Maʻisuka ma mea uma e uiga i ai

Faʻailoga na fesoasoani i le atinaʻe o le gasegase i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka

faaputuputu i totonu o masini o oloa o le le faʻamaʻapoʻaina o gaʻo ma gaʻo,

o le faʻaitiitia o le gafatia i le gaosia o siama, o le faʻaitiitia o le gasocytic activity o leukocytes, o le faʻaitiitia o le mafai gasegase i le suiga o le suiga, o le faʻaitiitia po o le toesea o le faʻagataina o le femalagaiga o leukocytes mai capillaries i le ala ma le antigen,

televave le faʻatulagaina o mea fesoʻotaʻi ma lona vave hyalinosis.

Vaega o le gaʻo o le maʻisuka i le gasegase pulmonary:

O le maʻisuka, e tusa lava po o le a le ituaiga, e maua ai se auala labile,

O le manaʻomia o le BSC e faʻateleina ma faʻafeiloaʻi ia i latou e mafai ona tupu,

Faʻaleagaina le ate i le ate - o suiga i le ate e taʻitaʻia ai i se taimi le tumau, e masani ona tuai, solo le hypoglycemia,

O le inisalini e faʻaaogaina i se auala malosi.

O le atinaʻeina o microangiopathy fatugaʻo, diabetic glomerulosclerosis, nephropathy,

O le atinaʻeina o le latent pyelonephritis,

O faʻamaʻi pipisi e masani ona oʻo i le falemaʻi i le tulaga o le taupulepulega,

Le faʻaleagaina o le mea faʻapitoa ma le glucose metabolism ma le togafitiga umi o le PTP,

Faʻaleagaina o le faʻaaogaina o vailaau anti-TB i totonu o le sone o le faʻaleagaina o mea o le tino e fesootai ma le i ai o le microbetiopathy o le maʻisuka,

Neurological, hepatotoxic, maʻi lesepese, lea ua sili atu ona mamafa i le togafitiga o vailaʻau anti-TB,

O le maʻisuka e le o se faʻalavelave mo le taotoga mo le manava pulmonary,

Le lava le faapalepale o fualaau anti-TB.

Tesea i le maʻisuka: faʻamaoniga ma togafitiga

E masani lava, o le maʻisuka e aʻafia i le talaaga o le maʻi mama poʻo le gasegase e atiaʻe i le i ai o le maʻisuka malosi (DM). O le mafuaʻaga autu o le faʻamaʻi o le tino i le maʻisuka o se faʻafitauli faʻavaivaia, ma o se taunuuga e faigofie ona faʻaalia ai le tino i le vavao pepe.

O le mafuaʻaga o le atinaʻeina o le maʻisuka ma le maʻi pipisi e mafai ona avea ma mea nei:

  1. Faʻaleagaina le puipuigafaasaga i le tuanaʻi o loʻo aʻafia ai siama. O le a le faʻaleagaina, i le itu, ona o le faʻaleagaina o phagocytes, sosoʻo o le toto paʻepaʻe ma isi siama.
  2. I le maʻisuka e sili ona faʻaputu i le toto acetone ketone body, lea e fesoasoani i le ketoacidosis ma mulimuli ane acidosis. O le mea lea, o le inisua ma le faaleagaina o le tino e tupu i totonu o totoga o totonu. Ma o lenei mea e oʻo atu ai i le faʻaalia o le tino i siama faʻamaʻi pipili.
  3. Pe a faʻalavelaveina gaioiga faʻasolosolo (carbohydrate, protein, gaʻo, minerale), paleni paleni i totonu o le tino, lea e tau atu i le faaputuputuina o fualaau oona. Ona o lenei mea, o le vaivai o galuega puipui e tupu.
  4. Le gaioiga lē lelei. I lenei tulaga, ua le mafai e le tino ona tauivi ma togafitiga, o se taunuuga o lea ua amata ai le gaioio o le tubercle.

E mafai ona e aʻoaʻo e uiga i taunuʻuga o suʻesuʻega faʻaonapo nei, faʻapea foʻi ma uiga o le tuʻuina atu o le tuberculosis ma le maʻisuka, mai le vitio:

Faʻapitoa o le gasegase o le gasegase o tagata gasegase e maua i le maʻisuka

O le faʻaogaina o mea e sili atu ona faʻaalia ma le faʻataunuʻuina, o le faʻasolosolo i le faʻavavevave o le alualu i luma, o le faʻaitiitia o le auala o le toe faʻaleleia o faagasologa,

O le uiga o le vave o le fesuiaiga mai le laasaga o le fausiaina i le vaega o le pala,

E maua i le sili atu i le 50% o le maʻi le gasegase.

Faʻagasolosolo le faagasologa o auala faʻaleleia,

O le manatu i le faʻavaeina o suiga tetele o totoe i le faiga o le bronchopulmonary,

Le maitauina o le gasegase,

O le tulaga ese o le falemaʻi ma le faʻalauiloaina o le tino o le pulmonary tuberculosis,

Āiga o le Ofisa (LU, faʻamaʻi, virulence) - e le faalagolago i le ituaiga o maʻisuka,

O le microangiopathy o le māmā o se tasi lea o togafitiga faʻapitoa e iloa ai le tupu mai o le pulmonary tuberculosis ma lona tulaga leaga, o se faʻafitauli o le alualu i luma i le maʻisuka,

Faailoga ma foliga o le kosi

O le fomai e tupu i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e tele lava ina soymptomatic, o lea la o soʻo se faʻaaliga o lea maʻi o loʻo avea ma faʻamaoniga o le maʻisuka faʻamaʻi.

Faailoga o le gasegase i le maʻisuka e mafai ona:

  • faaitiitia le fiaai
  • tuputupu ae vaivai
  • paleni mamafa
  • faʻaauau faifaipea
  • galala, gutu malogo
  • se faʻaopoopoga o isi faʻaʻailoga o le maʻisuka.

O le gasegase gasegase e mafua ai le solia o le metabolism o le carbohydrate, ma, o le mea lea, e faateleina ai le maualuga o le insulin.

O le fomaʻi lautele o le faʻamaʻi tuʻufaʻatasia e faʻapupulaina ai le lamatiaga o faʻafitauli o le maʻisuka, o le tele o taimi e maua ai le maʻisuka arteritis (faʻaleagaina o vaʻa pito i lalo), retinopathy, osteoarthropathy ma le nephropathy. I le maʻisuka tele, ua iloa ai le faʻamaonia, lea e matua aʻafia ai le togafitia i vailaau anti-TB.

O le le lava o faailoga e faigata ai ona iloa le faafitauli. I lenei itu, o le gasegase e masani lava ona maua i le na o le i ai o le niumonia ma ni faailoga manino o le gasegase o le tigaina, faapea foi i taimi masani o suʻega ma le telefoni.


O le gasegase o le faamai e mafua mai i le umi o le faʻamautuina o le metabolism, faʻavave ona faʻamalolo o maʻi ua afaina, o se vaitaimi umi atu o faʻamaʻi pipisi.

O le mafuaʻaga o le alualu i luma o le faamai o lona le iloa lea ma, o se taunuuga, togafitiga na amata ona tuai.

O le tulai mai ma le sili atu ona ogaoga o le gasegase i le maʻisuka e faafaigofieina e ala i le faaitiitia o le puipuiga, le le atoatoa o le enzyme ma le le atoatoa o le tino.

O le gasegase o le maʻisuka ma le faaopoopoina o le maʻi pipisi e mafua mai i le suka maualuga o le toto, glucosuria ma le tele o diuresis, faapea foi ma mataupu o le acidosis. Soʻo se faʻafitauli i le tulaga o le maʻisuka tatau ona mataala ma masalomia le iai o le maʻi. I lenei tulaga, e tatau ona manaʻomia ni suʻesuʻega faʻanatinati.

Faʻailoga

Ole suʻesuʻeina vave o le gasegase e faʻalagolago i le tele ole suʻesuʻeina ole tagata ole maʻi suka i le talafaasolopito. O ia maʻi e tatau ona suesueina i tausaga taʻitasi. Afai ei ai a latou faʻalaʻi poʻo le maʻi o le mama, o le suʻega e tatau ona faaopoopo i se suʻesuʻega X-ray o mama.


Faʻataʻitaʻiga faʻaonaponei faʻaonaponei:

  • faʻamaʻi pipisi, e aofia ai le microscopy o sputum ma lana aganuu,
  • suʻesuʻega o suʻavaʻava o le bronchoalveola, lea e mafai ai ona iloa mycobacteria.

Afai e le lava nei metotia, o le a sili atu ona loloto suʻesuʻega ua faʻamaonia e faʻamaonia ai le siama - diagnostic bronchoscopy, cytology ma le talafaasolopito.

I le 40% o tagata mamaʻi fou, o le suʻesuʻega ua faia e tusa ai ma taunuʻuga o se suʻega X-ray ma le mataʻituina o le taimi o le maʻi ile togafitiga. Suesuega o le bacteriological, cytological ma histological i nei tulaga e le aoga.


Ole auala e sili ona lelei mo le siakiina o le maʻi suka i le maʻisuka o se suʻesuʻega faʻamausali, lea e mafai ai ona e maua ni faʻamaʻi faapitoa-anti-TB poo antigens i totonu o le toto.

O metotia tutusa (e aofia ai le faʻaaogaina o le faʻamaloiloina o le enzyme) e faʻamalosia lelei i le taimi nei.

O le manaʻoga e faʻaleleia le faʻaleleia atili o auala faʻataʻitaʻi e mafua mai i le tutusa o faʻaaliga o le gasegase ma isi faʻamaʻi pipisi.

Togafitiga metotia

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...


O le i ai o se faʻalavelave faʻalavelave o maʻi faʻapitoa e manaomia ai togafitiga faʻapitoa mai le fomaʻi ma le faʻamaopoopo saʻo o togafitiga togafitiga.

I le maʻisuka tele poʻo le mamafa o le maʻisaga, e tatau muamua ona faʻamaonia le metabolism (vitamini, lipids, proteins).

Mo le faia o lenei mea, ave fualaau faasaina, o le maualuga o le inisalini ma mulimuli i se taumafataga faaletino. O le togafitiga o le antidiabetic e tatau ona faʻamatalaina i le tuufaatasiga, faʻalagolago i le tulaga o le tino, le ogaoga o le maʻisuka, ituaiga ma vaega o le maʻi.

I le taimi lava e tasi, o loʻo faʻataunuʻuina le chemotherapy anti-tuberculosis. E manaomia e tagata maʻi le faʻataʻitaʻiga muamua o le chemotherapy i totonu o se falemaʻi, talu ai e masani lava ona iai a latou faʻafitauli leaga mai fualaau faasaina. O le faʻataʻitaʻiina o vailaau faʻasaina e tatau ona umi ma faʻaauau (mai le 1 le tausaga pe sili atu), o vailaʻau faʻatasi ma le faʻamaopoopoina ma filifilia taitoatasi mo tagata taʻitoʻatasi.I le faʻaopopo atu i le chemotherapy, o togafitiga e faʻapipiʻiina i vailaau o faʻamaʻi - faʻamalositino ma antioxidants.

Ole maʻisuka agamalu e mafai ai e fomaʻi ona faʻaogaina corticosteroids. Ae ui i lea, i le taimi lava e tasi, e tatau ona mataituina le suka toto e ala i le taimi faʻatupulaia i le fualaau o vailaʻau faʻasaina ma ona faʻalauteleina.

Afai o le gasegase o le gasegase e faasolosolo lemu, o le a le mafai ona faʻaaogaina le tele o mea e faʻamalosi ai fualaau e faaopoopo i le togafitiga o le tuberculosis. O ia togafitiga e aofia ai le ultrasound, induction and laser therapy. Latou te faʻaleleia le tafe toto ma le totoga o le tino i totonu o mama, fesoasoani i le faʻaaogaina o fualaau o chemotherapy ma faʻafouina le toe faʻafouina o le tino.

I le togafitiga, e mafai ona faʻaogaina togafitiga agamalu, mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻaleleia o le tino o le tino.

Puipuiga

O le faʻaitiitia o le faʻalavelave o le gasegase i tagata mamisuka e mafua ona o le manuia i le togafitiga o le maʻisuka malosi ma se faʻalavelave o togafitiga puipuia o le maʻisuka.

Puipuia o le mai i le maʻisuka e faʻavae i le chemoprophylaxis. Ae peitai, o lenei togafitiga lelei e puipuia ai le tele o feeseeseaiga leaga i tagata mamaʻi, lea e faatapulaaina ai lona faaaogaina. Chemoprophylaxis ua faatonuina i se vaega o tagata e maualuga le lamatiaga o siama.


O le vaega aʻafia e aofia ai:

  • gasegase e masani ona suia i le post-tuberculous changes in organs respiratory,
  • tagata gasegase ma faʻafitauli faʻafitauli i le tuberculin,
  • tagata gasegase o loʻo faia le taotoga
  • gasegase pe a uma le maʻi suka,
  • gasegase i tulaga faigata.

O le pasene faʻatupulaia o le aʻafia o le mai i le maʻisuka ua mafua ai le gauai faapitoa i lona puipuiga.

O tagata e maua i le maʻisuka malosi e manaʻomia le tulituliloaina ma le siakiina lelei o le maʻi. O fua e faʻatatau i le suʻeina o le suka maualuga o loʻo manaʻomia foi. E tatau ona faʻatino faʻamaumauga ole suʻesuʻega i le taimi ole suʻesuʻega faafomaʻi ia le itiiti ifo ma le 1 le taimi i le tausaga.

Fuainumera le tumau

Fuainumera faamaumauina o le tuberculosis e sili ona afaina i tagata e maua i le maʻisuka, ma le isi, alii. O le aʻafia o le maʻisuka i le maʻi mama e 3-12%, ma e tusa ma le 7-8%.

Afai e maua le maʻisuka i le TB, o le fuainumera e 0.3-6%. O lea, ua manino ai o le maʻi pipisi e pipii atu i le maʻisuka i le 80% o mataupu, ma o le maʻisuka e maualuga i le TB - i le na o le 10%. I le isi 10%, o le a le iloa le suʻesuʻega.

Talu ai ona o le pathogenesis o le atinaʻeina o le gasegase e aʻafia i le tikeri o le solia o le gaosiga o le gaʻo, o se faʻamaʻi e tupu i taimi eseese. O lea la, afai o loʻo iai se maʻisuka ogaoga, o le TB e 15 taimi e sili atu nai lo le tagata masani. Faʻasalaga faʻamalosi - 2-3 taimi sili atu. Ma faʻatasi ai ma le maʻisuka maualalo, e matua ese lava mai le mai le maʻisuka.

Faiga o le maʻi ma foliga

Tusalaʻi e maua i le maʻisuka e tolu laupepa autu, e eseese e faʻavae i luga o le vaitaimi o le faʻamaʻi o se maʻi.

O le fua faatatau o le atinae o le TB i le maʻisuka tuusao e faalagolago i le maualuga o taui mo le gasegase o le gataifale gaʻo. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai e le lelei meatotino, o lona uiga o le a tupu vave le maʻi tuberculosis, vave ona aʻafia ai le tino o le tino i se pepa lautele.

Le atinaʻeina o le gasegase i le i ai o le maʻisuka

O lenei mea e sili ona taatele o nei faʻamaʻi e lua. O le mafuaaga autu o le faʻavaivaia o le puipuiga o le tino ma le le atoatoa o le tino e tetee ai faʻamaʻi pipisi. E moni lava lenei mea mo le pulou pulou. E le gata i lea, i le maʻisuka, e le maua ai e le tino ni faʻatautau faʻamalosi e puipuia ai le tuberculosis.

I le maʻisuka malosi, o le maʻi pipisi o se mea e afaina ma fibro-cavernous foliga masani e masani ona feagai. Me e faʻaalia o le kanesa.

Afai e le maua le TB i se taimi talafeagai, o le a taʻitaʻia ai i se tulaga ogaoga o le maʻi, ma o le taunuuga o le togafitiga o nei faʻamaʻi e matua faigata lava.

O le mea moni, o le tuberculosis i le maʻisuka malosi e tele lava ina soymptomatic, o lea e ono le masalomia e le tagata gasegase le i ai o sea faʻavave, ma ua uma ona iloa le togafitiga i taimi mulimuli.

O le mea lea, e matua taua lava le faia o le faʻamalamalamaga ia le itiiti ifo i le tasi i le tausaga.

Faailoga o le Tusalaisa i le Maʻisuka

O le uluai laasaga o le atinaʻeina o le gasegase i le maʻisuka o loʻo faʻamatalaina i se auala asymptomatic. Ae ui i lea, e tatau ona totogi le tausiga faapitoa i suiga i le tino:

  • faaitiitia galuega
  • lagona masani o vaivaiga
  • faʻanoanoa fiaʻai,
  • soona inu tele.

O le tele o le maʻisuka e faʻaalia nei faʻaʻailoga i le faʻalavelaveina o le maʻisuka, ae o le mea sese lenei. Faatasi ai ma nei faailoga, e tatau ona vave faia vave le talaiga.

Ma le isi, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e maualuga tele. Ae ui i lea, e leai se mafuaʻaga mo sea faʻaopoopoga. O maʻi maʻisuka uma e iloa e mafai ona maualuga le suka i lalo o nisi tulaga. Aisea e tulai mai ai le kulukose? E fesuisuiai o le tuputupu ae ma le atinaʻeina o le tuilaupapa, e manaʻomia le tele o inisalini. O le mea lea, e le o faʻaaluina i luga o le suka mumu, ae o le tuputupu ae o laau.

Faailoga i taimi mulimuli mai o le atinaʻe o le gasegase i le maʻisuka:

  1. Faʻaleagaina o mama i le pito i lalo.
  2. Paroxysmal tau o se uiga tumau. E mafai ona tupu i le taeao ma le afiafi. I le gasologa o le aso, o le maʻi e masani lava e le o le tale.
  3. Pe a faʻavauvau, puʻu ma le pipili e faʻamalolo lelei, o nisi taimi e le mama le toto.
  4. O le faateleina o le vevela o le tino, lea e le o se mea e leiloa.
  5. Pau le mamafa o le mamafa, lea e le masani ai mo le maʻisuka.
  6. Stoop, faʻafeiloaʻi gait. E mafua lenei mea ona o le maʻisuka o le pusa o le pusa o le pusa, ma o le gasegase e faʻaauau atili ai le faʻalavelave.
  7. E masani ona suia suiga, e oʻo i le ita ma le le atoatoa.

Afai e te le o gauai i nei faailo i se taimi talafeagai ma e le asiasi atu i lau fomaʻi, o le tuufaatasiga o ni faʻamaʻi matautia se lua e ono afaina!

Faʻamatalaga faʻamaonia e uiga i le maʻisuka faʻamalolo i le maʻi mama, o le tagata gasegase e tele lava ina falemai i le inupia ma le televave o le gaioiga o le maʻi i se tulaga ogaoga. E mafua ai ona faigata i le filifilia o togafitiga togafitiga ma ua afaina i le oti. I le vave maua o le faʻamaʻi, e sili atu ona faigofie le fegalegaleaiga.

Mo suʻesuʻega maʻisuka i luma o le gasegase e tatau ona pasia e le tagata gasegase suʻega suʻega talafeagai (toto, urine).

Afai ei ai masalomia o le tuberculosis i le maʻisuka, e tatau ona e faia togafitiga nei:

  • e aoina e le fomai uma faamatalaga e uiga i faailoga, o le ono mafai ona maua i siama, ma le i ai o le ituaiga tino o le gasegase (o le tagata gasegase atonu na i ai muamua lenei faamaʻi),
  • e faia e le fomaʻi se suʻega suʻesuʻega, o lona uiga, e fuafua le tulaga lautele o le maʻi, suʻesuʻeina le vaega o le lymph ma isi,
  • ona auina atu lea e le endocrinologist le tagata maʻi i se tagata tomai faapitoa i le TB (o loʻo aafia o ia i le siakiina ma le togafitiga o le TB),
  • TB o tomai faʻapitoa e suʻeina le faʻamalologa, suʻega ma auscultation, tofia le suʻega,
  • suega o le tuberculin, o lona uiga, o se suega mo Mantoux, e ala i le tali atu lea e mafai ai ona faʻamasino le faʻamaʻi,
  • fesuisuiaʻi (leitio) o le pusa i le 2 vaʻaia - pito i luga ma anteroposterior,
  • faʻavasegaina faʻatinoga o loʻo faʻaalia ai le atinaʻe o faʻafitauli,
  • e tatau i le tagata gasegase ona pasia se suʻesuʻega lautele ma suʻesuʻega o le toto ma le urine, lea e fuafua ai le faateleina o leukocytes, le tikeri o le inupia, solia o le sifi o enzymes, ma isi.
  • suesuega ole suʻesuʻega ole suʻesuʻega ole suʻesuʻeina ole suʻega (suʻesuʻeina ole microscopic ma le bacteriological),
  • pe afai e manaʻomia, ua faia le tracheobronchoscopy.

Togafitiga - auala masani

Togafitiga mo le maʻisuka faʻatasi ma le TB e tatau ona faʻavae i le paleni o metotia mo faʻamaʻi. Afai e tatala le maʻi poʻo le ogaoga, e tatau ile falemaʻi ile falemaʻi.

Ua iloa e tagata uma o togafitiga faʻaleaganuʻu mo le tele o tausaga e fautuaina ai le taumafaina o gaʻo paʻu mo le gasegase o le pulmonary tuberculosis. E toatele e manatu ia te ia o se panacea mo lenei maʻi. E mafai ona ave le gaʻo meaʻai mo le maʻisuka, o le ae aʻoaʻo mai le vitio:

Vaega o togafitiga fualaau mo le maʻisuka

Muamua lava, mo le maʻisuka, aemaise lava i le ituaiga muamua o togafitiga, e tatau ona faʻaititia le fua o le inisalini e faʻatonutonuina, talu ai o le tele o ia mea ua faʻaumatia i luga o se pulou pepe. Ole maualuga o le fua e tusa ma le sefulu iunite.

E tufatufaina uma i le aso atoa, o se taunuuga o le numera o le iniseti tatau e tatau ona 5 taimi. I lenei tulaga, o le inisalini faaumiumi e tatau ona sui i se vailaau pupuu.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le fua ma le taimi o le faʻaaogaina o le suka-lowering tablets increases. I nisi tulaga, o le togafitiga o le inisalini ua faatonuina.

Faʻavae ma taʻiala o togafitiga:

  1. Le faʻamoemoega o le taumafataga Nu. 9. O lona tausisia e tatau ona faigata. E faʻavae i luga o le faʻaopoopoga o le fualaau o vitamini ma protein. E matua faasaina ona 'ai le falaoamata ma suamalie, sili atu le manogi ma le gaʻo, falai ma ulaula. E tatau ona e teena ice cream ma siamu, e le mafai ona e 'ai i faʻi.
  2. Togafitiga ma faʻamaʻi pipisi e faia i luga o tulaga taʻitasi. O faʻapotopotoga eseese o fualaau faʻasaina o loʻo faʻatulagaina.
  3. E taua tele le faia o togafitiga o le gasegase o le tuberculostatic e ala i vailaau faapitoa. O le umi o togafitiga mo le maʻisuka e 2 taimi le umi. O fualaau ua faatonuina e fuafua i le faaitiitia o le gaosiga o inisalini. I lenei tulaga, e tatau ona fetuutuunai le fua o fua o le suka-lowering drugs.
  4. E manaʻomia le togafitiga o vailaʻau, faafetai i le tino o le a toe faʻafoʻiina ai le puipuiga.
  5. Masalo o le tofiaina o le hepatoprotectors faatasi ai ma le fualaau faasaina "Timalin." O lenei mea o le a faʻamalosia ai le puipuiga o le tino.
  6. Ina ia faʻavaveina le tafe toto ma le faʻaaogāina o gasegasepisic agents e siama, e mafai e le fomaʻi ona faʻamatalaina ia fualaau e pei o Sermion, Parmidin, Andekalin, Nicotinic acid ma Actovegin.
  7. I tulaga aupito sili ona ogaoga, o le taotoga ua faʻataʻitaʻiina (faʻaaogaina o le tino).
  8. E fautuaina le tagofia o fualaau faasaina e vave faʻavaveina ai le metabolism ma faʻaleleia le faʻaleleia o le tino.

Fomaʻi mo togafitiga o le gasegase

O le tele o taimi e faʻataʻitaʻi ai fualaau faasaina:

  1. "Isoniazid" ma le "Paraaminosalicylic acid"
  2. Rifampicin ma Pyrazinamide
  3. Streptomycin ma Kanamycin
  4. "Cycloserine" ma "Tubazid"
  5. Amiakon ma Ftivazid
  6. Protamide ma Ethambutol
  7. Capreomycin ma Rifabutin
  8. O vitamini, e taua le ave o vitamini B1, B2, B3, B6, B12, A, C, PP

Pe a faatonuina, o le a tatau ona amanaia e le fomaʻi le TB le ituaiga o maʻisuka, talu ai o loʻo i ai faʻamaoniga faʻapitoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le maʻisuka faigata, e le mafai ona e ave Isoniazid ma Ethambutol, faapea foi Rifampicin.

O le kanesa e mafai ona tupu i le le itiiti ifo ma le 4 tausaga talu ona amata le maʻisuka, ma o le maʻisuka e mafai ona tupu e tusa ma le 9-10 tausaga talu ona faʻamaʻi i le TB. O le mea lea, e taua i le vaitau lenei e faʻapitoa le gauai faapitoa i faʻamaoniga ma faʻatalanoa se fomai i se taimi talafeagai. O faʻamatalaga amata e mafai ai e oe ona faʻaumatia faʻamaʻi maʻi vave ma vave!

Tesea i le maʻisuka: o le faʻafitauli o le maʻi ma togafitiga

O le maʻisuka na mafua ai le tele o togafitiga faʻapitoa i le tino, lea e faʻavaivaia ai le maʻi ma mafua ai ona faʻafitauli i le tele o faʻamaʻi pipisi. Aemaise lava, o maʻi o loʻo mafatia i le maʻisuka ua maua i se faʻamaʻi matautia pei o le maʻi.

I le taimi muamua, o le maʻisuka faʻatasi ai ma le tuberculosis i le 90% o mataupu na mafua ai le maliu o le tagata maʻi, ae o nei nei fuainumera e le o se mea faʻafefe. Faafetai i le alualu i luma faafomai i aso nei, o le tino i lenei vaega o tagata gasegase ua matua faaitiitia.

Peitai e oo lava i aso nei, o le lelei o togafitiga e tele lava ina faalagolago i le vave iloa o faʻamaʻi, lea o le a taofia ai le atinaʻeina o faʻafitauli ogaoga. Ina ia faia lenei mea, e tatau i tagata maʻisuka uma ona iloa pe faapefea ona fesootaʻi le maʻisuka ma le maʻisuka, oa faailoga e faʻaalia ai le atinaʻeina o se faʻamaʻi lona lua, ma o le togafitiga e sili ona aoga i lenei faʻamaʻi.

O tagata maʻi e maua i le maʻisuka e 8 taimi e sili atu ona faʻaosoina ai le gasegase pulmonary nai lo tagata soifua maloloina.

O le tele o taimi, o lenei faʻamaʻi e aafia ai tagata maʻisuka tane e 20 i le 40 tausaga. I lenei vaega aʻafia, o maʻi uma 10 e maʻi i le gasegase.

Tesea i le maʻisuka e atiaʻe mo mafuaʻaga nei:

  1. Taunuʻuga o le faʻafitauli faʻapitoa ona o le faʻaitiitia o le gaioiga o le leukocytes, phagocytes ma isi sela o le faʻalavelave puipuia. O le iʻuga, o le ulu atu i le tino o le tagata maʻi, o le mycobacterium tuberculosis ua faʻaumatia e le puipuiga, ma ua amata ona galue malosi.
  2. Tissue acidosis, o le taunuuga o le ketoacidosis. O lenei tulaga e masani lava ona atiae i le maʻisuka malosi ma ua faamatalaina i le faaputuputu o tino o le ketone i le toto o le tagata maʻi, aemaise le acetone. O lenei mea e oʻo atu ai i le oona tele ma le faʻaleagaina o maso totonu o le tino, lea e sili atu ona faigofie ona maua i siama.
  3. Faʻaleagaina o le carbohydrate, gaʻo, polotini ma le mineral metabolism. O lenei mea e mafua ai le le lava o vailaau faʻasolosolo, ma e aʻafia ai le faʻaaogaina o mea faʻapitoa i totonu, ma faʻavaivaia ai le puipuiga o le tino.
  4. Faʻaleagaina o le gaoioi o le tino. O lenei mea totino o le tino e manaʻomia e faʻafetaia ai siama faʻamaʻi. O le mea lea, i tagata soifua maloloina, faʻamaʻi pipisi, e pei o se tulafono, e tupu i le fiva maualuga ma le fiva, lea e fesoasoani ia i latou vave vave ona foia le maʻi. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o faʻamaʻi e tupu atili ai le toʻa, ae masani ona mafua ai le ogaoga o faʻafitauli.

Ae maise lava le maualuga o le lamatiaga o le gasegase i tagata gasegase e maua i le maʻisuka, lea eo faatasi ma le taatele i luga o le toto suka.

O lenei mea e mafua ai le faaleagaina matuia o totoga i totonu ma le atinaʻeina o faiga e le maua ai le leaga e maua ai se siosiomaga lelei mo siama faʻamaʻi.

O le atinaʻeina o le gasegase i le maʻisuka e le faalagolago tele i le ogaoga o le faʻamaʻi e pei ona i luga o le tikeri o le taui mo le gaʻo o le gaʻo gaʻo. I le maʻisuka le lelei, o le maʻi pipisi e vave ona salalau, e aʻafia ai le tele o masini o mama ma oʻo atu ai i le sili ona matuia.

E taua le maitauina e tusa lava pe saʻo togafitiga ole taimi ole togafiti ole tino e le mafai ona maua ai le mea e manaʻomia pe a le mafai e le tagata gasegase ona faʻamautuina le kulukose i le tino. I lenei tulaga, o le a faʻaauau pea i taimi uma faʻateleina ma toe foʻi e faigata ona togafitia.

I uluaʻi laʻasaga, o le tuberculosis i tagata gasegase e maua i le maʻisuka e mafai ona toetoe lava a leai se maʻi. I lenei vaitau, e mafai e le tagata gasegase ona iloa mea nei:

  • O le vaivai tele, faaititia le faatinoga,
  • Le lava le fiaʻai
  • Faateleina le vevesi.

I le iloa ai o le mea moni o nei faailoga e le o faʻamaoni, e masani lava ona iloa e tagata mamaʻi o ni faailoga o le maʻi suka. E masani lava, o le tuberculosis i le maʻisuka e naʻo le taimi o le x-ray, e mafai ona faʻaalia ai le tele o leona o le tino i le leai atoa o ni faʻamaoniga.

O le isi faailoga e faailoa ai le atinaʻeina o le pulusary tuberculosis i le maʻisuka malosi o le faafuaseʻi ona faateleina i le suka toto mo le leai o se mafuaaga. E mafua ona o le atinaʻeina o le gasegase i le tino, o le manaʻomia mo le inisalini e maualuga, lea e oʻo atu ai i le faʻateleina o le maʻisuka ma le maualuga o le kulukose.

O lenei vaega o le maʻi mama e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le maʻisuka i tagata gasegase na le i ai muamua ni faafitauli i le gaosiga o le gaʻo. Tusalaisa i le maʻisuka e matua tele, faʻavavevave le alualu i luma ma aafia ai vaega tele o mama. O lenei mea e oʻo atu i le mea moni e tusa lava pe maua ai se togafitiga manuia mo le maʻi mama, o le tagata maʻi e tumau i maʻi tuga o le tino.

O se tasi o uiga taua o le atinaega soofaatasi o le gasegase ma le maʻisuka o le tulaga o le liona i le pito i lalo o le mama. Afai o se isi lava faailoga e faʻaalia i se tagata maʻi i le maʻi tuberculosis, ua auina atu o ia mo se suʻega toto mo le suka, lea e mafai ai ona iloa le kuluma o le maʻisuka.

O le mea lea, o le maʻisuka ma le gasegase o se mea faaopoopo lea e matua aʻafia ai le gasegase o le faʻamaʻi ma fesoasoani i le vave faʻalauteleina o faʻafitauli.

O le mea lea, o le togafitiga o le gasegase, faatasi ai ma le toto maualuga, e manaʻomia ai le faʻaaogaina o togafitiga faʻapitoa, lea e aofia ai le faʻaaogaina o anti-tuberculosis ma antibacterial drugs.

E tatau foi ona e mulimuli i se meaai ma togafitiga faafomai.

O togafitiga o le tubes mo ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e faia e tusa ai ma metotia faafomaʻi eseese.

O le mea lea, e faʻafefe ai le maʻi o le maʻisuka ituaiga 1, togafiti togafitiga e tatau ona aofia ai laasaga nei.

Muamua, e tatau ona e faʻateleina le masani ole insulin ile 10 iunite. Ae manaʻomia pea:

  1. Faʻaopopo se numera numera o injections o le inisalini i le aso, ma faʻapena ona tuʻuina atu i ai le vaega faʻavae. O le numera atoa o injections e tatau ona le itiiti ifo ma le 5 i le aso,
  2. Suia se vaega poʻo le faʻamaʻaʻaina faʻamalolo faʻamalolo faʻamalolo faʻatasi ma ni insuline puupuu. O lenei mea e matua moni lava mo tagata mamaʻi i le atinaʻeina o le ketoacidosis.

I le maʻisuka ituaiga 2, o togafitiga e tatau ona faia i vaega nei:

  1. Faʻateleina le fualaau o vailaʻau o le hypoglycemic,
  2. Faʻaaofia i le togafitiga o inisuasiga e le silia le 10 iunite,
  3. I le ogaoga o le gasegase, o le sui atoa o vailaʻau o le suka ma le faʻaaogaina o tui inisalini.

O le vaega sili ona taua o togafitiga o le gasegase o le faʻaaogaina lea o vailaʻau faʻapitoa. Mo le faʻamaloloina o lenei maʻi, e tatau i le tagata maʻi ona inu i taimi uma fualaau mo le gasegase, lea, faatasi ai ma le togafitiga antidiabetic, e mafai ona ausia ai taunuuga maualuga.

I le tautalagia o fualaau faʻasaina e uiga i le kanesa, e tatau ona faʻamaonia vaega tupe e pei o:

  • Amidi
  • Isoniazid,
  • Kanamycin,
  • Capreomycin,
  • Paraaminosalicylic acid
  • Ethambutol
  • Pyrazinamide,
  • Faiga faʻamatalaga
  • Rifabutin,
  • Rifampicin,
  • Streptomycin,
  • Tubazide
  • Ftivazide,
  • Cycloserine,
  • Ethionamide.

