Tina ma fanau i le maʻisuka

E lei leva talu ai, o le maʻitaga ma le maʻisuka o ni mea e le fetaui. O le maʻitaga na lamatia ai le ola o le fafine, ma na oʻo i le 60% le fetaui o tamaʻi tama. Peitai, o le asō ua suia le tulaga. O pusa glucometers, vailaʻau ma mea faigaluega ua faʻaalia e mafai ai ona faia le maʻitaga ma le fanauina ma le maʻisuka, faʻapea foi ma le tausia o se tama na fanau mai ma se maʻitaga faigata. O le taimi nei, o se fafine e maua i le maʻisuka e mafai ona fanau mai se pepe maloloina atoatoa pe afai e matauina e le fomaʻi atoa le maitaga ma mulimuli i ana fautuaga uma.

O ai o loʻo lamatia?

I le maʻisuka, o le tino e maua ai le inisalini e le lava, lea e nafa ma le metabolism. I le taimi nei, o vailaau e vaʻaia le va o le maʻisuka:

• faʻalagolago ile inisalini, poʻo le ituaiga 1,
• e le o le insulin-e faalagolago, poʻo le 2 ituaiga,
• faʻafesoʻotaʻi le maʻisuka 3, poʻo le gaioiga.

O se fafine ua muai oso i lenei faamaʻi pe afai:

• afai ei ai sana masaga ma le maʻisuka,
• afai o ona matua e maua i le maʻisuka,
• pe afai o se fafine e le fiafia,
• faʻatasi ai ma le faʻanoanoa, faʻaleagaina pea,
• afai o se fafine ua uma ona fanau mai fanau e mamafa i le sili atu i le 4.5 kilokalama ma le maʻitaga susu,
• pe afai ua uma ona ia mauaina le suka maualuga i le auiliiliga.

E masani lava ona iloa e se fafine o loʻo ia maua le maʻisuka, ae o nisi taimi o le maʻi e faʻaalia lava mo le taimi muamua i le maitaga. O le fesili pe ono mafai ona fananau i le maʻisuka ua le o toe i le lisi o mataupu talanoaina. Ua iloa e saienitisi e le aafia le fomaʻi i le maʻisuka o tina, ae o le maualuga maualuga o le suka o le toto, o le mea lea, mo le masani o le maitaga ma le atinaʻeina o le fetus, e tatau lava ona e faatumauina le gaʻo masani.

Symptomatology

O le insulin e aʻafia ai ituaiga uma o metabolism, o le mea lea, faatasi ai ma lona le lava o le gaosiga, e tele galuega i totonu o le tino ua faʻalavelaveina. O le faailoga autu o le maʻisuka o le faateleina o le kulukose o le toto ona o le vaivai o le inu o le kulukose i totonu o le tino.

I le amataga o le faamai, o faailoga nei e aliali mai:

• lagona e se fafine le mago i lona gutu,
• fiainu, o se fafine inu ava i le tele o lita o le vai i le aso ma e le mafai ona onā,
• o se suiga i le setete o le tino o loʻo i luga pe lalo,
• sili atu le afu o le salu,
• mago ma le suamalie o le paʻu na aliali mai,
• pustules e aliali mai,
• e oʻo lava i manua laiti e amata ona faʻamalo manuia.

O logo muamua ia e faʻaalia ai le faʻaali o le maʻisuka. Afai e leʻi faia ni fuataga, o le a faʻagasolo le maʻi, o faʻafitauli e aliali mai:

• faaletonu vaaia,
• togafitiga o le neurology,
• o le faʻaalia mai o manuʻa e le faʻamalolo ai,
• fulafula,
• Atiaʻe le maualuga o le maualuga,
• o le manogi o le acetone e amata ona sau mai le maʻi,
• liona o pito i lalo,
• faʻafitauli i le loto, ate, faʻalavelave o vae.

O le amataina o nei faʻaʻailoga e taʻu mai ai o loʻo maua pea le maʻisuka. O aʻafiaga o le maʻisuka e mafua ai le faʻafitauli o suiga i le tino atoa, o ona gaʻo ma okeni, lea e mafai ona oʻo atu ai i le le atoatoa ma e oʻo lava i le oti. O le maʻitaga e mafai ona faʻalavelaveina e se paʻa, leai se malamalamaʻaga, maliu fetau.

Vaega o le gaioiga o le maʻitaga i le maʻisuka

O le taimi faʻaonapo nei o le pulea e le tagata o ia lava ma le pule o le inisalini e mafai ai ona mautinoa le maualuga o le suka i totonu o le toto ma tauaveina se maʻitaga masani.

O le puleaina o le maʻitaga ma le fananau mai i le maʻisuka e faʻamoemoe e:

• le fanau mai o se pepe maloloina i le taimi,
• i le maualuga e aloese mai ai i faʻafitauli mai le maʻisuka mo le tina ma le tamaititi.

O le maʻitaga ma lenei faʻamaʻi e tatau ona fuafuaina. Seʻi oʻo i le 7 vaiaso, o le fetus ua toetoe lava a maeʻa ona faia: o le fatu o le fatu ua mataituina, o le mafaufau, mama, tuila ma isi totoga e amata ona atiaʻe. Afai o se fafine ua maualuga le suka i le toto i le taimi lenei, o le a aafia ai le atinaʻe o le fomaʻi. O se tamaitai ua fuafuaina le maitaga o le a mautinoa le pulea o lona tulaga soifua maloloina ina ia mafai ai ona taofia soʻo se soliga i le atinaʻe o le tamaititi. Meafaigaluega faafomaʻi faʻaonapo nei e mafai ai e oe ona mataʻituina ma siaki soʻo se suiga i le atinaʻeina o le fomaʻi ma le setete o le soifua maloloina o le fafine maʻitaga. E le gata i lea, o se maʻitaga e leʻi fuafuaina i se maʻi o le maʻisuka e afaina mo se fafine, aua o le amataga o le maitaga ma le maualuga o le kulukose e mafua ai le atinaʻeina o faʻafitauli.

Ituaiga 1 maʻisuka

Afai ei ai se maʻisuka ituaiga 1, e tatau ona amata sauniuni mo le maitaga ia le itiiti ifo ma le ono masina ao lei amataina ina ia mafai ai ona faʻamautuina ana suka ma aloese mai le atinaʻeina o faʻafitauli o loʻo i ai ma le foliga mai o mea fou, lea o le a mafai ai ona fanauina se pepe soifua maloloina.

I le taimi o le maʻitaga, o le manaomia mo le inisalini e mafai ona sui i nisi taimi, ma o suiga e mafai ona matua iloga. O nei suiga o le tagata lava ia mo tamaitai taʻitasi, ae e masani lava ona fesuisuiaʻi e fuafua i faʻamasino: i le muamua o loʻo i ai le faʻaitiitia o le manaʻoga, i le lona lua e tulaʻi mai, o le maitaga e faigata tele, ma i le tolu tausaga tolu o loʻo i ai se faʻaitiitia o le manaʻomia mo inisalini. Ina ia mataʻituina le setete o le soifua maloloina, e tatau ona e asiasi i se fomaʻi i vaiaso uma ma e alu i le falemaʻi i le tele o taimi i le taimi e sili ona lamatia mo le maitaga: i le mavae ai o le 12 vaiaso, i le 22 vaiaso ma le 32 vaiaso, e fuafua ai le metotia o le tuʻuina atu.

Ituaiga 2 maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka e ese lava le eseesega, o lona uiga e mafua mai i le faateleina o le mamafa o le tino. I lenei tulaga, o le uta i luga o sooga, vaʻa o vae, fatu ma le tele o isi totoga ma tino o le tino e faʻalautele. O le mea lea, o le pulea o le mamafa o le maʻitaga e muamua muamua. E leai se faʻailoga mo le maitaga e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le mea autu o le faatumauina o le maualuga o le toto suka, tausisia se taumafataga ma faia nisi falemaʻi fuafuaina.

O le maʻisuka faʻalanesa i le taimi o le maitaga e na o le taimi lava lenei e tupu ai, o le mafuaaga autu o le faʻaitiitia o le lagona o sela ia latou lava inisalini ona o hormones o le maʻitaga o loʻo i totonu o le toto. E masani ona faʻaalia ia lava ina ua mavae le vaiaso lona 16 o le maʻitaga. O lenei ituaiga o maʻisuka e seasea lava. Faʻamaumauga o faʻamaʻi mo le maʻisuka ituaiga e aofia ai le tele o mea:

• Iloiloga o le lamatiaga o lona atinaʻe, o le a le matua, mamafa, talafaasolopito o aiga o le fafine maʻitaga ma isi faʻataʻitaʻiga o loʻo amanaia,
• mataʻituina le kulukose o le toto aʻo maitaga,
• faʻatasi ai ma le maualuga o le suka, o le isi suʻesuʻega ua faʻamatalaina.

E i ai ni vaega o le fanauina i le maʻisuka. I lenei tulaga, o tamaitai uma e popole i le fesili pe o le a le umi e sili ai le fanau mai, pe suia le suka pe a uma ona fanau, o a vailaʻau e faʻatagaina? Muamua lava, e tatau ona e saunia le alafaʻa fanau, ia mautinoa e faʻafeiloai fualaau oona.

O le fanau mai i le maʻi suka e le lelei i taimi uma ona o le telē o le fetus, oso i luga o suka, lea e masani ona matauina, faapea foʻi ma aʻafiaga e pei o le toto maualuga, faaleagaina o fatugaʻo, toto toto. Faatasi ai ma aʻafiaga o loʻo i ai nei, e tele lava ina i ai se manaʻoga mo se vaega faʻasalalau.

Ae ui i lea, faʻatasi ai ma le vaavaaiga faʻafomai faʻapitoa ma le mataʻituina faifaipea o le setete o le soifua maloloina ma se maʻitaga masani, faʻatagaina le natura faʻapitoa.

O le fananau i le maʻisuka ituaiga e tatau ona faaosofia i le 39-40 vaiaso o le gaioiga. E tusa ai ma suʻesuʻega talu ai nei a saienitisi, i se aso mulimuli ane, o le a le mafai ona tupu se taunuʻuga leaga.

Suauu toto pe a uma le fanauina o pepe ua vave ona faʻaitiitia, ae tasi le vaiaso talu ona fanau mai e masani lava ona toe foi i faailoga na matauina aʻo leʻi maʻitaga.

O le lamatiaga o le tuʻuina atu o le maʻisuka pe'āfai o se tasi o matua e mamaʻi e maualalo. Ae peitai, afai e matauina le maʻisuka i matua uma, o le tulaga e ono mafai ai ona atiaʻe le maʻisuka o le tamaititi e oʻo i le 20%.

O le maʻisuka maʻisuka na mafua mai i le fananau mai e masani lava ona alu ese na o ia. Ae ui i lea, o le lamatiaga o le atiinaʻeina o le maʻisuka i le lumanai e tumau pea, o le mea aupito sili ona lelei o le suia lea o lou olaga ma meaʻai.

Le togafitiga o le maʻisuka e faʻavae i mataupu faavae nei:

• faʻamalosia o togafitiga ole inisalini,
• lelei mea taumafa.

O le tuufaatasiga o nei manatu e tatau ona maua ai le taui atoatoa mo le faamaʻi.

I siama o le maʻisuka, e mafai ona e faʻaaoga togafitiga, lea e aofia ai le taina o le lauti ma mea e maua mai i le suka. O le tele o laau totino e iai na ituaiga o mea: lanu lanu moana, laʻau paʻu, pi pi ma le tele o isi. I totonu o falemaʻi, o loʻo i ai tapenaga faapitoa o laʻau e faʻaitiitia ai le suka i fafine maʻitaga.

I le faaopoopo atu i le insulin, meaʻai ma togafitiga o fualaau aina, gaioiga faaletino faʻaaogaina e aoga tele, ma o loʻo i ai le faʻaitiitia o le suka toto ona o le faʻaaogaina o kulukose.

E tatau i se fafine ona i ai se glucometer mo le siakiina e le aunoa o le maualuga o le suka.

O fafine maʻitaga o loʻo i ai faʻamaʻi 2 e faʻasaina i le ave o fualaau faasaina i fualaau, aua latou te afaina le pepe e ala i le oʻo atu i le placenta. I le taimi o le maitaga, ua faatonuina foi tamaitai i le iniseti.

I le maʻisuka faʻamaʻi, tuai le toxicosis, faʻaleleia le fulafula, totoina le toto, faʻafitauli tau fatuga amata. O le mea lea, faatasi ai ma lenei suʻesuʻega, o le manaʻoga autu o le fomaʻi o le a avea ma se tamaitai e pipii i se taumafa tatau lelei ma le faia masani lelei. E tatau ona siaki le suāuʻu ma le toto maualuga i aso uma.

E toatele fafine e mafaufau pe o le maʻisuka e pasi pe a mavae le fanau mai. E tumau pea tulaga lamatia. Ae peitai, afai o se fafine e le gata i le taimi o le maitaga, ae o le lumanai foi o le a tausisia tulaga masani o meaai paleni ma se olaga malosi, faatasi ai ma se tulaga maualuga o le tulaga e mafai ona tatou faapea atu o le maʻisuka e mafai ona alu ese e faavavau.

Taumafa i le taimi o le maitaga

Ina ia aloese mai le aʻafia i le suka toto, o meaʻai mo le maʻisuka aʻo maitaga e tatau ona:

• faʻamaeʻa, i le amanaʻiaina o le manaʻo o le tino mo vitamini ma minerale,
• O le inisalini e ono amata ona fai lemu lemu, o lea o le malologa ao lei oʻo i taumafa e tatau ona umi atu,
• faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 1, o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo e tatau ona lafoai atoa,
• meaai e tatau ona vaevaeina, e oo i le valu vaega laiti i le aso,
• afai e tatau ona faʻaitiitia le mamafa, ona e faʻaitiitia lea o le taumafa o gaʻo.

I le fesili pe o le a le ituaiga o fualaau aina e mafai ona e 'ai ma le maʻisuka, e mafai ona e tali atu ma le mautinoa o fua nei e maua i le fiber ma vitamini e fesoasoani i le faʻamautuina o le suka, faaleleia le metabolism, ma faateleina le faʻamaʻi. Fiber o:

• solugofie,
• ma le faʻamalosia.

O le mea lea, mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o oloa ma ituaiga uma o filo e aoga. O le fiva soluble e maualalo ai le maualuga o le suka, ae o le filo e le mafai ona faʻaaogaina e faʻafoe ai le manava ma e maua ai se lagona o le atoatoa, lea e taua tele mo tagata maʻisuka e pulea le mamafa o le tino. O fua e aofia ai uma filo. O le mea sili ona aoga o fugalaau, apu, blueberries, strawberries, pears, oranges.

Ae o le mea e matua faigata lava le inu i vai ona o le maualuga o le kulukose i totonu ia i latou ma fualaau kuka i suka ma suka.

Tuua Lau Faamatalaga