Faʻavasegaga o le gasegase o le tino: mafuaaga ma ituaiga o le atinaʻeina o se faʻamaʻi matautia

O le faʻamaʻi sili ona ogaoga o le maʻi o le pancreatic necrosis. O le faagasologa lea o le le mafai ona fesuiaʻiina o ona sela, lea e tupu i le maualuga televave. O le faʻamaʻi o se faʻaauau pea o le tino pancreatiti. O sea pancreatitis e tupu mai ona o le inupia, faʻaleagaina o masini, faʻafitauli pe a uma le taotoga. Pancreatic necrosis foi e aliali mai mai le faʻavavevaveina o faʻamaʻi faʻamaʻi o le pancreas.

I se tagata soifua maloloina, o le vai pancreatic e gaosia e le gland, lea e faʻaaogaina ai paleni mo le masini vai. Enzymes i totonu o le sua o le a aveesea mai le pancreas i le duodenum. I le tulaga o le solia o le gaosia o mea faalilolilo o nei enzymes, o lo latou osofaʻiga e le puleaina, e tupu, lea e oʻo atu ai i le faʻaleagaina o le paʻu. O lapisi ma toto toto ua faaleagaina. Ua aliali mai Hemorrhages. E le o toe umi, o loʻo iai nisi vaega e sili atu i le tino (necrosis). O le saoasaoa o le faagasologa e faalagolago i le tikeri o le gaosiga o le tele o enzymes.

O ia togafitiga e aʻafia ai le galue masani o le tino atoa. Ua le fiafia le faiga o meaʻai, o le puipuiga ua matua faʻaitiitia. Faʻamaumauga faafomaʻi e maua ai faʻamatalaga le fiafia. Hemorrhagic pancreatic necrosis o le mafuaʻaga lea o le oti i le 7 i le 15 pasene pe a faʻamaonia.


Mafuaaga o le faamai

O le tekonolosi faafomaʻi o lenei faʻamaʻi matautia e leʻi oʻo mai i se maliliega i mafuaʻaga e mafua ai. Ae o galuega faafomai e mafai ai ona tatou finau faapea o nei mea e mafua ai le foliga mai o le pancreatic necrosis:

  • pe ana fai na i ai muamua ni mumū o le pancreas, lea na mafua ai ona leiloa se vaega o ana galuega tauave,
  • afai o le gaioiga o le sua o le pancreatic o loʻo faʻalavelaveina,
  • pe afai na i ai le mea oona i le lalolagi mai le ava malosi poo vailaʻau,
  • pe afai ei ai faʻamaʻi pipisi o le pulelele: cholangitis, cholecystitis, ma isi,
  • afai o le toto coagulation e faʻatupulaia ona o se gasegase o viral viral past, faʻasologa o togafitiga e faʻaaoga ai vailaʻau vailaʻau,
  • afai o loʻo iai i le tino ni faʻafitauli o le fatumomune o ituaiga o le hemorrhagic,
  • pe afai o le parenchyma o le gland e manua ona o gaioiga faʻataʻitaʻiga, faʻataʻitaʻiga, taotoga o taotoga,
  • pe a fai o togafitiga o le incology na togafitia i le chemotherapy poʻo le faʻamalositino, ma e le o le talaʻaga lenei, na tupu ai le DIC.

O nei mafuaʻaga e faʻalavelave ai le gaioiga o le acinus, lea e nafa ma le gaosia o enzymes. Gastroenterologists ua faʻaalia mai iʻuga o suʻesuʻega o se tasi o matafaioi taua i le faʻaalia mai o le pancreatic necrosis o le solia lea o le tulafono faatonutonu o meaola. O lenei galuega e pulea ai le ola o se tagata e ala i le toto, lymph, ma isi faʻasalalau vai e faʻaaoga ai hormones.

Faailoga o togafitiga

O le lamatiaga o togafitiga o loʻo taʻoto i le mea moni e faapea o lenei faʻamaʻi o loʻo i ai faʻamaumauga maʻoti e mafai ai ona maua i le maualuga maualuga. O le faʻafitauli o le maʻi mumcreatic necrosis e vave ona tupu, ma o maʻi e oʻo atu i le falemaʻi i le leva. Ma i lenei tulaga, e oʻo lava i togafitiga faafomaʻi nei e le mafai ona fesoasoani. I totonu o se tasi o mataupu e lima, o le pa'ū ua tupu, o le tasi vaetolu o latou ua paʻu i totonu o se coma. O le paʻu o le tino e masani lava ona faʻasaʻa. O le pancreatic juice is in the abdominal cavity, e mafua ai le purulent peritonitis. Ina ia aloese mai le sili ona leaga, e tatau ona e iloa uiga e maua i pancreatic necrosis:

  • ogaoga tiga i le itu tauagavale o le hypochondrium, lea e mafai ona tuʻu uma atu i le pusa faʻatasi ma tauau ma lalo ifo,
  • le faʻaalia o se pepa manino i se gagana e vali paʻepaʻe pe samasama,
  • e le mafai ona faʻavave le gutu, e le mafai ona faʻaumatia,
  • faʻaauau pea le vomiting, faʻalavelave,
  • afaina
  • manava manava
  • fiva e mafua mai i mea oona malosi,
  • maualuga le vevela
  • afaina o le paʻu i le itu o foliga,
  • uliuli lanumoana
  • siama toto
  • o se faʻaitiitia faʻaitiitia i le galuega o le faʻalavelave (urine, feces),
  • laasaga o le tulaga o mafaufauga faʻapitoa (faʻavauvau, malosi).

Paʻa i le itu tauagavale o le hypochondrium

Faʻamatalaga o le maʻi

Na o fomaʻi e mafai ona faia se faʻamaonia saʻo i le maeʻa ai o se suʻega auiliili: faʻamatalaga komepiuta, suʻega falesuesue. Afai e te masalomia o le maʻi mumcreatic necrosis, o loʻo taua i lalo mea nei:

  • Faʻasologa o le pancreas,
  • CT suʻesuʻeina le tulaga atoa o le tino o le tino,
  • MRI
  • suʻega faʻavae toto, suʻesuʻega o le urine,
  • o le naunautaiga o le tuufaatasiga o le pancreatic ma gastric juices.

O le toto e iloiloina mo le anotusi o enzymes e gaosia e le gland. I le urine, o le a tosina atu i le maualuga o le trypsinogen, amylase. O le elemene o le sua oona, o le aofaʻi o enzymes i le vai pancreatic, o gaʻo i feces, triglycerides i le mamafito e taua foi. Atonu e talafeagai le faia o se pupuʻu o mea ua mate.

O le aofaʻiga o fua na maua e fesoasoani e iloagofie ai lenei faʻamaʻi mai isi maʻi tuga o le manava ma le fatu. I nisi o tulaga, o tagata gasegase e ulufale i se falemaʻi i se tulaga e tatau loa ona latou maua le laparoscopy e aunoa ma ni suʻesuʻega muamua.

Faʻavasegaga ma ituaiga

A maeʻa le suʻega atoa mo le maʻi mumcreatic necrosis, o le maʻi ua vaevaeina i ni vaega e faalagolago ile:

  • mai le tele o vaega ua aafia,
  • mai le i ai o siama,
  • mai le setete o le maʻi.

I le tulaga o nofoaga laiti e aafia ai, o le faʻamaʻi ua vaevaeina e pei o le necrosis. A le o lena, o le maʻi mumcreatic necrosis (vascrosis lautele).

E i ai le tele o fomaʻi o le maʻi pipisi o le panicreatis: faʻamaʻi ma pisia. Afai ei ai le gaʻo o le faʻamaʻi, o lona uiga e lelei le faʻasolosolo, o le atinaʻe e telegese. I le necrosis ua fefiloi, o se gaioiga malosi e tupu e tupu ai le toto.

E mafai e le faʻamaʻi ona taofi (fomaʻi faʻasolo) ma vave ona tupu (faʻagasolo le alualu i luma).

Faʻamaʻi faʻamaʻi

Afai e atiina ae e se tagata se laasaga tele o le pancreatic necrosis, o le falemaʻi e faʻamalosia. O le faʻaaogaina o togafitiga a le tagata lava ia e sili atu ona matautia. O le mafuaʻaga o le oti o le a le faia i se togafitiga le talafeagai. Faatasi ai ma lenei siakiga, e lua filifiliga: o le maʻi e muta i totonu o le potu maʻi tigaina poʻo luga o le laulau o loʻo galue. General therapy e faia galuega nei:

  • afaina le tiga,
  • televave gaosiga o enzymes pancreatic e taofi
  • ua faʻamaluluina spasms
  • o le puleaina o le sua gastric ua faaitiitia,
  • faʻamaʻi puipuia.

E tatau ona faʻaaogāina auala e toe faʻafoʻi ai e aunoa ma le faatuai. Faʻaaoga Antispasmodics. O faatinoga vave e leai se Novocain. E faʻateleina le ao, ma o le sua o le pancreatic ua faʻateleina e aunoa ma se faalavelave. Mai le vave itula e faʻaaogaina ai vailaʻau antienzyme ma antibacterial, o le galuega faalilolilo ua faʻaitiitia ma le necrosis.

A maeʻa le tele o itula o togafitiga faʻapitoa, e vaʻavaʻai fomai i lona aoga, fua le lelei ma le faʻamalosi. Filifili le manaʻomia o togafitiga faʻapitoa. Afai o le fomaʻi o le faʻamaʻi e le oona, ona faʻaalia le laparoscopy. E mafai ona faʻaaogā le faʻavaivai i totonu o le paʻu i totonu o le paʻu. Afai e maua le tele o le faʻalauiloa, ona tatau loa lea ona faia se taotoga i luga o le lua. O se taunuuga lelei o le a mulimuli mai i le faʻataʻitaʻiga o le dialysis peritoneal.Faafetai ia te ia, enzymes ma mea oona ua aveesea mai le toto, o le tulaga lamatia o le oti ua matua faaitiitia.

Faʻatasi ai ma le necrosis pancreatic, o le aveeseina o le pancreas (seasea atoatoa) e ono manaʻomia. A maeʻa le taotoga, o le togafitiga masani e faʻataʻitaʻiina. I lenei tulaga, o fualaau faasaina e faapitoa i le lagolagoina o le gaioiga o le gland e avea ma mea e tatau ai.

Tetee Puipuiga

Ina ia toe malosi pe a maeʻa le taotoga, e manaʻomia le itiiti ifo ma le fa masina. I le taimi lava e tasi, o meaʻai faapitoa, malolo ma le itiiti ifo o popolega ma togafitiga toe faʻaleleia o loʻo faʻaalia. O se auala e ave ai fualaau ole inisalini, fualaau oona, togafitiga o le physiotherapy.

E tatau ona mulimulitaia se taumafa faʻatagaina i le olaga atoa. O taumafa e faʻaalu 5-6 taimi i le aso i ni vaega laiti. O le taimi e faʻasolo ai le tutusa. E faʻaalia i le kuka poʻo le fufuluina o fualaau faisua. O Porridge naʻo luga o vai, meaʻai gaʻo susu. O aano o manufasi, ua fautuaina le vao. E faʻasaina le 'aina o fualaau aina fou ma fualaau faisua, meaʻai vave, ava malosi, susu, faʻasaoina.

Ina ia puipuia le tupu mai o le panicreatic necrosis, e tatau ona e mulimuli i tulafono faigofie o se olaga ola maloloina. Taumafa fualaau faisua ma fualaau aina suamalie, fatuga atoa, nati, fuālaʻau manogi, iʻa. Aloese mai meaʻai gaʻo, meaʻai gaosi, masima ma masima. Inu le vai mama. Taofi le ulaula, aua le faʻavalea ava malosi, alu ma masani i le ea fou. Aloese mai tulaga faigata ma ia faia suʻega faafomaʻi masani.

Faaiuga

E tatau ona e iloa o fuainumera na tusia ai vaega nei o le faateleina o le gasegase o le necrosis: o tagata matutua, gasegase pisapisao ma fualaau oona, oe ua mamafa tele ona o le taumafaina o le tele o meaʻai gaʻo, faatasi ai ma faamaʻi masani o le manava, iniseti, ate, pancreas, ma le faaleagaina o le iniseti cavities.

Malamalama i faiga a le necrosis (mafuaʻaga, faʻamaoniga ma togafitiga) e puipuia mai faʻalavelave ma le amataga o faiga e le mafai ona faʻafitia. O se gasegase tuga e le tupu mai le maina. E manaʻomia le tele o tausaga faʻaletupe laiti ma se mea e faʻaosofia ai. O se auala taua i lou soifua maloloina o le a puipuia ai oe mai le neocrosis hemorrhagic ma le tele o isi faʻamaʻi.

O le manatu lautele o le faagasologa o togafitiga

Hemorrhagic pancreatic necrosis e atiina ae i le pancreas agai i tua o le tino pancreatitis poo le faʻateleina foi o le inflammatory process in the pancreasis. O faʻamaʻi e faʻaalia i le vave vave ona oti o lelaʻau, ma o nei suiga e le mafai ona faʻafitia. O lenei mea, i le itu, e tau atu ai i soliga o le galuega o le faiva ma galuega eletene o le tino.

O le faʻamaʻi e sili ona matautia, ma afai e le maua i se taimi talafeagai, ona leaga ai lea. O le togafitiga faʻaleagaina e mafai ona faʻaumatia ai mama ma isi totoga o loʻo i tafatafa o le pancreas, lea e faʻaalia ai se isi mea matautia.

Aisea e tupu ai le maʻi?

O loʻo taʻua o se faʻamaʻi lona lua, o le necrosis pancreatic necrosis e atiina ae o se taunuuga o mea nei:

  • mumū i le pancreas, faʻatasi ai ma le totoga o le okeni ma le faʻaleagaina i le faʻasaoina o enzymes,
  • meaʻai e afaina ai, ethanol inu ona o le ava malosi, faʻalagolago i vailaʻau faʻapitoa,
  • chronic pancreatitis, pe a le o mulimulitaia se taumafataga faapitoa,
  • autoimmune pathologies,
  • le faʻasolosolo manuia o taotoga i luga o le vaega o meaʻai, ma na maeʻa ai faʻafitauli,
  • afaina o le pancreas
  • gallstones, pe a lafoina le sua o le pani i totonu o le ala,
  • fomaʻi faʻamaʻi pipisi
  • DIC-syndrome, lea e aliali mai i le talaaga o siama siama ma viral, aafiaga leaga o ions, chemotherapy.

E tusa lava po o le a le mafuaʻaga autu o le atinaʻeina o togafitiga, o le pancreatic necrosis e aafia ai le acinus, lea e nafa ma le gaosia o enzymes mo le gaogao. O se taunuuga, o le fuainumera o enzymes e maualuga maualuga, lea o aʻafia ai le aʻafiaga o le tino ona o le malepe o ona aʻa. O lenei mafuaʻaga o le amataga o le faʻamaʻi. O se tasi o nei enzymes e taua o le elastase, o mea faaleagaina, e aofia ai toto toto, e mafua ai le afaina ai.

