O le hemoglobin glycosylated masani i tamaiti

O le hemoglobin glycated (lea e taʻua glycosylated) o se vaega o le hemoglobin i le toto e fesootai saʻo ma le kulukose.

O lenei faailoga e fuaina o se pasene. O le tele o suka e maua i totonu o le toto, o le maualuga i lenei maualuga.

O le masani o le hemoglobin glyc i tamaiti e tutusa ma le masani a se tagata matua. Afai ei ai ni feeseeseaiga, o lona uiga e le taua tele.

O le a lenei faailoga?

O le faailo fesoasoani e faʻaalia ai le suka i luga o le tolu masina.

E mafua mai i le mea moni e faapea, o le ola o le toto toto mumu lea e maua ai le hemoglobin e tolu i le fa masina. O le faʻaavanoaina o le atiaʻe o faʻafitauli e faʻapupula i le tuputupu aʻe o faʻamatalaga e maua mai ona o se suʻesuʻega.

Afai o se mea taua e pei o le hemoglobin glyc, o le masani mo le maʻisuka i tamaiti e matua tele atu, e matua faanatinati le amata togafitiga.

E faʻapefea ona tuʻuina atu le auʻiliʻiliga?

Ina ia puipuia ni aʻafiaga, e taua le faʻamaonia lenei faʻamaʻi i se taimi vave e mafai ai.

O se suʻesuʻega e pei o se suʻega glycohemoglobin e maua ai le vave ma sili atu le saʻo.

O le suʻesuʻega o le hemoglobin glyc i tamaiti e tele sona sao i mataupu o masalomia o le maʻisuka ma tuusao i le faagasologa o le maʻi. E mafai ai ona e faʻamaonia lelei le kullukose plasma mo le 3 masina mulimuli.

I le avea ai o se tulafono, o fomaʻi e vaʻai i tagata matutua po o tagata gasegase e tuʻuina atu le toto i luma o maʻi nei:

  • le lagona o le fiainu lea e tuliloaina e le aunoa le tagata maʻi,
  • faaitiitia le puipuiga
  • leiloa le mamafa mo le leai o se mafuaaga faapitoa
  • o le tupu mai o faafitauli tau vaʻai,
  • ogaoga masani ma le vaivai,
  • faafitauli i le urination
  • O tamaiti e maualuga maualuga le maualuga o le suka e avea ma mea e le fiafia ma le fiafia.

O lenei metotia faʻataʻitaʻiga e faia mo le tele o faʻamoemoega. Muamua lava, o le puleaina o le kulukosesesegase i tagata gasegase e maua i le maʻisuka. E le gata i lea, o le auiliiliga e faia ina ia taofia ai pe ina ia fetuʻunaʻi auala e togafitia ai le maʻi.

Avanoa Faʻamatalaga

O le toto glucose hemoglobin test e sili atu ona lelei nai lo le sueina o le kullukose, e pei foi o se suʻega toto aʻo leʻi 'ai:

  1. o le saʻo o le taunuʻuga e le afaina i mea e pei o le malulu masani poʻo le atuatuvale,
  2. e mafai ai e oe ona iloa se maʻi i le taimi muamua,
  3. o le suʻesuʻega e faʻatino vave, faigofie ma vave tuʻuina atu se tali i le fesili pe maʻi se tagata pe leai foi,
  4. auiliiliga e mafai ai e oe ona iloa pe o le tagata maʻi e lelei le pulea o maualuga o suka.

O le mea lea, mai lea taimi i lea taimi e tatau ai ona suʻesuʻeina ma lelei tagata. E taua tele lenei mea mo i latou o loʻo lamatia, mo se faʻataʻitaʻiga, o le mamafa poʻo le faʻamalosi i le maualuga o le toto. O le suʻesuʻega e mafai ai ona iloa le faʻamaʻi aʻo leʻi amataina le uluaʻi faailoga. Mo tamaiti, o lenei auʻiliʻiliga e sili ona taua e iloa ai le lamatiaga o faʻafitauli faigata.

Pe a faʻaitiitia le fua, e mafai ona mafua mai i mafuaʻaga e pei o le faʻaliliu totoga, taotoga, poʻo le manuʻa talu ai nei. I nei tulaga, o togafitiga talafeagai o loʻo faʻatulagaina, ma a maeʻa ona toe foʻi atu lea o faailo i le masani.

Tulaga masani o le hemoglobin glycated i tamaiti: eseesega o faailoga

Ae o se faailoga e pei o le hemoglobin glycosylated, o le masani i tamaiti e mai le 4 i le 5.8-6%.

Afai o nei taunuuga e maua mai o se taunuuga o le auiliiliga, o lona uiga e le mafatia le tamaititi i le maʻisuka. E le gata i lea, o lenei tulafono masani e le faʻalagolago i tausaga o le tagata, itupa, ma le afa o loʻo i ai o ia.

E moni, e tasi lava le mea e tasi. I pepe, i masina muamua oo latou olaga, e mafai ona faateleina le maualuga ole glycogemoglobin. Ua faailoa mai e saienitisi lenei mea moni i le mea moni o le hemoglobin fetal o loo i ai i le toto o pepe faatoa fananau mai. O se mea le tumau lea, ma o le pe tusa ma le tasi le tausaga le matua o tamaiti ua faʻaumatia. Ae o le tapulaa pito i luga e le tatau ona sili atu i le 6%, tusa lava poo le a le umi o le maʻi.

Afai e leai ni faʻalavelave faʻaleagaina o gaʻo, o le a le oʻo i le faailoga o loʻo i luga. I le tulaga pe a maua le hemoglobin glyo i se tamaititi e 6 - 8%, atonu e taʻu mai ai atonu e faʻaititia le suka ona o le faʻaaogaina o vailaau faʻapitoa.

Faʻatasi ai ma se faʻamatalaga glycohemoglobin e 9%, e mafai ona tatou talanoa e uiga i se taui lelei mo le maʻisuka i totonu o se tamaititi.

I le taimi lava e tasi, o lona uiga o le togafitiga o le faʻamaʻi e manaʻomia e faʻafetaui. Ole maualuga o le hemoglobin, lea e amata mai i le 9 i le 12%, e faʻaalia ai le vaivai o le faʻatatauga o fua faʻatatau.

O vailaau faatonuina e fesoasoani na o sina vaega, ae o le tino o se maʻi maʻi e vaivai. Afai o le maualuga e sili atu i le 12%, o loʻo taʻu mai ai le leai o se malosi o le tino e faʻatonutonu ai. I lenei tulaga, o le maʻisuka i tamaiti e le totogiina, ma o togafitiga o loʻo faia i le taimi nei e le maua ai ni taunuuga lelei.

O le fua o le hemoglobin glycated mo le maʻisuka ituaiga 1 i tamaiti e tutusa lava faailoga. I le auala, o lenei maʻi e taua foi o le maʻisuka o le tupulaga: o le tele lava o taimi e maua ai le maʻi i tagata ei lalo o le 30 tausaga.

Faatasi ai ma se taua (tele taimi) sili atu o faʻasalaga faatagaina, o loʻo i ai mafuaaga uma e talitonu ai o loʻo i ai i le tamaititi ni faʻafitauli: ate, fatuga, ma faʻamaʻi o totoga o faʻaaliga. O le mea lea, e tatau ona faia pea le suʻega, aua e mafai ai e oe ona iloilo le aoga o togafitiga.

Tulaga masani o faailoga

E tatau ona manatua i le mafaufau e sili atu i le masani o le hemoglobin glycel e mafai ona faʻateleina ona o le solia o le gaosiga o gaʻo ma le uʻamea.

Afai ei ai se masalosaloga o le anemia, e aoga pe a uma ona suʻeina le hemoglobin e siaki le mea uʻamea i le tino.

I le avea ai o se tulafono, o le fua o le hemoglobin glyc i tamaiti ua faʻateleina ona o le hyperglycemia. Ina ia faʻaitiitia lenei tulaga, e tatau ona mulimuli i fautuaga uma a fomaʻi, tausisi i se mea taumafa e maualalo i le gaʻo ma ia sau i taimi uma mo se suʻega.

Afai e maua se tagata i le maʻisuka poʻo isi faʻamaʻi e aʻafia ai ma le solia o le gaosiga o le carbohydrate, e tatau ona mataʻituina le meaʻai. O lenei mea o le a fesoasoani i le maualalo ole toto toto ma puipuia ai aʻafiaga talafeagai.

