Taumafa mo maʻi ma pancreatitis ma le maʻisuka

O le pancreatitis o se maʻi mumusu o le pancreas. O se gasegase ma tumau. O le gasegase o le pancreatitis o se faʻalavelave faʻafuaseʻi, i le tele o tulaga e manaʻomia ai togafitiga. O le afaina o taimi e mafai ona tupu i auala eseese, e fuafua i le vaitaimi o le maʻi. E tatau ona mataʻituina se meaai faapitoa i le taimi o faʻasalaga. I le faʻatasi ai ma le maʻisuka, pancreatitis e faia ai se avega mamafa i luga o le pancreas, ma o meaai o se tasi lea o auala autu o le faʻamautuina o le tulaga ma le tausia lelei o le soifua maloloina.

Le faʻamoemoe o le falemaʻi taumafa

O le maʻisuka ma le pancreatitis o faʻamaʻi e le mafai ona togafitia e aunoa ma se meaai. Leai togafitiga fualaau (injections, pills) o le a aumaia ai se taunuuga tumau pe a le fetuunai e se tagata lana meaʻai. O le faʻafefiloi o se taumafataga ma le pancreatitis ma le maʻisuka e faigofie tele, ona o le faavae o le soifua maloloina o meaʻai ia e faigofie ona faʻalavelaveina ma e maualalo le faasinomaga o le maʻisuka.

Glycemic index e masani ona taua o se faailo e faʻaalia ai le vave ona faʻaaogaina o se oloa i meaai o le a mafua ai le faateleina o le toto suka. Faatasi ai ma nei faamai, o suiga faafuasei i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e matua le manaomia, aua latou te faamalosia le pancreas e maua ai le tele o insulin ma galuega mo ofu.

O le mea lea, e le tatau i tagata gaʻo ona 'ai ni meaʻai suamalie, vevela ma meaʻai, faʻapea foʻi ma oloa e maua ai mea manogi. O ia meaai, e moni lava, ei ai se mea manaia tele, ae e faaosofia ai le tele o le faitioga o le gastric juice ma faaosofia ai le manaʻo. O se taunuuga, o le maʻisuka e mafai ona 'ai tele meaʻai nai lo le mea e manaʻomia, lea e faʻapupulaina ai le faʻalavelave faʻafitauli o le pancreatic ma le gaʻo.

O le faʻaitiitia o suga ma gaʻo i meaʻai e aoga tele mo i latou e maua i le maʻisuka e le mafatia i pancreatitis. O le tele o fualaʻau ma cereals i totonu o le lisi e faʻamaonia ai le gaioiga o le iniseti, faʻaititia le suka o le toto ma faʻaleleia le tulaga o vaʻa toto, fatu ma le popole. O le gasegase vaivai ona o le maʻisuka ma le pancreatitis e manaʻomia se taimi umi mo le toe faʻaleleia, o lea e manaʻomia ai e se tagata ona mulimulitaʻi i se meaai malosi e lagona ai le lelei.

Faʻailoga Faʻavavevave

I le maʻi pancreatitis i le aso muamua, e le tatau i le tagata maʻi ona 'ai se mea. I lenei vaitau, e na o le vai lava e mafai ona ia faʻaaogaina e aunoa ma le kesi O le umi o le anapogi e fuafuaina e le fomaʻi i le falemaʻi o loʻo nofo ai le tagata maʻi, o nisi taimi e mafai ona oʻo atu i le 3 aso.

A maeʻa ona faʻasolosolo pea, o le tagata maʻi e faʻataʻitaʻiina se taumafataga le lelei, o le mafuaʻaga o le toe faʻafoʻiina o le pancreas ma faʻamaonia le tulaga lautele. O le faifai pea o meaʻai e tatau ona mucous ma masusu, paʻu i se mashy state. O gaʻo ma gaʻo paluga i lenei vaitau ua faʻaitiitia, ma e tatau ona i ai faʻamalosi i le meaai i le tele o mea. O loʻo i ai le faʻatautaia o kalori i aso taitasi, lea e fuafua e faʻavae i le mamafa o le tino, tausaga, ma maʻi faapitoa o le maʻi. O lenei tulaga faatauaina o le tagata lava ia mo tagata maʻi taitoatasi, ae i soo se tulaga lava, e le tatau ona maualalo ifo i le 1700 kcal i le aso.

