Faʻailoaina o le atherosclerotic plate: o le a le mea, mafuaʻaga o le faʻavae ma togafitiga

O se suʻesuʻega fou na iloa ai o le siakiina o le paʻu (calcium deposits) i totonu o le aʻau e mafai ona fesoasoani i le fomaʻi e tusa ai ma le faʻatusatusaina o le lamatiaga o le oti ma le tele o tausaga o le isi olaga o le maʻi.

O se suʻesuʻega e 15-tausaga lea e tusa ma le 10,000 tagata na auai na faʻataʻitaʻiina na faʻaalia ai o tagata e sili atu le tele o meaʻai na maua i le tolu o mea na mafua ai ona maliu le oti ─ e ono taimi e sili atu le maualuga nai lo i latou e leai ni faʻatulagaina o pepa.

O le suʻega ua taʻua o le "siakiina o le kesi o le kopa" e faʻaogaina ai le faʻatautaia o faʻamaumauga (CT) e suʻeina ai le suʻeina o le konupini (fua faʻataʻatitia) i fua tusi e maua ai le toto mai le fatu, fai mai le taʻitaʻi suʻesuʻe o Leslie Shaw, polofesa o le fatuga i le Emory University i Atlanta.

"Afai e leai sou tino pe laitiiti foi le calcium i lau au, ma e faʻamaonia e ala i suʻega masani i le tele o tausaga, ona e maua ai lea o se avanoa lelei e avea ai oe ma se uumi," o le tala lea a Shaw.

O loʻo faʻalauteleina le teu o le kalama e avea o se tali i foliga vaaia o paʻu oona i luga o puipui o maʻa.

O nei papa, mafua mai i le sili atu o le cholesterol i le toto, e sili atu i le taimi ma faasolosolo malie lava i le vavalalata o le lumenia o arteries, o le mafuaaga tonu lea siama fatu fatu, lea o loʻo faigata atili ona pamu toto i lona tino atoa.

Afai e pipii faʻatasi, ona mafai lea ona fausia le puipui o le vaa toto toto (toto toto)poloka o le toto, lea e mafua ai se fatu fatu. O lenei kopa e mafai ona paʻu faʻafuaseʻi, ona mafai lea e nisi vaega ona ulu atu i le faiai ma mafua ai afaina o le ischemic.

I le puipuia o le pa'ū ma le vavae ese o se toto, o le tino e taumafai e faʻamalosi ma lokaina i le mea e ala i le tuʻuina o suauu masi i luga o le toto ma faʻataʻamilo ai, o loʻo fai mai ai Shaw.

I le vaitau o le 1990, na maua ai e fomaʻi o nei laulau faʻatulagaina o loʻo faʻaalia i luga o le viliina o se komepiuta komepiuta ma e mafai ona faʻaaogaina e fuafua ai le mafutaga fatu oso ma tafe mai faʻamalosi faʻamalosi i le taimi o le faʻamalosaga, fai mai Shaw.

Ae ui i lea, ua i ai lava se molimau itiiti e mafai ona maua mai i le suʻesuʻega a le au tusitala o le suʻesuʻeina o le faʻaaogaina o le paʻu o le calcium e mafai ona maua ai se faʻatusatusaga mautinoa o le lamatiaga umi mo le soifua maloloina o le tagata. O le tele o galuega faataitai i lenei itu i le faʻaaogaina o le suʻesuʻeina o arteries ua fuafuaina e faʻamaeʻaina i se isi vaitaimi mulimuli ane e oʻo atu i le lima tausaga.

O lenei suʻesuʻega, ua maeʻa nei suʻesuʻega na amata i le va o le 1996 ma le 1999, pe a fai fomaʻi i Nashville, Tenn., Presented 9715 tagata gasegase maloloina e avea o se vaega o le polokalama faʻaleleia o le cardiac mo le militeli. Sa siakiina tagata mama mo siama fuafuaina i totonu o toto, ma o se auiliiliga auiliili o suiga i tulaga lamatia mo faamaʻi fatu i tagata auai taitasi sa faamaumauina.

Sa matauina e tagata suʻesuʻe tagata auai mo le tusa ma le 15 tausaga, ma suʻesuʻeina ma le faʻaeteete faʻamaumauga i luga o le 936 gasegase na maliliu i le vaitau lenei.

Faʻamaumauga o faʻamatalaga na faʻaalia ai o le lamatiaga o le maliu vave o loʻo faʻaateleina le faʻatuputeleina ma le aofaiga o tupe teu o le calcium o loʻo maua i le tele o gafa o tagata.

O tagata mamaʻi e maualalo le tino o le calcium e i ai le tulaga lamatia o le oti. 68 pasene le sili atu pe a faʻatusatusa atu ia i latou e leʻi i ai ni mea e teu ai le calcium.Ae o le lamatiaga o le oti mo tagata o loʻo i ai le sili ona tele o le paʻu o le calcium i totonu o fua e ono taimi e sili atu nai lo i latou e le o iloa i ai o latou tino.

"O nei taunuuga e faamamafaina ai le taua o le suʻesuʻeina o lenei faailoga e faaopoopo atu i tulaga faʻaleaganuʻu faʻaleaganuʻu," o le tala lea a Dr William Zogby, o le sa avea muamua ma peresitene o le American College of Cardiology.

O loʻo faʻaaogaina e le fomaʻi se vailaau o le calcium numera i le taimi nei e fuafua ai togafitiga aupito sili mo tagata mamaʻi e leai ni o latou fatu, ae maua le maualuga o le cholesterol poʻo se talafaʻasolopito o aiga o faafitauli o le fatu, na fai mai ai Zogby. O lenei suʻesuʻega e faʻamaonia ai le aoga o lenei faiga, na ia faaopoopoina.

"O le fuafuaina o le maualuga o le calcium o le mea moni lava uluai faailoga o le atinaʻeina o le fausiaina o mea taua i totonu o tagata, leai ni faailoga o maʻi fatu"O le tala lea a Sogby. "O lenei suʻega e matua talafeagai lava mo tagata, ae o lona taua e le o iloa e le tele."

O fua o le fualaupapa o le Calcium o le a avea ma mea e faʻamalosia ai tagata e maualalo le leai o ni calcium, ma mo tagata ei ai le maualuga maualuga o le calcium - o le faʻamalosi e sili atu ona tausia lelei i latou lava, o le tala lea a Shaw.

Ua talitonu Leslie Shaw o tagata e tele tupe teu o le calcium e mafai ona faʻaleleia o latou taimi umi e ala i le soifua maloloina lelei, faʻamalositino, ma vailaʻau e togafitia ai nei tulaga lamatia ogaoga o le fatupei maualuga le toto maualuga, maualuga le cholesterol maualuga ma ituaiga 2 maʻisuka.

Shaw e talitonu o le numera o le calcium i luga o laupepa fuafuaina e vave ona avea o se vaega o se suʻega masani o le soifua maloloina o le tagata e suʻe ai le toto cholesterol.

O faʻamaumauga e lomia ia Iulai i le 7 o lomiga o Annals of Medicine Internal (Iulai 7 o Annals of Internal Medicine).

O le a le mea ma aisea e tupu ai?

Atherosclerosis o se faʻamaʻi o lona faʻailoga autū o le faʻaaogaina o le gaʻo-protein i totonu o le muso ma le membrane e mafai ona gaosia mai ipu tetele ma le tele-siʻosiʻomaga.

O aʻafiaga o lenei faʻaosooso o le a faʻaitiitia ai le gafatia o le paʻu o le uaea ma lona palasi, faʻapea foʻi ma le faʻaititia o le lumen, ma faʻaititia ai le tafe o le toto ma le tino o le hypoxia.

E lua lomiga faʻaonapo nei o le faʻavaeina o le masini mo suiga o le atherosclerotic, lea, e ui lava i le silia ma le selau tausaga le talafaasolopito o suʻesuʻega, e leʻi suʻesuʻeina.

O se tasi oi latou e faailoa mai ai le faaleagaina muamua i le fomaʻi e se siama, vailaau, vailaau faaletino ma lona suiga mulimuli ane i totonu o le lipid mass.

O le lona lua o loʻo fai mai ei ai senitisi senituri i luga o sela o le endothelial, ma afai o le tagata e tele naua lona tino, ona tupu ai lea o se maʻi.

E faavae i luga o nei faʻamatalaga, o aʻafiaga o aʻafiaga na faia - o uiga o tagata soifua o loʻo iai fuainumera faʻatupulaia le avanoa o se maʻi.

E aofia ai:

  1. Le tele o meaʻai gaʻo ma le tele o meaʻai i le taumafa. O nei mea e manaʻomia mo le tino e gaoioi lelei, ae a faʻamaunuʻu tele, e le lava le taimi e faʻaaogaina ai le malosi ma metabolites, faaputuputu ma pauu i totonu o le vaitaele saoloto. I le faaopoopo atu i ai, o le tele o lipids e oʻo mai ai faʻatauvaʻa e faʻalavelaveina ai a latou faiga faʻamalosi, lea e oʻo atu ai i le faʻalauteleina o le faʻasili.
  2. Tausaga ma kenera. E tusa ai ma suʻesuʻega, o alii sili atu i le fasefulu tausaga e masani ona afaina. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, i fafine aʻo leʻi faia le misa, ua gaosia le estrogen hormone, o loʻo i ai mea e puipuia ai le sclerosing. O tausaga foi e afaina ai le gaioiga o nofoaga faasao ma le tulaga atoa o fetuutuunaiga o le vaa, ona o le tagata matua, o le itiiti ifo lea o le paʻu o loo i ai.
  3. O le maʻi suka. I le avea ai o se faʻasalaga lautele o le metabolism o le gaʻo, o le maʻisuka e le mafai ona aʻafia ai le metabolism o gaʻo, lea e "mu" mai le mumū o saccharides.O le suavai faʻaaogaina o le suavai faʻaputu ona o le faʻaitiitia o le fua o le tupu mai o matua uma lava o gaioiga e fesootaʻi ma le siosiomaga o le malosi. Ona o lenei mea, o le tele o mea e le atoatoa ona gaosia o mea ma vailaau faufautua e ulu atu i le plasma. O nisi oi latou o gasegase gaʻo ma cholesterol leaga.
  4. Laveaga gaioiga ma le popole. O se olaga e le masani ai, faatasi ai ma lagona faalelagona i aso uma, e le mafai ona iloa e le loto. O le innervation mai le nofoaga autu ole vasomotor ua faʻalavelaveina, o le malosi ole vaʻaia o le myocardial e faʻavaivaia ma le muscular membrane atrophies. A maeʻa le laulau, e le tatau ona faʻatali mo se taimi umi.

I le taimi muamua, o suiga i le cardiovascular system e le mafai ona vaaia i se tulaga e aunoa ma se microscope. Ae o le suʻesuʻeina o suʻesuʻega faʻasolosolo, o le fulafula o le endothelum o loʻo faʻaalia, o se faʻaopoopoga o le mafai ona mafai ona faʻaogaina o latou membranes. Ona gaʻo ma cholesterol, ona o le le atoatoa o lipoproteins maualuga ma le maualalo, faʻaosooso atu i totonu o le masini ma faʻatumu, faʻaleleia.

O lenei la o se fausaga faʻamalosi e le mafai ona tali lelei i poloaiga mai luga. Afai ua tumu se tasi nofoaga i le cholesterol e ulufale mai, o se lanu samasama poo se fasi pepa - ua amata le laasaga lipid.

Mai lenei taimi, o fomaʻi e talanoa e uiga i le fatuina o se atherosclerotic embolus.

Aoric Atherosclerosis: Maʻi Matua

O le faʻamaʻi "atherosclerosis" e fesoʻotai ma le gasegase o le gaʻo gaʻo, o le taunuuga o le toilalo o laʻau tetele (e faʻaitiitia le vaivai o le puipui, ma faʻaitiitiina le lumenia o vaa).

E masani ona taliaina o le atherosclerosis o le aorta o se faailoga lea o tagata matutua. O le mea moni, o faailoilo faʻapitoa e aliali mai i le 60 tausaga. Ua faʻamautuina e vaivai tamaloloa i le taimi mulimuli ane nai lo alii, o estrog o loʻo puipuia i latou. O se suesuega o le atinaʻeina o le faamai na faaalia ai o uluai faaaliga i le puipui o le vaa ua i ai i le sefulu o ona tausaga. O lenei mea o loʻo faʻaalia ai se faasologa umi o le faagasologa o le atherosclerotic.

O le aorta o le vaa telē tele i le tino o le tagata. E alu ese mai le taumatau tauagavale o le fatu, faʻapipiʻi i le arc ma alu i lalo. I le va o le vaʻa, o le aʻega ma le alu ifo vaega e iloga. E ala ile localization, tuʻuina toto i totoga, ala i le diaphragm, e vaevaeina i le vavae ma le manava. O lālā uma o le aorta e fafagaina totoga o le pusa e alu ese mai le vailaʻau. O le mea pito sili ona taua, o laʻau ia e faʻaigoa i le faiʻai ma le vaeluala, fatu, pulumu. O lālā i le mea o loʻo i ai meaʻai, fatugaʻo, o pito i lalo e tuʻu ai le vaega o le manava.

Aorta e faatatau i laupega o le ituaiga e mafai ona ola. E tatau ona faʻaauau pea ona faʻasaʻo le toto mai le muso o le fatu ma le malosi atoatoa ina ia faʻasalalauina le galu i itu uma, tusa lava po o le a le tulaga o le tino.

O le mamafa i luga o puipui e fesoasoani i le atiaʻe o le atherosclerosis o le aorta ma ona lālā. Muamua, o meaola faʻaleagaina ma faʻamaʻi e faʻaleagaina ai le membrane i totonu, o loʻo taofia i totonu, lipoproteins maualalo maualalo ma o loʻo faʻapipiʻiina i luga o palatini. Ona o le lapoa lautele, ua le o toe i ai ni faʻataʻitaʻiga o le falemaʻi mo se taimi umi, o faʻamaʻi o le maʻi e amata ona faʻaalia i le matua. E oʻo mai i le taimi nei, o le aorta e faʻateleina i vaega tetele o le faʻatulagaina o siaki, ua le toe mafai ona faʻatau konekarate ma faʻalautele. O vaʻa fafo e faʻaitiitia i le lumen ma e le aumaia ai le toto e maua ai totoga i totoga. Faatasi ai ma le siakiina o se tasi o vaega o le toto vaivai, o le a amataina ai faʻamatalaga o le atherosclerosis.

Mafuaʻaga o le atherosclerotic aionic lions

I le faʻaopopoina i le faʻatinoina ma le faʻataʻitaʻiga, o mea moni lautele mo le atinaʻe o le atherosclerosis e le aofia ai:

    maualuga maualuga, maʻi o le maʻisuka ma isi faʻamaʻi o le endocrine, eseese tikeri o le gaʻo, le lava gaioiga faaletino, faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi, atuatuvale le mautonu, genetic predisposition.

Faʻaaliga faʻapitoa

O faʻamaoniga o le atherosclerosis moni e faalagolago i le tulaga o le faʻamaʻi ma lona faʻavasegaina.

Faʻavasegaina o le atiaʻe o le atherosclerosis e aofia ai le 3 vaega:

    O le faʻataʻitaʻiga o le faʻasolosolo i luga o le tino, e pei o le faʻasolosolo i luga o le tino. thrombus ma le poloka o vaʻa laiti, fibrous - i le taimi umi o le faʻamaʻi, fulafula o muso o le myocardial ua suia i mea filogia, o vaega o cardiosclerosis ua faia.

O le lumen o le vaa e afa-tapunia e ni atherosclerotic plate

Faailoga o le leracy aorta leion

O le faʻaitiitia o le toto e tafe atu i le gaʻo ma le faiʻai o mea sili ona taatele o le faʻamaʻi. E vave ona alu vave mai le vaʻa ma le vavalaʻau mai le alu aʻe ma alu ia latou totoga mai itu e lua.

Atherosclerosis o le maualuga o le itulagi ma le arc e mafua ai le matuia o le ola faʻaleagaga. Latou, e le pei o le angina, i le tele o itula poʻo aso. Latou te tuʻuina atu i le tauagavale ma le lima taumatau, tauau, ua, i totonu o le atterscapular area. Aua le aveesea fualaau faasaina ma le nitroglycerin.

O le aorta ua faʻamalosia le faʻatuputeleina o le uta i luga o le fatu. E maua ai le meaʻai (gaʻo mafiafia). E faasolosolo lava, o le faaletonu o le fatu ma osofaiga a le foma.

Aoric atherosclerosis ma le faʻaleagaina o le fatu e faʻaalia i se faʻaopoopoga taua o le mamafa o le tumutumu o le tumutumu o le tumutumu (luga) ma le numera maualalo.

O le faateleina o le arc e mafua ai le solia o le afaina, leotele o le leo.

O le faʻapipiʻiina o le pusa i le gutu o mea faʻamaʻi faʻamaʻi poʻo le mea e tasi e maua mai i le fatu e tuʻuina atu i le lima tauagavale ma le itu tauagavale o le fatafata, ma le manava o le manava, faʻavaivaia. E fesoʻotaʻi ma le gaioiga faaletino poʻo tulaga faʻalavelave mamafa. Faʻatasi ai ma faʻalavelave, o le tui toto e poloka ai se tasi o lala ma faʻalavelave faʻalavelave leococial.

O le gaioiga o le Cerebral e faʻaalia e ala i le vevela, faʻaletonu le taimi o le mafaufau, paʻu o foliga, ulu o le ulu ma le toto maualuga, faʻaitiitia le mafaufau, faateleina le vaivai, ma le gaogao pe a liliu le ulu.

Faailoga o le atherosclerosis abdominal

O le atherosclerosis o le aborina aorta e faʻaalia e ala i le manava. Muamua lava, o le tuʻuina atu o le toto i vaʻalele o loʻo fafagaina ai le manava ua faʻalavelaveina.

    O le tiga e pupuni ai le pute e le ogatasi "feoai solo" i le natura, faatasi ai ma le afaina ma le taofiofi. O le mamafa o le paʻu e fesoʻotaʻi ma le faʻalavelaveina o le faʻaogaina o meaʻai.

O se tasi o nofoaga e sili ona fiafia i ai mo papa o le atherosclerotic o le gasegase o le tino (vavalalata i le 2 auala). Faailoga o lenei localization o le atherosclerosis e fesoʻotai ma galuega le lelei o totoga o le pelvic ma le toto i le vae.

    Le lava le pulsation i le maualuga o le pute, i lalo o tulivae ma tua o vae. Feusuaʻiga tau feusuaʻiga i tamaloloa, leai se fanau. Maʻeu le manava o le tamai povi pe a savali, e mou atu i le taimi e taofi ai. Faʻasalaga faʻavalea. Leotele ma le malulu o vae. Le faʻaalia o maʻi pipisi i luga o le paʻu o vae. Le filo ma le mumu o vae ma vae.

O se ulupulu i luga o le mulivae e mafua mai i le faʻamaina atoatoa o le faga

O faʻalavelave faʻalavelave e fesootaʻi ma le thrombosis o le pito sili ona taua:

    Faailoga o le gangrene o le intestinal e mafua mai i le faamutaina o le toto e ala i le aluga mesenteric. E faʻaalia i le ogaoga o tiga o le tino, le vevesi o maso o le manava, ma le faateleina o le inu. Talosaga faʻafuaseʻi manaʻomia. Faʻasolosolo i luga o le gaʻo mesenteric maualuga, o loʻo maua ai faʻamaʻi i le tumutumu pito i luga ma le hypochondrium saʻo, faatasi ai ma le vomiting of masses fecal. O le thrombosis o le uaua mesenteric laiti e faʻaalia i le faʻalavelaveina o le intestinal ma le toto. Gangrene o vae ona o le thrombosis o le faga femoral. O le togafitiga e aofia ai le aveeseina o le necrotic mea e oʻo i le vavaeina o le tino mo mafuaaga tau soifua maloloina.

Faʻailoga

Talu ai ona o le atinaʻeina o le faʻamaʻi i tagata matutua, e manaʻomia e fomaʻi ona suʻesuʻe ma le totoʻa ma suʻesuʻe tagata mamaʻi. O le tuufaatasiga o le tele o faailoga ma le maualuga o le toto o le toto e faailoa ai le faaleagaina o le mata. O le faʻalauteleina o le loto ma le faʻateleina o le faʻalauteleina o mea e faʻaalia i luga o le fualaʻau. O le solia o le toto i le fatu, faiʻai, o le pito i lalo e faʻamaonia e ala i le elemene, faʻamaualuga, faʻamatalaga.

Togafitiga o le atherosclerosis moni e manaʻomia:

    o sui soʻo o loʻo galue i vaʻalele ma vaʻaia le toto i se tulaga talafeagai, faʻaitiitia o le toto cholesterol maualuga ma le fesoasoani o se taumafa ma vailaau faʻapitoa, fesoasoani i totoga i le lamatiaga o suʻesuʻega i le faʻatinoina o galuega ma le lagolagoina o le metabolism.

O vailaʻau faʻapitoa e faʻamatalaina e fomaʻi o mea faʻapitoa i le taimi ole suʻesuʻega faafomaʻi. O fualaau faasaina e maualalo ai le mamafa, togafitiga, fualaau faasaina e faamalosia ai le lapisi lapisi, e taatele ai isi ipu.

O le sili ona lauiloa i Rusia o lauiloa ia e puipuia ai le sifi o cholesterol - statins. O le fomai o le a fesoasoani ia te oe e filifilia le saʻo fualaau faasaina i le togafitiga faafomaʻi.

O le autu o togafitiga faʻapitoa o le sui o se vaega o le aorta ma se tui faʻapipiʻi. O faʻamaoniga e fuafuaina e le fomai tipitipi vascular.

O se taumafataga mo le faʻaitiitia o le cholesterol e fesoʻotaʻi ma le faʻatapulaaina o meaʻai gaʻo, meaʻai, pata, pailani, mayonnaise, sausage, mea faʻafiafia ma mea suamalie, kofe malosi ma tii, sugary ava, ava malosi, falaoa paʻepaʻe.

E fautuaina le taumafaina 0.4 kilokalama o fualaau faisua ma fualaau aina i aso taitasi, suauu manogi, tele iʻa, meaʻai maualalo, gaʻo, meaʻai susu, lauti lanumeamata.

Togafitiga ma togafitiga faʻasalalau e fautuaina e faʻaaoga fualaʻau lauiloa ma faʻamaonia:

O le faʻaaogaina i aso taʻitasi o laʻau tila e tuai ai le atherosclerosis

    O le suamalie o le suamalie - felafolafoaʻi o le 250 g, liligi le 3 l o le vai ma le kuka mo le 20 minute, lelei ma ave le ½ cup faʻatolu i le aso aʻo leʻi 'ai,' ai le susuga tincture - ia sauniuni, tuʻu vai i le afa lita i le maualuga o le 1/3, sasaa vodka, faʻasolosolo 2 vaiaso i se mea pogisa, luluina i aso uma, ave faʻasolosolo sauni 20 faʻafefe tolu taimi i le aso, e fautuaina e ave le lemon balm ma faʻanofo e pei o le la, ua faʻamaonia faapitoa mo faailoga o le faiʻai.

Soo se vailaau ma togafitiga faa-aganuu e mafai ona mafua ai le le faapalepale tagata taitoatasi i foliga o se vevela maʻi, paʻu paʻu, fulafula o foliga. E tatau ona logoina le fomaʻi e uiga i lenei mea. Afai e maua le atherosclerosis, e tatau ona masani ona suʻe suʻega (kuata kuata) mo le toto suka ma le cholesterol. E mafai ona e manaʻomia se fesuiaiga o fualaau poʻo le sui taimi ole vailaʻau.

E faapefea ona faʻaalia le maʻi

E pei ona uma ona maitauina, o suiga o le atherosclerotic i le aorta e faigata tele ona iloa, talu ai o faʻamaʻi o le faʻamaʻi e puipuia lelei e isi pathoces. O se ata manino o le falemaʻi ma uiga iloga e na o taimi faaiu o suiga, ae e oo lava i lenei laasaga e faigofie ona fenumiai ma isi faiga faʻaleaga.

    Paʻa i totonu o le manava. O le malosi ma le faʻasinomaga e mafai ona ese, faʻalagolago i le tikeri o le faʻaleagaina.

O nei faʻaʻailoga uma e mafai ona faʻaalia ai faʻafitauli o le gastrointestinal tract o se tagata ma o lea e iloa sese ai e le tagata maʻi, ma faatalitonuina o ia e tolopo se asiasiga i le fomaʻi. Aʻo faʻapupulaina maʻi, o se faʻataunuʻuga faigata o le anerysm e tupu. Mai le taimi nei, o le a faʻapupulaina faailoga ma e masani lava ona faʻaalia ia lava i le tosoina o tiga o loʻo maua i le pute poʻo le afa agavale o le manava.

O le a le lamatiaga o le atiaʻeina o le faamai

E tusa ai ma fuainumera, e sili atu ma le afa o maliu uma ona o maʻi cardiovascular, tasi auala poʻo le isi, na fesootaʻi ma le atherosclerosis. E talitonuina o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e amata ile talavou. E faasolosolo lava, nofoia le paʻu o le cholesterol i luga o puipui o vaʻa, i le maeʻa maeʻa poʻo le vaeluaina o le tafe toto.

    Ischemia ma angina pectoris. O le atherosclerotic leions o vaʻa autu o le puʻu manava e mafua ai le le lava o meaʻai ma le matelaina o le okesene i totoga. O le iʻuga, o le faʻalauteleina o le toilalo e atiina ae, faʻaalia i le faʻailoga o le mafaufau.

Auala e togafitia ai ma aga masani

O togafitiga faʻamaʻi o le atherosclerosis o le aorta abdominal e faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le cholesterol toto, ma le faʻasaʻoina o le toto. O le togafitiga e naʻo le tagata lava ia ma ua faʻamatalaina faapitoa e le fomaʻi. Ona o le lamatiaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi, o le togafitiga o le tagata lava ia e matua lamatia tele!

    Angiography ma le faʻamalosi - o lenei metotia o togafitiga faʻapipiʻi e aoga e tusa lava pe faʻasalalau le atherosclerosis. Faatasi ai ma le fesoasoani o masini faapitoa, o meafaifaʻaili mo microsurgery ua faʻaofiina i totonu, ma ua faʻapipiʻi se peni e faʻalautele ai puipui o le vaa. O le lelei o lenei fofo o le gafatia e mafai ai ona latalata i soo se gaʻo i totonu o le tino o le tagata.

I le taimi o le taotoga, ua fausia ai se auala faʻavae e faʻaaogaina ai se masini smu. O se taunuuga o le taotoga, o le taufaʻatau o le paʻu ma le fatu o le fatu ua faʻaaogaina atoatoa.

    Faʻamatalaga o le Talafaasolopito - e mafai ai ona faʻamaonia le eseesega ma iloa le atherosclerosis mai faʻamaʻi faʻapitoa. O lagona sili ona masani a se tagata maʻi i le maʻi o le tino e le mafai ona manava i le manava, pulupation i le manava. I le aluga o taimi, o le maʻi e afaina ai le malosi, o se isi faʻaopoopoga o le maʻi.

I le tulaga masani, ua lava mo le tagata gasegase le faia o se suesuega ultrasound o le matau masani masani o le iliac e faaali ai pe iai ni soliga i le fausaga o vaa.

Auala e togafitia ai togafiti a tagata

O isi auala e tatau ona faʻaaogaina ma le faʻaeteete tele. O fualaau faʻalaʻaulaʻau e faʻamoemoe e aveese le cholesterol mai le toto e mafai ona amataina ai le faia o se tui toto. O metotia uma o isi togafitiga e tatau ona malilie i lau fomaʻi!

    Ina ia faʻaitiitia le aofai o le cholesterol i le toto, e mafai ona e faʻaaogaina le tincture o le kalaka. E saʻo 50 g o le oloa e tatau ona fufulu ma nutimomoia i se paʻu paʻu, sasaa se ipu vodka. Tuu le mea mo le vaiaso i se nofoaga pogisa. Ave 10 pata, faʻafetaui i totonu o se sipuni vai.

Faʻailoaina o le atherosclerotic plate: o le a le mea, mafuaʻaga o le faʻavae ma togafitiga

Atherosclerosis o se taʻitaʻifono i le faʻaleagaina o le faigamalo. O le saoasaoa o le salalau e ofoofogia, ma o le faʻamaʻi lava lea ua avea muamua ma tulaga muamua i le mafuaaga o le maliu mai le maʻi fatu cardiovascular mo le seneturi.

O se olaga le mautonu, leai se gaioiga faaletino, faʻaleagaina o toto toto, mea maualuga-kalori ma meaʻai gaʻo, o mea autu ia o le papa. Faʻafefea ona puipuia lenei tulaga, pe faʻapefea ona togafitia ma ola ai mo se taimi umi?

Metotia o togafitiga o le atherosclerosis o le abdominal aorta ma mafuaaga o le maʻi

O se olaga e le masani ai, faatasi ai ma le le lelei o le ola maloloina, e mafua ai i faamaʻi o totoga eseese. O le tino o le tagata e aafia tele i le faʻaaogaina o meaai e maua i le cholesterol, aua ona o i latou, atherosclerosis o le abdomina aorta e atiina ae - pe o le a le mea ma pe faapefea ona taulimaina le faamaʻi, o le ae aoaoina e ala i le faitauina o lenei tusiga.

Atherosclerosis o le aorta abdomina - o le a lea?

O le faʻamaʻi e mafua mai i le solia o le lipeta metabolism, lea e tau atu i le tuʻuina o paʻu i puipui o toto toto cholesterol. A maeʻa sina taimi, latou te faʻatatauina, palu le lumen ma faʻafefea i le faʻaitiitia o le tafe toto.O le atherosclerosis o le aborina aorta e mafua mai i le faaitiitia o le galapula o puipui puipui.

Aorta o le ipu tele i le tino o le tagata, vaevaeina i le 2 vaega: pusa ma le manava. Ole lautele o le vaa e telē tele, o le mea lea o le atherosclerosis o le aorta abdominal e maua i le 95% o mataupu i tagata matutua.

Faʻalavelave faʻafuaseʻi o loʻo tuʻuina atu ma le ischemia, lea e mafai i le taimi ole suʻesuʻega e iloa ai faailoga o le maʻi.

Mafuaaga o le faamai

O faʻamaonia o atherosclerotic plate o le aorta abdominal e aliali mai ona o faafitauli ma gaʻo gaʻo. Nai lo le maualuga o le lipoproteins, o vailaau maualalo e tumu ai le toto. E avea lenei mea ma mafuaaga autu o foliga vaaia o paʻu i puipui o toto toto. O le taimi lava e poloka ai le lumine i le 70%, e tupu ai le maʻi fatu fatu.

O mafuaʻaga autū o le faʻaalia o le atherosclerosis o vaʻa o le puʻu o le tino e aofia ai:

  • Vaʻaiga faʻapitoa
  • Le lava gaioiga faaletino,
  • Endocrine polokalama faʻamaʻi
  • Mafuaaga
  • Faamai pipisi
  • O le i ai o masani leaga,
  • Faʻaaogā tele o taumafa gaʻo,
  • Faanatinati popolega faigata.

Soʻo se mea o loʻo taʻua i luga e mafai ona faʻaosoina ai se soliga ogaoga o le gaosiga o gaʻo, lea o le a oʻo atu ai i le atherosclerosis o le abdominal aorta. Afai e poloka atoa le vaa, o le a amata ona oti totoga, ma o le a maliu le tagata maʻi.

Faʻasologa o faʻamaʻi

E tolu metotia mo le faʻavasegaina o le atherosclerosis o le tino. O le faiga muamua e faʻavae i luga o faʻataʻitaʻiga o le maʻi ma ua fuafuaina e le tikeri o le faʻafitauli o mea faʻapitoa.

O ituaiga nei o le faalavelaveina o lapisi ua iloagofie:

  • Faʻasagaga maualalo. O loʻo i ai le faʻavaeina o le aorta abdomina.
  • Faʻapipiʻi le tumau. O tagata mamaʻi ua maua i le faʻaogaina o le vavalalata ile vavalalata.
  • Maualuga maualuga. O le valavala o le vaa i lalo ifo o le nofoaga o le taʻavale o loʻo faʻavaivaia.

Aʻo suʻesuʻeina le atherosclerosis o le aborina aorta ma le iliac arteries i falemaʻi, e masani ona faʻaaogaina e le fomaʻi le faʻavasegaga o Fontaine, lea e iloa ai le 4 vaega o le faʻamaʻi:

  1. Laasaga muamua. E leʻo faʻaalia le faʻamaʻi, o suʻesuʻega meafaigaluega e le maua ai ni taunuuga lelei. O le tino o loʻo i ai se aofaiga masani o lipids. O se suʻesuʻeina o le toto e mafai ona faʻaalia ai le faateleina o le numera o betalipoproteins ma le hypercholesterolemia, lea e faʻamaonia ai le vavave o le maʻi i le atiaʻe o le atherosclerosis. Polokalame puipuia e fautuaina.
  2. Laasaga Latent. E mafai ona faʻatuina suiga i le fafata ma lona tulaga faʻaletino ma le fesoasoani o suʻesuʻega meafaigaluega. Afai, e le o le talaaga o faafitauli ma galuega o le hemodynamic, o le solia o le gaʻo gaʻo, ua maua i le atherosclerosis.
  3. Vaega o faʻamatalaga faʻapitoa a le falemaʻi. O le tagata maʻi e faʻaalia maʻi le mautonu o totoga, tiga i le malologa ma le taimi o le moe. E mafai ona iloa lenei laasaga o le faʻamaʻi ma le fesoasoani o se suʻega meafaigaluega.
  4. O le atinaʻega o le faʻalavelave masani o le faʻaogaina ma le faʻaaogaina o pu. O le siakiina o le vaʻa ma isi totoga e vaʻaia i luga o le nofoaga o le lino. O tagata mamaʻi e maua i suiga fibrotic i masini.

Faʻaiʻuga o le faʻamaʻi

E tusa ma le 95% o tagata gasegase latou te le iloa po oa ni faʻalavelave e tupu mai i le atherosclerosis o le abdominal aorta pe afai aua le faʻamaonia i se taimi talafeagai.

Faatasi ai ma le afaina tele o le vaa, ua afaina ai le tino o le tino. O le maʻi o le maʻi e faʻaitiitia le mamafa, o le malosi o le tiga e faateleina.

Afai ua tolopo le falemai, o le gangrene o pito i lalo e mafai ona atiaʻe, lea o le a oʻo atu ai i le oti. O faʻafitauli sili ona lamatia ai le ola e aofia ai faʻamaʻi, faʻaleagaina o le tino ma le toe maua o le ischemia.

Faailoga o le maʻi

I le 95% o mataupu, o le faʻamaʻi e aliali mai i le tino ma le tiga tele. E mafai ona maua i vaega eseese o le vevela.

E le gata i lea, o faʻamaoniga o le atherosclerosis aoric abdomina e aofia ai:

  • Fafagaina o le tiga e fesootaʻi ma le le atoatoa o le tino,
  • Faʻasalaga o le manava
  • Paʻu mamafa.

E mafai ona faʻamautuina faailoga o le atherosclerosis o le tino ma le togafitiga i togafitiga. E le fautuaina e auai i le suʻesuʻega o le tagata lava ia ma taumafai e faʻaumatia faʻaaliga o le faʻamaʻi e ala i le faʻaaogaina o meaʻai ma faʻafefeteina ai le vaega o meaʻai, e pei o o lenei mea o le a faʻalavelaveina ai le faʻafitauli o le faʻalavelave faʻalavelave.

O le atherosclerosis o le aborina aorta o loʻo faʻaalia i se suiga i le puipui vascular. Tuai i le masani masani o le faʻamaʻi, e le tupu le tiga. Nai lo lena, e maua e le tagata maʻi vaivaiga ma faʻaletonu i vae, gasegase. E tele taimi e masani ona fai ai le faanunununu. I le tele o tagata gasegase, o le faʻamaʻi e aliali mai o se faʻaitiitia o le tafe o le toto e aunoa ma ni faʻaaliga faaletino.

Auala e togafitia ai se faʻamaʻi

Togafitiga o le atherosclerosis o le aorta abdomina e faigata tele. E amanaʻia e le fomaʻi le tulaga o le maʻi, o ona tausaga, o le mamafa o faʻamaʻi ma le tikeri o le faʻafitauli o maʻi. E le fautuaina e faʻapitoa le togafitiga o tagata mo le atherosclerosis o le abdomina aorta, aua e mafai ona latou taʻitaʻi atu i allergies.

O togafitiga faʻamaʻi faʻamalositino e faia faʻatasi ma fualaau nei:

  • Tulafono e faaitiitia ai le gaosiga masani o le cholesterol,
  • Toto toto
  • B vitamini o loʻo i ai le aʻafiaga o le tino,
  • Fiprates e faaitiitia le gaosia o lipids,
  • O le kesi o le kesi, o le faʻaumatia o toto toto.

O le taumafataga mo le atherosclerosis o le aborina aorta o lona uiga o le faʻaaogaina atoa o meaʻai gaʻo i le taimi o le faʻamaʻi tele o le maʻi. A maeʻa ona faʻaalia le faʻalelei o le maʻi, o le a mafai ona faʻafeiloaʻi meaʻai a manu i totonu o le meaai.

E fautuaina tagata maʻi e tuʻu le tino o le tino, faʻafiafia gymnastics i aso uma. E le gata i lea, o le a fesoasoani tele i le taua i le atherosclerosis.

Ina ia puipuia le faʻamaʻi, e fautuaina e 'ai atili laʻau kele, ave le siva o le vine, vine vine. Faatasi ai ma se aʻafiaga i le totoina o toto toto, ia foai atu le toto i le tausaga e fuafua ai le fusi o lipid ma mataitu le mamafa o le mamafa.

I le iloa ai o le atherosclerosis lea o le abdominal aorta ma le auala e togafitia ai le maʻi, o le a mafai e se tagata gasegase ona taitaia se soifuaga sologa lelei.

Faailoga ma togafitiga o le atherosclerosis o le abdominal aorta

O le aorta o le vaa telē tele i le tino o le tagata, lea e vaevaeina i vaʻifaʻi ma lala o le manava, o loʻo ave ai le toto i totoga o loʻo i totonu o vavalalata tutusa.

Atherosclerosis o le aorta abdomina o se faʻamaʻi lea e teu ai le cholesterol ma isi gaʻo i le tulaga o le faʻamau ma le pa i luga o puipui o le ogaoga autu ona o le lipid metabolism disorders.

O se taunuuga o lenei mea, o puipui lava ia ua avea ma mea eleelea ma e le aoga, ma o le lumen lea o lo o fealuai solo ai le toto. O lenei mea o le a mafua ai le suʻesuʻega, ma afai e faʻataunuʻuina tapuni faʻapipiʻi le ata, o le a tupu se mea leaga. Atherosclerosis e mafai ona aʻafia uma ai le vaa ma ona vaega taʻitasi.

Talu ai o le aorta e lava le lapoa ma puipui malosi, o le maʻi na te lagonaina na o le matua. O le tele o taimi, o faʻamaoniga o le maʻi e aliali mai i tagata e sili atu i le 50 tausaga. Togafitiga o le faʻamaʻi ua leva.

Faʻaiʻuga na fesoasoani i le atiaʻe o le atherosclerosis

O mea nei e mafai ona faʻaosoosoina ai le atiaʻe o le atherosclerosis o le abdominal aorta:

  • O le maualuga o le maualuga, lea e mafua ai le mamafa o le diastolic i le sili atu i le 90 mm Hg, ma le systolic e sili atu i le 140.
  • Meaʻai le lelei, o se taunuuga lea e ulufale atu ai le tele o cholesterol leaga i le tino.
  • Soifuaga masani.
  • Uiga leaga, pei o le inupia po o fualaau faasaina po o le ulaula.
  • Suiga i le maualuga o le faʻasalaga e mafua mai i faʻamaʻi pipisi poʻo faʻamaʻi pipisi.
  • Faʻafitauli pipisi.
  • Faamai pipisi.
  • Faʻalavelave faʻaletonu o le tino.
  • Vaʻaiga faʻasologa.
  • Faʻasalaga masani.

Faailoga masani

Po o le a lava le nofoaga o le vaa ua afaina, o le faailoga muamua o le tiga. O le tele o taimi, e faʻaalia lava ia pe a uma le malosi o le tino. O le tiga e alu ese atu i se tasi o eria, e ala mai i le osofaia o le ita. Faatasi ai ma le tiga, o se malosi vaivai e aliali mai ia lava, tumau mai le tele o itula i le 2-3 aso. A o tupu le papa, o se lagona o le le mautonu poo le kusivaʻi e aliali mai i le eria ole afaina ua afaina.

O le toʻotoga o faʻamaoniga e eseese e tusa ai ma le nofoaga o le togafitiga.

I le taula

O le tigā o le susu e sau faatasi ma le tiga, e tu latalata i le fatu ma faʻaloaloa atu i le ua, lima, tauau o le tauau, ma le tauau. O le tiga e le faʻagata i fualaʻau ma vailaʻau vasodilator, tumau e oo i le tele o aso. O se faʻaopoopoga faifai pea o le toto maualuga o loʻo matauina. O faʻataʻitaʻiga o loʻo tuʻuina atu ma faʻamaoniga o suʻesuʻega, tiga, ma le le lava o le mānava. O le paʻu o le tagata maʻi e paʻu, o nisi taimi e faʻalavelave tupu pe a mavae ni suiga faʻafuaseʻi.

O le faʻavaeina o ni atherosclerotic plate i totonu o le faiʻai e faʻaalia i le le mautonu o le mafaufau lea e atiae i ni tulaga:

  1. Faʻatasi ai ma se laʻititi laʻititi, faʻaleagaina le mafaufau, faʻaitiitia le tomai e galue, ma tele le vaivai. E leiloa e se tagata le mafai ona masani ai.
  2. O se tulaga faʻavaivai e amataina i se gau atoatoa i mea o loʻo siomia ai. O loʻo i ai le faʻateleina o le faʻamalosi, o le faʻaogaina o le faʻamalosi, ma le faʻalelei.
  3. O faailo faaiu e aofia ai se faʻafitauli pe leai foi o le faʻaitinoina o le tagata lava ia ma le pulea oa latou amio. O faʻasalaga o mea faʻapitoa faʻapea foʻi ma galuega faʻalauiloa. Paresis e tupu mai i le faʻafesoʻotaʻi tutusa i le taimi le tumau ma le avanoa faaletino. Faʻasaga i tua o faʻagasologa o faʻagasolo, o loʻo osofaʻi ai se stroke.

I vaega pito i lalo

O le toilalo o pito maualalo pito i tua e o faatasi ma le tiga o le muscle i le taimi o le savali, ma o se taunuuga o le faia pea o le lameness. O le faʻavaeina o vae, o loʻo maua i luga o le vae ma le mea o loʻo aʻafia i luga o le vae. E faasolosolo lava, tuputupu ae le toto, ma ufiufi ai le tele o mea tetele. O le faʻaleagaina o le tino e mafua ai le atrophy o le musika ma le aʻa. I luga o le palpation o eria e lata i atamotu, e le maua le pulsation.

I le manava

O faʻataunuʻu laiti o le itū o le manava e faʻaalia i le solia o le tuinanau, e faʻasaga i tua o le mamafa o le mamafa o le tino. Faatasi ai ma le faateleina o le faatusatusaga, o le tiga lata ane i le pute e aliali mai. O se suiga i le masani o le toto e tau atu i le le mautonu o le tino o le tino. O le iʻuga, o faafitauli e tulaʻi mai ma le faʻavaeina o le manava ma le gaosiga o le kesi. O le togafitiga faʻaleagaina e faʻalavelaveina ai le tafe toto i totonu o vae, faʻaosofia ai lo latou faʻalavelave.

O le a le cerebral arteriosclerosis?

O le cerebral arteriosclerosis o le gasegase o le alualu i luma e matua matautia lava. E le gata i lea, o taunuuga o le faʻamalosia o foliga o le maʻi poo le atherosclerotic cardiosclerosis e mafai ona matua faanoanoa.

O se faʻafitauli faʻapitoa o nei faʻamaʻi o le faʻaleagaina tutusa o laʻau i totonu o le tino, e tusa lava pe eseese tikeri. Pe a faʻamaonia le atherosclerosis e faʻaumatia tagata pito i lalo, o loʻo i ai se lamatiaga tele i le toto i le loto ma le faiʻai. O le vavalalata o vaʻa toto i totonu o le faiʻai, e taatele, o se faʻatele masani lea e afaina ai totonu o le toto toto i totonu o le faiʻai. O le faʻaopoopoga o mea fesoʻotaʻi faʻataʻamilo i le atherosclerotic plate ma le tuʻuina atu o suauu calcium i le puipui o le vaa e oʻo atu ai i le vavalalata o lona lumenia, seia oʻo ina faʻaumatia.Faatasi ai ma se maʻi faʻapitoa o le cerebral, faʻalautele le vaivai, faʻatupulaia galuega, ma o le mafaufau e sili atu ona leaga.

O aʻafiaga o lenei faʻamaʻi ua faʻapupulaina ai le malosi i tagata. O le atherosclerosis Cerebral o le mafuaʻaga autu lea o le faʻalavelave moe i le po, faʻateleina le moe i le ao. Faʻaauau le alualu i luma o le atherosclerosis o vaʻavaʻai vaʻaia e taʻitaʻia ai le tele o le vevela, o le ulu o le ulu, le pisa ma isi faʻaaliga o le le lava o le toto i le mafaufau. O le gaioiga o le cerebral e mafai, i le tulaga o le leai o se mea, e faʻapupulaina ai uiga o se tagata, ona o lenei mea, o le faʻamalamalamaga e liliu atu i le faʻalialiavale, faʻamaoni ma le leai o se pedantry. Aʻo tuʻufaʻatasia ma le maualuga o le toto, o le faʻamaʻi e tele lava ina faigata ona o le afaina i le faiʻai, ma mafua ai ona paʻu ma mate.

O le vaega o le tiga ma le atinaʻe o le atherosclerosis e vave ona tupu. E masani lava, e le mafai e tagata gasegase ona savavali e sili atu nai lo le fiasefulu mita e aunoa ma le malolo, a maeʻa pe a maeʻa ona faamalosia lea e taofi ma faʻatali mo le tiga e faʻaitiitia. I le leai o se vailaau togafitiga, o le tagata maʻi ua valaʻauina e aua le toe maeʻa, ae na o le faʻagesegese le laasaga, toe faʻavaveina pe a maeʻa le paʻu.

O na faatinoga ma le puipuia o le cerebral arteriosclerosis e le taitai atu ai i se toe faaleleia mulimuli, ae peitai, latou te mafai ai ona toe foi mai le tagata gasegase ia te ia.

Talu ai nei, na maua ai se fesoʻotaʻiga i le va o mafuaʻaga e le afaina ai le gasegase o le vai ma le manatu o le atherosclerosis. Na faʻamaonia e fomaʻi e faapea, o le gasegase o gasegase umi mo le taimi umi, o loʻo faamatalaina e le atherosclerosis i se tikeri e sili atu ona aloaia nai lo maʻi o lenei vaitausaga, ae o le puupuu o le maʻi. O lenei mea e taʻu mai ai o le gasegase o le vai ma le atherosclerosis e fesoʻotaʻi ma le meatotino o le oona e fesoasoani i le atherosclerotic vasoconstriction.

O lenei tatalaina ma ua maeʻa faʻamautuina faʻamaʻi o faʻamaʻi e mafai ona faamanino le foliga mai o le atherosclerosis i totonu o vaa; o le natura o lenei faamai e lei atoatoa ona faʻaleleia.

E taua le iloa

O le mea autu o le faʻamaʻi ua taʻua muamua e le gata o le atherosclerosis o le vaalele e mafai ona atiaʻe i totonu o le tino, ae e mafai foi ona maua i se isi lava vaega o le toto. Talu ai ona o le fesoasoani a lenei vaʻaia o se vaʻa tele o le toto o loʻo faʻaalia i totonu o le tino, o se faafitauli talitutusa e afaina tele ai le gaioiga atoa o le tino o le tagata.

Faʻalagolago i le fea matagaluega o loʻo suia ai le atherosclerotic i le aorta o le fatu i:

  • i le alu aʻega o le vaʻa faʻapitoa (e amata i le valve ma faaiʻu i le brachiocephalic trunk),
  • i le alu ifo poʻo le togafiti faʻasolo (amata i le gutu o le fagafaʻau pito i lalo ma faʻauʻu i le diaphragm),
  • i le arc o le valve vaʻaia, e nafa ma le fesoʻotaʻiga o le aʻega ma le togafiti,
  • i le vaega o le manava: o le tali i le fesili, o le a le atherosclerosis o le aborina aorta, o se fuainumera tele o pepa o le cholesterol e poloka ai le toto masani i le tino.

I le tele o mataupu faʻapitoa, o le mafuaʻaga autu o le maʻi o loʻo i luga o le dyslipidemia. E iai se faʻafitauli tali tutusa e mafai ona tulaʻi ona o le gasegase lipid metabolism, lea e fuafuaina e le le lava o mea gaʻo i le tino o le tagata.

O le mea lea, o le tali i le fesili, atherosclerosis o le aorta, o le a le uiga o le fatu, o le faateleina o le atherosclerotic plate ma le faia o mea filafi, lea e mafua ai le vaivai o le gafatia o maʻa ma le vevela o puipui, o se taunuuga - vavalalata o le lumanaʻi vascular.

O le ogaoga o taunuuga e mafai e le maʻi o le atherosclerotic fatu ona tupu ai le:

  1. faatelegese le tafe toto i le tino,
  2. faaputuga faaputuga,
  3. thrombosis
  4. o le foliga mai o le fia taumafa.

Ina ia mafai ona malamalama i le atherosclerosis o le vaalele o le a le mea e taua, e aoga le mafaufau i le vaʻaia o vaʻa toto i le tausaga e faʻatupu ai. O le tele lava o togafitiga tali tutusa e aliali mai i tagata gasegase e sili atu i le fasefululima tausaga. E le gata i lea, o le tele lava o faafitauli ma le faaitiitia o le gafatia ma le fuaitau i sikuea e tutupu i le tino o le tane.

Uiga, mafuaʻaga o le atherosclerosis ma maʻau autu

E pei o le faafitauli o le atherosclerosis o le fatu, o le atherosclerosis o le aʻa moni o le mea lea e sili ona faamatalaina faʻatasi ma le fesoasoani o mea e mafua mai ai lona amataga.

O i latou uma e vaevaeina i latou e mafai pe le mafai ona faʻaumatia, faʻapea foi i latou e mafai ona faʻamavaeina se vaega:

Mea e ono aveeseaFaatasi ai ma mea e mafua ai, i le tulaga o le suʻesuʻega o loʻo i luga, e mafai lava e le tagata gasegase ona tau, e taua le gauai atu:
  • meaʻai gaʻo gaʻo-tamaoaiga
  • Holodinamia
  • ulaula ma le ava malosi.

Faʻamatalaga e mafai ona aveeseaTalu ai o le gasegase o se tasi lea o mafuaʻaga e mafai ona faʻaosoina ai le fausia o ni atherosclerotic plate i luga o puipui o toto toto, o mea taumafa ma le atherosclerosis o le aorta o le fatu e matua taua tele. E ui lava i le usitai malosi, o se vaega taua e pei o le oona tele ua faauigaina o le na o se vaega e faʻaumatia. E le faigofie mo le tagata maʻi ona tau ma:
  • dyslipidemia,
  • maʻisuka
  • ogaoga maualuga
  • faʻamaʻi pipisi
  • inupia o se totoga o le masaniga masani.

Faiga faʻamaʻi maʻiAfai o le faʻamatalaga o le atherosclerosis o le abdominal aorta e fesootaʻi ma le gasegase o le tino poʻo le tausaga ole tausaga mai le fasefulu i le limasefulu tausaga, e le mafai ona faʻafitia se faʻalapotopotoga mo le tupu o le faafitauli.

I ia tulaga, atherosclerosis o le abdominal aorta, o le togafitiga o le faaitiitia lea o faailoga faailoga ma faailoga matuia mo le soifua maloloina o le tino o le tagata.

Ina ia masalomia pe faʻaalia se faʻafitauli faʻapitoa tutusa, e tatau ona e masani i mea o le a fai i le atomerosclerosis o le inisinia. Muamua lava, latou te fesoʻotaʻi ma le faʻalauiloaina o le faʻamaʻi.

Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a tulaʻi i tafatafa o le valve vaʻaia, o faailoga iloga o le a tutusa ma le faʻaalia o le faʻavaivaia poʻo le toilalo o le fatu, faʻaalia:

  • paʻu ma le faʻaleagaina o le valve (aemaise pe a taoto i lalo),
  • lagona ootia i le ua ma le ulu,
  • o le tupuga o le tiga i totonu o le loto ma se uiga faʻamalosi pe faʻamalosi,
  • le faʻaletonu laitiiti,
  • ogaoga ita
  • fesuiaʻi loto fatu,
  • faʻalogo le puupuu o le mānava ona o le atherosclerosis o le aorta ma faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • faaumiumi le ita,
  • vavao
  • vaivaiga lautele o le tino,
  • vaivai o le maʻi
  • o le faʻafuaseʻi o le faʻanoanoa, lea ua faʻamatalaina foi o faailoga o le atherosclerosis o le aorta o le fatu.

Tusa lava pe o le a le tele o faailoga o le falemaʻi ma le localization o le atherosclerosis o le toto toto lava ia ma le valve oona, o le taunuuga leaga o le faʻamaʻi e taatele.

E tusa ai ma faʻamatalaga o le atherosclerosis, e faʻapea foi i le gaʻo, e tatau ona maitauina e foliga tutusa, e pei o mataupu o le fatu oso, angina pectoris poʻo le maʻi fatu fatu.

  1. mu poʻo le faʻamalosi o tiga i le pusa pusa
  2. puupuu le manava, lea e le mafai ai e le tagata gasegase ona i ai i se tulaga maualuga mo se taimi umi,
  3. vomiting ma le gaioiga
  4. televave masani ma leai se malamalama,
  5. oso i le toto.

O loʻo i totonu o le vaʻa, o faʻamaoniga o le atherosclerosis eo mai faatasi ma le tiga o le malosi malosi. O tiga i lenei maʻi e mafai ona susulu i le lima tauagavale, lauuʻu po o le tauau.

O le aʻafiaga, gaioiga faaletino ma faʻafuasei suiga o mafuaʻaga o se faʻaopoopoga taua o lagona tiga, lagona le lelei. O foliga faigata o le faamai e mafua mai i le gaogao, faigata le foloina ma le le lava o le manava.

E tatau ona gauai atu i le mea moni e faapea e mafai ona eseese ia papa o le atherosclerotic o le abdominal aorta i tiga ogaoga i le manava. O se uiga taua o le tiga o le manava o lona tino o lona localization moni. O latou mea e tupu e masani ona faʻaitaina e le taumafa taumafa ma e mafai ona pasi na o ia lava pe a mavae ni nai itula.

I le faaopoopo atu i ai, e mafai e tagata gasegase ona faitio i foliga o:

  • manava afaina
  • malosi
  • manava manava
  • faaitiitia le fiaai
  • paʻu mamafa mamafa o se tagata.

Faʻaaogaina faʻaonapo nei o togafitiga ma toe faʻaleleia pe a uma le maʻi

Aʻo leʻi togafitia togafitiga o loʻo i luga o toto i totonu o le tino, e tatau ona faʻamaonia ma filifili i auala e talafeagai ai togafitiga. I le fatuga faʻaonapo nei, o le tele o filifiliga eseese ua ofoina atu nai lo le togafitia o le atherosclerotic aortocardiosclerosis.

Faatasi ai ma le fesoasoani a le toʻatele oi latou, o le lelei o le olaga o le tagata maʻi ua faʻaleleia atili, ma o faʻafitauli uma ma faʻafitauli e faʻaitiitia.

E tatau ona faamamafa atu o le togafitiga o le atherosclerosis o le fatu o le fatu e aofia ai le fetuunaiga o ituaiga olaga ma meaʻai.

Ina ia puipuia aʻafiaga i le tulaga o puipui o toto i totonu o le tino, e tatau i se tagata ona tuulafoaia:

  1. meaʻai o le masima
  2. meaʻai ma le tele o meaola manu,
  3. suauu faamamaina
  4. pastry ma tao,
  5. fuamoa
  6. malosi lauti ma kofe.

I le taimi lava e tasi, o meaʻai mo le atherosclerosis o le aorta o le fatu e tatau ona taulaʻi i:

  • fualaau faisua
  • fualaau suamalie
  • leki
  • fua o le gaʻo po o le gaʻo e leai ni gaʻo,
  • meaai e maua ai fatuga atoa.

E le gata i se paleni paleni taumafa ma le gaioiga faaletino, e fautuaina e le aʻoga ia tuʻuina atoatoa e tagata gase le ulaula ma mea inu ava.

O le tau o fualaau e sili atu ona maualuga, talu ai ona o le faʻaaogaina o fualaau faasaina e mafai lelei ona faʻaaogaina faailoilo faʻamaoniga o le faʻamaoniga o loʻo i luga.

I lenei tulaga, o loʻo tatou talanoa e uiga i nei vailaʻau:

  • statins e maualalo ai le cholesterol toto,
  • nicotinic acid ma ona mea e mafua ai ina ia faateleina le maualuga o lipoproteins i totonu o le toto, faʻaitiitia le cholesterol ma triglycerides,
  • o le aufaigaluega o meaola suamalie mo le tuufaatasia o le cholesterol ma meaola suamalie, ina ia sili atu ona latou o ese mai le tino o le tagata,
  • fibrates ina ia faʻaitiitia ai le faʻasua o triglycerides i le ate ma lo latou vave faʻaleaʻi mai le toto,
  • beta-blockers e aveese ai le tiga, le toʻa i totonu o le pusa ma le maualalo o le toto.

O le falemaʻi faʻaonapo nei o loʻo ofoina atu ai foi se togafitiga mo togafitiga o le atherosclerosis. I le tele o tulaga, o le taotoga ua faʻamaonia i se tulaga maualuga o le lamatiaga o le soifua o le tagata maʻi.

Faatasi ai ma togafiti sili ona mataalia, o le vitio i lenei tusiga ua faailoa mai ai:

  1. angioplasty mo le toe fausia lelei o puipui o le vaa,
  2. pasi taotoga e toe faʻafoʻi ai le masani o le toto,
  3. faʻavavega ma le sui o nofoaga mamao ma se faʻasolosolo o tupuaga gaosia, lea e fautuaina i le mataupu o le anesysm.

I le tautalagia e uiga i le togafitiga o togafitiga a tagata, e aoga le gauai atu i le faʻaaogaina o le kalama, lea e mafai ona faalavelave i le meli. E sili ona aoga i faʻamaʻi o loʻo taʻua i luga ua filifilia muamua laulaau o le plantain, muamua na susu, nutimomoia ma tuʻi. E mafai foi ona faʻafefiloi Plantain ao leʻi faʻaaogaina ma le meli ma faʻapipiʻi mo le luasefulu minute.

E mafai e le fomaʻi ona fautuaina oe e tau i le atherosclerosis o le toto toto e ala i le fesoasoani a le rosehip tincture.Lotu e tatau ona tuu i le 2/3 o le fagu ipu, ona sasaa lea vodka. E tatau ona ia faʻaulu mo le lua vaiaso.

E taua foi le gauai faapitoa i togafitiga puipuia, lea e ono mafai ai ona taofia le atiina ae o le faamai.

O tagata o loʻo faʻatinoina o latou tino i le atinaʻeina o ia faafitauli e tatau ona lafoaia:

  • ulaula
  • ava malosi
  • gasegase
  • le lelei
  • le lava le malosi faaletino,
  • mamafa mamafa
  • faʻalavelave faʻafitauli.

Mo le siakiina o le tulaga, e fautuaina tagata taitoatasi i le masani ai o foai toto e fuafua ai le maualuga o le cholesterol ma le lipid metabolism. Pe a fuafuaina le tele o tulafono masani, e faʻafetaui le taumafataga, e sili atu le taulai atu i faʻamalositino ma maua ni tupe e faʻaaliali ai le toto ma puipuia ai pupuni toto.

O faamalositino faifai pea ma gaoioiga faaletino o le a fesoasoani i tagata o loʻo i ai se vavave e tausia o latou tino i se soifua mālōlōina ma le tulaga masani o galuega.

Leai ni pou fesootai.

E masani ona taliaina e suia le atherosclerotic i luga o le gaʻo ona o le gasegase lipid metabolism. O mafuaʻaga nei e mafai ona avea o se faʻamalosiaga mo le atinaʻeina o lenei maʻi:

  1. Suiga o tausaga i le tino. I le gasologa o tausaga, o amataga o le soifua matua e amata i puipui o toto toto, pei o totoga uma. Muamua lava, o loo atagia mai i totonu o le paʻu o le aorta, lea e faʻaalia i lona faʻamafanafanaina.
  2. Itupa O tama tane e tele lava ina sili atu ona vavalalata ile maʻi o le atherosclerotic, ona o lo latou toto e maualalo ai lipoproteins antiatherogenic.
  3. Vaʻaiga faʻapitoa. O le lamatiaga o le atherosclerosis e maua ai le maualuga o le maualuga i tagata na afaina ona aiga ona o se faʻamaʻi faapena.
  4. Aga masani leaga. O le Carcinogens i le tapaa tapaa e mafua ai le vaʻaia o mea e mafua ai le matelaina. O le le lelei o le soifua maloloina o toto toto ma faʻamalosia le faʻaleagaina o le ava malosi.
  5. Meaʻai le lelei. O le tele o meaola manu i le taumafataga o se tasi lea o mafuaʻaga autu e mafua ai ona feagai le tagata ma le atherosclerosis o le aorta ma ona lālā.
  6. Le lava o faamalositino. O le le lava o le gaioiga faaletino e mafua ai le atinaʻeina o le maʻisuka, o le faaitiitia o le fua faatatau o le maʻisuka ma le fausia o ni atherosclerotic plate i totonu o vaa.

O le faʻalavelave mo le atinaʻe o le atherosclerosis e masani lava ona avea ma mea e le lelei ai le mea e tupu i totonu o le aorta, aua o le fasi vaega na afaina e amata ona matua puʻeina ma faaputuputu le cholesterol i totonu o sela. O aʻafiaga o aʻafiaga e mafai ona iai soʻo se mea e fesoʻotaʻi ma tulaga faʻalavelave, maualuga maualuga o le toto, afaina o le endocrin, o le gasegase masani o le tino.

I le laasaga muamua o le faamai, gaʻo fualaʻau, faʻafefiloi i totonu o le mafiafia o pa puipui, faia ai le mea e taʻua o le lipid. E foliga mai, e pei o lanu samasama laiti e faʻalauteleina le umi atoa o le vaʻa na faaleagaina. O le atherosclerosis e mafai ona aʻafia ai le valve o le ola (aʻa), o le faʻamalosi, o le gaʻo ma le cerebral arteries. O lenei laasaga e faʻaalia e toetoe lava a le atoatoa le i ai o faʻafitauli faapitoa, o le mea lea, o le faʻamaonia o se faʻaitiitia o le totoina o le faafitauli o se faafitauli.

I le lumanaʻi, o le gasegase o le faʻamaʻi e faigata i le faaopoopoina o le liposclerosis. I le taimi lea, o le mumu o le lipid sites ua mataituina, lea e mafua ai le faaputuputuina o lymphocytes i nei nofoaga, lea e taumafai e aveese otaota mai i puipui o arteries ma faʻatasi ai loa ona faʻaseseina ia microbes pathogenic. O susu e amata ona paʻu lemu, ma i totonu o le aorta, o mea fesootai e amata ona ola. I le taimi lava e tasi, o le faʻavaeina o ni mea faʻapipiʻi e tupu, o foliga vaaia e faʻamalamalamaina ai le lumen o arteries ma faʻalavelave ai le taamilosaga o le toto.

O le tulaga o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i le tele o faʻafitauli, o le atinaʻeina e aʻafia saʻo i le atherosclerotic deposits. I lenei laasaga naʻo, atherosclerosis lava ia lagona. Pe a faʻaleagaina, faʻapipiʻi siaki e avea ma mea mamafa. Latou te faʻalavelaveina le toto i totoga na fafagaina e vaʻa afaina. I lenei tulaga, o le mea pito sili ona matautia o le faʻatofuina - o le faʻamaʻi faʻamalosi, lea e taofia i se tui toto, pe elemene na faia i le taimi o le pala. O le iʻuga, e tupu le necrosis i le okeni poʻo le lala ua aʻafia.

I le amataga, o le maʻi e le faʻaalia i soo se auala lava. O le faagasologa o le tuʻuina o le cholesterol i luga o le aorta e mafai ona faʻalautele mo le tele o tausaga. O le faʻaalia o uiga iloga i se vaega patino o le tino, faʻapea foʻi ma le faʻalauiloaina o le tiga o le tiga, o le a tele lava ina faalagolago i luga o fea o matagaluega o le uaea na maua i le atherosclerotic leion. Afai tatou te talanoa e uiga i uiga iloga o lenei faamaʻi masani o le faʻamalositino, e tatau ona tatou taulai atu i faʻamatalaga nei:

  1. Paʻu faʻafuaseʻi ona oʻo i le pusa o le pusa, lea ei ai se mea e mu pe faʻalavelave.
  2. Paʻu e susulu i le vaʻa ma vae pito i luga. Ona o lenei mea, o nisi tagata matutua latou te talitonu sese o loo ia i latou le gasegase.
  3. Tuʻu le tiga i le va o nusipepa i le taumatau o le sternum.
  4. Tigā toto maualuga. O se faʻaopoopoga o le faʻamaoniga faʻapipiʻi e matauina, aʻo faʻaalia le faʻasolosolo diastolic i le tulaga tutusa.
  5. O le faʻafefeteina o le 'ai, e masani ona matauina.
  6. General malaise, valea.
  7. Faoa faamalosi e tulaʻi mai i le mafiafia o le ulu.

Mo le faʻaleagaina o gaioiga e aofia ai le afaina o le manava, o lagona tiga i totonu o le manava, e le o iai se tulaga manino. E faʻateleina le tiga pe'ā uma ona 'ai, ona faʻasolosolo lea. O le gastrointestinal tract ua faʻalavelaveina: afaina, paʻu, manava faʻafefiloi ma le malosi. O le fiaai o se tagata ua mou atu, ua amata ona vave alu ese lona mamafa. I tagata, e iai faʻafitauli faʻafitauli. Ona o le le lava o le toto i le vae, o le leo o musele vaivai ua faaitiitia, e mafai ona aliali mai i luga o atigi lima ma vae.

O le manuia o togafitiga o le atherosclerosis o le aorta o le fatu e faʻalagolago pe o le a le taimi e maua ai le togafitiga faʻaleagaina. O togafitiga faʻatasi mo faʻamaʻi faapena o sini nei:

  • poloka le soʻotaga o le cholesterol i totonu o masini ma faʻaitiitia ai lona faʻaogaina i le tino ma meaʻai,
  • aveeseina o aʻafiaga le lelei o faʻamaʻi pipisi i puipui puipui,
  • faaosofiaina o le faagasologa o le faʻaaogaina o le cholesterol ma mea faʻaleagaina mai le tino.

O vailaʻau faʻaonaponei ua faʻamaonia i latou lava i le taofiina o faailoga o le maʻi pipisi. Ina ia faʻaitiitia suiga fesuisuiai i totonu o vaa ma le toe faʻaaogaina o palalapala, e mafai e le fomaʻi ona faʻatulagaina vailaʻau nei:

  1. Tulafono Ua mamanuina e faaitiitia le maualuga o le cholesterol leaga i le toto e ala i le faaitiitia o lona gaosiga i le tino.
  2. Nesi Nicotinic ma ona fua. O latou meaʻai e fesoasoani e faʻaleleia ai le maualuga o le lipoproteins maualuga, faʻapea foʻi ma le faʻaititia o mea e maua i triglycerides i le toto.
  3. Sequestrants of acid acids. Fesoasoani i le aveeseina o le tele o le cholesterol mai siama.
  4. Fiti. O le faiga o le gaioiga o le taofia lea o le tuufaatasiga o triglycerides i le ate.
  5. Beta poloka. Latou te faamāmā le tiga, le toʻa i totonu o le fatafata, faʻasaʻo le toto maualuga.

O le taotoga ua faʻatulagaina mo ni faʻalavelave matuia o le atherosclerosis ma i mataupu e le maua mai ai le lelei lelei o togafitiga faʻasao. O le tagata maʻi e mafai ona ofoina atu ni filifiliga mo togafitiga faʻapitoa:

  1. Faʻailoga.O le faʻaopoopoga o le tui ua faʻapipiʻiina i totonu o le lumanaʻi, lea e faʻasaʻo ai le toto.
  2. Faʻasologa taotoga. I le vavalalataina o le vaega vaapiapi o le vaa, ua faʻapipiʻiina ai se pusa faʻapitoa e maua ai le toto e leai se totogi.
  3. Laasaga laititi o le vaega na aafia o le aorta. O le faʻalavelave faʻalavelave o le vaʻa ua suia e se pito i lalo.

I le talanoa e uiga i auala o togafitiga o le atherosclerosis, o fomaʻi e malilie e le mafai ona faʻamalolo le maʻi e aunoa ma le fetuunai o ana meaʻai. O meaai o le Cholesterol e aofia ai meaʻai e tatau ona faʻaesea mai meaai i aso taitasi. E tatau ona tuʻuina atu i ai ni mea faigofie faigofie e mafai ona faʻaogaina, lea o loʻo i ai i totonu o le gaʻo susu gaʻo ma le fiber.

O se suʻesuʻega muamua e faia i luga o le faʻavae o faitioga a le tagata maʻi ma iuga o se suʻega faaletino. O le suʻega, lea e faia e le fomaʻi i le taimi e talia ai, e faʻatagaina ai oe e iloa pe le aofia ai faailoga eseese o le maʻi fatu cardiovascular, mo se faʻataʻitaʻiga, fulafula o le tino, gangrene, mamafa ma le tele o isi mea faʻaleagaga masani o le atherosclerotic vasions vasions. Ina ia faʻamalamalama le faʻamaonia, o metotia nei e faʻaaogaina:

  1. Lipoti lipid (fuafuaina o le lipid status). O se suesuega maeʻaeʻa e mafai ai e oe ona suʻeina mea o loʻo i totonu o le toto o le cholesterol ma triglycerides.
  2. Faʻasalalauga ma faʻamatalaga. Auala X-ray mo le suesueina o toto toto o le fatu, e aofia ai le faʻaofiina o se sui soʻotaga i le toto.
  3. Faʻamatalaga faʻailoga. Iloiloina o le vascular system, lea e mafai ai ona fuafua le saoasaoa o le tafe o le toto ma faʻalogo o le atherosclerosis.
  4. ECG
  5. MRI ma le CT.

O le faʻateleina faʻateleina o fomaʻi faʻasolosolo o maʻi ogaoga poʻo le le lava o le tuʻuina atu o le toto i totoga taua. E masani ona iai se faʻamaʻi faʻatasi ma suiga o le atrophic ma le matelaina o le okesene i sela. Faʻatasi ai ma faʻamaʻi faʻavaivai, o le faʻalauteleina o le tino ma le vavalalata faifaipea o le lumenia o le vaega o loʻo faʻaleagaina. Faatasi ai ma isi aʻafiaga le lelei o le alualu i luma o le atherosclerosis, e tatau ona faʻaalia:

  • faʻailoga faʻasolosolo,
  • ogaoga maualuga,
  • afaina poʻo le faʻasolosolo,
  • faʻaleagaina o le myocardial
  • viso vevese vevela,
  • afaina o gaʻo, gangrene o pito pito i lalo,
  • retinopathy
  • hypertensive encephalopathy,
  • loto vaivai
  • siama fatu fatu
  • toe le manuia.

O fua uma e faʻatatau i le puipuia o le atherosclerosis moni, muamua lava, e tatau ona mataituina e na tagata o loo lamatia. E le faigata tele ona puipuia mai le cholesterol lamatia mai le teuina i luga o puipui o toto toto, ua lava lea e aveese ai mea e le mafaamatalaina o le maʻi:

  • leaga masani
  • tulaga faigata
  • meaʻai paleni
  • leai o se afi,
  • mamafa tele.

E le talafeagai le faamanatuina o le soifuaga faaletino mai maʻi fatu cardiovascular e solia uma faamaumauga, ae o le atherosclerosis e le o se faasalaga. Afai e le alu ese se tagata i le fomaʻi i totonu o se atigipusa umi, tapunia ona mata e oʻo lava i faʻamatalaga laiti o le atherosclerosis, faʻamalo i lona lava soifua maloloina, ae, i se isi itu, faʻalogo i le tino ma amata ona tausisia i taimi uma ia togafitiga, o se faʻamaʻi faʻamaʻi o le a ono aʻafia ai.

E faʻapefea ona fausia pepa o le atherosclerotic

I le nofoaga o le faʻaitiitia o le toto toto poʻo le faʻalauteleina o laʻau i totonu o atigi gutu o totonu e amata ona teuina. I lenei tulaga, o ni masini faapitoa o le puipui lapoa o loʻo taumafai e faʻataʻapeʻapeina, puipuia o vaʻa mai le faʻaleagaina. Afai ei ai soʻo se vaega taua (toto maualuga, siama, spasm i le lotoifale, toto mafiafia, tele o mole kulukose), ona latou manumalo lea i le puipui puipui, o le faagasologa o le lipid spot formation begins.

O le fausiaina o le atheromatous plaque e amata vave lava pe a tupu aʻe fila o le tino i totonu o le gaʻo gaʻo. E oo lava i lenei laasaga, e mafai ona solo le plaque, aua o loʻo i ai se tulaga tutusa. I le aluga o taimi, o le pito i luga o loʻo vaeluaina, ma vaega o vaʻa.

O se manuʻa afaina o loʻo faia i luga o le site, o loʻo tuʻuina ia platelets e faia ai se tui toto, lea e tatau ona toe faʻaleleia le nofoaga o le faaleagaina. Nai lo lena, o ia pupuni e taofia ai le gaoioi o le toto.

I le laasaga o le atherocalcinosis, o le maualuga o le paʻu e faʻapipiʻiina i katoni calcium. I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai le tuputupu aʻe faʻavave ma le faʻateleina ma se faʻafefe faʻafefe poʻo se faʻalavelave faʻaitiitia o le tafe toto ona o le vavae ese o se toto poʻo se vaega o se palesla cholesterol. O faʻamatalaga ile falemaʻi i nei tulaga e mafua mai i le gasegase masani i se faʻalavelave faʻaleagaina (necrosis) o le nofoaga na tuʻuina atu e le aluga.

Matou te fautua e faitau le tusiga i luga o le atherosclerosis o vaʻa o le ua. Mai le mea o le ae iloa ai uiga ma mafuaʻaga o le atinaʻeina o togafitiga, togafitiga ma togafitiga, ma togafitiga puipuia.

Ma o iinei e sili atu i faʻamatalaga o le moni o le atherosclerosis.

Le mafaamatalaina

O le mafuaʻaga sili ona taua o le faagasologa o le atherosclerotic o suiga o le tausaga. O a latou faatosinaga e fesootaʻi ma le faaputuputuina o faʻasalaga saoloto, lea e faʻaumatia ai ni siama o le atigi totonu ma le faʻavaivaia o le puipuiga o le toe faʻafouina, pe a tutupu gaoioiga taua.

I tane, o faʻaaliga o le gasegase o gaʻo gasegase ua iloa i le 8 tausaga muamua ma le 3.7 taimi e sili atu nai lo tamaitai. E mafua mai lenei mea i se aafiaga lelei i luga ole vaʻa. I le mavae ai o le 50 tausaga, i le taimi o le misaopaʻu, o le faʻasalaga o hormones sex feusuaʻiga ua faʻaitiitia, e fetaui lelei ma avanoa o le maʻi.

I le tausaga ogatotonu, o le faʻapipiʻiina o le paʻu i totonu o vaʻa ma televave ma vave ona tupu i na gasegase e iai o latou toto e tutusa o latou faʻafitauli lautele.

Faailoga o le maʻi

E i ai ni vaega o le faʻamaʻi, lea e eseese i le maualuga o le faaleagaina o le vaa. I le laasaga muamua, o le faamaʻi e le o faaalia mai i soo se auala, ma o ni atherosclerotic plate e mafai ona iloa naʻo le fesoasoani o le faʻatautaia o le faʻatalanoaga. E faasolosolo malie lava, o le tulaga o le aoma o le manava e faʻavaivai, ma o mea nei e tupu:

  • Faʻanoanoa ma le le toʻa i totonu o le manava.
  • O le tiga masani o le tiga o le manava e tupu pe a uma le 'ai e le o se nofoaga faʻasalatala ma e mafai ona tuʻuina i le pito i lalo poʻo le pito i lalo. O le tiga e mou atu na o ia i ni nai itula.
  • Totoinaina o meaʻai e faʻalavelaveina, faʻaauau ona mausali ma manava manava.
  • A maeʻa ona 'ai, faʻaalia le nausea poʻo le kuluma.
  • I le manava i le itu tauagavale o le pute o loʻo i ai se lagona o le malosi ma le vevesi.
  • O le tagata maʻi e amata ona paʻu le mamafa.

Afai e le amataina togafitiga ile taimi, e aafia ai fatugaʻo. O lenei mea e molimauina i le solia o le urination, tiga i le pito i lalo ma le foliga o le edema o mata ma vae.

Afai o le aorta e aʻafia i le vaega o le vavaeʻesea i le agavale ma le saʻo o laʻau, o lenei mea e mafai ona mafua ai le faʻamaʻi totoʻa i vae. O faʻamaoniga o togafitiga e pei ona taua i lalo:

  • Faʻaitiitia le muso o le pito i lalo.
  • Numera ma le malulu vae.
  • Le lava le pulsation o arteries i luga o vae.
  • Sogi o vae.
  • Faʻafitauli faʻaleleia i alii.
  • Uluai luga o tamatamailima ma vae i le taimi mulimuli o le maʻi.

O matala visceral e alu ese mai le aorta, fafagaina totoga o le tino e mafua mai i lo latou gaʻo, o faailoga nei e tupu:

  • Malosiaga malosi i totonu o le manava, atiae e avea o se taunuuga o le oti o sela vavalalata.
  • Faʻasalaga o le motilemini ile motala.
  • Naua ma vili.
  • Faʻafitauli.
  • Faʻailogaina, suia ma le manava.
  • Fefe, tagi.

O le thrombosis e maua i le peritonitis, lea e mafai ona afaina.

E faigata tele ona iloa le faʻamaʻi, talu ai o ona uiga e amata ona tuai, ma e mafai ona faʻaalia isi faʻamaʻi o le tino. O le faapipiiina o le aorta ua faailoa mai e le muimui i luga aʻe o le pute i le ogatotonu o le manava ma le le mautonu o le vaa i le taimi o le palpation.

Ina ia faʻamaonia le siakiina ma fuafua pe faʻapefea ona vavalalata le aorite, faʻaaoga le ultrasound poʻo le faʻaaogaina o suʻesuʻega. E taua foi le suʻeina o le toto mo le cholesterol.

Auala e togafitia ai faʻamaʻi

Ina ia mafai ona togafitia le faʻamaʻi, e tatau ona le gata ina faʻaaogaina vailaʻau na faatonuina e le fomaʻi, ae ia suia foi le ituaiga olaga, faʻaitiitia mea e fesoasoani i le faateleina o le cholesterol.

A filifilia filifiliga o fualaau oona mo togafitiga o se faʻamaʻi, e tatau i le fomaʻi ona amanaia:

  • Le matua o le maʻi.
  • Pauna.
  • Le i ai o masani leaga.
  • Le setete o le soifua maloloina o le maʻi.
  • Maʻi faʻafuaseʻi

Mo le togafitiga o le atherosclerosis o le aorta abdomina, o fualaau mai kulupu o vailaʻau eseese e faʻaogaina. O vailaau, o le polokalame ma le umi o le pulega, faapea foi ma le vailaau, e mafai ona faatonuina e se fomai e tusa ai ma taunuuga o auiliiliga.

O le vaega o fuainumera e aofia ai fualaau faasaina lea e mafai ai ona e poloka le enzyme, i lalo o le aafiaga o le cholesterol e gaosia i le ate. O le faʻaitiitia o le maualuga o lenei vailaʻau i le hepatocytes e taʻitaʻia ai foliga o le tele o tagata maualalo o lipoprotein receptors.

E i ai foi se aafiaga e tetee atu ai i le toto, toe faʻafoʻiina ai le toto o le toto, faʻaitiitia le lamatiaga o le osteoporosis ma le kanesa.

O tulafono e vaevaeina i le natura (Simvastatin, Lovastatin) ma faʻamalosi (Atorvastatin, Fluvastatin).

  • Maʻi maʻi ate.
  • Tele le faʻaletonu.
  • Ole gaioiga ile vaega.

A faʻaaogaina nei fualaau oona i se mea e seasea tutupu, o aʻafiaga e tupu aʻe i foliga o mea e afaina ai le maʻi, o le tiga, tiga o le muso, le mafaufau mama ma le mafaufau, o le siva po o le vavao.

Aua le faalagolago atoatoa i fualaau faasaina. Aʻo faagasolo taimi o togafitiga, e tatau ona pipii atu i se meaʻai ma lafoaʻi masani leaga.

O mea e maua mai i le fibroic acid e ala i le fusifusia i le bile acid e faʻaititia ai le gaosiga o le cholesterol. O nei fualaau faasaina e aofia ai Taykolor, Lipantil, Gemfibrozil.

A faʻaaogaina fualaau oona, tiga o le musika, faʻalavelave o meaʻai, faʻamaʻi o le maʻi. E le mafai ona e faʻaaogaina nei vailaau mo le faʻamamaina o le tino i vaega, ogaoga o le tino ma le ate, ma le taimi o le maitaga ma le lactation.

I nisi tulaga, o se tuufaatasiga o fibrates ma statine e mafai.

Faiga faʻamaʻi faʻamalolo

O vailaʻau i lenei vaega e faʻalavelave i le faʻaaogaina o le cholesterol i totonu o le manava. O lenei mea e tau atu i le mea moni o loʻo faʻaititia le tausiga o le ate i le ate, ma o le faasiliga mai le toto e faateleina. E aofia ai Esetaimi.

O fualaau faasaina, e le pei o fuainumera, e le taofia ai le gaosiga o le cholesterol i le ate ma e le o le bile acid e pei o fibrates. E le fautuaina e faʻaaogaina i le vailaau eletise i vaega poʻo le gaioiga ogaoga o le ate.

Pe a faʻaaogaina fualaau oona, manava manava, vaivai, tiga i maso ma ponaivi, poʻo ni mea e ono afaina ai.

Fualaau o Nicotinic

E fesoasoani le Niacin i lalo ifo o le cholesterol ma triglycerides e ala i le faaitiitia o le fua faatatau o le VLDL synthesis. E faʻaititia ona o se faʻaitiitiga o le aofaʻi o gaʻo gaʻo saoloto e faʻasaʻolotoina mai le tino.

O le itu pito sili ona lauiloa i le taimi o le aveina o le kulimi nicotinic o le vasodilation o le paʻu, mafua ai le fiva ma le mumu. O le tele o taimi, e atiina ae i le amataga o togafitiga, ona vaivai ai lea. Ina ia aloese mai faʻamatalaga, o le faʻaaogaina o le kulicoticic acid e amata i sina tootoo, lea e faasolosolo malie ona faʻatupulaia.

E le gata i lea, ina ia faʻaitiitia le itu, o le vailaʻau e faʻatasi ma Aspirin.E le gata i lea, e masani ona faʻasolosolo faʻasolosolo i le filoti le nicotinic acid.

Afai o le atherosclerosis o le abdominal aorta na mafua ai ona fausia se anateysm, o lona lapoa e sili atu ma le 4 cm, e faia se taotoga, faʻaleleia le vaega na afaina o le vaa ma siaki le faaletonu pe sui foi i se fomaʻi vascular.

Afai o le gau o le estherysm, e manaʻomia le faʻaosoosoina faʻafuaseʻi.

Fofo faʻapitoa

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o le abdominal aorta, o togafitiga nei a tagata e faʻaaoga:

  • Tincture o le hawthorn. Ina ia saunia, 200 g o fua fou o le hawthorn ua sasaa atu i totonu o le 300 ml o le 70% o le ava malosi ma ua tauanau i se nofoaga pogisa mo le vaiaso. Filu ma ave le 3 ml i le taeao ma i le afiafi ao leʻi 'ai. Faʻaauau le faʻaauau mo le 3 masina, ona latou faia lea o se malologa mo le 4 vaiaso ma toe faʻafeiloaʻi.
  • Faiga faʻamalolo. O le mutia o vao, mamafort ma valerian e fefiloi i le tutusa. 3 g o le aoina mo le 200 ml o le vai inu ma tumau ai ile 40 minute. Filu ma inu i nai sipuni laiti. Faaaoga le oloa i le aso mo le 2 masina.
  • Tincture o le kalaka. O se ulu lapopoa o keleleti e tipiina, tuu i totonu o se ipu malamalama tioata ma sasaa i le ava malosi. E faʻatagaina i latou e faʻaaogaina, lulu i nisi taimi mo le vaiaso. Faʻasusu ma ave 15 pata i le taeao ma le afiafi mo le 6 masina.
  • Tincture o viburnum. O le 200 g o le viburnum o le vine e tatau ona taina ma faaopoopo le 50 g o le meli. Ona ita lea 400 ml o le uaina masani na faia mai vine mama. Faʻailoa mo se vaiaso ma se faʻalavelave. Faaaoga le 5 ml tolu taimi i le aso ao le i faia taumafataga. Taulimaina le maʻi mo le itiiti ifo ma le ono masina.
  • Tincture o aʻa o le horseradish. Ina ia saunia le oloa, e 2 sipuni tele o le aʻa nutimomoia ua sasaa atu i totonu o le 100 ml o vodka ma finafinau mo se vaiaso i se nofoaga pogisa. Faʻasolo ma ave le 20 pa'ū faalua i le aso mo le 4 masina.
  • Paʻu suamalie. O le aso i luga o se manava gaogao e te manaʻomia e inu ai le 100 ml o le sua suamalie mai le pulupulu o le paʻau matua. Saunia le oloa i le taimi lava lea aʻo leʻi faʻaaogaina. O ia togafitiga e tatau ona faaauau mo le itiiti ifo i le 3 masina.

Ina ia faʻaititia le maualuga o le cholesterol i le toto o le aorta ma faʻamalosia ai vaʻa, e tatau ona e 'ai saʻo. Meaʻai e fai i ni vaega laiti pe tusa ma le fa taimi i le aso. O oloa e faʻaaogaina i le kuka, tao tao, fuʻeina poʻo le vaʻa. Faʻaititia foi le tele o masima i ipu. E tatau ona tuʻuina atu i fualaau faisua fou ma fualaau aina.

Vaega o le atinaʻe ma togafitiga o le atherosclerosis o le aorta aorta

O se togafitiga e lamatia ai le ola, atherosclerosis o le abdominal aorta, e mafai ona natia i lalo o le tauvaga o isi faʻamaʻi. O ona laasaga muamua e mafai ona faʻasolosolo pe faʻaalia foi faʻamaʻi o le tino, e mafai lava ona latou faʻalavelaveina le tamaʻitaʻi. O le mea lea, e taua le faʻamaonia vave le faʻamaoni moni ma le nofoaga o lona faʻasinomaga. E mafua ona o le manaʻoga e puipuia aʻafiaga ma faʻafitauli e ono lamatia ai le ola.

O le International Classification of Diseases (ICD) na tofia ai le code 170.

Faʻamaumauga o mea tutupu

O le aorta o le toto sili ona tele lea e fafaga ai le faiʻai ma gaʻo uma i totonu ua faʻamaoaigaina i le okesene, toto toto.

O ona foliga faanatura e foliga mai o se matau fao, o le vaega o loʻo alu ifo e vaevaeina i le vavae ma le manava. O lenei vaʻa e malosi, e mafai ona fetuunai puipui, o lona lumanaʻi o le lumanaʻi e tusa ma le 3 senitimita. O le pasia o le eleele, o le aorta e fafagaina ai le fausiaina o totoga e pei o le manava, o le ate, ate, faʻalelei, ma fatuga. I le tasi taimi i le vaega o le pelvic, o le vaa vaeluaina e vaevaeina i ni lala se lua - o le lagiaoga o le iliac.

I le taimi o le olaga, i lalo o le aafiaga o itu eseese, o se suiga o le faatulagaga i le fausaga o puipui o le aorita e tupu. O lenei mea e faʻaitiitia ai lo latou gafatia, e taʻitaʻia ai le faʻateleina o mea fesoʻotaʻi ma faʻamalamalama le lumenia o le vaa. I totonu, e mafai foʻi ona solia.E mafai ona iai ni meaʻai, lipine atherosclerotic e mafai ona aofia ai gaʻo (lipids). I le aluga o taimi, latou te ola ai, paʻu, ma masini calcium o loʻo teuina i totonu.

O faʻataʻitaʻiga atherosclerotic plate i le aborina aorta ua avea ma se tulaga matautia. E mafai ona latou puipuia le toto, lea o le a mafua ai le oti o se okeni po o se lala, lea o le a le tuuina atu ai meaai ma le okesene i le vaa aafia.

Mafuaʻaga ma Faʻamatalaga Faʻatau

O le mafuaʻaga tonu o le arteriosclerosis o le vaa e leʻi iloaina i le taimi nei. O loʻo i ai manatu e faʻamatalaina ai le faiga o le atinaʻeina o togafitiga. Faʻavae i luga o nei faʻatusatusaga, o mea e mafua ai lenei faʻamaʻi ua faʻamamafaina.

E aofia ai:

  • solia o le lipid metabolism i le tino,
  • maualuga o le cholesterol maualuga,
  • togafitiga faʻatoʻateleina i faʻamaʻi pipisi,
  • masani ona faateleina le toto maualuga,
  • suiga i le tala faʻasolopito.

Faʻafitauli o le Hormonal (faʻatasi ai ma le maʻisuka, fomaʻi faʻamaʻi) e faʻafefeina ai metabolic processes ma faʻaleagaina ai le fausaga o puipui puipui. O le tele o meaola manu e maua i meaai, o mea o loʻo aʻafia ai, faʻalavelave tumau, ulaula o mea aʻafia ia ile atinaʻe o faʻamaʻi pipisi.

O nei mea e manaʻomia muamua e aʻafia ai le faʻaogaina o puipui, ma faʻaogaina ai le toto e faigofie ona faʻalavelave ma faʻamaʻi.

O lenei togafitiga o le totonugalemu o le vaa i le uluai laasaga o loo faamatalaina i se vaitaimi asymptomatic. O atherosclerotic plates ua uma ona amata ona fai, o suʻega toto e faʻaalia ai le faateleina o le cholesterol ma le lipoproteins, ma e leai se faailoga.

Afai e le iloa e le tagata gase poo le le amanaiaina ia vaega ole falesuesue, o le a tupu le maʻi.

Le maualuga o le faaleagaina o le vaa, o lona faʻasinomaga e aʻafia ai aʻafiaga o loʻo tutupu:

  • se lagona o le vaivai, le mautonu i le hypochondrium,
  • tiga, afaina, pulsation i pute,
  • vailaau faʻafitauli o le gaʻo,
  • taoto pe a uma ona 'ai,
  • fusipaʻu ma le manava
  • fula o vae
  • le maasiasi o foliga.

Faatasi ai ma le toilalo o tala o le iliac, o faailoga o le le atoatoa, o le erectile ua le lelei i alii, o faailoga o lameness ua faaalia. O vaitau o loʻo mulimuli mai, ina ua mavae le asymptomatic, o loʻo faamatalaina e faapea:

O le le lava o le toto i totonu o le manava o le manava e mafai ona mafua ai le gasegase o le ischemic abdominal. E taʻitaʻia ai i le faʻaogaina ma le faʻamalosiina o faagasologa o le tino. O le ata faʻataʻitaʻiga o faʻamaoniga o loʻo faʻamaeʻaina:

  • ogaoga, tiga faʻapitoa,
  • suauu felelei,
  • faʻaitiitia le mamafa o le mamafa.

I lenei tulaga, e taua le vavalalata o le atherosclerosis vascular mai faʻamaʻi o le tino o le tino.

Fesoasoani faʻapitoa

O faʻamaoniga ma togafitiga o le atherosclerosis o le aorta abdomina e faʻalagolago i le laasaga ma le maualuga o le liona. O le mea lea, faatasi ai ma le taufaʻamataʻu o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻatasi ma se atherosclerotic fua faʻataʻatitia poʻo le aʻafia o totoga na tulaʻi ona o le soliga o le toto, ua latou togafitiga i togafitiga faʻapitoa. O ituaiga o taotoga e faapenei:

  • angioplasty (taotoga e faʻalauteleina ai le lumenia o le vaa e faʻaaoga ai le paluni ma faʻapipiʻiina lenei tulaga i se manoa poʻo se pulu),
  • faʻataʻetaʻesega (aveeseina o tupe mama ma se vaega o le puipui o le vaa ua afaina),
  • pasi taotoga (o se ala faaopoopo mo le faʻafefe o le tafe mai le latou lava vaʻa poʻo mea faʻapipiʻi, e faʻafefe ai le vaega na afaina).

O le auala e fai ai togafitiga e aofia ai togafitiga faʻasolosolo, o le taimi lea ua faʻamavae ai le keʻo i totonu o le uaga ma toe faʻafoisia le toto toto.

Auala

I vaitaimi o le toe faʻaleleia poʻo le taofia o le atherosclerosis ma ona faʻafitauli, e mafai ona togafitia togafitiga faʻasolosolo masani. O ia tupe e aofia ai:

  • mea teuteu o karite, olati, susu o le vaovao (e mafai ona faʻaitiitia le cholesterol o le toto),
  • teuteuga o mistletoe, uʻamea mauga, hawthorn, laulaʻau lau (fesoasoani i le vevela o le toto, taofia le faʻapipiʻi o paʻu toto).

I le lamatiaga i le ola, togafitiga o le atherosclerosis o le abdominal aorta e tatau ona masani, i lalo o le vaavaaiga faafomai ile falemaʻi.

Meaʻai ma meaʻai

O meaai paleni paleni e tatau ona puipuia ai toto toto mai le fausiaina ma le faʻateleina o atherosclerotic plate. O galuega autu o se lisi maloloina e faavae i mataupu faavae nei:

  • faʻatapulaʻaina o le gaʻo gaʻo (faʻasaʻo manu, suia i fualaau faisua),
  • puleaina o le mamafa (tapaina o calorie ma mea inu gaʻo),
  • o le faʻaogaina o auala faʻafefetemu (tao tao, kuka, uila),
  • faaitiitia le faaaogaina o mea suamalie (suka, sukalati),
  • faaitiitia i le masima le meaʻai e le tino (faʻavae mai le taumafataga atoa poʻo se vaega).

I le mulimuli ai i se taumafataga, e tatau ona tuʻuina atu i ai meaʻai paleni.

Puipuiga

E sili le taofi o le maʻi i luga o le vine, ma puipuia ai mai le atiina ae. Faʻataʻitaʻia le faʻaaogaina o cholesterol e tatau ona faʻaauau. Ina ia puipuia le ola i le atherosclerosis, e tatau ona mataʻituina ia mea nei:

  • pulea le mamafa o le tino, aloese mai le mamafa o le mamafa,
  • tausisia gaoioiga masani masani,
  • faatapulaaina le faaaogaina o masima i meaai,
  • prophylactically ave se suʻega toto mo le cholesterol, togafitia fua maualuga.

I le faailoga muamua o le leaga, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi. O le faʻafefe o lou soifua maloloina e mafai ona afaina.

Faʻafitauli

Afai o le atiaʻe o le atherosclerosis e mafai ona aʻafia i le suia o le ala o le ola, ona mafua ai lea ona suia uma mafuaaga. E faʻaaoga lenei mea i mea taua:

  • ulaula - mafua ai le vaʻaia o le tino ma faʻaumatia le puipui lapisi,
  • meaai paleni - o le tele o meaola manu i le taumafataga e faʻaolaina ai le teuina o le cholesterol,
  • maualalo o le gaioiga faaletino - fesoasoani e faʻagesegese le tafe toto, faʻalavelaveina le metabolism o gaʻo ma gaʻo.

E ono mafai ona lafoaia

O nisi o faailo o faʻamaʻi e faʻavave le alualu i luma o le atherosclerosis e mafai ona totogi e ala i le faatonuina o togafitiga. O nei aiaiga e aofia ai:

  • Tigā toto maualuga. O le maualuga o le maualuga e faʻaleleia ai le lapisi o vailaʻau faʻamaʻi ma kulupilila, ma o le atherosclerosis e faʻaitiitia ai le galasticity of arteries, e faʻaleagaina ai le gasegase o le maʻi.
  • Dyslipidemia. O le solia o le fua faatatau o le "lelei" ma le "leaga" cholesterol e fesoasoani i le fausiaina o masini atheromatous.
  • O le le atoatoa o le insulin i le maʻisuka e mafua ai le tuputupu ae o cholesterol ma triglycerides.
  • O le tele o meaʻai e sili atu le gaʻo e faʻateleina le lamatiaga o le atherosclerosis 5 taimi.
  • O faʻafitauli faʻapitoa ma le faʻaleagaina e faʻaleagaina ai le puipui lapisi, ma faʻaogaina ai le faʻafitauli i tupe teu.

Stable ma le le maluelue

Faʻateleina le alualu i luma ma se faʻaauau pea o le faagasologa o le atherosclerotic, o loʻo tuʻuina atu ai filolagen i totonu o le papa, lea e maua ai le malosi ma le mausali. O lea tulaga ua taʻua o le falemaʻi ma atonu e le o faʻatasi ma faʻamaʻiloga faʻapitoa e oʻo i le susuluina o le lumanaʻi.

O paʻu e leai se faʻalavelave e i ai se faʻalauteleina o le tino, e maumau i filosolo faʻaogaina o mea fesoʻotaʻi. O le pito i luga ole papa e mafai ona malepe, e oʻo atu ai i le fausia o se tui toto e pipiʻi ai le vaa. I le aluga o taimi, o le teuina o suauu calcium e faʻamautuina ai le papa, e le mafai ai ona faʻaitiitia, ae o le a le mafai ona faʻaaoga le faagasologa.

Calcined, eseese

Soo se fata e faia ai se tafaoga. O lenei faʻagesegese ifo lona alualu i luma, e taʻitaʻia ai i le mafuli o le fausaga ma e le mafai ai ona paʻu. I lenei tulaga, o mamanu o le calcium e fatuina ai se paʻu i luga o le teuina o lipid. O le toto toto ma pusa ua fuafuaina e faʻavaivaia lemu, e leai se lamatiaga o le thrombosis matua o arteries.

E ese le eseesega o fausaga i totonu o mea e aofia ai, o lona uiga, pe a uma le calcination, toe faʻaleleia le lipids. O ia pusa e i ai se eseesega le lelei o le gaioiga o le atherosclerosis, talu ai ona o le maualuga o le foliga o le ulupasa ma le toto. Vaʻai latou e leai ni a latou otootoga, o loʻo i ai ni mea e leai ni mea.

Matamata i le vitio i luga o le masini o le fausia o ni atherosclerotic plate:

Faailoga o Atherosclerotic Plaques

A oʻo i le umi e le sili atu i le afa, e leai se faʻaaliga o le vaa o le vaa, e leai ni faʻaaliga o le atherosclerosis. O lea ituaiga vaitaimi e taua o le asymptomatic, poʻo le leʻo. I lenei tulaga, o le faateleina o le lipoproteins maualalo ma le aofaiga atoa o le cholesterol ua uma ona maua i le toto.

O faailoga o le falemaʻi ua i ai se faʻaauau le alualu i luma:

  • Ischemia - faʻaleagaina o le totoina o mea toto.
  • O le thrombosis ma le necrosis - faʻalavelaveina o se vaʻa e se thrombus, faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻalavelave fatu o gaʻo totonu, mafaufau.
  • Fesuisuiai suiga - o le tuputupu aʻe o mea fesoʻotaʻi, suiga e le mafai ona suia i totonu o okeni ma le leiloa oa latou galuega.
O le thrombosis lautele e mafua mai i le fausia o ni atherosclerotic plate

O le faʻaalia o faʻamaʻi e mafua ai atherosclerotic plate e faalagolago i le nofoaga o le faʻaoʻoina o le loimata:

  • coronary - angina pectoris, afaina o le fatu o le fatu, myocardiosclerosis,
  • fomaʻi - o osofaʻiga o le tiga i tua o le sternum, e le fesoʻotaʻi ma le gaioiga faʻaletino, hypertrophy o le muso o le loto,
  • aorta abdomina - paʻu o le manava, manava faʻamalositino, faʻalavelaveina o vae, fulafula o le tino, vaʻaia o le claudication intermittent,
  • siama - osofaʻiga o le tiga o le manava i le itula pe a uma ona 'ai i le pusa, faʻasaʻoina e le palapala, faʻaogaina o le intestinal, manava manaia, afaina,
  • fatuga - o le faʻateleina o le mamafa o le mamafa, o foliga vaaia i le mimilo o le polotini, pusaaisa,
  • faiʻai - vaivai, le toe manatuaina, gafatia tau mafaufau, faaletonu o le mafaufau, e tupu mai i osofaʻiga (osofaʻiga) poʻo suʻesuʻega faʻasolosolo, faʻafeiloaʻiga atoa e oʻo atu ai i le paʻu,
  • pito i lalo - tiga i vae, sili atu ona leaga pe a savali, tingling ma numera i vae, suiga o le gaʻo (faʻamago, paʻu uluaʻi, gangrene).

Faʻaiʻuga e ono tupu e aunoa ma togafitiga

Pe a poloka se uaua, e tupu ai le maʻi le tumau poʻo le faʻaleagaina o le tino. I se gaioiga gasegase, o se toto poʻo se mea e faʻaaogaina faʻafuaseʻi ona faalavelaveina le tafe o le toto.

Faʻasolosolo i luga ole pito i lalo, o le gangrene ma le manaʻoga mo le vavaeeseina o se vaega e ono ono tupu mai. E mafua mai i le faʻasolosolo o le mesenteric (mesenteric) le faʻamalositino o le tui, ma pe a fai e momoli le plaque i totonu o le uaua, ona leai ai lea o le galuega o le filtration.

E faasolosolo malie le alualu i luma o le toilalo ona o le faigata faifaipea o le sosoʻo o le toto i totoga. O lenei mea e mafua ai le matelaina o le okesene ma le gaioiga o le gasegase. O le taunuʻuga o le atrophy, o le faʻaopoopoga o paʻu fesoʻotaʻiga ma mea e le mafai ona faʻaaogaina.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

Ina ia mafai ona iloa vashepes atherosclerosis, faʻaoga metotia o suʻega nei:

  • aoina o le emenesis ma faitioga - latou te maua ai le faʻamalosia o le tamaoaiga ma le nofoaga o mea muamua e faaleagaina i mea tau,
  • suʻesuʻega - edema, le lelei o le paʻu, paʻu i le tino,
  • palpation ma auscultation - suiga i le fatu ma le mamafa, le muimui o le loto,
  • suega o le toto (lipidogram) - o le faateleina o le cholesterol, triglycerides ma vaega atherogenic lipoproteins,
  • se x-ray o le fatafata, puʻu o le manava - o meaʻai o le calcium, vaivaiga o le tino, faʻalauteleina o vaega taʻitasi, anesysys,
  • angiography - o se nofoaga e fesuiaʻi ai ma le i ai o mea aloaʻia (faʻamaonia),
  • Faʻasaina o mea faʻamaʻi ma le faʻataʻitaʻiga - faʻaitiitia o le toto, paʻu i le lumen.

Togafitiga o maʻi

O le togafitiga mo le atherosclerosis e aofia ai suiga o olaga (meaʻai, gaioiga faaletino, lafoaia o amioga leaga), vailaʻau ma togafitiga masani. I le le lelei o le aoga o metotia faasao, o se taotoga e aveese ai le kalama cholesterol ua faatonuina.

A leai ni meaʻai talafeagai, soʻo se togafitiga mo le atherosclerosis e leai sona aoga. O le mea lea, e tatau ona taofia le tele o meaʻai ole gaʻo manu ma gaʻo eletise faigofie, lea e fesoasoani i maʻi faʻafitauli. Ua faatapulaaina i luga o ia oloa:

  • puaa
  • tamai mamoe
  • kusi ma pato
  • faʻasalaga,
  • meaai kuka ma meaai talafeagai,
  • gaʻo kulimi suamalie, kulimi,
  • pata
  • Fale faʻafiafia
  • falaoa paʻepaʻe
  • suti ma mea suamalie.

O punaoa aoga o le polotini ma elemene o elemene o le aano o aano o moa po o pisuka, o iʻa gaʻo, kusi, ma iʻa.

O taumafataga ma le mamafa e tatau ona maualalo-kalori, e tasi i le vaiaso ona faʻaalu aso anapogi. Ua saunia Porridge mo le teuteuina, o se sipuni sipuni o le lala uila e faaopoopo i ai. Faatasi ai ma le faateleina o le mamafa, ua faaitiitia ai le faaaogaina o le sodium chloride.

O le faatonuina o vailaau e le o lona uiga o le faalauteleina o le meaai. E le gata i lea, o fualaau o le lipid-lowering drugs ua faaopoopo i togafitiga:

  • fibrates - faʻafefiloi, faʻamalosi,
  • statins - Atorvacor, Rosuvastatin Teva, Simgal, Lovastatin,
  • nicotinic acid and derivatives,
  • tagata faʻatauvaʻaina o meaola eleʻele - Cholestid, Cholestyramine,

Aveesea i se auala galue

Afai ei ai se tulaga lamatia o le afaina atoatoa o le gaioiga o le toto, o le a taoto le taotoga. I lenei tulaga, e tatala le vaa i se vaega umi, o se fagu e iai se vaega o le membrane i totonu e aveesea mai lona lumen. Faʻaaogaina se faʻataʻaiga faʻataʻitaʻitele mo paluga i le lotoifale e oo i le 7 cm le umi. O le suture poʻo le patch e faʻaaoga i le pu.

O le semi-tapunia metotia e aofia ai le tuiina o le aluga e ala i se tamai puncture. O metotia faʻavae e aofia ai le faʻalauteleina o paluni ma le tulaga o le sima e faʻafoʻi ai le tafe toto.

E faʻafefea ona faʻaumatia faʻataʻitaʻiga a tagata

Le faʻaleleia o mea toto - fluidity, lipid content, faʻamaonia le fua o le vaega o le cholesterol, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o le gasegase vascular, o loʻo faʻaaogaina laʻau. E tatau ona tuʻufaʻatasia ma le maʻisuka meaʻai. O le tele o taimi, e fautuaina e aofia ai laau i le fuafuaga togafitiga i le va o togafitiga faafomaʻi.

Ina ia saunia se phytopreparation, o le sipuni sipuni o le aoina e sasaa i totonu o se vevela ma se ipu vai inu vai i le po ma ia ave 70 ml faatolu i le aso aʻo leʻi 'ai.

E mafai ona e faʻaaogaina se tuufaatasiga o vaega tutusa o ia vaega:

  • oso aʻe i luga, pulou birch, pakiaka paʻu,
  • vine o le sukalati, hawthorn, elderberry, vao matai,
  • laʻau laʻau, lanu paʻepaʻe, vao vao,
  • St. John's wort, fugalaau vao, fugalaau fugalaau.

Tuua Lau Faamatalaga