O fualaau faisua, vine, laʻau manu ma iʻa o meaai lelei ia e faʻavasegaina ai le suka o le toto

E tatau ona teena le sukalati, laʻau suamalie ma le susu susu, sui i fualaau aina ma fua. O le ulaula ma le ulaula e manaʻomia foi ona aveeseina, ae o laʻau faisuala, o le aano o aano ma iʻa, o le a talia ia nati. Mo le maʻisuka ituaiga 2, o le natura, e leʻo faaopoopoina le yogurt ma le susu susu o aoga.

E tatau ona manatua i lou mafaufau o le vave tuʻituʻi i lalo o le kulukose e matautia mo le soifua maloloina o le tamaititi. O lenei mea e tatau ona faia malie, e tusa ma le 1% i le tausaga. A leai, o le manino ma le manino o le vaʻaia e mafai ona faʻaitiitia. I le aluga o taimi, e manaʻomia le ausia o se faailoga o le hemoglobin glyc i tamaiti e le sili atu i le 6%.

O tamaiti laiti e maua i le maʻisuka e tatau ona mataituina e le aunoa o latou matua ma o latou tausi maʻi. I lalo o le tulaga o taui masani mo le togafitiga, o se maʻi e maua i le maʻisuka e toetoe lava a pei o se tagata soifua maloloina.

E faʻafia ona e manaʻomia le tofotofoina?

A oʻo ina amata le togafiti o le maʻisuka, e fautuaina e suʻe suʻega i le tolu masina: o le a mafai ai ona e filifilia le auala sili ona lelei o togafitiga.

Afai o le masani o le hemoglobin glycosylated i tamaiti ua faateleina i le 7% i le taimi, o suʻega e mafai ona faia i le ono masina. O lenei mea o le a mafai ai ona faʻamaonia taimi vave o mea faʻaletonu ma faia fetuunaiga talafeagai.

I mataupu e le maua ai le maʻisuka, ma o glycogemoglobin indicators o loʻo i totonu o tapulaa masani, o le a lava le fuaina o faailoilo i le tolu tausaga. Afai o lona anotusi e 6.5%, e taʻu mai ai o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atiaʻe o le maʻisuka. O le mea lea, e sili atu ona suʻesuʻe tasi i le tausaga, ae e tatau ona faʻapipiʻi i se taumafataga maualalo.

Vitio faʻatalanoa

E tusa ai ma se suʻega toto mo le hemoglobin glycated:

E sili atu le faia o suʻega i se falesuesue tumaoti ma se talaaga lelei ma iloiloga lelei. E le o iai i taimi uma ia masini e manaʻomia mo ia suʻesuʻega. O le a saunia iʻuga pe a ma le 3 aso. E tatau ona filifili e se fomaʻi, suʻesuʻega o le tagata lava ia, ma, e le gata i lea, e le taliaina le togafitiga o le tagata lava ia i lenei mataupu.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

Lisi o mataupu:

O le isi igoa o le glycosylated poʻo le A1c, HbA1c hemoglobin. I le faʻaaogaina o lenei suʻesuʻega, e mafai ona fuafua le aofaʻi o le suka i le toto o le tagata maʻi mo se taimi umi (e oo atu i le 3 masina). O le auiliiliga e faʻaaogaina i tagata mamaʻi ma masalomia o le maʻisuka ma tagata mamaʻi ua iai maʻi faʻamaʻi.

Le lelei ma le le lelei o le metotia

E pei o isi ituaiga o diagnostics, o le auʻiliʻili o le hemoglobin glycosylated o loʻo i ai ona lelei ma faʻafitauli. O tulaga lelei e aofia ai:

  • le mafai ona faia i soo se taimi o le aso, tusa lava pe a uma ona 'ai,
  • maua mai faʻamatalaga saʻo saʻo lea e mafai ona iloa ai le maʻisuka i se taimi vave,
  • anapogi anapogi e aunoa ma se sauniuniga faapitoa,
  • le gafatia e iloilo pe faapefea ona mataʻituina e le tagata maʻi le maualuga o le kulukose i totonu o le toto,
  • o taunuuga o le suʻesuʻega e le afaina i ni mea e pei o le popole, popole masani, solia o le taumafataga, tagofia o fualaau ma isi mea.

O le a le auʻiliʻiliga mo?

O le Hemoglobin o se uʻamea uʻamea e uʻamea, o loʻo i ai le malosi e fusifusia ai i le okesene, lea e mautinoa ai le fesiitaiga i totonu o masini. O le Hemoglobin e faʻapipiʻi i sela mumu mūmū - vela toto mumu. O se taunuuga o se tali lemu o le le o le enzyme, o se mafutaga e le mafai ona suia o le hemoglobin ma le suka. O taunuuga o le glycation o le fausia lea o le hemoglobin glycosylated. O le fua faatatau o lenei faʻafitauli e faʻalagolago i le tele o le suka i totonu o le toto. O le maualuga o le glycation e faʻatatau mo le 3-4 masina. O se taimi tele lea e alu ai le lio o le toto toto mumu. O lona uiga, o le auiliiliga o le hemoglobin glycated e mafai ai ona e iloa le maualuga o le glycemia i le 90-120 aso.

Taua! E leai se mea e tatau ona auiliiliina i le tele o taimi nai lo le 3-4 masina, talu ai o le faasologa o le olaga o se erythrocyte e alu tonu lava lenei taimi.

Sesega taunuuga

O le taunuuga e mafai ona faʻasese pe afai o loʻo iai le hemoglobin. O le leai o se paʻu e mafai ona maua ai se sikoa maualuga. Glycosylation o le hemoglobin e le gata ina faalagolago i le kulukose o le toto, ae faapena foi i le olaga o le hemoglobin. O nisi o vailaʻau o le anemia e mafai foʻi ona taʻitaʻia ai se iʻuga le saʻo. E tatau ona lipoti atu i taimi uma i le fomaʻi toto uma o le toto poʻo le tulaga e puipuia ai togafitiga le talafeagai ona o le le saʻo. E fautuaina e te logo lau fomaʻi e uiga i le gasegase o nifo.

E i ai foi fesuiaiga e faalagolago i taunuuga o suega suʻesuʻe. O le maualuga o ia ituaiga hemoglobin e laʻititi maualuga atu i tagata uli, ae peitai, latou te le o mafai ona faateleina le faʻalavelave.

Le fua o le hemoglobin glycated

O le fua faatatau o HbA1c ua fuafuaina e avea o se pasene. I se tagata soifua maloloina, pe a iloiloina le HbA1c, o le pasene e mai i le 4 i le 6. O lenei mea o loʻo faʻamaonia ai le gaosiga o le gaosiga o le carbohydrate masani ma le maualalo o le mafai ona atiaʻe le maʻisuka. O le lamatiaga o le faamai ua faateleina i tagata mamaʻi ma faailoga mai le 6.5 i le 6.9%.

Afai o le tele o le hemoglobin glycide e sili atu i le 7%, o lona uiga o le faateleina o le maualuga o le suka o le toto, o se faailoga lea o le solia o le gaʻo i le tino, ua faaalia ai le i ai o le maʻisuka ia lava.

Faʻalagolago i le ituaiga o faʻamaʻi, tausaga o le maʻi, ma isi mea, o le fua o le hemoglobin glyc e mafai ona eseese.

Lisi ma le hemoglobin glyc masani i vaega eseese o maʻi ma le maʻisuka

Faailoga i tamaiti e tatau ona fetaui ma le masani i tagata matutua, ae o la latou vavalalata i le pito i lalo e faatagaina.

I le taimi o le maitaga, o le auʻiliʻiliga o le HbA1c e naʻo le uluaʻi masina muamua o le maʻitaga, na maua mai talu mai le tele o suiga na tutupu i le tino o le fafine ma le suʻesuʻega o le hemoglobin glycated e le maua ai faʻamatalaga mautinoa.

Aafiaga i le gasegase o le hemoglobin

O le tino o le ituaiga hemoglobin lea e tupu i totonu o le tino o pepe faatoa fananau mai i vaiaso muamua o le olaga. O lona eseesega mai le hemoglobin matua o le sili atu lea o le gafatia e ave ai le okesene e ala i le tino o le tino. E faʻafefea ona aʻafia le aʻoga i le hemoglobin oti? O le mea moni e mafua ona o le faateleina o le faʻaogaina o le okesene i totonu o le toto, o faʻamalositino auala i le tino o le tagata ua faʻavavevaveina. O le iʻuga, o le vaevaeina o le kaponi i le kulukose e tupu i le saoasaoa o le saoasaoa, lea e mafua ai le faateleina o le toto suka. O lenei mea e aafia ai le gaioiga o le pancreas, o le gaosia o le insulin, ma, o le taunuuga, o taunuuga o le auiliiliga mo le hemoglobin glyc.

