Puipuiga ole maʻi fatu fatu i le maʻisuka

O mea a le Fono Lua-Rusia o le Mate Tasi

Maʻisuka ma le Cardiovascular Disease: Setete o le Faʻafitauli

I.I. Tamamatua, M.V. Shestakova

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka (DM 2) o loʻo i le laina pito i luma o faafitauli o le fomaʻi ma le soifua maloloina. O lenei faʻamaʻi, faʻasalalau i le saoasaoa o se "faʻamaʻi," e faʻavaivaia ai le ola maloloina o le faitau aofaʻi o le tele o atunuu ma tausaga uma. Fai mai Epidemiologists o le World Health Organization (WHO) o le numera o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o le a faaluaina ma silia ma le 300 miliona tagata.

O le maʻi suka o se faʻataʻitaʻiga masani lea o le micro-ma le macrovascular disease, lea e faʻaalia i le atinaʻeina o faʻafitauli faʻapitoa o lenei faʻamaʻi: le retinopathy o le maʻisuka i le 80-90% o maʻi, le nephropathy o le maʻisuka i le 35-40%. atherosclerosis o vaʻa autu (fatu, faiʻai, pito i lalo) i le 70s? maʻi. Ole lapoʻa telē tele o le lapisi lapisi uma e le tupu i se isi faʻamaʻi (puipuia poʻo se isi natura). O le mafuaʻaga autu o le maualuga o le tino ma le tino i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o le faʻaleagaina lea o le cardiovascular system - heart attack, heart heart, stroke. E tusa ai ma le Resitala a le Setete o Tagata Mamisuka i le Rusia | 2, o le fuainumera o tagata maʻi e maua i le maʻisuka 2 mai le infarction myocardial and heart failure e tusa ma le 60%. e tusa ma le fuainumera o le lalolagi 8 |, o le tino i le tino e 1.5 taimi le maualuga nai lo i le lalolagi (17% ma le 12%, faasologa) 2. 8. I le maʻisuka ituaiga 2, o le fua faatatau o le atinaʻeina o le cardiovascular pathology e 3-4 taimi maualuga pe a faatusatusa i tagata e leai se maʻisuka . O se suʻesuʻega faʻatinoina e faia i luga o le toʻatele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 i Finelani, ou te faʻaalia. o le lamatiaga o le soifua maloloina o le cardiovascular i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e aunoa ma le maʻi fatu fatu (CHD). tutusa lelei i tagata o loʻo leai se maʻisuka oe na maua i le myocardial infarction 7 |. O le a le mafuaʻaga o le maualuga o le gasegase o tagata gasegase e maua i le maʻisuka i togafitiga o le cardiovascular system? Ina ia mafai ona taliina lenei fesili, e tatau ona faʻavasega mea e ono aʻafia ai mo le atinaʻe o le atherosclerosis i maʻi maua i le maʻisuka. O nei mea e mafai ona vaevaeina i ni mea e le manino, lea e mafai ona tupu i soʻo se tagata e iai poʻo le leai foi o le maʻisuka 2. ma faʻamaonia, lea e na o maʻi e maua i le maʻisuka e iloa ai (Laulau 1).

Ole lisi e le o ni mea patino i le maʻisuka malosi 2 maua se atherogenicity sili atu pe a faatusatusa i

GU Endocrinological Scientific Centre 1 (dir. - Acad. RAMS II) Tamamatua) RAMI, Moscow I

O aʻafiaga e le aʻafia ai aʻafiaga mo le atinaʻeina o le maʻi cardiovascular

• Maualuga maualuga • Dyslipidemia • Mafuaʻaga • ulaula • Viipodynamia • Matua • Male • Menopause • Tauga tuʻufaʻatasiga o maʻi o le heart

faatasi ma tagata e maua le glucose masani faʻapalepale. E tusa ai ma suʻesuʻega МЯР1Т. e iai le tutusa o le faateleina o le toto toto, o le soifuaga mai i le cardiovascular complications o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e 2-3 taimi sili atu nai lo i tagata e leai se maʻisuka. I le suʻesuʻega lava e tasi, na faʻaalia ai, faatasi ai ma le tutusa o le hypercholesterolemia, o le tino i le cardiovascular e 2-4 taimi le maualuga nai lo tagata e leai se maʻisuka. I le mea mulimuli, faatasi ai ma se tuufaatasiga o mea taua se tolu (maualuga maualuga, hypercholesterolemia ma le ulaula), o le tino i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e 2-3 taimi maualuga nai lo tagata e leai se maʻisuka.

E faavae i luga o faʻamatalaga na maua, e mafai ona tatou faʻauʻuina lena mea. o aʻafiaga e le aʻafia ai aʻafiaga mo athegenesis na o ia e le mafai ona faʻamatalaina se maualuga maualuga o le soifua maloloina i le maʻisuka. E foliga mai, o le maʻisuka o loʻo i ai ni mea faʻapitoa (faʻapitoa) o aʻafiaga e iai le aʻafiaga tutoʻatasi i le cardiovascular system poʻo le faateleina o le atherogenicity o mea e le aʻafia ai aʻafiaga. E faapitoa

O aʻafiaga faʻapitoa mo le athegenesis i le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai: hyperglycemia: hyperinsulinemia, faʻamalosia o le inisalini.

Hyperglycemia o se tulaga lamatia mo le atherogenesis i le maʻisuka ituaiga 2

I suʻesuʻega o le iCROB, sa maua ai se fesoʻotaʻiga tuusaʻo lelei i le va o le maualuga o taui mo le gaʻo gaʻo (HbA1c) ma le aʻafiaga o faʻafitauli micro-ma macrovascular o le T2DM. O le leaga o le puleaina o le tino, o le maualuga o le tele o faʻalavelave faʻalavelave.

O le gaosia o le HbA1c i le 1 point (mai le 8 i le 1%) o loʻo iai faatasi ma se suiga taua i le taimi o le atinaʻeina o microangiopathies (retinopathy, nephropathy), ae o se suiga e le mafaʻatuatuaina i le taimi o le atinaʻeina o le faʻaogaina o le myocardial (Ripoti 2) .

O le aafiaga o le maualuga o le taui o le gaosiga o le gaʻo i le taimi o le atinaʻeina o micro-ma macroangiopathies i le maʻisuka ituaiga 2 (e tusa ai ma le ICRB)

Faʻamaumauga Suʻega NYALs1% | Faʻateleina NYALs 1% |

Microangiopathy 25% 37%

Faʻaleagaina o le myocardial 16% (ND) 1 4%

ND - lē faʻalagolago (p> 0.05).

O se tulaga le lelei e faia: o le faateleina o le maualuga o le HbA1c e mafua ai le faateleina o le faatelega o le faaleagaina o le myocardial, ae o le faaitiitia o le anotusi o le HbA1c e le o faatasi ma se faaitiitia tele o togafitiga fatu. Le mafuaʻaga mo lenei mea e leʻo manino atoatoa. E tele faamalamalamaga e mafai ona fautuaina.

1. O le ausia o le maualuga HbA1c = 7% e le o se faailoilo o se taui lelei atoatoa

Fig. 2. O le gasegase ma le aʻafiaga o faʻafitauli faʻapitoa o le maʻisuka.

fesuiaʻi vai i le faasologa ina ia faʻaitiitia le fua faatatau o le alualu i luma o le atherosclerosis.

2. O le faaitiitia i le maualuga o HbAlc i le 7% e le o lona uiga o le faʻamautuina o isi faʻamaoniga o le gaosiga o le gaʻo - o le anapogi glycemia ma / poʻo le glycemia pe a uma ona 'ai, lea e mafai ona maua ai se tutoatasi tutoatasi i le alualu i luma o le atherosclerosis.

3. Faʻasalalauga o le naʻo le metabolism o le carbohydrate ma le dyslipidemia faifai pea ma le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e manino lava e le lava e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atherogenesis.

O le manatu muamua e lagolagoina e faʻamaumauga i lena mea. o faʻafitauli faʻalavelave macrovascular e amata amataina ma le maualuga o le maualuga o le HbAlc i le 1%. So. i tagata e le atoatoa le glucose toleni (NTG) faʻatasi ai ma le HbAlc faʻauigaina E le mafai ona e maua le mea e te manaʻomia? Taumafai le 'auʻaunaga filifilia filifiliga.

HbAlc i le va o le 7%, e tusa ma le 11% o tagata gasegase e maua i le post-prandiac glycemia o le sili atu ma le 10 mmol / l, lea e lamatia tele ai le atiaeina o faafitauli i le cardiovascular. Faʻavae i luga o faʻamatalaga mai suʻesuʻega ma suʻesuʻega faʻapitoa. e mafai ona manatu o le puipuia o le maʻi fatu fatu i le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona pulea e le gata i le anapogi glycemia ma le maualuga o le HbAlc, ae ia aveese ai foi le maualuga o le maualuga o le maʻisuka.

Talu ai nei na maua ai fualaau faasaina (failautusi). mafai vave (i totonu o nai minute po o sekone) faʻaleleia le vaega muamua o le manava o le inisalini i le tali atu i le tusiga tali. O nei fualaau faasaina e aofia ai le lipine (Novonorm), o se gasegase o le benzoic acid, ma le numera (Starlix), o se mafuaaga o le D-phenylalanine. O le lelei o nei fualaau oona o lo latou faʻamalosia vave ma mafai ona faʻamalosia e maua ai i luga o le foga (3-sela o le pancreas) e maua ai le malosi o le inisalini, e naʻo le taimi e 'ai ai.

O le talitonuga o se aʻafiaga o le atherogenic o le hyperglycemia postprandial e mafai ona tofotofoina i na o faafitauli e ono tutupu i le va. I le masina o Novema 2001, na faʻatautaia ai se suʻesuʻega faavaomalo "NAVIGATOR", ma o lona faamoemoega o le suʻesuʻe lea o le puipuiga o le telefoni i le atinaʻeina o faʻamaʻi fatu cardiovascular i tagata e le atoatoa le kulukose. O le umi o le suʻesuʻega o le a 6 tausaga.

Ole tui vavalalata o se tulaga lamatia mo le atherogenesis i le maʻisuka ituaiga 2

E le mafai ona auai le hyperinsuline i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 e avea o se taui e totogi ai le fofoina o le tui (insulin resistance) (tissues) o le tino. E i ai ni faʻamatalaga faʻamaonia e faapea o le hyperinsulinemia o se tulaga tutoʻatasi faʻafitauli mo le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi o le gaʻo i tagata e leai se ituaiga o maʻisuka ituaiga 2: Palani e faamoemoe e suʻesuʻe (pe tusa ma le 7,000 suʻeina), Busselton (silia ma le 1000

suʻesuʻeina) ma le au Helsinki Policemen (982 suʻesuʻeina) (meta-iloiloga o B. Balck). So. o se suʻesuʻega a Palani na maua ai se faʻamaʻologa tuusaʻo i le va o le anapogi ma le faʻamaʻi o le insulin ma le lamatiaga o maliu maliu.

I tausaga talu ai nei, ua maua ai se mafutaga tali tutusa mo tagata mamaʻi ua leva ona maua i le maʻisuka 2. O loʻo i ai se faʻamaoniga faʻapitoa mo lenei faʻamatalaga. O le galuega a R. Stout i le 80 ma le K. Naruse i tausaga talu ai e faailoa ai o le inisalini ei ai le atherogenic aafiaga i luga o puipui o toto toto, e mafua ai le faateleina ma le femalagaaʻi o siama musika malie, lipid synthesis i suauu musika malie, faateleina o fibroblasts, ma le faʻamalosia o le faʻamaʻi toto, faʻaititia galuega fibrinolysis. O le mea lea, o le hyperinsulinemia e taʻalo taua i le atinaʻe ma le alualu i luma o le atherosclerosis e pei o tagata taʻitoʻatasi. na mafua ai le atiaʻe o le maʻisuka. ma i latou e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

O le faʻamalosia o insulin (IR) e avea o se tulaga lamatia mo le atherogenesis i le maʻisuka ituaiga 2

I le 1988, o G. Reaven o le muamua na fautua mai le matafaioi a le IR i le pathogenesis o se vaega atoa o le gasegase o le tino, e aofia ai le faapalepale o le kulukose, le dyslipidemia, oona, toto maualuga, ma tuufaatasia i le faaupuga "metabolic syndrome". I tausaga na sosoo ai, na faalauteleina ai le manatu o le syndrome o le syndrome ma na faaopoopo i ai le faaletonu o le coagulation ma le fibrinosis system, hyperuricemia, le afaina o le endothelial, microalbuminuria ma isi suiga faaletino. A aunoa ma se faʻasesega, o vaega uma o loʻo aofia i le manatu o le "syndrome syndrome", lea e faavae i le IR. o aʻafiaga lamatia mo le atinaʻe o le atherosclerosis (silasila i le siata).

Metabolic Syndrome (Reaven G.) '

DISTURBED CARBON TOLERANCE

37-57 57-79 80-108 Ma> 109

Inisalini palapala. mmol / l

Fig. 3. Faʻafesoʻotaʻi o le tino maliu ma le maualuga o le insulin i le plasma.

I le avea ai o se tulafono, i totonu o faamasinoga, o le IR ua faʻamoemoeina le tuusaʻo e le maualuga o le inisalini i le plasma o le toto, ma le mafaufau o le hyperulinulinia e tutusa ma le IR. I le taimi nei. o auala aupito sili ona saʻo mo le sailia o le IR o le fuafuaina o le lagona o le tino i le inisalini i le taimi o le tui o le hyperin-sulinemic euglycemic poo le taimi o se suega o le faapalepale o le kulukose (IV TSH). Ae ui i lea, e itiiti lava se galuega e suʻesuʻeina ai le sootaga i le va o le IR (fuaina i auala saʻo) ma le lamatiaga ole maʻi cardiovascular.

E leʻi leva atu na maeʻa ai le suesuega o le IRAS (Inisros Resistance Atherosclerosis Study), lea na fuafua e iloilo le sootaga i le va o le IR (e pei ona fuafuaina e le TSH) ma tulaga lamatia o le fatu cardia i le faitau aofaʻi o tagata e leai se maʻisuka ma tagata gasegase 2 6 |. I le avea ai o se faailoga o le atherosclerotic vascular lion, na fuaina ai le mamafa o le puipui o le loroid. O le suʻesuʻega na faʻaalia ai se sootaga vavalalata i le va o le IR ma le mamafa o le gasegase o le abdomina, atherogenicity o le lipid lipid blood, activation of system coagulation, ma le lautele o le puipui o le katerika pei o tagata e leai se maʻisuka. ma i latou e maua i le maʻisuka ituaiga 2. I fuainumera faʻatusatusa, na faʻaalia ai mo 1 iunite o le IR, o le mafiafia o le puipui o le katerika ua faateleina i le 30 μm 9).

Ona o le matafaioi le mautinoa o le IR i le atinaʻe o togafitiga cardiovascular, e mafai ona manatu o le faʻaumatiaina o le IR o le ai ai se puipuiga i le atinaʻeina o faʻafitauli atherosclerotic i le maʻisuka 2.

Seʻi oʻo i le taimi talu ai nei, na o le fualaau faʻatau e fuafua e faʻaitiitia ai le IR (o le ate folasu) na metformin mai le vaega teleu-anide. Ae ui i lea, i le faaiuga o le 90, o se vaega fou o fualaau oona e foliga mai e mafai ona faaitiitia ai le IR o musika ma siama oona - thiazolidinediones (glitazones). O nei fualaau oona e faia i luga o masini cellular receptors (PPARy receptors). o se taunuuga, o le faʻamatalaga o kenera e gafa ma le kulukose ma le lipid metabolism ua faʻalauteleina i tulimatai ct-target. Aemaise lava, o le gaioiga o suauu glucose i totonu o le tino (GLUT-1 ma le GLUT-4) e faateleina. glucokinases, lipoprotein lipases ma isi enzymes. I le taimi nei, e lua fualaau mai lenei vaega ua resitalaina ma ua faʻaaoga lelei i togafitiga o gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2: pi-oglitazone (Actos) ma rosiglitazone (Avandia). O le fesili pe o nei fualaau oona e mafai ona i ai se aafiaga faʻasolo i luga o le atinaʻeina o le maʻi cardiovascular i le maʻisuka ituaiga 2 - o loo tatala pea. O le tali o le a manaʻomia ai faʻamasinoga faʻapitoa e tusa ai ma tulafono uma o faʻamaoniga faʻavae.

I le 2002, na faʻatautaia ai se suʻesuʻega faʻavaomalo faʻavaomalo, DREAM, lea e faʻamoemoe e iloilo le aʻafiaga o le aʻafiaga o le rosiglitazone i tagata gasegase e le atoatoa le kulupu o le kulukose e fesoʻotaʻi ma le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2 ma le maʻi cardiovascular. O taunuʻuga ua fuafua e iloiloina pe a maeʻa le 5 tausaga o togafitiga.

Vaega o togafitiga o le cardiovascular system in diabetes

O le maʻi suka e tuʻuina lona faailoga i luga o le falemaʻi o faʻamaʻi fatu cardiovascular, faʻamalosia ai a latou siama ma togafitiga. O faʻataʻitaʻiga o togafitiga o gasegase i le maʻisuka ituaiga 2 o:

• le tutusa o le taimi o le atinaʻeina o faʻamaʻi fatu fatu i tagata o ituaiga uma e lua: faʻatasi ai ma le maʻisuka, o fafine e leiloa lo latou natura puipuiga mai le atinaʻe o le atherosclerosis o mea na maua mai i le matelaina o maliu:

• o le maualuga o taimi e le atoatoa (mute) ituaiga o le gasegase tumau ma le le atoatoa, e mafua mai i se tulaga lamatia o le maliu faafuaseʻi. O le mafuaʻaga o le leai o se faʻaogaina o le faʻaleagaina o le myocardial ua manatu o le solia o le innervation o le muscle fatu ona o le atinaʻe o le neuropathy o le maʻisuka,

• le tele o faʻalavelave faʻafuaseʻi o faʻalavelave faʻafuaseʻi: faʻalavelave cardiogenic, faʻavaivaia o le fatu, fatuina o le loto,

• maualuga le faʻasolosolo o le olaga faitino:

• le aoga tele o fualaau oona i le togafitiga o maʻi fatu fatu.

O le faigata i le togafitia o faʻamaʻi pipisi o le maʻisuka e faʻamaonia ai le manaomia o le suʻesuʻeina o le maʻi o le fatu i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 i vaega e sili atu ona lamatia, e oʻo lava i le leai o ni faʻamaʻi. O le faʻamaʻiina o faʻamaʻi fatu fatu e tatau ona faʻavae i metotia o suʻega nei.

Metotia faʻatagaina: ECG e malolo ma a maeʻa ona faʻamalositino: fatu-ray (e fuafua ai le tele o le fatu).

Metotia faʻaopoopo (i totonu o se falemaʻi cardiological poʻo le faʻapitoa): Mataʻituina o le Holter ECG: uila uila, echocardiography, echocardiography o le uila, faʻasolosolo faʻamalosi, faʻasolosolo, ma le scintigraphic myocardial.

Taʻiala o togafitiga o faʻamaʻi pipisi i le gasegase o loʻo iai i le maʻisuka ituaiga 2

O mataupu faavae o togafitiga o faʻamaʻi pipisi o le fatu i le maʻisuka ituaiga 2 e faʻavae i luga o le faasaʻoina o mea patino ma le le maoti-aʻafiaga: o le hyperglycemia ma le insulin resistance, toto maualuga, dyslipidemia. faʻalavelave faʻasolosolo. O se vaega taua i le togafitiga o le IHD ma le puipuia o le thrombosis o le faʻaaogaina o le aspirin i ni fua laʻititi. Afai e le aoga le togafitiga fualaau, o togafitiga o togafitiga o fatu fatu e fautuaina - o le mea e pipii ai, o le fatu o le coronary e alo ese mai le faapipiiina.

O togafitiga lelei o faʻamaʻi pipisi i le maʻisuka e na o le faʻaopoopoina faʻatasi o mea uma o aʻafiaga. E tusa ai ma le "Tulaga faʻavae a le Atunuʻu mo le tausiga o tagata gasegase." Faʻavae i luga o fautuaga faavaomalo, o sini autu i le togafitiga o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2: o le faʻamautinoaina o le gaosiga o gaʻo ma le tausiga o faʻataʻitaʻi HbAlc e Le mafai ona e maua le mea e te manaʻomia? Taumafai le 'auʻaunaga filifilia filifiliga.

Meaʻai ma HLS mo le maʻisuka

Soifua maloloina soifua maloloina (HLS) o se vaega autu i le puipuiga ma togafitiga o le maʻisuka.

Soifuaga o le soifua maloloina:

  • e mafai ona puipuia le atinaʻe o le maʻisuka i tagata e iai le faʻalavelave maualuga o le maʻisuka ituaiga 2,
  • faʻaitiitia le aʻafiaga o faʻafitauli o le maʻisuka i tagata mamai.

I le taumafataga e tatau ona manumalo:

  • fualaau faisua, fualaau mata,
  • fatu atoa
  • mea maualalo maualalo o le protein (meaʻai gaʻo maualalo, lemu),
  • filo meaai.

O le tagata maʻi e manaʻomia ona sailia auala talafeagai e faʻaleleia ai le gaioiga faaletino. Faʻaopoopo faʻamalositino faʻamalositino ma le tetee.

Fai taumafaiga uma e taofi le ulaula, lea e faʻaluaina ai le lamatiaga o le maʻi cardiovascular ma le oti vave.

O le lamatiaga cardiovascular

I le vave amata o le maʻisuka, o gasegase e tupu atili ai faʻafitauli. O le i ai o faʻamaʻi o le fatu ma le maʻisuka e faʻateleina le faʻalavelave lautele ma faʻaitiitia ai le faʻamoemoe o le olaga.

Afai e maua le maʻisuka i tagata ei lalo ifo o le 40 tausaga, e vave ona fautuaina ia fuainumera e faʻaititia le cholesterol. O lenei mea e faʻatagaina ai oe e faʻatuai le maualuga o tulaga lamatia lautele.

I tagata gasegase e 40-50 tausaga, e le mafai ona faʻatalanoaina statins i ni mea e le masani ai e tusa ai ma le filifiliga a le fomaʻi i le tulaga o se laʻititi ifo i le 10 tausaga le matua (tagata e le ulaula tapaa, ma le mamafa o le toto ma lipids).

Totoina o le suka i le toto

O le UKPDS (The UK Prospective Diabetes Study) na faamaonia le taua o le mataituina lelei o le maualuga o le kulukose o le toto (o le taua o le faatumauina o le maualuga o le suka i le tulaga sili ona lelei). O le fualaau autu o le metformintalu ai o loʻo i ai le faʻamaufaʻailoga sili ona tele.

O isi suʻesuʻega ua latou iloa e le tatau ona faʻamauaʻoina le maualuga o le suka i le toto ma le maʻisuka umi ma i le i ai o faʻamaʻi fatu cardiovascular, aua o lenei mea e mafai ona faʻateleina ai le soifua maloloina o le cardiovascular.

Fualaau fou faʻasalalauga (igoa Jardins), faʻalauiloa i luga o le maketi i le 2014, e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka ituaiga 2. O le vailaau faasaina ua faaitiitia le maualuga o le HbA1c (hemoglobin glyc) e tusa ma le 0.4%, mamafa o le tino e 2.5 kilokalama ma le toto toto e 4 mm RT. Art. O le empagliflozin e faʻalavelaveina ai le toe faʻaaogaina o le kulukose i totonu o le tele o lapisi mai le urine muamua. O le mea lea, o le talakalame e faʻaleleia ai le excretion o le kulukose i le urine. Suesuega e faʻaalia ai lena mea faʻasalalauga e faaitiitia ai le maliu o le cardiovascular i le 38% ma le atoa o le soifua maloloina e 32%, o le mea lea, pe a tuufaatasia e se tagata le maʻisuka ma le maʻi cardiovascular, e fautuaina e vave amata togafitiga faʻasalalauga. O le faiga tonu mo le faʻaitiitia o le tino i lenei vailaʻau o loʻo suʻesuʻe pea.

Talu mai le 2014, o loʻo iai le isi vailaau o lenei vaega i le maketi i sisifo lea e faʻaleleia ai le excretion o le kulukose i totonu o le faʻavave, - dapagliflozin (igoa taufaʻailoga Forsiga, Forxiga). E faʻaalia ai foʻi le faʻamalosiauga o taunuuga.

Faaaliga o le tusitala I le aso 16 o Aokuso, 2018, o falemaʻi i Rusia, Jardins ma Forsiga ua faʻatau (tau e 2500-2900 rubles), faʻapea foi Invokana (canagliflozin) I Belarus, naʻo Jardins ua faʻatau.

Puleaina o le toto

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le maualuga o le toto maualuga e sili atu ona taatele nai lo le lautele.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e tatau ona i ai le pulea malosi e le gata i le maualuga o le kulukose, ae o le maualuga foi o le toto maualuga i le cholesterol. I tulaga uma lava, e tatau ona ausia le tau o le toto maualuga, e tusa lava poʻo le a le lamatiaga o le cardiovascular:

  • oʻo i le toto maualuga lalo ifo o le 140 mmHg Art. faʻaitiitia le soifuaga lautele ma le lamatiaga o faʻalavelave uma,
  • oʻo i le toto maualuga lalo ifo o le 130 mmHg Art. faaitiitia le lamatiaga o le faatupuina o le proteinuria (protein i le urine), retinopathy ma strokes, ae le afaina ai le atoa o le tino ona o le faateleina o taimi o faafitauli e mafua mai i le toto maualuga. O le mea lea, i tagata e sili atu i le 80 tausaga, o le maualuga o le toto maualuga e faatagaina e oʻo atu i le 150 mm Hg. Art., Pe a leai ni faafitauli matuia ma fatugaʻo.

Le aoga o le faʻaitiitia o le toto ma le maʻisuka:

  • cardiovascular risk reduction faʻafitaulitaʻavale, faʻaletonu o le fatu,
  • faʻaitiitia faʻafitauli retinopathies (faʻaleagaina o le toeititi, lea e tupu uma i le maualuga o le toto ma le maʻisuka),
  • faʻaitiitia le lamatiaga o le faʻaleleia ma le alualu i luma albuminuria (albumin proteins i le urine, o se masani masani o le maʻisuka) ma le fatuga fatuga,
  • togi lamatiaga o le oti mai mafuaaga uma.

Faʻafetai faʻamaoniga faʻamaonia e tusa ai ma fatugaʻo, o le tasi fualaau mai soo se vaega e tatau ona aofia i le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga i le maʻisuka:

  • Faʻailoga ACE (angiotensin-liua le enzyme): lisinopril, perindopril ma isi
  • angiotensin II tagata faʻasaga: losartan, candesartan, irbesartan ma isi

Togafitiga o le lipid metabolism disorders

I le i ai o le maʻi fatu cardiovascular poʻo le faʻamaʻi fatu faʻasolo, o le maualuga o le lipid target i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona taua ona o le maualuga o le cardiovascular risk. Ae ui i lea, mo le maʻisuka e sili atu i le 85 tausaga le matua, e tatau ona sili atu le faʻaeteetega (faʻaitiitia le faʻamalosi) i togafitiga, talu ai ona o le maualuga o fua o vailaʻau e mafai nai lo le faʻatupulaia o le ola o le faʻatuputeleina o le aʻafiaga o aʻafiaga e mafua ai ona maliu le maʻi.

I tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka e maualalo le lamatiaga o le cardiovascular statins po o se tuufaatasiga o fuainumera ma ezetimibe. PCSK9 Inhibitors (evolokumab, igoa tau fefaʻatauaʻiga Resitala, alirocoumab, igoa tau fefaʻatauaʻiga), o faʻatautau tau monoclonal taugata, faʻaitiitia lelei le LDL cholesterol, ae e leʻi manino pe faʻafefea ona aʻafia ai le tulaga lamatia o le oti (aʻoga e faifai pea).

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona siitia faʻailoa (gaʻo gaʻo) i totonu o le toto ao faʻaitiitia le HDL cholesterol (palesterol aoga). Ae ui i lea, o le tofiaina o fibrates, lea e faʻaleleia uma ai faʻamatalaga, e le o fautuaina i le taimi nei, talu ai e le lava le faʻamaoniga oa latou faamanuiaga.

Faʻaitiitia le faʻalavelave o le thrombosis vascular

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, faʻaopoopoina le toto toto. Matou te manaʻomia togafitiga o le antiplatelet (o le faʻaitiitia o le faʻasologa o toto).

I le i ai o faʻamaʻi fatu o le ischemic poo le atherosclerosis o vaʻa gaosi, togafitiga o le antiplatelet (e masani ona ave aspirin) faʻaititia le aʻafiaga o faʻafitauli faʻapitoa i le cardiovascular i le 25% (faʻamatalaga faʻataʻitaʻiga). Ae ui i lea, i tagata gasegase e aunoa ma le fatu cardiovascular, o le aspirin e le afaina tele ai le cardiovascular ma le tino atoa (ona o le itiiti o le faateleina o le toto, lea e le tutusa le aoga o le aspirin i ia ituaiga o gasegase). Suesuega e faifai pea.

Microalbuminuria

Microalbuminuria - excretion o le 30 i le 300 mg o le albumin ma le urine i le aso. O se faailoga lea o maʻisuka nephropathy (faʻaleagaina fatuga). E masani lava, o le excretion (excretion) o le albumin e puipuia i le urini e le silia le 30 mg i le aso.

Albuminuria (faʻaaogaina o le urine o sili atu i le 300 mg o le albumin i le aso) e masani ona faʻapipiʻiina ma le manatu proteinuria (soʻo se masini i le urine), ona o le faateleina o le excretion o le palatini i le urine, o lona filifilia (faapitoa) ua leiloa (o le pasene o albumin ua faʻaitiitia). O le Proteinuria o se faailoga lea o mea na faaleagaina i le fatu fatu.

I maʻi e maua i le maʻisuka ma le maualuga o le maʻisuka, e oʻo lava i le itiiti o albuminuria o loʻo valoia ai faʻafitauli faigata i le lumanaʻi.

O le a le auala sili e fua ai albuminuria ma proteinuria?

Ina ia fuafuaina le maualuga o le protein i le urini, e masani lava e tatau ona aoina le urini i le 24 itula muamua. Ae o suʻesuʻega ua faʻaalia ai e faigata ona maua se taunuʻuga saʻo: o gasegase mo mafuaaga eseese e masani ona soli le faiga mo le aoina o le urine, ma o nisi tagata soifua maloloina ei ai foi le mea e taua poʻo le proteinuria (osofaʻiga malosi o polotini i le urini pe a tu le mataupu). O se faafitauli faaopoopo i le siakiina o le proteinuria e faapea o le urine ua faʻamalosi e maua ai le maualuga o le porotini, ma i le faʻasolosolo o le urine (mo se faʻataʻitaʻiga, pe'ā uma ona faʻaaogā le tilo) e laʻititi.

O le taimi nei ua fautuaina e fua i le urine ratio i le va o le protein ma le creatinine i le urine, o le igoa Peretania o le UPC (Urine Protein: Creatinine Ratio). UPC e le faalagolago i le maualuga ma le faʻamaualuga / faʻamalosi o le urine. E sili ona lelei le fuaina o le fua o le protein / creatinine i le urine e ala i le tele o vaega o le urine muamua o le taeao, i le fea itu o le a le mafai e le proteinuria ona maua ai le aʻafiaga. Afai e le maua le urini muamua o le taeao, e mafai ona e fua mo soʻo se vaega ole urine.

Ua faamaonia fesoʻotaʻiga saʻo i le va o cardiovascular / total mortality ma le fua o le protein / creatinine i le urine.

Polotini o fuamini fuamini / creatinine (UPC) e aofia ai:

  • lalo ifo o le 10 mg / g, i.e. itiiti ifo i le 10 mg o le protein i le 1 g o le creatinine (lalo ifo 1 mg / mmol) - sili ona lelei, masani mo se talavou,
  • lalo ifo o le 30 mg / g (i lalo o le 3 mg / mmol) - o le masani mo tagata uma,
  • 30-300 mg / g (3-30 mg / mmol) - microalbuminuria (faʻatupulaia le faʻatusa),
  • sili atu i le 300 mg / g - macroalbuminuria, albuminuria, proteinuria ("faateleina le faateleina").

O maʻi e maua i le microalbuminuria e tatau ona faʻataʻitaʻiina le inhibitor ACE (perindopril, lisinopril et al.) po o le angiotensin II tagata e afaina ai le receptor (losartan, candesartan ma isi) po o le a lava mai le amataga o le toto.

O le mea autu i togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2

  1. Vaega autu o togafitiga:
    • suiga o olaga +
    • suiga i le umi o mea taumafa +
    • faateleina i gaoioiga faaletino
    • siakiina o le tino.
  2. Faʻanoanoa glucose pulea faʻatasi ai ma le maʻisuka e faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli faʻapitoa. Ae ui i lea, o le pulea e tatau ona itiiti le faʻamaoni i tagata matutua, faʻavaivaia, ma maʻi mamaʻi.
  3. Fuafuaga BP lalo ifo o le 140 mm Hg. Art. faʻaitiitia le lamatiaga o faʻafitauli faʻapitoa. I nisi o gasegase, e tatau ona taumafai mo le toto maualuga i lalo o le 130 mmHg, lea e faʻaitiitia ai le lamatiaga stroke, retinopania, ma albuminuria.
  4. O tagata uma e maua i le maʻisuka e silia ma le 40 tausaga ua fautuaina e ave statins e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le fatu. I le i ai o le tele o mea lamatia, o loʻo faʻamatalaina fuainumera mo tagata gasegase e sili atu i le 40 tausaga.
  5. O faʻatagaina o le ituaiga suauu suauu-faalagolago ole pusa oloa 2 (faʻasalalauga ma isi) faʻaititia faʻaititia le cardiovascular ma le tino atoa o le tino e aunoa ma ni aʻafiaga matuia. Fautuaina mo le faʻaaogaina i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma maʻi fatu cardiovascular.

Vaega o togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1

O le maʻisuka ituaiga 1 e atiae ona o le le lava o le eletise inisalini, lea e mafua mai i le maliu o suauu pancreatic tutusa e mafua ona o le mumusu o le autoimmune. O le averesi o le tausaga e amata ai le maʻisuka ituaiga 1 e 14 tausaga, e ui lava e mafai ona tupu i soo se matua, e aofia ai tagata matutua (silasila i le maʻisuka autoimmune i tagata matutua).

O le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaititia ai le lamatiaga o le cardiovascular i le 2.3 taimi i alii ma le 3 taimi i fafine. I tagata gasegase e le lelei le pulea o le suka (maualuga le hemoglobin glycated e sili atu i le 9.7%), o le cardiovascular risk is 10 times higher. O le tulaga sili ona lamatia o le oti na matauina ma maʻisuka nephropathy (faʻatoʻaga fatuga), peitaʻi faʻasologa o le retinopathy (faʻasolosolo taimi o le maʻisuka retinal liona) ma autonomic neuropathy (faʻaleagaina o le manava o le tino) na faʻapupulaina foʻi le aʻafiaga.

O se suʻesuʻega umi o le DCCT (The Diabetes Control and Complications Trial) na faʻamaonia e faapea o le mataituina ma le mataituina o le kulūkose i le maʻisuka ituaiga 1, o le tino mai mafuaʻaga uma ua faʻaititia. O le tau o le hemoglobin glycated (HbA1c) mo togafitiga uumi mai le 6.5 i le 7.5%.

O se suʻesuʻega a le Cholesterol Treatment Trialists na faʻaalia ai o le ave o fuainumera e maualalo ai le lipids o toto e tutusa lelei i ituaiga uma o le maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 2.

Tulafono ma le maʻisuka ituaiga 1, o mea nei e tatau ona faʻamatalaina:

  • tagata gasegase e sili atu i le 40 tausaga le matutua (e mafai ona faia se faʻasagaga mo na o tagata gasegase i se tala puupuu o le maʻisuka ma le leai o ni aʻafiaga aʻafia),
  • gasegase ua sili atu nai lo le 40 tausaga pe afai na aafia i aʻafiaga o le tino (nephropathy, retinopathy, neuropathy) poʻo le tele o mea lamatia.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le maualuga o le toto maualuga 130/80 mm Hg. Art. Le faʻaaogaina o le ACE o le inhibitors poo le angiotensin-II blockers, o loʻo taofia ai le faʻaleagaina o vaʻa laiti, aemaise lava le aoga. E sili atu le taua o le toto maualuga (120 / 75-80 mmHg) e fautuaina mo tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 1 i lalo ifo o le 40 tausaga o loʻo i ai microalbuminuria. I le matua (65-75 tausaga), o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto e ono itiiti le taua (i luga atu i le 140 mmHg) e aloese ai i itu.

  • tulaga fautuaina o le hemoglobin glycated (HbA1c) mo le maʻisuka malosi - mai 6.5 i le 7.5%,
  • mo le tele o tagata gasegase, o le taʻa toto totoʻa o le 130/80 mmHg Art. (o tulaga faʻamaonia e manaʻomia mo tagata mamaʻi e sili atu ma le 40 tausaga le matutua ma aʻafiaga lamatia, ma le faʻatauvaʻa mo tagata matutua).

Le tulaga o le tino i le i ai o le maʻisuka

O le faʻasolosolo o le maualuga o le kulukose o le toto e ala i le toto toto e mafua ai lo latou toilalo.

O faʻafitauli sili ona manino o le soifua maloloina mo le maʻisuka o:

  1. retinopathy. Galuega e le lelei le vaaia. O lenei faagasologa atonu e fesootaʻi atu i le vaivai o vaʻa toto i le pito o le mata,
  2. faʻamaʻi o le faʻalavelave faʻapitoa. E mafai foi ona mafua mai i le mea moni o nei totoga ua aafia i se tele o vaʻa toto. Ma talu ai ona e laʻitiiti ma e faʻaalia i le tele o le pala, o lea la, e tusa ai, latou te mafatia i le mea muamua,
  3. maʻisuka vae. O lenei tulaga matautia o le uiga lea o tagata uma e maua i le maʻisuka ma o loʻo faʻaalia i le tele o faʻalavelave faʻasao totoga i le pito i lalo, lea e faʻaosofia ai le tele o siama. O se taunuuga o lenei mea, o le gangrene e mafai ona aliali mai (o le siama o tisipetete o le tino o le tagata, lea, e le gata i lea, e faʻatasi foi ma le pala),
  4. microangiopathy. O lenei maʻi e mafai ona aʻafia ai vaʻa-gataifale e tu i le fatu ma faafaileleina i le okesene.

Aisea e mafua ai le maʻi suka i faʻamaʻi o le cardiovascular system?


Talu ai o le maʻisuka o se maʻi endocrin, o loʻo i ai se aafiaga tele i le tele o metabolic process that occurs in the body.

O le le mafai ona maua se malosi taua mai le meaʻai taumafa a le tino e toe faʻaleleia ma ave mea uma e te manaʻomia mai fanua faʻaagaga o protein ma gaʻo. O se maʻi faʻaleagaina faʻaleagaina e aafia ai le loto.

O le maso o le fatu e totogi mo le le lava o le malosi e maua mai i le kulukose e faʻaaoga ai mea e taʻua o fatty acids - o vaega o lalo ifo-oxidized e faʻapipiʻi i le tino o le tino, lea e aafia ai le fausaga o maso. Faatasi ai ma a latou masani masani ma faaumiumi, o le togafitiga o le maʻisuka myocardial dystrophy. O le faʻamaʻi e aʻafia ai le gaioiga o le muso o le fatu, lea e sili ona atagia mai i faʻalavelave faʻafuaseʻi - faʻapupulaina le filatila.

O se maʻi umi umi e taʻua o le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o se isi maʻi faʻapitoa tutusa-o le maʻisuka maualuga cardioneuropathy. O le maualuga maualuga o le kulukose i le plasma toto e mafai ona oʻo atu ai i le faaleagaina o neura o le myocardial. O le mea muamua e faʻaleagaina ai le faʻaogaina o le suauʻu mama, lea e nafa ma le faʻaititia o le fatu o le maʻisuka.


O se taunuuga o le faʻaititia o le fatu, o faʻamaoniga nei e aliali mai:

  • faʻalavelave faʻafuaseʻi, tachycardia ma le maʻisuka - mea faʻapitoa e masani ona tutupu faʻatasi,
  • o le manava manava e le afaina ai le taimi ole faʻailoga o le loto ma tusa lava pe manava atoa i maʻi, o le paʻu e le faʻaumatia.

Faʻatasi ai ma le atinaʻe atili o faʻafitauli i totonu o le loto, o loʻo faʻaleagaina ai foi le tiga o le nerve, lea e nafa ma le faʻateleina o le paʻu, e mafatia foi.

Mo le atiina ae o fatu fatu, o faailoga o le toto maualuga e taua:

  • pogisa pouliuli i luma o oʻu mata
  • vaivaiga lautele
  • se pogisa mataʻutia i mata,
  • faʻavavevave faʻafuaseʻi.

I le avea ai o se tulafono, o le neuropathy o le cardiac cardiac autonomous e matua suia ai le ata atoa o le gaioiga o suʻesuʻega a le loto.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e ono le lagona e se tagata maʻi le malaise lautele ma le tiga o le angina i le taimi o le atinaʻeina o maʻi fatu fatu i le maʻisuka. O loʻo tigaina o ia i le faʻalavelave o le myocardial e aunoa ma le tele o le tiga.

O lenei mea matautia e matua le manaomia mo le tino o le tagata, aua o le maʻi, e aunoa ma le lagonaina o faafitauli, e mafai ona vave ona sailia vave togafitiga faafomai. I le taimi o le toilalo o neura o le agaalofa, o le aʻafiaga o le faʻafuaseʻi o le puʻeina faʻamalosi o le tino, e aofia ai le taimi o le tui tui i le taimi o le taotoga.

I le maʻisuka ituaiga 2, e masani lava ona aliali mai angina pectoris. O le faʻaaogaina o le angina pectoris, faʻaaogaina ma le tui e faʻaaogaina mo le maʻisuka ituaiga 2. E taua le mataituina o le setete o le soifua maloloina ina ia le faʻafefeina le faʻafesoʻotaʻiina o tagata tomai faapitoa.

Faʻamatalaga o aʻafiaga


E pei ona e iloa, o le fatu e iai le maʻisuka ituaiga 2 e matua lamatia tele.

O le aʻafiaga o faafitauli i vaʻa toto e faʻapupulaina i le i ai o amio leaga (aemaise lava le ulaula), le lelei o meaai paleni, o se olaga ola solo, o le faʻavaivai faifaipea ma isi pauna.

O aʻafiaga leaga o le atuatuvale ma lagona le lelei i le amataga o le maʻisuka ua leva ona faʻamautuina e fomaʻi fomaʻi.

O le isi vaega faʻalavelave e aofia ai tagata e le fiafia. E toʻaitiiti e iloa o le mamafa tele e mafai ona oʻo atu ai i le oti vave. E oo lava i le tele o meaʻai, e ono mafai ona faaitiitia le ola i le tele o tausaga. Aua nei galo o le numera sili ona tele o maliu e fesootaʻi ma le le lava o galuega a le fatu ma toto toto - e masani lava i le fatu ma oso ai.


E faʻafefea ona aafia le tino i pauna faaopoopo:

  • gasegase gasegase, i le auai lea o le pasene o le visceral gaʻo (faateleina le mamafa o le tino i totonu o le manava), ma le malosi o le inisalini e tupu,
  • i le plasma o le toto, o le pasene o le "leaga" le faateleina o le gaʻo, lea e faaosofia ai le tupu o le atherosclerosis o toto toto ma le ischemia o le fatu,
  • o toto toto ua aliali mai i le faateleina o le gaʻo o le gaʻo, o le mea lea, o le umi o le umi e amata ona tupu vave (ina ia mafai ai ona pamu le toto, e tatau ona galue le fatu ma se avega mamafa).

I le faaopoopo atu i nei mea uma, e tatau ona faaopoopo e faapea o le i ai o le mamafa o le mamafa e matautia mo se isi mafuaaga taua: o le faateleina o le toto suka i le maʻisuka ituaiga 2 e mafua mai i le moni o le hormone pancreatic, lea e nafa ma le felauaiga o le kulukose i sela, e faamutaina le gauaiina e le tino. , o le inisalini e gaosia e le pancreas, ae le faʻamaunuuina ana galuega autu.

O le mea lea, e tumau ai pea o ia i totonu o le toto. O le mafuaaga lena, faatasi ai ma maualuga maualuga o le suka i lenei maʻi, ua maua ai se pasene tele o le hormonone pancreatic.

E le gata i le aveina o le kulukose i sela, o le inisalini foi e nafa ma se fuainumera tele o isi metabolic processes.

E faʻaleleia ai le faaputuputuina o gaʻo gaʻo talafeagai. E pei ona mafai ona malamalama mai faʻamatalaga uma o loʻo i luga, o le neuropathy fatu, fatu fatuga, HMB ma le maʻisuka o loʻo fesoʻotaʻi.

Kalmyk yoga e aʻafia ai le maʻisuka ma faʻamaʻi o le cardiovascular system

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...


O loʻo i ai se faiga o le faʻaolaina o le homeostasis ma le faʻalauteleina o le soifua maloloina e taʻua o le Kalmyk yoga.

E pei ona e iloa, o le toto i le faiʻai e faʻalagolago i le ituaiga tagata galue. O ona matagaluega o loʻo tuʻuina atu ma le malosi le okesene, kulukose ma isi meaʻai e mafua mai i isi vaega o le faiʻai.

Faatasi ai ma le matua, o le toto e maua ai lenei totoga taua, e matua manaomia ai le faaosofia. E mafai ona maua i le faʻaaogaina o le ea faʻamalosia i le carbon dioxide. E mafai foi ona e faʻamamafa le alveoli o le mama ma le fesoasoani o le manava e uuina.

Kalmyk yoga faʻaleleia le tafe o le toto i totonu o le tino ma puipuia ai le faʻaalia o maʻi fatu fatu.

Maʻisuka Cardiomyopathy


Cardiomyopathy i le maʻisuka o se togafitiga lea e aliali mai i tagata ei ai faafitauli ma le endocrine polokalama.

E le mafua mai i suiga eseese o tausaga, o mea e le masani ai o le fatu fatu, faaitiitia o le toto ma isi mea.

E le gata i lea, o le tagata gasegase e mafai ona i ai se fomaʻi mataʻutia o le tele o soliga tulafono, natura faʻasolosolo ma faʻavae i le natura. Latou te faʻaosoosoina le faʻalavelave faʻafuaseʻi ma le diastolic, faʻapea foʻi ma le toilalo o le fatu.

E tusa ma le afa o pepe na fananau mai i tina e maua i le maʻisuka e maua i le maʻisuka cardiomyopathy.

Pe mafai ona fai Panangin mo le maʻisuka?

O le toʻatele o tagata e mafatia i le maʻi o le endocrin ma le maʻi fatu e fesili ifo ia i latou lava: Pe mafai ona maua le Panangin i le maʻisuka?

Ina ia mafai e lenei fualaau faasaina ona maua se taunuuga lelei ma aafia lelei ai togafitiga, e tatau ona suesue ma le auiliili ia faatonuga ma mulimuli i le faagasologa.

Panangin ua faʻatulagaina mo le le lava o le potassium ma le magnesium i le tino. O le tagofia o lenei vailaʻau e aloese ai i le arrhythmia ma le atiina ae o faʻalavelave ogaoga i le galuega a le fatu muso.

Vitio faʻatalanoa

Mateʻo fatu faʻamaʻi o le fatu ma le faʻaleagaina o le myocardial i le maʻisuka:

E pei ona mafai ona malamalama mai faʻamatalaga uma o loʻo tuʻuina atu i le tusiga, o le maʻisuka ma le fatu cardiovascular o loʻo fesoʻotai fesoʻotai, o lea e tatau ai ona e tausisia fautuaga a fomaʻi ina ia aloese ai mai faʻalavelave ma le oti. Talu ai o nisi o gasegase e fesootaʻi ma le galuega o le fatu ma toto toto e toetoe lava o le soymptomatic, e tatau ona e gauai atu i faailoilo uma o le tino ma ia suʻesuʻe e le aunoa e tagata tomai faapitoa.

Afai e te le o popole i lou lava soifua maloloina, ona i ai lea o se aʻafiaga o le le lelei o taunuuga. I lenei tulaga, o togafitiga fualaau e le mafai ona aloese mai ai. E fautuaina e asiasi soo i se cardiologist ma faia se ECG mo le maʻisuka ituaiga 2. I le uma, o faʻamaʻi fatu i le maʻisuka e le o se mea e masani ai, o lea e tatau ai ona e faia ma le faʻaeteete ma le taimi talafeagai a latou togafitiga.

Vaega o le maʻi cardiovascular i le maʻisuka

O suiga o le tino ma le fatu o ni faʻafitauli o le maʻisuka. E mafai ona taofia le atiina ae o fatu faamaʻi i le maʻisuka e ala i le tausisia pea o se tulaga masani o le glycemia, aua ua uma ona tatou iloa o mea patino lamatia (hyperglycemia, hyperinsulinemia, insulin resistance) e aʻafia ai puipui o toto toto, e mafua ai le atinaʻe o micro-ma macroangiopathies.

O faʻamaʻi fatu e fafa 4 ona sili atu ona masani ona maua i tagata mamaʻi e maua ile maʻisuka. O suʻesuʻega na faʻaalia ai foi i le i ai o le maʻisuka, o le gasegase o le maʻi cardiovascular ei ai nisi o foliga. Mafaufau ia i latou i faʻataʻitaʻiga a nusipepa taʻitasi.

Toto maualuga

Mo se faʻataʻitaʻiga, i tagata gasegase maualuga e maua i le maʻisuka, o le lamatiaga o le oti mai le maʻi fatu e 2 taimi e maualuga atu nai lo tagata e mafatia i le maualuga o le toto maualuga i le maualuga o le kulukose o le toto. E mafua ona o le maʻisuka ma le maualuga o le maualuga o le maʻisuka, o aʻafiaga o tino tutusa ia:

  • Myocardium
  • Pusa o maliu o le fatu,
  • Vaitafe
  • Vaʻa o fatugaʻo,
  • O le toe o le mata.

O le mea lea, o se pu e faʻapipiʻi totoga e tupu mai i se malosiaga faalua, ma e faigata tele ona faʻafetaiaʻia le tino.

O le faatumauina o le maualuga o le maualuga o le toto i totonu o tulafono faatonutonu e faaitiitia ai le lamatiaga o faafitauli i le cardiovascular i le 50%. O le mafuaʻaga lea e tatau ai i tagata mamaʻi ma le maʻisuka ma le maualuga o le maualuga o le maʻisuka ona faʻaaogaina fualaau faasaina.

Maʻi maʻi fatu lilo

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le aʻafiaga o le faatupuina o le fatu o le fatu fatu o le maʻi e faateleina, ma o ona ituaiga uma, e aofia ai le leai o ni mea:

  • Angina pectoris,
  • Faʻaleagaina o le myocardial
  • Loto o le fatu
  • Faafuaseʻi maliu maliu.

Angina pectoris

E mafai ona tupu faʻamaʻi fatu fatu faʻatasi ma le angina pectoris - osofaʻiga ogaoga o le tiga i totonu o le loto pe tua atu o le sternum ma le vaivai o le mānava.

I le i ai o le maʻisuka, o le angina pectoris e faalua ona fausiaina le tele o taimi, o lona tulaga ese o se auala le mautonu. I lenei tulaga, o le tagata maʻi e le faitio i le tele o tiga o le pusa, ae o se fatu fatu, puupuu le manava, afu.

O le tele o taimi, e le lelei ma sili atu le leaga i tulaga o fesuiaiga o le fesuisuiai o le angina pectoris e atiina ae - e le mafaamatalaina angina, Prinzmetal angina.

Faʻaleagaina o le myocardial

O le tino mai le infarction myocardial in the diabetes e 60%. O le afaina o le muso o le fatu e atiina ae i le taimi tutusa i tamaitai ma alii. O se vaega o le faʻaauau pea ona atinaʻeina o ona foliga le lelei. E mafua ona o le faʻaleagaina o toto toto (angiopathy) ma neura (neuropathy), lea e mautinoa e atiaʻe i le maʻisuka malosi.

O le isi itu o le atinaʻeina o ituaiga faʻalavelave faʻaleagaina o le myocardial - suiga i vaʻa, neura ma le muso o le fatu e le mafai ai e le fatu ona toe faʻaleleia pe a maeʻa le suʻesuʻega. O se pasene maualuga atu o le atinaʻeina o faʻalavelave faʻasalaga i le maʻisuka e fesoʻotaʻi foi ma lenei itu pe a faatusatusa i tagata e leai se talaʻaga o lenei maʻi.

Loto o le fatu

O le atiaʻeina o le faaletonu o le fatu i le maʻisuka e fa 4 taimi sili ona tele. O lenei mea e fesoasoani i le faʻavaeina o le "maʻi maʻisuka", lea e faʻavae i luga o se togafitiga e taʻua o le cardiomyopathy.

Cardiomyopathy o se laumua muamua o le fatu i soo se mea e mafua ai le faateleina o lona telē ma le fatuina o le fatu ma le faʻalavelave faʻalavelave.

O le maʻisuka cardiomyopathy e tupu ona o le atinaʻeina o suiga i pa puipui tetele - o le fatu o le fatu e le maua ai le toto talafeagai, ma o le okesene ma meaʻai, e mafua ai ona suia suiga o le cardioyocytes. Ma o suiga i le fiva namu i le taimi o le neuropathy e mafua ai foʻi ona faʻalavelave i le faʻatinoga eletise o le fatu. O le Hypertrophy o cardioyocytes e atiina ae, o gaioiga o le hypoxic e oʻo atu ai i le fausiaina o le gaogao i le va o fiva o le myocardium - o nei mea uma e oʻo atu ai i le faʻalauteleina o le gaogao o le fatu ma le maumau o le gaʻo o le fatu, lea e aʻafia ai le feagaiga o le myocardium. Ua tupu le fatu.

Faafuaseʻi maliu maliu

Suesuega i Finelani na faaalia ai i tagata e maua i le maʻisuka, o le lamatiaga o le oti mai faamaʻi fatu e tutusa lelei ma tagata na maua i le myocardial infarction, ae e leai se talaaga o le hyperglycemia.

O le maʻi suka o se tasi lea o mafuaʻaga lamatia mo maliu maliu faʻafuaseʻi, lea e mate ai le maʻi ile taimi puupuu mai le fibrillation ventricular poʻo le arrhythmia. I le faaopoopo atu i le maʻisuka, o se vaega o aʻafiaga lamatia e aofia ai faʻamaʻi fatu fatu, cardiomyopathy, oona tele, o le talafaasolopito o le faʻaleagaina o le myocardial, o le fatu - ma o nei "masani" masani o le maʻisuka. Ona o le i ai o se "tuufaatasiga" o mea lamatia - o le atiaʻeina o le maliu faafuasei i le maʻisuka e masani ona tupu nai lo le faitau aofai e le mafatia i lenei maʻi.

O le mea lea, faʻamaʻi fatu ma maʻi suka - faʻamaʻi faʻamaʻi - tasi e faʻaaogaina le vasega ma faʻataʻitaʻiina le isi.

Tuua Lau Faamatalaga