Le matafaioi ma le gaioiga o fatuga i totonu o tagata

O galuega a fatugaʻo e matua eseese lava, latou te tuʻuina atu ai le faʻamalosia o le toetoe lava o totoga uma ma tino o le tino.

I le faʻaopoopoga i totoga o le urinary, o loʻo faʻatinoina foi e le mama, paʻu ma meaʻai fualaʻau. E ala mai i le mama, carbon dioxide ma, i se tulaga maualalo, ua aveesea ai le vai mai le tino.

O le fualaau oona e aveesea i totonu o le talo ma faʻamaʻo saʻo le iniseti eseese toxins, o sina mea itiiti o cholesterol, ions sodium, soda calcium.

E ala i le paʻu, o le vevela o le tino e masani ona faʻatulafonoina, ona faʻasaʻoloto ai lea o isi eletise.

I le ala, e taua le matauina o le tuufaatasiga o le afu ma le urine e toetoe lava a tutusa, na o le afu o lo o aofia ai elemene uma i se tulaga maualalo maualalo.

E leai se masalosalo e mafai ona fai mai o le fatugao o le okeni pito sili ona faigata i le fausaga ma galuega o le polokalama atoa.

O le mafuaʻaga lea e aʻafia ai faʻamaʻi i le tulaga masani o le maʻi.

I fafo, o le fatuga o loʻo ufiufi i le tino o le tino. Lalo o loʻo i lalo se capsule fibrous puipuia. Sisiga e vaevaeina ai i vaega ma lobes ona o ese atu i totonu o le okeni.

O loʻo aofia ai vaʻa ma le fesoasoani o loʻo tuʻuina atu ai le toto i faʻatoʻaga o fatuga ma fatuga. I lalo o le paʻu o mea faʻafefiloi fesoʻotaʻi, o le tino o le tino - parenchyma.

O loʻo i totonu o le parenchyma o suauu autu autu o le fatugaʻo, o nefrons, o loʻo i ai. I totonu o le fausaga o pepe taʻitasi, e iloagofie ai se pulou ma se faiga o tubules, lea, pe a faʻapotopotoina, faʻaputu faʻatasi vaega.

Latou te tafe atu i totonu o le tino o mea laiti laiti ma lapopoʻa lapopoa, lea e fusia i totonu o le tasi pelvis.

Mai iina, o le mimiti e tafe atu i totonu o le vevela e ala mai i le fale o le fale, ma o le a faaputuputu mo sina taimi ma ua natia i le urethra.

Urination faagasologa

O le galuega autu o fatugaʻo o le faʻamamaina o le plasma o le toto ma le faʻavae mulimuli ane o le urine. O le filiga e tupu i le glomeruli o nefelu ona o eseesega mamafa i itu uma e lua o le capsule e ufiufi ai le masini sosolo.

A o faagasolo lenei faagasologa, o vai ma nisi o vailaʻau o loʻo faʻasese i totonu e mafua mai le toto e ala i le membrane o le glomerulus.

I lenei tulaga, o le mea e taʻua o le urine muamua, ua foliga tutusa i le plasma o le toto, ua na o le puipuiga e le o iai i totonu o ia ituaiga urine.

Ona ulu atu ai lea i totonu o le tino o le talipai. O la latou galuega o le faʻaaogaina o le vai (reabsorb) ma nisi o mea faʻapipiʻi. O sodium, potassium, calcium, chlorine ions, vitamins, glucose, amino acids.

Latou te o ese ma le faanatinati pe afai o lo latou sili atu nai lo le masani. I le faagasologa o le faʻamautuina, o le faʻavaeina o se mimi mulimuli pe lua, lea e alu ese mai le tino.

O le mea lea, i le taimi o le faʻauigaina, o ia galuega fai fatuga e faia:

  • faamamaina o le plasma toto mai oloa gaosi mai le gaosiolosi e pei ole urisa, uric acid, creatinine,
  • aveeseina o mea leaga mai fafo mai le tino, o se faataitaiga iloga o sea ituaiga o galuega o le faamatuu atu o mea ua gaosia ona o le gau o fualaau faasaina,
  • tausisia pea le tele o le vai inu i totoga ma gaʻo. O lenei tulaga e taua o le homeostasis. O ia lea o loʻo tuʻuina atu le lagolago faifaipea mo galuega tauave a faʻapotopotoga uma o le tino,
  • tausia o se faʻaauau pea o le eletise, e pei o le sodium, potassium, magnesium, chlorine ma calcium,
  • faʻamautinoa le maualuga o le maualuga o le toto,
  • auai i le fefaʻasoaʻiga o proteins, carbohydrates ma lipids. I le faagasologa o le fesuiaiga o le filiga mai le urine muamua, o nei mea e faʻamautuina.Mo se faʻataʻitaʻiga, i nisi tulaga, o le kulukose e manaʻomia e faʻamausali ai galuega a le tino e maua i le fatuga e le gluconeogenesis.

Matafaioi i le faasekenelosi o meaola o meaola

O le gaioiga o le tausisia pea o le maualuga o le toto maualuga ua na o se vaega na faatinoina e ala i le aveesea o le tele o le vai i le taimi o le solo.

E tusa ma le 15% o le numera o nephrons i le fatuga fatuga o loʻo faia ai se galuega failautusi. Latou te gaosia mea ola faʻasolosolo e matua taua tele mo le ola o le tino - renin ma le erythropoietin.

Renin o se vaega o le so-called renin-angiotensin-aldosterone system. O lona gaioiga autu o le faʻamautinoa lea o le maualuga ma le maualuga o le maualuga o le toto.

O lenei mea e mafua mai i le faʻatonutonuina o le tele o le puipui o le puipui, tausia o le paleni faifai pea o le suauu ma le maualuga o le felafolafoaʻi toto.

I le faaopoopo atu i le renin i fatugaʻo, e faʻasaʻo le erythropoietin. O le galuega autu o lenei hormone o le faaosofia lea o le erythropoiesis, o lona uiga, o le totoina o toto mumu toto o le toto, toto mumu mumu.

O le faʻavaeina o le erythropoietin i totonu o fatugaʻo e pulea e le popole ma le endocrine o le tino. O le mea lea, o lona faasea ua faateleina i le pa'ū toto, tulaga o gasegase, le lava o le uʻamea ma le vitamini B.

O lenei hormone e aʻafia foi i le faatonutonuina o le toto.

Toto togafitiga

O nei galuega uma o loʻo faia e fatugaʻo uma i se tutusa tutusa. E le gata i lea, afai o se tasi o fatuga ua faaleagaina pe aveesea, o le lona lua e toetoe lava a faʻamautinoa atoatoa le taua o le tino.

E masani lava, o le faʻamaʻaloga masani e tupu i le taimi o le parenchyma ma, faasolosolo ai, ua faʻaleagaina le nephrons, e ala i le mumusu, faʻamalosi poʻo le faʻaogaina o le faʻaoga.

O le tele o taimi, e afaina ai nephrons mai le glomerulonephritis. O le maʻi lenei e mafua ai, ona o se faaletonu i le tino, o ona sela e faʻaleagaina ai le fausaga faʻapitoa.

Talu ai o lenei faʻamaʻi e toetoe lava aʻafia i taimi uma i fatugaʻo uma e lua, o lona umi faaumiumi poʻo le le lava o togafitiga faafomaʻi e mafua ai le faia pea o le solia o toetoe lava o gaioiga uma.

O se tulaga matuia ma le matautia mo le tino e atiina ae - faʻalavelave le tumau o le tino.

O isi faʻamaʻi le fiafia, pyelonephritis, e le matautia tele mo le parenchyma.

E afua mai i siama e ulu atu i le urine i se auala maualuga pe, lea e tupu tele lava, e ala i le tafe mai o le toto mai isi foci o se maʻi masani.

O le mea moni, o lenei faʻamaʻi e gata i le pyelocaliceal system of the kidney. Le faʻaleagaina o nephrons e mafai ona faia i se faʻalosologa umi ma le le pulea o le gasegase siama.

O se faʻalavelave ogaoga o le solia o le vevela o le urini mai le fatugaʻo ona o se taunuuga o mea faʻalavelave faʻaleagaina poʻo le faʻaleagaina i le fausaga o le ureter.

O lenei tulaga e taʻua o le hydronephrosis. O lona lamatiaga o loʻo i ai i le mea moni e faʻapea, e umi lava le taimi e mafai ai ona maua i le vaʻavaʻa ma mafai ona iloa i le tulaga pe a uma ona aveese le fatuga.

O le faagasologa o le faʻasolosolo o le urine e faʻaauau ona tupu, ma o le solia o lona afaina mai le fatugaʻo e mafua ai le faʻateleina o le malosi o le mamafa i totonu o le okeni.

O lenei mea e mafua ai le faateleina o le pyelocaliceal system, lea e lolomi i le parenchyma i le tasi lima, ma le capsule fibrous e le mafai ona tupu i le isi itu.

O le iʻuga, o le toto o loʻo faʻalavelaveina i totonu o le fatugaʻo, ma o le mea lea, o le a mafua ai le torophia faifaipea, ona oti ai lea o ni solo.

O le mea lea, e mafai ona tatou faʻapea o fatugaʻo o se tasi lea o gaioiga autu o le tino atoa o le tino, o le toilalo ia latou galuega e oʻo atu ai i se faʻalavelave tele o faʻamaʻi matautia.

O le mea lea, faatasi ai ma le itiiti o le tiga po o le le mautonu i le itu ole lumbar, o le faafuaseʻi ona faateleina le vevela i le leai o isi faailoga, e leai se tulaga e tatau ona e tolopoina se asiasiga i le fomai.

O le galuega sili ona lauiloa o fatugaʻo o le fausiaina o le urine ma le faʻaumatiaina o toxins eseese.E tupu lenei mea ona o le faʻamamaina o le toto aʻo faia le urine muamua ma le saturation i luga o le lio lona lua o le toto mamā ma le okesene ma isi elemene aoga.

E leai ni totoga le talafeagai i totonu o le tino, e manaʻomia uma, ma taʻitasi latou te faia ni galuega ma galulue faʻatasi ma isi. O se soliga i le tasi e taʻitaʻi atu ai i le toilalo o suiga eseese o isi totoga. O a mea e gafa i ai - ina ia mama mea uma i toxins, o le toto maualuga e masani, e tumu le toto i mea e manaʻomia. Hormones ma enzymes e taitaia le galuega atoa. O le galuega a le tino lava ia e faʻatulafonoina e:

  • parathyroid hormone,
  • estradiol
  • vasopressin,
  • adrenaline
  • aldosterone.

O le gaioiga o gaʻo e faʻatulafonoina e parathyroid hormone, estradiol, vasopressin, adrenaline ma aldosterone

I le faaopoopo atu ia i latou, o fatugaalofa ma fiva namu e aafia ai le galuega a le okeni.

Parathyroid hormone - lauroid gland parathyroid hormone. Na te faʻamalosia le excretion o siti mai le tino.

O le hormone estradiol e nafa ma le maualuga o fulukalama ma sima calcium i totonu o le toto. I nai vaega laiti, o fuamone fafine e gaosia i tane, ma le isi itu.

Vasopressin e gaosia e le faiʻai, poʻo le, e ala i lana matagaluega laitiiti - o le hypothalamus. E faʻamalosia ai le faʻaleleia o vai i totonu o fatuga. A inu se tagata i le vai ma afai e sili atu i le tino, o le gaoioiga o osmoreceptors o loʻo i totonu o le hypothalamus ua faʻaitiitia. O le tele o le suavai na aveesea e le tino, i le isi itu, ua faateleina. Afai e le lava le vai i le tino, ona amata ai lea o le susu, ma le aofaiga o hormones peptide e faʻamaonia e le faiʻai, vasopressin, faʻapupula tele. O le vai mai i totonu o le tino e taofi le faʻamalosi. I le tulaga o se manuaga o le ulu, e faateleina le siama o le urine, e oʻo atu i le 5 lita i le aso. O lona uiga ua faaleagaina le hypothalamus ma o le gaosiga o vasopressin ua taofi pe ua matua faʻaititia.

Vasopressin e faatonutonuina le faʻafefe o vai i fatuga

Adrenaline, ua taʻua o le hormone o le fefe, ua gaosia. E faʻaititia ai le urination. O lona faateleina o mea o loʻo i totonu o le toto e faʻatasi ma le edema o meaola uma, ato i lalo o mata.

O le patone cortex synthesizes le hormone aldosterone. Aʻo faʻamalosolo tele, o loʻo i ai le tuai i le tino ma le sodium. O le iʻuga, o le edema, o le fatu o le fatu, le maualuga o le toto. I le le lava o le gaosiga o le aldosterone i le tino, ua faʻaitiitia ai le toto, talu ai ua tele naua le vai ma le sodium.

O le gaioiga o gaʻo i le tino o le tagata e faalagolago i le setete o le okeni, o le masaniga masani o lau thyroid gland, faiʻai, fatu.

O loʻo manaʻomia galuega tau fatu i tagata:

  • fiafia
  • puipuia
  • endocrine
  • gasegase
  • homeostatic.

O le galuega autu a fatugaʻo o se mea e le fiafia

O se fatugao o se tulaga tulaga tulaga ese ma lelei atoatoa na faia e le natura. O le toto e tuʻuina atu i le okeni e ala i se vein, pasi le 2 taamilosaga o le faamamaina ma toe faʻafoʻi atu i le aluga. O otaota lē talafeagai i le pepa faʻapipiʻi e faʻapupulaina i le pelvis ma e auina atu i totonu o le tagata e mama i fafo, lafoai.

O le galuega autu o le fatugaʻo o se mea sili lea, e masani ona taʻua o le le fiafia. I le vaega muamua o le toto e ala atu i le parenchyma, plasma, salts, amino acids ma vailaau oona o loʻo faamamaina mai fafo. A maeʻa le taamilosaga lona lua, o le tele o le vai e toe foʻi atu i le plasma toto, aoga amino aoga, le tele o le masima. O mea uma lava, e aofia ai toxins, uric ma le oxalic acid ma mea e le talafeagai mo le toe gaosia ma le faʻaaogaina, e faʻatasi ma vai i totonu o le pelvis. O le elemene lona lua, lea o le a aveeseina e ala ile uila muamua i totonu ole vevela, ona alu ese ai lea.

O le faʻamamāina o le toto i le fatugaʻo e oʻo atu i le 3 vaega.

  1. Filtration - pe a faʻafefea uma vai ma elemene o loʻo iai i le toto na maua i le okeni.
  2. Faʻasalega - faʻamalositino o mea e le talafeagai mo le tino,
  3. Faʻaaogaina - o le toe foʻi mai o amino acids, glucose, proteins, plasma ma isi vailaʻau i totonu o le toto.

O le iʻuga, o le urine ua faia, e aofia ai le 5% solids ma o le isi o loʻo i ai le vai. Pe a inu le tino i le ava malosi, meaʻai ma isi mea e gaosia, e gaoioi fatuga ma faʻalauteleina le atuatuvale, taumafai e aveese le tele o mea leaga matautia ma isi mea e mafai. I le taimi lea, o le tele o le urine e mafua ona o le aveeseina o le vai talafeagai mai fusi ma le plasma o le toto.

I le faaopoopo atu i le fiafia, o le isi e le o iloa, ae taua foi mo le tino. O le tino e faʻafoeina le gaioiga o le eletise ma le tele o le vai i totonu o masini, e pulea ai le gaioiga o le tino, le maualuga o le hemoglobin i le toto.

Puipuiga - e fesoʻotai ma le aveesea o mea mai fafo ma le matautia mai fafo i totonu o le urine ma fafo atu:

  • nicotine
  • fualaau faasaina
  • ava malosi
  • vailaʻau
  • fuālaʻau ma meaʻai vevela.

O fatugaʻo e faʻatautaia ai le faʻaaogaina o ionic ma le tele o le vai i totonu o le masini, faʻatautaia le faʻaogaina o le ion, le maualuga o le hemoglobin i le toto

Faatasi ai ma le faateleina o le atuatuvale i fatugaʻo, atonu o le a le mafai ona latou taulimaina le faamamaina o le toto, o le le fiafia o le galuega e faaletonu. O nisi toxins ma siama e tumau pea i totonu o le toto, faʻaosofia ai faʻamaʻi eseese, mai le faʻaʻona i le maualuga ma le cirrhosis.

O le galuega Endocrine e faʻaalia e ala i le auai o fatugaʻo i le faʻapipiʻi o hormones ma enzymes:

Electropoetin ma calcitrol o hormones e gaosia e fatugaʻo. O le mea muamua na i ai sona aafiaga faʻaosofia i le fatuina o le toto o le toto o le ponaivi, aemaise lava totola mumu toto, hemoglobin. O le tulafono lona lua e puleaina ai le metabolism o le calcium i le tino.

