Atherosclerosis Faʻamatalaga Faʻamatalaga

Atherosclerosis - O se faʻafitauli masani lea o loʻo aʻafia ai laʻau tetele ma le tele ona o le faʻapupulaina o le cholesterol i totonu ia i latou, e mafua ai le tafe toto. I atunuu tau atiae o le tamaoaiga, o le atherosclerosis o le mafuaaga taatele lea o le maʻi ma le soifuaga lautele.

cholesterol - o se fale mo mea puipui mo le tino o sela,

o se vaega o hormones, vitamini, e aunoa ma se tagata soifua masani e le mafai.

le mautonu o lipid (gaʻo) metabolism,

vaega faʻavae,

vascular wall condition.

1. Soifua Maloloina: - le malosi o le tino, - faʻaleagaina o gaʻo, meaai cholesterol-tamaoaiga, - amio ma amioga amio - uiga faʻavaivai o le amio, - faʻamalosi ava, - ulaula. 2. Maualuga maualuga, toto maualuga 140 / 90mm Hg. ma luga. 3. Maʻi le maʻisuka, anapogi le kulukose toto nai lo le 6 mmol / l. 4. Hypercholesterolemia (faateleina i le cholesterol toto). 5. O le gasegase o le abdominal (o le lapotopoto i tane e sili atu i le 102 cm ma sili atu ile 88 cm i tamaitai).

1. Tausaga: alii e sili atu i le 45 e oo lava i tamaitai e sili atu i le 55 tausaga poʻo le vave faia o le moa. 2. Kenera tane (alii e 10 tausaga le matua nai lo tamaitai ei ai le atherosclerosis). 3. O le i ai i le talafaasolopito o aiga mataupu o vave atherosclerosis. Aiga o le hypercholesterolemia faʻatasi ai ma se faʻavae faʻavae. Faʻaleagaina o le myocardial, faʻamaʻi, maliu faʻafuaseʻi i aiga vavalalata o tamaloloa i lalo o le 55 tausaga ma le 65 tausaga le matutua.

e oʻo atu i le 70% o le cholesterol i le tino ua faʻapipiʻiina i le ate, o le isi e sau mai meaʻai,

i le tino, o le cholesterol e le o iai i se tulaga saoloto, ae o se vaega o lipoproteins (tuufaatasiga taua o le palatini ma gaʻo) lea e ave i le toto mai le ate i le tino, ma le tele o le cholesterol, mai le gaʻo i le ate, lea e faʻaaogaina ai le cholesterol. I le tulaga o le solia o lenei faagasologa, e atiaʻe le atherosclerosis.

Muamua suiga i le puipui o laʻau tetele ma le tele-siʻosiʻomaga e tupu i se talavou ma tupu aʻe i le fibroadenomatous plaques, lea e masani ona tupu pe a mavae le 40 tausaga.

O le atherosclerotic vascular damage ua tupu nei i tagata ei lalo o le 20 tausaga i le 17% o mataupu, e oʻo atu i le 39 tausaga i le 60% o mataupu, ma i le 50 tausaga le matua ma le 85% o mataupu.

Cholesterol, fibrin ma isi vailaʻau e ulu atu i le ogatotonu o le puipui pito i tua, lea na mulimuli ane fausia ai se atherosclerotic plate.

I lalo o le faatosinaga o le tele o cholesterol, o le maualuga o le plaque, ma faʻalavelave e tulaʻi mai mo le tafe masani o le toto e ala i vaʻa i luga o le nofoaga o le vavalalata.

O le toto e faʻaitiitia, faʻapupulaina le gaioiga, faʻafefe toto ma mafai ona alu, ma le lamatiaga o le taina o vaʻa taua, taofi le tuʻuina atu o le toto i totoga.

O le tuʻuina atu o le cholesterol i le puipui o arteries e faʻatasi ma lona faʻasalaga, ma ona o lenei mea mo se taimi umi, e leai ni faʻaalia manino o le atherosclerosis.

I le aluga o taimi, o le atherosclerotic plaque e suia mai le mausali ina ia le mausali: vavave ma le vaeluaina o le papa.

O le thrombi e faia i le pito i luga o le atherosclerotic plate - atherothrombosis forms, e mafua ai le vavalalata o vaʻa. E i ai le solia o le toto i gaioiga ma gaʻo, o faʻamaʻi foliga e iloagofie i le maʻi.

Faʻalagolago i le localization i le tino vascular system, atherosclerosis o le faavae o ia faʻamaʻi:

1. O le fatu fatu fatu (angina pectoris, infarction o le myocardial, maliu faafuaseʻi cardiac, afaina, le atoatoa o le fatu).

2. O le maʻi Cerebrovascular (osofaʻi o le ischemic transient, stroke ischemic).

3. Atherosclerosis o laʻau o pito pito i lalo (faʻamalamalamaina le vavao, gangrene o vae ma lalo vae).

4. Atherosclerosis o le aorta.

5. Atherosclerosis o laʻau faʻailoa.

6. Atherosclerosis o gaʻo mesenteric (faʻaleagaina o le intestinal).

Atherosclerosis o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻaalia e angina pectoris, o le atinaʻeina o le faʻaleagaina o le myocardial, o le fatu o le fatu. O ituaiga uma o maʻi fatu fatu e mafua mai i le tala o le atherosclerosis. E tusa ma le afa o atanrosclerotic faʻamatalaga mo faʻamatalaga a le loto o le atherosclerosis.

Aoric Atherosclerosis e masani ona faʻaalia pe a mavae le 60 tausaga.

At fomaʻi i le atherosclerosis ogaoga vevela tiga e aliali mai i tua o le sternum, faʻaloaloa atu i le ua, tua, pito i luga. Faatasi ai ma le faamalositino ma le atuatuvale, ua faateleina le tiga. E le pei o le angina pectoris, o le tiga e mo aso, o taimi uma e faateleina ma vaivai ai. O faʻalavelavega o le tofalūina, faʻavavevave o le leo, faʻavalea, faʻavaivai tulaga e ono aliali mai.

Aua atherosclerosis o le aorta abdomina tiga o le manava, afaina, le malosi o le tino.

At le atherosclerotic leion of aortic bifurcation (o le nofoaga e vaevaeina ai le aorta i lala), o le Lerish's union syndrome e atiina ae i ia ituaiga o faʻaaliga e pei o le faʻamalo lemu, faʻamafanafanaina o pito i lalo, vaivai, gaʻo vae. O se faʻalavelave faʻalavelave o le atherosclerosis o le aorta o le anerysm (stratification) ma le vaeluaga o le aorta.

Atherosclerosis o vaʻa feʻau faʻaalia i le maamaʻa, susunuina, afaina ai tiga i le manava i le taimi o taumafataga, 2-3 2-3 itula, afaina, solia o le nofoa.

Aua toe maua o le atherosclerosis o le faʻateleina o le maualuga o le toto, o suiga i le auiliiliga o le urine o uiga ia.

Atherosclerosis o gaioiga lautele e faʻaalia i vaivaiga ma le vaivai o muso vae, o se lagona o le vaivai i totonu o vae, faʻafeiloaʻi ma le malosi (o le tiga i vae e aliali mai ao savali, faʻamalosia le tagata maʻi e taofi).

O le suʻesuʻega muamua o le atherosclerosis o loʻo faʻatinoina e se fomaʻi maʻi, o se fomaʻi i le taimi o suʻesuʻega faafomaʻi faaletausaga. Fuaina le toto maualuga, fuafua le numera o le tino, faailoa mai tulaga lamatia (maualuga maualuga, maʻi o le maʻisuka, oona).

1. Fuafuaina o le lipid levels pe a mavae le 30 tausaga: - le aofai o le cholesterol (masani e itiiti ifo i le 5.0 mmol / l), - LDL cholesterol (masani i lalo ifo o le 3.0 mmol / l), - HDL cholesterol (tulaga maualuga i luga o 1.0 mmol / l (i totonu o tane) ma luga atu 1.2 mmol / l (i tamaitai), - triglycerides o le plasma toto (masani i lalo ifo o le 1.2 mmol / l), - le maualuga o le HDL cholesterol / cholesterol (index atherogenic - o se mafuaaga mo le atinaʻeina o faafitauli i le cardiovascular). , o le averesi avega e mai le 3.0 i le 4.9, o le maualuga maualuga o le lamatiaga e sili atu ma le 5.

