Faailoga o le maʻisuka i totonu o se tamaitiiti e 7 tausaga

O le maʻi suka i tamaiti e fesoʻotaʻi ma faʻafitauli o le gasegase ona o le le lava o le inisalini. E masani ona maua i le maʻisuka ituaiga 1 i se tamaititi. O lona mafuaʻaga o le faʻaleagaina o tali a le tino puipuia i siama, toxins, mea taumafa e faʻasaga i le talaaga o se mea na tupu mai.

I tausaga talu ai nei, talu ai ona o le tele o mea e maua mai i le laʻitiiti, lea e fesoʻotaʻi ma le maua o meaʻai faʻamaʻi i le ituaiga o mea inu gaosiolosi ma le suka, meaai faʻanatinati, mea faʻafiafia, endocrinologists maitauina le faateleina o le maʻisuka ituaiga 2 i tamaiti ma talavou.

Faailoga o le maʻisuka i tamaiti o le 7 tausaga le matutua atonu o le amataga o le faamai, o le malaise aoao atoa ma le ata masani i foliga o le galala ma le mamafa o le mamafa. I mataupu o le leva o le suʻesuʻega, e mafai ona faʻatagaina le tamaititi i le falemai ma ni faailoga o le coma, lea e muamua iloa ai le maʻisuka.

Vaega o le atinaʻe o le maʻisuka i tamaiti

O le gasegase o le maʻisuka e faʻaalia i le maʻisuka o loʻo faʻaalia i totonu o se seti o ituaiga gaʻo (o le maʻisuka ituaiga 1) i luga o le ono chromosome. E mafai ona iloa i latou e ala i le suʻesuʻeina o le faʻasolosolo faʻatoʻa o le leukocytes o le toto. O le i ai o na ituaiga e maua ai se avanoa sili atu o le atiaʻe o le maʻisuka.

E mafai ona faʻafeiloaʻi se vaega o le faʻamaʻi pipisi o siama, measles, mumps, faʻamaʻi e mafua mai i siama, Coxsackie B. I le faaopoopo atu i siama, o le maʻisuka e mafai foi ona mafua mai e nisi o vailaʻau ma vailaʻau, faʻamuamua le susu o susu ma cereals i le taumafataga.

A maeʻa ona faʻaalia i se mea e faʻaleagaina ai, o le a faʻaumatia pene o peta i le motu o le pancreas. O le gaosiga o auupega e amata i vaega o le membrane ma cytoplasm o sela i totonu o le tino. I le pancreas, o se tali (inisalini) e atiina ae e avea o se metotia o le inflammatory autoimmune.

O le faʻafanoga o sela e mafua ai le le lava o le inisalini i totonu o le toto, ae o le masani masani ile falemaʻi e leʻo vave ona tupu, o le maʻisuka i lona atinaʻe e oʻo mai i ni vaega:

  • Laasaga muamua: o suʻega toto e masani lava, e leai ni faʻamaoniga o le maʻi, ae o le faʻavaeina o auupega e faasaga i suauu pancreatic e amataina.
  • Lately le maʻisuka: O le anapogi anapogi e masani lava, pe a uma ona 'ai pe pe a taitaia se suega o le faapaleselese o le kulukose, o le tele o le suka o le suka e iloa ai.
  • Vaega o uiga manino o le maʻisuka: sili atu i le 85% o sene e maua ai le inisalini ua faʻaumatia. E iai faʻamaoniga o le maʻisuka, hyperglycemia i totonu o le toto.

O le gaosiga o le inisalini e faʻaitiitia, i le leai o lona tui, o loʻo i ai se uiga e atiaʻe le ketoacidosis ma se coma ma se tulaga maualuga o le hyperglycemia. I le vave amataina o le inisalini ma le faʻamautuina o le faʻaleagaina o le tino, o le pancreas e ono mafai ona toe faʻaleleia, lea e faʻaalia i le faʻaitiitia o le manaʻomia mo togafitiga insulin.

O lenei tulaga ua taʻua o se "honeymoon," poʻo le faʻamagaloina o le maʻisuka. Talu ai e le taofi ia tali a le autoimmune, o loʻo faaauau pea ona paʻu i lalo laina o le beta, lea e taʻitaʻia ai pea faʻaalia o le maʻisuka ma le manaʻomia e faʻatino tapenaga o inisalini i le taimi atoa o le maʻi.

O mafuaʻaga o le ituaiga lona lua o le maʻisuka i tamaiti o le mamafa, le maualalo o le tino, faʻalavelave i le lauroid, grenades, ma le hypothalamus ma le pituitary gland. O nei mea taua e faʻaalia i le i ai o le faʻaitiitia o le tetee atu i gaʻo, lea e tuʻufaʻatasia.

O le muaʻi amataina o le maʻisuka e mafai ona siitia i luga i le maualuga o le mamafa o le fanau mai, faʻavaveina le tuputupu ae i le amataga o le olaga, ma le le lelei o le soifua maloloina o tina i le taimi o le maitaga: o le tele o meaʻai gaʻo gaʻo ma le le lava o meaʻai o le protein i le taumafataga.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le inisalini e muamua lava ona gaosia i le lava, e oo lava i le tele o le aofaʻi, ae o le musika, ate ma le tino o sela e le mafai ona tali atu ona o le le atoatoa o le fusifusia o lenei hormone i ni faʻamaumauga patino.

O lenei tulaga e taua o le faʻamalosia o le inisalini. O le mea lea, e le pei o le maʻisuka ituaiga 1, togafitiga o le inisalini mo lenei vasega o le maʻisuka e le o faʻamatalaina, ma ua fautuaina tagata e faʻamalosi le faʻamalosiina o vailaau faʻamalosi i meaai ina ia le faʻaosofia ai le pancreas ma ave fualaau faʻatele e siitia ai le tali mai o le inisalini receptors.

Tuua Lau Faamatalaga