiga atonu e le tupu i vaitau eseese o le atinaʻeina o le maʻisuka, aua e leai se ituaiga o lenei maʻi. O nisi taimi e le iloa e se tagata le faafitauli i le mimitiina o le kulukose, ma o le vevela i luga o le paʻu ua tuʻuina mai ai se faailo.

E i ai le tele o filifiliga mo le faʻavasegaina o manua e maua ai le maʻi o le maʻisuka vae. Peitai, e leai se tasi o nei auala e masani ona taliaina.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona faʻavasegaina i le loloto o le tino. O le loloto o le manua, o le sili atu lea o le tulaga o le faʻamaʻi ma sili atu le maualuga o le a tatau ona faia le toesea.

O se mea e sili ona leaga e afaina ai le fomaʻi ua afaina ai le toto i le vae ona o le atherosclerosis, lea e taua o le ischemia.

O le mafuaaga autu o ou vae o faafitauli

ma saili pe faʻapefea ona toe maua mai lenei faʻalavelave. E mafai ona iloa, e le pei o tauaso ma faʻafitauli ogaoga ogaoga. Afai e te taumafai, e mafai ona e faʻafoisia le soifua maloloina o neura ma vaʻa toto i vae. Le auala e faia ai lenei mea o loʻo faʻamatalaina i le vitio. Suʻega manuia o tagata gasegase na mafai ona aloese mai le toesea, ma i le taimi lava e tasi o isi faʻafitauli.

O le faʻavasegaga o Wagner o le maʻisuka vae e lauiloa. Na ia faailoaina 5 (moni 6) laasaga o lenei faʻamaʻi:

  • 0 - le ponaivi o le ponaivi, o le muaʻi uluaʻi maʻi,
  • 1 - ulutala mataʻutia - ua leaga le paʻu, ae o le tino ma musika e le o aofia ai,
  • 2 - loloto uligā - tendon, ponaivi ma sooga e mafai ona iloa i totonu o le manua,
  • 3 - osteomyelitis - necrosis o le ponaivi, ponaivi o le ponaivi ma siʻosiʻomaga mūmū, faʻatasi ai ma le fausiaina o le tele o tulei,
  • 4 - gangrene, faʻalaninoina ata o se vaega laitiiti o le vae,
  • 5 - o le gangrene e salalau i vae, o le faanatinati faʻafuaseʻi e manaʻomia e faʻaola ai le maʻi o le tagata maʻi.

O le suʻesuʻega e mafai foi ona faʻaalia ai nisi faʻamatalaga. Aemaise lava, o le polyneuropathy o le maʻi suka o le nesa. Ona o le leiloa o le aʻafia o le nasu, o le maʻisuka e le o maitauina le manua ma le faaleagaina i vae na ia maua ao savali. Afai e le togafitia manua, ona faateleina ai lea o microbes ia i latou ma e le pine ae oʻo mai i le galanrene.

Faiga Ischemic o le maʻisuka vae - o lenei faʻamaoniga o lona uiga o le toto totoʻa i vae e faʻalavelaveina ona o le fueina o toto toto e ni atherosclerotic plate. I ia tulaga, e vave lemu ia liona. E mafai ona i ai ni lanu vaivai. E tele taimi e telegese le tutupu o fao. O le faʻafitauli o le suʻesuʻega e mafai ona faʻatasi ma le polyneuropathy.

O a taunuuga o lenei maʻi suka?

O le mea e sili ona le lelei o le gangrene, lea e manaʻomia ai le tosoina o se limatusi, vae poʻo le vae. O le tagata maʻi e mafai foi ona maliu mai le inupia e mafua mai i siama faʻamaʻi.

O togafitiga o le maʻi suka e faʻamoemoe e aloese mai le maliu, toesea ma le le atoatoa. Ia manatua o le vaevaeina o vae e le o le iuga lea o le lalolagi.

A maeʻa, e mafai ona e faia se tui ma taitaia se ola atoa. O le maʻisuka e mafua ai ona sili atu ona ogaoga, faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi.

O le mea tauaso, tauaso poʻo le toilalo e manaʻomia ai le maʻi pipili.

O le maʻisuka e maua i tamaiti: faʻamaoniga, togafitiga, togafitiga, puipuiga

O le maʻi suka i tamaiti o se maʻi ogaoga ogaoga. I lalo o le ae iloa ai ona uiga ma faailo, pe faapefea ona faʻamaonia pe faafitia le faʻamaʻi.

O auala lelei togafitiga e faʻamatala auʻiliʻili. O lenei faʻamatalaga o le a fesoasoani ia te oe e puipui ai lau tama mai faalavelave matuia ma le tumau.

Faitau pe mafai faapefea e matua ona tuʻuina atu a latou fanau i le tuputupu ae masani ma atinaʻe. Vaʻai foi i auala puipuia - pe faʻafefea ona faʻaitiitia lou lamatia o le maʻisuka tamaititi pe afai ei ai sou matua o maʻi.

Faailoga ma faailoga

O le faʻaʻauʻau autu o le vae o le maʻisuka o vae o le vae e le faʻamalolo mo se taimi umi. Afai e faateleina le siama leaga ia i latou, ona foliga mai lea o se mea e le masani ai le tagata maʻi.

I le leai o togafitiga talafeagai, o le faʻamaʻi pipisi e mafai ona mafua ai le gangrene. Faʻaleleia o le toevae, vae poʻo le vae atoa o le a manaʻomia.

A leai, e mafai ona maliu le tagata maʻi mai le inupia. I le faʻaopoopoga i maʻi pipisi, o faailo o se vae o le maʻisuka atonu e aofia ai:

  • valaau
  • afaina o fao ma paʻu o vae,
  • tamatamai tamatamai lima
  • fao fao
  • toso i totonu o le paʻu.

O nisi taimi ei ai le tiga ona o le mea moni e le lelei le filifilia o seevae, e le fuafuaina mo le fula o vae.

O le le maua o le toto e mafua mai i le atherosclerosis e mafai ona afaina ai le tiga e taʻua o le faʻaaogaina o le toto. Afai oe popole e uiga i tiga o le vae, faitau e uiga i fualaau oona iinei.