2. Faailoaina o vaega o lamatiaga i tagata gasegase e aunoa ma faʻamatalaga o le atherosclerosis. O se tikeri patino o le lamatiaga mo tagata gasegase e mafai ona fuafua i le faʻaaogaina o le SCORE (iloiloga faʻapitoa o aʻafiaga o mafuaaga lilo), lea e mafai ona faʻaaogaina e iloilo ai le ono mafai ona tupu i luga o le 10 tausaga le gasegase o le cardiovascular (o le myocardial infarction, stroke). Laititi lamatia - 8%.

Afai e iai se masalosaloga o suiga i le atherosclerotic, o le faʻatalanoaga a tagata tomai faapitoa e faʻaalia: - cardiologist (mo maʻi fatu fatu), - optometrist (atherosclerosis of fundus), - nephelogist (cerebral atherosclerosis), - nephrologist (atherosclerosis o gafa), - fomai tipitipi (atherosclerosis o vae pito i lalo) , aorta).

Isi metotia suʻesuʻega faʻapitoa:

Igoa elemene, faʻataʻitaʻiga o le mamafa, faʻamalosi o le fatu, aorta.

Angiography, faʻatalanoaga, faʻasologa o meaola. O nei auala e suʻesuʻeina ai. Faailoa pusa atherosclerotic, faʻatagaina oe e iloilo le aofaʻi o le lesehese o le atherosclerotic. Faʻaaogāina i tagata gasegase i faʻaaliga faʻapitoa o le atherosclerosis (faʻamaʻi fatu fatu).

Iloiloga faaluaina ma le telefoni. O le suʻesuʻega o le toto e tafe mai i le ata o le toto: faʻataʻitaʻiga carotid, aorta abdomina ma ona lālā, sikuea o pito i lalo ma pito i luga. Vaʻaia ia atherosclerotic plate i maʻa, suʻesuʻeina le tafe toto i totonu o vaa.

Faʻaauau foliga faʻapitoa. Faʻaaliga faʻapitoa o le puipui o maʻa ma atherosclerotic plate.

Faʻafouina o soifuaga: faʻaaogaina o le ulaula, inu ava malosi, taumafa anti-atherosclerotic, faʻateleina le gaioiga faaletino. I le oʻo atu i le maualuga o le cholesterol maualuga (aofaʻi o le cholesterol e oʻo i le 5 mmol / L, LDL cholesterol i lalo ifo o le 3 mmol / L), o le suʻesuʻega faifai pea e tatau ona faia i le itiiti ifo ma le 1 taimi i le 5 tausaga.

E tatau ona fesuisuiai le meaai, e tusa ai ma aganuu a le tagata maʻi. O le kalori o meaʻai i aso taitasi e tatau ona lava e ausia ma tausia ai se mamafa masani.

E fautuaina ina ia faatapulaa le taumafaina o gaʻo manu (pata, kulimi, aano o manu, palu), sui i fua o fualaau faisua. O le taumafa i aso taitasi o fualaau faisua fou ma fualaau aina e tatau ona itiiti ifo i le 400 g i le aso.

O le fautuaina o le taumafaina o aano o manu ma moa e aunoa ma le paʻu, o meaʻai susu, o le falaoʻo maualalo, falaoa o le cereal, bran, oloa faʻamaonia i le ω3-unsaturated fatty acids (sea ma le sami - iʻa, meli, tuna, ma isi).

Faatapulaa le faʻaaogaina o le masima i le 6g i le aso, e tutusa ma le 1 sipuni. A maeʻa se taumafataga e mafai ona faʻaitiitia le cholesterol e oʻo atu i le 10%.

Faʻaauau masani o faʻamaumauga o tino.

Ina ia faʻaitiitia le mamafa, e filifilia ai le tagata lava ia e mafaufau i tausaga ma faʻamaʻi tutusa.

Faamalositino i le atherosclerosis.

O tagata maʻi e aunoa ma faʻamatalaga ile atherosclerosis e faʻaalia ai le gaioiga faaletino mo le 40 minute i aso uma. O le mamafa o le uta e tatau ona 60% o le maualuga o le fatu fatu (fuafuaina = 220 - tausaga).

O le ulaula (malosi ma pasi), o se taunuuga o le paʻu mataʻutia i le HDL (anti-atherogenic class of lipoproteins), aʻafiaga faʻaleagaina i luga o le vascular system, o le faʻaleagaina o le eleele o le eleele, faateleina ai le lamatiaga o le maʻi ma le tino mai faʻamaʻi fatu cardiovascular i le 20%. O le ulaula tapaa e 2 taimi le maualuga atu le lamatia o le faatupuina o le tuifaʻaiga o le ischemic nai lo tagata e le ulaula tapaa.

Puipuia o le ava malosi - e le sili atu ma le 20-30 ml o le ethanol mama i aso taitasi mo tagata ma e le sili atu ma le 20ml i le aso - mo tamaitai, na o tagata soifua maloloina, e faʻaitiitia ai le soifua maloloina mai i le fatu cardiovascular complications. O le inuina o le ava malosi (12-24 g i le aso o le ethanol mama) e faaitiitia ai le lamatiaga o le faatupuina o faafitauli i le cardiovascular (fatu fatu ma le stroke) e 20%, ma le inu 5 taumafa o le ava malosi (60 g i le aso) e faateleina ai le lamatiaga o le aafia i le cardiovascular i le 65%.

Fomaʻi mo le atherosclerosis.

Fualaau o Nicotinic. O le aoga o nei vailaʻau o lo latou tau maualalo. Ae peitai, ina ia ausia le aafiaga, o le tele o doses o le 1.5-3 g i le aso e manaomia, lea, e tusa ai ma fualaau oona o le nicotinic o loo maua i falemaʻi, o le 30-60 paluga o le 0.05 g ia mea taitasi. A e ave lenei numera o laupepa, e mafai ona e lagonaina se lagona o vevela, tiga i le manava. E le fautuaina e ave le eletise nicotinic i luga o se manava gaogao ma inu le la vevela poʻo le kofe. Nicotinic acid:

e faʻaitiitia lelei ai le cholesterol o le toto ma triglycerides,

faateleina le maualuga o le lipoproteins maualuga o le antiatherogenic.

Ae ui i lea, o ia ituaiga togafitiga e solia i tagata mamai e maua i le ate, e pei o le nicotinic acid e mafai ona mafua ai le afaina o le ate ma le gasegase gaʻo.

Fiti. O lenei vaega e aofia ai vailaau faasaina e pei ole hevilan, atromide, miskleron. Latou te faʻaitiitia le faʻasologa o gaʻo i totonu o le tino. E mafai foi ona latou faʻalavelaveina le ate ma faʻatele ai le fausia o maʻa i le gallbladder.

Sequestrants of acid acids. Latou te fusifusia siama oona i totonu o le manava ma faʻamalosi ai. Ma talu ai o meaola o le bile o se oloa o le fesuiaiga o le cholesterol ma gaʻo, latou te faʻaitiitia ai le tele o cholesterol ma gaʻo i totonu o le toto. O nei vailaʻau e aofia ai cholesterol ma cholestyramine. Latou te tofo uma i le le fiafia, o lea e masani ona fautuaina e inu i le sua sua poo le sua. Pe a faʻaaogaina se vaega o meaola eleʻele, atonu o le a maua ai le malosi o le gaioro, o le vevelence ma isi faʻafitauli o le gastrointestinal tract. E le gata i lea, e mafai ona latou faʻalavelave i le faʻaaogaina o isi fualaau, o isi vailaʻau e tatau ona ave i le 1 itula poʻo le 4 itula pe a maeʻa le suʻe acid.

Tulafono O nei vailaʻau e faʻaititia ai le gaosiga o le cholesterol e le tino o le tagata lava ia. E maua mai tulafono mai pulou (zokor, mevacor, pravol) poʻo le gaosia (Leskol). O nei vailaau faʻasaina ua faʻasalaina faʻapitoa i le aso, i le afiafi, ao faʻatupulaia le gaosiga o le cholesterol i le po. O le aoga o fuainumera ua faamaonia e le tele o suʻesuʻega. O le mea e leaga ai, e mafai foi ona mafua ai le maʻi o le ate.