O le rezy enzyme e faʻamaopoopo ai le tele o le toto o loʻo salalau i totonu o le tino.

O Prostoglandins e nafa ma le fetuunaiga o le toto. O le mea lea, pe a fai o se gasegase o fatuga, o le a osooso pea le oso.

I le tulaga o fatuga o fatugaʻo, o le malosi e oso i taimi uma

O le gaioiga faʻasolosolo o gaʻo e mafua ona o le auai i le fesuiaiga ma le vaevaeina:

Aʻo anapogi, latou te auai i le gluconeogenesis, talepeina eleele faasao. E le gata i lea, o le vailaʻau D e faʻataunuʻu lona liua i fatugaʻo i le D3 - o le pepa galue. O le leai o lenei vaitamini e tau atu ai i rickets.

Gaioiga o le Homeostatic - tulafono faatonutonu e fatuga o le toto i totonu o le tino, vavalaʻau intercellular. O fatugaʻo e aveese le excess protons ma ionic bicarbonate mai le plasma toto ma aʻafia ai le tele o le vai i totonu o le tino, o lona tuufaatasiga oona.

Faailoga autu o le faaleagaina o fatuga

O fatugaʻo o se auʻau tauagafau e leai se tiga ma faʻaalia ai faʻaalia i le maʻi. Seʻi vagana lava o maa maʻa e alu ese mai lo latou nofoaga, ma afaina ai puipui, taumafai e alu ese, pe poloka poloka ma amata ona afaina le pelvis mai le mimi, o le tiga ma le tiga e foliga mai.

O fatugaʻo o ni mea taua ia o le tino o le tagata. Faafetai ia i latou, o le faagasologa o le faamamaina o le toto ma le aveeseina o oloa gaosi mai le tino e tupu. Ina ia malamalama pe o le a le tele o la latou matafaioi, e tatau ona e suʻesuʻeina o latou fausaga ma galuega.

Le nofoaga o gaʻo i le tino

E tofu paʻu ma aʻau fatu pi . I totonu o le tino matua, latou te i ai i le itu lumbar, e siomia le koluma. I tamaiti, e laʻititi ifo i lalo o le tulaga masani. Ae, i le faagasologa o le tuputupu ae, o le nofoaga o gaʻo e toe foi i le tulaga manaomia. Ina ia e iloa le mea na latou nofo ai, na e manaʻomia ona tuu ou lima i ou itu, ma lima matua. I luga o le tuutuuga i le va o tamatamailima e lua o gaʻo ia e manaʻomia.

O latou ata o le nofoaga e fesoʻotaʻi ma isi. O le fatuga saʻo o loʻo i lalo o le maualuga o le agavale. O le mafuaaga o lenei mea o loʻo i lalo o le ate, lea e le mafai ai e le tino ona maualuga maualuga. E eseese fusi 10 i le 13 cm le uumi ma e oʻo i le 6.8 kupita lautele .

Faʻatoʻa fatu

O le faʻatulagaina o le faʻatulagaga o loʻo faʻatusalia e se nephron. I tagata, ei ai sili atu ma le 800,000 . O le tele o loʻo i totonu o le paʻu.A aunoa ma nephrons, o le a le mafai ona mafaufau i le faagasologa o le faʻaaogaina o le moa muamua ma le lua, lea e iu lava ina aveesea mai le tino. O se tasi o vaega galue e faʻatusalia e se faʻalavelave tele, lea e aofia ai:

  • Shumlyansky-Bowman capsule.
  • Renal glomeruli.
  • Faiga faʻapapa Tubule.

I fafo, o fatugaʻo o loʻo siʻosiʻoina i luga o le palapala o mea faʻapipiʻi ma mea faʻafesoʻotaʻi, o le mea e taʻua O se ato tupe. E le gata ina puipuia mai mea leaga, ae faʻamautinoa ai foi le le lelei. O okeni o loʻo ufiufi i se parenchyma, e aofia ai laʻau e lua. O le atigi pito i fafo o loʻo faʻatusalia mai e se mea lanu enaena lanu uliuli, lea e vaevaeina i nai lobes, o fea oi ai:

  1. Renal glomeruli . O se faʻalavelave o capillaries, o le faia o se ituaiga mama e ala i le tuʻuina atu o le toto plasma i le Bowman capsule.
  2. Renal glomerulus capsule . E i ai se faʻaoga o le siva. O le suavai faʻasalaga e ulufale atu i totonu o le pelivali i totonu.
  3. Faiga faʻapapa Tubule . Ua vaeluaina ma vavalalata. O le vai mai le alalaupapa lata ane e ulu atu i le galu o Henle, ona sosoo ai lea ma le vaega vavalalata. O lenei mea faigata e mafua ai le faʻaaogaina o meaʻai ma vitamini i totonu o le toto.

O le atigi totonu o loʻo faʻatusalia e le faiʻai ole lanu enaena, e aofia ai pyramids (e oo i le 12 iunite).

O le toto i fatugaʻo e mafua mai i le tino o arteries e sau mai le aorta abdomina. O le suavai toto faʻafefeteina e ulufale i totonu o le vena e vavalalata i le vein vein. E taua le maitauina i totonu o totoga latou lava i ai le tele o toto toto e fafaga ai le masini. O le faʻatonutonuina o le galuega e mafua ona o fiva namu o loʻo i totonu o le parenchyma.

O le matafaioi autū o fatugaʻo

O le matafaioi autu a fatugaʻo i totonu o le tino o le faʻamamaina lea o le toto e ala i le filiga. E tupu lenei mea i totonu o le glomeruli. Ona ulu atu ai lea i totonu o poloka, pe a oʻo i ai le toe suia. O le faagasologa faasee e amata i totonu o le pelvis ma faaauau ai pea i totonu o le fale. O le maofa o le mea moni e sili atu i le 220 lita o le toto e pamuina i fatugaʻo i aso uma, e oʻo atu i le 175 lita o le urine muamua. Ma o se faailoga lea o le taua o la latou galuega faifai pea.

Faʻatonu galuega

O galuega nei e tofia i fatugaʻo:

  1. Metabolism . O latou o se fesoʻotaʻiga taua i le faʻapipiʻi o mea taua faʻapitoa, o meaʻai gaʻo, ma avea foi ma vitamin D3, lea na muamua gaosia i totonu o le subcutaneous layer, pe a faʻaalia i le ultraviolet ray.
  2. Urination . I le gasologa o le aso, 170-175 lita o le urine muamua e faia i totonu o le tino o le tagata, lea, pe a maea le filiga ma le toe faʻafefeina, ua faʻateleina i foliga o le elemene lona lua ma se voluma e oo atu i le 1.9 lita. O le mea lea e fesoasoani e faʻamamaina ai le toto o le tele o le vai, masima, mea faʻasaina pei o le amonia, uria. Ae afai e soli lenei faiga, ona mafai ai lea ona faʻaʻonaina e le faʻaleagaina o metabolites.
  3. Faʻaaofauina le tumau o faʻamatalaga o le siosiomaga i totonu . O loʻo i ai se tulafono faatonutonu o toto ma toto i totonu o le tino. O le tino laititi e puipuia ai le faaputuputuina o le tele o vai i totonu o le tino, ma faapaleni ai foi le maualuga o suauu ma vailaʻau.
  4. Faʻasologa o mea . Auai i le faia o le erythropoietin, renin, prostaglandin. O le Erythropoietin o le tupuaga o sela o le toto e mafua mai i le gaʻo susu. O se taunuuga o le gaioiga a le renin, o le maualuga o le felafolafoaʻi toto ua faʻatulafonoina. Ma o le prostaglandin e pulea le toto toto.
  5. Puleaina o le toto . E tupu lenei mea e le gata ona o le gaosia o le hormone, ae ona o le aveesea o le tele o le vai.
  6. Puipuiga . O mea leaga pei o le ava malosi, ammonia, ma metabolites ua faʻaleagaina mai le tino.
  7. Faʻaleleia o galuegaplasma toto pH . O lenei faagasologa e faʻaalia i le aveesea o malosi malosi ma le fetuunaiga o le numera o le hydrogen.Afai e te vavae ese mai le tulaga e tutusa ma le 7.44 iunite, e mafai ona tupu mai siama pipisi.

O le a le taua o le gaioio galue i totonu o le tino?

I le faʻagasologa o le gaioiga o le tino, o le tino ua afaina i le oona, lea e mafua ai le siama. O lenei tulaga e tupu i se faaputuga tele o mea oona, faatasi ai ma le solia o le paleni-masima. O loʻo faʻaalia e le edema o pito i luga ma pito i lalo.

O aʻafiaga tau soifua maloloina e mafai ona aumaia urolithiasis na faia i le taimi o se maualuga maualuga o le masima. Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona e pulea le soifua maloloina o totoga ma faʻaaoga ituaiga o faʻataʻitaʻiga faʻaletausaga e pei o le faʻasolosolo o le urine ma le suʻega toto. E fautuaina le suʻeina faʻamalosi o ultrasound tasi i le 1.5 tausaga.

Faʻatoʻa Puipuia o Maʻi

Muamua, o le faʻaaogaina o fualaau faasaina ma fualaau oona e tatau ona faʻaaogaina, e tatau ona totogi i le gaioiga masani. Ina ia faʻaleleia le gaioiga o gaioiga o okeni, e tatau ona faʻaaoga le itiiti ifo i le 1.8 lita o le vai i le aso.

O fualaau oona e fesoasoani e faʻamamaina le tino o metabolites leaga e aoga foi. Ina ia aloese mai le faʻamalolo, e fautuaina e faʻaitiitia le aofaʻi o le ava malosi, carbonate ma le kofe ma inu faʻamapulaʻa le tele o masima i le meaʻai.

O gaioiga e le mafai ona sili atu ona maualuga: o ni tino taua ma e aofia ai i le tele o olaga taua o le tagata.

Tolu galuega autu o fatuga

  1. Totoina toto. I totonu o le tino o le tagata, o fatugaʻo e gaoioi e pei o se toto toto, ma aveese ai foi le tele o le vai, uro, toxins, creatinine. Mo le aso atoa, e tusa ma le 1.5 lita o le toto e pasi atu i fatugaʻo ma o ese mai le 0.5 lita. e oo i le 2 lita urine.
  2. Faʻaauau le paleni o paleni-masima. O fatuga e faʻatonutonu ai mea o loʻo iai i minerale ma masima i totonu o le toto. I le tulaga o le sili atu, o fesoasoaniga e fesoasoani e aveesea ai i latou mai le tino.
  3. O le gaosia o meaola. O hormoni nei o loʻo i totonu o fatugaʻo:
    • Erythropoietin o le hormone lea e faʻaolaina ai le taumafa o le vitamini B12, uʻamea ma le 'apamemea e le gaʻo ponaivi. O le faateleina o lenei vailaau i le toto e faateleina ai le toto toto ma faaleleia ai le viscosity o le toto,
    • O le Thrombopoietin o se porotini na faia e le ate ma fatugaʻo, e faʻaolaina ai le aofaiga o platelets e maua mai i le gaʻo o le ponaivi,
    • Calcitriol o se faiga o vailaʻau D. O loʻo galue e avea ma pulefaʻatonu o le potassium ma le phosphate metabolism. O le le lava o le gaosiga o le calcetriol i le tino o le tamaititi e mafai ona mafua ai sisi.

E le gata i lea, o le amino acids ma le vitamin D3 faigofie ona maua mai le vitamini D o loʻo faʻapipiʻiina i fatugaʻo. O lenei ituaiga o vailaau oona e manaʻomia mo le faʻamaʻi atoa ma le faʻaaogaina o le calcium mai le gastrointestinal tract.

Totoina o le Suauu

I totonu o le masina, e mafai ona gafatia e gaʻo le taui mo aso taʻitasi mo le sodium. O lenei mea e taua pe ae manaʻo e faʻaitiitia le aofaiga o le masima. O le mea lea, pe a fautuaina tagata gasegase e leai se masima, e le afaina ai lo latou soifua maloloina i soo se auala (ae e tatau ona e tausisi i se ituaiga taumafa mo le silia ma le 40 aso ma i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi).

O lenei ua e iloa mea e faia e fatuga. E lelei le iloa o latou foliga. E leai se sili atu i le 200 g o fatugao. O fatugaʻo e laʻitiiti i le tetele: 10-12 cm le uumi, 5-6 cm le lautele, ma le 4 cm i le mafiafia, tutusa i foliga i pi. O fatugaʻo o loʻo i ai i le itu taumatau ma le itu tauagavale o le vaʻa, ma e laʻititi ifo i lalo le isi.

O le natura ua tauia tagata i fatuga malolosi malolosi e tusa lava pe latou te galulue i le 20%, o le a fesoasoani lea e faatumauina ai galuega taua a le tino. O lo tatou lelei, toto, ma le tulaga o le gaʻo ponaivi ma le tino atoa e faʻalagolago i fatugaʻo. O nei laʻau laiti, ae sili ona taua e tatau ona puipuia ma teuina i le umi e mafai ai.

Fatuga - o se paipa paipa. O galuega i totonu o le tino e faʻateleina. I totonu o le fausaga, e iloga le faʻaogaina o le tino ma le mafaufau.I le pito i luga o pou taitasi fatuga O loʻo i ai le tamai endocrine gland - o le gland gland. Tino fatu e aofia ai sela e taʻua o nephrons, o la latou fuainumera e tele - miliona. I totonu o nei siama, o le faʻaaogaina o le urine e tupu. I le taimi muamua, o le plasma ma le vai e faʻapipiʻiina i le glomeruli. Ona, o se taunuuga o le toe suia o le reabsorption, o le absorption o mea aoga aoga e tulai mai, ma o se taunuuga o togafitiga, o mea e le manaomia ma oloa e ulufale atu i le urine ma ua aveesea mai le tino.

O le tele o le urine ua fausia ma lona isi excretion (diuresis) e faalagolago i le gaioiga o hormones o pule ia o lenei faagasologa. Aldosterone e aafia ai le taofiga sodium i le tino, ma, mulimuli ane, vai. Adrenaline (o le mamafa o le hormone) e faʻaitiitia ai le fausiaina o le urine. Vasopressin, lea o loʻo faia i le hypothalamus, e faʻafoeina ai le faʻaaogaina o gaioiga i fatugaʻo. Faʻasalaga o le gaioiga o lenei faiai, o le tele o le urine e faʻateleina ai. I le faaopoopo atu i le tulafono faatonutonu o le hormonal, gaoioiga fatuga fesootaʻi ma le nerve vagoa.

Le matafaioi o fatugaʻo i le tino o le tagata:

fiafia. O le faʻavaeina ma le excretion of urine, ma o ia mea e le talafeagai mo le tino (faʻaleagaina o oloa, toxins, ma isi),

homeostatic, i.e. e taulai i le faatumauina o le tumau o le tino,

gasegase, ioe. auai malosi i le tele o metabolic processes i le tino,

endocrine, o lona uiga. o le gaosiga o mea eseese: calcitrol, o lona tiute o le faatonutonuina o le metabolism metabolism, renin - e nafa ma le maualuga o le felafoaʻi toto, prostoglandins, lea e faalagolago ai le toto toto, erythropoietin - e mafua ai le homeopoiesis, o lona uiga. Hematopoiesis i le gaʻo susu ivi.

Mo galuega fatuga i le tulaga masani, e manaʻomia le tele o le suavai. Ava malosi, mea inu suamalie, kofe e afaina ai galuega fatuga . O le maualuga o le maualuga, o le meaʻai, o le iai o faʻamaʻi eseese e le o folafolaina foi mo fatuga leai se mea lelei. E mafai ona faʻapipiʻi le faʻaoga faʻamaʻi fatu afaina i le natura. O le vailaau oona, faʻafitauli o le tino e fesoasoani i le faʻatulagaina o fatuga maʻa. Toto fatu ogaoga. O le faʻalavelave faʻalavelave fomaʻi faʻapitoa Anuria o le taimi e muta ai le gaosiga o le urine ma o le tino e afaina i ona lava mea leaga.

I togafitiga fomaʻi faʻapitoa meaai e taua tele, o le laasaga Numera 7 ua tofia, o le faavae lea o le tapulaa ole aofaiga ole masima.