E faʻapefea ona auʻiliʻili

O le aoga sili o le iloiloga a le HbA1c o le leai o se sauniuniga, o le mafai ona faia i soo se taimi o le aso. O se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa mo suʻesuʻega e mafai ai ona e maua ni faʻamoemoega lelei e ui lava i le faʻaaogaina o vailaʻau, meaʻai, le i ai o le malulu ma isi mea e faʻaosofia ai.

O se auiliiliga e fuafua ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faia i totonu o se falemai poo le fale e faaaoga ai se glucometer feaveaʻi.

Ina ia faia le suʻega, e tatau ona e alu i le falemai i le taimi atofaina mo le samplesina o le toto. Ina ia maua saʻo faʻamatalaga, e fautuaina pea e lafoai le taumafataga o le taeao. E masani ona saunia iʻuga ile 1-2 aso.

Aisea e faʻaitiitia ai faʻataʻitaʻiga

O le faʻaitiitia o hemoglobin glycosylated i le maʻisuka e taʻua o le hypoglycemia. O le mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le tino e masani lava o se maʻi o le pancreatic, lea e faʻaosofia ai le faʻasologa o se aofaiga tele o le inisalini.

Mafuaaga o le hemoglobin maualalo HbA1c, e ese mai i le maʻisuka:

  • faʻaaloalogia mo se taimi umi i se taumafataga maualalo maualalo,
  • faʻamaʻi pipisi, fructose inlerance,
  • togafiti fatugao
  • malosi malosi faaletino,
  • sili atu le mamafa ole inisalini.

Mo le faʻamautinoaina o pathoces e mafua ai le faʻaitiitia o le HbA1c hemoglobin, e manaʻomia ai se suʻesuʻega auiliili o le tino atoa.

Mafuaaga mo le sili atu i le masani

O se faʻaopoopoga i faʻamaoniga masani e faʻaalia ai le atinaʻe o le hyperglycemia. O lenei tulaga i tagata e le faʻaalia i taimi uma le i ai o le maʻisuka. O le pancreatic disease e aofia ai pe afai e sili atu le HbA1c i le 7%. O fuainumera mai le 6.1 i le 7 sili atu e masani ona taʻu mai ai le solia o le gaosiga o le carbohydrate ma le faʻaitiitia o le anapogi glucose metabolism.

E taua tele le mataituina o le maualuga o le hemoglobin glyc for women in the application and children. I le leai o se faʻataʻitaʻiga o faʻataʻitaʻiga, e mafai ona tutupu ni aʻafiaga matuia, e pei o le faʻanoanoa, o le tolopoina o le atinaʻeina o le tamaititi, ma se faʻafitauli i le tulaga o le fafine lava ia.

Pule o suāuʻu

O tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona mataʻitūina le suka o le toto.Faatasi ai ma lana fesoasoani, e mafai ona e fuafuaina se tulaga masani, maualuga poʻo le faʻaitiitia o le kulūkose i totonu o le toto, ia malamalama ai pe lava le mamafa o le inisalini, pe tatau ona faʻaitiitia pe faateleina le aofaʻi o vailaʻau.

O le siakiina o le tagata lava ia i le fale e mafai ona faia i le faʻaaogaina o se masini faapitoa mo le fuafuaina o le aofaʻi o suka i totonu o le toto - o se glucometer

Ina ia faia se suʻesuʻega tutoʻatasi i le fale, faʻaaoga se glucometer - o se masini mo le fuafuaina o kulūkose. Filifili se faʻataʻitaʻiga o le a fesoasoani i se fomaʻi poʻo se faufautua faʻapitoa. O le faʻaaogaina o le masini e faigofie.

Tulafono mo le fua-fua o le suka:

  • Teu le masini e tusa ai ma faatonuga, aloese mai le faʻaaogaina o vailaʻau ma faʻamalositino,
  • i le taimi o le toto sampling, ua fautuaina ia togafitia lelei lenei nofoaga i se visepisi,
  • faʻalagolago i le masini, o le paʻu ua punitia tutoatasi pe otometi,
  • o se mataua o le toto e faʻaaogaina i se faʻaaliga iloga faʻapitoa,
  • e masani ona saunia faʻamatalaga i le 5-15 sekone.

Ole taimi o suʻesuʻega e faʻatulagaina e le fomaʻi e faalagolago i le ituaiga o maʻisuka ma uiga o le soifua manuia lautele o le maʻi. Ole fua fautuaina ole fua ole aso mo le maʻisuka ituaiga I ole 3-4 taimi, mo le ituaiga II maʻi suka 2 taimi i le aso.

E faʻafefea ona faʻamaonia le kulukose toto

Faʻatasi ai ma le maʻisuka ma isi faʻamaʻi e fesootaʻi ma le faʻaleagaina o le metabolism o le carbohydrate, e tatau ona e tausisia lelei meaʻai. O lenei mea o le a fesoasoani e faʻasalalau le aofaʻi o suka i totonu o le toto, puipuia ai ni faʻalavelave matuiā.

  • saturation o le taumafa i fualaau 'aina ma fualaʻau. Mea taumafa o loʻo ola i le fiber, lea e fesoasoani e faatumauina le kulūkose e vave tele.
  • bean e tatau ona aofia ai i le lisi autu. O lenei ituaiga o meaai e fesoasoani e faʻamausali le kulūkose o le toto pe'ā uma ona 'ai meaʻai e aofia ai le suka,
  • faʻatasi ai ma le maʻisuka II II, le susu ma le susu susu e tatau ona aofia ai i le taumafataga
  • E le mafai ona e teena meaʻai, iʻa ma nati. O nei mea taumafa e mauoa i omega-3 o meaola, lea e taua mo le tino e galue lelei.
  • afai e te manaʻo i le suamalie, e te manaʻomia le sui o sisi ma sukalati ma fualaau aina, o vine, susu susu,
  • mai le meaai e tatau ona aveese le gaʻo, meaʻai vevela, falai, ulaula, meaʻai mama,
  • o le faavae o mea taumafa o le gaʻo, o le tele o iʻa ma iʻa, meaʻai susu, fualaau faisua, fualaau faisua.

O le ausia o se tulaga masani o le hemoglobin glycated i le maʻisuka e mafai ona faia i meaai talafeagai

E faaopoopo i le mulimuli i se taumafataga, e taua le faʻaaoga. O lenei mea o le a fesoasoani e faatumauina ai le tino i foliga lelei, puipuia le maua o le mamafa, faʻatuina faiga faʻasolosolo. O tagata mamai e maua i le maʻisuka e fautuaina e fai a latou galuega i aso taitasi ma faʻalauteleina le gaioiga faaletino i le olaga i aso faisoo.

O le puleaina o le hemoglobin glyco i le maʻisuka o se tulaga taua mo le atoatoa o le gaioiga o tagata gasegase e maua i le faamai o le endocrine. Ole vavalalata faʻaalia o faʻamaoniga mai le masani e faʻatagaina ai oe e faʻafetaui le togafitiga o togafitiga, e puipuia ai ona aʻafiaga ogaoga.

O le hemoglobin glycated: o le masani i tamaiti e maua i le maʻisuka

Faatasi ai ma le tele o le suka i totonu o le toto o se tamaititi, o se polotini glycated e mautinoa lava e fausia i totonu o le tino: hemoglobin glycated, lipoproteins glycated, fructosamine. O le mea lea, e oʻo lava i se faʻapuupuuga o le taimi i faʻamatalaga faʻamalosi o le a tuʻu ai se faailoga iloga i le tino o le tagata, e mafai ona iloa e oo lava i ni nai masina talu mai le mea na tutupu i le kulūkose.

O se faailoga iloga o le maʻisuka o le a saʻo lava le maualuga i le maualuga o le hemoglobin glycated. O loʻo faia i le toto, tuʻu le nofoaga o gaosiga ma e le pine ona faʻaalia i le mamafa o le kulukose o le hemoglobin masani.

O ituaiga hemoglobin e mafai ona eseese ituaiga: НbА1с, НbА1а, НbА1b. O le mea e leaga ai, e toeitiiti lava a mafai ona foaʻiina le toto mo le auʻiliʻili naʻo luga o se tau totogi; o le faʻasologa o le polyclinics e seasea lava ona i ai ni meafaigaluega faapitoa mo se suʻesuʻega faapena.

O faʻamaoniga autu mo le auiliiliga e tatau ona avea ma faailoga o:

  • leai se mea e leiloa,
  • lagona le lava o le vaivai
  • malogogo, fiainu,
  • faʻaauau faifaipea.