E tatau ona manatuaina o le togafitiga e sili atu le aoga pe a fai e mulimuli mai fautuaga a le fomaʻi i mataupu faavae o se soifua maloloina lelei ma le soifua maloloina lelei, ma togafitiga o le atherosclerosis ua na o se togafitiga mo ona faigata faʻafitauli, ae o le mea e le lelei, e le faʻamautinoa ai le alualu i luma ma le alualu i luma o le maʻi.

Vaʻaia togafitiga o le atherosclerosis.

I le taufaamatau o le atiaʻe o faʻalavelave faʻafuaseʻi o le atherosclerosis, o le togafitiga o loʻo faʻaalia e toe faʻafoisia ai le faʻaleagaina o arteries (revascularization). I faʻamaʻi pipisi o le fatu, faʻamalosi poʻo le taʻalo ese o taotoga o fausaga o le matelaina o maliu e faia e puipuia ai le atinaʻeina o se fatu fatu. I le cerebral atherosclerosis, e puipuia ai le atinaʻeina o se paʻi, o le faʻamaʻiina o le gaʻo. Ina ia taofia le atinaʻeina o le gangrene o pito pito i lalo, o loʻo faʻaaogaina ai le talitane o gaʻo autu. O le manaʻomia ma le tele o le taotoga tipitipi e fuafuaina e le fomai tipitipi (fomai tipitipi fatu, fomai tipitipi vascular).

Puipuia o le Peraimeri ile atherosclerosis aofia ai:

1. Mataitu ma ausia le maualuga o le cholesterol maualuga (aofaiga atoa o le cholesterol e oo i le 5 mmol / l, LDL cholesterol i lalo ifo o le 3 mmol / l). 2. Faatea le ulaula, inuina o le ava malosi, faaaoga fualaau faasaina. 3. Se tulaga talafeagai o gaoioiga faaletino. 4. Faʻasalalau o le mamafa o le tino. 5. Faatapulaaina o le mamafa o lagona. 6. Faitau masani o le kulūkose o le toto. 7. Toto toto i lalo o le 140/90 mm RT. 8. Faʻaaloalo i mataupu faavae o le anti-atherosclerotic diet.

I fua puipuiga lona luae faʻamoemoe i le puipuia o faʻafitauli o se faʻamaʻi ua atiaʻe, e faaopoopo atu i togafitiga muamua e aofia ai le faʻaaogaina o fualaau oona (hypocholesterolemic drugs) (statins), vailaau faʻamalolo (acetylsalicylic acid).

Mea e le mafaamatalaina

O le a faʻagasolo ona aʻafia ai aʻafiaga o aʻafiaga mo le atinaʻeina o togafitiga.

O mafuaʻaga mo le atiaʻe o le atherosclerosis, lea e le mafai ona faasaʻo, aofia ai tausaga o le tagata. Ae e taua le matauina o tagata matutua e sili ona afaina i le faamai. O le tausaga matua taua mo se afa malosi o tagata soifua ua oʻo i le 40-45 tausaga.

I fafine, o le atherosclerotic suiga e lauiloa pe a mavae le 55 tausaga. O le mafuaaga o le gaosia o le hormone - o estrogen. A maeʻa le faia o le misa, pe a faʻaitiitia le gaosiga, o le a mafai ona faʻatupulaia le atherosclerosis.

Faʻamatalaga e le mafuatiaina mo le atinaʻe o le atherosclerosis ma faʻalavelave faʻalavelave mo le faʻamaʻi

O mafuaʻaga uma o arteriosclerosis e mafai ona vaevaeina i ni vaega se lua. Muamua e aofia ai mea e leai ni suiga. O se tasi o mafuaʻaga le mafuatiaina e mafua ai le matutua o tagata gasegase. I tagata e 40 tausaga ma luga atu, o le atherosclerosis vascular e mafai ona tupu, e mafua ona o suiga o tausaga i totonu o puipui o vaʻa.Mo tagata matutua, o le faaleagaina o laupega e lamatia ai le faʻaleagaina o mea faʻaleagaina i totoga, o le tele lava o le fatu ma le faiʻai.

E maualuga le lamatiaga o tagata i le atherosclerosis, ona o le atiaʻe o le faʻamaʻi i totonu ia i latou e amata i le 40 tausaga (i fafine

55 tausaga). O le tama tane e matua manino lava le le mafai ona suia ma e lamatia ai le vave atinaʻe o le IHD. O le tuusaunoaga o fafine ia vave ona amata le misa. O suiga i le Hormonal e afaina ai le tulaga o le cardiovascular system. A maeʻa le faia o le misa, o le aʻafiaga o faʻamaʻi fatu fatu i se fafine e faʻateleina ma i le 75 o ona tausaga, o faʻamaʻi pipisi i le toto e aʻafia tutusa uma i le va o tamaʻitaʻi.

O se nofoaga faʻapitoa i tulaga e le mafai ona faʻaaogaina o le faʻaleagaina. I le tele o tagata gasegase e maua i le fatu fatu fatu, o le aiga muamua na mafua ai faʻamaʻi o le cardiovascular system lea na mafua ai ona oti.

O se faʻafitauli le mafuatiaina mo le atherosclerosis o loʻo maua foi togafitiga o le faʻamalosi totoga. E le o toe lelei le toefuataiga o se tino ua le atoatoa, ma e ono lamatia ai cholesterol ma b-lipoproteins.

Ole vaega ole aʻafia e le mafai ona faʻatautaia le lamatiaga o le atherosclerosis, o le iai o le itiiti ifo ma le tasi le mea e le mafuatiaina e faʻapupulaina ai avanoa o le tagata maʻi e atiaʻe le atherosclerosis. Mo le tausiga umi o le ola maloloina, e tatau ona asiasi soo i fomaʻi ma ave vailaau i le faailoga muamua o se maʻi.

Faʻatulagaina Faʻatonu Atherosclerosis Risk Factors

O aʻafiaga lamatia mo le atherosclerosis o le vaega lona lua e mafai ona faʻamaonia. O mafuaʻaga faʻavae o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e faʻatonuina e tagata, ma i lalo o nisi tulaga atherosclerosis e le tupu.

Fuʻa - O se masani leaga lea e mafai ona faʻaumatia ai se tagata soifua maloloina. O le Nicotine e iai sona aafiaga vasoconstrictor ma faʻaosofia ai le maualuga o le toto. I totonu o se tulaga faʻapitoa, o le puipui i totonu o le faga ua faʻaleagaina, ma o tulaga lelei e faia mo le faʻaaogaina o lipid. E faʻavaivaia le faʻalauteleina o le kapeti, ma faʻafeiloaʻi toto, faʻafefeteina le lumenia o le vaa ma faʻavae i luga o atherosclerotic plate. O le ulaula i le poto masani e tatau ona i ai le faʻaleagaina o mea e faʻaleagaina i le tino. O le tauivi o le tagofia o mea ua fai ma vaisu e manaʻomia ai le tele o taumafaiga, ae faʻaititia ai le avanoa o le atherosclerotic vascular damage.

Le lava meaʻai talafeagai, aemaise lava le taumafaina o meaai maualuga i le gaʻo tumu ma le cholesterol. O le cholesterol faʻasalaga, faʻapea foʻi ma le oona, e mafai ona faʻafefe ai foliga o le atherosclerosis. O le filifilia o meaʻai talafeagai e fesoasoani e faʻaumatia atoa ai le aʻafiaga o lenei mea le lelei.

Mafuaaga e mafua mai i le le paleni o meaai ma se olaga masani. O le faʻagesegeseina o le metabolism i le tino e taʻitaʻia ai le solia o le faʻaaogaina o oloa gaosiga. O le faʻaleagaina mai le mamafa o le tino ona o se aʻafiaga tuusao ma le le tuusaʻo i luga o le cardiovascular system. O lenei vaega e faʻasaʻoina e ala i suʻega faʻavaomalo faʻapitoa, lea e fesoasoani i le faʻamautuina o metabolic processes. E taua le tuʻufaʻatasia o se olaga ola malosi ma se taumafataga. Faatasi ai ma ni ituaiga o meaʻai tele, o le tagata maʻi e manaʻomia le taotoga e faasaʻo le mea.

Toto maualuga - o se tasi o mea sili ona malosi e aʻafia ai le setete o le puipui lapisi. O le maualuga o le toto maualuga e vave ona fufulu ai toto toto ma taʻitaʻia ai i le fausiaina o lapisi lapisi. O le maualuga o le maualuga o le toto e faʻaosoina ai le atinaʻeina o faʻamatalaga faʻavavelaʻau i totonu o fusi o okeni ma e manaʻomia ai le suʻesuʻe ma le totoa ma le faʻamalosaga o vailaau e faʻamaonia ai le tulaga maʻi.

Faʻasalaga o le mafaufau i ona po nei ua avea ma sosaiete autu i le tulai mai o faamai o le cardiovascular system. O le faʻasolosolo faʻatasi o le tino popole popolega ma hormones o le adrenal medulla (adrenaline, norepinephrine) e oʻo atu ai i vasospasm, lea e mafai ona mafua ai le maʻi o le ulu, osofaia o angina pectoris poo le leiloa o le mafaufau. O le lumenia o gaʻo i le taimi o le faʻagaoioia o tulafono faatonutonu e lua e faʻamalamalamaina i le tele e mafai ai, ma avea ai vaʻa faʻalavelave, loimata o le faʻafefe, faʻafefe toto, e oʻo lava i le osofaʻiga muamua o le atherosclerotic faagasologa e amata i le tino o le maʻi. Faʻamaumauga o le Faʻatonu e manaʻomia ai se suiga o le fale ma le siosiomaga o galuega.

Fautuaga mo le faʻaitiitia o tulaga lamatia ma le puipuia o maʻi fatu fatu

O le fesili i le auala e puipuia ai le atherosclerosis ma faʻaitiitia ai le aʻafiaga o mea e faʻaosofia ai le faʻamaʻi e talafeagai mo togafitiga faʻaonapo nei. E mafai ona e puipuia oe lava mai le faʻamaʻi i auala faigofie.

Puleaina o le toto. O tagata taʻitasi e leai ni suiga faʻapitoa e ono tatau ona suʻesuʻeina i se tulaga tutoatasi o latou toto. Faatasi ai ma le faʻateleina o le mamafa i luga o le 140/90 mm Hg, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa. O le maualuga o le maualuga e mafua ai ona atiaʻe le atherosclerosis ma o le mea lea, o le tele o tagata gasegase e maualuga le lamatiaga o faʻafitauli o le cardiovascular o loʻo faʻatulagaina ai fuainumera ma vailaʻau faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻamalosi. O vailaʻau e manaʻomia e puipuia ai le faʻamautuina o maʻa ma faʻaoʻo toto i luga ia i latou.

O faʻafitauli o le atherosclerosis e faʻaitiitia foi pe a maeʻa ma ola malosi.. O meaai lelei o le faavae lea mo le tausia o le cardiovascular system. O se tagata e maualuga lona lamatia o le faʻamaʻi ua fautuaina ina ia 'ai mea taumafa, meaʻai gaʻo susu ma meaʻai gaʻo (iʻa, moa), sili ona lelei ile afifi. E faʻasaina le 'aiina o meaʻai susu ma meaʻai gaʻo ma meaʻai mūmū mūmū (puaa, pipi) e faʻatapulaʻa ai le faʻaaogaina o masima ma mea manogi i se mea maualalo, aua nei' ai meaai vave. O se olaga ola malosi e manaʻomia ai faʻaosolosi masani masani i le tulaga o aʻoaʻoga faaletino, ae le o se faiga faatauva ae le o le ofuina. O tagata maʻi ei ai maʻi faʻapitoa o le cardiovascular ua fautuaina ia savavali, seia oʻo i luga le fatu.

Togafitiga o faʻamaʻi pipisi. O le maʻisuka e masani lava ona afaina ai tamai-caliber vaa, ae o laumei lapopoa foi e mafatia i le taufaasese. E faʻafefea ona taofia le faʻateleina o le maʻisuka - o loʻo iloa e le finocrinologist poʻo ai o le a filifilia le fua talafeagai ole vailaʻau e faʻaitiitia ai le suka.

Aga masani leagamo se faataitaiga, ulaula ma inupia le ava malosi, e vave ona oʻo atu ai i patho o fatu ma toto, e oo lava i tagata soifua maloloina. Ua leva ona nofouta tagata i aʻafiaga leaga uma o le ava malosi ma sikaleti. Mo le puipuia o faʻamaʻi, e tatau ona lafoai faʻamaʻi amioga leaga.

O mea e le faʻamaonia e le o se faʻasalaga mo se tagata. Ina ia ola umi, o le ola maloloina e mafai ona fai ma autu i fautuaga. Auai i le talanoaga i le auala e aloese ai i le atherosclerosis ma mea lamatia, tuu ai ou manatu i faamatalaga i lalo o le tusiga.

High cholesterol

O le mea sili ona lamatia e mafua ai le faaleagaina o le atherosclerotic i laʻau o le hypercholesterolemia. O lenei tulaga faʻaleagaina e tupu mai ona o le solia o le lipeta metabolism ma o loʻo faʻaalia i le faʻateleina o le faʻateleina o le maualuga o le cholesterol, faapea foi ma le le atoatoa o ona vaega (HDL ma le LDL).

LDL o le lipid molecule e maualuga maualuga le atherogenicity. Latou te nonofo i luga o le pito i luga o le pito i lalo o le moega lapoa, o ni faʻamau. HDL o le faʻaogaina atoa o le LDL. O nei vaega e faʻamaʻoti ai aʻafiaga leaga o le LDL i luga o le puipui o le moega lapoa. O le faʻaitiitia o le maualuga o le HDL ma le faateleina o le LDL lea e maua ai se malosiaga mamana i le tupu o le atherosclerosis.

O le lamatiaga o le hypercholesterolemia o le i le amataga e le o maitauina e gasegase soʻo se faʻaalia o le maʻi ma o le maʻi le tumau e le o iloa mo se taimi umi. O le mea lea, e manaʻomia e fomaʻi le faia o se auʻiliʻili faapitoa - o se lipid lipine. O lenei suʻesuʻega e mafai ai ona e iloiloina le maualuga o le gaʻo gaʻo i le tino.

Mea e le lelei

O le le lelei o le faaopoopoina o mea taumafa ua faʻamaoaigaina ma gaʻo feʻaveaʻi ma meaola o manu o loʻo avea foʻi ma mea e ono lamatia ai faʻamaʻi.

O le gaioiga o le faʻaaogaina o gaʻo mai meaʻai e sau mai le ate. A tele le gaʻo, e leai se taimi e faʻamavae ai mea uma, ma latou felafolafoaʻi solo i totonu o le toto, faʻaputu i luga o puipui o le moega lapisi i foliga o atherosclerotic plate.

Aofaʻi tele meaʻai gaʻo i le taumafataga o loʻo galue mamafa i luga o le pancreas, lea e oʻo atu i le taimi e mafua ai le faʻalavelaveina o le gaosiga o le inisalini e ona sel. O le taunuʻuga o le maʻisuka. O lenei faʻamaʻi na i ai foi se aafiaga le lelei i luga o vaa, e fesoasoani e faʻaitiitia ai le galasticity oo latou puipui. O le mea lea, o le maʻisuka ma le atherosclerosis i le faʻalavelave e taʻitaʻia vave ai ma tele le faʻaleagaina o le vascular system.

O nei mea uma e mafai ona aloese - e tatau ona faia se fetuunaiga o meaai. E fautuaina malosi e fomaʻi le taofi o mea taumafa taumafa i meaola ma meaola gaʻo. E tatau foi ona faʻaitiitia le aofaʻi o meaʻai gaʻo, ma sui i mea faigata, aofia ai le tele o protein i le taumafataga, ma tuʻuina atu le fiafia i gaʻo fualaʻau masani.

Le lava gaioiga faaletino

E leitioa ei ai se manatu o le gaioiga o le ola. O le faatumauina o se olaga ola malosi ua masani ona avea o le ki i le soifua maloloina lelei. O le mea lea e faataatia i le natura e manaʻomia e le tino le gaioiga faaletino. A o latou toesea, e faʻalavelave le metabolism, aemaise lava le tino, o le tino e amata ona leai se okesene, e faʻagesegese ona faʻaitiitia le toto ma faʻaitiitia toto i totoga ma faʻagasologa o tino.

O le faʻafitauli o le sosaiete faʻaonaponei o le faʻaletonu o le tino (galuega faʻapitoa, le populari o taavale, le lava o le taimi mo taʻaloga, o le mea e sili ona fiafia i ai faʻafiafiaga). Ma o se tulaga lamatia lea mo le tupu mai o le tele o faamai, e aofia ai le atherosclerosis.

Totogi mamafa

O le i ai o isi pauna e le na o se fofo faʻapitoa. O le taua tele o se tasi lea o tulaga lamatia mo le atinaʻeina o maʻi pipisi. O le maualuga o le tagata gasegase e maualuga le lamatiaga o faʻalavelave (faʻafitauli o le fatu, fatu maualuga, afaina fatu, stroke). O saienitisi pito sili ona matautia e mafaufau i le manava o le manava, i le malosi o feusuaiga, ma tamaitai. E mafai ona faigofie ona foia lenei mea e ala i le faʻamautuina o mea taumafa ma aofia ai taʻaloga, taʻaloga agavaʻa i au masaniga i aso uma. E fautuaina e savali atili, lelei - sili atu ma le 10,000 laasaga i le aso.

Smoking ma le ava malosi

O le isi mea e ono lamatia ai le atherosclerosis o le ulaula tapaa. O taʻavale o se punavai o le nicotine, lea e faasino i vailaau malolosi. O le taʻitaʻia o le gasegase, o lenei mea e faʻatele ai le toto ma mafua ai le tachycardia. O nei suiga faʻaleaganuʻu e tutupu i le tali atu i le faateleina o le maua o le okesene o le myocardium.

O le monoxide o carbon, o le isi mea oona o le ulaula tapaa, e oʻo atu ai i le maualuga o le hypoxia, lea e sili ona maaleale i le faiʻai o le faiʻai, myocardium, ma le pito i luga o le pito i lalo o le moega lapisi. O le ulaula tapaa e faʻaleleia atili ai le aʻafiaga o isi tulaga faʻalavelave, faʻateleina le atinaʻeina o le atherosclerotic faagasologa.

E i ai le manatu o le faʻaaogaina o le ava malosi o le puipuia lea o le atherosclerosis. A o inuina le ava malosi, o loʻo i ai se faʻalauteleina o le moega lapisi, faʻateleina le tafe toto. O le mea masani e mafai ona faʻamamaina le lumenia o toto toto mai tupe teu faʻaputu. Ae ui i lea, o le vavae ese o le papa e mafai ona tupu ai ni faafitauli matuia o le thrombotic ma e oo lava i le oti.

O le ava malosi aafiaga oona i luga o sela ate. O se taunuuga, o le galuega o le vaevaeina o gaʻo, lea ua maua i lenei totoga, ua pagatia, lea e mafua ai ona faateleina le lamatia o lo latou faaputuputu i totonu o vaa.

Faʻamalosia ma le soona galue

O se faʻalavelave faʻafitauli o soʻo se tulaga i le tali lea e tali atu ai le tino i se malosi malosi faʻafefe. I lenei tulaga, o le faʻasaolotoina o hormones o le maʻi pipisi i totonu o le toto e tupu. O le taunuuga o se faʻaopoopoga tele o le mafaufau ma le faaletino. Ae peitai mafatiaga masani O se tulaga lamatia mo le atherosclerosis.

I le atuatuvalega, o le gasegase oona e maua ai se aofaiga tele o le adrenaline, lea e faasino i le tigaalofa. E mafua ona o ona aʻafiaga autu:

  • fesuiaiga o vascular,
  • faateleina le toto toto, fua o le fatu,
  • saoasaoa o le metabolism.

I le taimi lava e tasi, o le faʻamalolo o norepinephrine e tupu, lea e aʻafia ai le gaioiga o le adrenaline. O le vavave o le lapoa lapoa e faateleina, o le mamafa e faaauau pea ona tulai. Faatasi ai ma le mafaʻataʻutia o le atuatuvale ma le soona galue, o le "taʻalo" o le toto toto e mafua ai le faʻaogaina ma faʻaleagaina o latou puipui. O se tulaga lelei lenei mo le fausia o ni atherosclerotic plate.

Tigā toto maualuga

O le maualuga o le maualuga o le toto maualuga e faasino atu i tulaga lamatia mo le atinaʻeina o le faamai. O le faifai pea o le vaʻaia o vaa e afaina ai o latou tulaga. O faʻamau uma o loʻo iai le puipui lapisi o loʻo faʻaleagaina ma faʻaitiitia i le taimi atoa. E leai se mea e gaʻo ai le mimitilaumini, o se tulaga lelei mo le teuina o lipine molekone i luga.

O le maualuga o le toto maualuga o se tulaga lamatia mo faʻalavelave faʻafuaseʻi o le atherosclerosis (cerebrovascular accidents, occlusion of arteries arteries). Ina ia aloese mai aʻafiaga leaga uma o le maualuga o le toto i le tino, e tatau ona fai ni auala e faʻaitiitia ai le toto maualuga pe a iloa.

Faʻatatau o le faʻamaoni ma le matua

E i ai le isi vaega o aʻafiaga lamatia mo le atherosclerosis - le mea e taʻua mea e le faʻamaonia lamatiaga. O le isi igoa o le oti. O nei mea e aofia ai: faʻasologa o gaioiga, tausaga ma le itupa.

Afai e sili ona vavalalata aiga o se tagata (tina, tama, matua matutua) mai le atherosclerosis, ona i ai foi lona maualuga maualuga o le atiaʻe o le maʻi. E masani lava, o maʻi faʻapitoa e amata ona tupu i le matua (pe a oʻo i le 40 tausaga). I tagata matutua, atherosclerosis e sili atu ona taatele nai lo tagata ua matutua.

E taua foi le tamaʻitaʻi. O tamaitai e le maualalo i le lamatiaga i le 50-55 tausaga nai lo alii. E mafua lenei mea ona o mea taua o le tala o le hormonal i le vaitaimi o le faʻataʻitaʻiga (o le fesuiaʻiga o le estrogene ma le gaseterone o le taamilosaga e puipuia ai vaʻa toto mai le gaʻo). Ae a maeʻa le faia o le misa, o le suiga i le tala o le hormonal, o le gaosiga o hormones o feusuaiga e faasolosolo ina mou atu. O le mea lea, o le feusuaʻiga lelei e avea ma se fesoasoani ao leʻi oʻo i le atherosclerosis pei o tane.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

Ina ia aua neʻi avea ma tagata afaina i le atherosclerosis, e tatau ona faʻaitiitia le aʻafiaga i le tino o mea faʻafitauli uma e ono suia poʻo le faʻaaogaina atoa. Afai ei ai ni mafuaʻaga e le mafuatiaina o tulaga lamatia, o le tausia o se soifua maloloina lelei e faʻapupulaina ai avanoa e tetee atu ai i le faʻamaʻi!

Faʻatulagaina Faʻatonu Atherosclerosis Risk Factors

O le atherosclerosis e taua o se faʻamaʻi matautia lea, ona o le faaputuputuina o le tele o le cholesterol, o le fesoʻotaʻiga o tisipenesa o fatuga e tupu. O lenei mea e mafua ai le mafiafia o puipui ma le vavalalata o le lumena o toto toto. O isi togafitiga talitutusa e salalau atu i le faiʻai, fatugaʻo, vae vaivai, fatu, aorta.

Afai e faʻavaivaia le toto, galue malosi i gaioiga o le tino e le maua ni meaʻai talafeagai ma ua toilalo. Afai e leai se togafitiga taimi, o le taunuuga o le maʻi o le le atoatoa, ma i nisi tulaga e oo lava i le oti.

I aso nei, o le atherosclerosis o loʻo faʻamalosi e laʻititi, ma o le maʻisuka e masani ona aʻafia i le gasegase o le lipid. Ina ia puipuia le atinaʻeina o togafitiga, e taua le iloa o le atherosclerosis, o le a le tulaga lamatia, fomaʻi, ma le faʻafefea togafitiga ma puipuiga.

Faʻaaliga o le maʻi

O le faʻaleagaina o le faagasologa e amata i le faʻaumatia o puipui i totonu o maʻa, lea e mafua ai nisi tulaga lamatia mo le atherosclerosis. O faʻalavelave e aʻafia e faigofie ona maua lipoproteins maualalo maualalo lea e ulu atu i maʻa ma fai ai lipid i totonu oi latou.

O lenei taulaiga o le mumu e afaina i gasegase eseese. O le iʻuga, o pepa cholesterol o loʻo faia i totonu o toto, lea e avea ma atherosclerotic pe a uma le tupu aʻe o mea fesoʻotaʻi. E le gata i lea, o nai totoga laiti ma masini faʻapipiʻi i totonu o puipui o arteries e fesoasoani i le faʻaalia o faʻavaega.

O le hypercholesterolemia umi e mafua ai le alualu i luma o maʻi. O toto toto, ona o le le lava o meaʻai, e sili atu ona vaapiapi ma tele, aveesea o latou gaogao ma foliga. O le toto i vaʻa vaapiapi e le mafai ona ulu i totonu, ona o mafatiaga o gaʻo i totonu.

O lenei tulaga e mafua ai le tele o tulaga lamatia, talu ai o le soliga o le lipid metabolism e mafua ai ona:

  • Ischemia
  • Oxygen matelaina
  • Fesuiaiga o le tino o gaioiga i totonu,
  • Laititi faʻauluʻi faʻasolosolo faʻatasi ma le faʻalauteleina o mea faʻalelei,
  • O le le atoatoa o le tino, pe afai e poloka le lumen o le toto toto i paʻu o le toto, i lenei tulaga o le taunuuga atonu o le faʻaleagaina o le myocardial,
  • Lueina o le anerysm, e tau atu i le oti.

O suʻesuʻega e afaina ai le totoina o le toto ma le le mautonu.

E tusa ai ma le faʻavasegaina lautele, o le mafuaʻaga o faʻasologa o le atherosclerotic e ono mafai ona avea ma mea e ola ai, faʻasolosolo, ma amioga.

Toto maualuga

E tele suʻesuʻega faafomaʻi ua faʻaalia ai se sootaga tuusaʻo i le va o le faateleina o le toto maualuga (BP) ma le atiaʻe o le atherosclerosis. O le maualuga lea e taʻua e fomaʻi o le mea autu i le le gata o le atinaʻe, ae o le alualu i luma o le atherosclerosis. O le maualuga o le maualuga o le maualuga o loʻo maua i le tusa ma le 40% o tagata uma.

O le mamafa

O le tele o soʻo se tikeri e le gata o se faʻafitauli matagofie. O le mamafa o se mea lea e faʻateleina ai le faʻaleagaina o le vascular system. O tagata e mafatia i faafitauli o le mamafa tele ua manatu i fomaʻi e avea ma sui gafatia mo le atiina ae o maʻi fatu fatu, fatu fatuga, stroke, ma le maualuga.

O le filifiliga e sili ona matautia mo le gaʻo o loʻo taʻua o se seti o gaʻo susu e fomaʻi (o lona faʻaagaga i lenei tulaga o loʻo i totonu o le puʻu). E aoga lenei i alii ma tamaitai. Ina ia fuafuaina le manava o le manava, e tatau ona e fuaina le puimanava o se tagata. E masani lava, i fafine, e le sili atu i le 80 cm le faʻamaoniga, i alii - e le sili atu i le 94 cm.

Toe iloiloga o mea taumafa, gaioiga faʻapitoa, o le masani i gaoioiga i fafo o le a fesoasoani e fetuunai le mamafa. E fautuaina e faia ni laasaga uumi. O fomaʻi e talitonu i le aso e tatau ona ave e le tagata a itiiti ifo ma le 10,000 laasaga.

High cholesterol

O le isi itu i le atinaʻe o atherosclerotic plateque formation o le hypercholesterolemia. O le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i le gasegase o le lipid metabolism ma o loʻo faʻatasi ma le faateleina o le cholesterol. E le gata i lea, o le atinaʻeina o le le mautonu i le va o ona vaega (HDL ma le LDL) e lauiloa.

O le faavae o le "leaga" cholesterol o fualaʻau gaʻo ma maualuga maualuga o le atherogenicity - LDL. Latou te "pipii" i puipui o toto toto, ma fai ai pusa cholesterol. O le faʻafeagai uma ole LDL e avea ma DPA. Latou te faʻaleagaina aʻafiaga le lelei o mea na muamua atu, i le isi itu, fesoasoani i le faamamaina o toto toto o le cholesterol.

O le Hypercholesterolemia o se tulaga lamatia i lona uiga o le amataga o lona atinaʻe, e le o taʻua e le fomaʻi se mea e uiga ia te ia lava: soo se uiga iloga o le tulaga e matua leai lava, o le faʻamalosi e maua i se mea umi mo le taimi umi. Ina ia iloa le tulaga i le amataga o lona faatulagaina, e fautuaina e fomaʻi ni taimi i le tausaga e faia se suega faapitoa - o se lipine lipid. O le auʻiliʻiliga e fesoasoani e iloilo le maualuga o le gaʻo gaʻo.

O le sootaga i le va o le ulaula tapaa ma le atiaʻe o le atherosclerosis ua leva ona lauiloa. O faʻamavaega o le nicotine o loʻo i ai se aafiaga vasospastic, e le faatagaina ai fualaau e galue malosi. O le tagata maʻi e tatau ona tauanauina e taofi le ulaula. Afai e le mafai, ona fautuaina lea e faʻaitiitia le numera o sikaleti ulaula i le aso.

O le maʻi suka

Po o le a lava le ituaiga o maʻi suka - o le insulin-e faalagolago ae leai - o le tagata maʻi e maualuga le aʻafiaga o le atinaʻeina o maʻi vascular vascular. O le siʻitia o le avanoa e mafua ona o le maʻisuka atoa ma le i ai o isi mea e faʻaosofia ai le atherosclerosis.

Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o le fausiaina o faʻafitauli faigata, e tatau ai ona faʻasalalau le ala o le metabolism o le gaʻo, faʻapea foʻi ma fetuutuunai isi tulaga lamatia. E moni lava lenei mea mo le dyslipidemia ma le maualuga.

Le lelei le taumafa

O se taumafataga e aofia ai le pasene tele o meaola o manu e manatu foi fomaʻi o se tasi o itu i le atinaʻe o le atherosclerosis vascular. O le malepe ma le faʻaaogaina o gaʻo i totonu o tagata e tupu ile ate. Faatasi ai ma le faateleina o le taumafaina o gaʻo, o sulu o le okeni e le mafai ona taulimaina lenei galuega ma o meaʻai o gaʻo, o loʻo totoe i le toto toto, amata ona faʻavae i puipui o vaʻa. O le taunuʻuga o le faʻavaeina o pusa cholesterol.

Le maualuga o meaʻai o meaʻai gaʻo i meaai - suti, pusa, ma isi. - faʻatupulaʻia le uta i luga o le paʻu. I le lumanaʻi, o lenei mea e mafua ai le solia o le inisalini gaosiga, lea e taʻitaʻia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

O aʻafiaga leaga e afaina ai le setete o toto toto, e mafua ai le faaitiitia o latou gafatia. O le mafuaʻaga lea e matua faigata ai le atherosclerosis faasaga i le maʻisuka, ma mafua ai le faaleagaina o lapisi.

Faʻatoʻaina o le masani masani e fesoasoani e aloese ai mai le faʻavaeina o na ogaoga ogaoga. Fomaʻi fautuaina e le aofia ai mea taumafa e maua ai le gaʻo manu mai le taumafataga, sui i fualaau faisua masani. E tatau foi ona faʻaitiitia le pasene o meaʻai gaʻo, ma manaʻo ai i mea faigata.

I le lisi o meaʻai, e manaʻomia ona faʻatapulaʻaina le tele o mea e mafai ona maua:

  • sipuni
  • gaʻo
  • fuamoa
  • pata
  • gaʻo gaʻo, aemaise lava o puaa,
  • kulimi.

Hypodynamia (leai se tino galue)

O tagata e taʻitaʻia se olaga ola solo e sili atu ona faigofie ile atherosclerosis. E tusa ma le 2.5 taimi, pe a faʻatusatusaina le faʻamaoniga o le faʻamautinoaina o tagatanuu o le tino.

O le puipuia o le atinaʻeina o suiga o le atherosclerotic o loʻo savali i se saoasaoa tele, uila vilivae, taʻavale, aau, faaseʻe ma sili atu. E tatau ona e faia ia le itiiti ifo i le fa taimi i le vaiaso. Umi - ia le itiiti ifo i le 40 minute.

Tulaga faigata

I lalo o le popole ua malamalama i le aafiaga i le tino lea e mafua ai le tatalaina o le tele o hormones i totonu o le toto. O lenei mea e faʻamalosia ai le malosi o le mafaufau ma le faaletino o se tagata mo se taimi patino. I le avea ai o se tulafono, o lea osofaʻiga o le hormonal e aoga. Ae o le nofo i le faʻalavelave faifai pea o le mafuaʻaga lea o le atinaʻeina o faʻamaʻi eseese.

O le malosi o le mafaufau-mafaufau loloto e mafai ona faatelevave le alualu i luma o le atherosclerosis. O le tali a le tino i le atuatuvale o le tuʻuina atu lea o se fua tele o le adrenaline i totonu o le toto. O le tino i lenei mataupu e faʻaaoga uma faʻaagaga natia ina ia mafai ai ona foia le tulaga lamatia na mafua ai ona leai ni tupe.

E fesoasoani le Adrenaline e faʻapipiʻi ipu o le faiʻai, e mafua ai le faʻaleleia o le toto. O le taunuʻuga o se sili atu o le faʻamalosia ma le gaosia o faʻamatalaga. Ae, e ese mai i lenei, o loʻo i ai se faʻaopoopoga o le toto, faʻalauteleina le fatu ma se metabolism faʻavave. I le taimi lava e tasi e pei o le adrenaline, o le noradrenaline e alu i totonu o le toto.

O le hormone e fesoasoani i le vavalalata o le moli o le moega gasegase, lea e mafua ai se faateleina tele o le toto. Ona o lenei mea, o le faaleagaina o puipui o le vaa e tupu. I faʻaoga o meaola laiti, o le "leaga" cholesterol e amata ona faaputuputuina, o lona uiga e amata le atherosclerosis. I se tulaga lautele, o le faʻavaeina o le maʻi o se faagasologa uumi. E mafai ona faatelevave le meaʻai ma le ulaula.

Hormonal suiga

Fai mai fomaʻi, i tamaitai, o le amataga o le moaopao o le mafuaʻaga autu lea o le atherosclerotic plate form formation. O le mafuaʻaga o se faʻaitiitia i le maualuga o le estrogen lea e puipuia ai vaʻa o le tino mai le faʻaleagaina. O le vailaau e fesoasoani e faatumauina le tulaga talafeagai o le elasticity, lea e puipuia ai le faaleagaina i puipui o toto toto.

I tagata, e faia e testosterone se galuega puipui. Ae o le faagasologa o lona gaosiga e tatau ona faaosofia i gaoioiga faaletino. O le mafuaʻaga lena e matua faateleina ai le atherosclerosis i le leai o se galuega.

Faʻamatalaga faʻavae o le atherosclerosis

O le tausisia o se soifua maloloina lelei ma mulimuli i se taumafataga e faʻaitiitia ai le ono mafai ona atiaʻe le faʻamaʻi. Ae o loʻo i ai ni mea faʻapitoa e le mafai ona faasaʻoina. Mo lenei mafuaʻaga, o aʻafiaga lamatia e le mafuatiaina mo le atherosclerosis e sili ona matautia.

O nei mea e aofia ai mafuaʻaga na faʻataatia i le DNA, e pei o le matua, matua ma le itupa. Faatasi ai ma se tuufaatasiga o le tele o mea ola, o le tulaga lamatia o le atiaeina o le faamai e faateleina le 10-20 taimi.

Ina ia aua le faʻaosoosoina se soliga, ina ia puipuia ai le atherosclerosis, e aoga le mulimuli i fautuaga uma a se fomaʻi, mataʻituina lou mamafa, 'ai le mea saʻo, faʻagasolo malosi ma sili atu ona asiasi i le ea fou.

  1. I tagata, o le tulaga lamatia o le atinaʻeina o togafitiga o le cardiovascular system e sili atu le maualuga, talu ai o fafine e iai ituaiga puipuiga i le ituaiga o hormones sex. E le faatagaina e Estrogens le faʻavaeina o atherosclerotic plate. Ae i le taimi o le misa, o lenei vaega o le tino e suia, ma i le matua ua le mafai ona amata le maʻi.
  2. I le mavae ai o le 60 tausaga, ua faʻaumatia le tino, lea e mafua ai ona paʻu i malosiaga puipui. O lenei mea e mafua ai le atinaʻe o atherosclerosis i tagata matutua.
  3. O vailaau faʻapitoa e faʻateleina ai le lamatiaga o faʻamaʻi. Afai e mafatia se tasi o le aiga mai le hypercholesterolemia, e tatau ona faʻaalia le faʻaeteete ae le o le faʻaosoosoina o se mea.

Afai e mulimulitaʻi se tagata i se soifua maloloina, asiasi i taimi uma i le ofisa o le fomaʻi ma e le galo e uiga i togafitiga puipuia, e le mafai ona e popole e uiga i le atherosclerosis.

O le i ai o ni pathophyysiological factors

Pathophysiological mafuaʻaga mafuaʻaga o le atherosclerosis e sili atu ona taua. O faʻamaʻi e mafai ona atiaʻe i le iai o nisi faʻamaʻi, lea e matua faateleina ai le lamatiaga o le toto toto.

Muamua lava, o le maualuga o le toto maualuga e matautia tele, talu ai o le faateleina o le mamafa e sili atu ona mamafa ai le gaʻo, faʻasaʻo ma vaivai ai. O vaʻa ua aʻafia e ono aʻafia i soʻo se aʻafiaga leaga, ma o le kenera cholesterol i totonu o lenei setete e vave vave ona fai.

Le paleni o le lipid le atoatoa e tau atu ai i le hypercholesterolemia. Afai o le faʻateleina o le cholesterol leaga e faʻalautele mo se taimi umi, o lenei mea e oʻo atu ai i le tuʻuina atu o mea oona i luga o pa o arteries ma le faʻavaeina o atherosclerotic plate.

  • O se faʻamaʻi ogaoga o le endocrin e pei o le maʻisuka e oʻo atu ai i faʻafitauli faʻaleagaga. I le taimi muamua, o le maualuga o le kulukose i le toto e suia, ae ona o le uiga o le tele o meaʻai ma le faaputuputu o gaʻo i le maʻisuka, suiga o le metabolism cholesterol.
  • O le i ai o le oona po o le mamafa e mafua ai le faateleina o le tino gaʻo, solia o le carbohydrate ma le lipid metabolism. O lenei mea e mafua ai ona maua le gaʻo e le gata i totonu o totoga o le tino, ae faapena foi i totonu o le vavao o toto toto.
  • Faʻatasi ai ma le hypothyroidism, e faʻaitiitia le lauroid gland ma o le metabolic process e faʻaitiitia. O lenei maʻi e mafua ai le gaʻo ma le fulafula, lea e mafua ai le faaputuputu o lipids.

O ia mea uma ua faʻafouina tulaga lamatia mo le atinaʻe o le atherosclerosis, lea e mafai ona aʻafia i le tagofia o vailaʻau, mulimuli i se taumafataga o le soifua maloloina, siakiina e le aunoa le toto, ma le mataʻituina o le suka ma le cholesterol i le tino.

O nei mea uma o le a faʻaitiitia ai le avega i luga o le aʻau ma faʻasalalau ai le vailaʻau kemikolo o le toto.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga Faʻatauvalea

E taua le taulaʻi faapitoa i nei mafuaaga, talu ai o le mea saʻo lava lea o amioga a le tagata maʻi o le a fuafua ai lona ola maloloina. Ona o le mea moni o le toʻatele o tagata i aso nei latou te le vaavaaia a latou meaʻai, fai sina mea itiiti ma taʻitaʻia se olaga le lelei, o le maʻi e laʻititi i tausaga taʻitasi. O mea taua e mafai ona mafai ona faasaʻo, ae le o taimi uma e manaʻo ai se tagata e sui lona olaga ma lafoai ni amio leaga.

Faatasi ai ma le masani ai o le inuina o le ava malosi, ua faʻalavelaveina ai faiga faʻavae. I le faateleina o le metabolism, o le kulukose o loʻo faʻaaogaina malosi, ae o le gaʻo gaʻo e taofia. O le gaosia o gaʻo gaʻo, lea e faʻapipiʻi i maʻa ma le ate, e faʻaleleia foi.

O le faʻavaeina o atherosclerotic plate e taʻitaʻia ai le ulaula uumi. O Nicotine e mafua ai le palasi ma le palasi o ipu toto. I totonu o mea na faaleagaina, o le faaputuputuina o pepa o le cholesterol, lea e amataina mulimuli ane i totonu o pepa cholesterol.

  1. O le fafagaina foi o se amioga leaga. Faatasi ai ma le tele o taumafa o meaai e leai se taimi e teli ai. O se taunuuga, o gaʻo gaʻo e maua mai otaota mea taumafa, lea e teuina i totonu o totoga uma, e aofia ai toto toto.
  2. Faatasi ai ma se taumafa le paleni ma le tele o oloa gaʻo ma le maualuga o le gaʻo, o le gasegase e faʻalavelaveina. E afaina foi i le tele o meaʻai e pei o le pailani, fuamoa, pata, gaʻo manogi, kulimi susu, ona o loʻo aofia ai le tele o le cholesterol.
  3. Afai o se tagata e gaoioi sina mea laitiiti ma taitaia se olaga le galue, o le malosi o le malosi, o se taunuuga, o le fausiaina o gaʻo mai gaʻo. Lipids, i le isi itu, nofo i luga o fua, e mafua ai le atherosclerosis.

O nei mea uma e mafua ai le maualalo o le maua ma le tele o mea, lea e mafua ai le tele o faaletonu ma faʻamaʻi. Mo le puipuia o na taunuuga, e aoga le mulimuli i fautuaga a fomaʻi, taaalo i taʻaloga, alu i aso taʻitasi, 'ai lelei ma mataʻituina lou mamafa.

Faatasi ai ma lagona malolosi lagona ma le mafaufau, o le toto maualuga e tulai mai, o le numera o feteʻenaʻiga o le loto e faateleina, toto toto vavalalata, gasegase o le toto ma le lautele o le tetee tetee. O lenei mea e mafua ai le vevesi o le tafe toto masani ma se suiga i le setete o puipui o toto toto.

O le mea lea, o fatufatu o le fatu cardiovascular e masani ona atiae ma le tele o le atuatuvale, faateleina le popole ma le ita.

Faʻamatalaga o Atherosclerosis

Ina ia fesoasoani i se tagata i le taimi ma puipuia le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga, e taua le mafai ona iloa le faʻamaʻi. Talu ai o faʻamaoniga e le manino i le amataga, e fautuaina e faia suʻesuʻega ma suʻega toto.

Le gasegase o le lipid metabolism e le mafai ona iloa e nisi o faailoga.O le paʻu o le tagata maʻi e faʻamamago, o le lauulu e paʻu'ū, ma o le gaʻolaʻau o loʻo faʻapipiʻi.

O nei ma isi faailo o le faamai e amata ona aliali mai i se isi taimi o le atherosclerosis. O nisi taimi o le atinaʻeina faʻafuaseʻi o le gasegase gasegase e tupu mai i le tulaga masani o se tulaga lautele masani.

O aʻafiaga e faʻalagolago i poʻo fea o aʻafiaga o loʻo aʻafia ai.

  • Afai e maua le atherosclerosis o le aorta o le fatu, e lagona tiga ogaoga ogaoga i le taimi o le faamalositino poo le malologa. O le malosi o le toto e matua malosi lava, o faitioga fou e foliga mai i totonu o le manava o le manava.
  • Faʻatasi ai ma le atherosclerosis o vaʻa, e faʻafuaseʻi ona oʻo mai le tiga o le paʻu i le lima tauagavale, o le fatu o loʻo faʻalavelaveina, o le paʻu ua paʻu, o le toto maualuga ua tulai mai, ma ua oso mai osofaiga o le maʻisuka. Afai e faʻamalo atoa le aumea o le coronary, o le tiga ogaoga o le pusa e susulu i le tauagavale tauagavale, aʻo le maʻi e le lava le ea ma e faigata ona manava.
  • O le atherosclerosis o vaʻa vaʻaia e faʻatasi ma le faʻavavevave o le vaivai, ulu o le ulu ma le vevela, foliga vaaia o le gasegase, faʻalavelave le vaʻaia, faʻaitiitia le atamai, le mautonu, ma le masani ona taufetuli lagona. I lenei tulaga, ei ai se tulaga lamatia o le paʻu.
  • O le maualuga o le maualuga o le toto, e mafai ona amanaʻia le atherosclerosis o le gaʻo. Afai ei ai i se tagata se maʻi o le atherosclerotic o le atunuʻu, o le a tupu aʻe le maualuga o le toto maualuga.
  • I le atherosclerosis o le abdominal aorta, o le tiga e aliali mai i totonu o le manava, o le paʻu o le paʻu, le mamafa, le naʻo ma le muʻamuʻa pe a uma ona 'ai. E masani ona tupu le malosi. I se tulaga maualuga atu, o le atinaʻeina o le gangrene o le iniseti e mafai, lea e manaʻomia ai togafitiga faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi.
  • E tele taimi e salalau ai le maʻi i vae vaivai. I lenei tulaga, o le tiga o le muso i vae i le taimi o le savali e aliali mai, lea e mafua ai le lelava. I le itu afaina, e paʻu le paʻu ma paʻu ile lauulu, faʻaleleia le fulafula, ma tingling e lagona i vae. I se tulaga ogaoga, o le foliga o fao e sui, foliga o le maivi, o gangrene e atiae.

O nisi taimi o aʻafiaga i totonu e afaina vave lava, o le a avea ma mafuaʻaga ogaoga faʻalavelave.

Faʻafefea ona puipuia le faʻamaʻi

O le aloese mai le atinaʻeina o togafitiga e faigofie. O le mea sili o le mataʻituina ma le faʻaeteete o lou soifua maloloina ma faia mea uma e puipuia ai le tupu o le faʻaosofia o mea.

E tatau i tagata taʻitoʻatasi ona mafai ona fua tutusa le toto i le fale. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻatau se masini faʻapitoa, e mafai ona e mauaina le tele o masini faigofie e le manaʻomia ai tomai faapitoa mo le suʻega.

Afai o le mamafa o faailoilo mo se taimi umi e sili atu i le maualuga o le 140/90 mm RT. Art., E tatau ona e faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi ma faia se suʻega ma pasia suega uma talafeagai. Afai e maualuga le maualuga o le maʻi, e mafai e le fomaʻi ona faʻatonuina statin ma antiplatelet agents.

  1. O se tagata ei ai se mea na tupuga mai e tatau ona mulimulitaʻi i se meaʻai maloloina ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina, ina ia le faʻaosoosoina ai maʻi. I le avea ai o se faʻamuamua, o togafitiga faʻamaonia faʻapitoa e faasaga i hypercholesterolemia e faʻaaogaina. O se olaga ola malosi e manaʻomia foi.
  2. Mo le tausia o le cardiovascular system i se tulaga lelei, ua fautuaina le tagata maʻi e ai lelei. O le lisi e tatau ona aofia ai meaai o le laau, iʻa, moa, susu susu, fualaau faisua ma fua. O meaai mama, falai, meaai mama ma meaai anapogi e tatau ona le aofia ai i le meaai.
  3. A e faʻaaogā tino faʻaletino, e tatau ona e siaki le fua ma aua le soona fai, ina ia lelei lelei le tino, ae e le vaivai. Mo pathoces cardiovascular, o fomaʻi e manaʻomia le savali ma savali i le ea fou. E manaʻomia lou savali i le 3 kilomita i le aso poʻo le faia o taʻaloga mo le 30 minute.
  4. O le ulaula ma le inupia o le ava ua solia mo tagata o loʻo i ai le faʻasologa.

Afai e maʻi se tagata i le maʻisuka, e ave fua e faʻaitiitia ai le suka toto ina ia faatumauina ai le setete o toto toto ma taofia le gasegase o le lipid. O le fomai o le a faatonuina togafitiga talafeagai mo togafitiga ma filifili le fua saʻo o fualaau faasaina.

O le aioiology ma tulaga lamatia mo le atherosclerosis o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga