E faapefea ona togafitia le maʻisuka i le faiga o Ayurveda?

🔹 I le faiga o Ayurvedic, o le maʻisuka e taua o le prameha, o le igoa anamua lea mo le madhumeha. O le mea moni, o le "vale" o le meli, "fulu" o se vaitafe (o lona uiga o le urine).
I le maʻisuka, o le malosi o Ojas e tuua ai le tino i le afu ma le faanatinati. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi na tupu i se tulaga o le leaga o Vata Vata dosha. E ui o le tele o faʻafitauli o le tino ma le amataina o le faʻamaʻi e tupu i se faʻafitauli ole gasegase o le Kapha. O le faateleina o le suka o le toto e mafua mai i le paʻu o le agni (metabolism, fire digestive).

🔹 O le maʻisuka e faigata ona togafitia e ala i le naturopathy, ae i le tele o mataupu e fesoasoani e faʻasaʻo ai aʻafiaga, faʻaleleia le tulaga ma, o le mea e sili ona taua, faʻafiafia atili le olaga.

🔹 I Ayurveda, o le maʻisuka ua manatu o se soliga o le metabolism vai, faatasi ai ma le sili atu i le luasefulu lua faaletonu i le vaega o tolu doshas.

✴ Sisuka i le ituaiga o Dosh i Ayurveda.

Kapha dosha.

I le uluai laasaga o le atinaʻe, o le maʻi o le solia lea o le Kapha dosha. E fesootaʻi atu i le oona ma le faʻaleagaina o sugary, meaʻai gaʻo. Ona o meaai le talafeagai (ituaiga olaga), o le gaioiga o le pancreas ua faaitiitia, lea e faateleina ai le maualuga o Kapha i le manava. E le gata i lea, o Kapha e mafai ona ulu atu i isi mea, lea e faʻaalia i le tulaga faʻale-tino e ala i le faateleina o le urination ma le faanatinati o le urine.
I lenei vaitau, o le maʻisuka e faʻaalia i le tele o le galala ma le tele o le faʻamalosi o le urine.

❗ TAIMI! Faʻamatalaga o le faʻamaʻi i le taimi nei - e mafai ai ona e taulimaina, ae o se tulafono i le vaitau lenei, e le sailia e se tagata se fesoasoani ma se siama. Ma afai e mulimuli o ia i le auala o vailaau masani, ona togafitia lea e ia togafitiga faafomaʻi, e aunoa ma le gauai atu i le fatu ma mafuaaga.

O le maʻisuka ituaiga vata e mafua ona o le faaputuputuina o vata i totonu o le manua lapoa, mai le mea e ulu atu ai i totonu o le paʻu, ma faʻalavelave ai i lana galuega.
I le tulaga faaletino, eo mai faatasi ma le vaivai, fia inu, fia inu, fiaʻai, moe leʻo, faʻaitiitia le malosi o le malosi ma se lagona mu i lima ma vae, faʻapea foi le maualuga o le suka o le toto ma le mamafa tele.

Pitta dosha.

O le maʻisuka ituaiga o le maʻisuka (maʻi suka i le pitta stage) e tele. E tupu ona o le faaputuputu o le lua i totonu o le tootoo laitiiti, ma lona mulimuli ane gaioiga i le ate ma le pancreas.
I le tulaga faaletino, eo mai faatasi ma se fiva, faateleina le malosi o le tino, totoga, gasegase, urination ma le mumu, lanu samasama po o le paʻu, mimita ma le maualuga.

O le mafuaʻaga o le maʻisuka e masani lava o le le paleni o meaai - masima maualuga, suamalie, meaʻai susu, ava malosi, gaʻo ma falaoa.
O isi mea e aʻafia ai le tele o meaʻai, le tele o feusuaʻiga, moe i le ao, se olaga le taua, atuatuvale, atuatuvale, ma le atuatuvale. O le maʻisuka e mafai foi ona avea o se faʻamaʻi pipisi.

I le mafaufau, o le maʻisuka o se faamaʻi o le manaʻo ma le galala, o le le fiafia i le olaga, o le faafitauli o le "le amanaiaina o tagata lagolago ma fetolofi i luma o mea maualuga" ma le "tanumia o taleni i le eleele".

O le faʻaitiitia o le toto toto i Ayurveda, o faʻalaʻau eseese o laʻau, o loʻo faʻaaogaina fua o togatala. O vailaʻau e sili ona taatele o le maʻisuka o Chandraprabha ma Mumiyo, faʻapea foi ma le tolu Katu.

O se auala faigofie ma le faʻalagolago e pulea ai lou suka toto o le mimiti. O suʻesuʻega ile falemaʻi na faʻaalia ai e tusa lava pe maua ile maʻisuka ile maʻi ole maʻisuka, e mafai ona faʻaitiitia le manaʻomia ile insulin. O nisi taimi e mafai ona taofi le isi atinaʻe o le maʻisuka.

O le tele lava o taimi, e fautuaina e le au Faufautua Ayurveda le faaopoopoina o faga laʻau ma le aloe gel i le turmeric.

O laau mo le maʻisuka i Ayurveda, o le mea sili ona taua.
Sushrut, o se tasi o togafitiga sili o Ayurvedic o anamua, na mafua i lenei laau le mafai ona faaleagaina le tofo o le suka (papa mar mean "sugar destructive"). E mafai e se tagata gaosi ona faʻaitiitia le sili atu o le suka i le tino.

Faʻatasi ai ma le tele o meaʻai, e le masani ai ona atiaʻe ai le maʻisuka ma le pulu muro.

✴ Meaʻai mo le maʻisuka i Ayurveda:

I le maʻisuka ituaiga o Kapha, o le auala togafitiga autu o le usitai umi mo le tausiga o le Kapha-lowering diet.
E taua tele le aloese mai le faʻaaogaina o laʻau suamalie, gaʻololo ma meaʻai susu.
Taumafa fualaau faisua fou ma fualaau oona. O se maʻisuka gaosia o le maʻisuka. O le tofo oona e masani lava ona aoga mo le maʻisuka, aua e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le gaʻo ma le gaʻo gaʻo, faʻaleleia le ate ma le paʻu. O fualaʻau matala ua faʻaalia: aloe, gentian, katuka, margosa, barberry, turmeric, pulu muro.
O le faʻaitiitia o le mamafa, lanu uliuli ma le mumu, e fautuaina ai le faʻalaʻau ma isi mea manogi.

✴ Yoga mo le maʻisuka:

I le maʻisuka, o gaioiga o yoga e pei o le Faʻafeiloaʻi i le La, Laveina o Lelei, Peacock, Grasshopper ma Knees i le Chest ei ai aafiaga aoga ile tino. Pranayama e sosoo ma le manava o pogaiisu e aoga foi.

Togafitiga Ayurveda:
O le suauu suauu (shirodhara) e taua tele. Faʻaaogaina le suauu sesame i le ulu poʻo le muaulu i le afiafi, a itiiti ifo faalua i le vaiaso.

✴ I le aoteleina o mea o loʻo i luga, e mafai ona e fai mai o le mea autu i le puipuia o le atinaʻeina o le faamai o le faʻamaonia taimi. Ae paga lea, tatou te le atoatoa uma ma 'ai mea leaga, moe laitiiti pe tele, ita, ma isi. tulaga ese i tagata uma.
O le tino o le tino o le a faʻaleagaina i se tulaga faaletino.

Talitonu i le atamai o Ayurveda - faʻafesoʻotaʻi tagata faapitoa o le Ayurvedic mo faʻamatalaga ma faʻamatalaga i taimi uma, a itiiti ifo i le tasi i le tausaga.

✴ I lo matou nofoaga tutotonu e mafai ona e iloa le tulaga o le tino e tusa ai ma le Ayurveda ma maua uma fautuaga - na o le valaʻau ma faia se taimi atofaina!

Ituaiga o le maʻisuka, ona mafuaaga ma faailoga

I le science a Ayurvedic, e lua ituaiga o Prahmeha (maʻisuka) - Krisha Prahmeh ma Sthula Prahmeh.

O lenei ituaiga o faʻavasegaga e talitutusa lava ma le faʻavasegaga faʻaonaponei o le faʻamaʻi ua fuafuaina e fomaʻi masani - o le maʻisuka e aʻafia ai le insulin ma e le o insulin.

O suʻesuʻega anamua ua tuʻuina atu ai isi faʻavasegaga o le faʻamaʻi e tusa ai ma faailoga ua filifilia, o nei faʻavasegaga e tele lava ina tutusa ma nei aso.

O se faʻataʻitaʻiga o sea faʻavasegaga e mafai ona avea ma vaevaega o le maʻisuka i ituaiga nei:

  1. Sahaja Prameha o se tutusa o le maʻisuka faʻaleagaina i togafitiga masani faʻaonaponei.
  2. Apatiahaya nimmitaj o le maʻisuka malosi lea e fausiaina e avea o se taunuuga o le 'ai ma le ola le talafeagai.

O aʻoaʻoga Ayurvedic e manino le faʻamalamalamaina o le maʻisuka.

Suʻesuʻega o le maʻisuka O le saienisi faʻasaienisi anamua o Initia ua lauiloa talu mai aso anamua. I le vaitau Vedic, o lenei faamai na taʻua o le Ashrava (Prahmeha). O le maʻisuka o le Initia Initia e lauiloa foi o Madhumeha. O le maʻi suka e taʻua foi o Maharog. O le a le uiga o le maʻi sili i le faaliliuga moni.

O lenei igoa o le faamai ua mafua mai i le mea moni o le atiaʻeina o maʻi e aafia ai le toetoe lava o vaega uma o le tino ma toetoe lava o cell uma a le tagata ao faagasolo lona alualu i luma.

O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e oʻo atu ai i faʻalavelave i le lima o le tino.

O vailaʻau Ayurvedic i tagata e faʻamalamalamaina ai laʻau o loʻo taua i lalo:

  • O Annamaya kosh o se tino tino,
  • Pranamaya kosha - atigi puʻe,
  • Manomaya kosha - o le afaina o le mafaufau,
  • Vijnana Maya Kosa - o le atigi atamai,
  • O le Anandamaya kosha o le afu o le fiafia.

E tusa ai ma le manatu o Ayurveda, ua vaevaeina le maʻisuka i ituaiga autu e fa, o ia mea, o le a vaevaeina i ni ituaiga eseese.

O ituaiga autu o le maʻisuka o:

  1. Ua vaevaeina Kapha-diabetes i ituaiga e 10.
  2. Ua vaevaeina le maʻi suka i le 6 ituaiga.
  3. Vata diabetes e aofia ai le 4 ituaiga.
  4. Tisuka a tamaiti. O lenei ituaiga o maʻisuka e atiae i le tamaitiiti ona o masaniga le lelei poo agasala o se fanau mai muamua i matua o le tamaitiiti.

O le mafuaʻaga autu o le faʻafitauli o le, e tusa ai ma le aʻoaʻoga o le le atoatoa o le tino ma le faʻaaogaina o le tele o mea taumafa o le natura - taliga, snidgha, guru, o lona uiga, vevela vevela ma mamafa, i le faasologa.

Faʻasologa o maʻi suka

E tusa ai ma le tusi a Ayurveda, e mafai ona vaeluaina le maʻisuka i ni vaega se lua: Apatharpana uthaja prameha - maʻi ole maʻisuka e le o insulin ma Santharpana uthaja prameha - o se ituaiga o le maʻisuka e le o le insulin e faalagolago.

E faalagolago i mafuaaga e mafua ai le faʻaalia ma le alualu i luma i le tino o le tagata maʻi, o le maʻisuka ua vaevaeina e le aʻoaʻoga anamua a Initia i vaega e lua: Sahaja prahmeha - o se ituaiga o maʻi suka suka ma Apathyanimittaja prahmeha - o se ituaiga o maʻisuka o loʻo atiae i le tino o le tagata ona o le masani ai ma le foliga mai o amio leaga .

E tusa ai ma le aʻoaʻoga Vedic Initia, o le maʻisuka o loʻo atinaʻe i le tino o le tagata e mafai ona aʻafia ai le tolu doshas.

O le autu o soʻo se dosha e mafai ai ona faʻavasegaina

E le gata i lea, e 20 vaʻaiga laiti e iloga, e eseese i uiga o le mimii ma lona voluma, faapea foi ma masini (dhatu) lea e faʻavaveina i le faʻavave.

O le tele o taimi, o le faʻavasegaga o le maʻisuka i le Ayurvedic faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻatinoina e tusa ai ma le tele o dosa:

  1. Kaphaja.
  2. Lua.
  3. Tali.
  4. Kapha Pittaj.
  5. Kapha-dukja.
  6. Pitta-samija.
  7. Vata-pitta-kaphaja.

I lenei lisi, kapha-dukja ma le pita-daja e taua o ituaiga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o isi ituaiga eseese uma e mafai ona mafua mai i ituaiga e le o insulin e faalagolago i le maʻi.

Aʻoaʻoga Ayurveda mo le maʻisuka

I le togafitiga o le maʻisuka i le saienisi anamua a Ayurveda, o fualaau o gaioiga lautele e faʻaaogaina e faʻafaigofie ai le galuega a le pancreas ma le ate. O se tasi o vaega aupito sili ona lelei mo le togafitiga o le faʻafefe. O lenei mea totino e sili ona aoga i le amataga o le atinaʻeina o le maʻi.

Faʻaaogā le paluga e tusa ai ma le auala o togafitiga e tatau ona i ai i le foliga o se paʻu o le 1-3 grams i le aso. E tatau ona tuʻu faʻatasi le lino ma le aloe.

I mataupu sili atu ona ogaoga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi ma i le i ai o le maʻisuka masani i le tino, o le maʻisuka gasegase e maua ai togafitiga faʻaaogaina se meafaigaluega e pei o se mummy.

I fualaau, o le mea e sili ona taua i le taimi e taitaia ai togafitiga e tusa ai ma le metotia anamua a Initia o le gourmet.