O se tamaitiiti e maua i le maualuga maualuga o le suka e masani lava ona avea ma mea e le fiafia ma e le masani ai. Ae o le tuʻituʻi vave o le kulukose e vave ona lamatia i le soifua maloloina, a le o lea o se faʻalavelave e masani ona tupu i le tulaga o le leiloa o le manino ma faʻaitiitia ai le tino vaaia. O le mea lea, e tatau ona faʻaitiitia le suka i totonu o se tamaititi, malie lemu.

O le hemoglobin glycated masani i tamaiti e fetaui lelei ma fua masani o tagata matutua o soo se ituaiga tane.

O le a le hemoglobin glycated

Afai ei ai le tele o le suka, ma e le o lafoaʻi saʻo, o aʻafiaga e ulufale i le tali, ma maua ai le malosi malosi. O lenei faagasologa e masani ona taua o le tali atu i le Maillard po o le glycation.

I le amanaia o le maualuga o le ola o le toto toto (toto mumu mumu), o le hemoglobin o loo i totonu ia i latou, o le fegalegaleaiga o le suka ma le hemoglobin ua avea ma faavae mo se suega o le toto mo faailoga o le kulukose e pei o le suesuega o le hemoglobin glyc.

O le maualuga maualuga o le suka i le maʻisuka e avea ma se mea e faʻafefe ai, o le kulukose e tusa ma le 2-3 taimi sili atu ona ono noatia i le hemoglobin. O le iʻuga, e le mafai e ia ona faʻaumatia le itu o le itu, ma faʻamatalaina e uiga i lona i ai seia oo i le taimi o le faʻafanoga, ao ola olala toto mumu.

O le numera o molelamolo mole moleʻau e faʻaalia i le suka e faʻaalia ai le maualuga o le glycation. I le isi itu, o lenei mea e tuʻuina atu i luga o le tolu masina muamua atu. E tatau ona malamalama o le hemoglobin glycated:

  1. e le o se sui mai fafo,
  2. ua fausia i tagata maloloina atoatoa.

O le suega o le toto glucose hemoglobin o le a faʻaalia ai le maualuga o le glucose i le tagata maʻi.

E oo lava i se taimi puupuu o le suka mai le masani masani o le a le iloa e le fomaʻi pe a uma ona tuufaatasia le kulukose ma le hemoglobin.

Tulaga masani o le glycogemoglobin

Pau lava le mea atonu o le faateleina o le masani o le glycogemoglobin i tamaiti o masina muamua o le olaga, o fomaʻi e faʻamatalaina lenei mea e ala i le i ai i le toto o pepe a le hemoglobin fetalaia. E tusa ma se tausaga, o le a faʻaumatia atoa e le tamaititi. Ae ui i lea, mo le toatele o tagata gasegase, o le tapulaa maualuga o le masani e 6%, o lona uiga, o le masani o le hemoglobin glycated e le tatau ona maualuga atu nai lo lenei faailoga.

Faʻaiʻuina le maʻisuka faʻamaonia, e mafai ona faʻamoemoe e mafai ona sili atu i le 12%. Ina ia iloiloina le iuga, e manaʻomia ona faatusatusa i le tulaga lautele taliaina.

O le leai o soʻo se soliga mai le itu o le gaʻo gaʻo o le a faʻaalia e le hemoglobin glycated, lea e le oʻo i le 6%. Faatasi ai ma fuainumera mai le 6 i le 8%, o loʻo matou talanoa e uiga i tomai masani o le tino maʻi:

O lona uiga o le faʻaitiitia lelei o le maualuga o le suka e ala i le faʻaaogaina o vailaau faʻapitoa.

O le aofaʻi o glycohemoglobin e oʻo atu i le 9% o le a faʻaalia ai se faʻatonuga o tulafono faatonutonu, o se taui lelei mo le maʻisuka i tamaiti. Ae i le taimi lava e tasi, o lenei taunuʻuga e maua ai se toe iloiloga o togafitiga o togafitiga.

Pe a maua se faʻamalama o le hemoglobin toto i le 9 i le 12% i totonu o se tamaititi, o le faʻamatalaga e taʻu mai ai o le tulafono faatonutonu o loʻo i luga o le vevela, o le tino o le tagata maʻi e le mafai ona tauina le faʻamaʻi masani, ma o fualaau e faʻaaogaina na o le fesoasoani e totogi ai.

O le maualuga o le hemoglobin glycosylated mai le 12% o loʻo faʻaalia ai le leai atoatoa o le taui, faʻamalosia o tomai o le tino. I lenei tulaga, o le maʻisuka i tamaiti e le totogiina, o le faifai pea o togafitiga e le maua ai se taunuuga lelei.

E manino lava o lenei faailo i le maʻisuka e tele taimi e sili atu le maualuga, e mafai foi ona talanoa e uiga i le ono tulai mai o ni faʻafitauli, faʻaleagaina o faʻafitauli o le gaosiga o le gaʻo, o maʻi:

Mo lenei mafuaʻaga, ua faia e fai se suʻega mo le hemoglobin glyc i tamaiti mo le taimi e iloa ai le ituaiga o maʻisuka. I lalo o le tulaga o le siakiina umi o le gasegase o le faamai, o le suesuega ua faaalia ai le maualuga o le aoga o le togafitiga o fualaau faasaina.

E le gata i lea, o le hemoglobin glycated o le a faʻamatalaina le lelei o le faʻatonutonuina o le metabolism o gaʻo i se tamaitiiti, le tikeri o le taui mo le maʻi. I le faʻaopopo atu i nei galuega, o le auʻiliʻiliga o le a sili atu ona lelei i le suʻega o le kulūkose, pe'āfai e iai se manaʻoga e faʻavae aʻafiaga o le faateleina o le glycemia i tagata mamaʻi e aunoa ma le maʻisuka.

E le gata i lea, o le auʻiliʻiliga i le fesili e talafeagai mo le faʻamautinoaina o le maʻisuka o le maʻisuka, ae i le taimi lava e tasi, o le auʻiliʻili mo le hemoglobin glycated e le o se mea taua.

Fesoʻotaiga o le glycogemoglobin i le suka o le toto

Faailoilo o le kulukose ma le aofaʻi o sela mūmū mumu e fesoʻotaʻi ma lea mea e masani ona i ai i se sootaga faapitoa. Ina ia iloiloina le iuga, o se aganuʻu le faʻaaogaina o se laulau faapitoa o fetusiaiga o le hemoglobin glycosylated ma le suka toto. E mafai e tagata maʻi ona suʻeina i latou lava mo lenei faailoga.

Afai o le maualuga o le hemoglobin glycated i tamaiti e vavae ese mai le masani, e mafai e le fomaʻi ona masalo e le gata o le maʻisuka, e mafai foi ona avea ma tulaga e fesootaʻi ma se suiga i le suka.

Faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le hemoglobin fetal, o le faateleina o le aofaiga o le glycogemoglobin e tupu. E pei ona maitauina, o lenei faailo e toetoe lava a faateleina i tamaiti i masina muamua o le olaga. Ae pe a aluese le vaega o le toto o le pepe, o le masani o le glycated i totonu e tatau ona i totonu o tulaga masani a se tagata matua.

O le faateleina o le glycogemoglobin i nisi o tulaga e matauina i le leai o se tino i le tino o le tagata (uamea le anemia). O se tulaga talitutusa faapena e ono tupu pe a uma ona aveese le taʻavale.

E seasea lava, ae o loʻo i ai pea se faʻaititia i le maualuga o le hemoglobin glycosylated, ua maua i tulaga faapena:

  1. maualalo o le kulukose o le toto (hypoglycemia),
  2. televave gaosiga o le hemoglobin (fuga toto toto),
  3. gaioiga malosi o le tino hematopoietic pe a maeʻa le tele o le toto,
  4. toe le manuia
  5. totoga toto,
  6. gasegase ogaoga poʻo le faʻasolosolo.

E le gata i lea, o le maualuga o le glycogemoglobin numera e maitauina i le faateleina o le faʻamaogaina o sela mūmū mūmū i le tele o tulaga faʻaleagaina, mo se faʻataʻitaʻiga, ma le anemia haemoli.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le lisi o mea taufaasese e laiti tele, o le mea lea e masani ona faʻaaogaina suʻesuʻega o meaola faʻapitoa i le pulea lelei o le auala ma le lelei o togafitiga o le maʻisuka i tamaiti ma tagata matutua.

E faʻapefea ona faia se auʻiliʻiliga?

