Talaʻaga o le maʻisuka

Seʻi oʻo i le amataga o le 1900 o le maʻisuka o se faasalaga oti. I le taimi lena, na le iloa e fomai le auala e togafitia ai lenei maʻi, na latou manatu lava o le meaʻai o se tulaga lamatia. O le suʻesuʻega na sili atu ona mataʻutia; na latou fautua mai e maua le tagata i le maʻisuka i le i ai o le maualuga maualuga o le suka i la latou urine. E leai se tasi na iloa le auala e fesoasoani ai ma le auala e togafitia ai le maʻi. O i latou na tuuina atu i ai lenei mea na iloa ua iloa o latou aso o le olaga na faitaulia.

Talaʻaga o le vaitaimi ma le mauaina o le maʻi.

O le upu "maʻi suka" muamua na aliali mai i Aikupito. Pe a ma le 250 TLM fomai Apollonius, o le sa nofo i Memphis, na iloa ai o nisi tagata gasegase sa i ai le tele o suka i totonu oo latou tino. O le faaupuga "maʻi suka" o lona uiga o le "ulu," o le fua o le suka i totonu o le tino. Na ia maitauina o siama o loʻo i ai se manogi manaia.

Sa faaauau e fomai a Eleni le galuega a Apollonius ma tusa o le 200 TLM ia maitauina e lua ituaiga o suka suka. I se tasi o ituaiga, o tagata gasegase e togitogi, na taʻua i latou o le ituaiga muamua, o isi na le fiafia, ma na tofia i latou e fai le 2. E masani lava, e iai tamaiti e iai le ituaiga 1, ma tagata matutua e iai le ituaiga 2. Sa i ai tuusaunoaga e leai se tasi na mafai ona malamalama. I nisi o tagata matutua, o le ituaiga 1 faailoga sa maitauina, ma i nisi tamaiti, aemaise lava i latou na mamafa, ituaiga 2.

I le seneturi 5 senituri TA i Initia, na taʻua e le fomai tipitipi lauiloa o Sushrut o le faanatinati i tagata e maua i le maʻisuka ei ai ni mea totino ma tosina ai pipi.

Suʻe le suʻega.

Fai mai tagata suʻesuʻe o le faanatinati i le maʻisuka e manogi lelei. I le 1675, na faʻamaonia ai e Dr. Thomas Wills o le urine e suamalie, ma faaopoopo ai le manatu o le "maʻisuka fiafia."

Na faʻapefea ona faʻamaonia e fomai anamua le suamalie na suamalie? Ua i ai se isi na tofo i ai?

Ua i ai i le tala e faapea o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka na aumai le ipu o le urine i le fomaʻi, lea na sasaa atu i luga o le vailaau. Afai e faaputuputu vao i tafatafa o lenei nofoaga, ona tele ai lea o le suka i totonu o le uila.

Maʻisuka: o le matafaioi a le pancreas ma le ate.

Le talafaasolopito o le maʻisuka i le Vaitau Tutotonu.
I le taimi muamua, e tele fomaʻi na manatu e faapea i le maʻisuka, o fatugaʻo o se okeni maʻi. Ae ui i lea, i le faaiuga o le 18 senituri, na taʻua e se fomaʻi e faapea o le maʻisuka e atiae i tagata pe a mavae se manua tuga. I le taimi lava e tasi, na maua ai e le isi fomaʻi Peretania le maʻisuka i le faanatinati o le maʻisuka.

I le seneturi lona 19, o le i ai o le suka i le urine o le suega mulimuli lea o le maʻisuka. O le togafitiga autu mo le maʻisuka mo se taimi umi o le maualalo o le kalori, maualuga-protein, meaʻai maualalo-carb, ma le numera ma le opium sa faʻaaoga foi e taofia ai le manaʻo.

O tagata e maua i le maʻisuka sa fautuaina e 'ai sina mea itiiti, o lea na manaʻo ai fomai e faʻatapulaʻa a latou meaʻai o suka. E tele gasegase na taumafai e taumafa itiiti ma na iu lava ina maliliu i le le lelei o meaai ma faatasi ai ma faafitauli o le maʻisuka.

I le ogatotonu o le 1800, na suʻesuʻe ai e fomaʻi Farani o Claude Bernard le matafaioi a le ate i le puleaina o le glycogen. O lana galuega na fagua ai le faamemelo o le Emeperoa o Napoleon III, o le na faia se suesuega maoae mo le saienitisi ma na avea ai foi o ia ma Senate.

I le 1889, e toalua saienitisi Ausetalia faamaonia le matafaioi a le pancreas i le maʻisuka. Na latou faia le suʻega taʻalo e aveese ai le pancreas i se taifau, lea na mafua ai ona sili atu le ogaoga o le maʻisuka ma le maliu o le manu.

Mauaina o le inisalini.

I le 1910, e faavae i luga o sailiiliga a Minsky ma Mering, na iloa ai e se tagata suʻesuʻe Igilisi o Edward Sharpi-Schafer o le pancreas e maua ai se mea e gase ai le suka. Na ia taʻua le mea "insulin" mai le upu Latina "insula", lea e faaliliuina o le "motu". O le pancreas e aofia ai islesina gaosia o insulin e taʻua o motu o Langerhans.

Mo le tusa ma le sefulu tausaga, na faʻaauau pea ona auiliili e le au suʻesuʻe le vailaʻau "inisalini". Na latou maua mai le insulin mai i, lea na latou taumafai e faʻaaoga i luga o isi manu. Ona latou amata ai lea, e pei o tagata Austenia, ona faʻaaogaina ia taifau io latou tofotofoga.

I le 1921, e toʻatolu tagata Kanata, Frederick Bunting, lana tagata aʻoga Charles Best ma le J.J. Macleod na faʻaaogaina le inisalini e togafitia ai faʻifaʻi ma le maʻisuka. O le suka i totonu o le toto o taifau na faʻaitiitia faʻaititia, ae o ia ituaiga suʻega e leʻi faia i totonu o tagata. Ia Tesema o le 1921, na faʻatasi ai i latou ma le tagata poto faapitoa o le biochemist, J. B. Collip, o le na faʻaalia pe faapefea ona faʻaaogaina le inisalini i totonu o tagata.

Inisalini ma le uluai aafiaga o le faʻaaogaina i tagata.

I le masina o Ianuari 1922, na muai taumafai fomai e faaaoga inisalini i tagata, na avea o ia ma se tamaititi e 14 tausaga le matua, o Leonardo Thompson, o le na maliu i le maʻisuka i le falemai o le Iunivesite o Toronto, masalo o lona maʻisuka ituaiga 1. O le au suʻesuʻe na tui le tamaititi i le inisalini, o le suka na faʻaititia ma Leonardo na faʻaolaina.

Frederick Bunting, Charles Best, J.J. Na maua e Macleod le Nobel Prize i vailaau faafomai i le 1923. mo galuega ofoofogia. I le 1923 oi latou o fomai sili ona lauiloa i le lalolagi.

Inisalini gaosiga ma le maketiina.

Sa faatauina atu e fomai Kanata a latou pateni i le Iunivesite o Toronto mo le $ 3. Latou te leʻi manaʻo e mauoa mai a latou sailiga.
Eli Lilly patino na feiloai ma le suamalie ma Lelei e talanoa ai i le gaosiga o le inisalini i le lalolagi atoa. Sa iloa e Mr. Lilly o le pisinisi o le inisalini o le a aoga tele. Ua amata ona galulue tagata suʻesuʻe i le falemaʻi falemaʻi i le gaosiga o le inisalini.

Maʻisuka ma gasegase faamoemoe mo togafitiga.

E mafai ona tatou mateina pe o le a le fiafia o tagata i le lalolagi atoa ina ua latou iloa o le maʻisuka ua le o se faasalaga oti.

Na faʻamaonia e Dr Harold Hissworth faʻamaumauga talu ai na lomia e isi saienitisi e lua ituaiga o suka suka. O le maʻisuka na vaevaeina ile ituaiga 1 ma le 2. Ua fausia e Hissworth se togafitiga eseese mo ituaiga taitasi. Na umi se taimi na faia ai lenei vaega taʻutaʻua. Na tulimatai atu ma le fiafia tagata maʻi, ma le iloa o le inisalini e mafai ona lagolagoina la latou suka ma faʻaʻumiʻumi ai o latou ola.

O nai mea taua na maua.

  • I le 1922, na atiae ai e le au suʻesuʻe Metformin.
  • I le 1940, na faia ai e Novo Nordisk se inisalini umi
  • I le 1949, na faalauiloa ai e Dickinson ni tui faapitoa o le inisalini.

E oʻo mai i le taimi nei, fatuina peni inisalini, inisalini umi ma le pupuu, siaki faifaipea mo kulūkose, pamu tapuni pisina ma sili atu. Ioe, e tele faafetai i paionia i le atiaeina o le talafaasolopito o le maʻisuka!