Ae peitai, i le tele o tulaga, ua leiloloa lagona o le maʻi ona o le neuropathy o le maʻisuka. Mumu, fulafula - faailoga o faʻamaʻi poʻo paʻu paʻu ma seevae le talafeagai.

E oʻo lava i le vevela o le vaega ua pisia o le vae i le paʻi o le 2 pe sili atu tikeri maualuga atu nai lo mea o loʻo siomia ai. O le toto e mafai ona mafua ai le fiva po o le malulu.

Faailoga uiga

O le taimi muamua e le afaina ai le tiga. O se vaega o le nerve endings ua faʻaumatia, latou te le aumaia tiga tuinanau, o lea e matau ai e tagata faafitauli ma o latou vae ua tuai. O faailoga muamua o vae o le maʻisuka e faʻaalia i se faʻaoga faigofie i vae i le maʻisuka:

  • valaau
  • afaina o sooga i luga o tamatamailima,
  • afaina o le vae ma fao,
  • tui fao (onychocryptosis),
  • vevela paʻu o vae
  • leaga o tamatamailima.

Ischemic foliga

I le amataga, o le fomaʻi o le maʻisuka vae syndrome e faʻaalia i le tiga i le vae pe a savali, vave le vaivai o vae, faʻafeiloaʻi ma le limo, ma mulimuli ane ai le atiaeina o le deema o le vae. O le vae e paʻu ma malulu i le paʻi, o le pulsation i maʻa o vae ua faʻavaivaia pe ua toesea. Faʻasaga i tua o paʻu paʻu, o vaega o le hyperpigmentation e masani lava ona vaaia.

E masani lava, o le iai o sana e le faʻamalolo mo se taimi uumi i luga o tamatamailima, mulivae, pito i luga o le I ma V metatarsoplangelange, tapuvae. Mulimuli ane, o loʻo tupu aʻe i luga o latou tino le maʻi pipili, o le pito i lalo ua ufitia i se paʻu o le lanu uliuli-enaena. O le faʻateleina o le faʻaogaina o le tino (o le paʻu o le paʻu paʻu).

Faʻamatalaga o le maʻisuka vae

I le amataga o suʻesuʻega, e taua tele suʻesuʻega a le tagata lava ia. E tatau i se tagata ona faia se asiasiga i aso taitasi o le fale ma mataʻituina pe faapefea ona foliga le vae: masini vae, lanu, faʻaogaina o tamatamailima. I le faaopoopo atu, faatasi ai ma se siama o le maʻisuka, o se tagata e tatau ona suesueina e se endocrinologist, fomaʻi, ma se fomai tipitipi vascular.

O le suʻesuʻeina muamua o le maʻisuka vae e faalagolago i se faasologa o suʻega. O se algorithm mo le mataituina ma le mataituina o tagata mamaʻi suka ua atiaʻe:

  • Uluai asiasiga:
    • tala faasolopito, faʻamatalaina o faʻamaoniga,
    • asiasiga
    • suʻesuʻega.
  • Faʻamatalaga o le setete o le faʻalavelave popole:
    • viiviia lagona
    • tiga lagona, paʻi ma le vevela,
    • le maualuga o le faaleagaina o le tino maso,
    • tala o le nerve lautele e faʻaaoga ai le electromyography.
  • Suʻesuʻega o le setete o toto toto:
    • Faʻaaliga
    • tala faʻatusa.
  • X-ray o pito (o le maualuga o le faaleagaina o loo vaaia i le x-ray).
  • Suʻesuʻega Laboratory:
    • toto suka
    • suʻesuʻega o le bacteriological ma le lautele.

O tagata maʻi e maualuga le lamatia o le atiaeina o le maʻisuka e tatau ona matauina e le gata i le endocrinologist-diabetlogist, ae faapea foi i le podologist, fomai tipitipi vascular, orthopedist. O se matafaioi tāua i le faʻamalamalamaina o suiga ua tuʻuina atu i le suʻeina o le tagata lava ia, o le faʻamoemoega o le vave iloa o faailoga e iloagofie ai le vae o le maʻisuka: o se suiga o le lanu paʻu, o foliga mai o le mago, fulafula ma tiga, vaʻaia o tamatamailima, fungal infections, ma isi.

O le faʻamaoniga o le vae o le maʻisuka e aofia ai le aoina o se siama ma le faʻamaʻoina o le umi o le maʻisuka, suʻesuʻeina vae ma le filifilia o le tapuvae-faʻataʻitaʻiga ma le faʻaaogaina, iloiloga o le aʻa, vibrational ma le vevela o le vevela.

Ole gaioiga faapitoa i le maʻi o le maʻisuka vae ole tuʻuina atu i faʻamatalaga o suʻesuʻega ole suʻesuʻega - faʻamatalaga o le kulukose toto, hemoglobin glycosylated, cholesterol, lipoproteins, le i ai o le suka ma tino ketone i le urine.

Faʻasologa o le maʻisuka vae o le maʻisuka, faʻasalaga o vaʻa o pito i lalo, faʻasologa o vailaʻau o le X-ray faʻasolosolo, ma le lautele o le CT faʻasologa o tala. Afai e masalomia le osteoarthropathy, o le vae x-ray i le 2 vaʻaia, x-ray ma ultrasound densitometry e faia. O le i ai o se maʻi o le peptic e manaomia ai le mauaina o iuga o le lūlūina o le vaeluaga ma pito o le uligā i le microflora.

O a togafitiga e manaʻomia?

Le aoga o le togafitiga e faalagolago i le ogaoga o le faagasologa. O le tagata maʻi e leai se paʻu, suppuration, faʻasologa mo le toe faʻaleleia o le tamaoaiga.

Ae tusa lava pe a uma ona iloa uluaʻi faafitauli o vae e fesootaʻi ma le faʻalogo, e taua le amataina o togafitiga faʻataʻitaʻi i se taimi talafeagai e faʻamoemoe e toe faʻafoisia se tulaga soifua maloloina. Togafitiga ole vae ole maʻi suka ma togafitiga faa-tagata e naʻo le amataga lava ma faatasi ai ma le faatagaga a se fomaʻi.

Togafitiga ole vae o le maʻisuka e faia ile tele o itu:

  • glucose metabolism control,
  • taotoga togafitiga o manua,
  • ave fualaau faʻamaʻi
  • laʻuina o le nofoaga na afaina pe a savali,
  • asiasiga i aso taitasi, tausisia o tulafono o le tausiga o vae.

O nisi laasaga talafeagai e mafai ona faia i na o falemai faafomai faapitoa, ae o togafitiga autu o loʻo i le fale. E manino lava, e tatau ona e taumafai e aumai le kulūkose e latalata i mea masani e mafai ai.

Faitau le tusiga "Faʻapefea ona Faʻaitiitia le Suga Suga" i nisi auiliiliga. I le i ai o se manua pipisi, o le togafitiga masani e manaʻomia.

E le mafai ona faʻamapulaʻa i le ave o vailaʻau e aunoa ma le auai o se fomai tipitipi. E tatau ona ia aveesea uma mea e le mafai ona ola.

O tagata maʻi e aʻoaʻoina i aso taʻitasi ma tausia le manua seia maeʻa faʻamalolo. E faia lenei mea e tagata tomai faapitoa o loʻo galulue i ofisa o le maʻisuka vae.

E tele siama ituaiga siama e mafai ona mafua ai manua ma vae maʻi. Muamua, faatasi ai ma le fesoasoani o auiliiliga, latou te iloa po o fea microbes e maua ai ni faafitauli, ona faʻataʻitaʻiina ai lea o vailaau e faʻamalosia ai latou.

O fualaau faasaina lautele ma le tele o ituaiga o gaoioiga fesoasoani e le sili atu ma le 50-60% o mataupu. E leʻo faʻamatalaina faʻamatalaga faʻamaʻi faʻamatalaga i luga o lenei itulau ina ia le faʻamalosiau ai tagata gasegase i le mafaufau.

Ae sili atu ona taua, pe afai o se maʻisuka ua osofaia e siama ua atiaʻe le tetee atu i vailaʻau faʻaonapo nei.

O le gangrene, o le phlegmon, o le toesega loloto o ni faʻalavelave matuia e lamatia ai le soifua poʻo le saogalemu o le tino o le maʻi. Mo a latou togafitiga, e masani lava ona faʻaaogā faʻamaʻi faʻamaʻi i le falemaʻi.

O le manuia e faalagolago lea i le faʻaeteete o togafitiga o le manua. I tulaga leaga, e ave vailaʻau faʻamaʻi i le fale e togafitia ai le maʻi suka.

E tatau i le fomaʻi ona faʻaleleia ma le faaeteete a latou tui, ia mafaufau i le mea moni o le maʻisuka atonu e iai ni faʻafitauli o fatuga.

Faʻasalaga le faʻaaogaina o laʻei

Ole auala autu ole togafitiga o le maʻisuka o le: faasaʻoina o le gaosiga o le gaʻo ma le toto maualuga, aveeseina o le vaega ua afaina, togafitiga i le lotoifale, togafitiga faafomaʻi, ma afai e leai se aoga, togafitiga.

Ina ia maua le maualuga o le glycemia i le maʻisuka ituaiga 1, o le tui o le inisalini e faʻafetaui, i le maʻisuka ituaiga 2, o le tagata maʻi e tuʻuina atu i le inisalini togafitiga. Β-blockers, inhibitors ACE, faʻatautau o le calcium, o togafitiga e faʻaaogaina e faʻasaʻo ai le toto.

I le i ai o ni manua o le maʻisuka (aemaise lava i le neuropathy o le vae o le maʻisuka), e tatau ona mautinoa le puleaina o le lafoaia o le vaega ua aʻafia e ala i le faatapulaaina o felauaiga, e faaaoga ai tootoo po o nofoa nofoa faataavalevale, masini faʻapitoa faʻapitoa, insoles poʻo seevae.

O le i ai o le faaletonu o le siama i le maʻi o le maʻisuka vae e manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa o le manua - o le faʻasalaga o mea e le o le tino, laei e faʻaaoga ai antibacterial ma antiseptic agents.

Mafuaaga o le Maʻisuka vae

O le mafuaaga autu mo le atinaʻe o le maʻi o le maʻisuka vae o le hyperglycemia masani, lea e faʻaalia ai ia lava i luga o le maualuga o le maualuga o le suka toto. E le lelei le taui mo le maʻisuka lea e tau atu i le atinaʻeina o faʻafitauli uma o le maʻisuka, e aofia ai le faaleagaina o vae.

O le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faaleagaina ai puipui o le toto toto, e mafua ai le faaleagaina tele o le cardiovascular system. O le aʻafiaga o le aʻafia o le maʻisuka i luga o le gaioiga lautele, lea e faʻalavelave ai le toto i luga ma pito i lalo.

O se taunuuga o lenei mea, o le a amata ona maua e fusi o vae vaevaega se faaletonu ogaoga o le okesene ma meaʻai, lea e tau atu i lo latou gasegase malie. O le le lava o le tafe toto e afua ai le faaleagaina o fiva namu, lea e aveeseina ai vae o le lagona ma atili ai ona faigofie i manua eseese, oti, pulumu, vevela, mumu ma le malulu.

Mafuaaga ole maʻi o le maʻisuka vae:

  1. Angiopathy - faʻaleagaina ipu o le loto,
  2. Neuropathy - faʻaumatiaga o natia lautele,
  3. Neuroosteoarthropathy - o gasegase eseese o ponaivi: osteoporosis, osteosclerosis, faʻatoʻaga faʻatasi, faʻaleagaina o le ponaivi, afaina o le tino,
  4. O manuʻa tuga o le vae, faʻaosofia ai lona faʻaleagaina,
  5. Maʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi maʻi paʻu
  6. O se faʻalavelave matuia i le puipuiga, i le lautele ma le lotoifale.

Tulafono mo le filifilia o seevae mo le maʻisuka

O le taua tele i le puipuia o le maʻisuka vae o le filifiliga sao lea o seevae. E tusa lava pe itiiti ifo le faʻalavelave pe'ā fai le ofuina e mafai ona oʻo atu ai i le ogaoga o taunuuga mo se maʻisuka, e pei o le faʻavaeina o maʻi le faʻamalolo ma le faʻaleagaina o le vae.

Pe a filifilia ni seevae, e tatau ona e tuʻuina atu se mea e sili ona lelei i faʻataʻitaʻiga faʻalelei e faia i mea masani e mafai ai e le vae ona manava. E taua tele lenei i le maʻisuka, talu ai ona o le solia o le vevela vevela ma le soona inu tele e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o se maʻi faʻaleaga.

E le gata i lea, mo le puipuia ma le togafitiga o le le atoatoa o le vae, e mafai e le tagata gasegase ona faʻaaogaina faʻamalosi faʻapitoa e maua ai le mafanafana ma le puipuiga i vae. E mafai ona faia ia ituaiga o mea eseese, e aofia ai le silicone ma le gel, faapea foi ma le i ai o se masini e ufiufi ma mamanu le mafaufau.

Auala e filifili ai seevae saʻo:

  1. O seevae mo le maʻisuka e tatau ona i ai se numera laʻitiiti o ni meaʻai ma sili atu pe afai e toetoe lava a le vaaia. O le filifiliga lelei o seevae le lelei,
  2. O le lautele o le seevae e tatau ona laʻititi tele nai lo le lautele o le vae o le tagata maʻi,
  3. O seevae sili ona lelei mo le maʻisuka o seevae ma lacing poʻo le Velcro, lea e faigofie ai ona fetuunai lona voluma,
  4. O seevae mo le maʻisuka e le tatau ona laasia le satauro i le koluse, ae tutusa,
  5. Filifilia o seevae mo le maʻisuka e tatau ona tuʻuina atu i ai le fiafia i faʻataʻitaʻiga ma se mea maumaututu faʻatasi ma se pepa taʻavale,
  6. O le pito i luga o le seevae ma lona faʻalanu e tatau ona faia i mea vaivai vaivai,
  7. A e faʻatau le seevae, e tatau i le maʻisuka ona gauai atu i le i ai o se isi voluma e manaʻomia mo le faʻapipiʻiina o se faʻasalalauga faʻasalalau,
  8. O seevae lelei e tatau ona i ai le mafanafana o le mafanafana e le itiiti ifo i le 1 cm le mafiafia,
  9. O le alu e faʻatau se pea seevae e sili atu pe a uma le 'aiga o le aoauli. I le taimi lenei, o le a siʻosiʻoto le vae o le tagata maʻi, ma o le a mafai ona ia filifili saʻo le tele,
  10. Afai o le tagata gasegase ua le mautonu ona vae, ona filifili lea o le lapoa e le tatau ona e fuaina seevae i luga o le vae, ae sili atu le faʻaofiina o vae o vae na vaʻaia muamua mai le pepa malo,
  11. Pe a suʻesuʻeina se faʻasologa o le vae i se tagata maʻi, e tatau ona sailia se fesoasoani mai tagata tomai faapitoa mo le gaosia o le tino faʻapitoa.

Tusa o le maʻisuka vae

O le faavae mo le puipuia o le maʻisuka vae o le saʻo togafitiga o le maʻisuka, e pei o le siakiina masani o le maualuga o le suka. E sili pe afai o le kulukose i totonu o le tino o le a latalata i mea masani ma mafai ona sili atu nai lo le 6.5 mmol / L.

Ina ia faia lenei mea, e tatau i le tagata gasegase ona tuiina le inisalini i aso uma pe ave fualaau o le suka. E le gata i lea, mo le faʻamaonia lelei o le maualuga o le toto suka, e tatau i le tagata gasegase ona mulimulitaʻi i se taumafa maumaututu ma le faʻamalositino masani.

E tutusa lava le tāua o le tausiga lelei o vae, lea e tatau ona matua ese mai le mea e taliaina i tagata masani. Faatasi ai ma nei togafitiga o le tumama, e taua le manatuaina o le lagona o le vae ua faʻaitiitia le maʻisuka, o lona uiga e le mafai ona latou iloiloina lelei le tiga poʻo le vevela.

E le gata i lea, o tagata e maualuga le maualuga o le suka e tatau ona aloese mai le itiiti ifo o le manua i le paʻu oo latou vae, aua o le maʻisuka, o manuʻa e matua le lelei ma faigofie ona afaina. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le fausiaina o maʻi o le gaʻo ma le tino o le necrosis, ma i le lumanaʻi i le leiloa o vae.

Tausiga Tausi Tausiga:

  • Fufulu vae i le maʻisuka e tatau ona inu i aso uma ma vai mafanafana. Aua le faʻamaʻavae ou vae i se solo taele, a le o lea e mafai ona oʻo atu i manuʻa,
  • Vaevae vae i se solo faʻamama vaivai, faʻafefe malie le vai. E taua tele le maeʻa lelei o le paʻu i le va o tamatamailima, aua o loʻo i ai le maʻi o le maʻi pipili,
  • E le fautuaina le maʻisuka e ave vevela vevela poʻo le malulu, poʻo le sosolo o latou vae pe faʻamafanafanaina i latou i se afi mafanafana. Afai o le a leiloloa vae, o le taimi muamua e te alu ai i le taele oe manaʻomia e siaki le vevela o le vai i le lima,
  • Fufulu naʻo totini mama, totini poʻo tights i aso uma. I lenei tulaga, e tatau ona e faʻatauina ni totini e aunoa ma ni pupuʻu ma e aunoa ma se mea e faʻamalosia. O totini e tatau ona tuʻu faʻatasi, e aofia ai le leai o se lanu po o ni pupu,
  • Fufulu totini mo le maʻisuka e oʻo lava i le fale, poʻo le sili atu foi, sulu sulu vaivai. O gasegase e le fautuaina e savavali e aunoa ma ni seevae ina ia aua le faamanualia o latou vae. O le savali i luga o le vevela, e pei o le oneone vevela, e sili ona afaina,
  • O seevae e tatau ona fetaui lelei i le vaitau. O vae o le maʻisuka e le tatau ona faʻatagaina e tafe pe afu,
  • E tatau ona e filifilia na o seevae mafanafana ma se tino e matua mafiafia. O seevae e le tatau ona faʻatagaina e tatuʻu pe paʻu. O seevae tapuni e tatau ona ofuina i totini,
  • Laei po o seevae e sili ona lelei e le ofuina. Vaʻa faʻapitoa tele o seevae ma se fusi e vaʻa i le va o le lima matua ma le vae lona lua,
  • Ae e te leʻi tuʻuina ou seevae, e tatau ona e fetuunai le peleni ma aveese ia maa ma isi mea sili atu e mafai ona suʻe ai lou vae ma mafua ai le maʻi pipili,
  • E talafeagai le puipuia o le paʻu i luga o vae e oʻo lava i sina mea itiiti lava le manua. Pe a oʻo mai sana ma sana, e le tatau ona e tausia oe lava ia, ae sili atu le saili le fesoasoani a se fomaʻi,
  • Aua le togafitia manua ma tagata faʻamalosi pei o iodine, lanu lanumeamata poʻo le ava. E sili atu le lubricate oi latou i le miramistin, chlorhexidine poʻo le dioxidine, ona tuʻuina lea o se lavalava mama i luga o le nofoaga manua,
  • Oti lelei ou fao. E tatau ona faia lenei mea i se laina saʻo, ae le o taumafai e tipi le tulimanu o le fao. Afai o le fagu fao e amata ona vevela, ona muamua lea o le tipiina e tatau ona gaosia i se faila,
  • Faasolosolo i aso uma vae mo se maʻisuka faapitoa mo le maʻisuka, lea e fesoasoani i le faaleleia o le tulaga o le paʻu, faateleina le toto ma puipuia vae mai siama,
  • Soo se afiafi, siaki ma le faaeteete vae mo mea e ono faaleagaina, e pei o kulimi, manua laiti ma tipi.

Faamalositino & Massage

O maso masani mo le maʻisuka e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le toto i vae, faʻasaʻo le vevesi o le maso ma faʻaleleia fesoʻotaʻiga vavalalata, lea e puipuia ai i latou mai le faaleagaina. O massage o vae e mafai ona faia pe tutoatasi pe ala i le faʻaaogaina o auaunaga a se fomaʻi.

Massage mo le puipuia o vae o le maʻisuka e tatau ona faia i ni aga malu, aloese mai le soloina o le paʻu. Ina ia le faʻaleagaina le paʻu, i le taimi o le massage, e tatau ona faʻaaoga le massage masima poʻo le kulimi.

A maeʻa le masini, e tatau ona fufuluina ou vae i le vai mafana, tape solo ma se solo mama, gaʻo ma se kulimi e puipuia ai le atiaʻe o le maʻisuka vae ma faʻapipiʻi totini mama.

O faamalositino masani e mafai foi ona manuia ai le soifua maloloina o le maʻisuka. O loʻo i ai se seti atoa o le molimauina mo vae, lea e fesoasoani e faʻamalosia ai musika, toe faʻafoʻi ai masini faʻatasi, faateleina le lagona ma faateleina ai le tafe toto.

Se seti o faʻatinoga mo vae:

  • Nofo i luga o se nofoa, faʻalautele ou vae i ou luma ma tuʻu i luga o ou mulivae. Vaʻai nei totini agai ia te oe, ona e aluese ai lea.
  • Ia nofo foi i luga o se nofoa, punou ou tulivae ma tuu i luma o oe. Ma le isi, e tatau ona e vavae ese totini, i le mamao e mafai ai, ona toe faʻaitiitia lea. I lenei tulaga, e tatau ona faia faatasi ia mulivae.
  • Sii i luga le tasi vae ma tuu i luga o le mamafa e faia ai gaioiga o vae, muamua i le aoauli, ona le saʻo lea.
  • Faʻasolosolo ona tosoina ma togi tamatamaivae.

Ina ia aloese mai se faʻalavelave faʻalavelave e pei o le maʻisuka, o le puipuia o lea mea e manaʻomia ai ni taumafaiga ogaoga, e tatau ona lafoai faʻamaʻi uma amioga leaga. Muamua lava, o lenei mea e aafia ai le ulaula, lea e mafua ai le ogaoga o le pipisi i luga o le tino.

O le ulaula o se tasi lea o mafuaʻaga autu mo le atinaʻe o le atherosclerosis ma le thrombophlebitis, lea e le afaina ai le toto i le tino. O le ulaula i aso uma e tusa lava pe itiiti se sikaleti, e fesoasoani i le fesuiaiga o vaʻa toto, aemaise lava i pito i lalo ma fesoasoani i le fausiaina o le maʻisuka vae.

O le inu malosi o le ava malosi e matua afaina ai i le maʻisuka, ona o le mafuaʻaga o aʻa i le toto suka. O lona uiga, o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto e mafua ai le atinaʻeina o faʻafitauli uma i le maʻisuka, e aofia ai le maʻisuka vae syndrome.

O se tagata atamai mai le vitio i lenei tusiga o le a talanoa e uiga i metotia o le puipuia ma le natura o le maʻi suka.

Aisea e atiaʻe ai se vae o le maʻisuka

O le atinaʻeina ole vae o le maʻisuka e muamua atu i le maʻisuka maʻi mo le umi o le maʻi mo le 15-20 tausaga ma le i ai o isi faʻafitauli e foliga mai ona o le le lelei o taui o le maʻisuka ituaiga 2 poʻo le ituaiga 1.

O mafuaʻaga autu e mafua ai le faʻaalia o lenei maʻi o:

  • O le toilalo o vaʻa toto o pito i lalo - o le hyperglycemia faaumiumi e taʻitaʻia ai suiga faʻavae i puipui o toto toto o paʻu eseese.
  • Maʻisuka Angiopathy ma Neuropathy - suiga i totonu o le sami e mafua ai le faʻaitiitia o latou gaioiga, faʻalavelave, faʻapea foi ma le faʻavaivai ma faʻaopopo le viscosity o le toto. O se taunuuga o togafitiga vascular, o loʻo i ai se faʻaititia, ona le atoatoa ai lea o le lagona o aʻafiaga o aʻa. O nei laasaga e mafua ai le faʻaitiitia o le vavalalata faʻatasi, lea e tau atu i se avega le saʻo i luga o le vae. I le lumanaʻi, o lona faʻaleagaina ma le atinaʻe o le maʻisuka osteoarthropathy poʻo le vaevae o Charcot.
  • Faʻafitauli pipisi - faasaga i le talaaga o suiga o le neurotrophic i totonu o masini mūmū, faʻatasi ai ma le faʻaitiitia o le puipuiga, o soʻo se manua o le paʻu e oʻo atu ai i se faagasologa o le uluaʻi faʻataʻitaʻiga e faigata ona togafitia ma e le faʻamalolo mo se taimi umi. E masani lava o manuʻa e aʻafia i le staphylococcus poʻo le maʻi anaerobic, lea e oʻo atu ai i le salalau o le gaioiga ma le fausiaina o le necrosis. I lenei tulaga, ei ai se tulaga lamatia o se fao, phlegmon poʻo le gangrene.

O fao efuefu, gaʻo, vavao i lugavaevae poʻo ila o le fao pepa e mafai foi ona faʻaosofia ai le atinaʻeina o le maʻisuka vae.

Uluai faailoga ma faailoga

O foliga vaaia o soʻo se suiga i le paʻu o vae poʻo faʻamau fao, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o le lagona lelei, o se uiga le lelei e uiga i le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka.

Faailoga muamua o le atiaeina o le maʻisuka vae:

  • faaitiitia po o le toesea o ituaiga uma o lagona (faʻaaogaina, tiga, vevela),
  • le faʻavauvau i seevae masani lelei ma muamua,
  • le faʻavaeina o sana ma sana,
  • le foliga mai o se tui tui,
  • faapouliuligia o le fagu fagu,
  • fulafula ma le iloa o vae mo le leai o se mafuaaga,
  • vevela paʻu, tuʻu faʻatasi ma le paʻu,
  • lagona le lelei i totonu o vae i le ituaiga o tingling, numbness, lagona o "fetolofi."

O se faʻamatalaga sili ona taua o faʻamaoniga o le maʻi o le maʻisuka o le i ai o ni faʻamalologa o le maʻisuka, paʻu o le paʻu poʻo le mai i le pito i lalo. Afai e tupu se maʻi, o le faagasologa e faigata i le purulent discharge, faatasi ai ma se manogi le lelei.

O le tiga i lea taimi ma lea taimi i le vae, ua faateteleina i le avega, suia o le manino, ua avea ma faalavelave i gaioiga galue. O le solia o le tafe o le toto i le vae e mafua ai le alualu i luga o le lima, ma o le taunuuga lea o le paʻu o le vae e maua ai se lagomalie ma se lanu faapitoa. O le numera, tingling i totonu o vae e tumau.

I se tulaga e le masani ai, e aunoa ma le le lelei po o le le lava o togafitiga, o le faagasologa e mafai ona faigata ona o le atiina ae o le vae o Charcot, lea o loo i ai le faaleagaina faifaipea o sooga laiti o vae ma tapuvae. O lenei togafitiga faʻaleagaina e le faʻaleagaina ma tasi itu.

Matelaina vae vaevaega

Faʻalagolago i le faʻaogaina o nisi faʻamaʻi o le falemaʻi, o mamanu nei e iloga i le faʻavasegaina ole vae o le maʻisuka:

  • Ischemic foliga (e oʻo atu i le 10% o mataupu) - o le mea sili ona taua o le solia lea o le toto i le vae ona o le faaleagaina o toto toto o vali eseese. I le falemaʻi o le faʻamaʻi, o faʻamaoniga e faʻaalia i foliga o le feteʻenaʻi faifaipea o vae, tiga i vae, faʻamaʻi lemu, vave le vaivai o vae, faʻamalamalamaina o le paʻu. E i ai le faʻavaivaia poʻo le toesea o se pulupulu i luga o vae, faʻapea foi ma se pallorita tumau ma se lagona malulu. Faʻaauau pea le mafaufau.
  • Neuropathic form (e oʻo atu i le 75% o mataupu) - faʻaleagaina o le nerve faʻamaʻi i le foliga o le mago ma le paʻu o le paʻu o vae, faʻaitiitia le lagona lelei, o le paʻu tele o le vevela, atinaʻeina o vae mafolafola ma le faʻaogaina o vae. O se vaega taua o lenei ituaiga o faamai o le i ai lea o mea manogi ma loloto loloto i vae, o foliga vaaia o se ulupo i luga o lea mea po o avanoa i le va o tamatamailima. O le paʻu e mafanafana, o le pulsation i totonu o laʻau o loʻo faʻasaoina. Lafoaʻi o le vae, faatasi ai ma le muscle atroph, ua maitauina.
  • Mamanu neuroischemic form (oʻo atu i le 30% o mataupu) - o faʻamaoniga o le faʻaleagaina o le namu ma le vascular network of the foot. O lenei fomu ei ai se tulaga matautia - o le leai o se tiga, o se taunuuga o le tuai ona togafitia maʻi i le fomaʻi. O le i ai o se ulupoʻo tele ma le atinaʻeina o faʻasalaga e le mafai ona faʻafitia i totonu o masini e faia ai togafitiga faʻasao o togafitiga e le aoga.

Wagner F. W Faʻavaeina o le Maʻisuka vae:

  • laasaga leʻo - faʻaalia mai fafo o le faʻamaʻi ua lauiloa i le foliga o le paʻu o le paʻu o vae, faʻatasi ai ma le solo, o le i ai o sana ma le faʻaogaina o le vae,
  • Laasaga 1 - o foliga mai o se tino o le ulcerative process i totonu o le paʻu,
  • Laasaga 2 - o le atinaʻeina o le loloto o le maila e aunoa ma le faaleagaina o le ponaivi o mea,
  • Laasaga 3 - o le alualu i luma o le ulutala i totonu ma le aafia o ponaivi,
  • Vaega 4 - o le atinaʻeina o se faʻagasologa o le gaioiga o se faʻagata faʻagata,
  • Vaega 5 - o le atinaʻeina o se gaioiga tele.

Conservative

O togafitiga faasao ole vae o le maʻisuka e amata i le faʻamaoniaina o le faʻamalosi o le gaosiga o le gaʻo, e faʻamoemoe i le faatumauina o le kulukose masani. E tusa ai ma faʻamatalaga mo le maʻisuka ituaiga 1, o le faʻasologa ole tui ole inisalini e faia. I le maʻisuka ituaiga 2, o se faʻaopoopoga o le fua o le suka-lowering drug + prescription o le inisalini togafitiga.