Faʻatoʻa fatu

  • paipa felanulanuaʻi, o le foliga o le foliga tino,
  • i le tulaga o le faaletonu o fatugaʻo, e manaʻomia le faʻamamaina o le toto faʻamalosi e faʻaaoga ai le masini o le toto, pe o le a tumau pea toxins uma i le tino, pe a mavae sina taimi o le a maliu le tagata maʻi,
  • totoga o loʻo i totonu o le lumbar, o le agavale e laʻititi maualuga: o le ate o loʻo i luga o le taumatau,
  • fua - 10-12 cm, o le okeni saʻo e laʻititi laitiiti,
  • o loʻo i ai se atigi puipuiga i fafo, o se tino ua faatulagaina i totonu mo le faaputuputuina ma le aveesea o le vai,
  • o le mafiafia o le parenchyma ua noatia i le atigi ma le mea e sosoo ai e 15-25 mm,
  • o le iunite autu autu o le nephron, o le aofaiga o se tino ola maloloina e 1-1.3 miliona. O le urine e faia i totonu o le nephron. E tolu ituaiga o nephrons e iloga e faʻalagolago i galuega ma faʻatulagaga,
  • o le tino o le tino e iai lona foliga tutusa, o mea ese mai fafo (oneone, maa, tino) e masani lava ona toesea,
  • o le tui tele e tuʻuina atu ai le toto i le fatugaʻo, i totonu o le okeni, o le vaa i lala, o loʻo faʻatumu uma le glomerulus i le toto. O le taofiofia faifaipea o loʻo tausisia se fua faatatau lelei o faʻataunuʻu: o le feʻilafi faalua e vavalalata e pei o le aumaia,
  • fesuiaiga i le toto maualuga i le va o le 100 i le 150 mm RT. Art. e le afaina ai le toto i totonu o le fatu fatu. Faʻasagaga ogaoga, faʻaleagaina o gaioiga, faʻaitiitia o le toto, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le tafe toto,
  • afaina lapopoʻa tele e fausia ai le pelivali, e fesoʻotaʻi atu i le vailaʻau i le vevela.

Fausiaina o Urine

O le faagasologa e tolu vaega. O le solia o le galuega o le filtration, o le faaleagaina o le glomeruli ma tubules e faalavelaveina ai le faagasologa, faʻaosofia ai le suavai, e oʻo atu ai i le faaputuputu o toxins.

  • filiga e ala i tolu laulau o se faamama faʻamamaluina,
  • faʻanatinati muamua i le aoina o pusa ma tubules,
  • masini faasela - o le felauaiga o mea e le tatau ai mai le toto i le urine.

O le maualuga ma le maualuga o le urine ua faʻatuina i le taimi o le aso e faʻatonutonu e hormones:

  • adrenaline - faʻaitiitia le faʻavaeina o le urine,
  • aldosterone faalilolilo le paʻu o le tino. O le tele o le hormone e tupu ai le fatu, le edema, tele - faamalolo, faʻaitiitia le toto toto,
  • estradiol e faʻamaonia ai le konisini-phosphorus metabolism,
  • vasopressin e nafa ma le faʻamamaina o le vai e fatugaʻo. O le hormone e maua ai le hypothalamus. Faatasi ai ma le toilalo o lenei matagaluega, o le maualuga o le urine e maualuga lona maualuga - e oʻo i le lima lita,
  • o le parathyroid hormone e nafa ma le aveeseina o salu eseese mai le tino.

Manatua! O le gaioiga o gaʻo ua faʻatulafonoina e le gata i mea e gaosia e le oona, o le thyroid gland, hypothalamus, ae o le fiva alofa, o le nerve vagone.

Matafaioi o totoga paipa

O le galuega autu a fatuga o le totoina lea e totoga o toto uma e ala i ata laiti, faamama le vai o le siama, toxins, toxins, oona, ma isi mea afaina. O le gaosiga o le gaʻo o fatugaʻo e ofoofogia - e oo atu i le lua selau lita o le urini i le aso! Faafetai i fatugaʻo, o le tino e maua i taimi uma le toto "mama". O otaota leaga, o oloa leaga e faʻateleina i le urine e ala i le urethra (urethra) i se auala masani.

O a galuega o fatugaʻo:

  • fiafia gaioiga galue. Faʻamamaina o Uro, mea leaga, mea inu, creatinine, amonia, amino acids, glucose, salts mai le tino. O le faʻasalaina o le faʻamalosia o galuega e taʻitaʻi atu ai i le inu, le lelei le soifua maloloina,
  • puipuia. O mea taua taua e faamama, faʻamaʻatia mea matautia o loʻo aʻafia i le tino: nicotine, ava malosi, vaega o vailaʻau,
  • gasegase. Auai i le carbohydrate, lipid, faʻamalosi toto,
  • homeostatic. Faatonutonu le tuufaatasiga oona o le mea o le intercellular ma le toto, ia faatumauina le tele o le vai i totonu o le tino,
  • endocrine gaioiga galue. O tagata sa Nifaē e aʻafia i le tuʻufaʻatasiga o hormones ma vailaau taua: prostaglandins (faʻafoʻi le toto), calcitrol (faʻafoe le masini gasegase), erythropoietin (faʻaosofia le totoina o le toto), renin (lagolago i le toto sili ona lelei).

E faigata ona faʻamaualuga le taua o fatugaʻo. O le toʻatele o tagata e le mafaufau e uiga i le taua o le galuega o okeni e pei o le pi, seʻi oʻo ina tupu aʻe se maʻi mumusu ma leai ni faʻamaʻi. Faʻaleagaina o le tino fatu, o faafitauli i le gaosiga ma le excretion o le urine e afaina tele ai vaega eseese o le tino.

Faailoga o le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi

O le amataga o taimi e toetoe lava a leai se mea. E masani ona le gauai atu tagata i le le toʻa i le lumbar, latou te talitonu o le tua e afaina ai le toilalo. Faʻatasi ma tiga matuia, faʻamautinoaina faʻafuaseʻi o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi ma le le lelei o faʻataʻitaʻiga, o maʻi e asiasi atu i se urologist.

Ae paga lea, e tusa ai ma taunuuga o le auiliiliga o le mimi ma le toto, leitio, o le fomaʻi e masani lava ona faaalia ai se ituaiga o togafitiga masani. Faʻamatalaga masani, o le nephrosis e umi ona tau togafitiga.

Alu i le tuatusi ma maua faʻamatalaga pe faʻapefea ona e sauniuni mo le faʻataʻitaʻiga o le urography ma le auala e alu ai le faʻasologa.

E taua le iloa o faailoga autu o faʻafitauli tau fatuga:

  • i taeao, o le fula e mafai ona iloa i lalo o mata ma vae, lea e mou atu vave pe a foliga i ni nai itula,
  • e masani ona tulai mai le toto toto. O le faʻasalaga o faʻataʻitaʻiga o se faailoga lea e le gata o le maualuga o le toto, ae o le nephritis, atherosclerosis, diabetes,
  • faafitauli i le urination: sili atu pe itiiti foi le urine e faʻamalolo nai lo le mea masani, e ui lava o le inu ava e tutusa lava,
  • popolega i le lumbar. Afai, o le faʻalogoina e faʻalogo mai i le tasi poʻo le isi itu, o nisi taimi, i itu uma e lua o le vaʻai, ae le o le totonugalemu (i luga o le laina i luga)
  • o le paolo po o le manino o le urine suiga
  • "Lumbago" e faʻalogo i nisi taimi i le vanu o lumbar, tele taimi, i le tasi itu. O lenei uiga o loʻo faʻaalia ai se gaioiga faʻaogaina o le faʻaogaina o le maʻa poʻo le faʻaogaina o maa i luga o le fale,
  • le talafeagai le vaivaiga, faʻalavelave, moe, tuʻufaʻatasia ma sina le toʻa i le pito i lalo ma le maualuga o le toto maualuga e tatau ona faʻaosofia ai le manatu o le asiasi atu i se urologist. Faʻatasi ai ma faʻamaʻi pipisi, o toxins e faʻaputu i totonu o le tino, o le mea lea o le faʻaitiitia o tulaga lautele.

Taua! Afai e maua se tasi pe sili atu faʻamaoniga, e taua le asiasi vave atu i le nephrologist poʻo le urologist, ave se urine, toto, ma le fatuga ultrasound scan. E masani lava, o le leaga o faailoga e toetoe lava a toesea, ae o le urine acidity e sili atu pe maualuga atu nai lo masani, toto mumu mumu, palatini e aliali mai i le urine, toto maualuga le toto toto, ma isi faailoga ua faateteleina.

O a mea e leaga mo fatugaʻo?

Totoga o okeni taua e atiae i lalo ole aafiaga ole tulaga le lelei:

  • le maalili, susu,
  • ava malosi
  • vevela: o fatugaʻo e galulue ma le faʻatupulaia o le avega, faʻamalosi lelei le faʻalauteleina o le tele o le vai faʻaaogaina,
  • ata, matagi malulu,
  • le lava o le afi, faʻaosofia le faʻamaʻiina o le toto ma le urine,
  • tumutumu oona: o le sili ona lelei o le urination e 5-6 taimi i le aso. Faatasi ai ma le malosi o le urine, o meaola leaga e matua faateleina,
  • o le mamafa o le paʻu o le mamafa e masani ona faaosofia ai le soloia o le fatuga ona o le faaitiitia o le maualuga o le meaola puipuia o le gaʻo o loo siomia ai le okeni e pei o le pi,
  • faʻaaoga soo o vailaau faʻamaʻi, isi vailaʻau malosi,
  • 'ai o meaʻai suamalie pe mama, ulaula meaʻai, meaʻai vevela, meaʻai falai e aʻafia ai le tulaga o nephrons, tubules, faamamaina o le glomeruli,
  • mea inu faʻamaʻavaʻai ma lanu e le mafai ona faʻaaogaina, o mea manogi, o mea suamalie e le aoga ai fatugaʻo,
  • vai minerale i le kesi, maualuga i le masima, e faʻapipiʻi ai fatugaʻo. E taua tele le faʻamalolo o le kesi, faʻafefe vevela le vai faamalolo, pe a uma ona faʻaaogaina le vai. O le faʻamaloloina o le vai o le minerale e faʻatagaina e inu ai naʻo vasega e ave faʻamalamalamaina le natura o le faʻamaʻi ma le tuufaatasiga o masima,
  • ogaoga faʻamalositino malosi, gaioiga, siʻitia le mamafa, mamafa tele i taimi o taʻaloga,
  • gaioiga o le inflammatory i vaega eseese o le tino. O meaola faʻapitoa e maua i le toto e ulufale atu i le lapoa tubules, atonu o le afaina o totoga taua.

Faʻafefea ona faʻaitiitia le aʻafiaga o faʻamaʻi

  • le lapataiga o le maalili,
  • inu mama, suavai mama,
  • teena o le faʻaaoga soo o sua oona, fualaau suamalie, tamato,
  • e aoga tele le inu tele o le lanu lanu meamata, pulupulu o le rosehip, sosolo mai le sana, bearberry, pasili,
  • folo mago lelei, melani. O se mea tāua - e tatau ona i ai i le kulumu se aofaʻiga maualalo ole palapala,
  • O le vai inu vai inu lelei e lelei mo le tino, ae i le aofai talafeagai. O le tele o taimi e faʻaaoga ai, o le fua faatatau o aso taitasi e taʻu atu ai i le urologist mo se tagata maʻi faapitoa,
  • aua nei inu ava malosi, pia, uaina. E sili ona afaina ai le inu o le ava ava malosi ma le tele o vailaau kemini,
  • 'aua le' ai meaai paleni, faʻanoanoa le tino i mea mamafa, faʻatau mea manogi, vevela mea manogi,
  • e taua le faʻapulaʻaina o le faʻaaogaina o le masima, lea e faʻaosofia ai le faʻaleleia o le vai i le tino, edema, faʻateleina le atuatuvale i luga o le urinary tract,
  • Lelei tatau ona inu - e oo atu i le lua lita o le vai i le aso.O lenei mea e tatau ona avea ma masani mo aso uma, i se isi taimi i le gasologa o le taimi, o le a faaputuputu ai toxins, afai e te le fufuluina fatuga, e pei ona faʻamoemoeina,
  • aua e te aafia i mea faʻamaʻavale, vevela, moa, cod, beef, sorrel, meaʻai. Kofe malosi, sukalati, pia, leki - mea e aofia ai purines ma oxalates. O le masani ona faʻaaogaina nei ituaiga o meaai e mafua ai le aveesea o le masima, e taʻitaʻi atu ai i le urolithiasis ma le maʻi pipisi.

E tatau ona tāua i le tino le faʻamalosia o le gaioiga. I tagata gasegase e pagatia i le faaletonu o le tino, o le tulaga lelei o le olaga ua matua faʻaitiitia, ma ua faʻavaivaia le puipuiga. O le malamalama i le fausaga ma le faagaoioia o totoga taua e fesoasoani e malamalama ai pe aisea e tatau ai ona puipuia le gaʻo, auala e puipuia mai ai maʻi o se faʻalavelave faʻaleagaina ma lē aʻafia.

Vitio - o se lesona o le anatomy e faʻamatalaina ai galuega a le polokalama urinary, fausaga o fatuga fatuga ma le faʻasolosolo o le urine:

O le galuega sili ona lauiloa o fatugaʻo o le fausiaina o le urine ma le faʻaumatiaina o toxins eseese. E tupu lenei mea ona o le faʻamamaina o le toto aʻo faia le urine muamua ma le saturation i luga o le lio lona lua o le toto mamā ma le okesene ma isi elemene aoga.

E leai ni totoga le talafeagai i totonu o le tino, e manaʻomia uma, ma taʻitasi latou te faia ni galuega ma galulue faʻatasi ma isi. O se soliga i le tasi e taʻitaʻi atu ai i le toilalo o suiga eseese o isi totoga. O a mea e gafa i ai - ina ia mama mea uma i toxins, o le toto maualuga e masani, e tumu le toto i mea e manaʻomia. Hormones ma enzymes e taitaia le galuega atoa. O le galuega a le tino lava ia e faʻatulafonoina e:

  • parathyroid hormone,
  • estradiol
  • vasopressin,
  • adrenaline
  • aldosterone.

O le gaioiga o gaʻo e faʻatulafonoina e parathyroid hormone, estradiol, vasopressin, adrenaline ma aldosterone

I le faaopoopo atu ia i latou, o fatugaalofa ma fiva namu e aafia ai le galuega a le okeni.

Parathyroid hormone - lauroid gland parathyroid hormone. Na te faʻamalosia le excretion o siti mai le tino.

O le hormone estradiol e nafa ma le maualuga o fulukalama ma sima calcium i totonu o le toto. I nai vaega laiti, o fuamone fafine e gaosia i tane, ma le isi itu.

Vasopressin e gaosia e le faiʻai, poʻo le, e ala i lana matagaluega laitiiti - o le hypothalamus. E faʻamalosia ai le faʻaleleia o vai i totonu o fatuga. A inu se tagata i le vai ma afai e sili atu i le tino, o le gaoioiga o osmoreceptors o loʻo i totonu o le hypothalamus ua faʻaitiitia. O le tele o le suavai na aveesea e le tino, i le isi itu, ua faateleina. Afai e le lava le vai i le tino, ona amata ai lea o le susu, ma le aofaiga o hormones peptide e faʻamaonia e le faiʻai, vasopressin, faʻapupula tele. O le vai mai i totonu o le tino e taofi le faʻamalosi. I le tulaga o se manuaga o le ulu, e faateleina le siama o le urine, e oʻo atu i le 5 lita i le aso. O lona uiga ua faaleagaina le hypothalamus ma o le gaosiga o vasopressin ua taofi pe ua matua faʻaititia.

Vasopressin e faatonutonuina le faʻafefe o vai i fatuga

Adrenaline, ua taʻua o le hormone o le fefe, ua gaosia. E faʻaititia ai le urination. O lona faateleina o mea o loʻo i totonu o le toto e faʻatasi ma le edema o meaola uma, ato i lalo o mata.

O le patone cortex synthesizes le hormone aldosterone. Aʻo faʻamalosolo tele, o loʻo i ai le tuai i le tino ma le sodium. O le iʻuga, o le edema, o le fatu o le fatu, le maualuga o le toto. I le le lava o le gaosiga o le aldosterone i le tino, ua faʻaitiitia ai le toto, talu ai ua tele naua le vai ma le sodium.

O le gaioiga o gaʻo i le tino o le tagata e faalagolago i le setete o le okeni, o le masaniga masani o lau thyroid gland, faiʻai, fatu.

O loʻo manaʻomia galuega tau fatu i tagata:

  • fiafia
  • puipuia
  • endocrine
  • gasegase
  • homeostatic.

Nepron: o se iunite e faʻaaoga lelei ai totoga

I le faʻaopoopoga, o okeni ua faʻapipiʻiina ma se vaega faʻatulagaga faʻapitoa e taʻua o le nephron. Ua manatu Safron o le iunite sili ona taua o le fatugao.O totoga taʻitasi e aofia ai le sili atu ma le tasi le alofilima, ae o le numera e tusa ma le 1 miliona. O aʻafa taʻitasi e nafa ma le gaioiga o fatugaʻo i le tino o le tagata. O le alofilima e nafa ma le faagasologa o le urination. O le tele o nephrons o loʻo maua i le paʻu o le fatugaʻo.

O vaega taʻitasi faatulagaina o le nephron e fai ma sui o se tino. O lenei faiga e aofia ai le Shumlyansky-Bowman capsule, glomerulus ma tubules o loʻo fefaʻasoaaʻi. O glomerulus uma lava o se faʻaaogaina lea o le toto i le fatugaʻo. O pupuni o nei capillari o loʻo i totonu o le ogatotonu o le pulou, lea o loʻo tu i le va o ona puipui e lua. O le valavala o le kapeta e oʻo atu i totonu o le lua o tubules. O nei tubules e fausia se matasele e amata mai le mea oona i totonu o le faiʻai. I totonu o nei mea o loʻo i ai ni alofilima ma ni mea faʻapitoa. I luga o le lua tubules, o le urine o loʻo alu i totonu o ipu.

O meaola o le fatu e fausia ai pyramid ma ni aluga. O pito taʻitasi o le pyramid e muta i le papillae, ma e ulu atu i totonu o le lua o le tamai calyx. I totonu o le eria o le papillae, o faʻasalalauga uma e le fiafia.

O le vaega faʻatulagaina o le nephron fatu faʻamalosi e mautinoa ai le lelei o le faʻaogaina o totoga. Afai e le i ai le nephron, o le a le mafai e gaioiga ona faʻatino galuega ua tofiaina ia i latou.

O le physiology o fatugaʻo e aofia ai e le gata o le nephron, ae faʻapea foi isi faiga e faʻamautinoa ai le faagaoioia o totoga. O le mea lea, o le tele o laʻau e aluese mai le aorta. Faafetai ia i latou, o le toto i le fatuga na tupu. O le tulafono faatonutonu o le totoga o le totoga o le okeni o loʻo faia i le faʻaaogaina o neura e afaina mai le celiac plexus saʻo i totonu o fatugaʻo. O le gauai atu o le masini sulu e mafai foi ona mafua ona o neura.

Toe foʻi i le laulau o mea

Gaioiga galuega i totonu o le tino ma a latou masini galue

Ina ia faamaninoina le auala e galue ai fatugaʻo, e muamua ona e manaʻomia e malamalama i galuega ua tofiaina ia i latou. E aofia ai mea nei:

  • le fiafia, po o le le fiafia,
  • osemagula
  • ion regulation
  • intrasecretory, poʻo endocrine,
  • gasegase
  • hematopoietic (ave se vaega saʻo i lenei faagasologa),
  • galuega faʻatino o fatugaʻo.

I le aso latou te palu ai le toto atoa. O le numera o toe fai o lenei faagasologa e tele. E tusa ma le 1 lita o le toto ua pamu i le 1 minute. I le taimi lava e tasi, o totoga e filifilia mai le toto pamu toto uma o mea leaga, toxins, toxins, microbes ma isi mea e afaina ai le tino o le tagata. Ona oʻo atu ai lea o nei mea uma i le plasma toto. E le gata i lea, o nei mea uma e alu atu i le fale, ma mai iina i le vevela. A maeʻa lena mea, o mea leaga e tuʻuina atu ai le tino o le tagata pe a leai se vailaau.

Pe a oʻo mai toxini i totonu o le fale, e le o toe i ai se taʻavale toe foʻi i le tino. Faafetai i se valve faapitoa i totonu o okeni, o le toe faia pea o toxins i totonu o le tino ua matua soloia lava. E mafai ona faia lenei mea ona o le valve e tatalaina i le tasi itu naʻo le tasi.

O le mea lea, o le pamaina i luga o le 200 lita o le toto i le aso, o okeni o loʻo puipuia i lona mamā. Mai le tui i toxins ma microbes, e mama ai le toto. E taua tele lenei mea, talu ai e fufuluina e le toto soʻo sela o le tino o le tagata, o lea e taua ai le fufulu.

Toe foʻi i le laulau o mea

O galuega autu o okeni

O le mea lea, o le galuega autu e totoina e okeni o le fiafia. E taua foi o le le fiafia. O galuega fiafia o fatugaʻo e nafa ma le filiga ma le faasee. O nei faagasologa e tupu ma le auai o le glomerulus ma tubules. Aemaise lava, o le faagasologa o le filtration o loʻo faia i totonu o le glomerulus, ma o faiga o le pulefaʻatonu ma le toe faʻaaogaina o vailaau e manaʻomia ona aveeseina mai le tino o loʻo faʻatinoina i totonu o le komipiuta. O le tele o galuega a fatugaʻo e taua tele aua e nafa ma le fausiaina o le urine ma faʻamautinoaina lona manava masani (excretion) mai le tino.

O le galuega Endocrine o le faʻapitoa o nisi o homone.O lenei mea e masani lava ona fesootaʻi i le renin, ona o le vai o loʻo taofia i le tino o le tagata ma o le voluma o le felafolafoaʻi toto ua faʻatonutonu. O le hormone erythropoietin, lea e faaosofia ai le faia o sela mumu i le gaʻo ponaivi, e taua foi. Ma le mea mulimuli, o okeni e faʻafefiloi prostaglandins. O mea ia e faʻasaʻo ai le toto.

O le gaioiga faʻasolosolo e aofia ai le mea moni o fatuga o fatu ma vailaau e taua mo le galuega a le tino ua faʻapipiʻiina ma liliu atu i ni mea sili atu ona taua. Mo se faʻataʻitaʻiga, ua liua le vitamini D i le D3. O vitamini uma e lua e taua tele mo tagata, ae o le vitamini D3 o se vailaʻau sili ona malosi o vitamini D. I le faʻaopoopoga, ona o lenei galuega, o le tino o loʻo tumau pea le paleni lelei o faʻamalosi, o gaʻo ma lipids.

O galuega faʻatonu o le Ionoregulatory e aofia ai le faʻatonutonuina o paleni-faavae, lea e nafa ma nei totoga. Faafetai ia i latou, o le gaʻo ma vaega alkaline o le plasma o le toto o loʻo tumau pea i se faʻamau mautu lelei. E faʻamalolo uma e le tino, pe'ā tatau ai, se sili atu o le bicarbonate poʻo le hydrogen, ona o le paleni o lenei paleni.

O le gaosiga o le totoga o le faatumauina lea o le faʻaogaina o vailaʻau oona i lalo o le tele o vai vai e mafai e le tino ona gafatia.

O le gaioiga o Hematopoietic o lona uiga o le auai o totoga uma e lua i le faagasologa o le hematopoiesis ma le faamamaina o le toto mai toxins, germs, bacteria leaga ma toxins.

O le faʻatonuina o galuega a fatugaʻo e faʻaalia ai latou te faʻalautele ma faʻaitiitia le urine e ala i le faʻafefe o le vai ma mea e faʻasese ai (faʻaauau le urina). E tatau i pulega ona faia lenei mea toetoe lava a tutoatasi mai le tasi ma le isi. A faʻamalūina le urine, toe faʻaleleia le suavai, e le faʻamavaeina mea e gaosia. I se isi itu, e ala i le faʻataunuʻuina, o le a sili atu le voluma o mea ua gaosia, ua faʻamalolo, nai lo le vai. O le faʻatonuga o galuega a fatugaʻo e taua tele mo le ola o le tino o le tagata.

O le mea lea, e manino ai le taua o fatuga ma a latou matafaioi mo le tino e matua tele lava e faigata ai ona manatu maualuga i ai.

O le mafuaʻaga lea e taua tele ai sina faʻalavelave i le gaioiga o nei totoga ina ia faʻalogo totoʻa i lenei mea ma faʻatalanoa se fomaʻi. Talu ai o le tele o faagasologa i le tino e faalagolago i le galuega a nei totoga, o le toe faʻaleleia o le galuega fou e avea o se mea e sili ona taua.

E toʻatele e talitonu e na o le pau lava le galuega o fatugaʻo i le tino o le tagata e faia ma faʻaaogaina.

O le mea moni, o nei paipa tuʻufaʻatasia e faʻaalia i le taimi e tasi le tele o galuega, faatasi ai ma le faʻalauiloaina o fatugaʻo, e mafai ona tupu aʻafia ai aʻafiaga, lea i le le amanaiaina o foliga e mafai ona oʻo atu ai i le oti.

Aisea e manaomia ai i latou ma oa galuega i le tino latou te faia?

E tatau lea mea ina ia le tupu ai siama faʻamaʻi i totonu o le toto lea e lelei ai le siosiomaga ei ai le paleni o le paleni o le acid-level i luga poʻo lalo ifo o le 7.4 iunite.

O fatuga foi e fesoasoani i le faatumauina o le maualuga o le vai-masima o le toto, lea e le tausisia ai le faaletonu i le galuega o vaega taua uma o le tino.

  • Mafaufauga. Urine faapitoa le mamafa.
  • Metabolic. O le atinaʻeina o le malosi o le vitamini D - calcitriol. O lea ituaiga elemene e talafeagai mo le faʻaaogaina o le calcium i le inumaga.

    E faapefea ona latou galulue?

    Fatuga na tuʻuina atu i le toto e ala i vaa tetele talafeagai mo totoga mai itu. E le gata i lea, o vailaau, oloa oona o le vaevaeina o elemene eseese ma isi mea e tatau ona aveese mai le tino e ulufale i nei vaa.

    I totonu o nei vaʻa, lea o totonu o lala o fatugaso i totonu o nai laʻau laiti, o loʻo faʻafeiloaʻi ai le suavai i totonu o le paʻu o le tino, o le vai muamua o le urinary. E le gata i lea, o ia ituaiga faʻamalosi e mafua mai i le glomeruli na faia e nei capillaries i le pelvis.

    E le o mea uma e ulufale mai i totonu o fatugaʻo ua faʻaitiitia : o le vaega o le toto, lea, pe a uma ona pasi atu i totonu o fatugaʻo o fatugaʻo, e faʻamamāina ma faʻasao e ala atu i isi capillaries i totonu o le tino, ma mai iina i totonu o le lautele o le tino.

    O le taamilosaga o ia ituaiga vai e tupu i taimi uma, ma i se aso e gaoioi ai fatugaʻo ia i latou lava e oo atu i le 170 lita o le urine muamua , ma talu ai e le mafai ona aveesea se aofaiga tele, o se vaega o le vai na maua ai le toe faʻamautu.

    A o faagasolo lenei faagasologa, o vaega taua uma o loʻo aofia ai i totonu o loʻo faʻamamaina uma i le tele e mafai ai, lea e fesootaʻi i le toto aʻo leʻi tuʻuina fatugaʻo.

    Afai mo nisi mafuaʻaga, e tusa lava pe itiiti le solia o ia galuega - o faafitauli nei e mafai :

    • maualuga le toto maualuga
    • o le lamatiaga o le faatupuina o se siama ma isi faʻataʻitaʻiga mulimuli ane,
    • toto i totonu o le manava ma le fatu,
    • faaitiitia i le tulaga o le gaosiga o hormones o feusuaiga,
    • atinae.

    Faʻasalaga matuia o gaioiga, o le atinaʻeina o le necrosis e mafai, faʻasalalau i le mea e faʻaoga ai le tino.

    E mafai foi ona alualu i luma, lea e mafai ai ona mataʻituina faʻamaoniga patino i foliga o le vevesi o pito, gaʻo, anemia. I le taimi lava e tasi, o le aʻafiaga o le paʻu ma le fatu o le faʻaosooso o le a faʻapupulaina, ma i le tulaga sili ona leaga, e mafai ona tupu se taunuuga oti.

    E faʻapefea ona siaki pe a iai ni soliga?

    E masani ona le lelei le toe faʻaaogaina vaaia i foliga vaaia . O nei mea e fulafula ai eyelids maualalo, maʻi faʻaletoma, malaise lautele. Ae o nisi taimi e le o iai ni faʻaaliga, ma o le gaioiga o gaʻo e mafai ona siaki naʻo le taimi o le suʻega.

    O ia faʻataʻitaʻiga e aofia ai taualumaga nei:

    • . O taunuuga e mafai ona faʻaalia ai le i ai o tino, proteins, salts ma gaʻo, o le i ai o le uiga o le mumū o le masini.
    • Suʻega X-ray. Faʻatagaina oe e vaʻavaʻai i le tulaga o le fatu fatu. O le faʻatinoga e faʻatino e faʻaaoga ai se fua faʻatusatusa, lea e "faʻamamafa" le tino o le fatu i totonu o ata.
    • . Ua faia e iloilo ai le tulaga o le fausaga o le fale ma e mafai ona faia uma mo mafuaaga faafomaʻi ma i le taimi o le suʻesuʻeina o suʻesuʻega faaletausaga. E le gata i lea, o le auala e mafai ai ona e siakiina le solia o le urinary tract.
    • I le i ai o faʻamaoniga poo masalosaloga o le gaioiga o le tino, e mafai ona faatino taualumaga, komepiuta ma. O ia suʻesuʻega e faʻatagaina ma le saʻo maualuga e suʻesuʻe ai vaega patino o le okeni ma suesue i ai i ni eseesega eseese.

    Faʻafoʻisia ma faʻaleleia le faʻatinoina o le okeni

    I le tulaga o le le atoatoa o le galuega ma, afai e tatau ai, e faʻaleleia a latou galuega, e leʻo faʻaaogaina togafitiga faʻapitoa.

    I luga o le vaega a le tagata mulimuli i fautuaga faapitoa :

    I lalo o nei tuutuuga, e mafai ona aloese mai le gaioiga masani o gaʻo.

    Ae e tusa lava pe taʻitaʻia e se tagata se soifua soifua maloloina, e tatau ona faia le suʻega e se fomaʻi.

    O le amataga o nisi o patini patini o se mealilo i tagata tomai faapitoa, ma o nisi taimi o maʻi e tulai mai e aunoa ma ni tulaga muamua, ma i le tulaga alualu i luma, o le togafitiga o ia totoga e masani lava ona umi ma faafitauli, ma e masani lava e masani ona le mafai ona faʻafesoʻotaʻi faʻafitauli .

    O a mea o fatugaʻo i totonu o le tino o le tagata - vaai i le vitio:

    O gaioiga e le mafai ona sili atu ona maualuga: o ni tino taua ma e aofia ai i le tele o olaga taua o le tagata.

    O a fatugaʻo ma o fea oi ai?

    E ui lava i le mea moni o lenei okeni ei ai se tulaga faifai pea, o lona tino e aofia ai le tele o elemene elemene ua taua nephrons. E tusa ma le 1 miliona o nei elemene o loʻo i ai i le tasi fatuga. I le pito i luga oi latou taʻitasi o loʻo i ai se glomerulus malpighian, tuʻu ifo i totonu o se ipu faʻamaufaʻailogaina (Shumlyansky-Bowman capsule). E tofu le fatu ma fatu malosi ma e fafaga i le toto e ulufale ai.

    • pito i luga
    • laʻau papilla
    • pogaini
    • fatu fatu fatu
    • tamai taʻalo,
    • ipu sili fatu
    • pelvis,
    • mea faʻapitoa
    • ureter
    • pito i lalo.

    Gaioiga galue i le tino o le tagata

    • Hematopoiesis - maua ai se hormoni lea e puleaina ai le totoina o totola mumu, lea e faʻamamafa ai le tino ma le okesene.
    • Filtration - latou te faia ai le urine ma aveese mea leaga mai mea aoga (proteins, sugar and vitamins).
    • O le mamafa o le gaosiga - faapaleni le taua o sima i totonu o le tino.
    • Faatonutonuina o puipuiga - pulea le maualuga o le polotini, e taʻua o le mamafa o le tino.

    I le tulaga o le gaioiga o le tino, o faʻamaʻi pipisi e faʻapupulaina lea e oʻo atu ai i le le atoatoa. I le taimi muamua, o lenei maʻi e leai ni faʻafitauli matuia, ma e mafai ona e iloa lona i ai e ala i le pasiina o se fuamini ma le suʻeina o le toto.

    E mafai ona aofia ai le kulimi kulimi mo le maʻisuka i lau'aiga? O meatotino, lelei ma le lelei.

    Faʻaiʻuga o le maʻisuka: glaucoma - mafuaʻaga, faʻamaoniga, togafitiga togafitiga. Faitau atili i lenei tusiga.

    Le aʻafiaga o le maʻisuka i fatugaʻo: togafitiga ma puipuiga

    I le maʻisuka ituaiga 2, o le avanoa e atiaʻe ai faʻamaʻi fatu fatu e tusa ma le 5%, ma le maʻisuka ituaiga 1 - e tusa ma le 30%.

    I uluaʻi laʻasaga o le maʻisuka, o le faʻateleina o le membrane o loʻo siomia ai le glomeruli, faʻapea foʻi ma le mafiafia o isi meaola e lata ane i ai. O le faʻalauteleina o paʻu o loʻo faʻafefeteina le suia o palakalalu i totonu o nei glomeruli, lea e oʻo atu ai i le mea moni e le mafai e gaʻo ona galo le gafatia e fufulu se toto na lava. I totonu o le tino o le tagata, o loʻo i ai le glomeruli faʻaleagaina, o lea pe a faʻamaʻaʻa le tasi fatugao, faʻaauau pea le faʻamamaina toto.

    Pasili: aoga aoga mo le maʻisuka malosi. Faitau atili i lenei tusiga.

    Aotelega Aotelega

    O le maʻi suka o se faʻamaʻi tuga lea e tatau ona togafitia i le amataga o le atinaʻe. Faatasi ai ma togafitiga le talafeagai pe i le toesea, ei ai se tulaga maualuga o le atiaʻeina o mea leaga i le polokalama urinary, ma aemaise lava mafaufauga. E mafua ona o le vaapiapi o vavave o toto toto, lea e puipuia ai le felauai o le toto e ala i fatuga, ma o le mea lea o le faamamaina o le tino. E tatau ona maitauina e le o tagata uma e maua i le maʻisuka e maua mai i fatuga fatugao, ae o le lamatiaga o lo latou atinaʻe e maualuga.

    O galuega autu

    I le gasologa o le aso, o gaʻo ma le ate ma le faʻamamaina o le toto mai le vevesi, toxins, ma aveese mea leaga. E silia i le 200 lita o le toto e pamuina e ala i fatugaʻo i le aso, lea e mautinoa ai lona mamā. O mea leaga elemene e ulu atu i le plasma toto ma e auina atu i le vevela. O le a la mea e faia e gaogao? Ona o le tele o galuega e maua e fatuga, e le mafai e se tagata ona ola e aunoa ma latou. O galuega autu o fatugaʻo fai galuega nei:

    • fiafia (fiafia),
    • homeostatic
    • gasegase
    • endocrine
    • faalilolilo
    • Hematopoiesis galuega.

    Galuega fiafia - e fai ma tiute autu o fatugaʻo

    O le faʻamalosia o le aoga o le aveeseina lea o mea leaga mai le siosiomaga i totonu. I se isi faaupuga, o le gafatia lea o fatugaʻo e faasaʻo ai le eletise, faʻaleleia le metabolism masima, ma auai i le lagolagoina o le toto. O le galuega autu o le tuʻuina atu i luga o lenei galuega o fatugaʻo. E le gata i lea, latou te faatonutonuina le tele o sima, protein i le vai ma maua ai le metabolism. O le faʻasalaina o le gaioiga o gaʻo e oʻo atu ai i se taunuʻuga mataʻutia: faʻaleagaina, faʻaleagaina o homeostasis, ma e oʻo lava i le oti. I lenei tulaga, o le soliina o le fiafiaga o galuega a fatugaʻo e faʻaalia i le maualuga o toxins i le toto.

    O galuega fiafia o fatugaʻo e faia e ala i nephrons - iunite o loʻo galue i fatugaʻo. Mai se vaaiga o le physiological, o le nephron o se pito i totonu o se kapoti, faatasi ai ma vavalalata vavalalata ma se masini faaputuputu. O loʻo faʻataunuʻuina e le au sa Nifaē galuega faʻatupuina - latou te puleaina le faʻatinoga tonu o faiga faʻaleleia i totonu o tagata.

    Galuega fiafia.Laasaga o galuega

    O le fiafiaga o le gaʻo e aofia ai vaega nei:

    • faasee
    • filiga
    • faʻatautaiga.

    O le le atoatoa o le galuega e mafua ai le atinaʻeina o se tulaga oona o le fatugaʻo.

    I le taimi o faʻamalositino, o se metabolic product, o totoe o eletini eletise, ua aveesea mai le toto. O le filiga o le faagasologa lea o se mea e ulu atu i le urini. I lenei tulaga, o le vai na pasia i totonu o fatuga e pei o le plasma toto. I le faʻamamaina, o se faailo e iloga lava e faʻaalia ai le gafatia o gaioiga o le okeni. O lenei faailo ua taʻua o le fua o le filtration glomerular. O lenei tau aogā e manaʻomia e faʻamautinoa ai le fua faatatau o fuamini o le urine mo se taimi maʻoti. O le gafatia e faʻaaogaina elemene taua mai le urine i totonu o le toto ua taua o le toe fuataina. O nei elemene o le eletise, amino acids, uurea, eletise. O le fua faatatau o le taofiofia e sui ai faailoga o le tele o le vai i le soifua maloloina o meaʻai ma totoga.

    O le a le galuega faalilolilo?

    O le isi foi, matou te maitauina oa matou fatuga o le homeostatic e pulea ai le faʻaogaina o le galuega ma le metabolism. Latou te faʻamamaina le toto, mataʻituina le toto, ma faʻamaopoopoina mea ola ola. O foliga mai o nei mea e fesoʻotai tonu i le failautusi. O le faagasologa e atagia mai ai le pulelasi o mea. E le pei o le faʻanoanoa, galuega faalilolilo o fatugaʻo e aofia i le fausiaina o le elemene lona lua - o se vai e aunoa ma le kulukose, amino acids ma isi mea e aoga i le tino. Mafaufau i le faaupuga "faitioga" i auiliiliga, talu ai ona o vailaau faafomai o loo i ai le tele o faauigaga:

    • sifi o mea e mulimuli ane toe foi atu i le tino,
    • o le tuufaatasiga o vailaau e saturate le toto,
    • aveeseina o nephrons mai i le toto o elemene le talafeagai.

    Homeostatic galuega

    O le galuega ile homeostatic e faʻafoeina ai le masima-masima ma le paleni-faavae o le tino.

    O le paleni masima e mafai ona faamatalaina e pei ona taua i lalo: tausisia pea le tele o le vai i totonu o le tino o le tagata, lea o aʻafiaga o le homeostatic e aʻafia ai le tuufaatasiga o vai o intracellular ma extracellular. Faafetai i lenei faagasologa, 75% o le konatele ma chlorine ua aveesea mai le faamama moli, ae o le a saoloto le taʻavale, ma o le vai ua toe faʻaaogaina.

    O le faʻavaeina o le paleni-o le paleni o le tino e le tino, o se faʻalavelave faʻalavelave ma le fenumiai. O le faatumauina o le pH mautu i totonu o le toto e mafua mai i le "faamama" ma le poloka o polokalama. Latou te aveesea vaega eletise-faavae, lea e faʻamautuina ai a latou aofaiga masani. Pe a faʻaalia le toto o le pH indicator (o lenei mea e taʻua o le acidosis tubular), o le mumu alkaline ua faia. O le faamaʻi pipili o se lamatiaga i le soifua maloloina, ae o faiga faapitoa i le faiga o le h + secretion, ammoniogenesis ma gluconeogenesis, taofi ai le oxidation o le urine, faaitiitia le gaioiga o le enzymes ma aafia i le liua o mea o le oxygen-reacting to glucose.

    O le matafaioi o le gaioiga metabolic

    O le gaioiga o le gaʻo i totonu o le tino e mafua mai i le faʻapipiʻiina o meaola oona (renin, erythropoietin ma isi), talu ai e aʻafia ai le toto totoga, calcium metabolism, ma le foliga mai o le toto mumu. O lenei gaoioiga e fuafua ai le matafaioi o fatugaʻo i totonu o le metabolism. O le auai i le metabolism o puipuiga e faamautinoa e ala i le toe faʻamautuina o le amino acid ma lona isi faʻasalaga e le tino. O fea e sau ai amino acids? Latou te aliali mai pe a maeʻa le pipisi o vailaau oona, pei o insulin, gastrin, parathyroid hormone. I le faaopoopo atu ile faiga o le glucose catabolism, o gaʻo e mafai ona maua ai le kulukose. Gluconeogenesis e tupu i totonu o le vaega faʻaoga, ma o le glycolysis e tupu i totonu o le medulla. E aliali mai o le liua o metabolites acid i le kulukose e faʻafoeina le maualuga o le pH toto.

    Aperila 2, 2017 Vrach

    O le fatugao a le tagata o se paipa tuʻufaʻatasia lea e faʻamamaina le toto, tausia le paleni vai-alkaline, e faia se vaega i le metabolism ma le toto totoina.O galuega a fatugaʻo e eseese ma fesoʻotai vavalalata, o le mea lea, o le soliina o la latou galuega e oʻo atu ai i le gasegase i le tele o tino o tatou tino.

    O a gaioiga o loʻo faia i totonu o le tino o le tagata?

    E faalagolago tele i le galue masani o le okeni, talu ai ona o nisi o galuega ua tofia ia i latou i le natura. O nei mea uma e mafai ona tuʻuina atu faʻafetai i le fausaga o lenei tino ma ona tomai.

    Gaioiga o galuega:

    • fiafia
    • gasegase
    • tulafono faatonutonu (homeostatic),
    • faalilolilo.

    Malosiaga fiafia o gaʻo

    O le galuega autu a lenei tino o le aveese lea o le tele o le suavai ma fualaau oona. E taʻua o le le fiafia pe le fiafia. O fatugaʻo e pasia se toto tele (pe tusa ma le 1,500 lita) i totonu ia i latou lava i le aso, muamua e faamamaina pe tusa ma le 180 lita o le urine muamua, ma o se taunuuga, mai le 0.5 i le 2 lita o le lua.

    I le fatu o lenei galuega e lua laasaga: filtration ma le resbsorption. I le alu ese mai le vevela, o le urine e tatau ona i ai se tino ma se mea e tasi. E talafeagai lenei mea e aveese uma ai mea e le tatau ai ma mea leaga faʻaleagaina mai le tino, ae i le taimi lava e tasi, faamama ese ma tuʻu mea uma aoga ma talafeagai.

    Le faʻatinoga o le galuega o le fatugaʻo, o ia tomai e pei o le faamamaina ma le faʻaogaina o loʻo faʻaogaina. Faʻafetai i le faʻamamaina, o le toto ua vaevaeina i vaega ninii, ma ona o le faʻasalaga, o le maualuga o le vaʻaia o le urine ma le mea aupito sili ona lelei o meaola o loʻo i ai i totonu ua mautinoa.

    E faʻapefea ona fausia le urine

    O le toto e ulufale mai i le okeni e faʻamaʻaina, ma pasi i le tumutumu, o lona uiga, o le vaega muamua o le nephron, o le vaega autu o le fatugaʻo. Na ave e sa Nifaē lo latou tupuaga i le mea oona o le okeni, o lea o le filiga o se tasi lea o galuega o le vaega o le tino. Ma le isi, o le vai na faʻamaʻosaʻo e ulufale atu i le kapaila nephron. O le elemene muamua lenei, o le vai lea e faʻasaʻo ai vailaʻau eseese. O le urine Peraimeri e aofia ai amino acids, vitamini, salts, glucose. O le isi laasaga o le faʻamautuina, o lona uiga, toe suia le faʻaaogaina. Pepa o le Peraimeri o loʻo lafoina i le lapisi, lea e tuʻuina ai meaʻai i totonu o le toto. O mea e tatau ona aveesea mai le tino e tumau pea i le faʻavave. O lona faʻatonuga e faʻatonutonuina e le nefron loop.

    I le mimi mulimuli, o le maualuga o mea e le talafeagai i le tino e maualuga, ma e masani lava e leai ni vitamini, amino acids ma glucose.

    O le fiafiaga o fatugaʻo e taua foi o le excretion, talu mai le aveesea o oloa mulimuli mai le fesuiaiga o le nitrogen o le vaega sili lea ona taua o le faamautinoaina o le ola o le tagata. O mea e pei o purines, indican, aemaise lava le creatinine ma le urea, e afaina ai o tatou tino, o lea e tatau ai ona mautinoa lo latou vavae ese ma le manava mai le tino.

    O le a le mea e maua ai se galuega ile homeostatic

    • Faʻaauau le paleni o le suavai ma le masima.
    • Faʻafoe pH.
    • Auai i le gaosia o le kulukose.
    • Tuuina atu le ammoniogenesis.

    O le paleni-masima paleni e faalagolago i le tuufaatasiga o le vai i totonu ma fafo atu o sela. O le gaioiga o fatugaʻo e faʻatatau i le faatumauina o se aofaiga faifaipea ma le tuufaatasiga o nei vai. O "tagata auai" autu i lenei faagasologa o ions o le chlorine, sodium ma le vai. E tusa ma le lua vaetolu o nei ions o loʻo maua ai le faʻamautuina i totonu o vavalalata vavalalata o le glolenuli.

    O le taua o le fua faatatau o meaola ma le alcali i totonu o le toto, o lona uiga, o le tau o le pH, e faatonutonuina i le taimi muamua e ala i toto toto. Ae peitai, o lenei tulafono faatonutonu e tupu i se lautele lautele. O fatuga, peiseai, faʻamamaina, latou te aveesea uma elemene poʻo alkaline elemene e faʻamautinoa ai le fua masani masani.

    O le faʻamalosi, o lona uiga, o se suiga i le paleni o le acid-base i le faateleina o le eletise (o se faʻaitiitia o le pH), o se mea matautia i o tatou tino. O le faleostatic galuega o gaosiga e maua ai se faiga faapitoa e faʻafefe ai lenei mea e le manaʻomia.I tulaga o le suia o paleni ma le faateleina o le eletise i totonu o le tino, o fatugaʻo e faʻaleleia le gaosiga ma le ulu atu i le toto o ions e faʻamamaina ai le toto, toe faʻafoisia le paleni o meaola ma le konalis. O lenei paleni e taua tele mo le gaioiga masani o gaioio ma mamanu uma, ma tausia le tino i se tulaga soifua malosi malosi.

    O le auai o le tino i totonu o le gaosiga o le kulukose e maua ai le maualuga o le maualuga o le suka pe a suia le paleni i le acidity. O le enzyme lautele e sili atu lona malosi i se siosiomaga oona, lea e le mafai ona taʻua e uiga i le ate o le enzyme e aafia i le glucogenesis. O lenei galuega e sili ona taua mo acidosis i le matelaina po o le leai o ni gaʻo. O le faateleina o le eletise ona o tino o le ketone e faaosofia ai le glycogenesis i totonu o le fatu fatu. O le iʻuga, o le gaʻo-reacting substances e liliu atu i le glucose, ma o le pH e suia i le itu o le faateleina o le tali alkaline. Faatasi ai ma le alkalosis (o le autu o se tali alkaline), o le glycogenesis i totonu o fatugaʻo ua taofia, ma ua suia le tali, lea e faaitiitia ai le mamafa o le kulukose ma faateleina ai le eletise. O le mea lea, o le faapaleniina e maua uma i le tino-faavae o le toto ma i le maualuga o le kulukose.

    Amonaiogenesis o se meafaigaluega faaopoopo. E tatau ona tatau lea aua e le lava le tulafono faatonutonu o le tuufaatasiga o ion ina ia tumau ai le paleni ma le pH lelei. O Amoni e mafua mai i le amino acids i le epithelium o le tele o lapisi, ma mulimuli ane e fegalegaleai ma vailaʻau oona i le lumen o le tubules, ma o le taunuuga lea ua aveese ai ioniona ammonium. O le mea lea, o le ammoniogenesis ua mafai ai ona aveesea faʻamalosi sili.

    Galuega faalilolilo

    O fatugaʻo o se okeni lea e matua aʻafia i le galuega o le endocrin system of our body. Latou te auai i le gaosiga o vailaʻau o meaola -moni, o le mea lea o le galuega failautusi e taua foi o le endocrine.

    O a hormones o loʻo faia ma le auai o fatugaʻo:

    O nei siamoni uma ei ai se vaega faapitoa o le galuega a fatuga ma isi totoga. O le aofaʻi o hormones ua gaosia o se faailo e faʻalautele ai pe faʻaitiitia ai le gaioiga o vaega eseese o tino.

    Erythropoietin o se hormone e aafia i le hematopoiesis. O lona aofaiga e faʻasalalau ai le gaosia o lela mumu. Faatasi ai ma le faateleina o le erythropoietin, o le gaosia o lela mumu e faaosofia. O lenei faagasologa e taua tele mo le gau o le toto ma le malosi malosi faaletino. O le faateleina o le toto toto toto fesoasoani e fesoasoani i le totogiina o le toto ma le toesea o le okesene e aʻafia ai le tino.

    Calcitriol - Vitamin D3. E maua mai i le vitamini D. O lenei gaioiga e amata mai i le paʻu i lalo o le gaioiga o le radiation ultraviolet, faʻaauau i le ate ma faʻamuta i fatugaʻo. O le galuega autu o le calcitriol o le mautinoa lea o le faʻafefe o le calcium i le inumaga ma lona ulufale atu i totonu o le toto. O le mafuaʻaga lea e mafua ai ona faʻalavelaveina le gasegase o le tino ma le faʻavaivaia o le ponaivi.

    Renin o le homone lea e puleaina le toto maualuga. E gaosia i le maualalo o le toto ma galue e pei ona taua i lalo. O se faʻaopoopoga i le renin e faʻamalosia ai le fausia o se enzyme e pei o le angiotensin II. E faʻasaga ai toto toto ma faʻaalia le gaosia o le aldosterone, lea e taofiofia ai le suavai ma le masima. O se taunuuga o le faaitiitia o le toto o le toto, o le faateleina o le maualuga o le masima ma le tele o le vai, o le toto maualuga ua tulai mai. Afai o le mamafa e masani, ona leai lea o se mea e manaʻomia mo le faʻauiga o le renin, ma e le o gaosia.

    Faʻasalaga le toe galue

    Talu ai o fatugaʻo o le tino e nafa ma nisi o galuega tauave i le taimi e tasi, o le faʻaleagaina oa latou galuega e mafai ona oʻo atu ai i ni taunuuga ogaoga. Afai e leʻo feagai le tino ma le faʻamalositino o oloa gaosi, o le a faʻatupulaʻia le toto, o le a faasolosolo malie ona faʻaleleia. I lenei tulaga, o le tele o le vai i totonu o le tino e masani ona faateleina, lea e mafua ai le faateleina o le toto, eleelea. A mamafa isi galuega, o faʻataʻitaʻiga e atiaʻe e fetaui ma mea faʻalavelave na tutupu.Mo se faʻataʻitaʻiga, o se faʻafitauli i le galuega faalilolilo e mafai ona oʻo atu ai i le anemia, o le vaivai o ponaivi, ma lo latou vaivai.

    Faailoga taatele o le faʻaaogaina o le tino:

    Tala o le au faitau

    "Na mafai ona ou togafitia le KIDNEYS faatasi ai ma le fesoasoani o se fofo faigofie, lea na ou aoaoina mai se tusiga o se DOCTOR-UROLOGIST ma le 24 tausaga o le poto masani Pushkar D.Yu. "

    • faafitauli i le urination
    • maualalo le tiga
    • fulafula
    • faateleina i le toto maualuga,
    • vaivaiga lautele.

    O le mafuaaga autu o faafitauli tau fatuga o le oti o nephrons, o le vaega autu o lenei okeni. O le oti o nei fausaga e fesootaʻi ma le faaleagaina o le fatu gaʻo ona o le mumū, o le leaga o aʻafiaga o mea o le nephrotoxic, ma le vevesi. Ae ui i lea, o le tino o le tagata e iai le mafai ona toe faʻafoʻisia ni galuega le lelei.

    E faʻapefea ona toe faʻafoʻi le gaioiga? Mo lenei mea, e tatau ona maua se faʻamaʻi ma ia iloa le tulaga, galuega a le okeni, mafuaʻaga o mea na faaleagaina. O isi gaioiga e faʻalagolago i le natura o le faʻafitauli, ae ui i lea, o loʻo i ai fautuaga lautele e talafeagai mo soʻo se galuega le atoatoa o le tino:

    • soloiesea poʻo togafitiga o le mafuaʻaga o le leaga o le okeni,
    • oti
    • usitaia o le pulega o le ava,
    • togafitiga faʻapitoa
    • faatulagaina masani o le toto ma le mamafa o le tino,
    • le lapataiga o le maalili i le maalili.

    I tulaga taʻitasi, o fuataga e faʻamaonia e faʻamaonia ai le tulaga ma le gaioiga o fatuga e tusa ai ma uiga o le tagata maʻi. O le faaleagaina i fatugaʻo e masani ona tasi le itu, e fesoasoani i le tino e faʻailoa ma tausia o latou gafatia galue.

    O fea oi ai mafaufauga i tagata

    E masani lava, pe a iai se lagona tiga i soʻo se nofoaga, atonu e te vave mateina pe o fea e sau mai (mai le loto, manava poʻo le fafine). Ae e te iloa le mea o loʻo i ai fatugaʻo i totonu o tagata ma pe faʻapefea ona latou manatuaina i latou lava? Ina ia faʻamaoni, e toʻatele e mafai ona tali mai latou te iloa uma lava, ma e pei ona faaalia i le faatinoga, o loʻo i ai manatu sese tele i lenei autu. Ina ia mafai ona aveesea le masalosalo ma le le mautonu, o le a tatou faamatalaina mea uma e pei ona auiliiliina.

    Mafaufau i se tagata o tu i ou luma mai tua. E te vaʻaia le vavaelaʻau, tauau o le tauau, lapisi iloga. E mafai ona e vaʻai i le puimanava? I luga o lona laina, i itu uma o le tulimanu o se pea o fatugaʻo. E masani lava o lenei nofoaga e taua o le lumbar.

    O le okeni saʻo e masani ona maualalo ifo nai lo le tauagavale. E mafua ona o le i ai o le ate "i le vaiaai" maualuga. O ia lea na avea ma mafuaʻaga o se mea itiiti na le faia.

    I le taimi nei atonu e te iloa tonu le nofoaga, fesili i lau paaga, uo teine, tane poʻo ou matua e faʻaali po o fea o fatuga a le tagata, ma e mafai ona e tuufaatasia au lava fuainumera e uiga i le valea o le toatele o le faitau aofaʻi i luga o se mataupu taua.

    Toto fatu

    O totonu o fatugaʻo o le mea e taʻua o "vae". O vaʻa ma neura lea e taʻitaʻia ai mai isi faiga. O se mea lamolemole o le tino o le tino, lea e avea o se pusa puipuia, e puipuia ai le okeni mai fafo. I lalo o ia mea e tele lava cavities o ituaiga eseese (ipu ma pelvis), lea e fesootaʻi ma e foliga mai e pauu le tasi i le isi. Mai i le pelvis, o le mamine na faia e auina atu i totonu o le vailaau i le vevela ma le alu.

    O le galue i fatugaʻo e faia faʻafetai faʻafetai i nephrons, o le tino e taʻua o tino lapopoa. O le mea oona i totonu o le avanoa laititi e faia e latou, o vaʻa laiti ma mea fesoʻotaʻi.

    O le anatomy o se fatuga a le tagata e faigofie ma mafai ona malamalama, ae e faigata ona mafaufau pe o le a le tele o mea faigata e fai.

    O le a le matafaioi o fatugaʻo i le tino

    O le toʻatele oi tatou e iloa fatugaʻo o se totoga o le urination. E moni lenei mea, o latou o le "cell" faavae o le faiga o genitourinary system ma o le galuega sili ona fiafia i ai o le mea sili ona taua.

    E faapefea ona fausia le urine? Mai le toto. O le faʻaauau pea o le tafe o le toto i totonu o fatugaʻo e taʻitaʻia ai le mea moni ua uma ona faʻamamaina ma toe faʻamalolo atu le mama.O mea e totoe, ma o le urea, creatinine, amonia, suauu o minerale, glucose ma amino acids, faatasi ai ma le tele o le suavai e sau i foliga o le urine.

    Ae e le o mea uma. O fatugaʻo e nafa ma le faʻatonutonuina o le toto o mea toto o le toto (siakiina o mea o le extracellular fluid) ma le maualuga o le sodium, calcium, potassium ma chlorine ions.

    E le mafai ona tatou taʻua le galuega pito sili ona taua o le endocrine o fatugaʻo. E tele vailaʻau o loʻo gaosia ma faʻapipiʻiina i totonu:

    • O le hormone calcitriol, lea e nafa ma le metabolism i le tino.
    • E manaʻomia le initaneti o le renin mo le faʻatonutonuina o le maualuga o le felafolafoaʻi toto.
    • Prostoglandins, o le galuega autu o le faatonutonuina o le toto.
    • O le hormone erythropoietin e maua ai le toto i le gaʻo ponaivi.

    O fatugaʻo o loʻo faʻaauau ona aafia i le gaosiga o le tino ma faia se galuega puipui. Latou te faʻaitiitia ma aveese mea vevela mai fafo mai le tino e ulu atu i le tino i le tulaga o le ava, nicotine, fualaau faasaina ma fualaau faasaina.

    Totoga o fatuga

    I le fuafuaina o le nofoaga o fatugaʻo i totonu o se tagata, e sili ai le vaʻavaʻai i lona fausaga.

    Ina ua ia vaai i se fatugaini, o le mafaufau e vave ona susulu mai i lona ulu e foliga tutusa lava ma pi enaena. E i ai i lenei fatu pi e masani ona fesootaʻi. E tofu le tasi ma le lua kupita le umi, e lima ma le afa i le lautele, ma e oo i le fa centimita i le mafiafia. O fua faʻatatau nei ma e ono laʻititi laʻititi i tulaga taʻitasi. Manatua o le fatuga tauagavale iinei o loʻo iloga lava ia i se auala tele, faʻapea foʻi ma le mamafa. O le mamafa e eseese i le 0.12 ma le 0.2 kilokalama. O le mamao i le va oi latou mai le luga e 8 cm, mai lalo - 11 cm.

    Vaʻai mai le pito i tua i fatugaʻo

    Ona o le mea moni e faapea o fatugaʻo o loʻo i le itu o le peritoneum, o soʻo se taotoga i luga o latou mea e faia mai tua. O latou "tumutumu" o loʻo i lalo ifo o paipa o ivi, atonu o se faatulagaga foi o gaʻo i le tino o le tagata na filifilia, ae le o se mea aoga, ae mo faamoemoega puipui. Afai e te masalomia se faʻamaʻi fatuga, o le tagata maʻi e suʻeina mai le tua, pe a fai o le palpation e faia. I nisi tulaga, o le maʻi e mafai ona faʻaaliina e pei o le mumu o le paʻu ma pulu i le suʻesuʻeina o fatugaʻo.

    E i ai ni eseesega o alii ma tamaitai

    E le tele, ae o loʻo i ai pea. O loʻo i ai fatuga o tamaʻitaʻi ma alii, matou te manatu i le mea lava e tasi, ae o le mea moni o mea muamua e laʻititi o se mea moni. O lenei faʻamatalaga e faʻamaonia pe a faʻatusatusa i fausaga tutusa, ona o le tino, tausaga, atoatoa, ma isi mea moni e aʻafia ai nei fuainumera.

    Ona o le mea moni e faapea o le genitarianinary system o se tuufaatasiga o ni vaega se lua o okeni (urinary ma genital), o le isi itu e ese le eseesega o feusuaiga i le isi itu.

    Vitio auiliili i luga o le nofoaga, fausaga ma le gaioiga o fatugaʻo

    O le maʻisuka nephropathy (mai le Eleni. "Efros" - fatuga, "pathos" - faʻamaʻi) o se faʻasologa masani o le maʻisuka, lea e mafai ona atiae i le maʻisuka malosi o ituaiga muamua ma le lua. Ae ina ia malamalama atili ai i le mafuaaga, pe faapefea ma mea e tutupu i fatugaʻo ma le maʻisuka, o le a tatou talanoa atili e uiga i le tino ma le physiology o fatugaʻo.

    O le a le matafaioi o le fatugaʻo i le tino? O a galuega o loʻo ia faia?

    1. O le fiafia, po o le faasaienisi, le fiafia:

    Excretion of water, electrolytes (sodium, potassium ma isi),

    O fua faʻasolosolo (urea, uric acid),

    Fualaau faasaina, Mea oona

    2. Faʻaauau pea ona faʻaauau pea le siosiomaga (paleni o le vai, siama o le osmotic, paleni eletise, pH)

    3. Endocrine - faʻasalalauga ma le faʻamalositino o mea eseese o meaola faʻasolosolo:

    Renina - auai i le puleaina o le toto

    Erythropoietin - faʻavaeina o lela mumu

    Le malosi o le vitamin D

    4. Auai i fefaʻatauaiga:

    Carbohydrate, Protein, Fat

    Le faʻamavaeina o nisi o hormones protein

    E faʻapefea le gaʻo?

    Kuki - o se okeni ua tuʻufaʻatasia o loʻo i ai se foliga e pei o le fatu pi ma lona tino i totonu, o loʻo faʻasaga i luma o le tui.O faitotoʻa ua taʻua o gafa o loʻo i totonu o le ogatotonu o le pito i lalo o le fatugaʻo, mai le mea e alu ai le ureter. I le faaopoopo atu i le faitotoʻa o le faitotoʻa, i lenei vaega o le okeni o loo i ai se ituaiga o vaʻa eseese: arteries ma veins, lea e tuʻuina atu ai le toto mo le gaosiga ma ona alavai mulimuli ane, faʻapea foʻi vaʻalele ma fusi o fiva.

    I fafo, o se kapeta fibrous pupula e ufiufi ai le fatugaʻo. I lalo o le mea lea o le fatu gaosi, lea e aofia ai nephron - o "galue" elemene o le fatugaʻo. O lenei iunite faʻavae o loʻo faʻaalia ai le faagasologa o le faamamaina o le toto mai mea leaga ma tumau ai ona foliga masani. O fatugaʻo taʻitasi e tusa ma le miliona nephrons!

    O le nephron lava ia e aofia ai le tele o matagaluega:

    1. O le pito i luga o le paʻu o se'ie o capillaries e ufiufi ma se pulou. Mai le capillaries, o se vaega o le vai e ulu atu i le pusa, o le fausiaina o le urine muamua. E oʻo atu i le 140 lita o loʻo faia i le aso, ae o loʻo i ai foi mea e tatau ai, ma o le mea lea e toe faʻatulaga ai. O lenei vaega o loʻo faia ai le vaega faʻaoga o le fatugaʻo.

    2. O le faiga o tubules ma tubules - o loʻo i ai se suiga faʻafefe o mea e tatau ai, vai, faʻasalaga. O le mimiti lona lua ua amataina, lea e ulu atu i totonu o le uila ma le vevela. O tubules o le nephron o se vaega loloto, cerebral layer of the kidney. O loʻo tuʻuina atu i foliga o pyramid, o le pito i lalo ole pito i luga o le fatugaʻo.

    Faaiuga: o gaʻo e tele sona sao i le metabolism, o a latou mea leaga o le a mafua ai suiga i le tino atoa.

    Aisea e atiina ae ai le nephropathy o le maʻisuka, o le a lona uiga, pe i ai se mea faʻapipiʻi mo lona atinaʻe, o le a le togafitiga ma e mafai ona alofia - o le a matou taʻu atu ia te oe uma lenei mea.

    O le natura ua ofoina atu le tino o le tagata ma ni avanoa sili. O mea uma oi ai e matua aoga lava. O okeni taʻitasi e faia lana galuega taua. I lenei tulaga, o totoga uma, o polokalama e fegalegaleai ma isi. O se tasi o totoga taua o fatugaʻo ia - o se faamama masani o le tino. Latou te galulue pea, faʻamamaina le toto o ituaiga uma o toxins e afaina ai le tino.

    I totonu o la latou parani o loʻo i ai ni nefrons e faʻamamaina ai le toto. O le mea lea, toxins, masima sili atu, vailaau faʻamaʻi faʻamalolo ma vai o totoe e faaputuputu i lenei nofoaga. O nei mea uma ua auina atu i le pelvis, ona sosoo ai lea ma le vevela, ona aveese mai le tino ma le urine. O le mea lautele, o galuega a gaʻo i le tino o le tagata e eseese ma taua tele.

    Na taʻua e Eleni anamua le taua o le faatumauina o le ola maloloina o lenei tino, o lona faʻalavelave faʻalavelaveina. Latou te fai mai o loʻo soifua maloloina se tagata pe afai e maloloina ona fatugaʻo. O le au tusitala o le Eastern oriental e taua la latou taua, talu ai o fatuga ia, e tusa ai ma fomaʻi i le itu i sasae, e nafa ma le fertilization, le masani masani o le maitaga, mo le gaioiga atoatoa o le tagata, faapea foi lona malosi ma lona malosi.

    Sei o tatou iloa po o le a le galuega autu o fatugaʻo? Sei o tatou talanoa e uiga i auala e tausia ai lo latou ola maloloina mo le tele o tausaga.

    Faʻatonu galuega tau fatuga

    O galuega autu a lenei tino o le faasee ma le filtration. Vaai faalemafaufau, na o le tasi aso, o fatugaʻo e matua fufulu atoa le toto e tusa ma le 50 taimi. Ae o isi fatuga foi ei ai isi, tutusa galuega taua. Matou te lisiina puupuu i latou:

    Le gaosia o hormones. O le parenchyma ua uma ona matou taʻua e maua ai le erythropoietin. O lenei vailaʻau e matua aʻafia lava i le faʻavaeina o totola toto.

    O le okeni e liua le vitamini D mai meaʻai e fuafua, o lona tino galue. O lenei vailaau e manaʻomia mo le faʻaleleia lelei o le absorption, le faʻamalosi e le intestines o le calcium.

    O galuega autu e aofia ai foi le faamautinoaina o le tulaga talafeagai o le paleni o le acid-base i le plasma toto. E tatau ona malamalama o le siosiomaga faʻaseʻi e sili ona lelei mo le ola o siama faʻamaʻi. O fatugaʻeseʻeseʻeseʻese le acid ma tausia le pH o le 7.4.I le faia o lea mea, latou te faʻaititia le lamatiaga o le tele o faʻamaʻi matautia.

    E le gata i lea, latou te faatumauina le maualuga o le toto, pe a latou aveesea le tele o le vai mai le tino. Aʻo tele le tele o le vai, e faʻalautele ai le toto, ma faʻateleina ai le mamafa. O le enzymes e maua mai i le palanyma e faʻaaoga ai le paleni o eletise.

    Le faʻavaeina o le urine. O se faagasologa tele ma faigata. O le fatuga e tufatufaina le vai, ma tuʻu ai le aofaiga e manaʻomia e le tino. O le vaega o totoe e aveesea mai le toto faatasi ai ma mea leaga, toxins. A aunoa ma le fausiaina ma le excretion o le urine, o le a oti se tagata i le inupia.

    O le isi mea taua tele o le faatumauina lea o le paleni vai-masima. I le taimi o le faʻamamaina, o le tele o vai ma masima e aveesea mai le toto. O se paleni taua e tausia, lea e talafeagai mo le masani ai o le gaioiga atoa o le tino.

    O le mea lea e maloloina ai fatugaʻo!

    E toaitiiti i tatou e mafaufau i le setete oa tatou lava fatuga ao latou soifua maloloina. E amata ona tatou popole ia i latou pe a tulai mai ni faaletonu eseese i la latou galuega, ma o maʻi e aliali mai. Ae e tatau lava ona e faʻapolopolo ia i latou, e puipuia ai faʻamaʻi, faʻapalapala ina ia mafai ai ona tumau le soifua maloloina seia oʻo i le matua. O lea:

    O a mea leaga mo o tatou fatugaʻo?

    O fatugaʻo e "le fiafia" i faʻataʻitaʻiga, malulu, sisiva, mata malulu ma lavalava e le tusa ai ma le tau. O nei mea e masani ona avea ma mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le tino, o le tiga o le laufanua lumbar. O le vevela e afaina ai foi i latou, pe a faʻafefe le paleni vai-masima e ala i le vevela tele.

    O fatugaʻo e afaina i se vevela vevela umi. I taimi o taumafa masani
    vai, urination e tatau ona tupu i le 6 taimi ile aso. A le o lea, o le taunuuga o le faʻamaʻi o le urine e fesoasoani i le atinaʻeina o faiga faʻaletonu.

    O le faʻaleleia, tele le faʻamalositino malosi, o le tino i luga o le tino e afaina ai fatugaʻo. O nei mea uma e mafua ai ona faʻavaivaia la latou galuega masani, o le atinaʻeina o le mumū.

    Ina ia tausia lelei ou mafaufauga, taofi le faia o meaai le talafeagai. E masani ona taʻitaʻia ai i latou i le solia o metabolic processes, ma faʻaosofia foʻi le faʻaogaina o le fatugaʻo. E le gata i lea, e le tatau i se tasi ona aafia i ni meaʻai sili ona suamalie pe sili ona suamalie. O le faʻaaogaina o meaai paleni, togafitiga a le tagata lava ia ma fualaau faʻamaʻi e mafua ai le inupia o le tino, faʻateleina ai fatugaʻo.

    Nai lo le malosi o le lauti, suamalie suamalie, pia ma isi vai inu le lelei, ia avea ma tulafono e inu vai manino ae masani ai vai mamā, faigofie ona tataina lauti lanu meamata poo fualaau mamago.

    Faʻamatalaga o fualaau faʻalaʻau: laulaau bearberry, pasili, leolea, oso aʻega, sulu o le sana, e aoga tele mo le tausia o le fatugao ma le tino atoa o le tino. Taumafa fualaau suamalie, fua. O talotini, melo e sili ona aoga. Aua neʻi aveʻesea ma le vai. Tuu lou mafaufau ia tumau i le ola maloloina!

    O le faʻaosoosoina o le faagasologa i le tino e taua tele mo le homeostasis. O loʻo faʻaleleia ai le faʻamalosoloina o le tele o oloa gaosi e le mafai ona toe faʻaaogaina, vailaʻau oona ma fafo, masima sili, tuufaatasiga o meaola ma vai.

    O le mama, o mea oona ma le paʻu e auai i le faagasologa o le fiafia, ae o gaioiga e faia le galuega sili ona taua i lenei faagasologa. O lenei okeni fiafia e faalauiloa ai le excretion o mea na fausia e avea o se taunuuga pe maua foi i meaai.

    Faʻatonu galuega tau fatuga

    O gaioiga i totonu o le tino o le tagata e le tulaga ese. O lenei tino e faia galuega nei:

    • Faʻafiafiaga
    • Ion faatonutonuina
    • Endocrine
    • Osmoregulatory
    • Metabolic
    • Toto toto
    • Mafaufauga.

    Mo le 24 itula, e fufuluina e fatuga uma toto o loʻo i totonu o le tino. O lenei faagasologa e toe faaluaina le tele o taimi. Mo le 60 sekone, o pamu toto e pe tusa o le lita o le toto. Peitai e le gata i gaʻo fatuga e tasi.I le taimi lea, latou te mafaia ona filifili mai le tuufaatasiga o le toto mea uma e afaina ai le tino o le tagata, e aofia ai toxins, microbes ma isi otaota.

    A maeʻa lenei mea, ona oʻo lea i le pala o le plasma. A maeʻa lena mea, latou te o atu i totonu o fale fale, mai le mea latou te ulu atu ai i le vevela. Faatasi ai ma le faanatinati, o mea leaga uma e tuua ai le tino o le tagata.

    O le ureters ei ai se valve faʻapitoa lea e faʻaitiitia ai le afaina o toxins i totonu o le tino i le taimi lona lua. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o le valve ua mamanuina i se auala e na o le tasi le itu e tatalaina ai.

    O gaʻo i le aso e naʻo se tele o galuega. Latou te fufuluina i luga o le 1000 lita o le toto ma, e le gata i lea, maua le taimi e faʻamaʻa atoatoa ai. Ma e taua tele lenei mea, ona o le toto e oʻo atu i soʻo se tasi o le tino o le tagata ma e taua tele le mama ma e le o iai ni mea e afaina.

    Homeostatic ma galuega faʻapitoa

    O fatugaʻo lelei lelei le faʻatonutonuina o le maualuga o le toto ma le vai intercellular. O le mea lea o loʻo faʻaalia ai le latou galuega ile homeostatic. Latou te aʻafia i le faʻatonutonuina o paleni o ion. O fatugaʻo e aafia ai le tele o le vai i le va o siama e ala i le faʻatonutonuina o lona tulaga faʻaona.

    O le gaioiga o le gaʻo o le gaʻo e faʻaalia i le metabolism, e pei o le carbohydrates ma lipids. O loʻo i ai foi lo latou auai tuusao i faiga e pei o le gluconeogenesis (pe'ā matelaina se tagata) poʻo le vaevaeina o peptides ma amino acids.

    E na o fatugaʻo e fai ai le vailaʻau D i totonu o lona fausaga lelei D3. Ole vaitamini faapena i le uluai laasaga e ulufale atu i le tino e ala i le palesterol paʻu, lea e gaosia i lalo o le malosi o le susulu o le la.

    O loʻo i totonu o fatugaʻo e tupu mai le faʻalauteleina o le porotini porotini. Ma o lenei ua manaʻomia e lenei tino atoa lenei elemene e fausia ai sela fou.

    Galuega puipuia ma le endocrine

    O fatuga foi o le pito mulimuli lea i le puipuia o le tino. O la latou galuega puipuia e fesoasoani e aveesea mai le tino mea na e mafai ona faʻaleagaina (ava malosi, fualaau faasaina, e aofia ai le nicotine, vailaʻau).

    O fatugaʻo faʻapipiʻi mea nei:

    • Renin o se enzyme lea e puleaina ai le tele o le toto i totonu o le tino.
    • Calcitriol o se hormone e pulea le maualuga o le calcium.
    • Erythropoietin o le hormone lea e mafua ai le toto i totonu ole gaʻo ponaivi.
    • Prostoglandins o se mea e pulea ai le toto.

    Soifua maloloina

    Afai ei ai se mataua i le faatinoga o fatugaʻo, o le uiga o lenei mea o loʻo iai nisi ituaiga o maʻi. O lenei tulaga o le a sili ona matautia mo le tino. I nisi tulaga, o le faifai pea i le faagasologa o le urination e mafai ona mataituina, lea e mafua ai ona faʻaumatia faʻamaʻi ma faʻaumatia oloa mai le tino.

    O le toilalo o Renal e mafai ona taʻitaʻia ai le masima-masima po o le paleni--faavae.
    E tele mafuaaga mo lenei mea. O nai vaega nei:

    • Faʻailoga i le polokalama urinary.
    • O foliga vaaia o le mumu.
    • Le i ai o faʻamaʻi e aʻafia ai le tino puipuia.
    • Faʻaleagaina o le metabolic.
    • o taimi masani ia.
    • Faʻafitauli faʻapitoa.
    • O le i ai o le poloka i le urinary tract.

    Faʻaleagaina o fatu o fatugaʻo e ituaiga eseese o toxins (ava malosi, vailaau faʻasaina, vailaʻau faʻavaitaimi).

    O mataupu pito sili ona ogaoga eo mai faatasi ma vaʻavaʻai talafeagai i le urinary tract, lea e puipuia ai le urine mai le tuua o le tino i le natura. I le isi laasaga, e mafai ona matauina mea leaga o okeni.

    O le a le mea o loʻo tupu

    Afai e tusa ma le 80% o nephrons faʻanoanoa ua faʻaleagaina, ona mafai lea ona mataʻituina faailo o le gasegase fatuga. Ma e mafai ona latou le mautinoa ma eseese i le natura.

    I vaega muamua, e foliga mai le polyuria (maualuga le malamalama i suiga i meaʻai).

    I isi laasaga o le faamai, o le fesuiaiga o le calcium ma fulukalama ua faaleagaina, lea e toetoe lava a faaitiitia ai le aoga o galuega o le parathyroid glands, e oo atu ai i le faatupuina o faamaʻi e pei o le osteofibrosis ma le osteoporosis.

    Afai o le tele o nephrons e gauai i mea leaga, ona tupu ai lea o se faaletonu. Ma ona o lenei mea, ua tupu ai le dystrophy.
    O le metabolism o gaʻo ma gaʻo gaʻo e mafatia foʻi.

    Faiva i le metabolism o gaʻo e tupu, lea e oʻo atu ai i le tele o gaʻo atherogenic i totonu o le tino (ma atherosclerosis, o se taunuuga).
    O le faʻagasologa o le toto e faʻaitiitia ai lona aoga.

    O le faaletonu i le galuega a le fatu ma le vascular system e amata ona faaalia mai na o ia lava pe afai o se aofaiga tele o mea e maua mai i le gaosia o le porotini o mea matautia ua faaputuputu i totonu o le toto.

    O le faʻaogaina o le tino e faʻaaogaina ai foi i le faatoilaloina, ae o ona uiga e tupu malie. I le taimi muamua, e tuliloaina se tagata i le vaivai, vaivai mai le galuega. Ma e mafai foi ona matauina se vavao po o se coma o se taunuuga o se faaitiitia o le gaioiga o galuega.

    O le tele o taimi, ona o le faaletonu o le tino, o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e iloa ai ia lava, pe o lona uiga leaga. E mafai foi ona e matauina le edema, lea e muamua ona aliali mai i luga o foliga i tafatafa o mata, ona ave lea i le tino.

    Afai e le lelei le puipuiga ma le fiafia, e tele mea vevela e maua i totonu o le tino, lea e aʻafia ai le tino. O lenei mea e faʻaalia i le le lava o le manaʻo, o le faʻaitiitia o le faʻalavelave faʻalavelave o le faʻaogaina o meaʻai.

    Gaioiga puipui

    O fatugaʻo e mafatia mai faʻamaʻi faʻamaʻi, maualuga toto maualuga, faaopoopo pauna i le mamafa. Latou te le taliaina vailaʻau o loʻo faia i luga o se tulaga e le masani ai ma faʻamaʻi faʻamaʻi. O galuega a lenei okeni ua solia ona o se olaga le tauagafau (ona o lenei mea, faʻalavelave i le masima ma le vai na tupu), o se taunuuga, e mafai ona fausia maʻa.

    O mafaufauga e tali vave atu i le oona, faʻalavelave faʻalavelave, eseese faʻamaʻi ma faʻamaʻi e fesootaʻi ma le faʻalavelaveina o le urinary tract.

    Mo fatugaʻo e fai a latou gaioiga lelei, a le itiiti ifo i le 2 lita o le vai (poʻo vai i ituaiga eseese) e tatau ona tuʻuina atu i le tino i le aso. Mo le faatumauina o le tino o lenei tino, e mafai ona e inu i le lanu meamata, taofi lau pasili, ia 'ai fualaau aina mai vine poo laulamu. E mafai ona e inu i le vai mama i lemoni poʻo le meli ma o le a avea nei ma se vailaʻau lelei mo gaʻo.

    O meainu ua taua i luga e le faatagaina ai le fausiaina o maʻa ma vave faʻavaveina gaioiga.

    I le isi itu, o le ava malosi ma le kofe e afaina ai le gaioiga. Latou te faʻaumatia ona sela ma masini, faʻafefe le tino. Ma afai e te inuina le tele o le vai o le minerale, ona mafai lea e maʻa ona fausiaina i totonu o fatugaʻo. E mafai ona faʻaaogaina le vai moli mo se taimi uumi mo na o togafitiga faafomaʻi faʻatasi ai ma le faʻatagaga a se fomaʻi.

    E taua le faʻaeteete e uiga i meaai mama. Tele le masima i meaʻai e matautia i tagata. O le maualuga o le aofai e mafai ona ausia le 5 kalama, ao nisi tagata e mafai ona 'ai e oo i le 10 kalama.

    Aʻo e matamata i se vitio, o le a e aʻoaʻo e uiga i galuega fai fatu.

    O le gaioiga o fatugaʻo e taua tele mo le faʻatinoina lelei o mea uma. O le solia o se tasi o galuega a lenei okeni e taʻitaʻia ai suiga faʻapitoa i tagata uma.

    Nepron - o se microunit functional

    O se tasi o iunite autu autu i le fausaga o le fatugaʻo o nephrons. Latou te nafa ma le urination. O le tasi o le okeni e sili atu i le 1 miliona nephrons. O a latou numera e faifai malie le faʻaitiitia i le olaga atoa, talu ai e le mafai ona toe faʻafouina.

    O mafuaʻaga e mafai ona avea ma faʻamaʻi o le tino o le tino, faʻaleagaina faʻainisinia i totoga. Faatasi ai ma le matua, o le numera o microunits galue e faʻaitiitia foi. E tusa ma le 10% mo le 10 tausaga. Ae o sea gau e le lamatia ai le ola. O isi nefelu e totoe e faʻafetaui ma faʻaauau pea ona faatumauina le pao o fatugaʻo - e aveese ai le tele o vai ma mea gasegase mai le tino.

    O le nephron i lona tuufaatasiga e:

    • polo o capillaries. Faatasi ai ma lana fesoasoani, o le suavai ua faasaʻoloto mai le toto,
    • o se faiga o le faalauteleina o tubules ma alalaupapa e auala mai i le elemene muamua faamamaina, ua liua i le elemene lona lua ma ulu atu ai i le gataifale.

    E faʻatatau i le nofoaga i totonu o le vailaʻau faʻasolo, ua vaevaeina i latou i ituaiga nei:

    • mea faʻapitoa (o loʻo i totonu o le paʻu o le mea faʻapitoa, o mea laiti, o le toʻatele oi latou - 80% o nephrons uma),
    • juxtamedullary (o loʻo i luga o le tuaoi ma le medulla, tele, nofo 20% o le numera atoa o nephrons).

    E faʻapefea ona suʻeina se okeni poʻo se faiga e avea ma se faamama i fatugaʻo? O se fesoʻotaiga vavalalata e taʻua o le gaogao o Henle e faʻanofo ai le mimilo e ala ia te ia lava, ma taʻalo i le gaioiga o fatuga.

    O a fatugaʻo i le tino o le tagata e nafa ma? Latou te nafa ma le faʻamamaina o le toto o toxins ma toxins. I le gasologa o le aso, sili atu i le 200 lita o le toto e pasi atu i fatugaʻo. O vailaʻau leaga ma meaola ninii e faʻamaʻapeina ma ulufale i le plasma. Ma, o loʻo feaveaʻia i latou i le vailaʻau i le vevela ma o ese mai le tino.

    Ona o le maualuga o nei totoga e faʻamamaina ai, o le gaioiga galue i totonu o le tino o le tagata e faigata ona faʻatauvaʻa. A aunoa ma la latou galuega atoa, e itiiti lava se avanoa o tagata i se olaga lelei. I le toesea o nei totoga, o le a manaʻomia e le tagata gasegase le faʻamamaina o toto i taimi uma pe.

    Ina ia malamalama i mea e faia e gaʻo, e tatau ona auʻiliʻili a latou galuega i auiliiliga. O galuega a le fatu fatu, e fuafua lava i le galuega ua faia, e vaevaeina i ni ituaiga.

    Faʻafiafiaga: o le galuega autu o fatugaʻo o le faʻaumatiaina o mea leaga, toxins, microorganisms leaga, vai tele.

    • agaga
    • creatinine
    • tino o le acetone
    • uric acid
    • amine.

    O galuega fiafia e faʻatino ai galuega nei: faʻamaonia, filiga ma. Faʻasalega o le aveesea o mea mai le toto. I le taimi o le filiga, latou te ulu atu i le urine. Faʻaaogaina o le faʻaaogaina o elemene aoga i totonu o le toto.

    Pe a faʻalavelave le mafaufauga o gaʻo, e tulaʻi mai se tagata. O lenei tulaga e mafua ai le ogaoga o faʻalavelave: leai se mafaufau, paʻu, faʻalavelave i le faʻamaʻavale, maliu. Afai e le mafai ona toe faʻafoʻi le gaioiga o le fatu, toe faia le hemodialysis mo le faʻamamaina toto.

    Faʻaopoopoga: o lenei faʻatulagaga ua mamanuina e gaosia ai meaola faʻasolosolo, lea e aofia ai:

    • renin (faʻatonutonuina le toto, e aofia ai i le faʻafefe o le sodium, faʻasaʻo le toto maualuga, faʻaleleia le fia inu)
    • prostaglandins (faʻatonutonu le toto i gaʻo ma le tino atoa, faʻaosofia le excretion o le sodium ma le urine),
    • (D3) galue (o le hormone e mafua mai le vitamini D3 o loʻo faʻafoeina ai le masini eletise)
    • erythropoietin (o le hormone e pulea le gaioiga i le ponaivi o ponaivi - erythropoiesis, o lona uiga, o le gaosia o lela mumu),
    • bradykinin (ona o lenei polypeptide, ua faateleina le vaa, faapea foi le paʻu o le mamafa).

    O le galuega o le endocrine o gaʻo e fesoasoani e faʻatonutonu ai faiga masani i le tino o le tagata.

    Uunaiga i le tino

    O le autu o le faʻatonuga o gaioiga o fatugaʻo o le faia lea e fatuga o le galuega o le aoina mai o mea e alu ese ma faʻafefe i vai. Afai o le urini e taulai, o lona uiga e itiiti le suavai nai lo le vai ma le isi itu, pe a itiiti ifo masini ma sili atu vai, e faʻaitiitia le urine.

    O faʻagasologa o le faʻatupulaʻia ma le faʻasalaga e tutoatasi mai le tasi ma le isi.

    O le solia o lenei galuega e masani ona fesoʻotaʻi ma togafitiga faʻapitoa o le tele o lapisi. E le mafai ona iloa se gasegase i le gaioiga o gaʻo ona o le le atoatoa (isostenuria,). Ua faia togafitiga e togafitia ai mea taufaasese, ma o tagata gasegase e faia ni suʻega faapitoa.

    Hematopoietic: faʻafetai i le hormone erythropoietin faʻasaʻolotoina, ua maua ai e le moliomi se faailo faʻaleleia mo le gaosia o le toto mumu. Faatasi ai ma le fesoasoaniga o tino mumu, o le okesene e ulu atu i sē uma o le tino.

    O le gaosiga o le kidney endocrine e aofia ai le gaosia o hormones e tolu (renin, erythropoietin, calcitriol), lea e aʻafia ai le gaioiga o le tino atoa.

    Osmoregulatory: o le gaioiga o gaʻo i le faʻatinoga o lenei gaioiga o le tausia lea o le numera manaʻomia o sel toto (osumotically active) (sodium, ionic potassium).

    O nei vailaʻau e mafai ona faʻafoeina ai le vai i fesuiaiga e ala i le fusia o molelami vai.I lenei tulaga, e ese le faigamalo masani a le tino.

    Homeostatic gaioiga galue: o le manatu o le "homeostasis" o lona uiga o le mafai e le tino ona tutoatasi le faatumauina o le siosiomaga i totonu. Homeostatic resal function is in the production of substances that affect hemostasis. Ona o le manava o mea e gaosia i le physiologically active, vai, peptides, o mea e tutupu e tutupu i totonu o le tino o loʻo i ai se toe faʻaleleia.

    I le iloaina o mea e gafa i totonu o le tino o le tagata, e tatau i se tasi ona gauai atu i soliga i la latou galuega.

    Le mautonu o totoga o le fiafia

    E faʻapefea ona faʻafesoʻotaʻi le fausaga ma le gaioiga o le tino?

    E tele faʻamaʻi o le polokalama urinary. O se tasi o mea sili ona taatele o le toilalo, pe a le mafai e se okeni ona faatino soo se galuega masani.

    Ae e mafai e se tagata ona faʻaleleia a latou galuega, aua e taua tele le mulimuli i fautuaga a fomaʻi:

    • 'ai paleni
    • Aloese mai le maalili o le maalili
    • faia taʻaloga ma massage,
    • asiasi i se fomaʻi i le taimi e aliali mai ai faʻamaʻi o le maʻi.

    O le toe faʻaleleia o galuega toe faʻafouina o se faagasologa uumi. E iai vailaʻau eseese e fesoasoani i fatuga e galulue e ala i le toe faʻafoisia o la latou galuega. Mo se faataitaiga, fualaau faasaina: "Kanefron", "Baralgin." O loʻo faʻaogaina foi le puipuiga o le okeni faaopoopo e le Renofort nephroprotector.

    E le gata i lea, o le a fesoasoani faʻasalalau tagata ma homeopathic e toe faʻafoʻisia galuega. E tatau ona manatuaina o togafitiga uma e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi.

    O fatugaʻo o ni mea taua ia o le tino o le tagata. Faafetai ia i latou, o le faagasologa o le faamamaina o le toto ma le aveeseina o oloa gaosi mai le tino e tupu. Ina ia malamalama pe o le a le tele o la latou matafaioi, e tatau ona e suʻesuʻeina o latou fausaga ma galuega.

    Faʻafefea ona galue fatugaʻo

    O lenei tino e faʻaauau pea ona fai. O i latou e fiafia i le fausaga ma le gaioiga o fatugaʻo e tatau ona nofouta o le tafe toto i totonu ia i latou e le taofia uma taimi. O le toto e tuʻuina atu e se faga, vaeluaina i le tele o vase. Latou te aumaia i polo uma. O se taunuuga, o le urine e faia i totonu o fatugaʻo.

    E tupu lenei mea:

    • i le taimi muamua, o le plasma ma le vai o loʻo i ai i totonu o le toto ua faʻamamaina i le glomeruli,
    • o le taunuuga o le urine muamua e aoina i totonu o vaʻa faʻapitoa, pe a faʻapipiʻi e le tino mea uma e aoga mai ai,
    • ona o le faʻaaogaina o pulupulu, ua sili atu le tele o vailaʻau e faʻafeiloaʻi i le urine.

    I totonu o le 24 itula, e faʻapipiʻi pea e le tino le toto uma i totonu o le tino. Ma o lenei faagasologa e le taofia. O minute uma lava, o le tino e 1 lita o le toto.

    O le a le aoga o fatugaʻo?

    O lenei okeni e taʻalo le vaega o le faamama. O le galuega autu o loʻo faia e fatugaʻo o le urination. E taua tele o ia. O le mafuaaga lena ua saunia ai e le natura mo se tagata 2 fatuga, ma i se tulaga e le masani ai, atonu e oo lava i le 3. Afai ua le mafai e se tasi o gaʻo, ona mafai lea ona galue le tino o le tagata e tusa lava pe tasi le fatu.

    O galuega autu o fatugaʻo e aofia ai foi:

    • fiafia
    • ion regulation
    • gasegase
    • endocrine
    • toto totoga galuega,
    • osemagula
    • taulaʻi.

    E faʻapefea ona galue le filiga

    O fatugaʻo e le gata i le pamuina o le toto. E tusa ai ma lenei faagasologa, latou te aveesea microbes, toxins, toxins ma isi mea leaga mai ia mea, lea e mafua ai le lamatiaga i le masani ai o gaioiga o totoga ma tino o le tino o le tagata.

    Ona pala lea i le plasma o le toto, lea e ave ai i latou i le fale, ma mai fea - i le vevela. I le taimi o le faʻataʻitaʻiga, o mea leaga uma e aveesea mai le tino o le tagata. O le mea lea e le toe mafai ona toe foʻi mai le toxins ua faʻamalolo, o loʻo faʻapipiʻiina e le ureters se valve faapitoa lea e na o le tasi lava itu e tatala ai.

    Endocrine ma galuega puipui

    O fatugaʻo e fesoasoani i le tino e inu ai le ava, fualaau, nicotine ma aʻafiaga leaga o vailaʻau.E le gata i lea, latou te faʻapipiʻi hormones, enzymes, ma mea taua e pei o:

    • calcitriol, lea e faʻatonutonuina ai le maualuga o le konisini,
    • erythropoietin, lea e mafua ai le faʻapipiʻi o le toto i le gaʻo ponaivi.
    • renin, lea e faatonutonu ai le toto,
    • prostaglandins, lipid substances e pulea ai le toto.

    E faʻafefea ona faʻatonutonuina le gaioiga o le fatu i le tino

    O le tele ma le tuufaatasiga o le urine, lea e faʻamalosi e le tino i aso taitasi, e matua aʻafia lava i hormones:

    • adrenaline faalilolilo e le gland gland e faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o mimi,
    • estradiol e faatonutonu ai le maualuga o fulukalama ma suauu calcium i totonu o le toto,
    • aldosterone, faʻapipiʻiina e le siama faʻaleagaina, faʻatasi ai ma le tele o faʻamalositino e mafua ai le sodium ma le faatumauina o le tino i le tino, ma pe a le lava, o le tele o le urine e tatalaina, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le toto,
    • parathyroid hormone - faʻamautinoa le faʻamaʻaloina o masima mai le tino,
    • vasopressin - faʻafoe le maualuga o le afaina o le susu i fatugaʻo,

    O le aofaʻi o le vai faʻaaoga i le aso e aafia ai le gaioiga o le ogatotonu o le hypothalamus. Faatasi ai ma le tele o le vai, e faaitiitia, lea e tau atu ai i le faateleina o le voluma o le urine e aveesea e fatugaʻo. Afai e faʻamalūina le tino, ona faʻateleina lea o le gaoioiga, ma o le aofai o le vai e tuua ai le tino ua faʻaititia. O se tulaga mataʻutia e mafai ona tupu ma faʻaleagaina le mafaufau, pe a oʻo i le maualuga o le urine e mafai ona oʻo i le 4-5 lita i le aso.

    O le gaioiga o fatugaʻo e faʻatulafonoina e le gata i hormoni. O fiva nerve ma le alofa faʻapitoa o loʻo i ai se faatosinaga tele ia latou gaioiga.

    O a ni faailoga e te manaʻomia e vaʻai ai i se fomaʻi

    O faʻafitauli o fatugao o se lamatiaga ogaoga i le soifua maloloina, o lea afai e tupu, e le tatau ona e tolopo se asiasiga i le fomaʻi.

    Ma o le mea moni e ono i ai se soliga o fatuga e mafai ona taʻu mai ai le i ai o ni faʻamatalaga i le taimi e tasi mai le lisi o loʻo i lalo:

    • vaivai,
    • faʻaitiitia le faʻamaʻi (faʻamaʻi pipisi ma malulu)
    • maualuga le vevela, lea e tumau i le va o le 37-37.5 tikeri Celsius ma tulaʻi teisi i le afiafi,
    • vave ma tiga tiga,
    • suʻesuʻega o le faʻamalosi
    • polyuria (toesea o le tele o urine, lea e avea ma malamalama tele),
    • o le i ai o le toto e pipii i le mimi,
    • foliga vaaia o le edema i mata o mata, luga o vae, vae, tamatamailima,
    • o le faʻalavelave masani o tiga tiga i le pito i lalo, ua faʻateleina i le i ai i se tulaga saʻo.

    Aisea e le mafai ai ona faʻafitia le tausiga faafomai

    E toatele tagata e tolopo se asiasiga i le fomai, ma le faamoemoe o mea uma lava o le a "foia" na o ia lava. O ia faʻamoemoega e le aoga, aua e na o le faʻamaualugaina o ou faafitauli ma mafua ai le faaleagaina atoatoa o le gaioiga galue i totonu o le tino. I le taimi muamua, o le faʻamaʻi e mafai ona faʻasolosolo, ma pe a uma lena e mafai ona oʻo atu ai i le gaʻo fatugaʻo. I lenei tulaga, o le cardiovascular, neurological, musculoskeletal, endocrinological systems ma le gastrointestinal tract o le a aafia. O togafitiga ogaoga o le a manaʻomia, ma i mataupu sili atu, o le maʻi. Faatasi ai ma lenei faiga, o le toto o le tagata maʻi e suʻe i le faamama i le tele o taimi. E tasi le vaiaso, e manaomia e le maʻi le 2-3 ituaiga o taualumaga, o le mea lea e le maua e le tagata maʻi le saolotoga o le felauaiga, talu ai e tatau ona asiasi i le fomaʻi i le mea o loʻo togafitia ai o ia ile 2-3 aso. Ma faʻaauau pea seia oʻo i le iʻuga o le olaga, ia oʻo lava ina oʻo mai se vailaau faʻasolo i se isi mea i le hemodialysis.

    O ai e tatau ona aafia i le puipuiga

    E faʻapitoa le faʻaaloalo i lo latou soifua maloloina e tatau ona i ai i latou o loʻo i ai vave tagata o le aiga o loʻo i ai poʻo ua le afaina foi le aoga. O le faifai soo o faʻamau tiga ma / poʻo le toto faʻasaʻa le tatau ona avea ma popolega. Lelei e amata i le asiasi atu i se fomaʻi agavaa. E foliga mai, o le a ia ofoina atu e foaʻi atu le toto, ma faʻamalosia ai foʻi le suʻega o le ultrasound.Afai o le a oʻo iʻuga e "masalosalo," e tatau ona e faʻatalanoa se nephrologist ma / poʻo se urologist. O le mea lautele, e talitonuina e sili atu i le 40 tausaga o tagata e tatau ona faia se ultrasound o gaʻo i tausaga taʻitasi.

    O le a le aoga

    E le lava le iloa o le fausaga ma le gaioiga o fatugaʻo. O le a aoga foi le faamasani i fautuaga a tagata tomai faapitoa o le a fesoasoani e aloese mai faafitauli i gaoioiga a lenei tino.

    Ma o lena galuega fai fatuga e le faʻavaivai, e tatau ona e faʻaaogaina le itiiti ifo i le 2 lita o le vai i aso uma. O lenei aofaiga e sili ona lelei mo le masaniga masani o le tino o le tagata. E le gata i lea, faatasi ai ma lenei vai inu, o le a lava le lava o le toto, lea o le a faafaigofie ai ona gaosia e fatugaʻo.

    Faʻaaogaina mo lenei okeni o le faʻaaogaina o le sukalani poʻo le liponberry, lea e fesoasoani e aveesea le tele o le vai mai le tino ma faʻaitiitia ai le maualuga o le urine, lea e taofia ai le fausia o maʻa.

    Mo le soifua maloloina o fatugaʻo, e matua aoga lava le 'ai o le suamalie, paluka, zucchini ma melons, o loʻo i ai le lelei o le diuretic ma e tele vitamini ma minerale.

    O se olaga malosi ma taʻaloga e faʻafeiloaia, lea e puipuia ai le tupuga o le toto i le pelvis. Ae ui i lea, o mamafa e tatau ona faʻalelei, ma aʻo iai i le ea fou, e tatau ona e laei e tusa ai ma le tau ina ia aua nei faʻavaivaia totoga o le tino. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, e le fautuaina tamaitai ma tama e faʻaofuina ofu "manino" i taimi o matagi malulu.

    O fatugaʻo o le a faʻafetai pe afai e te moe i lou manava i taimi uma. Afai i lenei tulaga e te le lava le moe, ona e taumafai lea e taoto i lalo e tusa ma le 20 minute mai le 17 i le 19 itula, talu ai o le taimi lea e sili ona galue malosi ai gaʻo.

  • Tuua Lau Faamatalaga