Toto toto: masani masani, laulau

O le siakiina o le toto totoʻa mo tagata matutua nai lo le 45-50 tausaga o le ki lea i se olaga umi, maloloina ma vave tali atu i le tele o pathologies. O le a le mea e tatau ona faalagolago i le matua, o le a le masani ona talia i Rusia ma fafo atu?

O le mamafa o le toto (BP) e taua tele, latou te faailoa mai le malosi o le fatu ma toto toto, toilalo lea e aʻafia ai le ola o le tino atoa. Afai e le o faʻamalosolo ma le faʻasologa o mea faʻale-tino o le faailoilo, ona faʻaalia lea o le ono maua mai ni maʻi tuga. E masani lava ona maua i le tagata matutua ni faʻavaiga mai le toto masani, ona e mafua mai i faʻamaʻi ma isi faʻafitauli o le tino na maua mai i le matua.

O le a le toto maualuga?

E pei ona e iloa, o le toto faʻatasi ma nisi o mea totino o loʻo tafe mai i le ogatotonu ma ipu o le tino o le tagata. O le mea lea, o lona ala e fesoʻotaʻi ma se faʻaaogaina masini i puipui. E tatau foi ona matauina o le toto e le na o le tafe, ae ua tulieseina ma le faamoemoe e ala i le fesoasoani o le muso o le fatu, lea e faateleina ai le aafiaga i luga o puipui tetele.

O le fatu e "tuʻimomomoina" e le o taimi uma, ae fai ai ni lagona lauiloa i tagata umalea na mafua ai le faʻasaʻolotoina o se vaega fou o le toto. O le mea lea, o le aafiaga o le vai i puipui o le ai ai ni faailoga se lua. Muamua o le mamafa na faia i le taimi o le fusi, ma o le lona lua o le va o va i le taimi o le vavao. Le tuufaatasiga o nei faailoga e lua ma maua ai le toto toto e tasi. Mo mafuaaga faafomaʻi, o le maualuga o le toto maualuga e taʻua o le systolic, ma le diastolic i lalo.

Mo fuataga, na faia ai se tomai faapitoa e mafai ai ona faia fua e aunoa ma le osofaia o le vaa, vave ma faigofie. E faia lenei mea i le fesoasoani a se phonendoscope ma se uila vaalele, o loʻo ofuina i se nofoaga i luga ae o le tulilima, pe a vaʻaia le ea. I le faateleina o le mamafa i luga o le aluga, ua faafofoga le fomaʻi i le sasaina i le faga i lalo. O le taimi lava e muta ai le pa, o lona uiga o le tutusa o le mamafa i aluga ma toto toto - le pito i luga. Ona lele malie mai lea o le ea ma, i se taimi, toe faaali mai ai - o se faailoga lenei o le tuaoi pito i lalo. O fuafaatatau o mea faʻapitoa, faʻapea foʻi le mamafa o le ea, e fuaina i millimeters of mercury.

O le a le mamafa o le toto?

Faatasi ai ma fomaʻi, e leai se manatu le mautonu i luga o le maualuga o le toto maualuga i tagata matutua. O le 120/80 masani ua manatu o le tulaga masani, ae o vaa i tagata matutua 25 tausaga le matua o le mea e tasi, o tagata matutua ei ai se isi mea, ma o ituaiga uma o mea faʻapitoa e mafai ona fesoasoani. O eseesega i le faitauga o le maualuga o le tane ma le fafine e matua laiti lava. E taua foi le maitau lena mea E tatau ona fuaina le toto maualuga i se tulaga toafilemu, tulaga nofomau, ma e tatau ona faia ni aʻo se lua ma se eseesega o le kuata o le itula. Mo le atoatoa, matou te tuʻuina atu laulau mai i faʻalapotopotoga eseese e faʻaalia ai le tulaga masani mo tagata matutua i le matua.

Le masani o le toto maualuga i le matua

O faailoilo o le toto e iloa ai le malosi o le toto e galue ai i puipui o toto toto.

O le malosi o le tafe o le toto e faalagolago i le galuega a le fatu muso. O le mea lea, o le maualuga o le mamafa e fuaina i ni faʻailoga se lua e atagia ai le taimi o le faʻalavelaveina o le muso o le fatu - le faʻasolo o le systolic poʻo le maualuga ma le diastolic pe mamafa.

O le faʻasologa o le diastolic e atagia mai ai le maualuga o le tetee o loʻo faʻaaogaina e vaa i le tali atu i le vevela o le toto ma se tapunia maualuga o le muso o le fatu.

O le maualuga o le tino e faailoa ai se tulaga aupito maualalo o le vailaau lautele i le taimi e malolo ai le fatu o le fatu.

O le eseesega i le va o nei faailoilo ua taua o le mamafa o le pulus. O le tau o le mamafa o le mamafa e mafai ona maua mai le 30 i le 50 mm Hg. ma fesuiaʻi, e faʻatatau i le matua ma le tulaga o le maʻi.

O le maualuga o le mamafa ma le pulupulu o vaega autu ia e fuafua ai le soifua maloloina o tagata. Ae ui i lea, o suiga i fuainumera o le pulupulu e le o le atagia mai o feeseeseaiga i le maualuga o le mamafa.

O le mea lea, o le maualuga o le toto maualuga e fuafuaina e le vaega o le taamilosaga o le fatu, ma o le maualuga o ona vaega e mafai ona faaaoga e faamasinoina ai le tulaga o vaega taua o le tino o le tagata - circulatory, autonomic and endocrine.

Uunaia mafuaaga

O le mamafa o le 120/80 mm Hg e masani lava ona masani ai. Peitai, e ui lava i lenei, o fua nei e manatu lelei e sili ona lelei mo le galuega atoa o le tino - faamalosi systolic mai le 91 i le 130 mm Hg, diastolic mai le 61 i le 89 mm Hg.

O lenei tulaga e mafua ona o uiga faʻale-tino o tagata taʻitoʻatasi, faʻapea foi ona tausaga. O le maualuga o le mamafa o se manatu faavae o le tagata, ma atonu e eseese e oʻo lava i tagata soifua maloloina atoatoa.

E le gata i lea, e tele mea e faʻaosofia ai suiga i le mamafa, e ui lava i le le maua o faʻamaʻi. O le tino o se tagata soifua maloloina e mafai ona ia puleaina le maualuga o le toto ma suia, pe a talafeagai ai.

Mo se faʻataʻitaʻiga, soʻo se gaioiga faaletino e manaʻomia ai le faateleina o le toto e faʻamalosia ai maso e maua ai le gaioiga. O le mea lea, i le taimi o le taavale a le tagata, o lona mamafa e mafai ona tulaʻi i le 20 mm Hg. Ma o lenei mea e pei o le masani.

O se suiga i faailoga o le mamafa o le toto e mafai i lalo o le faatosinaga o mea e pei o:

  • popole
  • o le faʻaaogaina o meaʻai e faaosofia, e aofia ai le kofe ma le lauti,
  • taimi o le aso
  • le aʻafiaga o faʻafitauli faaletino ma faalelagona,
  • ave fualaau
  • tausaga

O le tele o mea eseese o avega mamafa o se taunuuga o le faalagolago i le physiological a se tagata.

I le gasologa o le olaga, suiga i totonu o le tino e aafia ai le maualuga o le toto totoina e le fatu i totonu o vaʻa. O le mea lea, o faailoga e iloa ai le masani ai o le toto i vaitausaga eseese eseese.

Mafuaaga mo le faateleina


O le maualuga o le toto maualuga poʻo le maualuga o le maualuga o le maʻi faʻamaʻi lea e matauina ai le maualuga o le toto i aso taitasi, e tusa lava po oa tulaga faʻalagona. E lua ituaiga o faʻamaʻi: ogaoga maualuga ma le lua.

O le maualuga o le maualuga o le Peraimeri o le maualuga maualuga o le toto maualuga e maua i le 85-90% o tagata o loʻo i ai faafitauli faʻalakalami. O loʻo talitonuina o le atinaʻega o le maualuga o le toto maualuga o loʻo faʻalauiloa e mafuaʻaga taua:

  • tausaga (i le mavae ai o le 40 tausaga, o le averesi maualuga e faateleina i le 3 mm Hg i le tausaga),
  • uiga faʻamaoni
  • leaga leaga (ulaula tapaa ma le ava malosi e mafua ai le vaʻaia o masini, faʻaitiitia le alualu i luma o puipui o le gaʻo ma faʻalautele le ono mafai ona paʻu),
  • leaga meaai (aemaise lava le faʻaaogaina o kofe, masima, ma mea taumafa ma gaʻo susu i le tuufaatasiga),
  • afaina (pe afai e sili atu i le 25 le tino o le numera o le tino, ona i ai lea o le tele o le aʻafiaga o le atinaʻeina o le toto maualuga),
  • faaitiitia galuega faaletino (leai o faamalositino faifai pea e faaitiitia ai le gafatia o le tino i le faaletino ma faalelagona lagona),
  • leai se moe (atonu o le a faʻapupulaina le maualuga o le toto maualuga pe afai e masani ona moe i lalo o le 6 itula i le aso),
  • faʻalauteleina lagona ma faʻalauteleina aʻafiaga leaga.

Maualuga maualuga maualuga e tupu i le 10-15% o maʻi ma o se taunuuga o le atiaʻeina o faamai masani. O mafuaʻaga taatele o le faʻateleina o le mamafa i le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e pei ona taua i lalo

  • togafiti o fatugaʻo poʻo gaʻo faʻamau (gaʻoloʻolotinilone, o le atherosclerosis o le fibromuscular, o le dysplasia fibromuscular),
  • faʻamaʻi o le endocrine (pheochromocytoma, hyperparathyroidism, acromegaly, syndrome Cushing, hyperthyroidism, hypothyroidism),
  • faʻaleagaina o le taulaʻau poʻo le faiʻai (encephalitis, trauma, ma isi).

I nisi tulaga, o le mafuaaga o le maualuga maualuga o le toto maualuga o vailaau e pei o corticosteroids (dexamethosone, prednisone, ma isi), antidepressants (moclobemide, nialamide), vailaau anti-inflammatory non-steroidal, contraceptive hormonal (ina ua faaaogaina pe a mavae le 35 tausaga).

O aʻafiaga o le maualuga o le toto maualuga e le mafai ona aliali mai mo se taimi umi, faasolosolo malie ona faʻateteleina le tulaga o le fatu, fatugaʻo, faiʻai, mata, ma vaʻa toto. Faailoga o le maualuga o le toto maualuga i tulaga maualuga o le faamai:

  • ulu matua
  • tinisitus
  • vavao
  • fatu palpitations (tachycardia),
  • "Lago" i luma o mata,
  • numera o tamatamailima.

O le maualuga o le toto maualuga e mafai ona faigata ona o se faʻalavelave maualuga - o se tulaga e lamatia ai le ola (aemaise lava i le matua), lea e sau faatasi ma le osofaʻi malosi (luga - sili atu i le 160), taʻavale, vomiting, totogia, faʻafefeteina ma le vevesi i totonu o le loto.

Faʻafefea ona faʻaitiitia le mamafa

Faʻaitiitia le faʻamalosi ma vailaʻau e faʻaaogaina i le maualuga o aʻafiaga o faʻafitauli o le toto maualuga, e aofia ai:

  • i luga o tulaga maualuga maualuga (sili atu i le 160/100 mm mercury column),
  • faatasi ai ma se tuufaatasiga o le maualuga o le toto maualuga (130/85) ma le maʻisuka, o le faaletonu o le maʻisuka, faamaʻi o le gaʻo,
  • ma faʻamaoniga faʻaalia (140/90) faʻatasi ai ma tulaga faʻaleagaina o le fiafia, cardiovascular system (maualuga cholesterol, gasegase abdominal, faateleina o le creatinine i le toto, atherosclerosis, ma isi).

Ina ia faʻamaonia le mamafa, o loʻo faʻaaogaina nisi o vaega o vailaʻau faʻasaina e iai se eseesega i luga o le cardiovascular system, e aofia ai:

  • fomaʻi (dicretics),
  • kesi o le kesi,
  • alpha adrenergic blockers,
  • peta blockers,
  • fualaau oona o loʻo galue i le system renin-angiotensin,
  • vailaʻau e aʻafia ai le faʻaogaina o le tino,
  • neurotropic fualaau faasaina.

O fualaau mo le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga ua faatonuina e fuafua i luga o le maualuga o le faamaʻi, o le pathologies, o le mamafa ma isi faailoga, ma isi.

Afai o le faateleina o le aʻafiaga eo faatasi ma le masani masani ma le le lelei o le soifua maloloina, ona mafai lea ona faʻaititia le faʻataʻitaʻiga e faʻaaoga ai nei auala faigofie:

  • malolo ma malolo mo 15-20 minute,
  • faʻataʻitaʻiga mo togafitiga faʻalalōlōina (e tatau ona faʻauʻuina mo le 3 tau ma faʻasalaina mo le 6, aʻo faia i se taimi umi le faʻaogaina o le faʻaogaina o le faʻaoga o le nervous respiratory system, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le pagatia ma le mamafa),
  • tuu i lalo ou lima i luga o le tulilima fao i le vai malulu mo 4-5 minute, fai tutusa mo vae,
  • faʻaaogā se pulupuni i le vai malulu i le vavalo vevela,
  • taoto i luga o le fola ma tuu se solo i lalo o le ua o le ua, ona liliu malie lea o lou ulu i le itu taumatau ma le agavale mo le 2 minute.

Mo le puipuia o le mamafa o le mamafa, e tatau ona faatulaga lelei le mamafa, taumafa lelei, faʻaitiitia le faʻaaogaina o masima ma meaʻai gaʻo, auai i gaoioiga faʻaletino mo le itiiti ifo ma le 30 minute i le aso.

Mafuaaga mo le pa'ū


O le vaʻaia o le toto (hypotension) o le faʻaitiitia o le toto o le toto ua faʻaalia i lalo: mo tane - i lalo ifo o le masani ole 100/70, ma tamaitai - lalo 95/60 mm Hg. Eseesega i le va o le physiological (natura mo le tino) ma le faʻalavelave faʻaleagaina.

O le tulaga o le faʻasalalauga e manatu i le masani i tagata ei ai le gasegase o le genetic, i totonu o tagata o loʻo nonofo i mauga ma sui o nisi o matata ma galuega maualuga maualuga (ballerinas, tagata afeleti, ma isi).

O le faʻasalalauga e pei o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻafuaseʻi e tupu mai ona o le faʻaleagaina o le tino i le tino (o le mea na taʻua o le tuʻuaiga lona lua) poʻo le faʻamaʻi tutoʻatasi (faʻamuamua). O mafuaʻaga autu e taʻitaʻia ai le mafaufauga masani:

  • popolega faalemafaufau-lagona, tulaga lamatia,
  • tino o le asthenic,
  • vailaau o le neurocirculatory hystonic dystonia,
  • feoai,
  • hypothyroidism
  • iron deficiency anemia
  • leai ni vitamini o vaega B.

O faʻafitauli o le faʻasagalauga e tele lava ina le mautonu ma faailoga o le vaivai, popole ma le leai o se moe. Faʻaititia le faʻaitiitia o le mamafa o loʻo faaalia i lalo:

  • o le moe, le le fiafia, le mautonu,
  • tiga o le ulu
  • faʻaauau ona fai
  • leai se malosi pe a mavae le moe o se po.

E masani ona tupu i le tagata le mafaufauga i suiga i le ea, e pei foi o se mea e le mafai ona tupu.

Auala e faateleina ai le mamafa

E mafai ona e faʻateleina faailo o le mamafa i le fesoasoani a le au sooupu e iai se faʻalogona faʻaleleia o le tino. I le avea ai o se tulafono, o mea inu ava poʻo fualaau mai vailaʻau faʻamalositino e faʻaaogaina:

O vailaʻau faʻasaina e faʻavae i luga o laau e faʻaitiitia ai le faʻamalosi o loʻo i ai le malosi ma faamalosia ai vaʻa toto. I lenei tulaga, atonu e tatau ona mafaufauina le ono mafai ona maua ni tali. O le umi o le vasega o togafitiga e faalagolago i uiga o tagata taitoatasi o le maʻi.

O vailaʻau faʻasolosolo latou te fausiaina ai le maualuga o le mamafa e eseese o latou aafiaga i le tino ma vaevaeina i vaega:

  • sauniuniga ma le caffeine i le tuufaatasiga,
  • CNS stimulants,
  • alpha adrenomimetics
  • faʻamaoni,
  • corticosteroids.

O aʻafiaga maualalo e fesoʻotaʻi ma le faʻaitiitia o le masini vascular, o lea e tatau ai ona faʻaauau pea ona faʻaauau pea ona faʻaauau pea ona faia e tagata e le mafai ona faʻalogo, e pei o fesoasoaniga masani e tausia ai le cardiovascular system i se tulaga masani.

Tulafono mo le fuaina o le toto


O le mamafa o le mamafa i le fale e faia e se auscultatory (sound) auala e faʻaaoga ai le masini masini, semi-atomatalia ma le tonometeta:

  • O le mataupu faavae o le fuaina o le mamafa ma se mea masini masini o le tui lea i le ea i totonu o le mamafa, mulimuli ane ona siakiina lea o le leo o le fao ma se stethoscope.
  • O le tonometer semi-automate e aofia ai se mataʻitusi faapitoa lea e faʻaalia ai numera o le masini, ae o loʻo faʻaaogaina lima i le ea.
  • E le manaʻomia e le tagata siaki le toto siaki le faia o ni mea faaopoopo, talu ai o le inuina o le ea ma le fua o le a faia lava pe a maeʻa le masini.

O le aʻafiaga o le mamafa o le fuaina e le auscultatory method o le resitaraina o leo, lea e pasia le tele o vaega:

  • o foliga vaaia o se leo (leo), o lona uiga o le mamafa o le systolic,
  • leo malosi,
  • maualuga leotele leo
  • leo atinaʻe
  • le leiloloa o leo leo - le maualuga o le diastolic pressure.

O le auala auscultatory e masani lava ona taliaina i totonu o falemaʻi uma ma faʻamaonia e le saʻo maualuga ao matauina le fua saʻo o fuataga.

Tulafono lautele mo le fuaina o le toto i le fale, lea e tatau ona mulimulitaia tusa lava po o le a le ituaiga tonometa:

  • Aʻo le i faia le faʻataʻitaʻiga, e le mafai ona e inu kofe ma malosi le la, ulaula ma faʻaaoga le vasoconstrictor (mata, isu).
  • 5 minute ao le i malolo le fua.
  • E faʻatinoina le faʻatinoga ao nofo, ae o le tua e tatau ona malolo i tua o le nofoa, ma e tatau ona saʻoloto vae e tu ai.
  • O le mea faʻapipii e faʻapipiʻi ai le lima i le maualuga o le fatu, aʻo lima malolo e tatau ona taoto i luga o le laulau, alofilima.
  • Faʻasolosolo le fuaina pe a mavae le tolu minute e faʻamaonia le iuga. Afai a maeʻa le fua lona lua, ona iloa lea o se eseesega o le sili atu ma le 5 mmHg, e tatau ona toe faia le faiga.

Fuaina o le toto maualuga e faʻaaogaina ai se faʻamalosi o le mamafa ma o le tonometa e tele ni mea le lelei e mafai ona taʻitaʻia ai le fuafuaina le saʻo o le taunuuga o le taualumaga, e pei o:

  • o le faʻaaogaina o se masini eletise e manaʻomia ai tomai,
  • o le sui o le paʻu ma le phonendoscope i luga o le lima, faapea foi ma le leo tele na mafua ai se mea sese,
  • lavalava e faʻapipiʻi le lima i luga o le paff affects le faatinoga,
  • o le faʻaogaina o le ulu o le phonendoscope ua le saʻo (e le o le pito i luga o le pulusation spot on the elbow) e oʻo atu ai i le vaeluaina o iuga.

Afai e matauina le mamafa o le toto, ona fai lea i lenei tulaga, e faia fua i soo se taimi o le aso. I mataupu pe a tausisia le maualuga o le toto maualuga poʻo le vaʻaia, e fautuaina le mataʻituina o le toto i tulaga nei:

  • pe a uma le faʻafitauli faaletino pe faalemafaufau-lagona,
  • faatasi ai ma le faʻaleagaina o le manuia,
  • i le taeao pe a maeʻa ae leʻi alu i le moega,
  • muamua ma le maeʻa ai o fualaau faasaina e faʻamautuina le galuega o le cardiovascular system.

I le faagasologa o togafitiga o faʻamaʻi o le fatu, vaʻa toto ma faʻasolosolo i le hypo- poʻo le maualuga, e tatau ona fuaina le taʻavale toto i aso taʻitasi.

Tulaga faatonuina mo alii

O le masani o le mamafa i tamaloloa o loʻo faʻaalia i fuainumera aupito maualuga, faʻatusatusa i tulaga o fafine ma tamaiti. E mafua lenei mea ona o le faʻaogaina o le malosi o feusuaʻiga - o se puʻu malolosi ma maso e manaʻomia ai le tele o meaʻai e maua mai i le toto. O le mea lea, o le maualuga o le tetee atu o puipui o le vaa e faateleina.

O le faateleina o le mamafa i tagata mo mafuaʻaga masani, e mafai, ona o suiga o tausaga. I le olaga atoa, ua suia suiga o le mamafa, e pei foi o le setete o le cardiovascular system. Ae ui i lea, o le tele o faʻamaonia e taua o se lamatiaga ogaoga i le soifua maloloina i so o se matua.

Tulaga masani i tamaitai

O le soifua mālōlōina o tina e masani ona fesoʻotai ma fesuiaiga masani i tulaga o hormonal, lea e le mafai ona aafia ai faʻamaʻi mamafa. O le mea lea, o tulaga faʻavae mo fafine e maua ai suiga talafeagai i le tino lea e aofia ai i se tausaga patino.

I le taimi o le gaioiga, o le horrosone estrogen o loʻo maua i le tino o fafine, lea e puleaina le maualuga o mea gaʻo i le toto. Estrogens e taofia ai le faaputuputuina o le cholesterol ma le faia o paʻu e vaapiapi ai le lumenia o vaa, lea e puipuia ai le malosi masani o le tafe toto.

Aʻo mou atu le gaioiga, o le tele o le estrogen i le toto e faʻaititia, ma le lamatiaga o le fatuina o pathoces cardiovascular lea e faʻateleina ai le mamafa.

Tuufaatasia o aso nei

I vailaau faʻaonapōnei, e tolu filifiliga mo le mamafa masani i se tagata matua:

  • sili ona lelei - itiiti ifo i le 120/80,
  • masani - mai le 120/80 i le 129/84,
  • maualuga masani - mai le 130/85 i le 139/89 mm RT. Art.
Le faailo o le maualuga o le toto maualuga 120/80

O mea uma e fetaui i nei fuainumera e matua masani lava. Na o le tuaoi pito i lalo e le o faʻamaonia. O le faʻasalalauga o se tulaga lea e maua ai e le tonometa le taulalo ifo i le 90/60. O le mafuaʻaga lea, e faalagolago i uiga o tagata taitoatasi, o mea uma i luga o lenei tuaoi e mafai ona faatagaina.

Ae e tatau ona e malamalama o nei fuainumera e faʻaalia e aunoa ma le amanaia o tausaga, mamafa, itupa, faʻamaʻi, faʻavae, ma isi. Vaʻai i a tatou faʻamaumauga saunia i luga o le mamafa o tagata. Ae i le taimi lava e tasi, a maeʻa ona e vaʻavaʻai i ou tulaga faatonuina, faitau le koluma "Aisea e mafai ai e suiga ona sui", e tatau ai mo se malamalama atoatoa i le ata.

Tulafono mo le fuaina o le toto

E toatele tagata e faia mea sese pe a fuaina o latou mamafa, ma atonu latou te ono vaaia ni numera le masani. O le mea lea, e taua tele le fuaina o le mamafa i le usitaia o tulafono. E tatau lea mea e aloese ai mai le faʻamalamalamaina sese o faʻamatalaga.

  1. 30 minute ao le i fuafuaina le taualumaga, e le mafai ona e taaalo i taaloga poo le poto masani i isi gaoioiga faaletino.
  2. Ina ia faʻamaonia faʻamaoniga moni, e le tatau ona e faia se suʻesuʻega i se tulaga o le atuatuvale.
  3. Mo le 30 minute e te le ulaula, 'aua le' ai meaai, ava malosi, kofe.
  4. Aua le tautala i le taimi o le fua.
  5. Iloilo fua o fua na maua i lima uma e lua. O le faavae o le faailo maualuga lea. Faataga le eseesega i le va o faailoga i lima eseese o le 10 mm RT. Art.

Lisi o masani o le toto maualuga i le matua

I le taimi nei, e masani ona faʻaaogaina masani masani e faʻaaoga i tausaga uma. Ae o loʻo i ai foi le maualuga o le maualuga o le tau o le mamafa mo vaitausaga taʻitasi. O le vavalalata mai ia i latou e le o taimi uma e fai ai togafitiga. E tofu le tagata ma lana lava masani masani.

Laasaga Numera 1 - faʻamaoniga o le mamafa mo le matua, amata mai i le 20 i le 80 tausaga.

Tausaga i tausagaTaimi o aʻafiaga
20 – 30117/74 – 121/76
30 – 40121/76 – 125/79
40 – 50125/79 – 129/82
50 – 60129/82 – 133/85
60 – 70133/85 – 137/88
70 – 80137/88 – 141/91

Laulau Numera 2 - faʻamaoniga o le toto maualuga ma le matua ma le kenera, amata mai le 1 tausaga i le 90 tausaga.

Tausaga i tausagaLe masani o le mamafa i aliiLe masani o le mamafa i tamaitai
E oʻo atu i le 1 le tausaga96/6695/65
1 – 10103/69103/70
10 – 20123/76116/72
20 – 30126/79120/75
30 – 40129/81127/80
40 – 50135/83137/84
50 – 60142/85144/85
60 – 70145/82159/85
70 – 80147/82157/83
80 – 90145/78150/79

O faailoga nei e ese mai mea e mafai ona tupu pe a faʻaaoga fua faʻatatau. Iloilo fuainumera, e mafai ona e maitauina o le matutua latou te maualuga ai. Tagata ei lalo ifo o le 40 tausaga le maualuga o le maualuga o tane. A maeʻa lenei mea iloga, ona sui lea o le ata, ma o le mamafa o tamaitai e maualuga atu.

E mafua lenei mea i suiga o le hormonal i le tino o le tino. O fuainumera i tagata pe a uma le 50 tausaga e taua. E sili atu lo latou maualuga nai lo mea o loʻo faʻamatalaina i aso nei e pei o masani.

Lisi numera 3. E toatele tagata e fuaina le mamafa o le toto ma le siakiina o le toto i aso nei, lea, e faaopoopo atu i le mamafa, o le pulupulu foi o loo faaalia. O le mea lea, na latou filifili ai e manaʻomia e nisi tagata lenei laulau.

Lisi ma le fatu i le matua.

Faiga Faʻaosolosi

O tagata taʻitoʻatasi o le tagata lava ia ma o le malosi foi o le tagata lava ia. O le mamafa o le mamafa e fuafuaina e le gata i le matutua, ae faapena foi i isi vaega: maualuga, mamafa, itupa. O le mafuaʻaga lena na faia ai faʻatulagaga mo le faʻatusatusaga, i le amanaʻiaina o tausaga ma le mamafa. Latou te fesoasoani e fuafua pe o le a le malosi e sili ona lelei mo se tagata faapitoa. I le avea ai o se vaega o lenei tusiga, o le a tatou iloiloina le 2 faʻatulagaga ma le 2 laulau e fuafua i le matua ma le itupa.

Muamua fua. O le faʻatulagaina o le Volynsky e faʻatulagaina ai le masani e faavae ile tausaga ma le mamafa. Faʻaaogaina i tagata e 17-79 tausaga. I le eseesega, o fua o le pito i luga (SBP) ma lalo ifo (DBP) o loʻo faʻatulagaina.

GARDEN = 109 + (0.5 * numera o tausaga) + (0.1 * mamafa i le kg.).

DBP = 63 + (0.1 * tausaga o le ola) + (0.15 * mamafa i le kilokalama.).

Mo se faʻataʻitaʻiga, seʻi o tatou iloiloina le mamafa masani mo se tagata e 60 tausaga ma e mamafa le 70 kilokalama e faʻaaoga ai le mamanu Volynsky.

GARDEN = 109 + (0.5 * 60 tausaga) + (0.1 * 70 kg.) = 109 + 30 + 7 = 146

DBP = 63 + (0.1 * 60 tausaga) + (0.15 * 70 kg.) = 63 + 6 + 10.5 = 79.5

O le masani o le toto maualuga mo lenei tagata e 60 ona tausaga ma se mamafa o le 70 kg e tutusa ma - 146 / 79.5

Faʻasologa lona lua: I lenei faiga, o le masani o le toto maualuga ua fuafua e amanaʻia na o tausaga. E talafeagai mo tagata matutua mai le 20-80 tausaga.

GARDEN = 109 + (0.4 * tausaga).

DBP = 67 + (0.3 * tausaga).

Mo se faʻataʻitaʻiga, e tusa ai ma lenei fua faʻatatau, tatou te fuafuaina le mamafa o se tagata i le 50 tausaga le matua.

GARDEN = 109+ (0.4 * 50 tausaga) = 109 + 20 = 139

GARDEN = 67+ (0.3 * 50 tausaga) = 67 + 15 = 82

O le masani o le toto maualuga mo se tagata e 50 tausaga le matua o le - 139/82.

Aisea e ono suia ai le mamafa

O le faatosinaga sili o le mea lea e lagona ai e se tagata le lelei, ae i le taimi lava foi e tutusa ma le masani. O le faʻasologa o mea e maua mai i le maualuga poʻo le faʻasalalauga. E mafai ona suia faʻatusa i le ao. I le po latou te maualalo ifo nai lo le aso. I le taimi o le nofo malie, e mafai ona faateleina le mamafa i le malosi faaletino, popolega. Tagata aʻoaʻoina ma tagata taʻaloga faʻapolofesa e masani ona tusia faʻamaumauga i lalo ifo o tausaga. O fualaau faasaina ma le faʻaaogaina o mea faʻamalosi e pei o le kofe, tii malosi e aafia ai fua fua. Lavea faatagaina i fesuiaiga o le 15-25 mm RT. Art.

Faatasi ai ma le matua, o faailoga e amata ona sologa lelei mai le lelei i mea masani, ona sosoo ai lea ma tulaga masani. E mafua lenei mea i le mea moni o nisi suiga e tupu i totonu o le porokalama fatu. O se tasi o nei mea taua o le faateleina o le malosi o le puipui lapoa ona o uiga e taʻi tausaga. O le mea lea, o tagata na ola io latou olaga atoa i fuainumera 90/60 e mafai ona latou iloa na amata ona faʻaalia le tonometa 120/80. Ma o lenei mea masani. E lagona e se tagata le lelei, ona o le faagasologa o le faateleina o le mamafa e maua mai e le o iloa, ma o le tino e faigofie lava ona fetuunaʻi i ia suiga.

E i ai foi le manatu o le galue malosi. Atonu e le fetaui ma le masani, ae i le taimi lava lea e sili atu ai le lagona o se tagata, nai lo le isi, lea e sili ona lelei mo ia. E moni lenei mea mo tagata matutua o loʻo mafatia mai le maualuga o le maualuga. O le siama o le maualuga o le toto maualuga ua faatuina pe afai o le toto toto e 140/90 mm RT. Art. ma luga. O le tele o tagata matutua e sili atu le matutua e sili atu le lagona i le numera 150/80 nai lo tulaga maualalo.

I se tulaga faapea, e le tatau ona e sailia le tulafono ua fautuaina. Faatasi ai ma le matua, atiaʻe o le atherosclerosis o vavau. Ina ia mautinoa le lelei o le toto, e manaʻomia le maualuga o le mamafa. A leai, o loʻo i ai faʻamaoniga o le siama: tiga o le ulu, vevela, foliga mai o le gaioiga, ma isi.

O le isi tulaga o se tauvaga talavou, o le na ola i lona soifua atoa i le numera 95/60. Faʻafuaseʻi ona faʻaosoina le mamafa e oo lava i le "cosmic" 120/80 mm RT. Art. e mafai ona mafua ai se faʻafitauli i le soifua maloloina, e foliga tutusa ma se faʻalavelave maualuga.

E mafai ona maualuga le maualuga o le ofutele paʻepaʻe. I le taimi lava lea e tasi, e le mafai e le fomaʻi ona fuafua le sao saʻo e pei o le a maualuga atu i le mauaina. Ma i le fale, o faʻamaumauga masani o loʻo faamaumauina. Ina ia fuafuaina se tulaga masani a le tagata lava ia, naʻo le siakiina masani i le fale o le a fesoasoani.

Faaiuga

Iloiloina o le tonometa afi, o le fomaʻi e taulai atu pea i le faʻavasegaina na talia, e tusa lava po o le a le matutua o le tagata. O le fua tutusa o le toto maualuga e tatau ona amanaia i le puleaina o aiga. E na o ia tulaga faatauaina, e galue atoatoa le tino, totoga taua e le o mafatia, ma ua faʻaitiitia le aʻafiaga o faʻafitauli faʻapitoa i le cardiovascular.

O le tuusaunoaga o tagata ua matutua pe ua afaina foi. I lenei tulaga, e sili atu le lelei o le faatumauina o fuainumera e maualuga atu nai lo le 150/80 mm Hg. Art. I isi tulaga, soʻo se eseesega iloga mai tulaga faʻavae e tatau ona avea ma mafuaʻaga e alu ai i le fomaʻi. I tua atu atonu o ni faʻamaʻi e manaʻomia ai togafitiga.

Le laulau o le toto maualuga i totonu o tagata

I le avea ai ma taʻiala mo le fuafuaina o le masani o le toto, o fomaʻi e faʻaaogaina se laulau o le toto masani i tagata matutua.

Tausagai le 20 tausagai le 30 tausagai le 40i le 50i le 60ina ua mavae le 70 tausaga
Alii, masani, mmHg123/76126/79129/81135/83142/85142/80
Tina, masani, mmHg116/72120/75127/80137/84144/85159/85

Soo se mea ua vavae ese mai le masani i tagata matutua e manatu e le lelei.

Ina ia maua ai le soifua maloloina i le taimi, ua faatonuina e fomaʻi ia tagata gasegase e tausia se tusi talaaga, tusia faamaumauga o fuataga i aso taitasi.

Le manatu o le toto maualuga

O le BP o lona uiga o le malosi lea e pulupulu ai le toto e le fatu "pamu" e lolomi i luga o toto. O le mamafa e faalagolago i le gafatia o le fatu, i luga o le toto e mafai ona maua i totonu o le minute e tasi.

Ata faʻaleleia

O faitauga tonometa e mafai ona eseese mo mafuaaga eseese:

  • Malosiaga ma taimi o feteenaiga, mafua ai le feʻaveaʻi o le vai i le toto,
  • Atherosclerosis: afai ei ai ni ufiufi toto i luga o vaa, latou te vavalalata le lumen ma faia se avega faaopoopo,
  • Totoina o le toto: o nisi uiga e mafai ona mama aʻiaʻi, pe a maua le toto e faigata, o lenei mea e ono tupu ai le faateleina o le toto,
  • Suiga i totonu ole ipu, e fesoʻotaʻi ma suiga i lagona faʻalagona i taimi o le atuatuvale, atuatuvale lagona,
  • Le tikeri o le gaoioi o le puipui lapisi: pe afai e vaʻavaʻa, laei, e faʻafefe i le masani ai o le toto,
  • Faʻataʻetaʻe: o lona faʻatinoina ma le gaioiga faʻamalosi e faʻafoeina ai nei fuaitau.

O le tonometa indicative e aʻafia foi i le taimi o le aso: i le po, i le avea ai o se tulafono, o lona tau faʻaitiitia.

O lagona faalelagona, e pei o vailaau, kofe po o le lauti e mafai ona maualalo ma faateleina ai le toto.

Na lagona e tagata uma le mamafa masani - 120/80 mm Hg. Art. (o ia fuainumera e masani ona tusia i le 20-40 tausaga).

E oʻo atu i le 20 tausaga, o le toto maualalo maualalo ifo - 100/70 ua manatu o le tulaga faʻale-tino. Ae o lenei parakalafa e faʻapitoa, mo se ata faʻamaonia e talafeagai le amanaʻiaina o le avanoa e mafai ona faʻatagaina mo pito i luga ma lalo ifo o le masani.

Mo le faailo muamua, e mafai ona e faia faasaʻoga i le va o 101-139, mo le lona lua - 59-89. O le tapulaa pito i luga (systolic) tonometer i le taimi o le maualuga o le fatu, le pito maualalo - (diastolic) - ma le malologa atoa.

O tulaga faʻamalosi e faʻalagolago e le gata i le matua, ae faʻapea foi i le itupa. I fafine e sili atu i le 40, 140/70 mmHg ua manatu lelei. Art. O mea sese laiti e le afaina ai le soifua maloloina, o se faʻaitiitia o le faʻaititia e mafai ona o mai faatasi ma faʻamaoniga le lelei.

O loo i ai i seoli le masani o ona tausaga:

  • 16-20 tausaga: 100-120 / 70-80,
  • 20-30 tausaga: 120-126 / 75-80,
  • I le 50 tausaga, o le masani o le mamafa i se tagata e oʻo atu ile 130/80,
  • A maeʻa le 60, o le tonometer 135/85 ua manatu e masani,
  • I le 70 tausaga o le soifuaga, o le maualuga e siitia i le 140/88.

E mafai e le tino ona taofiofia le toto maualuga: ma le mamafa o mea mamafa, faateleina le toto, ma le faitau tonometa e faateleina i le 20 mm RT. Art.

Le mamafa ma le fatu i le matua: laulau i tagata matutua

O faʻamatalaga i luga o tuaoi o le toto masani e faigofie ona suʻesuʻeina i le laulau. I le faʻaopoopoga i pito i luga ma pito i lalo, o loʻo i ai foi se vaʻa matautia, lea e faʻaalia ai le leaga o tulaga i le soifua maloloina.

I le matua, o le maualuga o le toto maualuga e faateleina, ma o le maualalo e faateleina i le afa muamua o le olaga, i le avea ma tagata matua, o ona faailoilo e mausali ma ua pau ona o le faaitiitia o le lapisi lautele. Mea sese i totonu o le 10 mm o le mercury. Art. pathocese e le faʻaaogaina.

Tusa o le toto maualugaFaʻamaumauga BP(mmHg) Faʻamatalaga
minmax
Maualuga maualuga 4th seneturimai le 210mai le 120faailoga o le faʻalavelave maualuga
O le maualuga o le 3 ata.180/110210/120
O le maualuga o le ata lona 2.160/100179/109faailoga matautia o le toto
Suauu maualuga 1 Art.140/90159/99
Prehypertension130/85139/89
Laititi le Toto o le Toto90/60129/84toto masani toto
Norma Heli (lelei)100/65120/80
Faʻaitiitia le toto maualuga90/6099/64
Manatu faʻaalia70/4089/59
Malosiaga ogaoga50/3569/39faailoga matautia o le toto
Tautinoina manatu taufaaseseE oʻo i le 50E oʻo atu i le 35

Faʻamatalaga o se faʻalavelave maualuga, e manaʻomia e le tagata maʻi se falemaʻi vave. Faʻamataʻu matautia o le toto maualuga, e tatau ona e tago i fualaau.

Faʻapitoa o le aʻafiaga o tagata matutua

E masani lava, o le fatu i le tagata matua e mai i le 60 i le 100 pa / min. O le sili atu ona faʻagasolo faiga faʻavae, e maualuga atu le taunuʻuga. O faʻasologa e taʻu mai ai le endocrine poʻo le maʻi fatu.

I le vaitaimi o maʻi, o le fatu e oʻo i le 120 bpm / min, aʻo leʻi maliu - e oo i le 160.

I le matua, e tatau ona siaki atili le pulupili, aua o se suiga i ona taimi e ono avea ma faailoga muamua o faafitauli o le fatu.

O le fua o le fatu e faʻagesegese i tausaga. E mafua ona o le leo o vaʻa a tamaiti e maualalo ma o le fatu e sili atu ona faʻasolosolo ina ia mafai ai ona faʻafeiloaʻi meaʻai. O tagata taaalo ei ai se faʻalavelave faʻafuaseʻi, aua ua aʻoaʻoina o latou loto e faʻaalu le malosi o le tamaoaiga. O se faʻalavelave faʻaleagaina e faʻaalia ai faʻafitauli eseese.

  1. Tele taimi e masani ona tupu ai le fati i le tiga o le thyroid: hyperthyroidism e faʻaititia ai le fatu, e faʻaitiitia le hypothyroidism,
  2. Afai o le fua o le pulusai i se tulaga mausali e sili atu lona maualuga nai lo le masani, e tatau ona e siaki lau meaʻai: masalo o le tino e leai le magnesium ma le calcium,
  3. Loto o le fatu i lalo ifo o le masani masani ma le tele masnesium ma pathoces o le fatu ma toto toto,
  4. O le tele o fualaau faasaina e mafai foi ona faaosofia ai se suiga i le fatu,
  5. O le fua o le fatu, e pei foi o le toto, e aafia i musika mamafa ma lagona faalelagona.

I le taimi o le moe, o le manava e faʻagesegese, pe a le tupu lenei mea, ei ai le mafuaaga e foliga mai i le endocrinologist ma le cardiologist.

E ala i le siakiina o le pulupili i le taimi, o avanoa e maua ai le faʻafitauli ile taimi faʻatupulaia. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le pulupili vave pe a uma ona 'ai, e mafai ona inu le meaʻai. O matagi matagi i tagata o le tau e faalagolago i le toto. Ina ia toe faʻaleleia, o le tino e faʻaleleia le fatu. O le pulusal pulse e faʻaalia ai suiga vave i le toto.

Maʻeu se faʻalavelave matautia o le toto

E iloa e tagata uma o le masani o le toto maualuga o se taua taua o le soifua maloloina, ae o le a le uiga o mea sese mai masani?

Afai e silia le 15 mm RT le mea sese. Art., O lona uiga o faʻalavelave faʻaleagaina e atiaʻe i le tino.

O mafuaʻaga mo le faʻaitiitia o le toto maualuga atonu o le:

  • Vaʻaiga faʻapitoa
  • Faʻasalaga
  • Meaʻai taumafa Hypocaloric
  • Tulaga faʻavaivai
  • Climate ma tau suiga.

E mafai ona iloga le vavalalata e faʻalavelave, vave faʻaleagaina, leai se faʻamaopoopoina, faʻaleagaina le mafaufau, faʻateleina le sosolo o vae ma alofilima, faʻasolosolo, migraine, tiga faʻatasi, ma faʻalauteleina le lagona lelei i suiga o le tau. O se taunuuga, o le gaioiga faigaluega e faʻaitiitia le faʻaitiitia, e pei o le lelei o le olaga i le lautele. Manatua e uiga i le osteochondrosis, gasegase gastrointestinal, hepatitis, pancreatitis, cystitis, rumatism, anaemia, tuberculosis, arrhythmia, hypothyroidism, pathologies fatu.

O togafitiga e aofia ai, muamua lava, i suiga o le olaga: mataituina o le moe (9-10 itula) ma malolo, lava gaioiga faaletino, fa aʻai i le aso. O vailaau talafeagai e faatonuina e le fomaʻi.

O mafuaaga mo le faateleina o le toto maualuga o le:

  • Faʻamaumauga
  • Le mautonu le popole
  • Taumafai le maloloina
  • Le lava faamalositino,
  • Mafuaaga
  • Faʻaaogaina o masima, ava malosi, ulaula.

O le maualuga o le maualuga e mafai ona iloga e vaivai, le lelei o le moe, ulu o le ulu (masani i tua o le ulu), le toʻa i totonu o le loto, le manava o le manava, faaletonu o le neurological. O le iʻuga - o faʻalavelave faʻapitoa o le toto, o le anerysm, neurosis, pathology cardiovascular.

Puipuiga ma togafitiga o matauina o masaniga i aso taitasi, tuuese o masaniga leaga, suia o meaai i le itu o le faaitiitia o lona kalori, taofia le masima ma meaʻai gaʻo.

O gaoioiga lelei atoatoa (aau, siva, uila, savavali i le 5 km) e manaʻomia. O le togafitiga talafeagai o togafitiga faafomaʻi o le a faia e se fomaʻi.

E mafai ona faʻaitiitia le toto maualuga oe lava

O le faateleina o le toto maualuga o se faailoga o lo tatou taimi, lea e masani ai le toatele o tagata matutua. O le mafuaʻaga o lenei faafitauli e ono:

  • Cholesterol faamau i luga o puipui o toto toto,
  • Tau tausaga
  • Vaʻaiga faʻasologa
  • Malfunctions i le galuega o totoga i totonu,
  • Uiga leaga (ava malosi, ulaula, taumafa),
  • Tulaga maualuga o le talaaga,
  • Hormonal le le atoatoa.

I muamua faailoga o le maualuga o le maualuga, e le tatau ona e faataitai i papa, e sili atu le amata i metotia moa, mo se faataitaiga, togafitiga.

  • Hawthorn, aemaise lava i le faʻapipiʻiina o selu, lelei le toe faʻafoʻiina o le toto ma le galuega o le muso o le fatu.
  • Faatasi ai ma le sili ona lauiloa-o fualaau faasaina mo le faʻasaoina o le toto - valerian root ma flax fatui ai se aʻafiaga malosi.
  • O le a fiafia le au suʻega o togafitiga faʻamaʻavale faʻataʻitaʻiga e faʻamalo ai vaivaiga ma maualuga (e oʻo i le 160/120) le toto toto. O le pito i lalo e tipi ese mai se fagu palasitika ma faʻaaogaina e pei o se tagata e faʻaleleia le anufe: e tatau ona e manava mai le lautele, ma e tatau ona sau le ea mai le ua (ua tatala le pusa).
  • Faʻasao vavae o musele o le ua gaioiga faʻapitoa mo le tui vavalo. O le faigata e 10 minute.
  • I totonu o le 3-5 minute e mafai ona e faʻaaluina maso maso o taliga, o le tosoina ma le pipiʻi o taligalu ma le mataupu (ioe, e le o mataupu e lua i lalo ifo o le 200).
  • O le mafanafana (ma le vevela o le tino) ia taele ma le masima (e oʻo i le 10 punetini) faʻafeiloaʻi, fesoasoani e vave moe. Faaaoga 10-15 minute.
  • Savalivali i se saoasaoa vave i totonu o le 30-30 minute o le a fesoasoani e oo lava i le malosi pe a uma le atuatuvale.
  • O faʻamaʻi pipisi e maua mai le sunbathing. I atunuu vevela e tele naua ituaiga o gasegase nai lo le itu i matu. I aso o le la e tatau ona e i fafo i taimi uma.
  • O se faʻaitiitia faʻaitiitia o le toto maualuga e mafai ona mautinoa susu ma fualaau faisua.
  • Ia, ma o ai e le mafai ona toe faia ni fualaau (pe a fai e maualuga le mamafa) falemaʻi a le falemaʻi: nifedipine (corinfar), physiotens, capoten (captopril), bisoprolol ma isi vaega o fualaau faasaina ua fautuaina e le fomaʻi.

Ioe, e le o fautuaga uma e fetaui mo totoga taitasi, ae e aoga le taumafai pe afai e le taua tele ia mea sese. O le toto o le toto i lenei tulaga e tatau ona fuaina faalua: muamua ma pe a uma le faʻatinoga.

E mafai faapefea ona ou siitia le toto i le fale

O le a le malosi e manatu e masani ona maua, ma O le a se mea e mafai ona mafua ai le pa'ū mataʻutia i le toto maualuga?

  • O le faʻaitiitia o le faʻaititia o le toto toto ile kulukose,
  • Se mataua o le hemoglobin i le toto,
  • O le le lava o le moe po o isi ituaiga o galuega,
  • O faʻalavelave faʻalavelave, faʻaogaina o le ola maloloina,
  • Fesuiaiga o le tau ma tulaga tau,
  • Faʻasolosolo lauroid
  • Taimi faʻapitoa ma le taimi o le muaʻi masina,
  • Mea taumafa Hypocaloric.

Afai e maualalo le toto maualuga, e taua le faapaleniina o meaai paleni, faʻavasegaina le taumafataga ma gaʻo ma iʻa, kulimi ma isi mea gaʻo susu.

O fua eseese ma fualaau mamago e aoga tele - pepa, faʻatoʻaga, vine, fig

O le lauti ma le kofe e aʻafia ai le mamafa

E tusa ai ma aafiaga i le tino o le lanu uliuli po o le uliuli, e ese fomai. O nisi e le fautuaina i latou mo gasegase maualuga ona o le maualuga o le caffeine, o isi e talitonu o lenei vaiinu e tatagi toto toto ma faaitiitia ai le toto. O le aoga faapitoa i lenei itu, o le lanu meamata, i ai le malosi e faʻafaigofieina ai soʻo se mamafa i le faʻaaoga tatau ma talafeagai.

O le kofe faanatura e faʻaititia ai le toto maualuga i tagata mamaʻi. E le mafai ona faʻateleina le mamafa i se tulaga ogaoga mo gasegase maualuga, ae e le tatau ona latou faʻaleagaina lenei vai inu.

O le toʻatele, masalo, e masani i taunuuga o se suʻega a Farani saienitisi, tuʻuina atu pagota masaga i le falepuipui e inu toatasi i le aso, ma le kofe i le isi e iloa ai po o fea o uso o le a umi ona ola. O pagota na ola mai i saienitisi uma na auai i le suesuega ma maliu i le matua e sili atu i le 80 ma se eseesega itiiti.

Puipuiga o le faʻaitiitia o le toto

O se auala masani e faasolosolo malie ai le tafe toto o feleleipe a tuʻu le tagata maʻi ile potu faʻapitoa faapitoa. O le pito i lalo o le kapeta ua tumu i vai mafanafana. O le tagata gasegase ua tuʻuina atu i ai faʻafitauli mo le faʻanoanoa, le faʻaaogaina o soʻo se faʻamatalaga - malamalama, leo, ma isi.

O le au vaʻavaʻavaʻa na muamua faʻataʻitaʻi lenei masini vane. Ua lava le auai atu i sea faiga faʻa-tasi i le masina. Ia, lelei sili atu ona faʻaaogaina ma e leai se mea e taua le taua o le fuaina masani o le toto.

O le gafatia ma le masani o le faʻaaogaina o le tonometa o se puipuiga lelei lea o le tele o maʻi. E lelei le tausia o se tusi faʻataʻitaʻi, lea o le a e siakiina ai pea faʻamatalaga mo le mataituina o le malosi o le toto.

E mafai ona e faʻaaogaina fautuaga faigofie ae aoga:

  • O se masini siakiina o le toto toto e talitonuina le i ai o nisi tomai; e mafai e tagata uma ona faʻaaogaina le otometi aunoa ma ni faafitauli.
  • O le toto e tatau ona siakiina i se tulaga toafilemu, talu ai o soʻo se mea (muscle poʻo lagona) e mafai ona faʻasaʻo saʻo. O se sikaleti ulaula po o se taumafataga manaia e faʻafefe ai taunuuga.
  • Fua le toto maualuga e tatau ona nofo, ma le lagolago mo tua.
  • O le lima o loʻo siakiina ai le toto o loʻo tuʻu i le maualuga o le fatu, o lea e faigofie ai ona taoto i luga o le laulau.
  • A o faagasolo, e tatau ona e nofo filemu ma filemu.
  • Mo le faamoemoe o le ata, o faitauga e ave mai lima e lua ma se malologa o le 10 minute.
  • O mea faigata faʻapitoa e manaʻomia ai le togafitiga faafomaʻi. A maea faʻataʻitaʻiga faaopoopo, e mafai e le fomaʻi ona filifili pe faapefea ona foia le faafitauli.

E mafai ea e le fatu ona pamu le tatau o toto? Faatasi ai ma le matua, o le toto ua mumu, o ona suiga ua suia. O le toto toto e tafe lemu i totonu o vaa. O mafuaʻaga o ia suiga e mafai ona faʻavaivai i le autoimulune poʻo le maʻisuka. O vaʻa e leai se mea e mafua mai ona o le le paleni o meaai, faʻafitauli faaletino, pe a uma ona faʻaaoga vailaau maʻoti.

Faʻateleina le ata ma le tele o le "leaga" cholesterol i le toto. Hormones poʻo le faʻaleagaina o gutu o le endocrine e faʻafuaseʻi ona suia le lumina vascular.

O se vaega taua o le faʻaitiitia o le toto maualuga e mafai ona faʻaumatia e oe lava.

Toto masani o le toto - o se faʻamaoniga o le maualuga o le tino o le fatu, endocrine ma le popole, faiga lelei o toto toto. Vaavaai lau toto i taimi uma ma ia maloloina!

Tusi ni faaiuga

O osofaiga o le fatu ma le tafe o le mafuaʻaga lea o le toetoe 70% o maliu uma i le lalolagi. E toafitu mai le toʻasefulu tagata maliliu ona o le fesuiaiga o fua o le fatu po o le faiʻai.

Ae sili atu le mataʻutia o le mea moni o le toʻatele o tagata latou te le masalomia o latou maualuga le maualuga. Ma latou te misia le avanoa e faʻaleleia ai se mea, na o le faʻasalaina i latou lava i le oti.

Faailoga o le toto maualuga:

  • Ootia
  • Loto o le fatu
  • Nofoaga uliuli i luma o mata (lago)
  • Mamala, le fiafia, moe
  • Vaʻai matala
  • Sweating
  • Lelava vaivai
  • Sogi o mata
  • Numera ma le tagi o tamatamailima
  • Faʻalavelave mamafa

E oo lava i se tasi o nei faailoga e tatau ona e mafaufau ai. Ma afai e lua, ia aua le faatuai - e maualuga lou maualuga. lomia e econet.ru.

E te fiafia i le tusiga? Ona lagolagoina lea oi matou lolomi:

Faʻasologa masani i tamaiti

O le faʻaauau pea ona atiaʻe le tino o le tamaititi, o le mafuaaga autu lea o le faateleina o le mamafa, aʻo tuputupu ae le tamaitiiti.

Tamaiti matutuaE oʻo i le tausagaTasi le tausaga3 tausaga5 tausaga6-9 tausaga12 tausaga15 tausaga17 tausaga
Teine
masani, mmHg
69/4090/50100/60100/60100/60110/70110/70110/70
Tama
masani, mmHg
96/50112/74112/74116/76122/78126/82136/86130/90

O faailoilo o le mamafa i tamaiti e suia e tusa ai ma le faateleina o le masini vascular ma o latou atinaʻe. Afai o nei faʻamaulalo e laʻititi nai lo le faʻatulagaina e le tulafono masani, atonu o se faailoga lea o le faʻavaveina o le atinaʻe o le cardiovascular system.

I le leai o ni faʻamaʻi, e le tatau ona togafitia le maualuga poʻo le maualalo o le toto maualuga i tamaiti - i le matua, o nei faailoilo e masani ona faʻamaonia.

Tigā toto maualuga

O le faateleina o le mamafa ua manatu lea e sili atu ai le fuainumera i le sili atu i le 15 mm Hg.

Faʻasalaga nofofua o faʻamaʻi mai le masani e mafai ona matauina e tusa lava pe i ai tagata soifua maloloina atoatoa. O le mafuaaga o le atuatuvale e tatau ona manatu o le faasaoina o fuainumera faateleina mo se taimi umi.

I le tele o tulaga, o le tumau pea o le faʻamausali o ia mea sese ua faʻaalia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi:

  • faiga o le endocrine
  • fatu ma toto
  • osteochondrosis,
  • vative-vascular dystonia.

E le gata i lea, o le faateleina o faailoga o le tonometa e mafai ona maua i tagata e sili atu le mamafa, o tagata o le a le mautonu le atuatuvale ma le atuatuvale, o le ava malosi, tagata ulaula e sili ona gaʻo, falai, meaai vevela ma le masima. I nisi o tulaga, o le gasegase o le gasegase e maualuga le maualuga e matauina.

O le faʻaitiitia o le faʻaleleia lelei o le tino e faʻaalia ai le faateleina o le mamafa:

  • ulu tiga ma le vaivai,
  • puupuu le manava
  • vaivai,
  • taʻavale
  • fatu palpitations,
  • soona inu tele
  • faʻapouliuligia o mata, faʻalavelave vaaia,
  • mumu o foliga.

Faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi le osofaʻi o le maʻi e manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi. A le o lena, o le faateleina o le mamafa i se taimi umi e mafai ona mafua ai le faaleagaina o le faiʻai, lavea o le tino, ma le paʻu o le fatu.

Faʻafefea ona faʻaititia?

Fesoasoani Muamua mo le maualuga o le toto maualuga e maua ai tulaga mafanafana ma le toʻa mo se tagata maʻi, faapea foi ma le faaaogaina o vailaau vasodilator maualuga e faatonuina e se fomai.

Ina ia faʻamaonia le mamafa ma taofia faʻasauga mulimuli ane, ua fautuaina e fetuunai le olaga i se auala e faʻaitiitia ai mea e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le maualuga.

O fuataga e sili ona lelei e puipuia ai: o le tulafono o le aso ma le suia saʻo o le atuatuvale ma le malologa, paleni paleni, leai o ni amio leaga, gaioiga faaletino, leai se popole, ma se uiga lelei i le olaga.

O a faʻamaʻi e mafai ona latou talanoa i ai?

O le faʻasalaga e tupu i le gasegase, o le fatu, le faʻamaʻavaʻa, osteochondrosis, cystitis, tuberculosis, anemia, rheumatism, hypoglycemia, maʻi paʻu, pancreatitis.

I nisi tulaga, o le faaitiitia o le tonometa e mafai ona fai ma le tele o galuega, o le leai o vitamini ma se suiga tele i le tau.

O faʻamaoniga autu o le faʻasalalauga o:

  • vaivaiga ma le le mautonu,
  • tiga maso ma le paʻu,
  • tau faʻalagolago,
  • faʻalavelave, faʻaitiitia le faʻamaualuga o le mafaufau ma manatua,
  • ulu tiga i tua o le ulu,
  • numera o vae.

O se mataua o faailoga o tonometa faatasi ai ma soʻo se lisi ua lisiina o se mafuaʻaga lelei lea e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi. I le togafitiga faafomaʻi, e iai taimi e masani ai pe a fai o le tuuaiga e na o le pau lava lea o faailoga o ia tulaga faʻaleagaina faʻapitoa e pei o le toto toto i totonu o le vaega o meaʻai, afaina anaphylactic, faʻaleagaina o le myocardial, faʻapea foʻi ma le faʻaleagaina o le tino.

E faʻapefea ona faʻateleina le mamafa?

O le faʻaaogaina o le lauti malosi ma le tele o suka, o se vaega itiiti o sukalati malulu, vaitaimi eseese, o le savalivali i le ea fou, o se asiasiga i le vaituloto, o se massage, ma le faamalositino o le a fesoasoani i le faaleleia atili o le soifua maloloina ma le aveesea o se osofaiga o le masalosalo.

O le moe atoa ma le malologa, tausisia le faʻaleleia o le taimi ao faʻamalositinoina, faʻamalosia lelei meaʻai ma masani ai meaʻai e taua tele.

O mea autu e faʻamaonia ai taʻitasi taʻitasi o:

  • fatu fatu
  • maualuga le toto. O le toto e mafai ona fesuiaʻi ona o faʻamaʻi pipisi masimmune poʻo le maʻisuka,
  • le tikeri o le vaivai o toto,
  • o le i ai o cholesterol i luga o puipui o toto toto,
  • faʻalavelave faʻalavelave po o le vavalalata o vaʻa toto i lalo o le aʻafiaga o faʻamalosi o meaola po o lagona faʻalagona,
  • togafitiga o le vevela.

E oo lava i nei mea uma, o le maualuga o le mamafa i tagata eseese o le a eseese.

E faapefea ona fua le mamafa?

Mo le fuaina o le toto, e faʻaaoga ai masini faʻapitoa - tonometers o le tusi lesona, semi-atomatalia poʻo le ituaiga moli, analog poʻo numera. O le auala o le taualumaga e tatau ona gauai faapitoa i ai, talu ai o le saʻo atoatoa o taunuuga e faalagolago i lona matauina.

Aʻo leʻi amataina le fua, e tatau ona tuʻuina atu i le tagata maʻi le avanoa e faʻafilemu ai. Aʻo le i faia le faʻatonuga, e le tatau ona e ulaula, faia faʻamalositino poʻo le mataupu o le tino, e aofia ai lagona faʻalagona.

O fua le lelei o fuataga e mafai foi ona avea ma se taunuuga o le tele o le taumafataga ao le i faia le taualumaga, o se tulaga le toʻa o le maʻi poo talanoaga i le taimi o le faitauina o faailoga.

Aʻo faagasolo le faʻatinoga, e tatau i le tagata maʻi ona nofo i se auala e lagona ai le nofo filemu i luga o se nofoa ma le lagolago i lalo o lona tua. O paʻu o le fua o le fua e faʻapipiʻi i lena vaega o le muaʻi lima o loʻo i le maualuga o le fatu.

Mo le maua o faʻamaumauga sili ona saʻo, e fautuaina e ave fua i luga o lima. O le mamafa o le mamafa o fua i luga o le lima e tasi e tatau ona faia pe a mavae ni nai minute ina ia mafai ai e vaa ona tauaveina o latou foliga masani ma tulaga.

Tuuina atu o maso o le lima taumatau i le tele o tagata gasegase e sili atu ona atinaʻe nai lo le itu agavale, o le maualuga o tonometa mo le fuaina o le mamafa i lima eseese e mafai ona eseese i le 10 iunite.

O tagata maʻi e maua togafitia ma maʻi faʻapitoa e fautuaina e fai fua ile faalua i le aso - i le taeao ma le afiafi.

E tusa lava po o le a le ituaiga o mea e faalavelaveina ai, e na o le tausia o mataupu faavae o se soifua maloloina lelei e mafai ona masani ai - taaloga, lelei moe, paleni paleni, leai o ni amioga le lelei, aloese le aloese, mafaufauga lelei, ma soo se taimi e mafai ai, lagona sili ona lelei.

Tuua Lau Faamatalaga