Taumafai le cholesterol i le IHD

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

I le tino, o le cholesterol e fesoasoani i le faia o nila ma maua ai hormones. O le tele o cholesterol i totonu o le toto e mafai ona faia i totonu o fausaga, faia se mea e taʻua o le fata. Paʻu lapoa e faʻalauteleina ai ou avanoa e maua ai le fatu fatu poʻo le taʻavale. O se suʻesuʻega o le LDL cholesterol e masani ona faia e fuafua ai le lamatiaga o le faatupuina o maʻi fatu.

O le a LDL?

E lua ituaiga o lipoproteins e ave le cholesterol i le tino atoa: low density (LDL) ma le maualuga (HDL). O le aofaʻi o le cholesterol maualuga o lo latou faʻasiga ma triglycerides, o se isi ituaiga o gaʻo e faʻapupulaina i le tino. HDL o se ituaiga "lelei" e fesoasoani e aveese le tele o cholesterol mai le toto ma toe faafoi atu i le ate, lea e faʻaumatia ai ma alu ese ai.

Aisea ua taua ai "leaga"?

O le LDL ua taua o le "leaga" cholesterol, aua afai e tele naua i totonu o le toto, e mafai ona faaputuputu lemu i fua - o vaa e tafe mai le toto mai lou loto e ala i le tino, ma faaitiitia, e faateleina ai le lamatia o le fatu, fatu fatu, stroke ma faʻamaʻi fatu fatu.

O le LDL e sili atu ona gaʻo, ma e na o sina vaega ole porotini mai le ate i isi vaega o le tino.

E sili atu i le suʻesuʻega

O tagata uma e 20 tausaga ma luga atu e tatau ona tofotofoina ia le itiiti ifo ile tasi i le lima tausaga. Iloiloga mo le LDL i tane pe a mavae le 60 tausaga ma tamaitai pe a uma le 50 tausaga, i le taimi o le moaopa, e tatau ona ave a itiiti ifo ma le tasi i le tausaga.

O le auiliiliga o loʻo avea o se vaega o se suʻega o le toto o meaola - o se lipid chart o loʻo faʻaalia ai pe o loʻo e lamatia i le maʻi fatu fatu e ala i le tilotilo i mea o loʻo i totonu o le toto e ave ai le cholesterol.

Mo tagata e iai se tasi poʻo le sili atu o aʻafiaga ogaoga mo le maʻi o le fatu, e tatau ona faʻaaoga soo se tala lipid.

Lagona le saoloto e fai au fesili i se tagata suʻesuʻe tumau i luga o le 'upega tafaʻilagi i faʻamatalaga. O le a mautinoa lava le tali. Fesili atu >>

O aʻafiaga ogaoga mo LDL maualuga e aofia ai:

  • ulaula sikaleti
  • mamafa poʻo le tele o meaʻai,
  • e le o se meaʻai maloloina
  • leai se gaioiga faaletino
  • tausaga (tagata e sili atu i le 45 tausaga ma fafine 55 tausaga ma luga atu),
  • maualuga le toto maualuga
  • afaina o le fatu poʻo le maʻi ua tupu,
  • maʻisuka poʻo vailaʻau.

Mo tamaiti ma talavou, e fautuaina e ave le suʻega tasi i le 9 i le 11 tausaga ma toe i le 17 i le 21 tausaga.

O a mea e mafai ona aafia ai le iuga?

O le taumafataga mulimuli e tatau ona faia i le le itiiti ifo ma le 12 itula aʻo leʻi suʻeina. O suʻesuʻega mo le LDL cholesterol atonu e le saʻo pe afai o le aso, ao lei faia le suʻega, e 'ai e se tagata meaʻai gaʻo ma falai, ava malosi. O taunuʻuga o le suʻesuʻega e aʻafia foʻi i le malosi o le tino.

O le suʻeina o vailaʻau eseese e tatau ona tolopoina mo le tele o vaiaso aʻo leʻi tuuina atu le toto. Afai e le mafai ona faʻaaogaina le fualaau faasaina, ona tatau loa lea ona e tau atu i lau fomaʻi e uiga i vailaau uma ma tui ua ave.

Radiography, ultrasound, suʻesuʻega saʻo, poʻo le togafitiga e le tatau ona faia i le aso tutusa e pei o se suʻega o le cholesterol.

Totogi

O le suʻega o le toto, o le filifiliga lea e le o se faafitauli ogaoga, o loʻo faaalia ai le maualuga o le cholesterol i millimoles i le lita o le toto (mmol / l). Ole tele ma HDL cholesterol o loʻo i ai i le tele o mea e faʻaaogaina e se fomaʻi e vaʻai ai lou olaga pe ono lamatia ai le fatu fatu poʻo le stroke i le isi 10 tausaga.

Faʻasologa masani

O le masani o le LDL e eseese ma le matua ma e faalagolago ile itupa ole maʻi. Afai ei ai se mea e ono aʻafia ai se tagata mo maʻi fatu, e pei o le maualuga o le toto maualuga, maʻi suka, poʻo le ulaula o se tagata, o le maualuga o le LDL maualuga e sili atu ona taua.

O le mea lea, pe a mafaufau i tulaga masani, e tatau ona mafaufauina le lamatiaga poʻo le iai o le maʻi cardiovascular.

Itupa / tausagaAofai o le cholesterol masani, mol / lLDL norm, mol / lHDL norm, mol / lTriglycerides, mol / L
Tamaiti 9-11 tausaga2,26-5,21,76-3,630,96-1,910,4-1,24
Tamaiti 17-21 tausaga3,08-5,181,53-3,550,78-1,630,45-1,81
Alii

mai le 21 i le 50 tausaga3,16-7,151,71-5,230,80-1,660,5-3,7 Tagata 50 ma le matutua4,09-6,862,31-5,340,72-1,940,65-2,94 Tamaitai

mai le 21 i le 50 tausaga3,16-6,81,48-4,820,85-2,250,44-2,42 Tamaitai

50 ma le matua4,2-7,252,28-5,340,96-2,380,59-2,71 Tina fafine6,14–10,382,9-8,11,65-4,50,89-5,2

Aterogenic coefficient

O le atherogenic coefficient (KA) e atagia ai le vaeluaina o mea lelei ma gaʻo leaga. O le suʻesuʻega o le atiaʻe o le atherosclerosis e faʻalagolago i ai. I le fuafuaina o CA, o le aofai o le cholesterol ua fuafuaina mai le mea e toesea ai le HDL ma ua vaevaeina le eseesega e le HDL.

O le masani o vaalele vaalele e 2-3 vaega. O se faailo o le itiiti ifo i le 2 e le o se mea matautia, i se isi itu, o loʻo faʻaalia ai le lamatiaga o le atherosclerosis e laʻititi lava. Ae o CA e sili atu ma le 3-4 iunite o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le lamatiaga o le faʻaleleia o maʻi.

E tatau ona maitauina e sui CA i tausaga. O lona tau aupito maualalo e matauina i pepe fou, ma i luga o tausaga o loʻo faʻaauau pea ona faʻatupulaia.

Ae oʻo lava i tagata matutua, e le tatau ona sili atu i le 3.5 iunite.

Faateleina tau

O se tulaga o LDL maualuga, e taua foi o le hypercholesterolemia, o loo matauina i tagata o loo taumafaina le tele o meaai e aofia ai gaʻo ma masani ai e le mafua ai ni faailoga. I le tele o tulaga, e na o mea taua na tutupu na o mai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le fatu fatu poʻo le stroke e mafai ona afua mai i le faʻaleagaina e mafua mai i le hypercholesterolemia ma alu ese ai ma faʻamaʻi faʻatasi.

O nei mea tutupu e masani lava ona le tupu seʻia oʻo ina oʻo i le faʻatupulaʻia o mea o loʻo iʻu ai i le faʻavaeina o paʻu i le gaʻo, lea e faʻamalosi ai i latou, ma o le a leai se toto e amata ona pasia i latou. E mafai ona taʻitaʻia ai faʻafitauli matuia. Afai ei ai se faʻalavelave ogaoga i le gaʻo, e mafai ona tupu le tiga o le paʻu ona o le paʻu o le toto i le muso o le fatu.

O le suʻega o le toto ua na o le pau lea o le auala e iloa ai pe maualuga maualuga lou cholesterol toto.

Faʻaitiitia LDL

I le tele o tulaga, pe a faʻaitiitia le LDL cholesterol, o le a sili atu le sili atu nai lo le mea masani. E ui o loʻo aʻafia pea suʻesuʻega o tulaga maualalo (hypocholesterolemia) i le soifua maloloina, e popole le au suʻesuʻe pe faapefea ona aʻafia le maʻi o le mafaufau i le hypocholesterolemia. O tagata e maualalo le cholesterol e masani lava ona i ai ni faailoga o le atuatuvale ma le atuatuvale, ma ona o le cholesterol e aafia i le gaosia o hormones ma le vitamini D, e afaina ai le mafaufau o le mafaufau. O le vitamin D e taua mo le tuputupu ae o le cell. Afai e le lelei le tino o le faiʻai, e iloa e le tagata le atuatuvale po o le atuatuvale. Le fesoʻotaʻiga i lalo o le cholesterol maualalo ma le soifua maloloina o le mafaufau e leʻi malamalama atoatoa ma suʻesuʻeina.

O le isi faafitauli i le maualalo o le LDL cholesterol e fesootaʻi ma fafine maʻitaga o loʻo i ai le lamatiaga o le fananau mai o le pepe poʻo le maualalo o le pepe pepe.

I le maualalo o le cholesterol, e leai se faʻailoga o le pusa e faʻaalia ai le faʻaputuina o mea manogi i totonu ole gaʻo, e pei o le maualuga o le cholesterol, o le a ono mafua mai i se mea i lau meaʻai poʻo le tulaga faaletino. Ina ia toe aumaia i le masani, e taua le malamalama o le na o le faʻaaogaina o meaai e maua ai le cholesterol e le foia ai le faafitauli, talanoa ma lau fomaʻi e uiga i mea e tatau ona e faia i lenei mataupu.

Puipuiga

O suiga o le soifuaga o se auala taua e tumau ai le soifua maloloina.

E mafai ona fesoasoani lenei mea e puipuia ai faafitauli matuia e mafua mai i le maualuga o le cholesterol, e pei o le fatu fatu, faʻafitauli faʻapitoa lautele, o le fatu, ma le taʻavale.

Ma e taua, e tusa lava pe o loʻo e inu vailaʻau, e pulea ai le maʻi.

O le suia o lau meaai i se taumafa sili atu ona malosi o fualaau 'aina, fualaau faisua, fatuga atoa, iʻa, meaʻai susu susu e mafai ona fesoasoani ia te oe e taulimaina lou mamafa, LDL cholesterol, ma le toto. O le fausiaina o meaʻai maloloina lelei o se vaega o lou olaga i aso taitasi ma o se tasi o mea sili e mafai ona e faia e faʻaititia ai lou LDL cholesterol. O loʻo i ai ni fuainumera o le soifua maloloina lelei e mafai ona e filifilia, e pei o le DASH taumafa poʻo le Mediterranean Mediterranean.