Faamoemoe mo le lumanaʻi.

O ai na te iloa le isi mea o le a faia e togafitia ai tagata e maua i le maʻisuka. E mafai ona fesoasoani suʻega suʻega masima e fofo ai le maʻisuka. O le suesueina o le talafaasolopito o le maʻisuka tatou te maua ai le avanoa e toe tepa ai i tua ma fai atu Faafetai i tagata uma o loʻo galulue i lenei vaega. Na latou fesoasoani i tagata e faʻaauau pea ona ola fiafia ma le le fiafia mai le faʻafitauli.

History of the diabetes - na faapefea ona tatala le faafitauli?

O le maʻisuka, o le mea e leaga ai, o le maʻi e taatele ma ua leva ona tasi. O le talafaasolopito o le maʻi suka amata mai le III III senetene KL. I lena taimi mamao, ua mafai ona iloa e tagata, iloa lenei maʻi, ae le mafai ona togafitia, pe le mafai ona pulea. Mo lenei mafuaaga, oi latou uma o loʻo maua i le maʻisuka na manino lava le faʻaumatia i le vave maliu, ma o le umi o le ola o ia tagata gasegase e maualuga atu i le lima tausaga.

Ole talafaasolopito o le maʻisuka e le mafai ona taua faigofie. Mo le tele o tausaga, o saienitisi o le lalolagi anamua ua latou sailia mafuaaga o le faamai, faapea foi ma auala e ono mafai ona finau ai. Aemaise lava, o Galen na talitonu o le maʻisuka o se taunuuga o se faʻalavelave e aafia ai fatugaʻo, ma na faʻamaua mai e Paracelsus o lenei faʻamaʻi o le tino atoa ma o le mea lea ua tele ai le suka na natia ia i latou.

Iapani anamua, saina ma le faaSipaniolo o loʻo tautala mai i le mea moni e faapea o aso anamua o se tasi o faʻamaoniga sili o le maʻisuka

o le mea e taʻua o le suamalie suamalie na mafaufauina.

O le mea moni, o le "maʻisuka" o se upu Eleni o lona uiga o le "maeʻa", o lona uiga, e mafai ona tatou faaiuina o le fuaitau "maʻi suka" e faaliliuina moni lava o le "toesea o le suka". O lenei faauigaga e atagia mai ai le faailoga autu o le faamai - o le toesea o le suka, lea e alu ese i le urine.

O le talafaasolopito o le maʻisuka o loʻo iai i le igoa. O le faʻamatalaga o le maʻisuka na faʻaalia e Areteus o Kapatokia, o se fomai Gagana na soifua i le 200 TLM. Na ia tusia o le maʻisuka o se faʻalavelave matuia. E tatau ona maitauina, e ui lava ina o le tele o le taimi ua pasi, o lenei saunoaga e tumau pea lona taua io tatou aso, talu ai o le mafuaʻaga o le faʻaalia o lenei faʻamaʻi atoa ma ona isi faʻafitauli faʻapitoa e tele lava ina le mafai.

Na taʻua e Areteus i tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi, o le urination e masani ona fai, ae o le suavai ua alu ese mai le tino e le suia. Mo lenei mafuaʻaga, na taʻua ai e le fomaʻi le maʻi suka, lea na muai fuafuaina o le "alu." Mulimuli ane, na faaopoopo e le fomai le upu mamalu - "sugar, honey." Na taua foi e Areteus e faapea o tagata gasegase e masani ona mafatia i le fiainu: latou te lagona le malulu, ma inu ai pea.

I se taimi mulimuli ane, na o le 1776, na faia ai e se fomaʻi Peretania o Dobson se suʻesuʻega, lea na mafua ai

ua faʻamaonia o siama a le tagata gasegase e aofia ai le suka ma o lea e maua ai se tofo lelei. Ina ua maua lenei mea, na lauiloa le faamai o le maʻisuka. O le mea lea e amata ai le tala faasolopito o le maʻisuka.

I se taimi mulimuli ane, na amata ona faʻaaogaina lenei faʻataʻitaʻiga mo le mafai ona faʻamaonia se maʻi. I le 1889, i le taimi o suʻesuʻega o le pancreas i lalo o se microscope, na maua ai nisi o fusi puʻu, ma sa faaigoaina i latou o le "Langerhans Islands" mo le faʻaaloalo i le tagata suʻesuʻe na mauaina i latou. I le taimi lava lea, o le taua o nei "motu" ma a latou matafaioi i le faagaoioia o le totoga e le mafai ona faamatalaina.

I le taimi lava e tasi, na faʻaosoina ai e le Mist malogist Minkowski le faʻavevesi o le maʻisuka i meaola i le aveesea o le pancreas. I le 1921, na maua ai le tui o le hormone insulin mai le gaʻo, lea na faʻaumatia ai faailoga uma o le faʻamaʻi i manu faataitai. Ma i le na o le tausaga mulimuli ane, na muamua faʻaaogaina le insulin i le togafitia o se tagata maua i le maʻisuka.

I le 1960, na tupu ai se fou fou: o le tala faʻasolopito o le maʻi suka na faia se eseesega ese. Ua faavaeina e saienitisi le tuufaatasiga o le kemikali o le insulin i le tagata, ma i le 1976, na tuufaatasia ai le inisalini o le tagata mai lenei hormone, na o le maua mai i puaa. O le faaiu mulimuli o le hormone sa faia i le faaaogaina o metotia faapitoa ma gafatiaina o le inisinia.

E lua tausaga talu ona maua le inisalini, na taʻua ai e fomaʻi Potukale o le maʻisuka e le o se faʻamaʻi pei o se olaga faʻapitoa. Ma o le mafuaaga lea, na tatalaina ai se aʻoga faapitoa mo i latou, lea na faʻamatalaina ai tagata mamaʻi pe faapefea ona taulimaina le faʻamaʻi, auala e ola ai, e aunoa ma le aveesea o le lelei o le olaga.

FAʻAALI: Na faʻamaʻi mai e le fomaʻi manatu o ana gasegase i le mea moni e faʻapea, o le maʻisuka e le faapuupuuina ai le ola, ae e naʻo le tagata gasegase e tausisia tulafono talafeagai.

Afai e te faʻaaogaina ma le amanaiaina, e mafai ona e ola i se olaga atoa mo le tele o tausaga. I se isi faaupuga, o le talafaasolopito o le maʻisuka sa lagolagoina e le aunoa ma faʻaleleia.

O le mea lea e muta ai le talafaasolopito o le maʻisuka. Talu mai lena taimi, ua faʻaaogaina le inisalini e togafitia ai ma pulea le faʻamaʻi. Inisalini ei ai vaega nei:

  • Faʻatonuina le maualuga o le suka i le toto
  • Fesoasoani i le faagasologa o le liua o le glycogen i le maualuga o le suka i le tino
  • Faʻatonu le maʻi
  • E taofia ai le atinaʻeina o le maʻi ma foliga mai o faʻafitauli
  • Faʻatagaina oe e taitaia se soifuaga atoa

Ole maualuga o le suka i le toto e faateleina pe afai e le lava le insulin i le tino. I le tulaga lea, o le suka e faʻateleina ma le urine. Mo maʻi o le insulin, o le hormone e faʻatautaia e le tui tui. I totonu, o le inisalini e le talafeagai ona ave mo le mafuaʻaga ua faʻaumatia e ala i le gaioiga o fualaau suamalie.

O tagata uma o loʻo feagai ma le faʻafitauli o le maʻisuka e tatau ona toʻafilemu ma e le fefe. O le talaʻaga o le maʻi suka o loʻo faʻaalia ai e leai se mea e afaina ai (i lalo o le tulafono ua faʻatuina e fomaʻi) i lenei maʻi.

O le toʻatele o tagata e mafatia i lenei faʻamaʻi, ae i le taimi lava e tasi e ola atoatoa ai, taʻitaʻia se olaga masani, fiafia i ai ma aso fou uma.

Faatasi ai ma lenei uiga i le faamaʻi, e mafai ona ausia le tele - toetoe lava o sini uma e faia e se tagata mo ia lava. Ma o le maʻisuka e le o se faʻalavelave pe afai e pulea ma togafitia. Ioe, i lo tatou taimi, o lenei faʻamaʻi ua le o se faasalaga.

O le mea pito sili ona taua, o le mulimulitai i fautuaga uma a le fomaʻi, ave faʻamalosi i taimi talafeagai, taʻitaʻia se soifua maloloina ma 'ai saʻo. E tatau ona manatuaina o le maʻisuka, o le oti e matua taua tele. E le gata i lea, e tele mea e maua, ma o nei mea uma o fua faapitoa ia e fesoasoani i le faʻamautuina o le maualuga o le suka. Ia soifua maloloina!

  • Faʻaaogā togafitiga mo le maʻisuka - matou te filifilia se faʻataʻitaʻiga o faʻataʻitaʻiga o togafitiga

Togafitiga o le maʻisuka malosi (DM) e tatau ona atoatoa, e aofia ai: le vaega o vailaau mo togafitiga.

Massage mo le maʻisuka - toso vae ma lima

I le aso, o le mea e leaga ai, e toʻatele tagata latou te iloa le maʻisuka. O lenei maʻi e iai ma.

E mafai ona faʻamaloloina le maʻisuka - pe faʻapefea ae o fea e mafai e se tasi ona faʻamalosea se maʻi?

Mai le taimi ua maeʻa, o le maʻisuka ua maeʻa ona mafaufauina o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia, lea e mafai, faatasi ai ma le ala saʻo, mafai.

O le talafaasolopito o le maʻisuka o loʻo tausisia pea le talafaasolopito o tagata. O le tupua o le maʻisuka o se tasi o matua! Na mafai ona foia na o le faafetai i suʻesuʻega faaonaponei, e aofia ai tekinolosi faʻainisinia ma le malamalama o fausaga puʻu ma mole mole.

Saienitisi ma fomaʻi mai anamua, o le Vaitau Tutotonu ma le taimi nei ua fesoasoani i le suʻesuʻeina o lenei faafitauli. E uiga i le maʻisuka sa lauiloa o le toe foi atu i le BC i Eleni, Aikupito, Roma.

Aʻo faʻamatalaina uiga o lenei faʻamaʻi, o upu e pei o le "faʻavaivai" ma le "tiga" e faʻaaogaina. O le a le alualu i luma ua faia i le suesuega o lenei faamaʻi ma o le a le auala e faʻaaogaina e fomaʻi io tatou taimi?

O le talafaasolopito o le malamalama faasaienisi o le maʻisuka e fesootaʻi ma se suiga i manatu nei:

  • vai e leai se mea. O le au Eleni Eleni o anamua ua faamatalaina le ola mama ma le fia inu,
  • glucose incontinence. I le seneturi lona sefulu ma le fitu, na faaalia ai e saienitisi eseesega i le va o le suamalie suamalie ma le suamalie. O le upu "maʻisuka" na muamua faaopoopoina i le upu, lea mai le gagana Latina o lona uiga "suamalie e pei o le meli." Sa taʻua le tui o le maʻisuka, mafua mai i faʻafitauli o le hormonal poʻo faʻamaʻi fatugaʻo,
  • maualuga le kulukose o le toto. Ina ua iloa e saienitisi le auala e fuafua ai le kulukose i le toto ma le urine, na latou iloaina ai i le toto muamua o le hyperglycemia toto e le mafai ona atagia i le urine. O se faʻamatalaga o mafuaaga fou o le faʻamaʻi na fesoasoani e toe iloilo le vaaiga i le glucose incontinence, ma o le faiga o le taofi o le kulukose i fatugaʻo e le faʻalavelaveina,
  • inisalini le lava. Sa faamaonia e le au saienitisi e faapea pe a uma ona aveese le pancreas, o le maʻisuka e tupu. Na latou fautua mai o le leai o vailaʻau poʻo "tamaʻitaʻi o Langerhans" na mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka.

I le taimi nei, ua vaevaeina e tagata tomai faapitoa le maʻisuka i ni vaega autu se lua:

  • Ituaiga 1 - faʻalagolago ile insulin.
  • Tusa 2 - e le o le insulin e faalagolago.

Sei o tatou vaʻai pe faapefea ona alualu i luma fomai i suʻesuʻega o le maʻisuka

E oo lava i le "vaitaimi o le inisalini" o tagata e maua i le maʻisuka, i le averesi, na ola i le fasefulu tausaga. O le faʻaaogaina o le inisalini na mafai ai ona faʻaʻumiʻumi le soifua o tagata mamaʻi i le 60-65 tausaga. O le mauaina o le inisalini o se tasi lea o mea sili ona maoae na maua i le lalolagi ma o se faʻalavelave faʻafouina moni lava.

O Frederick Bunting ma le fomaʻi aoga o Charles Charles na mauaina le inisalini i le 1921.

Fomaʻi anamua a Roma Areataus i le seneturi lona lua TLM muamua faamatalaina lenei faamai. Sa ia tuuina atu ia te ia se igoa, mai le gagana Eleni o lona uiga o le "ui atu." Na vaʻaia ma le faaeteete e le fomaʻi tagata mamaʻi, oe na manatu o le vai lea latou te inu i le tele o mea e tafe mai i le tino atoa. E oo lava i Initia anamua na latou maitauina o le faanatinati o tagata e maua i le maʻisuka e tosina mai ai papa.

E tele fomaʻi sa taumafai e le gata ina latou iloa mafuaʻaga o lenei maʻi, ae ia maua foi auala aoga e faʻafefe ai. E ui lava i na faanaunauga faamaoni, e le mafai ona fofoina le faamaʻi, lea e ono afaina ai tagata mamaʻi i mafatiaga ma mafatiaga. Sa taumafai fai fomaʻi e togafitia tagata maʻi i fualaau o togafitiga ma nisi o tino faaletino. O le tele lava o tagata na maliliu, e pei ona iloa nei, ei ai le maʻi mimimune.

O le manatu o le "maʻi o le maʻisuka" na o le seneturi sefuluiva na tupu ai, ina ua matauina e le fomai o Thomas Willis o le urine o le maʻisuka ei ai sona tofo lelei. O lenei mea moni ua leva ona avea ma se mea taua o le suʻesuʻeina. Mulimuli ane, na maua e fomaʻi le maualuga o le maualuga o le toto suka. Ae o le a le mafuaʻaga o ia suiga i le urine ma le toto? Mo le tele o tausaga, o le tali i lenei fesili na tumau pea le lilo.

O se saofaga tele i suʻesuʻega o le maʻisuka na faia e saienitisi Rusia. I le 1900, na faia ai e Leonid Vasilievich Sobolev suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga ma suʻesuʻega o le gaosiga o le inisalini. Ae paga lea, na le taliaina e Sobolev le fesoasoani.

Sa faia e le saienitisi ana suʻesuʻega i le fale suesue a Pavlov. I le gasologa o suʻesuʻega, na taunuʻu ai Sobolev e faʻapea, o tamaʻitaʻi o Langerhans e auai i le gaosiga o le gaʻo. Sa fautuaina e le saienisi le faʻaaogaina o le meaʻai o meaola laiti ina ia vavaeeseina ai se vailaʻau e mafai ona togafitia ai le maʻisuka.

I le gasologa o taimi, na fanau mai ai le atinaʻeina o le endocrinology - o le saienisi o le galuega a le endocrin. O le taimi lena na amata ai e le fomaʻi ona malamalama atili i le faiga o le atinaʻe o le maʻisuka. Physiologist Claude Bernard o le faavae o endocrinology.

I le senituri sefuluiva, na suʻesuʻe ma le faaeteete e le fomaʻi o German Langerhans le pancreas, ma maua ai se tulaga tulagaese. Sa talanoa le saienitisi e uiga i sel o le gland, e nafa ma le gaosia o le inisalini. O le taimi lena na faavaeina ai se mafutaga tuusaʻo i le va o le pancreas ma le maʻisuka.

I le amataga o le senituri lona luasefulu, o Frederick Bunting ma le fomaʻi o Charles Best, o le na fesoasoani ia te ia, na maua le inisalini mai le tino o le tino. Sa latou faia se suʻega i luga o se taifau o loʻo maua i le maʻisuka, lea na fiafia ai le pancreas.

Na latou tosoina lona inisalini ma vaai i le taunuuga - o le maualuga o le suka o le suka o le toto na matua maualalo. Mulimuli ane, na amata ona lilo le inisalini mai le oona o isi meaola, e pei o puaa. Na uunaia le saienitisi Kanata e taumafai e faia se fofo mo le maʻisuka e ala i faalavelave matautia - e toalua o ana uo vavalalata na maliliu mai lenei maʻi. Mo lenei sailiga fou, o Macleod ma Bunting i le 1923 na maua ai le Nobel Prize i le physiology po o vailaau faafomai.

E oo lava i luma o Bunting, e toatele saienitisi na malamalama i le aafiaga o le pancreas i luga o le masini o le maʻisuka, ma sa latou taumafai e tuuese se mea e aafia ai le toto suka, ae na le manuia a latou taumafaiga uma. O lea ua malamalama le au saienisi i mafuaʻaga mo nei faaletonu. O le faafitauli e le maua e le au saienitisi se taimi e vavaeeseina ai le mea na manaʻoina, talu ai o le enzymes pancreatic na faʻapipiʻiina ai le inisalini i molini moletini.