Ituaiga ma laasaga o le maʻi o le necrosis pancreatic

Faʻalagolago i le nofoaga ua afaina, o ituaiga nei o togafitiga e iloagofie: faatapulaa (folosaga, ma eseese le lautele) ma lautele (aofaiga) o le pancreatic necrosis, lea e aafia ai se tasi vaega o le gland po o le okeni atoa.

O nisi vaega o le faʻamaʻi e faʻaalia foi:

  • O le Vaega I, lea e tusa ma le vaiaso, i le taimi e tupu ai siama (o se faʻateleina tele o latou mea e mafua ai le inuina o le tino e ala i oloa taua, lea e faʻavaivaia ai le gland)
  • Vaega II: faʻaalia i le pala o sela o le gland, lea e aofia ai le faʻaalia o le valeliki foci ma le toilalo o se natura tasi,
  • Vaega III, lea e le gata ina afaina ai le lautele o le gland, ae faapena foi i totoga tuaoi.

E faapefea ona iloa le maʻi?

I le taimi muamua, o se tagata poto faapitoa e aoina se siaki, ma mulimuli ane na ia faia se suʻesuʻega i fafo (o le paʻu, vavalo tuutu) ma le palpation o le peritoneum. Ona faia lea o se faʻataʻitaʻiga e fuafua ai mea o loʻo i ai i trypsinogen ma uroamylase i totonu, o le toto i le maualuga o enzymes. E le gata i lea, ua faʻatautaia se faʻataʻitaʻiga e fuafua ai le eletise gasegase, o le suʻesuʻeina o le vai o le pancreatic e iloa ai le maualuga o bicarbonates, faʻatasi ai ma se auiliiliga o fecesi mo le i ai o toega o meaʻai e leʻi puipuia. E manaʻomia nisi metotia faʻapitoa mo suʻesuʻega:

  • MRI ma le CT, lea e fuafua ai le vaega o le faaleagaina,
  • Endoscopic pancreatocholangiography.

Pe a faʻaalia, o le laparoscopy o le peritoneum ua faʻamaonia foi, lea e faʻaalia ai le maualuga o le faaleagaina o totoga i totonu e le togafitiga.

O a togafitiga togafitiga e faʻaaogaina?

Talu ai ona o le tele o tulaga o le maʻi namu o le necrosis e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi, latou te togafitia i se falemaʻi, ma o mataupu ogaoga e manaʻomia ai le maʻi ina ia tuʻu i le potu maʻi tigaina. Muamua, o le togafitiga faʻasolosolo e faʻamaonia (sei vagana ai mataupu e vave ona manaʻomia ai le taotoga). O ona metotia autu, faatasi ai ma le tolu i le fa aso o le anapogi, e faapenei:

  • toomaga mai le tiga o le tiga, lea e masani lava ona faaaoga fualaau faasaina e oo atu i le taofia o le novocaine, ona o le tiga, i le avea ai o se tulafono, ua i ai se uiga faaalia,
  • faʻasologaina o le eletise ma antisecretolytics,
  • faaitiitia i le numera o enzymes na gaosia,
  • toso
  • puipuiga o siama e aloese ai mai le atinaʻeina o le suppuration ma le faʻaaogaina o vailaau antibacterial.

I le tele o tulaga, o ia metotia e le o faʻamautuina atoatoa le tino. Ona faʻataʻitaʻiina lea o se taotoga o le taotoga, lea o loʻo faʻaalia i le uluaʻi tulaga ogaoga o le maʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le salalau atu o le togafitiga i gaʻo lata ane.

E masani lava, o le laparoscopy e faʻaaogaina e aveesea ai nofoaga o le necrosis, ma i le i ai o se faʻagasologa o le faʻaogaina, o loʻo faʻapipiʻi ai le paʻu. O mataupu sili ona ogaoga, faatasi ai ma le oti o vaega taua o le okeni, e manaʻomia ai se taotoga e taʻua o pancreatectomy.

E tatau ona ou fai atu, e oʻo lava i ogaoga o taotoga e le faʻaitiitia ai le faʻamaʻi e faʻavavau i le maʻi o le maʻi o le ituaiga o le hemorrhagic. I nisi tulaga, e tatau ona toe faʻaaogaina se gaioiga lona lua.

O faʻamaʻi pancreatic e faʻaalia i se saoasaoa vave ma maualuga le lamatia o faʻafitauli. O se faʻamaʻi e pei o le maʻi o le pancreatic necrosis e sili ona matautia. Faatasi ai ma lenei faamai, o se anapogi, ae, o le mea e sili ona taua, o le faagasologa e le mafai ona suia o le oti siaki e matauina. O le faʻalavelave sili ona taatele e atiina ae i le tino pancreatitis poʻo le taimi o toe faʻafoʻi. O le tulaga lamatia e faapea e oʻo lava i togafitiga amata i le taimi e le faʻamautinoa ai o le necrosis o le a le taitai atu ai i le oti.

Hemorrhagic pancreatic necrosis - o se tulaga e manaʻomia ai le tausiga faʻafuaseʻi

Faailoga ma tulaga

O aʻafiaga e faʻalagolago i le gasegase o le faʻamaʻi ma le tele o le leona. E tusa ai ma le faailo mulimuli, e gata lava (o vaega o le necrosis e faʻapitoa i le tasi eria) ma lautele (o le faʻamaʻi e aafia ai le matagaluega atoa poʻo le okeni atoa).

Faʻavasegaga o le necrosis o le hemorrhagic i foliga:

  • Faasoa. O le maʻi e amataina ona o se gasegase po o. O le maʻi mumcreatic necrosis e faʻaleagaina e faʻaalia i le faʻailoaina o faʻamaoniga ma e taʻitaʻia ai aʻafiaga ogaoga.
  • Taimi O se faʻalavelave matuia e na o le tulaga o le faʻavavevave.

E tusa ai ma le malosi o le liona:

  • Lotoifale O le oti faʻaituau o le uiga lea.
  • Aofaʻi o le panicreatic necrosis. E faʻaalia i le oti o sela uma.

I le iai o faʻamaʻi pipisi:

I le natura o le vasega:

Po o le a lava le ituaiga, e tatau ona togafitia le maʻi.

O le faailoga autu o le maʻi o le pancreatic necrosis o le tiga i le itu tauagavale. O lagona tiga e malosi, o nisi taimi latou te tuʻuina atu i le itulagi o le pito i lalo, tauau poʻo le pusa.

  • vomiting matuia e fefiloi ma le toto ma le talo,
  • lanu samasama i luga o le laulaufaiva,
  • matagogo
  • afu, afaina,
  • manava manava
  • faʻaitiitia le faʻaaogaina o le urine, faʻamaoniga o le faʻamalaina,
  • ufiufi-lanu lanumoana i luga o le manava e faʻaalia ai le toto,
  • eseʻesega o le toto
  • fiva, fiva,
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi
  • fatu ma le fatu fatu
  • pallor, lanu samasama poʻo le mumu o le paʻu i luga o mata,
  • oso i le glucose
  • lē lelei le faʻatasia, faʻasauā, poʻo le faʻalavelave.

Aʻo faʻalauteleina faʻafitauli, o le a atili ai ona ogaoga ia faʻamaʻi. Masalo o le atinaʻeina o le tele o gaioiga o le okeni, gaioiga o le loto, abscesses ma peritonitis.

I le 20% o tagata gasegase, o le tino o le maʻi e oʻo atu ai i se faʻafitauli, i le 35% e mafua ai le le atoatoa o le mafaufau.

Hemorrhagic pancreatic necrosis e amataina malie. E 3 laasaga:

  • Muamua o le toe gaosia faʻaleagaina o meaola faʻaleagaina e faʻavaivaia ai le tino, faʻaosofia ai le soona inu ma oloa gaogao. O le umi o le taimi muamua o le vaiaso.
  • O le lona lua o loʻo faʻamatalaina e le purulent decomposition o sosoʻo o le tino o loʻo i ai le faʻavaeina o pupu i ona puipui.
  • I le vaega lona tolu, o le tele o le pancreas e aʻafia, e salalau le pala i gaʻo latalata ane.

Soifuaga ma faʻasologa

O le soifuaga mai le maʻi namu o le valetreatic necrosis e 7-15%, ma le tulaga ogaoga - 40-70%. O le faʻamaʻi e le gata i le faʻaleagaina o le pancreas, ae faʻapea foi i le tino atoa. O le faʻamaʻi o le tagata maʻi e faʻaititia, ua faʻalavelaveina le faʻaogaina o meaʻai.

Hemorrhagic pancreatic necrosis e mafai ona mafua ai le siaki o sela o isi totoga o loʻo i tafatafa o le pancreas.

O le mafuaʻaga masani o le oti mai lenei faʻamaʻi o le inupia o le tino ona o le purulent peritonitis.

O le fomaʻi mo le toe faʻaleleia e lelei tele pe a asiasi muamua i le falemaʻi ma faʻamalosia togafitiga. A maeʻa togafitiga, e tatau ona e mulimuli i se meaʻai ma lafoaʻi masani leaga.

Vitio aoga e uiga i le necrosis pancreatic

Pancreatic necrosis o le pancreas o lona uiga o le oti o sela o lenei okeni ona o le atinaʻe o pancreatitis. O le suʻesuʻega ua faia e le fomaʻi maʻi, talu ai o le faʻateleina o le faʻataʻitaʻiga o lenei faagasologa toetoe lava o taimi uma e oʻo atu ai i le oti.

Pancreatic necrosis e tupu mai ona o le pancreatitis, pe afai e lei togafitia mo se taimi umi, poʻo le tagata gasegase sa faia i le le atoatoa o le fualaau e aunoa ma se vaavaaiga faʻapitoa.

O le pancreatitis e mafua mai ona o:

  • faaauau pea le ava malosi,
  • le lelei, lea e puleaina e meaʻai gaʻo maualuga,
  • faʻamaʻi pipisi o totoga o le toto ma le manava,
  • togafitiga o soʻo se tino o le tino.

O le mea e sili ona lauiloa mo tagata eo mai i le laulau ma fomai tipitipi o le faʻaleagaina lea o vailaau tetele o le ava malosi ma le taumafaina o meaʻai gaʻo. I le avea ai o se tulafono, pe a maeʻa faʻasalaga fiafia ma taumafataga atoatoa, o matagaluega o taotoga ma gastroenterology e tumu i tagata gasegase.

Pancreatic head necrosis o lona uiga o se valaau faʻafuaseʻi mo se falemaʻi poʻo le faʻatagaina o se tagata maʻi i le fale taʻavale. O le mea e leaga ai, o le toʻatele o tagata afaina e vave lava ona maua se faʻamaoniga o necrosis, talu mai le taimi na ulufale ai i le falemaʻi na i ai mea e manaʻomia muamua mo pancreatitis.

E taua foi le matauina o mafuaʻaga e tele e le masani ai o lenei faʻafitauli:

Afai o iai se tasi o mataupu ua taua i luga, o le tagata e tatau ona mataituina e se tagata gastroenterologist i taimi uma e puipuia ai faʻafitauli.

I le iai o faʻafitauli o le pancreas, o le pancreatic necrosis o se mafuaaga masani lava o le maliu. O le tulaga o le oti e faalagolago ile ituaiga o faʻamaʻi. O le faʻavasegaina e fai ai se tulaga e tusa ai ma nisi o mea faʻataʻitaʻi, e tofu le mea e tatau ona mafaufau ese.

Faʻatulagaga lautele

I le amataga, o le fomaʻi e fuafuaina le ituaiga o faʻaleleia atili o le necrosis:

  • tamai faʻalauiloa
  • i le ogatotonu
  • fofo tele
  • pito i lalo
  • aofaʻi.

O le ituaiga e fuafua i le tele o le liona o le gland ma le pancreatic necrosis. O le muamua ma le lona lua laasaga e leai se tuaoi manino, o le lona tolu e matuia tele. I le lona fa, o tagata tomai faapitoa e matauina le maliu o le sili atu ma le afa o le okeni.

Hemorrhagic total necrosis - o le a lea? O le oti vave ma atoatoa o le okeni, lea e tau atu i le oti.

O vaega o loʻo i luga na i ai na o le lua lava vaega - faatapulaaina (o vaega muamua e tolu) ma lautele (o le lua mulimuli, e oʻo atu i le oti). O lenei faʻavasegaga faigofie e manatu o se isi mea.

Faʻavasegaga e ala i le i ai o se faʻagasologa faʻafefe

E iai foi isi ituaiga e lua o le pancreatic necrosis - faʻamaʻi ma pisia. O lenei faʻavasegaga e afaina tele ai filifiliga togafitiga, aua o loʻo faʻaalia ai le i ai o le faʻalavelave faʻalavelave i le okeni. Sei o tatou mafaufau i ai i auiliiliga.

Hemorrhagic form

Hemorrhagic pancreatic necrosis (pancreatitis) poʻo le pancreatic necrosis o se maʻi faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi e oʻo atu i le maliu o tagata i totonu o le 24 itula. O le faamai ua taua foi o le "gangrene" - o le siama o le tino o le tino e ala i le pala.

Hemorrhagic pancreatic necrosis e atiina ae ona o se taunuuga o na tulaga:

  • ogaoga oona
  • le lelei ma le faʻaleagaina o mea taumafa e faʻalavelaveina ai le mea e gaosia ai (meaʻai, gaʻo, afu ma le salima),
  • allergies
  • faʻatasi ai ma le maʻisuka faʻatasi ma faʻamaʻi o gaʻo oona,
  • lupus faaliliuga
  • ave le tele o vailaʻau i mea e leʻo pulea e le fomai,
  • nisi ituaiga o faʻamaʻi pipisi (mumps, afaina o le intestinal),
  • hypothyroidism ma tutusa.

O le mafuaaga autu e mafua ai le foliga mai o le necrosis o le faʻaleagaina lea o le ava malosi ma meaʻai gaʻo. O le mafuaʻaga o le oti i le maʻi pancreatic necrosis o le fesuiaiga o le tino, e galue i gaioiga uma ma faiga e inu mai totonu.

O se faailoilo manino o le atinaʻeina o le necrosis o le faʻafefe o le mafaufau o le tagata maʻi. Talu ai ona o mea vevela e faʻamalolo i le taimi o le faaleagaina o mea ola, o le mea lea e mafua ai le teʻi i totonu o le tino:

  • o le paʻu o le maʻi o loʻo paʻu,
  • ua leiloloa le fatu
  • gasegase o le intestinal e atiina ae.

O isi faailo o faʻamaʻi i le taimi o faigata, e pei o le cholecystitis, o loʻo i ai foi ia faailoga. Pancreatic necrosis o loʻo faʻamalamalamaina o nei faʻaaliga uma e faʻaalia vave pe'ā uma ona 'ai.

O le necrosis pancreatic nemrosrhagic respiratory e atiina ae mai le tasi i le lua vaiaso, ua maeʻa i le oti. I tulaga vavalalata, e tupu mea uma i le aso.

O le gaioioiga e aofia ai le faʻalavelaveina o le masani ai o galuega a le enzymes e faʻamaonia e le pancreas. I se faagasologa masani, latou te natia mai le okeni ma tafe atu i totonu o le paʻu o le intestinal. E maua foi le talo na gaosia e le ate. I luga o le faʻafesoʻotaʻiga, o nei mea e lua o loʻo faʻaaogaina ma amata ona eli meaai.

Afai e malepe le faasologa, o le a faʻaaogaina ia enzymes i le ala, e le oʻo atu i le mea e gata ai. Ona o lenei mea, latou te le toe gaosia ai meaai, ae o le uʻamea, lea e maua ai.

O le pancreatitis e fai i luga o se tino gasegase ona o le matuia o le inu. I lenei tulaga, o ia suiga i le tino ua matauina:

  • o le sphincter lea e pulea ai le tafe o le talo ma le vai inu i totonu o le opo o le duodenum e faateleina ai le leo,
  • ua faʻaleleia le faʻapalapala
  • e faʻapupulaina ai le mamafa i luga o le alalele lect ma fua faʻatau.

O nei suiga uma e taʻitaʻia ai le talo i le pancreatic ducts, talu ai e leai se isi mea e mafai ona tafe. O le sphincter e le pasi atu i totonu o le manava, faʻafefiloi ma le sua o le pacreaty e alu ma tafe atu i le pancreatic enzyme passages. O lea ua i ai le faʻafouina o nei elemene. Muamua lava, o faʻamaʻi o sela maloloina e faʻaumatia, ma afai e faʻaauau pea le faagasologa, o le polotini e faʻavaivai i lalo o le gaioiga o enzymes, lea e taua o le autolysis o le pancreas.

O le auala lea e tupu ai le gaogao o le tagata lava ia. O le mea moni, e faʻaumatia lava ia.

Faʻalogo lelei! O se faʻalavelave ogaoga o le faʻavaveina o le necrosis ma le peritonitis - o le mauaina o mea o loʻo i totonu o totoga o meaʻai i totonu o le puʻu.

Lapatomato mummerrhagic necrosis

Hemorrhagic (parenchymal) pancreatic necrosis o se taunuuga o le proteolysis o le tino o le tino, o se uiga faʻafefesootai. Na maitauina i le 37.2% o ituaiga uma o pacreatitis, o le ava malosi (52.7%), biliary (31.3%), e le masani ona - o se uiga ese. O le malosi o suiga pathomorphological e mafua mai i le vaega o le maʻi. O le pancreas e faʻateleina lona lautele, faʻafefete, mumu-mūmū, faʻapipiʻi-lanu uliuli pe lanu i le lanu ma vaega eseese o se fausaga e le suia.

O le gutu o le sunmorrhagic ma vaega o le gasegase, o le gasegase o le hemorrhagic ua maitauina. O le suʻesuʻeina o le microscopic e puleaina e le pagnymase necrosis, o le hemorrhage, o le edema, o le thrombosis o arterioles ma venules ma se faʻamatalaga flammatory e foliga mai. E i ai foci o le gasegase gaʻo. E faasolosolo malie ona faʻaitiitia le faʻaleagaina o le tino, o le toe faʻaleleia ma le toe faʻaleleia o faagasologa.

Hemorrhagic acute pancreatic necrosis o le pito i lalo o le tino poʻo le tele o le fogaeleele, e maua ai se tasi poʻo le sili atu foi o vaega o le gland, o le tele o le faʻamaʻi e matua le lava lava.

Mai le 2-3 vaiaso, e faʻamaluluina e vaega o le vaʻaia ma ave le foliga o le faʻanoanoa, vaivai, faʻafeʻeseʻeseʻesea le lanu enaena-lanu enaena-uliuli-uliuli, pe faʻasalalau.

Lacate mumcreative necrosis

O le necrosis e atiina ae i le gaioiga faifaipea o enzymes lipolytic ua gaoioi, o le faʻamalosia i le natura. O le pancreas ua faʻalauteleina 3-4 taimi, faʻamalosi, mafiafia ma le tele o lanu samasama-samasama poʻo le samasama-lanu o le gasegase gaʻo o lapisi eseese, o nisi taimi e fefaʻasoaʻi ai ma isi. E mafai foi ona mataʻituina faʻamavaega vavalalata ma le foo o le pacords necrosis.

O sifi masani i totonu o le foc o le necrosis o loʻo i totonu o le uʻamea po o le nicrosis i le tulaga o se masini e leai se structure, e le eseese.E le o iai le Nuclei, i le parenchyma o le gland, o le edema o le stroma laʻau, fibrinoid necrosis o puipui o tamai vaa. O uiga o le i ai lea i totonu o le manava o le manava lanu samasama e fesuisuiai le mamafa.

I le faasolosolo malie, e pei o le palau o le edema ma le inflammatory, o suauu calcium e teuina i totonu o le foc o le tino mumcreatic necrosis, ua fausia ai se paʻu pipili, ma o le foci e ave le ituaiga "masalo". Foci lapoa o le gasegase gaʻo ua maua i le fausiaina o le "lanu" po o le "paʻepaʻe".

Faatasi ai ma le atinaʻeina o le proteolysis ma le lipolysis o le pancreas, ua tupu mai ai le necrosis pancreatic. I le malosi, e manaʻomia le lua nofoaga pe a uma le maʻi o le necrosis pancreatic, faʻamaumauga mo le 19.2% o isi pepa. O loʻo faʻaalia i le taatele ma le i ai i totonu o le paʻu o le tele o vaega o le gasegase, parenchymal ma le gaʻo faticreatic necrosis, o le i ai o le faʻafefeteina o le afaina i totonu o le manava. O le pancreas ua faʻalauteleina, o vaega o le necrosis e fesuisuiai ma vaega e le suia le fausaga. Pe a maeʻa le vaiaso, ona o le faʻaleagaina o le toto, o le foo o hemorrhages e 'ave se lanu enaena-enaena, faʻalelei le foci i luga o le pito o le foc o necrosis. O le faʻamaeʻaina ma le vavae ese o le taulaʻi o le necrosis e ogatasi ma faiga faʻafouina, fibrosis. O le gasegase o vaʻa tetele ma le vavaeina o vaega tetele o le pancreas, e ese mai i le necrosis pancreatic necrosis, e le o matauina.

Na maua i luga o le microscopically i le amataga o le maʻi o le edema, parenchymal, necrosis fatcreatic fatty, hemorrhage, thrombosis capillary ma venules. Aʻo le foo o le necrosis, o le faʻaalia o se faʻalogona ita. E faasolosolo lava, e faʻaaogaina e le macrophages ia mea e gaosia, e lata i le foci o le lipophages o le necrosis gaʻo e faʻatuputeleina i le faʻateleina o fibroblasts ma le faʻavaeina o meaola fesoʻotaʻi, faʻapipiʻiina o le tino faʻapitoa i vaega uma o le pancreas. O le mea e fesoʻotaʻi faʻatasi ai le tamaititi e tupu i totonu o lobili ma le atrophia o le acini. Aʻo autafa o vavae, vaʻa, ma uaea namu, o le "faʻamau" e mafua mai i le sosoʻo fesoʻotaʻiga.

I le gasegase mumcreatic necrosis, na faʻaalia ai suiga tutusa o le natura, e le gata i le pancreas, ae i totonu foi o le retroperitoneal tissue, oseal bursa, peritoneum (enzymatic peritonitis), omentitis (omentitis), gall vesz (cholecystitis enzymatic), faapea foi ma le tui o le intestinal, liga o le hepatoduodenal ( , faiga faʻavae.

I le masani ai, o se mea e gata ai le lautele o le necrosis pancreatic ua iloga.

  • 1. O le gasegase o le pancreatic e le gata i le tino e mafua mai i le i ai o le fofo o le necrosis i totonu o le vaega anatomical tutusa o le pancreas ma le itulagi tutusa ole fiber parapancreatic.
  • 2. O le mea e masani ona maua e le necrosis o le tino e foliga mai o le i ai o ni suiga e le o se mea e fai i le tele o vaega o le pancreas e aofia ai mea e le gata i le mea na tupu, ae o isi foi vaega o le fiberiponeal fiber.

Suiga i le pancreas, e le tutusa foliga o le retroperitoneal i vaitau eseese o le maʻi mumcreatic necrosis, lea e mafua ona o le fesuiaiga o le tino o le necrotic i se vaitaimi e le masani ai poo le afaina o le gasegase.

I le vaitau o le vavave, o le necrosis ma le parapancreatic retroperitoneal form form pancreatic faʻapipiʻi mai gaʻo lata ane: manava, duodenum, colon transverse, omentum, ate.

O le iʻuga o le faʻaleagaina o aʻafiaga o le filoperitoneal fiber i ona vailaʻau faʻasolosolo o le faʻavaeina lea o le phlegmon e leai se mea o le retroperitoneal space.

Saunia ma faasaʻo e: fomai tipitipi

Mafuaaga o le gasegase o le pancreatic necrosis

O mafuaʻaga o le pancreatic necrosis e tele, ae tele lava ina atiaʻe pe a uma ona inu le tele o le ava malosi e tuʻufaʻatasia ma meaʻai gaʻo.E tupu mai le faʻamaʻi toetoe o le taimi lava lea ma o se osofaʻiga e mafai ona atiaʻe e faasaga i le talaaga o le manuia atoatoa. O mataupu na lipotia pe a o le pancreatic necrosis, o le taunuuga matautia na tupu i totonu o itula ina ua maeʻa faailoga muamua o le faamai, na atiina ae ni nai aso talu ona maeʻa le tele o taumafataga.

O le a le mea e tupu i le pancreatic necrosis

Soifua maloloina e maua ai enzymes ia e talafeagai mo le vaevaeina o meaai e ulu atu i le manava. E faafetai ia i latou o meaʻai e vaeluaina i elemene e mafai ona ulu i le toto e ala i le mucous membrane o le manava, lea e tuʻuina atu ai i masini ma totoga. O lenei mea e avea ai le pancreas o se tasi o totoga taua i totonu o le tino. O le inuina o le ava malosi ma le tele o meaʻai gaʻo e faʻafefeteina ai le pancreas e maua ai le suasusu, ma talu ai e le mafai e otaota ona faʻamaʻapeʻa atoa, e amata ona faʻaputu i totonu o le gland. O lenei mea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le edema, faʻateleina le faʻamalosiina o le vaʻaia ma le faʻapipiʻi mulimuli. O enzymes malolosi o le pancreas, o lona gaioiga muamua o le vaevaeina o puipuiga, afu i luga o puipui o le ala ma amata ona tatala, i lalo o le malosi o le enzymes, "lava" tissuesusu ua "faʻapala". O elemene malolosi ma mea e pala o loʻo faʻavaeina i lenei faagasologa e ulufale i le toto ma saofagā i le faʻamavaeina o isi gaʻo ma gaʻo, e mafua ai le onosaʻi. O le mea lea, o le pancreatic pancreatic necrosis, o le faʻasolosolo lea e faigata tele ona vavalo, o se maʻi sili ona matautia.

Faʻasoaga o le pancreatic necrosis

Faʻalagolago i le maualuga o le liona o le gland, faʻapitoa laʻititi, folasia, folasia, pito i lalo, ma le aofaiga o necrosis pancreatic ua iloga. O le mea moni, o le eseesega i le va o ituaiga muamua e lua, o le tele lava o le faʻamalosi. Faʻaaoga e fomaʻi nei manatu ina ia mafai ai ona fuafua le maualuga o le faaleagaina o le okeni. Faʻasolosolo i le lacicis pancreatic necrosis, o suiga faʻaleagaina e aafia ai le tele o gland. Afai e aafia atoa le okeni, ona maua ai lea o le pancreatic pancreatic necrosis. I lenei tulaga, e masani lava ona matauina se taunuuga o le oti.

O loʻo i ai se isi faʻasologa o filifiliga. Na ia vaevaeina le pancreatic necrosis i ni ituaiga se lua:

  • Limited. E aofia ai se faiga lea e fausia ai foo eseese eseese.
  • Taatele. I lenei tulaga, o le tele o gland po o le totoga atoa o le a afaina.

Ituaiga o le pancreatic necrosis

Faʻalagolago i le i ai o faʻamaʻi i vaega ua aafia, e iloagofie ai le siama o le pancreatic necrosis. E le gata i lea, i le tulaga o se faʻamaʻi pipisi, e le lelei le faʻasolosolo, talu ai o loʻo i ai se tulaga maualuga o le atiaʻeina o le afaina o mea oona, ma e matua faigata lava ona maua se maʻi mai lenei tulaga.

Sterile pancreatic necrosis ua vaevaeina i ituaiga nei:

  • gaʻo - e faʻaalia i le faʻavave ona faʻalauteleina i totonu o 4-5 aso ma se auala e sili atu ona leaga,
  • afaina - faʻaalia i se saoasaoa faʻavavevave ma le tafe mai i taimi uma,
  • fefiloi - e masani lava ona tupu, talu ai ona o le pancreatic necrosis, siama oona ma parenchyma pancreatic e aʻafia tutusa.

Afai e maua le necrosis pancreatic pancreatic, e le mafai ona faia le taotoga. Ae o le tele o taimi e le maua ai le mea e manaʻo i ai, ma atonu o le toe faʻafouina o le fofo faʻapitoa.

Faailoga ma le suʻesuʻega o le maʻi o le pancreatic necrosis

O le maʻi pancreatiti o le tino ma le tino e faʻaalia i tiga ogaoga i le itu tauagavale o le hypochondrium poʻo le tiga o loʻo i ai salu. O loʻo i ai le vomiting of intrininal contents, lea e le aumaia le toomaga, manava. Faʻasaga i lenei tala, faʻavave ona vave faʻavaveina le inu, inu malosi le inu. A faia se suʻesuʻega, e taua tele le aoina o le emenesis.Afai o loʻo i ai faʻamatalaga e uiga i le faʻaaogaina o le ava malosi, meaʻai gaʻo poo faʻamatalaga e uiga i faʻamaʻi o le ate ma le gall vladder, atonu o le a faia se faʻamaoniga o le pancreatic necrosis. O le fomaʻi i lenei mataupu o le a faʻalagolago i luga o le a le tulaga o le maʻi na maua ai e le tagata maʻi le fesoasoani faafomaʻi, ma le tele o le liona.

Ae mo suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe, o loʻo latou gauai atu i le suʻesuʻega o le mimi ma le toto, pe a iai le tele o le maualuga o le amylase. E faia foʻi se ultrasound abdominal, CT poʻo le MRI, i le mea e mafai ai ona e vaʻaia le faʻaalia o vaega o le necrotic i totonu o masini o le pancreas.

I le tele o tulaga, e manaʻomia ai e le panicreatic necrosis le togafitiga o taotoga. I le taimi lava e tasi, e ui i le mea moni e faapea, o le maualuga o le soifua maloloina e maualuga tele, o le taimi faʻatino e maua ai le avanoa sili e toe faʻaleleia ai. O togafitiga faasao e aofia ai laasaga nei:

  • i totonu o nai aso pe a uma le osofaiga - maeʻa le matelaina, ma faʻalagolago i le ogaoga o le maʻi, o le faʻalauiloaina o meaʻai e ala i vailaau faʻamalosi e mafai ona tumau mo vaiaso,
  • faʻamamaina o le toto (hemosorption) - e faia i le inu malosi,
  • somatostatin o se hormone lea e mafai ona faʻaititia ai aʻafiaga o le gaioiga o le tino, e masani ona faʻatasi ai ma le pancreatic necrosis,
  • faʻatasi ai ma fomaʻi pipisi - vailaau faʻamaʻi.

Alu malosi

O le tele o taimi, o le faʻamaʻi ua maua i tagata o loʻo mafatia i le 'ava malosi.

O toxins na faia e avea ma se taunuuga o le malepe o le alcohol alcohol e faʻapipiʻi i totonu o masini o le pancreas, ma faʻapogai ai lo latou faʻaumatia. O faailoga muamua o se foliga lapopoa e foliga mai i le tala o le ava malosi, faatasi ai ma le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo.

O le numera o le necrosis pancreatic necrosis e taua o se faʻamaʻi ogaoga, lea e sili atu i le 90% o le pacreatic tissue e afaina ai. O le maʻi o le maʻi e sili atu ona leaga i totonu o le 1-3 aso e oʻo lava i le maʻi tigaina, o faʻamaoniga o le toilalo ole gaʻo ua faaopoopoina i le maʻi o loʻo i ai nei.

Tuatusi

Faatasi ai ma lenei ituaiga o le faamai, ua maitauina ai le 50% o le suauʻu o le pancreatic tissue. E faʻamalosia lenei mea e ala i le faʻamaʻi o loʻo tutupu e faasaga i le talaaga o maʻi faʻamaʻavale.

O le faamutaina o mea taumafa o siama o le okeni e tau atu ai i le oti o ona sela.

O tagata maʻi e maualalo le necrosis pancreatic e faʻaalia mo togafitiga faʻapipiʻi ma sosoo ai ma togafitiga toe suia.

Aisea e tupu ai le necrosis pancreatic

O mea taua nei e fesoasoani i le atinaʻeina o le pancreatic necrosis:

  • afaina o le pancreas ma le solia o ana galuega ma le faamutaina o le vevela o le sua o le pancreatic,
  • tino inu ma le faʻaaogaina o le ava malosi,
  • faʻafeiloaʻiga faifaipea o le vai inu i totonu o papacreatic lects e tupu i le maʻi gallstone,
  • faamai pipisi o le gallbladder ma le talo,
  • thrombohemorrhagic syndrome, faʻatasi ai ma le faʻamaopoopoina o le toto i totonu o vaʻa,
  • faʻamaʻi pipisi ma viral infections,
  • faʻaaogaina taimi uumi o vailaʻau oona,
  • faʻalauiloaina o le vevela
  • maʻi o le autoimmune (vasopitis hemorrhagic),
  • afaina o fatu fatu, mafua ai le taofiofia o le taofiofia i totoga ma gaʻo uma,
  • afaina o le pancreas, e aofia ai faʻafitauli o faʻalavelave taotoga.

E tusa lava po o le a le mafuaaga o le necrosis o le pancreatic, o le faiga o lona atinaʻe e faavae ile:

  • i luga o le toilalo o le ofisa autu o le acinus-secretory e nafa ma le gaosia o enzymes pancreatic,
  • ia faʻalautele le maualuga o le enzyme mea e maua ai le taua. I lenei tulaga, o mea o loʻo amata ona faʻaleagaina le tino o meaola - e faʻaalu ai le suavai,
  • i le faaleagaina o puipui o toto toto. O le faaputuputuina o le enzyme elastase i totonu o masini e tau atu ai i hemorrhages. Gastroenterologists e taʻua lenei mea o le pancreatic autoaggression,
  • i luga o le malosi o le trypsin ma le pancreatopeptidase - enzymes proteolytic talafeagai mo le malepeina o meaʻai protein,
  • i luga o le toilalo i le faagasologa o suʻesuʻega faʻataʻitaʻi o le puleaina o le faʻasalalauga o enzymes digestive.

O le ata o le pancreatic necrosis e aofia ai:

  • gasegase ogaoga, e le mafaamatalaina e maua i le itu tauagavale o le itulagi pito i luga, faalautele atu i le tauau o le tauau ma le tauau,
  • matagogo
  • o foliga mai o se ufiufi uila mumu i luga o le laulaufaiva,
  • taoto ma vili e le aumaia le toomaga,
  • afaina, afaina,
  • fofola vavae
  • vevela poʻo le pallor o le paʻu o foliga,
  • le faʻaaogaina o le paʻu, faʻatasi ma foliga o lanu viole i luga o le paʻu o le manava,
  • suiga faafuasei i le toto toto,
  • tachycardia, puupuu le manava,
  • solia o vailaʻau,
  • faʻafitauli o le mafaufau (faʻaosoosoina o le tino poʻo le faʻalavelave).

Togafitiga o le maʻi namu o le pancreatic necrosis

Faʻamataʻuina ile falemaʻi ile falemaʻi, faʻapitoa ile falemaʻi ile falemaʻi maʻi. Togafitiga ua faatonuina:

  • e faʻanoanoa ai le tiga
  • ia taofi le sisiʻo o enzymes digestive,
  • e faʻamama ai spasm,
  • e toe faʻafouina le faʻapitoa o le papacreatic ducts,
  • ina ia faʻaitiitia le faaselaina o le gastric juice ma lona malosi,
  • e puipuia ai le atinaʻeina o le faʻalalauina ma le inupia o le tino,
  • e puipuia ai faʻalavelave e fesootaʻi ma le faʻamaʻi pipili.

Mo nei faʻamoemoe, faʻasologa o taotoga, vailaʻau, meaai faʻapitoa, ma le moe malolo e faʻaaogaina.

Faʻamālōlō togafitiga

O le togafitiga o fualaau oona mo le pancreatic necrosis e aofia ai le faaaogaina o fualaau oona nei:

  • Analgesics ma antispasmodics. Faʻamālōlō le maʻi mai le tiga ogaoga. O fualaau e sili ona lelei o Papaverine, Platifillin, Ketanov. O le faʻafoega o le fofo o le novocaine faʻatasi ma le kulukose i totonu o le peritoneum-lumbar e vave faʻafefea ai le tiga. E masani ona faʻaaogaina le Promedol ma le Diphenhydramine.
  • O faʻatagaina o enzymes proteolytic (Gordox, Ribonuclease, Contrik). O le le lelei o le puleaina o fualaau faasaina e faaitiitia ai le aafiaga faataumaoia o le sua pancreatic juice.
  • Antacids (Atropine, Kvamatel, Ephedrine). Faʻaitiitia le taua o le sua oona, o loʻo faʻaoga faʻatasi ma le anapogi faʻapitoa.
  • Antibiotics (Cephalexin, Kanamycin). Ole maualuga o vailaau oona e taofia ai le atinaʻe o peritonitis ma le fao.

Totogi

O faʻatalatalanoaga a fomaʻi e faia ai se faaiuga i le manaʻomia o le taotoga e faʻavae i luga o taunuʻuga o togafitiga faʻasaʻo ma le tulaga lautele o le maʻi. Afai e le o gatasi le necrosis ma le atinaʻeina o faʻafitauli, e lava le laparoscopic abdominal drainage. Faʻatasi ai ma le faʻaputuina o le faʻavavelaina o le tino, e faʻaalia ai le dialysis diaperitoneal - faʻamamaina toto o le toto. Ole numera o le pancreatic necrosis o se faʻaaliga mo le pancreatectomy (faʻaaogaina atoa o le pancreas).

O se meaai faʻapitoa e tatau ona mataituina e le gata i le vaitaimi o togafitiga, ae faapena foi i le olaga atoa.

Taumafa i vaega laiti, 5-6 taimi i le aso. O meaai e galala e aunoa ma le faʻaopoopoga o suauu ma mea manogi, e faʻaumatia i se foliga mafanafana. Ova malosi, gaʻo, falai ma meaʻai vevela, fualaau suamalie, meainu vevela e le aofia mai le taumafataga.

Faʻaiʻuga

I le 20% o mataupu, o le necrosis mai le pancreatic o loʻo faʻatasi ma se tulaga o le paʻu'ū poʻo le fomaʻi, ogaoga faʻalavelave mafaufau e tupu i tagata uma e 4. O le faʻavaeina o se pancreatic retroperitoneal fistula e faʻaolaina ai le faʻavaveina o le vai o le pancreatic, o le tino maliu ma le palafesa i totonu o le tino. O lenei mea o le mafuaaga lea o le faaopoopoina o le peritoneum ma le atinaʻe o peritonitis.

Faʻafitauli

O le vaega muamua e le atoatoa le malosi o le tino ua tofia i tagata gasegase e aveeseina mai le pancreatic removal, mafatia mai le gasegase o le loto ma gasegase ogaoga. I le leai o ni faʻafitauli, e mafai ona i ai se vaega lona tolu.Le faʻavaeina o fistulas i fafo, faʻafitauli faʻaogaina o fualaau oona - o faʻamaoniga mo le tuʻuina atu o le vaega lona lua o le le atoatoa.

Faailoga ma faailoga

O le malosi ma le faʻaalia o filifiliga e tele lava ina faalagolago i le tele o le liona. O le eria e aʻafia e ono:

  • faatapulaaina (faatasi ai ma se tamai, alatele po o le afaina),
  • lautele (afaina atoa le tasi vaega, o le gland atoa poo le salalau solo i totonu o le tino).

E le gata i lea, o le faagasologa o le necrosis o le pancreatic e ese mai i le i ai o sui sooupu:

O le atinaʻeina o le faamai e tupu i ni tulaga:

  • I le laasaga muamua, e amata ona atiaʻe ma faʻateleina meaola ninii i totonu o le gland. O le faateleina o la latou fuainumera e mafua ai le oona faaopoopo ma otaota leaga, lea e mafua ai le faʻaalia o le vevesi ma faʻavaivaia ai le tino ao le i faʻamalosia. O lenei laasaga e tusa ma le tusa ma le vaiaso.
  • I le laasaga lona lua, ona o le malepe o le parenchyma, o le foci o le purulent process occurs ma faila i le lotoifale i totonu o le okeni.
  • I le taimi mulimuli, o le mumū e afaina ai se vaega lautele ma salalau atu i totonu o tisipesa o totoga tuaoi, lea e mafua ai se gaioiga ogaoga o mamanu uma o le tino.

O le faailoga e aunoa ma le mafuaʻaga o lenei maʻi e toetoe lava a le tupu mai o tiga. O le tiga e maua i le itu agavale poʻo le hypochondrium i le itu tauagavale. O le malosi o lagona tigā e malosi ona faamatalaina ma ua faamatalaina e ala i le aafia o fiva namu i le gaioiga le lelei. Faatasi ai ma le faateleina o faailoga, o le tiga e mafai ona avea ma fusi ma avatu i le vaega lumbar o le pito i tua, o le tauau poʻo le sternum.

Isi faailoga iloga:

  • vomiting faifaipea (i le vomit, o le i ai o le toto ma le talo e mafai ona iloa),
  • o le laulaufaiva o loʻo ufiufi i tupe mama,
  • Hypohidrosis o le mucosa oral,
  • faaitiitia i le vevela lapisi e faasaga i le talaaga o le faamalolo malolo,
  • afaina ma le manava,
  • fiva, oʻo i fiva,
  • suiga faafuasei i le toto toto,
  • puupuu le manava
  • oso i luga o kulūkose e mafai ona mafua ai le le fiafia, taofia poʻo le fiafia foi le setete, fenumiai.

O nisi faʻaaliga e mafai ona vaaia i asiasiga vaaia. O nei faailo o le pancreatic necrosis e:

  • afaina o le manava
  • foliga mai ulaula ma se lanu uliuli i luga o le manava, i luga o itu. E tutusa lava le mea e mafai ona siomia ai le pusa pe faʻaalia i luga o le papa, o se taunuuga o le toto toto i totonu o le tino,
  • o le manava e avea ma mea papaʻu ma faifai pea,
  • ona o le faaitiitia o le toto o le toto, o foliga ua mumu, ae o se eseesega tele i le kulūkose, o le paleni ua atiae,
  • saoasaoa o le fatu fatu ma le maualuga o le fatu fatu,
  • lanu samasama po o le sinasina i luga o le tino.

O aʻafiaga e faʻateleina i faʻafitauli. Faatasi ai ma se tali a le tino i se tulaga faigata, e le mafai ona tupu le toilalo o le okeni. Ona o le toto toto, o le toto na tafe solo i le tino atoa ua faʻaitiitia. O afaina e mafai ona afaina ai le ate, tuuina atu ni faʻafitauli i le mama, mafua ai le faʻapitoa o le tino i le pancreatic tissue ma le retroperitoneal eria.

A maeʻa lenei, o le atinaʻeina o abscesses i le manava o le manava ma foliga mai o purulent peritonitis e foliga mai. Le maualuga o se tulaga o le paʻu poʻo le coma.

E faʻapefea ona maua le siama

O faailoga iloga o le pancreatic necrosis i le tele o auala e talitutusa ma faʻamaoniga o isi faʻamaʻi faʻaleagaina o le tino, o le mea lea, na o le suʻeina ole maʻi mo se suʻesuʻega e le lava.

Muamua, e aoina e le fomaʻi faʻamatalaga mo le komisi, lea e aofia ai tali i fesili faapena:

  • E faʻaleagaina e le tagata maʻi le ava
  • pe o le tagata ua inupia i le taimi o le atinaʻeina o faʻailoga,
  • pe o le tagata gasegase poo le vaeluaga.

