Maʻisuka ma mea uma e uiga i ai

I le maʻisuka e maua i le maualuga o le kulukose, o loʻo faʻapupulaina ai faʻamaʻi o le maʻisuka. O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le faasolosolo malie o le tioata ma le faʻalauteleina o le vaai. Afai e le amanaiaina togafitiga, faʻapupula le tauaso.

Mafuaaga o le faamai

O le tuufaatasiga o le maʻisuka ma le tusiata o se mea masani. E tusa ai ma fuainumera, o le faapipiiina o le tioata i tua o le maʻisuka e tupu i totonu o uma le maʻisuka lona sefulu.

O fomaʻi e maua mai ni ituaiga se lua o faʻataʻitaʻiga mo le maʻisuka:

  1. Metabolic, poʻo le maʻisuka moni. O lenei ituaiga e mafua mai le gasegase o le gaʻo i le maʻisuka, e mafua ai le faaleagaina o vaʻa o mata ma isi totoga.
  2. Senile poo se senile. O lenei meaola e atiina ae ona o se taunuuga o suiga masani o tausaga e uiga i tagata, e aofia ai le maʻisuka. O suiga e fesoʻotaʻi ma le matua, ae le o le maʻisuka.

O le faiga o le atinaʻeina o faʻamaʻi o le maʻisuka e fesootaʻi ma le tele o kulukose ma le insulin. Faʻaleagaina o le gaosiga o le gaʻo i le gaʻolaʻi e mafua ai faʻafitauli o le microcirculation, faʻateleina le pala o toto toto, faʻaputuina o mea leaga. O nei suiga e mafua ai faʻamaoniga o le maʻi.

O le faʻamaʻi o le maʻisuka e faʻaalia e ala i faʻamalologa masani o le tioata, e na o le i ai o mea tau atinaʻe - o se faʻalavelave i le faʻavavevave o le alualu i luma o togafitiga. O faʻamatalaga ile falemaʻi e fesoʻotaʻi ma le leai o se manino o le tioata masani o le mata, o le tino vaivai o ave o le malamalama.

Faailoga o le cataract ma le maʻisuka:

  • fulafula, pupula mata, foliga vaaia o se veli paʻepaʻe i luma o mata,
  • faanenefu vaaiga
  • o foliga vaaia o le pogisa, mea leaga i luma o mata,
  • faigata i le vaai vaaia pe a galue ma mea laiti,
  • lanu lanu,
  • faalua vaaiga
  • faʻateleina le gaosiga o ata,
  • o le tamaititi e mama.

Faiga faʻataʻitaʻiga

O le suʻesuʻeina o faʻataʻitaʻiga i le maʻisuka e aofia ai le iloiloga o suiga i le tino ma le gaioiga o le tino. Le faia o lenei mea:

  • biomicroscopy (suega tupe),
  • visa (iloiloga o mea faitino),
  • perimeteri (fuafuaina o tuaoi o faʻaaliga),
  • tonometry (fuafuaina o le IOP),
  • fesuiaiga o le fluorescence e iloilo ai le microcirculation.

O le maʻisuka ituaiga cataractor ua faavaeina e faavae i luga o le faaiuga o le endocrinologist e uiga i le i ai o le maʻisuka malosi.

Togafitiga mo faʻafitauli o le maʻisuka

O le faʻamaʻi o le maʻisuka e faʻatagaina i togafitiga faʻapitoa e se fomaʻi maʻi ma le endocrinologist. O se endocrinologist e togafitia le mafuaaga, ma o se tagata e togafitiga o togafiti e togafitia taunuuga.

Pau lava le auala mo le togafitia o le faʻamaʻi o le maʻisuka o le aveeseina lea o le tioata. O le taotoga e faʻatinoina i lalo o le tele o tuʻutuʻuga:

  • maʻisuka totogi ma le maualuga o le kulukose,
  • faʻaaliga i le 50% pe sili atu,
  • e leai ni maʻila i le retina,
  • e leai ni vaʻa fou na faia i luga o le iris,
  • leai o ni faʻailoga leaga,
  • leai se faʻailogaina mai isi totoga ma mamanu.

O se taʻaloga faʻapitoa o le FEC ma le faʻavaeina o se IOL. O le faʻatinoga o le faʻamalosia o le tioata e vave ona faia, ma sina faʻaletonu, taimi vave toe faʻaleleia.

O le aano o le faʻamalosiaga o le vaevaega lea o le tioata e ala i le ultrasound poʻo le laser i le faʻagasolo o le elemene. Ma, o le manava e faʻamoemoeina (faʻaaogaina ma se masini faapitoa). A maeʻa lena mea, e faʻafeiloaʻi le mata o le tioata, le IOL.

O tagata e mumusu e togafitia togafitiga e mafai ona faʻaaogaina matala mata "Catalin", "Katachrom". Latou te faʻaleleia togafitiga faʻasolosolo, i nisi taimi e faʻagesegese ai le alualu i luma o le faʻamaʻi. Peitai e le mafai ona faʻamalolo togafitiga o le maʻisuka i togafitiga faafomaʻi poʻo agaifanua.

Taofiaga

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona i ai le itiiti ifo i le 2 r / g e faia ai se suʻega masani e se fomaʻi maʻi. O le a mafai e le fomaʻi ona iloa faʻamaʻi i se taimi vave, lea o le a faʻaleleia atili ai le togafitiga o togafitiga. Mo le puipuiga, e fautuaina le faʻaaogaina faifai pea o lau o loʻo faʻaleleia ai le faiga o metabolic.

O le faʻatagaina o le faʻamatalaga a le endocrinologist, mulimuli i fautuaga i meaʻai, faʻamalositino, fualaau. Suauu toto o le ki lea i le leai o ni faʻafitauli o le maʻisuka.

O le faʻaaogaina o le faʻamaʻi o le maʻisuka e faʻatagaina ai oe e toe faʻafoisia atoa lau vaai i totonu o ni nai aso talu ona maeʻa le taotoga. O faʻamaʻi e tatau ona iloa i le vave e mafai ai ma taoto le taotoga, talu ai o le faʻamaʻi i taimi mulimuli ane e le afaina i togafitiga.

Matou te fautua atu faʻatasi ma le mataʻituina o le taupulepulega e uiga i le faʻasologa o maʻi suka:

Fetufaai le tusiga i luga o fesoʻotaiga vavave faʻasoa ma tuʻu ai au faʻamatalaga e uiga i lenei maʻi. Faʻaeteete i lau vaai. O mea lelei uma lava.

O le ā le lamatiaga i le tino o le ulaula tapaa i le maʻisuka

O TATOU FESOASOANI RECOMMEND!

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le ulaula tapaa ma le ituaiga 2 o le maʻisuka o loʻo aʻafia ai le soifua maloloina. Nicotine, o loʻo paʻu'ū pea i totonu o le toto, faʻaosofia le tele o faʻafitauli, ma le lafoaʻia o se amio leaga ua i ai se aoga aoga i le soifua maloloina o le maʻisuka.

O tagata e ulaula tapaa e sili atu ona lamatia le atiaʻe o faʻamaʻi cardiovascular, faʻaitiitia le tulaga o le toto totoga i pito i lalo. O le faʻapipiʻiina o le maʻisuka ituaiga 2 ma le ulaula faifaipea o le a faateleina ai le lamatiaga o le atinaʻeina o nei maʻi.

Le sootaga i le va o le ulaula ma le maʻisuka

O le Nicotine o loʻo i ai i le tino e mafua ai le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e faʻaolaina ai le gaosiga o cortisol, catecholamines. I le tutusa, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le glucose senituri, i lalo o lona aafiaga.

I suʻesuʻega a suʻesuʻega, na faʻamaonia ai o tagata mamaʻi na faʻaaogaina le tasi ma le afa pepa o sikaleti i aso taitasi, e faigofie ona atiae le maʻisuka ituaiga 2 fa fafa taimi e sili atu nai lo i latou e le i faʻalagolago i oloa tapaa.

Natura Nicotine o se tasi o mafuaʻaga o le maʻisuka, o le atinaʻeina o le tele o faʻafitauli (faʻatasi ai ma se faʻamautuina muamua), faʻatasi ai ma lona faʻaaogaina, o se faʻamaoniga lelei mo maʻi ua faʻalautele.

Faʻaitiitia le lagona o le insulin

O le fesoʻotaʻiga faifaipea ma le tapaa tapaa, o vailaʻau o loʻo aofia ai i totonu e taʻitaʻia ai le soona inu o suga. Ua maua suʻesuʻega e faapea o le faʻaaogaina o le aʻafiaga o le nicotine e faʻateleina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka.

O le siitia le tumau o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tau atu ai i le faaitiitia o le lagona o le tino ma totoga o le tino i le gaioiga o le inisalini. O le masaniga masani o le faalagolago i tapaa e tau atu ai i sina lagona itiiti. Afai e te musu e faʻaaoga le sikaleti, o lenei gafatia e vave ona toe foi mai.

O le faʻataunuʻuina o le faalagolago e tuusaʻo faʻatasi ma le tupuga o le oona. O le maualuga o le maualuga o le gaʻo o loʻo maua i le tino o le tagata maʻi, o le punavai autu lea o le malosi mo le tino maso, faʻaitiitia ai le aoga o le kulukose.

O le cortisol ua gaosia ai le inisalini masani o loʻo i ai i le tino, ma o elemene o loʻo i totonu o tapaa tapaa e faʻaitiitia ai le toto i maso, mafua ai le atuatuvale.

Metabolic syndrome

O se tuufaatasiga o eseesega eseese, e aofia ai:

  • Faʻaleagaina le tui o le suka toto,
  • Faʻafitauli o le gasegase o le tino,
  • O le mea sili ona taua o se fatuga tutotonu,
  • Faʻaauau pea le maualuga o le toto.

O le mafuaʻaga autu e mafua ai le faʻamaʻi pipisi o le solia lea o le gasegase o le inisalini. O le sootaga i le va o le tapaa ma le faʻamalosia o le inisalini e mafua ai faʻafitauli faʻaleagaga o ituaiga uma i le tino.

Faʻaitiitia le cholesterol maualuga i le toto, o se faʻateleina o le tele o triglycerides e fesoasoani i le malosi o le mamafa o le tino.

Taunuʻuga faʻalagolago taimi

O le faʻaaogaina pea o le tapaa e mafua ai faʻalavelave ma faʻateleina ai le ala o maʻi o loʻo iai.

  1. Albuminuria - mafua ai le foliga mai o le le atoa o le tino e le mafua ai ona maua i le taimi nei le protein i le urine.
  2. Gangrene - i le maʻisuka ituaiga 2, e aliali mai i le pito i lalo ona o faʻafitauli pipisi. O le faateleina o le viscosity o le toto, vavalalata o le lumenaina o toto toto e mafai ona taitai atu ai i le vavaeina o se tasi poʻo itu uma e lua - ona o le atinaʻeina o le tino o le necorosis.
  3. Glaucoma - o se faʻamatalaga tutoatasi o le gaioiga faʻatasi o le vaisu o le nicotine ma le maʻisuka. O tamai toto toto o mata ona o le maʻi o loʻo i ai nei e le o feagai lelei ma a latou galuega. O le le lelei o meaai o totoga o le vaʻaia e taʻitaʻia ai faʻaleagaga. O le retina ua faʻaleagaina, o vaʻa fou (e le o faʻatulagaina e le uluai fale) e toto i totonu o le iris, faʻavaivaia le faʻaleleia o le suavai, ma oʻo mai le mamafa o le toto.
  4. Le malosi - o le faʻaipoipoina e faʻaalia ai le teteʻeina o le toto i le tino o le tino toto o le tane.
  5. O faʻataʻitaʻiga o se faʻalavelave faʻaleagaina, o le le lelei o meaʻai o le tioata o le mata e mafua ai se maʻi i soo se tausaga. O le maualuga o le kulūkose i le toto, o le taofiofia o le taofiofi o le tino o le mafuaaga autu lea o tusitusiga i le tulaga o le maʻisuka 2.
  6. Ketoacidosis - faʻaalia i le foliga mai o le acetone i le urine. Pe a ulaula, e le faʻaaogaina e le tino le kulukose e faʻaleleia ai le leiloa (o le inisalini N e aafia i lona malepe). Ketones e tupu i le taimi o le gaosia o gaʻo (faʻaleagaina le metabolism e faʻaaoga ai ia mea e fai ma faavae mo le malosi o le tino) e mafua ai le oona o le tino.
  7. Neuropathy - e tulai mai i le talaaga o le faʻaleagaina o vaʻaiti laiti o le lautele lautele o le tino, e faʻaalia atili ai le faaleagaina o fiva namu i totoga eseese. Neuropathies o vailaau o le atinaʻeina o faafitauli ma le gafatia galue, maua o se vaega mo le le atoatoa, i mataupu faigata, mafua ai le maliu o le maʻi.
  8. Periodontitis o se maʻi na mafua ona o le solia o le gaosiga o le gaʻo i le tino, e oʻo atu ai i le nifo. O lo latou leiloloa e mafai ona matauina aʻo lumanaʻi le suʻesuʻega o le maʻisuka ituaiga 2. Faatasi ai ma le faaleagaina muamua ma le sooga faʻatasi o le tapaa, o le faʻamaʻi e maua i luga o le aofaʻiga ma faʻatauvaʻa ai le leiloa o nifo uma o loʻo i ai nei.
  9. Eseese ituaiga o tafe - o le taimi o le vavalalata, vasodilation i le taimi o le ulaula, e mafua ai le vave faʻaitiitia o puipui puipui. E le mafai e paleni ulu ona tetee atu i le galue malosi, latou te momoe faʻafuaseʻi. O vaʻa faaleagaina i totonu o le faiʻai na mafua ai le atinaʻeina o le afaina o le gasegase, sosoo ai ma le afaina i totonu o lona tino. O Capillaries e vavalalata i le tulaga o le atherosclerosis mautu i taimi o malologa mafua ai se ituaiga o stroke.
  10. O le Endarteritis o se maʻi faʻaleagaina o puipui o toto toto o le faʻamalositino ona o le aafia i elemene o loʻo aofia i tapaa tapaa. Ole vavalalata o vaʻa e taʻitaʻia ai le le lelei o le tino, e oʻo atu ai i le faʻaalia o tiga ma le gangrene.

O le atinaʻeina o faʻalavelave ma le saoasaoa o lo latou tupuga e faʻalagolago i le tulaga lautele o le tino o le maʻisuka, ma le genetic predisposition i nisi ituaiga o maʻi. Pe a foia le faafitauli o le faalagolago i tapaa, o le tulaga lamatia o le mea e faaitiitia ai le tele o taimi.

Fofo faafitauli

O le ulaula ma le maʻisuka o mea uma e le fetaui ma e le afaina pe o le a le tele o tausaga na faʻaaogaina ai e le tagata gase oloa tapaa. I le tulaga o le mumusu mai le faʻalagolago i taimi uma, o le gasegase o avanoa e faʻamaonia le tulaga lautele, faʻalauteleina le maualuga o le soifuaga o le ola.

O le maʻisuka o loʻo i ai nei i le tikeri lona lua e manaʻomia ai le faʻateʻa ese o mea ua fai ma vaisu, suia olaga. E tele metotia ma atinaʻe e mafai ona fesoasoani i se mea faʻafefete i togafitiga. Faatasi ai ma le auala masani e matauina:

  • Faʻaogaina ma le fesoasoani a se fomaʻi (maua lenei agavaa ma le laisene),
  • Togafitiga o togalaau
  • Patches
  • Tulimu,
  • Inhalers
  • Fualaau o fualaau.

Ua fautua mai tagata popoto e aofia ai taaloga i le togafitiga lautele. O maʻi suka e tatau ona manatua o soʻo se gaioiga faʻaletino e tatau ona i ai ni tapulaa talafeagai - o le sili atu o le supperrain o le tino e mafai ona faʻalavelaveina le ala o le maʻi.

O tulaga faigata e aafia ai le faatinoga o le tino atoa ma le ulaula o se punavai faaopoopo, ae le o se mea faigaluega fesoasoani mai ia i latou. Pe a teenaina se masaniga leaga, e masani lava ona maua e tagata gasegase le faateleina o le mamafa o le tino, lea e mafai ona pulea e se taumafataga faapitoa ma masani ai (faamalositino faaletino).

O le mamafa o le mamafa e le o se mafuaaga e mumusu ai e foia le faafitauli o le vaisu o le nicotine masani. E maitauina o le tele o tagata ulaula e mamafa tele ma sikaleti e leai sona aafiaga ia te ia.

