Suauu toto mo le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka - o le a le masani?

E toatele tagata latou te iloa lelei le maʻisuka ma le suka suka. I le taimi nei, toeitiiti lava tasi i le toafa e maʻi pe o iai se aiga e maua i le maʻisuka. Ae afai o loʻo e feagai ma le faʻamaʻi mo le taimi muamua, ona le tautala lea o nei upu uma e uiga i se mea.

I totonu o se tino maloloina, o le kulūkose maualuga e faʻatulagaina faʻapitoa. Faʻatasi ai ma le toto, e tafe atu i gaʻo uma, ma o le tele o mea e faʻateleina i le uila. O le gasegase o le suka i totonu o le tino e mafai ona faʻaalia i ni auala se lua: e ala i le faʻateleina poʻo le faʻaitiitia o ona mea.

O le a le uiga o le fuaitau "maualuga maualuga"?

I totonu o le fomaʻi, o loʻo i ai se taimi faʻapitoa mo na faʻaletonu - hyperglycemia. Hyperglycemia - o le faateleina o le fua o le kulukose i le plasma toto atonu e le tumau. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a mafua mai suiga i le olaga.

I le maualuga o gaoioiga tau taaloga poʻo le atuatuvale, e manaʻomia e le tino le tele o le malosi, o le mea lea, sili atu le glucose e ulu atu i le mea e sili atu nai lo le masani. Faʻatasi ai ma le toe foʻi atu i le olaga masani, ua toe faʻafouina ai le suka toto.

O le faʻaalia o le hyperglycemia ma le maualuga maualuga o le suka i se taimi umi ua taʻu mai ai o le fua o le ulu o le kulukose i totonu o le toto e sili atu le maualuga nai lo le mea e mafai e le tino ona faʻaaogaina pe faʻamalolo.

O maualuga o kulukose e mafai ona oso i soo se matua. O le mea lea, e tatau ona e iloa pe o le a lona masani i fanau ma tagata matutua.

E oʻo atu i le masina2,8-4,4
I lalo o le 14 tausaga3,2-5,5
14-60 tausaga3,2-5,5
60-90 tausaga4,6-6,4
90+ tausaga4,2-6,7

A maloloina se tagata, o le pancreas o loʻo galue masani, o le maualuga o le suka o le toto i luga o le manava gaogao o loʻo i le va o le 3.2 i le 5.5 mmol / L. O lenei tulafono e taliaina e vailaau ma faʻamaonia e le tele o suʻesuʻega.

A maeʻa ona 'ai, o le kulukose e mafai ona tulaʻi i le 7.8 mmol / h. A maeʻa ni nai itula, ona toe foʻi lea i le masani. O nei faailoilo e talafeagai mo le auiliiliga o le toto lea e aveesea mai le tamatamailima.

I se tagata e mafatia i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, o le fua o le suka i totonu o le toto na foaʻiina i luga o se manava gaogao. E matua aʻafia lava i latou ia o latou oloa o loʻo aofia i taimi uma i le taumafa a le tagata maʻi. Ae tusa ai ma le aofai o le kulukose, e le mafai ona faʻamaonia lelei le ituaiga o faʻamaʻi.

O fua nei o le kulukose toto e taua tele:

  1. O le toto anapogi mai se tamatamai lima - suka i luga aʻe o le 6.1 mmol / l,
  2. O le toto anapogi mai se vein o le suka i luga atu o le 7 mmol / L.


Afai o le auiliiliga e ave i le itula pe a uma le taumafataga atoa, e mafai e le suka ona oso maualuga i le 10 mmol / L. I le aluga o taimi, o le aofaʻi o le kulukose e faʻaitiitia, mo se faʻataʻitaʻiga, lua itula pe a uma le taumafataga i le 8 mmol / L. Ma i le afiafi e oʻo atu i le masani masani taliaina o le 6 mmol / l.

Faʻataʻitaʻiina le maualuga o fua o le suka, o le maʻisuka ua maua. Afai o le suka e na o le tuputupu ae ma o loo i ai i le lautele o le 5.5 i le 6 mmol / l, latou te talanoa e uiga i se setete tulaga - prediabetes.

E faigata mo tagata masani e aunoa ma se aʻoga faafomaʻi e malamalama ai i fuaitau. Ua lava le iloa o le ituaiga muamua, e toetoe lava a le toe faʻamalo le insulin. Ma i le lona lua - o se inisalini ua lava e faʻamaonia, ae e le aoga pe a tatau.

Ona o gaioiga i le tino ma le maʻisuka, ua maua ai e le tino le le lava le malosi. O se tagata ua vave ona vaivai, e lagona pea le vaivai i taimi uma. I le taimi lava e tasi, o loʻo galulue ai fatugaʻo i se auala ogaoga, taumafai e aveese le suka maualuga, o le mea lea e tatau ai ona e alu i taimi uma i le faletaele.

Afai o le kulukosese maualuga e teuina maualuga mo se taimi umi, o le toto e amata ona paʻu. Na le maua e ia le malosi e pasia ai toto laiti, lea e aafia ai galuega a totoga uma. O le mea lea, o le galuega muamua lava o le toe faʻafoʻiina o le toto suka i le vave e mafai ai.

E faʻapefea ona sauniuni mo se suʻega toto mo le suka?

Ina ia mafai e le suʻesuʻega ona tuʻuina atu le saʻoga saʻo, e tatau ona e faʻalogo i nai tulafono faigofie:

  • Aua nei inuina le ava i le aso ao lei faia le taotoga,
  • 12 itula ao lei faia le auiliiliga, teena le 'ai. E mafai ona e inu vai
  • Aloese mai le fufuluina o ou nifo i le taeao. O le solospaste o loʻo aofia ai vaega ia e mafai ona aʻafia ai le mamā o le auiliiliga,
  • Aua nei faʻafefe komi i le taeao.


Aiseā e eseese ai le fua o le suka i luga o le manava gaogao ma pe a uma ona 'ai?

O le tau maualalo o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona fuafuaina pe afai ei ai se manava o se tagata, o lona uiga, i luga o se manava gaogao. I le faagasologa o le taumafaina o meaai, o meaʻai e ave i le toto, lea e mafua ai le faateleina o le pasene o le suka i le plasma pe a uma ona 'ai.

Afai e le matauina e se tagata le faʻalavelave i le gaosiga o le gaʻo, o lona uiga o le a faʻateleina le faʻamaonia mo sina taimi puupuu. Aua o le pancreas e maua ai le insulin e tatau ai ona vave maualalo le maualuga o le suka i se tulaga maloloina.

Afai e le lava le insulin, lea e tupu i le ituaiga muamua o le maʻisuka, pe le lelei foi, pei o le ituaiga lona lua, o le maualuga o le suka e tupu i taimi uma pe a uma ona 'ai ma e le faʻavaivai mo le tele o itula. O se faʻaletonu o le tino e mafai ona mafua ai fatuga o fatugao, gau o le vaʻai, faʻaitiitia o le tino, e oo lava i le paʻu poʻo le fatu fatu.

O afea ma faʻapefea ona siaki le glucose?

O le suʻega suʻega o loʻo aofia i le tulaga masani o suʻega pe a talosaga mo se galuega, faʻatagaina i se aoga faʻaleaʻoaʻoga, aʻoga.

Ae e mafai ona latou auina atu o ia e fesootai ma faitioga a le tagata maʻi:

  • Faʻalalōlōina umi o faʻatau
  • Tingling i vae
  • Smell o le acetone mai le gutu
  • Faʻafeiloaʻi Mood.

Tuʻuina atu o se faʻamatalaga mo auʻiliʻiliga, e masani lava ona lapatai mai le fomai o loʻo ave o ia i se manava gaogao. O le toto e mafai ona toso mai se tamatamailima pe mai se vela. O tagata e le masani i faʻamaʻi e pei o le maʻisuka masani ona tuʻuina atu toto i falemaʻi.

E sili atu le lapataʻi muamua i le fomai e uiga i le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi, mafatiaga, malulu poʻo le maitaga, talu ai o nei mea moni uma e mafai ona faʻasese le ata moni. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le maualuga o le prolactin o se fafine e ono mafua ai le faateleina o le suka. E le gata i lea, aua nei e foai atu le toto pe afai e te galue i se suiga i le po.

Tusa lava poo oe maua le maʻisuka pe leai, e tatau ona suʻeina le auiliiliga ia le itiiti ifo i le 1 taimi i le tausaga. Aemaise lava mo tagata o loʻo lamatia:

  1. Ina ua mavae le 40 tausaga,
  2. Obese
  3. Faʻafitauli o le Hormonal,
  4. Faia o ni aiga e iai le maʻisuka ituaiga 2.


E faʻafia ona fuaina le suka toto?

Ole tele o le sampling samples mo le suʻega e faʻalagolago ile ituaiga o maʻisuka. Faatasi ai ma le ituaiga muamua, e tatau ona faia e aunoa ma le toilalo ao le i tuiina le inisalini. Afai e tupu faalavelave, popolega, faʻavave le ola o le olaga, ma faʻalauteleina le soifua maloloina, o sikola kosi e tatau ona mataʻituina lelei.

I vailaau, e fa ituaiga o suʻesuʻega o le kulukose e faʻaaogaina. Aisea e tele naua suʻesuʻega? O le fea e sili ona sao?

  1. O se suʻega toto mo le suka mai se tamaʻi lima po o se vein i luga o se manava gaogao. Mo le totogiina i le taeao. E faʻasaina i totonu o le 12 itula ao le i faia le taualumaga.
  2. O le suʻega o le toleniga o le kulukose e lua itula. Ua tuʻuina atu i se tagata se vaiinu e inu ai se vaifofo faapitoa, lea e aofia ai le 75 kalama o le kulukose. O le toto e ave mo le auʻiliʻili ile itula pe lua pe a maeʻa le pulega. O lenei metotia ua manatu e sili ona saʻo mo le faʻamautinoaina o le prediabetes poʻo le maʻisuka. Ae o lona faaletonu o le umi.
  3. Fuataga mo le hemoglobin glycated. Faataga fomaʻi ia malamalama pe o le a le% o le kulukose i totonu o le toto e tuusaʻo saʻo ma le toto mumu (toto toto). O le auala e matua manaʻomia lava. E faʻaaogaina ina ia mafai ai ona maua se faʻamautinoaga saʻo, ma ia mataituina le lelei o auala o le maʻisuka na faʻaaogaina i le 2 masina mulimuli. O fuainumera e le faʻalagolago i le taimi o le taumafa o meaai. E mafai ona e suʻeina i soʻo se taimi talafeagai. O le faʻatinoga lava e tatau ona itiiti se taimi. E le talafeagai mo fafine maʻitaga.
  4. Se suʻega toto mo le suka i le lua itula pe a uma se taumafataga. E faʻaaoga e mataʻituina ai le aoga o auala filifilia o le togafitia o le maʻi. O le tele lava o taimi, e faia e tagata maʻi ia i latou lava e faʻaaoga ai se glucometer. E tatau ona suʻe pe na faapefea ona filifilia le fua ole suʻeina o le inisalini aʻo leʻi 'aʻai.

I le asō, o le anapogi masani o le glucose e le o se auala sili lea e iloa ai le maʻisuka. Aisea?

I le taimi o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le oso i le toto kulukose o le toto e matauina pe a uma ona 'ai. I nai uluaʻi tausaga o le maʻisuka i le tino, o se suʻesuʻega o se manava gaogao e mafai ona faʻaalia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto. Ae i le taimi lava e tasi, o faafitauli faʻalesoifua maloloina o loʻo aʻafia ai lenei faʻamaʻi o le a atiina ae i le tauvaga atoa.

E faʻapefea ona faatumauina lau sugar sugar?

I totonu o se tagata e maua i le maʻisuka, o le masani o le suka o le toto ei ai lona lautele lautele.

O le tino o togafitiga o le ausia lea o faailoilo o se tino maloloina. Ae i le faʻatinoga, e matua faigata lava ona fai. O le mea lea, e manatu e masani pe afai o le glucose o loʻo iai i le va o le 4 i le 10 mmol / L. Faʻatagaina se mea e le masani ai o le limite tuaoi.

I le i ai o ia faailoaga, o le a le lagona e le tagata maʻi se faʻaitiitia o le lelei o le olaga mo se taimi umi lava umi. Ina ia mafai ona vaʻavaʻai vave le mataʻituina mai le tulaga faʻaalia o le toto toto i le maʻisuka, e tatau ona i ai pea se glucometer i luga o le lima.

I le faaopoopo atu i vailaʻau ua faatonuina e lau fomaʻi, e mafai ona e faʻaititia lou lamatiaga o le maualuga maualuga o le suka e ala i le filifiliina o se olaga ola maloloina i se taimi e tasi.

O le fomaʻi e taʻitaʻia suʻesuʻega, faia se suʻesuʻega ma faʻamaonia le faʻamaʻi. O le mea e totoe o loʻo ia te oe. E toʻatele tagata e nonofo i le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 ma taʻitaʻia se olaga ola malosi, fausia se matata, ausia mea maualuga, malaga.

Ina ia mautinoa le soifua mālōlōina mo le tele o tausaga, o le ae manaʻomia sina gauai laitiiti i lou tino ma le pulea o oe lava. Leai se isi ae mafai ona e faia lenei mea.

Mulimuli i fautuaga a le fomaʻi, mulimuli i le suka, meaai paleni, aua le faʻavaivai, ona le mafai lea e le maʻisuka ona faoa oe mai le malamalama atoatoa, ma o le a le avea ma faʻalavelave i le ausiaina o sini.

Tuua Lau Faamatalaga