Mafuaʻaga ma aʻafiaga o le maʻi o le maʻisuka

O le maʻisuka o le mea e masani ona faʻaumatia e le endocrine. O le tele lava o taimi, o le maʻi e atiina ae i le talaaga o le le lava o le insulin ua natia e le pancreas. Ae o maʻi e mafai foi ona fausia mo isi mafuaaga.

O togafitiga o le faamai o le faamoemoe lea i le faatumauina o le toto toto. Mo lenei mafuaʻaga, e maua ai e le tagata gasegase injections o le inisalini poʻo le faʻaaogaina o fualaau o le suka. Ae i nisi tulaga, e le fesoasoani le togafitiga fuafuaina, ma o le maʻi ua oʻo i le tulaga o le taupulepulega.

Mafuaaga mo le taufaasese o le maʻisuka

O le maʻisuka e le mafaamatalaina - o le a le mea? O se tulaga lea e le aumaia ai e le togafitiga fuafuaina togafitiga le aoga tatau: o le toto toto e tumau pea i luga.

O le mafuaaga autu mo le tauvaga o le le tausisia lea o mataupu faavae o taumafa ma le faifai pea o taumafa. Afai o le lisi autu a le tagata maʻi e tele naua le pasene o mea gaʻo - e vave ma faigata - ona le mafai ai lea e le vailaʻau ona taulimaina le galuega ma tumau maualuga le kulūkose i le uati.

O le tulaga e mafai foi ona atiae ona o se taunuuga o:

  • Lelei togafiti togafitiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, e maua e le tagata maʻi le le atoatoa o fualaau oona mo lana mataupu. O faʻamaʻi e mafai foi ona tupu mai i le talaaga o le faaumiumi o le teena e inu vailaʻau.
  • Suia o fualaau faasaina faatasi ai ma meaʻai. E le mafai e meaʻai taumafa ona pulea toto maualuga o suka. E na o le fesoasoani e mafai ona latou manatu.
  • Faʻaliliu o fua o le suka e faʻaitiitia ai le soifua maloloina e faʻafeiloaʻi ai togafitiga faʻasalalau.
  • Maʻi faʻamaʻi i totonu o le laasaga laititi. O le faʻasalaga o le maʻisuka e mafai ona tupu i le talaaga o maʻi faʻalavelave e mafua mai i le galala ma le faʻaitiitia o le puipuiga puipuia.

Taua! I nisi tulaga, o le taufaasesega e tupu mai i se talaaga o le le mautonu o le mafaufau-faalelagona lagona.

E faʻapefea ona iloa o le maʻisuka o loʻo iai i le tulaga o le taupulepulega? O le faailoga autu - maua i le 90% o mataupu uma - e avea ma se fia inu malosi. O le tulaga eo faatasi ma le gutu mago ma le manaʻo e inu pea. E mafai e se tagata ona inu i le lua i le tolu lita o le vai i le aso.

  • faʻaoga faifaipea ma faʻamalosi,
  • afaina / tingling o tamatamailima,
  • ogaoga tiga o le paʻu.

Faʻasaga i tua o le osofaʻi malosi i suga toto, o nei uiga e faʻateleina. Ae o le maʻisuka ituaiga 2, atonu e le o faʻaleleia. I se tulaga e le masani ai, o faailoga o le taufaasese o le faamaʻi atonu o le a matua leai lava.

Faʻailoga

O le faʻamaoniga o le maʻi e aofia ai le pasia o suʻega. Ma a maeʻa ona maua ia taunuʻuga, e mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia le maʻisuka faʻamaʻi. O le faʻavae autu: o le maualuga o le suka i le urine, o le maualuga o le anapogi glucose ma pe a uma ona 'ai, le fua o le hemoglobin glyc.

Ma o faʻataʻitaʻiga nei e taua foi:

  • faʻailoa
  • toto maualuga
  • cholesterol
  • tino numera numera.

O le vaega o le taufaasesega ua faamatalaina i faailoga nei:

  • taumafa taumafa - luga aʻe o le 7.8 mmol / l,
  • suka pe a uma se taumafataga - sili atu ma le 10 mmol / l,
  • suamalie mimi - sili atu i le 0.5%,
  • hemoglobin glyc - e sili atu i le 7.5% (faʻatasi ai ma le masani e oo i le 6%),
  • le aofai o le cholesterol - faʻateleina, sili atu i le 6.5 mmol / l,
  • triglycerides - sili atu i le 2.2 mmol / l,
  • toto maualuga - faateleina i le 160/90 mm. Hg. Art. ma sili atu
  • body mass index - matua faateleina, o se tagata ua tele meaʻai.

Ina ia aua le misia ia uiga o le taufaasese, e tatau ona e siaki taimi uma le suka o le toto ma se mita o le kulukose toto. E tutusa foi le mea e faatatau i sugars in urine ma tino ketone. Mo le fuafuaina oi latou i le fale talavai e mafai ona e faʻatau ni faʻataʻitaʻiga faʻapitoa.

E leai se togafitiga faʻapitoa mo le fomaʻi, ona o le mafuaaga autu mo lona faʻalavelave e le o tausisia le togafitiga faʻasoloina ma le musu e mulimuli i le taumafataga.

Ina ia faʻaitiitia le fua faatatau o le alualu i luma o togafitiga, e tatau ona mataituina le tele o fautuaga:

  • paleni taumafa - o meaai e aofia ai se pasene tele o gaʻo popo e le tatau ona sili atu i le taumafataga,
  • o le aofai o "gaosiolosi" i aso taitasi "e tatau ona faʻatulafonoina,
  • mea taumafa e tatau ona tuʻufaʻatasia ma gaioiga faaletino mafai.

Mo le puipuia o le amataina o le taufaasese, e tatau ona ave fualaau faasaina i le saʻo saʻo, e aunoa ma le suia o fualaau faasaina ma mea e ola maloloina.

O faʻafitauli faigata

O le faʻateleina o le maʻisuka e mafai ona mafua ai le tele o faʻalavelave matuia. O le mea taatele o:

  • Ketoacidosis. E iai se lamatiaga ogaoga i le olaga o le tagata maʻi. O le tulaga eo mai faatasi ma se galala le fia maua, ulu o le ulu, taoto, moe, foliga mai o le manogi o le acetone mai le gutu. I tulaga ogaoga, o le leiloa o le mafaufau e mafai. Afai e le o maua le tausiga faafomaʻi, e mafai e le tagata maʻi ona pa'ū i le maʻi suka.
  • Hypo- poo hyperglycemia. O nei tulaga uma e sili ona matautia mo le maʻisuka. I le leai o se fesoasoani, e mafai foi ona latou faʻaosoosoina le atinaʻe o coma.
  • Glucosuria. Glucose o loʻo iloa i le mimiti o le maʻi, lea e faʻaalia ai lona maualuga maualuga i le toto.
  • Maʻi faʻamaʻi.
  • Faʻalavelave i le masukalokelet system. O le faʻateleina o le maʻisuka e faʻapupulaina ai le ono mafai e se tagata ona atiaʻe le osteoarthropathy ma le osteoporosis.
  • Dermatosis, maʻi o gaʻo. O le mafuaaga o lenei ituaiga o faʻalavelave o le solia o le toto.
  • O le meaʻai tele. E seasea lava. O le masani mo ia o le faaputuputuina o le gaʻo tino i le pito i luga. I le taimi lava e tasi, o vae e matua manifinifi lava.
  • Lipodystrophy. Mo togafitiga, o le le atoatoa o le tino o le tino i totonu o le nofoaga o le pule o le insulin e masani lava.
  • Faʻaleagaina o le faʻaogaina o meaʻai. Faʻasaga i tua o le faʻasalaga, o le ono mafai ona atiaʻe se ituaiga o diathesis, totoga i totonu, peritonitis e maualuga.
  • Faʻaleagaina o mea faitino. E mafai ona latou faia le tauaso atoatoa.
  • Faʻaitiitia le aofaʻiga o faʻatinoga, faʻateleina le faʻaleagaina, atuatuvale, le mafaufau faʻaletonu.
  • Atherosclerosis

I le le lava o togafitiga, o le matua o le a mafai ona atiaʻe le fatu ma faʻamaʻi vascular. O le tele o taimi, o le tauvaʻa e tuʻuina atu ma le fatu o le fatu ma le maʻi fatu fatu. O le faʻafuaseʻi o le osofaʻi o le fatu e le o faʻamaloloina.

O taunuuga

O le tele o le tau o le maʻisuka e sili ona matautia. O le maualuga maualuga o le suka o le toto e mafua ai le faaleagaina o toto toto ma faamoega namu, lea e mafua ai le atinaʻe o suiga e le mafai ona suia.

E mafai e le tagata maʻi ona faia:

  • Nifaeropathy Faʻatoʻaina o fatuga ona o le faʻateleina o le mamafa o le lotoifale ma le maualuga o le toto suka. Ole faʻamaʻi masani e mafua ai le le atoatoa o le maʻi.
  • Microangiopathy. O loʻo faamatalaina i se liona o vaʻa toto laiti.
  • Matelaina o le maʻisuka. O le faʻamaʻi na mafua mai i le faaleagaina o vaʻa o le filo o mata, lea e mafua ai le tauaso atoatoa.

E mafai foi ona atiaʻe le le mafai ona faʻafefeteina o le fatu ma le tino.

Puipuiga

E i ai le tele o auala puipuia e mafai ona fesoasoani i le maʻisuka e aloese ai mai le faʻateleina o le maʻi. E tatau ona faʻatapulaʻaina le tele e mafai ai, ma e sili atu le faʻaaogaina o le falaoamata ma meaʻai e aofia ai le pasene tele o le kulukose, faʻapea foi ma meaai e maua ai le suamalie.

Faʻesea meaʻai falai. E fautuaina le kukaina o ipu i totonu o le uila po o le ogaumu. O meaai e tatau ona faʻaititia ma laʻititi i le telē. E tatau ona e siaki le numera o kalori e 'aina ma faʻaumatia.

Gaoioiga faʻavalea, aemaise lava, aau, savali i se saoasaoa vave. Faʻaaloalo i le faigamalo o le galuega ma le malologa, aua o mea e sili atu e afaina ai le maualuga o le toto toto.

Ina ia matauina le amataina o le taufaasese i le taimi, ua fautuaina le maʻisuka e mataʻituina suiga i le kulukose o le toto. Pe a aliali mai uiga faʻaalia, e tatau loa ona e talanoa i se fomaʻi. Talu ai ona o le vave ona iloa o maʻi, o le itiiti o le afaina o le a mafua ai le tino o le tagata.

Mafuaaga mo le tulaga

O le maʻi suka o loʻo faʻaauau i le tulaga o le taupulepulega e faʻaalia i le tulai mai o se tulaga faapitoa pe afai e le mafai ona faasaʻo le maualuga o le glycemia.

O inisalini injections e faia e le tagata maʻi, poʻo le fualaʻau ua ave, e faʻamoemoe i le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose o le toto, e le o feagai ma a latou galuega saʻo.

  1. Fafagaina. O le faʻateleina o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo e taʻitaʻia ai le tino i se setete pe a le mafai e fualaau faasaina ona fuaina le maualuga o le glycemia. O fualaau o fualaau o loʻo ave i tagata gasegase i le taimi o meaʻai e le puleaina e masani ona le fetaui ma le numera o meaʻai falaoa e maua (1 XE o le 12 g o suauu gaʻo). O se taunuuga, o le maualuga o le inisalini i totonu o le tino e le mafai ona gaosia le sili atu o le kulukose, o lea o le maualuga o lona toto i le toto e faateleina ai.
  2. Auala le saʻo togafitiga. O laʻititi maualalo o vailaʻau o le suka e faʻaitiitia ai le suka e mafua ai le atinaʻeina o le faʻataunuʻuina o le faʻamaʻi.
  3. Faʻasalaga o togafitiga o fualaau oona, pe a galo e gasegase le tagofia o vailaau poʻo le inisiua o le inisalini, ma toe faʻamavae atoa foi ona mulimuli i togafitiga.
  4. Le faʻaogaina o isi metotia poʻo meaʻai (addictive biologically active additives) nai lo sauniuniga faʻafomaʻi e fautuaina e le fomaʻi.
  5. O faʻamaʻi pipisi o loʻo tupu i se foliga laititi.
  6. O le faʻafitauli o le mafaufau poʻo le nofo soo o le tagata maʻi i tulaga faigata.

Soo se tasi o mafuaʻaga ua mafua mai e mafai ona faʻamalosia le ala o le faʻamaʻi ma mafua ai faʻafitauli faʻalesoifua maloloina.

Ata faʻaleleia

O le faʻasalaga o le maʻisuka eoʻo mai ma faʻamatalaga nei:

  1. Manava. O lenei faailoga ua manatu o se tasi o faailoga muamua o se tulaga le lelei o le maʻi.
  2. Gutu gutu. O se tagata e amata ona inuina se aofaiga e le masani ai o le vai mo lona tulaga masani.
  3. Uiga masani. O le faʻaalia e masani lava o se taunuuga o le aveina o se tele o le vai.
  4. Numera poʻo se lagona faʻavave taimi i le vaega o tamatamailima.
  5. Sulu malosilagona i luga o le paʻu.
  6. Taʻaloga o le taotoga poʻo le vomiting, faʻapea foʻi ma le tiga i totonu o le manava.
  7. Tachycardiafaʻaitiitia le toto maualuga.

E taua le malamalama o nei mea uma e tutupu i le taimi lava e tasi i mea e seasea tupu. O le tele o taimi, o le tauvaga e faʻaalia mai i faʻamaoniga e tasi, lea e faʻamalosia ai lona vave iloa.

Taiala mo le iloiloina o le tauvaga:

  • anapogi glucose anapogi - sili atu i le 14 mmol / l,
  • faasao i le afi i aso taitasi e silia ma le 50 g,
  • ketoacidosis o loʻo i ai.

Iloiloga o le maʻisuka e faʻavae i luga o se auʻiliʻiliga o suʻesuʻega i fale suʻesuʻe. Afai o faʻamaoniga e faʻaalia i ni mea sese laiti mai le masani, o loʻo faʻaalia mai ai le atinaʻeina o sea tikeri o le faʻamaʻi o se tauvaga. Faatasi ai ma le taumafataga saʻo ma togafiti togafitiga, o le maʻi o le maʻi e faʻamautu.

Taui mo le maʻisuka ituaiga 1

Ole le atoatoa o le inisalini i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e fesoasoani i le faʻaalia o mea oona o loʻo aʻafia ai siama o faiʻai. E le gata i lea, o le faʻasalalauga o le hormone i le pancreas e le lava lea e faʻamautinoa ai o meaʻai e gaoia mai meaʻai e malepe ma faʻamaʻafia.

Faailoga o le taufaasese o se ituaiga o le faamaʻi o le inisalini:

  • vaivaiga lautele
  • fiainu
  • suiga vave o le soifua manuia,
  • matagogo
  • le manogi o le acetone
  • ponaivi papa
  • faaitiitia le puipuiga.

O togafitiga o faʻasalaga e aofia ai:

  • fua e faʻafaigofie ai le glycemia,
  • faʻamamaina faʻamalolo,
  • toefuataiga o le maualuga o le toto,
  • tausisia le togafitiga o le inisalini,
  • mataʻituina lelei
  • le faʻatinoga o fautuaga paleni,
  • siaki faifaipea e le fomaʻi.

O le mea e sili ona leaga mo le tino o le maʻi suka. I lenei setete, o le acetone e faʻapupulaina i ni aofaiga tele, lea e mafua mai ona o le le lava o le inisalini.

Ituaiga Taufaasese 2 Tisuka

O le maʻisuka ituaiga 2, i le noatia ma fai fuafua i fomaʻi uma a le fomaʻi, e sili atu ona faigofie le pulea nai lo le foliga o le insulin i le maʻi. E ui lava i lea, o le le amanaʻiaina o meaʻai ma togafitiga faʻaleleia e ono mafai ona mafua ai le faʻasalaga o le maʻi.

Faʻafitauli masani o lenei tulaga:

  • hypoglycemia (paʻu mataʻutia i le kulukose)
  • retinopathy (faʻaleagaina faʻataʻi)
  • polyneuropathy (le lava le lagona i vae poʻo le faʻaititia o vaega)
  • o le faʻavaeina o maʻi pipili,
  • maʻi faʻasolosolo (afaina i le tino),
  • taʻavale
  • fatu fatu
  • faʻamaʻi fatu.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e sili atu ona faigofie mo tagata gasegase e aloese ai mai le faʻateleina o le maʻi e ala i meaai talafeagai.

Fuafuaga puipui

E mafai ona e puipuia le atiina ae o se ituaiga o le maʻisuka pe a fai e te mulimuli i nisi o tulafono:

  • ia mataʻituina pea le maualuga o le glycemia, faamaumau ona tulaga taua i le tusi,
  • mulimuli i se meaai
  • Aua e te fiu e inu vailaʻau ua faatonuina e lau fomaʻi
  • asiasi i se fomaʻi e leʻi folasia, e oʻo lava i sina mea itiiti,
  • taumafai ia lelei pea
  • malosi le gaoioi ma faia ni taʻaloga faʻafeʻaloiga, pe a mafai,
  • aua nei faʻaaogaina meaʻai e avea ma auala autu mo togafitiga.

Ata vitio e uiga i mafuaaga, ituaiga ma togafitiga ole maʻisuka:

E taua le malamalama o le usitai i nei fautuaga o le a mafai ai e le tagata maʻi ona aloese mai le atinaʻeina o faʻalavelave matautia i le soifua maloloina.

Tuua Lau Faamatalaga