Tulaga masani o le toto o le suka - fua maualalo maualalo

I totonu o fale suʻesuʻe, latou te faʻaogaina laulau faʻapitoa lea ua uma ona faʻamauina ai faʻamaʻi plasma mo le maualuga o le toto suka. O le manatuaina o taunuuga o le mita e mafai ona faia i le tutoatasi.

O le saʻo o le iloiloga o le glycemic laʻitiiti e faalagolago i le masini lava ia, faʻapea foʻi ma le tele o itu mai fafo ma le usitaia o tulafono faʻavae. O le au fai pisinisi latou finau e faapea o masini komepiuta uma mo le fuaina o le suka toto ei ai nai mea sese. O le laina mulimuli mai le 10 i le 20%.

E mafai e tagata maʻi ona ausia na faailoilo o le masini a le tagata lava ia o le mea sili ona leaga. Mo lenei, e tatau ona tausisia tulafono nei:

  • Ia mautinoa e siaki le taʻaloga o le mita mai se fomaʻi agavaa mai lea taimi i lea taimi.
  • Siaki le saʻo o le faʻasologa o le numera o le suʻega ma na numera o loʻo faʻaalia i luga o le lau o le masini faʻataʻitaʻi pe a fuli.
  • Afai e te faʻaaogaina vailaau faʻamaʻi poʻo fufulu susu e togafitia ai ou lima aʻo leʻi faia le suʻega, e tatau ona e faʻatali seia maeʻa le paʻu, ona e faʻaauau pea ona iloa.
  • O le tuʻuina o se mataʻu o le toto i luga o se suʻega faʻasolo e le fautuaina. O fasipepa ua mamanuina ina ia ulu atu le toto i luga o le eleele e faaaoga ai le malosi o le ulu. Ua lava mo le tagata gasegase ona aumai se limatusi latalata i le pito o le sone togafitia ma le totogo.

E faʻaaogaina e tagata maʻi le faʻamaumauga a le tagata lava ia e faamaumauina ai faʻamaumauga - e faigofie lenei mea ina ia faamasani ai i le tagata aoga endocrinologist ma o latou taunuuga

O le taui o le maʻisuka e maua i le tausia o le glycemia i se faatulagaga talafeagai, e le gata i le taimi muamua, ae faapea foi pe a uma le faaaogaina o meaai i totonu o le tino. Ia mautinoa e toe iloilo ia mataupu faavae o lau lava meaai, lafoai le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasolosolo faigofie poʻo le faʻaitiitia o le aofaiga i le taumafataga.

O le hypoglycemia e taʻu mai ai o le toto toto e maualalo. O lenei suʻa maualuga e matautia pe afai e taua.

Afai o le mea taumafa a le okeni ona o le maualalo o le kulukose e le tupu, e tiga le faiʻai o le tagata. O se taunuuga, e mafai ona maua se coma.

E mafai ona tupu aʻafiaga pe a pa'ū le suka i le 1.9 pe itiiti - i le 1.6, 1.7, 1.8. I lenei tulaga, faʻaleagaina, taʻavale, gaʻo e mafai. O le tulaga o se tagata e sili atu ona ogaoga pe afai o le maualuga e 1.1, 1.2, 1.3, 1.4,

1.5 mmol / L. I lenei tulaga, i le le lava o se gaoioiga, e mafai ona maliu.

E taua le iloa e le gata o le a le mafuaʻaga o lenei faailoga, ae o mafuaaga foi e mafai ai e le kulukose ona paʻu malie. Aisea e tupu ai e le suʻega o le kulukose e maualalo i se tagata maloloina?

Muamua lava, atonu e mafua ona o le faʻatapulaʻaina o mea taumafa. Faatasi ai ma se taumafa malosi, o loʻo faʻagasolo malie ona faʻaputuina fale faʻapitoa i le tino. O le mea lea, afai o se taimi tele (pe faʻapefea ona faalagolago i uiga o le tino) o se tagata e aloese mai le 'ai, o le toto o le plasma toto e faʻaitiitia.

O gaioiga faaletino e mafai foi ona faʻaititia le suka. Ona o le mamafa o le mamafa, o le suka e mafai ona faaitiitia e tusa lava pe masani ai.

Faatasi ai ma le tele o le taumafa o laʻau suamalie, o le maualuga o le kulukose e maualuga tele. Ae mo sina taimi puupuu, o le suka e vave ona paʻu. E mafai foi ona faateleina le susu ma le ava malosi, ona faʻaitiitia ai lea o le kulukose o le toto.

Afai e itiiti le suka i totonu o le toto, aemaise lava i taeao, e lagona e se tagata le vaivai, moe ai, faʻaleagaina o ia. I lenei tulaga, o le fua i se glucometer atonu o le a faʻaalia ai o le tau faʻatagaina ua faʻaititia - itiiti ifo i le 3.3 mmol / L.

Ae afai e maua se tali a le hypoglycemia, pe a faailoa mai e le glucometer o le toto toto o le suka e faaitiitia pe a 'ai e se tagata, atonu o se faamaoniga lenei o le atinaʻe o le maʻisuka.

O le a le kulukose o le plasma ma le maualuga e masani ai

O tagata muamua e maua i le maʻisuka e tatau ona suia atoa o latou ituaiga olaga. E le gata i lea, e tatau ona latou taulimaina le tele o faailoga, saili le faasologa o auiliiliga, le siitia atu o nisi o kulukose i isi.

E tatau i le maʻisuka ona iloa mea o loʻo iai i le toto atoa ma le plasma.

O tagata muamua e maua i le maʻisuka e tatau ona suia atoa o latou ituaiga olaga. E le gata i lea, e tatau ona latou taulimaina le tele o faailoga, saili le faasologa o auiliiliga, le siitia atu o nisi o kulukose i isi. E tatau i le maʻisuka ona iloa mea o loʻo iai i le toto atoa ma le plasma.

Glucose o se vailaʻau faʻamalosi faigofie, lea e maua ai e pu taitasi ia malosi e tatau mo le olaga. A maeʻa ona ulufale atu i le gastrointestinal tract, e faʻaleleia ma auina atu i le toto, lea e feaveaia ai i totoga uma ma gaʻo.

Ae le o kullukose uma e sau mai meaai e liua i le malosi. O se vaega itiiti o ia mea e teuina i le tele o totoga, ae o le tele pito i tele o loʻo teuina i le ate e pei o le glycogen. Afai e tatau ai, e mafai ona toe momotu i totonu o le kulukose ma toe fai mo le le lava o le malosi.

E pei foi o le ate, e mafai foi e laau toto ona faʻapipiʻi le kulukose i le tino. O le mafuaʻaga lea pe a uma ona 'aina ni meaʻai faapitoa o le toto, o le kulukose i le toto o le maʻisuka e tulaʻi mai.

Glucose i le tino e faatino ai le tele o galuega tauave. O mea taua e aofia ai:

  • tausia le ola maloloina o le tino i le tulaga talafeagai,
  • suauu eletise,
  • vave faʻavave
  • tausia o faiga faʻavae,
  • malosi toe faʻafouina e fesoʻotaʻi ma mea maso,
  • faʻamaʻaloga i le tulaga o mea oona.

Soʻo se eseesega o le suka toto mai le masani e taʻitaʻia ai le solia o galuega tauave o loʻo i luga.

Faʻafefea ona taofia le atinaʻeina o faʻalavelave faʻafuaseʻi?

O le auala sili e togafitia ai le maʻisuka faʻafuaseʻi o le taofia lea o lo latou atinaʻe. Afai e te matauina faailoga o le faateleina po o le faʻaitiitia i le suka o le toto, o le a le mafai e lou tino ona taulimaina na o ia lava faafitauli, ma ua uma ona vaivai le malosi faʻaagaga. O auala sili ona faigofie mo faʻafitauli e aofia ai mea nei:

  1. Mataitu le kulukose e faaaoga ai le mita o le kulukose toto. O le faʻatauina o se glucometer ma faʻataʻitaʻiga talafeagai o le a le faigata, ae o le a laveaʻiina oe mai iʻuga le lelei.
  2. Faʻaaoga vailaʻau faʻamalosi poʻo le insulin i taimi uma. Afai e le lelei le mafaufau o le tagata maʻi, e tele se mea e galue ai pe ua leai sona mafaufau, atonu e fautuaina e le fomaʻi ia te ia se tusi faʻamaumauga, o le a ia siakia pusa i tafatafa o le tofiga. Pe mafai foi ona e faia se faamanatu i le telefoni.
  3. Aloese mai le faaseʻeina o meaai. I totonu o aiga taitasi, o le tele o taumafataga faatasi poʻo taimiʻai e avea ma masani lelei. Afai e faʻamalosia le tagata maʻi e 'ai i le galuega, e tatau ona saunia muamua se pusa i ni meaʻai ua saunia.
  4. Lelei lelei. O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona gauai atu i mea latou te 'ai, aemaise lava o meaʻai gaʻo-gaʻo.
  5. Soifua maloloina. Matou te talanoa e uiga i taʻaloga, mumusu e inu ava malosi ma fualaau faasaina. E aofia ai foi le valu-itula o le moe maloloina ma le faʻaitiitia o tulaga faigata.