E matua faigofie lava ona foai atu le toto mo le hemoglobin glycosylated i soo se taimi o le aso. Mo suʻesuʻega, e maua mai le toto mai le vevela vein, mo le suʻega, 3 ml o meaola ola.

E leai se manaʻoga e saunia faapitoa le tamaititi mo foai toto, e le tatau ona sau i le fale suesue i luga o se manava gaogao, ia aloese mai mea masani masani ma meainu i le aso na muamua atu. O faʻamatalaga e uiga i le aofaʻi o suka i totonu o le toto e le faʻapipiʻiina i le aso e tasi, e le mafai ona aʻafia ai aʻo ola olaola toto mumu. A maeʻa se liuga mafanafana ma le hemoglobin i le toto, o le kulūkose o le a le mafai ona alu ese mai le toto totoga seʻia oʻo lava i le faʻaumatiaga mulimuli.

E le mafai ona e taʻu tonu le umi o le a faia ai, i le averesi, o fomaʻi e taʻitaʻia i le 60 aso, i le vaitaimi lenei o loʻo i ai se faʻafouga o lela mumu i le toto o le tamaititi. I lenei tulaga, e tatau ona manatua e mafai ona salalau toto toto mumu o tausaga eseese ile toto.

O maʻi e maua i le maʻisuka e manaʻomia le suʻeina o le toto i le 2-3 masina, e fesoasoani lea i le fomaʻi:

  • taimi tatau talafeagai togafitiga,
  • pe afai e talafeagai, faatonuina le togafitiga o le inisalini,
  • faia fetuʻunaiga i togafitiga talafeagai e faʻatonutonu.

A oʻo i le iuga o le auʻiliʻiliga, e mafua ai i le endocrinologist nisi masalosaloga e uiga i le mea e tupu pe a togafitia tamaiti ile anemia hemolytic, o isi auala e maua ai le maʻisuka o loʻo manaʻomia atili.

I lenei tulaga, e le afaina ai le faia o se suʻesuʻega i glycosylated albumin - faailoga o le fructosamine. O le tele o le fructosamine e atagia atoa ai le tulaga o loʻo i ai nei o le gaosiga o le gaʻo i totonu o nai vaiaso talu ai aʻo leʻi suʻeina.

Afai o matua o se tamaititi e leʻi maua i le maʻisuka e manaʻo e taʻalo saogalemu ma siaki mo le hemoglobin glyc, e mafai foi ona faʻafesoʻotaʻi le fale suesue.

E tele faʻalapotopotoga faʻapitonuʻu ma itumalo faʻapitoa e iai meafaigaluega faʻapitoa mo le suʻeina o le glycogemoglobin. O le tau o le taualumaga e eseese e le itulagi ma le falesuesue. I totonu o faalapotopotoga a le malo, o ia ituaiga o suesuega e seasea faia.

O le a le masani o le hemoglobin glyc i tamaiti o le a latou faamatalaina le vitio i lenei tusiga.

O le a le masani o le hemoglobin glycated - laulau

O le hemoglobin glycated o se vaega o le hemoglobin e fesootai tuusaʻo ma le kulukose. O lona aofaiga e faailoa ai le toto toto. O le mea lea, o le taunuuga o le auiliiliga mo le hemoglobin glycina o se tasi lea o faailo sili ona taua mo le masalomia o le maʻisuka, o lona uiga masani e tatau ona suesueina auiliili.

Suesuega hemoglobin glycated

O le taunuʻuga o lenei auʻiliʻiliga e fesoasoani e iloa ai le atinaʻe o le maʻisuka i le amataga, faʻapea foi le iloiloga o le predisposition i lenei maʻi. E faʻapefea ona faia lenei auʻiliʻiliga: i luga o se manava gaogao pe leai? O le aoga o lenei suʻesuʻega o le leai atoatoa o sauniuniga. O lona uiga, e le talafeagai le faia o se suesuega i luga o se manava gaogao pe i se taimi patino o le aso. O le suʻesuʻega e faʻatino i le aveina o le toto mai se vein poʻo mai se tamatamailima, faʻalagolago i le ituaiga o auiliiliga.

Aisea e tatau ai ona faia lenei suʻesuʻega? O loʻo faʻamatalaina i ia mataupu:

  • glucose pulea i tagata e maua i le maʻisuka,
  • fuafuaina o le suka toto i luga o nai masina talu ai nei,
  • fetuutuunaiga o auala togafitiga mo le maʻisuka,
  • suʻesuʻega puipuia.

O a tulaga e faia ai se suʻega toto mo le hemoglobin glycini? O le tagata gasegase e auina atu mo le foai o le toto pe afai ei ai ona maʻi:

  • fia inu pea
  • o le a masani ai ona soona fai,
  • anapogi vave
  • vaivai le tumau
  • mataga mataga mataga,
  • faaitiitia le puipuiga.

Faʻavae i luga o taunuʻuga o le suʻesuʻega, o le fomaʻi o loʻo faʻamatalaina le togafiti sili ona lelei pe a fai e iai nisi faʻasologa mai le masani.

Na faateleina le hemoglobin glycated

Afai o le taunuuga o le auiliiliga e iloa ai o le hemoglobin glyc e sili atu i le masani mo se taimi umi, ma e faʻaateleina pea, ona maua lea o le maʻi i le maʻisuka. O lenei faʻamaʻi e manaomia vave togafitiga ma se taumafa malosi. Ae le o taimi uma e maualuga ai le hemoglobin glycated o loʻo faʻaalia ai le maʻisuka. O se siitaga laʻititi i lenei faailo atonu e mafua mai mafuaʻaga nei:

  • leai se uʻamea i le tino,
  • sili atu le inu ava mo se taimi umi,
  • toe le manuia
  • vailaʻau faʻamaʻi
  • taotoga faʻapitoa, ma o le mea na mafua ai ona aveese le taʻavale.

E taua le iloa! A maeʻa ona pasia le suʻega, o le a maua e le maʻi se laʻititi laʻititi i lenei faailoilo, e tatau ona faia pea se suʻesuʻega i le lumanaʻi! O lenei mea o le a fesoasoani e fuafua le aoga o togafitiga faʻasolosolo, faʻapea foʻi ma le alofia o le atinaʻe o faʻamaʻi tuga.

Na faʻaitiitia le hemoglobin glycated

O le a le faʻamaoniga o se faʻaititia o le maualuga o le hemoglobin glycated i le toto? O lenei togafitiga e mafai ona matauina ona o mafuaaga na:

  • tauaveina o se taualumaga o le faʻasaa toto,
  • o le gau o le toto ona o se manuaga, taotoga o taotoga, fanau mai faigata, faapaʻu pepe,
  • faʻamaʻi pipisi.

I ia tulaga, o le tagata maʻi e faatonuina le togafitiga faʻaleleia. A maeʻa sina taimi, toe foʻi le faailo i le masani.

E taua le manatua! Afai ua faaitiitia le hemoglobin glycosylated, o le mataʻituina masani o lenei faailo e manaomia pe a uma togafitiga!

O le hemoglobin glycated: o le masani i fafine maʻitaga

O le a le mea e faʻaalia ai le taunuuga o lenei auʻiliʻiliga i fafine i se tulaga manaia? O le maʻitaga o le vaitau lea e feagai ai se fafine ma nisi suiga i le tino. Ae mo le hemoglobin glyc, o le tulaga lamatia o lona le lava ao maitaga. Talu ai o lenei mea e taʻitaʻia ai le faʻalavelave masani o atinaʻe ma se faʻafitauli i le manuia o le pepe i le lumanaʻi. E le gata i lea, o se mea maualalo maualalo e le afaina ai le tulaga lautele o le fafine.

O le masani i se fafine maʻitaga i lona talavou e 6.5%, i le ogatotonu - 7%. I tina matutua maitaga, o lenei faailo e tatau ona itiiti ifo i le 7.5%. Afai o le vavaeese mai le tulaga masani o loʻo matauina, e tatau i se fafine ona toe iloilo lona ituaiga olaga, masani masani ma taumafa. Ina ia faia le faasaʻo saʻo, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi.

E taua le iloa! O faʻasologa mai le masani i fafine maʻitaga e masani ona tupu ona o le le lava o le uʻamea i le tino! O le mea lea, o le taimi atoa o le tauaveina o se pepe i le lumanaʻi, e manaʻomia e se fafine ona maua ni vitamini faʻapitoa, e pei foi o le 'aina o fualaau faisua fou ma fua.

Tulaga masani i tamaiti

A o laʻititi, o le fua o le hemoglobin glycini e tatau ona 6%. O faʻatulagaga mai lenei faʻataʻitaʻiga i le itu o faʻalautele e faʻaalia ai se atinaʻe faifaipea o le maʻisuka i totonu o se tamaititi. O le a le mea e fai pe afai e sili atu le faʻailoga? E tatau ona faaitiitia, aua le silia ma le 1% i le tausaga. O le faʻaitiitia vave o le paʻu e ono afaina ai le tulaga lautele o le pepe, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o le tino vaaia.

O le mea lea, faatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻisuka i totonu o se tamaititi, e le tatau ona faʻataunuʻuina togafiti togafitiga faʻapitoa. Ua naʻo le puipuia o ana meaʻai, faʻapea foi ma le maualuga o le suka i le toto e ala i suʻega masani.

Le masani i fafine i le matua: laulau

Ina ia tausia le tulaga masani o le tino, e tatau i se tamaitai masani ona mataʻituina le maualuga o le hemoglobin glycosylated i le toto. O le masani o lenei faailoga o loʻo faʻaalia i le laulau:

O mea taua taua mai nei faailoilo i fafine e faailoa ai na solia o le gaioiga o le tino:

  • maʻisuka malosi, e fuafua i le tikeri o le suiga, o lona foliga ua iloa,
  • leai se uʻamea i le tino,
  • taunuuga o taotoga
  • toe le manuia
  • vaivaiga o puipui o vaʻa, lea e oʻo atu ai i totonu o le sami.

O le mea lea, afai e le maua ni mea e le masani ai, e tatau i tamaitai taitoatasi ona suʻe atoa le suʻesuʻega faafomaʻi e iloa ai le mafuaʻaga o lenei faafitauli.

Le masani i alii i le matutua: laulau

Talu ai o le maualuga o le hemoglobin i tane e sili atu ona maualuga nai lo tamaitai, o le faailoga o loʻo fesiligia e ese foi le ese. O lona masani i tagata e tuʻuina atu i le laulau:

E manaʻomia e tagata ona tofotofoina e le aunoa mo le suka o le toto, aemaise pe a uma le 40 tausaga. O le matua faateleina o le mamafa o le tino i alii i lenei tausaga e masani ona faailoa ai le atinaʻe o le maʻisuka. O le mea lea, e manaʻomia le faʻamaonia vave i le vave e mafai ai ina ia amata ai togafitiga vave.

Tulaga masani mo le maʻisuka

O lenei auʻiliʻiliga e faʻapitoa i le iloa o le maʻisuka. Afai o le tagata gasegase o se taunuuga o lenei suʻesuʻega na maua ai se faʻaopoopoga o le hemoglobin glycated, e tatau ona pulea lenei faailoga. Faʻalagolago i le tikeri o le suiga, o le taimi o le auiliiliga e faapenei:

  1. Afai o le maualuga e tusa ma le 5.7-6%, o le lamatiaga o le maʻisuka e leai se aoga. O le mataituina o lenei faailoilo e manaʻomia ina ia faʻatinoina 1 le taimi i le 3 tausaga.
  2. O le faailoga e oʻo atu i le 6.5% - e manaʻomia le faia o suʻesuʻega faʻatasi i le tausaga. Ona o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ua uma ona faʻateleina. O le a aoga foi i se tulaga faapena e pipii ai i se paleni paleni taumafa, lea e aofia ai le faʻaaogaina o le maualalo o le gaʻo.
  3. Maʻisuka, e le sili atu i le 7% le maualuga o le hemoglobin glyco mo se taimi umi, e le mafai ona popole tele. E mafai ona e faia se auiliiliga ile ono masina. Ua lava lenei mea e iloa vave ai mea e le masani ai ma faia fetuunaiga i togafitiga lagolago.
  4. I le amataga o le togafitiga o le maʻisuka, e manaʻomia le pulea o lenei faailo i le 3 masina. O lenei mea o le a fesoasoani e iloilo le aoga o togafitiga faʻasolosolo, faʻapea foi ma faia fetuunaiga mautinoa pe afai o le togafitiga faʻasolo nei e le aoga.

Mo suʻesuʻega, e sili atu le faʻafesootai o se fale suʻesuʻe tutoʻatasi, ma o loʻo i ai ni iloiloga lelei. O lenei mea o le a fesoasoani e maua ai le saʻoga saʻo i se taimi puupuu. Ona, afai e tatau ai, e mafai ona e amata togafitiga. E taua tele le aua nei galo o le filifilia o iuga e tatau ona faia e le fomaʻi aoga. O le mea lea, e le tatau ona faia le suʻega a le tagata lava ia ma le faʻamalositino. Sili atu le faʻalagolago i se tagata tomai faapitoa.

Faʻamatalaga faʻamatalaga mo faʻamoemoega faʻamatalaga.

Ole hemoglobin Glycosylated mo le soifua maloloina ma le maʻisuka

O le fua o le hemoglobin glyc (Hb) o loʻo faʻaalia ai se maualuga o le suka o le suka i luga o se vaitaimi umi ma e taua o le HbA1C. O le hemoglobin glycosylated o se tuufaatasiga o le kulukose ma le hemoglobin.

O le faia o lenei auiliiliga e tatau ai ina ia maua ai le pasene o le hemoglobin o loo faʻaalia i totonu o le toto, e aunoa ma se fesuiaʻiina i mole kulukose. O lenei auiliiliga e tatau mo tamaitai uma, alii ma tamaiti ina ia mafai ai ona fuafuaina le tulaga o le diagnosis mo le suka i le maʻisuka ile lua pe muamua ituaiga, pe a fai e iai se maʻi o se tagata, pe afai ei ai masalosaloga (poʻo mea e manaʻomia muamua) mo le atinaʻe o le maʻisuka.

Faʻapitoa ma pe faapefea ona suʻeina Hb glycosylated

O lenei auiliiliga e faigofie tele mo fomaʻi ma tagata gasegase. E sili atu ona lelei nai lo se suʻega o le taeao mo le suka o le toto ma se suʻega e lua-itula le gasegase o le gasegase. O faʻamanuiaga o loʻo iai i itu nei:

  • O le fuafuaina o le auiliiliga mo le Hb glycosylated e mafai ona faia i soo se taimi o le aso, ae le o le sutra ma luga o se manava gaogao,
  • E tusa ai ma tuʻutuʻuga o suʻesuʻega, o le auʻiliʻili mo le Hb glycosylated e sili atu le malamalama nai lo suʻesuʻega suʻesuʻe mo suʻesuʻega mo le anapogi o le maualuga o le toto i le sutra o le anapogi, aua e mafai ai ona iloa le maʻisuka i se taimi muamua o le atinaʻe,
  • O suʻega mo le Hb glycosylated e tele taimi faigofie ma vave nai lo le lua-itula glucose siama suega,
  • Faʻafetai i faʻataʻitaʻiga o HbA1C maua, e mafai ona iloa mulimuli ane le iai o le maʻisuka (hyperglycemia),
  • O suʻega mo le Hb glycosylated o le a faʻaalia ai le faamaoni o le maʻisuka sa mataituina lona suka toto i le tolu masina talu ai,
  • Pau lava le mea e mafai ona aafia ai le tonu o le filifiliga o maualuga Hb glycosylated o se malulu poʻo se popoleʻaga lata mai nei.

O HbA1C o suʻega e tutoatasi mai i mea taua e pei ole:

  • taimi o le aso ma le aso o le faasolosolo malie i tamaitai,
  • le meaai mulimuli
  • fualaau faasaina, sei vagana ai fualaau mo le maʻisuka,
  • gaoioiga faaletino
  • le mafaufau mafaufau o se tagata
  • liona afaina.

Eseesega i le tulaga masani o faailoga i le va o tagata

  • I tamaiti ma talavou, o faailoga e le eseese lava. Afai ei luga o tamaiti le tulaga maualuga pe le masani ai foi, ona tatau ai lea ona mataʻituina ma le faaeteete meaʻai o tamaiti, ia saunia i latou mo suʻega masani ina ia sili atu pe le faamalieina le maua o faʻamaʻi.
  • E leai se eseesega o alii ma tamaitai i fua faatatau.
  • I fafine maʻitaga, e le fautuaina e ave le maualuga o HbA1C i le 8-9 masina o le maitaga, talu ai o le tele lava o taimi e tupu ai le taunuuga, ae o le mea sese lenei.
  • I laʻasaga mulimuli o le maitaga, o se laʻititi laʻititi le taua o le auiliiliga e masani lava. Ole fesuiaiga o fua mo le maʻisuka i le vaitau o le fanauina o fanau e mafai ona afaina tele ai le tulaga o le soifua maloloina o le lumanai i le fanauina. E ono afaina fatuga, ma i fanau i le lumanaʻi o loʻo i ai le atinaʻeina o le intrauterine, e tele naua le tuputupu ae o le tino e mafai ona matauina, lea o le a matua aʻafia ai le faagasologa o le fanau mai.

Tulaga masani o tau faʻamaufaʻailoga

I se tagata soifua maloloina, o le HbA1C e le tatau ona sili atu i le 5.7 pasene i le toto.

  • Afai o le siʻitia o mea e aofia ai mai le 5.7% i le 6%, o lona uiga o loʻo tupu mai le maʻisuka i le lumanaʻi. Ina ia faʻaititia le faailo, e tatau ona e fesuiai i se mea maualalo-gaosi mo sina taimi, ona faia lea o se suʻesuʻega lona lua. I le lumanaʻi, e fautuaina e mataʻituina lau soifua maloloina ma meaʻai. O lenei tulaga o mataupu e manaʻomia ai le mataituina ma le totoa i le fale ma i le fale suesue.
  • Afai o le fuainumera o fuainumera e mai i le 6.1-6.4%, o lona uiga o le lamatiaga o se faʻamaʻi poʻo le maʻi faʻasolosolo e maualuga tele. E le mafai ona e faatuai le suiga i se taumafataga maualalo-carb, e tatau ona e tausisi i se olaga ola maloloina. O lenei tulaga o mataupu e le faigofie ona faʻasaʻo vave, ae afai e te tausisia lelei mea taumafa i lou olaga atoa, ona mafai lea ona e puipuia le tupu mai o le maʻi.
  • Afai o le maualuga o le HbA1C ua sili atu i le 6.5%, ona faʻamautuina lea o se suʻesuʻega muamua - o le maʻisuka, ma i le taimi o isi suʻega suʻega o loʻo maua ai le ituaiga o, muamua pe lua.

Tulaga masani o le hemoglobin

Muamua, e tatau ona e iloa o le faateleina o le taua i le toto e mafai ona faailoa mai ai e le gata o faamaʻi endocrinological ma le gasegase o le metabolism, ae le gata foi i le anemia. Ina ia aloese mai se maʻi ogaoga, e tatau pe a uma le suʻega mo le hemoglobin glycosylated ma ia mautinoa e siaki le maualuga o le uʻamea i le tino. Afai o tulaga faatauaina mo le mea o le uʻamea moni na foliga mai ua maualalo ifo nai lo le masani, ona togafitia lea o le togafitiga e toe faʻaleleia ai le masani masani o elemene o le tino. A maeʻa togafitiga o le anemia uamea, e fautuaina e faia nisi suʻega mo le maualuga o le hemoglobin. Afai e le o iloa le leai o se mea, o lona uiga, o le faateleina o lenei mataupu o le a mafai ona fesootai ma le metabolism.

E tusa ai ma fuainumera, o le mafuaaga autu mo le faateleina o le hemoglobin glycosylated i le hypergikemia. I lenei tulaga, ina ia faʻaitiitia le maualuga o le maualuga, e te manaʻomia:

  • tausisia atoatoa togafiti na faatonuina e le fomaʻi,
  • pipii i se meaʻai maualalo
  • faia suʻesuʻega masani.

Afai o le taua HbA1C e sili atu i le masani, ona faʻaalia lea o le hypoglycemia. O le hypoglycemia e tupu tele nai lo le gasegase. O lenei tulaga e manaʻomia ai foʻi se faʻasalaga ogaoga i mea taumafa ma faʻalogo ma le faʻaeteete i togafitiga e pei ona faatonuina e le fomaʻi. O le maualuga o le HbA1C aoga e mafai foi ona taʻu mai ai le anemia o le hemolytic. Afai e leʻi leva ona tuʻuina atu i se tagata se faʻamalologa poʻo ua i ai le toto faʻaitiitia, o le fua faatatau o le HbA1C o le a faʻaititia foi i le masani.

O le hemoglobin glycated: o le masani mo le maʻisuka

HbA1C faʻatusatusa i nisi o kulukose o le toto i le past 3 months.

O le mea lea, o le maualalo ifo o le taua o le hemoglobin glyc, o le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose o loʻo i totonu o le toto o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka i lenei vaitau, o lona uiga o le maʻi e sili atu ona totogi.

Laʻasaga tausisia o le HbA1C toto kulukose mo le 3 masina:

E faigata mo tagata gasegase e maua ai le paleni i le va o la latou maualuga maualuga o le suka ma le faʻafefe o le hypoglycemia. O le mea moni, e tatau ona e aʻoaʻoina lenei mea i lou olaga atoa.

Mo vaitausaga eseese, o loʻo i ai a latou fua faʻataʻitaʻi masani.

  • Mo tamaiti, talavou, tupulaga talavou, ua faaalia ai le taua o le hemoglobin glycosylated o le 5-5.5% o le a ausia, lea e tusa ma le 5.8 mmol / l o le kulukose.
  • Ae mo tagata matutua e maualuga tele le lamatiaga o le atiaeina o le hypoglycemia, o le maualuga o le 7.5-8% e manatu e masani, talu ai o le atinaʻeina o faafitauli o le maʻisuka e le o se mea sili ona popole mo i latou nai lo le tupulaga talavou.

O le hemoglobin glycated: masani i le taimi o le maitaga

O se tulaga manaia o se tamaʻitaʻi ua tuʻuina atu ai ni faʻafitauli mamafa i lona tino atoa, e mafua mai i le toto maualuga o le suka e mafai ona faʻatupulaia e oʻo lava i le soifua lelei atoatoa.

Ma talu mai le maualuga o le suka i fafine maʻitaga ua afaina i le tele o taunuuga le lelei i le lumanaʻi mo tina ma tamaiti, e tatau ona pulea.

O le faigata o le mea masani e le lagona e se tamaitai le faateleina o le suka, pe na o le 1-4 itula pe a uma le taumafataga, ma o le taimi nei e faaleagaina ai le soifua maloloina, ma i luga o se manava gaogao o faailoga e masani.

Ona o lea, e le talafeagai le suega o le hemoglobin glycated mo fafine maʻitaga. E na o le tasi lea o avanoa mo le puleaina, ae le o le filifiliga saʻo. O lenei auʻiliʻiliga e faʻaalia le tuai, e pei ona faʻaalia ai le faateleina o le suka i le toto pe a mavae le tele o masina.

E masani lava, i le taimi o le maitaga, o le suka e mafua mai i le 5 masina o le maitaga, o lona uiga o se suʻesuʻega mo le hemoglobin glycina o le a toe faʻaleleia i le 7-8, ao lei oʻo i le fananau mai, o le taimi e solitulafono.

O le a le suʻega e sili ona lelei mo fafine maʻitaga? O se anapogi masani e le fetaui foi, talu ai i lenei setete ei ai se tulaga lamatia tele e maua ai se taunuuga sese, ma le le iloa o le faafitauli moni.

O le auala e alu ese ai o le faʻaaogaina lea o se suʻega o le faapalepale o le 2-itula, pe faʻatau se glucometer ma matamata i ai pe'ā uma ona 'ai 3 taimi (pe a uma le afa itula, itula, 2 itula) le maualuga o le suka.

  • O se faailoga o le 5.8 mmol / L pe itiiti ifo o le masani.
  • I le lautele o le 5.8-6.5 mmol / l - e le lelei tele, e tatau ona e faʻatulaga auala e faʻaititia ai le iuga.
  • Mai le 8.0 mmol / l ma le sili atu - e tatau ona e tuʻituʻi lou ulu, e sili atu i se mea mamafa, atonu o le ae le faʻaumatia le ola o se tamaititi e leʻi fanau mai ma taofi le ave meaʻai gaʻo.

Hemoglobin Glycosylated: masani i tamaiti

Mo matua masalosalo, o le a taua le iloa e mo tamaiti le tulaga HbA1C e tutusa ma tagata matutua na taʻua i luga.

O lenei auiliiliga e lelei mo tamaitiiti ma mo suʻesuʻega, ma i tulaga o togafiti togafitiga.

Analysis mo leoleo hemoglobin glycini: o loʻo faʻaalia saʻo ai le faʻalogoina e le tamaititi o fautuaga mo le vaitaimi ua tuanaʻi.

Ia soifua maloloina! Ma saini i faʻamatalaga i luga o le 'upega tafaʻilagi - maua ni tusiga mataʻina fou i le meli. I le Contact, Classmates, Facebook,

Faʻasala i faʻamatalaga e I-meli:

Faʻaopoopo mai foi ia i matou i luga o fesoʻotaʻiga lautele

Pe a suʻesuʻeina

O le auiliiliga ua faia ma le faamoemoe o le:

  • suʻesuʻeina ma le siakiina o le maʻisuka,
  • iloiloga o le lelei o togafitiga ma le mataituina o le malosi o le tulaga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka,
  • iloiloga o le totogi o le maʻisuka,
  • iloiloga o lamatiaga o faʻafitauli,
  • suʻega o fafine o loʻo fanauina se tamaititi ile GDM.

O mafuaʻaga o le faʻaitiitia o le hemoglobin glycated:

E mafai ona tupu ni mea sese i tagata gasegase o le anemia ma le beta-thalassemia (ona o le A2 hemoglobin). E le gata i lea, i tamaiti o masina muamua, o le a sili atu le maualuga o taunuuga nai lo tagata matutua, ona o le i ai o le hemoglobin fetal. Faʻasalaina atoatoa le maualuga o le hemoglobin glycated e tupu i le ono o masina o le olaga.

Glycated Hb Assay

  • HbA1a,
  • HbA1b,
  • HbA1c.

I le siamaina o le maʻisuka, faʻapea ai ma le mataʻituina o le lelei o togafitiga mo lenei maʻi, o le vaega hba1c o le mea sili ona taua.

O le toto toto e faʻaaoga e fuafua ai.E le manaʻomia se sauniuniga faapitoa, e mafai ona ave le toto i soo se taimi o le aso, e ui o le tele lava o taimi, e ave le mea i le taeao, i luga o se manava gaogao. O le faʻaaogaina o meafaitino e le talafeagai ona faia pe a maeʻa le tuiina o le toto ma le toto.

Mafuaaga mo le suiga o iloiloga

I le tele o mataupu, o le faateleina o le hemoglobin glyc e fesootaʻi ma le maʻisuka. O le mea lea, o le faʻatinoga o lenei suʻesuʻega, faʻatasi ai ma le suʻega o le faapalepale glucose, o le faʻavae autu lea mo le togafitia o le maʻisuka.

O le aano o le anemia ma le beta-thalassemia e mafai ona avea ma mafuaʻaga o le faateleina o le faʻataunuʻuina o taunuuga.

O le faaitiitia o le faailo e mafai ona maua i le hypoglycemia faaumiumi, faapea foi ma tagata gasegase i le toto o le toto, totoina o le toto, splenectomy (aveeseina o le toto) ma le siama.

O le hemoglobin glycated ao maitaga

O le siakiina o le maualuga o le suka ma le Hb glygated i fafine o loʻo fanauina se tamaititi e faia ina ia mafai ai ona iloa vave le maʻisuka maʻi (GDM).

O le upu GDM o lona uiga o le faʻavaivaia o le kulukose poo le maʻi suka, lea na atiae pe sa muai maua i le taimi o le maʻitaga. I le avea ai ma tulafono, o le GDM e iloa i le afa lona lua o le maʻitaga.

O tulaga lamatia mo le atinaʻe o le GDM e aofia ai:

  • GDM i se maʻitaga talu ai,
  • polyhydramnios, faapea foi ma le vave, e lei fananau mai pe tetele (mamafa mai le 4 kilokalama) tamaiti i se maʻitaga talu ai,
  • afaina
  • ogaoga maualuga
  • tausaga e silia ma le 35 tausaga.

O le siakiina o le maʻisuka i fafine maʻitaga o loʻo faia i vaiaso taʻitasi mo tagata gasegase e maualalo le lamatia o MD. Mo tamaitai i le maualuga o le lamatiaga (oona, o le mamafa o le talafaasolopito ma le iai o isi mea e mafua mai ai), o le siakiina e faia i luga o togafitiga, faatasi ai ma se toe iloiloga o iuga ile vaiaso.

O le tulaga o le faʻamaonia o loʻo avea o se suega o le mamafa o le kulukose (OTTG - suʻega o le faapalepale glucose). O le faitioga mo le mauaina o le GDM o le kulukose o le manava o le sili atu i le fitu mmol i le lita, ma luga foi o le 7.8 mmol / l pe a mavae le 2 itula. Mo tagata e leai ni vaiaso, o le fua o le kullusese o le anapogi o le 4.8 mmol i le lita. O le Glycated Hb i fafine maʻitaga e le tatau ona sili atu i le 6.5%. I le tulaga lelei, o lenei fuainumera e tatau ona laʻititi i le 6%.

E mafai e le GDM ona faʻaleagaina faʻamaʻi pipisi i taimi o le maʻitaga (o ia ituaiga o tamaitai e masani ona i ai le kielonephritis), o le fanau mai o se tamaitiiti e tele (o le a faateleina ai le lamatiaga i le tina ma le tamaitiiti i le taimi na fanau ai), ma le faateleina o le lamatiaga o le maua o le maʻisuka (mulimuli ane) i le tina ma le tama . O le lamatiaga o le paʻu o le tagata lava ia ma le fanau mai o se tamaititi maliu ua faateleina foi.

Puleaina ole kulukose self

Ina ia faaitiitia le lamatiaga o le atiina ae o faigata ogaoga o le maʻisuka (retinopathy, nephropathy, neuropathy), e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa le maualuga o le suka, matau le togafitiga faatonuina ma ia mulimulitai i se meaai.

Mo le siakiina faifaipea o le kulukose i le fale, o loʻo latou faʻaaogaina nei masini faapitoa - glucometers.

Iloiloina e tusa ma le minute. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga se mataua o le toto paʻu (toto mai se tamatamailima) i se fasimea faapitoa ma tuu i totonu o le masini. O le taunuuga e aliali i luga o le mata i totonu o le minute.

Aʻo faia le auʻiliʻiliga, e tatau ona manatuaina o le toto i luga o le vaega o le suʻega e tatau ona alu saoloto. O le tamatamailima malosi ma le "tui" o mataua e mafai ona mafua ai ni manatu le manatu ifo.

E le gata i lea, e tatau ona maitauina e tatau ona teuina lelei ia vaega o suʻega e tusa ai ma faatonuga, talu ai o le tagata na faʻaaogaina ia i latou e le mafai ona faʻamalosia pe afai e le mulimuli le teuina ma le faʻaaoga tulafono pe a uma le aso e uma ai.

Pule malosi

I le ausia o le maualuga o le kulukose, o le faaitiitia malie o le HbA1c e tupu i luga o se vaitaimi e fa i le ono vaiaso. O lona uiga, o le auiliiliga mo le hemoglobin glycal e mafai ai e oe ona pulea lelei le aoga o togafitiga ua faatonuina ma le lelei o le puleaina o le hyperglycemia.

E le gata i lea, o lenei suesuega e faʻaaoga lelei e iloilo ai le tulaga o le lamatiaga o faʻafitauli. Afai o le hemoglobin glycated ma le toto maualuga o le suka (e sili atu ma le tasi le lua ma le lua mmol / l, i le faasologa), o lona uiga e maualuga le mafai ona atiaʻe ni faʻafitauli o le maʻisuka.

O tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona 'aveʻesea Hb ia le itiiti ifo ma le tasi i le tolu masina.

Totoina le maʻisuka

O uluai faailoga o le maʻisuka o:

  • vaivai le tumau
  • e masani ona faia, aemaise i le po,
  • leiloa le mamafa ma le faateleina o le fiaai,
  • fia inu pea
  • mucous mata membranes
  • malogo ma le suamalie o le paʻu,
  • faʻaititia le faʻaaliga
  • faʻamaʻi pipisi
  • faʻamaʻi pipisi tumau
  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa
  • faaitiitia manaoga mo feusuaiga,
  • televave vaginitis ma le vevese i fafine.

Pe a oʻo mai faʻamaoniga o loʻo i luga, e tatau ona tuʻuina atu le toto mo le suka ma, pe a tatau ai, iloilo le maualuga o le hemoglobin glycated.

O le ono tulai mai o le atiinaʻeina o le maʻisuka e faʻapupulaina atili i tagata gasegase i se tulaga lamatia, o lona uiga, i le tele o mea e mafua ai:

  • afaina
  • ogaoga maualuga
  • mamafa mafatiaga talafaasolopito o aiga (o le i ai o le maʻisuka i aiga),
  • o le i ai o PCOS i fafine (syndrome ovary syndrome),
  • maualuga le cholesterol.

E aofia ai foʻi iinei i le silia ma le 45 tausaga le matua, o se olaga e le masani ai, masani ona inu, ma le pancreatitis e masani ona masani ai.

O ia ituaiga tagata e manaʻomia le suʻega faʻasaʻo i le ono masina e faʻaese ai le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga