O le a le uiga pe afai e maualuga le inisalini toto?

O le inisalini e mafua mai i le vaega o hormones polypeptide, ia e taua tele mo le "atulaulau masani" a se tagata. O a galuega e tatau ona ia faia?

  • Na te tuʻuina atu faʻamaʻi amino i potu faigaluega. E fesoasoani le hormone e "tatala" le sela ina ia misia le glucose - o se punavai o le malosi.
  • Auai i le faagasologa o le fausiaina o maso musika.
  • Faafetai i le homone, potassium ma amino acids o loʻo tuʻuina atu foi i siama.

Fluctuations i le maualuga o lenei hormones polypeptide e mafai ona o mai faatasi ma le ulu o le ulu, tiga tuusao i le gastrointestinal tract, tulaga moe, ma le taʻavale. I le tulaga o faaletonu o le pancreatic, o le gaosiga masani o le inisalini e faʻalavelaveina.

O le maualuga poʻo le maualuga o le inisalini i totonu o le toto o se faʻavevesi, e tatau ona e malamalama i mafuaʻaga i le taimi ma faia fua talafeagai e tausia ai lou soifua maloloina mo le tele o tausaga.

O le masani o le i ai o le hormone i le toto e mai le 5.5 i le 10 μU / ml. O se fua faatatau lea. I luga o se manava gaogao, lona maualuga e mai le 3 i le 27 mcU / ml. Ae ui i lea, i fafine aʻo maʻitaga, o le masani o le maualuga o le hormonal e laʻititi maualuga atu nai lo le 6-27 μU / ml. O lenei faailoga e faʻapupulaina foi i tagata matutua.

E tatau ona e iloa: o fua o le insulin e fuaina i luga o se manava gaogao. A maeʻa ona 'ai, o le a faʻapupula pea lona faailoga. O sea suega toto, pe a 'ai se tagata i le taeao, o le a le moni. A maeʻa ona 'ai, o le maualuga o le inisalini e tulaʻi mai ao talavou. A o laʻitiiti, e leai se faʻalagolago i le gaosia o le hormone.

Faatasi ai ma fomaʻi, ua maitauina foi o le maualuga o le 11.5 UU / ml ua avea ma faailoga o le setete. O lona uiga, maua le maʻisuka e atiina ae.

Na faateleina le inisalini toto

O le a le mea o le a tupu i le soifua maloloina o tagata pe a maualuga le inisalini? O le suka toto e mafai ona na o se taimi le tumau i se tulaga faapena. O le 'ai naʻo meaʻai gaʻo e taʻitaʻia ai le mea moni o le pancreas e manaʻomia le insulin i taimi uma ile maualuga. Ae i le aluga o taimi, o le a faʻasaʻo le fusi o le tino i le homone, ma o le gland e faʻapalapala ai ana punaoa. Laasaga o le insulin e amata ona paʻu.

Glucose seia oʻo i totonu o le palapala gaʻo, glycogen (le faʻaaogaina le malosi) e teu i totonu o le ate. E leai se suka o le toto e sili atu nai lo le masani i le taimi nei, i le vaiaso pe lua. O lenei faiga e tuai lava. O se maualuga maualuga o le inisalini o le hormone e tutusa lava le le lelei e pei o se tasi e faaitiitia. E lamatiaina le tagata i faʻamaʻi nei i le tele o taimi:

  • siama fatu fatu
  • Alzheimer maʻi
  • polycystic ovary i tamaitai,
  • erectile leaga i alii,
  • maualuga maualuga (maualuga toto maualuga).

Afai e maua le inisalini maualuga maualuga, o le a le uiga? O lona uiga e le faʻamavaeina paʻu o toto, faʻaitiitia le toto, faʻavaveina le gasegase lapisi, ma taofia le masima i fatugaʻo. O lona uiga, o le tulaga o le soifua maloloina o loʻo faasolo ina leaga i taimi uma. E tusa ai ma fua faʻatatau, o le aʻafiaga o le faʻaleagaina o le myocardial e faʻateleina ai nei tagata pe a ma le 2 taimi.

Faailoga o le faateleina o le inisalini

O le sailia o le inisalini e sili ona lelei i le vave e mafai ai. E ui o le tino e leʻi oʻo i ai se faʻalavelave faʻaleagaina. Ina ia fai atu pe o le tui o le inisalini i totonu o le toto pe leai, ua lava le fomaʻi e fesiligia ai le tagata ma saili pe o faʻafitauli na faʻafefe ia te ia:

  • vaivai le tumau
  • faigata faigata,
  • maualuga le toto maualuga
  • faateleina le mamafa
  • suauʻu paʻu
  • meaʻai
  • seborrhea.

