Atherosclerosis - faʻamaoniga ma togafitiga

Atherosclerosis

Suiga i totonu o le vaa (o le faagasologa o le atherosclerosis), o le faaputuga o le cholesterol
ICD-10I 70 70.
ICD-10-KMI70 ma le I.1.1
ICD-9440 440
ICD-9-KM440
Faamai1039
Medlineplus000171
eMedicinemed / 182
MeshD050197

Atherosclerosis (Greek athulra, slurry + sklurrsis, faʻamalosi) o se faʻamaʻi tumau o gaʻo o mea e gaosia ma le muscular-elastic, e mafua mai i le solia o le lipid ma le protein metabolism ma faʻatasi ai ma le tuʻuina o le cholesterol ma nisi vaega o lipoproteins i le lumenia o toto toto. Tupe faʻaalu i le tulaga o atheromatous plaques. O le tuputupu aʻe mulimuli o se mea faʻapipiʻi i totonu (sclerosis), ma le faʻatulagaina o le puipui o le vaa e oʻo atu ai i le faʻaogaina ma le vavalalata o le lumen i le faʻalavelave (faʻalavelaveina o le vaa). E taua tele le vaʻaia o le atherosclerosis mai le Mengeberg arteriosclerosis, o le isi ituaiga o lela o le gaʻo o le gaʻo, lea e faʻailoaina i le lafoaia o suauu calcium i le ogatotonu o maʻa, faʻasalaga o le liona (leai o pusa), le atinaʻe o aisisi (ma le le fesuiaiga) o toto toto. Atherosclerosis o toto toto o le loto e taʻitaʻi atu ai i le atinaʻe o maʻi fatu fatu.

Etiology

O fuataga sili ona suʻesuʻeina o le soifua maloloina mai maʻi faʻapitoa i le cardiovascular o se faʻaaliga o le atherosclerosis lautele. I le Russian Federation i le 2000, o le maualuga o le soifua maloloina o le tino mai faʻamaʻi pipisi o le tino e 800.9 i le 100,000 tagata. Mo le faʻatusatusaga, i Falani, o lenei tagata e 182.8 (sili ona laʻititi i Europa), i Iapani - 187.4. Ua faamaonia ai o le faʻaitiitia o le lamatiaga o le maʻi cardiovascular i nei atunuʻu e fesoʻotaʻi faʻatasi ma le lelei o togafitiga faafomaʻi e pei o le soifuaga ma amioga masani.

Faʻaaoga aʻoaʻoga |Faʻamatalaga o le maʻi. Mafuaaga o le faamai

Atherosclerosis - o se faʻamaʻi pipisi e afaina ai toto toto, ae le o mea uma, ae na o ni fausaga, i luga o puipui o loʻo aʻafia ai le cholesterol ma ona esters, ma faʻaputuina ai foliga o lenei maʻi.

I le lumanaʻi, e pei o le gafatia o vaʻa toto e aafia i le atherosclerosis e faʻaleleia ai le toto e manaʻomia mo le galuega o totoga i totonu, o nei totoga e aʻafia ai. E mafai ona tupu lemu ma faasolosolo malie - ona o le tuputupu aʻe o papa atherosclerotic, poʻo le matua - faatasi ai ma le atinaʻe o le thrombosis vascular.

O se tulaga uigaese ua atiae i vailaau faafomai, pe a iai igoa mo "faamai" talafeagai mo le faatoilaloina o le atherosclerosis o le tele o okeni, e ui o le mea moni e tutusa le maʻi: atherosclerosis, ma na o le tulaga muamua o le tulaga e mafai ona ese. Ae peitaʻi, pe a iai ni faʻamaoniga o le faʻaleagaina o gaʻo o le fatu (coronary), latou te talanoa e uiga i le fatu o le fatu fatu (CHD), ma le faʻamaonia o faʻamaʻi o loʻo i lalo ifo - atherosclerosis o arteries o pito pito i lalo ("faʻapipiʻi lemu") ma, mo se faʻataʻitaʻiga, i le malepe o se atherosclerotic plate ma le thrombosis o se tasi o vaa o loʻo tuʻuina mai le mafaufau - e uiga i suʻesuʻega o meaʻai i le atherothrombotic stroke.

O le tupu ma le atinaʻe o le atherosclerosis e le mafai ona faʻaititia i soʻo se mafuaʻaga e tasi - e masani lava o se tuufaatasiga o mafuaʻaga. Ae ui i lea, o mafuaaga uma lava, e mafai ona tatou iloa mea e fesootaʻi ma le uiga o le tagata, ma mea e mafua mai i se olaga. I mataupu e aʻafia ai le "faʻamavaega," e leai se isi mafuaʻaga e mafai ona talafeagai mo le atinaʻeina o le faʻamaʻi, ma o le maʻi e mafai ona matua leaga pe a fai, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻaleagaina o le myocardial poʻo le stroke i le tausaga lona tolu po o le fa o le olaga, ma o le ola lava ia faapuupuu. E mafai ona faia lenei mea ma le soʻo ua taʻua o le hypercholesterolemia aiga, lea e le lelei le uuina e fulu (lipid) complexes i totonu o le toto (maso o le ate). O le iʻuga, o le faʻaoʻoina i totonu o le toto o nei meaola ma, e tusa ai ma le cholesterol, ma le cholesterol sili atu, faapea foi ma lona esters, ua maeʻa i le puipui o le faga. O le mea moni, o lenei faagasologa e sili atu ona faigata ma o le mea moni o le tele o laasaga, ae o lona iuga mulimuli o le fausia lea o ni atherosclerotic plate i puipui o toto toto. O se faʻaopoopoga i le faʻasalaga o particles o loʻo i ai le cholesterol i le toto e masani lava ona tupu e le mafua ona o faʻamaʻi faʻaleagaina, ae ona o se olaga le lelei. O lenei mea e masani ona faafaigofieina e nisi o ituaiga o meaai (meaai vave, tele meaai gaosi, gaʻo gaʻo ma gaʻo susu gaʻo, margarines, oloa e maua ai le pama pama, ma isi).

Faailoga o le Atherosclerosis

Atherosclerosis mo se taimi umi (tausaga ma le sefulu tausaga) e tupu e aunoa ma ni faʻamaoniga. E le gata i lea, o le tele lava o vaʻa e tele lava ina afaina, talu ai o le atherosclerosis o se faʻamaʻi pipisi. Afai o se atherosclerotic plate o loo maua i se vaega o le moega lapopoʻa, atonu e maua foi papa i isi vaituloto loloto. O le amataga o faʻamaoniga e fesoʻotaʻi ma faʻamatalaga o se faʻaitiitia o le tafe toto i totonu o le vaa ua afaina. Afai o se liona e fesootaʻi ma se faʻasologa masani o le toto, o faʻamaoniga o le chronic study (o taunuuga o se paʻu o le toto) o le okeni e tupu.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o ni atherosclerotic plate o se lapoa tele e tafe ai le toto i totonu o toto toto o le fatu, o le mea e taʻua o le "angina pectoris" e atiina ae - faʻanoanoa po o le le faʻavaivai (mamafa, susunuina, tuiina i totonu o le fatafata) i le taimi o le malosi faaletino - savavali, tamoe, sii le mamafa. Afai o le mea lava lea e tasi e tupu i le ogatotonu o pito pito i lalo, o le a amataina se faailoga lea e taua o le "faʻamalosaga lemu," i le taimi o le tiga, vevela pe o le vaivai o le gaʻo i le vae vae e aliali i le taimi o le savali. O nei faailoga e vave ona pasi pe afai e te tu, ae toe tu i se isi taimi ma faaauau pea le savali.

O le a le vashepes atherosclerosis

Atherosclerosis o vaa (pe a faʻamatalaina puupuu) o se faʻamaʻi lea e aafia ai vaʻa autu ma vaʻaia. Ua tofia o ia i se tulafono laiti e tusa ai ma le faʻavasegaina faavaomalo o faʻamaʻi (Faailoga a le ICD 10 - І 70). Fai mai fuainumera o le lalolagi, o le atinaʻe malosi o le faʻamaʻi e matauina pe a mavae le 50 tausaga. O le tele lava o taimi, o laʻau faʻasolosolo ma se fomaʻi ma le muscular-elastic structure o le puipui vascular e aofia ai i le togafitiga faʻaleaga.

O le mea muamua e manaʻomia mo le atinaʻeina o le maʻi solia o le gaʻo gaʻoe tulai mai i lalo o le faatosinaga o le tele o mafuaaga. O le biochemistry o le toto o le suiga - i le plasma o le maualuga o le cholesterol e amata ona faateleina, lea e le afaina ai le faaitiitia lemu. O le paleni aupito sili ona lelei i le va o le atherogenic (LDL) ma le vaega antiatherogenic (HDL) o le cholesterol ua solia, lea e fesoasoani i le atinaʻeina o suiga faʻaleagaina e aafia ai le vascular bed.

Severin E. S. o loʻo faʻamatalaina atili auiliiliga o vaega o meaola o le atherosclerosis vascular i lana tusi "Biochemistry of Atherosclerosis"

O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e mafua mai i le tele o tulaga - o le i ai o faʻamatalaga faʻapitoa e faalagolago i ai. I tagata gasegase ma le atherosclerosis, o atherosclerotic plates (faaputuga o gaʻo) e faigofie ona gaosia i totonu o toto toto. O nei suiga uma e taʻitaʻia ai le mea moni o puipui o le moega lapoa e fai si vevela, o a latou galuega faavae e solia. O le faiga o le atinaʻe o le dystrophie o le uiga lea o le tulaga alualu i luma o le atherosclerosis vascular.

O le National Society for Study of Atherosclerosis (NLA) o loʻo faʻavasega le faʻamaʻi o se faʻamaʻi i totonu ma manatu ai o se faʻafitauli fomaʻi ma agafesootai. E faʻamaonia lea i fuainumera faʻatusatusa i le olaga faitino i le lalolagi ma Rusia.

O le pathogenesis o le atherosclerosis

O le aofai o le cholesterol eo mai ma meaai e leai sona taua tele mo le atiaʻe o le atherosclerosis, e feteʻenaʻi ma le talitonuga sa i ai mo le tele o tausaga. O le mea lea, e leai se faʻasaienisi faasaienisi mo le faʻaitiitia o le cholesterol i meaʻai, ma o vailaʻau uma e siosiomia le tau faasaga i meaai cholesterol e leai sona aoga. O le mea moni o le toetoe lava o le cholesterol uma ua fausia i totonu ia i tatou-i le tele o itu i lalo o le faatosinaga a mea tatou te 'ai, ma o ituaiga o meaai o loʻo lisi atu i luga e saofaga i le faʻalauteleina o le faʻasologa oa tatou lava cholesterol.

Cholesterol lava ia o se mea taua, ma e mafai e a tatou siaki taitasi ona faʻapipiʻi pe a manaʻomia. Ae pe a faʻaitiitia le mafaia e le tino ona faʻaaoga ma faʻaaoga lona cholesterol, ona faʻateleina lea o lona faʻatupulaʻia i le toto, ma ona aʻafiaga uma lava. Faʻaiʻuga e suia ai le vailaʻau o le lipid particles, lea e aofia ai le cholesterol, faʻaitiitia ai le mafai ona faʻaaogaina oe lava cholesterol. O lenei, mo se faʻataʻitaʻiga, ulaula, maʻisuka, faʻamafanafana tumau. O nei lava mea e faaleagaina ai puipui o toto toto, ma faafaigofieina ai le ulu atu o vaega ninii lipide toto e aofia ai le cholesterol i totonu oi latou.

O le tuputupu ae o pepa atherosclerotic o se faagasologa ua faʻalauteleina i le tele o tausaga ma le tele o tausaga. Afai o le papa i luga o le puipui o le vaa e oʻo atu i se maualuga tele (pe tusa ma le 70% o le lumenia o le vaa pe sili atu), e mafai ona faia ai ni faʻafitauli matuia i le tafe toto ma i le toto totoga i le okeni e faʻatatau - mo se faʻataʻitaʻiga, fatu poʻo le faiʻai. O tamaʻi laiti laʻititi e le saogalemu - pe a vavaeina nei mea (e mafai lenei mea i mataupu pe a faʻapitoa ona "paʻu" ona o mafuaʻaga eseese), o se kopa e fai i totonu o le mea na vaeluaina ai, lea e mafai ona poloka uma ai le moli o le vaa. I lenei tulaga, ona o le taofiofia o le toto, o se numera tele o siama i totonu o le okeni o lo o aumaia lenei ipu i le toto (faʻaumatiaga o le myocardial (mo se faʻataʻitaʻiga, infarction myocardial or infarction cerebral - stroke).

Faailoga e faʻavae i le faʻatusaina ma le tulaga o le atinaʻeina

O faʻamaoniga o le faʻamaʻi e faalagolago lea i aʻafiaga a le atherosclerosis ma luga ole laasaga o lona atinaʻe. Faatasi ai ma le atinaʻeina o togafitiga, o vaʻa e tafe toto i totoga (arteries, arterioles, capillaries) e afaina muamua lava. O le atherosclerotic deposits e le o faia i le lumen o veins - ua faʻamatalaina i le fausaga o puipui o lenei vaega o le moega lapisi.

Aʻo faʻalauteleina le faʻamaʻi, e faasolosolo i le tele o laʻasaga:

  1. Uluai taimi. O suiga faʻaleagaina o le Peraimeri e tutupu na o sina taimi puupuu pe a maeʻa ona faʻatupulaia le maualuga o le cholesterol atoa i le plasma toto. O le vasothelum vascular e amata ona faʻamalosi mea gaioiolosi ia ua fuafuaina e faʻaitiitia ai le tele o meaola mama o loʻo taʻavale i totonu o le taamilosaga masani. I le aluga o taimi, o le a mafai ona faʻavaivaia le faʻasalaga o le i totonu o le toto toto. O le mimitilaumene e avea ma mea manifinifi, o lona edematu ua faʻamaonia, o loʻo maua ai microcrack. Faʻasagaga o nei suiga le lelei, o le a le mafai ona puipuia le vaa ao le i tuʻuina i luga o latou puipui ia foliga o mea e le mafai ona vaaia e mata le lavalava.
  2. Vaega o fesuiaiga. Stains ma fasi gaʻo i le aluga o taimi amata ona faaputuputuina elemene feaveaʻi o mea fesoʻotaʻi i luga o latou luga. O le mea lea, e aliali mai ai se maa le atheromatous. O le ufiufi e ufiufi ai le gaʻo o le meaʻai o le vaʻavaʻa. E foliga mai o foliga mai o microtraumas, lea e lamatia pe a pa'ū le ulu ma ulu atu i le toto. O le gaʻo gaʻo e mafua ai faʻafitauli o le atherosclerosis pei o le thrombosis vascular.
  3. Toe faʻamanatuina Vaega. I lenei laasaga, o loʻo faʻaauauina pea le tuputupu aʻe o neoplasms pathologic intravascular. O le gaʻo gaʻo gaʻo e amata faʻaleleia le faʻaputuina o sima calcium, lea e fesoasoani i lona faʻamalosi. I le aluga o taimi, e tupu ai siama, e oʻo atu ai i le faʻalavelave matuia poʻo le taofia atoa o le lumen o le vaega na afaina o le moega lapisi. O le taunuʻuga o lenei mea o se suʻesuʻega ogaoga poʻo le faʻasolosolo o gaʻo ma totoga na faʻaleagaina ai toto toto.

Falemaʻi amataga vave O lenei fomaʻi vascular e le o iai pe fai si faʻamatalaina. O faailoga muamua o le atherosclerosis o loʻo aliali mai i le tulaga o suiga faʻavalea. Ona amata loa lea e le tagata gasegase ona tuʻuina atu faitioga, lea e faʻatatau e faʻatatau i le faʻatonuina o le faʻaleagaina o togafitiga. Ua faʻamautuina o le atherosclerosis lautele i fafine e sili atu ona taatele nai lo alii.

O le atherosclerotic faagasologa e mafai ona aʻafia ai le taula ma le aorta abdomina. Mo se taimi umi, e le iloa le maʻi. O faailoga muamua o le atherosclerosis oona e mafua ai le tigaina o le tiga i totonu o le fatafata, lea e mafai ona avatu i le koluma, o luga o le fogafale pito i lalo. O lenei tiga e ese mai i le tiga o le angina e mafai ona tumau ai i ni nai aso ma e pei o le galu.

O le faaleagaina i le manava o le ogaumu autu o loʻo faʻaalia i le i ai pea o le tiga faifaipea i luga o fola uma o le vevela o le manava, le tele o le gaosiga o le kesi, solia o le manava. Afai o le vaega o le a aafia e aafia i le togafiti o le tino, pe afai o lala i le itu taumatau ma le tauagavale, e popole tagata e uiga i le tiga o le vae, numera, fula, fesuiaiga o le tino i masini mumu ole pito i lalo.

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o arteries o fatugaʻo, o le faailoga muamua o le falemaʻi o le faateleina o le toto maualuga. O le maualuga lea o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga, lea e maua i totonu o na gasegase na muamua maualalo le toto maualuga. Talu ai ona o le solia o le gaogao o le toe faaleleia o le tino ma le puipui vascular, o se aofaiga tele o polotini, toto mumu mumu, ma le paʻu ua fuafuaina i taimi o suʻesuʻega. Faʻamataʻu i le gaʻo o se tasi o fatugaʻo, o le falemai o le maʻi ua atiaʻe mo se taimi umi. O le atherosclerosis o vaʻa o gaʻo, e salalau i itu uma e lua, e faʻaalia i le faʻateleina o le maualuga o le toto, lea e puipuia mai fualaau faʻasaina.

Faʻaleagaina o le atherosclerotic i vaʻa o le faiʻai ma gaʻo uʻamea e faʻaalia i le faʻaauau pea o le ulu o le ulu, le mautonu, ma le faʻaitiitia o le mafaufau ma le mafaufau. I tulaga sili atu, o le solia o le mafaufau ma le amio e tali atu ai.

Mo gase o le atherosclerotic o vaʻa e mate ai maliu, osofaʻiga o le tiga i tua o le sternum, lea ei ai le mea e taofi ai, o uiga ia. O le igoa faasaienisi mo nei tiga o faasologa o le angina pectoris. O tiga e mafai ona tupu i le taimi o gaioiga faaletino ma i se tulaga o malologa atoatoa. Faʻalavelave i tua o le sternum e mou ese loa pe a uma ona ave le nitroglycerin.

Afai o le togafitiga e aofia ai laʻau, e mafua ai ona faia le toto i pito pito i lalo, o faitioga e faitioina ai le tiga, afaina, fula o vae. Pe a savali, e masani lava ona tupu le taimi, i le taimi muamua e lagona le tiga i le gaioiga faaletino, ae mulimuli ane tupu ma le malologa atoa. O le paʻu o vae e vevela, malulu, pale. I le aluga o taimi, e aliali mai ai ni lanu enaena, lea e avea ma faaletonu uluaʻi siaki ma vaega o necrosis. O nei suiga o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o le gaioiga o meaola.

Faʻafitauli o Atherosclerosis

I taimi e vave faʻaitiitia ai le tele o le toto e ala i le afaina ua afaina - ma e tupu lenei mea pe a fai o le atherosclerotic plate ruptures ma se thrombus o loʻo i ai i lenei eria - o faʻamaʻi e fesootaʻi ma le afaina o le okeni e fetaui lelei le vave tupu: faʻaleagaina o le myocardial, stroke, gangrene o pito maualalo, ma isi. .

Faʻamatalaga o Atherosclerosis

I se tasi tikeri pe o le isi, o ni atherosclerotic plate i puipui o arteries o loʻo i ai i le tele o tagata matutua o loʻo i ai se olaga faʻaonaponei "sisifo", ae sili mamao mai i mea uma, o lenei faagasologa e oʻo i le tulaga pe a oʻo mai faʻamaʻi ile falemaʻi. Afai e leai ni faʻamaʻi faʻamaʻi e mafai ona fesootaʻi ma se faʻaitiitia o le tafe toto i nisi o mea, o loʻo faʻataʻitaʻiina e le fomaʻi le lamatiaga o le atherosclerosis ma le oti mai faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le faʻamaonia o mea e taʻua o mea lamatia mo le atherosclerosis. O le mea pito sili ona taua oi latou o le tane tane, tausaga (ma le sefulu tausaga na ola ai, o aʻafiaga o faʻamaʻi e maua i le atherosclerosis faʻalauteleina), maualuga toto maualuga, cholesterol maualuga (aemaise lava le maualuga o lipoprotein cholesterol), ulaula, maʻisuka, gaʻo, ma isi mea faapena. O le lamatiaga o le oti mai faʻamaʻi e fesootaʻi ma le atherosclerosis mo le isi 10 tausaga e sosoo ai e mafai ona fuafuaina taitoatasi mo oe lava e faʻaaoga ai se masini komepiuta. O se tulaga lamatia maualuga e iloiloina pe a sili atu i le 5%. 5% - e foliga mai o se mea itiiti. Ae ui i lea, e tatau ona manatua i le mafaufau o le mea tonu lea e ono lamatia ai le oti. O le aʻafiaga o faʻamaʻi e leai ni faʻamaʻi e ono tutupu i lenei vaitau e 3-5 taimi le maualuga. E le gata i lea, o le tulaga lamatia moni e masani ona sili atu le maualuga nai lo le fuafuaina, talu ai o le calculator e na o le 5 mea sili ona lamatia e ono aafia, ma e tele naua. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le i ai o le maʻisuka e faʻatupulaʻia le lamatiaina o le lamatiaga i tamaʻitaʻi i le 3 taimi, ma le 5 taimi i fafine.

Talu ai ona o le itu sili ona taua mo le atherosclerosis o soʻo se nofoaga e maualuga ai le cholesterol toto (aemaise lava le lipoprotein cholesterol), o le suʻeina o le toto e masani ona taʻua o le "lipid profile" (aofia ai i le manatu o le "suesuega o le toto). E le gata ina fuaina le maualuga o le cholesterol atoa, ae o lona tufatufa foi i le lua (ma ua maua nei i le tolu) lipine o le lipoprotein: le maualuga lipoprotein cholesterol ma le maualuga o lipoprotein cholesterol. E le gata i lea, o le lipid profiles e aofia ai le fuaina o le mamafa o triglycerides (gaʻo) i le toto. O se taunuuga, e mafai ona sili atu le saʻo le iloiloga o le lamatiaga o faʻamaʻi e fesootaʻi ma le atherosclerosis ma faʻasolo atu sini faʻatatau mo togafitiga faʻafomaʻi. O faʻasalaga na maua i le lipid profile e le o iai i latou lava ma le faʻamaʻi "atherosclerosis", ae faʻapupulaina ai le lamatiaga o lenei maʻi i se tulaga sili atu, o le sili atu foi ona ogaoga o le gasegase o meaola o meaola.

Aano o le atherosclerotic o maʻa, mo lo latou iloa, manaʻomia ni suʻesuʻega faʻapitoa, e fuafua i le ituaiga localization o loʻo fautua mai e le fomai. O le mea e sili atu ona mafai ona maua ile localization mo le siakiina o le atherosclerosis o le galari arteries. Ina ia faia lenei mea, ia faia a latou ultrasound (faʻatalanoaina ma le faʻataʻitaʻiina o laupepa brachiocephalic). O lenei suʻesuʻega e faʻataga ai i matou e iloilo le setete o le lapisi lautele e ala i le faʻaopoopogaina o nei faʻamatalaga i le sili atu pe itiiti ifo le manuia i le vateatea atoa. O loʻo malamalama i ai afai o iai ni atherosclerotic plate i totonu o le gataifale, atonu o le a iai i isi vaʻa, o le mea lea, o se tagata gasegase atonu o le a manaʻomia se vailaʻau i lalo ifo o le cholesterol ma faʻamalosi ai isi mea lamatia mo le atherosclerosis (e pei o le toto, mamafa o le tino, ulaula).

E faigofie tele le iloiloga o le i ai o pepa atherosclerotic i totonu o vaʻa o vae. E faia lenei mea i le faʻaaogaina o le metotia ultrasonic. Papatusi o loʻo i totonu o vaʻa o le loto e sili atu ona faigata ona iloa. Ae peitai, mo le filifilia i le togafitiga, na o na pusa i totonu o vaa e afaina ai le toto, e mafua ai faailoga, e taua - i le tulaga o le faaleagaina faifaipea o nei vaa, o loo tatou talanoa e uiga i le "angina pectoris", lea e iloa e ala i le auiliiliga o faaaliga o le falemaʻi (i se tulaga masani, o lenei tiga po o le faʻanoanoa o le pusa e tupu pe a savali, taʻavale pe sii i luga le mamafa ma pasi i ni nai minute i le malolo) ma faia se suʻesuʻega ma le gaioiga faaletino lea e tusia ai le electrocute siata pai, echocardiogram po o faatusa scintigraphic o le loto ina ia mafai ona faailoa faamaoniga faamoemoega o ischemia, t. e. le mismatch le tumau i le va o le toto le auina atu i le myocardium ma manaoga i ai i lalo o avega. I totonu o mataupu e filifili ai le fomaʻi e iai faʻamaoniga mo taotoga i luga o vaʻa o le loto, latou te faia faʻataʻitaʻiga o le fatuga - o se suʻesuʻega X-ray o vaʻa fatu faatasi ai ma le faʻaofiina o se sui soʻotaga, i le taimi e mafai ai ona e vaʻavaʻai saʻo i le lumanaʻi o vaʻa o le loto ma le mau o loʻo i totonu o nei vaʻa ina ia faʻamatalaina le fuafuaga o le faagaoioiga ma filifili lana filifiliga.

Atherosclerosis Treatment

E tatau ona vavaeese, i le tasi itu, ia fua faatatau ia e faʻamoemoe e puipuia ai le atherosclerosis ma faʻasaina ai le saoasaoa o lona atinaʻe / alualu i luma, ma, i le isi itu, auala mo togafitiga o faʻamaʻi, ia e faʻavae i le atherosclerotic leions of arteries.

I aso nei, e leai lava se auala e toe faaleleia ai na "gau" i le gaʻo, ona o le atinaʻeina o le atherosclerosis o loʻo faʻateleina i nisi tagata. O le mea lea, ina ia taofi pe faʻagesegese lona atinaʻe, o le togafitiga ma le faʻasolosolo o le atherosclerosis e masani lava ona faʻamoemoe e faʻaitiitia ai aʻafiaga leaga o le atherosclerosis tulaga lamatia, e aofia ai le faʻaitiitia o le cholesterol toto, ma le mea sili lava, le lipoprotein cholesterol "leaga" maualalo maualalo. O le faʻaitiitia o le cholesterol o le toto, ma, o le mea e sili ona taua, o le tausisia i se tulaga maualuga mo le tele o tausaga e mafai ona taofia le alualu i luma o le atherosclerosis ma e oʻo foi i se vaega e toe faʻaaogaina. O nei mea tutupu e faia uma i le faʻavae o le faʻaleleia o le olaga, ma i le tulaga o togafitiga fualaau. Ae ui i lea, o le tele o tagata e masani ona le sauniuni mo ni suiga tetele io latou olaga ma faalagolago tele i nisi o aafiaga mai fafo na mafai ona faia e fomai, pe i mea na tutupu i totonu o le auivi o le togafitiga. I lenei tulaga, e tele naua manatu sese ma tala pepelo, e faapea o le le atoatoa, "togafitiga" fua, fualaau faasaina ma bioadditives. E le mafai e le uaina mūmū, po o le pailani, po o le tinikisi o kalama, poʻo le faʻamalositino le faʻamalolo o le toto, poʻo le siakiina o le manava, ma le tele o isi "togafitiga" fua, e le mafai ona togafitia ai faʻasologa o le atherosclerotic vascular.

O le fuainumera o fualaau oona e faʻamaonia le lelei e mafai ona faʻalavelaveina ai le atinaʻe ma le alualu i luma o le atherosclerosis, faʻapea foi ma nisi o mafuaʻaga e mafua ai ona toe faʻaleleia le atinaʻe, o le faʻamaoniga pito sili ona tele statins (atorvastatin, rosuvastatin, pitavastatin, simvastatin). O tulafono e le gata ina faaitiitia ai le maualuga o le cholesterol ma le cholesterol i lipoproteins maualalo, ae faapea foi, faatasi ai ma le faaumiumi o le faaaogaina, e mafai ona taofia pe faatelegese ai le tuputupu ae o ni atherosclerotic plate, faaitiitia le lamatiaga o le infarction myocardial and stroke, ma faateleina ai foi le ola i faamai e fesootai ma ma le atherosclerosis. Ina ia mafai ona faitau i luga o ia aafiaga, e tatau ona ave fuainumera mo le tele o tausaga ma i le sao saʻo, lea na faavaeina i na suʻesuʻega o suʻesuʻega na maua ai le lelei o aafiaga o statins.

O loʻo i ai isi vailaʻau e faʻaleleia atili ai le toto o le toto, e atagia ai le talafatu o le lipid, ma faʻaitiitia ai le lamatiaga o faʻamaʻi ma faʻafitauli e fesootaʻi ma le atherosclerosis. E ese mai i statins, lenei ezetimibe (ezetrol), lea e puipuia ai le faʻaleleia o meaai cholesterol i totonu o le manava, faʻapea foʻi ma le lata mai ma le - auupega i le enzyme na maua i le 2003, faapuupuuina e pei o le PCSK9 (evolokumab ma alirokumab ua faamauina i Rusia). Ina ia faafaigofie, e mafai ona tatou fai atu o lenei enzyme - PCSK9 - e faatonutonuina ai le fua faatatau o le absorption o le cholesterol o loo i totonu o le toto e ala i ate. O le mea moni, o le Atibs o loʻo taugata tele, ae na o le pau lea o le latou taui. E iai isi vaega o vailaʻau e mafai ona aʻafia ai le talafatu lipid i le itu o lona faʻaleleia, ae o lo latou taua e matua itiiti lava.

Faʻaaliga Puipuiga

Mo le togafitiga ma le puipuia o le atherosclerosis, o le aʻafiaga i mafuaʻaga autu uma (tulaga lamatia) o lona atinaʻe e taua:

  • faʻaitiitia le toto maualuga
  • faaleleia atili o le soifua maloloina,
  • ulaula ulaula
  • faʻamamaina o le oona ma le le gaioiga.

I na tulaga pe a oʻo i le atiaʻe o le atherosclerosis e oʻo atu i le tulaga lea e aliali mai ai faʻamaʻiga o se faʻamaʻi e maua i le atherosclerosis, e amata ona togafitia, poo le sili atu foi, ni manua o le atherosclerotic o le tasi poʻo le isi totoga: fatu, mafaufau, gaʻo, maualalo lima. Ma e masani lava o lenei togafitiga e mafai ona fai ma taotoga. E masani lava, o ia togafitiga e aofia ai faʻalavelave faʻapipiʻi e mafai ona toe faʻafoʻiina mai i le lotoifale le faʻailoga o arteries e aafia i le atherosclerosis. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le tulaga o le faaleagaina o toto toto o le fatu, e mafai ona avea lenei mea ma se faʻalavelave faʻapipiʻi e faʻapipiʻi ai se fausaga faʻapitoa i totonu o le vaʻaia - o se pulu, lea e faia e ala i se pupuʻu i totonu o le vaa, pe mafai foi ona faia se taotoga tele ma le tatalaina o le pusa ma le tuʻuina atu o auala o le toto i totonu o le fatu - shunts. I le taimi lava e tasi, o le atherosclerosis o se faʻamaʻi pipisi, ma o togafitiga faʻapitoa e leai se auala e aveesea ai le manaʻoga e togafitia - muamua lava, e ala i le fetuunaiga o tulaga lamatia, lea e matua taua tele ai le faʻaleagaina o vaega o lipoproteins o loʻo i ai le cholesterol.

Faʻaiʻuga ma taunuʻuga

Atherosclerosis e le aliali mai e leai se mafuaaga. O lona atinaʻe e faafaigofieina e se tuufaatasiga o mea taua o le atherosclerosis. E tele taimi e fesili ai tagata fesili i fomaʻi: "Taʻu mai pe aisea ua ou maua ai lenei maʻi ma pe faapefea ona ou faatoilaloina?"

O faʻalauteleina o faʻamaʻi totonu, lea e suʻesuʻeina e fomaʻi o ni tamaiti aʻoga, ua faaiʻuina o manatu cholesterol ma atherosclerosis e le mafaamatalaina e fesoʻotaʻi. E moni lenei mea, aua e le o le talaaga o le gaʻo gaʻo gaʻo hyperlipidemia. Faʻalavelave faʻaleagaina i le galuega o le ate, lea e le maua ai le malosi e faʻamavae atoa ai le cholesterol saoloto, e oʻo atu ai i lenei mea. O le mea la lea, o lafulemu gaʻo e ulufale atu i le faʻaogaina o le taamilosaga, lea e oʻo atu ai i la latou faaputuga i luga o le meli ma le faʻavaeina o atherosclerotic deposits.

O le mea lea, o togafitiga o le lipid metabolism o aʻa mafua mea tutupu atherosclerosis vaa.

O le lipid metabolism ua faʻalavelaveina e tulaga lamatia. E aofia ai:

  1. Tau tausaga. I tamaiti, o lenei faʻamaʻi e seasea lava, e masani ona tupu i tagata ua oʻo i le 40 tausaga. E tusa ai ma fuainumera, o le faitau aofai o tagata na sopoia le tuaoi lautele o loʻo i ai le pasene tele o le maʻi atherosclerosis.
  2. Feusuaiga. O sui o tama e ono faigofie i le faʻamaʻi muamua nai lo tamaitai. E mafua ona o le i ai o hormones anti-atherosclerotic i totonu o le tino o se fafine, lea e gaosia lelei i le taimi o le gaioiga. I le mavae ai o le 55 tausaga, o le lamatiaga o le atherosclerosis e tutusa uma i itu uma e lua. E mafua mai i le mea moni o le faʻaumatia o le gaioiga o le tino o le tino e masani lava ona tupu i lenei tausaga.
  3. Aiga. Afai o tagata sili ona vavalalata e iai le atherosclerotic vascular damage, ona oʻo lea i le sefulu tausaga.
  4. Fafagaina o mea ua fai ma vaisu. O le fiafia i le ava malosi ma le sikaleti e tau atu ai i faʻafitauli vascular i le taimi.
  5. Togafitiga i meaʻai e aofia ai le tele o manu ma gaʻo ua suia.
  6. Soifuaga tuusaʻo. O le le lava o le gaioiga faaletino e mafua ai le faʻaitiitia o le gasegase, o le faʻaopoopoga o isi pauna, o le faʻaitiitia o le toto ma le oxygenation o totoga ma gaʻo.
  7. Le tulaga o mafatiaga masani. O le faia faifaipea o hormones o le atuatuvale e mafai ai ona maua le palasi vascular vulnerable i le cholesterol.
  8. Maualuga maualuga. O le faʻateleina o le maualuga o le toto e mafua ai le faʻaitiitia o vaʻa toto, lea e lelei mo le fausiaina o ni atherosclerotic plate.

Atherosclerosis e matautia mo ona faʻalavelave, lea e masani ona afaina.

Le tele taunuuga leaga faʻamaʻi:

  • cerebral stroke (faʻamaʻi, hemorrhagic),
  • faʻaleagaina o le myocardial (folasia, transmural),
  • fesuiaiga o le tino i fulufulu mama (gangrene o pito pito i lalo),

I le tulaga o le tuʻuina atu ma le le mafaufau o fesoasoani faʻapitoa, o nei faʻafitauli e masani lava ona oʻo atu ai i le oti!

I tulaga o psychosomatics, o loʻo i ai se talitonuga faʻasolosolo o le tupu o le atherosclerosis o toto toto. Mo se faʻataʻitaʻiga, Ole talitonuga a Oleg Torsunov e afaina le mafaufau i le atherosclerotic vascular vasclerotic e mafua ona o le malosi o mafaufauga, leai se agamalu i uiga, tagata vavalalata i le lalolagi i fafo. Valery Sinelnikov i lana tusi na tusia ai e faapea, o le atherosclerosis e aliali mai o se taunuuga o le faaletonu o le vaʻaia o le malosi o auala lea e tatau ona tafe atu ai galu o le olioli i le tino mafaufau o se tagata. Ioe leai se fiafiaae le o le ala sese o le olaga e tau atu i se maʻi.

Faʻamatalaga: pe faapefea ona siaki toto toto mo le atherosclerosis

E mafai ona togafitia i le tagata maʻi se mea e maua i le maʻi o le arteriosclerosis pe a maeʻa ona suʻe atoa.

I le taimi muamua, o le faʻataʻitaʻiga a le fomaʻi e mulimuli mai. O tagata tomai faapitoa i le taimi o toleniga i iunivesite faafomaʻi, na pasia le matagaluega o togafitiga faʻaleaʻoaʻoga, lea na taulaʻi atu i ai suʻesuʻega maeʻaeʻa o le talafaʻasolopito. O le mea lea, e tatau i le fomaʻi ona fesiligia le tagata maʻi i auiliiliga e uiga i faitioga, e pei ona auiliiliina. A maeʻa ona faʻafesoʻotaʻi, e suʻe e se fomaʻi le tagata maʻi mo suiga faʻapitoa o le pathological, faʻamalosi toto.

O le isi laasaga o le suʻesuʻeina ole fale suʻesuʻe. O le tagata gasegase e faʻavaivai lipid profile, lea e faʻatagaina ai oe e iloa lipine le faʻaleagaina, ona o le dyslipidemia ma le atherosclerosis o faʻamatalaga e le mafaamatalaina. E le gata i lea, e tatau i le fomaʻi ona mataʻituina le suʻesuʻeina ole falemaʻi. E talafeagai lenei mea ina ia malamalama ai pe iai ni faafitauli tau fatuga poʻo leai. E le gata i lea, o se faʻataʻitaʻiga o le toto o se faʻataʻitaʻiga masani.

O le pito mulimuli o le mea faigaluega faʻataʻitaʻiga. I le cardiology, o le ultrasound ua manatu o le auala sili ona faʻamalamalamaina e mafai ona iloa ai le atherosclerosis vascular. Mo lenei mea, ua faʻaaogaina ai se faʻataʻitaʻiga o le dopplerometry, faatasi ai ma le fesoasoani o se iloiloga vaaia o le tafe toto ma o vaega o le moega lapopoʻa, o loʻo ufiufi e le atherosclerotic faagasologa, ua fuafuaina. Mo le suʻesuʻega o vaʻaia o maliu ma vaʻaia, o loʻo faʻaaoga ai le auala angiography.

Auala e togafitia ai le atherosclerosis

O maʻi o loʻo mafatia i le atherosclerosis o toto toto e popole i le fesili: "E mafai ona faʻamalolo le maʻi?" Faʻalogo le vailaau faʻaonapo nei e le mafai ona faʻamalolo atoatoa le atherosclerosis, ae e mafai ona taofia lona alualu i luma. Togafitiga o le atherosclerosis vascular o se faagasologa umi lea e tatau ona amata i le taimi lava e maeʻa ai le iloa o togafitiga. Ua atiae e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi taiala mo le togafitiga o lenei togafitiga.

O loʻo faʻamaonia e le au faamalolo a latou lava metotia o le aveesea o le maʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, fautuaina e Neumyvakin le faʻaaogaina o le atherosclerosis e faʻaaogaina ai le hydrogen peroxyide i totonu, ma fai mai o se togafitiga manumalo lenei. Ae ui i lea, aʻo leʻi faia lenei mea, e tatau ona e faʻatalanoa se fomaʻi, aua o fualaau e le masani ona tau atu i le mea e manaʻo ai!

Auala ma isi auala

I le faaopoopo atu i le fautuaga a le fomaʻi Neumyvakin, o isi vailaau faʻapitoa e ofoina atu ai le tele o fautuaga ile auala e taulimaina ai le atherosclerosis vascular. O nisi tagata atamamai e finau faapea o togafitiga faʻatasi ai ma le homeopathy e le gata ina aʻafia ai le faʻavaeina o paʻu, ae faʻamaʻafia atoatoa ai le lapisi o le lipid. Ae ui i lea, o faʻamaoniga aloaia poʻo le taliina o lenei faʻamatalaga e leʻi mauaina, o le mea lea, e tatau i tagata taʻitoʻatasi ona filifili mo ia lava pe tatau ona togafitia i le fesoasoani a le faleopathy.

O nisi e talitonu o le physiotherapy ei ai lona aafiaga lelei i le tau faasaga i vascular atherosclerosis. O le togafitiga o le tino o se lala o vailaau o lona sini o le faateleina lea o le toto i le gaʻo afaina i le faaleleia o le microcirculatory component. O fomaʻi e fautuaina e faʻaaoga togafitiga o le physiotherapy, ae naʻo le faʻatasi ma vailaʻau ma se fua paleni.

Aoaoga faaletino

Sui o fomaʻi faʻaonapo nei ua talitonu e tatau ona tupu togafitiga o le atherosclerosis i tua lava le malosi faaletino. Mo lenei faʻataʻitaʻiga, o togafitiga o le physiotherapy e lelei, lea e mafai e tagata gasegase ona faia i luga o le fautuaga a se fomaʻi, i se tulaga tutoʻatasi ma i lalo o le vaavaaiga a se faiaoga aʻoga.

I lalo o le aʻafiaga o le faʻalavelave faaletino i le tino, faʻaleleia le toto, ma le faʻafeiloaʻi o le okesene i gasegase siama ma faʻalautele mea e tusa ai. Faatasi ai ma toleniga faifai pea, faʻaleleia o le metabolism ma le malosi, faaopoopo atu pauna paʻu, o le avega i luga o le cardiovascular system e faʻaitiitia, e maua e tagata maʻi lagona lelei, o le malosi o le malosi ma le malosi.

O le tulafono autu o le gaoioiga faaletino e tatau onamalosi ma faʻatupulaia lemu. I le faʻaaoga tatau o togafitiga o le physiotherapy, o le lamatiaga o manua e laʻititi.

Fomaʻi togafitiga

I aso nei, o vailaʻau e iloa ai pe faapefea ona faʻaumatia le alualu i luma o le atherosclerosis vascular. O vailaʻau e oʻo mai i luma, o le masani masani lea e mafai ona taofia le atiaʻeina o le maʻi. Ua fautuaina e fomai i tagata gasegase fualaau e pei o: statins, antiplatelet agent, resins exchange resins, afaina o le acetate fibroic.

O le tulaga autu e tatau ona faia togafitiga e faasaga i le talaaga o le faasaʻoina o meaʻai. Mo lenei mea, e tatau ona e lafoaia meaʻai e aofia ai le tele o gaʻo meaola, mea faʻataʻavaʻa faigofie. E tatau ona tuʻuina atu i ai mea e maua mai i le protein, faʻapea foʻi ma mea e aofia ai gaʻo, gaʻo, ma gaʻo fualaʻau.

O togafitiga togafitiga o se tasi auala e taofi ai le atinaʻe atili o le atherosclerosis. E masani lava, o taotoga o taotoga, e pei o le tui ma le taotoga o taotoga, e faʻaaogaina e puipuia ai faʻafitauli o le atherosclerosis (faʻaleagaina o mea e fai i le faiʻai, myocardium, pito i lalo, tino o le tino).

O le uiga o le faʻamalosi o le faʻapipiʻi lea o le paʻu e faʻaaoga ai meafaigaluega faʻapitoa, e faʻapipiʻiina ai se siama faapitoa i totonu o le moega lapoa, lea e faʻapipiʻi i le nofoaga o le atherosclerotic leion. O le mea lea, o le lumenia o le vaa e faʻalautele, o le faʻalavelave i le tafe toto ua faʻaumatia. O lenei metotia e taua o le le mafai ona osofaia.

Faʻasologa taotoga - O se faʻalavelave osofaʻia, lea e faʻamoemoe e faʻafefea ai le tafe toto i le nofoaga ua faaleagaina o le moega lapisi.

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o vaʻa o vae, pe a aliali mai se fale o le gangrene, o le toesea o le vae pito i lalo e faia. O se faʻataʻitaʻiga faʻamalositino lea e faʻatino mo mafuaaga tau soifua maloloina. Afai e le o toesea le lima ua aʻafia, o le a le pine ona iloa e le tagata gasegase le oti!

E toafia tagata e nonofo i le atherosclerosis

O le faʻalogoina o se faʻamaʻi o le atherosclerosis vascular o le tasi poʻo le isi localization, e manatu ai tagata o lenei mea o se fuaiupu. E pei ona taua i luga, o vailaau faʻaonapo nei e talitonu e le mafai ona fofoina atoatoa le faʻamaʻi. Ae peitai, afai e te amata togafitiga mo le atherosclerosis i le taimi, soifuaga ola manatu lelei lelei.

O loʻo i ai se manatu faʻafeagai. O le tagata suʻesuʻe suʻesuʻe faʻasolosolo faʻatasi o Gorodissky B.V. o loʻo faʻapea mai o vascular atherosclerosis e faʻamalolo. Na ia faia na faaiuga, tautala i le polokalama "Mea uma e uiga i le Soifua Maloloina". Ae ui lava i lea, ae o le maliu o tagata gasegase e tupu mai i faʻafitauli o le faʻamaʻi, aemaise lava pe afai o le fesoasoani muamua na tuʻuina atu i le taimi sese. O le mea lea, o le suʻesuʻega taimi ole atherosclerosis e matua taua lava.

I tagata matutua toe faʻaleleia mulimuli ane i le taimi o le atinaʻeina o faʻafitauli e taua tele mo tagata, aua o le lelei o lo latou ola i le lumanaʻi e faalagolago i lenei. Ma o le tele o aʻafiaga o le atherosclerosis e le o se mea e le mautonu, e fautuaina e fomaʻi le puipuia o le maʻi. E aofia ai le pulea faaletausaga o talaaga o le lipid, faʻasologaina o meaʻai, tausia o se tulaga maualuga o le tino, faatumauina le mamafa o le tino.

Tuua Lau Faamatalaga