Le faʻaaogaina o le insulin mo le maʻisuka

Faatoaga galuega. Lapataiga puupuu ile inisalini sauniuniga. O le faʻaaogaina ma se masini faapitoa i luga ole membrane o sela, e fai ai se faʻalavelave faʻapipiʻi insulin. I le faateleina o le faʻaopoopoga o le CAMP (i gaʻo gaʻo ma ate o le ate) poʻo le tuusao saʻo i totonu o le masini (maso), o le inisalini receptor complex stimulates processes intracellular, e aofia ai sifi o se numera o enzymes autu (hexokinase, pyruvate kinase, glycogen synthetase, ma isi). O le faaitiitia o le kulukose i totonu o le toto e afua mai i le faateleina o le femalagaiga i totonu o le toto, faateleina ai le malosi ma le ave o le masini, le malosi o le lipogenesis, glycogenogenesis, synthesis synthesis, faaitiitia o le fua o le glucose gaosiga (faaitiitia o le glycogen), ma isi. min, ausia le maualuga pe a uma le 1-3 itula ma tumau, e fuafua i le fualaau, 5-8 itula. O le umi o le vailaau e faalagolago i le fua, togafitiga, nofoaga o le pulega ma e taua uiga patino.

Pharmacokinetics O le atoaga o le absorption e faalagolago i le auala o le pulega (s / c, i / m), le nofoaga o le puleaina (manava, thivae, totocks), fualaau, tui insulin i totonu o fualaau faasaina, ma isi. E tufatufaina atu ma le le talafeagai i totonu o masini. E le sopoia le pa puipui ma le susu i susu. E faʻaumatia e insulinase, aemaise i le ate ma fatuga. T 1/2 - mai i nai minute i le 10 minute. E maua e fatugaʻo (30-80%).

Faailoga. O le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka, ituaiga 2 o le maʻisuka: o le laasaga o le tetee i vailaau oona o le hypoglycemic, o le tetee i vaega o vailaau oona (hypoglycemic drugs), tuufaatasiga o le maʻisukacidosis, ketoacidotic ma le hyperosmola, o le maʻisuka na tupu i le maitaga (pe a le aoga mo togafitiga o le soifua maloloina) faʻaaogaina le faʻaaogaina o maʻi maʻisuka i faʻamaʻi pipisi faʻatasi ma le fiva maualuga, faatasi ai ma taotoga o taotoga, manuʻa, fanau pepe, ma soliga e uiga i mea ene ao leʻi faataunuuina i togafitiga faaumiumi sauniuniga inisalini.

Contraindications Ole gasegase, hypoglycemia.

Faʻasologa O le fualaau ma le auala o le puleaina o fualaau faasaina ua fuafuaina taitoatasi i tulaga taitasi i luga o le faavae o le kulukose i totonu o le toto aʻo lei 'ai ma 1-2 itula ina ua uma ona' ai, ma e faalagolago foi i le tikeri o le glucosuria ma uiga o le ala o le maʻi.

O le vailaau faʻasaina e faʻaaogaina i / c, i / m, in / in, 15-30 minute aʻo leʻi 'ai. O le auala taatele o le pulega o le sc. Faʻatasi ma le ketoacidosis o le maʻisuka, maʻi o le maʻisuka, i le taimi o le taotoga o le maʻi - in / in ma / m.

Faatasi ai ma le monotherapy, o le tele o le pulega e masani ona taʻi 3 taimi i le aso (pe afai e tatau ai, e oo atu i le 5-6 taimi i le aso), e suia le nofoaga o iniseti i taimi uma e aloese mai ai i le atinae o le lipodystrophy (atrophy poo le hypertrophy o gaʻo gaʻo).

O le averesi o aso taʻitasi o le 30-40 IU, i tamaiti - 8 IU, ona i le averesi o aso taʻitasi - 0.5-1 IU / kg poʻo le 30-40 IU 1-3 taimi i le aso, pe a manaʻomia - 5-6 taimi i le aso . I le fua o aso taitasi e sili atu i le 0.6 U / kg, e tatau ona faia le inisalini i le 2 pe sili atu injections i vaega eseese o le tino.

E mafai ona tuʻu faʻatasi ma insulin.

O le fofo ile inisalini e aoina mai le fagu e ala i le tosoina ma se falesa tuilaina e leai se mea e faʻamamaina ai le tapuni pe a uma ona aveese le pusa alumini i le ethanol.

Faʻamataʻuga itu. Tali a le Allergic (urticaria, angioedema - fiva, faʻavave o le manava, faʻaitiitia le toto maualuga),

O le tino o le paʻu o le paʻu o le paʻu o le tino, o le tino, o le paʻu o le paʻu, o le vevela tele, o le vevela, o le paʻu, o le atuatuvale, o le fiaai, o le atuatuvale, o le popole, o le paʻu, o le tiga, o le le fiafia, faʻaaliga), vailaʻau hypoglycemic,

hyperglycemia ma le faamaʻi o le maʻisuka (i lalo ifo o doses, faʻafefe o injections, le lelei o mea taumafa, faasaga i tua o fiva ma faʻamaʻi pipisi): moe, fiainu, faʻaitiitia le fiaʻai, faʻanofo mata),

le mautonu le mafaufau (e oʻo i le atinaʻeina o le muamua ma le coma),

faʻaletonu le vaaia o le tino (masani lava i le amataga o togafitiga),

faʻasolosolo faʻamaʻi faʻamaʻi ma le inisalini o le tagata, o se faʻaopoopoga o le faʻatoʻaga o faʻamaʻi-inisalini, ma mulimuli ane i le faateleina o le glycemia,

hypremia, tigā ma le lipodystrophy (atrophy poʻo le maualuga o gaʻo gaʻo) i le nofoaga o tui.

I le amataga o togafitiga - o le fulafula ma le le lelei o le faafesili (e le tumau ma e mou ese atu ma togafitiga faaauau).

Faʻasalaga. Faailoga: hypoglycemia (vaivai, "afu" malulu, palloruli o le paʻu, paʻu o le tino, gatete, popolevale, fia ai, paresthesia i lima, vae, laugutu, laulaufaiva, maʻi tiga), hypoglycemic coma, faʻavevesi.

Togafitiga: e mafai e le tagata gasegase ona faʻaaogaina le hypoglycemia māmā e ala i le gaosia o suka poʻo ni meaʻai e maua i le gaʻolaʻo māmā.

O mea faʻapitoa, i / m poʻo le iv faʻaaogaina le glucagon poʻo le iv hypertonic dextrose solution. Faatasi ai ma le atinaʻeina o se vailaʻau hypoglycemic, o le 20-40 ml (up to 100 ml) o se vaifofo 40% o le vaifofo e tui malosi i totonu o se vaitafe i le tagata maʻi sei vagana ua sau le tagata maʻi mai se siama.

Fegalegaleaiga. Faʻataʻitaʻiga e feteʻenaʻi ma vailaʻau o isi fualaau.

O le aafiaga o le hypoglycemone e faʻaleleia e sulfonamides (e aofia ai vailaau oona, o le sulponeamides), o le MAO (e aofia ai furazolidone, procarbazin, selegiline), carbonic anhydrase inhibitors, inhibitors ACE, NSAID (including salicylates), anabolic (e aofia ai stanozolol, oxandrolone, methandrostenolone), androgens, bromocriptine, tetracyclines, clofibrate, ketoconazole, mebendazole, theophylline, cyclophosphamide, phenfluramine, Li + preparations, pyridoxine, quinidine, quinine, chloroquinine, et.

Glucagon, somatropin, corticosteroids, oral contraceptives, estrogens, thiazide ma le loopedtics, BMKK, hormones thyroid, heparin, sulfinpyrazone, sympathomimetics, danazole, tricyclic antidepressants, clonidinin, calcitonin, antonidinotin, antakistists, ankyl morphytin, diacid antonyphin, o le morphine, na faavaivaia le aafiaga o le hypoglycemic, faavaivai, hypothyroidism epinephrine, o le poloka poloka o le H 1 histomas receptors.

Beta-blockers, reserpine, octootide, pentamidine e mafai ona faʻaleleia ma faavaivaia le aafiaga o le hypoglycemic insulin.

Faatonuga faapitoa. Aʻo leʻi ave le inisalini mai le fagu, e tatau ona siaki le manino o le fofo. A oʻo mai tino mai fafo, faʻafefe poʻo le vaʻaia o se mea i luga o le ipu vai, e le mafai ona faʻaaogaina le vailaʻau.

O le vevela o le insulin e faʻatonutonuina e tatau ona iai i le vevela vevela. O le tui ole inisalini e tatau ona fetuunai i mataupu o faʻamaʻi pipisi, i le tulaga o le faʻaleagaina o le thyroid gland, maʻi Addison, hypopituitarism, le faʻasolo ma le maʻisuka i tagata e silia ma le 65 tausaga.

O le mafuaʻaga o le hypoglycemia e mafai ona: o le maualuga o le inisalini, o se vailaʻau faʻasaina, faʻailogaina o meaai, vomia, manava, pagatia faaletino, faʻamaʻi e faʻaitiitia ai le manaʻomia mo insulin (faʻamaʻi faʻamaʻi o gaʻo ma le ate, faʻapea foi ma le faʻaogaina o le cortex adrenal, pituitary poʻo le thyroid gland), suiga o le nofoaga tui (mo se faʻataʻitaʻiga, paʻu i le manava, tauau, ogavae), faʻapea foi fegalegaleaiga ma isi vailaʻau. E mafai ona faʻaitiitia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto pe a fesiitai se tagata maʻi mai le inisalini manu i le inisalini o le tagata.

O le fesiitaiga o le tagata gasegase i le inisalini o le tagata e tatau lava ona faʻamaonia ma togafitia i le mafaufau ma lalo ifo o le vaavaaiga a se fomaʻi. O le uiga o le atiaeina o le hypoglycemia e mafai ona faaleagaina ai le gafatia o tagata gasegase e auai malosi i feoaiga, faapea foi ma le tausiga o masini ma masini.

O tagata mamai e maua i le maʻisuka e mafai ona taofia le itiiti o le hypoglycemia latou te lagona e ala i le 'ai o le suka poʻo mea taumafa maualuga i gaʻo (ua fautuaina e iai pea le 20 g suka ma oe). E tatau ona logoina le fomaʻi e uiga i le faʻaaogaina o le hypoglycemia ina ia foia le mataupu o le manaʻomia mo le faʻasaʻoina o togafitiga.

I le togafitiga o le inisalini pupuu i mataupu vavalalata, o se faaitiitia po o le faateleina i le maualuga o le tino (lipodystrophy) i le vaega o inisiua e mafai. O nei mea iloga e matua aloese mai i le suia faifaipea o le nofoaga o tui. I le taimi o le maʻitaga, e tatau ona amanaia se faʻaitiitia (I le tolu) poʻo se faʻaopoopoga (II-III i le tolu masina) o manaoga o inisalini. I le taimi ma i le taimi lava e maeʻa ai le fanau mai, e manaʻomia ona faʻaitiitia le manaʻomia o le inisalini. I le taimi o le lactation, o le siakiina o aso taitasi e manaʻomia mo le tele o masina (sei vagana ua manaʻomia le inisalini).

O le maualuga o le hormonal level o le faavae lea mo le atinaʻe atoatoa o le tino o le tagata. O se tasi o hormones autu i le tino o le inisalini. O lona le lava po o le sili atu e mafua ai ona le lelei le iʻuga. O le maʻisuka ma le hypoglycemia o ni uiga sili ona lua e avea ma uo le lelei o le tino o le tagata, lea e le amanaiaina ai faamatalaga e uiga i le inisalini ma pe o le a foi lona maualuga.