Afai e maua nisi o nei faailoga, ona tatau loa lea ona e suʻeina le toto mo le kulukose. Ma a fai mai mai lea taimi i lea taimi ua faʻalavelaveina le tagata maʻi i osofaiga a le hypoglycemia (o le pa'ū o le suka, ma le isi mea, o se mea malosi), ona faʻatulagaina lea o se meaai faapitoa. O le maualuga o le sukū o loʻo faʻamautuina i taimi uma ma se kulūkose.

Mafuaaga o le faateleina o le insulin. Inisulinoma

E taua le iloa pe aisea e siitia ai le inisalini. O mafuaaga atonu e eseese. Mo se faʻataʻitaʻiga:

  • faaumiumi le fiaaai
  • mamafa faaletino faamalositino,
  • maʻitaga
  • ave ni fualaau faapitoa
  • e tele naua meaai kullukose-meaʻai i le taumafataga
  • leaga le galuega o le ate.

Ae ui i lea, o nisi taimi o le mafuaʻaga e faaumiumi ai le lē paleniina o meaai ma faʻapogai ai le vaivai o le tino. Ona e manaʻomia lea o se malologa umi ma lelei meaʻai ina ia mafai ai ona toe foʻi le maualuga o le hormone.

Ma o sea ituaiga anomaly foi e mafua mai i le neoplasm i le pancreas, lea e taua o le insulinoma. I le kanesa, o maualuga o le insulin e siitia maualuga pea. Ma o le inisalini eo faatasi ma isi, sili atu ona taua ma tiga tiga.

  1. Vaivai vai.
  2. Teteʻete.
  3. Faʻafitauli leaga.
  4. Tautalaga tautala.
  5. Tigā ogaoga.
  6. Faiva.
  7. O le fiaai ma le malulu malulu.

O faʻamaoniga e faʻaalia i le vaveao. O le kanesa Pancreatic e le togafitia. E mafai ona maua le tumutumu ma siakiina le tumama ina ia le tupu i luga o le mafaufau po o le ate.

E faapefea ona faʻaititia le maualuga o le inisalini?

Ae o nisi taimi e tupu ai le maualuga o le kulukose i le suʻega, aʻo le inisalini toto e atoatoa le tausisia o faʻamaoniga masani. O lenei auʻiliʻili o loʻo taʻu mai ai le amataina o le maʻisuka. O le le mautonu o le ola o le olaga e taʻitaʻia ai le maualalo o le maua ma le faʻamaʻi pipisi. Ua taʻua i latou o endocrinologists e se seti o mea taua o se setete.

O le le taliaina e le tino o le inisalini o le insulin resistance. O le laasaga muamua lenei i le maʻi faʻaleaga. O lenei faiga e amataina pe a tele naua meaʻai e maua, ma e faʻaaogaina le tino i le maualuga o le inisalini. Ma, e ui lava i le mea moni e faapea o le pancreas e maua ai le tele o le hormonone polypeptide, e le o gaʻoina le kulukose e le tino e pei ona tatau ai. O lenei mea e tau atu ai i le oona tele. Ae o nisi taimi e mafua ona o le teenaina o le fructose mo mafuaʻaga faʻavae.

Ina ia taofia le faagasologa o le "poloka" insulin, e tatau ona e fesoasoani i le tino. Glucose e tatau ona ulufale i maso, ua faʻaaogaina le metabolism, ma toe foʻi le mamafa i le masani. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o hormones o feusuaiga e masani ona faʻatulaga. O lona uiga, e tatau ona e alu i totonu mo taʻaloga ma fesuiaiga i meaʻai maloloina e fetaui lelei ma lou olaga.

Faʻaitiitia le insulin. Maʻisuka

Faʻaitiitia le inisalini e faʻapupulaina lemu le toto toto. E le mafai e siama ona gaosia le kulukose e sau i meaai. O lenei tulaga e sili ona matautia. O le maualuga o le suka e faigofie ona vaʻaia. O faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le glucose deficiency e aofia ai:

  • masani ona manava
  • faʻanoanoa vaaia
  • leai se manaʻo
  • o nisi taimi e popole i le vomiting ma le manava o le manava.

O se tulaga maualalo o se taua taua e taua i itu nei:

  1. O loʻo i ai se fiaai malosi.
  2. Manatua e uiga i le le popole.
  3. Ou te lagona le fia inu.
  4. Ua alu le vevela ma ua afaina le afu.

O le gasegase o le inisalini e mafua ai le maʻisuka ituaiga 1.