O mataupu faavae o mea taumafa e tatau i se tagata maʻi ona matauina i le taimi umi o pancreatitis:

  • ogaoga o le matelaina i le vaitau ua fautuaina e le fomai,
  • teena o le ita, meaʻai suamalie ma le vevela i le gaioiga o le faʻasolosolo o mea e le talafeagai,
  • 'ai sina meaʻai
  • o le tele o taumafa protein i le taumafataga.

O sea ituaiga taumafataga e mafai ona tumau mai le vaiaso i le masina ma le afa, e faalagolago i le fua o le faʻaleleia atili o le tulaga o se tagata ma le ogaoga o le pancreatitis. O le meaʻai lava e tasi e faʻamaonia i le tagata gasegase ma faʻamaonia le tulaga masani o le maʻi. E le pei o le pancreatitis, i lenei tulaga, e mafai ona togafitia le tagata maʻi i le fale. Ae e mafai lenei mea pe a maeʻa ona pasia uma suʻega suʻega manaʻomia, pasia se suʻesuʻega auiliili ma talanoa i se fomaʻi.

Meaʻai i le taimi o le faʻamalologa

I le vaitau o le toomaga (faʻamagaloina) o pancreatitis, o le meaʻai e leʻo ese mai le masani masani o le maʻisuka. O le faʻavae o le lisi e tatau ona avea ma fualaʻau maloloina ma meaʻai, gaʻo ma iʻa. O togafitiga mafanafana o mea e gaosia e sili ona lelei pe a kuka. E le gata i lea, o fualaʻau ma aano o manufasi e mafai ona tusitusi, ae tatau ona faia lenei mea e aunoa ma le faʻaopoopoga o gaʻo ma suauu.

O le tele o taimi, e le fautuaina le faʻaaoga o fualaau kuka ma gaʻo meaʻai mo tagata mamaʻi ma pancreatitis. O gaioiga e pei o le faʻavelaina, loloto-frying ma le gaugau e faʻasaina foi. E sili atu ona saunia le suka i le sua o le fualaʻau, ae faʻatasi ai ma le faʻamalologa umi, e mafai foi ona e faʻaaogaina le gaʻo aano o manu (pe'ā uma ona faʻafeiloaʻi vai).

Pe a kuka le vasega muamua ma le lua, e le manaʻomia le faʻaaoga o aniani ma le kalaka. Latou te faʻaleagaina le membrane mucous o le tino o meaʻai ma faʻaleagaina ai le pancreas mumū.

I meaʻai a manu, e sili ona lelei le faʻaaogaina o pulu. Aʻo leʻi kukaina, e tatau ona aveese le paʻu mai le aano o manu, aveese uma ponaivi ma faamama mai ata gaogao. Ina ia saunia meaʻai mo se tagata maʻi i le pancreatitis e aʻafia ai i le maʻisuka e sili atu le filifilia o se pipi, moa ma le lapiti. I le vaitau o le faʻamalologa faaumiumi, e mafai ona e folasia le lafumanu i totonu o le taumafataga, ae e sili atu ona lelei le faʻamagaloina o puaa ma le pato. O le iʻa, hake, pollock, cod ma vaitafe vai e fetaui lelei mo nei tagata gasegase. E mafai ona kuka pe fufulu fualaau faisua. O nei tagata maʻi e le mafai ona kuka kuka i luga o le fagu iʻa, talu ai e mafai ona faʻavevesi ai le paʻu o le pancreas.

O fualaau suamalie ma sua e leʻi faʻafefeteina e le tatau ona onāina e se tagata maʻi, talu ai o loʻo aofia ai le tele o fualaau aina suamalie. E sili atu le 'ai o fua i le paluga (apu, bananas), e ui o nisi taimi, ae e te lagona lelei, e mafai ona e gafatia sina fua o fualaau aina. Pe a filifilia i latou, e tatau ona e gauai atu ina ia latou le maua se tofo fiafia. I fua, o le mea sili lea mo tagata mamaʻi e 'ai ai apu, plums, banana, ma apricots. Ae e oo lava i le paʻu mama mai ia fualaau aina e tatau ona aveeseina.