Faatasi ai ma le fesoasoani a le taotoga, na filifili ai Frederick Bunting e mafua ai suiga i le pancreas ma puipuia ai sela e maua mai ai le insulin mai aafiaga o ona enzymes, ma ina ua uma ona taumafai e tuuese le vaega mai le gland tissue.

Na manuia ana taumafaiga. Naʻo le valu masina talu ona faʻataʻitaʻiina meaola, sa mafai e saienitisi ona laveaʻi le tagata muamua. E lua tausaga mulimuli ane, na faʻasaolotoina le inisalini i luga o se fua o fale gaosi oloa.

O se mea manaia e faapea, e leʻi maeʻa le atinaʻe o le saienitisi, na mafai ona ia vavaeese le insulin extract mai le paʻu o tamaʻi tamaʻi laiti, lea na faʻapipiʻiina ai le inisalini i le tele o mea, ae leʻi oʻo i le atinaʻeina o enzymes digestive. O se taunuuga, na mafai ona ia lagolagoina le ola o se taifau ma le maʻisuka mo le fitu sefulu aso.

O le tui muamua o le inisalini na tuuina atu i le tagata volenitia e sefulufa tausaga le matua o Leonard Thompson, o le na o le maʻisuka lava. O le taumafaiga muamua e leʻi manuia atoatoa, talu ai e le lelei le faʻamamaina o le faʻasalaga ona o se faʻalavelave lavelave i le talavou.

Sa faaauau pea ona galulue malosi ia saienitisi e faaleleia lenei fualaau faasaina, lea na maua ai e le tama se tui lona lua, lea na toe faaola mai ai o ia. O talafou o le faʻaaogaina lelei o le inisalini ua avea ma lagona faʻavaomalo. Sa faʻatuina moni e saienitisi tagata gasegase i le maʻisuka faigata.

O le isi laasaga o le atinaʻeina o saienitisi o le mea fou lea o fualaau oona o le ai ai tutusa meatotino ma o le ai ai le foliga tutusa o le molécula e pei o le inisalini o le tagata. Na mafai ona faia lenei mea ona o le biosynthesis, na faʻasalalau ai e saienitisi inisalini tagata.

O le uluai faʻasologa o le inisalini i le amataga o le 1960 na faia i le taimi e tasi e Panagiotis Katsoyanis i le Iunivesite o Pittsburgh ma Helmut Zahn i RFTI Aachen.

Na maua muamua e Arthur Riggs ma Keiichi Takura i le Beckman Research Institute i le 1978 e Arthur Riggs ma Keiichi Takura i le Beckman Research Institute faatasi ai ma le auai o Herbert Boyer mai Genentech i le faʻaaogaina o le DNA (rDNA) recombinant, na latou atiaʻe ai foi le uluai sauniuniga faapisinisi o ituaiga insulin - Beckman Research Institute i le 1980 ma Genentech i 1982 (lalo o le igoa Humulin).

O le atinaʻeina o faʻasologa o le inisalini o le isi laasaga i togafitiga o le maʻisuka. Na mafua ai ona faʻaleleia le lelei o le ola o tagata gasegase ma maua ai se avanoa mo se olaga atoatoa. Analogues o le inisalini e mafai ona ausia ai se faʻatonuga faʻapitoa o le metabolism o le gaʻo, lea e aofia ai i se tagata soifua maloloina.

O faʻatusatusaga o insulin e faʻatusatusa i insulin masani e sili atu ona taugata ma o lea e le mafai e tagata uma ona gafatia. Ae ui i lea, o lo latou lauiloa o le mauaina o le malosi, ma e tolu mafuaaga mo lenei:

  • e faigofie atu ona tau le faʻamaʻi ma faʻamautinoa le tulaga o le maʻi,
  • e masani ona i ai se faʻalavelave i le tulaga o le paʻu tele i le kulukose o le toto, lea e lamatia ai le atinaʻe o coma,
  • faigofie ma faigofie o le faʻaaogaina.

Sa faia e saienitisi se suesuega itiiti, lea na faaalia ai le mafai gafatia o se vailaau faataitai fou e toe faaleleia ai le malosi o le tino e maua ai le insulin, ma o lenei mea e faaitiitia ai le manaomia mo le iniseti.

Sa suʻeina e saienitisi le fualaau fou i le valu sefulu tagata gasegase ma le maʻisuka ituaiga 1. Na tuʻuina atu ia i latou se sauniuniga antibody CD3 e puipuia ai le atinaʻeina o se tali a le autoimmune. I le taimi o lenei faʻataʻitaʻiga, na maua ai taunuʻuga nei: o le manaʻomia mo le inisalini o le inisalini na faʻaititia e le sefulu lua pasene, ae o le malosi e gaosia ai le inisalini.

Ae ui i lea, o le saogalemu o sea ituaiga togafitiga e le maualuga tele. E mafua ona o le tupu mai o aʻafiaga o le itu mai le hematopoietic system. O tagata maʻi na tagofia le fualaau oona i taimi o togafitiga faafomaʻi sa feagai ma se tulaga faʻapitoa, e aofia ai le ulu o le ulu ma le fiva. E lua suʻesuʻega tutoʻatasi o lenei vailaʻau o loʻo amata nei.

E taua foi le matauina o suʻesuʻega o loo taitaia nei i Amerika. Ua uma ona faia ni faʻataʻitaʻiga i luga o meaola e iai le maʻisuka ituaiga 1. O le vailaʻau fou e faʻateleina ai le manaʻoga mo le mataʻituina pea o le kulukose ma iniseti. O le a na o le tasi le fualaau, o le a tafe i totonu o le toto, ma afai e tatau ai, o le a faʻafouina.

O nisi togafitiga o loʻo maua nei mo le maʻisuka ituaiga 2 ua fuafuaina ina ia faʻateleina le lagona o le tino ile inisalini. Ae ui i lea, sa fautuaina e saienitisi Amerika se fuafuaga sili ona eseese i le tau faasaga i le faamaʻi. O lona uiga o le faʻagesegeseina o le gaosiga o le kulukose i le ate.

I le gasologa o se suʻega i meaola, na maua ai e mafua ona o le faʻamaina o se polotini faapitoa i le ate, o le faʻaititia o le kulukose e faʻaitiitia ma lona maualuga i le faʻaitiitia o le toto.

Ma o saienitisi mai Niu Sila e talitonu na mafai ona latou faia se taua tele i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2. La latou metotia o le faʻaaogaina o le tino ma le keratin extract.

Sa faatautaia e saienitisi ia suega faafomaʻi i tagata, lea na iloa ai e se tasi o le gasegase le faaleleia atili o le moe ma le mafaufau, ae o le isi na i ai se faailoga iloga i le glukose o le toto. I le limasefulu pasene o mataupu, na toe foʻi mai le maualuga o le suka i le masani. Ua vave tele ona talanoa e uiga i soʻo se mea na maua, talu ai o loʻo suʻesuʻe pea le suʻesuʻega.

O le mea lea, o tekinolosi faʻainisinia faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi e moni lava o se vavega. Ae ui i lea, o le talafeagai o le maʻisuka o loʻo tumau pea lona taua. O tausaga taʻitasi e sili atu ma sili atu tagata ua afaina i lenei faʻamaʻi matautia.

O se ituaiga soifuaga talafeagai, e aofia ai se paleni paleni o mea taumafa lelei ma gaoioiga faaletino, e fesoasoani e puipuia ai le amataga o se maʻi. Aua le tumau na o oe ma lou faafitauli, faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa. O le fomai o le a tatalaina lau talaaga faafomai, avatu ia te oe fautuaga aoga ma ia fautuaina togafitiga sili ona lelei.

E le taofia e saienitisi le taumafai e fausia se vailaau e mafai ona aveesea uma ai le faamaʻi. Ae a oʻo ina tupu lenei mea, ia manatua o le vave iloa o le maʻi o le ki lea i se toe manuia manuia. Aua nei e toso i fafo ma se malaga i le fomai, faia se suʻega, ma ia maloloina!


  1. Tusitaulima o le Endocrinologist, Zdorov'ya - M., 2011. - 272 c.

  2. Kalinchenko S. Yu., Tishova Yu. A., Tyuzikov I.A., Vorslov L.O. O le gasegase ma le maʻi gasegase i alii. Setete o Faʻataʻitaʻiga, Faʻataʻitaʻiga Faʻapitoa - M., 2014. - 128 p.

  3. Natalya, Aleksandrovna Lyubavina Immunity mo faʻalavelave faʻamaʻi pipisi ma le maʻisuka ituaiga 2 / Natalya Aleksandrovna Lyubavina, Galina Nikolaevna Varvarina und Viktor Vladimirovich Novikov. - M .: LAP Lambert Academic Publishing, 2012 .-- 132 c.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia mafai ona faʻamatala atu le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Faʻafefea ona togafitia le maʻisuka i Isaraelu

O vailaʻau a Isaraelu o loʻo i totonu o lona faʻaaogaina auala e tele e maua ai togafitiga lelei mo ituaiga 1, 2, 3 le maʻisuka. O le tagata gasegase e ofoina atu polokalama e pulea ai le maualuga o le toto (faʻaaogaina o le suka, ole inisalini, meaʻai, tausia o le tino), faʻapea foi togafitiga manuia o le maʻisuka. I le togafitia o lenei faʻamaʻi, o tagata faʻapitoa Isaraelu e faʻaaoga mea uma faʻaonapo nei o le saienisi ma vailaʻau, e aofia ai togafitiga faʻapitoa, lea e faʻaalia ai iuga lelei.

Taitaiina falemaʻi i fafo atu

Korea i Saute, Seoul

Gaʻo maʻi

Glucose o le mea sili lea ona taua e manaʻomia e siama tino. Ina ia faʻaaogaina le kulūkose, latou te manaʻomia le inisalini, lea e fusifusia i le inisalini receptor i luga o le potu, ma e peiseai na tatala mo le kulukose e ulufale ai i ai. A le lava le inisalini, e le mafai ona maua e nisi o siama lenei mea lelei, o le mafuaʻaga lea e faateleina ai lona faʻaoʻo i le toto. O le le atoatoa o le insulin e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 1. E masani ona aliali mai i tupulaga talavou.

Ae ui i lea, o le maʻisuka maualuga o le ituaiga lona lua e sili ona matauina. O lenei faʻamaʻi e atiina ae ona o le mea moni o siama o le tino e leai se lagona lelei i le inisalini. O lona uiga, o le hormone e maua mai i masani masani, ae e le noatia i ni mea e maua ai, lea, o le mea moni, e mafua ai le faateleina o le kulukose toto.

O le maʻisuka ituaiga 1 e mafua ona o le faaleagaina o sela o le pancreatic e nafa ma le gaosiga o le inisalini. E tusa ai ma le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o le tele o vaega e auai i lona atinaʻe, ma e tatau ona maitauina mea nei:

  • o le mamafa o le itu sili lea ona taua i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2,
  • faʻasologa o togafitiga
  • leai se faʻamalositino - o se olaga ola solo,
  • meaai le lelei, aemaise lava le le atoatoa o meaʻai fiva ma le soona taumafa o suti,
  • nisi o faamaʻi, e pei o le maualuga o le maualuga,
  • isi mea.

O mea aupito sili ona taua i le atinaʻeina o le maʻisuka e aofia ai le manuʻa (aemaise lava le visceral) ma le le atoatoa o le tino. E masani lava o se soifua soifua maloloina, e aofia ai le paleni o taumafa ma le lava gaioiga faaletino, e fesoasoani e faʻaitiitia faʻaititia ai le toto toto.

E faapefea ona maua i le maʻisuka

A oʻo i luga le maualuga o le suka i le toto, e faia e le tino taumafaiga uma e faʻaumatia ai. Pau lava le auala e mafai ai ona aveese le suka ma le urine. Ae ui i lea, o le kulukose e le mafai ona ofi atu i totonu o lona mamanu, ae faʻatasi ma vai mama. O le mea lea, o le tino e matua paʻu lava i le vai, lea eo mai faatasi ma le gutu malulu, fia inu, ma le masani ai. O faʻamatalaga manino ia o le maʻisuka e tatau ona e gauai i ai.

O isi faʻaaliga o le faʻamaʻi e aofia ai le paʻu o le paʻu, vaivaiga lautele, vaivai, ma le faʻamaloloina o manua. I le maʻisuka o le ituaiga lona lua, o le gaʻo tele e masani ona lauiloa, ae o le vave vave ona paʻu o le mea e mafai ona mafai.

O le maʻisuka e le matautia e pei o ona faafitauli. E aofia ai le faʻaitiitia o le tino vaaia, o le faʻaalia o le maʻi suka i luga o vae (maʻi o le diabetic), le faʻaaogaina o gaʻo, fatu cardiovascular, mea e le o le erectile, le lagona le lelei ma le neuropathy. E masani lava, o tagata mamaʻio loʻo maua i le maʻisuka e alu i le fomaʻi i le taimi o le amataga o nei faʻafitauli.

E faapefea ona maua le maʻisuka i Isaraelu?

Mauaina o le maʻisuka e faigofie. Ina ia suʻesuʻeina se tagata maʻi, o suʻesuʻega nei e faia:

  • suega toto (fuafua le maualuga o le kulukose),
  • suega o le faapalepale o le glucose (faʻaalia le faʻagasologa o le maʻi),
  • faʻataʻitaʻiga (iloiloga o le maualuga o le suka),
  • isi suʻesuʻega (suʻega ma meafaigaluega) e iloa ai faʻafitauli ma maʻi faʻatoʻateleina lea e mafai ona taʻitaʻia ai le maʻisuka ituaiga muamua poʻo le lua.

Faʻataʻitaʻiga faʻapitoa o falemaʻi i fafo atu

Professor Ofer Merimsky

Polofesa Ulf Landmesser

Polofesa Sung Hung Noh

Dr. Alice Dong

Soifuaga o le olaga

O uluaʻi faʻavae o le faʻamaʻi, pe a le oʻo mai faʻafitauli, e mafai ona faʻamaonia e se suiga i le olaga. Mo lenei, e fautuaina le tagata maʻi e matau tulafono nei:

  • Meaʻai. E tatau ona e vaʻaia le faʻaaogaina o suga faigofie, e aofia ai le meli ma fua (aemaise lava suamalie pei o vine, melonini). E fautuaina ina ia matua faʻatapulaʻa ai gaʻo manu. O mea inu gaʻo, na oi latou e maualalo le faʻaogaina o faʻamaufaʻailoga e tatau ona aofia ai - falalati, oisa, osilaʻau e le faʻasaina, falaoa fala, ma leki.O le meaai e tatau ona i ai se fuainumera o fualaʻau 'aina i le fiber.
  • Gaoioiga faaletino. O gaioiga faaletino o le a fesoasoani e faateleina ai le lagona o le tino i le insulin. O le uumi o auala o le auala sili lea e taulima ai maualuga maualuga o suka. Aʻo faʻaleleia faʻamaumauga, o le mamafa o le mamafa ma le faʻasologa o le soifua maloloina lautele ua fautuaina ina ia faateleina le malosi o vasega.
  • Vitamini, Minerals, ma Amino Acids. Ina ia faʻaleleia atili le metabolism, e fautuaina le tagata maʻi e faʻaaoga ni vitamini-mineral complexes, e aofia ai vitamini B, ascorbic, lipoic, siama, masima, manganese, chromium, potassium, selenium ma vanadium. O meaola amino, carnitine ma le maualuga e fautuaina.

Fomaʻi togafitiga

Mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2, o loʻo faʻaaogaina ai fualaau o le suka maualalo, o loʻo i ai se eseesega o gaioiga o gaioiga, e aofia ai:

  • sooupu e faʻaitiitia ai le faʻafefe o gaʻo i le gastrointestinal tract. O se taunuuga o lenei gaioiga, e itiiti ifo le kulukose i le toto,
  • fualaau oona e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini,
  • sooupu e aafia ai le faiga o felauaiga i le molécula lea e faatonutonuina ai le tagofia o le kulukose i suauu o le tino,
  • fualaau oona lea e faʻagesegese ai le gaioiga o suga i totonu o le manaʻoga.

Laʻau e faʻaputu ai suālaʻau e galue malie ma lemu, lea e saogalemu ai mo le soifua maloloina o tagata.

Mo maʻi e maua i le maʻisuka o le ituaiga muamua (poʻo le leai foi o se vailaʻau e faʻaititia ai le maualuga o le suka i le maʻisuka ituaiga lua) o loʻo faʻatulagaina inisalini togafitiga. I aso nei i falemai o Isaraelu, o loʻo faia i le tele o ituaiga insulin, lea e filifilia e fuafua i le ogaoga o le maʻi ma le ituaiga o maʻisuka.

  • O le inisalini vave-o loʻo faʻatino muamua pe o taimi o taumafataga. O lenei ituaiga insulin e tumau mo le 4 itula.
  • O le inisalini puupuu-o loʻo faʻatinoina i le 15-30 minute ao lei faia se taumafataga, ma e aoga mo le 7-8 itula.
  • O le inisalini umi-e faia i le aso.
  • Inisalini umi ma umi-inisalini - faʻaaoga 1 pe 2 taimi i le aso.
  • O le inisalini ole suauu - faʻapipiʻi le inisalini o mea pupuu ma vavalalata.

O le filifiliga o le inisalini o le tasi ituaiga poʻo le isi e fuafua i le tele o mea, e aofia ai:

  • tali a le tagata lava ia,
  • soifua maloloina
  • tausaga
  • avanoa tautupe
  • isi mea.

O le togafitiga o le maʻisuka i Isaraelu ma le inisalini e faʻaaoga foi i auala fou e tuʻuina atu ai le vailaʻau i le tino. Aemaise lava, o pamu faapitoa e faʻaaogaina e otometi ona tuiina le inisalini i totonu o le tino.

Tausiga togafitiga

O se tasi o aiaiga mo le togafitiga manuia o le maʻisuka ituaiga 2 o le paʻu mamafa. Afai e le fesoasoani togafitiga faasao, e fautuaina le taotoga tipitipi tipitipi.

O ia gaioiga e oʻo mai i le togafitiina o le manava poʻo le faʻaaogaina foi o se filifili faapitoa o le silicone, lea e mafai ai e le tagata maʻi ona tumu i le tele o meaai. Ole togafitiga ole gaʻo ole aoga tele ma e mafai ona e faʻaaogaina le 15-30% o le mamafa mamafa i se taimi pupuu, e pei ona molimauina e suʻega faafomaʻi ma iloiloga a le maʻi.

Toto togafitiga togafitiga

I tausaga talu ai nei, o fomaʻi Isaraelu ua faʻaogaina ia sima e tau ai le maʻisuka. E maua mai i le ponaivi o le tagata gasegase, ma a maeʻa faʻatautaia ma togafitia, e faʻatautaia latou faia. A maeʻa pe a ma le 1.5 masina, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le manaʻomia mo suālaʻau maualalo ma le inisalini.

O se auala alualu i luma mo le togafitia o le maʻisuka ituaiga 1 o le totoina o suauu pancreatic maloloina mai se tagata ua maliu. O le mea sili e le lelei ai lenei togafitiga o le tulaga lea o le teenaina o nila mai fafo - ina ia aloese mai lenei, o le a tatau i le tagata gasegase ona ave fualaau faasaina.

O fea e maua ai togafitiga

O tagata mamaʻie maua i le maʻisuka e mafai ona alu i soʻo se falemai i Isaraelu, o loʻo i ai se matagaluega mo togafitiga o faʻamaʻi pipisi. O fale faʻataʻitaʻi uma o falemai o le Atunuu Folafolaina ua ofoina atu togafitiga mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O le tele lava o taimi, e manaʻomia e fesoasoani mai fafo tagata fesoasoani i falemaʻi nei:

  • Ichilov Medical Center (Surasky), Tel Aviv.
  • Assuti Clinic, Tel Aviv.
  • Rambam Medical Center, Haifa.
  • Hadassah Clinic, Ierusalema.
  • Khaim Shib Clinic, Ramat Gan.
  • Isi falemaʻi i Isaraelu.

Tau mai ia te au tau

Le tau o le maʻisuka togafitiga i Isaraelu

O le a le tele o le tau togafitiga o le maʻisuka i falemaʻi i le lotoifale? I le avea ai o se tulafono, o le tau e faʻaalia i le tagata gasegase pe'ā maeʻa uma togafitiga faʻataʻitaʻi, pe a manino le tele o togafitiga e aofia ai.

O le tau autu o le togafitiga ma le togafitia o le maʻisuka i falemai o Isaraelu e tusa ma le 5,000 US tau. Afai e faia se taotoga, o le a faateleina le aofaʻi. E le gata i lea, o le togafitia o faʻafitauli o le maʻisuka, lea e manaʻomia i nisi taimi le togafitiga, e totogi eseese.

E maitauina e faʻapea o tau mo togafitiga ma faʻataʻitaʻiga i Isaraelu e tusa ma le 30% maualalo ifo i Europa ma o le afa e maualalo i totonu o Amerika.

Vaʻai i le Endocrinology vaega mo nisi faʻamatalaga.

Aikupito togafiti suka

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.
Faitau atili iinei ...

O aso nei, o loʻo suʻesuʻe le au saienitisi i le salafa o le lalolagi ina ia maua se togafitiga lelei mo le maʻisuka e mafai ona togafitia tumau lenei maʻi. Soo se tasi e mauaina se vaifofo mo le maʻisuka o le a maua le Nobel Prize. I le taimi nei, o le maʻi ua manatu e le mafai ona faʻaleleia ma o tagata e mafatia i le maʻisuka e manaʻomia le togafitiga fesoasoani e faʻamautinoa ai le lelei o le galue.

O metotia o togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o se mea e ese le eseesega - i le ituaiga muamua, o maʻi e manaomia le masani ai o le inisalini ma le meaʻai maloloina, i le lona lua e lava le ave o le suka ma e mulimuli i se meaʻai.

I le aotelega, e tolu auala autu o le togafitia o le maʻisuka:

  • Inisalini togafitiga, togafitiga fualaau faasaina.
  • Faʻafofoina o taumafataga, meaʻai maloloina lelei.
  • Gaoioiga faaletino (exercises, taʻaloga).

O togafitiga o togafitiga e mafai ona avea ma faʻaaogaina o togafitiga faʻaleaganuʻu e faʻaititia ai le maualuga o le suka i le toto, faapea foi ma togafitiga faapitoa.

Mo se faʻataʻitaʻiga, i tausaga talu ai nei, o le faʻamamāina o toto ua faʻaaogaina e avea o se fuataga faaopoopo e faʻaleleia atili ai le soifua maloloina o le maʻisuka. E naʻo le faʻatagaga a le fomaʻi aoga ma le faʻatagaina o suʻega tatau.

O le taʻitaʻiga o vailaʻau - o le vailaau faʻamalosi mo le maʻisuka ua maua ai le tali mai faʻafetai mai maʻi. O faʻataʻitaʻiga e taugofie, faigofie ona tauaveina ma aoga. Aoao atili →

O le togafitiga o togafitiga o se metotia o metotia mo togafitiga o faʻamaʻi eseese e faʻaaoga ai mea faitino (faʻaalia nei, faʻaalia i le ea, moli, magnet radiation, vevela, vai, ma isi). O metotia uma →

Ua matauina e saienitisi o le faaletonu o le autoimmune e avea ma taʻiala i le amataga o le maʻisuka ituaiga 1. I lenei itu, o se tasi o vaega folafolaina i togafitiga ma le puipuiga o le faamai o le tui puipuia. Manatu o saienitisi →

Afai e maua oe i le maʻisuka, e mafai ona faʻaaogaina isi togafiti togafitiga - aemaise lava togafitiga. Mataupu Faavae o Togafitiga Faʻauʻau →

O nisi o maʻisuka o mafaufau e uiga i le togafitia o le maʻisuka ma le hirudotherapy. O le a le aoga o lenei faiga, o ai o loʻo faʻaalia ma pe faʻapefea ona faʻaoga le lago?

Togafitiga o le maʻisuka ma lago o loʻo faʻamatalaina o se faʻaopoopoga faʻaopoopo i le autu autu. Hirudotherapy o se vaega taua o togafitiga autu. Faʻamatalaga atili →

O le togafitiga o le ultrasound (UST) o se togafitiga ma faʻasologa faʻasolosolo e aofia ai le faʻapupulaina o le tino i le ultrasound (oscillations e masani ona maualuga le maualuga mai le 800 i le 3000 kHz). Le isi →

I le taimi o togafitiga o le maʻisuka, o le tele o le taulaʻi atu ua totogiina i le vailaau oona ma isi ituaiga o metotia faasaina. Faitau atili →

E faapefea ona togafitia le maʻisuka ituaiga 1?

O le maʻisuka ituaiga 1 o se faʻamaʻi ogaoga ma e le mafai ona faʻaleleia. O le mea lea, mo se soifuaga atoatoa, e manaʻomia e le tagata maʻi ona taitaia se olaga malosi ma toe iloilo lana meaʻai. O le mea moni, o tui inisalini e taua tele. I le taimi lava e tasi, o togafitiga faafomaʻi fou ua talafeagai.

  • Togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti
  • Togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1 i alii
  • E faapefea ona togafitia le maʻisuka ituaiga 1 i fafine?
  • Faʻauʻau autu
  • O le a le mea fou i le togafitiga o le maʻisuka?
  • E mafai ona togafitia le maʻisuka ituaiga 1?
  • Vitio: ituaiga 1 maʻisuka

Togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti

Afai o se tasi o matua poʻo i latou uma e lua o loʻo iai se faʻamaoniga, e foliga mai o le a maua e le tamaititi le maʻisuka mai le fanau mai. O togafitiga e faapenei:

  • Inisalini ua faatonuina e pei ona faatonuina e le fomaʻi (vaai foi - pe faapefea ona tui saʻo le inisalini).
  • O le 12 masina muamua o le susu.
  • Pe a suia i meaʻai paleni, e tatau ona e filifili na o mea faʻafefiloi e le maua ai le kulukose i la latou fatuga.
  • E faasolosolo mai, mai le 5-6 masina, faʻafeiloaʻi meaai mama, e amata mai i fualaau aina mama ma sua.
  • O taumafa taumafa e masani ona faia i le 5-6 taimi i le taimi lava e tasi.

A tupu le pepe, togafitiga e aofia ai:

  • Injections injections i le faasologa lea e tofia e le fomaʻi faapitoa.
  • Puleaina o le mamafa i le faatumauina o lona mamafa i totonu o tapulaa e tatau mo le soifua maloloina.
  • Mea taumafa maualuga i meaʻai maulalo.
  • Faʻaaofiofia se olaga ola malosi.

O le isi a tatou tusiga e sosoo ai o le a taʻu atili ai ia te oe le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti.

Inisalini togafitiga

Faʻalagolago i le faʻatau o le vailaʻau, o le inisalini e faʻatulagaina i le tele o taimi i aso uma. O nisi fualaau faasaina ua mamanuina e na o le faatasi i le aso ona faia ni iniseti.

E pei o le inisalini, tagata faʻapitoa poʻo ona faʻaoga tutusa. E tusa ai ma le natura o le umi o gaioiga mo tamaiti ma tupulaga talavou filifilia:

  • mulimuli ane
  • puupuu
  • ma le umi.

Seia oʻo i le talavou, e le faʻaaogaina soosoo o le inisalini o ituaiga eseese. E mafua lenei mea i le mea moni e na o le 1: 1 le fua faatatau e faʻaaoga mo tamaiti, ae o le fua faatatau i le fefiloi e mafai ona 3: 7.

Meaʻai pepe

O le taumafataga o loʻo fausia e tusa ai ma le polokalame: o polotini + mea faʻapitoa o gaʻo ma gaʻo sina gaʻo mo taumafataga taʻitasi. 6 aʻai i le aso.

O meaai i aso uma e aofia ai meaai nei:

  • falaoa ma le paʻu, rye,
  • paka
  • tamato
  • pi
  • susu susu ma susu,
  • pulu, pepe, moa, toso,
  • iʻa, iʻa, iʻa,
  • sweets e faavae i le sorbitol ma le fructose,
  • vine ma fualaau aina e maualalo le faasinomaga igoa (GI) - tagaʻii le laulau i lalo.

O meaʻai faʻavavevave, e seasea lava ona faʻatagaina meaai masani ma le fusi (faʻaaogaina na o maliega ma le fomaʻi):

  • meli
  • fualaau aina (faʻi, suamalie, melon),
  • maualalo lauusiusi
  • fualaau mamago.

O le lisi e tatau ona aofia ai oloa faʻatagaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, o meaʻai a se pepe mo le tasi aso atonu e pei o lenei:

  • Breakfast: se vaega o salati i tamato, kukama ma laau, se fasi falaoa, 90 g sisi, o se apu.
  • Snack: suamati tomati poo fualaau suamalie, e pei o le nectarine.
  • Taumafa: o se vaega o le borsch, saladi fuamoa, falalati tao, o se fasi iʻa tao, berry compote.
  • Taumafa: o se iʻa fagota ma fualaʻau, sua suamalie fou.
  • Taumafa: se ipu susu poo le kefir. E mafai ona gaosia le yogurt.

Matou te fautua atu foi e suesue le lisi mo le vaiaso.

Fofo faʻapitoa

O togafitiga nei e lelei tele mo le tausia o se pepe soifua maloloina:

  • Lingonberry ma le blue teas.
  • Laʻau le aʻa o le ratan ma avatu i le tamaititi 1 sipunipuni 3 taimi i le aso.
  • Toga fatu fatu afa afa i le aso.
  • Liligi 300 ml o vai ua kuka 1 tbsp. l fugālaau ma laʻau o laʻau, ma tuʻu i le afi ma alu mo le 10 minute. I le faʻaloaloa atu, e mafai ona e avatu i le tamaititi le 1 tbsp. l faatolu i le aso.
  • O le suamalie mūmū mūmū mūmū e tuʻu ai le ¼ cup fa fa i le aso.
  • Liligi le 1 teaspoon o laumei ma se ipu vai inu, taofi i luga o se ipu vevela mo le 30 minute. A uma ona faʻamamaina, tuʻu le 1/3 ipu faʻatolu i le aso.

Faitau atili e uiga i metotia faaleaganuu o le togafitia o le maʻisuka ituaiga 1 - faitau i inei.

Gaoioiga faaletino

Mo le faʻamalositino, mo tamaiti o loʻo lava le gaioiga i le fanua poʻo luga o le taʻaloga taʻavale. O le itula o le gaoioiga i le ea fou o se gaoioiga faʻapitoa talafeagai mo aso uma. Gymnastics e leai se aoga i le taeao pe a maeʻa. E mafai e tama ona faʻapipiʻi faʻamalositino ma le tamaititi, e le gata i le faʻaaogaina o aʻoga, ae faʻafiafia foi.

Togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1 i alii

Mo tagata, o le maʻisuka o le a aafia ai le faiga o meaʻai. E mafua ona o le faaleagaina o le namu, ma le faʻamaualuga poʻo le leai foi o togafitiga, faʻaleagaina o feusuaiga ma faafitauli urologia. I nei tulaga, e faʻaaogaina ai tagata i Viagra, aua o loʻo foia ai faafitauli faʻavae.

Inisalini togafitiga

E i ai le itiiti ifo o nai inisalini masani. O le tele o taimi, puupuu ma faʻamatalaga e faʻamalosi ai isi. O le vaega mulimuli e taua foi o le faaumiumi. E suitulaga ai le natura masani o le inisalini e le oi ai i le maʻisuka. O le inisalini puupuu e faʻaititia ai le suka o le toto mai gaʻo e sau mai meaai.

Tagata matutua, i le avea ai o se tulafono, o loʻo faʻamatalaina na o se togafitiga faʻapitoa, ma e aofia ai i lenei faatulagaga:

  • O le inisalini faʻamuamua e faʻaaluina 1 taimi i le aso, o nisi taimi 2, ae le sili atu.
  • Pupuu - ao leʻi faia taumafataga.

O tupe faʻaalu e matua faʻapitoa ma faʻalagolago i:

  • maʻisuka i aso uma
  • malosi o gaoioiga faaletino,
  • le tulaga tutusa o isi faamai,
  • le maualuga o le maualuga o le maʻi, ma isi.

I le taeao, o le tui o le inisalini e tatau ona sili atu nai lo le afiafi.

Meaai taumafa

Afai e saʻo le togafitiga o le inisalini, ona le manaomia lea o se taumafa malosi. Ae ui i lea, o loʻo iai pea le tele o tulafono, talu ai ona o le manaʻomia o le inisalini e suia tele i le aso atoa, ma o faigata e faigata ona fuafua.

I vaega muamua o le faʻamaʻi, ua fautuaina e lafoaʻi meaʻai ma le tele o meaʻai gaʻo:

  • pastries ma oloa gaosi falaoa,
  • falaoamata, meaʻai eseese,
  • fualaau aina ei ai se faasinomaga maualuga o le faasinomaga o le 60 ma le maualuga (pineapples, tilo, meloni).

E taua tele le aua neʻi 'ai taumafa gaʻo i luga o le taeao, ona o le tele o gaʻo gaʻo o le a matua faateleina ai le suka toto. Ae ui lava i lea, e le mafai ona lafoai atoa le gaʻo. O le faamamafa e tatau ona i ai i luga o le gaʻo gaʻo pei o le:

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.
Faitau atili iinei ...

  • falaoamata
  • palu pasi o le saito,
  • falaoa atoa,
  • fualaau faisua
  • fualaau aina suamalie ma se fuainumera faʻamamafa i lalo o le 60.

E uiga i isi tulafono o meaʻai o le a taʻuina atu i le tusiga: "Meaʻai mo le maʻisuka ituaiga 1."

Vailaau faʻapitoa

Ina ia faatumauina maualuga le maualuga o le suka toto, e mafai e tane ona faʻaaoga togafitiga nei:

  • Tipi 4 tbsp. l aʻa aʻa o Ierusalema artichoke, sasaa le 1 lita o vai ua tunu. Pe a faʻatumuina, e tatau ona e faʻavaivai, faʻafefe i vai inu i se fua faatatau o le 1 i le 1. Fainu i le aso nai lo le lauti.
  • Tasi le 20 g o vao vavave, sasaa se ipu vai inu ma tuʻu i luga mo le 12 itula. Fai se mea lona lua - faaopoopo i ai le afa tioata o le vai inu i le 20 g o mea faʻaaoga ma tuʻu mo le 8 itula. A uma le taimi, faʻafefiloi le faʻafefiloi i se fagu fou. Faaaoga mo lauti ma ipu eseese e pei o le suka.
  • 10 laulaau laʻau e sasaa ai se ipu vai inu, faʻaauau mo le 3 itula. Inu le afa afa i le aso 30 minute aʻo leʻi 'aʻai. O faʻamanuiaga o le laʻau bay i le maʻisuka - o le a tatou taʻuina iinei.
  • 1 tbsp. l fugalaau fugalaau niniʻi 1 ipu vai inu, tuu mo le 30 minute ma le vevela. Inu le afa afa i le aso ao leʻi 'ai. E i ai se isi fua - 1 tbsp. l fualaau aina o le hawthorn sasaa se ipu vai inu vai, taofiofi 3 itula.Taʻu ma inu 3 tbsp. l faatolu i aso uma ao le i taumafa.

Aoaoga faaletino

E mafai e tagata ona aʻoaʻo i le falemaʻi pe afai e le fetaui le faʻamalositino. Ae o nei mea e le tatau ona avea ma ni faʻatonuga tumau. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e aʻoaʻoina i le mamafa o le sili atu i le 50 kilokalama i luga o le fua. Ua lava lenei mea e tausisia ai se mea e taliaina, ae le o le mamafa tele.

Afai e mafai, e tuʻuina atu le mamafa o le eletise i luga o laʻititi laiti ma le uila uila po o le taʻavale i luga o le ala. Ma tasi i le vaiaso e mafai ona e alu e aau. O le mea autu - o avega e tatau ona masani ma masani i aso uma, ae le o le malosi.

Faitau atili e uiga i togafitiga faʻamalositino - matou te taʻuina iinei.

E faapefea ona togafitia le maʻisuka ituaiga 1 i fafine?

O tulaga togafitiga e faʻataʻitaʻiina, ae manaʻomia ona fai se faʻamatalaga i luga o uiga o le tino ma mafaufau:

  • taʻamilosaga
  • misa
  • maʻitaga

O le vailaau o fualaau oona ua ave ma le aofaiga o le inisalini e faaaoga e faalagolago i soo se tasi o nei mea.

Fualaau faʻapitoa

O teuteuga ma mea laiti e sili ona aoga mo tamaitai, aua latou te le gata ina faatumauina le maualuga o le maualuga o le suka, ae maua ai foi se lagona filemu i luga o le tino:

  • Liligi 1 tbsp. l Paʻu faʻatasi ma se ipu vai inu ma inu faalua i le aso 30 minute aʻo leʻi 'aʻai. A maeʻa le 10 minute, e fautuaina e ave le calendula tincture - 30 mata'ū. E muaʻi faʻafefiloi ma le vai i se fua faatatau ile 1 i le 4. I le taimi o taumafataga, e fautuaina e inu vai sauerkraut. O ia manipulations e faia mo le masina.
  • Taumafa ai vine suamalie po o le sua e pei o tipu.
  • Tipi 20 laulaau laulani, sasaa i totonu o se fagu, sasaa se ipu vai inu ma faaauau pea le mu mo le 10 minute. E mafai ona e inu e aunoa ma ni tapulaa.
  • Faafefiloi 20 g o launiu lanu vine + paʻi mata + ma pana + vao. Faʻapipiʻi i le faʻafefiloi 10 g o le uʻamea ma le 5 g o le vort St. John. Faʻafefiloi lelei, sasaa vai inu, faʻamalosi 5-10 minute, pritsetsi ma ave 3 tbsp. l faatolu i le aso.

Faʻauʻau autu

I togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1, o fualaau nei e mafai ona faʻaaoga:

  • O pateni faʻapitoa o pateni ia e aoga i le faʻamautuina o le suka toto.
  • O Dialek o se fualaau faasaina lea e faʻamautuina ai le gaioiga o le pancreas, faʻapea foʻi ma le mamafa o le mamafa ma le mamafa.
  • O le keke monastic o se sauniuniga o le togavao lea ua faamaonia lona lava malosi i le tau faasaga i le maʻisuka faasolosolo pea.
  • O le inisalini puupuu-o le hormone e amata i le 15 minute pe a uma ona ulufale le inisalini i le tino. Mo nisi faʻamatalaga e uiga i lenei insulin - http://diabet.biz/lechenie/tradicionnaya/insulin/insuliny-korotkogo-dejstviya.html.
  • O le inisalini e le o galue malosi o se homone lea e gaoioi pe a mavae le 2 itula.
  • O le inisalini umi o se hormone e galue i le 4-6 itula mai le taimi o le tui.

E le gata i lea, mo le maʻisuka, e manaʻomia vailaʻau e aveesea ai aʻafiaga o faʻamaʻi faʻatasi poʻo i latou e mafua mai i le maʻisuka:

  • Faʻailoga a le ACE - faʻasaʻo le toto maualuga, avea ma faʻasologa mo le gaioiga galue.
  • Gastrointestinal drugs - o le tele o fualaau oona (mo se faʻataʻitaʻiga, fofo, erythromycin), lea e aveesea ai faailoga ma togafitia ai faʻamaʻi gastrointestinal i le sao o le maʻisuka ituaiga 1.
  • Cardiomagnyl - ua ave mo faʻamaʻi o toto toto ma le fatu.
  • Lovastatin - e tatau ona faʻaitiitia le cholesterol, pe a manaʻomia, o le isi mea e faʻaaoga - simvastatin.

O le a le mea fou i le togafitiga o le maʻisuka?

O faʻamatalaga faʻapitoa e masani ona sailia ina ia mafai ai ona faʻafaigofie le togafitiga o tagata maʻisuka. I le taimi nei, e leai ni faʻamatalaga, ae o nisi o folafolaga taua o loʻo iloiloina i le taimi nei.

Aemaise lava, o le a vave ona oso mai pamu o le inisalini ma mea e taʻua o le tali mai i le maketi. O le masini o se masini lea e fua le maualuga o le suka i le tino o le tagata maʻi. I lenei tulaga, o le masini lava ia e fuafua pe fia le insulin e manaʻomia.

I le taimi uumi, o le tuputupu ae poʻo le faʻaloʻoina o se paʻu o loʻo mafaufauina. O le tuiina o se faiga umi ma taugata ia lava. Ae ui i lea, i le lalolagi faʻaonaponei, o loʻo faʻalauteleina le tekinolosi, ma atonu, i tausaga o lumanaʻi, o le faʻaleleia o se fou fou o le a avea ma masani masani.

Faitau atili e uiga i togafitiga o maʻisuka o loʻo iai nei.

O loʻo faʻaaogaina sima puʻu?

E tusa lava pe o loʻo faʻaauau feutagaiga ma o talatalanoaga e lomia, e le faʻaaogaina faʻamalosi siama e togafitia ai le maʻisuka. E le gata i lea, o lenei faʻamatalaga e faʻaaoga i le lalolagi atoa - e oʻo mai i le taimi nei e leai se tasi na tuʻuina atu faʻasalalauga faʻasalalau aloaia poʻo le faʻalauiloaina le faʻaaogaina o sima mumu mo togafitiga.

O le mea moni, o suʻesuʻega e faʻaauau pea, ae o loʻo faʻaali pea, ma o le auai i le onosai e ofoina atu i luga o se tulaga e aunoa ma se totogi.

E mafai ona togafitia le maʻisuka ituaiga 1?

O le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻisuka talavou, ma e atiina ae ona o faagasologa o autoimmune, lea e faʻavae i luga o le faʻafanoga o suauu peta pancreatic. O se taunuuga o le taofia o le inisalini i totonu o lenei tino, o le tele lava o peta pusa e mate, ma o le vailaau faʻaonapōnei e le iloa pe faapefea ona taofi lenei gaioiga.

O le mea moni, e leai se mea e togafitia pe afai e mate le peta. O se faʻagasologa o le autoimmune ma, pei o soʻo se faʻamaʻi tutusa, o le mea e leaga, e le mafai ona faʻafitia.

I le taimi nei, o fomaʻi aloaia o loʻo fai mai o le maʻisuka ituaiga 1 e le mafai ona faʻaleleia, ma o le inisalini e mafai ona tausia e ala i tui.

Ae ui i lea, ei ai le mafuaaga mo faʻamoemoega lelei. I le lumanaʻi, e mafai e saienitisi ona aʻoaʻo lelei e faʻapipiʻi suauu maloloina o peta pe mafai foi ona atiaʻe fualaau oona e faaosofia ai le tuputupu ae o sela fou beta. I lenei tulaga, o le maʻisuka o le a faigofie ma faigofie.

Vitio: ituaiga 1 maʻisuka

Matamata i se vitio mai le 8:55 minute i luga oa latou togafitiga o loʻo i ai nei mo le maʻisuka ituaiga 1:

E ui i le tele o taumatematega, o vailaau aloaia e le iloa se mea ae o le inisoga o le inisalini. O le fuamoa fuamoa e na o le pau lava lea o le auala mo i latou e mananao e pulea le faamaʻi. O aoga o le a avea ma meaai, faamalositino ma isi vailaʻau. Matou te fautuaina foi oe e suesue i le puipuia o le maʻisuka ituaiga 1.

Tuua Lau Faamatalaga