O lea maʻisuka e atiae i tamaiti ma tagata talavou, e masani lava pe a mavae ni faʻamaʻi. I lenei tulaga, e matua tatau lava ona mataʻituina le maualuga o le kulukose e faʻaaoga ai se glucometer.

Mateʻo le neuropathy. Taunuʻuga o le maʻisuka

Talu ai o le inisalini e maualuga ai le kulūkose i totonu o le toto, o le gaioiga o le tino o le tino e faʻalavelaveina i le taimi. A maeʻa le 10-15 tausaga o tumau pea le maualuga o le suka toto, e amata le neuropathy o le maʻisuka. E vaevaeina i ni ituaiga: tulaga autasi, lautele ma mea e taulaʻi ai. O le tele o taimi, o le maʻisuka e ogatasi ma faʻailoga o neuropathy lautele. O latou nei:

  • faʻaitiitia le faʻalogo poʻo le faʻalavelave o vae,
  • solia o le faamaopoopoga
  • leai se paleni
  • tingling, afaina ma tiga i vae (masani i vae).

Ina ia taofia le alualu i luma o le neuropathy, e tatau ona e foaʻiina pea le toto mo le auiliiliga ma mataʻituina le maualuga o le suka. O le taofi o le ulaula ma le ava malosi e faʻamalosia.

O le mea moni, o le maʻi e mafua mai foi mo isi mafuaʻaga - manua, o aʻafiaga o mea oona, ma isi mafuaʻaga. Ae toetoe lava o taimi uma lava e mauaina ai le maʻisuka, lea e amata lemu ona faʻaleleia ma faasolosolo malie lava le faaleagaina o puipui o toto toto ma tino o le nerve, o le mafuaʻaga lea o le neuropathy.

O isi aʻafiaga o le maʻisuka o le glaucoma ma faʻamaʻi pipisi. Le faʻaitiitia o le taʻaloga o le toto seia oʻo i le faʻavaeina o le mai luga i luga o vae, sosoo ai ma le tosoina.

Togafiti

E tusa ai ma suʻega toto mo le suka, o le a faatonuina e le fomai togafitiga talafeagai. I le maʻisuka, o le mafuaʻaga e le lava le manava o le pancreatic (o le ituaiga muamua), e tatau ona tui inisalini 2 taimi i le aso. Ua faatonuina foi e le fomai se meaai e leai se sucrose, lea e tatau ona matauina lelei i le olaga atoa.

Ia, o le maʻisuka o le ituaiga lona lua o se taunuuga o le atuatuvale ma o se olaga le saʻo, le toaga, o le tele o taimi e mafua ai le faateleina o le inisalini i totonu o le toto. O lenei ituaiga ua taua o le maʻisuka e le o le inisalini, e togafitia i fualaau faasaina. E fautuaina e suʻe soʻo se taʻaloga i lou manaʻoga ma avatu le faʻatinoga lelei i maso. Peitai, o le maualuga o le inisalini e tatau foi ona siakiina e le aunoa ma talanoa i se fomai-endocrinologist.

Meaʻai talafeagai mo le maʻisuka

O le faavae mo le maʻisuka o le taumafa. E faʻatatau i le maualuga ole inisalini. Afai e siitia le inisalini toto, e tatau ona mulimulitaia fautuaga nei.

  1. Laʻau gaosi aoga, ae le faʻafefe.
  2. Aʻo Atoatoa.
  3. Laʻau gaʻo maualalo.
  4. Fuamoa fuʻa, e le silia le 3 pcs. mo le 7 aso.
  5. E tatau ona lafoai le meaʻai, aemaise lava le puaa gaʻo.

E tatau ona 'ai i le taimi tonu lava o itula. Ona oʻo mai ai lea o le tino i le taimi o le a maua uma ai fualaau oona.

E taua foi le itiiti o vaega, ae e tatau ona e 'aina 5 pe 6 taimi i le aso.

Matou te iloa o le inisalini e maualuga ai le toto suka, e faapena mo i latou o loʻo mafatia i le ituaiga o maʻisuka e faalagolago i le insulin, o le taumafa e sili atu ona mamafa. I sea ituaiga o meaai, o calorie uma lava e tatau ona fuafua lelei ina ia lava le insulin e suia ai le tasi sikulini sikeri i le malosi.

O le olaga e aunoa ma ni amio leaga o le puipuiga sili lea

O le mea moni, o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka e toetoe lava a le togafitia. I se tulaga e le masani ai, o le faaleleia o le tulaga o le maʻi e mafai ona matauina. I le tulaga e masani ona i lalo o le vaavaaiga a fomaʻi.

Ae o le mea e ono tupu, e oʻo lava i le mataʻituina pea o le suka, o le a faʻagasolo pea le maʻi ma oʻo ai i se faʻamaʻi pipisi po o se gasegase matautia, puupuu le manava ma le osofaʻi o le fatu.

E sili le alu e savalivali tele, e puipui ai lau faʻalavelave mai le popole tele ma le fesoasoani o le gaioiga faaletino ma se uiga fiafia i le olaga. Meaʻai paleni, e aunoa ma le tele o gaʻo, e aunoa ma ni meaʻai vave o le a faalauteleina ai lou ola ma faʻaolaina oe mai le tele o faʻamaʻi. E le gata i le solia o le maualuga o le inisalini.

O le a le matafaioi a le insulin i le tino?

O le pancreas e nafa ma le gaosia o le inisalini. O faʻafitauli eseese faʻapitoa o loʻo tutupu i totonu o lenei okeni e taʻitaʻia ai le faʻafefe o le malosi o le malosi o le tino ma faʻaleagaina ai le lelei o se tagata.

O le matafaioi a lenei hormone o le pulea lea o le kulukose o loʻo i totonu o le toto ma tausisia lona tau aogā ile tulaga masani. A aunoa ma le auai o le inisalini, o se faʻavae atoatoa o le faʻamavaeina o meaʻai mai meaai e le mafai.

O nei galuega e faʻatino i vaega nei:

  • faateleina le gafatia o sela e gaosi ai le kulukose,
  • tuʻuina atu togafitiga o le glycolysis,
  • glycogen gaosiga o le tuputupu ae,
  • se faaitiitia i le faagasologa o le gluconeogenesis.

  • faʻamautinoa le faʻaaogāina o mea amino faʻamalosi i sulu,
  • faateleina i le aofaʻi o vailaʻau o loʻo feaveaia i totonu o siama (magnesium, ionic potassium, phosphates),
  • faatoaagaina mai o le synthesis protein,
  • le suiga o le kulukose i totonu o triglycerides,
  • faʻaitiitia le lipolysis.

O le suʻesuʻega o le aofaiga o le hormone o loʻo faʻaalia i luga o se manava gaogao e fesootaʻi ma le faʻalagolago i lona maualuga i le taumafaina o mea taumafa.

Laupapa o le inisalini:

Totogi TaʻiLe taua o le inisalini, μU / ml
Tagata matutua3-25
Tamaiti3-20
Tina fafine6-27
Matua (ina ua mavae le 60 tausaga)6-36

O se tulaga maualuga pe maualalo o le faailo e tatau ona avea ma se taimi e asiasi ai i se fomaʻi e fuafua ai mafuaʻaga o soliga. O se tulaga e manatu e matautia pe afai e iloa le tele o le hormone ma le suka masani. O se tagata tomai faapitoa o le a fesoasoani ia te oe ia iloa le uiga o lenei mea, faapea foi ma mea e mafai ona faaosofia ai le faateleina o le gaosiga o le inisalini. E mafai ona siakiina le toto mo le suka e le gata i le fale suesue, ae faapena foi i le fale, pe afai e maua se glucometer.

Taunuuga o le vavae ese mai le masani

O le faateleina o le hormone ua manatu e le itiiti ifo lona uiga matautia, faapea foi lona faaitiitia.

O le faʻateleina o le tuʻuina atu o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona faʻaalia ai itu eseese:

  • gaoioiga faaletino
  • faʻalavelave masani
  • le amataga o le maʻisuka (2 ituaiga),
  • se sili atu o le hormone tupu,
  • mamafa tele
  • toesea o le hormone tetee e ala i siama,
  • polycystic (ovarian)
  • solitulafono i le gaioiga o le pituitary gland.

Ata vitio e uiga i le inisalini i le tino:

O taunuuga o le tele o le inisalini i le tino:

  • maualalo le glycemia,
  • meaai e le liua i le malosi,
  • gaʻo gaʻo e le auai i faiga faʻasoasili,
  • o le tupuga o faʻamaoniga o le hypoglycemia (osofaʻiga o le fiaai, atuatuvale, afu, le iloa o le mafaufau),
  • o le atinaʻeina o faʻamaʻi matautia, e aofia ai le maʻisuka ituaiga 2, bronchitis, fomaʻi, stroke, fatu fatu ma isi.

O le paʻu mataʻu i le suka i totonu o le toto e mafai ona mafua ai se coma.

Faailoga o le Honu Maualuga

O le faateleina o le faailoilo e mafua ai le hypoglycemia, talu ai i le taimi nei o le kulumase e amata ona faʻamalosi malosi.

O faʻaaliga autu o lenei tulaga o:

  • lagona o le atuatuvale
  • faanoanoaga
  • mafaufau le mafaufau
  • faʻaititia le taimi faʻalogo.

O le hypoglycemia alualu i luma e mafua ai ona le lava le vaivai. O se maualuga maualuga o le hormone e mafai ona mafua ai le maualuga, lea e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le toto.

I lenei tulaga, o uiga nei e aliali mai:

  • moe i le moe
  • faateleina le faʻamalolo o sebum,
  • gasegase fatuga na tupu
  • gangrene o vae e atiina ae
  • gaogao i vae.

O ia suiga e sili atu ona popole mo tamaitai nai lo alii. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, o le feusuaʻiga talafeagai e masani lava ona iloa se mea e maua ai le mamafa poʻo le faʻaleleia o le paʻu o le tino.

E faʻapefea ona saunia ma faʻafefea ona pasia le auiliiliga?

O taunuʻuga o soʻo se auiliiliga atonu o le a avea ma mea sese, aemaise lava pe a le mafai e le tagata maʻi ona saunia lelei mo ia.

Ina ia maua se faailoga o le inisalini e aunoa ma se faʻalavelave, e tatau ona e mulimuli i fautuaga:

  1. Tuʻu toto i luga o se manava gaogao. I le po ao lumanaʻi le suʻesuʻega, e tatau ona taumafai e vaʻaia ni meaʻai ina ia taunuʻu ai le taunuʻuga o le suʻesuʻega. O le filifiliga sili lava o le faʻaaogaina lea o le vai mo le 8 itula aʻo lei amataina le toto.
  2. Faʻesea soʻo se faʻamalositino poʻo gaioiga faaletino i le aso ao leʻi faia le suʻega.
  3. O meaʻai faʻamalosi e gaosia ai suālaʻau e tatau ona tuʻu ese mai le taumafataga i le 20 itula aʻo leʻi suʻeina.
  4. Mo le 2 aso aʻo leʻi amataina le toto, o le meaʻai e tatau ona aofia ai naʻo se lisi lisi.
  5. I le afiafi o le suʻesuʻega, soʻo se ituaiga o ava malosi e tatau ona vavae ese.
  6. E tatau ona taofi le ulaula pe a ma le 2 itula aʻo leʻi faia le suʻega.
  7. O le tagata maʻi e tatau ona teena le togafitiga ma fualaau faasaina e mafai ona faateleina ai le suka, ia le itiiti ifo i le 2 aso ao lei faia le suʻega. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tatau ona e taofi le faia o contraceptives, glucocorticosteroids.

O le saʻo o faʻamatalaga na maua mai e faʻamautinoa e ala i le auʻiliʻiliga ma le avega.

Mo lea, o le toto o le maʻi e faalua ona faaluaina:

  • anapogi muamua
  • 2 itula i le maeʻa ai o le fofo (tali).

E masani lava e leai se mea e faʻaseseina e Hormonal, o le mea lea e mafai ai ona suʻesuʻeina tamaitai e ui lava i aso taua.

O le a le mea e fai pe afai e faʻateleina le faailo?

E mafai ona faʻasalalau le maualuga o le inisalini pe a maeʻa le faʻavaeina o le mafuaʻaga na taʻitaʻia ai le suiga i ona tau. A leai, o le a leai se aoga o soʻo se togafitiga, talu ai e le aoga le faʻaitiitia o le matamata o le homone e aunoa ma le faʻaitiitia o le mea e aafia ai lona tuputupu ae.

E le gata i lea e leʻo faasaʻoina le tulaga, ae naʻo le faʻaalia o faʻamatalaga e le o faʻalauiloa pe afai e te alu i le fomaʻi o le a naʻo le faʻamalosiina o le siama ma faia le faʻamaonia saʻo. O le avanoa o se faʻamoemoe lelei e faʻapupulaina i se asiasiga taimi i le fomaʻi.

O le le amanaiaina o faʻaaliga maualuga maualuga o le inisalini e masani ona oʻo atu ai i le falemaʻiina o le maʻi i le laasaga o le vevela o le tulaga pe a manaomia le glucagon ma le adrenaline.

E le gata i lea, o le maualuga o le maualuga o le hormone e mafua ai le pa'ū o le kulūkose, o le mea lea, o pata o loʻo faʻaaogaina e toe faʻatumu ai lona maualuga.

O nisi o tagata gasegase e taumafai e aveese faʻamaoniga o togafitiga faʻataʻitaʻi. E taua le malamalama e ono mafai ona faʻaititia le taua o le insulin i le fale, ae na o le faʻaaogaina o metotia na malilie muamua i le fomaʻi. O togafitiga faapena e tatau ona atoatoa ma e faʻavae i luga o le faʻaaogaina e le gata o fualaau faʻataʻitaʻi, ae faʻapea foi togafitiga, togafitiga.

O nisi o metotia ua fautuaina e le fomaʻi e manaʻomia ai asiasiga i falemaʻi (mo se faʻataʻitaʻiga, togafitiga o le tamaʻitaʻi, togafitiga o le physiotherapy, acupuncture, droppers ma isi).

Taimi taua o togafitiga i fale:

  • gaoioiga faaletino,
  • oti.

O le tulaga autu mo le faʻamautuina o le maualuga o le hormone o le pulea o le mamafa ma puipuia le maua o le mamafa. Obese tagata e manaʻomia le faia o taumafa lelei e paʻu ai le mamafa.

  • meaʻai paleni
  • sili ona maualalo o gaʻo
  • vaega laiti
  • leai o se meaʻai,
  • teena o le ava malosi
  • Faʻaitiitiga o faʻaopoopoga masima
  • o le faʻaaogaina o meaʻai gaosi, faʻapea foʻi ma oloa e aofia ai i totonu o la latou tuufaatasiga le tele o le sodium,
  • Faʻaaloalo i le taimi fautuaina meaai.

Afai e le o iloa le mafuaʻaga o lenei aiaiga, ona faʻaaogaina lea o metotia uma e faʻaaogaina e mafai ona faʻaleleia atili ai le manuia o se tagata, e oʻo atu ai i le alualu i luma o le togafitiga. O le toe faafoiina o le hormone i tulaga masani na o tulaga faafomai o le a fesoasoani.

Le faʻatinoga o le faʻaaogaina o le kulukose

Mafuaaga o le gasegase o le kulukose: i le tulaga muamua, o le maʻi autoimmune ona o le leai o pancreatic protein hormonone assembly. E taʻitaʻia ai i le mea moni o le kulukose e ulu atu i le toto e le mafai ona maua i totonu o le masini, talu ai e leai se mea e faʻaagaoioia ai le initaneti.

I se isi faʻatinoga, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le lagona lelei o faʻataʻitaʻiga o le vaʻalele mo ia, ma e oʻo lava i se faʻaopoopoga o le inisalini i le toto, e le toe tatalaina le avanoa i le cell.

Mafuaaga ma taunuuga o le faateleina o le inisalini i totonu o le toto

E le o se mea faʻafefete, ae o le maualuga o le inisalini e mafua ai le teuina pea o gaʻo i totonu o le mea faʻafesoʻotaʻi, e faʻamalosia ai le tuʻuina atu o le kulukose (glycogen) i le ate. O le hormone e afaina ai foi le kulukose i gaʻo maso. Ma faʻatasi ai ma le le mautonu ma le leai o ni maso - ua faʻaitiitia le manaʻomia mo le malosi. Ma mo nei mafuaʻaga, e amata ona manumalo le tino gaʻo i luga o musika (musika atrophy muscle).

O le a le uiga o le inisalini maualuga i totonu o le toto? O le numera o molelaʻau inisalini e faʻalagolago i le maualuga o le kulukose i totonu o toto toto. I le faʻaleagaina o meaʻai gaʻo (aemaise lava gaʻo vailaau faʻamalosi - suamalie, falaoamata, ava malosi), o lona gaosiga e faʻatupulaia. O le masani ai ona 'ai le suga e taʻitaʻi atu ai i le galue malosi o sela o le pancreatic ma faʻaosofia le sili atu o le inisalini i le tino. E leai se taimi malolo mo le okeni - faasolosolo lava i le taʻalo cellular (Langerhans), lea e mafua ai le faateleina o le inisalini i le taimi muamua, taofi le faigaluega saʻo pe le tuʻuina atu foi le hormoni. I se tulaga tutusa, o le lagona lelei i le inisalini e maua mai i le toto, e oʻo lava i le maualuga o le hormone i totonu o le toto, e le tatalaina le glucose membrane channels. O le a le mea e mafua ai le malosi o le matelaina. Ina ia mafai ona toe faʻaleleia lagona e tatau ona taofia ai le tafe ole suka i le tino. Ae ui i lea, o le le maua o le kulukose i meaai e itiiti sona aafiaga i le lipid metabolism ma le faaitiitia o le tino gaʻo. Afai o le inisalini e sili atu nai lo le masani, o loʻo taofia pea le malepelepe o le tino.

Faʻaleagaga faʻaleagaga masani

O le mafuaaga autu mo le sili atu o le kulukose ma le maualuga o le inisalini i totonu o le toto o le suka ma mea taumafa e maualuga i meaʻai gaʻo. O le faʻaleagaina o ia ituaiga meaʻai e le gata ina faʻaumatiaina ai le pancreas, ae faʻapea foi i faʻafitauli o le gasegase lautele. E i ai le numera o mea faʻapitoa e faʻalavelaveina ai le gaioiga o le gland, mafua ai le maualuga o le inisalini i totonu o le toto:

  • Umi uumi o le anapogi, ae le o le gafatia vave vave ma le taimi e ai ai. Faʻafuasei faʻamaʻi tigaina mai le fiaai - suia mea o inisalini.
  • Faʻaauau le malosi o le tino, faʻaauau pea le atuatuvale mafaufau ma mafaufau ma le atuatuvale i le lotolotoi o le vaivai. O le faʻanoanoa o le faʻanoanoa e mafua ai le faʻaaogaina faifai pea o laʻau suamalie (sukalati, suti, keke).
  • O mafuaʻaga atonu e ono: o le eseʻese o tulaga eseese ma se olaga ola solo. O tulaga eseese e faʻaitiitia ai le saoasaoa o le toto i totonu o vaʻa, faʻalavelave faʻaogaina.
  • Le atoatoa o le Vitamin E ma le elemene elemene chromium. Vitamin E e faʻamalosia ai le membrane ma puipuia mai le faʻamaʻi. O nei mafuaʻaga e mafua ai le tele o le homone.

O isi mafuaʻaga mamao o le faʻaaogaina o le kulukose e faʻaleagaina ai maʻi o le ate, faʻamaʻi pipisi, ma gasegase. O lea o le a faateleina ai le inisalini i totonu o le toto.

Faailoga o Inisalini Maualuga Maualuga

E le gata ina afaina ai le malosi o le malosi i le tino, ae suia foi le tuufaatasiga o le toto, o le fausaga o toto, galuega a le loto ma le faiʻai. Faailoga pe a maualuga le inisalini:

  • O se lagona le mautonu o le fiaaai, pe a uma le tuinanau, e mafai vave ona toe tupu. Ma faaauau pea le uati.
  • Mai le itu o le tino popolega - vaivaiga o le musika, vaivai, mafaufau le mafaufau ma mafaufauga. Tumau tumau e moe. Faʻasalaga leaga, faailoga o le vevela.
  • Faateleina le mamafa.
  • Paʻu paʻu, lauulu.
  • Faʻalalōlōina umi o faʻamaʻi, manua.

O maualuga maualuga o le inisalini ma le faʻaauau pea o le gaosiga o gaʻo i le tulaga o gaʻo e le o faʻamatalaina e avea ma mafuaʻaga o le atherosclerosis o vaʻa - "paʻu" le cholesterol i pa o le mimiti. O le mea lea, o le a le toe lamolemole o latou pa puipui, o loʻo faʻapipiʻi ia platelets i faʻatulagaga o loʻo iai. O vaʻa e faʻaleagaina, faʻapitoa pe maeʻa atoa. Faʻateʻa la latou galuega feʻaveaʻi mo leʻo totoe o le toto. Faailoga o le faateleina o le inisalini e tau atu i se tuaoi latalata i le maʻisuka ituaiga 2.

E faʻapefea ona faʻaititia le maualuga o le inisalini

O le auala autu e faʻaititia ai le maualuga o le inisalini o le faʻaaogaina o kulūkose molekone ma vave faʻavaveina le metabolism.

  1. Faʻaaogaina o gaioiga faʻaletino (ma le gaosiga masani o le carbohydrate) e faʻatele ai le malosi o le malosi ole tino maso.
  2. Faʻamaʻosaʻo le taumafataga o le gaʻo - ia vave faʻaitiitia meaʻai gaʻo, faʻalauiloa le gaʻo gaʻo i le meaʻai, lea e aveesea ai le inisalini i le toto - cereals (cereals, fala fala).
  3. Afai e maualuga le inisalini i totonu o le toto, e tatau ona e ulu i aso taitasi o vitamini, aemaise vitamin E ma chromium. O suauu ma le suauu olive e maua i le vitamini E, o isi mea taua o loʻo maua i le gataifale.
  4. Suʻe suāuʻu masani ma se mea e masani ai - meli, fualaau aina, ma falaoa pipi.
  5. O le fefete a le keke faʻatasi ma le chromium o le a faia mo le aofaʻiga manaʻomia ole elemene elemene.
  6. O oloa e aofia ai le fesoasoani fesoasoani e toe faʻafouina ai le musika ma le fatu.

E tele fautuaga i le faʻaitiitia o le inisalini i totonu o le toto: e fautuaina e faʻaaoga fuatini o le protein - ate, meaʻai meaʻai, sina kesi falaoa (poʻo kefir). I le po, e mafai foi ona malosi le inisalini o hormone, o lea e tatau ai ona e aloese mai le 'ai i le po, pe tago i se fasi sisi poʻo se ipu malamalama o le yogurt e le o faʻasusu. O nei mea taumafa e faamalieina ai le fiaai ma le maualalo o le gaosiga o le pani. Alu i se glucose-leai se meaai faasolosolo malie - i le leai o ni faʻamaoniga o le maʻisuka, ia aua le faʻamavae atoa le suka.

O nisi taimi o mafuaaga mo le faateleina o le kulukose ma, e tutusa, o le faateleina o le inisalini ma le suka masani e faapitoa le mafaufau. O aʻafiaga ogaoga e mafua ai le faʻaitiitia o le serotonin i totonu o le faiʻai ma faʻapogai ai le atuatuvale, o se manaʻoga faifai pea e faʻamalieina oe lava ia.

O le auala sili ona vave e ausia ai le fealofani ma pe faʻapefea ona faʻaititia le insulin o ni fuatini o le protein ma nisi o fua e maua ai le tino ma mea e maua mai ai le mea e maua ai le tryptophan, ma le melatonin ma le serotonin. O se tasi o punavai autu o le tryptophan o se fualaau aina - faʻi. E pei foi o aano moa, sisiu gaosi, mea soya.

O aʻafiaga ma le faʻaitiitia o le inisalini. O le maʻi suka

O le maʻi suka o se maʻi faʻamaʻi insulin. E atiina ae pe afai e maualalo le inisalini i le toto, pe o le tele foi o le inisalini e le aoga. O le mea lea, o le faateleina o le toto toto e tau atu i taunuuga ogaoga.

O le suka e le totogia e tumau pea i totonu o le toto, ona mafai lea ona aoina i le urine i totonu o fatugaʻo, e ulu i le toto i totonu o le potu intracellular e le suia. O lenei mea e mafua ai ona maua i taimi uma faʻamaʻi urogeneva, paʻu o le paʻu ma le necrosis. E tuʻuina mai ma faʻamaoniga uma nei:

  • Vaʻaia o le tino o le tino - faʻaitiitia le faʻaaliga, le neuropathy, le mautonu le mafaufau.
  • O se lagona faifai pea o le fiaai o le le lava lea o le malosi mo musele pe a "teu" le suka i le toto.
  • Maualuga maualuga, ulu tiga.
  • Tumau mago, fiainu.
  • Faʻaitiitia le malosi o le tino, tingling, tiga.
  • Faʻatasi maʻi.

O aʻafiaga o le maʻisuka e matua ogaoga - leiloloa o le vaʻaia, faaletonu o mafaufau, ulia ma gangrene o vae.

I nisi tulaga, o loʻo faʻaitiitia le insulin i le suka masani - o lona uiga o le le lelei o le pancreas. Faatasi ai ma na faailoga, e tatau ona e faafesootai se fomai - o se finau o le togi. O le maualuga o le inisalini ma le suka masani e faʻaalia ai le afaina o le endocrine.

Ole fua ole insulin mo tagata matutua ma tamaiti

O le masani o le hormone i se tamaititi (e oʻo i le 12 tausaga) e ese mai le masani a se tagata matua - 20 mkU / l. O le sili atu ona maualalo i tamaiti o le 3 μU / L.

I tagata matutua ma tupulaga talavou mai le 12 tausaga, o le masani masani o le 25 mcU / l.

Ole aofaiga o le inisalini e fuafua i se suʻega toto, lea e ave mai se tamatamailima i luga o se manava gaogao. O loʻo i ai foi se tusitusiga i le kulūkose toleni. I le taeao i luga o se manava gaogao, o le tagata maʻi e tuʻuina atu i ai se ipu vai ma se vaifofo o le kulukose. A mavae sina taimi, latou te ave le toto, fuafua le suʻega i le 60-90-120 minute.

O le maualuga o le hormone e mafai ona fuafuaina e ala i le suʻeina o le kulukose i totonu o le toto e faʻaaoga ai se masini fale - o se glucometer. E faʻatatau i le maualuga o le kulukose, o le maualuga o le inisalini e mafai ona faʻatumauina. I le 5.5 glukose, maualalo pe le toaga. Faʻatasi ma le maualuga o le suka e 3.3 - maualuga.

O le vaivai o le tino poʻo le faʻaitiitia o le toto suka e sili atu le faigata ma umi nai lo le taofia. E tatau ona fai fua le kulūkose, ma mai lea taimi i lea taimi mulimuli i meaʻai puipuia.

Tuua Lau Faamatalaga