Oona ile inisalini

O le mamalu o le faia o uluai galuega lea na faataatia ai le auala i le mauaina o le hormone e faatatau i le saienitisi Rusia o Leonid Sobolev, o le na fau i le 1900 le faaaogaina o le pancreas e maua mai ai fualaau faasaina ma tuuina atu le manatu o le inisalini. E silia ma le 20 tausaga na faʻaalu i suʻesuʻega atili, ma ina ua mavae le 1923 na amataina le gaosiga o le inisalini. I aso nei, o le homone e lelei le suʻesuʻeina e le saienisi. Na ia auai i le malepelepe o gaʻo, e nafa ma le metabolism ma le gaʻo gaʻo.

O fea gaioiga e maua ai le inisalini

O le pancreas, lea o loʻo i ai faʻasolosolo o ivi B, o loʻo iloa e le lalolagi faasaienisi pei o le motu o Lawrence po o tamaʻi pancreatic, o loʻo galue o le inisalini e gaosia le inisalini. O le mamafa patino o sela e laitiiti ma e na o le 3% o le aofaiga atoa o le pancreas. O le gaosiga o le inisalini e ala i peta sosolo, o se subtype o le proinsulin e faʻasaʻoina e le hormone.

O le a le subtype o le inisalini e le o iloa lelei. O le hormone lava, ao le i faia le pepa mulimuli, ulufale atu i le golgi cell cell, pe a maeʻa ai i le setete o se hormone atoa. E muta le gaioiga pe a tuu le hormone i ni falealoa faapitoa o le pancreas, lea e teuina seia maeʻa e se tagata meaai. O le punaʻoa o le B-sela e faʻamapulaʻa ma faʻafuaseʻi ona faʻaalu pe a faʻaleagaina e se tagata ni meaʻai gaʻo, ma o le mafuaaga lea o le maʻisuka.

O le a le hormone inisalini - o le sili lea ona taua o le faatonutonuina ole tino. A aunoa ma lea, o le kulukose e ulu atu i le tino e ala i meaai e le mafai ona ulu i totonu o le masini. O le hormone e faʻapupulaina ai le mafai ona gafatia o siama siaki, ma o le mea lea o loʻo aʻafia ai le kulukose i totonu o le tino. I le taimi lava e tasi, o le hormone e faʻamalosia ai le liua o le kulukose i le glycogen, o le polysaccharide lea e aofia ai le tuʻuina atu o le malosi e faʻaaogaina e le tino o le tagata pe a tatau ai.

O galuega o le inisalini e eseese. O loʻo tuʻuina atu ai galuega masini mūmū, e aʻafia ai le faiga o polotini ma gaʻo gaʻo. O le hormone e avea o se tagata e logoina le mafaufau, lea, e tusa ai ma le faʻalogo, e iloa ai le manaomia o meaʻai gaʻo: pe'āfai e tele, o le mafaufau e faaiʻuina o loʻo matelaina ia lela ma e tatau ona fatuina ia reserves. Le aʻafiaga o le inisalini i le tino:

  1. E taofia ai le taua o le amino mai le talepe i lalo i suga faigofie.
  2. Faʻaleleia le faʻapitoa o le protein - o le faavae o le olaga.
  3. E le faatagaina faʻamalosi i musele e faʻamavaeina, puipuia ai le musika atrophy - aʻafiaga aʻafiaga.
  4. E faʻatapulaʻa ai le faʻaputuina o tino o le ketone, ma o le tele o lona tino e afaina i tagata.
  5. Faʻaauau le felauaiga o ionisini ma magnesium.

O le matafaioi a le insulin i le tino o le tagata

E leai se faaletonu o le hormone e fesootaʻi ma se faʻamaʻi e taʻua o le maʻisuka. O i latou o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi ua faʻamalosia e faʻaauau ona tui nisi inumaga o le inisalini i totonu o le toto. O le isi mea matautia o le sili atu lea o le homone, hypoglycemia. O lenei faʻamaʻi e oʻo atu ai i le faateleina o le toto maualuga ma le faʻaitiitia o le malosi o le tino. Faateleina le faʻaopoopoga o le faʻamalosia o le inisalini e le glucagon hormone na gaosia e aluma alpha o le pancreatic tinlets o Langerhans.

Inisalini e faalagolago i le tino

O le insulin e faʻaleleia ai le gaosia o le protein i totonu o maso, e aunoa ma le mafai e le tino maso ona atiae. O le faʻapipiʻi o mea faʻapipiʻi, lea e masani ona faia ai galuega taua, e le mafai ona aunoa ma se homone. O tagata maʻi na amataina le maʻisuka o loʻo feagai ma le ketoacidosis, o se ituaiga o le gasegase faʻasolosolo lea e tupu ai le matelaina o le intracellular.

Inisalini toto

O galuega a le inisalini e aofia ai le lagolagoina o le aofaʻi sao o le kulukose i totonu o le toto, faʻatonutonuina le metabolism o gaʻo ma proteins, suia o meaʻai i maso maso. I se tulaga masani o mataupu, o mea nei e tupu:

  • mamanu mo le fausaga o musika,
  • o le paleni o le metabolism ma le catabolism o loʻo tumau,
  • e faʻamalosia ai le tuʻufaʻatasiga o le glycogen, lea e faʻaleleia ai le tumau ma le toe faʻafouina o sela maso,
  • amino acids, glucose, pailani e ulufale atu i sela.

O le tui o le inisalini e fuaina i le μU / ml (0.04082 mg o le vailaʻau tioata e avea ma se tasi vaega). O tagata soifua maloloina e iai se faailo e tutusa ma le 3-25 i ia ituaiga. Mo tamaiti, o le faaitiitia i le 3-20 μU / ml ua faatagaina. I fafine maʻitaga, e ese le masani - 6-27 mkU / ml, i tagata matutua i le 60 o lenei faailoga o le 6-35. O se suiga i le tulaga masani e faailoa ai le iai o faʻamaʻi tuga.

Maualuluga

O le maualuga o le maualuga o tulaga masani o le inisalini e taufaamatau ma suiga e le mafai ona suia. O lenei tulaga e tupu ona o le pa'ū i le maualuga o le suka. E mafai ona e malamalama i le sili atu o le faʻamalosia o le insulin e ala i faailo: gatete, afu, palpitations, osofaʻiga faafuaseʻi o le fiaai, faʻalavelave, faʻanoanoa, maʻa. O faailo nei e aʻafia ai le siʻitia o le maualuga o le homone:

  • malosi malosi faaletino,
  • mafatiaga masani
  • faʻamaʻi o le ate ma le paʻu,
  • afaina
  • solia o le tetee atu o sela i gaʻo,
  • polycystic ovary,
  • toilalo o le galuega pituitary gland function,
  • o le kanesa ma le paʻu o le tino.

Tuʻu

O le faaitiitia o le inisalini e tupu ona o le atuatuvale, malosi malosi faaletino, le mautonu le popole, o le taumafaina i aso taitasi o se aofaiga tele o suauu gaʻo faamamaina. O le le atoatoa o le insulin e poloka ai le tafe o le kulukose, ma faʻalauteleina ai lona faʻamalosi. O le iʻuga, o loʻo i ai se manaʻoga malosi, atuatuvalega, osofaʻiga faafuaseʻi o le fiaai, faʻaleagaina, ma le masani ai. Ona o le tutusa o faailoga o le inisalini maualalo ma le maualuga, o le suʻesuʻega o loʻo faia e suʻesuʻega faʻapitoa.

O le a le inisalini e faia mo le maʻisuka

O le lomiga o meafaitino mataʻutia mo le gaosia o le hormone e popole tele i le tele o tagata gasegase. O le inisalini i totonu o le tino o le tagata e maua mai i le pancreas, ma o ituaiga nei e maua mai i luga o le faʻavae:

  1. Pipi poʻo vine - o meaola manu. Mo le gaosiga o meaola o loʻo faʻaaogaina le paʻu. O le sauniuniga o meaola matala e maua ai le proinsulin, lea e le mafai ona vavaeeseina, o le a avea ma puna o mea e afaina ai.
  2. Ua faʻafouina le suamalie poo le puaa - ua maua se sauniuniga semi-synthetic i le sui o le amino acids. Faatasi ai ma penefiti e tutusa lelei ma le tino o le tagata ma le leai o allergies. Le lelei - le lava o meafaitino, mea faigata o galuega, taugata.
  3. Faiga faʻainisinia o le inisinia - e taʻua o le "inisalini o le tagata" i se isi auala, aua e tutusa lelei lava ma le natura masani. O le vailaʻau e maua mai i elemene o mea fefete ma le gaʻo genetically modified E. coli.

Faatonuga mo le faʻaaogaina o le inisalini

O galuega o le inisalini e taua tele mo le tino o le tagata. Afai o oe o le maʻisuka, ona e maua lea o se faʻamatalaga mai se fomaʻi ma se faʻamaumauga e tusa ai ma le tuʻuina atu o vailaʻau e aunoa ma se totogi i falemaʻi poʻo falemaʻi. I le tulaga o le faanatinati manaʻomia, e mafai ona faʻatau mai e aunoa ma se faʻasalaga, ae tatau ona tausia le vailaʻau. Ina ia aloese mai le soona fai, faitau ia faatonuga mo le faʻaaogaina o le inisalini.

Faailoga mo le faʻaaogaina

E tusa ai ma faatonuga o loʻo i totonu o pusa taitasi o le sauniuniga o le inisalini, o faʻamatalaga mo lona faʻaaogaina o le maʻisuka ituaiga 1 (e taʻua foi o le insulin-faalagolago) ma, i nisi tulaga, le maʻisuka 2 (e le o le inisalini). O ia mea e aofia ai le le faapalepale i vailaau oona o le hypoglycemic, o le atinaʻeina o le kososis.

Inisalini pulega

Ua faatonuina e le fomaʻi le fualaau ina ua maeʻa suesuega ma suesuega o le toto. Mo le togafitiga o fualaau oona e eseese gaioiga o gaioiga: puupuu ma le umi. O le filifiliga e fuafua i le ogaoga o le faʻafitauli o le maʻi, le tulaga o le maʻi, le saoasaoa o le amataina o gaioiga o le vailaʻau:

  1. O le sauniuniga puupuu-sauniuni e faʻamoemoe mo le faʻaogaina o le tino, faʻafefe poʻo le faʻaogaina o le tino. E i ai le vave, puupuu, ma le faʻaitiitia o le suka, e faia 15-20 minute aʻo le i fafagaina i le tele o taimi / aso. O le aafiaga e tupu i le afa itula, maualuga - i le lua itula, na o le ono itula.
  2. O le umi poʻo le umi o le gaioiga - ei ai le aafiaga e tumau i le 10-36 itula, e mafai ona faʻaititia le numera o le iniseti. Lagolagoina o loʻo faʻaaogaina faʻapitoa pe faʻapitoa foi, ae le o se mea faʻafefe.

O togafitiga e faʻaaogaina e faafaigofie ai le faʻaofiina ma le faʻatulagaina o fuataga. Tasi vaevaega e tutusa ma se numera patino o iunite. Tulafono mo togafitiga insulin:

  • tausia sauniuniga i totonu o le pusaaisa, ma i latou na amata i le vevela vevela, mafanafana le oloa aʻo le i ulufale i ai, ona e vaivai le mea lelei,
  • e sili atu le faʻaaogaina o le homone puupuu i lalo o le paʻu o le manava - tui i totonu o le ogavae poʻo luga ae o le papa, e sili atu ona lemu, e sili atu ona leaga ile tauau
  • umi o vailaau faʻasaʻi ua tui i le agavale poʻo le ogavae taumatau,
  • faia tui taitasi i se isi sone,
  • faʻatasi ai ma inisalini injections, puʻeina le vaega atoa o le tino - ina ia e aloese mai le faʻamaʻi ma faʻamaufaʻailoga,
  • toe foi mai le tui mulimuli e le itiiti ifo i le 2 cm,
  • e le togafitia le paʻu i le ava malosi, e faʻaumatia le inisalini,
  • afai e tafe le vai, ua faʻapipiʻi saʻo le nila - e tatau ona e uu i le maualuga o le 45-60 tikeri.

Faʻaiʻuga

Faatasi ai ma le pulea lelei o fualaau faasaina, o le atinaeina o le lipodystrophy i le nofoaga o inisiua e mafai. E seasea lava ona tupu, ae o loʻo i ai foliga o faʻamaʻi. Afai e tupu, e manaʻomia le togafitiga faʻamaʻi ma le sui sui. Contraindications mo le taliaina e:

  • gasegase maualuga, cirrhosis, jaundice, pancreatitis,
  • nephritis, urolitiasis,
  • faʻaleagaina o le loto fatu.

Tau ile insulin

O le tau o le inisalini e faalagolago i le ituaiga o gaosi oloa, o le ituaiga o fualaau faasaina (puupuu / umi le umi o le gaioiga, meaʻai) ma le tele o le afifiina. O le tau o le 50 ml o le vailaʻau o le insulinum e tusa ma le 150 rubles i Moscow ma St. Petersburg. Faʻamamaina i se peni penisini - 1200, faʻasaina Protafan ei ai le tau e tusa ma le 930 rupu. O le maualuga o le falemaʻi e aafia ai foi le tele o tau insulin.

Ina ua maua le inisalini faamamaina, o le fesili na tulaʻi mai e uiga i le tui puipuia o meaola o le insulin. I le faagasologa o le faʻaaogaina o metotia mo le fuafuaina o le aofaiga o le inisalini i totonu o le toto, na faʻaalia ai auupega o le inisalini. O suʻesuʻega na faʻaalia ai o tagata gasegase e faʻaaogaina ai le inisalini bovine / porcine na sili atu ona puipuia nai lo le naʻo le inisalini porcine.

O nei fomaʻi e mafai ona tuiina inisalini, lea e ono mafua ai le faʻamalosia o le inisalini, ma le tuusaʻoina o le insulin, le hypoglycemia e le mafuatiaina. Ua oʻo mai le taimi e sui ai inisalini bovine i puaa, ae o tagata mai i nisi o atunuu na mumusu e faʻaaogaina le insulin mo mafuaaga faʻalelotu.

O lenei faafitauli ua avea ma faavae mo le atinaʻe o "inisalini tagata." I le 1963, na amata ai le vaitaimi o le "inisalini o le tagata" ina ua maeʻa ona aveeseina mai Mirsky ma ana uo mai le insulin mai le tino maliu o se tino maliu, ma talu mai le 1974, ina ua maua le vailaau kemini mai le amino acids,
I le 1979-1981 O le Biosynthetic DNA technology ma se auala semi-synthetic mo le gaosia o le inisalini e ala i le suia o le enzyme o se amino acid i totonu o se mole (Markussen) na atiaeina. O le insulin na faia mai le puaa, o lona igoa saʻo o le enzyme-modified pigmanic pigs. Lenei e seasea faaaogaina.

O le faasologa o le amino i le mole o porcine ma le inisalini o le tagata e foliga tutusa, sei vagana ai le amino mulimuli mulimuli o le filifili B: i le porcine insulin - alanine, i le tagata - threonine. O le auala e faʻapipiʻi faʻapipiʻi, o le faʻamaʻi pipisi lea o le alanine ma suia i le threonine. I le sefulu tausaga talu ai, ua toetoe lava a suia le metotia faʻapitoa o le inisalini o le gaosiga o le inisalini. O le metotia o le biosynthetic (genetics engineering) mo le gaosia o le inisalini o le tagata o le faagasologa lea o le suia o faʻamatalaga tuʻufaʻatasia o faʻataʻitaʻiga o microorganisms ola mo le faʻapipiʻiina o aʻafiaga mai fafo.
O le inisalini o le inisalini o le insulin o loʻo faʻaaogaina e faʻaaogaina ai le DNA faʻafouina.

E lua auala autu.
1. Faʻavae tuʻufaʻatasi e faʻaaoga ai vailaʻau faʻasaina.
2. Mai le proinsulin o loʻo faʻapipiʻiina e se siama faʻafesoʻotaʻi.

Phenol poʻo le metacresol e faʻaaogaina e puipuia ai le tulaga o le antimicrobial o inisua mo insulin insulin ma isophanes, ma paraben (methyl parahydroxybenzoate) e faʻaaoga mo iniseti Lente. Faʻalagolago i le natura o le kosi o le maʻisuka, o le togafitiga o le inisalini e faʻaalia pe a ma le 30-35% o tagata gasegase. O tagata nei e maua i le maʻisuka ituaiga 1, e aofia ai ma le 10-15% o tagata uma e maua i le maʻisuka, faapea foi ma gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, lea e maua ai le 15-25% o tagata uma e maua i le maʻisuka ituaiga 2.
I le taimi nei, o le inisalini o togafitiga o loʻo tumau pea le auala o le pathogenetic lea e faasao ai le ola ma le gafatia e galue mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1.

O le mea lea, o le togafitiga o le inisalini e tumau pea i le olaga atoa, lea, o le mea moni, e maua ai nisi faigata mo le tagata maʻi ona o le manaʻomia ona tausia se tulaga o le gataifale gaʻo latalata i se tagata soifua maloloina. E leai se isi suiga i togafitiga o le inisalini, e ui lava e na o se faʻataʻitaʻiga i aafiaga o le inisalini. I lalo o tulaga masani, o le inisalini e ulufale vave atu i le vein vein system, ona i totonu o le ate, pe a fai e le afa le malosi, o le isi o loʻo i luga o le itu. O nei mea uma e tupu vave lava ina ia mafai ona faatumauina le maualuga o le glycemia i se tulaga vavalalata e tusa lava pe a uma se taumafataga. O se isi auala e matauina mo le inisalini e lolomiina i lalo o le paʻu: ua tuai i totonu o le toto ma sili atu i totonu o le ate, ma ua maeʻa le faateleina o le inisalini i totonu o le toto ona o le tele o le taimi. Ae o le auala faʻaonapo nei ma togafiti o togafitiga o le insulin e mafai ai ona faʻaogaina le soifuaga o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga I e latalata tele i masani. E mafai ona faia lenei mea i le aʻoaʻoina o tagata mamaʻi ile maʻisuka.

O le manaʻomia e faʻaaoga polokalame toleni mo le maʻisuka ua leva ona aloaia. I le amataga o le 1925, o se tasi o paionia o le togafitiga o le inisalini, E. Joslin, na aoaoina tagata gasegase pe o le a le mea na latou manatu o le mea autu mo le manuia o togafitiga: o le toso tolu o le naunautaiga o le glycosuria ma se suiga i le fua o le insulin e faavae i luga o faamatalaga na maua. E seasea lava le manaomia o le togafitiga. Ae i le oʻo mai o sauniuniga mo le inisalini umi, o le atinaʻeina o le inisalini togafitiga na ese ai le auala. Na faʻatagaina tagata maʻi e faʻatoʻa suia le fualaau o le inisalini, na latou tuiina le inisalini umi na o le 1 taimi i le aso, ma mo le tele o tausaga na galo ai ia i latou meaai masani, faʻatasi ma le tele o le aʻafiaga o le hypoglycemia ma le manaʻomia mo le tele o falemaʻi.

I le amataga o le vaitau o le 80, na faia e le diabetologists le faamamaina o le inisalini sauniuniga, inisalini o tagata, faaleleia auala mo le puleaina o insulin (suauu inisalini ma vailaau pipi), ma metotia mo le iloiloga manino o le glycemia ma le glycosuria e faʻaaoga ai fasi siaki. E le tusa ai ma faʻamoemoega, o le latou faʻaaogaina na o ia e le iʻu ai i le faʻaitiitia o le numera o tuai o faʻafitauli o le maʻisuka ma le faʻaauau pea ona faʻaleleia le taui o le metabolism. E tusa ai ma le autasi a le au atamamai, o se auala fou e manaʻomia e mafai ai ona faʻatautaia lelei le faʻaleagaina o faʻamaʻi pipisi e ala i le aafia o le tagata maʻi i le puleaina o le maʻisuka ma togafitiga. I le taimi nei, o le faaupuga "aʻoaʻoga faʻapitoa" e aloaia aloaia e le World Health Organization, ma o se vaega taua o togafitiga o soʻo se ituaiga o maʻisuka. E tusa ai ma tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o lona uiga o le tagata gasegase e tatau ona avea ma se suʻega inisalini agavaa.

O sini o le inisalini togafitiga i tagata gasegase e iai le maʻisuka ituaiga 1:
1) ia faʻavasegaina le kulutose (glucose metabolism) (faʻamaonia, faʻamaonia le anapogi o le kulukose toto, e puipuia ai le faateleina o le faateleina, hyperglycemia, glycosuria ma le hypoglycemia pe a uma ona 'ai, ma le faamalieina - ia faʻaitiitia faʻamaʻi faʻamaʻi o le maʻisuka, kososis, hyperglycemia tele, faʻalauiloaina, e masani ona tupu pe leai foi hypoglycemia)
2) faʻaleleia le taumafa ma faʻamautinoa le mamafa o le tino o le maʻi,
3) faʻasaʻo le gaʻo gaʻo (tusa ai ma le aofaʻi o le cholesterol, L PNP, L PVP, triglycerides, i le toto toto),
4) faʻaleleia le lelei o le olaga ma ausia se olaga masani ma le saoloto o le maʻi,
5) e puipuia ai le atinaʻe poʻo le faʻaitiitia o faʻafitauli faʻapitoa ma le neurological o le maʻisuka.

O le tagata pancreas, ona o mafuaaga eseese, e masani ona le mafai ona maua ai le inisalini. Ona e manaʻomia lea ona e faʻaaogaina le inisalini, lea e suia ai le inisalini o le tagata.

O le tino o le inisalini e maua i le faʻasologa o Escherichia coli, poʻo mai le insulin i le porcin i le sui o se tasi o le amino acid.

Ina ia faʻataʻitaʻi le masaniga o le tino o le pancreas, o loʻo faia ai inisalini. Ole ituaiga o inisalini e filifilia e faʻavae ile ituaiga o gasegase ma le soifua maloloina ole maʻi. O le inisalini e mafai ona faia i se auala vavalalata poo le iniseti. Mo togafitiga i le olaga atoa ma taimi uumi, o injections laiti e masani ona faʻaaogaina.

Inisalini foliga

Ole maʻisuka ole maʻisuka ole maʻisuka e manaomia ai togafitiga ile olaga atoa. O le ola o se tagata e faalagolago i le i ai o le inisalini. O le faʻamaʻi ua aloaia o se faʻamaʻi e le mafai ona fesoʻotaʻi faʻatasi ma e tolu lona tolu i tulaga o le taatele i le lalolagi.

Mo le taimi muamua, na faia ai le inisalini mai le pancreas a le taifau. I le tausaga mulimuli ane, na faʻaaogaina ai le fualaau faasaina i le faʻaaoga lautele. Ina ua mavae le 40 tausaga, na mafai ona tuufaatasia le hormoni i se auala kemikolo.

Ina ua mavae sina taimi, na fausia ai ituaiga insulin ma se maualuga maualuga o le faamamaina. O loʻo faʻagasolo foi galuega i le tuufaatasia o le inisalini o le tagata. Talu mai le 1983, na amata ai ona faʻamalolo lenei hormone i luga o se tau o fale gaosi oloa.

I le taimi muamua, o le maʻisuka sa togafitia i fualaau faasaina mai meaola. O lea la o nei fualaau faasaina ua faasaina. I totonu o falemaʻi, e mafai ona e faʻatau faʻatau meafaigaluega faʻainisinia; o le fatuina o nei vailaʻau e faʻavae i luga o le suia o se mea gaosia i le gaʻo i totonu o se masini microorganism.

Mo lenei mafuaʻaga, e faʻaaogaina le fefete poʻo se ituaiga o siama e leai se pathogenic o le siama E. coli. O se taunuuga, o meaola ninii e amata ona maua ai le insulin mo tagata.

O le inisalini fualaau faʻaonapo nei e eseese:

  • taimi faʻasalalau, e puupuu, faʻasolosolo, ma insulin,
  • amino acid faasologa.

O loʻo i ai foi faʻatasi fualaau oona ua taʻua o mea fefiloi. I le tuufaatasiga o ia tupe o loo i ai se insulin ua leva ona galue ma le puupuu.

O le mauaina o le inisalini e mafai ona faʻaalia i suʻesuʻega e pei o:

  1. Lactic acid, diabetic ma le hypersmolar coma,
  2. Tusa 1 maʻisuka inisalini maʻisuka
  3. I faʻamaʻi pipisi, faʻalavelave faʻapipiʻi, faʻateleina o gasegase tumau,
  4. Maʻisuka le nephropathy ma / poʻo le faʻaaogaina o le ate, o le maʻitaga ma le fanau mai,
  5. O le maʻisuka ituaiga 2 e lagolagoina ai le tetee atu i sui o le antidiabetic oral,
  6. Oona paʻu o le paʻu,
  7. O le malosi o le faʻamalosi i faʻamaʻi eseese,
  8. Faʻagasologa faʻalavelave pipisi.

Umi o le insulin

I le taimi ma le masini o le gaioiga, o le inisalini e iloga:

  1. mulimuli ane
  2. puupuu
  3. umi le umi
  4. faaumiumi gaoioiga.

Ole iniseti e vave galue vave pe a uma ona tui. E sili atu le maualuga o le taunuʻuga pe'ā uma le itula ma le afa.

O le umi ole gaioiga e oʻo ile 4 itula. O lenei ituaiga inisalini e mafai ona faʻatino pe a o leʻi 'ai poʻo vave pe a uma taumafa. O le mauaina o lenei inisalini e le manaʻomia ai le malologa i le va o tui ma meaʻai.

Ole inisalini e le manaʻomia ai se isi mea taumafa i le pito i luga ole taga, lea e sili atu ona talafeagai nai lo isi ituaiga. O ia inisalini e aofia ai:

Pupuʻu puʻupuʻu e amata ona galue pe a uma le afa itula. O le maualuga o le taga e amata i le 3 itula. O le gaioiga e pe a ma le 5 itula. O lenei ituaiga inisalini e faʻatautaia ao le i ai taumafa, e manaʻomia ona e faʻauʻu i le va o le tui ma meaʻai. E faʻatagaina le taumafa pe a uma le 15 minute.

Faʻaaogāina o le inisalini puupuu, e tatau ona e maua se meaʻai i ni nai itula pe a uma le tui. E tatau ona fetaui le taimi e 'ai ma le taimi pito sili ona maualuga o le hormone. Pupuʻu pupuʻu:

  1. Himulin Faʻatasi,
  2. Faʻapitoa
  3. Monodar (K50, K30, K15),
  4. Faʻamatalaga Faʻasalalau,
  5. Humodar ma isi.

Ole umi ole umi ole iniseti ole vailaʻau ole umi o le gaoioiga e 12-16 itula. I le maʻisuka ituaiga 1, o le inisalini o le tagata e faʻaaogaina o se talaaga poʻo se basal. O nisi taimi e tatau ona e faia injections 2 pe 3 taimi i le aso i le taeao ma le afiafi ma se vaitaimi o le 12 itula.

O ia inisalini e amata ona galue pe a uma le 1-3 itula, e oʻo i le pe a maeʻa le 4-8 itula. Ole umi e 12-16 itula. O fualaau umi e aofia ai:

  • Humodar br
  • Protafan
  • Humulin NPH,
  • Novomiks.
  • Insuman Bazal.

O insulini umi o le talaaga poʻo le insulin. E ono manaʻomia e se tagata se tasi pe lua injections i le aso. E faʻaaogaina i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2.

O fualaau oona o loʻo faʻamaonia e ala i le faʻateleina o aʻafiaga. O le aafiaga o le inumaga e sili atu ona faʻaalia pe a uma le 2-3 aso. O iniseti umi e galue i le 4-6 itula pe a uma le tui. O latou faʻatonuga e tupu i le 11-14 itula, o le gaioiga lava ia e tusa ma le aso.

Faatasi ai ma nei fualaau oona, ei ai insulin e leai se tele o gaioiga. O ia tupe faʻaalu ma le agavaʻa ma mo le tele o vaega faʻataʻitaʻi le aʻafiaga o le natura masani i se tagata soifua maloloina.

O nei insulin e aofia ai:

  1. Lantus
  2. Monodar Long,
  3. Monodar pito umi,
  4. Ultralente
  5. E le gata i lea,
  6. Humulin L ma isi,
  7. Lantus
  8. Levemir.

Faatonuga taua mo le faʻaaogaina

O fafine e maua i le maʻisuka e tatau ona logoina latou tausi soifua maloloina e uiga i le fuafuaina poʻo le amataina o se maʻitaga. O lenei vaega o fafine e masani lava i le lactation e manaʻomia ai se suiga i fuataga, faʻapea foʻi mea taumafa taumafa.

O le suʻesuʻeina o le afaina o sauniuniga o inisalini, sa le maua ai e saienitisi se aafiaga faʻalogo.

E taua le matauina o le manaomia o se hormone e mafai ona faʻaitiitia pe afai o le tagata ua i ai lona fatu fatu.E mafai ona tuʻuina atu se tagata i se isi ituaiga o inisalini poʻo i se vailaau faʻasaina ma se igoa tau suafa eseese i lalo o le vaavaaiga vavalalata faʻapitoa.

E tatau ona fetuʻunaʻi le metotia pe a fai o le gaioiga o le inisalini, ituaiga poʻo ituaiga, e suia. O le manaʻomia mo le inisalini e mafai ona faʻaititia i faʻamaʻi nei:

  1. Le lava le aoga o mea faʻapitoa, teu vevela poʻo le pituitary gland,
  2. Hepatic ma le le atoatoa.

Faʻasagaga faʻalagona poʻo nisi faamaʻi, o le manaʻoga mo le inisalini e faateleina. O se suiga i le fuataga e manaʻomia foi ma le malosi malosi faaletino.

Faailoga o le hypoglycemia, pe afai e faia le inisalini o le tagata, e ono itiiti le faʻailoaina pe ese mai le mea lea na i ai ma le faʻaofiina o le inisalini o meaola manu.

Faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le faʻamautuina o le toto toto, mo se faʻataʻitaʻiga, o se taunuuga o togafitiga ogaoga ma le inisalini, o mea uma poʻo nisi o faʻaaliga o le hypoglycemia atonu o le a mou atu, lea e tatau ona logoina ai tagata.

O vailaau muamua o le hypoglycemia e mafai ona sui pe agamalu ma togafitiga faaumiumi o le maʻisuka poʻo le faʻaaogaina o beta-blockers.

O se faʻafitauli faʻaleaganuʻu i le lotoifale e mafai ona mafua mai mafuaʻaga e le fesootaʻi ma le aʻafiaga o fualaau, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaleagaina o le paʻu ma vailaʻau poʻo le inisiua le talafeagai.

I nisi tulaga, o le faʻavaeina o se faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le togafitiga faʻapitoa e talafeagai. O le le faʻaaogaina poʻo le suiga o le inisalini e ono manaʻomia.

I le hypoglycemia i totonu o tagata, o le gauai atu o le gauai ma le saoasaoa o le mafaufau e mafai ona faaitiitia. O lenei mea e mafai ona lamatia i tulaga e matua taua ai nei galuega. O se faʻataʻitaʻiga o le aveina o se taavale poʻo ni auala eseese.

E taua tele lenei mea mo tagata e leai ni faʻamatalaga, o le mea lea e sili atu i le hypoglycemia. I nei tulaga, e manaʻomia e le fomaʻi suʻesuʻe le suʻesuʻeina o le manaʻoga mo le faʻamalosi tino. O le vitio i lenei tusiga o le a talanoa e uiga i ituaiga o inisalini.

O le inisalini ole tagata e faasino i homoni o loʻo faia i totonu o le pancreas. E faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka. Ina ia faʻatusa le gaoioiga masani a le pancreas, o le tagata maʻi e tui i le inisalini:

  • puupuu aafiaga
  • faatosina faifaipea
  • le umi o le umi o le gaioiga.

O le ituaiga o fualaau faasaina ua fuafuaina e fuafua i le soifua manuia o le maʻi ma le ituaiga o faamaʻi.

Ituaiga o inisalini

O le inisalini na muamua faia mai le paʻu o taifau. I le tausaga mulimuli ane, ua uma ona tuʻuina atu le hormone i le aoga. O le isi 40 tausaga na pasia, ma na mafai ai ona faʻapotopotoina le inisalini i siama.

Ina ua mavae sina taimi, na faia ai ni mea faamama maualuga. Ina ua mavae ni nai tausaga, na amataina e tagata tomai faapitoa le atinaʻeina o le tuufaatasiga o le inisalini o le tagata. Talu mai le 1983, na amata ona gaosia le inisalini i luga o se tulaga tau alamanuia.

15 tausaga talu ai, na togafitia le maʻisuka i oloa na faia mai manu. I aso nei, ua faasaina. I totonu o falemaʻi, e naʻo oe lava e maua ai sauniuniga o le inisinia, o le gaosia o nei tupe e faʻavae i luga o le totoina o se gaʻo i totonu o le cell o se microorganism.

Mo lenei mafuaʻaga, faʻaaogaina le fefete poʻo se ituaiga o siama o siama o Escherichia coli. O se taunuuga, o meaola ninii e amata ona maua ai le inisalini mo tagata.

O le eseesega i le va o togafitiga faʻafomaʻi uma o loʻo i ai nei o le:

  • i le taimi e faʻaalia ai, faʻavave taimi, iniseti faʻamaʻi-puupuu ma gaioiga puupuu.
  • i le faasologa o le amino acids.

E iai foʻi vailaʻau faʻateleina e taʻua o "mea fefiloi", o loʻo aofia uma ai le inisalini umi ma gaioiga. E 5 ituaiga o inisalini e faʻaaogaina mo o latou faamoemoega fuafuaina.

Laititi le faia o le inisalini

O insulin faʻalētonu, o nisi taimi e faʻamalosia ai, o ni fofo o le zinc-inisalini i mea faʻalavelave ma se pH le tutusa. O nei tupe e vave tele, ae peitai, o le aʻafiaga o vailaʻau e pupuu.

I le avea ai o se tulafono, o nei vailaʻau o loʻo faia faʻapitoa i le 30-45 minute ao leʻi oʻo i taumafataga. O vailaau faapena e mafai ona faia i le intramuscularly and intravenously, faapea foi ma le inisalini umi.

A oʻo mai se sui soʻo i totonu o le vein, o le maualuga o le suka o le plasma e paʻu malie, e mafai ona matauina le aafiaga pe a mavae le 20-30 minute.

E le o toe umi ae faʻamamāina le toto mai fualaau faasaina, ma o hormones e pei o catecholamines, glucagon ma le STH o le a faateleina le aofaʻi o le kulukose i le tulaga muamua.

I le tulaga o le solia o le gaioiga o hormones, e le faateleina le maualuga o le suka i le tele o itula pe a uma le inisiua o le falemaʻi, ona e iai sona aafiaga i le tino ma pe a maeʻa ona aveesea mai le toto.

O le homone puupuu e tatau ona tui i se vein:

  1. i le taimi o togafitiga ogaoga ma le maʻi tigaina,
  2. gasegase e maua i le ketoacidosis o le maʻisuka,
  3. pe'ā vave ona suia e le tino lona manaʻoga mo le inisalini.

I tagata gasegase i se tulaga mausali o le maʻisuka, o nei fualaau oona e masani ona faia faatasi ma aʻafiaga umi ma le umi o le umi o galuega.

O le inisalini e fai siva-puupuu o se vailaʻau faʻapitoa lea e mafai e se tagata maʻi ona iai ma ia i se masini faʻapitoa tuʻuina atu.

Ina ia molia le tufatufa, o loʻo faʻaaogaina oloa. E le mafai ai e le inisalini ona faʻasalaina i lalo o le paʻu i totonu o le pusi i le taimi o le faʻagasolo maliega o le pulega.

I aso nei, o le hormone o aafiaga pupuu e tuʻuina atu i foliga o hexamers. O fualaʻau o lenei mea o polymers. Hexamers o loʻo faʻagesegese lemu, lea e le mafai ai ona oʻo atu le maualuga o le tui o le insulin i le plasma o se tagata soifua maloloina pe a uma ona 'ai.

O lenei tulaga o le amataga lea o le gaosiga o sauniuniga tuʻufaʻatasi e fai ma sui:

E tele faʻamalositino faʻataʻitaʻiga sa faia, o se taunuuga, o mea sili ona mataalia, o igoa o le sili ona lauiloa

O nei ituaiga o inisalini e afaina i lalo o le paʻu 3 taimi vave faʻatusatusa i le inisalini o le tagata. E mafua ai le maualuga o le inisalini i totonu o le toto, ma o le vaifofo mo le faaitiitia o le kulukose e vave tele.

Faʻatasi ma le faʻaofiina o se sauniuniga semisite 15 minute aʻo leʻi faia se taumafataga, o le a tutusa le aafiaga ma le inisalini tuiina mo se tagata 30 minute aʻo leʻi faia se taumafataga.

O nei hormones o le televave o aʻafiaga e aofia ai lyspro-inisalini. O se mafuaʻaga o le inisalini o le tagata na maua e ala i le fesuiaiga o le proline ma lysine i filifili 28 ma le 29 B.

E pei o le inisalini o le tagata, i sauniuniga gaosi, o le lyspro-inisalini e i ai i le ituaiga o hexamers, peitaʻi, pe a uma ona ulu atu le sui i le tino o le tagata, ona liua lea i monomers.

Mo lenei mafuaʻaga, o le lipro-inisalini e vave ona tupu, ae o le aafiaga e na o se taimi puupuu. Lipoti-insulin e manumalo pe a faatusatusa i isi fualaau o lenei ituaiga mo tulaga nei:

  • ua mafai ai ona faʻaitiitia le lamatiaga o le hypoglycemia e 20-30%,
  • mafai ona faʻaititia le aofaʻi o le hemoglobin A1c glycosylated, lea e taʻu mai ai togafitiga lelei o le maʻisuka.

I le faavaeina o le asalini aspart, o se vaega taua e tuʻuina atu i le sui pe a suia le acid aspartic e le Pro28 i le filifili B. E pei o le lyspro-inisalini, o lenei vailaau, e ulu i totonu o le tino o le tagata, e le o toe mamao ona vaeluaina i monomers.

Faʻaaogaina o meaʻai o le inisalini

I le maʻisuka, e mafai ona ese le faʻaaogaina o le vailaʻau o le inisalini. O le taimi aupito sili ona maualuga o le maualuga o le insulin o le plasma ma o le aafiaga sili o le maualalo o le suka e mafai ona eseese e 50%. O nisi tulaga taua o ia fesuisuiai e faalagolago i le eseesega o le ave faamalosi o le fualaau faasaina mai le tino i lalo. Ae, o le taimi mo le inisalini umi ma puupuu e eseese tele.

O aʻafiaga sili ona malosi o hormones o le umi ma le umi o le aafiaga. Ae talu ai nei, ua iloa ai e tagata atamamai o fualaau oona pupuu e tutusa o latou meatotino.

Faʻalagolago i le inisalini, e tatau ona faʻaaogaina le hormone e le aunoa i totonu o le tino pala. E faʻaaogaina foi i nei maʻi e le mafai ona faʻaititia le aofaʻi o le kulukose i le plasma ona o se taumafataga ma fualaau faasaina lea e maualalo ai le suka, faapea foi ma fafine e maua i le maʻisuka ao maitaga, tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻi e faavae i le pacreatectomy. O iinei e mafai ona tatou fai atu latou te le o taimi uma latou te maua ai le faʻamoemoega.

E faʻamalosia le togafitiga o insulin mo faʻamaʻi e pei o:

  1. hyperosmola coma,
  2. maʻetukacidosis o le maʻisuka,
  3. pe a uma le taotoga mo tagata mamaʻi maua i le maʻisuka,
  4. ao togafitiga o le inisalini e fesoasoani e faʻasalalau le aofaiga o suka i le plasma,
  5. faʻamaʻalogaina o isi faʻamaʻi pipisi.

O le taunuʻuga lelei e mafai ona maua i togafitiga faʻapitoa faʻapitoa:

Manaomia i aso uma mo le inisalini

O se tagata e lelei le soifua maloloina ma le tino masani e maua mai le 18-40 iunite i le aso, poo le 0.2-0.5 iunite / kg o le inisalini umi. E tusa ma le afa o lenei voluma o le gaioiga gaosia, o le vaega o totoe e faʻamalosi pe a uma ona 'ai.

E maua le hormone i le 0.5-1 iunite i le itula. A maeʻa ona toto le suka i le toto, o le numera eletise elemene e faateleina i le 6 iunite i le itula.

O tagata e mamafa tele ma maua le faʻamalosia o le inisalini e le o maua i le maʻisuka e fafa vave ona faia vave le inisalini pe a uma ona 'ai. E iai se fesoʻotaʻiga o le hormone e faia i le faʻaauau o le ate, pe afai e tasi le vaega ua faʻaumatia ma e le oʻo i le toto.

I tagata gasegase o le maʻisuka ituaiga 1, o le manaomia i aso taitasi mo le inisalini o le hormone e eseese:

  1. Ae, o lenei faailoga e eseese mai le 0.6 i le 0.7 iunite / kg.
  2. Faatasi ai ma le tele o le mamafa, o le manaoga mo le inisalini e faateleina.
  3. A manaʻomia e le tagata le na o le 0.5 iunite / kg i le aso, o loʻo ia lava le gaosiga o le hormone poʻo se tulaga lelei faʻapitoa.

Ole manaʻomia mo le insulin ile hormone e lua ituaiga:

E tusa ma le afa o manaʻoga i aso taʻitasi e maua mai ile foliga faʻapitoa. O lenei hormone e aafia i le puipuia o le gau o le suka i le ate.

I le faʻasalaga, e manaʻomia i aso taʻitasi e le inisiua ao leʻi 'aʻai. O le hormone e aʻafia i le faʻaaogaina o meaʻai.

E tasi i le aso, e tuʻuina atu le inisalini i le tagata gasegase i le umi o le gaioiga o le gaioiga, pe o le faʻasolosolo o le gaioiga e faʻamaopoopoina e tuʻuina ai le inisalini mo se taimi pupuu ma se hormone umi. Ina ia faatumauina le glycemia i se tulaga masani, e ono le lava lenei mea.

Ma o le togafitiga e sili atu ona faigata, pe a faʻaaogaina faʻatasi ma le inisalini o le umi o le taimi ma le inisalini mo se taimi pupuu poo le inisalini mo se taimi uumi ma le inisalini mo se taimi pupuu.

E tele taimi e togafitia ai le maʻi e tusa ai ma togafitiga faʻafefiloi, pe a ia faia se tui tasi i le taimi o le aoauli, ma le tasi i le taimi o le 'aiga o le afiafi. O le hormone i lenei tulaga e aofia ai le inisalini mo sina taimi ma le umi o le umi.

Pe a maua le popo o le NPH pe insulin, ole lipine e le maua ai le maualuga o le glycemia i le po, ona vaevaeina lea o le iniseti i ni vaega se lua: ao lei faia le taumafataga, e tui le iniseti i se inisalini puupuu, ma aʻo lei momoe, ua tuuina atu ile inisalini NPH poo insulin tape.

Fefaatauaiga

UlutalaLe taua o le Wyszkowski Index ®

O le inisalini o se fualaau taua, ua suia ai olaga o le tele o tagata e maua i le maʻisuka.

I le talafaasolopito atoa o vailaau ma fale talavai o le 20 seneturi, atonu e na o le tasi le vaega o vailaau e tutusa lava le taua e mafai ona iloga - o nei mea o vailaau. O i latou, e pei o inisalini, sa vave ona latou togafitia togafitiga ma fesoasoani e laveai le tele o ola faaletagata soifua.

O le Aso o le Maʻisuka e faamanatuina i le amataga o le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina i tausaga taʻitasi, e amata mai i le 1991 i le aso fanau o le fomaʻi o le Canadian Canadian physiologist F. Bunting, o lē na mauaina le insulin hormone J.J. Macleod. Seʻio tatou tilotilo pe faʻapefea ona faia lenei hormone.

O le a le eseesega i le va o sauniuniga insulin i le tasi ma le isi

  1. Togi o le faamamaina.
  2. O le punavai o le lisiti o le puaa, vavalaʻau, inisalini o le tagata.
  3. O isi vaega aofia i le fofo o le fualaau faasaina o ni mea e puipuia ai, gaioiga o le umi, ma isi.
  4. Mafaufauga.
  5. pH o le fofo.
  6. Le malosi e faʻafefiloi ai fualaau pupuu ma le umi.

O le insulin o se hormone lea e maua mai i sela faapitoa i le pancreas. O se porotini faalua-paʻu, lea e aofia ai le 51 amino acids.

E tusa ma le 6 piliona iunite o inisalini e faʻaaogaina i tausaga taʻitasi i le lalolagi (1 iunite o le 42 micrograms o mea). O le gaosiga o le inisalini o se tekonolosi maualuga ma e naʻo faiga faʻalauiloa e faia.

Punavai o le inisalini

I le taimi nei, e fuafua i le punavai o le gaosiga, o le inisalini puaa ma sauniuniga ile inisalini tagata e vavae ese.

O le iniseti o le puaa ua i ai nei se maualuga maualuga o le faʻamamaina, ua i ai sona aafiaga lelei i le hypoglycemic, ma e leai lava ni aʻafiaga i le tino.

O sauniuniga a le inisalini tagata e atoatoa ona faʻataunuʻuina i totonu o le vailaʻau kemisi ma le homone tagata. E masani lava ona gaosia e le biosynthesis e faʻaaoga ai tekinolosi faʻainisinia.

O tufuga tetele e faʻaaogaina metotia o gaosiga e faʻamautinoa ai oa latou oloa e ausia uma tulaga lelei. E leai se eseesega taua i le gaioiga o le insulin (mono purpon) monocomponent (ie, maualuga le mama) na maua; e tusa ai ma le polokalama puipuia, e tusa ai ma le tele o suʻesuʻega, e itiiti le eseesega.

Vaega o ausilali na faʻaaoga i le gaosiga o le inisalini

I totonu o le fagu faʻatasi ai ma le vailaau faʻasaina o loʻo i ai se vaifofo e aofia ai e le gata o le insulin, ae o isi foi mea tuufaatasia. E tofu i latou ma se vaega taua:

  • faalauteleina o le gaioiga o fualaau faasaina,
  • vaifofo fofo
  • o le i ai o meatotino faʻamalosi o le fofo ma le tausia o le pH neutral (paleni-faavae faavae).

Faʻaopoopoga o le inisalini

Ina ia fatuina se inisalini ua leva ona faia, o le tasi o le lua, tuufaatasia o le zinc poo le protamine, e faaopoopo i se vaifofo o le inisalini masani. Faʻalagolago i lenei, o insulin uma e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua:

  • protamine insulin - protafan, sogasolo basal, NPH, humulin N,
  • zinc-insulin - insulin-zinc-suspensions o le mono-late, tape, humulin-zinc.

Protamine o se polotini, ae o se mea e seasea ona tupu i le foliga o se allergy.

Ina ia faia se siosiomaga le faaituau o le fofo, e faaopoopo atu i ai le pusa phosphate. E tatau ona manatua o le inisalini o loʻo i ai phosphates e matua faʻasaina le tuʻufaʻatasia i le inisalini-zinc susuga (ICS), talu ai o le zinc phosphate o loʻo faʻapogai mai i lenei tulaga, ma o le gaioiga o le insulin e faʻapuupuu i le auala e le mafaamatalaina.

Faʻafitauli pipisi

O nisi o vaega o mea, e tusa ai ma tulaga faʻafomaʻi ma tekonolosi, e tatau ona faʻaofiina i le sauniuni, ia i ai se faʻafitauli pipisi. O nei mea e aofia ai le cresol ma le phenol (o ia mea uma e maua ai le manogi faapitoa), faʻapea foi le methyl parabenzoate (methyl paraben), e leai sona manogi.

O le faʻaofiina o soʻo se tasi o nei togafitiga ma mafua ai se manogi faapitoa o nisi o sauniuniga insulin. O tagata uma e puipuia i le aofai o loʻo maua ai i le inisalini sauniuniga e leai ni aʻafiaga leaga.

Prosamine insulin e aofia ai le cresol poo le phenol. E le mafai ona faʻaopopo Phenol i faʻafitauli ICS aua e suia ai mea faitino o vaega o hormone. O nei fualaau faasaina e aofia ai le methyl paraben. E le gata i lea, o le zinc ions i le vaifofo o loo i ai se aafiaga o le antimicrobial.

Faʻafetai i lenei puipuiga tele anti-bacterial protection, ua faʻaaogaina faʻasao e puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli faigata e mafai ona mafua mai i le faʻamaʻi pipisi pe a faʻapipiʻi pea le nila i totonu o le vial solution.

Ona o le i ai o sea ituaiga puipuiga, e mafai e le tagata gasegase ona faʻaaogaina le syringe lava lea e tasi mo injections o le vailaʻau mo le 5 i le 7 aso (pe a na o ia e faʻaaogaina le suauu). E lē gata i lea, o faʻasao e le mafai ai ona faʻaaogaina le ava malosi e togafitia ai le paʻu aʻo leʻi tuiina, ae toe faia pe afai o le tagata gasegase e tuiina na o ia ma se tuila ma se nila manifinifi (inisalini).

Faʻaauau le Faʻatulagaina o Inisalini

I le uluai inisalini sauniuniga, na o le tasi le vaega o le homone sa i totonu o le tasi le ml o le fofo. I se taimi mulimuli ane, na faateleina le faateleina. O le tele o sauniuniga o inisalini i totonu o fagu na faʻaaogaina i Rusia e aofia ai le 40 iunite i le 1 ml o fofo. Vials e masani ona faailogaina i le faailoga U-40 poʻo le 40 iunite / ml.

O loʻo faʻamoemoeina mo le faʻalauteleina o le faʻaaogaina, naʻo le faia o ia inisalini ma o latou faʻaogaina e tusa ai ma le mataupu faavae lenei: pe a faʻatumu se serua i le 0.5 ml o le vaifofo, e maua e se tagata 20 iunite, 0.35 ml e tutusa ma le 10 iunite ma isi.

O faailoga taitasi i luga o le suauu e tutusa ma se tasi tusi, ma o le tagata maʻi ua uma ona iloa le aofai o iunite o loʻo i totonu o lenei voluma. O le mea lea, o le faʻavasegaina o tui o se faauuga e le tele o le fualaau faasaina, fuafua i le faʻaaogaina o le inisalini U-40. 4 iunite o inisalini o lo oi totonu o le 0.1 ml, 6 iunite - i le 0.15 ml o le vailaau faasaina, ma o lea e oʻo atu i le 40 iunite, e tutusa ma le 1 ml o le vaifofo.

O nisi masini e faaaoga ai inisalini, 1 ml o loʻo i ai le 100 iunite (U-100). Mo nei vailaʻau, o gaioiga faapitoa o inisalini e maua, lea e talitutusa ma na o loʻo talanoaina i luga, ae o loʻo i ai se isi faʻaogaina o loʻo faʻaaogaina.

E tatau ona faʻatatau i lenei faʻasalaga faapitoa (e 2.5 taimi le maualuga nai lo le tulaga faʻataʻitaʻi). I lenei tulaga, o le fualaau o le inisalini mo le maʻi, ioe, e tumau lava, aua e faamalieina ai le manaoga o le tino mo se aofaiga patino o le inisalini.

O lona uiga, afai muamua na faʻaaoga e le tagata maʻi le vailaʻau U-40 ma faʻaaogaina le 40 iunite o le hormone i le aso, ona tatau lea ona ia mauaina ia lava 40 iunite pe a tui le inisalini U-100, ae faʻaaogaina i se aofaiga e 2.5 taimi le maualalo. O lona uiga, 40 iunite tutusa o le ai ai i le 0.4 ml o le fofo.

Ae paga lea, e le o fomaʻi uma ae maise lava i latou e maua i le maʻisuka latou te iloa lenei mea. Na amata uluaʻi faʻafitauli ina ua suia nisi o tagata gasegase i le faʻaaogaina o tui inisalini (pulumu syringe), lea e faʻaaoga ai ni penisini (pepa faʻapitoa) e aofia ai le inisalini U-40.

Afai e te faʻatumu se sisiua ma se vaifofo e faaigoa U-100, mo se faʻataʻitaʻiga, e oʻo atu i le faailoga o le 20 iunite (pe tusa o le 0.5 ml), o le a aofia ai i lenei voluma e tusa ma le 50 iunite o fualaau faasaina.

O taimi uma, faʻatumu faʻamalosi U-100 faʻatasi ma suauʻu masani ma vaʻavaʻai i vaega tipi, o le a maua e se tagata le dose 2.5 taimi sili atu nai lo le mea na faʻaalia i le maualuga o lenei faailoga. Afai e le o logoina e le fomaʻi poo le tagata gasegase lenei sese, o le mea e ono mafai ona atiaʻe le maualuga o le hypoglycemia e mafua ona o le faʻaauau pea o le fualaau faasaina, lea e masani ona tupu i le masani.

I le isi itu, o nisi taimi o loʻo iai faʻamaʻi tui inisalini e faʻamaonia faapitoa mo le vailaʻau U-100. Afai o se tuilaina ua sese le faatumuina i le masani masani ole vaifofo ole U-40, ole lua ole taimi o le insulin i le tui ole 2.5 minute e itiiti ifo nai lo le mea e tusia i tafatafa o le fetaui ile pine ole suauu.

O se taunuuga o lenei mea, o le faateleina o le kulukose o le toto e mafai ona mafai i le taimi e tepa muamua ai. O le mea moni, o le mea moni, o mea uma lava e talafeagai lelei - mo le faʻamalosia o fualaau faasaina e tatau ona faʻaaoga se tui tui talafeagai.

I nisi o atunuu, mo se faʻataʻitaʻiga, Suiselani, o se fuafuaga na mafaufau lelei, e tusa ai ma le suiga lelei na faia i tapenaga o le inisalini e faaigoa U-100. Ae o lenei mea e manaʻomia ai le faʻafesoʻotaʻi vavalalata o vaega uma e fiafia i ai: fomaʻi o le tele o mea faʻapitoa, gasegase, tausimai mai soʻo se matagaluega, fomaʻi, tagata gaosia, pule.

I lo tatou atunuu, e matua faigata lava ona faʻafesoʻotaʻi tagata gasegase i le faʻaaogaina o le inisalini U-100, aua, atonu o le a mafua ai ona faateleina le numera o sese i le fuafuaina o le fualaau.

Faʻaopoopoina le faʻaaogaina o le inisalini puupuu ma faaumiumi

I vailaau faʻaonapōnei, togafitiga o le maʻisuka, aemaise lava le ituaiga muamua, e masani lava ona faʻaaogaina le faʻaogaina o ituaiga lua o insulin - gaioiga pupuu ma faaumiumi.

O le a sili atu ona talafeagai mo tagata gasegase pe afai o vailaʻau faʻatasi ai ma le eseesega o gaioiga o gaioiga e mafai ona tuʻuina i le tasi syringe ma faʻatautaia i le taimi lava e tasi e aloese mai le faʻaluaina o le paʻu.

E tele fomaʻi latou te le iloa le mea e fuafua ai le mafai ona faʻafefiloi ia insulin. O le faʻavae o lenei mea o le vailaʻau ma le galenic (ua fuafuaina e le tuufaatasiga) le fetaui lelei o le faʻateleina o gaioiga faʻamalosi.

E taua tele pe a faʻafefiloi ituaiga vailaʻau e lua, o le vave vave amataina o gaioiga o le inisalini puupuu e le faʻaloʻoina pe mou ese.

Ua faʻamaonia ai e mafai ona tuʻuina atu se vailaau faʻataʻitaʻi i le tasi inisiua ma le protamine-inisalini, ae o le amataga o le inisalini puupuu e le tolopoina, ona o le insulin e le mafai ona fusia i le protamine.

I lenei tulaga, e le afaina le gaosiga o le fualaau faasaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona tuʻufaʻatasia ma humulin H poʻo le protafan. E le gata i lea, o mea faʻafefiloi o nei sauniuniga e mafai ona teuina.

E tusa ai ma sauniuniga o le zinc-inisalini, ua leva ona faamautuina e le mafai ona tuufaatasia se insulin-zinc-suspicion (cristalline) ma le inisalini puupuu, aua e fusifusia i le tele o ions iniseti ma suia i le umi o insulin, o nisi taimi o vaega.

O nisi o tagata gasegase muamua e faʻatuina se vailaau faʻamalosi, o le mea lea, e aunoa ma le aveeseina o le nila mai lalo o le paʻu, fai sina suiga i lona itu, ma inisalina le inisalini.

E tusa ai ma lenei faiga o le pulega, e leʻi tele lava suʻesuʻega faasaienitisi na faatinoina, o le mea lea e le mafai ai ona faʻamaonia e faapea, i nisi tulaga i lenei auala tui, o le faʻalavelave o le zinc-inisalini ma se vailaau faʻatauvaʻa e mafai ona faia i lalo o le paʻu, lea e mafua ai le faʻaaogaina o le vailaʻau.

O le mea lea, e sili atu le vavalalata ile inisalini ile vavae ese mai le tui-insulin, ia faia ni inisiua se lua ile vaega o paʻu e le itiiti ifo i le 1 cm le tasi le tasi.

Inisalini faʻatasi

O le taimi nei, o le falemaʻi faʻamalositino e maua ai sauniuniga tuʻufaʻatasiga e aofia ai le inisalini faʻamalosi faʻatasi ma le protamine-inisalini i se fua faatatau o le pasene manino. O fualaau faasaina e aofia ai:

O kulupu aupito sili ona lelei o latou ia e mafua ai le 30:70 poʻo le 25:75 le fua o le puupuu i le insulin umi. O lenei fua faatatau e masani lava ona faʻaalia i totonu o faatonuga mo le faʻaaogaina o vailaʻau taʻitasi taʻitasi.

O fualaau faasaina e sili ona fetaui mo tagata e mulimuli i se taumafataga faifaipea, ma e masani ona faia le tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, e masani ona faʻaaogaina e tagata matutua ma gasegase o le maʻisuka ituaiga 2.

O iniseti tuufaatasia e le fetaui mo le faʻatinoga o le togafitiga o le inisalini "faʻafetaui", pe a tatau ona suia i taimi uma le tui ole inisalini puupuu.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e tatau ona faia lenei mea pe a suia le aofaʻi o meaʻai i mea taumafa, faʻaitiitia poʻo le faʻateleina o gaioiga faaletino, ma isi. I lenei tulaga, o le fualaau o le insalini basal (faaumiumi) e toetoe lava a le suia.

O le inisalini ole tagata e faasino i homoni o loʻo faia i totonu o le pancreas. E faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka. Ina ia faʻatusa le gaoioiga masani a le pancreas, o le tagata maʻi e tui i le inisalini:

  • puupuu aafiaga
  • faatosina faifaipea
  • le umi o le umi o le gaioiga.