Suʻega a Cataract mo le Maʻisuka

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e fesoʻotaʻi ma le toetoe lava o totoga ma tino uma o tagata. Faʻalagolago i uiga o tagata taʻitoʻatasi o le faʻamaʻi, o faʻaaliga e fesootaʻi ma totoga o le faʻaaliga e tupu i le toetoe lava o tagata uma. Ole maualuga o le kulukose o le toto e le mafai ona pasia e aunoa ma se mea e maua mai ai vaa o le tupe, o mata o le mata. O le faʻafitauli o le togafitia o togafitiga o le maʻisuka e faigata ona o loʻo iai faʻamaʻi i gasegase talavou, o lo latou malosi ua vave ona faateleina. Ina ia totogiina le leai o se vaaiga mamao, ia mautinoa le maualuga o le soifuaga, i le tele o tulaga, o le taotoga e aveese se tioata matagi ua manatu o le auala autu o togafitiga.

Mafuaʻaga o Cataract

O Cataract o se puao o mata o le mata, o se tioata lea e suia ai le ata mo le malamalama e ala i lona totoga tutotonu o le vaʻai i le faiʻai. O se suiga i mea faitino o se tioata e mafai ona mafua ona o mafuaaga eseese. I le maʻisuka ituaiga 1, o faʻataʻitaʻiga e televave taimi faʻavavevave nai lo le maʻisuka ituaiga 2. Ae o mafuaaga mo ituaiga uma o faamaʻi e tutusa.

O le cataract ma le maʻisuka e atiina ae ona o tulaga nei.

  1. O le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faʻaleleia ma le mausali, e mafai ona teuina i luga o le tino o le tioata i le ituaiga o laumei. E ui o nisi suʻesuʻega ua latou faafitia le iai o se fesoʻotaʻiga manino i le va o le kulukose ma le amataina o faʻamaʻi o le maʻisuka, o lea mafuaʻaga ua manatu nei e le mafai ona faʻaaoga.
  2. O le toto toto i mata e leaga, o le a atili ai ona pala le vaa, o le tioata ua leaga.
  3. O le le lava o le toto o le inisalini e mafua ai vave suiga i le manino o le tioata, aemaise lava i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

Gasegase Gagana Cataract

O faʻaaliga o le gasegase o tioata i le maʻisuka ua i ai ni foliga e faʻatusatusa ma i latou o loʻo i ai faʻamaʻi i le matua. Faailoga e tupu i se tausaga laʻitiiti, o le fatuina o se faʻataʻitaʻiga matua e mafai ona muamua aʻo lei oʻo i le 35-40 tausaga, ma o faʻamaoniga o le faʻamaʻi e mafai ona faʻateleina vave vave.

O a ituaiga o faʻamaoniga e maua e le tagata maʻi?

  1. Vaʻai matala, pei o loʻo ufiufi i luma o mata.O faʻailoga muamua lava ua mafai ona faʻaalia i latou lava i lalo ifo o le 25 tausaga le matua, aemaise lava i le maʻisuka e iai le faʻafitauli 1.
  2. Vaeluaga o le ata. E faigata ona taulai atu i le ata o le mataupu, o le masalosalo o le ata e aliali mai.
  3. I le malamalama susulu, o mea faitino o loʻo suʻesuʻeina e leiloa la latou otootoga manino, o le faʻamaualalo o le ata ua faʻaititia.
  4. O le ata ua leiloa lanu, o mea uma lava ua sili ona lanu.
  5. I luga ole suʻesuʻega, e faʻaalia ai e le fomai nifo se suiga o le tamaititi mai le uliuli (tioata manino) i le malamalama, le timu.
  6. O le avanoa o se tagata tomai faapitoa e suʻeina le tulaga o le fundus e faigata, aua e mafua mai le opacity o le tioata, e le faʻasalalauina le malamalama i tua o mata.
  7. O le tagata maʻi e iai faʻamaoniga o se maʻi le mautonu: faʻaleagaina, atuatuvale e fesoʻotaʻi ma se faʻaitiitia o le gafatia e faʻatautaia masani i avanoa, e faia ai le masani masani o le olaga e aunoa ma se fesoasoani mai fafo.

Afai ei ai se lagona loloto o le vaivai o le mataupu ua fesiligia, o veli i luma o mata, le mafai ona taulai tonu le vaaiga mamao, faatasi ai ma le vaai mata ina ia suesueina le mataupu, e tatau loa ona e faafesootai se tagata fomai faapitoa e maua mai fautuaga, ona e togafitia lea.

O le a suʻesuʻeina ma le totoʻa e le fomaʻi le tagata maʻi, aoina mai se siaki, faʻamaonia suega talafeagai, pe a fai e maua e le suʻesuʻega se suʻesuʻega o le maʻisuka, o le a mafaufau le fomai e ono mafai ona taoto faʻafuaseʻi pe faia togafitiga faʻamalosi, e aofia ai ma le endocrinologist.

O le taʻaloga a Cataract i le aso ua le toe avea ma se mea faʻapitoa. O lenei togafitiga faʻapitoa faʻapomaʻi na faia i le falemaʻi o le ophthalmologic microsurgical mo se taimi umi ma mo le tele o tagata gasegase. Mo tagata maʻi ei ai le faʻasologa o le maʻisuka o loʻo i ai le tele o foliga e fesootaʻi ma togafitiga o lenei faʻamaʻi, e aofia ai le taotoga.

Mai lava i le amataga e tatau ona malamalama o le galuega autu o le togafitiga lea o le maʻi maualalo, maʻisuka. E mulimuli mai:

  • maualuga le maualuga ole kulukose,
  • filifili se fua saʻo o le insulin poʻo le suka-faʻaitiitia o fualaau oona,
  • taumafa maualuga
  • Faʻaleleia le metabolism talafeagai
  • taʻitaʻia se olaga ola maloloina
  • lafoaʻi masani leaga: ulaula, faʻaaogaina o le ava malosi.

O le mea e leaga ai, o le avanoa e toe faʻaaogaina ai faʻamaʻi o le maʻisuka e aunoa ma se taotoga o loʻo maua i se tulaga maualalo, aʻo vave ona faʻateleina faailoga o faʻaaliga. E lava le tele o tagata gasegase o loʻo galulue i tausaga e mafatia i le faʻamaʻi, o le mea lea o le tele o tagata tomai faapitoa, pe a filifilia togafitiga, tautatala fiafia mo le taotoga.

O se tagata faʻafomaʻi e maua i le maʻisuka togafiti faʻataʻitaʻi vavalalata vavalalata faʻatasi ma se endocrinologist. O le tagata gasegase e auina atu mo togafitiga ma taotoga pe afai e ausia tulaga nei.

  1. O le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faʻamautuina i se tulaga talafeagai.
  2. O le leiloa o se faaaliga e le itiiti ifo i le fasefulu i le limasefulu pasene.
  3. O le maʻi o le maʻi e totogi, o faʻamaʻi pipisi o le a le avea ma faʻalavelave i le toe faʻaleleia o le tino.

Pe a aveesea se tioata matagi, ona faʻaaogaina lea o metotia taʻavale e sosoo ai: faʻamalosi e faʻaaogaina ai le uila laser poʻo le ultrasound. I auala uma e lua o le taotoga, o le tioata e nutimomoia i ni vaega laiti e ala i le tasi vaega o le micro ma aveese mai i le vaega lona lua o le micro leo.

Faʻamatalaga Faʻatino

Faʻatasi ai ma taotoga o le maʻisuka mo le maʻisuka o loʻo i ai le tele o foliga. I le tulaga o le siakiina o le faʻasologa o le maʻisuka, e le tatau ona faʻatali mo lona matua matua, o lona uiga, o le mafiafia o le tioata ina ia mafai ona aveeseina. E faia lea mea ona, e pei ona taʻua i luga, o le faʻamaʻi o le maʻi ma le faʻaaliga ua faʻaitiitia vave.

Ae, i se faaopoopoga, o le maʻi suka e faʻatasi ma suiga faʻapitoa i totonu o vaʻa o le retina o le eye fundus - retinopathy, o lona tulaga e tatau ona siakiina i taimi uma. O le tioata opolo e faʻaaogaina le tagata tomai faapitoa o sea avanoa, o lea e tatau ai ona suia i se taimi vave lava ma se faʻamalamalamaga. O togafiti o le retina i le maʻisuka e mafua ai le le atoatoa o le faʻaaliga, aemaise lava pe afai e leai se togafitiga talafeagai ma taui mo le setete o vaa.

O le faʻamalositinoina o le tioata e faʻaititia ai le faʻalavelave, lea e sili ona taua mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O loʻo iloa o le faʻamaloloina o manuʻa i totonu o ia tagata gasegase o se faʻafitauli, o le mafuaʻaga lea o le taotoga microsurgical o le filifiliga sili lea mo le togafitia o faʻataʻitaʻiga ma lenei faʻamaʻi. O le taotoga e le sili atu nai lo le 10-30 minute, o loʻo faia i lalo o le faʻaleagaina o le tino, o le tagata maʻi o loʻo i le falemaʻi mo le sili atu ma le aso.

O faʻafitauli e tulai mai pe a uma le taotoga i ni tulaga e seasea tupu. O togafitiga togafitiga o le auala sili lea e faʻaaogaina ai le faʻamaʻi o le maʻisuka, aemaise lava mo tagata gasegase talavou ma faigaluega.

Togafitiga o le maʻisuka faʻataʻi ma le maʻisuka

O le maʻi suka o se tasi o faʻamaʻi masani i luga o le kelope. O le numera o tagata mamaʻi o loʻo mafatia i lenei togafiti o le faʻasologa o le endocrine ua faʻapupula i tausaga taʻitasi. Ma o le mea sili ona taufaamataʻu o lo latou matutua e laʻitiiti.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o loʻo i ai se faʻalavelave i le galuega o toetoe lava o mamanu uma ma okeni a se tagata, ae o le tele lava o le faigamalo. O vaʻa, fatu, faiʻai, e aofia ai le retina, mafatia. Afai e le faʻalauiloaina faailoga, o le maʻi ua maua ua tuai, o suiga i le tino e le mafai ona faʻafitia ma e masani ona oʻo atu i le oti.

Ona o le le lava o le toto, o le faaletonu o le tino ma le faaitiitia o le puipuiga, o tino vaaia o faaaliga e masani lava ona mafatia mai le maʻisuka. O tagata maʻi e faitio i le conjunctivitis, blephharitis (karite), ao le ogaoga o le faamaʻi e ogaoga ma le tele, latou te tali atu e le lelei i togafitiga.

O le retinopathy o le maʻisuka o le masani masani lea o faʻamaʻi o mata i le maʻisuka.

Ae e masani foi ona alu atu i le glaucoma po o le cataractivitis. O nisi taimi o faʻamaʻi o nei faʻamaʻi e avea ma faailoga e tasi o le maʻisuka i le maʻi.

O TATOU FESOASOANI RECOMMEND!

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

E faapefea ona faʻaalia le cataract i le maʻisuka

Faʻatasi ai ma faʻafitauli o le tino i le tino, o suiga e tupu i mata o le mata, e le mafiafia. E taʻua lea mea o le maʻisuka cataract.

O se faʻaaliga lelei o faʻataʻitaʻiga i le maʻi suka o se faʻavavevave o le atinaʻe, o le maʻi e vave ona tupu ma e faigata ona togafitia.

O nisi taimi e oʻo lava i se taotoga e leai se aoga.

O faʻapogai autu o le faʻamaʻi i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka:

  • Faʻaitiitia le faʻaaliga
  • "Fog" i luma o mata,
  • Faʻaleagaina o le vaʻaiga o le vaʻai - o laina e fesuisuiaʻi pe a faitau,
  • Leni vao i le suʻesuʻega.

E tusa lava pe le o iai nei faailoga, ae o le siama e maua i le maʻisuka, e fautuaina oe ia suʻeina oe e se tagata fomaʻi i le vave e mafai ai. O lenei mea o le a fesoasoani e puipuia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi o le maʻisuka.

Faʻafefea ona togafitia le faʻataʻavale mo le maʻisuka?

O se finau o le aoga e tatau ona auina atu le tagata maʻi mo le suʻega i se tagata fomaʻi. E oʻo lava i le leai o faʻamatalaga cataract, e faia e le fomaʻi suʻesuʻe ia suʻesuʻega ma faʻatonuga:

  • Fuafuaga o mea vaaia vaaia,
  • Fuafuaga o le mamafa o le toto,
  • Faʻamatalaina tuaoi o faʻaaliga.

Ona, faʻaaogaina lea o meafaigaluega faʻaonaponei, e suʻe ai e le fomai le tioata, toe maeʻa ma le faʻatupeina. A maeʻa ona maua le siama, ona amata loa lea ona togafitia le maʻi.

O le togafitiga o le faʻamaʻi o le maʻisuka e masani lava ona faia e tutusa ma le togafitiga o le maʻi suka - maʻisuka. A aunoa ma le toe faʻafoʻisia o le metabolism, e aunoa ma le faʻamautuina o le maualuga o le suka, e le mafai ona faʻaumatia faʻamalosi, e oʻo lava i se taotoga o le a le fesoasoani.

Faʻaaoga auala nei:

  1. Inisalini togafitiga (mo le maʻisuka ituaiga 2).
  2. Faʻamālōlōina o mea taumafa (pe a fai o le maʻisuka e le o le insulin e faalagolago i ai).
  3. Faiga faʻamalositino ma le faʻasaʻoina o le olaga - e manaʻomia galuega faaletino.

E mafai ona togafitia togafiti. A o vave ona tupu le faʻamaʻi, e mafai ona oʻo atu i le leai o se faʻaaliga ma isi faʻafitauli, e pei o le retinopathy o le maʻisuka, o le taotoga e faia i le vave e mafai ai.

E faʻapefea ona aveesea le faʻasaʻa? I aso nei, o le auala e faʻatau ai le tipiina i le ultrasound ua faʻateleina ona faʻaaogaina. O faʻamaoniga o maʻi e faʻamaonia ai le leai o se aoga o lenei taotoga.

E leai ni sutures i luga o tioata pe a maeʻa, ma e seasea lava ona toe foʻi.

O le taotoga e faʻatino i vaega nei:

  • E le tipiina le ie o le tioata - nai lo le tipi, e lua ni lanu mumu ua faia,
  • E ala mai i nei punctures e faaaoga ai le ultrasound, o vaega ua afaina o tioata ua faaleagaina,
  • Ma, faʻaaogaina se masini faʻapitoa, o mea e totoe e suʻe ese.

A maeʻa ona aveeseina tioata ua faaleagaina, o le a faʻafeiloaʻi se tioata vaivai e ala i pusa tutusa - o se mea e sui ai le tioata. O le taimi e toe faʻaleleia ai pe a uma le taotoga i lenei auala e faʻaititia tele, talu ai e le o manua le vaʻa ma mata o mata.

Mo le mafuaʻaga lava e tasi, e le manaʻomia le faʻamaʻi. E leʻi faia pe a uma foi le taotoga, e tatau ile falemaʻi ile maʻi. O le faagasologa atoa e le sili atu ile afa itula.

O le isi avanoa mo le aveeseina o le cataractory e ala i le ultrasound e mafai ona faia e tusa lava pe le o oʻo mai le taʻavale.

O lenei mea e alofia ai faʻafitauli ma faʻaititia ai le lamatiaga o le teenaina o tioata faʻatagata.

Faʻavasegaga

Ophthalmologists e mafai ona faʻamaonia togafitiga faʻasolosolo pe faʻaleagaina. O le ituaiga o le gasegase o le maʻi e mafua mai i le launi o le maʻisuka lea e avea ai le tioata ma puaoa. O le faamaʻi e mafua ona o le soliga o le faiga o metabolic i totonu o le fausaga o le mata.

O faʻamaumauga o le senile e taʻua o suiga tele: i le matua, o le a vevela ai vaa ma faʻalavelave ai le faʻaogaina o le microcirculation i mata. O lenei ituaiga o togafitiga e maua i le maʻisuka ma tagata gasegase e aunoa ma le gasegase o gasegase.

Mafuaaga o le faafitauli

I totonu o le mata o le tioata. O le tino ola lea e pasi atu ai le malamalama. Faafetai ia te ia, o la e pau i luga o le retina ma faia se ata.

Faatasi ai ma se maualuga maualuga o suka i le toto, o le glucose tele e ulufale atu i mata, ua gaosia i le fructose ma ua faʻaaogaina i masini sosoʻo. O lenei faagasologa e o faatasi ma le atinaʻeina o se oloa maualalo o le gaosiga o gaʻo - sorbitol. O lenei vailaʻau e faʻaosofia ai le faateleina o le mamafa o le intracellular ma e oʻo atu ai i faʻalavelave faʻasoesa ma mea faʻapitoa. Ona o lenei mea, ua amata ai le faapupulaina o le tioata.

O mafuaʻaga autu o faʻamaumauga:

  • faateleina le palasi o vaʻa toto, o le atinaʻeina o faʻafitauli pipisi i mata,
  • leai se inisalini
  • sili atu le kulukose o le toto, o le tele lea e faʻaputu i le tioata.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka faʻalagolago i le insulin, o faʻalavelave faʻafuaseʻi e televave le tuputupu aʻe.

O le atinaʻeina o faʻataʻitaʻiga e faifai malie.

  1. I le taimi muamua, e le suia le vaʻaiga, e leai ni uiga o suiga amata i mata. O faʻamaʻi e mafai ona iloa i na o le taimi lava o le suʻesuʻega o le tino.
  2. O le laasaga lona lua o le faʻasologa vave. O loʻo faʻaalia i le faʻaalia o faafitauli tau vaʻai. O le togafitiga faʻaleagaina e aʻafia ai le ogatotonu o le tioata, lea e nafa ma le faʻasalaga o ave malamalama.
  3. O le vaega lona tolu o loʻo faʻaalia e ala i le vevesi atoa o le tino manino. O le tioata ua faʻafefeteina, o le vaaiga ua toetoe lava a poloka. O le lanu lanu masani e tumau pea, ma o le ata vaaia e pa'ū i le 0.1-0.2.
  4. I le taimi lona fa, o lenei faʻateleina o le maʻisuka e oʻo atu ai i le tauaso: o le filo o se tioata masani e malepe.

Ole maualuga o le faaleagaina e mafai ona fuafua e faavae i luga o faitioga ole maʻi ma suʻesuʻega.

Faailoga o le faaleagaina o mata

Tusa 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka e tatau ona nofouta i faailoga o pepa tusia i le maʻisuka. I uluaʻi laʻasaga, atonu e ono iloa e le tagata maʻi:

  • o le foliga mai o se ufiufi i mata (e tele taimi e feagai ai ma le maʻisuka ile inisalini)
  • suiga i le lanu lanu: lanu e sili atu ona le malie,
  • le faʻaalia o aloiafi i mata
  • ghosting
  • o foliga vaaia o faafitauli pe a galue i ni vaega laiti.

Ua amata ona aliali mai le faalavelave. I taimi mulimuli ane, o isi faailo e aliali mai:

  • mea faitino vaaia
  • suiga i fafo o le tioata (suiga lanu i le lauulu enaena),
  • leai se tomai e iloagofie ai ata ma mea faitino.

Soʻo se gaioiga vaaia i faʻataʻitaʻiga e le mafai ona faʻafitia: e faigata mo le tagata maʻi ona faitau, maitau faamatalaga mai le lau. E o mai tagata i fomai tipitipi ma faitioga o ata mataga, o lona faapogisaina, o foliga vaaia o ni mea leaga.

Faʻailoga

O le auala sili ona saʻo mo le suʻesuʻeina o faʻataʻi o le maʻisuka o se suʻega lea e se fomaʻi mata ma le biomicroscopy. Ae o loʻo i ai foi se metotia mo le siakiina o le fale i le maʻi.

Ina ia iloa le faapipiiina o le tioata, e tatau ona e ave se pepa mama o le pepa opa ma fai ni 2 punctures ma se nila i totonu. O le mamao i le va oi latou e tusa ma le 2 mm. E ala atu i nei pu, e tatau ona e tilotilo i luga o le mafiafia o le mata ma mata taitasi. Afai e leai ni faʻafitauli, o le a faʻapipiʻi punctures ma o le a mama. Afai ei ai ni avanoa, o loʻo i ai le mafuaaga e masalomia ai ua amata ona matagi tioata.

O lenei metotia e le maua ai se faʻamaoniga tonu, ae mafai ona faʻaaogaina mo le suʻesuʻeina o le tagata lava ia i le va o suʻesuʻega faʻatulagaina e le fomaʻi.

Tulaga o togafitiga

Pe a togafitia se faʻasologa o le maʻisuka, e tatau i le tagata faʻalogo ma le endocrinologist ona matau le maʻi. E taua tele le totogi o le maʻisuka ma faʻamautinoa le maʻi. Mo nei faamoemoega e tatau ai:

  • faʻamaonia le faiga faʻavavelaʻau,
  • filifili le meaai saʻo
  • faaitiitia le kulukose toto e ala i le puleaina o le insulin gasegase poʻo le filifiliina o fualaau faasaina,
  • faʻaopoopo le gaioiga faaletino faʻapitoa.

O lenei mea e mafai ai ona sili atu le lelei o le maʻisuka taui. A faʻaleleia le tulaga, e mafai ona e tuusaʻo atu i le togafitiga o faʻafitauli. O le taotoga e fautuaina ina ia faia i le amataga o maʻi, ao lei amataina le alualu i luma o maʻi matala.

Togafitiga

I le faʻalogologo i faʻataʻitaʻiga, o tagata gasegase e maua ai le gaʻo o le gaʻo gaʻo e amata ona popole pe mafai ona faia le taotoga o le maʻisuka. O togafitiga faʻapitoa e na o le pau lea o le auala aoga e faʻaumatia ai faʻataʻitaʻiga. Ae o le fomai o le a faatonuina le taotoga i le noatia ma le fai fuafua i le tele o tuutuuga:

  • glucose e masani lava, ua maua le taui o le maʻisuka,
  • le leiloa o le vaai e le sili atu i le 50%,
  • o le tagata maʻi e leai ni faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻalavelave i le toe faʻaleleia o le gasegase o gasegase.

E toatele e fautuaina e aua nei tolopo le taotoga, ona o le alualu i luma o le faamai, o le tulaga e mafai ona matua faateteleina. I le maʻisuka, o le retinopathy e amata, e oʻo atu ai i le faʻapouliuli. Ma afai ei ai ni faʻailoga, o le a musu le fomai e faia le taotoga.

O le a le suia ia tioata pe a:

  • le maʻisuka e le mafaamatalaina
  • vaega mulimuli o le faʻamaʻi, pe a vaʻaia atoa le faʻaaliga,
  • o le gaioiga o le faaletonu o le tino i le mata ma le faʻavaeina o sikisa i le retina,
  • o foliga vaaia o toto toto i luga o le iris o mata,
  • afaina o le tino.

Afai e mafai e le tulaga, ona filifili lea o le ituaiga o le faʻamalosi:

O le taotoga e faʻatinoina e pei ona taua i lalo.

  1. I le tioata, e 2 punctures o loʻo faia ma o pepa faʻasalalau e paʻu i totonu ia i latou i le laser poʻo le ultrasound.
  2. Faʻaaogaina meafaigaluega faʻapitoa, o vaega o loʻo totoe o le tioata ua manava.
  3. O loʻo faʻapipiʻiina tioata e le faʻaogaina i totonu o le vaʻai i mata.

A faʻaaogaina nei metotia o le aveʻesea ma le suia o tioata o le mata, e le leaga foi ia vaʻa poʻo manu, e le manaʻomia le togafitiga. O le taotoga e faia i luga o se nofoaga i fafo, e le manaʻomia le mataʻituina o le gasegase. Faʻafetai i lenei mea, o le toe faʻaleleia e vave. Vaʻaia faaaliga ile 1-2 aso.

Pe a faʻamaonia togafitiga o le maʻisuka, e sili atu ona vave malie i le taotoga. I uluaʻi laʻasaga, e mafai e le fomaʻi ona fautua mai le faʻaaogaina o mataʻu, ae latou te le fofoina le maʻi, ae taofia le alualu i luma mo sina taimi.

Cataract: mafuaʻaga ma faʻataʻitaʻiga

O le maʻi e tupu pe a oʻo ina mataga le tioata tioata. O se tioata e liua ai se ata, e faigofie ona aʻafia i le totoga tutotonu o le vaʻai i le faiʻai.

O faʻalavelavega i foliga vaaia o le tioata o le tagata e mafai ona faʻaalia i ni mea eseese. E le gata i lea, faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 1, o le faʻateleina o le maʻi e vave tele ona tupu nai lo cataract ma le maʻisuka ituaiga 2.

E ui lava o mafuaʻaga o le faʻamaʻi i tulaga uma e tutusa. O lea la, o faʻataʻitaʻiga i le maʻisuka e mafai ona atiaʻe pe a faʻaalia i tulaga nei:

  1. Leai le toto i le mata, lea e mafua ai le uila o le tioata, ma toto toto e pala.
  2. O le le lava o le inisalini i le toto e tau atu ai i suiga vave i le gaioio vaaia, aemaise lava, o ia aafiaga e matauina i le maʻisuka talavou oe le faalagolago i le togafitiga o le insulin.

E le gata i lea, faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o lona sili atu e teuina i foliga o laumei i le tino o le tioata. Ae i le asō, e tele fomaʻi e finau pe o iai moni se mafutaga i le va o le maualuga o le suka ma le atinaʻeina o faʻamaʻi i le maʻisuka.

O le faʻamaʻi o le maʻisuka o le tioata e mafai ona iloga mai tausaga mai nisi o foliga. O le mea lea, i le tulaga o le toilalo i le faiga o le endocrine, o faʻafitauli o se maʻi mata e atiaʻe i se talavou. Ma o se faʻataʻaloga faʻamaʻi ua maeʻa ona oʻo i le 40 tausaga, ao ona faʻataʻitaʻiga ua vave televave.

O faʻamaoniga muamua o se ufiufi i luma o mata, e foliga mai i tagata gasegase i lalo o le 25 tausaga. O le faʻamaʻi e tuʻufaʻatasia ma le tele o isi faʻaaliga:

  • le vavao o mea faitino i le malamalama susulu,
  • lua o foliga
  • fuʻe ata,
  • se suiga i le tamaititi aoga, lea e le mafiafia ma malamalama, lea e iloa i le taimi o se suʻega a se tagata fomaʻi.

O le cataract i le maʻisuka e mafai ona faʻaalia i se maʻi o le HC. O le mea lea, o le tagata maʻi e le lava, e le fiafia, ona o le leai o se gafatia e faʻaseʻa tutoatasi ai i avanoa.

O le suʻesuʻega o le faʻataʻavaleina ma le maʻisuka o loʻo faia e se tagata faʻafomaʻi. E fuafua e le fomaʻi

  1. vaega vaaia vaaia
  2. le tikeri o le mamafa o le toto,
  3. faʻamaoniga o tuaoi o faʻaaliga.

Ona, faʻaaogaina lea o masini faafomaʻi faʻapitoa, e suʻe ai e le fomaʻi le tupe, le retina ma le tioata. Ole maʻi e amata ona togafitia pe a maea ona faia se faʻamaonia saʻo.

O le togafitiga Cataract e faia faatasi ma le faʻaumatia mafuaaga ma faailoga o le maʻi suka - maʻisuka. Mo lenei mafuaʻaga, e mafai ona faʻataʻitaʻiina le togafitiga o le inisalini, e tatau foi i le tagata maʻi ona mulimuli i se meaai faʻapitoa, ia 'ai meaai mo meaʻai mo le maʻisuka ma aua neʻi galo e uiga i gaioiga faaletino.

Togafitiga o faʻataʻitaʻiga e aunoa ma se taotoga e aoga i le amataga o le faʻamaʻi, aʻo e taua le mafaufau i mafuaaga o lona tupu. I le taimi o le togafitiga, o mata o mata e fai mai e faʻagesegese ai le atinaʻeina o togafitiga, ae aua le taofia. O le mea lea, o le maʻisuka, o Taurine (Taufon, Dibikor) ma le Kamupanī (Quinax) ua totoina i mata.

Afai ei ai le faʻamaʻi ma le maʻisuka, ona le fesoasoani lea o tioata ma tioata, o le mea lea, o le togafitiga faʻaaoga. O le mafuaaga o le taotoga o le aveeseina o cataract.

Ua faia le faʻataʻitaʻiga i lalo o faʻamaʻi faʻaleagaina ile faʻaaogaina o se microscope faapitoa e faʻateleina ma faʻamalamalamaina ai le taotoga. Afai e afaina uma nei mata, ona muamua lea ona aveeseina le ata i luga o le okeni e tasi, ma a uma le 3-4 masina o togafitiga lona lua e togafitia.

A i ai se faʻataʻatia, o togafitiga e tatau ona agamalu e pei ona mafai ai. O le mea lea, e masani lava ona faʻaaogaina le faʻamalosia, faʻapipiʻi ma le faʻapipiʻiina o tioata. O lenei faiga e mafai ai ona faʻaaoga faʻamalologa o mea faigata.

E faʻapefea ona faatino le taotoga o cataract? I le faʻaaogaina o se suʻega ultrasound, o le fomai tipitipi e faʻamaʻapeina se tioata puaoa, ona maeʻa ai lea o le sogasoga o mea laiti. E ala i se mea na faia talu ai nei, ua faʻaofiina i totonu o le mata se mea faʻapipiʻi foliga i se mea tui faapitoa.

O le faʻamaʻi e mafai ona maua e ala i togafitiga. O le umi o le taualumaga e oʻo atu i le 25 minute.

O faʻamanuiaga o le faʻamalosiaga e aofia ai:

  • saogalemu ma le leai o se malosi,
  • itiiti le ono mafai ona atiaʻe ni faʻalavelave,
  • micro incision size e oo i le 2.5 mm,
  • puupuu le taimi o le taualumaga
  • vave faʻaleleia (maualuga 30 aso).

Ina ia toe faʻaleleia le faʻaaliga pe a uma le taotoga, faʻaaogaina tioata mata. IOL e totoina i mata, sui le okeni aʻafia i ai. O lenei togafitiga togafitiga ua avea ma auala sili ona lelei e faasaʻo ai, lea e mafai ai e oe ona toe faʻafoʻi le gaioiga maualuga. O le mea moni, o foliga vaaia o le tioata vavalalata e latalata tele i meatotino o le tioata masani.

O le silasila o le tioata e faia i se mea faʻapitoa e malamalama lelei e vavalalata e vaʻavaʻa o le okeni vaaia e aunoa ma le faʻaosoina o se faʻaogaina o se mea e le lelei. Ae o le IOL mo tagata maʻi taitoatasi e filifilia taitoatasi, e faʻavae i luga o foliga vaaia ma tutoʻatasi o lona mata.

A maeʻa le taotoga, mo le fa vaiaso, e tatau ona totoina mata i non-steroidal ma steroidal agents. E tele taimi e faʻatonuina ai Indocollir ma Dexamethasone (2 drops 4 i le aso). I totonu o le 10 aso, o vailaau antibacterial ua faʻapipiʻi i le aofaiga tutusa.

Seʻi vagana ua faʻamalolo atoa le faʻavae, i totonu o le 14 aso e taua le mataʻituina lelei o le tumama e puipuia ai le atinaʻega o gaioiga faʻafefe. O le mea lea, e le mafai ona e paʻi mata ma fufulu i lalo o le vai tafe. E le gata i lea, i le taimi o le toe faʻaleleia, e le manaʻomia le faʻaaogaina o vailaʻau, faamalositino ma alu i le sauna.

Ae peitaʻi, e mafai ona faia le taotoga ma le toe faʻasolosolo pe a iai ni maʻila i le retina? I lenei tulaga, o le togafitiga e solia. E le gata i lea, e le o faʻamalosia le faʻamalosiina o le mata ma le fausiaina o toto toto i luga o le iris.

Puipuiga

O le atinaʻeina o mata o maʻi i le maʻisuka e mafai ona puipuia. Mo lenei mafuaʻaga, e tasi i le ono masina, e tatau ona asiasi atu tagata maʻi i le fomaʻi o le a suʻesuʻeina le tupe, fuafua le setete o tioata ma siaki le mea faitino.

O le puipuia o totoga vaaia mai le sili atu o le kulukose, o mata mata e tatau ona faʻaaogaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, Catalin poʻo Catachrome.

O le umi o le togafitiga o le 1 masina, a maeʻa ona fautuaina lea e faia se malologa mo le 30 aso ma toe fai le sauniga. Ae ui i lea, i le tele o tulaga, e talafeagai le faaaogaina o fualaau faasaina.

O Avetotsian Forte o loʻo iai se vailaau faʻavaomalo mo faʻamaʻi o le maʻisuka. E aofia ai mea faʻapitoa (fatu vine, currants, fugalaau), faafouina o mea vaaia vaaia, faʻamalosiina o mea faʻavae ma le masini vascular system.

O maʻi o le maʻisuka ma faʻasalaga o le a le avea ma manatu faʻataʻitaʻi pe afai e te siakiina e le aunoa le mea o le kulukose, e puipuia ai ona oso malolosi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faia ni vailaau faʻapitoa e faʻasaʻoina ai le toto suka ma faʻaaogaina le metabolism. O nei mea e aʻafia ai faʻalavelave ninii, e aofia ai amino acids, antioxidants ma isi vaega e faʻamalosia ai ma faʻamamaina le tino vascular system.

O le vailaʻau C o se vailaau lelei mo le faʻamaʻi o le maʻisuka. O le mea lea, e tatau i le tagata maʻi ona faʻatamaoaigaina ana mea taumafa i le suka ma le talo. E le gata i lea, o lenei elemene o loʻo i ai i vine (blackcurrant, blueberries), e le gata ina faʻaleleia ai galuega vaaia, ae faʻasaoina foʻi le tioata.

Riboflavin o se mea faʻapitoa tutusa le soifua maloloina. E mafai ona maua i fatuga atoa, fefete ma susu. E le gata i lea, ina ia faʻaleleia le faʻaaliga, e tatau ona e inu lauti tiamata i le tele o mea. O le vitio o loʻo i lenei tusiga o loʻo talanoa e uiga i faʻamaʻi ma le maʻisuka.

Mafuaʻaga o faʻataʻitaʻiga i le maʻisuka

Faʻatasi ai ma le maualuga maualuga o le toto i tagata mamaʻi, e lua ituaiga o le malosi o le tioata atonu e tupu:

  • moni faʻamaʻi faʻamaʻi - faʻamatalaga mo le faʻafitauli 1 ma le maʻi gasegase e manaʻomia tele tui ole inisalini. Ua afaina uma nei mata
  • senile (senile) faʻatau - E masani lava ona tupu i tagata gasegase pe a mavae le 45 tausaga ma le faʻamaʻi 2. O se lili le mautonu o tioata e iloa.
Maʻisuka Mata Cataract

Tusa lava poo le a le ituaiga o maʻisuka, e vave lava le alualu i luma o le tioata ma e o mai faatasi ma faʻafitauli. O lenei mafuaʻaga e mafua mai i faʻafitauli faʻaleagafesa ma fausaga:

  • o le faaputuputuina o le gasegase oona ona o le maualuga o le suka i le loimata o le loimata,
  • polotini e fusifusia i le kulukose ma le leai o se solipala,
  • ua afaina ai le laiti o le mata o le mata (diabetic microangiopathy),
  • otaota e tele i le vailaʻau, vailaʻau eseese, le leai o se okesene i le pene,
  • gasegase masani i totonu o masini o mata ona o le maualalo o le puipuiga.

Ma o iinei e sili atu i le retinopathy o le maʻisuka.

E faʻapefea ona iloa le tataʻi i le maʻisuka

O maʻi faʻamaʻi e tupu i le maʻisuka e ese lava le ese mai i mea leaga.

O faʻamaoniga e ono aliali mai i tagata laiti. E le gata i lea, e vave ona mamafa.

O le cataract i le maʻisuka sene na folafolaina e faapea:

  1. O le maʻi e faitio i se veli i ona luma. O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e matua afaina lava.
  2. O le ata e lua. Taulai atu i le mataupu e faigata.
  3. Pe a malamalama, o le manino o otootoga o meafaitino ua leiloa.
  4. Ua mou atu le susulu o ata.
  5. O le tamaititi uliuli e suia lona lanu i le malamalama ma le timu.
  6. O le tele o mata e mafua mai i le opacity o le tioata e faigata ona suʻesuʻeina.
  7. O le tagata maʻi e amata ona pagatia mai le ita, ua le toe lava, aua e manaʻomia e ia fafo le fesoasoani e folau ai i le avanoa.

Afai e lagona e se tagata e faigata ia te ia ona taulaʻi lana vaai (aʻo matala ona mata), o le mataupu e fesiligia, e le mautonu, ma o loo i ai se veli i luma o ona mata, e le tatau ona e alu ese atu i le fomaʻi. O le vave ona amataina togafitiga, o le tele foi o le toe foi i se olaga atoa.

Le aano o le togafiti togafiti

E ui lava i faʻafitauli na tutupu, muamua lava, e tatau ona togafitia le faʻamaʻi pipisi, o lona uiga o le maʻisuka.

O togafitiga e aofia ai:

  • glucose normalization
  • filifili le fua saʻo ole inisalini poo vailaʻau e fesoasoani ile maualuga o le suka,
  • faʻavaeina o le gataifale,
  • faʻavaeina o se olaga ola maloloina,
  • tuʻuina atu masani e leaga ai le soifua maloloina.

E tatau ona faia mea uma e puipuia ai faʻasalaga mai le tupu. O tagata e maua i le maʻisuka e tatau lava ona suʻeina e se tagata fomaʻi pe tusa o le tasi i le ono masina.

Mata o mata o le a fesoasoani ia te oe e feagai ai ma le tele o kulukose (Katachrome, Quinax, Catalin). O togafitiga puipui e tatau ona tumau i le masina, ona faia lea o se malologa mo le 30 aso ma toe faia le vasega.

Ina ia taofia le taotoga, e tele gasegase ua faamalosia e faia togafitiga ma vailaau mata i o latou olaga atoa.

Ioe, o togafitiga fualaau e le foia ai le faafitauli. Faʻafetai i mata mata, o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e mafai ona faʻagesegese, ae e le mafai ona taofia. O nisi mataua e mafai ona fesoasoani i le amataga o le maʻi. Ae faʻaaoga fua tioata po o tioata e leai se aoga.

Vaega o togafitiga faʻapitoa

O le faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi ua faʻaaogaina atoa e ala i le taotoga. E leai se togafitiga o le a aoga. Ma e sili atu foi le aveeseina o le tioata e faia i le vave e mafai ai.

E fautuaina e aua le faʻatali seʻia oʻo le tafe o le cataract. O le faʻamaʻi o loʻo i ai le meatotino o le faʻavavevave o lona alualu i luma, ona o lea mea o loʻo i ai se faʻalavelave matuia i galuega vaaia.

A manaʻomia le taotoga, e faʻaaoga e fomaʻi le faʻamalosi. E masani lava, o ia togafitiga e faia i le amataga, pe a oʻo i lalo ifo o le 50% le faʻaaliga. E le talafeagai le taupulepule i le taimi o le faʻatinoga, lea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le astigmatism.

O le taotoga o loʻo faia i le faasologa lea:

  1. E ala i se vaega mole, ua aveeseina ai se kuluma tioata tioata. Ua totoe le ato pusa.
  2. O le tioata ua afaina e suia e se tioata faʻaoga.

A maeʻa le taotoga, e mafai ona mataʻituina se faʻaleleia lelei e vave lava. Ae o le toe faʻaleleia atoatoa o le a manaʻomia se taimi tele. E masani lava, o le sui o le tioata i se faʻasologa faʻasolo e le silia i le 30 minute, e faʻaaoga ai le faʻaleagaina o le lotoifale. E tele lava faʻalavelave.

Ae mo le faʻasaʻoina, ona le faia loa lea o galuega pe afai:

  • o loʻo i ai se faʻalauiloa tulaga o le retinopathy,
  • le faʻavaeina o toto toto i luga o le iris (neovascularization)
  • o loʻo i ai se gaioiga le lelei i mata.

O se faʻaeteete faʻaeteete i lou soifua maloloina o le a mafai ai ona e mauaina ni soliga e le manaʻomia i le taimi, ina ia faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻafitauli.

Faʻatau togafitiga

I le amataga o le senile cataract, o mata o mata e faʻamatalaina. E le mafai ona latou aʻafia ai le uila o loʻo i ai muamua o le tioata, ae fesoasoani e faʻagesegese le atinaʻeina o le maʻi mo sina taimi puupuu. E faʻamaonia lenei mea i mataupu e maua ai le gasegase o le maʻisuka ma e manaʻomia le taimi e faʻaleleia ai le kulūkose, faʻamaonia le loto faʻatasi ma le fatu fatu.

O le tuufaatasiga o laulaʻau e aofia ai vitamini, antioxidants (puipuia le faʻaumatia o le cell), faʻamalosi totoga (ATP, cytochrome), faʻapea foʻi ma vailaau e fesoasoani i le vavaeeseina o le faʻaogaina o palatini. O le mea sili ona lauiloa:

O le taumafa tutusa o vitamini i faʻalavelave faʻatasi ma le lutein ua faʻamaonia - Vaʻaia Vitrum, Lutein complex, Spectrum. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le faʻamatalaga lanumoana e aoga foi - Strix, Myrtilene malosi. Ole gaioiga o nei vailaʻau uma e le tumau, o le tele o tulaga, o le maʻisuka o loʻo fautuaina le taotoga i le taimi lava e uma ona iloa ai siama.

Le mafai ona faia se taotoga mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2

O le aveeseina o le tioata e faʻatinoina e ala i le faʻaumatiaina o lona nofoaga. O lenei metotia e taua o le phacoemulsification. E mafai ona avea ma le ultrasonic ma le laser. E le pei o isi metotia, o le i ai o faʻamaʻi faʻatasi ma le maʻi e le o se faʻalavelave. O le taotoga e faʻamaonia tusa lava pe o le a le maʻisuka ma le tausaga ole maʻi.

E masani lava ona fautuaina le ausia o le faʻamautuina pea o le toto suka - o se mea e tasi. O lenei lapataiga e fesootaʻi ma le mea moni e faapea, o le sili atu o le kulukose i le taimi o faʻasalalauga e faʻalavelaveina ai le faagasologa o le toe faʻaleleia o le vaʻaia, mafua ai faʻafitauli. O le maʻisuka o loʻo i luga o le inisalini o loo iloiloina le fua faatatau, tele taimi o pulega, meaʻai. I le tulaga o le faʻamaʻi o le ituaiga 2, o faʻafeiloaʻi o hormone e faʻapipiʻi i papa maʻa, o loʻo maua le faʻaititia o le gaosiga o mea gaʻo i totonu o le lisi.

Afai e maua se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, o loʻo i ai se gaioiga o le gaioiga poʻo le tumo, ona tatau ai lea ona lafoaʻi le faʻamalolo. I ia tulaga, o le tatalaina o le taotoga o loʻo faʻatulagaina, e manaʻomia ai se taimi umi o le toe faʻaleleia. E matuā faigata lava ona faʻafeiloaʻi i le maʻisuka faʻamaʻi, e manaʻomia ai le fesiitaiga o tagata gasegase i le malosi o le insulin.

Mataʻituina le vitio i le kopi o togafitiga togafitiga mo le maʻisuka:

Le aʻafiaga o togafitiga i luga o le taotoga

E ui lava i metotia faaonaponei o togafitiga faʻapitoa, e le o taimi uma e mafai ai ona maua se vaaiga lelei. E mafua mai i le mea moni e mafua mai i le faapipiiina o le aufaasālalau i luma o le taotoga, e faigata ona iloilo le i ai o se faʻalavelave patino o le maʻisuka - faʻaleagaina le retina (retinopathy). O lenei tulaga e faʻaalia e:

  • faʻatupeina o tupe,
  • opacification o le vitreous,
  • o le valea o le lipic optic,
  • o se tulaga e maligi ai le tafe mai i vaʻa fou (fou) vaʻa,
  • o le le mafaia ona ausia le faʻaleleia lelei o le tamaititi, o le mafuaʻaga lea na afaina ai le iris ma mulimuli ane le manua aʻo faagasolo le taotoga,
  • faʻateleina le mamafa o le toto (secondary glaucoma) pe'ā uma ona aveese le tioata.
Vailaʻau opacification

Saunia o le tagata maʻi mo

O le tagata gasegase o loʻo faʻatoga mo taotoga ua faʻamatalaina:

  • naunautaiga o le vaaia o mea vaaia ma le mamafa i totonu o mata,
  • suʻesuʻega faʻatupe
  • biomicroscopy (suʻega i lalo o tioata faʻalauteleina o mata o le mata, tioata, tino vela, potu pito i luma),
  • suʻesuʻega o le fesuiaiga o ave malamalama (faʻaliliu).

I le faaopoopo atu ia i latou, o le faʻataʻitaʻiga o faʻasalalauga, o le ultrasound o le mata e mafai ona fautuaina. E manaʻomia foʻi e tagata gasegase le faʻaogaina o le ECG, suʻega toto mo le kulukose, cholesterol, hemoglobin glycated, creatinine.

Faʻaauau o le mata ma le faʻatupeina

Ina ia puipuia le afaina ma le faʻalavelave pipisi, o vailaau faʻamaʻi-inflammatory ma antibiotic e faʻaaogaina 3 aso aʻo lumanaʻi le taotoga. I le taimi o le faʻamalosiaga, o se faʻalauteleina o le faʻaleleia o le tamaititi aoga e tatau. O loʻo latou taumafai e ausia lenei mea e ala i le fesoasoani mai o ni matātā faapitoa. Afai latou te le aoga, ona tatau lea ona e faʻaaoga le metotia metotia.

E le gata i lea, aʻo leʻi oʻo i luma, e tatau ona e filifili ma faʻatau se tioata, lea o le a suia ai le tioata pe a uma ona faʻaaoga. O lana filifiliga e faʻavae i luga o le suʻega o le tagata maʻi ma mea patino o lana gaioiga (o se mea vaʻaia vavalalata latalata mamao pe sili atu ona manaʻomia).

Mataʻituina le vitio i faʻataʻitaʻiga mo le maʻisuka:

Toe faʻaleleia ina ua maeʻa le aveesea o cataract

O se taunuuga masani o le aveeseina o tioata i le maʻisuka o le alualu i luma o le retinopathy. Ua maitauina le pa'ū o le tino maliu i:

  • umi faaumiumi o le maʻi ma le puleaina o insulin (mai le 10 tausaga),
  • faʻamaʻi faʻatoʻilaloina o fatu,
  • glaucoma (faateleina le mamafa i totonu o mata),
  • i tagata matutua (ina ua mavae le 65 tausaga),
  • ma maua ai le maʻisuka faʻamaʻi ma suiga faʻafuaseʻi i le suka o le toto.

O le mea lea, o se mea muamua e manaʻomia e le endocrinologist ma le optometrist, fua masani o le toto toto, toto toto. O le puipuia o le mumū, faʻapipiʻiina o mataua ma le dexamethasone, vailaau faʻamaʻi, vailaau e le o le toto-fomaʻi ua fautuaina. Sa faʻaauau pea le togafitiga faʻapitoa ile antibacterial therapy.

Mo le masina ua faasaina:

  • mea faitino ma le faaletino,
  • fufuluina o mata i le vai tafe (e fufuluina i le vaivai o le afu o le chamomile, calendula, lauti),
  • vevela vevela, taele, sauna, togafitiga faʻavevela,
  • foliga e aunoa ma ni tioata i le la susulu,
  • faʻaaoga meaʻai i laumei,
  • paʻi mata i lima e leʻi faʻamamaina, ufiufi eyelids.

O le masina mulimuli ane, o le suʻega mulimuli o le fomai tipitipi faʻatonutonu o loʻo faʻatinoina ma o mea mo le faasaʻo ua filifilia.

Ma o iinei e sili atu i le maʻisuka i tamaiti.

O faʻataʻitaʻiga e faʻaalia mai i le maʻisuka ona o le faaleagaina o mata o le mata, faʻafitauli o le gasegase o le microvascular circulatory system. Mo togafitiga i le taimi muamua, o mata o mata e faʻataʻitaʻiina, e matua faʻasaina le alualu i luma o le maʻi. Mo le puipuia o le vaʻai, ua faʻatulagaina se taotoga.

Mo le auala faʻaonapo nei o le faʻamalosi, o le maʻisuka e le o se faʻalavelave, ae o lona ala e tatau ona totogi. A maeʻa tapenapenaga sauniuni, e faʻaumatia le tioata i le ultrasound, le laser, ma se tioata ua tuʻuina i lona tulaga. Talu ai ona o le lamatiaga o le alualu i luma o le retinopathy o le maʻisuka, o le isi mea na matauina e se tagata poto faapitoa.

Afai e atiaʻe se vae o le maʻisuka, e tatau ona vave amataina togafitiga i le vave e mafai ai. I le laasaga muamua, o vailaau oona, vailaau masani ma se laser e faaaoga e faaleleia ai le toto, o le toto toto. O togafitiga togafitiga ma nisi vailaʻau faʻaonapo nei e talafeagai mo ulia.

O le maʻisuka retinopathy e tupu tele i le maʻisuka. Faʻalagolago i le fea ituaiga e iloagofie mai le faʻavasegaga - faʻaopoopoga pe leai foi - togafitiga e faalagolago. O mafuaaga o sugar maualuga, o le olaga sese. O faʻafitauli e le o vaaia i tamaiti. O le puipuia o le a fesoasoani e aloese ai mai faʻafitauli.

Faʻalagolago i le ituaiga o retinopathy o le maʻisuka, o le a filifilia taitoatasi togafitiga. E mafai ona faʻateleina pe leai foi. O togafitiga faʻamaʻi e aofia ai le faʻaaogaina o lālā, injections, fualaau. I se taimi vave, e mafai ona faʻaaogaina togafitiga faʻavae mo le puipuia. A amata, le taotoga ma le laser.

E masani lava o le fananau mai o tamaiti mai mātua e maua i le maʻisuka e taʻitaʻia ai le mea moni e maʻi i latou i se maʻi. O mafuaʻaga e mafai ona maua i faʻamaʻi pipisi, oona. O ituaiga e vaevaeina i le lua - muamua ma le lua. E taua le iloa lelei o foliga o tagata talavou ma talavou ina ia mafai ona iloa ma tuʻuina atu le fesoasoani ile taimi. O loʻo i ai le puipuiga o le fanau mai o tamaiti e maua i le maʻisuka.

Afai ua faavaeina le pheochromocytoma, o togafitiga e na o fualaau faasaina ma e faagaoioia. Leai togafitiga faʻa-tagata e mafai ona fesoa- soani e faʻamafiesea ai faailoga.

Tuua Lau Faamatalaga