Fuʻa ma le maʻisuka

O le mea moni e faʻapea o soʻo se masaniga leaga e le saofaga i se olaga ola maloloina ua uma ona lava le tala.

Afai ei ai se tagata e iai se mea e tupu mai i faʻamaʻi faʻamaʻi, o le sikaleti e mafai ona avea ma faʻapogai autu, e mafua ai le faʻaalia o pathologies faigata-i-control.

Ae o le ulaula tapaa e mafai ona talia mo le maʻisuka ituaiga 1? E mafai ona ou ulaula i le maʻisuka ituaiga 2? Ma o le ulaula e aafia ai le toto toto?

Ua leva ona faamaonia e ala i vailaau o le ulaula ma le ituaiga 2 maʻisuka, e pei o le ituaiga 1, e iai le faʻasoa saʻo ma e vavalalata vavalalata. Afai e tuufaatasia le maʻisuka ma le ulaula, o taunuuga e mafai ona ogaoga. O lenei mea e ono faʻaleagaina ai le ala o le faʻamaʻi, faʻateleina le atinaʻeina o le lua, faʻamaʻi faʻamaʻi.

E faapefea ona aʻafia le suka i le suka i le sikaleti?

O lea la, e faapefea ona aʻafia le suka i le toto?

O suauu e iloa e faateleina ai le suka toto.

E mafai ona faamatalaina lenei mea e ala i le faateleina o le gaosiga o mea ua taua o "hormones o le popole" - catecholamines, cortisol, lea e matua inosia le inisalini.

I le tautala i se gagana e faigofie ona maua, o le nicotine e faʻaitiitia ai le gafatia o le tino e gaosia, fusia le suka.

Le ulaulaina o le suka toto poʻo le maualalo?

O Nicotine o loʻo i ai i totonu o oloa tapaa, pe a ulu atu i le toto e ala i le manava, e faʻatautaia ai le tui o le inisalini, o le mea lea, e mafai ona finau e faapea o le ulaula e maualuga ai le suka toto.

E le gata i lea, o le ulaula tapaa ma le toto suka e fesoʻotai fesoʻotai, tusa lava pe o iai le maʻisuka.

Glucose e faʻateleina ai tagata mamaʻi ma le maʻisuka, ae i latou o loʻo mafatia mai le faʻamaʻi i lalo o le talanoaga o le faateleina o le glucose plasma e sili atu ona faʻailoa, vave, le pulea lelei. A oʻo mai le nicotine i le toto, o le maualuga o le suka e sili atu ona taua.

E leai se suiga o le faʻaaliga na matauina pe ana fai e le oi ai i le sikaleti lenei vailaau poʻo le asu e le o iai i totonu o le ulaula. Ua faʻamaonia lenei mea e le mea moni o le nicotine lea e suia ai le glucose concentration.

Taunuuga talafeagai

O lenei amioga e afaina ai ia lava, ma o le aafiaga i luga o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka e sili atu ona leaga. I ia tagata, o le ulaula tapaa e faateleina ai le lamatiaga o le lamatiaga o le ola, faʻalavelave lamatia ai le ola.

Afai e te ulaula tapaa i le maʻisuka ituaiga 2, o le a matua aʻafia lava i le maʻisuka ituaiga 1. E aofia ai:

  • fatu fatu
  • fatu fatu
  • faʻasolosolo totoʻa e oo atu i faiga leaga,
  • se afaina.

O se sikaleti e faʻaitiitia ai le aʻafiaga o faʻafitauli tau fatuga, mea e le mafai ona fai.

Ole aʻafiaga ogaoga mo tagata maʻi suka o loʻo faʻaaogaina le nicotine o suiga faʻapitoa. O le siʻosiʻomaga e tuʻuina atu se avega faaopoopo i le fatu o le fatu. O lenei mea e mafua ai le afaina o le filo o le okeni.

Ona o le aafiaga o le nicotine, o le faateleina o le suka e mafua ai ona vavalalata ia vaa, lea e afaina ai uma faiga taua. O le taimi faʻapitoa e manaʻomia ai le faaumiumi o le hypoxia o gaʻo ma okeni.

I totonu o tagata ulaula o loʻo maua i le maʻisuka, faʻapipiʻi toto i totonu o vaa, ma o le mafuaaga autu lea o patho o loʻo taʻua i luga: fatuga o le fatu, stroke, faʻaleagaina o laʻau o vae. O lālā laiti o le faʻamalositino o loʻo fafagaina ai mafatiaga retina, lea e aofia ai le faʻaitiitia vave o le faʻaaliga.

O le ulaula i le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona taʻitaʻia ai le maualuga, lea e matua le manaomia ma matautia e ala i foliga o pathologies cardiovascular, o la latou vave atinaʻeina.

E tele suʻesuʻega na faʻatautaia ai na oʻo ai i le faaiuga e oʻo lava i le faaluaina o le oti e maua ai le maʻisuka ulaula toetoe lava faaluaina e pei o tagata e le ulaula tapaa.

E pei ona taʻua muamua, o le ulaula o le mafuaʻaga lea o le faʻamalosia o le inisalini, e mafua ai le le atoatoa o togafitiga faʻamaʻi, ma le faʻaleagaina o le tali i le faʻafoega o le hormonone matautia.

I le maʻisuka e leʻi tuʻuina atu le ulaula, o le albuminuria e tupu ona o le faaleagaina o fatuga. E le gata i lea, ona o aʻafiaga leaga o sikaleti i luga o toto, o le tele o neuropathy e masani ona tupu i tagata o loʻo mafatia i lenei maʻi (NS).

E tatau ona maitauina le leaga o aafiaga o elemene o loo i ai i sikaleti i luga o le mea oona, lea o le mea lea o se tulaga lamatia i le tino o tagata e maua i le maʻisuka.

O vailaʻau o loʻo i ai i sikaleti faʻasalaga galue i luga o le mucosa gastric, e oʻo atu ai i gastritis, ulia.

Ua leva ona iloa e fomaʻi o le ulaula e afaina ai, e faʻateleina ai le maʻisuka, ae talu ai nei na iloa ai poʻo fea vaega e fai i le plasma glucose. O le mafuaaga o le hyperglycemia i tagata ulaula e maua i le maʻisuka o le nicotine.

O se polofesa o Kalefonia o le kemisi o loʻo faʻataʻitaʻiina ni faʻataʻitaʻiga mai fomaʻi toto e maua i le maʻisuka. Na ia faia le mea na iloa ai o le nicotine o loʻo ulufale atu i le tino e mafua ai le hemoglobin glyc e tupu i le toetoe o le tolu.

O le HbA1c o se faʻataʻitaʻiga autu e atagia ai le taua o le toto maualuga i le totoina o le maʻisuka faafitauli. O loʻo faʻaalia ai le maualuga o le kulukose plasma mo le kuata mulimuli o le tausaga na muamua atu i le faʻaiuga.

Le mea e fai

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo le tatau ona faʻaaoga.

O lea, e ulaula ma pusa 2 le maʻisuka e fetaui? O le tali e le manino: afai o lenei faʻamautinoaga ua faʻatuina mo se tagata, ulaula e tatau ona taofi vave. O tausaga o le olaga mo se pusa sikaleti o se fesuiaiga tutusa. O le maʻisuka e mautinoa lava o se maʻi ogaoga, ae e le o se faasalaga pe afai e te mulimuli i nisi o fautuaga faigofie.

Ina ia faʻaitiitia le faʻaalia o le faʻamaʻi ma ola i se olaga atoa, e tatau ona e usitaia nisi tulafono:

  • mulimuli i se meaai
  • usitai i le pulega sili ona lelei ma le suia o avega mama, malolo, moe lelei,
  • faʻaaoga vailaʻau uma ua faatonuina e le fomaʻi, mulimuli i fautuaga,
  • taimi suʻesuʻeina, mataʻituina lou ola maloloina,
  • lafoai ese amio leaga.

O le mea mulimuli e le taua. O lona tausisia o le a matua faʻaleleia atili, faʻalauteleina le ola, faʻaitiitia faʻafitauli, faʻafitauli.

E faʻapefea ona lafoia se masaniga leaga?

O fesili e fesoʻotaʻi ma le ulaula tapaa ma le ituaiga 2 o le maʻisuka e faʻavae i luga o manatu o tagata e le tatau ona e lafoaia le sikaleti, aua o le a avea ma mea e maua ai tupe mama. O le mea moni i lenei faʻamatalaga e matua le taua lava.

E mafai ona maua se tupe maualalo, ae na mafua ona o le soloia o le tino o le gasegase umi, o le ulaula.

O se tagata e toe malosi mai le oona, faʻamamaina o ia lava mai mea oona, o lea e mafai ai ona ia faaopoopoina le lua kilokalama. Ae e le tupu i taimi uma. E mafai ona aloese mai le mamafa o tupe maua - mo lenei mea, ua lava lea e pipii ai i le polokalame o meaʻai e pei ona faatonuina e le fomaʻi mo le maʻisuka.

I se isi faaupuga, o se vaovao le talafeagai mo se tagata malemo, ma e mafai ona faʻaitiitia le lamatiaga ole kilokalama e le manaʻomia e ala i le faʻaititia o le kalori o meaʻai, faʻatupulaia le gaioiga. E fautuaina le faʻaitiitia o le taumafaina o aano o manu i le taimi o le "vaitaimi faigata", lea e masani lava e tusa ma le 21 aso, taumafa atili fualaau faisua, fualaau aina ma fuainumera maulalo. O lenei mea o le a faʻaitiitia ai le toe faʻaaogaina o faailoga.

Afai e te 'ai meaʻai ma le GI maualalo, e leai se mea mamafa e taufaamatau

E fautuaina le sailia o se galuega manaia e te manaʻomia ai le faʻaaogaina o tomai lelei tau afi o ou lima, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻavasegaina o vaega laiti, faʻailoga, gaugau paso, mosaics. E fesoasoani i le faʻalavelave. E fautuaina e faʻaalu le tele o taimi i fafo, manava le ea, talanoa ma uo ma aiga.

O le auala sili e taofi ai le ulaula o le pisi. O le mea sili ona tupu i le aso o le ulaula muamua, o le itiiti ifo ma le itiiti ifo o le uunaiga e ave se sikareti. Faitautusi tusi faʻamalosi, fetusiaiga i faʻasalalauga faʻatasi ma tagata latou te maua i latou lava i le tulaga lava e tasi, felagolagomaʻi ma le pulea, o le teena o vaega e mafai ona fesoasoani.