O le ituaiga o fualaau faasaina ua fuafuaina e fuafua i le soifua manuia o le maʻi ma le ituaiga o faamaʻi.

Sauniuniga na maua mai meafaitino o meaola o manu

O le mauaina o lenei hormone mai le paluga o puaa ma povi o se tekonolosi tuai lea e seasea faaaogaina i aso nei. E mafua lenei mea ona o le maualalo o le vailaau na maua, o lona uiga e ono afaina ai le gasegase ma le le lava o le fua o le faamamaina. O le mea moni e faapea talu ai o le hormone o se mea palatini, e aofia ai se seti o mea amino.

O le inisalini na gaosia i le tino o le puaa e ese mai le tuufaatasiga o le amino o le insulin i le 1 amino acid, ma le inisalini bovine e 3.

I le amataga ma le ogatotonu o le 20 seneturi, pe a le o iai ni vailaʻau faʻasaina, e oʻo lava i le inisalini o se faʻalavelave lea i vailaau ma faʻatagaina le togafitiga o le maʻisuka i se tulaga fou. Hormones maua mai i lenei auala e faʻaititia ai le toto toto, ae ui i lea, e masani ona mafua ai aʻafiaga ma allergies. O eseesega i le tuufaatasiga o mea amino ma vailaau leaga i vailaau e aafia ai le tulaga o tagata mamaʻi, aemaise lava i vaega e sili ona vaivai o le gasegase (tamaiti ma tagata matutua). O le isi mafuaaga mo le le lelei o le faapalepaleina o ia inisalini o le i ai o lona muai togi i le vailaʻau (proinsulin), lea e le mafai ona aveesea i lenei vailaau faasaina.

I aso nei, o loʻo i ai ni atigipisi puaa eletise e leai ni nei faaletonu. E maua mai i le pancreas o se puaa, ae pe a maeʻa ona latou faʻaaogaina lea o gaioiga faaopoopo ma faʻamamaina. Latou te telefoni ma aofia ai mea faʻapitoa.

O le inisalini o le puaa ua suia e toetoe lava leai se eseesega mai le hormone tagata, o lea e faʻaaoga pea i le faiga

O nei fualaau faasaina e faatagaina e tagata gasegase sili atu ma e masani lava e le afaina ai ni mea leaga, latou te le taofia le puipuiga o le tino ma faaitiitia le toto toto. O le inisalini o le bovine e le faʻaaogaina i vailaau faʻaonapo nei, ona talu ai ona o lona fausaga ese mai fafo, e afaina ai le puipuiga ma isi faiga o le tino o le tagata.

Inisinia Engineering Insulin

O le inisalini tagata, lea e faʻaaogaina mo le maʻisuka, i luga o se tulaga tau alamanuia e maua i auala e lua:

  • faʻaaoga togafitiga o le inisinia ole insulin,
  • faʻaaoga togafiti fatuina o Escherichia coli poʻo le fefete.

Faʻatasi ai ma suiga o le physico-kemikali, o molelaʻau o le porcine insulin i lalo o le gaioiga o enzymes faapitoa e tutusa lelei ma le inisalini o le tagata. O le tuufaatasiga o le amino o le sauniuniga e maua mai e le ese mai le tuufaatasiga o le natura masani e maua mai i le tino o le tagata. I le taimi o le gaosiga o gaosiga, o vailaʻau e maua ai le faʻamamaina maualuga, o le mea lea e le afaina ai gaioiga o le maʻi poʻo isi faʻaaliga e le manaʻomia.

Ae o le tele o taimi, e maua mai le inisalini e faʻaogaina ai suiga (genetically modified) microorganisms. Faʻaaoga metotia o le biotechnology, siama poʻo le fefete ua faʻaleleia i se auala e mafai ai ona latou maua le inisalini.

I le faaopoopo atu i le gaosiga o le inisalini, o lona faʻamamaina e taua tele sona sao. Ma o le fualaau faasaina e le afaina ai soo se mea e afaina ai ma le afaina, i laasaga taitasi e tatau ona mataʻituina le mamā o mafatiaga o meaola ninii ma fofo uma, faapea foi mea e faaaogaina.

E 2 auala mo le gaosiga o le inisalini. O le muamua o ia mea e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o ituaiga eseese (species) o se tasi o microorganism. E tofu na o latou faʻapipiʻi naʻo le tasi le filifili o le hormone DNA molimule (e na o le lua o latou, ma e felafolafoaʻi faʻatasi). Ona fesoʻotaʻi ai lea o filifili, ma o le iʻuga o le fofo, ua mafai ona vavae ese le malosi o le inisalini mai i latou e le o tauaveina ni mea taua.

O le auala lona lua e maua ai vailaau faʻatau e faaaoga ai Escherichia coli poʻo le fefete e faʻavae i luga o le mea moni o le microbe muamua e maua ai le inisalini e le aoga (o lona uiga, o lona muaʻi o le proinsulin). Ma, i le faʻaaogaina o le enzyme, o lenei fomu ua faʻaaogaina ma faʻaaogaina i vailaʻau.


Tagata faigaluega e mafai ona avanoa i nisi o mea e gaosia ai e tatau ona fai i totonu o se suauʻu puipuia, e le faʻafefe ai le fesoʻotaiga o fualaau faasaina ma vai ola.

O nei faiga uma e masani ona faʻaaogaina, o le ea ma mea uma e faʻafesoʻotaʻi ma ampoules ma ipu ua maeʻa, ma o laina faʻatasi ma meafaigaluega e faʻamaufaʻailogaina.

O metotia o le biotechnology ua mafai ai e saienitisi ona mafaufau e uiga i isi fofo i le maʻisuka. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi nei, o suʻesuʻega tuusaʻo o le gaosiga o vailaʻau peta paneta, o loʻo mafai ona maua, e mafai ona maua e ala i metotia faʻainisinia. Masalo i le lumanaʻi o le a faʻaaogaina e faʻaleleia le faʻatinoina o lenei okeni i se tagata maʻi.


O le gaosiga o faʻaonapo nei o se faʻalavelave fesoʻotaʻiga faʻatekonolosi, lea e aofia ai le masini ma le faʻaogaina o le tagata

Vaega faaopoopo

O le gaosiga o le inisalini e aunoa ma ni meaʻai i le lalolagi nei e toetoe lava a le mafai ona mafaufau i ai, ona e mafai ona latou faʻaleleia ona meatotino, faʻalautele le taimi faʻatino ma ausia se maualuga maualuga o le mama aʻiaʻi.

I a latou meatotino, o mea uma faaopoopo e mafai ona vaevaeina i vasega nei:

  • (o mea e faʻaaoga e tuʻuina atu ai le umi o le gaioiga o le vailaʻau),
  • vailaau faʻamaʻi
  • faamautu, ona o le maualuga o le malosi o le vai o loo tausia i totonu ole vailaau faasaina.

Faalauteleina o Faʻaopoopoga

E i ai ni insulin umi e fai ma ana meaola mo le 8 i le 42 itula (fuafua i le vaega ole vailaʻau). O lenei taunuʻuga e maua ona o le faʻaopoopoga o vailaau faʻapitoa - faʻateleina i le vai fofo. O le tele o taimi, o se tasi o vaega nei e faʻaaoga mo lenei faʻamoemoe:

Puipuia o le faaumiumi o le gaioiga o le vailaau faasaina e maua ai le faamamaina atoatoa ma e maualalo-allergenic (mo se faataitaiga, protamine). O suauu suauu e le afaina ai foi le gaioiga o le inisalini poo le soifua manuia o le tagata.

Le faʻaaogaina o le insulin mo le maʻisuka

O le inisalini tagata o se mea faigaluega lelei e mamanuina tagata mamaʻi i ituaiga muamua ma le lua o le maʻisuka. O se gaosiga o le tino e sili atu ona solu i totonu o le vai. Faamaonia mo le faʻaaogaina e tusa lava pe maitaga.

Faʻataʻitaʻiga

O lenei vaifofo e fesootaʻi ma insulin. O se tui faapitoa o le inisalini-taligalu e faʻapipiʻi i luga o paʻu o le tele o siama, lea e aliali mai pe a maeʻa fegalegaleaiga faʻatasi ma le pito o le membrane. O le faʻasologa o le cycloxygenase i totonu o le ate ma le tino o fausaga ua faateleina.

O le inisalini e mafai ona ulufale tuusao i sela maso. I lenei tulaga, o faagasologa uma e tutupu i totonu o siama e faaosofia. O le taua o le hexokinase taua ma le glycogen synthetase enzymes o loʻo maua foi le lelei.

O le faʻaoʻoina o le kulukose i le toto e faʻaitiitia ona o lona vave faʻasoa i totonu o sela. O le lelei o lona faʻamaʻiina e suʻa tino uma e faia. O loʻo i ai se faʻaosofiaga o le faiga o le glycogenogenesis ma le lipogenesis cellular. O fausaga faʻamalosi e faʻapipiʻi vave. Ole fua ole gaosiga ole gaʻo e maua ile ate ole ate faʻaititia ile faʻaitiitia o le gau o fiva glycogen.

Pharmacokinetics

O le fua faatatau o le faʻaaogaina o le inisalini e masani lava ona faʻalagolago pe faʻapefea ona faʻatinoina le mea galue. E tele le mafuaʻaga o le faʻamaʻi mulimuli, o le tele o le faʻamalosia o le inisalini i le vai fofo ma i le taimi nei o le tui. O le tino e tufatufa faʻasese.Ole inisalini e le mafai ona ulu i totonu o le puipui o le placenta.

Ole inisalini e le mafai ona ulu i totonu o le puipui o le placenta.

E mafai ona faʻaumatia ile vaega ole inisalini faapitoa ile ate. E mafua mai i le toe gaosia. E le sili atu i le 10 minute le faʻaogaina o le afa-ola. O le maualuga o le insulin mama i totonu o le toto e matauina i totonu o le itula talu ona faʻatautaia saʻo. O le aafiaga e mafai ona oʻo i le 5 itula.

Auala e ave ai le inisalini o le tagata

O le metotia ma le auala o le pulega tuusaʻo e faʻamoemoeina i luga o le faavae o le avefaʻatasiga o le toto toto, ona sosoo ai lea ma le 2 itula i le maeʻa ai o se taumafataga. E le gata i lea, o le taliaina e faalagolago i le malosi o le atinaʻe o glucosuria.

O le tele o taimi, pulega faʻapitoa. Fai i le 15 minute ao lei faia le taumafataga autu. I le tulaga o le maʻi ketoacidosis ma le maʻisuka, o le inisalini o le inisalini e tui i le vaalele, i taimi uma pe soʻo le muso, ao lei faia se taotoga.

E fautuaina e faʻatino le vailaʻau pe tusa o le 3 taimi i le aso. Ina ia aloese mai le lipodystrophy mataga, e le mafai ona e togiina fualaau faasaina i le nofoaga e tasi. Ona le matauina ai lea o le gaʻo o le gaʻo gaʻo.

O le averesi o le matua o aso taitasi e 40 iunite, ma mo tamaiti e 8 iunite. O le masani o le pulega e 3 taimi i le aso. Afai ei ai se manaʻoga faapena, ona e maua lea o le inisalini i le 5 taimi.

O le averesi o tagata matutua o le insulin o le 40 iunite.

Faatonuga faapitoa

Ae e te leʻi aoina saʻo le fofo mai le fagu, e tatau lava ona e siakiina mo le manino. Afai e aliali mai se afaina, e le tatau ona ave sea vailaau.

Ole fomaʻi o le inisalini e faʻafetaui mo ituaiga faʻamaʻi:

  • faʻamaʻi pipisi
  • le lelei o le vevela,
  • Addison's disease
  • tulaga faʻapitoa,
  • maʻisuka i tagata matutua.

E masani lava, o faʻamatalaga o le maʻi o le hypoglycemia. O nei mea uma e mafai ona mafua mai i le maualuga, o le malosi o le inisalini o le mea na tupu i tagata, fia ai, ma le manava, vomiting ma isi faailoga o le inisua. O le hypoglycemia mama e mafai ona taofi i le suʻeina o suka.

O le fua o le insulin e faʻafetaui mo le maʻisuka i tagata matutua.

Afai e maua ni nai faʻailoga o le hypoglycemia, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi faʻatasi se tagata poto faapitoa. I tulaga maʻaleʻale, e mafai ona fesoasoani le fetuutuunaiga o fua. I tulaga sili atu ona ogaoga, e tatau ona faʻaaogaina togafitiga faʻamaʻi faʻamaʻi. O le mea e le masani ai, o le faʻamaʻi atoa o se vailaau poʻo le fesuiaiga o togafitiga e manaʻomia.

E tatau ona manatuaina, i le eria o le pulega tuusaʻo, e mafai ona aliali mai i lalo o le oona o le gaʻo. Ae e mafai ona aloese mai lenei mea e ala i le suia o le nofoaga mo inisiua.

Faaaoga i le taimi o le maitaga ma le lactation

O le puleaina o le suka i le tino o se fafine maʻitaga e taua. I le tolu masina muamua, o le manaomia mo le inisalini mama e faaitiitia sinamu, ma i le faaiuga o le taimi ua faateleina.

I le taimi o le susu, atonu e manaʻomia e se fafine le faʻaleleia o le inisalini ma se meaʻai faapitoa.

MP e leai ni aʻafiaga faʻaleagaga ma faʻaleagaina i luga o le tino.

Talosaga mo gaioiga o le ate

Ma le faʻaeteete, o tagata e maua i le ate e tatau ona ave faʻamaʻi. I nai suiga itiiti i faʻataʻitaʻiga o le ate, e fautuaina e fetuunai le metotia.

I le faʻaeteete, e tatau ona ave le inisalini mo tagata e maua i le maʻi o le ate.

Faʻasalaga

O faʻasologa o faʻamaoniga e mafai ona tupu soo:

  • hypoglycemia - vaivaiga, vevela tele, pallor o le paʻu, paʻu o le tino, laulaufaiva fefe, fiaai,
  • hypoglycemic coma ma le maʻi faʻamaʻi.

O le togafitiga e tele lava le faailoga. O le hypoglycemia mama e mafai ona pasia pe a uma ona faʻaaogaina le suka poʻo le 'oloa gaʻo.

O le glucagon mama ua tuiina e taofi ai faailoga o le faʻalavelave tele. I le faʻafuaseʻi o le faʻafuaseʻi o le atinaʻe o le coma, e oʻo atu i le 100 ml o se vaifofo o le derosolo o le a faʻapipiʻi le palau seia oʻo ina oʻo mai se maʻi maʻi ma le maʻi.

Fegalegaleaiga ma isi fualaau faasaina

O se fofo o le synthesized insulin e matua faasaina le tuufaatasi ma isi fofo tui. O le autu o le hypoglycemic e faʻapupulaina pe a faʻaoga faatasi ma nisi o sulfonamides, inhibitors MAO, ma le anabolic steroids. Androgens, tetracyclines, bromocriptine, ethanol, pyridoxine ma nisi o beta-blockers e faʻaleleia atili ai le aafiaga o le vailaʻau.

E faʻavaivaia le aʻafiaga o le hypoglycemie pe a faʻaaogaina ma faʻataʻitaʻiga o le hormones, contraceptives, glucagon, estrogens, heparin, tele o sympathomimetics, o nisi o vailaau faʻasaina, o meaʻai o le calcium, morphine ma le nicotine.

E aʻafia ai le inisalini i le faʻaaogaina o le kulukose beta-blocker, reserpine ma pentamidine.

Antimicrobial constituents

O mea e le atoatoa i le tuufaatasiga o le inisalini e tatau ona tatau ai ina ia le faʻaleleia le fugalaau microbial i taimi o teuina ma faʻaaoga i ai. O nei vailaʻau o ni faʻasao ma faʻamautinoa le puipuia o le ola o le vailaʻau. E le gata i lea, afai o le tagata gasegase na te pulea le hormone mai le tasi vial ia te ia lava, ona mafai ai lea e le fomaʻi ona tumau mo ni nai aso. Ona o vaega maualuga o le antibacterial, o le a le maua ai e ia le manaʻoga e togi ese se vailaʻau e le faʻaaogaina ona o le tulaga masani o le toe gaosia i se vaifofo o microbes.

O vailaʻau nei e mafai ona faʻaaoga e fai ma fomaʻi i le gaosia o le inisalini:


Afai o le vaifofo o loʻo i ai ni faʻama, o le a avea foi ma se faʻaopoopoga faaopoopo ona oa latou meatotino antimicrobial

Mo le gaosia o ituaiga taʻitasi o inisalini, o nisi vaega o vailaʻau e talafeagai. O a latou fegalegaleaiga ma le hormone e tatau ona suʻesuʻeina i le tulaga o faʻasalaga faʻapitoa, talu ai e le tatau ona faʻalavelaveina le gaioioiga o le inisalini pe faʻaleagaina ai foi ana meatotino.

O le faʻaaogaina o faʻamalosi i le tele o tulaga e mafai ai ona faʻafoe le hormone i lalo o le paʻu e aunoa ma le togafitiga muamua ma le ava malosi poʻo isi vailaʻau faʻaonaponei (e masani ona faasino atu le gaosi oloa i lenei mea i faatonuga). O lenei mea e faʻafaigofie ai le faʻafoega o fualaau faasaina ma faʻaititia le numera o togafiti sauniuni aʻo leʻi tuiina ia lava. Ae o lenei fautuaga e naʻo le aoga pe a fai e fofo le fofo e ala i le faʻaaogaina o se tui tui insulin i se fagu manifinifi.

Stabilizers

E manaʻomia tulaga o stabilizer ina ia tausia le pH o le fofo i se tulaga ua tuʻuina atu. O le puipuia o fualaau faasaina, o lona gaioiga ma le mautu o mea totino e faalagolago i le maualuga o le eletise. I le gaosia o le hormone injection mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, e masani ona faʻaaogaina phosphates mo lenei faʻamoemoe.

Mo le inisalini ma le zinc, e le o taimi uma e manaʻomia ai le faʻamautuina o vaifofo, talu ai o fesoasoani uʻamea fesoasoani e faatumauina le paleni talafeagai. Afai e faʻaaogaina pea, ona faʻaaogaina lea o isi vailaʻau faʻasaina ae le o phosphates, talu ai o se tuufaatasiga o nei mea e mafua ai le faʻaitiitia ma le le mafai ona faʻaaogaina le vailaʻau. O se mea taua e faʻaalia i tagata uma e faʻaleleia le saogalemu o le saogalemu ma le le mafaia ona ulufale atu i soʻo se gaioiga ma le inisalini.

E tatau i se tagata suʻesuʻe finau e tatau ona feagai ma le filifilia o fualaau oona mo le maʻisuka mo tagata taitoatasi. O le galuega o le inisalini e le na o le faatumauina o le maualuga o le suka i totonu o le toto, ae ia le afaina foi isi toto ma isi mea. Ole fualaau faasaina e tatau ona le faaituau, le maualalo ole allergenic ma sili atu ona taugofie. E faigofie foi pe afai o le insulin e filifilia e mafai ona faʻafefiloi ma isi isi faʻavae e tusa ai ma le umi o le gaioiga.

Ava malosi

O le ave insulin e le fetaui ma le inu ava. Faailoga o le inisua ua faateleina, ma o le aafiaga o le vailaau faasaina ua matua faaitiitia.

O le ave insulin e le fetaui ma le inu ava.

E tele ni faʻatusatusaga masani:

  • Berlinsulin N Normal,
  • Diarapid CR,
  • Faʻatatau
  • Inisalini Taʻiala,
  • Faʻamatalaga Faʻasalalau,
  • Faʻatonu
  • Penisina,
  • Humodar.

Aʻo leʻi filifilia se vailaau e suitulaga i se vailaʻau, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa. E ui o nisi MSs e taugofie, atonu e ono iai se eseesega. O vailaau uma e ese le eseesega o tagata e talia. O le mea lea, o le kulukose e le gata e faalagolago i le mea o loʻo galue malosi, ae faʻapea foʻi i lona gafatia e fusifusia ai i le faʻalavelave faʻapitoa. I le faaopoopoga, o mea taitasi e iai ona lava uiga ma le faʻasaʻo, o lea e filifilia ai e le fomaʻi taitoatasi.

Tulaga o le teuina mo le fualaau faasaina

E teuina i le vevela e le sili atu i le 25 ° C i le nofoaga sili ona malupuipuia mai tamaiti laiti. E fautuaina e aloese mai le susulu o le la.

Inisalini ole tagata e teu i le vevela e le sili atu ile 25 ° C.

E tatau ona faʻamautinoa o le fofo o le a le faʻaumatia lona manino, ma e leai ni mea e pala ai i le pito i lalo. Afai e tupu lenei mea, ona le mafai lea ona faʻaaogaina le fualaau faasaina.

Faʻatau

E tele faʻalapotopotoga e maua ai le inisalini o le tagata:

  • Sanofi (Farani),
  • NovoNordisk (Tenimaka),
  • EliLilly (USA),
  • Faʻataʻitaʻiga OJSC (Rusia),
  • National Biotechnology OJSC (Rusia).

Oksana, 48 tausaga, Rostov-on-Don: "Talu ai nei, na maua ai au i le maʻisuka ituaiga 1. Tofia e togafitia le inisalini. O loʻo faʻatau atu i fagu, tasi ua lava mo se taimi uumi. O se tasi lenei o mea faaopoopo. Le tau e le maualuga tele. Ua faamalieina au i aafiaga o vailaau. I totonu o ni nai aso, o le toto maualuga o le suka o le toetoe lava masani. Pau lava le mea e tatau ona filifilia le suʻega e fuafua i suiga o le kulūkose. Ma e tatau lava ona faia lenei mea e le fomaʻi, talu ai o faʻamalologa e sili atu o le lamatiaga lea o le ola.

O loʻo ou faia ni inisiua i taimi uma, ae le itiiti ifo ma le 3 taimi i le aso, ona o le aafiaga o vailaau e le o se mea umi, e le lava mo le aso atoa. "

Alesana, 39 tausaga, Saratov: "Ua leva ona ou mafatia i le maʻisuka mo se taimi umi. Ua togafitia aʻu i le fesoasoani a paʻu tui, lea e matua faigofie lava ona faʻaaogaina. I le amataga lava o le pulega, sa i ai nisi o tali i le lotoifale i le ituaiga o hematomas i le vaega o le puleaina o fualaau faasaina. Ae na fai mai le fomaʻi e fautuaina e tuʻuina atu inisiua i nofoaga eseese ina ia aloese mai le faʻaaogaina o le tino. Ina ua amata ona ia faia, o le hematomas ua le toe faavaeina. Naʻo le toe faafoi o le gaioiga puupuu lea o vailaʻau. E sili atu i le 5 itula le maualuga. Ma o lea - o le taunuuga e manaia. "

Faʻamataʻuga itu

Hypoglycemia (e sili atu nai lo le taimi e faʻaaogaina ai le inisalini o meaola), AR - e itiiti lava le tele. Faʻamatalaga faʻasolosolo feeseeseaiga - e masani lava i le amataga o le togafitiga o le inisalini.

O le inisalini tagata o se mea faigaluega lelei e mamanuina tagata mamaʻi i ituaiga muamua ma le lua o le maʻisuka. O se gaosiga o le tino e sili atu ona solu i totonu o le vai. Faamaonia mo le faʻaaogaina e tusa lava pe maitaga.

Faiga Faʻapitoa, Humulin, Vaitaimi.

INN: O le inisalini o le tagata insane Semi-suauu.

Tuua Lau Faamatalaga