O le falaoa, i le mataupu faavae, e le fautuaina mo le maʻisuka, o lea pe afai e mafai, e tatau ona alofia. Faatasi ai ma le pancreatitis, na o fusi e faia mai i falaoa o le saito e faatagaina, ae o le faasinomaga glycemic o lenei oloa e maualuga tele, o lea e sili atu ai le aua le taumafaina.

O le a le mea e tatau ona vaʻaia?

Mo le maʻisuka ma le pancreatitis, e tatau ona e vavae ese mai le meaai meaʻai ma ipu:

  • 'oa ma gaʻo gaʻo, soupeti,
  • sukalati, suti,
  • kuka ma kuki,
  • mūmū, faʻafefe solo,
  • oloa gaosi susu,
  • sausa ma sausage,
  • ulaula meaʻai
  • mea inu gaʻo, kofe, kvass,
  • ava malosi
  • musika
  • tamato, radisa, meaʻai, gaʻo,
  • fualaau suamalie ma fualaau aina uma ma se manogi suamalie.

Faatasi ai ma le pancreatitis, e le mafai ona e 'ai i se faʻasaoina, inuina le lauti malosi ma' ai ai le falaoa. O nei oloa e faʻateleina ai le malosi o le faʻaogaina o meaʻai, ma mafai ona mafua ai se osofaʻiga o le faʻamaʻi. Musika i soo se ituaiga e pau i lalo o le faasaina. E ui lava ile maualalo o le faasinomaga ma le maualuga o le paleni o meaʻai, o le maʻisuka oe na atiae faʻatasi pe na i ai muamua se talafaasolopito o pancreatitis e le tatau ona 'aina.
Mo maʻi ma pancreatitis ma le maʻisuka, e lelei tele le teena o kāpeti paʻepaʻe i soo se ituaiga.

E mafua ai le fulafula ma faʻaleleia le faʻamalositino o le gastric juice, lea e faʻaaogaina ai enzymes pancreatic. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le soliga o lana gaioiga galue ma le faʻaopoopoga o le faʻateleina. O lenei oloa e mafai ona suia i le broccoli ma le cauliflower. O loʻo i ai le tele o vitamini, minerale ma isi mea aoga, ma i le taimi e tasi, o ia fualaau faisua e le mafua ai ni faʻaoga nutimomoia.

Manatu Autu Tau Meaʻai

Filifili se meaai ma lau fomaʻi. Tuuina atu e faapea o nei tagata gasegase e afaina mai i faamaʻi e lua, e tatau ona sili atu ona lelei le faamaopoopoina o mea taumafa ma le endocrinologist ma le gastroenterologist. Soʻo se oloa fou e tatau ona faʻaofiina i totonu o le taumafataga lemu, mulimuli ane e taua le mataʻituina o le tino. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e tausia se tusi talaʻai o le a fesoasoani i le faʻaogaina o faʻamaumauga uma ma faʻasaʻo le maʻi mai faafitauli i le lumanai ona o soʻo se ituaiga o meaai.

Ina ia faʻaleleia le faʻalaumalieina ma faʻamaonia le soifua lelei, e fautuaina mo le maʻisuka ma le pancreatitis e manatua nei tulafono:

  • 'ai e 5-6 taimi i le aso,
  • faateleina le aofaʻi o le protein i le taumafataga, 60% o ia mea e tatau ona avea ma polotini o meaola,
  • faatapulaʻa meaʻai gaʻo ma gaʻo (e sili atu le tuʻuina atu o mea e sili ona lelei i fuālaʻau fuālaʻau nai lo pata ma isi gaʻo o meaola manu),
  • 'ai meaai mafanafana (e le malulu pe vevela),
  • ao faagasolo vaitau o le faʻaleagaina o le soifua maloloina, faʻaaoga naʻo mucous ma masima mea e masani ai,
  • Aua le 'ai meaʻai leaga, faʻasaina, e tusa lava pe laiti.

Faʻailoga pancreatitis, e pei o le maʻisuka, o faʻamaʻi e manaʻomia ai se toe iloiloga o le masani masani o le olaga ma le faʻasaʻoina o meaʻai. O le mulimuli i se taumafataga mo na o se taimi lē tumau o le a le aumaia ai se taimi umi mo le maʻi, o lea e tatau ai ona e faʻatautaia le taumafaina o le soifua maloloina ma lelei lelei e tatau ai i taimi uma. O sina taimi o le fiafia mai suti poʻo meaʻai vave e le mafai ona suitulaga i le lelei ma le soifua maloloina. E le gata i lea, o le faʻaalia o se togafitiga o gaosiga, e oʻo lava i oloa faigofie e mafai ona e kuka ai meaʻai moni.

Ava ae tatau. Taumafa mo maʻi ma pancreatitis ma le maʻisuka

Pancreatitis ma le maʻisuka o faʻamaʻi matautia. Pancreatitis o se faʻamaʻi e fesootaʻi ma le mumū o le pancreas. O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto o se tagata e sili atu i le masani.

I le faaopoopo atu i vailaau ma se togafitiga mo nei maʻi, e masani ona faia e le fomaʻi se meaʻai faapitoa - o se meaai.

O fua uma i le tau faasaga i le faamai e tatau ona faia i se auala lelei, o le mea lea, afai e te inuina fualaau aina ma 'ai mea uma i se laina, e aunoa ma ni tapulaa, o le mea moni, o le ai ai se lagona itiiti pe, saʻo, leai lava. O le a le meaai mo le maʻisuka ma le pancreatitis? O le a se mea e mafai ona ou 'ai ma mea e le mafai? Ads-pc-2

Pancreatitis Menu

O le pancreatitis e tupu mai i foliga lapopoa poʻo le masani. O tagata e iai se faʻasologa masani o le faʻamaʻi e le tatau ona faʻaleagaina meaʻai e le faatagaina. Ua tuʻuina atu ia i latou le taumafa masani mo pancreatitis - laulau 5P. O a mea e aofia ai?

O fualaau fou e sili atu le lelei e le 'ai ma le faʻamaʻi, latou te aofia ai le tele o toxins e i ai se aafiaga faataumaoi i luga o le paʻu. Ma e matua taua lava le aloese mai tamato e leʻi oʻo i le matua.

E mafai ona e inuina le suamati - o le mea fou e sasaina, ma faʻatasi ma le sukalati, o le a sili ona aoga le inu.

O fualaau mai tamato e mafai ona faʻaleleia ai le gaioiga o le pancreas, ma faʻatalanoaina ai lana galuega. Ae, e le aoga le faʻaaogaina, e tatau ona i ai se lagona o le tutusa i mea uma.

Komepiva ua faatagaina. E aofia ai le tele o elemene aoga. O nisi o pagatia o le Pancreatitis o nisi taimi e masani ona fuafuaina se taumafataga faapitoa i kukumba, lea e taʻu mai ai le 7 kilokalama o kukama, o lona uiga 1 kg i le aso. Ae, a aunoa ma le fautuaga a se fomaʻi, e le tatau ona e faatonuina se ituaiga o meaai ia oe lava ia.

O le kapeti Pancreatitis e na o le kuka ma le tusitusi.

Fou, salted, canned and sea kale e le o ni uo. O laumei fou e tele lava le fiva malosi, lea, pe a faʻaaogaina, e mafai ona saofaga i le faʻaogaina o le laʻau o le pancreas.

O le kāpeti kuka foi e le aumaia ai se faʻamanuiaga. O le mea lea, o le kāpeti e tatau ona suʻe pe 'ai.

E mafai ona e 'ai fua i le aso 10 i le maeʻa o le laasaga o le vevebation o le pancreatiti, ona e manaʻo ai lea.

Faʻatagaina:

  • o apu suamalie e lanumeamata,
  • pineapples ma strawberries,
  • suamalie ma avocados.

O fualaau suamalie uma e faasaina:

  • paʻu
  • lisi o ituaiga uma,
  • pears
  • apu moli.

O a mea e le mafai ona e 'ai?

Muamua lava, o le taumafa mo le maʻisuka, mo le pancreatitis, e tafe ai ituaiga uma o ava malosi.

Afai o le ate o le ate e mafai ona toe faʻafouina, ona le mafai lea ona toe malosi atoatoa le pancreas.

Lemonades, soda, kvass, tea malosi, ma le kofe e le taliaina. E mafai ona e inu vai inu pe vaivai le lauti.

E tatau ona aloese mai aano o manu i ituaiga uma lava: cutlets, sausages, barbecue, ma isi. E malosi meaʻai aano o manu. O iʻa gaʻo ua aveesea atoa mai le laulau: iʻa, salmon, sturgeon, caviar. Meaʻai, meaʻai falai ua faʻamavaeina atoa mai meaai a le tagata maʻi.

E tatau foi ona e faaeteete i oloa susu. Faʻasalaga ulaula, gaʻo gaʻo, palu lanu - o mea uma nei e tapunia. O le kulimi kulimi e aoga foi le galo.

O le a le mea e 'ai?

Muamua lava, e tatau ona e 'ai soo, i le tolu itula ma i ni vaega laiti. O le taumafaina e afaina ai le tino, aemaise lava i se taimi faigata o le maʻi.

E mafai ona e 'ai fualaau faisua - kuka, uʻu pe uʻu.

E mafai ona e kuka se kuka ole meaʻai poʻo le faia o se meaʻai fualaau faisua.

Mai ituaiga o fualaʻau faatagaina, e mafai ona e faʻafefiloi pateta pe faʻapipiʻi. E taua le manatuaina o le tulafono o le fua e tasi i le aso. Mai le susu susu faʻatagaina poo le yogurt. E mafai ona e 'ai sina siʻisi siʻi-e oʻo atu i le 9% gaʻo. O le susu i lona tino mamā e le aoga, e matua afaina lava i le paʻu.

E mafai ona e kukaina soʻo se falaoa: buckwheat, semolina, oatmeal, pele tile, sili ona lelei - i totonu o le vai. E mafai ona e kuka pe kuka le kuka, cod poo pollock, mo se faʻataʻitaʻiga. O le falaoa ua naʻo le paepae.

Toto mo le maʻisuka

Manulauti taumafa mo tagata e maua i le maʻisuka:

  1. faʻamaonia le toto toto
  2. faaitiitia le lamatiaga o le fatu ma le taia,
  3. faaitiitia le mamafa, pe afai ei ai,
  4. faaleleia le manuia lautele,
  5. uta le tino.

O se taumafataga maualalo-gaosiolo e faʻaaogaina nei sini uma .ads-mob-1

O le a le mea e le mafai?

O oloa nei ua faʻasaina:

  • ituaiga uma o suka, i falemaʻi e mafai ona e faʻatau se suauu. E oo lava i le suka e maua ai le toto toto,
  • oloa faʻapipiʻi
  • sose
  • meaʻai vave
  • beets ma kāloti - latou te faʻateleina foi le suka,
  • margarine
  • vine
  • Ierusalemaichokei
  • pasta
  • meaʻai gaʻo-meaʻai: falaoa, pateta, pasta, cereals. Afai e aoga ia alalaupapa i le pancreatitis, o lona uiga o le maʻisuka latou te aʻafia ai e avea o se vaega o se taumafataga maualalo-carb, aua o gaʻo gaʻo e maualuga le suka.

Faʻatagaina:

  • greens ma fualaau faisua
  • meaʻai e maualalo le gaʻo,
  • fuamoa ua tunu
  • vevela aano o manu, moa ma lapiti, mo se faataitaiga,
  • o le sisi falaoa-maualalo
  • fua e le i fafagaina.

Ua faasaina le ava malosi, suamalie suamalie - foi. O togalaau vao e le aoga foi ona faataitai ma.

Mo le maʻisuka ituaiga 2

O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ua i ai le faateleina o le insulin. O se taumafataga maualalo e maua ai le fesoasoani i le faʻamaonia o lona maualuga.

I le tausisia ma le mausali o tapulaa o meaai, o nisi o suka suka na mafai lava ona aveesea atoatoa le iniseti o le inisalini.

E taua tele le mataʻituina le tele o meaʻai gaʻo-meaʻai o loʻo taumafaina i le ao atoa - e tatau ona faʻaitiitia. E tatau ona maitauina e le mafai ona aluese mai se meaʻai maloloina mo le maʻisuka ituaiga 2.

Aʻo ai le taumafataga o meaʻai, o le maualuga o le insulin o le a vave ona latou lagona. Ma o le mamafa, lafoai mo se taimi umi ma ni taumafaiga, o le a vave ona oʻo mai o se ponesi. Ads-mob-2

Mo le maʻisuka ituaiga 1

O mafatiaga mai le maʻisuka ituaiga 2 i lenei itu, e sili atu ona faigofie, aua latou te atiina ae a latou lava inisalini. O lenei mea e mafai ai ona e faatumauina le maualuga o le suka i le toto.

O se auala sili e tumau ai le suka e masani ai mo le maʻisuka ituaiga 1 o le mulimuli i le taumafa maualalo maualalo.

O le numera e faigofie - o le tele o meaʻai gaʻo e 'aina, o le maualuga o le mita suka i le mita. Afai e te tausisi pea i tapulaa o meaʻai ua fuafuaina, ona mafai lea ona e ausia ma le saogalemu se maualuga o le suka i aso taitasi e leai se maualuga e sili atu nai lo le 5.5 - 6 mmol / L, o se taunuuga sili ona lelei.

Meaʻai mo pancreatitis diet ma le maʻisuka

O le a le meaai sili ona lelei mo pancreatitis ma le maʻisuka? O le lisi i lenei tulaga e masani lava ona faʻamafanafanaina, ae aua le faʻavaivai.

E manaʻomia lou faʻatumu o le lisi i meaai maloloina ma malamalama: fualaau faisua ua kukaina, fualaau tao, susu o iʻa maualalo ma iʻa vaivai.

Leai se meaʻai vave, mayonnaise ma solo, ulaula. E leai se ava malosi ma suamalie. Naʻo le soifua maloloina ma lelei meaʻai. Mai oloa susu, yogurt ma kefir, e mafai ona faatagaina le kisi falaoa. E tatau ona e aloese mai meaʻai, aua o meaʻai e afaina i le maʻisuka.

Vitio aoga

O mataupu faavae o togafitiga mo togafitiga mo le maʻisuka:

O le mea lea, o le uiga pito sili ona taua i fuataga e faʻatatau i le toe faʻaleleia o se meaʻai lelei lea mo le maʻisuka ma le pancreatitis. E taua le tausia o se meaai ma e taua. O tagata e inu vailaʻau na faatonuina e se fomaʻi ma tausisia se taumafataga maloloina e sili atu ona toe manuia. Afai e te inuina pills ma 'ai le meaʻai, o lona uiga o taunuuga o togafitiga e tutusa ma le zero.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Taumafa mo pancreatitis ma le maʻisuka

O le atinaʻeina o pancreatitis i le maʻisuka e tupu i totonu o masini o le pancreas, o le faaleagaina e le mafai ona faʻafitia. Afai e ogaoga le faʻamaʻi, ona i ai lea o se gaioiga o le sui o le tino e faʻafesoʻotaʻi ma gaʻo. O lenei mea e mafua ai le solia o le lotoifale ma fafo atu o le pancreas, o le atinaʻeina o le elezymatic deficiency, le gasegase o le glucose.

Faʻasaga i tua atu o nei mea tutupu, o le atinaʻe o le maʻisuka amata. E taua le iloa o le maʻisuka e mafai ona atinaʻe i totonu o tagata e avea o se faʻamaʻi tutoʻatasi.

Faʻaiʻuga o le maʻi suka pancreatogenic

O le inflammation e atiina ae i le tino e taitai atu ai i le solia o galuega a le pancreas. I nisi tulaga, o le inisalini e ulufale atu i le toto. O lenei mea e mafua ai le faʻaumatia o sela ma faʻaleleia ona o le leai o le kulukose. I le faagasologa o le faaleagaina o le cell, o le maʻisuka ituaiga 2 e atiina ae.

Afai o se taunuuga o le faʻaogaina o le tino i le pancreas le aofaʻi o sela o le pancreatic, oe nafa ma le gaosia o le inisalini i le tino, faʻaititia, ona tatau lea ona tatou talanoa e uiga i le maʻisuka ituaiga 1.

E lua faʻamaʻi - pancreatitis ma le maʻisuka - e le fesoʻotaʻi i taimi uma. E mafai ona puipuia le atinaʻeina o nei mea uma e lua. A oʻo ina avea le pancreatitis ma mea e le tumau, o le siama o le maʻisuka e masani lava. Mai le taimi e aliali mai ai faailoga muamua o pancreatitis, o se aofaiga tele lava o le taimi e mafai ona pasi, e oʻo atu ile 5 tausaga.

O le maʻisuka, o se taunuuga o le pancreatitis, ei ai nisi o vaega:

  • O le toilalo o toto laiti toto e toetoe lava a toesea, e le pei o isi ituaiga o maʻisuka.
  • Le mafai ona atiae le hypoglycemia.
  • O le faʻaitiitia o le aoga o vailaau o loʻo faʻaaogaina e maualalo ai le maualuga o le suka i le taimi.
  • Le leai o se faailoga e pei o le ketoacidosis.

O le le amanaiaina o faailoga o le maʻisuka ma le pancreatitis e matua matautia lava. O togafitiga talafeagai o le faʻamaoniga lea o le a le oo atu le faʻamaʻi i ni tulaga sili ona lamatia mo le ola ma le soifua maloloina, ma o le pancreas o le a aoga masani.

Faailoga o le maʻi

O faailoga o pancreatitis o loʻo taua i lalo:

  • tosoina tiga i le hypochondrium i le itu tauagavale,
  • suiga o vaitaimi o le toʻa ma le tiga tele,
  • afaina ai, manava manava, foliga mai o le muʻu,
  • maʻi le lelei
  • faaitiitia i le kulukose toto.

E lua filifiliga mo le atiaʻe o le maʻisuka. I le tulaga muamua, pe a togafitia le maʻisuka ituaiga 1, o loʻo i ai se faʻaitiitia faʻaitiitia o suauʻu popo na gaosia e le pancreas. Afai e maʻi le maʻi mai le maʻisuka ituaiga 2, ona faʻasaoina lea o le numera o sel, ae o lo latou gasegase i le kulūkose ua faʻaitiitia.

Meaʻai mo pancreatitis ma le maʻisuka

Talu ai ona o le inisalini e gafa ma le suka o le toto e maua mai i le pancreas, o le tasi vaetolu o tagata e mafatia i le pancreatitis e masani ona maua i le maʻisuka. O se mea e manaʻomia muamua mo togafitiga lelei o le fausiaina o taumafa lelei, mulimuli i se taumafataga mo pancreatitis.

O mataupu faavae o mea taumafa mo pancreatitis e faapenei:

  • meaai, o le tele o fualaau faisua ma otaota,
  • o le aofia ai o se fuainumera tele o fua i le taumafataga,
  • faaopoopo atu fatu fatugo, nati i ipu,
  • aofia ai i le taumafataga o cereals ma ipu o le oona, aano o meaʻai,
  • faigofie faigofie digestible meaai e tatau ona faʻaleleia lelei.

I aso muamua ina ua maeʻa le vevela o se faʻamaʻi pipisi, ua fautuaina le falemaʻi mea taumafa ma le pancreatitis. E tatau ona ave se vaiinu: vai o le mineral, o le pulupa lapisi. O le umi o lenei tapulaʻa e le silia le 3 aso. Ma, laumei, o masima e aunoa ma le masima, o le omera e aunoa ma ni yolks e mafai ona faasolosolo malie ona faaopoopo i meaai.

O aso e lua na sosoo ai ua faʻasaʻolotoina: e mafai ona tuʻuina atu le gaʻo i le suāsusu, gaosi susu ma susu, fualaau fualaau mama. I sina taimi mulimuli ane, e mafai ona e 'aina meaʻai aano, aano o manu, afu ma puddings. E faatagaina e aofia ai lenei mea i le taumafataga i le aso ono i le fitu aso pe a maeʻa le aveeseina o osofaiga a pancreatitis.

I totonu o le lua vaiaso, e tatau ona e pipii atu i se taumafataga le lelei. A maeʻa lenei vaitau, e faatagaina le tagata gasegase e gaosia fua, ona - fou, ae le o le afaina.

Numera numera 5 mo maʻi o le pancreas

Ina ia faʻaitiitia le tulaga o tagata gasegase i le faʻamalosia o le pancreatitis ma le maʻisuka, o le taumafataga Numera 5 ua fautuaina. E fesoasoani e faʻaititia le avega i totoga, e aofia ai le toto o le thyroid.

O mataupu faavae o le taumafataga mo le pancreatitis e faapenei:

  • Faʻaititia le numera o calorie (e le sili atu i le 1700, pe a uma ona aveese le osofaʻiga - leai se sili atu i le 2700).
  • O le faʻaitiitia o le aofaʻi o gaʻo ma gaʻo, o le tele o meaʻai o le protein.
  • Faʻaaogaina o meaʻai o loʻo i ai fiva vavalalata.

O meaʻai talafeagai o le faavae lea mo togafitiga o le maʻisuka e fesootaʻi ma pancreatitis.

Taofiofia le pulea lelei o meaai

Afai e maua uma le maʻisuka ma le pancreatitis, o le togafitiga tutusa o faʻamaʻi e matua faigata. O le mea moni e tatau ona faʻavae se metabolism o le carbohydrate ma faʻaitiitia le leai o enzymes. Mo lenei mea, e tatau i le taimi lava e tasi ona faʻaaogaina vaega e lua o vailaau: hormones ma enzymes.

E taua tele le tagata maʻi i le pancreatitis ma le maʻisuka ia matua faʻaeteete i meaʻai. O le meaai o le mea muamua lea e manaʻomia ona faʻatonutonu e le tagata maʻi. E tatau ona e aveesea mai le meaai meaʻai uma lava e tasi le tikeri pe o se isi mea e afaina ai le soifua maloloina o le pancreas. O togafitiga manuia o le pancreas e mafai ona naʻo se faʻataʻitaʻiga taua o mea e lua: togafitiga togafitiga ma mea taumafa.

Ina ia mafai ona faʻaleleia le faiga o mea taumafa, e tatau i le tagata maʻi ona malamalama i mea meaai ma ipu o le a ia faia e faʻafeiloaʻi ai. O vaega faʻasaina e aofia ai:

  • ituaiga uma o meaʻai falaoa,
  • gaʻo meaʻai, ulaula meaʻai, pasi, sausa ma sausage,
  • susu ma lactic acid oloa,
  • mushroom soup
  • falanua ma le salima, oloa ulaula ulaula,
  • fualaau suamalie
  • pasta ma cereals (millet, saito, karite),
  • pi
  • fualaau suamalie ma suamalie
  • lapisi malosi
  • Fale faʻafiafia
  • Sukalati

O le lisi o mea e faatagaina i se tagata maʻi i le pancreatitis ma se faʻalavelave e pei o le maʻisuka e le lautele, ae oi latou e popole i lo latou soifua maloloina o le a leai se faigata i le mulimuli i se taumafataga ma le saunia o meaai lelei ma maloloina mai meaai faatagaina.

Mea ua faatagaina

O maʻi e maua i le maʻi suka pancreatogenic e fautuaina e fausia se taumafataga e faʻaaoga ai nei oloa:

  • fualaau fai sua
  • moa moa
  • moa (toka) fusi,
  • e maualalo le gaʻo (mo se faʻataʻitaʻiga, o le polii lauiloa e sili mo meaai),
  • fuamoa (taumafa o le isu e le manaomia),
  • fufulu mama falaoa,
  • kusi falaoamata, ituaiga o sisi e maualalo maualalo,
  • fualaau suamalie (sili atu i foliga o sua),
  • pata (oat, buckwheat ma le araisa).

Afai e le togafitia le pancreatiti mo le maʻisuka, e le amanaiaina faailoga, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le lata mai le maalofia o le faʻafitauli i le tino o le le atoatoa, cancer. E mafai ona e ola faʻatasi ma pancreatitis, o le mea autu o le tagofia o vailaau na faatonuina e lau fomaʻi ma mulimuli i se meaʻai.

Taimi o taumafa

O vaitaimi e tatau ai i le tagata gasegase ona tausisi i se taumafataga o le tagata lava ia. Latou te faʻalagolago i le tulaga o le maʻi ma i manatu o le fomaʻi. O nisi tagata tomai faapitoa e fautuaina se taumafataga maloloina i le olaga atoa. I le chronic pancreatitis, o lenei tulaga e mafai ona malamalama i ai.

Afai o faʻamaoniga a le suʻega e faʻamaonia ai ua sili atu le lelei o le maʻi, ona mafai ai lea e le fomaʻi ona tuʻuina se toomaga. E le fautuaina e vavae ese le tagata lava ia mai mataupu faavae o taumafa talafeagai.

Tuua Lau Faamatalaga