Afai ei ai ni au fesili e uiga i meaʻai e ai, talanoa ma lau fomaʻi.

O nisi mea taumafa o meaʻai e mafai ona fesoasoani e faʻaititia le LDL cholesterol. Ae le faʻaaogaina ia mea e suitulaga i togafitiga na faʻamatala mai e lau fomaʻi. O suʻesuʻega e leʻi faʻamaonia e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le fatu fatu. Po o le a lava le faʻaaogaina o nei oloa, ia mautinoa e faʻaauau pea ona faʻaaogaina meaai, faʻamalositino ma togafitiga.

E pei o soʻo se ituaiga togafitiga fou, ia mautinoa e talanoa i lau fomaʻi. E taua tele lenei mea pe afai oe ave fuainumera.

O le tuufaatasiga o fuainumera ma nisi mea faaopoopo e mafai ona mafua ai aafiaga matautia.

Ina ia maualalo le LDL, o loʻo faʻaaogaina nei:

  • Plantain - e fesoasoani i le tootoo laʻititi e faʻaitiitia ai le cholesterol, taʻitasi, itiiti ifo i lou toto. O le aʻafiaga pito i tua o le faʻalauteleina lea o gaioiga o le manava, faatasi ai ma le faʻaleagaina o aʻafiaga.
  • Sterol poʻo stasol esters - e mafai ona faʻatapulaʻa le aofaʻi o le cholesterol e maua e le iniseti laitiiti, e faʻaoga faatasi ma se meaʻai.
  • Laʻau ufi lanu mumu - o loʻo i ai le natura masani o lovastatin. O lenei faʻaopoopoga e mafai ona puipuia lou tino mai le gaosia o le tele o cholesterol, ae mafua ai le aʻafiaga o le aʻafiaga i le tulaga o le maualuga, e aofia ai le rhabdomyolysis ma le hepatitis. Vaʻai lau fomaʻi i le taimi lava lea pe afai e iai sau faʻafitauli leaga, e pei o le ogaoga o le musika poʻo le hepatitis.
  • O loʻo i ai nisi meaʻai, pei o le vitamini E ma le beta-carotene, lea e fesoasoani e maualalo le cholesterol, ae talanoa ma lau fomaʻi ia mautinoa o loʻo saogalemu mo oe.

O faamalositino masani e taua foi. O nisi o suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai o le masani faʻamalosiolosi e tusa ma le 12 vaiaso e mafai ona faʻaleleia lou HDL cholesterol. Ole maualuga o lou maualuga ma le toto maualuga e tatau foi ona lava. Taaloga e tatau ona faia i le itiiti ifo ma le 4-5 taimi i le vaiaso pe afai o oe i lalo o le 50 tausaga ma le 2-3 taimi pe a matutua. O le mamafa o le mamafa, pe a tatau ai, o le a fesoasoani ia te oe e tumau ai le soifua maloloina.

O le ulaula ulaula e taua foi.

Talu ai ona o le maualalo o le cholesterol e leʻo se mea e sili ona popole i ai tagata, o fua e puipuia ai e seasea lava. Auala masani e siakiina ai le maualuga o le cholesterol. Ia mataala i soʻo se faʻamaʻi pipisi e aʻafia i le cholesterol. Ma le mea mulimuli, vaavaai mo uiga o le popole ma le atuatuvale, aemaise lava i latou e te lagona ai le sauā.

E tatau ona e maua le cholesterol masani i lou olaga atoa.

O se tasi o manatu sese e faapea, e mafai e tagata ona maua le tele o le puleaina o le cholesterol mo le tele o tausaga ona filifili lea e faia se gaioiga.

E oʻo mai i lena taimi, ua mafai ona faʻapipiʻi papa i luga o puipui o au fausaga. O le mea lea, e matua taua tele le tausisia o se soifua maloloina lelei mai le amataga.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Siaki le vitio fesoasoani i lenei autu.

E faʻapefea ona tofotofoina mo le cholesterol ma pe faapefea ona malamalama lelei i se suʻega toto

O se auiliiliga mo le cholesterol e aofia i totonu o se suʻega suʻesuʻe. Aisea ma pe faapefea ona foai atu le toto mo le cholesterol? E faʻapefea ona aafia le atina o le atherosclerosis i le toto cholesterol? O le a le mea e aofia ai le suʻesuʻega faʻamaonia atoatoa o le toto?

Cholesterol e taua mo o tatou tino. E faʻamautinoaina le malupuipuia o le membrane cell o vaʻa uma. O le Cholesterol e fai ai se faʻamau o le myelin o fiu namu. O hormones uma tane ma fafine e faʻapipiʻi ona o le cholesterol. O vailaʻau oona o loʻo i ai lenei mea i la latou tuufaatasiga, ma o loʻo aʻafia i latou i le faʻaogaina o le faʻaogaina. O le masani o le vailaʻau i totonu o le toto e le tatau ona sili atu nai lo le 5.5 mmol / l. O le faʻateleina o le faʻalautele lautele e taʻitaʻia ai i le atherosclerosis ma, o le iʻuga, o le fatu o le heart disease, o le stroke, o le fatu fatu. Fomaʻi fautuaina e soʻo se tasi ua oʻo i le 20 tausaga le siaki o le cholesterol.

Mo suʻesuʻega vave ma le fuaina o fale, e mafai ona e faʻaaogaina se suʻega o toto toto. O le auiliiliga o auiliiliga e faigofie ona faaaoga. Mo tagata e sili atu i le 60, e manaʻomia ona latou suʻeina suʻega o le cholesterol i tausaga uma.

Suesuega o meaola

Suesuega o meaola o meaola o se iloiloga auʻiliʻili o faailoga o vaega uma o le toto. O lona faʻaaogaina e mafai ai ona iloilo le tulaga lelei ma le faʻatusatusaga. E tusa ai ma taunuʻuga o le metotia falesuesue, e mafai ona fuafua le setete o le soifua maloloina o tagata ma le faʻaogaina o faiga uma. O le toto sampling mo le biochemistry e maua mai le vein vein. Le faʻamalamalamaina vaega taʻitasi o le toto e faʻaaoga ai totoga faapitoa. Latou te faatagaina oe e fuafua le cholesterol enzymically. Tali e tali ai le tali o se mea e ala i le faasolosolo i le faʻamaʻiina.

Cholesterol

O le faailo sili ona taua o le gaʻololo gaʻo o le cholesterol. O le masani masani mo se tagata matua e mai le 3.0 i le 6.0 mmol / L. I tagata, o lenei maualuga e sili atu nai lo tamaitai. O se auʻiliʻiliga o mea o loʻo i totonu o se vailaʻau e mafaufau i vaega LDL, HDL, ma triglyceride. O tulaga masani e maua ai uiga nei:

  1. LDL - i alii e leai lalo ifo o le 2.0, e leai se sili atu i le 4.8 mmol / l, fafine - mai le 1.9 i le 4.5 mmol / l.
  2. HDL - i alii e leai lalo ifo o le 0.7 e le maualuga atu i le 1.6 mmol / l, fafine - mai le 0.9 i le 2.3 mmol / l.

O le masani o le TG e faalagolago i le matua o le tagata ma fuaina i le mmol / l.

Malosiaga masani

E aofia ai penefiti i le felauaiga o meaola. Latou te faʻaaogaina le cholesterol suavai i siama uma o le tino. O le fua faatatau o le protein atoa e 62 - 83 g / l. O suiga i le faailoga i lalo e faʻaalia ai faʻamaʻi o le ate, pancreas, oncology. O se faʻateleina i lenei vaega e mafai ona talanoa e uiga i faʻamaʻi pipisi, oncology, rheumatism.

Aʻoina i totonu o le ate, o le urea e faʻamalosi e fatugaʻo ma le urine. Ua faia e le ate mai lemonia oona. O le tulaga masani o le urea i se tagata matua mai le 2.5 i le 7.3 mmol / L. Afai e faʻateleina le faʻasalaga, ona fuafua lea o le maualuga ole urea i le urine. A oʻo i le maualuga o le urina ma le toto i le taimi e tasi, e faʻaalia ai le fatu o le fatu, o le fatu fatu o le fatugaʻo poʻo le myocardium, o le kielonephritis. Afai e faʻaitiitia le urea i totonu o le toto ma le urine, ona mafai ai lea o togafitiga faʻaleagaina i le ate.

Metotia mo le fuaina o le cholesterol

O suʻesuʻega o meaola o le toto mo le cholesterol e iai ituaiga nei:

  • lanu lanu
  • nephelometric
  • titrometric
  • fluorimetric ma isi metotia.

Ole suʻega masani o le cholesterol e lanu. O tagata faʻapitoa e faʻapipiʻi manatu e faʻavae i lenei metotia fua.

Faʻamatalaga o le suʻesuʻeina o le biochemistry analyzer

O le suʻesuʻega o le toto o le toto o meaola e faʻaaogaina pe a talafeagai e fua le tau o le cholesterol i se taimi vave e mafai ai. O le meafaigaluega mo le mauaina o faʻamatalaga manino e mafai ai e oe ona iloa le aofaʻiga atoa ma ona vaega. Mo lenei mea, o loʻo faʻaaoga ai fasi pepa, o loʻo faʻaaogaina ai mea faʻapitoa. O le masini e faʻaalia ai le tali o le cholesterol i le mata.Faʻamatalaga faʻamalositino e mafai ona faia tutoatasi. Ina ia faia lenei mea, ave le toto mai le tamatamailima.

O le faʻamaʻiina o tamatamailima e faia i ni laupepa, ona faʻaogaina lea i le suʻega. O vaega o suʻega e aofia ai mea faʻapitoa: chromogen, peroxyidase, cholesterol esterase ma le cholesterol oxidase. I le taimi o le tali, e ulu atu le glucooxidase i se vailaʻau faʻamaʻi ma le cholesterol. O le malosi faʻaleleia ua liua i le cholesterol. O le masini e faʻaalia le maualuga o le cholesterol i mmol / l poʻo le g / l.

O le faʻaitiitia o tulaga faatauaina e mafai ai e oe ona fuafua le faateleina o le faʻaogaina o le vailaʻau. I fafine, o nei faʻataʻitaʻiga aʻo lumanaʻi le amataga o le misa, e pei o se tulafono, ei ai le tulaga masani. O taunuuga i tane e eseese i le itu o le faateleina. O lenei mea e faʻamatalaina ai le tele o faʻamaʻi pipisi o le fatu ma toto i le tane. O le masini o le faʻamatalaga auiliiliga e le o taimi uma e maua ai le saʻo atoatoa ma ei ai ni mea sese.

Zlatkis-Zach Metotia

O le siakiina o le lipoproteins o le tino e faavae i luga o le tali atu oa latou fualaʻau saoloto. Mo lenei metotia, o mea faʻapitoa e faʻaaoga: sulfuric, acetic, phosphate, ferric chloride. E faaopoopo le kulimi i le totogo, ona faaopoopo ai lea o le chloride mo le faʻamaʻiina. I le taimi o le tali, o le fofo e suia ai le lanu.

Free Cholesterol Measurement

Afai e te manaʻomia le siakiina o le maualuga o le cholesterol saoloto, o le taimi muamua e vavaeeseina mai le kuluma e faʻaaoga ai le ava malosi. O le fuaina o le vaega o le LDL ma le cholesterol free, reagents digitonin, tomato, pyridine sulfate ua ave. I le taimi o le tali, o le cholesterol o loʻo nofo i totonu o se suʻega suʻega ma o le maualuga o le LDL ua fuafuaina e lenei mea.

Aofaʻi cholesterol

E le mafai ona faʻamasinoina se faʻavasegaga o le aofai o le cholesterol i le setete o le soifua maloloina o tagata. Suesuega o suʻesuʻega i luga o se faʻamatalaga masani o le aofaiga o le aofaʻiga o mea uma o le hdl, ldl, triglycerides, VLDL. O le faʻamatalaina o le fuataga e fuafua ai la latou faʻatusatusaga. O le faateleina o faailoilo o le taua lautele e mafai ona tupu ona o se mea na mafua mai. Ma afai o se tagata ei ai le genetic predisposition i le hypercholesterolemia e faʻaaogaina ai se tele o gaʻo manu, ona faʻapupulaina ai lea o le avanoa e atiaʻe le atherosclerosis.

Laʻu vaivai lipoproteins

LDL - protein e tuufaatasia i le cholesterol. Latou te tuʻuina atu i tino uma. O le faateleina o le LDL e taʻitaʻia ai le fausia o paʻu, le atinaʻe o le atherosclerosis. O faʻamaʻi pipisi e faʻaitiitia ai le moli, o lea e faʻasaʻo ai le tafe toto i totonu o le vaa. Mo le suʻesuʻega, e faʻaaogaina ai le metotia metotia. O le toto e aveesea mai se vein e maua mai ai le biomaterial. Ina ia maua se suʻega saʻo auiliiliga, e tatau ona mataʻituina tulaga talafeagai:

  • o le suʻega e faia i luga o se manava gaogao, o le meaʻai e tatau ona 12 itula ao lei faia le suʻesuʻega,
  • Aua e te ulaula i totonu o le 1 itula ao lei faia le foai toto.

O le faʻamoemoe o le suʻesuʻega o le fuafuaina lea o le ono mafai ona maua i le atherosclerosis ma le lamatiaga o le fatu fatu fatu (fatu fatu fatu). O le suʻega e faʻamaonia i le taimi o se suʻega masani ma i le tulaga o le faateleina o le maualuga o le lautele. LDL i fafine ma alii e eseese.

Laulau 1. Faʻaitiitia le eletise Lipoproteins

Tausaga, (tausaga)

Norm ldl, mmol / l
i aliii fafine

40-492,3 – 5,32,1 – 4,9
50-592,3 – 5,32,3 – 5,7
60-692,3 – 5,62,6 – 6,1
Sili atu i le 702,3 – 5,02,5 – 5,6

O mafuaʻaga autu mo le faʻateleina o le faʻatupulaia o le LDL i le toto o:

  • meaʻai gaʻo maualuga manu,
  • leai se faamalositino
  • mamafa tele
  • leaga leaga masani masani
  • maʻi suka ma le maualuga maualuga,
  • hyperlipoproteinemia,
  • afaina i le ate,
  • tausaga matua (i fafine pe a ma le 55 tausaga).

Faateleina le taua o le LDL e mafai ona aʻafia e ala i le umi o le anapogi, ave o le corticosteroids, androgens, ma le maitaga o tamaitai.

Maualuga maualuga Lipoproteins

HDL (hdl) ei ai mea e tetee i atherogenic. O le faateleina o le lipoproteins e faaitiitia ai le lamatiaga o le atherosclerosis, o le fatu fatu o le fatu. O lipids maualuluga maualuga e maua mai i proteins ma gaʻo ma e faʻapipiʻiina i le ate. Latou te aveesea le cholesterol sili atu mai tisipenesa, ma i le ituaiga o meaʻai o le talo o le a aveesea mai le ate. Afai e faʻaitiitia le faʻatupulaia o le HDL, ona faʻaalia ai lea o se maualuga maualuga o le atherosclerosis. O le maualuga o le lipid maualuga e taofia ai lona atinaʻe.

Faʻatasi ai ma se faʻasologa o mea e maua i le hypercholesterolemia, meaai paleni ma le tele o gaʻo manu, HDL e le mafai ona aveesea uma cholesterol. O le a teu i luga o puipui o maʻa, ma fai ai ni atherosclerotic plate. Ina ia iloa le tikeri o le atherosclerosis, o loʻo suʻesuʻeina se suʻesuʻega i suʻesuʻega falesuesue. O le masani o le lipoproteins i tamaitai ma alii e eseese faailoga.

Pusa 2. Maualuga Lipoproteins

Tausaga, (tausaga)

Norma hdl, mmol / l
i aliii fafine
20 — 290,8 – 1,80,8 – 1,9
30 — 390,8 – 1,80,8 – 2,1
E sili atu i le 400,8 – 1,810,8 – 2,2

O le faʻaitiitia o le HDL e mafai ona faʻaalia ai le atinaʻe o le atherosclerosis, maʻi o le ate faʻasolosolo, ma le maʻisuka. Laititi laʻitiiti o lipids maualuga e mafai ona mafua ona o mafuaʻaga nei:

  • maualuga le mamafa o le tino
  • aveina o togafitiga, proachins, β-blockers,
  • maualuga gaʻo gaʻo
  • ulaula tapaa.

Maualalo maualuga lipids lower LDL concentration. O lenei vaega ninii o le cholesterol e aofia ai le tele o mea e maua ai polyunsaturated. Latou te puleaina le faʻatinoina o le tino. O le faʻaitiitia o le HDL o se mea le lelei.

Triglycerides ma VLDL

O le isi faʻamaoniga iloga i le auʻiliʻiliga o le aofaʻi o triglycerides. E mafua mai i le glycerol ma le gaʻo. O faʻapogai o mea faʻateleina o gaʻo, lea e sau ma meaai. O se faʻaopoopoga o faʻamaʻi o loʻo faʻaalia ai le atinaʻe o le atherosclerosis, maualuga maualuga, faʻamaʻi fatu o le fatu, faʻifaʻipatasi ma isi faʻamaʻi. O le faʻaogaina o le faailo e faʻatatau i le matua o le maʻi.

Laulau 3. Faʻamataga

Tausaga

(tausaga)

Le maualuga o triglycerides, mmol / l
i aliii fafine
40-450,62 – 3,70,51 – 2,42
50-550,65 – 3,230,6 – 2,9
60-650,65 – 3,30,62 – 2,7
Sili atu i le 700,62 – 2,90,7 – 2,7

O le maualuga o le maualuga o lipids lipids o faailoga taua o le atherogenicity. Latou te feʻaveaʻi triglycerides i fusi mai le ate ma le vavae. VLDLP faʻagaoioia le faʻavaeina o sikuea sikuea. O le VLDL masani e tatau ona i ai i le lautele mai le 0.26 i le 1.04 mmol / L. Suesuega Laboratory mo mea o le VLDL fuafuaina le ituaiga o dyslipidoproteinemia ma avea o se faailoga o le ata atoa o le lipid metabolism. O le metotia kemikali e fuafua ai le maualuga o le glycerol lea na faia i le taimi o le suavai.

O le auala elekone e sili atu lona lelei nai lo le metotia kemikali. O le faia o lenei mea, e maua mai ai faʻamaʻi mai le toto, o le glycerin faasaolotoina o le oxidized with sodium metaperiodate. Mo lenei metotia, e faʻaaogaina ai le reagents: heptane, isopropanol, acid sulfuric concentrated and other reagents, as well as a solution solution, which is part of the kit. O le aano o le metotia mo le fuafuaina o le maualuga o triglycerides o le siama o le hyperlipoproteinemia. O se faʻaopoopoga i le faʻasalaga e faʻaalia ai le lipid metabolism disorders.

CHD cholesterol ma faʻamaʻi faʻamaʻi

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

O le auai o le maʻi fatu fatu e matauina o se taunuuga o le faaumiumi o le solia o tulafono o meaʻai, le amanaiaina o taaloga ma le faatosinaina o amioga leaga. E taua le maitauina o le faasologa o le matua o se vaega foi lea e faateleina ai le avanoa e maua ai le maʻi fatu fatu.

I le amataga o le faamai, o suiga e laiti, ae o le tele o taimi ua matua faateleina ma ua manino. I totonu o le vaa lava ia, o le fat cholesterol, o le mea lea e paʻu ai le fuaitau, o se taunuuga, e le maua e le fatu ni meaʻai talafeagai. Le lava togafitiga vave e mafai ona tupu aʻe ai ni taunuuga matuia - o le fatu ma le taʻavale.

E mafai ona puipuia faʻamaʻi fatu fatu i meaʻai talafeagai, suiga o olaga. E na o le pau lea, ioe, e le mafai ona fofoina atoatoa le maʻi, ae mafai ona faafaigofie togafitiga. Ae peitai, o lenei mea e taua tele mo le soifua maloloina. E le gata i lea, i le avea ai ma se puipuiga, o le vaifofo pito sili lea ona aoga. Ua faamaonia e le au atamamai o mea taumafa e taua tele i le puipuia o le atherosclerosis, o se taotoga o le maʻi fatu fatu.

O le tele o taimi, o le mafuaʻaga o maʻi fatu e maualuga le cholesterol. O le tino e maua ai lenei mea na o ia lava i le tele o aofaiga, ae o meaʻai e ulu atu i totonu o le tino e sili atu.

E lua ituaiga lipoproteins i le toto: lipoproteins maualuga (HDL) ma le lipoproteins maualalo (LDL). O le ituaiga muamua e aoga mo le tino ma maualuga atu lona maualuga, o le sili atu lea. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona puipuia le pipiiina o gaʻo i puipui o toto, ma faʻaleleia le tulaga o le tino. O le masani o le ituaiga lona lua e le afaina foi. O loʻo aʻafia o ia i le atinaʻe musika ma i nisi faiga.

Ae o le faateleina o le tele o mea i le tino e mafai ona afaina ai. O le mea sili ona taua o le iai lea o le paleni o lipoproteins e lua i le toto. Afai e gau, e tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi.

O se aofaiga tele o cholesterol ma triglycerides e fausia ai ni pusa i puipui o toto toto. O le tuputupu aʻe, latou te matua faʻaleagaina le meaʻai o totoga, o le mafuaaga lea o le atherosclerosis. I le tele o tulaga, o le maualuga o le cholesterol e mafua mai i mea sese o meaʻai. E masani lava o le taumafaina o le tele o meaola o manu. Mo le tausia o faʻataʻitaʻiga i lalo o le puleaina, e manaʻomia lou faia o se suʻesuʻega faʻapitoa. E mafai ona e fuaina fua i le fale e faʻaaoga ai se masini faapitoa.

Maʻi maʻi fatu faʻamaʻi ma cholesterol

O taunuʻuga o le suʻesuʻega na faʻaalia ai e faapea, o se faʻamaʻi lea e fafa 4 ona tupu tele pe afai e maualuga le maualuga o le cholesterol.

O le faʻaitiitia o le cholesterol e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le lamatiaga o lona tupu i le afa.

O le taimi na iloa ai le solia i nisi taimi e faʻapupulaina ai avanoa o se fofo atoatoa.

E tusa ai ma fuainumera faʻasoifua maloloina faʻapitoa:

  • taunuuga faʻaleagaina i le maualuga o le cholesterol (mai le 5.5 i le 6.0) mai faʻasologa o le ischemia,
  • o aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi e faateleina i lalo o le aʻafiaga o isi mea, e pei o le ulaula tapaa, maʻi suka, gaʻo.

O le maualuga o le aofaʻi o le cholesterol e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma le mafai ona maua ai faʻamaʻi o le fatu.

O le mea lea, e fautuaina e faia suʻesuʻega mo le cholesterol mai le 20 tausaga. Ma ia mataituina foi meaʻai ma le olaga. E i ai tulaga taua e ono aʻafia ai le cholesterol ma le tupu mai o le siama:

  1. Fuʻa.
  2. Ava malosi.
  3. 40 tausaga
  4. Tino mamafa o tino.
  5. Meaʻai le lelei (faʻateleina o meaʻai manu i le taumafataga)
  6. Le lava gaioiga faaletino.
  7. Hypercholesterolemia.
  8. Vaʻaiga faʻapitoa.
  9. O le maʻi suka
  10. Maualuga maualuga

E masani lava ona tupu mai le inisinia i tane, e ui lava mo tamaitai e le o se faʻasalaga. O le ava malosi o se mataupu e feteenai: o nisi tagata popoto e finau faapea o se fualaau laitiiti e faateleina ai le maualuga o le HDL i le toto, ma o nisi e teena lona aoga.

E tasi le mea e iloa e oʻo lava i sina fualaau oona malosi e mafai ona afaina ai le ate, ma, e pei ona e iloa, o se synthesizer o le cholesterol.

Ischemia ma cholesterol e faʻalagolago le tasi i le isi, o le mea lea e taua ai le i ai o se faʻamaʻi e faʻaitiitia ai le tele o gaʻo i totonu o le toto, ona o le ola o le tagata maʻi e faalagolago i ai.

Faʻamaumauga o le suʻesuʻeina o maʻi fatu fatu

E masani lava ona faia le suʻesuʻega e se fomaʻi, e faʻavae i luga o faitioga a le tagata maʻi e uiga i faailoilo o lenei faʻamaʻi. E le gata i lea, o le faavae o le suʻesuʻega o suʻega. E tele suʻesuʻega o loʻo amata, e aofia ai le suʻesuʻeina o le aofaʻi o le cholesterol ma le fua o le lipoproteins. I le tele o tulaga, o le cholesterol i le IHD e sili atu nai lo le masani. O faʻamalositino o le kulukose toto ma triglycerides o loʻo faia foi. Faʻavae i luga o taunuʻuga o nei suʻega, o loʻo faia ai se suʻesuʻega taua - ECG. O le sini o le suʻesuʻega o le suʻeina lea o le gaioiga a le loto, e mafai ai ona e siaki le solia o lana galuega.

Faʻatasi ma isi metotia, e faʻaaogaina ai le faʻamalosi o le fatu. I le faʻaaogaina, e mafai ona e vaʻavaʻai i le tulaga o le tino: faʻatusa, gaioiga faʻatinoga, ma isi. Echocardiography faʻamalosi e faʻaaogaina ma se avega mamafa faaletino. Na te resitalaina le suʻesuʻega o le myocardial. O se tasi o togafitiga o faʻataʻitaʻiga o se suʻega ma le gaioiga faaletino. E talafeagai lenei mea pe a fai o soliga e tupu i se tulaga fiafia, e mafai ona matauina i se taimi vave. E faʻaaogaina le savali, toleniga mamafa, aʻe i luga faasitepu. Faʻamaumauga i luga ole resitara faapitoa.

O le faʻaaogaina o le electrocardiography, o le setete o le eletise eletise, suʻesuʻeina o le myocardial e suʻesuʻeina. O se masini faʻapitoa e faʻapipiʻiina e ala i le afaina ma faʻapipiʻi ai le fatu. A uma ona faia e le fomaʻi se mea e iloa ai, ona ia faʻamatalaina lea o vailaʻau ma faʻavae se lisi faapitoa.

O togafitiga faʻatagaina o le faʻaaogaina lea o vailaau faʻapitoa, e masani lava o fomaʻi e faʻatau mai le fualaau faasaina Simvastatin.

Taumafa mo faʻamaʻi fatu fatu

O le maualuga o le cholesterol atoa i le IHD e masani lava ona siitia, o le mea lea, o se meaai faapitoa o se tulafono taua i togafitiga. Meaʻai mo le ischemia ua faʻatulagaina i luga o le faavae o le Numera 10, na atiae mai le atherosclerosis. Mo togafitiga, e tatau ona e tausisia nisi tulafono. O le taumafa e faʻavae i luga o le faʻaitiitia o le taumafaina o meaola manu, o le faʻaitiitia o le taumafa o gaʻo, ma faʻaitiitia ai le kalori, faateleina le aofaʻi o meaʻai ma le fiva, faʻateleina le tele o gaʻo fualaʻau, polyunsaturated acid, ma le faʻaitiitia o le masima.

E tatau foi ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o le suka, siamu, lapisi ma laʻau suamalie. O le tele o meaʻai e te 'aina e aofia ai gaʻo manu, o lea e manaʻomia ai ona faʻatapulaʻa na o mea sili ona matautia. E tatau ona e musu e 'ai:

  • ate
  • mafaufau
  • fuamoa fuamoa
  • suauu na faʻafefe
  • puaa gaʻo
  • maʻa
  • saisi,
  • Sala
  • mayonnaise
  • gaʻo
  • squid
  • meaʻai.

E tatau foi ona e mafaufau po o fea meaai e tatau ona i ai i le taumafataga:

  1. Laʻau iʻa ma iʻa. Caviar ma le squid ua le faʻatagaina, ae e mafai ona faʻafefe iʻa uma. O nei taumafataga e tatau ona faʻaalu e tusa ma le tolu taimi i le vaiaso. E mafai foi ona e faʻaaoga fualaʻau, e aoga i ituaiga uma.
  2. 500 kalama o fualaau faisua i le aso, aua o ni punavai o filo o meaʻai mo le tino.
  3. Saito o le sana lea e mauoa i pectin.
  4. Laʻau suamalie, fatu sesame, aua o loʻo aofia ai le tele o vailaʻau e aoga i le atherosclerosis ma le ischemia.
  5. Paʻu paʻepaʻe i soo se ituaiga ma fualaau faisua.
  6. Lisi ole pateta.
  7. Eggplant, beets, kāpuni mumu.
  8. Lingonberries, viburnum, suauu, pomegranate, fugalaau, blueberries, strawberries, vine, sua.
  9. Legumes, soy products lower cholesterol with fiber. O oloa soya ei ai sona aafiaga lelei i le tino.
  10. Vailaʻau o fualaʻau.
  11. Meaʻai gaosi susu i mea maualalo maualalo.
  12. Areto ma le pulu, keke.
  13. Porridge ma isi meaʻai.

E manaʻomia le i ai o le lanu lanumeamata, vai ma lemoni, o le pulupulu o le rose, o le minerale o loʻo i ai pea le vai i le taumafataga.

IHD

A e togafitia, e tatau ona e tausisi i se taumafataga faapitoa e fesoasoani e faʻaitiitia le cholesterol leaga.

E tatau ona faʻavelaina le kuka, e tatau ona tunu pe taoina fualaau faisua, soʻo ma ulaula oloa e le tatau ona i ai. E tatau ona e 'ai e tusa ma le 5 taimi i le aso, ae i ni vaega laiti.

O lenei meaai ua fuafua mo se taimi umi ma ua manatu ua paleni. O le mea autu o le tuʻufaʻatasia o oloa ma ni faʻataʻotoga tau taumafa eseese.

O lenei taumafataga ei ai tulaga lelei ma lelei.

  • ituaiga eseese
  • le maelega i taimi uma, ona o le faasaoina o le tautua o ipu,
  • faʻasologa o le cholesterol,
  • faaleleia atili o le soifua manuia o le maʻi.

  1. e faigata le pipii i se meaʻai, aua e le masani ai
  2. faanatinati vave
  3. E faigata ona faʻafefe i le mafaufau ona o le leai o ni mea masani.

O meaai e tatau ona avea ma se olaga tumau. E ui i uluaʻi faigata, e mafai e se tasi ona faʻaaogaina.Ua fai mai tagata popoto e le mafai ona e taulai atu i meaʻai, ae e tatau ona faʻaopoopoina se taumafa i taaloga. Afai o oe o se tagata matua, e mafai ona faʻatapulaaina oe lava i le savali, tietie uila. O se tulaga tatau lea mo se toe manuia manuia. E le gata i lea, o le tele o mea taumafa o le a fesoasoani ia te oe vave vave ona faʻafetaui i se taumafataga fou, ma o se soifua maloloina lelei o le a matua faateleina lona umi.

E uiga i faʻamaʻi pipisi o fatu fatu o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Faailoga o faʻamaʻi fatu fatu i fafine

Mo le tele o tausaga, o le a le taulau ma le manumalo?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maualuga e ala i le ave i aso uma.

O faʻamaʻi o faʻamaʻi pipisi o le fatu i fafine e talitutusa lava ma alii, ae o tamaitai e sili atu ona afaina i lenei maʻi. IHD e faʻaalia pe a le maua e le muso o le fatu le okesene i le tau manaʻomia. Faʻasaga i tua o le IHD, atherosclerosis o arteries o le fatu e mafai ona atiaʻe. Eseesega i le gasegase o le gasegase ogaoga ma le tumau. O le taunuuga o le maʻi o le faafuaseʻi lea o le oti. E taua le maitauina: o faʻamaʻi pipisi e mafua ai ona oti.

E pei ona maitauina, o le maʻi fatu fatu e sili ona taatele i tamaitai. Aisea? E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea o fafine e iai mea e faʻafefe i ai feusuaiga e puipuia ai puipui o toto toto mai le faaleagaina.

I le faia o le misa, ua vaivai ai le tala o le hormonal - o lea e taʻu mai ai i le lumanaʻi o le a atili ai ona vaivai le fafine ma e ono afaina i faʻamaʻi, e aofia ai faʻamaʻi fatu fatu.

E tele ituaiga o lenei maʻi. O i latou uma e eseese, e fuafua i le faʻaogaina o le matelaina o le okesene. O nisi taimi o le maʻi e alu ese e aunoa ma ni faailoga manino, ae i le taimi o lona soifuaga, o loʻo agai pea i luma.

O le fatu fatu fatu e mafai ona taʻitaʻia ai angina pectoris. I le tulaga o lenei maʻi, e lagona e se tamaitai le le lava o le mānava e le gata i le taimi o le faʻamalositino, ae i taimi foi o le atuatuvale. Angina pectoris o se mea matautia: o lona autu autu o le tiga i tua o le sternum.

O le isi ituaiga o maʻi o le fatu fatu e taʻua o le "angina le toʻa." Afai e osofaʻia angina, o le a taʻu mai ai o loʻo faʻagasolo pea le maʻi. E taua le iloa: angina pectoris ma ona faʻaaliga e mafai ona avea ma se faʻalavelave o se fatu fatu. Faʻatasi ma faʻamaʻi o le ischemic, o le vavave o le fatu o le rhythm e mafai, ona faʻateleina lea o le maʻi. O le faʻaleagaina o le myocardial e oʻo atu ai i le oti o se vaega patino o le muso o le fatu.

O lenei osofaʻiga e tupu ona o le vavae ese o le papa mai puipui o le faga, e tupu foi pe a poloka le uaea. O le maliu faʻafuaseʻi e aofia ai le puʻeina o le cardiac ona o le mea moni e le oʻo mai le okesene i ona maso. O le tele o taimi, o le maliu faʻafuasei o le oti e tupu pe a maeʻa le gasegase o le gaʻo tele. O faʻamaoniga uma o loʻo i luga ma ituaiga fomaʻi o le fatu fatu e mafai ona "laveaʻi" le tasi i le isi, lea e faʻapupula atili ai le tulaga. O le IHD e mafai ona tupu i le talaaga o le arrhythmia.

Faʻaleleia o le CHD

E manaʻomia le fatu mo le totoina o le toto, ae o lenei okeni e manaʻomia foʻi le toto. O le fatu maso e taua o le myocardium. Na te maua le toto e pasia ai le gaʻo. O nei laʻau ua vaevaeina i ni nai mea laiti - latou te tuʻuina atu meaʻai i vaega patino o le fatu. Afai e mimilo le moli o le aano, o se vaega o le fatu e tupu ai le matelaina o le okesene. E le aʻafia meaʻai, ona o lenei mea, ua tupu ai le maʻi fatu fatu. O maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi e masani ona tupu ona o se taunuuga o le atherosclerosis o arteries.

I se tulaga faapena, o palalapalalalalalala e tuu i luga oo latou puipui, ma faʻamalamalamaina le lumena o le faga. O le mea lea, o le toto e matua leaga lava le alu i totonu o le fatu. I le taimi muamua, e manava le tagata i le masani, ae faʻamalosi pe vaivai le tino, e lagona le tiga i tua o le sternum. O le tele lava o le avanoa o siama e maua ai siama, e sili atu ona pagatia le fatu. Faatasi ai ma se maʻi faapea, o le gasegase o le fatu ua vaivai, ma ua foliga mai ua malolo tiga. Faʻatasi ma le talaaga o uiga o le angina pectoris, e le mafai ona tupu le faaletonu o fatu fatu.

Afai e maeʻa atoa le lino o le uaea, e tupu mai le faʻaogaina o le myocardial, e oʻo atu ai i le faʻamalositino ma le oti. O le maualuga o le faaleagaina o le fatu maso e faalagolago i le auala na tupu ai le poloka. Afai e afaina se fao tele, o galuega a le loto e matua afaina: o taunuuga e mafai ona le mafai ona faʻafitia. O le mea aupito sili ona matautia o le faʻapipiʻiina o le faʻaiuga o le fatu - e oʻo atu ai i le oti.

O a faailoga o faʻamaʻi fatu fatu? O le tulaga ese o le faamai o le mafai lea ona avea o se mea e le afaina. I lenei tulaga, o le maʻi ua fuafuaina e se suʻega auiliili. E tele ni faʻaʻailoga o maʻi fatu fatu: i le tele o taimi, e maua e se tagata le tiga i tua o le sternum. O lagona le fiafia e aliali mai i le ua ma lima. O se tagata maʻi e iloa le vaivai o lana manava i le taimi o savali masani, e faigata tele mo ia ona tu i luga.

O le fomaʻi o le tino e mafua ai le vaivai o le mānava ma le malosi o le fatu, e faʻamaonia ai foi le faalavelave i galuega a le loto. O le faʻaleagaina o le myocardial e oʻo atu ai i tiga ogaoga i tua o le sternum. E foliga mai o se osofaiga a angina pectoris, ae sili atu ona ogaoga. I le tulaga o ia tiga, o togafitiga masani e le fesoasoani.

E taua le maitauina o le maʻi o le fatu fatu e le mafai ona faʻafitia. E le i atiaeina e saienitisi fualaau faasaina e mafai ona fofo atoatoa IHD. O togafitiga faʻaonapo nei o togafitiga e faʻaaoga e pulea ai le faʻamaʻi ma puipuia ona aʻafiaga.

O taunuuga

O faʻamaoniga o le faaleagaina o le fatu ei ai se vavalalata vavalalata ma gaʻo, faiʻai, ma le paʻu. Faʻatasi ai ma se auala asymptomatic, o le maualuga o le cholesterol e mafai ona faateleina i le tino. E afaina tele ai le tulaga o toto toto. Ae o le lumanaʻi o vaa e mafai lava ona lautele. O le maʻisuka ma le maualuga o le cholesterol e masani ona oʻo atu ai i faʻamaʻi pipisi: o le cholesterol i totonu o le tino e tupu ai le 50% o le lumen.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau le ReCardio e togafitia le maualuga maualuga. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Pe a toe faʻaleleia le muso o le fatu, ona fesuiaʻi lea o lona fausaga, e oʻo atu ai i le fatu o le fatu. E maua e tagata maʻi se faʻagasolo maliega o faʻamaoniga pe afai e le togafitia le maʻi ile taimi. I fafine ma tamaʻitaʻi, o le manava o le manava e masani lava ona tupu, o le tiga i tua o le sternum e aliali mai. I se tulaga maualuga, o le tiga e matua ogaoga lava. O le le mautonu o le loto e mataʻitu. Malosiaga talafeagai i totonu o le mama ma le malosi malosi o le mamafa. Faʻatasi ai ma le faʻalauiloa o le maʻi fatu fatu, e lagona e se tagata le tiga i tua o le sternum e oʻo lava i le malolo. I nei laasaga, o faʻafitauli matautia e faʻaalia: faʻaleagaina o le myocardial poʻo le puʻeina o le loto.

E leai se fofo mo le CHD. I le olaga atoa, e manaomia e le tagata maʻi ona faia fualaau faasaina ma tausisi i mataupu faavae maloloina i mea uma. E taua le amata togafitiga i taimi talafeagai. O lea, o le a mafai ona aloese mai faʻalavelave matautia ma faʻaleleia le lelei o le olaga. E tatau ona 'ai fua, ma naʻo le moe, ae o le mea autu o le faʻagaloina o amio leaga! I le faaopoopo atu i ai, o le kulukose toto e tatau ona faʻatulagaina. E le mafai ona e faatagaina le tino ia maualuga le cholesterol. Ina ia puipuia le maʻi fatu fatu, e tatau ona e taitaia se olaga ola maloloina.

Mafuaʻaga, faʻaaliga ma togafitiga a angina pectoris 3 FC

O le maʻi fatu cardio o le tasi lea o itu e sili ona taua e aafia ai le fuainumera o le tino. O le taunuuga leaga e afua ona o le maʻi fatu fatu (CHD). O lona masani masani o le angina pectoris, lea, i le isi itu, e 4 tikeri foi lona mamafa.

  • O le aano ma le faʻasologa o ituaiga o le maʻi
  • E faapefea ona atiaʻe le maʻi?
  • Faʻamatalaga o le maʻi
  • Falemaʻi i le taimi o se osofaʻiga
  • Faʻamaʻi faʻamaʻi

O le aano ma le faʻasologa o ituaiga o le maʻi

O le fatu, le muscle autu o le tino, e maua ai le meaʻai e ala i le tafe o le okesene ma meaʻai e ala i le gaʻo. O manaoga i aso uma e mafai ona faateleina pe afai e faia e se tagata se gaoioiga faaletino. E tusa ai ma lea, o le tafe toto i le okeni autu e faateleina.

O gaioiga o le matelaina o maliu ma le matelaina o maliu e "auauna atu" i le fatu e sau mai le aorta. Afai e le o masani, e faʻavaivaia le toto. Ma o lona uiga o se vaega o le muso o le fatu o le a maua ai le itiiti ifo o le okesene ma mea e tatau ai mo le galue masani.

O lenei faaletonu ua taʻua o le ischemia. Afai e sili atu i le 30 minute lenei tulaga, o le a amata ona oti le cardioyocytes i le loto, lea e aʻafia ai le faʻaleagaina o le myocardial. O faʻamaʻi e mafai ona faʻagaoioia pe a oʻo i le maualuga o le faʻatagaina o le gaioiga faʻaletino ma tuʻuina mai ma le tiga.

E 4 vasega faʻatino o le faʻamaʻi (FC). O le autu autu mo le eseesega o le mamafa o le pepa ma le faatagaga o le gaioiga faaletino:

  1. FC 1 o se maʻi laʻititi lea e faʻatagaina ai le faʻatinoina o le tino. O se osofaiga e mafai ona naʻo le tulaga ogaoga o le tino.
  2. FC 2 e aofia ai le faatapulaaina o gaoioiga faaletino. O lenei vasega e aofia ai tagata maʻi na osofaia le angina i le mavae ai o le 500 m pe a aʻe i le fogafale lona lua i luga o faasitepu. E le gata i lea, e le fautuaina tagata maʻi e savavali i le malulu ma le vevela o le tau, o le gaioiga vave pe a maeʻa mai le moe, po o le soona faʻalagona. O nei mea uma e mafai ona faʻaalia ai se faʻafitauli i le manuia.
  3. FC 3 e matuā faʻatapulaʻaina ai se tagata i tulaga o gaoioiga faaletino. O se osofaiga e mafai ona faaosofia ai le savali i se fua faatatau vave o le 100-500 m ma aʻe i luga faasitepu agai i le va.
  4. FC 4 o le ituaiga sili ona ogaoga. O se faʻafitauli lea e mafai ai ona faʻalavelaveina e tusa lava pe oei ai pea.

E taua foi le maitauina o tagata gasegase ei ai se fomaʻi o le FC 3, o se tulafono, e mafai ona pulea lelei o latou gafatia. E mafai foi ona latou vaʻaia le auala o osofaiga. E fesoasoani lenei mea e faʻaumatia ai muamua ae faʻaitiitia le malosi e leai se mea.

E faapefea ona atiaʻe le maʻi?

Faʻaleagaina o le tino e mafai ona faʻaosoina ai le maʻisuka, cholesterol deposits ma isi mafuaʻaga, ona o le mea e taʻua o pepa i luga o puipui o maʻa. Latou te vaapiapi le ala i totonu o vaʻa, faʻalavelave i le masani ai toto.

O se osofaiga o le fatu fatu fatu faʻamaʻi ma le angina pectoris ma le FC 3 poʻo le 4 e masani lava ona o faatasi ma tiga matuia. Ae o nisi taimi e mafai ona faʻatapulaʻa na o le le lava o le manava, tale ma vaivai. O le uiga autu o le faʻamaʻi: a oʻo mai se faʻalavelave, e mafai ona e iloa lelei le amataga ma le mutaʻaga.

E mafai ona salalau le tiga i le vaega i le itu tauagavale o le tino, i tua o le sternum. O nisi taimi e togi le lima tauagavale, auvae po o le tauau o le tauau. I le taimi lava lea e tasi, o le maʻi e faʻaalia lagona o le malosi ma le faʻalavelave i totonu o le loto. Faatasi ai ma FC 3 po o le 4, e mafai foi ona o faatasi le tiga ma faailoga ua uma ona lisiina i luga - puupuu le manava, tale, ma isi.

I le taimi o se osofaiga, o se tagata, i le avea ai o se tulafono, e lagona se tiga matuia. E le mafai ona fenumiai ma soo se mea ma e le mafai ona foia pe afai e leai ni vailaau talafeagai i le lima. O le mea e lelei ai, o le faoa faamalosi e masani lava ona pupuu ma e masani lava ona malepe i se tulaga le mautonu, i le pito i luga o le le mautonu. O le faʻamaʻi matautia, muamua lava, faʻateleina avanoa o le mauaina o le faʻaleagaina o le myocardial.

E masani lava, o se osofaiga ma le FC 3 po o le 4 e tumau pe tusa o le 3-5 minute, ae i nisi o gasegase e mafai ona matua faatuai ona faatuai. Ae maise lava o le tuulafoaia o mataupu poʻo le maeʻa foi o le mamafa o le mamafa, o le malosi o le tiga i se tagata maʻi e mafai ona pei o le galu, e afua mai i ogaoga ogaoga. I lenei tulaga, e tatau loa ona e valaʻau i se falemaʻi, talu ai e le mafai e tagata faʻasalalaʻau masani ona taofi le faʻalavelave.

E taua foi le matauina, e faalagolago i le vavalalata ma le natura o osofaiga, angina pectoris i FC 3 po o le 4 e mausali ma le mausali:

  1. O le fomaʻi o loʻo fautua mai ai e mafai e le tagata gasegase ona valoia le amataga o se faʻalavelave. Na te silafia lelei pe afai e le sili atu i se tulaga patino o le tino, o le a mafai ona aloese mai le tiga. I lenei tulaga, o le maʻi e faigofie ona pulea. O le mea autu o le faʻamatalaina muamua o le lautele o mea ua faatagaina ma fuafua au gafatia.
  2. I le tulaga o se pepa e le maluelue, o le faoa faamalosi e mafai ona amata e aunoa ma ni mafuaʻaga ma mea e manaʻomia muamua. O le taufaasese o le faamai o loʻo i ai foi i le mea moni e le mafai ona fesoasoani vailaʻau masani.

O foliga o le faamaʻi e tele lava ina fuafua le ala o suʻesuʻega ma togafitiga, lea o le a faʻataʻitaʻiina i le maʻi.

Faʻamatalaga o le maʻi

Ona o le ata faapitoa o le falemai, o le suʻesuʻeina o faʻamaʻi o le gaʻo e le o se mea sili ona faigata mo tagata tomai faapitoa. E mafai e le cardiologist ona fuafua le faʻamaʻi i luga o le faʻavae o faitioga o le maʻi. O le suʻesuʻega e sili atu pe a fai o se tasi o le aiga o le maʻi e mafatia i na osofaiga e pei o FC 3 poʻo le 4.

Ina ia faʻamaonia le faʻamaʻi, o le tele o suʻega e ala i auala faʻaaoga e faʻaaoga ai.

Holter monitoring

E aofia ai:

  • electrocardiogram
  • Leoleoina o le Holter ECG
  • faʻataʻitaʻiga o mafatiaga
  • Faatomuaga o le loto,
  • suʻeina o le toto,
  • myocardial scintigraph,
  • uluaʻi faʻasologa o mea.

O le auala e sili ona taatele ma taugofie o faʻataʻitaʻiga o se electrocardiogram. Ina ia maua atili faʻamatalaga saʻo, e fautuaina e faia saʻo i le taimi o se osofaʻiga.

O le siakiina o Holter e aofia ai se faasologa o ECG, ma o nei taunuuga e faamaumauina i le aso atoa e faʻaaoga ai se masini faapitoa. I le taimi lava e tasi, o loʻo maʻi le tagata maʻi ile pisinisi i lana masani masani. Na te tusia i lalo ia faitauga mataʻituina i lana tusi.

O le faʻasalalauina o le fatu e faʻaalia ai mea e le masani ai i le gaioiga o mea faʻaaogaina ma tapuʻa, e masani ona faʻatasi ma le ischemia o le muso o le fatu.

O le suʻega o le toto e faʻaaogaina e faʻamaonia ai le setete o toto toto. Aemaise lava, ua siakiina mo le cholesterol ma le tikeri o le atherosclerotic leion, lea e mafai ai ona e fuafuaina le maualuga o le toto toto.

Falemaʻi i le taimi o se osofaʻiga

Angina pectoris o se faʻamaʻi tumau. O le mea lea, o le faʻamaʻi atoatoa e leʻo taimi uma e mafai ai ma e naʻo le faʻapitoa faʻapope.

Ae o le mea muamua lava, o le tagata gasegase ma lona siʻosiʻomaga lata ane e tatau ona aʻoaʻoina pe faʻapefea ona saunia fesoasoani muamua mo osofaʻiga.

Nitroglycerin ma sauniuniga e faʻavae i luga o ia mea o auala autu ia mo le taofia o le faʻalavelave. I faʻamaʻi muamua, e manaʻomia e le maʻi ona tuʻu le tasi laulau i lalo o le laulaufaiva ma faʻamaepe. Afai e malosi le osofaiga, e mafai ona e tuʻuina atu na o le lua. E sili atu pe afai o le oral cavity o le a susu tele. O le maualuga o le fua, 5 papa, e faia i mataupu sili ona ogaoga, pe a le faʻamoemoeina le fesoasoani mai fomaʻi.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau le ReCardio e togafitia le maualuga maualuga. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

Nai lo pepa, e mafai foi ona e faʻaaogaina se moli. O taunuuga o le gaoioiga o le nitroglycerin e mafai ona vaaia i ni nai minute.

O nisi taimi latou te taumafai e taofi le osofaiga i le fesoasoani a le validol. O se mea sese tele lea, aua o lenei vailaʻau e le gata e fesoasoani, ae mafai ona afaina ai le ola maloloina.

Ae o isi e mafai ona faʻaaoga auala faigofie e faʻafaigofie ai le ala o le faʻalavelave. Mo lenei mea, e tatau ona faʻamautinoa le tulaga o le maʻi i se mea e gata ai, i le faaletino ma le amio:

  • e manaʻomia e se tagata ona tuʻuina atu e taofi lana manava pe afai o le osofaʻiga na mafua mai i le malosi malosi faaletino,
  • afai o le atuatuvale o le mafuaʻaga, e tatau ona faʻamautinoa le maʻi,
  • E taua le tuʻuina atu i se tagata o loʻo iai se fonotaga poʻo se tulaga tuʻufaʻatasi, e pei foi o se aʻafiaga o okesene fou,
  • e tatau ona faasaoloto le tino mai soʻo se mea faʻamalosi, e aofia ai le fusi, pusi, ofu tele fafo,
  • E mafai ona tuʻuina le vai vevela i luga o ou vae.

Faʻamaʻi faʻamaʻi

Mo togafitiga togafitiga, e tatau ona faʻaaogaina aspirin. O le fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le viscosity o le toto ma faʻatautaia ai lona suavai i totonu o vaa.Mo le mafuaʻaga lava e tasi, ua fautuaina ina ia maua:

  • peta blockers,
  • paʻu o le calcium
  • gaioiga fefiloi gasegase kemisi,
  • vasodilators.

I le avea ai o se tulafono, o loʻo aofia ai foi i totonu o le togafitiga. E taua le malamalama o le togafitiga e tatau ona vaavaaia e le fomaʻi. I le i ai o lenei siama, e taua foi le mauaina o masaniga masani:

  1. Tauave i taimi uma se afifi o le nitroglycerin poo le pamu. E mafai foi ona e faia se sapalai o vailaau i le galuega ma i le fale.
  2. Aʻo lei oʻo i se faʻalavelave faaletino pe faalelagona, e tatau ona e tuʻu muamua se laulau i lalo o le laulaufaiva.
  3. Tausisia se aganuu paleni ma tausia se tulafono. O le tulaga o vaʻa e faʻatatau tonu lava i lenei. O le tele o le cholesterol e teu i luga o latou puipui, o le leaga o le toto ma le meaʻai o le muso o le fatu, ma le umi ma sili atu le malosi o le gaoia o le a alu.
  4. Mataitu le tulaga ma auai soo i suʻega lautele. O se mea manaʻomia lenei e faʻaitiitia ai le faoa faamalosi i se mea maualalo. Faʻaleagaina mai le meaʻai, maʻi maualuga o le maʻisuka poʻo isi maʻi cardiovascular, o le faʻaumatia o le maʻi e matua faigata lava.
  5. Alu i le mea e gata ai. Faʻatasi ai ma angina pectoris FC 3 o taʻaloga taʻavale ma taʻavale malolosi e faʻasaina. Ae ui i lea, e mafai ona faʻagasolo malie, e faʻatau faʻatau saʻo pe savali. I le taimi muamua, o lau masani o gaoioiga faaletino e tatau ona talanoaina ma se tagata tomai faapitoa.

E tatau ona teena le ulaula ma le gaoia o meaʻai gaʻo. Afai ole puipuiga uma ma togafitiga e le fesoasoani e maua ai le toe manuia atoatoa, e mafai ona fautuaina le tagata maʻi i se osofaiga malosi. Atonu o se taotoga o taotoga poʻo ni mea e maua ai le coronary arteries. O se togafitiga faʻapitoa e faʻaaoga pe afai o osofaʻi angina i foliga o le FC 3 poʻo le 4 o se mea moni lava e lamatia ai le soifua o le tagata maʻi.

Aua e te amataina se faʻamaʻi e mafai ona faʻaosoosoina ai le faʻalavelave tutusa o le maʻi fatu cardiovascular: tachycardia, ituaiga ogaoga o le arrhythmia, osofaʻi fatu. I le avea ai o se tulafono, o faʻalavelave faʻalavelave ma oʻo atu i le le atoatoa.

- tuʻuina se faʻamatalaga, oe talia le maliega a le Tagata

  • Arrhythmia
  • Atherosclerosis
  • Vaʻa vevela
  • Varicocele
  • Veins
  • Hemorrhoids
  • Maualuga maualuga
  • Vavave
  • Faʻailoga
  • Dystonia
  • Tigāina
  • Loto o le fatu
  • Ischemia
  • Toto
  • Faʻatonu
  • Loto
  • Vaa
  • Angina pectoris
  • Tachycardia
  • Thrombosis ma thrombophlebitis
  • Loto oona
  • Hypertononium
  • Pine taulima
  • Normalife
  • Allapinin
  • Asparkam
  • Detralex

Suʻe toto, suʻesuʻega faaopoopo

O suʻega o suʻega toto e fesoasoani e iloa ai pe o maʻi le maʻi o le tagata maʻi pe afai ei ai se tulaga maualuga o le atiaʻeina. E tatau ona faia e le gata o se suʻega o le toto, ae faʻapea foi se faasologa o suʻega o meaola faʻamaʻi, faʻamaonia ai le vavaeeseina o faailoga autu. Ae ui i lea, o le vavaeeseina o faailoga mai le masani i suesuega o toto e le o taimi uma e faailoa ai le i ai o le faamai. Ina ia mafai ona saʻo lelei le suega o le toto, e tatau ona e talanoa muamua ma lau fomaʻi sauniuniga mo suʻega ma nisi faʻamalologa aʻo lumanaʻi le aso ole toto.

E mafai ona tofia i ai:

  • O se suʻega toto e fuafua ai elemene, o le maualuga o le hemoglobin ma le ESR,
  • Lipoti o le lipid plasma,
  • Suʻega o le toto e faʻaalia ai faailoga maʻoti e taʻu mai ai le lamatiaga o le maʻi o le fatu fatu,
  • Filifiliga o le suka toto, e le gata i luga o se manava gaogao, ae faapea foi ma se avega,
  • Fua o le electrolyte o le plalasma,
  • Faailoaina o nisi o enzymes ma pulu plasma,
  • O se suʻega o le toto e fuafua ai mea e faʻasolo ai, aemaise lava mo na gasegase o loʻo faʻaaogaina mea e gaosia ai le tino.

Lipoti faʻaaliga: cholesterol ma isi vaega

O toto toto na maua mai le vevela vevela fua le aofaiga o lipids plasma poʻo mea e fesootaʻi. O tagata faʻapitoa e fesoʻotai i maualuga maualuga o le aofaʻi o le cholesterol ma le faʻaosoosoina o faʻamaʻi fatu cardiovascular. Cholesterol o le ava lipophilic, o se mea gaʻo e gaosia e le ate pe o mai faatasi ma ni meaai faapitoa. E manaʻomia e le tino le cholesterol e faʻamautinoa ai le soifua maloloina o siama uma. Ae o lona tele naua mea e mafua ai ona maua i le maʻi fatu fatu.

Tulaga taua mo tagata e 20 tausaga ma le matutua e 2.9-5.1 mmol / L, ma mo tagata ua silia ma le 21 tausaga le sili atu nai lo le 5.5-5.8 mmol / L. O se faʻaopoopoga i le filifili o le cholesterol e tupu mai i le matua, ae o loʻo i ai tuaoi e maualuga atu ai le aʻafiaga o pathoces.

O le auiliiliga e mafai ona faia i soo se taimi, tusa lava pe aunoa ma le anapogi. Ae peitai, afai o le cholesterol ua faʻamatalaina o se vaega o le lipine lipine atoa, e taua le aloese mai le 'ai ma inu (vagana ai le vai) mo le 12 itula ao le i tuuina atu le toto. Mo le maua o faʻamaumauga sili ona saʻo, ia le itiiti ifo ma le lua masina e tatau ona pasia pe a maeʻa se fatu fatu, taotoga, faʻamaʻi pipisi, manua poʻo le fanau mai.

Le maualuga poo le maualalo o le lipoproteins: o le matafaioi i le maʻi

O maualuga maualuga o le lipoproteins maualalo, ua faʻamalamalamaina i le toto, ua lauiloa o le "lelei" cholesterol. E masani ona fesoʻotaʻi ma se faʻaititia o le lamatiaga o ni gasegase vascular, faʻapea foi ma le atinaʻeina o maʻi fatu fatu. O le toʻatele o tagata suʻesuʻe e talitonu o HDL e fusifusia "sili" le cholesterol, e aveesea mai le plasma.

O la latou laasaga e le tatau ona maua lalo ifo o le 1.6 mmol / l, ma le maualuga o le maualuga o le HDL, o le lelei mo le maʻi.

Le lipoproteins maualalo maualalo e taamilo i plasma e masani ona taʻua o le "leaga" cholesterol. O tagata faʻapitoa e fesoʻotaʻi i maualuga maualuga o nei meaola faʻatasi ma le faʻaosoosoina o pathologies cardiovascular, e aofia ai faʻamaʻi fatu fatu, ona faʻalavelave (paʻu poʻo fatu fatu) ma le oti faʻafuaseʻi. O le faaitiitia o le LDL-vae o le sini autu lea i le togafitiga o fualaau faasaina (fuainumera), lea e faaitiitia ai le maualuga o le cholesterol.

O fua faʻatatau mo maʻi o le fatu fatu e pei ona taua i lalo:

  • E itiiti ifo nai lo le 1.8 mmol / L mo tagata mamaʻi ma le fatu poʻo le toto o faafitauli o vaʻa ma tagata e maualuga tele le lamatiaga o le fatuina o le maʻi cardiovascular,
  • E itiiti ifo nai lo le 2.5 mmol / L mo tagata e maualuga le lamatiaga mo maʻi o le fatu ae leai ni faʻamaoniga
  • E itiiti ifo nai lo le 3.4 mmol / L mo tagata soifua maloloina o loʻo maualalo le lamatiaga i le lumanaʻi e maua ai le maʻi fatu fatu.

A o leʻi foaiina atu le toto e iloa ai nei fuainumera, o le musu e 'ai ma inu (vagana ai le vai) mo le 8-12 itula e tatau ai. E sili atu ma le 2 masina e tatau ona pasia mai le taimi o le fanau mai, gaioiga poʻo le osofaia o le fatu, ogaoga manua, ina ia saʻo lelei le auiliiliga.

Tuai toto: aisea e iloa ai?

O maualuga maualuga o le triglycerides o le toto e fesootaʻi ma fatu faʻamaʻi ma faʻaleagaina lapisi. O le toto e aofia ai faʻasalalauga eseese o triglycerides i vaitau eseese o taimi, lea e faalagolago i le ava malosi ma meaʻai gaʻo ua ave, ma le sili atu o le suamalie i le taumafataga. O mafuaʻaga faʻaleagaina mo le maualuga o nei meaola e ono mafai ona avea ma gaʻo ma maʻi o le thyroid, faʻaleagaina o le ate.

O le tau aoga e taumafai mo le itiiti ifo i le 1.69 mmol / L. Ina ia faia le auʻiliʻiliga saʻo lelei, e tatau ona ave le toto pe a uma le 12-itula (e mafai ona e inu naʻo le vai).

Manatu o le suka i le toto: aisea e iloa ai?

E tāua le fuafuaina o le suka toto, e faʻatatau tonu i se manava gaogao. O maualuga maualuga e faailoa ai le maʻisuka po o tulaga e fesootaʻi ma le faʻavaivaia o le kulukose. Faʻatasi ai, o le tino e le aʻafia lelei le kulūkose ona o faafitauli ma le faʻasologa poʻo le gaioiga o le inisalini, aemaise lava i le oona tele.

  • Suauu toto e itiiti ifo i le 5.5 mmol / L o se tau masani,
  • Mai le 5.6 i le 6.9 mmol / L - o le faateleina lea o le suka i le toto, i le taimi nei ua manatu o le faapalepale o le kulukose vaivai, na taʻua muamua o "prediabetes". O tagata maʻi o loʻo aʻafia ai le suka i totonu o nei tapulaʻa, o le tele lea o aʻafiaga o le atinaʻe o le maʻisuka, latou te manaʻomia se meaʻai, faasaʻoina o ituaiga olaga ma gaoioiga faaletino.
  • E sili atu i le 7.0 mmol / L i le lua pe sili atu anapogi o toto samples e faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

Hemoglobin A1c (glycated) faʻaalia le maualuga o le kulukose i le 2-3 masina. O le faateleina o le hemoglobin glycini o loʻo faʻaalia uma ai vailaau faʻasolosolo ma le maʻisuka matautia o le maʻisuka.

E talitonuina o tagata mamai e maua i le maʻisuka o le a sili atu ona afaina i maʻi fatu fatu. O lona uiga o loʻo i ai se faʻalavelave faateleina o le osofaʻi o le fatu. Ole puipuiga ole lalolagi e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻamaʻi o le gaʻo e aofia ai le faʻaitiitia o le LDL maualuga, taumafa, faamalositino, ma le gauai totoʻa i le toto.

Fai mai tagata popoto e faapea o tagata gasegase i le maualuga o le HgbA1c mai le 5.7% i le 6.4% o loʻo i ai le tele o aʻafiaga mo le atiinaʻeina o le maʻisuka (o lona uiga, latou te iloa le maʻisuka), o suiga o olaga e mafai ona aoga mo i latou. HgbA1c maualuga e maualuga atu pe tutusa i le 6.5% e faailoa ai le maʻisuka.

O le toto mo lenei suʻesuʻega e mafai ona aoina i soo se taimi, e aunoa ma le sauniuniga muamua ma le matelaina.

Faʻasalaga i le myocardial Faʻaliliu

O suiga e sili ona lauiloa o le morphological i totonu o le fatu ma le faʻaleagaina o le myocardial ma le post-infarction cardiosclerosis. E taatele i fomaʻi uma o fomaʻi o le fatu fatu fatu o le ata o le atherosclerotic leions (poʻo le thrombosis) o laʻau o le fatu, e masani lava ona iloa i vavalalata vavalalata o mea lapopoa o coronary. O le tele o taimi, o le lala o le pito i luga o le alatoto o loʻo i luga o le coronary o loʻo afaina ai, e le masani ona i ai le fausaga o le coronary saʻo ma le lala o le teutusi o le suauu tuumama. I nisi o tulaga, o le faʻaogaina o le ogalaau o le ogatotonu o le coronary agavale ua iloa. I totonu o le vaitaele o le afaina ua afaina, o suiga o le myocardial e masani lava ona fuafuaina, e fetaui ma lona atisina po o le fibrosis, suiga o mosaic o mea taua (o vaega ua afaina e latalata i vaega e le i afaina o le myocardium), faatasi ai ma le totoina atoa o le suauu o le myocardium, o se tulafono. I tagata gasegase pe a maeʻa le faʻataunuʻu o le myocardial, o le fatu cardiac anorysm, o le gaogao o le septum faʻasaʻo, vavaeʻesega o maso ma papisa, ma intracardiac thrombi e mafai ona iloa.

Ma le angina pectoris

E leai se fesoʻotaʻiga manino i le va o faʻaaliga o le angina pectoris ma suiga faʻaanatura i fua o le tino, ae ua faʻaaliaina o pusa atherosclerotic ma se lamolemole matagofie e ufitia i le mumu e sili atu ona lelei mo le angina pectoris tumau, ae o loʻo iai i le angina pectoris alualu i luma. parietal thrombi.

Ina ia faʻamaonia le faʻamautinoaina o maʻi fatu fatu, e tatau ona faʻatuina lona fomaʻi (mai le numera o loʻo tuʻuina atu i le faʻavasegaina) e tusa ai ma tulaga faʻavasegaina lautele mo le faʻamautinoaina o lenei maʻi. I le tele o tulaga, o le ki i le faia o se faʻamaoniga o le iloa lea o le angina pectoris poʻo le faʻamaʻi mai le myocardial - o faʻamatalaga sili ona taatele ma sili ona faʻaalia o maʻi o le fatu fatu, o isi ituaiga o faʻamaʻi o le faʻamaʻi e le masani ai i togafitiga faafomaʻi i aso uma ma o latou suʻesuʻega e sili atu ona faigata.

Faʻafuaseʻi o le Coronary Death

Faʻafuaseʻi le maliu maliu (faʻamaonia muamua) o le masalomia e fesoʻotaʻi ma le eletise elemene eletise. O le maliu faafuasei ua manatu o se tino tutoatasi o le maʻi fatu o le coronary pe afai e leai se mafuaaga e faia ai se siakiina o se isi ituaiga o maʻi fatu fatu po o se isi faamaʻi: mo se faataitaiga, o le oti na tupu i le amataga o le infarction myocardial e le o aofia ai i lenei vasega ma e tatau ona avea o se maliu mai le infarction myocardial. Afai e leʻi faia ni faʻamalologa poʻo le le manuia, o lona uiga o le faʻamaonia o le cardiac autu o loʻo faʻavasegaina o maliu maliu faʻafuaseʻi. O le mea mulimuli ua faauigaina o le oti e tupu i le i ai o molimau i le taimi lava pe i totonu o le 6 itula mai le amataga o se osofaiga o le fatu.

Faʻafeiloaʻi Angina Pectoris

O Angina Pectoris o se ituaiga o le IHD ua vaevaeina i:

  • Stable angina pectoris (faʻaalia le vasega aoga).
  • Coronary Syndrome X
  • Vasospastic angina pectoris
  • Fiafia le toʻa
    • alualu i luma alualu i luma
    • uluaʻi oʻo mai angina
    • uluaʻi faʻaiʻuga angina angina

Faʻafeiloaʻi Angina Pectoris

Angina pectoris e faʻaalia i vaega o le paʻu o le pusa e mafua mai i faʻafitauli faaletino poʻo faalelagona poʻo isi mea e taʻitaʻia ai le faateleina o manaoga tau gasegase o le myocardium (faateleina le toto toto, tachycardia). I masani masani a angina pectoris, o le tiga o le pusa (mamafa, susunuina, le mautonu) na aliali mai i le taimi o le faʻafitauli faaletino poʻo faalelagona e masani ona susulu i le lima tauagavale, mata o le tauau. O se mea e seasea, o le faʻasalalau ma le faʻafefe o le tiga e faʻalavelave. O se osofaiga a angina pectoris e tumau mai le 1 i le 10 minute, o nisi taimi e oʻo atu i le 30 minute, ae leai. O le tiga, e pei o le tulafono, vave ona taofi pe a maeʻa le uta pe 2-4 minute pe a maeʻa le lua subgroundual (i lalo o le laulaufaiva) o le nitroglycerin.

Muamua na aliaʻe mai angina pectoris e ese mai i faʻaaliga ma faʻataʻitaʻiga, o le mea lea, e le mafai ona faʻalagolago i le vaega o le angina pectoris i se tulaga e aunoa ma ni taunuuga o le mataituina o le tagata maʻi i le malosi. O le faʻamautinoaga ua faʻamautuina i le vaitaimi e oʻo atu i le 3 masina mai le aso o le faʻamaʻi muamua o le maʻi. A o faagasolo lea taimi, ua tonu le faiga o le angina pectoris: o lona liua i le leai o se mea, o le fesuiaiga i le mausali po o le alualu i luma.

Le faʻamatalaga manuʻa toʻa o faʻafitauli ua faʻamautuina i mataupu o se faʻamaoniga tumau o le faʻamaʻi i le tulaga o se natura masani o osofaʻiga o le tiga (poʻo suiga ECG e muamua atu i le osofaiga) i se avega o se tulaga patino mo se vaitaimi o le itiiti ifo i le 3 masina. O le mamafa o le angina pectoris o loʻo faʻamaonia ai le tulaga o le gaioiga faʻaletino o loʻo faʻatagaina e le tagata maʻi, lea e fuafua ai le vasega aoga o lona malosi, o loʻo faʻamatalaina i le faʻasologa o mea na fai.

Alualu i luma angina pectoris O le aʻafiaga e faʻaalia i le televave vave o le taimi ma le mamafa o osofaʻiga o le tiga ao faʻaitiitia le faʻapalepale o le tino. O osofaiga e tupu i le malologa pe i se ave ifo ifo nai lo le taimi muamua, e sili atu le faigata ona taofi ma le nitroglycerin (masani o le faateleina i lona tasi na manaomia le dose), o nisi taimi e taofia ai naʻo le amataga o talakalame nakoti.

Faʻaavanoa angina pectoris e ese mai i le angina pectoris i lena osofaiga o le tiga e aunoa ma se fesootaiga vaaia ma mea e mafua ai le faateleina o manaoga faafomaʻi o le myocardium. O osofaiga e mafai ona atiaʻe i le malologa e aunoa ma se faʻaosooso faʻaalia, masani i le po po o vave itula, o nisi taimi e iai le uiga o le tau. E tusa ai ma le faʻasalalauga, faʻafeeseeseaiga ma le umi, aoga o le nitroglycerin, oso faʻafuaseʻi o angina e le eseese tele mai osofaiga a angina.

Variant angina pectoris, po o Manatu o le tusitusi, faʻaalia ai ni faʻamatalaga o le angina pectoris, e maua mai i le maualuga ole ECG elevise o le vaega ST.

Faʻaleagaina o le myocardial Faʻamama

O ia ituaiga o siama ua faavaeina i le i ai o le falemaʻi ma (poo) fale suesue (suiga i le gaoioiga o le enzyme) ma faamaumauga eletonika e faailoa ai le mea e tupu mai ai le necrosis i le myocardium, tetele pe laiti. Afai o le maʻi fatu o le tagata maʻi o le a le togafitiga i le ICU i le vave e mafai ai, e ono oʻo mai ni faʻafitauli matuia ma o se mea e ono afaina ai.

Faʻamatalaga tele (transmural) faʻaleagaina o le myocardial e faʻamaoniaina e ala i suiga ole ECG poʻo se faʻaopoopoga faapitoa o le gaoioiga o enzymes i le toto toto (o vaega ninii o le creatin phosphokinase, lactate dehydrogenase, ma isi mea) e oʻo lava i se ata o le falemaʻi. O le lisiina o enzymes o ni enzymes o ni mea e toe faʻafoʻi. I lalo o tulaga masani, e na o totonu o le masini e maua ai. Afai e faʻaumatia le sela (faʻataʻitaʻiga, ma le necrosis), ona faʻasaʻolotoina lea o nei enzymes i le fale suesue.O le faʻateleina o le faʻaogaina o nei enzymes i totonu o le toto aʻo faʻaleagaina le myocardial ua taʻua o le resorption-necrotic syndrome.

O le ituaiga o fatu o le fatu fatu e ese mai i isi i le tele o le faaleagaina o le fatu maso. Afai o le fatu fatu masani naʻo le afaina o le fatu o le fatu (myocardium) e aʻafia ai, ona aofia ai lea o le mea faʻaleagaina i fafo ma totonu - le epicardium ma le endocardium. le le faʻatagaina punaoa?

Le faʻamatalaga tamai faʻalauiloa O le faʻaleagaina o le myocardial ua maua i le atinaʻeina o suiga i le ST poʻo le T e aunoa ma ni suiga faʻapitoa i le QRS, ae i le i ai o suiga masani i le gaoioiga o le enzyme. E le pei o le oso aʻega o le fatu (transmural), o le tupu mai o le tamai foci o le necrosis e le faʻalavelaveina le faʻalauteleina o le pulupulu o le fatu i totonu o le fatu.

Postinfarction cardiosclerosis

Faailoaina o le cardiosclerosis mulimuli ane o le faʻamaʻiina o se faʻamalosia o faʻamaʻi pipisi o le fatu e faia i le siakiina e le sili atu nai lo le 2 masina talu ona tupu le faʻaleagaina o le myocardial. O le siamaina o le cardiosclerosis i le post-infarction ua avea ma se vaega tutoatasi o le siama o le fatu fatu o le fatu e le oi ai, ae o loo i ai ni faailoga o le siama ma le electrocardiographic o le monocardial sclerosis (faʻalavelave faifaipea, faʻalavelave faʻasoesa, faaletonu o le fatu tumau, faailoga o suiga o le cicatricia i le myocardium ECG). Afai e leai ni faailoga eletonika o se fatu fatu i le vaitaimi uumi o le suʻega a le tagata maʻi, o le suʻesuʻega e mafai ona faʻamaonia e le fomaʻi pepa e faatatau i le vaitaimi o le faʻaleagaina o le myocardial. O le suʻesuʻega e faʻamaonia ai le i ai o le gasegase masani o le fatu, faʻavaveina o le tino, ma le faʻaleagaina o maso papillane o le fatu, intracardiac thrombosis, e iloa ai le natura o le faʻaliliuga ma le fatu o faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le foliga ma le laasaga o le faaletonu o le fatu.

Faʻamatalaga o le Arrhythmic Faʻalelei

Faʻailoga a le Cardiac poʻo faʻailoga o le gau o le fatu (ventricular left heart) (i le ituaiga o osofaiga o le dyspnea, fomaʻi fatulalalo, o le edema pulmonary) e tupu mai i osofaiga o le tigaina o le tiga poʻo le faʻalagona faʻapitoa. O le suʻesuʻega o nei fomu e faigata ma ua faʻataunuʻuina i luga o le faavae o le aofaʻi o iuga o suʻesuʻega i luga o faʻataʻitaʻiga i faʻataʻitaʻiga ma se avega poʻo le taimi o mataʻituina o mata ma faʻamaumauga mai le faʻataʻitaʻiga o faʻataʻitaʻiga.

Tuua Lau Faamatalaga