O faailoga o le taʻaloga o le toto e mafai foi ona faʻamaonia, mo le faʻamautuina lea o loʻo faʻaaogaina ai vaega o vailaʻau nei:

  • beta-blockers - Nevibolol, Carvedilol,
  • Faʻailoga ACE - Burlipril, Captopril,
  • kesi o le calcium - Corinfar, Nicardipine,
  • togafitiga - Hypothiazide, Indapamide.

Faʻalagolago i le tulaga o le faʻamaʻi, o le togafitiga mo le maʻisuka vae syndrome o le a eseese. I le amataga o le vae o le maʻisuka, o togafitiga togafitiga e faʻamoemoe e taofi ai le tiga o le tiga, faʻamaloloina le spasm, ma faʻaleleia ai meaʻai talafeagai. Mo lenei faamoemoe, o fualaau nei ua faatonuina:

  • antispasmodics ma musika malolo e faʻaitiitia ai le tiga - Papaverine, Drotaverin,
  • vailaʻau vaʻaia poʻo angioprotectors e faʻaleleia ai le microcirculation ma le metabolism i totonu o masini - Pentoxifylline, Venoruton,
  • antioxidants e faʻaleleia le metabolism o le carbohydrate ma faʻaitiitia le faiga o oxidative - Lipoic acid, Tocopherol,
  • fualaau faasaina e toe faʻafoʻi ai le puipui vascular - Troxerutin, Detralex,
  • vailaʻau faʻasaʻi lautele - Cephalosporins, Macrolides,
  • togafitiga faʻamālōlōina - faʻafoega faʻafefe o fofo eseese,
  • fualaau faasao,
  • vailaʻau togafitiga.

O le taua tele i faʻamaʻi o le vae o le lac-necrotic o lona lafoaʻiina faʻatasi ma togafitiga i le lotoifale. Mo le mafuaʻaga lenei, o seevae faʻapitoa poʻo faʻataʻitaʻiga, tootoo, nofoa faʻataʻavalevale e faʻaaoga e faʻaitiitia ai le atuatuvale mai le vaega ua aafia.

O togafitiga faʻaleaganuʻu o le faʻaleagaina o le tino e aofia ai le faʻaaogaina o vailaʻau antibacterial, antiseptic agents ma pusa faʻapitoa faʻafefe o le malulu. E taua foi le aveeseina o sana ma sana i luga o le siama, lea e faaitiitia ai le avega i luga o le vae tiga.

Totogi

O togafitiga faʻamaʻi o le vae o le maʻisuka e faʻaaoga pe afai e leai se aoga mai togafitiga faʻasaʻo, faʻapea foʻi ma faailo taua i le atinaʻeina o le galanrene vae ma o le faagasologa e salalau i le vae pito i lalo.

O le taotoga i luga o vaʻa ua faʻataga ai oe e taofi le alualu i luma o le faʻamaʻi ma toe faʻaleleia mea masani o mea taumafa, lea e mafua ai le vave faʻamalolo o paʻu paʻu. O togafitiga sili ona faʻaaogaina mo le togafitia o maʻi o le maʻisuka vae o:

  • Faʻasologa taotoga - fatuina o se faʻaopoopoga faʻaopoopo mo le tafe toto e faʻaaogaina ai se gaioiga.
  • O le angioplasty Balloon - o le faʻaofiina o se paluni faapitoa i totonu o lana lava vaiti vavalalata, lea e fesoasoani tele i lona faʻalauteleina ma le toe faʻaleleia o le tafe toto. A maeʻa, ona tuʻuina lea o siama i totonu o le ipu toe faʻaleleia, o lona uiga, o se faʻavaʻa uamea e puipuia ai le vaʻa mai le faʻaititia.
  • Sympathectomy - aveeseina o ni neura i le lumbar spine, e nafa ma spasm vascular. O lenei metotia e faigata i galuega faʻapitoa mo le fomai tipitipi ma e seasea ona faʻaaogaina mo ni faʻamatalaga faapitoa.

I le faʻaopopo atu i nei vailaau taotoga volumetric, i le togafitia o manuʻa i luga o le vae, o le taotoga "toititi" e faʻaaogaina, o lona uiga, aveeseina o mea e le o le tino, masini, sana ma se pulu. O ia gaioiga e talafeagai e faʻamama ai le manua ma puipuia ai le salalau o le faʻamaʻi pipisi.

A maeʻa sea faʻafitauli, e faʻasaʻoina le toto e ala i le faʻaogaina o taotoga. Ae afai e le mafai ona taofia le faagasologa o le salalau o le gangrene, ona vaevaeina lea o le vae atoa.

Fou togafitiga

I le faaopoopo atu i metotia faaleaganuu o le togafitia o vae o le maʻisuka, ua amata ona faaaoga e fomai le auala sili ona lata mai o togafitiga, lea e aofia ai:

  • faʻasolosolo galulolo - togafitiga o manuʻa ua faʻaaogaina e faʻaaoga ai lagona faʻamalosi,
  • faʻaaogā sima
  • metotia plasma jet - o se manua e togafitia i se peʻa e aofia ai le plasma ionised,
  • togafitiga faʻapitoa o manuʻa.

O le filifiliga o togafitiga mo le maʻi o le maʻisuka o le a fuafuaina i taimi uma e se tagata tomai faapitoa, i le mafaufau i faʻamatalaga faʻamaonia, le tulaga o le atinaʻeina o le faʻaleagaina o togafitiga ma uiga taʻitoʻatasi o le tino.