O nisi o fautuaga faigofie mo tagata maʻisuka oe filifili e tuu le tapaa:

  • e mafai ona e filifilia le aso tonu e ala i le taʻu atu i au uo, aiga, aiga e uiga i ai, tuuina atu ia i latou folafolaga (e mafai ona e tusitusi), i le faamautuina o la latou lagolagosua,
  • e fautuaina e tusi i luga o se fasi pepa ia itu lelei uma o lau filifiliga - o le a fesoasoani ia iloa ai le filifiliga sao, iloilo lelei le mea lelei,
  • e tatau ona e fuafuaina mo oe lava le mafuaaga autu, o le mafuaʻaga o le taofia o le ulaula (e mafai ona avea ma se pele, tamaiti, fefe i le vave maliu), lea o le a manatua muamua e le ulaula muamua pe a manaʻo e faʻamalosi se sikareti,
  • E mafai ona e faʻaaogaina metotia faʻalautele ua faʻaalia ai le lelei o taunuuga.

Vitio faʻatalanoa

E mafai ona ou ulaula i le maʻisuka ituaiga 2? E iai le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka ma le ulaula? Tali i le vitio:

O le faʻapipiʻiina o mea uma o loʻo i luga, e mafai ona tatou faʻapea o le faʻamatalaga e mafai ona ulaula i le maʻisuka e sese. O le teenaina o sikareti o se fua talafeagai lea o le a fesoasoani i le faatumauina o le soifua maloloina, puipuia ai le tele o aʻafiaga ogaoga, puipuia le maliu vave ma faaleleia ai le lelei o le olaga. Filifilia le auala e taofi ai le ulaula tapaa, o le maʻisuka e filifilia se umi, atoa lona ola.

  • Faʻaitiitia mafuaaga o le faʻalavelave mamafa
  • Faʻateleina le mamafa i totonu o le 10 minute i le maea ai o le pulega

O le ulaula ma le maʻisuka: ei ai se aafiaga i le toto

O le tele o paaga o loo taumafai e sailia se tali mautinoa i le fesili pe mafai ona ulaula i le maʻisuka ituaiga 2.

Ina ia tusa ai ma aiaiga ua faailoaina o le suesuega i totonu o le fanua o loʻo iloiloina, ua faʻamoemoeina o le faʻaaogaina o vailaʻau oona i lenei ituaiga o faʻamaʻi e oʻo atu ai i faʻafitauli faaopoopo, lea e aʻafia mulimuli ai le lelei o le galuega o le tino atoa.

E ui lava i lea, e lava tagata i le maʻisuka o loʻo faʻatagaina i latou lava e ulaula sina sikaleti i le aso. I ia ituaiga o gasegase, o le olaga ua matua faaitiitia.

O le mea lea, mo se malamalamaaga atoatoa o le tulaga ma le faasaʻoina o le faitau tusitusi, e fautuaina e faamasani oe lava i mea autu, mafuaaga ma taunuuga o le aafia i le nicotine i le tino ua aafia.

Mafuaaga o mea matautia

O lea, muamua e tatau ona e mafaufau i mafuaʻaga autu o le lamatia o le ulaula i le maʻisuka.

Muamua lava, e taua le iloa o le tapaa tapaa o se punavai o le sili atu ma le 500 mea eseese e faʻaleagaina ai se tagata i soo se auala. Faatasi ai ma le tele o faʻamatalaga masani, e taua le faʻapipiʻiina:

  • Resini, i luga o le ulu, faʻaleleia ma amata lemu, ae faʻamalosi, faʻaumatia le fausaga o loʻo siomia ai.
  • Nicotine e faʻaolaina le faʻalavelave popole popole. O le iʻuga, o le vavalalata o vaʻa paʻu ma le faʻalauteleina o vaʻa o le mascular system.
  • O le fatu fatu e faʻaleleia.
  • Norepinephrine e fesoasoani i le faateleina o le toto maualuga.

I le otootoina o nei vaega, e mafai ona tatou fai atu afai o le ulaula o vaa e muamua ona pagatia.

O aiaiga ua manatu e faigata tele mo le vaega o tagata o loʻo maʻi i le maʻisuka.

E taua le malamalama o lenei maʻi e matua aʻafia ai le aʻafiaga o le tino o le tagata, ma mafua ai le le lelei o faʻamaoniga ma oʻo ai ni taunuuga matautia. O ia faʻafitauli e aunoa ma le taimi e togafitiga ai ma meaʻai e faʻaitiitia ai le olaga.

E mafua lenei mea ona o le le atoatoa o le tino ona o se faaletonu i le gaosia o oe lava inisalini ma le faateleina o le toto suka.

E manino lava o le ulaula e leai se auala e fesoasoani ai i le faasaʻoina o le tulaga.

Aafiaga leaga

Faatasi ai ma le fegalegaleaiga o mea taua e lua e iloiloina, o le fuainumera o lela mumu e faateleina, lea e mafua ai le faateleina o le viscosity o le toto. O lenei mea e mafua ai se lamatiaga o ni atherosclerotic plate, ma o le taunuuga o lea ua poloka ai vaa e ala ile toto. E le gata o le tino e mafatia i faʻalavelave faʻaleagaina, ae o lenei mea e faaopoopo i ai faafitauli i le toto ma le vasoconstriction.

  • Afai e te le lafoaia le masani, ona iu ai lea ina faia le endarteritis - o se faʻamaʻi matautia lea e aafia ai laʻau o pito pito i lalo - e faʻaalia i tiga ogaoga i nofoaga le lelei. O se taunuuga o lenei mea, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le atinaʻe o le gangrene, lea o le a oʻo atu ai i le vavaeina o vae.
  • E taua foi le matauina o se mafuaʻaga masani o le maliu i tagata ulaula e maua i le maʻisuka - o le aousic anerysm. E le gata i lea, o loʻo i ai se tulaga lamatia maualuga o le oti mai se paʻi poʻo se fatu oso.
  • E afaina ai le mata o le mata, talu ai o le aʻafiaga leaga e oʻo atu i vaʻa laiti - capillaries. Talu ai ona o lenei mea, ua faʻaaogaina ai faʻataʻitaʻiga poʻo glaucoma.
  • O faʻafitauli o le manava e iloagofie - ulaula ula tapaa ma faʻafefe le tino.
  • I lenei tulaga, e taua le manatua e uiga i se okeni sili ona taua - o le ate. O se tasi o ana galuega o le faagasologa o le faamamaina - aveese mea leaga mai le tino (o le nicotine tutusa poʻo isi vaega ole tapaa tapaa). Ae o lenei gaoioiga e "aveeseina" mai le tino o le tagata e le gata o elemene leaga, ae o vailaau foi e faaaoga i togafitiga o le maʻisuka po o isi faamaʻi.

O se taunuuga, e le o maua e le tino se fuataga atoatoa o mea e tatau ai, o le mea lea, ina ia fausia ai le fuafuaga fuafuaina, ua faamalosia le ulaula e ave fualaau faasaina i le maualuga. O se taunuuga, o le ogaoga o aʻafiaga o aʻafiaga mai fualaau faasaina e malosi atu nai lo se fua masani.

O lea, o le maʻisuka faʻatasi ma le ulaula e taʻitaʻi atu ai i le saoasaoa o le atinaʻeina o faʻamaʻi o le tino, lea o le mafuaaga masani o le oti mo tagata ei ai maualuga maualuga o suka.

Faʻafefea ona faateleina avanoa o le toe faʻaleleia

E manino lava o le ulaula tapaa ma le ituaiga 2 o le maʻisuka o mea e le fetaui pe afai e te manaʻomia le tausia o le soifua maloloina lelei. O le maʻisuka o lē na tuʻuina atu le nicotine i se taimi tatau, e faʻapupulaina ai le ono mafai ona ola i se olaga masani ma umi.

E tusa ai ma faʻamatalaga a saienitisi oe na suʻesuʻeina le mataupu mo le tele o tausaga, afai o le tagata maʻi e faʻamalosea se masaniga leaga i se taimi e sili ona puupuu, e mafai ona aloese mai le tele o aʻafiaga ma faʻafitauli.

O le mea lea, pe a maua le maʻisuka, e tatau i le tagata gasegase ona muamua le gauai atu i vailaau ua fautuaina e le fomai, ae ia fetuunai lona lava olaga. O fomai fesoasoani i lenei tagata maʻi: latou te faia se meaai faapitoa, fuafua ia fautuaga autu, ma, ioe, lapatai mai aafiaga leaga o le nicotine ma le ava i luga o le tino.

Ioe, o le taofia o le ulaula tapaa e masani ona faigata tele. Ae i le taimi nei o loʻo i ai le tele o meafaigāluega faʻafaigofie e faafaigofie ai sea faiga:

  • Faiga o le mafaufau.
  • Vaitalaʻau.
  • Faʻafesoʻotaʻi i le foliga o le suʻisuʻi o meaʻai, paʻu, pulumu, masini eletise.
  • I le faʻaopoopoga, o gaioiga faʻaleʻalositino e fesoasoani tele - latou te fesoasoani e taulimaina amioga, ma fesoasoani foi i le fausia o se faavae lelei mo le taua mulimuli ane e faasaga i le faʻamaʻi.

O auala eseese e mafai ai e tagata taʻitasi ona sailia lana lava ala, lea o le a fesoasoani ia te ia e vave faʻaitiitia le nicotine mai lana lava meaai.

O taunuuga o le ulaula mo le maʻisuka e matua ogaoga ma matautia, ona o le tino e vaivai tele i lalo o le mamafa o le faamaʻi ma e le mafai ona lava le puipuiga mai le aafia i asu sikaleti ma mea o le nicotine. O le mea lea, e tatau i se tagata ona malamalama pe faapefea ona afaina le toto ona o le ulaula, ma tusia ai faaiuga talafeagai.

Maʻisuka Mea inu o le ulaula

O le ulaula, o le mea moni, o se masaniga leaga e ono faʻaleagaina ai le ola maloloina o soʻo se tagata.E manino lava o le ulaula i le maʻisuka e le manaʻomia. E le afaina po o le a le ituaiga e aʻafia ai. E ui lava e taua le matauina afai o le ituaiga muamua o inisalini e taofia ai lona gaosiga, o le faʻamaʻi o le lona lua e taʻitaʻia ai le mea moni e le toe lagona e le tino le inisalini. O le mea moni, e toʻatele tagata ulaula e malamalama i le le malu puipuia o sikaleti, ae e le o iloa e le toatele le matautia o faafitauli e ulaina ai le maʻi mo le maʻi i lenei maʻi.

O le a le taufaamatau? Muamua lava, oi latou e fiafia e ulaula tapaa e tele naua le lamatiaga o le mauaina o se tulaga sili ona ogaoga o le maʻi. Ua maua e fomaʻi o le ulaula e tau atu ai i gasegase cardiovascular eseese. O lona uiga, o le avanoa o se oso i le fatu i se tagata maʻi i le maʻisuka e maualuga tele.

Fuainumera Faamaumauina se maualuga maualuga o le soifua maloloina i tagata e masani ona ulaula. E faapitoa lava lenei mea mo tagata maʻisuka oe na faʻaauau pea ona faʻaaogaina le tapaa e tusa lava pe latou te leʻi iloaina o latou maʻi. Talu ai nei, na taua ai e le aufaasālalau ni fuainumera taua tele, lea na lomia ai le lamatiaga o le oti, ae le o ola i le matua e 43% le maualuga mo le ulaula o le maʻisuka nai lo se tagata maʻi e aunoa ma ni masaniga leaga.

O le a le ituaiga lona lua o le maʻisuka?

O le masani ona faʻamaʻi i le maʻisuka uma, e tupu i le 95% o mataupu, o le maʻisuka ituaiga 2. O le mea e leaga ai, o lenei ituaiga faʻamaʻi e sili atu ona taatele nai lo le muamua.

O faʻafitauli o lenei maʻi matautia o loʻo i lalo:

  • toetoe lava o tagata uma e maʻi e maua le tele o meaʻai,
  • o le fia inu ma le susu
  • faʻapipiʻi pea i luga o le paʻu
  • polyuria.

Faatasi ai ma lenei ituaiga, e tele faafitauli eseese e mafai.

O le mea taatele e tatau ona manatu i le arthropia o le maʻisuka ma le ophthalmopathy. I le tulaga muamua, o faafitauli o le a fesootaʻi ma le tiga i totonu o sooga, ma o mea uma ona o le mea moni o le aofaiga o le synovial fluid ua faaitiitia i totonu ia i latou. Ma i le tulaga lona lua, o le vave amataina o faʻataʻitaʻiga ua tupu, lea e oʻo atu ai i le faʻaletonu vaaia.

Le matautia o le ulaula i le maʻisuka ituaiga 2

O lenei ituaiga o maʻi e sili ona ogaoga mo soʻo se ulaula. O le a le mea? Ae o le mea moni o tagata ulaula ei ai le maualuga o le toto maualuga. O le seti o vaega o le faʻamaʻi e mafai ona faʻafesoʻotaʻi i se auala o le a oʻo atu ai i le lautele. Ae e le o mea uma na o faalavelave. I le taimi o le maʻisuka, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le tafe toto i vae, ma e mafai mulimuli ane ona oʻo atu i le galanrene ma le tipi.

O se faʻafefe faʻapitoa i fomaʻi mamaʻi o le gangrene o vae, lea e foliga mai i le 90% o mataupu. I le auala, o le faʻamaʻi e mafai foi ona taunuu i le faʻailoga. E le o le taʻuina atu o nei faʻafitauli e pei o le leai o se malosi, mafaufau le lelei ma sili atu. E ui o nei mea e le o ni faʻamaʻi sili ona leaga, o le fatu fatu ma le neuropathy e mafai ona mafai.

O a isi mea lamatia o iai? I lenei mea e mafai ona e manatua e uiga i gaʻo ua faaleagaina poʻo ni faʻafitauli e fesootaʻi ma se faʻamaʻi i le vavagana o le tautala. E le sili atu ona leaga mea leaga, ae o le nifo o le a avea ma faafitauli moni.

E oʻo lava ia i latou e fiafia e fafagaina e masani lava ona i ai ni malulu eseese, faʻapea foʻi ma fesuiaiga mataʻituina i le kulūkose. O le mea moni, e le o faʻamaʻi uma ua taʻua iinei, ae ua lava lea e malamalama ai i le ogaoga o mea uma. Ma o iinei e le tatau ona e manatu faatauvaa i le afaina mai le tele o vaisu. E sili atu le taumafai e faʻaumatia i latou i le vave e mafai ai ae le faʻalogo i ituaiga talatalanoa uma mai le au faipule oe fai mai e le afaina le tapaa.

Talafatu e uiga i le "le afaina" o le ulaula mo le maʻisuka

O le ulaula ma le maʻi suka o mea e le fetaui, ae, o le mea e leaga ai, o loʻo i ai tagata e fai mai e mafai ona ulaula i se maʻi, ma e le mafai ona e vave taofia ni amio leaga. Ae o le mea e saʻo ai, e na o le mea e tupu ai lenei tulaga. O a finauga e faia e le au failotu i se talitonuga ese?

Latou te taʻua nisi o suʻesuʻega a Amerika o loʻo fai mai o tagata e taofi le ulaula tapaa o le a sili atu ona maua ai se faʻalavelave ogaoga o le faʻamaʻi. Afai tatou te talanoa e uiga i fuainumera, o avanoa e maua ai se tikeri lona lua e 30%. Ae ui i lea, o le a le ituaiga suʻesuʻega lenei e leʻi manino. Ae maise lava pe a e mafaufau pe faʻapefea ona faʻamalosia oe e ona tusitala ia e le faʻalagolago i taunuuga i le taimi nei.

I le taimi nei o loʻo i ai se faʻamatalaga sili atu le moni o se tasi o mafuaʻaga sili ona taua o le maʻisuka o le maualalo o le maua. E pei o se itu o le tagata e lafoai ana masani leaga. E faigata ona taʻu atu le moni o lenei mea, ae o suʻesuʻega i lenei autu o loʻo faʻatinoina lelei. Ae tatau ona maitauina o le mamafa tele e le o se faafitauli matuia, aemaise lava pe a faʻatusatusa i faʻafitauli eseese mai ulaula.

Afai tatou te talanoa e uiga i togafitiga faʻapitoa, o lea la ua leva ona faʻauʻuina e tagata tomai faapitoa le ulaula ma le maʻisuka. O fomaʻi uma lava e tatau ona faʻaalia le leaga matautia o le ulaula e mafua ai le tino maʻi. E leai se ulaula ma e tatau ona manino lelei lenei mea! E le afaina po o le a le ituaiga maʻisuka! O le mea autu o le faʻafiafiaga i lenei vaisu e mafai ona afaina.

Fuʻu i le maʻisuka: 4 laasaga e taofi le ulaula

Faʻamatalaga faʻamaonia tali le saʻo: "Leai, e le mafai!". E matua taua lava mo se tagata e mulimuli i le endocrinologist ona mulimuli i se meaʻai ma taitaia se olaga ola maloloina. Leai se mea e tatau ona ulaula e tusa lava pe tasi mo se kamupani poʻo se masani tuai ma uo.

E oo lava i tamaiti aoga latou te iloa aafiaga matautia o sikaleti i luga o le tino o se tagata soifua maloloina, ma o le afaina o le nicotine i le maʻisuka e tele taimi e faateleina ai.

O le ulaula e aafia ai le toto toto

O le taliina o lenei fesili, e mafai ona tatou fai atu mautinoa o le ulaula e faateleina ai le suka toto. E le faatagaina e Nicotine le inisalini ina ia gaosia, e taofia ai le soona inu o le kulukose. O le iʻuga, o aʻafiaga e fai si laʻititi i le inisalini, o le sili atu o le suka e faia. O le tulaga o le maʻisuka o loʻo atili ai ona leaga.

I le faaopoopo atu i lenei mea, o tagata ulaula e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e faʻalavelave i le gaosia o isi hormones - o le inisalini o faʻatagata - cortisol, catecholamine. E i ai le toilalo i le fefaʻasoaʻiga o gaʻo ma suka, sili atu le mamafa o le mamafa.

Taua! O le maʻisuka e le ulaula e faʻaalu le afa o le insulin i le gaosiga o suka e avea ma vaisu sikaleti.

O le a le mea sili atu ona leaga le tapaa i le maʻisuka ituaiga 2

Afai o le maʻisuka e alu e ulaula i itula uma, ona i ai lea ia te ia le aiā tatau e faitau ai i nei faʻafitauli o maʻi faʻamaʻi ma isi maʻi o gaʻo i totonu:

  • Gangrene.O faʻamaoniga o maliu o le tino e mafai ona iloa e aunoa ma ni faʻataʻitaʻiga faapitoa. E leiloa e le tino lo latou lagona lelei i le paʻu, o le lanu o suiga o le epidermis, o le tiga syndrome e sau faatasi ma le ulaula i taimi uma.
  • Faʻafitauli leaga.E matua aʻafia Nicotine i nai pulou laiti i luga o le mata. Glaucoma, faʻamaonia o aʻafiaga o le matelaina o le okesene o masini.
  • Faʻi maʻi.E le mafai e le faamama o le tagata ona gafatia le aveesea o toxins. O le ulaula sikaleti, o se vailaʻau e maua e le maʻisuka lua, tolu taimi i le aso. O le ate ua lofituina ma leaga.
  • Faʻasologa o le mafaufau.O le mamafa o le mamafa, o le mea moni o le ogatotonu tutotonu e tupu. E mafua ona o le inisalini o le tino, faafitauli ma le gaʻo gaʻo. O le tele o le maʻisuka latou te fefefe o le a tulai mai le mamafa ona o le tuua o le nicotine. E mafai lenei mea pe afai e sui le sikaleti i meaʻai. I lalo o le maʻisuka lelei ma meaai paleni, o le a leai se pauna faaopoopo i luga o le maso.
  • AlbuminariaO lenei mea ua le mafai ona faia ona o le faateleina o le protein o le urine.
  • Faʻaleagaina o nifo ma mea paʻu.O le taimi lenei, o le gasegase, caries. E vave ona paʻuʻese leʻo ma paʻu'ū ona o le le atoatoa i le gaʻo gaʻo.
  • Manua, toto maualuga.O le mamafa o le mamafa e fesoʻotai vavalalata ma faʻamaʻi pipisi. O le tapaa ei ai lona aʻafiaga i le toto. E avea ma mea matala, e faigata ona tafe mai i veins, capillaries. Palama i luga o puipui o toto toto. O le iʻuga, e maua e se tagata ulaula le paʻu poʻo le maliu o le thrombosis.
  • Faateleina le lamatiaga o maʻi fatu.O le malosi i le fatu o le fatu o le a vave ona tupu pe a uma ona ulaina se sikaleti. O le Nicotine e aʻafia ai aʻafiaga o toto toto, o le toto e tafe atu i le fatu i se tau maualalo, e faigata. Loto o le fatu, ischemia - o faʻamaʻi autu o tagata ulaula mamafa ma tagata ulaula.
  • AnemiaO aʻafiaga o le cigarette e aʻafia ai le maualuga o le uʻamea, faʻaitiitia vave. O le ae vaivai, ita. O le aʻafiaga o le faʻaaogāina o mea uʻamea e itiiti lava.

Taua! E tusa ai ma suʻesuʻega a suʻesuʻega, o le maualuga o le maualuga o le suka o le toto e vave faʻafuaseʻi ma toe foʻi mai i se tulaga masani i le maeʻa ai o le teena o sikaleti. O le mea lea, o le tosoina atu o se masaniga leaga e lafoai ai e le aoga, e taugata i aso uma.

Faʻafefea ona taofi le ulaula tapaa i le maʻisuka

Afai e te filifili e lafoai se masaniga leaga, ona fai saʻo, laasaga i lea laasaga. Faʻatulagaina ma le faʻavae se fuafuaga o le faʻatinoga, aua e te alu ese mai le faʻataunuʻu.

Fausia se lisi o aoga o le toilalo. Tusi i luga o se fasipepa. Faapipii i luma o le kesi, lata ane i le moega, e vaai i aso uma, uunaia pea lava pea le togi. Atonu e pei o lalo.

Afai ou te le toe ulaula, ona:

  1. O le a le toe maua e le vaa se uta faifaipea, o lona uiga o le a faʻaleleia le toto.
  2. O le lamatiaga o le fatu fatu, o le stroke o le a latalata i le pito i lalo o le faailoga.
  3. A aunoa ma le ulaula tapaa, o le a toe faʻafoʻi e gaioiga o le tino a latou lava galuega, o le a le manaʻomia ona e togafitia togafitiga.
  4. O le a ou malosi atili faaletino, o le a ou le toe ita ona o le leai o se avanoa e ulaula ai i luga o le auala, galuega, aluese.
  5. O le paʻu o le a avea ma lamolemole, matagofie, maunuʻese lamolemole.
  6. O oʻu lavalava o le a le toe manogi le tapaa.
  7. Mo le tupe na faʻasaoina, lea sa faʻaalu muamua i le sikaleti, o le a ou alu i le tafaoga.

Taua! E tele mafuaaga mo le togi. Filifili mea o le a matua mamana lava.

Ua oo i le taimi e togi ai se sikaleti ma se moli i le lapisi. Seti se aso. O le laasaga muamua lenei. Aua e te ulaina se sikaleti se tasi i le aso ua atofaina pe afai e te filifili e lafoai se masaniga leaga, pe faaitiitia le fua o le tapaa.

Faailoa au uo ma lou aiga e uiga i lau filifiliga. Tuu atu latou te tausia le folafolaga. O le lagona o le maasiasi mo le pepelo o le a na o le uunaia o le faatinoina o le fuafuaga.

Faʻapipiʻi i totonu o le potu, faʻapipiʻi i luga o lau telefoni se screensaver ma ata o le kanesa o le susu, isi ata mataʻutia. E mafai ona sii mai iinei http://www.nosmoking18.ru/posledstviya-kureniya-foto/

Matamata vitio mo i latou e taofi le ulaula. Faitau tusi, talatalanoa ma tagata e tutusa o latou mafaufau i luga o fonotaga. Aua nei e maasiasi e talanoa e uiga i faalavelave. Fesoʻotaʻiga ma i latou e malamalama lelei ia te oe e fesoasoani e foia ai mea ua fai ma vaisu.

Taua! O le tusi a Allen Carr, o se Easy Way e Faʻailo ai le ulaula, ua manatu o se fesoasoani lelei tele mo le faamutaina o sikaleti, na fanaina se ata i le lomiga lolomi. Faaaoga lenei punavai mo le faaosofia ma le mafaufau i le taimi faigata. Matamata i le vitio e uiga i le auala a A. Carr iinei:

Faʻafaigofie le Auala e Taofi Fusi Allen Carr Movie

O le faʻaaogaina o meaʻai, mea sikaleti faʻaonaponei, pusa, pepa mo le teenaina o sikareti ua manatu o se auala le aoga. O le tagata e masani ona faalagolago i sui o le nicotine. Ma ina ua mavae ni nai masina, ua ia mafaufau e uiga i le auala e aveese ai. Ua tapunia le liʻo. Taumafai e fai se mea e aunoa ma ni fesoasoani e ala i le lafoina o le sikareti mulimuli i le pusa.

E mafai la ona ou ulaula i le maʻisuka? O lea ua e iloa tonu le mea e le o. O lenei mea e lamatia ai le maʻisuka i le oti ma se faʻafitauli i le lelei o le olaga. O meaai, fualaau oona, faʻafitauli faaletino e le mafai ona laveaʻi. O Nicotine e togafitia togafitiga ma le tausiga o le tino i totonu o se taimi e le masani ai.

Afai na e ulaula mo le tele o tausaga pe faatoa amata ona e maua le fiaʻai sikaleti, taofi. Mafaufau ia te oe lava i le alofa, mafaufau i e pele ia te oe. E mafai ona tausia le soifua maloloina pe afai e te lafoaia le masaniga leaga. Ma o le faia o lenei mea e le faigata tele pei ona foliga mai.

O loʻu igoa o Andrey, ua ou maʻisuka mo le silia ma le 35 tausaga. Faafetai mo lou asiasi atu i laʻu saite. Diabei e uiga i le fesoasoani i tagata e maua i le maʻisuka.

Ou te tusia tala e uiga i faʻamaʻi eseese ma fautuaina oe lava i tagata i Moscow o loʻo manaʻomia le fesoasoani, aua i le sili atu o le tele o tausaga o loʻu olaga na ou vaaia ai le tele o mea mai ou lava aafiaga, na ou taumafai ai i le tele o auala ma vailaʻau.

O lenei tausaga 2018, o loʻo faʻalauteleina le tekinolosi, e le iloa e tagata le tele o mea na faia i le taimi mo le olaga fiafia o le maʻisuka, o lea na ou maua ai laʻu sini ma fesoasoani i tagata e maua i le maʻisuka, i le mamao e mafai ai, ola faigofie ma fiafia.

E mafai ona ou ulaula i le maʻisuka ituaiga 2?

O le ulaula ma le maʻisuka ua sili ona leaga, ua faʻamaonia le saienisi o le nicotine e faʻamalosia ai le ogaoga o le faʻamaʻi ma ona faʻamaoniga. E tusa ma le 50% o maliu i le maʻisuka e mafua mai i le mea moni e faapea, o le tagata gasegase e leʻi fiu i mea ua fai ma vaisu.

Afai e leʻi maua e se tagata ni faafitauli o le suka i le toto, o le ulaula e faʻateleina ai le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka. O fua ma mea leaga e aofia ai i le sikaleti e aʻafia ai le malosi o le inisalini e aʻafia ai le tino, lea e mafua ai le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O tapaa tapaa e sili atu ma le 500 mea eseese e afaina ai tagata. O le Nicotine ma le carbon monoxide vave faʻaleagaina le tino ma faʻaumatia ai nila, masini. O Nicotine e faʻaosofia le faʻalavelave o le tino, mafua ai le vavalalata o vaʻa o le paʻu ma le vasodilation o maso, faʻapupulaina ai le fatu, toto toto.

Afai e ulaula se tagata talu ai nei, pe a maeʻa le ulaula sikaleti, o loʻo ia maua se faʻaopoopoga o le toto toto, gaioiga fatu. O suiga ole atherosclerotic e toetoe lava a matauina i tagata ulaula malosi, e galue malosi le fatu ma e maua ai le gasegase o le okesene. O le mea lea, o le ulaula e avea ma mafuaʻaga o:

  1. angina pectoris
  2. faateleina le maualuga o le gaʻo o gaʻo gaʻo,
  3. talipupuni o le faʻaleleia o talipupuni.

O le i ai o le carbon monoxide i le sikaleti sikaleti o le mafuaaga lea o le foliga mai o le carboxin i le hemoglobin toto.

Afai e le o lagona e le ulaula tapaa faafitauli, ona oʻo lea i se taimi ua i ai se soliga o le tetee a le tino i le malosi faaletino.

O lenei suiga e faapitoa lava i le gasegase e maua i le maʻisuka. O le mea lea, o le fesili pe mafai ona ulaula i le maʻisuka e le tatau ona tulaʻi i luga.

O le a le ulaula e mafua ai i le maʻisuka

I le chronic carboxyhemoglobinemia e mafua mai i le ulaula tapaa, o loʻo i ai le faateleina o le numera o lela mumu o le toto lea e sili atu le visa. Apalai atherosclerotic o loʻo aliali mai i totonu o le toto, o le toto e mafai ona poloka ai vaʻa toto. O se taunuuga, o le tafe masani o le toto ua faʻalavelaveina, vaʻa vaʻa vaa, o faʻalavelave ma le gaioiga o totoga i totonu.

Faʻatasi ma le maʻisuka ituaiga 2, o le ulaula faifaipea ma faʻamalosi e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le endarteritis, o se faʻamaʻi matautia o gaʻo i pito pito i lalo, o le maʻisuka o le a mafatia mai tiga ogaoga i vae. I le isi itu, o le a mafua ai le gangrene, i faʻasalaga ogaoga o loʻo i ai faʻamatalaga mo le faʻanatinati vave o le vaega na aʻafia.

O le isi aafiaga o le ulaula o le amataina lea o le stroke, fatuga o le fatu, ma le aortic anerysm. E masani lava, o tamai capillales o loʻo siomia ai le retina e aʻafia foi i aʻafiaga leaga o mea oona. O le mea lea, i le maʻisuka ituaiga 2, o tagata gasegase e maua i le glaucoma, faʻataʻitaʻiga, faʻaleagaina o le tino.

O se tagata ulaula o le maʻisuka e atiina ae faʻamaʻi ile manava, faʻamaʻi tapaa ma le ate. O le okeni e faʻaagaoioia le faʻatonuga o le faʻamamaga:

  1. e faatea ese le faaputuputu o mea leaga,
  2. aveese mai.

Ae ui i lea, faatasi ai ma lenei mea, e le na o mea e le manaomia, ae o vailaau vailaau e togafitia e le tagata e togafitia ai le maʻisuka ma isi maʻi faʻamaʻi. O le mea lea, o le togafitiga e le aumaia ai le taunuuga lelei, aua e le o se mea e tatau ona faia i luga o totoga o le loto ma gaʻo.

Ina ia faʻaumatia faʻamaʻi o le maʻisuka, ia faʻaitiitia le toto toto, o le maʻisuka e maualuga ai vailaau o vailaʻau.

O lenei auala e sili atu ona mataʻutia ai le soifua maloloina o le tagata maʻi, faʻalavelaveina o fualaau faasaina ma le manaʻoga e le manaʻomia o le tino. O le iʻuga, na tupu aʻe le toto toto, o faʻamaʻi e alu i le taimi masani, mafua ai le maliu o se tagata.

Ae maise lava o lenei faafitauli e tupu i tagata e tagofia fualaau o le maʻisuka ma tuu le ulaula ulaula.

Afai o le maʻisuka e le taofia le ulaula, eleele lelei mo pathoces o le fatu ma toto toto e atiina ae, lea e afua ai le oti i totonu o tagata ulaula. E aʻafia le ola maloloina o le maʻisuka?

O ava ava malosi e faʻateleina ai le faafitauli e sili atu, aʻafia ai le maualuga o le suka, o le mea lea o le ava malosi, ulaula ma le maʻisuka o ni mea e le fetaui.

Faʻafefea ona faatea ese se faafitauli

O le ulaula i le maʻisuka e faʻateleina ai le gasegase o le maʻi, o lea e tatau ai ona e faʻaumatia le masani leaga i se taimi vave e mafai ai.

Afai e le toe ulaula le tagata maʻi, o le a le pine ona maua e ia le soifua maloloina lelei, o le a mafai ona aloese mai le tele o faʻafitauli o lona maʻi, lea e tupu mai i le umi o mea ua fai ma vaisu i tapaa.

E oʻo lava i se tagata na faʻamalo le ulaula, o loʻo faʻalauteleina faailoga o le soifua maloloina, o le maualuga o le glycemia e faʻamaonia.

I le masani ai, o le a le vave ona lafoaia le masaniga na atiaʻe i le tele o tausaga, ae i le taimi nei o le tele o auala ma atinaʻe ua faia e fesoasoani i tagata e foia ai le naunau mo le ulaula tapaa. O nei auala e aofia ai: togafitiga o togalaau, faʻafeiloaʻi i metotia o le mafaufau, faʻamaʻiina o meaʻai, patches, inisuanicine, sikaleti faʻaeletoroni.

E masani lava i le maʻisuka ituaiga 1, o faamalositino faifaipea e fesoasoani e taulima ai le masani, e aoga le alu i le faletaalo, vaitaele, savali i le ea fou. E taua tele le mataʻituina o lou mafaufau-lagona faalemafaufau, taumafai e aloese mai le mamafa o le tino, popolega, taimi uma e faamanatu ai ia te oe pe faapefea ona aafia le maʻisuka, ituaiga 2 o le maʻisuka.

Afai o le maʻisuka ua tonu ia filifili e lafoai se amio leaga, o le a ia sailia mo ia lava le auala sili e fai ai. E tatau ona e iloa o le toʻatele o tagata e taofia le ulaula tapaa e mafai ona:

  1. fafagu i luga se manaʻoga faʻapito mo lauusiusi,
  2. faateleina le mamafa o le tino.

O le mea lea, e le mafai ona e faʻavauvau ia te oe lava, e tatau ona e mataʻituina le mamafa, a oʻo mai pe a oʻo i se taimi mulimuli ane o loʻo tupu aʻe ai le manua, o le tagata maʻi o le a faanoanoa iʻuga. E aoga le faʻafaigofie o au meaʻai, faʻaititia le faʻasologa o fualaau o ipu, mea o le kalori, faia faʻamalositino faaletino i le maʻisuka malosi, ma faʻaolaina ai le faʻamoemoe o le ola.

Faʻafefea ona taofi le ulaula

O le maʻisuka e tatau ona filifili mo ia lava le mea e manaʻo i ai, pe ua sauni e lafoai mea ua fai ma vaisu mo le soifua maloloina, aua o le maʻisuka ma le ulaula faatasi o le a mafai ona vave maliu.

Afai e te le toe ulaula tapaa, o le a vave ona toe faʻaleleia le toto, o le a faʻaleleia le galuega o le circulatory system uma, o le a sili atu ona lelei le maʻisuka, o le a faʻaleleia le tino o le maʻi. O le ponesi o le a faʻaumatia le manogi le lelei ma le manogi e tupu i le tapaa ma faʻaleagaina le lauulu, ofu o se tagata.

O le isi itu lelei o le toe foʻi mai i totonu o le tino, o le a lelei le lelei o le vaai, o mata e le vaivai tele, o le a avea ma mea masani, o le paʻu o le a foliga laʻitiiti, sili atu le malie. I le maʻisuka ituaiga 1, e mafai ona faʻaititia le aofaʻi o inulin, pe afai o le maʻi o loʻo i ai le ituaiga faʻamaʻi lona lua, o le a maualuga lona suka.

Ina ua filifili le tagata maʻi e taofi le ulaula, e tatau ona taʻu atu i uo ma aiga e uiga i lenei, latou:

  • fesoasoani ia te oe e taulimaina vave le masani
  • o le a maua ai le lagolago lelei.

I luga o le Initaneti e faigofie lava ona maua le tele o faʻasalalauga i le mea o loʻo fia potopoto ai tagata e fia faʻavae. I luga o ia punaoa e mafai ona e mauaina uma tali i au fesili, fefaʻatauaʻi, fefaasoaaʻi mafaufauga e uiga i le naunau e ulaula.

E le gata i lea, e mafai ona e faʻatino le faʻaaogaina o fualaau a tagata mo le maʻisuka, o le a mautinoa lava e leai se afaina ia i latou, ae na o le faaluaina o faamanuiaga.

E le gata i lea, o nisi o togafitiga a tagata o le a fesoasoani i le vave tuʻuina atu o tapaa.

O le lamatiaga o le ulaula mo se maʻisuka o loʻo faamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Faʻamatala lou suka pe filifili se itupa mo fautuaga. Sailiga. Le maua. Faʻaalia. Sailiga. Le maua.

Smoking mo le ituaiga 2 ma le maʻisuka ituaiga 1: aʻafiaga ile maʻisuka

O le maʻisuka ma le ulaula e le ogatasi ma matautia. Afai tatou te mafaufau e tusa lava pe i ai tagata soifua maloloina e masani ona ulaula sikaleti, o le tino ona o le ulaula e tumau pea maualuga, e mafai e se tasi ona mafaufau i le aafiaga o le ulaula i le maʻisuka. Faatasi ai ma maliu ona o gasegase, 50 pasene e fesootai ma le mea moni e le i taofia e se tagata le ulaula i le taimi.

Saienisi ua uma ona faailoa mai o le ulaula i le maʻisuka ua na ona faʻalauteleina ai le tulaga. O se taunuuga o le faʻamalosia o le faʻamaʻi, o vailaʻau ma resins o loʻo aofia ai i sikaleti e faʻapupula ai aʻafiaga leaga ile tino.

E ui i le mea moni e faapea o le maʻisuka ei ai le tele o tagata e fiafia e ulaula tapaa sikaleti i le aso, o tagata ulaula ei ai le maualuga o le aʻafia o le maʻisuka nai lo i latou o loʻo taʻitaʻia se olaga ola maloloina. I le mamafa o tagata ulaula, o le malosi o le inisalini e aʻafia ai le tino ua faʻaitiitia, lea e mafua ai le faateleina o le toto suka.

Uma ma le maʻisuka: mafuaʻaga o mea matautia

O le tapaa tapaa e sili atu ma le 500 mea eseese e leaga ai le tino. O le monoxide ma le nicotine o le carbonate e vave ona i ai i luga o le asu, ae o le resins e faʻagesegese ona faʻaumatia tino ma siama.

O meaola Nicotinic e faʻaolaina ai le popolega o popolega, lea e oʻo atu ai i le vavalalata o vaʻa paʻu ma le faʻalauteleina o vaʻa o le mascular system. E le gata i lea, ei ai se fatu fatu.

Norepinephrine i le faʻamalolo e faʻatele ai le toto.

O i latou ua faatoa amata ulaula ua eseese o latou faʻailoga. O loʻo i ai se faʻaopoopoga o le toto toto, o le gaioiga o le fatu e matua faʻaleleia, o le myocardium e nafa ma le faʻamalosia o le okesene, e aunoa ma le faalavelaveina o le gaioiga o le tino.

Ae o tagata na amata ona ulaula i le tele o tausaga ua mavae ma mauaina suiga ole atherosclerotic, e le faateleina le toto o le toto, e tatau ona galue malosi le fatu, aʻo feagai ma le leai o se okesene.

Ona o suiga i vaʻa toto, faʻaleagaina le toto, o le okesene e ulufale atu i le myocardium i se tapulaa faʻapulaʻa, o le mea lea e aʻafia ai le le lava o meaʻai o muso fatu.

O le mea lea, o le ulaula faifaipea e mafai ona faʻaosofia le foliga mai o angina pectoris. E aofia ai le nicotine e faʻapupula ai le aofaʻi o gaʻo susu i totonu o le tino ma faʻalautele ai le laulau o platelets, lea o le mea muamua e aʻafia ai le tafe toto i totonu o vaa.

O le asu o le cigarette e aofia ai le 5 pasene o le carbon monoxide, o le mafuaaga lea, o le hemoglobin fume e oʻo i le 20 pasene e aofia ai le carboxin, lea e le aveina ai le okesene.

Afai o le amataina o le ulaula i le taimi muamua e te le lagonaina ni faʻalavelave i totonu o le tino, ona maua ai lea e tagata maʻi maua i le maʻisuka nei suiga laiti ina ia soli ai le malosi o le tino e oʻo lava i le malosi o le tino.

Auala e faia ai se eseesega

E pei ona taʻua i luga, ulaula ma le maʻisuka e le fetaui ma isi i soo se tulaga. I le lafoaia o lenei masaniga leaga, o le tagata gasegase e mafai ona faateleina le avanoa e faʻaleleia ai le tulaga ma faʻalautele ai le ola.

Afai e mumusu le maʻisuka ulaula i le vave e mafai ai, o le a le pine ae amata ona ia lagona o ia lava o se tagata soifua maloloina, ae mafai ona aloese mai le tele o faʻalavelave ogaoga e aliali mai ma le ulaula uumi.

Mo lenei mafuaaga, pe a maua le maʻisuka, e tatau ona le gata ina alu i se falemaʻi, amata ona tago i fualaau talafeagai, amata se olaga ola malosi, ae taofi foi le ulaula.

O le mea moni, e le faigofie tele mo tagata e ulaula mo le tele o tausaga e vave lafoaʻi le masani leaga, ae o le taimi nei e tele metotia ma atinaʻe e mafai ai ona e le aʻoaʻoina mai le ulaula tapaa. Faatasi ai ma nei mea o le vailaʻau o le tino, faʻaalia o tagata e ala i togafiti o le mafaufau, mea e fai ai ma vaisu o le nicotine, faʻamaʻiina o meaʻai, nicotine inhalers ma sili atu.

E masani lava, o tagata ulaula e faʻaaogaina se masaniga leaga o aʻoga faaletino poʻo taʻaloga. E taua le sainia mo se vaitaele po o le taʻaloga, i le tele o taimi e mafai ai ona savali pe fiafia i le ea fou. E tatau foi ona e mataʻituina le tulaga o le tino, aua e te faalavelaveina i le tele o taumafaiga faaletino ma aloese mai tulaga faigata.

I soʻo se tulaga, o le tagata e manaʻo e taofi le ulaula o le a ia maua se ala talafeagai mo ia lava e faia ai lenei mea. E pei ona e iloa, pe a uma ona taofi e se tagata le ulaula, ona fafagu ai lea o lona fiaʻai ma masani ona maua le mamafa.

Mo lenei mafuaʻaga, o le tele o le maʻisuka e taumafai e aua le fiu i le ulaula, fefefe ona o le faateleina o le fiaʻai e sili atu. Ae peitai, e le o le auala sili lea e aloese ai mai le gaʻo.

E sili atu le lelei ma aoga e sui ai le taumafataga, faʻaitiitia ai le malosi o faʻamaoniga o ipu ma faʻalautele ai le gaioiga faaletino.

E faʻafefea ona aafia le maʻisuka i le tapaa?

O le ulaula ma le maʻisuka e le talafeagai. Ua faʻamaonia e le suʻesuʻeina suʻesuʻega faafomaʻi o le ulaula i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e afua ai le faaleagaina o le tino. Resins, nicotine ma eseese elemene mai le sikaleti e faʻavaivaia ai le tino, aʻafia ai le aʻafia o vaʻa toto ma siama.

O le ulaula ma le maʻisuka o finauga aupito sili ona feteenai e sili ona popole i ai tagata. I se tagata soifua maloloina, o le tagofia o mea ua fai ma vaisu e mafai ona mafua ai le endarteritis - o se maʻi e mafua ona o le solia o le toto. O faʻamatalaga iloga e faʻaalia mai i le tiga, le tiga o le toto i vae ma le fuluina o le vasini vasini, faatasi ai ma le fausia o se thrombus.

O le maʻisuka faʻamaʻi lava ia e maua ai se numera o suiga faʻapitoa e matua manino lava i totonu o le tino. O le mea lea, afai o le ulaula ma le maʻisuka ua tuʻufaʻatasia, o faʻafitauli o le a sili atu ona televavave ma o le ai ai se taunuʻuga faʻaleagaga e le mafai ona faʻafitia.

O le toto toto ua avea ma se mea matautia mo le tino atoa. I le gasologa o le olaga, o le toto i se taimi vave lava e mafai ona vavae ma filifili se mea taua o le vaʻavaʻa. Ole mea e le mafai ona faʻamalosia e mafua ai le paʻu, fatu faʻapitoa poʻo le aoric anerysm.

I le maʻisuka, o tino o le tino e maua ai se malosi tele o le malosi, ma o le tuufaatasiga faaopoopo faatasi ai ma le ulaula e tapunia atoa ai le okesene. O le le faʻatagaina o togafitiga faʻale-natura masani e afaina ai le tino ma mafua ai le tele o isi faaletonu.

Fuainumera faamaumauina o nofoaga faasaienitisi na faalauiloaina ai o le matautia o le le ola i tausaga matutua i tagata ulaula e maua i le maʻisuka e 45% le maualuga nai lo se tagata maʻi e taitaia le olaga sao.

O le asu o le tapaa, ua ulu i totonu o le tino, e faaosofia ai le malosi o le ate ma le fatugao, o se taunuuga o le faamamaina o le faamamaina malosi ua aumaia ai se avega mamafa i totonu o le tino ma fesoasoani e aveese mea oona, faapea foi ma fualaau ua ave. O le fale faʻafomaʻi o togafitiga faʻasoifua maloloina, ioe, ua solia ma e leai se aoga aoga i le maʻi. O le mea lea, o le vailaau o vailaʻau o le a faaluaina.

I luga o le teritori o se iunivesite a Europa, na maua ai o le faʻaaogaina o le asu e fesoʻotai saʻo lava i faʻafitauli eseese o le cardiovascular, o le mea lea e sili atu le lamatia o le maʻisuka nai lo tagata soifua maloloina.

O nei mea ma isi aʻafiaga o le ulaula i le maʻisuka, o faʻafitauli faigata e faʻamatalaina i le vitio ua tuʻuina mai.

O le ulaula i le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka

E lua ituaiga o maʻisuka e eseese uiga eseese. O le maʻisuka muamua e tuʻuina mai faatasi ma le le atoatoa o le insulin, lea e talafeagai mo le suia o le kulukose. O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e mafua ona o le le lava o le gaioiga o suauu pancreatic, ma o le taunuuga lea ua faamuta ai le malamalama o le inisalini ma lona isi gaosiga.

O le ulaula tapaa ei ai le aafiaga le lelei i le tino mo soo se ituaiga o suka suka. Ae o le vaega lona lua o se maʻi suka o le maʻisuka e mafai ona faʻaosofia ai le ophthalmopathy ma le oona.

I totonu o tagata ulaula ma le ituaiga muamua o faʻamaʻi, o le gaioiga o gaʻo ma le ate ua faʻaitiitia, faapea foʻi ma faʻalavelave faʻavae ma le galue i le glomeruli o le fatugaʻo.

O le maualuga o le toto maualuga e masani lava mo tagata ulaula uma. O le mea lea, o le fetaui lelei o le maualuga ma le maualalo o le leo i vae o le maʻisuka o le a faasolosolo lava ona oo atu ai i le tele o le afaina ma le toesea o pito i lalo.

I le 80% o mataupu, o tagata ulaula o le maʻisuka e faigofie ile atinaʻe o le gangrene o vae. I isi tulaga, o tagata e feagai ma le neuropathy, o le fatu, osofaia, ma isi faʻamaʻi e ono aʻafia.

E le o ituaiga uma o patho o loʻo lisi atu i luga, ae o lenei lisi ua lava tele e malamalama ai i le taua o le tuufaatasia o auala e lua.

O le maʻi maʻi suka fautuaina e mautinoa lava le mulimuli i faatonuga a le fomaʻi, lea, o le a fesoasoani, e puipuia le tikeri o le alualu i luma o faʻafitauli ma faʻaʻumiʻumi le ola.

Fuʻa ma le maʻisuka faʻamaʻi

O le faʻamalosiina o le tapaa i le taimi o le maitaga e faʻateleina ai le alualu i luma o le maʻisuka ma le gaʻo susu i le pepe e leʻi fananau mai. O lenei vaega e faʻaalia i se suiga faifaipea o le metabolism o le atinaʻeina o le tamaititi i lalo o le faatosinaga a fusi tapaa.

O le ulaula o le tina e iai sona aʻafiaga i le tamaititi ma faʻapulaʻa ai le faʻaaogaina o meaʻai. O le leai o ni mea taumafa e aafia ai le sauniuni o le tino mo le lalolagi i fafo, o le mea lea, o loʻo i ai se uiga e faʻapupulaina le tele o le gaʻo ma tetee atu i le insulin.

O nei polokalame faʻaleagaina o le tino i totonu o le manava e afaina ai le pepe ma e leai sona faʻaaogaina le aoga, lea e faʻaalia ai lava ia i le matua.

O oloa e aofia ai le nicotine ma resins e le saogalemu mo tagata e maua i le maʻisuka, aemaise lava mo fafine maʻitaga, ma aʻafia ai faʻafitauli ogaoga vascular.

Sini siʻosiʻomaga poʻo le faʻala

O le tele o felafolafoaiga e uiga i le matautia o le suauu ma le sikaleti e masani i tagata uma. O finauga na tuʻuina mai e uiga i le faʻaitiitia o le faʻaleagaina o le suauu e faʻamatalaina i le sili atu o le fufuluina o le asu, tafega, maualalo o le nicotine ma le faʻamafanafanaina. Ae i le faaiuga, o le mea moni, e foliga mai e foliga tutusa ma le sikaleti asu, na o se mea manaia, taugofie ma i se faiga e fai lemu.

O le ulaula tapaa e fai ma vaisu ma o le a le avea le taimi ma se tafaoga faamasani, ae o se masaniga e manaʻomia e le tino. O le mea lea, e tatau ona faaiʻuina o le tapaa o le tapaa, ma o se tagata e maua i le maʻisuka e tatau lava ona lafoaia lenei masani leaga.

E faʻapefea ona taofia le ulaula tapaa?

Mo tagata e maua i le maʻisuka, e matua manaʻomia lava le tuʻuina atu o vaisu e faʻavavau. O le faʻatinoga o lenei mea e matua fautuaina i tulaga, ae manino.

O le matafaioi autu i lenei laasaga e faia i le malamalama i le matautia o le ulaula i le maʻisuka. O le mea lea, 'aua le sailia ma le filiga se sui mo se sikaleti ma faʻaogaina ni pateni nicotine.

O lenei metotia o le faatea ese o mea ua fai ma vaisu e le aoga, aua e afaina ai le tino ma faaoso ai le oso i le kulukose i totonu o le toto.

O le mea sili e manatuaina o le ulaula ma le ulaula ulaula e matua afaina ai tagata e maua i le maʻisuka. I lenei tulaga, o le amata ma le alualu i luma o le maʻisuka ua avea ma se vaega o le olaga o se tagata, faapea foi ma le ulaula tapaa, lea e afaina ai le atinaeina o le faamai ma atili faateleina ai le lamatiaga o ni ituaiga tino.

E le mafai ona vaʻaia pe vaʻai le maʻisuka, ae o le metotia ma le tulaga lelei o le ola e faalagolago i le tagata lava ia. O le mea lea, e le tatau ona e foia le vaifofo i le faafitauli, ma o le mea e sili ona taua, ia manatua o taumafaiga lelei o le ai ai se taunuuga lelei ma tolopo ai le alualu i luma o le maʻi mo le tele o tausaga.

O le ā le lamatiaga i le tino o le ulaula tapaa i le maʻisuka

O le ulaula tapaa ma le ituaiga 2 o le maʻisuka o loʻo aʻafia ai le soifua maloloina. Nicotine, o loʻo paʻu'ū pea i totonu o le toto, faʻaosofia le tele o faʻafitauli, ma le lafoaʻia o se amio leaga ua i ai se aoga aoga i le soifua maloloina o le maʻisuka.

O tagata e ulaula tapaa e sili atu ona lamatia le atiaʻe o faʻamaʻi cardiovascular, faʻaitiitia le tulaga o le toto totoga i pito i lalo. O le faʻapipiʻiina o le maʻisuka ituaiga 2 ma le ulaula faifaipea o le a faateleina ai le lamatiaga o le atinaʻeina o nei maʻi.

Le sootaga i le va o le ulaula ma le maʻisuka

O le Nicotine o loʻo i ai i le tino e mafua ai le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e faʻaolaina ai le gaosiga o cortisol, catecholamines. I le tutusa, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le glucose senituri, i lalo o lona aafiaga.

I suʻesuʻega a suʻesuʻega, na faʻamaonia ai o tagata mamaʻi na faʻaaogaina le tasi ma le afa pepa o sikaleti i aso taitasi, e faigofie ona atiae le maʻisuka ituaiga 2 fa fafa taimi e sili atu nai lo i latou e le i faʻalagolago i oloa tapaa.

O le gasegase o le kulukosese o se faafitauli tele mo vaisu. Natura Nicotine o se tasi o mafuaʻaga o le maʻisuka, o le atinaʻeina o le tele o faʻafitauli (faʻatasi ai ma se faʻamautuina muamua), faʻatasi ai ma lona faʻaaogaina, o se faʻamaoniga lelei mo maʻi ua faʻalautele.

Faʻaitiitia le lagona o le insulin

O le fesoʻotaʻiga faifaipea ma le tapaa tapaa, o vailaʻau o loʻo aofia ai i totonu e taʻitaʻia ai le soona inu o suga. Ua maua suʻesuʻega e faapea o le faʻaaogaina o le aʻafiaga o le nicotine e faʻateleina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka.

O le siitia le tumau o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tau atu ai i le faaitiitia o le lagona o le tino ma totoga o le tino i le gaioiga o le inisalini. O le masaniga masani o le faalagolago i tapaa e tau atu ai i sina lagona itiiti. Afai e te musu e faʻaaoga le sikaleti, o lenei gafatia e vave ona toe foi mai.

O le faʻataunuʻuina o le faalagolago e tuusaʻo faʻatasi ma le tupuga o le oona. O le maualuga o le maualuga o le gaʻo o loʻo maua i le tino o le tagata maʻi, o le punavai autu lea o le malosi mo le tino maso, faʻaitiitia ai le aoga o le kulukose.

O le cortisol ua gaosia ai le inisalini masani o loʻo i ai i le tino, ma o elemene o loʻo i totonu o tapaa tapaa e faʻaitiitia ai le toto i maso, mafua ai le atuatuvale.

Metabolic syndrome

O se tuufaatasiga o eseesega eseese, e aofia ai:

  • Faʻaleagaina le tui o le suka toto,
  • Faʻafitauli o le gasegase o le tino,
  • O le mea sili ona taua o se fatuga tutotonu,
  • Faʻaauau pea le maualuga o le toto.

O le mafuaʻaga autu e mafua ai le faʻamaʻi pipisi o le solia lea o le gasegase o le inisalini. O le sootaga i le va o le tapaa ma le faʻamalosia o le inisalini e mafua ai faʻafitauli faʻaleagaga o ituaiga uma i le tino.

Faʻaitiitia le cholesterol maualuga i le toto, o se faʻateleina o le tele o triglycerides e fesoasoani i le malosi o le mamafa o le tino. O le ulaula ma le maʻisuka ituaiga 2 e manatu o se mea e manaʻomia muamua mo le atinaʻeina o pancreatitis, o le kanesa pancreatic.

Taunuʻuga faʻalagolago taimi

O le faʻaaogaina pea o le tapaa e mafua ai faʻalavelave ma faʻateleina ai le ala o maʻi o loʻo iai.

  1. Albuminuria - mafua ai le foliga mai o le le atoa o le tino e le mafua ai ona maua i le taimi nei le protein i le urine.
  2. Gangrene - i le maʻisuka ituaiga 2, e aliali mai i le pito i lalo ona o faʻafitauli pipisi. O le faateleina o le viscosity o le toto, vavalalata o le lumenaina o toto toto e mafai ona taitai atu ai i le vavaeina o se tasi poʻo itu uma e lua - ona o le atinaʻeina o le tino o le necorosis.
  3. Glaucoma - o se faʻamatalaga tutoatasi o le gaioiga faʻatasi o le vaisu o le nicotine ma le maʻisuka. O tamai toto toto o mata ona o le maʻi o loʻo i ai nei e le o feagai lelei ma a latou galuega. O le le lelei o meaai o totoga o le vaʻaia e taʻitaʻia ai faʻaleagaga. O le retina ua faʻaleagaina, o vaʻa fou (e le o faʻatulagaina e le uluai fale) e toto i totonu o le iris, faʻavaivaia le faʻaleleia o le suavai, ma oʻo mai le mamafa o le toto.
  4. Le malosi - o le faʻaipoipoina e faʻaalia ai le teteʻeina o le toto i le tino o le tino toto o le tane.
  5. O faʻataʻitaʻiga o se faʻalavelave faʻaleagaina, o le le lelei o meaʻai o le tioata o le mata e mafua ai se maʻi i soo se tausaga. O le maualuga o le kulūkose i le toto, o le taofiofia o le taofiofi o le tino o le mafuaaga autu lea o tusitusiga i le tulaga o le maʻisuka 2.
  6. Ketoacidosis - faʻaalia i le foliga mai o le acetone i le urine. Pe a ulaula, e le faʻaaogaina e le tino le kulukose e faʻaleleia ai le leiloa (o le inisalini N e aafia i lona malepe). Ketones e tupu i le taimi o le gaosia o gaʻo (faʻaleagaina le metabolism e faʻaaoga ai ia mea e fai ma faavae mo le malosi o le tino) e mafua ai le oona o le tino.
  7. Neuropathy - e tulai mai i le talaaga o le faʻaleagaina o vaʻaiti laiti o le lautele lautele o le tino, e faʻaalia atili ai le faaleagaina o fiva namu i totoga eseese. Neuropathies o vailaau o le atinaʻeina o faafitauli ma le gafatia galue, maua o se vaega mo le le atoatoa, i mataupu faigata, mafua ai le maliu o le maʻi.
  8. Periodontitis o se maʻi na mafua ona o le solia o le gaosiga o le gaʻo i le tino, e oʻo atu ai i le nifo. O lo latou leiloloa e mafai ona matauina aʻo lumanaʻi le suʻesuʻega o le maʻisuka ituaiga 2. Faatasi ai ma le faaleagaina muamua ma le sooga faʻatasi o le tapaa, o le faʻamaʻi e maua i luga o le aofaʻiga ma faʻatauvaʻa ai le leiloa o nifo uma o loʻo i ai nei.
  9. Eseese ituaiga o tafe - o le taimi o le vavalalata, vasodilation i le taimi o le ulaula, e mafua ai le vave faʻaitiitia o puipui puipui. E le mafai e paleni ulu ona tetee atu i le galue malosi, latou te momoe faʻafuaseʻi. O vaʻa faaleagaina i totonu o le faiʻai na mafua ai le atinaʻeina o le afaina o le gasegase, sosoo ai ma le afaina i totonu o lona tino. O Capillaries e vavalalata i le tulaga o le atherosclerosis mautu i taimi o malologa mafua ai se ituaiga o stroke.
  10. O le Endarteritis o se maʻi faʻaleagaina o puipui o toto toto o le faʻamalositino ona o le aafia i elemene o loʻo aofia i tapaa tapaa. Ole vavalalata o vaʻa e taʻitaʻia ai le le lelei o le tino, e oʻo atu ai i le faʻaalia o tiga ma le gangrene.

O le atinaʻeina o faʻalavelave ma le saoasaoa o lo latou tupuga e faʻalagolago i le tulaga lautele o le tino o le maʻisuka, ma le genetic predisposition i nisi ituaiga o maʻi. Pe a foia le faafitauli o le faalagolago i tapaa, o le tulaga lamatia o le mea e faaitiitia ai le tele o taimi.

Fofo faafitauli

O le ulaula ma le maʻisuka o mea uma e le fetaui ma e le afaina pe o le a le tele o tausaga na faʻaaogaina ai e le tagata gase oloa tapaa. I le tulaga o le mumusu mai le faʻalagolago i taimi uma, o le gasegase o avanoa e faʻamaonia le tulaga lautele, faʻalauteleina le maualuga o le soifuaga o le ola.

O le maʻisuka o loʻo i ai nei i le tikeri lona lua e manaʻomia ai le faʻateʻa ese o mea ua fai ma vaisu, suia olaga. E tele metotia ma atinaʻe e mafai ona fesoasoani i se mea faʻafefete i togafitiga. Faatasi ai ma le auala masani e matauina:

  • Faʻaogaina ma le fesoasoani a se fomaʻi (maua lenei agavaa ma le laisene),
  • Togafitiga o togalaau
  • Patches
  • Tulimu,
  • Inhalers
  • Fualaau o fualaau.

E tele filifiliga mo togafitiga o togafitiga, ae o le a leai uma se aoga aoga e aunoa ma le manaʻoga patino o le tagata maʻi. Ua fautua mai tagata popoto e aofia ai taaloga i le togafitiga lautele. O maʻi suka e tatau ona manatua o soʻo se gaioiga faʻaletino e tatau ona i ai ni tapulaa talafeagai - o le sili atu o le supperrain o le tino e mafai ona faʻalavelaveina le ala o le maʻi.

O tulaga faigata e aafia ai le faatinoga o le tino atoa ma le ulaula o se punavai faaopoopo, ae le o se mea faigaluega fesoasoani mai ia i latou. Pe a teenaina se masaniga leaga, e masani lava ona maua e tagata gasegase le faateleina o le mamafa o le tino, lea e mafai ona pulea e se taumafataga faapitoa ma masani ai (faamalositino faaletino).

O le mamafa o le mamafa e le o se mafuaaga e mumusu ai e foia le faafitauli o le vaisu o le nicotine masani. E maitauina o le tele o tagata ulaula e mamafa tele ma sikaleti e leai sona aafiaga ia te ia.

Smoking ma le maʻisuka: o le mafutaga, o aʻafiaga ma aʻafiaga

O loʻo i ai se mafutaga malosi i le va o le ulaula ma le maʻisuka. O le ulaula i le maʻisuka e oʻo atu ai i le tele o faʻafitauli, ma le aoga o le maʻisuka pe a lafoai lenei masani leaga e le mafai ona faʻamagaloina.

O le ulaula o loʻo i ai le tele o aʻafiaga o faʻamaʻi fatu, faʻapea foʻi ma le tafe toto i o latou vae. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, ae maise lava i le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, o aʻafiaga o le loto ma faʻamaʻi vascular e maualuga.

O le tuufaatasiga o le maʻisuka ma le ulaula e atili ai ona aʻafia ai nei faʻamaʻi, ma faʻateleina foi faʻafitauli o le maʻisuka.

O le ulaula ma le aʻafia o le maʻisuka

Iloiloga i le 15 tausaga ua tuanaʻi ua faailoa mai ai se sootaga faʻalauiloaina i le va o le tapaa ma le lamatiaga o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka i tamaʻitaʻi ma alii.

I se tasi suesuega i le Iunaite Setete, na faaalia ai e 12% o mataupu uma o le maʻisuka e le o le insulin e mafua mai i le ulaula tapaa.

Peitai, i le taimi nei e leʻo manino pe o le maʻisuka ituaiga 1 e tuusaʻo saʻo ma le ulaula tapaa.

O suʻesuʻega ua faʻaalia ai se fegalegaleaiga manino i le va o le aofaʻi o tapaa ua faʻaleagaina ma le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2. E i ai ni nai suʻesuʻega i luga o aʻafiaga o le ulaula ulaula i le maʻisuka. O le mea lautele, o suʻesuʻega o loʻo faaalia ai o le maʻisuka e seasea tupu i tagata e taofi le ulaula. E le gata i lea, o le faʻaitiitia o tapaa e faʻaititia ai le lamatiaga o le maʻisuka.

Faʻafouina insulin

O suʻesuʻega faʻaonaponei na fesoasoani e faʻaalia le faiga o le aʻafiaga o le ulaula i le lamatiaga o le maʻisuka. Ua faaalia ai o le ulaula sikaleti e mafua ai le siitia le tumau o le suka. O le aafia i le ulaula tapaa e mafua ai le faapalepale o le kulukose.

O le ulaula e mafai foʻi ona faʻavaivaia ai le gasegase o okeni ma masini i le inisalini. O tagata ulaula e masani ona itiiti le nofouta i le inisalini nai lo tagata e le ulaula tapaa. O le mea e malie ai, o le lagona o le inisalini e faʻamaonia vave vave pe a uma ona tuʻu le tapaa.

O le tapaa ulaula e fesoʻotaʻi ma le ogatotonu o le ituaiga o manuʻa, lea, i le itu, e tuusaʻo tonu ma le faʻamalosia o le inisalini.

O le faʻaaogaina o le nicotine e mafai ona faʻatupulaʻia ai le tele o hormones, mo se faʻataʻitaʻiga, cortisol, lea i nisi tulaga e faʻalavelave ai le gaioiga o le inisalini. O le tapaa e mafua ai foi suiga i toto toto.

O lenei mea e mafua ai le faʻaitiitia o le lagona o le tino i le inisalini talu ai ona o le faʻaitiitia o le tafe toto i maso.

O le ulaula tapaa ua maualuga le maualuga o gaʻo gaʻo maualalo io latou toto. O nei fatty acids e tauva ma glucose mo la latou matafaioi o se punaoa malosi mo maso. O lenei mea e faʻaitiitia ai le faʻaleagaina o le inisalini.

O le Nicotine, carbon monoxide ma isi vaega vailaʻau o le tapaa tapaa e mafai ona i ai se aʻafiaga tuusaʻo i luga o sela beta, lea e faʻaleagaina ai foi le glucose toleni.

O le ulaula tapaa e mafua ai le mumu i puipui o toto toto, faapea foi ma le atuatuvale.

Faitau foi Dental implants mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka

Fuʻa ma le maʻitaga

O tamaitai e ulaula i le taimi o le maitaga ua i ai le tele o aʻafiaga o le atiina ae o le maʻisuka ituaiga, faʻapea foʻi le lamatiaga o le maʻisuka ia latou fanau i taimi mulimuli o le olaga.

Afai e atiaʻe e le fafine le maʻisuka faʻamalosi i le taimi o le maitaga, ona tupu ai lea o aʻafiaga o le atinaʻe mulimuli ane o le faʻamaʻi 2 ituaiga faʻamaʻi faʻasaga i fafine e masani ona maualuga le suka.

O aʻafiaga o ulaula i luga o le maʻisuka faafitauli

O le ulaula e sili atu ona aʻafia ai aʻafiaga o le maʻisuka. O le tapaa tapaa e faateleina ai le faʻaoʻoina i le toto o hormones lea e faʻavaivaia ai le gaioiga o le inisalini, e pei o catecholamines, glucagon ma le homone tuputupu aʻe. O le tele o suiga i le tino o se ulaula masani o le faʻamaʻiina o le maʻisuka.

Pe a faatusatusa i tagata e le ulaula tapaa i le maʻisuka, o tagata e faʻaaogaina tapaa ma maua le maʻisuka latou te maua taui nei:

  1. Faʻaitiitia le faʻalogo i le inisalini ona o le gaioiga o le faʻamalosia o le inisalini - catecholamine, cortisol ma le tuputupu aʻe o le homone.
  2. Le faʻaaogaina o le suka ma le gaʻo gaʻo mea e pulea ai.
  3. O le maualuga o le maualuga o le cholesterol ma le gaʻo.
  4. Faateleina le lamatia o le hypoglycemia i le maʻisuka ituaiga 1.
  5. Faateleina le lamatia o le tupu ma le atinae o microangiopathy i le maʻisuka ituaiga 2.
  6. Faʻateleina le lamatiaga o le loto ma le maʻi vascular, stroke, ma le gasegase o le toto i le maʻisuka ituaiga 2.

Faitau foi Mea e tatau ona e iloa e uiga i togafitiga faafomaʻi mo le maʻisuka

Faʻafitauli faʻafomaʻi

O le maʻisuka microangiopathy i le maʻi suka e aofia ai le nephropathy, retinopathy ma le neuropathy. E fesoʻotaʻi vavalalata ma le tulafono faatonutonu o le metabolism. O le Hyperglycemia e tele sona sao i le faʻaalia o suiga mulimuli ane i le tino lea e oʻo atu ai i le maʻisuka faigata.

Mo le maʻisuka, aemaise lava le ituaiga muamua o faʻamaʻi, o le aʻafiaga leaga o le ulaula i luga o le gaosiga o galuega e faʻaalia. O suiga faʻatino ma faʻatulagaga i le glomeruli o le fatugaʻo ua lauiloa.

Faʻalo le ulaula

O le taofia o le ulaula e taua mo se maʻisuka. O le a le gata ina afaina ai le tulaga lautele o le soifua maloloina i le umi ma le umi, ae o le ai ai foi se aafiaga lelei tuusaʻo i le tulaga o le tagata maʻi i le maʻisuka. O le musu i oloa tapaa o le a fesoasoani i le atiina ae o suiga lelei nei i le tino o le maʻisuka.

  1. Faʻaitiitia le lamatiaga ole maʻi fatu. I le mavae ai o le 11 tausaga talu ona tuʻuina atu oloa tau tapaa, o le aʻafiaga o nei faʻamaʻi e tutusa lava ma i latou e leʻi ulaula uma lava.
  2. Faʻaitiitia o le nephropathy i tagata taitoatasi e iai le maʻisuka ituaiga 2.
  3. Faʻaitiitia mea lamatia o le tino atoa o le tino ma le kanesa. I le mavae ai o le 11 tausaga, o nei lamatiaga e tutusa ma i latou e leʻi ulaula uma lava.

Faʻamatalaga faasaienisi o le aʻafiaga le lelei o le ulaula ile soifua maloloina o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e tele ma e le mafai ona faʻafitia. O le mafuaaga mo lenei mea o le nicotine lava ia ma isi vaega o le ulaula tapaa. O le mutaaga o le ulaula tapaa e taua tele mo le faaleleia o tulaga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

O suʻesuʻega e faʻaalia ai e sili atu ona faigata i le maʻisuka ona tuu le ulaula nai lo i latou e le maua le maʻisuka.

E masani lava o se faʻalavelave i le taofi o le ulaula o le fefe lea i le mauaina o le mamafa, lea e masani ona i ai i le maʻisuka gasegase.

O se suʻesuʻega i le Iunaite Setete na maua ai e tagata ei ai le maʻisuka ituaiga 1 le fefe i le mauaina o le mamafa e ala i le faamutaina o le ulaula e sili ona taatele i le va o tamaitai, faapea foi ma tagata e iai le gasegase ma le le atoatoa o le tino.

Ina ia aloese mai nei faafitauli i le mauaina o le mamafa e mafua mai i le faʻaaogaina o le ulaula, ia fautuaina e faʻatalanoa lau fomaʻi ina ia faʻaitiitia ai ia tulaga lamatia. E taua le malamalama o aoga o le faʻaleleia lautele o le soifua maloloina e mafua mai i le taofia o le ulaula tapaa e masani ona sili atu nai lo le mamafa o le tino pe a uma ona faʻailo le ulaula.

Tuua Lau Faamatalaga