O le maʻisuka e mafai ona mafua ai faʻafitauli eseese, mo se faʻataʻitaʻiga, vae o le maʻisuka ma faʻaitiitia le lelei o le ola. O le mafuaʻaga lea e taua tele ai i tagata taʻitoʻatasi ona faʻaauau ona mataʻituina lona olaga, alu i auala puipuia i lana fomaʻi aoga ma i le taimi e tausisia ai ana fautuaga uma.

  • Vildagliptin - faʻatonuga mo le faʻaaoga, analogues, tau, iloiloga o le maʻisuka
  • Sibutramine - o se vailaʻau matautia mo le leiloa o le mamafa: faatonuga, faʻatusatusaga, iloiloga
  • Metformin - o se vailaau mo le le maua o le mamafa i le maʻisuka ituaiga 2: faatonuga ma iloiloga
  • Glucometer Contour Plus: iloiloga, faatonuga, tau, iloiloga
  • Glucometer Satellite Express: iloiloga o masini, siaki saʻo, iloiloga

Faaaogaina o le Glucometer

E le o tagata soifua maloloina uma e iloa le i ai o sea mea fua fua e pei o se glucometer. Ae o maʻisuka uma lava e manaʻomia. Faʻatasi ma le maʻisuka, e matua taua lava le i ai o se masini.

O lenei masini e fesoasoani i le faia o le faiga mo le fuafuaina o le maualuga o le suka i le fale i se tulaga tutoatasi. Ona mafai ai lea ona pulea le kulukose e tele lava taimi i le ao.

O le maualuga o le suka o le suka, lea e mafai ona atagia i le mita, e le tatau ona sili atu nai lo le 5.5 mmol / l.

Ae faʻalagolago i le matua, e mafai ona fesuisuiaʻi faailoga:

  • mo tamaiti laiti ma tamaiti laiti, o le tulaga masani o le 2.7 i le 4.4 mmol / l,
  • tamaiti 1-5 tausaga, o le masani mai le 3.2 i le 5.0 mmol / l,
  • o le matua mai le 5 i le 14 tausaga o loʻo fautua mai ai le masani mai le 3.3 i le 5.6 mmol / l,
  • o se faailoilo aloaia mo le 14-60 tausaga e manatu ia 4.3-6.0 mmol / l,
  • mo tagata e silia i le 60 tausaga - 4.6-6.4 mmol / l.

O nei faailoilo i le glucometer e taua foi mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, ae o loʻo i ai pea ni tuusaunoaga ma faʻatagaina mea sese. O totoga taʻitasi e faʻapitoa ma mafai ona "tuʻituʻi" mai masani masani, ae na o le fomaʻi e mafai ona faʻamatalaina auiliiliga lenei.

O le a le plasma toto

O le vaega tele lenei o le toto, faʻamaumauga mo le tusa ma le 55% o le aofai. O le sini autu o le felauaiga o meaʻai, hormones ma proteins. Plasma fesoasoani e aveesea otaota mai le tino. E faʻamalosia le faʻaogaina o toto uma e ala i le faʻamalosi totoga.

O le vai o le toto o se vaifofo faigata e aofia ai le silia ma le 90% vai. O elemene taua o eletise (sodium, potassium, chloride, bicarbonate, magnesium ma le calcium). E le gata i lea, o loʻo i ai faʻamaʻi amino, vitamini, vailaʻau oona, pigments ma enzymes. Hormones e pei o inisalini, corticosteroids ma thyroxine e natia i totonu o le toto o le endocrin system.

Plasma e aofia ai 6-8% o palatini. Maualuga poʻo le maualalo o le kulukose fesoasoani e faʻamaonia ai faʻafitauli matuia. Pe a faʻatusatusa le toto capillary ma arterial, o le ae matauina o le a itiiti ifo i le muamua dextrose. Ua faamatalaina lenei mea e ala i le faʻaaogaina o ona gaʻo lautele (maso ma le tino o le tino).

Faailoga mo le auiliiliga o le suka i le plasma

E maua mai le suavai mai capillaries poʻo vaʻa vevela. O le naunautaiga o le kulukose e talafeagai e faʻamaonia ai le maʻisuka, faʻapea foi le mataʻituina le alualu i luma o le maʻi.

O se suʻesuʻega o loʻo faʻamaonia i mataupu nei:

O faʻamatalaga mo le suʻesuʻega o se tuufaatasiga o faʻamaoniga, o le mafuaʻaga na le maua e le fomai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le galala tele, faʻavave vave pe maua le mamafa, sosogi o le acetone mai le gutu, tachycardia, faafitauli faʻaaliga, hyperhidrosis.

E faʻapefea ona auʻiliʻili

E lua auala e iloa ai le suka. O se tasi lea o toto samples mai le vein poʻo le tamatamailima ma le suega o le toleniga o le kulukose (i lalo o le avega).

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

O sauniuniga talafeagai o le a fesoasoani e aloese ai mai le mauaina o taunuuga sese. E taua le iloa pe faʻapefea ona faia le suʻesuʻega ina ia mavae se asiasiga, e te maua se tali mautinoa.

Laasaga sauniuni

O le suega o le glucose plasma e faia i le taeao pe a mavae le 12 itula o le anapogi. Aua le inu vai pe 'ai. E sili atu ona faigofie le tu i le taimi o le moe, o lea e faia ai le suʻega i le taeao.

O le matelaina e tatau ai ina ia le faʻaseseina le taunuuga, ma e le toe faia. A maeʻa se po e leai se vai ma meaai, o le maualuga o le suka i se tagata maʻi o le a tumau maualuga, aʻo i ai i se tagata soifua maloloina o le a masani.

Mo le suʻega ole toleniga kullukose e le mafai ona 'aina mo le 16 itula. I le po e mafai ona e inu naʻo vai mama e aunoa ma le kesi. Afai e inu e se tagata vailaʻau, e tatau ona ia logoina le fomaʻi.

Faʻamatalaga faʻamaonia

Faʻaali ile tausisoifua le faatonuga mai le fomaʻi mo le suʻega. A o ia faʻatumu se tusi o talaaga, o le a mafai e le tagata maʻi ona faʻalogo. Ia mautinoa e talanoa e uiga i le fefe i injections, toto.

O le toto e aveesea mai se vein poʻo le tamatamailima. E aoina i totonu ole suʻega ole suʻega, mulimuli ane ua lafoina le suʻega i le fale suesue, ma e mafai e le tagata maʻi ona alu i le fale.

Aʻo faia se suʻega o le toleniga o le glucose, e tuʻuina e se tausi maʻi ni totigilima, togafiti le paʻu i se antiseptic, ma ave se toto laʻititi e iloilo ai le suka aʻo leʻi faʻamaʻi le kulukose. Latou te ave toto mai se vein.

Ona tuʻuina atu lea o se kulūkose (vai suamalie). E tatau ona e nofo mo sina taimi. O le faʻaaogaina o le vai ola e toe faʻafoʻi 3-4 taimi.

O le tele o meaʻai ole vai ola e mafai ai e le fomaʻi ona malamalama pe faapefea ona faʻaumatia le suka i le tino. Afai e aliali mai le vevela pe a uma ona inu le vaifofo, puupuu le manava, afu le afu, po o isi faailoga e faalavelave ia te oe, ia mautinoa ia logoina le aufaigaluega faafomai.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

Faʻaaliga o faʻataʻitaʻiga

A maeʻa le suʻega, e fausia se suʻega o le faapalepale kullusese. O le suga suʻe e faʻaalia ai le gaioiga ma le tulaga o le endocrine system.

O le endocrinologist o loʻo galue i le decryption, ae o le a alu ese lava e saili pe o loʻo maualuga pe faʻaititia le maualuga o le suka. O taunuʻuga e taʻu mai ai tulaga masani masani ma le taunuʻuga o le maʻi.

Suga i lalo o lona uiga o le hypoglycemia, i luga - hyperglycemia. O nei mea ua vavae ese mai le masani, o le mafuaaga e tumau pea ona fuafuaina e ala i le faia o suʻega faaopoopo ma le aoina o se fagu.

Tulaga masani masani

Ina ia malamalama pe o iai le faʻafitauli i le tagata maʻi i le gaosiga o le gaʻo, e tatau ona e iloa masani. Aʻo faia se suʻega e faʻaaoga ai se glucometer, e tatau ona suʻesuʻe ia faailoga o loʻo faʻamatalaina i faatonuga.

Laulau 1. O le maualuga o le suka i le plasma ma le toto atoa e masani lava.

Glucose maualuga, mmol / l
PlasmaAtoatoa
vevelacapillaryvevelacapillary
I luga o se manava gaogao4,0–6,13,3–5,5
2 itula i le maea ai o le PGTTsili atu nai lo le 6.7luga atu o le 7.8luga atu o le 7.8luga atu o le 7.8

O le masani i pepe faatoa fananau mai o le 2.1-3.2 mmol / l, i tamaiti ei lalo ifo o le 5 tausaga - 2.6-4.3 mmol / l, e oo i le 14 tausaga - 3.2-5.5 mmol / l, e oo i le 60 tausaga - 4.0-5.8 mmol / L.

Laulau 2. Faʻasalaga o le kulukose i le toto atoa (CK) ma le plasma (P).

Hemoglobin o le okesene i totonu o toto mumu toto. O se suʻesuʻega o le HbA1C fesoasoani e iloa ai le maʻisuka i se taimi vave.

Na ia fuaina le maualuga o taui mo le maʻisuka ma maua ai le le atoatoa o le tino o le gaʻo.

  • 6.5% ma luga - o loʻo maua ai le maʻi suka,
  • 5.7% - 6.4% - laasaga o vailaʻau,
  • Lalo 5.7% - leai se maʻisuka.

O nei faailoilo ua na o se taʻiala. Faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka, e ono fesuisuiai le pasene. O isi mea taua, e pei o le leai o le vaitamini C poo le faʻamauaina o le ava, e mafai ona aʻafia ai le hemoglobin glycated results.

I nai itula ao lei faia le suʻesuʻega, e le mafai ona e 'ai meaai, e mafai ona e inu mama vai mama. O le afa itula ao lei faia le auiliiliga, aua le ulaula.

E fautuaina le suʻega e toe faia i totonu o le 3 masina e mataʻituina ai le atinaʻe o le maʻisuka. O le taunuuga e mafai ona aafia i le i ai o le anemia, le totoʻa. E maualuga le HbA1C i le leai o se uʻamea po o le faʻasalaga toto talu ai nei.

O le hemoglobin glycated o le a le faʻaalia ai suiga faʻafuaseʻi i le kulukose. Fluctuations in patients with diabetes labile o le a le mafai ona iloa e lenei suʻesuʻega.

Mafuaʻaga mafuaʻaga o le faʻaitiitia

O toto o le suka o le suka e tupu e le gata i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. Latou te ono faʻaalia mai faʻamaʻi sili atu ona matuia.

Afai e laʻititi le kulūkose, e mafai ona taʻu atu i ai mea nei:

  • faʻalavelave i le gaioiga o le ate,
  • gaʻo gaʻo
  • hyperinsulemia,
  • le faʻasolosolo o le hormone hyperglycemic:
  • aveina o tui tele o le ava malosi,
  • faaumiumi le anapogi tele,
  • insulinoma
  • fufuluina o fualaau faasaina poo inisalini,
  • se suiga tele i le tasi fualaau faasaina i le isi.

O le hypoglycemia e mafai ona tupu i pepe ma pepe e fananau mai i tina e maua i le maʻisuka.

O mafuaʻaga mo le vavaeeseina o le kulukose i se tulaga lautele e tele foi.O lenei tulaga e taʻua o le hyperglycemia ma e faʻaalia e le polydipsia, televave, paʻu o le mamafa, fia inu, faʻamalolo manuʻa ma faʻalavelave le vaʻai.

O mafuaʻaga o le maualuga o le toto suka o tulaga nei:

  • tiga tiga faifai pea
  • faasaga i le talaaga o le atinaʻeina o epilepsy,
  • gasegase gasegase,
  • maʻi ate
  • inflammatory pathologies o gutu o le endocrin,
  • o le leai o se tulaga,
  • Tusa 1 poʻo le 2 maʻisuka
  • maʻi o le pancreatic
  • ave ni fualaau faapitoa.

O le faateleina o le kulukose e aafia i le ulaula ma le galue malosi. E le gata i lea, o le hormone e nafa ma le tuputupu aʻe o le tagata o se faʻafitauli taua.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Tuua Lau Faamatalaga