Tausiga o vae

O tagata e maua i le maʻisuka e le tatau ona na ona mataʻituina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ae ia tausia foi o latou vae, aua o le maʻisuka e maua ai ni faafitauli matuia e mafai ona oo atu ai i le le atoatoa. O se mea e manaʻomia muamua mo le puipuia o le tausia o vae, e aofia ai faiga nei:

  • E matuā vavalalata lava e le savali solo i soo se mea, e aofia ai tulaga o fale. O lenei mea o le a aloese ai mai le tele o manuaga, e oʻo lava i se paresisisi po o se tui i luga o le vae e mafai ona liua i se faafitauli ogaoga.
  • Afai o le a faʻaaogaina pea vae, e tatau ona faʻaaogā totini ulu. I le taimi lava lea e tasi, e le tatau ona faʻamaeʻaina le vae pito i lalo ina ia aua le faalavelaveina le taamilosaga saoloto. O le faʻaaogaina o se mafanafana e le o vavaeeseina, talu ai ona o le faʻaitiitia o le lagona o le mu o le paʻu o vae e mafai.
  • Ia mautinoa ia mulumulu ou vae i aso taʻitasi i le vai vevela vai, faʻamaeʻaina maeʻaeʻa, aemaise i le vaeluaga o avanoa.
  • Lapoina o aso i aso taitasi ma ni kulimi faapitoa e aofia ai Ura, e le aofia ai le gaioiga i le va o tamatamailima.
  • I le tele o le saluina o vae i le maea ai o le vai, o le faʻaaogaina o le paʻu talima poʻo le paʻu pepe e fautuaina.
  • O le tipiina o fao ma ni seleulu poʻo ni manoa e le aofia ai ina ia puipuia ai manuʻa i le paʻu. I lenei tulaga, e faʻaaogaina se faila fagu tioata e faʻagasolo ai fao, faʻapitoa i le tulimanu ole fao.
  • Ole togafitiga ole mulivae, kulimi mamago poo sana e tatau ona faia naʻo le fesoasoani a faila faila poʻo fusi teuteu. O le amataga o le uila o vae, o le faʻaaogaina o fofo faʻapitoa ma pusa paʻu e aveese ai sana e le aofia ai.

Gymnastics faʻamalosi

O faamalositino mo tagata mamai e maua i le maʻisuka e talafeagai, aua latou te saofafai e le gata ina faaitiitia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ae ia faateleina foi le puipuiga a le tino. Muamua lava, o le savali e savali. E le gata i lea, o taaloga nei e maua ai se taunuuga lelei:

  • sisi
  • aau
  • taaloga leaga
  • se taaloga o le tenisi laisi.

O togafitiga faʻamalositisi faapitoa e tatau ona filifilia e na o se fomaʻi togafitiga faʻapitoa, ma mafaufau i le tulaga lautele o le maʻi ma le tulaga o le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka. O le faʻatinoga o le togafitiga faʻamalositino faʻapitoa e faʻatinoina i le faʻagesegese, faʻaitiitia le faʻatupulaia o le avega ma le taimi o vasega.

O se faʻaopoopoga lelei i le faʻalavelave o fomaʻi togafitiga faʻasolosolo o le faʻaosoosoina lea o taualumaga, ia o loʻo faʻatulagaina e se tagata tomai faapitoa. O lenei faiga i le togafitiga o le maʻisuka e maua ai se taunuuga lelei i tulaga o le faʻaleleia o le soifua maloloina o le maʻi.

Vailaʻau Orthopedic

O seevae mo tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona ausia manaoga faʻapitoa, ona e tele lava ina taofia le faʻaitiitia o le lelei o le olaga, o le puipuia lea o le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka. O seevae Orthopedic ei ai o latou lava uiga, lea o loʻo faʻaalia i le faiga lenei:

  • leai se vaega faigata i le itu i tua,
  • mausali (mausali),
  • leai se sulu i totonu o seevae,
  • isi faʻaopoopoga i totonu o seevae mo faʻailoga faʻapitoa, lea e filifilia e se fomaʻi e amanaʻia le natura o le togafitiga,
  • eletise e sili ona maualuga mo le gaosia o seevae, e aofia ai le maeʻaina o le pito i totonu ma a latou mea e faʻaaogaina ina ia mafai ai e le faʻamalosi ona faʻamalosi.

Ole taimi na amata ai togafitiga, o le faʻamalosia o le faʻatinoga o fautuaga uma a fomaʻi mo uluai faʻaaliga o le maʻi pipisi o le maʻisuka, e maua ai se faʻataʻitaʻiga lelei e uiga i le lelei o le olaga ma le gasegase e galue. Ae afai o le faagasologa e alu i se tulaga sili ona ogaoga ma le fatuina o le maʻi papala, o le a le lelei le fomaʻi, talu ai i le tele o tulaga, o ia soliga e mafua ai le le atoatoa o le maʻi.

Faʻafitauli o le maʻisuka vae

O le faiga o le atinaʻeina o le SDS o le faasologa faʻaleaga lea:

  1. le lava le gaosiga o le inisalini hormone
  2. hyperglycemia (faateleina le kulukose i totonu o le toto),
  3. poloka o le microcirculation o le toto, okesene ma isi elemene e ala i le puipui lapisi,
  4. faatamaia o fiva namu ma talini,
  5. micro-ma macroischemia o mea vae,
  6. le tupuga mai o maʻi pipisi.

O le mea lea, faʻatasi ai ma le TAS, faʻaleagaina ai meaola uma o le pito i lalo.

O se taunuuga o le le atoatoa o le insulin i le maʻisuka, o le maualuga o le kulukose i le toto e faateleina. O lenei, i le isi itu, e afaina ai le tulaga o vaa laiti ma tetele:

  • vailaau faʻasaina o loʻo faʻaputu i puipui o toto,
  • sui auai e avea ma tusitusiga,
  • o le lumanaʻi o le vaa ua solo.

O se taunuuga o nei suiga, o le toto totoʻa e faʻalavelaveina ma e maua ai sina fusi toto. O nei fesuiaiga i le tino e puipuia ai le ulufale mai o se aofaiga talafeagai o elemene ma le okesene i totonu o sela ma o le a mafua ai ona afaina ai le gasegase. O le gasegase o le matelaina o le tino e faʻagesegese ai le faagasologa o le vavaega o le cell ma faʻafefe ai lo latou pala.

O le faateleina o le kulukose o le toto e afua ai foi ona afaina ai aʻafi o le nerve - o le faʻaitiitia o lagona.

Soʻo se faʻalavelave faʻaleagaina e tupu i totonu o fusi o le vae e taʻitaʻia ai le mea moni o soʻo se faʻaleagaina o le paʻu e avea o se auala faigofie, ma o le faʻamalologa e umi. O le faʻaleagaina o le tulaga o le vae e mafai ona tuʻuina atu i le faʻamaʻi, lea e mafai ona oʻo atu ai i le fausiaina o le galanrene - le necrosis.

Tuua Lau Faamatalaga