I le taimi nei, o suʻesuʻega o loʻo faia i faʻamalologa o lenei fale. O le faʻaaogaina o lenei laau i le togafitiga o le maʻisuka i vailaau masani o loʻo suʻesuʻeina.

Na taʻua e le fomaʻi Ayurvedic Jimnem lenei laau toto le mafai ona faʻaumatia le suka. O le igoa o le laau ua faaliliuina o se tagata e faʻaumatia le suka.

Gourmet o se mea totino e mafai ona faʻaitiitia le maualuga o suga i le tino.

O le tele o taimi, o lenei vailaʻau faʻamalositino e faʻaaogaina ma le mummy mo le maʻisuka ituaiga 2, poʻo se vaega o le fualaau faasaina o le igoa e tasi.

E tusa ai ma le saienisi anamua a tagata Initia, e le tatau i se tagata ona togafitia le tino, ae fesoasoani e faʻamalosia ai faʻaagaga i totonu e faʻafefe ai le faʻamaʻi.

O le faʻaaogaina o isi vailaau togafitiga ma metotia e faʻamoemoe i le faʻaaogaina o faʻalavelave e faʻalavelave ai i le masani masani o gaioiga uma i le tino i se auala masani.

O le faʻaaogaina o fualaau faasaina ua saunia i luga o le faavae o vaega masani e tusa ai ma le saienisi a Initia anamua o le faʻamalologa lelei e aʻafia ai le tino atoa ma maua ai le lagolago i totoga uma ma a latou tino.

O le faʻaogaina o vasega fautuaina o togafitiga e faʻamalolo ai le gata o le pancreas, ae faʻapea foi le tino o le tino o le tino atoa.

Ayurveda Medicines for Diabetes

E tusa ai ma le aʻoaʻoga, e mafai ona faʻaaogaina le tele o laau eseese i le taimi o togafitiga.

O nei mea totino uma e faʻaaogaina le faʻaagaga i totonu o le tino o le tagata.

O loʻo i ai se lisi o laʻau sili ona taatele ma taatele o loʻo faʻaaogaina i togafitiga o le maʻisuka.

O ia laau toto e tusa ai ma Ayurveda o mea nei:

  • Moringa oilseed,
  • Pulu lanumoana
  • Tinospore hearty,
  • Le siaki a le tagata faomea,
  • Gourm vine,
  • Faʻasogo,
  • Katarantus pink,
  • Velvet Beans
  • Sesania Aikupito ma isi.

Moringa oleifera e sili ona aoga i lona faʻaaogaina mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2. O le faʻaaogaina o lenei laau e mafai ona faʻaititia le maualuga o suga i le plasma toto. I nisi tulaga, o le paʻu e mafai ona oʻo i le 10-15 iunite.

O le pulu lanumoana e fesoasoani i le puipuia o siama faiʻai mai le faaleagaina pe a tupu aʻe le maʻisuka po o le maʻisuka insipidus i le tino.

Tinospore heart e faʻaaogaina e togafitia ai le jaundice ma le maʻisuka. O le faʻaaogaina o tinospores e mafai ona faʻaleleia ai le kulūkose o le faapalepale o sosoʻo o le tino, e fesoasoani i le faʻaitiitia o le maualuga o le suka i le tino o le maʻi. O le gaioiga o sauniuniga o lauʻau e faʻaogaina ai lenei laau e foliga tutusa ma le gaioiga o le inisalini masani.

E le gata i lea, o sauniuniga mai lenei fale o loʻo faʻaalia ai le malosi o mea faʻasao ma fesoasoani e faʻaititia le lipids.

Faatasi ai ma le faʻaaogaina o le atuatuvale, e fesoasoani i le faʻasalalauina o le mea o loʻo i ai meaʻai i le mea e tupu i le solia o le maʻisuka i le tino o le maʻi. Suesuega na faia e tagata atamamai ua faʻamaonia le i ai o le malosi o le tino i totonu o lenei fale.

Sa masani ona faʻaaogaina fualaau oona i togafitiga o le maʻisuka. O le mauaina o se paʻu e faia mai fua o fua o le laau e mafua ai le faʻaalia o le malosi o le hypoglycem i le malosi e pei o le aveina o Glibenclamide.

Ficus glomerulus o se laau lea ei ai lona malosi mamana. O lenei laau e taua o le paia i Initia ma Tibet.

Katarantus pink is a plant that has been used by physicians in India ma Madagascar e togafitia ai le maʻisuka talu mai aso anamua.

O pini vela e malosi malosi ma fesoasoani e faʻaleleia le gaioiga o sela o faiʻai.

O le vitio i lenei tusiga o le a taʻuina atu ia te oe le aoga o le auala Ayurveda mo le maʻisuka.

Maʻisuka ma Ayurveda

Ua taʻua e Ayurveda le maʻisuka sili atu ma le tolu tausaga talu ai. I le Ayurveda, o le maʻisuka e tele ni igoa, o le mea sili ona taatele o Prahmeha ma Madhumeha. O le igoa muamua o lona uiga e masani ona faia, ma le lona lua - o le i ai o le suka i le urine.

I le Ayurveda, soo se faʻamaʻi e mafua mai i le le lava o le tolu doshas. Doshas - vata, pitta ma kapha - o aʻafiaga taua ia o loʻo pulea ai togafitiga uma i le tino. E tusa ai ma le manatu o Ayurveda, o le maʻisuka e tusa ma le luasefulu lua o nei faaletonu. 10 o latou o le Kapha dosha, 6 - i le Pitta dosha, ma le 4 - i le Vata dosha. O lea la, 3 ituaiga autu o le maʻisuka ma 20 subtypes e iloga. E ese lava, o le maʻisuka o tamaiti e vavae ese.

O le maʻisuka ituaiga vata e mafua mai ona o le solia o le Vata dosha na faia mai le ether ma le ea. E 4 ituaiga o lenei maʻisuka ua manatu e le mafai ona faʻaleleia, aua o latou tofi.

O le maʻisuka ituaiga o le maʻisuka e tupu ona o le solia o le pitta dosha e mafua mai i le afi ma le vai. 6 ituaiga o lenei ituaiga o maʻisuka e mafai ona pulea i togafitiga.

O le maʻisuka ituaiga o Kapha o le taunuuga o le solia o le kapha dosha e mafua mai i se tuufaatasiga o le vai ma le eleele. 10 ituaiga o ituaiga ituaiga o maʻisuka e mafai ona faʻaaogaina.

E iai isi faʻavasegaina o le maʻisuka i Ayurveda. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻalagolago i le mafuaaga, latou te iloa ai:

  • Sahaja Prameha (togafitiga faʻapitoa), lea e fetaui ma le maʻisuka ituaiga 1,
  • Apathyani Mittaj Pramekh (maua mai o se taunuuga o amio leaga i vaega mulimuli o le olaga), lea e fesootaʻi ma le maʻisuka ituaiga 2.

Ayurveda maʻisuka togafitiga

Ayurveda ei ai lana lava auala ma auala e togafitia ai faʻamaʻi. O le togafitiga e faʻavae i le prakriti maʻi. O Prakriti o le natura o le tagata, o lona uiga toesea o doshas. A o iai le laʻasaga i le fua faatatau na tuʻuina atu i le tagata i le faʻasologa, o loʻo ola maloloina o ia.Ae i le faagasologa o le olaga, o le lotogatasi o le natura i totonu o le tagata e masani lava ona motusia.

O lenei mea e mafua ai i maʻi ma le matua, o se tulaga ua taua o vikriti i Ayurveda. O lona uiga, mo togafitiga Ayurvedic e tatau ona iloa le fuainumera o doshas, ​​Vikritis. E faavae i luga o lenei malamalama, e faasaʻo alofilima e toe faʻafoʻi le paleni.

I le togafitiga o le maʻisuka, o le faʻalauteleina o le maʻi, o ana meaʻai, ituaiga olaga, ma isi mea faapena. O togafitiga Ayurvedic i le togafitiga o le maʻisuka e taulai faapitoa i le faamamaina o le tino, le filifiliga saʻo o fofo masani (laau afu, fatu, mea manogi), meaai.

E masani lava mo le maʻisuka ituaiga 1, e faʻaaogaina ai se vailaʻau ma se dhatu, o laupega autu e fausia ai le tino o le tagata. O se taumafa e aofia ai meaʻai ma nisi o mea totino ei ai sona aafiaga taua i le faapaleni o atosasa.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le faamamaina o le tino ua fautuaina e tusa ai ma le ituaiga o dosha. Mo se faʻataʻitaʻiga, o maʻi ma le kapha dosha ua faʻataʻitaʻiina le Wanman (emetics), ma tagata gasegase i le pitta dosha - Virehan (faʻamalo faʻamafana ma le laxatives).

Togafitiga o le maʻisuka - Ayurveda Stages

1) Snehana - aveesea o toxins mai le tino e ala i le faʻaaogaina o suauu eseese, i totonu ma fafo atu.

2) Sodhana - faʻamamaina le iniseti i vaega e tolu: Vamana, Virehan ma Vasti.

5) Yoga ma Pranayama

6) Faʻataʻitaʻiga mai fafo: Abhyanga, Dachshund Dachshund, Toto, Kashaya seca. O le sweating (sweating) e faʻasaina i le maʻisuka Prameha. E fautuaina le Ractamokshana mo le faaumiumi o le le faamaloloina o maʻi o le maʻisuka.

E mafai e le tagata faitau ona i ai sana fesili e uiga i le aoga o togafitiga Ayurvedic o le maʻisuka. E tatau ona maitauina, mo le tele o tausaga, e tele suʻesuʻega e faia i taimi uma i le taʻitaʻia o nofoaga autu o Ayurvedic. O loʻo faʻamoemoe e faʻamaonia ma faʻamaonia le aoga o metotia Ayurvedic mo togafitiga o faʻamaʻi eseese, e aofia ai le maʻisuka.

O suʻesuʻega na aʻafia ai tagata gasegase eseese, ma ituaiga eseese o le maʻisuka. I le faagasologa o suʻesuʻega, e le na o le toto ma le urine e mataʻituina, ae o ituaiga uma o faʻafitauli e maua mai e le maʻisuka. I le avea ai o se tulafono, ua faʻamaonia le aoga atoatoa o togafitiga.

O le toʻatele o tagata gasegase (a itiiti ifo ma le 70%) tali lelei i togafitiga o le maʻisuka. O lona faʻamaonia e iloiloina uma e le Ayurvedic ma le faʻavaeina o vailaʻau faʻaleaganuʻu. O nisi o ituaiga o maʻisuka ua uma ona faamaloloina, ma o le toto ma le mimiia o le suka na toe foi mai i le masani. E ui o le togafitiga o ia tulaga e manaʻomia ai se taimi umi, e le itiiti ifo i le 2-3 tausaga. Ae o le taunuuga e faʻamaonia ai le taumafaiga ma le taimi.

I le faaiuga, matou te manatuaina o togafitiga faʻalauiloa e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se tagata tausi maʻi Ayurvedic. Faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa o le a taʻu atu ia te oe metotia sili ona aoga o le togafitia o le maʻisuka e tusa ai ma le faiga a Ayurveda. Ma o seneturi o le poto masani o le a fesoasoani i le lelei o lou ola maloloina!

Maʻisuka Togafitiga Ayurvedic

O le faamai o le endocrine o le vailaau faafomai i aso nei ua agavaa e pei o le maʻisuka, fai mai o le faaupuga na muamua faaaogaina e le fomai Eleni Demetrios i le seneturi lona lua BC, na faamatalaina e Ayurveda i le tele o feagaiga anamua, na faaigoaina o le upu Ayurvedic Madhumeha, Prameha, Ashrava.

O le maʻisuka e taua foi o Maharog, talu ai e afaina uma lava totoga ma vaega o le tino faaletino, faapea foi ma isi, e le mafai ona vaaia, o laupepa o le faavae: malosi, tino o le mafaufau, tino o le mafaufau ma le tino o le fiafia (le mea e fesootai ma le maualuga "I" )

Ayurveda e faamatalaina ituaiga lua o le maʻisukalea e mafai ona faʻatusatusa i le faʻavasegaga o vailaau faʻaonapōnei: IDDM - insulin-dependent ma NIDDM - ituaiga insulin-tutoatasi. I le Ayurveda, e fetaui lenei ma le ituaiga:

Apatharpana uthaja prameha

Etymologically, Ayurveda faʻasoa le maʻisuka i:

Sahaja Prameha (na fanau mai)

Apiahaya nimmitaj (ona o le taumafa ma le le lelei).

E ui lava o le maʻisuka e aofia uma ia dosaseta e tolu (o le vidiha tridaja), e iloa ai e Ayurveda ituaiga e 21 o le maʻisuka, e masani lava e tusa ai ma le taotoga autu:

Kapha-maʻisuka (e 10 subtypes)

Pitta-diabetes (e 6 vaega laiti)

Vata-maʻisuka (e 4 vaega laiti)

O le luasefulu ma le tasi ituaiga o le maʻi suka, lea e mafua mai i amioga le lelei a matua ma / pe o se taunuuga o agasala o le fanau mai talu ai.

Faailoga o le Maʻisuka

1. Sweda Profuced - sweating

2. Angagandham - tino manogi

3. Anga Shidhilathwam - faʻavaivaia le tino

4. Sayyasna Swapnasukhabhishangithwam - lagona le faʻaaogaina

5. Hridayopadeham - o se lagona o le vaivai i totonu o le loto.

6. Netropadeham - le lagona o se ituaiga ata tifaga i luga o mata

7. Jhwopadeham - lagona le mafaamatalaina i le gagana

8. Sravanopadeham - lagona e le mafaamatalaina taliga

9. Anga ghanathwam - o le malosi o vaega uma o le tino

10. Keshathivridhi - tupu tele lauulu

11. Nakhathivridhi - tupu tele o fao

12. Sheetho priyathwam - le maalili

13. Gala shosham - faʻaputu leʻo

14. Thalu shosham - lagi malulu

15. Asya madhuryam - suamalie suamalie i le gutu

16. Karadaham - susunuina i alofilima

17. Toe ola i le sola

18. Mootra madhuryam le suamalie o le urine

Ayurveda maitau faʻasalaga nei i le tele o alofilima taʻitasi:

Avipakam - ita ita

Aruchi - Leai o le fiaai

Athinidra - moe tele

Lua

Vasthimehanyotoda - tiga i le vevela ma le urinary tract

Mushkavatharanam - tiga testicular

Amlika - maualuga maualuga

Vitbhedanam - faʻafitauli faigata

Hridayashoola - tiga i totonu o le loto

Nidranasam - moe le moe

Tali

· Udavartham - fulufulu fulufulu mamoe.

Hridgraham - tiga o le fata

Soolam - tiga i le pito i lalo

Sosha - faʻamago faʻama

Swasam - faigata le manava

Fai mai le Charak-Samhit e tolu ituaiga o maʻisuka:

1. Sadhya - mafai ona iloa: e masani lava i le amataga o le faamai ma i latou na maua le maʻi na mafua mai i se meaai le talafeagai, masani leaga ma le mamafa o le mamafa.

2. Yapya - e mafai ona faʻamalolo: o le mea moni, o le lua - o le ituaiga o maʻisuka (pittaja prahmeha) ma nisi ituaiga o kapa - maʻisuka (kaphaja prahmeha). O lenei ituaiga o maʻisuka e mafai ona pulea i togafitiga.

3. Asadhya - e le mafai ona faʻaleleia (masani ona tuʻufaʻatasia)

Ae tusa lava pe iai se maʻisuka e le atoatoa, e mafai e Ayurveda ona fesoasoani e faʻaleleia le tulaga lelei o le ola o le tagata maʻi e ala i le faʻaaogaina o togafitiga (aumaia o le taimi le tumau) togafitiga.

E tusa ai ma le manatu o Ayurveda, o le togafitiga mo le maʻisuka ua fuafua lelei lava e tusa ai ma le natura o le tagata maʻi (prakriti), faapea foi ma le vasa, vailati, nofoaga o le liona, poloka i le taumafataga, tulaga o le malamalama, meaʻai, mea e maua mai i meaʻai ma isi mea.

O le togafitiga e faia i se tulaga lautele, faatasi ai ma le fesoasoani i meaʻai, fualaau faasaina, faiga a Ayurvedic (e aofia ai taualumaga o le faamamaina - panchakarma), faatinoga, mafaufau loloto. E masani lava o le faʻamoemoe e faʻaleleia le faʻamaʻiina, faʻaleleia o le metabolism, puipuia o faʻalavelave ma faʻaitiitia ai faafitauli i le itu ua maeʻa. I le faaopoopo atu i fualaau o loʻo lagolagoina ai le faʻalavelaveina o faʻalavelave ma faʻaitiitia ai le toto ma le suāsusu, ua faʻaaoga e Ayurveda togafitiga tulaga ese e togafitia ai.

E tusa ai ma o tatou poto masani ma faʻamatalaga, i Rusia o le tulafono sili ona taatele o le lua, ma o le maʻisuka e masani lava o se ituaiga pitta. Ae e oʻo lava i isi ituaiga o suka o le a mautinoa e aofia ai le pitta (tatou te manatua o le vyadha tridaja, o se maʻi o le maʻi o gafa uma e tolu). O le mea lea, o le Takradhara taualumaga e aumaia ai le toomaga tele o faʻamaoniga.

O lenei faiga e faʻamamaina ai le muaulu (poʻo le tino atoa) faʻatasi ai ma se vaitafe faifaipea (Sanskrit. - Dhara) o le pata pata (Sanskr. - Takra). O le papatini o se mea e gaosia mai susu mai le pata pata le yogurt fou. I a matou mea moni, pe a uma ona matou feutagai ma polofesa Initia - tagata atamamai, matou te faʻaaoga le serum mo lenei faʻamoemoe, ma se vailaʻau teuteu o le amla poʻo le musha (atoa).

O le faiga o lenei faiga e mafai ona maua i auiliiliga auiliili i le tusiga e uiga ia Shirodhara. I se faaupuga, faʻaaogaina o fuaitau o vailaau faʻaonapo nei, o le faʻalavelave e aʻafia ai le pituitary gland ma le pine paʻu, lea, i le isi itu, puleaina le tino atoa o le tino o le body, fesoasoani i le faʻalavelaveina o le enzymes digestive ma le metabolism. I le isi itu, e fesoasoani i le gaosia o hormones psychosomatic, lea e faʻaleleia ai le soifua manuia lautele ma le tino atoa. O se vaega sili ona tāua o togafitiga, talu ai i faʻamatalaga faʻapitoa o le maʻisuka o se faʻamaʻi o le "leai se suamalie o le ola", o le mea lea e taua tele ai le faʻafetaui lelei o le psychosomatics.

I le tautala i upu o Ayurveda, ona avea lea o le takradhara ma auala sili mo le faatonutonuina o le lua (ma o le lua lea e nafa ma le system endocrine).

Mo le mauaina o se togafitiga o le maʻisuka, o se faʻaauau pea o le takrahara e manaʻomia mo le itiiti ifo i le 10-14 aso. E mafai ona faia le faiga i le mafanafana (sili atu le vevela) le tau.

Panchakarma o se faʻalavelave o le faʻamamaina, faʻamalosia le matua ma le faʻamalosi tino. O se tasi o aʻafiaga o Panchakarma i Sanskrit e taʻua o Pramehaghna, o lona uiga, e aoga mo faʻamaʻi e mafua ai ona faʻaloʻoina le urine, e aofia ai le maʻisuka. Panchakarma o le a fesoasoani i le tino o toxins, lea e le mafai ona maua i le taimi o maʻi faʻafitauli. O se polokalame faapitoa o le panchakarma, faatasi ai ma se ituaiga o siama, ua faatonuina e le fomai, e fuafua i le tulaga o le maʻi ma le talaaga faafomai. Panchakarma o loʻo tuʻuina mai ai le purvakarma (faʻapena sauniuni) ma se seti o faiga faʻamamā faapitoa.

O lenei togafitiga mata o se faʻamaʻi lelei mo le faʻasologa o le maʻisuka, o se tasi o faʻafitauli masani masani o le maʻisuka. O le faʻatinoga o le faia lea o le pata o le ghee i luga o mata. Mo lenei mea i luga o mata

lua vaitaele o paluga o loʻo fausia e taofi ai le suauu. O le faʻasologa e faʻamamaina ai mata o toxins, fafagaina ai le fusi o mata ma le nerve opic, faʻafeiloaʻi ma fetaui le alochaka - lua. E faia i vasega o le itiiti ifo ma le 7 aso. O le aʻafiaga sili atu i le amataina o le faʻamaʻi o le maʻisuka e maua i le faʻapipiʻiina o le auala o le gasegase ma le vaalele.

I totonu o la matou nofoaga tutotonu e mafai ona e maua ni tofiga mai fomaʻi certified Indian Ayurvedic, ma faia foi se vasega o Panchakarma, takradhara, netra - tarpan ma isi taualumaga talafeagai.

Suʻe faʻamaʻi i Ayurveda.

E tele taimi e sau ai tagata ia te au ma fesili e uiga i le maʻisuka. E i ai tulaga o le faʻamautuina o maualuga o suka. Ioe, o mataupu faapitoa o le fesoasoani, o le mea e leaga ai, e le mafai ona faʻalauteleina i tagata maʻi taitoatasi, aua o le maʻisuka e mafai ona ese, ae ou te fautuaina oe ia faamasani i manatu lautele o fautuaga. O le a aoga mo maʻi ma soifua maloloina.

Madhumeha, Prahmeha, Ashrava, Maharoga - o nei igoa uma o le maʻisuka i Ayurveda

O fualaau faʻamalosi e pei ole inisalini e faʻaaogaina lautele i vailaʻau faʻamaʻi e togafitia ai le maʻisuka. O le maʻi suka ua taʻua o le fasiotiga lemu ma le faʻamaoniga o mataupu o le "faʻamalosia o le inisalini" ma le tupuga o aʻafiaga mai le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina ua faʻateleina ai le sailiga mo auala saogalemu ma lelei. O le science anamua o Ayurveda na iloa le maʻisuka i le faitau afe o tausaga talu ai. O le malamalama ma le aoga e mafai ona malamalama i ai pe afai tatou te amanaʻia le mea moni o Ayurveda e faʻasoa le maʻisuka (madhumeha) e tusa ai ma le ituaiga 21!

O le a tatou tilotilo i ituaiga o maʻisuka, o ona mafuaaga ma faailoga.

E lua ituaiga o Prahmeha (maʻisuka) e faamatalaina:

o lenei faʻavasegaga i Ayurveda e talitutusa lava ma suʻesuʻega faʻaneionapo o le IDDM - insulin-dependent ma NIDDM - ituaiga insulin-tutoatasi, ituaiga. Matou te maua ni faʻamatalaga i nei faʻavasegaina e pei o:

  • Sahaja Prameha (na fanau mai)
  • Apiahaya nimmitaj (ona o le taumafa ma le le lelei).

Ayurveda o loʻo faʻamalamalamaina manino le maʻisuka. O le maʻi suka na lauiloa i le aganuʻu Initia i le vaitaimi o le Vedic, e igoa ia Ashrava (Pirameha). O le maʻisuka e lauiloa foi o Madhumeha. O le maʻisuka e taua foi o Maharog (Maʻi Tele), aua e aʻafia ai vaega uma o le tino ma potu uma i se tagata. O le faʻamaʻi e aʻafia ai foʻi tino e 5:

  1. Annamaya Kosh (tino tino)
  2. Pranamaya Kosha (atigi malosi)
  3. Manomaya kosha (atigi o le mafaufau)
  4. Vijnana Maya Kosha (Atatamai Atamai)
  5. Anandamaya kosha (sofa o le fiafia).

E tusa ai ma le manatu o Ayurveda, ua vaevaeina le maʻisuka i le 4 ituaiga autu (e 21 ituaiga):

  • Kapha-maʻisuka (vaevaeina i ituaiga e 10)
  • Pitta - maʻisuka (vaevaeina i 6 ituaiga)
  • Vata maʻisuka (vaevaeina i le 4 ituaiga)
  • Tomaʻi tamaiti (Faʻaalia ona o amioga le lelei a mātua ma / pe ona o agasala o le fanau mai talu ai)

O le mafuaʻaga autu o le maʻisuka o le le atoatoa o le tino ma le taumafaina o taumafa sili atu o se natura:

  • earloop (vevela)
  • snigdha (manogi)
  • guru (mamafa).

O meaʻai e faʻateleina ai le kafa, gaʻo ma le urine o mea taua ia mo le amataina o le maʻisuka.

Dosha Faʻavasegaga o le Maʻisuka:

E tusa ai ma le manatu o Ayurveda, o le maʻisuka o se tolu o vyadhi (e aafia ai le tolu dosas). Ae ui i lea, o le autu o soʻo se tasi dosha e mafai ai ona tatou faʻavasegaina o:

E le gata i lea, ua vaevaeina i 20 vaega laiti e tusa ai ma uiga o le urine, o lona voluma, dhatu (o le tino), lea e mafua mai i le urine.

E masani lava, o le maʻisuka ua faʻamavaeina i le faiga o le Ayurvedic e tusa ai ma le gasologa masani:

  1. kaphaja,
  2. lua
  3. ia
  4. kapha-pittaja,
  5. Kapha-dukja,
  6. lua-masina,
  7. vata-pitta-kaphaja

Sannipata (paleni o dosas uma), kevala o le (pathology of only vata), kapha-daja ma le pitta-samija e mafai ona mafaufauina e fai ma insulin. O isi ua manatu o le insulin-tutoatasi.

Ia mataala i lou tino ma talanoa i lau fomaʻi i uluaʻi faailoga

  1. Sweda Profuced - sulu
  2. Angagandham - tino manogi
  3. Anga Shidhilathwam - Faʻamaʻaina le Tino
  4. Sayyasna Swapnasukhabhishangithwam - lagona le gasegase
  5. Hridayopadeham - O se lagona o le vaivai i totonu o le loto.
  6. Netropadeham - le lagona o se ituaiga ata tifaga i luga o mata
  7. Jhwopadeham - lagona le mafaamatalaina i le gagana
  8. Shravanopadeham - lagona e le mafaamatalaina taliga
  9. Anga ghanathwam - le malosi o vaega uma o le tino
  10. Keshathivridhi - tupu tele lauulu
  11. Nakhathivridhi - tupu tele o fao
  12. Sheetha priyathwam - faʻamalositino
  13. Gala shosham - faʻaputu leʻo
  14. Thalu shosham - lagi malulu
  15. Asya madhuryam - suamalie suamalie i le gutu
  16. Karadaham - susunuina i alofilima
  17. Pada daham o susunuina i le lagi
  18. Mootra madhuryam urine sweetness

E tusa ai ma le Sushruta, o le faʻaaogaina o le dosha o se vaega tele lea i faʻafitauli o le maʻisuka. E tusa ai ma ia, Malabandha (constipation) o se faʻalavelave o lenei faʻamaʻi pe a aliali mai o le tagata maʻi e maualuga lona mafaufau i le Medha (mea faʻapipiʻi). I ia tulaga, e le aoga tele laasaga o vailaau uumi.

E tusa ai ma le Brihattraya (o le tusiga autu a Ayurveda), o fagot (diabetic carbuncles) o le autu o le faʻamaʻi o le maʻisuka.

Faʻaiʻuga o eseese atasasa:

  • Avipakam - ita ita
  • Aruchi - Leai o le manaʻoga
  • Chardi - Nausea
  • Athinidra - moe tele
  • Kasam - tale
  • Peenasam - gutu gutu
  • Vasthimehanyotoda - tiga i le vevela ma le urinary tract
  • Mushkavatharanam - tiga testicular
  • Jwara - Heat
  • Daham - susunuina
  • Trishna - Leai
  • Amlika - Maualuga Maualuga
  • Moorcha - Talia
  • Vitbhedanam - faʻafitauli faigata
  • Hr> Wataja
  • Udavartham - fulufulu mamoe fuga i luga.
  • Kambam Tremor
  • HR>Sadhya(mafai ona mafai): O loʻo faamatalaina ai tagata mamaʻi na maua i le amataga o le maʻisuka. I lenei vaega o tagata gasegase, e ono i ai i latou e sili atu le mamafa o le mamafa ma o loʻo i ai masani leaga latou te mafua ona o latou maʻi apathyaja

Yapya (e mafai ona faʻaitiitia): O tagata maʻi o lenei vaega e pitaja prahmeha (ituaiga o le maʻisuka) ma nisi ituaiga o kaphaja prahmeha (ituaiga o maʻisuka). Ae peitai, faatasi ai ma Yapya, e mafai ona pulea le maʻi ile togafitiga

Asadhya (e le mafai ona faʻaleleia): Faʻaalia se faʻamaloloina o le maʻisuka ma maua ai le maʻisuka. O lenei vaega o tagata e afaina i se ituaiga insulin-faalagolago.

O le matafaioi a Ojas i le maʻisuka

Ojas o le ute o le ola, o se vaega o le fitu dhatu (elemene)

  1. Taʻaloga (lymph)
  2. Rakta (toto)
  3. Mamasa (maso)
  4. Medha (gaʻo),
  5. Asthi (ivi),
  6. Maja (muti o le ponaivi),
  7. Shukra (sperm or egg)

Ojas (Mahadhatu poʻo le mea pito sili ona taua) o loʻo faʻatusalia i le foliga o le Polo (mana) o le tino. O le tagata soifua maloloina e faʻamoemoeina i le lelei o le tino, mafaufau, lagona ma gaioiga a le tino. I le avea ai o se vaega o meaola o le tino, o loʻo i ai se lanu mūmū-paʻepaʻe, lanu samasama laʻitiiti, o loʻo i totonu o le loto ma isi totoga taua oo tatou tino. Afai e faʻalavelaveina Ojas, e tupu le faʻaleagaina o le tino, lea e vave ona oʻo atu ai i se faʻaititia o le faʻamoemoe o le olaga. I le maʻisuka, e tuua ai e le Ojas le tino e ala i Navadvara uma (e iva faitotoa, tatala i luga o le tino), ae maise lava i le urine ma le afu.)

E taua le iloa pe a togafitia le maʻisuka:

Mo le afe ma afe o tausaga, ua togafitia lelei e fomai anamua le maʻisuka ma togafitiga a Ayurvedic ma vailaʻau.Tele fualaau oona i aso nei e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka. O meaʻai ma faamalositino e taua foi i Ayurveda. O meaʻai a Ayurvedic ma recipes e mafai ona maua ai le lagolago lelei mo maʻi maua i le maʻisuka. E ui o le tele o vailaʻau o le maʻisuka o loʻo faʻaaogaina i aso nei e maualuga le maualuga o le suka (o mea e faʻaaogaina i le hypoglycemic), e talafeagai foi mo togafitiga lautele. Latou te fesoasoani i le tau faasaga i le maʻisuka ma e le gata ina faʻaitiitia ai le toto suka, ae faʻamalosia ai foi le tino. Tausiga o togafitiga e mafai ona faʻavasegaina e pei o:

  • Vyayama (exercises)
  • Pathya (meaai taumafa),
  • Panchakarma (faʻasologa o togafitiga faʻasao)
  • Faaaoga fualaau

Panchakarma

Panchakarma o se faʻalavelave o le faʻamamaina ma faʻamalosi tino e saunia ai se tagata mo le tagofia o fualaau. Aʻo mamā le tino, o vailaʻau faʻaleagaina o vailaau e faʻamaonia ai la latou sini sili atu ona faigofie ma lelei. A maeʻa Panchakarma, o le tagata poto faapitoa na te faatonuina se togafitiga o togalaau (rasayana), lea e tau atu i le televave o lona aafiaga.

Galuega Panchakarma ile tino:

  • Rasayana: toe faʻafouina potu uma o le tino.
  • Raktashodhana: fufulu le toto ma aveese le toxini.
  • Crimirogahara (antiparasitic): e sili ona aoga mo faʻamaʻi e mafua mai mafuaaga mai fafo, e pei o siama, faʻaoga pipisi, ma isi.
  • Pramehaghna: aoga mo faʻamaʻi uma e aofia ai le suʻesuʻeina o le urine, e aofia ai le maʻisuka (Madhumeha).

E mafai ona e uia le vasega Panchakarma ma maua ni tofiga ma fualaau talafeagai i totonu o le matou nofoaga tutotonu. O tulaga e mafai ona maua iinei >>>

Faʻaaoga sauniuniga o togalaau i togafitiga o le maʻisuka:

O fualaau faʻatoʻaga e faʻaaogaina i le togafitiga o le maʻisuka e matuitui, faʻasusu ma vevela i le tofo. Matou te lisiina nisi o laau e masani ona faʻaaogaina, faaopoopo i Vijaysar, mo togafitiga o le maʻisuka:

  1. Eugenia jambolana: (Jamun beej churna) O le Jamun fualaʻau suamalie mago e ave i se fualaau o le sipuni lua lua / faatolu i le aso ma le vai mafanafana.
  2. Gymnema sylvestre: (Gudmar patra churna) O laʻau matutu o lenei faʻatoʻaga e tatau ona tasi le sipuni i aso uma ma le vai mafanafana. E mafai ona mafua ai ona e le tofo suamalie mo le 45 minute i le tasi itula.
  3. Pterocarpus marsupium (Vijaysar churna) O loʻo maua le paʻu o lenei laau i le paʻu paʻu. Vijaysaar e tumau i le vai i le po, e vave alu i le taeao i luga o se manava gaogao.
  4. Ficus bengalensis (Nyagrodha twaka churna) O le paʻu lea o se laau laʻau. O se teuteuga o le paʻu e tatau ona saunia faapitoa ma faʻaoga faalua i le aso i se fualaau e 40 i le 80 ml. O le suka e saunia e pei ona taua i lalo: 25-50 grams o le paʻu mo le 4 ipu vai. Suauu e oʻo i le 1 ipu ma ave.
  5. Shilajeet Faailoaina o le tina. Faʻaitiitia le suka o le toto, o se auala sili lea e toe faʻafoʻi ai le libido i tagata ma i le tulaga o vaivaiga lautele.
  6. Tamal (Tejpatra) E masani ona faʻaaogaina o se meaʻai i le kuka. O le maʻisuka e mafai ona faaopoopo lau laʻau i lana 'aiga. E mafai foi ona e ave le paʻu mai lau.
  7. 7. Fatu o le fusi, Shambhala (Methi Churna). O fatu laau e tatau ona faʻafefete i le vai mafanafana i le po ma fagogo i le vaveao i le vai mafanafana. E mafai ona e ave le paʻu mai nei fatu ile vai mafanafana faalua i le aso. E mafai ona faaopoopo le paʻu o le Methi i le falaoamata o le falaoa e fai ai le chapatis.
  8. Momordica chirantia Karvellaka (Karella). E tatau ona ave vave le suka Karel i le taeao i se voluma e 20 ml. E mafai foi ona fufulu fualaʻau palapala i se fualaau o le ½ i le 1 sipuni faalua i le aso.
  9. 9.Embelica officinalis (Amala) Afai e maua se vai fou Amla, ona tatau lea ona 20 ml i aso uma poʻo Amla paʻu e faalua i le aso.
  10. Curcuma longa (Haridra) O le eletise turmeric ma le sua Amla o se togafitiga lelei mo le maʻisuka. O lenei mea e sili ona aoga i le puipuiga ma le togafitia o maʻi o le maʻisuka. Turmeric e mafai ona ave i le susu.
  11. Kirat tikata (Chirayata) O se teuteuga o lenei laau e tatau ona faia i taeao uma o le taeao. O se vailaʻau lauiloa lea e faʻaaogaina e togafitia ai le tele o faʻamaʻi pipisi o le paʻu ma, o le mea lea, o se vailaʻau sili ona lelei mo faʻamaʻi pipisi i tagata mamai e maua i le maʻisuka.

O se vaidya (Ayurvedic fomaʻi) e mafai ona fautuaina togafitiga Ayurvedic lelei i na gasegase e le tali atu i vailaau o le suāsusu o le suka poo le inisalini foi. I le avea ai o se tulafono, o nei mea o sauniuniga Ayurvedic. E le gata ina latou fesoasoani e faʻaititia le suka o le toto, ae latou te puipuia ai foi faʻalavelave umi o le maʻisuka. O nisi o nei pulega / fualaau faasaina:

  1. Madhuvijay Capsules: i se fua faatatau o le 500 mg faalua i le aso faatasi ai ma le suavai o le vijaysar tree. O lenei fofo e lelei mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ma maualuga maualuga o le atuatuvale ma vaivaiga.
  2. Chandraprabha vati: i se fua faatatau o le 500 mg faalua pe faatolu i le aso. O lenei vailaau e lelei tele mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ma faʻamaʻi pipisi i le urinary or in women who have leucorrhoea. E mafai ona faʻaaoga lenei mea i le Gorshuradi Guggul i le mea lava e tasi.
  3. Trivang Bhasma: O se tuufaatasiga lea o le tolu (bhasmas) o Hara, Mina ma Yashah Bhasma. E ave i le 125 mg faalua i aso uma, e maua i le paʻu pepa. E sili ona aoga mo le tele o le urination, mo faafitauli tau feusuaiga tama, ma mo togafitiga o vaivaiga lautele.
  4. Dhatri Nisha: O le tuufaatasiga o le paʻu o le turmeric ma le amla o le a ave vave i le taeao ma e sili ona aoga mo maʻi o le maʻisuka.
  5. Vasant kusumakar rasa: aoga tele mo le maʻisuka, aemaise lava le aoga i le tulaga o faʻafitauli. 125 mg e faalua i le aso. Faʻatasi ai ma togafitiga, o loʻo i ai lona malosi masani ma fesoasoani i maʻi o le maʻisuka, ma i le puipuiga o faʻamaʻi pipisi e tupu aʻe ona o le popole popole.

A maeʻa ona pasia Panchakarma, ma pei lava o lea, e mafai foi ona faʻaogaina laau nei e fuafua i faʻamaoniga:

  1. Arthritis Diabetes: Yograj Guggul, Fugalaau fou Dasamoola, Rasna saptak, faapipii mai le sunthi poʻo le Dasang Lepa e faʻaaogaina i le sooga faʻapipiʻi.
  2. Maʻisuka faʻatasi ai ma le mafutaga: O paluga e pei o Gangharva Haritaki, Isabgool, Panchaskar, Hingvastak e mafai ona faʻaaoga e puipuia ai le faʻamalosi.
  3. Faʻalūina o le Maʻisuka i Soʻo ma Laʻau: Mangista Gana Vati, Chandrakala Rasa, Chandraprabha Vati, Pravaal pisti, Guduchi Sattva.
  4. Maʻisuka ma le tale: o le maʻisuka mafatiaga mai le taimi masani e mafai ona ave Yasti Madhu, Kantakari, Vasa, shati palu.
  5. Maʻisuka ma le fia inu: O le tele o le galala e mafai ona faʻatonutonuina e ala i le faʻaaogaina o infusions malulu (heema): Dahayanak, Usheera, Chandan. Praval, Guduchi, e mafai foi ona faʻaaogaina.
  6. Maʻisuka faʻatasi ai ma le tele o faʻataʻitaʻiga: E mafai ona togafitia le urination sili atu ma Trivang Bhasma, Jasad Bhasma.
  7. O vaivaiga ma le vaivai tele o faailoga taatele ia.lea e mafai ona togafitia i laau e pei o Shatavari, Ashvagandha, Bala Yastimadhu.
  8. Faʻaletonu o se faʻamaoniga ogaoga mo se maʻisuka. Iloiloina tausaga ole maʻi, Ashwagandha, Kaucha beeja, musali e mafai ona fautuaina.

Meaʻai taliaina mo le maʻisuka e tusa ai ma le Ayurveda:

  1. Shigru (taʻavale)
  2. Haridra (Turmeric)
  3. Amalaki (amla)
  4. Shyamaka-Setaria italica (L.) Mogar, Italian bristle.
  5. Kodrava- Paspalum scrobiculatum, Seed Flax.
  6. Java (karite)
  7. Atuahuma (saito)
  8. Mudga (Green Peas)
  9. Kulattha (solo solofanua)
  10. Patola (kulimi sene, pei o zucchini, zucchini, kukama)
  11. Karavellaka (Grate Gourd)
  12. Maricha (pepa)
  13. Lashuna (tafatafa)
  14. Jambu Syzygium samarangense (aisa lanasese)
  15. Vyayama (faamalositino)

Mea faasaina mo le maʻisuka e tusa ai ma le Ayurveda:

  1. Navanna (tamaʻi fatu)
  2. Ikshu (sukala suka)
  3. Tayla (suauu)
  4. Ghrita (ghee)
  5. Hood (Cane Sugar)
  6. Kanjika / shukta (meainu inu)
  7. Madya (ava malosi)
  8. Pishtanna (meaai gaʻo)
  9. Anupa mamsa (meaola mai manu)
  10. Tama (kulimi falaoa, susu susu)
  11. Divaswapna (aso malolo)

Ina ia suia moni lou olaga, faʻaaoga lelei i le pulega saʻo o le aso ma meaʻai, ave le vasega Panchakarma ma faia ni filifiliga i fualaau talafeagai, e mafai ona e faia i totonu o le nofoaga autu a Ayurveda Guru.

O le mea na faaliliuina ma saunia mo oe e Dr. Bond

Tuua Lau Faamatalaga