E taua le faamamafa atu o nisi o nei vailaʻau e mafai ona solia i le maʻisuka faigata, e aofia ai:

  1. E le fautuaina le Ethambutol mo le retinal microangiopathy (lupe o tamai vaa i totonu o okeni o le faaaliga),
  2. Isoniazid ua solia i le tulaga o le polyneuropathy (faʻaleagaina o le faʻaoga o le tino),
  3. Rifampicin e faʻasaina i taimi masani o le ketoacidosis poʻo le gaʻo o le ate le faʻamaʻiloga.

I lenei tulaga, o le tagata gasegase e le gata ina mafai, ae e tatau foi ona amata ona ave se isi vailaau e sili ona saogalemu mo ia.

Mo le faatumauina o se tino vaivai ma faʻamalosia le faʻaogaina o le tino, o maʻi e maua i le maʻi mama e masani lava ona faʻasoloina togafitiga. O vitamini nei e pito sili ona aoga mo lenei faʻamaʻi:

  • Vitamin B1 - 2 mg i le aso,
  • Vitamin B2 - 10 mg i le aso.
  • Vitamin B3 - 10 mg i le aso.
  • Vitamin B6 - 15 mg i le aso. I le gasegase malosi o le pulmonary, o le fua o le vitamini B6 i aso taitasi e mafai ona faateleina i le 200 mg i le aso.
  • Vitamin PP - 100 mg i le aso,
  • Vitamin B12 - 1.5 mcg i le aso,
  • Vitamin C - e tusa ma le 300 mg i le aso,
  • Vitamin A - 5 mg i le aso.

I le faʻaopoopoga, e mafai ona aofia ai meaʻai paleni i totonu o togafitiga faʻamaʻi-tuberculosis, lea e tatau ona faapaleni ma aofia ai le tele o meaʻai.

Faʻatasi ai ma le maʻi mama, o le tagata maʻi e faʻaleagaina le protein ma le metabolism gaʻo, lea e mafai ona taʻua o se tasi o mafuaʻaga autu o le atinaʻeina o le tele o taunuuga ogaoga. O se taunuuga o lenei mea, o ipu uma e maua ai le maualuga o meaola o meaola o manu, faapea foi ma suka, siamu ma isi mea taumafa e maua mai i vailaʻau faʻamalosi faigofie, e tatau ona le aofia ai mai le maʻi.

O le filifiliga pito sili ona lelei mo le gasegase ma le maʻisuka o se taumafataga o le maualalo o le gaosiga e aʻafia ai le 'aiina o meaʻai ma le maualalo o le faʻavalea. E le gata i lea, o meaʻai falai ma maualuga-kalori e faasaina i lalo o lenei taumafataga, ae e mafai ona faʻatagaina fualaau faisua ma le tele o cereals. Mo le gasegase ma le maʻisuka, tagaʻi i le vitio i lenei tusiga.

Faʻailoa lau suka pe filifili se kenera mo fautuaga. Suʻeina. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

Vaega o le gasegase o le gasegase i tagata gasegase e eseese ituaiga maʻisuka

Tusa 1 o le maʻisuka faʻamalosi:

O alii e manumalo i le 19-30 - 42.7%,

I le toatele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 (70%), na maua le tuberculosis 5-10 tausaga pe sili atu pe a maeʻa le atinaʻe o le maʻisuka,

O le uiga o le faʻavaveina o le atinaʻe o le pulmonary tuberculosis (24.5%),

E sili atu i le taimi nei, o faʻamaʻi pipisi (61.8%) e sili ona taua.

O le taatele o le faagasologa e sili atu ona taua nai lo tagata gasegase o le maʻisuka ituaiga 2,

Vaega o faʻamaʻi: i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, i le tele o tulaga, e mafai ona faia faʻamaʻi pipisi, e aofia ai ogaoga o le maʻi tuberculosis

E tele taimi e tupu ai le faʻasalaga ma i se aso muamua,

O le malosi o le leitio o le faiga o le tuberculosis e sili atu ona lelei,

O aʻafiaga matuia e mafua mai i le isoniazid ma le rifampicin (9.4%).

O se vaivai vaivai o le isoniazid inactivation e sili atu ona matauina.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le soifua maloloina:

O le gasegase o le pulmonary na maua i le sili atu i le 5 tausaga talu ona amata le faailoga muamua o le maʻisuka,

O le amataga o le faagasologa e le masani ai (i le 17.5%),

E le masani ona iloa le faʻaaogaina o gaioiga (37.5%), ma vaʻavaʻa ma fibrous-cavernous faiga masani (47.7%),

O lino tetele, e aofia ai le sili atu ma le tasi le lobe o le tino, o loʻo i ai i le 37.5%,

O vaega o le pathogenesis o le pulmonary tuberculosis: o le tupuga o le tuberculosis i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o faailoga uma lava ia o le toe faʻafouina o mea na tutupu e mafua mai i le le mautonu o le gaʻo gaʻo,

A maeʻa le 2 masina o le malosi o le togafitiga o le chemotherapy, e tupu i le 34.4% o maʻi,

X-ray faʻasolosolo o le gasegase o maʻi: i le mavae ai o le 4 masina. o le pala na togafitia i le 36.4% o tagata gasegase,

O aʻafiaga matuia na aʻafia ma le streptomycin (11.4%),

O le aoga pito i lalo o le chemotherapy i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e fesoʻotaʻi ma foliga o galuega ma le tulaga ese o le faʻaleagaina o faʻafitauli o le gaosiga o le carbohydrate

Vaega o le sooga faʻatasi ma togafitiga o le gasegase ma le maʻisuka

O le faafitauli o se tuufaatasiga o faamaʻi e pei o le tuberculosis ma le maʻisuka ei ai le maualuga maualuga o le taua i le fanua o le TB.

O le mea moni o tagata mamai o le maʻisuka e sili atu i le 10 taimi e sili atu nai lo le leai o se talafaasolopito o lenei siama. E le gata i lea, o nei faʻamaʻi uma e lua ua sili atu ona leaga le gasologa o le isi ma e sili atu ona faigata ona togafitia, lea i nisi tulaga e oʻo atu ai i le maliu o le maʻi.

Tuberculos Clinic for Diabetes

Phthisiology e taulaʻi faapitoa i le faʻafitauli o le hyperglycemia. E mafua lenei mea ona o le maʻisuka na mafua ona o le faʻaleagaina o le gaʻocytes, le paletini gaʻo-gaʻo ma le gataifale lautele, o le faagasologa o le faʻamālōlōina ma le toe faʻaleleia o mama mama e matua faigata lava.

E masani lava, o se maʻi pipisi i le talaaga o le maʻisuka ua liua e avea ma se maʻi masani, e mafua ai suiga faataumaoi i totonu o le tino ma e oʻo atu ai i le faʻavaeina o le faʻatapulaʻaina o ituaiga (tuberculosis, foci) poʻo le okeni.

E tusa ai ma fuainumera o faʻamatalaga a le epidemiological, o le fua faatatau o le gasegase i maʻi o le insulin e 5-10 taimi maualuga atu nai lo tagata masani. I totonu o le 9 mai le 10 o na gasegase, o le maʻisuka o se togafitiga faʻamaʻi muamua.

E le gata i lea, talu ai ona o le gasegase o le inisalini ma le faʻaleleia o le tino, o le gasegase o le maʻisuka e faʻaalia i le sili atu o le faʻamalosi, lea e faʻaleagaina ai le tulaga o le falemaʻi ma oʻo atu ai i ni faʻalavelave matuia - faʻavasegaga faʻamaʻi-necrotic i totoga, vave faʻaleagaga ma le bronchogenic fatuina.

O le fomai e tupu i le maʻisuka maualuga e avea o se tulaga lua ma e taulai atu i vaega laiti o pulmonary. O faʻamatalaga faʻapitoa o le faʻamaʻi e matua patino lava ma e faalagolago i le tikeri ma le ituaiga o le faʻamaʻi (DM). Faʻamaumauina i se taimi vave, o le tuberculosis e sili atu lona lelei nai lo le togafitiga i le taimi mulimuli o lona alualu i luma.

O faʻamaʻi sili ona faigata e tupu mai i tagata maʻi o le tui insulin-o le laʻitiiti ma le talavou. I lenei tulaga, e masani lava ona i ai se malosi malosi o le tino, o le faatelevaveina o le maʻi, o le faia o fibro-cavernous formations ma le faaleagaina o le okeni.

Ae i tulaga taʻitasi, o le natura o mea faʻavae e faʻalagolago i le taimi e faʻamaonia ai le faʻamaʻi ma tausisia le togafitiga o le chemotherapy.

E tele vaega o tagata gasegase e iloga e tusa ai ma le taimi o le maʻi o le maʻisuka ma le gasegase:

  1. Faʻatasi le taimi poʻo le itiiti ifo o le vaeluaga o le 1-2 masina,
  2. Sueina o faʻamaʻi i tua o le maʻisuka i soo se laasaga,
  3. Tetee o le hyperglycemia e le o le tala o le maʻi.

O le atinaʻeina o faʻamaʻi e mafai ona fesootaʻi ma faʻamaʻi muamua ma le toe faʻafouina o foci (scars) ona o le maʻi mamaʻi muamua. O le tulaga faapitoa o le tulaga tutusa o nei maʻi e lua e mafua ona o le gafatia o le maʻisuka, e oo lava i togafitiga manuia o le maʻi, i se inisalini e faalagolago i le inisalini, o se uiga o le faʻateleina ma toe faʻafoʻi le maʻi mama.

Etiology o le gasegase i tagata gasegase e maua i le maʻisuka

I le tele o tulaga, o le siama e fesoʻotaʻi ma le maʻisuka o loʻo iai. O mafuaaga autu mo le alualu i luma o le taumafaina o le le amanaiaina lea o le ogaoga o le gasegase i lona faailoga autu ma, i le fesootai ai ma lenei, togafitiga le lelei.

O isi mea e mafua ai se faʻavevesi o le faʻamaʻi e mafai ona aofia ai:

  • Faʻaleagaina o le taumafataga i taimi o togafitiga,
  • Tatalo togafitiga
  • Ulaula ma inu,
  • O se olaga le lelei ma le leai o se tulafono i aso uma,
  • Le lelei le taumafa
  • Manatua
  • Faʻaosofiaga faamalositino
  • Maʻi faʻamaʻi
  • Mea sese i le chemotherapy poo le inisalini togafitiga,
  • Acidosis (o le faateleina o le eletise ma le faaitiitia o le pH i le tino,
  • Aʻo poʻo le chronic pancreatitis,
  • Faʻaaogaina o pasese
  • O le le atoatoa o le homeostasis ma le faʻaleleia o le tino o le tino.

Faatasi ai ma le faateleina o le malosi o le maʻisuka, o le faagasologa o le siama e sili atu ona ogaoga. I le inisalini e faʻalagolago i le tulaga faigata o le maʻisuka, o le mea masani e le eseese i soo se tulaga patino.

Togafitiga o togafiti

Pulmonary tuberculosis ma le maʻisuka o se faʻalavelave faʻapitoa mo togafitiga faʻamaʻi. Ole numera o faʻafitauli ma aʻafiaga ile togafitiga ile maʻi ole inisalini e 1.5 taimi sili atu nai lo maʻi e leai se maʻisuka. O le togafitiga lava ia e sili atu ona umi ma e naʻo totonu o se falemaʻi faʻapitoa.

O le filifilia o tuufaatasiga o fualaau faasaina ma le faiga o le latou pulega e faia e tusa ai ma se polokalame a le tagata lava ia, e tusa ai ma le suesuega, le vaega o le maʻisuka, le vaega o le gasegase, lona tufatufaina ma le malosi o le tatalaina o le ofisa. O le mataupu autu o le togafitiga atoa o le agavaʻa ma paleni.

O le siama e maua i le faʻaaogaina o metotia faʻavae o suʻesuʻega faʻataʻitaʻi ma suʻesuʻega i fale suʻesuʻe:

  1. Faʻamatalaga lautele o le toto ma le urine,
  2. Suesueina o meaola,
  3. Faʻatinoga masani ma suʻesuʻe loloto i le X-ray,
  4. Toto i le tuberculin or Mantoux / Pirke vaccination,
  5. O le microscopy of sputum ma lana aganuu e iloa ai le gaoioiga o mycobacteria,
  6. Faʻafitauli o le Bronchoscopic,
  7. Tusa po o le samples samo mo le biopsy histological,
  8. O faʻataʻitaʻiga faʻamaloilo e faʻatatau i le faʻamaonia o faʻamaʻi i le paʻu i le toto toto.

Tusaaʻi o tagata e faʻamalosia le inisalini e togafitia i le fesoasoani a le faʻamalosia faʻatasi ma le siakiina pea o le maualuga o le suka. O le solia o tulafono faatonutonu o fualaau faasaina e tau atu ai i le tele o teteega o le gasegase po o le atiina ae o lona tetee atu i fualaau faasaina.

O le fuataga e puipuia ai le TB togafitiga mo le maʻisuka e aofia ai:

  • Chemistry - Isoniazid, Rifampicin, Ethambutol ma isi mea faʻamaʻi,
  • Immunostimulants - Sodium Nucleinate, Tactivin, Levamiol,
  • Inhibitors - b-tocopherol, sodium thiosulfate, ma isi,
  • Hormonal fualaau faʻasaina ma le siakiina pea o le suka,
  • Antiabetic agents, e aofia ai le inisalini,
  • Numera o le soifua maloloina numera 9.

Faatasi ai ma le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le faʻamaʻi pipisi, o le faʻaaogaina o togafitiga e le o togafitiga o le anti-tuberculosis is allowed - ultrasound, laser and inductotherapy.

I tulaga sili ona ogaoga, latou te faia se taotoga tuusao i le mama, le mea e taʻua o le vavalalata mea tau tupe.

O le faagasologa atoa o le togafitia o se tagata maʻi i le maʻisuka mai le taumafa e faia i lalo ole vaavaaiga vavalalata. O le galuega autu i lenei vaitau, faʻaopopo i le faʻaitiitia o le faʻaaogaina, o le ausia lea o se tulaga o taui, faʻapea foi le faʻamaonia le maualuga o le kulukose, proteins, lipids ma metabolism.

I le togafitiga o le chemotherapy ma le toe faʻaleleia, o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka o loʻo faʻaalia togafitiga o toga.

Taofiaga

Talu ai o tagata o loʻo aʻafia i le inisalini o le vaega sili lea ona lamatia mo le faʻamaʻiina o le tuberculosis infection, ua fautuaina e latou te faaaogaina ni auala puipuia e puipuia ai le atinaʻeina o le maʻi.

Ina ia puipuia oe lava mai le taumafaina, e tatau ona e:

  1. Faʻatino se suʻega X-ray poʻo se faʻataʻitaʻiga i tausaga taʻitasi,
  2. Taʻitaʻi se olaga malosi
  3. E masani ona savali i le ea fou,
  4. Le tausisia o le saʻo i aso uma, meaʻai ma le faʻatulagaina o galuega,
  5. Faʻaitiitia faʻapogai o faʻamaʻi pipisi, e aofia ai le faʻafesoʻotaʻi tuusaʻo ma se maʻi mamaʻi,
  6. Faalelei tulaga ola,
  7. Aloese i amioga le lelei - ava malosi, ulaula,
  8. Taulāina faʻamaʻi faʻamaʻi, e aofia ai le maʻisuka,
  9. Tausia le tumama o le tagata lava ia
  10. Felaʻua ma faʻafefete le fale i taimi uma
  11. Taumafa mea taumafa e maua i vitamini, gaʻo ma gaʻo elemene.

E le gata i lea, e tatau i le inisalini e faalagolago i le inisalini ona togafitia chemoprophylaxis ma Isoniazid mai le 2 i le 6 masina. O le soifuaga atoa o le maʻisuka ma le gasegase e tatau ona taulaʻi i lona tulaga malosi, meaʻai maloloina lelei ma gaioiga faaletino, e mafai ai e le tino ona faʻaleleia le malosi o le ola ma faʻamalosia le puipuiga.

Aua nei galo e uiga i lapataiga. ma taumafai e aloese mai le malupuipuia o tagata, fua o le vaitau (faʻamaʻi, afaina o le tino respiratory), vevela vevela ma asiasiga sauna. O le tele o le faʻaaogaina o le UV e faʻasaina foi. Taumafa e tatau ona saʻo, i ni nai laasaga. Ia mautinoa e asiasi soo i lau fomaʻi.

Faatasi ai ma se auala saʻo ma le mafaufau i le faafitauli o le gasegase ma le maʻisuka, o le faʻamaʻi ma le faʻamaʻi e le aʻafia ai faʻalavelave mataʻutia ma e masani ona faʻaalia i se tala lelei.

Vitio faʻatalanoa

O a mafuaaga o le tuufaatasiga o le maʻisuka ma le gasegase, o a ni faailoga e mafai ona iloa ai se faafitauli, ma o le mea sili ona taua, o le a le togafitiga e sili ona lelei? Tali i le vitio:

I ni nai tausaga talu ai, o tagata gasegase e lua faʻamaʻi na toetoe lava a le mafai ona ola, o le tele o nei gasegase ua maliliu. Faʻatasi nei ma togafiti faʻaonaponei ma metotia fou o suʻesuʻega, ua faʻateleina e fomaʻi soifua o le faitau afe o tagata. Peitaʻi, e taua le malamalama o soʻo se togafitiga, e tusa lava pe faʻaaogaina le gaosiga aupito lata mai o vailaʻau, e tatau ona faʻatinoina e ni tagata tomai faapitoa ma agavaa, o loʻo i ai se auala e tasi i tagata maʻi taitasi.

E uiga i fuainumera

Afai e te tilotilo i fuainumera, ona masani ai lea o le maʻisuka e masani lava ona mafai ona aafia i le faamaʻi ma le maʻi mama, ma o le tele lava o sui o le malosi o feusuaiga e lamatia. Afai ei ai se maʻisuka o se tagata, o ona avanoa e maua ai i le maʻi mama e tusa ma le 8%.

O le tuai ma le maʻisuka e masani ona alu soo - e tusa ai ma fuainumera, o tagata ei ai faafitauli i le tino e maua i le maʻisuka i le tusa ma le 6 pasene o mataupu.

O le gasegase o le gaosiga o le gaosiga o le carbohydrate e matua taua lava, afai ei ai i se tagata se faʻamaʻi "suamalie" e tupu ai i se faʻalavelave matuia, o le a mafatia o ia i le maʻi mama 15 taimi sili atu nai lo se tagata soifua maloloina.

Pulmonary tuberculosis ma le maʻisuka faʻaleagaina e sili atu ile ono taimi e sili atu nai lo se tagata soifua maloloina. Afai o le maʻisuka e agamalu, ona leai lea o se aafiaga i le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi.

E uiga i foliga ma uiga o le maʻi

O nei faʻamaʻi e aʻafia ai le tino o le tagata i ni vaega autu se tolu. TB e atiina ae i le maʻisuka i fua eseese, e afaina ai i le tulaga o faaletonu o le maʻisuka i le tino o le tagata. Faʻatasi ai ma meatotino le lelei, o maʻi faʻamaʻi leaga i totonu o se taimi puupuu, o le pulumu o le tino e aafia tele ma vave.

Tesea ma le maʻisuka e aafia ai le tino o le tagata i auala eseese, lea e mafua ai ni faigata tele.

Togafitiga o se tulaga faʻaleagaina e mafai ona ese, e faʻalagolago lava i le maualuga o le atinaʻeina o faʻamaʻi ma uiga taʻitasi o le tino o le tagata.

E naʻo se fomaʻi e mafai ona faʻataʻitaʻiina togafitiga, togafitiga tutoʻatasi e le taitai atu ai i se mea lelei, o taunuuga e mafai ona sili ona ogaoga - o le tulaga o le mama e mafai ona sili atu le leaga ma o taunuuga e le mafai.

Faʻamatalaga o faʻamaʻi i le taimi lava e tasi

E tupu lenei mea pe afai o le maʻisuka i totonu o le tino o le tagata e atiina ae i se fomu latene. O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi masani e aafia ai tagata ua pasi le 40 tausaga. O lenei tulaga e mafua ona o le faateleina o le tulaga lamatia - afai i le taimi lava lea e aafia ai le tino ile lua patho, ona oʻo mai ai lea o taunuuga. O le tulaga e faigata ona o le mea moni e le o iloa le uiga o le maʻi.

E faapefea ona atiaʻe le maʻi pipisi i le i ai o le maʻisuka

O lenei ituaiga o le faʻamaʻi e taatele, o le mafuaaga autu o se faʻafitauli faʻavaivaia, o lea e le mafai ai e le tino o le tagata ona tetee i faʻamaʻi. Ma o le pulou i totonu o lenei itu o le mea sili lea ona matautia. O le tulaga ua faʻapipiʻiina e le mea moni e faapea afai e maua e se tagata le maʻisuka, e le lava le malosi o le tino e faʻafetaui ai le TB.

Faatasi ai ma le le iloa lelei o maʻi o le tino, o le tino o se tagata ua vave ona pa'ū, o lea e faigata ai ona togafitia faʻamaʻi e lua i le taimi e tasi.

O le tulaga ua faʻapipiʻiina e le mea moni e faapea afai e maua e se tagata le maʻisuka, ona oʻo ai lea i le TB mo se taimi umi e le mafai ona tuʻu ese atu ai ma ni faʻaʻailoga.

O le tagata maʻi e masani lava e le masalomia ua maʻi tigaina o ia, ma e manino mea uma pe a vave ona alualu i luma uma ia maʻi. Ina ia puipuia lenei tulaga, ua lava lea e fai ai le fesuisuiai i tausaga uma.

E faʻapefea ona tupu le maʻisuka i le auai o le gasegase?

O lenei tulaga e le masani ona maua e fomaʻi. E tupu pe a suia le paleni alcalin-acids, o lea e lagona ai pea e le tagata le vaivai, e tusa lava pe leai se galuega.

O le tele o faʻamaoniga e tatau ona taʻua - i totonu o le pitonuʻu e masani ona mago, e masani ona fia inu se tagata, ae o le inu vai e le faamalieina ai mo se taimi umi.

Ae o na faailoga e masani ona le maua ai e tagata le mafuaaga e asiasi atu ai i se fomaʻi, lea e mafai ai ona agaʻigaʻi i luma se tulaga faʻaleagaina. O le faʻamaʻi pipisi i lenei tulaga e masani ona faʻateleina.

E uiga i faʻamaoniga

E pei ona taʻua muamua, i le taimi muamua e leai ni faʻamaoniga e matauina, lea e sili atu ona faʻaalia ai le tulaga, talu ai e le alu le tagata i le fomaʻi. E taua le gauai atu i faʻamaoniga leaga nei, e mafai ona taʻu mai ai le atinaʻeina o se tulaga faʻaleagaina:

  • galuega faatino a le tagata ua vave faʻaitiitia,
  • o se tagata e lagona le le lava i taimi uma, e ui lava i le mea moni e faapea, na te leʻi faia se taumafaiga,
  • leai se manaʻo
  • afaina le afu i ni aofaiga tetele e oo lava ile tau malulu.

O le mea leaga o le toʻatele ole maʻisuka manatu o nei faailoga e naʻo le maʻisuka, ae o lenei manatu e sese. Afai ei ai se faailoga o se tagata, ona tatau loa lea ona faia vave le faʻatalanoaga.

O le maualuga o le kulukose i totonu o le vaitafe i lenei setete e maualuga tele, ae leai ni mafuaaga vaaia. O maʻi gasegase ma le poto masani iloa o maualuga o le suka e faateleina i lalo o nisi tulaga.

Ae mo a mafuaʻaga e faateleina ai le maualuga ole kulukose? Ae mo le tuputupu ae o le vavalaʻau, e tatau ona lava le inisalini. Ma e le mu ai le gaʻo, ae maua ai meaʻai mo le puʻu pepe.

E faapefea ona atiaʻe le maʻi pipisi i le maʻisuka?

O se tagata gasegase i le maʻisuka e sili atu ona faigofie i faʻafitauli o le maʻi. O lenei mea e faʻamalosia e se faʻalavelave o mea taua: i le tino, o le gaoioiga o sela o le faʻalavelave faʻaleagaina (leukocytes) ua faʻaitiitia, o le tino e gaosia i le acidosis (acidification), ma ua faʻaleagaina ai le metabolism. I ia tulaga, o le tagata gasegase e itiiti se avanoa e mafai ai e le tino ona tauivi lelei ma le faʻamaʻi o le faʻamaʻi, e tusa lava pe na tuiina.

O se fesoʻotaiga vavalalata i le va o le atinaʻeina o faʻamaʻi e mafai foi: pe afai o le maʻisuka na amataina i se foliga le tumau ma e leʻi faʻaalia ai ni faʻaʻailoga, o le maʻi tuberculosis e mafai ona faʻaosoosoina ai lona fesuiaiga i se faiga malosi.

O le gasegase o le gasegase e faalagolago i le tikeri o taui mo le maʻisuka. Afai o le tino o le patient's endocrine e sili atu ona aʻafia ma le soliga, ona mafai lea e le maʻi mama ona alu "i se tulaga masani" e aunoa ma le salalau o pathogens i isi totoga ma gaʻo.

Afai o le maʻisuka e faʻatauvaʻa, ona aʻafia ai lea ma le pulmonary tuberculosis, o le fofo faʻamaʻi-e le o se mea e tupu ai, lea e oʻo atu ai i le fausiaina o cavities i mama. O le mafutaga lava e tasi e matauina e uiga i le matuia o le maʻisuka.

E tusa ai ma fuainumera, o tagata gasegase maua i le maʻisuka e faʻapupulaina faamai:

  • tagata e iai le ituaiga o maʻi o le maʻisuka e masani lava ona faʻatapulaʻa ai le mama (tuberclomaloma),
  • i tagata mamai e maua i le maʻisuka mama - foliga fibro-cavernous,
  • tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka matuia o loʻo i ai le tino o le maʻi pipisi, lea eo mai faatasi ma ni faʻafitauli eseese.

I se tulaga lautele, e iai ituaiga o maʻisuka laiti, i lalo o tuutuuga o le togafitiga talafeagai, o le pulmonary tuberculosis e le eseese i foliga mai se faamaʻi i se tagata e aunoa ma le maʻisuka.

Afai e maua e le tagata gasegase togafitiga, atonu o le a iai sina tulaga maualuga o le aʻafiaga o siama ona o le faʻaitiitia o le puipuiga, ae o le gasegase lava ia e maua e aunoa ma ni mea taua.

E faʻamalosia lenei mea e ala i le faʻaaogaina o anti-TB i falemaʻi mo le maʻisuka.

O se tasi o foliga o le gasegase o le maʻisuka o le le lava lea o faailoga o le maʻi.

E masani lava mo se taimi umi talu mai le amataga o le gasegase, o le tagata gasegase e le o faʻaalia manino faailoga o le maʻi: o le tale ma le malosi tele o le vevela.

O faʻamaoniga e pei o le vevela o le subfebrile, vaivaiga, ma le le lelei o le 'ai e mafai ona mafaufau i ai e le fomaʻi e pei o se faʻalavelave o le maʻisuka.

Faʻavae o faʻamaʻi ma togafitiga

E masani ona mafua ona o le leai o se faʻamatalaga o le falemaʻi o tagata gasegase e maua i le maʻi mama, ua na o le falemaʻi ua na o le onosaʻi ma se faʻalavelave mimiti i totonu o mama. O le mea lea, e tatau ona e gauai atu i faailoga muamua o le maʻi pipisi i le maʻisuka - o le faateleina o le manaomia mo le inisalini.

Ole suʻesuʻega muamua o le maʻi mama e mafai ona naʻo le taimi talafeagai o faʻataʻitaʻiga i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. Afai o nei gasegase ua mamafa ma ua ulufale i le falemaʻi, ua muamua maua i le maʻi mama ona o le maualuga o le lamatiaga o le maʻi.

E le gata i lea, e tatau ona maitauina e faapea, o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o le aʻafiaga o le faʻaleagaina o le paʻu i le gasegase e maualuga atu nai lo isi vaega o gasegase.

Ae ui i lea, o le taitaia o se tracheobronchoscopy (mo le faʻamoemoega o le suʻesuʻeina poʻo le faʻaleleia o le suavai) e leʻo mafai ona mafai - o le avanoa o se amioga manuia e iloiloina e tusa ai ma le ogaoga o le maʻisuka.

O le tulaga o le fatu, toto toto, ate e tatau ona amanaia - e ono le mafai e le tagata gasegase ona gasegase faʻamaʻi.

O le togafitiga o le tubes e faia faʻatasi ma taui mo faʻamaoniga o le maʻisuka. O togafitiga o le taumafataga ma le inisalini e faʻaaogaina e faʻafaigofie ai le metabolism i le tino o le tagata maʻi ma faʻamautinoa ai le maualuga o le suka.

O faʻamaʻi pipisi e faʻatautaia ma faʻataʻitaʻiga o le chemotherapy.

O le filifilia o fualaau faasaina e faia i le amanaʻiaina o aʻafiaga o aʻafiaga talafeagai, o le tele o faʻapotopotoga o vailaau e masani ona faʻaaogaina e puipuia ai le malosi o le malosi.

I le chemotherapy, e mafai ona faʻaaogaina le fualaau oona Isoniazid, lea e faʻaaogaina foi i le puipuia o le maʻi pipisi i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. Ae ui i lea, talu ai nei, e ui lava i le lelei o fualaau faasaina, e le mafai e fomaʻi ona faʻaaogaina i le togafitiga o le gasegase (sei vagana ai tulaga ogaoga) ona o le maualuga o le vevela: o le fualaau faasaina e afua ai aafiaga matuia.

O le kanesa ma le maʻi suka e faʻaosofia foi le togafitiga o le tasi ma le isi ona o le le fetaui o nisi vaega o vailaʻau. Mo se faʻataʻitaʻiga, o Rifampicin e suia le ala o le faʻamavaeina o vailaʻau oona (gaʻo-lowering) fualaau faʻataʻitaʻiina e faʻaaogaina e pei o maʻa. I tulaga o le faaleagaina tele o le tino, o le togafitiga mo le togafitia o le gasegase (faʻamalositino atoa pe leai) e mafai ona faʻaaogaina.

O le le amanaʻiaina o vailaʻau o le anti-inisalini, meaʻai, faʻamaʻi le masani - o nei mea uma e le gata ina aʻafia ai le gasegase, ae faʻamaonia ai foi le tulaga o le tino maʻi i lona atoaga.

A maeʻa ona ulufale i le falemaʻi, e tatau i le fomaʻi ona filifilia se tasi o vailaau anti-TB, filifili se togafitiga o le chemotherapy, mataʻituina ma le totoʻa le tulaga o le maʻi ma mataʻituina ana faʻamaʻi ola maloloina i taimi uma e mafai ai. Chemotherapy mo le maʻisuka e masani ona manaʻomia ai se faʻamalologa, pei a leai, e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaumatiaga o puipuiga.

O le tagata maʻi e tatau ona nafa ma lona soifua maloloina. Afai ei ai se talaaga o le maʻisuka, e tatau ona faʻavave i taimi uma, pe a talafeagai ai, faia suega o le tuberculin.

E tatau foi ona e mulimuli i fautuaga lautele e faaitiitia ai le lamatiaga o le mama i le potu, aloese mai le taumafaina o meaai (faataitaiga, aano o manufasi po o fuamoa moa), aloese mai le galue i potu malulu malulu, faatapulaa fesootaiga ma vaega matautia (pagota, leai ni aiga).

Toto ma le maʻisuka

Aʻo leʻi maua muamua vailaʻau faʻasolosolo, o le taimi o faʻatasi tuberculosis ma le maʻisuka e 40-50% o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka. I le 80 o lo tatou seneturi, na faʻaititia i le 8%. Ae oʻo lava i le taimi nei, o tagata maʻi e maua i le maʻisuka o loo lamatia le faʻamaʻiina o le tuberculosis 3 taimi sili atu nai lo tamaitai.

I maʻi e maua i le maʻi mama 8-10 taimi e sili atu nai lo le toʻatele o tagata, o le maʻisuka o loʻo maua i le maʻisuka o loʻo maua nei. O le gasegase o le gasegase ma le chemotherapy e afaina ai le gasegase o le tino ma le insulin i le tino.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, lea na atiina ae e faasaga i le talaaga o suiga o le tino, o le toe foʻi mai o le faʻamaʻi, e mafai ona maua, ae o le gasegase o le gasegase e lelei tele.

Faatasi ai ma tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka, o ituaiga lua o le gasegase e sili ona maualuga - tele pepa e faʻaaogaina ma le fibro-cavernous tuberculosis.

I lenei tulaga, o suega o le tuberculin e seasea ona matagofie, e fetaui ma le taofiofia o tulaga o le puipuiga.

O le sili ona ogaoga o le gasegase o loʻo taʻua i le maʻisuka, lea na atinaʻe i le laʻitiiti ma le talavou poʻo le faʻamaʻaloga faalemafaufau, sili atu ona fiafia i tagata matutua.

O le uluai laasaga o le chemotherapy mo se tagata fou ua leva ona iloa ua i ai le tuufaatasiga o le gasegase ma le maʻisuka e tatau ona faia i se falemaʻi. I tagata gasegase e iai se faʻasologa faʻapitoa, o faʻafitauli matuia i fomai o le tino e ono tupu.

E tatau ona maua le faʻamautuina o le suka i le toto aʻo faʻaaogaina vailaʻau faʻasaina ma anti-TB (aemaise lava rifampicin). O le umi o togafitiga e tatau ona siitia i le 12 masina. ma sili atu.

E tatau ona mataʻituina ma le faaeteete ia faailoilo talafeagai o le maʻi o le maʻisuka (mataʻituina le tulaga o vaa o le fundus, faʻamalamalamaga o pito i tua, ma isi mea), ma i le tulaga o foliga mai, vave ona togafitiga (prodectin, trental, chimes, dimephosphon, ma isi). I le retinopathy o le maʻisuka, e faʻaaoga ai le ethambutol ma le faʻaeteete tele.

O le nephropathy o le maʻi e faʻagata ai le faʻaaogaina o aminoglycosides. Polyneuropathy, o le uiga o le maʻisuka, faʻamalosia le togafitiga ma le isoniazid ma le cycloserine. Faʻatasi ai ma le atinaʻe o ketoacidosis, o le faʻaaogaina o le rifampicin e solia.

O le faʻamaʻi muamua na sili atu ona ogaoga. Tesea, o le maʻisuka ua tuʻuina atu, o loʻo faʻaalia i se auala vaʻaia, faʻaleagaina tele o le tino, ma se faʻagasologa o le alualu i luma. O le maʻisuka, lea na amataina aʻo leʻi oʻo i le maʻi, e faʻaalia i le tele o taimi masani, o se uiga sili atu e atiaʻe ai le maʻi o le maʻisuka.

Tusalaisa, lea na atiae e faasaga i tua o le maʻisuka, o loʻo faʻaalia i nai mea laiti ma faʻagasolo malie le alualu i luma.

O le faʻafitauli o le tuʻufaʻatasia o nei faʻamaʻi e lua e manaʻomia ai se suʻesuʻega faʻafesoʻeneʻi x-ray o tagata mamai e maua i le maʻisuka.

O tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka faʻatasi ma le toega o le faʻasologa o le maʻisuka, e faʻapitoa i le mataituina ma le mataʻituina e tusa ai ma le VII o le resitalaina.

Faataitaiga e faaalia ai o le manuia o le togafitiga o le gasegase e maualuga lava pe afai o le faaletonu o le gasegase e totogi. E iloa lelei o le inisalini e afaina ai le faagasologa o le gasegase, o le mea lea, i le gaioiga malosi o le fautuaina e filifili insulin mo togafitiga e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka.

Afai e faʻaaogaina glucocorticosteroids i togafitiga faʻapitoa, e tatau ona totogi le faʻaogaina o gaʻo i le maualuga o le inisalini.

O togafitiga i totonu o le fale e maua ai le lelei i le togafitiga o le gasegase o tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, ae peitai, o le umi o le chemotherapy i tagata gasegase e sili atu le umi nai lo le maʻisuka.

Faiga faʻapitoa o le tuufaatasiga o le gasegase ma le maʻisuka

O tagata gasegase o se faʻafitauli o le lamatiaga o maʻi mo le gasegase. O le faaletonu o le maʻi o le gasegase, o le faateleina o le tele o le MDR-tuberculosis ma le faʻaauau pea o le faʻateleina o le maʻisuka na mafua ai le faateleina o le numera o tagata mamaʻi na maua i maʻi.

O le faʻamaʻi pipisi e faʻateleina ai le gasegase o le maʻisuka ma ona faʻalavelave, e fesoasoani i le fesuiaiga o le faʻaaogaina o le gasegase o le metabolism i se faʻamatalaga faʻamaonia o le maʻi.

Pulmonary tuberculosis in diabetes bronchitis e faʻaleagaina e ala i le faʻaititia o le puipuiga, ma le maualuga o le mafaufau o le tino i le acidosis ma le diabetic microangiopathies, o lona uiga

o se faʻamaʻi faʻasosoʻo fou ua aliali mai i se ata faʻapitoa faapitoa o le falemaʻi ma faigata i faʻamaʻi ma togafitiga.

O lenei faʻamaʻi ua vave ona alualu i luma, o le gasegase o le gasegase e faʻapitoa ma faʻateleina, talu ai ona o le faʻamalologa e le lelei ma faʻagesegese, faatasi ai ma le atinaʻeina o microangiopathies, e le taliaina e le au gasegase togafitiga, o le tetee a le MBT i vailaau faʻamalosi e tupu ai, ma le faʻamaloloina o le maʻi tuberculosis . Ae ui i lea, o le tuberculose faʻatasi ma le maʻisuka e mafai ona faʻamalolo ma le vave iloa o faʻamaʻi taʻitasi ma togafitiga faʻasolosolo taimi umi o le maʻi, lea e mafai ma lava le malamalama i le faafitauli o fomaʻi TB, endocrinologists ma fofo.

Vaega o le gasegase o le gasegase faʻatasi ma le maʻisuka

I le aluga o tausaga ua tuanaʻi, ua i ai se suiga i faʻamaʻiga o le falemaʻi ma le natura o le faagasologa o le maʻi tuberculosis i tagata gasegase e maua i le maʻisuka. O nei suiga, e foliga mai, ei ai nisi sootaga ma le faʻaofiina o le inisalini i le faʻatinoga, faʻapea foʻi ma le chemotherapy faʻaneionapo mo le maʻi.

I le taimi o le inisalini, na iloa ai le tuberculosis pulmonary i luga o le autopsy i le toeititi atoa le 50% o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka ma sa manatu o se faʻalavelave pipisi o le maʻisuka. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, o le aʻafia o le gasegase e 5 taimi maualuga.

O le tuufaatasiga o le gasegase pulmonary ma le maʻisuka ituaiga 1 e sili atu ona taatele i alii ma le ituaiga 2 i tamaitai. I totonu o le fausaga o le aofaʻi o le maʻisuka faʻatasi ma le maʻi mama, 45% o le maʻisuka ituaiga 1 ma 55% o le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka.

O le iloa o le gasegase malosi i le taimi o suʻega faʻataʻitaʻiga o tagata mamaʻi ma le maʻisuka e 5-10 taimi maualuga.

E tolu faʻasalalauga talafeagai o le maʻisuka ma le gasegase e iloga:

  1. O le kanesa e atiae i tua o le maʻisuka (masani lava). E le gata i lea, o le maualuga o le afaina o le gasegase o tagata mamaʻi na maua i le 1-2 ma le 13-14 tausaga o le faamai ona o le muamua o le vasega o le maʻisuka ua mafua ona o le tulaga le tumau o le tino, ma ina ua mavae le 13 tausaga o le faamai ua tupu ai se tulaga o maʻi le tumau , lea e fiafia i le atinaʻeina o le gasegase i totonu o ia tagata gasegase. Faatasi ai ma tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o le maʻi pipisi e tupu mai le 3 i le 12%.
  2. O faʻamaʻi uma e lua o loʻo iloa i le taimi e tasi.
  3. O le fomai e muamua muamua i le maʻisuka. Faatasi ai ma tagata mamaʻi e maua i le maʻi mama, o le maʻisuka e seasea tupu. Talu ai nei, o le numera o tagata gasegase faatasi ai ma le tuufaatasiga o le tuberculosis ma le maʻisuka, lea na muamua iloa ai le maʻi suka, ua matua faateleina.

Faʻatasi ai ma mea e faʻaitiitia ai le maʻisuka i le tino o le tetee atu i faʻamaʻi pipisi, o le faʻateleina o le maʻisuka ma le acidosis e taua. O le faʻamaʻaloga e soli ai le tulaga o le faʻatinoina o faʻaoga uma o le tino, e aʻafia ai le maualuga o le puipuiga o le faʻamaʻi o le tuberculosis.

O le maʻi tuberculosis, i le itu, e faʻaleagaina ai le ala o le maʻisuka, o ona faʻafitauli ma e mafai ona fesoasoani i le fesuiaiga o le maʻisuka latene e faʻaalia i le tino. E mafua lenei mea i le faʻaalia o mea o le maʻisuka o le maʻisuka i le tino ao faʻamaʻi.

Faatasi ai ma i latou, o le gasegase o le tiga ma le itu o togafitiga anti-TB, o le gase o le galuega, o le faateleina o galuega a le tino o le alofa-adrenal ma pituitary-adrenal system, o le thyroid gland, o le tuu atu o hormones e taofia ai le inisalini e taua.

O le aʻafiaga leaga o le maʻi ma le maʻisuka e maua ai se faʻamaʻi fou faʻapitoa ma se falemaʻi faʻapitoa ma faigata togafitiga.

O mama o se tasi lea o totoga o le maʻisuka. O le faʻamalosia o le gaosiga o le gaʻo i le gasegase o loʻo maua i le maʻisuka e mautinoa lava e taʻitaʻiina ai le solia o le polotini ma le gaʻo gaʻo ma taʻitaʻi atu ai i microangiopathy ma le atinaʻeina o microatelectases. O suiga o le toto i isi totoga e seasea lava.

O le kanesa e atiaʻe e le gata o suiga i le gaioiga o le gaioiga, ae o le faʻaogaina foi o veʻa vascular ma le thrombosis faʻateleina.

Tusalaisa i le maʻisuka e faʻaalia i se faʻafitauli-e le o le faʻataʻitaʻiga, faʻatuai ai le toe faʻaleleia ma le faʻavaeina o suiga tetele, toeitiiti lava toe faʻafoʻi.

O le faasologa o le atinaʻeina o le pulupula tuberculosis ma le maʻisuka o se tasi lea o mafuaʻaga e faʻamautuina ai foliga o le falemaʻi. O le maʻisuka, e faʻaalia i tagata mamaʻi i le gasegase o le pulmonary tuberculosis, e masani lava ona faasino i le ituaiga 2. E amata ona le amanaiaina.

E tele lava ina maua i se foliga malie ma e sili atu lona totogi i taui. Ae ui i lea, o faʻateleina ma toe faʻafoʻiina le faagasologa o le pulmonary i nei tagata gasegase e masani lava ona matauina.

E masani lava, o faʻafitauli o le gaosiga o le gaʻo i totonu o ia ituaiga o gasegase e maua i le taimi o suʻesuʻega e uiga i le alualu i luma o se faagasologa faʻaleagaina muamua poʻo le toe faʻafouina o suiga o le tino.

O le uluaʻi faʻaaliga o le pulunia tuberculosis e mafua mai i le maʻisuka o le masani lava o le faʻalavelave matuia o le gaosiga o le gaʻo. O le mea lea, o loʻo i ai se faʻasalaga faʻasalaga faʻatasi ma nei faʻamaʻi.

Vaega o le faʻamalositino ma faʻataʻitaʻiga o le tuberculosis i ituaiga eseese o le maʻisuka:

O le faʻaaogāina o suiga ma mea faʻapitoa o le tino, o le vave faʻalauteleina o le faʻaumatiaga, o le faʻaalia o le pipisi o le lymphogenous ma le bronchogenic o le tino o le maʻi o le gasegase i tagata gasegase o le maʻisuka ituaiga 1.

E oo lava i le ogaoga o le gasegase i totonu ia i latou e avea ma foliga o se gaioiga faʻaogaina. I le 50-80% o mataupu, o le maʻi pipisi e tupu. E masani lava ona maua le localization faʻamaʻi - o vaega pito i luma, ma i le 40%, o loʻo maua i totonu o le pito i lalo le mea e faʻaaogaina. Tesepema e tele lava ina tele, tele, e ono pala.

O le mea taua, po o le gasegase o gasegase o le lymph, e matua le lava lava. O suiga sclerotic ma fibrotic i le mama o le a sili atu ona logoina.

O le tele o mea e sili atu ona mataʻutia ma aʻafiaga o le mumū o le uiga lea o le gasegase, lea na atiae i tagata mamaʻi e pei o le maʻisuka ituaiga 2, aemaise lava le le lava o taui.

Ole fua ole fomaʻi o le gasegase ua suia i le sili atu ona ogaoga.

Ole maʻi ole Peraimeri i tagata mamaʻi e maua ile maʻisuka e le o se mea e masani ai, ae e tupu i lalo o le faʻaaogaina o le gasegase poʻo le fibro-cavernous tuberculosis o le lymphogenesis ma le faaleagaina o le ogatotonu ma lalo ifo o le mama, e sili atu ona faigofie i le alualu i luma nai lo le gasegase lona lua.

O le faʻamaʻi pipisi o le gasegase o se tagata e le maua i le maʻisuka. Pe a faʻatasi ma le maʻisuka, e masani lava ona iloa muamua, ma le maʻisuka - o se faʻamaʻi mulimuli ane.

O le gasegase o le gasegase, e masani ona matauina i le maʻisuka, e masani lava ona faʻaalia i le tulaga o le tele o infiltrates poʻo le lobite, faʻatasi ai ma le naunau e faʻafeusuaʻi ma le fausiaina o le tele o cavities. I nisi o gasegase, o le faagasologa e maua mai i le tulaga o le niumonia, ae ese mai i faʻamalologa faʻapitoa.

O le maualuga o le gasegase i le maʻisuka e faʻaalia i gaioiga malosi ma le alualu i luma i le gasegase o le tuberculosis poo le tuberculosis, ae o le togafitiga taimi, e maua ai le toe fesuiaʻi ma se vaifofo tumau. O le kanesa o se masani masani o le gasegase i le maʻisuka. O uiga o le gasegase e tele tele, o se uiga o le pala ma le televave.

I le kosi, e latalata i latou i le fale, ae e ese mai ia i latou i le leai o se fesuiaiga o le atinaʻe ma togafitiga faʻamaʻi-tuberculosis. O le fiva-cavernous tuberculosis o se masani masani lea i tagata mamaʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi. I nei tagata gasegase, o loʻo i ai se uiga o le faasalalauina o le bronchogenic ma se alualu i luma e aunoa ma se fesuiaiga o fibro-sclerotic suiga i le tino.

E masani lava ona afaina le tele o le paʻu i le foliga mai o ni faʻamaʻi ogaoga, faʻamaonia pe faʻamaʻi-faʻamaʻi, lea e mafai, aemaise lava, e taʻitaʻi atu ai i le vaivai o le laʻau o le bronchial ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi poʻo le meaʻai.

I se vaega tele o mataupu, o le gasegase o le gasegase e maua ai se uiga faʻale-aganuʻu, o nisi taimi faʻatasi ai ma lona tulaga sili ona taua i totonu o vaega eleele.

O suiga faapena, i foliga vaaia o le pepe, o se uiga sili ona lelei o le gasegase, lea e atiina ae ai tagata mamai e maua i le maʻisuka.

O faʻamatalaga muamua o le maʻi o le maʻisuka e aofia ai le faʻaleagaina o le maʻisuka. Ua faateleina le galala o tagata mamaʻi, maualuga le suka o le toto ma le maualuga o le urine, o latou soifua maloloina ua leaga, vaivaiga o vaivaiga, afu le afu, ma ua gasegase le mamafa o tagata.

O le taufaasese o le maʻisuka lea e vave faʻaalia ai le gasegase i totonu o tamaiti. I talavou, o le gasegase e masani lava ona maua i le vaitau o le maʻisuka, ma o tagata matutua eo atu i le fomaʻi ma se faitioga o le maʻisuka ua faateleina.

Tusalaʻi i luma o le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona taʻitaʻia ai le faateleina o le insulin manaoga e 16-32 iunite.

I le lumanaʻi, o le televave ma le ogaoga o faʻamaoniga o le inisua ma le faʻaleagaina o le tagi, bronchi ma le mama ua faateleina, e pei o le uiga o le gasegase, faatasi ai ma se faʻaopoopoga o le fomaʻi o le tuberculosis ma le faateleina o le umi ole faagasologa. I le i ai o le maʻisuka, o faʻamatalaga o le gasegase e sili atu ona faʻailoa.

Faatasi ai ma le tuufaatasiga o le maʻisuka ma le gasegase, o le gasegase maua se auala sili ona le lelei pe afai e iloa muamua. O lenei mamanu e faʻaaogaina e le gata i faʻamaʻi uma o faʻamaʻi ma taunuʻuga o le gasegase i le maʻisuka, ae faʻapea foi i le vasega o le maʻisuka i vaitausaga uma lava.

O le tuai, o le faʻamaʻi muamua lava lea na mafua ai ona maua le maʻisuka, o loʻo faʻaalia mai i le sili atu o le malosi o le falemaʻi, o le maualuga o le faʻamaʻi o le tuberculin, o le tele o le faaleagaina o le tino, o le sili atu o le faʻaosoosoina o le tino ma le alualu i luma, ma tulaga o le toe faʻaleleia, suiga tetele.

O le maʻisuka e pei o le maʻi muamua e ese mai le maʻisuka, e faʻaalia mai le tala o le maʻi suka, sili atu ona maua i le maʻisuka i totonu o le gasegase, maualuga le suka o le toto, sili atu ona faigofie i le atinaʻeina o microbetiopathies o le maʻisuka.

I le maʻisuka, o le auala na faigata i le maʻi pipisi, o siama ogaoga o le maʻisuka ma le maʻisuka microangiopathies na matauina 2 taimi e masani ona sili atu nai lo le maʻisuka ua maua i le tuberculosis.

Vaega o le tuufaatasiga o le gasegase e maua i le maʻisuka

  1. Faʻaitiitia le faʻatinoina o le tino.
  2. Faʻaaogaina o le faʻaogaina o le falemaʻi, suiga o le leitio.
  3. Se taimi umi atu o faʻaaliga o le gasegase o le maʻi.
  4. O le uiga o le feʻaveaʻi.
  5. O se pasene maualuga o le pala (80%), faʻamalosi siama (78-80%) ma faʻatuai ai le faʻaumatia.
  6. Taumafai e faʻaititia le lobe localization.
  7. Faʻatonuina o le faʻasalalauga, o le fausiaina o faletalimalo faʻaitulagi, faʻateleina le alualu i luma.

Vaega o le gasegase o le gasegase i le maʻisuka totogi

  1. Faʻapipiʻi / amata o le asymptomatic (e oʻo lava i le tele o leona).
  2. Faʻasaʻu tele le soona inu.
  3. O suega o le tuberculin e matua lelei lava.
  4. Faʻatauga faʻatauvaʻa ma se manaʻoga e faʻafeusuaʻi ma foliga vaaia o le faʻafanoga, suiga i totonu o le tele o gasegase.
  5. Faʻataʻatiaina ni uiga mataʻutia i le foo ma le puipui o ana, o le paʻu o le natura o le natura o le natura.
  6. O le tuputupu aʻe o faʻamaumauga e le faʻapitoa.

Faʻapitoa o le gasegase o le gasegase i le maʻisuka faʻateleina

  1. Aute / suʻacute amata.
  2. Faʻafitauli matuia o le inisua, o le maualuga o faʻalogona o le manava.
  3. Faʻaitiitia le lagona o le tuberculin.
  4. O le faʻagasolo i le faʻafefeteina faʻafefeteina ma le tele atu o vaega ua afaina i totonu o le mama.
  5. Faʻamatalaga faʻapipiʻi faʻapitoa.

O le taʻiala faʻapitoa o le inumaga (infiltration), o le lobitis.

Tesea - o faailoga muamua, o faʻamaoniga, mafuaʻaga, togafitiga ma le puipuia o le maʻi

Le aso lelei, au faitau faitau pele!

I le tusiga i aso nei, o le a tatou mafaufau faatasi ma oe i se faʻamaʻi e pei o le tuberculosis, faʻapea foʻi ma ona faailoga muamua, faailoga, ituaiga, fomaʻi, tulaga, suʻesuʻega, togafitiga, fualaau faʻasaina, togafitiga faʻaleaganuʻu, puipuiga o le tuberculosis ma isi faʻamatalaga aoga e fesootaʻi ma lenei maʻi. O lea ...

O le a le gasegase?

Toto - o se faʻamaʻi pipisi pipisi, o le mafuaʻaga autu o le siama o le tino ma laau o Koch (Mycobacterium tuberculosis complex). O faʻamaoniga autu o le maʻi, i lona tulaga masani, o le paʻu ma le pipisi (masani lava i le faʻafefiloi o le toto), vaivaiga, fiva, mamafa tele o le mamafa, suti pati, ma isi.

Faatasi ai ma isi igoa o le faamai, aemaise lava i aso anamua, e mafai ona matauina - "taumafaina", "maʻi mamago", "tubercle" ma le "scrofula". O le amataga o le igoa o le maʻi tubu e ave i le Latina "tuberculum" (tubercle).

O gaʻo sili ona taatele e mafai ona aʻafia i le gasegase o le bronchi ma le mama, e le masani ai i ponaivi, paʻu, lymphatic, genitourinary, nervous, lymphatic systems, faʻapea foi ma isi totoga ma mamanu. O le afaina e mafai ona aafia ai le gata o tagata, ae o sui foi o le lalolagi o manu.

Mycobacterium tuberculosis maʻi faʻamaʻi pipisi e faʻasalaga i luga o le faʻaleleia o otaota valevalenoa - e ala i le tale, sneezing, talatalanoa i vavalalata lautele ma se tagata pipisi.

O le taufaasese o le maʻi pipisi e taoto i le natura o lana amioga - pe a ulu atu i le tino, e le lagona e se tagata se mea. I le taimi lea, o le faʻamaʻi i se fomaʻi (o le asymptomatic course of the disease - tuberculosis) e mafai ona i ai i le maʻi mo le tele o aso, ma e oʻo lava i tausaga, ma e na o le 1 mai le 10 mataupu, o le a alu i se faiga malosi.

Afai tatou te talanoa e uiga i ituaiga ituaiga o gasegase, ona sili atu lea ona taua mo le tele o tagata o le faʻavasegaina o le faʻamaʻi i foliga - latou te iloa ai se ituaiga o gasegase tatala ma tapunia.

Tatala susu e iloa ai le siakiina o mycobacteria i le pipili, urine, feces, ma faailoga manino o le maʻi, aʻo i le tulaga o le faʻafesoʻotaʻi o le okeni na aʻafia ma le siosiomaga i fafo, e le mafai ona iloa le siama. O se ituaiga o le gasegase o le tuberculosis o le mea sili lea ona matautia, ma e fai ma sui o se faʻamataʻu o faʻamaʻi pipisi i tagata uma o loʻo lata ane.

Faʻailoga tapuni o loʻo faʻaalia i le faigata o le mauaina o faʻamaʻi pipisi e ala i auala avanoa, ma o se faʻafitauli e le o se lamatiaga o lenei faʻamaʻi mo isi.

O auala autu mo le faʻamaʻiina o le gasegase o faʻataʻitaʻiga, leitio, Mantoux tuberculin test, PCR ma le suʻesuʻeina o meaola ninii e uiga i le pipisi, urine ma feces.

O le puipuia o le gasegase e masani lava ona faavae i le siakiina, suesueina ma le tuiina o fanau, ae ui lava i le tele o faamatalaga i luga o le siakiina, puipuia ma le togafitia o le gasegase, o lenei faamaʻi e faaauau pea ona savali i luga o le eleele, e aafia ai le toatele o tagata, o le toatele oi latou e maliliu ai.

1. Mycobacterium tuberculosis e ulufale atu i le tino

O faʻapogai autu o faʻamaʻi pipisi i le tino:

Ala vaalele - o le siama e ulufale atu i fafo ile siosiomaga e ala ile talanoaga, sneezing, tale o se tagata maʻi i se ituaiga o le faamaʻi, ma e tusa lava pe a vevela, o le uaua e tumau pea lona malosi. Afai ei ai se tagata soifua maloloina i totonu o lenei potu, aemaise lava le le fiafia, ona oʻo ai lea i totonu ia te ia e ala ile manava.

Ala faʻatau - o le siama e ulu atu i totonu o se tagata e ala i le vaega o meaʻai. E masani ona tupu lenei mea i le 'aiina o meaai ma lima e leʻi faʻafefeteina pe afai e le fufuluina meaʻai e faʻamaʻi ma le puipuia.

Mo se faʻataʻitaʻiga, susu susu e mafai ona maitauina - o se povi e mafatia i le maʻi mama e maua ai susu susu. O se tagata e faʻatau mai meaʻai gaosiga fale e seasea siakiina mo le faʻamaʻi.

O se meaola faapitoa e tafe mai le tele o faʻamaʻi matautia i tagata o se puaa.

Tuua Lau Faamatalaga