Ina ia faamanino le uluaʻi suʻesuʻega, e tuʻuina atu e le fomaʻi se taimi atofaina mo suʻega faʻamalositino:

  • le suʻeina o le toto, lea e fuafua ai le maualuga o le i ai o faʻamalosi o le manava o le pancreatic. Faʻatasi ai ma le maʻi o le necrosis, o le gaoioiga o le enzymene e sili atu i le 6-9 taimi,
  • faʻataʻitaʻiga ma le faʻatonuina o uroamylase ma trypsinogen,
  • fuafuaina o le taua o mea o loʻo i totonu o le manava,
  • Faʻasalaina o totoga o le manava e iloa ai le afaina,
  • suʻesuʻeina le puleaina o le pancreatic e iloa ai bicarbonates ma enzymes galue,
  • faʻataʻitaʻiga, lea e fesoasoani i le faʻatulagaina o le pasene o gaʻo le puipuia i feces,
  • paniolese radiography,
  • o le naunautaiga o le amylase ma le triglycerides i luga o le ea,
  • finoscopic pancreatocholangiography,
  • faʻamaʻi mo le faia o se faʻataʻitaʻiga o mea faʻapipiʻi,
  • foliga faʻamaʻi magnetic ma CT e faʻamalamalama ai foci o faʻatulagaga faʻapitoa.

Faʻatasi ai ma le maʻi pipisi, o le maʻi, o se tulafono, ua maeʻa i totonu o se falemaʻi pe a uma ona valaʻau i se falemaʻi, ma o lona taunuuga ua tuʻuina ai o ia i le falemaʻi ma faia ai se suesuega tele.

I se tulaga ogaoga o le maʻi, togafitiga e tatau ona tupu i le potu maʻi tigaina ma le mataʻituina pea o lona tulaga.

Togafitiga ma togafitiga faa-tagata ua vavaeeseina ese ona o le le atoatoa. Ole faʻamalositino e na o tulaga o le siakiina o le soifuaga o le tagata e ala i le maualuga o le aufaigaluega faafomai.

Faʻatatau auala

Afai e faʻamautu se tino e le faʻafefiloi o le pancreatic necrosis, e faʻaaogaina le suavai laparoscopic. Faatasi ai ma le tele o volumes of exudate, o le faamamaina o le toto o le peritoneal e faia i se tulaga e tutusa ai-le dialysis intraperitoneal.

Afai e filifilia le siama, o le isi ituaiga o taotoga e filifilia: pancreatic resection ma le faʻaaogaina o nofoaga na aʻafia e necrosis.

I le tulaga o nofoaga tetele ua maliliu, o le a sili atu ona ogaoga le taotoga - pancreatectomy, lea e aofia ai le aveese atoa o le pancreas. I le taimi o lenei togafiti faʻalavelave, o faʻatalatalanoaga tuaoi ma okeni e mafai ona manuʻa, lea e lamatia ai aʻafiaga ogaoga, o le mea lea ua faʻamaonia ai i tulaga ogaoga.

O le isi togafiti togafitiga o togafitiga o le sekalerectomy ma le vaeluaina o laufanua mate.

O le taotoga e le faʻatagaina i taimi uma le faʻamaloeseina o le faʻafitauli, o nisi taimi o le a maliu pea pe a uma le taotoga ma e manaʻomia le toe faʻatautaia.

Ole vaitaimi ole toe faʻaleleia e ono masina, pe a maeʻa ona faamauina le tagata maʻi i le falemaʻi. E tatau i se tagata ona faia se suʻesuʻega lona lua i le ono masina.

I tulaga taitasi, o le taunuuga o le faamai e mafai ona lelei ma leaga. E faʻalagolago i mea taua:

  • le salalau atu o le togafitiga,
  • le taimi na maua ai e le tagata togafitiga faafomaʻi,
  • malosi o togafitiga togafitiga
  • onosai tausaga
  • maualuga o tomai faʻaleleia o le maʻi.

O le averesi o le olaga faaletino mo le maʻi o le pancreatic necrosis e 40-70%. O le mafuaaga taatele o le maliu o se asiasiga tuai i le falemaʻi. O le isi itu o le tele lea o le faagasologa: o le tele o le nofoaga o leʻo le necrotic, o le maualuga atu lea o le tulaga o le olaga faitino.

O nisi taimi o le mafuaʻaga o le maʻi o le le atoatoa. E mafai ona tupu lenei mea i se malosi malosi o le faʻamaʻi pe ona o faʻafitauli pe a uma le taotoga.

O le avanoa e ola ai ua faʻalauteleina i le tulaga muamua o le sailia o fesoasoani ma togafitiga talafeagai. A maeʻa le toe faʻaleleia, e tatau i se tagata ona tausisi i se meaai faapitoa mo le olaga, ia le aofia ai le ava malosi ma mautinoa ia tuu le ulaula pe afai o ia o se ulaula ae leʻi maʻi.

I le vitio, o le teine ​​e talanoa e uiga i lona talafaʻasolopito o lona soifuaga ma le olaga pe a uma le taotoga.

I le faʻavasegaina o le necrosis (Atlanta) mumua, e lua ona foliga e iloa ai e uiga i faʻamaʻi pipisi: faʻamaʻi pe pisia e aunoa ma le vavae ese i ituaiga pathomorphological: hemorrhagic (parenchymal), gaʻo ma fefiloi. O le vaevaeina i ni ituaiga "mai le manatu o manatu i aso nei e le o se talitonuga mautinoa ma loloto le aoga."

O le faʻamatalaga o le necrosis o le pancreatic e le mafai ona mafai e aunoa ma le tuueseeseina i nei ituaiga. E le gata i lea, o ituaiga eseese o le pancreatic necrosis e ogatasi ma le eseesega o le mamafa o le aʻoga, o le tele o faʻafitauli ma maliu. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o vailaau ma vailaʻau mo togafitiga, o togafitiga faʻapitoa o le proteolytic poʻo le lipolytic o le necrosis e mafai foi.

O le a le maʻi pancreatitis

O le tino o le pancreatitis o loʻo faʻatasi ma se gaogao e leai se mea e sili atu nai lo se faʻalavelave faigata o le faaleagaina o lenei totoga, lea o le uiga masani o le faʻavaveina o le faʻaumatia o parenchyma ma ipu pancreatic. O lenei faagasologa e mafua ai le maʻi, faatasi ai ma le afaina ma e faia ona o ona lava enzymes. E muta i le atinaʻeina o le gasegase oona.

O faʻamaoniga autu o lenei maʻi e faʻaalia i nisi o faʻaaliga:

  1. Le tupuga o le tiga, mauaina o se uiga o le maʻi.
  2. Le atinaʻe o le toxemia.

O le tulaga lautele o tagata gasegase e manatu mamafa. Ina ia maua se manatu pe faapefea ona atiina ae le pancreatitis o le maʻi, o le a le mafuaʻaga o foliga, pe faapefea ona iloa ma togafitia le maʻi, e fautuaina e mafaufau i se aofaiga o faamatalaga e uiga i lenei mataupu.

Mafuaaga o pancreatitis

O mafuaʻaga nei mo le atinaʻeina o pancreatit hemorrhagic lapisi:

  • inupia o le tino ona o mea taumafa,
  • meaai le lelei: sauaina o meaai vevela, gaʻo ma falai, marinades ma ulaula meaʻai,
  • o le atinaʻega o se faʻalavelave faʻafefe mo nisi mafuaaga,
  • vailaau oona
  • solia o foliga vaaia o le pancreas,
  • togi o fualaau faasaina
  • manuʻa i le tua ma le manava.

O le faʻamaʻi e mafai ona faʻaalia i tagata i soo se matua, e tusa lava po o le a le itupa. E tusa ai ma fuainumera o fualaau faafomaʻi, o le tele o pancreatitis o le tino e tupu i alii i le talavou, aemaise lava i latou e faigofie ona maua le mamafa ma le ava malosi. O le faagasologa o le atinaʻeina o le faʻamaʻi lava ia e faʻatasi ma le faʻatoagaina o trypsin i le pancreas, aʻo iai i se tulaga masani e tatau ona tupu i totonu o le ogatotonu o le inumaga.

I le tele o tulaga, o le atinaʻeina o pancreatitis o le hemorrhagic lapisi e tupu vave lava ma o loʻo i ai faatasi ma le faʻafuaseʻi o le tiga e faʻaalia i le lumbar. Ma o le nofoaga o lona autu autu o le pancreas.

Faailoga o le pancreatitis o le hemorrhagic

E pei lava o isi faʻamaʻi, o le pancreatitis o le hemorrhagia e iai ona lava faʻamaoniga. O lona atinaʻe e tupu mai ona o le faʻaalia i nisi o mafuaʻaga mafuaʻaga e fesoasoani i le faʻafouina o le enzymatic o le pancreas.

Hemorrhagic pancreatitis e mafua mai i le atinaʻeina o se gaioiga malosi, lea e oʻo atu ai i le soliga o le sua o le sua na natia e le pancreasitis. O mafuaʻaga e faʻalauteleina ai pancreatitis respiratory respiratory disease e masani lava o faʻamaʻi faʻatasi ma se ala tutoatasi, e aofia ai mea nei:

  • gallstones formation
  • le atinaeina o le DIC
  • faʻafitauli o le autoimmune.

Faʻatasi ai ma isi faʻaʻailoga, o le atinaʻeina o lenei maʻi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o tui o le faʻavelaina o vevela, faʻapea foʻi ma manua poʻo le faʻaleagaina o le masini.

O le faaleagaina o le okeni e ono mafua ona o le tele o le elekene concentration i totonu o le pancreas, lea e tau atu ai i le paʻuina o le parenchyma, ma o le taunuuga lea ua faaleagaina ai puipui o le toto toto. O le faagasologa atoa e taʻitaʻia ai le mea moni o le tino e afaina i le toto ma mea mamafa e ulu atu i totonu o le manava o le manava, lea e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻe o peritonitis.

O se matafaioi tāua i le atinaʻeina o pancreatitis o le hemorrhagic e faia i mataupu tau tulafono a le tauleʻaleʻa e aʻafia ai le fua o le gaosiga o le enzyme o pancreatic.

O se tasi o uiga taua o le maʻi o le le mautonu. Ae mo faailoga i fafo, e mafai ona mafua ona o se suiga i le mea e tupu, lea e maua ai se lanu enaena. O lenei faʻauigaga e tuʻuina atu ma se pulupulu filamentous. O le mea moni e faʻapea, o se gaioiga faʻaleagaina o le tino o loʻo faia i totonu o le tino e mafai ona faʻamasinoina e faʻavae i luga o taunuuga o suʻega o le toto.

O se taunuuga o le tulaga teteʻi o le uiga o le pancreatitis o le matelaina o le inu o le tino, lea e masani ona o mai faatasi ma le faʻavaeina o le okeni. O le tulaga e tiga, talu ai o le pancreas ua faʻapipiʻiina ma se numera tele o faʻamavae.

O se faʻalavelave matuia o le faʻamaʻi e lamatia ai le ola o le tagata, ao le oti e mafai ona tupu pe a mavae ni nai aso.

Faʻamatalaga ma togafitiga o le pancreatitis

E pei lava o isi faʻamaʻi, e manaʻomia e le pancreatitis o le hemorrhagic se faʻataʻitaʻiga maualuga ma togafitiga. I lenei tulaga, metotia faʻavaomalo faʻanatinati, e pei o le:

  • Faʻaipoipoina o le manava
  • laparoscopy

Faatasi ai ma isi mea, o le taua o le siakiina o le tele o faʻamaʻi, lea e aofia ai:

  • manava o le manava
  • faʻaleagaina o le intestinal
  • faʻalavelave e faʻapitoa i le auala.

O le pancreatitis hemorrhagic o se mafuaaga tatau lea mo le vave faanatinatiina o le maʻi, lea o loʻo faia ma le faʻamoemoe o le toe faʻamālōlōina o le potu maʻi tigaina ma isi togafitiga e ala i taotoga.

Pancreatic necrosis o le pancreas o lona uiga o le oti o sela o lenei okeni ona o le atinaʻe o pancreatitis. O le suʻesuʻega ua faia e le fomaʻi maʻi, talu ai o le faʻateleina o le faʻataʻitaʻiga o lenei faagasologa toetoe lava o taimi uma e oʻo atu ai i le oti.

Pancreatic necrosis e tupu mai ona o le pancreatitis, pe afai e lei togafitia mo se taimi umi, poʻo le tagata gasegase sa faia i le le atoatoa o le fualaau e aunoa ma se vaavaaiga faʻapitoa.

O le pancreatitis e mafua mai ona o:

  • faaauau pea le ava malosi,
  • le lelei, lea e puleaina e meaʻai gaʻo maualuga,
  • faʻamaʻi pipisi o totoga o le toto ma le manava,
  • togafitiga o soʻo se tino o le tino.

O le mea e sili ona lauiloa mo tagata eo mai i le laulau ma fomai tipitipi o le faʻaleagaina lea o vailaau tetele o le ava malosi ma le taumafaina o meaʻai gaʻo. I le avea ai o se tulafono, pe a maeʻa faʻasalaga fiafia ma taumafataga atoatoa, o matagaluega o taotoga ma gastroenterology e tumu i tagata gasegase.

Pancreatic head necrosis o lona uiga o se valaau faʻafuaseʻi mo se falemaʻi poʻo le faʻatagaina o se tagata maʻi i le fale taʻavale. O le mea e leaga ai, o le toʻatele o tagata afaina e vave lava ona maua se faʻamaoniga o necrosis, talu mai le taimi na ulufale ai i le falemaʻi na i ai mea e manaʻomia muamua mo pancreatitis.

E taua foi le matauina o mafuaʻaga e tele e le masani ai o lenei faʻafitauli:

Afai o iai se tasi o mataupu ua taua i luga, o le tagata e tatau ona mataituina e se tagata gastroenterologist i taimi uma e puipuia ai faʻafitauli.

I le iai o faʻafitauli o le pancreas, o le pancreatic necrosis o se mafuaaga masani lava o le maliu. O le tulaga o le oti e faalagolago ile ituaiga o faʻamaʻi.O le faʻavasegaina e fai ai se tulaga e tusa ai ma nisi o mea faʻataʻitaʻi, e tofu le mea e tatau ona mafaufau ese.

Aano Pancreatitis - Meaʻai

Talu ai o le mea taua e masani lava ona avea ma mafuaaga o le maʻi pancreatitis, e taua tele i le togafitiga. E pei ona taʻua i luga, i aso muamua talu ona faʻamautuina le siama o le pancreatitis, o le taumafa e matua faʻamaoni - o le matelaina atoatoa ua mataituina. I tulaga ogaoga, o le tausiga o matua o meaʻai e mafai ona faia i nai vaiaso.

I le lumanaʻi, o le pancreas o loʻo faʻaalia ai le faʻatamalaina o le toto, lea e faʻamautinoaina e le sili atu le ese o gaʻo ma gaʻo mai le taumafataga, faʻapea foʻi ma oloa e mafua ai le faʻaleleia o le kesi. O meaai e fufulu ma gaosi lelei. E faia i ni vaega laiti lima i le ono taimi i le aso. O le faʻaaogaina o extractives ma le masima ua faʻamaʻaʻaina atoatoa. O sea taumafataga, e fuafua i le ogaoga o le maʻi, e tatau ona tumau mai le tele o masina i le tausaga.

O le mea moni, faʻatasi ai ma se maʻi ogaoga e pei o le pancreatic necrosis, e mafai ona tupu se taunuuga leaga, ma, ioe, e sili atu le aua le aumaia lou tino i se osofaiga, faʻaitiitia mea lamatia e sili atu. Ae afai e atiaʻe le faʻamaʻi, ona faʻaeteete ma le faʻaeteete i le taumafataga o le a fesoasoani e aloese ai mai le toe foʻi i le lumanaʻi.

O le pancreas ua faʻamatalaina o se tasi o maʻi sili ona atiaʻe ma ogaoga. E faavae i luga o le igoa lava ia, lea e aofia ai le upu "necrosis", e mafai e se tasi ona malamalama i le ogaoga o lenei maʻi. A uma, "necrosis" ua faaliliuina o le "oti, oti" ma ua faamatalaina o le faʻamaogaina o sela po o masini i lalo o le aafiaga o le siama, o lona uiga, o le mea e fai.

O fuainumera o le namu o le pancreatic necrosis ua faamalieina, faanoanoa, e tusa ma le 80% o mataupu e muta i le maliu o tagata gasegase.

Faʻatasi ai ma le faʻamaʻi, o le faʻagasolo lemu o le okeni, e tupu ona o le malepe o sela ma gaʻo i lalo o le malosi o enzymes. O le fua o le faʻaleagaina e faalagolago i le tele o enzymes proteolytic e ulufale i le pancreas e ala i le lymph ma le toto.

O le maliu o se tagata maʻi e mafai ona tulaʻi mai o se taunuuga o le ogaoga o le faaleagaina o se okeni e le mafai ona toe faʻaleleia ona tino ma ona sela. Ua iloa e tagata uma o le pancreas e nafa ma le gaosia o enzymes maʻoti e fesoasoani e suia ai meaʻai. Ioe, e le mafai e se tagata ona ola e aunoa ma lenei mea.

O lenei faʻamaʻi o loʻo i ai se vaega atoa o faʻamaoniga e faʻaalia ai lona i ai:

  • , malosi malosi, lea e muamua lagona e le maʻi i le itu tauagavale o le vevela o le manava, ona faʻatuina ai lea i le vanu o le lumbar, faʻatasi faʻatasi,
  • Naua, viliina e le aumaia ai se lagona o le toomaga,
  • O se toto malosi e tafe i foliga, ma mafua ai ona mumu,
  • O se faʻaopoopoga i le manava o le manava, lea o loʻo faʻatasi ma le paʻu,
  • Lesegase toto, e pa'ū, ona oso,
  • O le pulupulu e vave ona vave faʻaalia
  • O suavai maualalo maualalo e tafe mai i le urinary tract
  • Paʻu i luga o le laulaufaiva, ma se lagona o le mago i totonu o le vavau,
  • Uma le manava, vave le manava.

I le faʻaopopo atu i faʻamaoniga o loʻo i luga, i tagata mamaʻi o loʻo mafatia i lenei maʻi ile ata o le falemaʻi, o isi faailoga atonu o iai. E tusa ma le 2/5 tagata maʻi ma le maʻi tigaina o le necrosis o loʻo vaivai, o loʻo feagai ma le tulaga o le "pa'ū", aʻo isi tagata mamaʻi e mafai ona aʻafia i le atinaʻeina o maʻi mafaufau e faasaga i le necrosis pancreatic. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se tulaga le mautonu e mafai ona tupu.

O le a se mea e mafai ona amataina ai foliga vaaia?

O mea sili ona lauiloa o le pancreatic pancreatic necrosis i aso nei o:

  • Taumafa le lelei, lea eo faatasi ma le faʻaaogaina o le tele o meainu malosi faatasi ai ma meaʻai gaʻo.
  • O le auai o le tino () pancreatite.
  • Passion mo meaai le lelei ma fafaga ma le pala.
  • Gallbladder maʻi.
  • Faʻalavelave faʻapitoa poʻo maʻi faʻafuaseʻi o le pancreas.

O loʻo i ai isi faʻaosoosoga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, lea e mafai ona iloa ai mafuaaga nei:

O le faʻataʻitaʻiga o le tagata maʻi e faʻamatala i le gastroenterologist e le mafai ona faʻamaonia atoatoa le siama. O faʻamaoniga uma e faʻatasi ma le tagata maʻi e tutusa lelei lava ma isi faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, o le togafitiga i totonu ia i latou lava, e moni, e ese.

Ina ia iloa le mafuaʻaga o faʻamaoniga, e mafai e le fomaʻi ona tusi atu se tusi mo oe mo le ultrasound, o le faʻatinoina o faʻataʻitaʻiga ma. O suʻega suʻega e mafai ona fesoasoani i se fomaʻi e feagai ma masalosaloga e aofia ai le suʻeina o le toto, se faʻataʻitaʻiga, se auiliiliga o le sua o le pancreatic, se auʻiliʻiliga o le gastric juice, ma le kopi.

Faʻailoga faʻamaʻi.

O nisi o puipuiga mo le tupu mai o lenei faamai e aofia ai: se suʻega faafomaʻi i le taimi lava e tasi i le ono masina, o meaʻai talafeagai, faʻamaʻaʻaina atoatoa o masaniga leaga.

E faʻatatau i le lavelave o le mataupu, o le saoasaoa o le atinaʻe, metotia o togafitiga ma lona taimi, e mafai ona avea uma ma faʻamatalaga lelei ma se matitiva.

O se faʻataʻitaʻiga leaga e aliali mai pe a leai se tagata e tuʻuina atu i ai le meli i le gasegase pancreatic necrosis. fesoasoani ma na ia amata i le vaomaiso. O le mea e tupu aʻe o se taunuuga o le toe ulufale mai o vevela paʻu o le tino, ma faʻamalolo i totonu o le tino atoa, pei o se tulafono, i ia tulaga, o le maualuga o le inisua ua maua i totonu o le toto.

I le tele o tulaga, o togafitiga o le faamai e faavae ile fualaau.

Hemorrhagic pancreatic necrosis (fuainumera e tusa ai ma le ICD 10 K86.8.1) o le atoaga pe o le oti foi o le masini.

O le faʻamaʻi o se tasi o faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i le maliu o se maʻi i se taimi puupuu.

O le lavelave o togafitiga e fesoʻotaʻi ma le fua o le atinaʻe o le pancreatic necrosis (1 aso), ma le mea moni o le okeni e aʻafia e le toe maua mai ma e le maua ai ni enzymes ma hormones e tusa lava pe a uma togafitiga.

O le mafuaʻaga lea e avea ai se tasi o faʻafitauli o le faʻamaʻi ma ituaiga 2 o le maʻisuka.

Atinaʻe Atinaʻe

O le a lenei faʻamaʻi ma o le a le mafuaaga o lona atinaʻe? Faʻatasi ai ma le necrosis pancreatic, ua fai ai se fistula, lea e le toe faʻalavelave ai mea o loʻo i totonu o le apa o le manava.

O tino maliu faatasi ai ma le faʻavaveina o le tino e avea ma mea e faʻaosofia ai le atinaʻe o purulent peritonitis, i le 50% o mataupu e oʻo atu i le maliu o le maʻi.

O le necrosis e foliga mai ona o le le mafaia o le pancreas e taofi ai le malosi o le sua gastric. Enzymes mai le okeni e aʻafia e leʻo faʻateleina ma amata amata ona talepe i lalo le palatini.

O lona uiga, o le pancreas e amata ona eli. E le faatapulaaina le faaleagaina i lenei. Necrosis e salalau i toto toto e taina ai le okeni, afaina ai ma mafua ai le toto.

Mafuaaga o togafitiga

Hemorrhagic pancreatic necrosis e le atiina ae mai le vevela.

O ia tulaga e mafai ona mafua ai se solitulafono ogaoga:

  • ava malosi po o mea taumafa,
  • faʻaleagaina o meaʻai e faʻalavelaveina ai le gastrointestinal tract (manogi, gaʻo, gaʻo),
  • afaina o le tino
  • afaina o le autoimmune
  • maʻi tigaina eo faatasi ma le maʻi o le toto,
  • uila le faʻalavelave,
  • faʻamaʻi pipisi, e aofia ai faʻamaʻi pipisi o le intestinal, lupus ma mumps,
  • ave fualaau faasaina ma vailaʻau e aunoa ma se faʻataʻitaʻiga a le fomaʻi,
  • afaina o le endocrine (hypothyroidism, maʻi o le maʻisuka, faigata i faʻamaʻi o le mea oona).

I totonu o tagata e lamatia, e mafai e se tasi ona iloa vaega nei:

  • ava malosi ma fualaau faasaina,
  • tagata matutua atu ma le tele o faʻamaʻi pipisi,
  • gasegase ma le maʻi o le pancreas, ate, gastrointestinal tract,
  • tagata e masani ona faʻaleagaina meaʻai vevela, suamalie, ulaula ma gaʻo,
  • tagata e iai ni manuaga o le manava.

Faailoga o le maʻi

O faʻamaoniga o le maʻi pipisi o le pancreatic necrosis e faʻaauau pea. E le mafai ona matauina i latou. I le laasaga muamua, e amata ona popole le tagata maʻi e uiga i le gasea, ogaoga tiga, masani ona maua i le itu tauagavale o le hypochondrium.

O nisi taimi o le tiga e fusi-tutusa, o nisi taimi e foliga tutusa ai ma faailoga o se osofaiga o le fatu. E mafai e se tagata ona faʻaititia naʻo lagona tiga i se tulaga o le nofoa, e masani ona toso i lona manava ona tulivae.

E le gata i lea, o togafitiga o loʻo faʻaalia mai i ni faʻailoga:

  • faʻaogafiti ma faʻafefeteina faʻafuaseʻi lea e le aumaia ai se toomaga,
  • se faʻateleina o le faʻalauteleina o le vevela o le tino i le maualuga o tau,
  • suiga i le paʻu (lanu mumu, pallor, foliga vaaia o hematomas, faʻalauteleina le lagona tiga i le paʻu o le paʻu),
  • faasaga i le talaaga o le pancreatic necrosis, ascites, abdominal phlegmon e atiina ae,
  • toto maualuga le maualuga o le suka, lea e sili ona lamatia i le maʻisuka ma e mafai ona taitai
  • o loʻo i ai se lagona o le faʻatupuina o gagana,
  • o le tele o le urine na faʻatuina mai i le taimi o le faʻasolosolo faʻaitiitia le faʻaitiitia,
  • puupuu le manava e foliga mai, o le pulve vave, o le toto maualuga ua le mautonu,
  • faʻalavelave i luga o le vaega o le popolega (faʻamaina poʻo le osofaʻi) e matauina,
  • o maʻi uma lava e lima o se tulaga o le paʻu'ū, o le tasi i le tolu e pauu i se paʻu.

Laasaga alualu i luma

E i ai le tele o taʻiala o le atinaʻe.

I le taimi muamua, e amata ona faʻalauteleina meaola ninii i mea e aafia ai. O le taimi nei o le maʻi e amata ona faʻaleagaina le vomiting, o le nofoa e le faʻavaivai, e maualuga le vevela o le tino.

I le laasaga lona lua, e amata ai le faʻavaivaia o le sel, ma o le le manuia o loʻo i totonu o le okeni. O le tulaga sili ona lamatia o le lona tolu. O le inflammation e vave ona salalau atu i vaega o le soifua maloloina, o le faatamaia o le pancreas ua faatelevaveina.

Talu ai ona o le saoasaoa lea e sui ai le tasi taimi muamua, e le mafai ona faatuai i le valaauina o se falemaʻi i soo se tulaga.

A maeʻa ona tuʻuina atu le maʻi i se fomaʻi, e suʻesuʻeina ma le totoʻa, o le ituaiga ma le laasaga o le pancreatic necrosis ua fuafuaina, ma ua vave amata ona togafitia togafitiga.

O le faʻamaʻi, lea e mafai ona tupu e avea ma se taunuuga o soʻo se mea e mafua ai, e manaʻomia le faʻamalosia o falemaʻi ma togafitiga faʻafuaseʻi.

Faʻamatalaga

I le suʻesuʻega ma le suʻega mulimuli ane, o le pancreatic necrosis e faʻaeseese ma isi faʻamaʻi. Ina ia faia lenei mea, e faʻatalanoaina e le fomaʻi le tagata maʻi, saili pe o faʻaaogaina le ava malosi po o meaʻai gaʻo, oa maʻi faʻamaʻi o loʻo i totonu o lona gasegase.

  • o se suʻega o le toto e faʻaalia ai le fomaʻi faʻamatalaga i luga o mea o loʻo i totonu o enzymes pancreatic (o se faʻaopoopoga o nei faailoilo e 6-9 taimi e faʻaalia ai le pancreatic necrosis),
  • auiliiliga o le gastric juice, lea e mafai ai e oe vave ona faʻamautinoa le maualuga o le eletise,
  • faʻataʻitaʻiga mo suʻesuʻega i le ureaplasma ma trypsinogen,
  • leo mo le fuafuaina o bicarbonates ma enzymes,
  • auiliiliga o le ea o le ea mo amylase ma triglycerides,
  • pepa e manaʻomia e suʻesuʻe ai gaʻo totoe i feces.

O se faʻalavelave o le eria o le necrosis e ave faʻafuaseʻi, o le pancreatocholangiography ma, pe a tatau ai, o le laparoscopy o le manava, e mafai ai ona iloa le ata atoa o le faʻaleagaina o le pancreas ma isi totoga taua.

E naʻo le maeʻa o faʻataʻitaʻiga faʻamalositino e amata ai ona togafitia le tagata maʻi.

O le olaga mulimuli ane

O le taimi o faʻasalalauga e umi ma faigata. O le tulaga e sili ona taua mo le toe faʻaleleia o le tausisia lea o le pulega malologa e itiiti le malosi faaletino mo le taimi atoa o le toe faʻaleleia (a itiiti ifo i le 4 masina).

E taua le ave o vailaʻau o inisalini, vailaʻau e faʻateleina ai le faʻapalaina o meaai (enzymes).

O le tagata gasegase o loʻo i ai se maʻi mumcreatic necrosis ua faʻataʻitaʻiina le faʻaaogaina o le physiotherapeutic ma le physiotherapy e manaʻomia mo le vave faʻaleleia.

O faʻatau taumafa i le olaga atoa. Taumafa o lona uiga o le faʻaitiitia o le uta i luga o le paʻu. E taua le 'ai e le aunoa ma masani (5-6 taimi i le aso). O meaai e tatau ona i ai le vevela le vaeluaina ma le malulu vaivai.

  • vela pe fufuluina fuālaau,
  • falaoa i luga o le vai
  • falaoa (malogo)
  • moli malamalama
  • oloa gaosiga susu ma sina mea e maua ai le gaʻo,
  • meaola moa.

E i ai le tele o oloa e tatau ona faʻagaloina e tagata na maua lenei faʻamaʻi matautia.

Tapunia Taboo:

  • meaai kuka (iʻa, aano o manu fasi, fualaʻau),
  • Ova malosi, e tusa lava pe itiiti se aofaiga,
  • suauu
  • ulaula meaʻai
  • gaʻo gaʻo
  • soʻo se pusa fou
  • meaʻai vave
  • susu atoa
  • vaitau
  • piko
  • fualaau faisua, fualaau aina ma vine (fou).

E taua tele le tausisia o ia ituaiga meaai ina ia mafai ai ona taofia le atinaʻeina o faʻalavelave e fesootaʻi ma le le mafaia o le pancreas e maua ai hormones talafeagai ma enzymes.

Talu ai ona o le maʻi suka e masani lava ona avea ma se faʻalavelave o le necrosis o le pancreatic, e taua le mataʻituina, suʻesuʻeina e le aunoa ma mulimuli i fautuaga faʻafomaʻi a le endocrinologist.

Vitio mai le tagata maʻi na maua i le maʻi:

Puipuiga o le maʻi o le maʻi o le necrosis

O se tagata lamatia mo le atiaʻeina o lenei togafitiga e tatau ona i ai ni puipuiga. Ina ia faia lenei mea, lafoaia atoatoa le faʻaaogaina o le ava malosi, usitai i mataupu faavae o taumafa lelei.

E taua tele le faʻamaonia ma togafitia faʻamaʻi i le taimi lea e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o le panicreatic necrosis - biliary dyskinesia, ulutala duodenal ma le maʻi o le manava, cholecystitis.

E taua le manatuaina e tusa lava pe faʻaleagaina se tasi taimi o meaʻai po o le ava malosi e mafai ona taʻitaʻi atu ai i le pancreatic necrosis ma, o le iʻuga, i se taotoga faigata ma e oʻo lava i le oti.

O tagata e iai se talaʻaga o soʻo se ituaiga o maʻisuka e tatau ona matua faʻaeteete i le laulauʻai. Faʻamatalaga faigofie faʻavevevega e le faʻamautinoa ai e le o tupu le necrosis pancreatic, ae e faʻaitiitia ai le ono mafai ona e faʻaalia maʻi i oe lava i se mea maualalo.

O faʻamaʻi pancreatic e faʻaalia i se saoasaoa vave ma maualuga le lamatia o faʻafitauli. O se faʻamaʻi e pei o le maʻi o le pancreatic necrosis e sili ona matautia. Faatasi ai ma lenei faamai, o se anapogi, ae, o le mea e sili ona taua, o le faagasologa e le mafai ona suia o le oti siaki e matauina. O le faʻalavelave sili ona taatele e atiina ae i le tino pancreatitis poʻo le taimi o toe faʻafoʻi. O le tulaga lamatia e faapea e oʻo lava i togafitiga amata i le taimi e le faʻamautinoa ai o le necrosis o le a le taitai atu ai i le oti.

Hemorrhagic pancreatic necrosis - o se tulaga e manaʻomia ai le tausiga faʻafuaseʻi

Faʻamaumauga o le atinae o faʻamaʻi

I le avea ai o ni mea e fesoasoani i le atinaʻeina o faʻamaʻi ua taʻua, o fomaʻi e valaau:

  1. Fomaʻi i le talo ma le auala e faʻasolo ai le talo.
  2. Le faʻaleagaina o le ava malosi, lea e masani ona taʻua e tagata atamamai e fai ma faʻalavelave mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi.
  3. Togi le vai inu i totonu o le ala o se okeni.
  4. O le toto ma le thrombosis, lea e masani ona matauina i tagata gasegase o loo feagai ma chemotherapy, faapea foi i siama mai siama poo viral.
  5. Le atinaʻeina o maʻi faʻamaʻi ma le matua vascularitis.
  6. O le gaʻo ua afaina, lea e mafai ona tupu i se malosi malosi poʻo le taimi o le taotoga i luga o okeni o loʻo i totonu o le lua.

Afai o le tagata maʻi e atiina ae le lacrosis i le lotoifale po o le numera o le hemorrhagic, o lona uiga, i soo se tulaga, o le acinus, lea e nafa ma le gaosia o enzymes e avea o se tasi o vaega taua o le sua o le pani, o le a aofia ai foi i lenei faagasologa. Afai o le fuainumera o nei enzymes e oʻo atu i se maualuga maualuga, ona amata lea ona i ai se aafiaga le lelei i luga o fusi o le gland ma toto toto. O se taunuuga, o pa o le vaa ua faaleagaina ma le afaina poʻo le afaina ai o le toto, lea e taʻu ai le igoa i le maʻi.

Faʻailoga Faʻaipoipoga

I le fomaʻi, o loʻo i ai mataupu pe a mafua le mafuaʻaga o le maliu o tagata gasegase i totonu tonu o le necrosis pancreatic neuro. Ina ia mafai ona taofia se tulaga faapena, e tatau ona sili atu ona nofouta i soo se faailoilo poo se faʻaaliga o se maʻi i le vaega o le tino, talu ai ona o lenei maʻi o loʻo i ai ni faʻamaufaʻailoga faapitoa, lea e mafai ai ona iloa e aunoa ma ni faʻafitauli faʻapitoa.

Ina ia faʻamaonia pe faafitia le suʻesuʻega, o le a auina atu le tagata maʻi e faia se faasologa o suʻesuʻega falesuesue ma meafaigaluega. O lenei mea o le a faʻatagaina ma le saʻo maualuga e iloa ai le mafuaʻaga o le maʻi o le maʻi na talosaga mo se fesoasoani.

E taua mo tagata taʻitasi ona manatua o se suʻesuʻega le lelei e ono aʻafia ai le leai o se gaioiga faigaluega, lagona le mafaʻamalie, ae o le oti foi.

E faʻamaonia e tagata faʻamaonia uiga nei o le maʻi mumcreatic necrosis:

  • tiga e le mafuatiaina i le itu o le hypochondrium agavale, lea e mafai ona faʻalogo i le sternum, tauau ma lalo ifo,
  • malosi pepa i le gagana paʻepaʻe poʻo le samasama,
  • o le susu, lea e le alu ese e tusa lava pe masani ona fufulu,
  • le faʻaauau pea o le gaioiga ma le vomiting, lea e le mafai ai ona e lagona le toomaga,
  • afaina o le manava
  • nofoa le fiafia
  • osofia o le tino ma le setete o le fiva, lea e mafua mai i le soona inu o le tino,
  • mumu o le paʻu, aemaise lava ile foliga,
  • lanu po o hematomas i totonu o le vevela o le manava,
  • maualuga pe maualalo le toto maualuga, tachycardia,
  • faʻaitiitia i feces ma urine, lea e faʻaaogaina e le tino,
  • tulaga o le le mautonu po o, i se isi itu, o le ita le talafeagai ma isi faailoga o le le mautonu o le popole.

O le faʻamaoniga e mafai ona faʻamaonia e ala i le suʻega o ultrasound o le pancreas poʻo le faʻatalanoaga lautele o faʻataʻitaʻiga o le vaega o le manava.

Ae o suʻega suʻega o le a mafai ai ona maua se faʻamautinoaga saʻo, e tatau i le tagata gasegase ona suʻeina le suʻega o le toto ma le urine, faʻapea foi ma le suʻesuʻeina o le sua o le manava ma le paʻu paʻu mo le maualuga o mea o loʻo iai i totonu o ni enzymes elemene.

Totoga togafitiga

E pei ona faʻataʻitaʻiga, o le toʻatele o tagata gasegase o loʻo i ai se faʻamautinoaga faapena e iu i totonu o se falemaʻi i se falemaʻi. Mo togafitiga o lenei tulaga faʻaleagaina, e tuʻuina atu ai tagata mamaʻi i le falemaʻi, e fai ma tulafono, i le potu maʻi tigaina. O taumafaiga uma a tagata fomaʻi i lenei tulaga e faʻamoemoe e taofi le tiga, faʻalavelave lē tumau le gaioiga o le tino, faʻavave le faateleina o le taina o le taʻavale, faʻaitiitia le gaosia o le sua ma faʻaitiitia lona paleni-faavae, faʻasaina le atinaʻega o le gasegase ma le aveesea o toxins mai le tino.

E faʻavae i luga o taunuʻuga o suʻesuʻega poʻo le leai foi o se faʻamalosia lelei o le faʻaaogaina o fualaau faasaina, faʻapea foʻi ma le faalagolago i le tulaga lautele o le maʻi, e filifili le fomaʻi pe talafeagai le taotoga.Afai, e le o le talaaga o le tino o le faʻamaʻi ua faʻamaonia, e leai ni siama faʻapitoa e matauina, ona oʻo loa lea i le tagata gasegase taualumaga o le laparoscopy poʻo le alavai vaʻaia o le vevela. Ae afai, e ui i lea, o le gaioiga o le siama na iloa, o lona uiga o le vavalalata poʻo le faʻamaʻaʻaina atoatoa o le okeni ua tofia o le a faia.

Ae o tagata suʻesuʻeina mo gasegase, i le 50% o mataupu o maʻi ua faʻamaonia ua maeʻa i le oti, o le mafuaʻaga o le inupia o le tino ona o le purulent peritonitis.

Afai tatou te talanoa e uiga i le puipuia o le faamaʻi, ona aofia lea i le le aofia ai o le ava mai le taumafataga ma se taumafa paleni. O le mea moni, e tusa ai ma taunuʻuga o suʻesuʻega, faʻatasi ai ma le taumafaina i le aso o le 80 ml o le ava malosi mo le tele o tausaga, o le ono mafai ona tupu lenei maʻi e sili atu.

O le taimi e tatau ona feagai ai ma le togafitiga o le cholecystitis i le i ai o ia ituaiga o gallstone, o le manava o le manava poʻo le maʻi ulutala. Afai e te mulimuli i fautuaga o loʻo i luga, ona mafai lea e tagata uma ona aloese mai ia ituaiga o siama ma ola i se olaga fiafia ma fiafia.

Hemorrhagic pancreatic necrosis (fuainumera e tusa ai ma le ICD 10 K86.8.1) o le atoaga pe o le oti foi o le masini.

O le faʻamaʻi o se tasi o faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i le maliu o se maʻi i se taimi puupuu.

O le lavelave o togafitiga e fesoʻotaʻi ma le fua o le atinaʻe o le pancreatic necrosis (1 aso), ma le mea moni o le okeni e aʻafia e le toe maua mai ma e le maua ai ni enzymes ma hormones e tusa lava pe a uma togafitiga.

O le mafuaʻaga lea e avea ai se tasi o faʻafitauli o le faʻamaʻi ma ituaiga 2 o le maʻisuka.

Faʻaiʻuga o le maʻi pipisi o le namu

O le tulai mai o le necrosis o le pancreatic mummorrha o loʻo faʻaalia i le faʻamalosia o nisi o enzymes lea e ulufale mai mai le lymphodes i le pancreas. Ma mai iina i le toto lautele. O le oti o le tele o sela ona o le faanununuina o le tagata lava ia e le pancreas e mafua ai lenei maʻi.

O mafuaʻaga o siama o le pancreatic necrosis o:

  • faiga faʻapipiʻi i totonu o le pancreas,
  • inupia o le tino ona o se taunuuga o le fatu o le ethanol ma isi mea oona i totonu,
  • fomaʻi faʻamaʻi pipisi
  • thrombophlebitis poʻo vasecitis o vaʻa popo, e aofia ai ma se taunuuga o le le atoatoa o le fatu,
  • afaina o le tino ona o le faʻaalia saʻo o se mea faʻainisinia,
  • tino le puipuia le tino. Afai e le mafai ona iloa e sui soʻo se tino ole tino. Ua ave i latou mo microorganisms ese mai fafo ma, o se taunuuga, teena,
  • faʻafitauli pe a uma le taotoga i tino o le tino,
  • ogaoga faʻalavelave poʻo le faʻaleagaina o le tino o le tino o se mea e mafua mai i le i ai o ni neoplasms tumo i totonu o le tino,
  • faʻaleagaina o le ava malosi, lea e tuusaʻo faʻafuaseʻi ona i ai se aafiaga faataumaoi i luga o le pancreas, faʻafouina lana galuega faalilolilo.

O le tulai mai tutoatasi o le necrosis o le pancreatic nemrosrhagic e mafai ona mafai na o le faʻaaogaina o masini e faʻaleagaina ai le tino o le pancreatic tissue. I nisi tulaga, ua faia ona o le tino o le pancreatitis i le tuufaatasiga ma le mumu o le pancreas.

Faailoga o le maʻi pipisi o le pancreatic necrosis

  • Paʻu tiga paxysmal i le itu tauagavale o le hypochondrium.
  • O le gutu gutu, leisa, ma le faanua o le vomiting.
  • Le toto, afaina ma le manava.
  • Kino ma se faʻaopoopoga taua o le vevela o le tino. O nisi taimi e sili atu le maualuga o le maʻi e atiina ae ai se fiva ma, e tusa ai ma le fenumiai.
  • Vaʻavaʻai le mumu o le paʻu o foliga, faʻapea foʻi ma foliga vaaia o le paʻu i luga o le paʻu o le manava.
  • Faʻafuasei oso i le toto.Mai le faʻaitiitia tele i le maualuga.
  • Loto o le fatu ma le le lava o le manava i le malologa.
  • Tulaga fiafia, popole.
  • Faʻaaliga e talitutusa ma faʻamaoniga o le le atoatoa.
  • I nisi o tulaga, ua mataʻituina mafaufauga faalemafaufau.

O faʻamaoniga o necrosis pancreatic necrosis o loʻo faʻaalia vave ma atiae vave. O le tele o taimi e tupu lenei mea pe a mavae sina taimi puupuu e avea ma se taunuuga o le taumafaina o meaai faasaina mo lenei maʻi. Hemorrhagic pancreatic necrosis e matua faigata lava, ae o vaega sosoo e lua ua manino ona faailoaina, e aofia ai:

  • muamua vaega. E masani lava pe a ma le vaiaso, o nisi taimi e umi. A o faagasolo lea taimi, amata ona feoai malosi ia enzymes proteolytic i totonu o le toto, ma o lea ua faʻaaogaina ai se aafiaga oona i totoga eseese. E le mafai ona taofi faʻamatalaga tetele e faʻaaoga togafitiga talafeagai,
  • vaega lona lua. O loʻo faʻamatalaina i ni uiga o le purulenti ma le postnecrotic faigata. E masani ona tuʻuina atu foaʻi. O le faʻamaʻiina o foci o le pancreatic necrosis e faʻapitoa. O aʻafiaga o le vevela o le tino e manino lelei lava. Ua atili faateleina le fatu, ua faateleina le tiga. O se taunuuga o le tele o aso o le maualuga o le vevela o le tino, e matauina ai le hyperthermia faifaipea o totoga i totonu. O le afaina ona o le vevesi o puipui lapoa e mafai foi ona amata.

Hemorrhagic pacreonecrosis - o le mafuaʻaga o le oti

I aso muamua o le alualu i luma o faʻamaʻi, o nisi o gasegase e maua tiga matuia tele, faʻapea foi ma le le talafeagai o le faʻaaogaina o mea oona i le toto.

Ona o mafuaaga ua taua i luga, e aʻafia ai le le mafai ona faʻamaeʻaina le tino o le maʻi, o le necrosis pancreatic necrosis e mafua ai le oti.

E oʻo mai i le taimi nei, o loʻo i ai ni faʻavasegaga o le necrosis o le pancreatic, e sili ona lauiloa o le faʻavasegaga na faʻaaogaina talu mai le 1992.

Pancreatic necrosis o se faʻalavelave o se faʻamaʻi e pei o le tino pancreatitis (mumū o le pancreas). Soifuaga i lenei gasegase matautia.

Faatasi ai ma le pancreatitis, o le taumafaina o le togafiti e manatu lelei, o loo faamatalaina i le tele o togafitiga faafomai. Muamua, o lenei oloa.

O le a le mafuaʻaga o le faʻalavelave o le maʻi o le maʻi o le namu

O faʻamaʻi pancreatic e faʻaalia i se saoasaoa vave ma maualuga le lamatia o faʻafitauli. O se faʻamaʻi e pei o le maʻi o le pancreatic necrosis e sili ona matautia. Faatasi ai ma lenei faamai, o se anapogi, ae, o le mea e sili ona taua, o le faagasologa e le mafai ona suia o le oti siaki e matauina. O le faʻalavelave sili ona taatele e atiina ae i le tino pancreatitis poʻo le taimi o toe faʻafoʻi. O le tulaga lamatia e faapea e oʻo lava i togafitiga amata i le taimi e le faʻamautinoa ai o le necrosis o le a le taitai atu ai i le oti.

Togafitiga

O le necrosis o le pancreatic mumua o le mafuaʻaga lea o le falemaʻi. E tuʻuina atu tagata maʻi i le potu maʻi maʻi poʻo le tuusao i le taotoga. O togafitiga o loʻo i ai sini nei:

  • afaina le tiga,
  • gaosiga o le enzymalie
  • o le spasm ua aveesea mai le ala,
  • o le gaosiga o le suka gastric ua faʻaitiitia,
  • tulaga lua faʻamaʻi pipisi e puipuia.

Ona o le mea moni o le pancreatic necrosis o le mafuaaga autu lea o le maliu i matagaluega o gastroenterology, e tatau ona vave amataina togafitiga togafitiga. Mo lenei, muamua lava, ua faʻaofi mai antispasmodics. Novocain poloka puipui ei ai sona aafiaga lelei. O se taunuuga o lenei mea, e mafai ona faʻamalu le ala ma saunia ai se vaiinu mo le vai inu.

E le gata i lea, o le mafuaaga autu ua faʻaumatia - faʻalauteleina le gaosiga o enzymes. O le mea lea, o sauniuniga o le antienzyme, o sui e faʻaititia ai le faletua, e faʻapipiʻi mai ai faʻamaumauga o le receptive histamine.Mai aso muamua o le mumu, e tupu ai le necrosis, ona o le togafitiga e tatau ona aofia ai togafitiga antibacterial.

Togafitiga e faʻaauau mo le tele o itula, pe a uma ona iloiloina le aoga ma le manaʻomia mo taotoga. O lenei mea e faateleina ai avanoa e aloese ai mai le maliu o le tagata maʻi.

O togafitiga faʻapitoa e mafai ona faia i le taimi lava e uma ai togafitiga O le auala tuusaʻo e faʻalagolago i foliga o le kosi o le pancreatic necrosis. I le leai o se siama, e fautuaina le laparoscopy. O le faʻavaivai vaʻaia o le lua o le a talafeagai foi. Afai, o se taunuuga o le suʻega, ua faʻaalia se faʻalauteleina o se tele o mea faʻapitoa, e tatau ona faia se taotoga o le tino. E le gata i lea, o se faʻataʻitaʻiga e pei o le dialysis tino e afaina ai le tulaga o le maʻi. E faʻafetai ia te ia ona mafai ona ia faʻamamaina le toto o le enzymes ma toxins, e faʻaitiitia ai le ono maliu o le maʻi mai le inu.

A aʻafia vaega tele o gland, e manaʻomia le faʻaogaina o le okeni. I tulaga e le masani ai, e faia se faʻamaʻi tino uma. Tusa lava po o le a le metotia na faʻaaogaina, i le taimi lava na faia ai le taotoga, o le togafitiga faʻatasi ai ma fualaau o loʻo taʻua i luga o loʻo faʻatulagaina I le lumanaʻi, o sauniuniga o le enzyme e faafaigofie ai le faʻatinoga o le gland o le a faʻatagaina.

Aisea e aliali mai ai le maʻi?

I le avea ai o se tulafono, o le pancreatic necrosis o se faagasologa atoa. E maua ai vaega uma o gland ma tupe maua i le vavevave. O le mea lea, o mea taua e tatau ona faaosofia ai.

  1. E mafai ona tupu mai le pancreatitis i meaʻai (e masani lava o le inu ava malosi).
  2. O le maʻi e foliga mai i le tala o le pancreatitis masani, pe a suia le tino, ma o le maʻi e le mulimuli i se meaʻai ma faʻaaogaina se tele o meaʻai, meaʻai ma meaʻai.
  3. O le maʻi mumcreatic necrosis e masani lava ona tupu pe a mavae ni manuaga ogaoga. E oʻo mai Enzymes ma faʻapogai ai se osofaʻiga o ni mea faʻaleagaina.
  4. O nisi taimi o lenei tulaga e faʻaosofia e fomaʻi. O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o loʻo faʻaogaina i luga o le pancreatic ducts (ERCP).
  5. Hepatoma pancreatitis e tupu i maʻi viral ma autoimmune. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se faʻalavelave ogaoga o le mumps poʻo le fomaʻi e mafua ai faʻafitauli i le gland. O le lupus erythematosus masani e faʻaumatia ai ipu o pancreas.
  6. I tamaiti, o le pancreatitis o le tino maʻi e mafai ona tupu ona o faʻafitauli o le kenera. O le fibrosis ma le faʻalavelave i le fausaga o le gland o mafuaʻaga ia e mafua ai faʻamaʻi ma le oti faʻafuaseʻi.
  7. O faʻamaʻi o le ate ma le gall vess play le vaega lona lua pito sili ona taua i le atinaʻeina o le faʻamalamua o le pancreas (maʻa o le taua, togi o le kesi, cholangitis).

O mafuaʻaga o faʻamaʻi e tele, ae pei o faʻatinoga masani, o le tele o taimi, o le mea e tupu ai le gland e faʻapupulaina ai le tulaga o le taumafa ava malosi. O tagata gasegase e ulufale i le falemai ma se osofaiga i totonu o le 6 itula mai le amataga o le maʻi. O faʻamatalaga nei o uiga ia o le pancreatic necrosis:

  • tulaga ogaoga o le maʻi,
  • pallo o le paʻu ma le eleele,
  • toto maualalo maualalo ma pulumu filamentous,
  • fufulu
  • vevesi maso o le puipui o le abdomina tua,
  • viliina e le aumaia le toomaga,
  • nuanua cyanotic, afaina i le manava, tua ma itu.

I le avea ai o se tulafono, o nei tagata gasegase e alu loa i le potu maʻi maʻi poʻo le potu maʻi tigaina. E taua tele le vavaeeseina o isi punavai o le gasegase oona, lea e manaʻomia ai togafitiga faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi (cholecystitis faʻanoanoa, uluaʻi maʻi).

O le teteʻi o le pancreatic e mafua ai le oti. O le mea moni, i le taimi o le maʻi, e tele mea e afaina ai: o le tiga, o le inu o le tino, o le atinaʻeina o faʻalavelave i totonu o le faʻaaogaina o le tino. O le oti e tupu mai i le tele o le toilalo o le okeni poʻo le mamafa o faʻafitauli. I le faʻatinoga, ei ai mataupu pe a mavae le 1 aso talu mai le amataga o le osofaʻiga i le oti.O le mea lea, o lenei ituaiga pancreatitis e manaʻomia vave togafitiga.

O le mea muamua lava e manaʻomia e le maʻi, o le lava lea o le tiga ma le tau e teteʻe ai. Mo lenei mea, o le tagata gasegase e tui i vailaau eletise ma sauniuniga o le palatini o le toto (Polyglukin, Reopoliglukin, Hemodez, plasma ma albumin). Mo faʻataʻitaʻiga, faʻaaoga ai analgesics narcotic (Promedol, Diazepam). I nisi o tulaga, ua faaopoopo i latou i le 1st anti-myistamines, lea e le na o le anti-allergic, ae o se aʻafiaga taua foi.

O le faʻamaoniga o le togafitiga o le aveeseina lea o spasto spasm. Mo lenei mea, ua faʻaaogaina antispasmodics (Platifillin, Papaverin, Eufillin). Ole vomiting matuia e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le eletise. O le mea lea, o le tagata gasegase i le maʻi tigaina e tele lava ina tui i vaifofo o le potassium, calcium, magnesium. Latou te saofaga i le faʻamautuina o le muso o le fatu.

Ina ia faʻaitiitia le faʻaleagaina o aafiaga o enzymes, o fualaau e faʻaitiitia ai le gaioiga o proteases (Trasilol, Contrical) o loʻo faʻatonutonuina. E le gata i lea, o le gaioiga o le gland e faʻasaina e fualaau faʻamalo (Octreocide, Sandostatin). Latou te faʻaitiitia le vaega o le necrosis. Faatasi ai ma a latou pulega faʻasolosolo i taimi o manunu, e faʻaitiitia ai le osofaʻiga o enzymes.

Faʻasolosolo i le tino, o le faagasologa e salalau i tua atu o le tino, ma faʻaaogaina ai le faʻaleagaina o masini vavalalata. O le mea lea, o togafitiga faʻapitoa i lenei ituaiga pancreatitis o se mea taua tele. O gasegase gasegase lapoa o loʻo i ai se faʻataʻitaʻiga leaga. Fomaʻi e sili atu lapataiga leparoscopic. I lenei tulaga, ua aveeseina le foc o le necrosis, ua faapipiiina paipa alavai i totonu o le fale.

I le tulaga pe afai e le maua uma e le auala ia le mea e manaʻomia, o le a tupu se mea leaga. Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamai, e mafai ona tupu i le aso muamua o le faamai. Faʻatasi ma togafitiga lelei, ae vaivai malosi puipui o le tino, e maʻi le gasegase 1-2 vaiaso pe a uma le osofaiga. O mafuaʻaga autū o le olaga nei o ni mea faʻalavelave faʻalavelave - faʻalavelave faʻapitoa, pneumonia, le tele o le gaioiga o le okeni, faʻalavelave afaina. I le ola o tagata gasegase, o le pancreatic necrosis e mafua ai le le atoatoa.

Puipuia faʻamaʻi

Ole aofaʻi o le ncrosis o le gland e leaga. O le mea lea, afai ei ai ou faafitauli i le pancreas, e tatau ona matua faʻaeteete.

  1. Mulimuli i le taumafataga na fautuaina e lau fomaʻi ('aua neʻi' ai meaʻai, gaʻo, ulaula, ulaula, ulaina).
  2. Taofi le inu ma le ulaula (o vailaʻau e faʻasaina).
  3. Togafitiga o le ate ma le gall mladies i le taimi.
  4. Taʻitaʻi se soifua maloloina.

Aofaʻi maʻi mumcreatic pancreatic necrosis: 80% o le maliu maʻi

Hemorrhagic pancreatic pancreatic necrosis ua faamatalaina o se tasi o maʻi sili ona atiaʻe ma ogaoga. E faavae i luga o le igoa lava ia, lea e aofia ai le upu "necrosis", e mafai e se tasi ona malamalama i le ogaoga o lenei maʻi. A uma, "necrosis" ua faaliliuina o le "oti, oti" ma ua faamatalaina o le faʻamaogaina o sela po o masini i lalo o le aafiaga o le siama, o lona uiga, o le mea e fai.

O fuainumera o le namu o le pancreatic necrosis ua faamalieina, faanoanoa, e tusa ma le 80% o mataupu e muta i le maliu o tagata gasegase.

Faʻatasi ai ma le faʻamaʻi, o le faʻagasolo lemu o le okeni, e tupu ona o le malepe o sela ma gaʻo i lalo o le malosi o enzymes. O le fua o le faʻaleagaina e faalagolago i le tele o enzymes proteolytic e ulufale i le pancreas e ala i le lymph ma le toto.

O le maliu o se tagata maʻi e mafai ona tulaʻi mai o se taunuuga o le ogaoga o le faaleagaina o se okeni e le mafai ona toe faʻaleleia ona tino ma ona sela. Ua iloa e tagata uma o le pancreas e nafa ma le gaosia o enzymes maʻoti e fesoasoani e suia ai meaʻai. Ioe, e le mafai e se tagata ona ola e aunoa ma lenei mea.

E faʻapefea ona iloa faailo o le tino e uiga i le necrosis pancreatic?

O lenei faʻamaʻi o loʻo i ai se vaega atoa o faʻamaoniga e faʻaalia ai lona i ai:

  • Aute, malosi tiga, lea e muamua lagona e le tagata maʻi i le itu tauagavale o le vevela o le manava, ona faʻatuina ai lea i le vanu o le lumbar, faʻatasi faʻatasi,
  • Naua, viliina e le aumaia ai se lagona o le toomaga,
  • O se toto malosi e tafe i foliga, ma mafua ai ona mumu,
  • O se faʻaopoopoga i le manava o le manava, lea o loʻo faʻatasi ma le paʻu,
  • Lesegase toto, e pa'ū, ona oso,
  • O le pulupulu e vave ona vave faʻaalia
  • O suavai maualalo maualalo e tafe mai i le urinary tract
  • Paʻu i luga o le laulaufaiva, ma se lagona o le mago i totonu o le vavau,
  • Uma le manava, vave le manava.

I le faʻaopopo atu i faʻamaoniga o loʻo i luga, i tagata mamaʻi o loʻo mafatia i lenei maʻi ile ata o le falemaʻi, o isi faailoga atonu o iai. E tusa ma le 2/5 tagata maʻi ma le maʻi tigaina o le necrosis o loʻo vaivai, o loʻo feagai ma le tulaga o le "pa'ū", aʻo isi tagata mamaʻi e mafai ona aʻafia i le atinaʻeina o maʻi mafaufau e faasaga i le necrosis pancreatic. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se tulaga le mautonu e mafai ona tupu.

Tuua Lau Faamatalaga