O le a le suka o le inisalini ua faatonuina ma e tatau ona e fefe

O iLive uma e iloiloina e fomaʻi poto faapitoa e faʻamautinoaina le sili atu ona maualuga le saʻo ma talafeagai ma mea moni.

E iai a matou tulafono faʻavae mo le filifiliina o faʻamatalaga o faʻamatalaga ma e na o matou e faasino i nofoaga iloga, atinaʻe suʻesuʻega faʻaleaʻoaʻoga ma, pe a mafai, faʻamaonia suʻesuʻega faafomaʻi. Faamolemole ia matau o numera i puipui (,, etc.) o fesoʻotaʻiga fesoʻotaʻi ia i ia suʻesuʻega.

Afai e te manatu o se tasi oa tatou mea e le saʻo, ua le toe faʻaaogaina pe ua le mafai ona fesiligia, filifili ma lolomi Ctrl + Enter.

O le inisalini o le homone e maua mai i le pancreas e manaʻomia e faatumauina ai le glucose homeostasis, faʻasaʻo ai le carbohydrate ma le palatini, ma le malosi gaosi. Pe a le lava lenei hormone, e faʻaleleia le hyperglycemia masani, e tele lava ina faʻaalia le maʻisuka, ona faʻasaina lea o le inisalini mo le maʻisuka.

Togafitiga o le maʻisuka

Aisea latou te tuiina ai le inisalini mo le maʻisuka? O le galuega o le inisalini mo togafitiga o le maʻisuka o le tuʻuina atu lea o le tino i lenei hormone, talu ai o siama-ß-cell in the type 1 diabetes e le o faʻataunuʻuina a latou galuega faalilolilo ma aua le faʻapipiʻi le inisalini. Endocrinologists e masani ona faʻailoa mai le inisalini masani o le inisalini i lenei ituaiga o togafitiga o le maʻisuka inisiua e faʻatatau i le tetee i le hyperglycemia - o le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Ma o faʻamaoniga autu mo le faʻaaogaina o le inisalini e maua mai i le maʻisuka e faʻalagolago i le maʻisuka. E mafai ona ou teena insulin i le maʻisuka? Leai, e tatau ona tui tui inisalini i le maʻisuka ituaiga 1, talu ai ona o le leai o se siama oona e na o le pau lea o le auala e pulea ai le maualuga o le kulukose o le toto ma aloese mai taunuuga le lelei o lona faateleina. I lenei tulaga, o le aafiaga faafomaʻi o le inisalini, o lona uiga, o le inisalini o sauniuniga, e toe gaosia lelei le aafiaga o le inisalini na faia e le pancreas. O le mafuaʻaga lea e le tupu ai le iniseti i le maʻisuka.

O afea e faʻamalosia ai le inisalini mo le maʻisuka e le fesootai ma lenei hormone? Inisalini mo le maʻisuka ituaiga 2 - faatasi ai ma le faateleina o le manaomia mo le inisalini ona o le teteʻe o nisi o suʻi suʻavaʻava i le homone o loʻo faʻasalaina i totonu o le toto ma le faʻaleagaina o le metabolism o le carbohydrate - ua faʻaaogaina pe a le mafai ona maua e seisi β-selcreatic lenei manaoga. E le gata i lea, o le alualu i luma o le β-cell i le tele o tagata gasegase e mafua ai le hyperglycemia faaumiumi, e ui lava i le faaaogaina o vailaau e maua ai le toto maualuga. Ma o le suiga i le inisalini i le ituaiga 2 o le maʻisuka e mafai ona toe faʻafoʻiina le glycemic control ma faʻaitiitia le lamatiaga o faʻalavelave e fesootaʻi ma le maʻisuka faasolosolo (aofia ai le maʻisuka).

O suʻesuʻega sa lolomiina i totonu o le tusi talaaga Le Lancet Diabetes & Endocrinology i le 2013 na faʻaalia ai le aoga o togafitiga o le inisalini i taimi pupuu i le 59-65% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2.

E le gata i lea, o inisalini injections mo lenei ituaiga o maʻisuka e mafai ona faʻatapulaʻaina mo se taimi faatapulaa ona o le gasegase, ogaoga faʻamaʻi pipisi po o tulaga faʻalavelave ma faʻalavelave faʻafuaseʻi (faʻapitoa mo le lavea ma le fatu).

O le insulin e faʻaaogaina i le maʻisuka o fafine maʻitaga (o loʻo taʻua o le maʻisuka gestational diabetes) - pe afai e mafai ona e faʻasaina le metabolism o le carbohydrate ma faʻaitiitia le hyperglycemia ma se meaʻai.Ae i le taimi o le maitaga, e le o faʻaaogaina uma inisalini e mafai ona faʻaaogaina (ae naʻo le inisalini o le tagata): e tatau i le endocrinologist ona filifili le fofo talafeagai - ia mafaufau i le faʻasaʻoina o fualaau faʻasaina ma le maualuga o le toto i se tagata maʻi.

O le tala i se tasi oa tatou au faitau, Inga Eremina:

O loʻu mamafa na faapitoa lava le atuatuvale, Sa tusa ma le 3 o le au fagatuaga tuufaatasia, e 92kg.

E faʻapefea ona aveese le mamafa o le mamafa? Faʻafefea ona feagai ma suiga o le hormonal ma le gaʻo? Ae leai se mea e leaga pe talavou i se tagata e pei o lona faatusa.

Ae o le a le mea e fai e leiloa ai le mamafa? Lasiga liposuction taotoga? Na ou iloa - e le itiiti ifo i le 5 afe tālā. Faʻamatalaga o masini - LPG massage, cavitation, faʻaliliuina RF, myostimulation? Aititi tau taugofie - o le tau e totogi mai le 80,000 rubles ma se tagata fai meaʻai. E mafai lava ona e taumafai e tamoe i luga o se lapisi, i le itu o le valea.

Ma afea e maua ai i taimi uma? Ioe ma e taugata tele lava. Ae maise lava i le taimi nei. O le mea lea, mo au lava ia, sa ou filifilia se isi metotia.

O se pancreas maloloina lelei e galue malosi, o le gaosia o le insulin ole tatau. Glucose e maua mai i meaʻai e malepe i totonu o le meaʻai ma meaʻai ma ulu atu i le toto. Ma, o le ulu atu i sela, e maua ai le malosi. Ina ia mafai ona faʻagasolo lenei faagasologa e aunoa ma se faʻalavelave, o le tuʻuina atu o le inisalini ma le gaioiga o mea e mafai ona gafatia i nofoaga o le palatini e ulu atu i totonu o le membrane. Afai o le lagona o le faʻalogo ua faʻavaivaia ma e leai se mea e mafai ai, ona le mafai ai lea e le kulukose ona ulufale i totonu o le masini. O lenei tulaga e matauina i le maʻisuka ituaiga 2.

O tagata maʻi e fiafia i mea e tatau ona amata ai togafitiga insulin. Ua i ai le 6 mmol / L i totonu o le toto ua faailoa mai ai e tatau ona fetuʻunaʻi meaʻai. Afai e oʻo atu le fuainumera 9, ona e manaʻomia lea e siaki le tino ona o le iai o le kulūkose - faʻafefea le mea e solia ai le faʻapalepale o le kulukose.

O le uiga o lenei fuaitau e le mafai ona suia taualumaga e amata ona faaleagaina ai sela beta o le pancreas. Glycosylating agents e faalavelave i le gaosiga o le hormone ma amata ai ona tutoatasi le inisalini. Afai e faʻamaonia masalosaloga a le tagata tomai faapitoa, o loʻo faʻaaogaina le tele o metotia faasao o togafitiga. O le a le umi o le a tumau ai le aʻafiaga o togafiti togafitiga faʻalagolago i le tausia o tulafono mo tagata gasegase ma togafitiga talafeagai a se fomaʻi.

I nisi o tulaga, o se potoga puupuu o le fualaau faasaina e lava lea e toe maua ai le suauu masani o le inisalini. Ae masani ona tatau ona faia i aso uma.

O le tagata maʻi e tatau ona mafaufau pe afai ei ai se faʻamatalaga mo le inisalini, o le teena o togafitiga e matautia mo le soifua maloloina ma le ola. O le tino e maua ai le maʻisuka ua vave faʻaleagaina. I lenei tulaga, e mafai ona toe foi atu i le laulau pe a maeʻa se togafitiga faapitoa (pe a tumau pea i totonu tino o le peta).

O le inisalini e faʻatinoina i se fua faʻatulagaina lelei ma se fua. Faʻamatalaga faʻatekonolosi faʻaonaponei faʻapitoa le faia o le faʻataʻitaʻiga mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina. O loʻo i ai ni vailaʻau faigofie, peni ma tui i ni tamai nila, faafetai lea e mafai e se tagata ona faia se inisiua ma se faʻamafanafanaga sili.

A faʻamautuina le inisalini, e tatau i tagata tomai faapitoa ona faʻaalia nofoaga i luga o le tino lea e sili ona lelei ai le togafitiga: manava, pito i luga ma lalo, vaevaega. I nei vaega o le tino, o le tagata gasegase o le a mafai ona tuʻuina se tui e aunoa ma le manaomia o se fesoasoani i fafo - pe faapefea ona tui inisalini.

Taua! Afai na faamauina le glycemia i le taimi o le anapogi o le toto, ma o faailoga e sili atu i le 7 mmol / l pe a ave suʻapala ma lalo o le meaʻai, ona faʻamatalaina lea e le fomaʻi le faʻaofiina o le hormonone faʻasalalau ina ia faʻamautinoa ai le gaioiga masani a le tino.

Fomaʻi o Fomai Faʻafomai, Ulu o le Inisetiute o Taʻafia - Tatyana Yakovleva

Sa ou suʻesuʻeina le maʻisuka mo le tele o tausaga.E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ou te faanatinati e taʻu atu le tala lelei - o le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Sciences Sciences ua mafai ona faʻatuina se vailaau faʻamalolo e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei fualaau faasaina ua lata i le 98%.

O le isi tala fou: ua faʻamautinoa e le Matagaluega o le Soifua Malōlōina le faʻatagaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau maualuga o le fualaau faasaina. I Rusia, maʻisuka seia oʻo ia Fepuari 12 mafai ona maua - E na o le 147 rubles!

I le ituaiga o maʻisuka e faalagolago i le inisalini, e manaʻomia e se tagata le togafitiga tumau o le insulin. Ae e oʻo lava i le ituaiga lona lua, o le puleaina o le hormone e masani lava ona faʻatulagaina. O maʻisuka uma e feagai ma le mea moni e faapea o togafitiga e amata ona faʻavae i luga o inisiua. Fefe i le taualumaga, popolega na faalogoina mai uo, o le fiafia ma lagona e mafai ona afaina ai le manuia o se tagata. E tatau i le fomaʻi ona lagolago le tagata maʻi, faʻamalamalama atu ia te ia o se vaega tatau lenei o togafitiga lea e ave fiaselau afe tagata.

O le inisalini e faʻataunuʻuina ua naʻo le taua tele o le suka o le toto, pe a le toe galue le pancreas e tusa lava pe maualalo le tulaga. Faatasi ai ma lona fesoasoani e ulufale atu ai gaʻo i totonu o siama, ma a aunoa ma nei mea o le a le mafai e se tagata ona ola. A oʻo ina oti ia peta, e tatau ona tui le vailaʻau. Aloese mai le inisiua o le a le aoga. A leai, faatasi ai ma le faaputuputuina o toxins, stroke, fatuga o le fatu, ma le gasegase o le cerebral ma se taunuuga matautia e mafai ona atiaʻe. O le usitaia o tulafono uma o togafitiga o le a fesoasoani e faatumauina le tulaga masani o le soifua maloloina ma faaumiumi lona soifua mo le tele o tausaga.

E masani lava, o tagata e ave insulin e mafatia mai aafiaga o le maʻisuka. E le o fesoʻotaʻi ma vailaʻau, ae faʻatasi ma faʻamatalaga patino o le maʻi, lea e mafai ai ona faateleina le maualuga o le suka. E masani lava ona mafua ona o le faʻaitiitia o le mafaufau i le fua na faʻamatala mai e le fomaʻi, e pei ona talitonu nisi o tagata ua fautuaina i latou e tui tele le inisalini. O se taunuuga, o le maʻisuka e feagai ma faʻamaʻi tuga:

  • maʻi pipili i luga o vae, e oʻo atu ai i le necrosis (maliu), gangrene ma le tipi,
  • mataʻituina o le vaaia o le tino, tauaso - le maʻisuka retinopathy,
  • toilalo o le ate ma fatugaʻo - maʻi o le maʻisuka nephropathy,
  • vailaʻau vascular vascle, atherosclerosis, stroke, faʻalavelave fatu,
  • atinaʻe o oncopathologies.

Ina ia puipuia pe taofiofia le atinaʻeina o nei maʻi, e tatau ona e tuiina inisalini i voluma na faʻataʻitaʻiina e se fomaʻi poto faapitoa ma e le o aʻafia i le faʻaleleia o le tino.

I le amataga o le faʻaofiina o le hormone artificial, ua fautuaina e faia le 1-2 inisictions i le aso. I le lumanaʻi, o le suʻega ua fetuutuunai e le endocrinologist:

  • e amanaia le manaʻomia o vailaau i le po,
  • le seti muamua ole seti ma faʻafetaui,
  • o le fuaina o le insulin i le taeao ua fuafuaina. I lenei tulaga, o le tagata maʻi e tatau ona faaseʻe se taumafataga,
  • faʻatasi ai ma le manaʻoga mo le inisalini anapogi, e tatau i le maʻisuka ona filifili muamua po o le a le taumafataga autu o le a ia faia,
  • pe a fuafuaina ni tootoo, e tatau ona amanaʻia le faʻasalalau o le suka mo aso ua mavae,
  • e fautuaina le tagata maʻi ia iloa pe o le a le tele o le taimi aʻo leʻi 'aina le hormoni artificial e tatau ona tui.

O faʻasalaga i aso uma e mafua ai le fefe faʻanatura i tagata, lea e oʻo atu ai i le faʻateleina o aʻafiaga o uiga leaga. O le inisalini e tasi le toe toso. I le le atoatoa o le tino, e tau atu i le atoatoa ma se seti faaopoopo o pauna. Ae ua mautinoa e le au atamamai e mafai ona foia lenei mea.

O le maʻisuka e manaʻomia ai se olaga malosi, ola lelei ma le faʻaaoga tatauina o meaai talafeagai. E tusa lava pe toe foʻi mai le toto i le masani, e te le manaʻomia ona faʻagaloina le uiga o le atiaʻe o se maʻi, faʻalavelave le meaʻai, moe, malolo.

Ia mautinoa e aoao! E te manatu o le pulega o fualaau oona ma le inisalini i le olaga atoa e na o le pau lea o le ala e teu ai le suka? E le moni! E mafai ona e faamaonia lenei lava oe e ala i le amata ona faʻaaogaina. faitau atili >>

O se suʻega o le toto e mafai ona taʻu mai ai le maualuga o le suka. E tele fesili e tulaʻi mai i luga pe faapefea ona togafitia ma pe faʻapefea ona tausia le soifua maloloina ina ia lagona ai le masani. O le maʻi suka o se faʻamaʻi o le senituri 21, ua faʻamalosia le insulin i le maʻisuka ituaiga 1, ae o loʻo i ai mataupu pe a talafeagai foi mo le ituaiga 2. E faia lenei mea pe a le mafai ona totogiina le faailo o le kulukose mo fualaau faasaina ma meaai. O le suʻega ua filifilia taitoatasi ma fesuiaʻi ma suiga i le tino, e fai ma faʻataʻitaʻiga, maitaga, faʻaleleia poʻo le faʻaleagaina o le tulaga lautele.

O le maʻisuka sosolo e maua i le faʻaaogaina o se toto samasama mai se tamaʻi lima poʻo se vein. O le faateleina o le kulukose e afaina ai i le peta suauu o le pancreas, lea e maua ai le inisalini. Ole maualuga o le faapaleni e maua mai i le 3.2 i le 5.5 mmol / L; soo se mea e sili atu i le 9 mmol / L o le maʻisuka. Faatasi ai ma faʻavavega tumau i le kulukose, e amata ona oti ni sela o le pancreatic, o aʻa ma tino uma e mafatia mai lenei. Afai e le faia ni fua i le taimi, o mea uma lava e mafai ona muta i se coma ma oʻo lava i le oti.

E taua le matauina o le suʻega o le toto e faia ma aunoa ma le faʻamalositino. Afai o le auiliiliga o le auiliiliga, ave i luga o se manava gaogao, e maualuga, ma a maeʻa ona 'ai, o le a latou faateleina i le tele o taimi. Ina ia mafai ona foia le maʻi, e filifili e le tagata suʻesuʻe mulimuli i se fuafuaga togafitiga, ina ia mafai ai ona toe faʻafouina lela o le gland, ma o le tino e galue lelei. Ina ia aloese mai le oso i totonu o le kulukose, e tatau ona e mulimulitai i fautuaga a le fomaʻi ma taʻitaʻia se olaga ola maloloina.

O le toto maualuga o le suka e mafai ona fuafuaina i le fale ma le fale suesue. E fautuaina e faia le faʻaogaina i luga o se manava leʻo. I le faʻaopoopoga i taunuʻuga na maua, o faʻamaoniga o le a faʻaalia. Atonu o lenei mea o le suamalie o le paʻu, o le galala i taimi uma, mago mucous mata ma le masani ai. I le maʻisuka malosi, o le masini faapitoa o le glucometer o le a avea ma mea taua, lea o le ae manaʻomia e mataitu ai kulūkose i le tele o taimi i le aso. Afai na siitia ia faailoga, ona toe faia lea o le auiliiliga, pe a mavae ni nai aso, ae mai le vein, o le mea lea ua faamaonia ai le siama.

O le faatonuina mo le inisalini ua tuuina atu mo le maualuga o le suka e sili atu i le 9-12 mmol / l, ae o lenei tulaga e mausali, ma e leai ni meaai ma meaʻai e fesoasoani i mea taumafa. Afai ei ai se maʻisuka o se tagata, ona mafua mai lea o mafuaʻaga mo le faatonuina o le inisalini:

  • maʻitaga
  • faʻaleagaina o le pancreatic,
  • loto ma faʻafitauli faʻapitoa,
  • maʻi faʻasolosolo na faʻateleina e le maʻisuka,
  • faʻatasi ai ma faʻamaʻi pipisi,
  • ketoacidotic ma le hyperosmolar coma.

Faʻasalaga i le inisalini e ono avea ma se mea le tumau, mo se faʻataʻitaʻiga, i taimi o taotoga poʻo faʻamaʻi viral. A maeʻa faʻaleleia atili, toe foʻi mai le fomaʻi i le togafitiga muamua.

O le afaina o se faʻamatalaga tuusaʻo mo le faʻaofiina o se vailaʻau faʻamalo.

  • ma le maʻisuka ituaiga 1
  • pe a fai o le laʻititi laʻititi o le C-peptide i le plasma toto e faʻafeagai ma le talaaga o se suʻega ogaoga i le glucagon,
  • ma le sili atu i le 15 mmol / l, le suka sili atu i le 8 mmol / l,
  • pe afai o se tagata ua maua i le paʻu, faʻaleagaina o le myocardial.

E mafai e le fomaʻi ona filifili e faʻafeiloaʻi le tagata gasegase mo le le tumau o le inisalini. Afai o loʻo sauniuni sauniuniga mo le totoina o totoga poʻo soʻo se isi taotoga, o le a faʻatonuina. E le gata i lea, afai o le maʻisuka e silia ma le 10 tausaga, e fautuaina le suʻeina o le pancreas ma le gastrointestinal tract. Faatasi ai ma le tele o faʻamaʻi, o lemoni e faʻaaogaina le tele o inisalini e mafai ona tuʻuina atu.A maeʻa le faʻamautuina o le tulaga, e te le manaʻomia le fesuiaiga vave i le papaina o sauniuniga, o le a tusia e le fomai se ata o le toe foi atu saogalemu i le togafitiga muamua.

Faatasi ai ma le maualuga o le suka, o totoga uma lava i le telefoni feaveaʻi ua faʻaumatia. O suiga e le masani ai, e faasino tonu i le mea e sili ona mamafa. O le tagata maʻi e atiaʻe le gasegase o le gastrointestinal, o lagona tiga e lagona i le hypochondrium ma le manava. E le gata i lea, aua neʻi galo e uiga i lima, lea, ma le maʻisuka ituaiga 2, e maua ai se avega ona o le mamafa o le mamafa. O le vaivai, veins varicose, alala ma manuʻa e mafai ona fausiaina, aʻo maʻi le tino ma o le paʻu o le paʻu e le lelei. O le vaivai, o le vaivai o le manava e faʻaalia ai faafitauli o le cardiovascular system. O faʻamaoniga uma e le tatau ona le amanaiaina.

E taua le malamalama i mataupu e mafai ona tatou talanoa e uiga i le teenaina o le insulin. O le maʻi suka o se faʻamaʻi faʻavaivai, o le sili ona lelei o le togafitiga o le a tuʻufaʻatasia i le faʻaumatiaina o faʻamaoniga, e taua le mulimuli i se taumafataga ma se olaga lelei. O nei mea uma e faʻaaogaina i le maʻisuka ituaiga 2, lea atonu ei ai tulaga e mafai ai ona e teena le inisalini. E pei o le ituaiga 1, o le maʻi lenei o le insulin, ma e aunoa ma le tumau o le paleni o le kulukose i le tino ma le fesoasoani a le hormone, o le a amataina taualumaga e le mafai ona suia. Mo lenei tulaga, e tatau ona e fetuunai i se ituaiga olaga, aua o le maʻisuka e le o se faasalaga.

O le maʻisuka ma le inisalini

Glucose o loʻo i totonu o oloa, pe a vaevaeina i totonu o le vaega o le intestinal, e ulufale i totonu o le toto, mai le mea e tatau ona pasi atu ai i le membrane siama e maua ai le malosi i siama.

Ina ia mafai ai e le faagasologa mulimuli ona faʻaauau le le faʻaaogaina, e tatau ai:

  1. Lava le inisalini toto
  2. Lagonaina o le inisalini o mea na maua (nofoaga e ulu atu i totonu o le masini).

Ina ia mafai e le glucose ona ulufale atu i totonu o le masini, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi ana inisalini. Faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o le lagona, o lenei gaioiga e mafai ai ona aʻafia le ulu o le tino i le kulukose.

Pe a faʻavaivaia le lagona o le suimeni, e le mafai e le inisalini ona faʻafesoʻotaʻi ia i latou, poʻo le liua insulin-receptor ligament e le mafai ona oʻo atu ai i le manaoga e manaʻomia. O se taunuuga, o le kulukose e le mafai ona ulu atu i le masini. O lenei tulaga e masani lava mo le maʻisuka ituaiga 2.

O a faailoga o le suka mo le inisalini

Taua! Ina ia toe faʻafoʻiina le lagona o le inisalini, e mafai ona e 'ai ma le faʻaaogaina o fualaau. I nisi o tulaga e naʻo le fomaʻi e mafai ona fuafua, o le inisalini (faʻasalalau pe tumau) e manaʻomia. Inisictions e mafai ona faateleina ai le maualuga o le suka e ulu atu i totonu o siama e oʻo lava i le faʻaitiitia o le lagona e mafua ona o le faateleina o le avega i luga oi latou.

O le faʻamalosia o insulin e mafai ona manaʻomia pe afai e leai se faʻaititia poʻo le faʻaitiitia o le aʻafiaga o togafitiga ma fualaau, meaʻai ma se soifua maloloina. Pe a mulimuli tagata maʻi i fautuaga a le fomaʻi, o se manaʻoga e seasea tulai mai.

O se faailoilo mo le togafitiga o le inisalini e mafai ona avea ma aoga o le glycemia (o se faailo o le suka o le toto) i luga o se manava gaogao i le toto maualuga nai lo le 7 mmol / L pe sili atu i le 11.1 mmol / L 2 itula pe a uma le taumafataga. O le tofiga faaiu, e faalagolago i faʻamaoniga a le tagata lava ia, e na o le fomaʻi e mafai ona faia.

Tulaga pe a mafai e le injections o fualaau faasaina ona suia le maualuga o le suka o le suka i lalo e mafai ona mafua mai mafuaaga nei:

  1. Faʻasalaga umi. O le faʻalauteleina o le maualuga o le suka o le toto mo le tele o tagata gasegase e mafai ona le amanaiaina i le leai o se pule, talu ai o faʻamaoniga ua avea o se faailoga o se isi faʻamaʻi,

O le a le suka o le inisalini faatonuina mo le taimi o le maitaga

O le maʻitaga o se tagata maʻi i le maʻisuka poʻo le maʻisuka ituaiga (gasegase o le hormonal e oʻo atu ai i le insulin resistance) e mafai ona mafua ai se faʻafitauli e le aumaia ai le mea e manaʻo ai le faʻasaʻoina o meaʻai ma se soifua maloloina. O le maualuga o le suka e tumau pea le maualuga, lea e lamatia ai le atinaʻeina o faʻafitauli i le tama ma le tina.

O se faʻamatalaga mo le togafitiga o le inisalini i le taimi o le maʻitaga e mafai ona faʻalauteleina polyhydramnios ma faailoga o le fetopathy i se tamaititi, ua faailoaina i le taimi o le ultrasound scan, lea e faia i vaitaimi nei:

  • 15-20 vaiaso - e faʻaitiitia ai le le atoatoa o mea tau atinae,
  • 20-23 vaiaso - mo le suʻesuʻeina o le loto o le tamaititi e leʻi fanau mai,
  • 28-32 vaiaso - ina ia iloa ai mea e ono tutupu i tulaga o le atinaʻeina o intrauterine.

A oʻo mai foliga o le hyperglycemia, o le endocrinologist o loʻo faʻamatalaina le fua o le suka i le maʻitaga 8 taimi i le aso ma faʻamaumauga na faamauina. Faʻalagolago i le tulaga o le soifua maloloina, o le masani mo fafine maʻitaga e mafai ona 3.3-6.6 mmol / l.

I le taimi o le maʻitaga, o le inisalini i totonu o vailaau e maua ai le suka e na o le pau lea o fualaau ua faamaonia mo le faʻaaoga.

O le faʻavae mo le tofiaina o inisals injections e ono avea ma taunuʻuga o fua o le suka:

  • I le toto vevela: luga atu o le 5.1 iunite (i luga o se manava gaogao), luga aʻe o le 6.7 iunite. (2 itula talu ona 'ai)
  • I le plasma toto: luga aʻe o le 5.6 iunite. (i luga o se manava gaogao), luga aʻe o le 7.3 iunite. (2 itula talu ona 'ai).

I le faaopoopo atu i le maualuga o le suka, lea e fautuaina ina ia siakia 6 i le 12 taimi i le vaiaso, e tatau ona mataituina e fafine maʻitaga:

  1. Toto toto
  2. O le i ai o le acetone i le urine
  3. O meaola o le vailaʻau o loʻo faʻatonutonuina
  4. Vaega o le hypoglycemia.


O le maʻitaga e tatau, aʻo leʻi faatonuina le togafitiga o le inisalini:

  • I totonu o se falemaʻi, maua tomai faʻapitoa mo oe lava ia ma le malamalama talafeagai e mataitu ai lou tulaga,
  • Maua ni tupe mo le pulea o oe lava pe fai ni fua talafeagai i totonu o se fale suesue.

O le autu o le togafitiga o le inisalini i le vaitau lenei o le puipuia lea o faʻafitauli faigata. Po o le a lava le ituaiga o faamai, o le togafitiga aupito sili ona lelei ole togafitiga o le faia lea ole inisalini puupuu aʻo leʻi taumafa ma se vailaau o le umi o le gaoioiga ao le i moe (e faamautu ai le glycemia i le po).

O le tufatufaina o le inisalini i aso taitasi e amanaia ai le manaomia o le fualaau faasaina: i le po - 1/3, i le ao -2/3 o le aofaiga o le fualaau faasaina.

Taua! E tusa ai ma fuainumera, ao faagasolo le maitaga, o le maʻisuka ituaiga 1 e sili ona taatele, aua e atiina ae i le tamaitiiti ma le talavou. Tusa 2 faʻamaʻi e aafia ai tamaitai pe a mavae le 30 tausaga ma sili atu le faigofie. I lenei tulaga, o le avanoa e ausia ai faailoga masani o mea taumafa, meaʻai faʻamalosi ma mea faʻaletino faaletino e maualuga. O le maʻisuka ituaiga e seasea lava.

O le a le ituaiga suka e te manaʻomia e tuiina ai le inisalini

E leai se taua faapitoa mo le suka o le toto lea e faʻamautu ai injections o fualaau faasaina, talu ai o sea filifiliga ua faia i luga o le tele o mea taua. E na o le gata i le endocrinologist e mafai ona amanaia.

O le faʻaofiina o togafitiga insulin e le maalofia ma faʻamaoniga o le 12 mmol / L pe a leai se aoga mai le faʻaaogaina o laumei po o se meaai malosi. A aunoa ma ni suʻesuʻega faaopoopo (naʻo le maualuga o le suka), e tui le inisalini i tulaga e lamatia ai le soifua maloloina o le maʻi poʻo le ola.

Aʻo feagai le tagata maʻi ma se filifiliga (faʻaaogaina le inisalini ma faʻaauau se soifuaga masani poʻo le teena ma faʻatali mo ni faʻafitauli), e mafai e tagata uma ona filifili ei latou lava.

Fefe i le inisalini

E toʻatele tagata latou te taumafai malosi e tolopo le aso e tatau ona latou nonofo faʻatasi i luga o le nila. O le mea moni, i le maʻisuka malosi, o le inisalini e talafeagai ma o le mea moni e lelei e mafai ona lagolagoina le tino i lenei auala.

I se taimi mulimuli ane, o tagata uma e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e feagai ma se tulaga o loʻo faʻamautu ai le inisalini. E le gata ina fesoasoani lenei mea e faʻalautele ai le ola, ae ia aloese ai foi i taunuuga leaga ma faʻamaoniga o lenei maʻi. O se faʻamaoniga o se ituaiga faapitoa e tatau ona faʻamaonia ina ia mafai ai ona faʻamaonia se vailaau faʻapitoa, a leai o le a na o se mea le lelei e fai.

Vaega o le inisalini i le tino

Muamua, o mea uma lava na auiliiliina i totonu o le tino. O le pancreas, o loʻo i ai ni peta faapitoa beta. Latou te nafa ma le gaosia o le inisalini. I le isi itu, na te totogiina le maʻisuka.

E le vave iloa e fomaʻi le maʻisuka inisalini, latou te taumafai muamua e toe faʻafoʻi le soifua maloloina i isi auala.O vailaau eseese ua faatonuina, o suiga o olaga, e tatau ona tausisia e tagata gasegase i se taumafa lelei. I le tulaga e leai se taunuʻuga talafeagai, pe, i le aluga o taimi, o nei faiga e le toe galue, ona tatau ai lea ona inisalini mo le maʻisuka. O le pancreas ua faʻapitoa i auala masani i tausaga taʻitasi ma e tatau ona siaki ia faailoilo ina ia iloa tonu le taimi e sui ai i le inisalini.

Aisea e amata ai ona tui le inisalini

O se pancreas maloloina e galue ma le mausali ma mafai ona lava le insulin. Ae ui i lea, i le aluga o taimi, ua avea ma mea laiti. E tele mafuaʻaga mo lenei:

  • Toa tele le suka. O lenei o loʻo tatou talanoa e uiga i se faʻaopoopoga taua o le sili atu i le 9 mmol l,
  • sese i togafitiga, e mafai ona avea ma pepa e le o ni faatulagaga,
  • tele naua fualaau faʻatau.

O le tele o le kulukose i totonu o le toto ua faamalosia e fai le fesili e faapea o le maʻisuka, latou tui, o se ituaiga o siama e manaomia ai le iniseti. I le masani ai, o le inisalini, lea e le maua i le tino o le pancreas na gaosia, ae ui i lea, o le fua o le fualaau faasaina ma le taimi ole pulega e fuafuaina e le fomaʻi.

Atinaʻeina o le maʻisuka

Muamua lava, e tatau ona e gauai atu i le toto maualuga. Ua i ai se faailoga o le sili atu ma le 6 mmol / l i le toto ua fautuaina e tatau ona sui le meaai. I le tulaga lava e tasi, afai o le faailoga e oʻo i le iva, e tatau ona taulaʻi atu i le faʻamaʻi. O se aofaiga talitutusa o le kulukose e toetoe lava a fasiotia ai peta paneta o peta i le maʻisuka ituaiga 2. O lenei tulaga o le tino ua i ai foi le taimi o le kulūsese. E taua le matauina e le o se faʻamatalaga lenei mo le saoasaoa o le pulega o inisalini, i le tele o tulaga, e muamua ona suʻeina e fomaʻi auala eseese. E masani lava, meaʻai ma vailaʻau faʻaonaponei o vailaau faʻaonaponei e fesoasoani atoatoa e foia lenei faafitauli. O le a le umi e faʻatuai ai le inisalini e faʻalagolago i luga o le tausisia ma le tausisia o tulafono e le tagata maʻi ma le poto o fomaʻi taʻitasi.

O nisi taimi e na o se mea e tatau ai ona faʻamaonia mo se taimi le tumau vailaʻau e faʻaleleia ai le gaosiga masani o le inisalini, i isi tulaga latou te manaʻomia mo le olaga.

Inisalini

I le tulaga e leai se isi auala, e tatau ona e malilie malie i le tofiaina o fomaʻi. E leai se mea e tatau ona e teena ona o le fefe i le inisiua, aua a aunoa ma latou o le tino o loʻo faaauau pea ona paʻu i se saoasaoa tele ma se faʻamaoniga o lenei ituaiga. E masani lava, a maeʻa le puleaina o le inisalini, e pulea lelei e tagata gasegase ma toe foi mai i le laulau, e tupu lenei mea pe afai e mafai ona maua mai i le toto ia suauu beta ma latou te leʻi oti lava.

E taua tele le matauina o le tui ma le numera o injections i le manino e mafai ai, atonu o le fua pito maualalo lea o le fualaau faasaina na o le 1-2 taimi i le aso. Meafaigaluega faʻaonapo nei e mafai ai ona e faia vave vave ma le le mautonu le inisiua o lenei ituaiga. O nei mea e le o ni faʻauʻu masani masani ma se fagu laʻititi, ae o ni peni faapitoa. E masani lava, ia naʻo le tumu ma tuʻu saʻo i le mea e tu ai le faamau ina ia i ai le vailaʻau i totonu o le toto.

E taua le taulaʻi atu i na nofoaga e tatau ona e tuiina ai fualaau. O lima nei, vae, papa, ma le manava, e le aofia ai le mea o loʻo siomia ai le pusa. E tele nofoaga e lava le faigofie e faia ai inisiua i soo se tulaga. E taua lenei mea mo tagata gasegase e le mafai ona maua le fesoasoani masani a se tausisoifua poʻo e fia tutoatasi pe a mafai.

Tala e uiga i inisalini ma le mea moni

I le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o le inisalini e masani lava ona masani ona fai, o le a vave ona faʻalogo pe mulimuli ane tagata uma i se fasifuaitau mataʻutia mai le fomaʻi o le togafitiga o le a aofia ai inisiua i lenei vailaʻau.O tagata uma lava e maʻi i lenei taimi ua uma ona latou faitau i tala mataʻutia, ma atonu o loʻo lava le iloa o vaevaega. E masani ona fesootaʻi ma le inisalini i le toto.

O le mea moni, e tatau ona e manatuaina pe o le a tonu le faʻamautuina o le toto o le sukalini, e masani lava o lenei ua avea ma se tulaga ogaoga pe a afaina ai sela o le pancreatic ma ua latou le toe galulue. Faatasi ai ma la latou fesoasoani e maua ai e le glucose ia totoga i totonu ma maua ai le malosi. A aunoa ma lenei polotini, e le mafai ona i ai le tino, o lea afai e le o toe maua mai le inisalini o le peta, e tatau lava ona e tui, e leai se isi auala ma e le tatau ona e taumafai e aloese mai lenei togafitiga. Ole mea oona e maua tonu i le faailo o le suka, ae le o le inisalini, e le gata i lea, e oʻo lava i le fatu fatu poʻo le stroke ma e ono mafai ona vave oʻo mai le oti. I le tausia lelei uma o fautuaga a se fomaʻi ma togafiti togafiti, e mafai e le tagata maʻi ona ola mo se taimi umi ma le tele o lagona lelei.

Taua o le Fua

I le taimi o togafitiga o le inisalini o le maʻisuka, e masani lava o maʻi e mafatia i le tele o aʻafiaga. Ae peitai, o nei tulaga e aliali mai ona o le suka, ae le ona o le fualaau faasaina. O le tele lava o taimi, e faigofie lava ona faʻaitiitia e le tagata le fua na faatonuina e le fomaʻi, o lona uiga o loʻo faaauau pea ona tumau le suka i le maualuga. Aua e te fefe, o le fomai tipitipi o le a le faatonuina lava le tele o vailaau e aumai ai le maualuga o le suka.

E mafai ona tulai mai ni faafitauli ogaoga ona o le teenaina o le inisalini po o le faia o se faʻasologa o tui:

  • maʻi pipili i luga o vae, lea e mulimuli ane oʻo atu ai i le vavaeʻesega, o loʻo i ai le necrosis, o le oti e tuʻuina atu ma le tiga tele,
  • tauaso, suka o le suka e avea o se mea matautia i mata,
  • le lelei o mea faigaluega fatuga poʻo le faʻamaʻi fatuga,
  • fatu ma tuʻituʻu.

O nei mea uma e le mafai ona suia. E matua tatau lava ona amata le inisalini i se taimi tatau, ma ia saʻo le matauina o le numera o inisiua ma ona fua.

O le maualuga maualuga o le suka o loʻo tumau i le toto e masani ona oʻo atu ai i le ogaoga o le faʻaleagaina o le tino ma o le mea sili ona leaga e le mafai ona faʻamalosia, necrosis, tauaso, ma isi mea e le mafai ona faʻamalolo, ma o le saʻo saʻo e mafai ona taofia ai le gaioiga.

Aafiaga o le inisalini

E tele tala faʻatatau ile insulin. O le tele oi latou o pepelo ma le faʻateleina. O le mea moni, o le faia o aso uma e mafua ai le fefe, ma o ona mata e telē. Ae ui i lea, e tasi le mea moni. O le mea moni o le inisalini e taʻitaʻia ai le atoatoa. O le mea moni, o lenei polotini ma se olaga ola mama e mafua ai ona maua le malosi, ae e mafai ma e tatau foi ona tau.

Ia mautinoa e oʻo lava i se faʻamaʻi e taitaia se olaga ola malosi. I lenei tulaga, o le gaioiga o se puipuiga sili lea o le atoatoa, ma e mafai foi ona fesoasoani e toefafaguina le alofa o le olaga ma faalavelaveina ai popolega e uiga i lau siama.

E tatau foi ona manatua e le tuusaunoa le inisalini mai le meaai. E tusa lava pe toe foʻi mai le suka i le masani, e tatau ona e manatua pea o loʻo i ai se faʻaogaina o lenei maʻi ma e le mafai ona e malolo ma faʻatagaina soo se mea e faaopoopo i le taumafataga.

Aisea e talafeagai ai le puleaina o le inisalini

Afai ei ai i le tagata le malosi o le inisalini, ona toesea lea o sela o totoga o latou gafatia e gauai ai le kulukose ma amata ona iloa le fiaai. O lenei mea leaga e afaina ai le faʻaogaina o mea uma: o le ate, thyroid gland, gaʻo, ma le faiʻai e amata ona pagatia.

O le faʻasaina o le maʻisuka e oʻo atu ai i le le atoatoa, maʻi, ma le oti. I le ituaiga muamua o faʻamaʻi, pe a le mafai e le pancreas ona maua le inisalini, o le faʻaopoopoga o le hormone e taua tele.

E mafai e fomaʻi ona faʻatonuina le puleaina o le inisalini i le leai o se taui mo le maʻisuka, e le mafai ona faʻaititia le maualuga o le suka i le ave o fualaau, paʻu ma faʻateleina le gaioiga faaletino.

O le tele o taimi, o le insulin o loʻo faʻatulagaina mo le maʻisuka ituaiga 2, e le gata pe afai e le o mulimulitaia fautuaga a tagata atamamai, ae faʻapea foi i le tulaga o le faʻaogaina o le maʻisuka. E le o tagata uma e iloa pe aisea e tupu ai lenei mea.

O le numera o seta β o loʻo i totonu o le pancreas ma e nafa ma le gaosiga o le inisalini, e faʻaitiitia faʻaitiitia i tausaga taʻitasi i lalo o le faatosinaga o se numera o mea, ma o le pancreas o loʻo faasolosolo malie lava.

O le mea masani, o lenei okeni ua paʻu 8 tausaga talu ona faʻamaonia.

E taua le matauina o se numera o mea e faanatinati ai le faalumaina:

  • Faʻateleina le maualuga o le suka (sili atu i le 9 mmoll)
  • Ave le maualuga o dosages o sulfonylureas
  • O le tulaga e le o tulaga masani o le maʻisuka.

Faʻavae o gaioiga ma aʻafiaga o le inisalini

O le faʻamalosia o insulin e faia e faʻaitiitia ai le gaʻo o le kulūkose ma fetuutuunai le gaioiga o gaioiga o vela beta ma le hyperglycemia toharite. I le taimi muamua, o le le afaina o suauu peta i totonu o le pancreas ma le gaosia o le inisalini e mafai ona toe suia. O le gaosiga o le inisalini ua toe faʻafouina ma le faʻaitiitia o le suka i tulaga masani.

O le amataga o le puleaina o le inisalini e pipiʻi ai le maʻisuka 2 o se tasi lea o togafitiga ma le le atoatoa o le pulea i le tulaga o le maliu ma le faʻamalositino, faʻasese ai le tulaga o sauniuniga papa.

O lenei filifiliga e sili ona lelei mo tagata maʻisuka e sili atu le togafitiga o le inisalini, nai lo le faʻaaogaina o fualaau o le suka. Ma faʻamaʻi foʻi i tagata gasegase ma le masalomia o le maʻisuka autoimmune latiti i tagata matutua.

O le faʻaitiitia o le faʻaititia o le ate o le kulukose i le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia ai le taofiofia o le 2 masini: glycogenolysis ma le gluconeogenesis. O le puleaina o le inisalini e mafai ona faʻaititia ai le glycogenolysis o le hepatic ma le gluconeogenesis, faʻapea foʻi ma le faʻalauteleina o le lagona o le gaʻo i le inisalini. O se taunuuga, e mafai ona lelei le "toe faaleleia" o metotia uma o le pathogenesis o le maʻisuka ituaiga 2.

Lelei lelei o togafitiga o le inisalini mo le maʻisuka

E i ai tulaga lelei o le inuina o insulin, e aofia ai:

  • anapogi ma le maeʻa-taumafa o le suka,
  • faateleina le gaosiga o le inisalini pancreatic e tali atu i le faʻaoʻoina o le kulukose po o le taumafa o meaai,
  • faaitiitia le gluconeogenesis,
  • gaʻo glucose gaosiga
  • le faʻamaina o le pulelaʻau glucagon pe a uma ona 'ai,
  • suiga i le talaaga o lipoproteins ma lipids,
  • taofiofia o le lipolysis pe a uma ona 'ai,
  • faʻaleleia atili o suʻesuʻega o le olevabic ma le goto,
  • faʻaitiitia i le glycation o lipoproteins ma pulu.

O le togafitiga o le maʻisuka o le faamoemoe autu lea i le ausia ma le faatumauina o le taulaiga o le hemoglobin glycosylated, anapogi toto toto ma pe a uma ona 'ai. O le taunuʻuga o le a faʻaititia ai le mafai o le atinaʻe ma le alualu i luma o faʻafitauli.

O le faʻaofiina o le inisalini mai fafo e iai sona aafiaga lelei i le gaʻo, masini ma le gaʻo gaʻo. O lenei hormone e faʻamalosia ai le teuina ma faʻalavelave ai le gau o le kulukose, gaʻo ma amino acids. E faaitiitia ai le maualuga o le suka e ala i le faateleina o le felauaiga agai i le ogatotonu o le cell e ala i le pa puipui o adipocytes ma myocytes, faapea foi le taofia o le galu glucose (glycogenolysis ma gluconeogenesis).

E le gata i lea, o le inisalini e faʻaosoina ai le lipogenesis ma faʻalavelave ai le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo maualalo i le malosi o le metabolism. E taofia ai le muscle proteolysis ma faʻalautele ai le gaosiga o le protein.

Mafuaaga ma faailoga o le maʻisuka ituaiga 2

O maʻi faʻasologa o le Endocrin e atiaʻe e le o aʻafiaga o faʻafitauli o le gataifale ma le faaletonu o le faʻalogo. I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o le pancreas e maua ai le insulin poʻo le faʻamalositino o le hormone e fai si laʻititi ona faʻaitiitia, ae o le a le gauai le tino i le aafiaga o le hormone. O se taunuuga o le faʻaleagaina o le faʻafitauli o faafitauli ia i le ave o le kulukose.

Ona o le le lava o le malosi, o le faapaleniina o le tino ma le faagasologa o le tele o faagasologa ua faalavelaveina.Ina ia faʻamaonia mea faʻalavelave faʻafuaseʻi, e manaʻomia ona e faʻateleina pea le inisalini ina ia oʻo ai i se vaega itiiti o le hormone e aʻafia ai le faʻaaogaina o le kulukose.

O se mamafa mamafa i luga o le tala o le faʻamalosia o le inisalini e vave lava ona fufulu ese le gland, aemaise lava i meaʻai e le talafeagai, o le taumafataga, masani ona faʻaaogaina meaʻai, ulaula, gaʻo, muffins, sweets.

Faʻailoga e faʻaosofia ai le atinaʻe o togafitiga o le endocrin:

  • genis predisposition
  • afaina
  • solia o metabolic processes,
  • luga o galuega, faaitiitia le puipuiga,
  • olaga popole
  • leai se malologa ma moe,
  • faʻafitauli faʻaleagamoni
  • faʻaleagaina o gaioiga ma gaʻo o le pancreas.

Malosiaga maualuga i lauroglobulin: o le a le uiga o lenei mea ma pe faʻapefea foi ona maua lalo ifo o faailoilo? O loʻo i ai le tali! O faʻamatalaga mo le faʻaaogāina o laʻau ma mataʻu o Mastodinon i luga o mastopathy o le mammary glands o loʻo faʻamatalaina i luga o lenei itulau.

  • mucous mata membranes
  • fia inu pea
  • vevela paʻu
  • urinating sili atu nai lo mea masani,
  • faanenefu vaaiga
  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa
  • fesuiaiga i le manava ma le mamafa,
  • popolevale po o le le fiafia,
  • faifeʻau vavalalata (i fafine),
  • faʻaitiitia le libido, faʻalavelave erectile (i alii),
  • faʻalogo faʻalogo
  • faateleina le mamafa.

Ituaiga o inisalini

O fualaau faasaina, muamua lava, e eseese i le umi o le faʻalauiloa. I le taimi nei, ua maua ai le inisalini:

  • faatasi ai ma se aafiaga puupuu
  • avega
  • umi umi.

E ese foi i le faamamaina:

  • monocomponent toetoe lava a leai ni faʻalavelave faʻafuaseʻi,
  • mea faʻapitoa e iai ni mea leaga le mama.

O nisi o oloa e faia mai mea na maua mai manu. Ae o le sili ona lelei e manatu o le inisalini o le tagata. I le taimi nei, ua latou aoao e faʻapipiʻiina e faʻaaogaina ai tekinolosi faʻapitoa. O loʻo i ai foi se mea taua tele - alu aʻe ile allergenicity.

"Inisiua" inisalini e afaina pe muamua pe vave pe a uma se taumafataga. Ua amata ona galue o ia i le 15 minute mulimuli ane. I le averesi, o le tasi fualaau e lava mo le 8 itula. E maitauina le maualuga o le toto i le 2 pe 3 itula.

O le vailaʻau ma se avega avefaʻatasi e tatau ona faʻatonu faalua i le aso - i le taeao ma ao le i momoe. Faʻaitiitia le suāuʻu ina ua mavae le 2 itula. Lagolagoina-faʻasaʻo le inisalini e faalua foʻi i le aso ona tui. E amata ona faigaluega pe a mavae le 6 itula.

O le filifiliga o se vailaʻau faapitoa o le aia tatau a le fomaʻi.

I le taimi nei, o insuline e iloga i le taimi na latou faʻaalia ai. O lenei mea e faasino i le umi e mafai ai e le vailaʻau ona faʻaititia le suka o le toto. Aʻo le i faia togafitiga togafitiga, o se filifiliga a le tagata lava ia o le vailaʻau e faʻatagaina.

O togafitiga i le gagana Eleni anamua e foliga mai o togafitiga, togafitiga faafomaʻi. Ua i ai i le igoa lava ia le taua o lenei metotia. O le togafitiga o insulin o togafitiga ile inisalini, o lona uiga, o se faʻalavelave o fua ia o lona faʻamoemoe o le totogiina lea o le le atoatoa lea na faia i le metabolic (process metabolic) e ala i le faailoaina o le inisalini i totonu o le tino.

Faʻasalalau pe tuʻufaʻatasia. O lenei metotia o togafitiga e aofia ai le tuiina tutusa i totonu o le tino o vailaau oona gasegase le tumau: puupuu, umi, umi.

  • faʻamaʻi faʻamalosi i le tino (o fualaau e tutusa ma le hormone e maua i le tino o le tagata),
  • fualaau faasaina
  • Medium Medications
  • togafitiga umi.

E oʻo lava i le 1978, na o le pau lava le auala e maua ai le maʻisuka o le vine ma le inisalini puaa, ae i le maeʻa ai o le gaosiga o le fatu, o saienitisi i le 1982 na faʻatuina ai le gaosiga o le hormone o le tagata, mulimuli ane le toe faʻaaogaina le meaola.

O le inisalini aupito sili mo le maʻisuka ituaiga 2, na atiae i tausaga talu ai nei - monovidny faamamaina atoatoa. O ia meafaigaluega e faʻaaogaina tusa lava pe le lelei le tagofia o le vailaʻau e le tino, e fautuaina foi e faʻaaogaina mo togafitiga i se tamaititi.

I le taimi ole gaioiga, o insulin uma e mafai ona vaevaeina i vaega nei:

  • gaioiga puupuu
  • gaioiga puupuu
  • fai taga
  • faaumiumi gaoioiga.

Ole inisalini e amata ona galue 10-15 minute pe a uma le tui. O lona aafiaga i le tino e tumau mo 4-5 itula.

O fualaau faasaina e amata ona galue i le afa itula pe a uma le tui. O le umi o latou aafiaga o le 5-6 itula. O le insulin e mafai ona faʻatautaia vave pe vave pe a uma se taumafataga. O le inisalini puupuu e fautuaina ina ia faʻafoeina aʻo le i faia taumafa, talu ai e le amata ona vave galue vave.

O le inisalini e leai se toto, pe a faʻamalosia, e amata ona faʻaitiitia le suka pe a uma le 2 itula, ma o lona taimi masani o gaoioiga e oʻo ile 16 itula.

Vaʻavaʻai fualaau (faʻalautele) e amata ona aʻafia ai le gaʻo o le gaʻolaʻau i le mavae o le 10-12 itula ma e le o ese mai le tino mo le 24 itula pe sili atu.

O fualaau nei uma e eseese lava galuega. O nisi o ia mea e faʻatinoina vave ao le i taumafataga le taofi o le hyperglycemia postprandial (o le faateleina o le suka pe a uma ona 'ai).

Laititi ma gaioiga umi e faia e faatumauina le maualuga o le maualuga o le suka i le gasologa o le aso. O meaola ma le pulega e filifilia taʻitasi mo maʻisuka taʻitasi, e faʻavae i ona tausaga, mamafa, uiga o le maʻisuka ma le iai o faʻamaʻi pipisi.

O loʻo i ai se polokalama a le setete mo le faʻamaʻiina o le inisalini i tagata mamaʻi o loʻo mafatia i le maʻisuka, lea e maua ai le tuʻuina atu o lenei vailaʻau i tagata uma e le tagolima.

Vaega o le maʻisuka i tamaiti

O lenei vaega e tatau ona amata i se mea moni sili ona manaia. Mo le taimi muamua, sa faia le inisalini i tagata i Ianuari 11, 1922. O se tamaitiiti - o se tamaititi e 14-tausaga le matua. O le tui na faia e se saienitisi mai Canada Frederick Bunting.

Ae o le muamua pancake, e pei ona faamoemoeina i ia tulaga, na foliga mai o lumpy. Ona o le mea moni e le lava le mama o le vailaau faasaina, o le uluai aafiaga na faailogaina i le toilalo - na maua ai e le tamaititi se mea e teʻi.

Mo le lua vaiaso, o loʻo faʻatuina e James Collip se auala mo le faʻamamāina o lenei vailaʻau. Ina ua maeʻa, i le aso 23 o Ianuari, na tuʻuina atu ai le lua lona tui i le maʻi - o le taunuuga na matua lelei. E le gata na leai se aʻafiaga o le tamaititi - o le faʻamaʻi lava na toe foi mai, sa i ai se faʻalosolo manino i le atinaʻe o le maʻisuka.

Mo lona mauaina, na maua ai e le saienitisi ma lana soa le Nobel Prize.

Talu mai lena taimi, o lenei vailaʻau na amata ona fesoasoani e le gata i tamaiti, ae, ioe, tagata matutua.

Peitai, e taua le maitauina o ia togafitiga e tele uiga o le tamaitiiti, ma e tatau foi ona vavalalata vaega o tagata laiti.

O se tasi o nei vaega o le tuufaatasiga o vailaau oona ei ai se vaitau ese o gaoioiga gaioiga. E tatau lea mea ina ia faʻaitiitia ai le numera o taualumaga i aso taitasi.

I le taimi lava e tasi, filifilia ituaiga ituaiga mea faʻapitoa mo togafitiga mo se tamaititi e mafatia i se faʻamaʻi "sugar", o vailaʻau e sili atu i le 2 ma le tolu-faʻagasologa o le faʻataʻitaʻiina o le hormone i le aso.

E le gata i lea, ua matauina o le malosi o le togafitiga o le inisalini e sili ona aoga pe a tuuina atu i tamaiti e sili atu ma le 12 tausaga.

Muamua lava, fuafua pe faapefea ona faʻaitiitia le inisalini e faʻamalosia ai le faʻaaogaina o tui maualalo e talafeagai mo tamaiti. Matua o tamaiti o le maʻisuka e le mafai ona tuʻuina atu le inisalini dilution.

O le toʻatele o tagata matutua ma le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona faʻaitiitia o latou inisalini aʻo leʻi oʻo i injections. O le taimi lenei e 'ai, ae e lelei lava.

Talu ai ona o le maualalo o mea manaʻomia, o le sili atu lea ma le faʻamalosi latou te gaoioi ai.

O le tele o matua o tamaiti o le maʻisuka latou te faamoemoeina le vavega o le faʻaaogaina o le insulin pamu nai lo pine masani ma peni tui. Ae ui i lea, o le fesuiaiga o le insulin e maualuga le tau ma e le faʻaleleia ai le faʻamaʻi o maʻi.O nei masini e iai ni mea faʻapitoa, o loʻo faʻamatalaina i le vitio.

O le le lelei o pamu inisalini e sili atu nai lo latou aoga. O le mea lea, ua fautuaina e Dr. Bernstein le tuiina o le inisalini i totonu o tamaiti ma tui masani. O le algorithm pulega faʻapitoa e tutusa lelei ma tagata matutua.

I le a le matua e tatau ona maua ai le avanoa e tui ai le inisalini ile lava ia, ona tuʻuina atu ia te ia le tiutetauave mo le pulea o lona maʻisuka? E manaʻomia e matua se auala faigofie e foia ai lenei mataupu. Atonu o le a manao le tamaititi e faʻaalia le tutoatasi e ala i le faia o le injections ma le fuafuaina o le vailaʻau sili ona lelei o vailaʻau.

E sili atu le aua neʻi faʻalavelaveina o ia i lenei mea, faʻaauau le pulea lelei. O isi tamaiti e faʻamanuiaina matua ma le gauai.

E oo lava ia latou talavou, latou te le mananao e pulea a latou maʻisuka ia i latou lava.

Faʻaoga faʻamalosi i fafine maʻitaga

O le faʻasologa o togafitiga mo fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka e lua tutusa sini:

  • faaitiitia i le suka toto i le tulaga masani fautuaina,
  • faʻaolaina le ola o le tamaititi e leʻi fanau mai.

O lenei faʻatinoga i fafine maʻitaga e faigata i se tulaga taua: o gaioiga o le physiological o loʻo tutupu i lenei vaitau i le tino o le fafine e matua le mafaagao.

O taimi uma lava e tatau ona amanaia ai lenei mea pe a faatonuina ai e le gata o se tasi o ituaiga togafitiga, ae faapena foi le fualaau o le fualaau faasaina.

Ua fautuaina e le Endocrinologists e faapea, i luga o se manava gaogao, o le suka toto i le tamaitai i le lumanaʻi e le tatau ona sili atu i le 3.3-5.6 mmol / L, ma a maeʻa ona 'ai, e tatau ona i ai le tau aofaʻi mai le 5.6 i le 7.2 mmol / L.

O le tele o aso faʻatulagaina o faʻasalalauga e sili ona fautuaina i le aso o le lua o inisiua. I lenei tulaga, o fualaau o gaioiga pupuu ma le tumau e mafai ona faʻatinoina i le taimi e tasi.

I le avea ai o se tulafono, ao lei faia le taeao, o le tina o loʻo faʻamoemoe e tui i le 2/3 o le aso masani, ma ao lei faia le 'aiga o le afiafi, o le 1/3 totoe o le hormone.

O nisi taimi e faatonuina e fomaʻi le injections ao lei momoe, sui le faiga o le afiafi. O le mea lea e taofia ai le tuputupu ae malosi o le suka toto i luma o le taeao.

O le maʻitaga o se tagata maʻi i le maʻisuka poʻo le maʻisuka ituaiga (gasegase o le hormonal e oʻo atu ai i le insulin resistance) e mafai ona mafua ai se faʻafitauli e le aumaia ai le mea e manaʻo ai le faʻasaʻoina o meaʻai ma se soifua maloloina. O le maualuga o le suka e tumau pea le maualuga, lea e lamatia ai le atinaʻeina o faʻafitauli i le tama ma le tina.

A oʻo mai foliga o le hyperglycemia, o le endocrinologist o loʻo faʻamatalaina le fua o le suka i le maʻitaga 8 taimi i le aso ma faʻamaumauga na faamauina. Faʻalagolago i le tulaga o le soifua maloloina, o le masani mo fafine maʻitaga e mafai ona 3.3-6.6 mmol / l.

I le taimi o le maʻitaga, o le inisalini i totonu o vailaau e maua ai le suka e na o le pau lea o fualaau ua faamaonia mo le faʻaaoga.

O le faʻavae mo le tofiaina o inisals injections e ono avea ma taunuʻuga o fua o le suka:

  • I le toto vevela: luga atu o le 5.1 iunite (i luga o se manava gaogao), luga aʻe o le 6.7 iunite. (2 itula talu ona 'ai)
  • I le plasma toto: luga aʻe o le 5.6 iunite. (i luga o se manava gaogao), luga aʻe o le 7.3 iunite. (2 itula talu ona 'ai).

I le faaopoopo atu i le maualuga o le suka, lea e fautuaina ina ia siakia 6 i le 12 taimi i le vaiaso, e tatau ona mataituina e fafine maʻitaga:

  1. Toto toto
  2. O le i ai o le acetone i le urine
  3. O meaola o le vailaʻau o loʻo faʻatonutonuina
  4. Vaega o le hypoglycemia.

O le maʻitaga e tatau, aʻo leʻi faatonuina le togafitiga o le inisalini:

  • I totonu o se falemaʻi, maua tomai faʻapitoa mo oe lava ia ma le malamalama talafeagai e mataitu ai lou tulaga,
  • Maua ni tupe mo le pulea o oe lava pe fai ni fua talafeagai i totonu o se fale suesue.

O le autu o le togafitiga o le inisalini i le vaitau lenei o le puipuia lea o faʻafitauli faigata. Po o le a lava le ituaiga o faamai, o le togafitiga aupito sili ona lelei ole togafitiga o le faia lea ole inisalini puupuu aʻo leʻi taumafa ma se vailaau o le umi o le gaoioiga ao le i moe (e faamautu ai le glycemia i le po).

O le tufatufaina o le inisalini i aso taitasi e amanaia ai le manaomia o le fualaau faasaina: i le po - 1/3, i le ao -2/3 o le aofaiga o le fualaau faasaina.

Taua! E tusa ai ma fuainumera, ao faagasolo le maitaga, o le maʻisuka ituaiga 1 e sili ona taatele, aua e atiina ae i le tamaitiiti ma le talavou. Tusa 2 faʻamaʻi e aafia ai tamaitai pe a mavae le 30 tausaga ma sili atu le faigofie. I lenei tulaga, o le avanoa e ausia ai faailoga masani o mea taumafa, meaʻai faʻamalosi ma mea faʻaletino faaletino e maualuga. O le maʻisuka ituaiga e seasea lava.

Faailoga Faʻamatalaga

Ae e te leʻi iloa pe a manaomia le inisalini mo se togafitiga o le ituaiga lona lua, matou te iloa ai po oa faailoga o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o se maʻi "suamalie". Faʻalagolago i le eseesega o le faʻamaʻi ma uiga taʻitasi o le tagata gasegase, o faʻamatalaga o le falemaʻi e fai si eseesega.

I togafitiga faafomaʻi, o faʻamaoniga e vaevaeina i faailoga autu, faʻapea foʻi ma faailoga lona lua. Afai e maua i le maʻisuka, o le uiga o le maʻisuka, polydipsia, ma le polygraphy. O vaega taua ia e tolu.

O le mamafa o le ata o le falemaʻi e faʻalagolago i le lagona o le tino i le faateleina o le suka toto, faapea foi ma lona maualuga. E maitauina i le tutusa lava o le faʻamasinoga, e maua ai e le au gasegase le tele o faʻamaoniga.

Mafaufau i uiga i nisi auiliiliga:

  1. O le Polyuria e faʻaalia i le faifaipea ma le faʻaogaina o le urination, o se faʻaopoopoga i le mamafa o le urine i aso taitasi. E masani lava, o le suka e le tatau ona i ai i le urine, ae faʻatasi ma le T2DM, o le kulukose e maua mai i suʻesuʻega suʻesuʻe. O le maʻisuka e masani ona faʻaaoga le faletaele i le po, e pei o le suka maualuga e alu ese le tino e ala i le faʻavave, lea e mafua ai le vevela tele.
  2. O le faailoga muamua e fesoʻotaʻi vavalalata ma le lua - polydipsia, lea e faʻailoa mai i se manaʻoga faifaipea e inu. Faʻamalie lou lava galala malosi, e mafai ona e fai atu atili, toetoe a le mafai.
  3. O le lolomiina o se "galala", ae le o le ava, ae mo meaai - e tele mea e 'ai e le tagata maʻi, ma i le taimi lava e tasi e le mafai ona faamalieina lona fiaai.

Faatasi ai ma le ituaiga muamua o le maʻisuka, e le tusa ai ma le talaaga o le faateleina o le manava, ua maitauina le faaitiitia o le mamafa o le tino. Afai e le taulaʻi le taimi i lenei tulaga, o le ata e taʻitaʻia ai le maʻi.

Faailoga laiti o togafitiga o le endocrin:

  • Tuʻuina o le paʻu, mucous membranes o genital.
  • O vaivaiga o musika, gasegase tumau, o sina gaioiga faaletino e tau atu i le vaivai tele.
  • O le malulu i le gutu e le mafai ona foia e le malosi.
  • Telefoni masani.
  • Faʻafitauli i le paʻu, e faigata ona togafitia togafitiga.
  • Numera o lima ma vae, faʻavasegaina o mea vaaia, malulu masani ma faʻamaʻi pipisi o le tino, fomaʻi afaina.

Faatasi ai ma le autu ma le lua faailoga, o le faamaʻi o loo faamatalaina e ni mea patino - o se faaitiitia o le tulaga o le puipuia, o se faaitiitia o le tulaga o le tiga, o faafitauli i le gafatia o le gaosiga i alii.

O uluai faaaliga o le faateleina o le tulaga ma le faateleina o le suka i le toto e tatau ona taua o le glucosuria, o le foliga o le suka i le urine. E leai ni faʻailoga iloga e sili ona taua (faateleina le gaosiga o le urine i le aso), fiainu - polydipsia, lea e aʻafia ai le maʻi i le sefulu pe sili atu lita o le vai mo le 24 itula.

O le mafuaʻaga lea e mafai ai e le inisalini i le maʻisuka ona mafai ai ona tausisia faiga sili ona lelei.

E le gata i lea, o loʻo i ai le solia o ituaiga taua uma ole metabolism, e pei o le polotini, minerale ma lipid metabolism. O se umi faaumiumi le tumau i se tulaga taua o faailoga o le toto toto e mafai ona aʻafia ai le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga o totoga i totonu.

Faatasi ai ma le maualuga o le suka, o totoga uma lava i le telefoni feaveaʻi ua faʻaumatia. O suiga e le masani ai, e faasino tonu i le mea e sili ona mamafa.

O le tagata maʻi e atiaʻe le gasegase o le gastrointestinal, o lagona tiga e lagona i le hypochondrium ma le manava. E le gata i lea, aua neʻi galo e uiga i lima, lea, ma le maʻisuka ituaiga 2, e maua ai se avega ona o le mamafa o le mamafa.

O le vaivai, veins varicose, alala ma manuʻa e mafai ona fausiaina, aʻo maʻi le tino ma o le paʻu o le paʻu e le lelei. O le vaivai, o le vaivai o le manava e faʻaalia ai faafitauli o le cardiovascular system.

O faʻamaoniga uma e le tatau ona le amanaiaina.

Togafitiga faʻapitoa

O le tele o le maʻisuka latou te le faʻaaogaina ona o le mea lea e le mafai ona e faʻaumatia. Ae o ia togafitiga e le o taimi uma e aoga ma mafai ona mafua ai ni faafitauli matuia.

Injections e mafai ai e oe ona ausia se tulaga masani o le hormone pe a le toe taulimaina ia papa. I le maʻisuka ituaiga 2, o loʻo i ai le avanoa e toe fesuiaʻi i le meaʻai e matua mafai.

E tupu lenei mea i mataupu pe a faʻataunuʻuina mo se taimi pupuu, mo se faʻataʻitaʻiga, i le sauniuni mo taotoga, pe a ave se tamaititi poʻo le lactation.

O le iniseti o le hormone e mafai ona aveesea le avega mai ia i latou ma o mauala e maua ai le avanoa e toe faʻaleleia ai. I le taimi lava lea e tasi, o le oti ma se olaga ola maloloina o le a na o le saofaga i lenei mea. E ono mafai ona iai lenei filifiliga pe afai o le tausisia atoatoa o fautuaga a le fomaʻi ma fomaʻi. Tele lava o le a faalagolago i uiga o le tino.

E le o se mea e faateia ai le au faitau e faapea, o le togafitiga o le hormonal o loʻo taʻua i luga o loʻo faʻaaogaina e le gata i le tau faasaga i le maʻisuka, ae faʻapea foʻi i le togafitia o faʻafitauli matuia o le le atoatoa o le mafaufau, ae e moni lenei mea.

O lenei metotia e faʻaaogaina e togafitia ai tagata mamaʻi i le schizophrenia.

O nisi taimi o gasegase matutua latou te iloa le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le tino. E le mafai foi e le mate ma le inu vailaʻau ona faʻaititia lona maualuga. E le gata i le maualuga o le maualuga o le suka, e mafai foi ona suia le mamafa o le tagata. O nisi tagata e vave ona maua le mamafa, ma o nisi o loʻo matua paʻu le mamafa.

I nei faailoga o le maʻi, e tatau i le fomaʻi ona iloa le mafuaʻaga o le faʻamaʻi ma faʻamaonia ai le tali saʻo. I ia tulaga, o le mafuaʻaga o le faateleina o le suka atonu o le tino pancreatite poʻo le maʻisuka autoimmune, lea e na o tagata matutua e tupu.

I lenei tulaga, o le taumafai e faʻavasegaina le maualuga o le suka ma le fesoasoani o papamaa o le a le aoga. O le maualuga o le suāuʻu o le a faʻaauau pea ona tulaʻi, ma e mafai ona oʻo atu ai i ni taunuuga faanoanoa, e aofia ai le oti.

I totonu o le pancreatitis, o le maʻi ua faatonuina se fualaau o le inisalini. E tatau ona tui tui inisalini ma se faʻamaʻi mo le olaga. Ae ui i lea, o se fua talafeagai lenei, a faʻapea o le a maliu le tagata ma le faateleina o le suka i le tino.

Afai e maua e le tagata le maʻisuka mimimune, e mafai ona sili atu ona faigata le faatonuina o togafitiga saʻo nai lo soʻo se ituaiga o maʻisuka, aemaise pe a telegese le maʻi.

O le mea o le i totonu o le tino o le tagata o loʻo i ai siama i sβ o le pancreas, insulin ma ona lipene. O a latou gaioiga e faʻamoemoe i le taofiofia o galuega a le toto o le okeni, o lea ituaiga o masini e faʻaalia ai foi le ituaiga o maʻisuka ituaiga 1.

O aʻafiaga o le maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 1 e talitutusa lava pe a oʻo mai i luga o lua ituaiga o faʻamaʻi siama o loʻo aʻafia mo le gaosia o le inisalini.

Afai o le maʻisuka ituaiga 1 lenei, o le gaioiga o le pancreas e mafai ona faʻavaivaia e tusa lava pe laʻititi, ma ua uma ona faʻamautuina le inisalini, ona oʻo ai lea i le maʻisuka i le maʻisimune le faʻamaogaina o siama β e 30-40 tausaga. Ae peitai, o le taunuuga o le a foliga tutusa - o le tagata maʻi e faʻataunuʻuina injections inisalini.

O le taimi nei o loʻo i ai se fefinauaʻi malosi i fomaʻi e uiga i le a le tulaga o le inisalini faʻamaʻi e tatau ona faʻamaonia. E tele gasegase e taumafai e faatalitonu fomai latou te le manaomia le inisalini ma faatauanauina i latou e amata togafitiga ma fualaau.O nisi fomaʻi e masani ona mafaufau e tatau ona vave amata le togafitiga o le inisalini.

A maua e tagata maʻi le fefe i le inisalini, e mafai ona faʻamatalaina. Ae ui i lea, o lona tofiga i se taimi mulimuli ane o le faamai e le faʻamaoniaina i taimi uma. Ole taimi faʻatulagaina o lenei vailaʻau e fesoasoani e toe maua ai le suka i le mea masani mo se taimi puupuu ma ia lafoaia lona faʻaaogaina mo sina taimi.

E tatau ile tagata maʻi ona manatua e le o faatonuina e le fomai le inisalini e aunoa ma se mafuaaga lelei. Ole inisalini ole inisalini e le faʻalavelave i se olaga atoatoa ma taʻitaʻia se olaga ola malosi. O nisi taimi, o le vave lava ona faʻasolo atu le maʻi i le inisalini, o le tele foi lea o le maʻi e aloese mai faʻalavelave o le maʻi.

Taofi le inisiua o inisalini e fai ma faafitauli. I le avea ai o se tulafono, latou te "totoina" le fualaau faasaina i le taimi lava lea ma toso le vailaau i luga o se tulaga faifaipea.

Togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 e aunoa ma le inisalini e mafai, ae pe afai o le hemoglobin glycated o le faailoga lea o se ituaiga o le faʻamaʻi. I lenei tulaga, e mafai ona e teenaina le injections ma fesuiaiga i papa.

A maeʻa le 30 aso o ia togafitiga, e toe faia suʻesuʻega, ma afai e pa'ū ifo le maualuga o le sugar i le sili atu i le 1.5%, o le togafitiga o le maʻisuka faʻamalolo ma meaʻai, e faʻaauau pea, pe afai o le faailoga e maualalo, o le suiga i le inisalini e toe faia.

E taua le siakiina e le aunoa le maualuga o le kulukose i totonu o le toto pe a teena le injections. Afai e le fesoasoani le pulu, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma faʻaauau pea ona tuʻuina atu ni inisiua.

Afai o loʻo e taumafai e faʻaititia le maualuga o le suka e aunoa ma le togafitiga o le inisalini, e taua tele le tausisia o le maualalo o le taumafa ma le faamalositino i taimi uma.

O le tele o taimi, ina ia mafai ai ona toe faʻafoʻisia le gaioiga o β-gaʻo pancreatic, o vailaʻau faʻasaina e aofia ai le sulfonylurea. Faʻafetai i la latou gaioiga, o le gaosiga o le inisalini e faaosofia, ma tumau ai le maualuga o le suka i se tulaga sili ona lelei. E aofia ai le suka, Maninil, faʻapea foi Glimepiride.

O nei fualaau oona e i ai se aafiaga faatosina i luga o le pancreas lava ia. Ae i le tulaga o le tele o fua o fualaau faasaina, o le faʻaalia o le isi itu e mafai.

A aunoa ma le faaaogaina o nei vailaʻau, o le gaosiga o le inisalini e le pancreas, pe a maeʻa se taumafataga, e mafai ona toe tusa ma le 10 tausaga, faʻatusatusa i le 8 tausaga. Ae a faʻaaogaina le maualuga o masini, e matauina le vave faʻaitiitia o le pancreas, o le gaosiga o le inisalini e mafai ona naʻo le 5 tausaga le umi.

O le faʻaaogaina o vailaʻau taʻitasi e faʻamaonia ai le gaioiga o le pancreas e tatau ona matua faʻataʻitaʻiina. Afai e te mulimuli i se taumafataga faapitoa, e mafai ona e faʻaititia le suka ma tausia i lenei tau mo se taimi umi. O le tulafono faavae o meaai paleni o le faʻaaogaina lea o le maualalo o le gaʻo, aemaise lava faigofie digestible (maua i mea faʻafiafia).

Faʻaleleia o insulin togafitiga

Talanoa e uiga i le togafitiga o le inisalini mo le maʻisuka ituaiga 2, latou te gauai atu foʻi i faʻamaoniga manino. O le mataupu pito sili ona taua o le faaumiumi o le taufaasese, o lona uiga, le le mafai ona ausia le maualuga o le suka o le toto ma le faaaogaina o laupepa, meaʻai talafeagai ma suiga o olaga i le lautele.

Talu ai ona o le televave o le tauvaga e matua lamatia tele, e tatau ona faʻamaopoopo faʻatasi ma se tagata tomai faapitoa i le taimi muamua pe o le a le fua faatatau o le togafitiga o le insulin.

O le faʻaaogāina o se mea o le hormonal e mafai ona manaʻomia i le i ai o ni faʻafitauli ogaoga ogaoga. I lenei tulaga, e faʻaalia ai le faaleagaina mai fatugaʻo, fatuga o le tino, gaʻo o le vaʻaia, faʻapea foʻi ma vaʻa tetele. I le toetoe lava o tagata uma o loʻo maua, pe afai o loʻo faʻamautuina le togafitiga o le inisalini, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le le puipuia o la latou atinaʻe poʻo le puipuia o foliga mai o le itiiti ifo i le 50-60%.

I lalo o le faatosinaga o itu eseese i le maʻisuka, o le numera o sene beta e faʻaitiitia i tausaga taʻitasi, lea e mafua ai le faʻaleagaina o le pancreas.I le maʻisuka ituaiga 2, faʻalogo i le mea moni e faapea:

  • i le averesi, o lea faʻailoga ua iloa ai e valu tausaga talu ona maua le maʻi,
  • o mea e mafua ai i lenei mea e tatau ona mafaufauina o le maualuga maualuga o le toto (sili atu nai lo le iva mmol) ma le maualuga o dosages o le sulfonylurea,
  • O faʻamaʻi faʻalavelave faʻafuaseʻi o se isi foʻi faʻaaliga mo le faʻaogaina o le vaega o le hormonal.

Ina ia vaʻaia le inisalini e faʻalagolago i le maʻisuka, e tatau ona mulimuli i fautuaga a le endocrinologist ma e leai se tulaga e faia ai e le tagata lava ia fualaau.

O faʻamaoniga autu mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina o le solia lea o galuega a le pancreas. Talu ai o lenei totoga i totonu e aofia ai i vaega uma o le tino i le tino, ma o le le atoatoa o lona gaioiga e mafua ai le le lelei o isi tino ma tino.

O peta Beta e nafa ma le fuaina o mea masani. Ae ui i lea, faatasi ai ma suiga o le tino i le tino i le lotolotoi o faafitauli ma le pancreas, o le numera o siama malosi e faaitiitia, lea e tau atu i le manaomia mo le tofiaina o le inisalini.

Fuainumera o fuainumera faafomai ua faaalia ai o le "aafiaga" o togafitiga endocrin o le 7-8 tausaga, i le tele o ata faafomaʻi, e manaomia ai se vailaau.

O ai ma o afea e faʻamaonia ai le vailaʻau? Mafaufau i mafuaaga mo lenei tofiga ma le ituaiga lona lua o le maʻi:

  • O le maualuga o le maualuga, aemaise lava, le maualuga o le suka e sili atu nai lo le 9.0 iunite. O lona uiga, faʻasalaga umi o le maʻi.
  • Aveina o fualaau e faʻavae i le sulfonylureas.
  • Pancreatic vaivai.
  • Faʻavavevaveina o faʻasologa faʻamaʻi faʻamaʻi.
  • Mai le maʻisuka, ituaiga o Lada, tulaga ogaoga (faʻamaʻi pipisi, manuaga matuia).
  • Tamaititi taimi faʻatupu.

O le tele o tagata gasegase e taumafai i auala uma e tuai le aso pe a latou tuiina le inisalini. O le mea moni, e leai se mea e popole i ai, a le isi itu, o loʻo i ai se metotia tuʻuina atu e fesoasoani ai i ē o loʻo mafatia i se faʻamaʻi masani e ola ai i se olaga atoa.

Faataʻitaʻiga faʻaalia e vave atu pe mulimuli ane, o le insulin o loʻo faʻamaonia mo le maʻisuka ituaiga 2. O lenei togafitiga e faʻatagaina ai e le gata ina faʻaitiitia ai aʻafiaga leaga, ae faʻasaina ai foi le alualu i luma o le faʻamaʻi, ma tuleiina ai aʻafiaga le lelei.

O le faʻamoemoe o sea fuafuaga e tatau ona faʻamaonia, a le o lea o le a faia ai se galuega leaga.

O le manaʻomia mo le inisalini i le togafitiga o le maʻisuka e le o masalomia. Ua faʻamaonia e le fomaʻi le umi o le soifua maloloina, o le a fesoasoani i le faʻalauteleina o le soifua o le tagata maʻi, aʻo le taimi lava lea e tolopoina ai taunuuga le lelei mo se taimi umi.

Aisea e tatau ai ona ou tuiina le homone? O lenei faʻamoemoe e tuliloaina se sini se tasi - ia ausia ma faʻaauau pea faʻatatauga o le maualuga o le hemoglobin glyc, glucose i luga o se manava gaogao ma le maeʻa o se taumafataga.

Afai i se tulaga lautele, o le insulin mo le maʻisuka o se auala e fesoasoani e te maua ai le lagona lelei, aʻo faʻagesegeseina le alualu i luma o le tino, ma puipuia ai faʻafitauli masani tumau.

O le faʻaaogaina o le inisalini e maua ai faʻamaʻi togafitiga nei:

  1. O le faʻaofiina o vailaau faatonuina e mafai ona faʻaitiitia le glycemia, i luga o le manava leʻo ma pe a uma ona 'ai.
  2. Faʻateleina le gaosia o le hormone pancreatic e tali atu ai i le faʻamalosi i le suka poʻo le 'ai o meaai.
  3. O le faʻaitiitia o le gluconeogenesis o se auala ole gasegase e taʻitaʻia ai le gaosia o le suka mai i le non-carbohydrate constituents.
  4. Gaʻo matuia o le galucosse gaosiga.
  5. Faʻaitiitia lipolysis pe a uma ona 'ai.
  6. Lafoaʻilalo o meaʻai o le suka i le tino.

O le togafitiga o insulin mo le maʻisuka ituaiga 2 ei ai sona aoga aoga i le metabolism o gaʻo, lipids ma proteins i le tino o le tagata. E fesoasoani i le faʻagaoioia o le teuina ma le taofiofia o le vaevaeina o suka, lipids ma amino acids.

I le faʻaopoopoga, e faʻamaonia ai le faʻaogaina o le faʻamaoniga ona o le faateleina o le felauaiga o le kulukose i le telefoni feaveaʻi, faʻapea foʻi ma le faʻasaina o lona gaosiga e ala i le ate.

O le hormone e faʻaolaina ai le lipogenesis, e faʻalavelaveina ai le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo maualalo i le malosi o le gataifale, e faʻamalosia ai le gaosia o palatini, ma faʻalavelaveina ai le muscle proteolysis.

Faatasi ai ma le maʻisuka, e tele manatu ua aliaʻe mai e uiga i togafitiga insulin. O le mea lea, o nisi tagata gasegase e manatu o le hormone e saofagā i le mamafa o le tupe maua, ao isi e talitonu o lona faʻafeiloaʻiga e mafai ai ona e le pipii atu i se taumafataga. Ae faʻapefea foi mea moni?

E mafai e togafitiga inisalini ona faʻamaloloina le maʻisuka? O lenei faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia, ma o le togafitiga o le hormone na o oe lava e pulea ai le ala o le maʻi.

E faʻamalosia le togafitiga o le inisalini ole olaga ole maʻi? A maeʻa se vaitau puupuu o fetuutuunaiga ma faʻaaogaina i le faʻatulagaga o le tui, e mafai ona e faia mea masani. E le gata i lea, i aso nei o loʻo i ai ni penisini faapitoa ma ni pamu insulin e faʻamalosia ai le faagasologa o fualaau faʻamaina.

Ina ia maua lelei togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 ma tuʻuina atu i le inisalini, e tatau ona e filifili se tulafono mo le puleaina ma le fua o le fualaau mo le maʻi. E lua ituaiga fausaga.

Faʻasologa o Tausaga

I lalo o lenei ituaiga o togafitiga, ua malamalama ua uma ona faʻatulagaina uma, o le fuainumera o taumafataga i aso taitasi e le suia, e oo lava i le lisi ma le vaega tele e setiina e le tagata fai meaʻai. O se faiga maʻoti tele ma ua tuʻuina atu i tagata oe, mo nisi mafuaaga, e le mafai ona pulea a latou toto suka pe fuafua le fua o le inisalini e faʻavae i luga o le aofaʻi o suauu i a latou meaʻai.

O le le lelei o lenei faiga o le le amanaia o uiga o tagata maʻi o le tino, gasegase faigata, solia o le taumafataga, faateleina le gaioiga faaletino. O le tele o taimi, o loʻo faʻamatalaina mo tagata matutua. E mafai ona e faitau atili e uiga ia te ia i lenei tusiga.

Malosiaga malosi o le inisalini

O lenei faʻatulagaga e sili atu le faʻaogaina o le tino, e aʻafia ai uiga o meaʻai ma mea mamafa a tagata taʻitasi, ae e taua tele le tali atu o le tagata gasegase ma le tali atu i le fuaina o metotia. O lona soifua maloloina ma le manuia o le a faalagolago i lenei. O le togafitiga malosi o le inisalini e mafai ona suʻesuʻeina atili auiliiliga i le fesoʻotaʻiga na tuʻuina muamua.

Ole togafitiga ole inisalini lē tumau e faʻataʻitaʻiina mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma le ogaoga o faʻamaʻi (ogaoga o le niumonia, faʻaogaina o le myocardial, ma isi mea), pe'ā manaʻomia le vave mataituina o le kulukose toto mo se vave vave toe faʻaleleia.

Po o ia tulaga e le mafai ai e le tagata maʻi ona maua ni fualaau (gasegase oona, i le aso e sosoo ai ma le taʻaloga, aemaise i le gastrointestinal tract, ma isi).

O se gasegase tuga e faateleina ai le manaomia mo le inisalini i le tino o soo se tagata. Atonu ua e faalogo i le hyperglycemia mamafa pe a tulai mai le kulukose toto i totonu o se tagata e aunoa ma le maʻisuka i le taimi o le gasegase po o isi gasegase e tupu i le fiva maualuga ma / poo le inupia.

O fomai e talanoa e uiga i le hyperglycemia oona ma le maualuga o le kulukose o le toto i luga atu o le 7.8 mmol / L i tagata mamaʻi o loʻo i le falemaʻi mo faʻamaʻi eseese. E tusa ai ma suʻesuʻega, e 31% o tagata mamaʻi i uarota togafitiga ma mai i le 44 i le 80% o tagata maʻi i totonu o uarota ua maeʻa faʻamalosia ma potu mamaʻi ua maualuga le maualuga o kulukose o le toto, ma e 80% oi latou e lei maua i le maʻisuka.

O nei tagata maʻi e mafai ona amata amataina le inisalini i se auala faʻapitoa poʻo se mea faʻapitoa sei vagana ua totogi le tulaga. I le taimi lava e tasi, e le vave togafitia e fomaʻi le maʻisuka, ae mataʻituina le tagata maʻi.

Afai e iai sona hemoglobin maualuga maualuga (HbA1c e sili atu i le 6.5%), lea e faʻaalia ai le faateleina o le kulukose o le toto i le 3 masina ua tuanaʻi, ma le kulukose o le toto e le faʻasolosolo i le taimi o le toe faʻafoʻisia, ona maua ai lea o ia i le maʻisuka ma isi togafitiga ua faatonuina.

I lenei tulaga, pe a fai o le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona faʻamautuina ia mea e maua ai le suka poʻo le inisalini - e faʻalagolago lava i maʻi faʻamaʻi. Ae e le o lona uiga o le taotoga poʻo gaioiga a fomaʻi na mafua ai le maʻisuka, e pei ona masani ona faʻaalia e tagata gasegase ("latou te faaopoopo le kulukose ...", ma isi.

d.). Na na o le faʻaalia po o le a le mea na i ai.

Ae o le a matou talanoa e uiga i lenei mea mulimuli ane.

O le mea lea, afai o se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e amataina se gasegase tuga, o lona insulin e ono le lava e fetaui ma le faateleina o le manaoga e faasaga i le atuatuvale, ma o le a vave ona siitia atu i le togafitiga o le insulin, e tusa lava pe na te le manaomia le inisalini muamua.

E masani lava, pe a uma le toe faʻaleleia, e amata ona toe ave e le tagata gase pipi. Afai, mo se faʻataʻitaʻiga, sa i ai se taotoga i lona manava, ona fautuaina lea o ia e faʻaauau pea ona puleaina le inisalini, e tusa lava pe faʻamautuina lana pulelaa o le inisalini.

O le fualaau o le fualaau faasaina o le a laiti.

E tatau ona manatuaina o le maʻisuka ituaiga 2 o se maʻi faifai pea, pe a faʻaitiitia le maualalo o seta peta paneta e maua ai le inisalini. O le mea lea, o le fualaau o fualaau oona e fesuisuiaʻi pea lava pea, e masani lava i luga, faasolosolo lava ona oʻo i le maualuga e mafai ona faʻasaoina pe a oʻo ina aʻafia le aʻafia o aʻafiaga i luga o le malosi (sugar-lowering).

Ona tatau ai lea ona sui i togafitiga o le inisalini, ma o le a tumau pea, na o le fualaau ma le faasologa o togafitiga insulin e mafai ona sui. O le mea moni, o loʻo i ai tagata gasegase mo se taimi umi, mo le tele o tausaga e mafai ona faia i luga o se meaai po o se fualaau o fualaau faasaina ma maua ai se taui lelei.

E mafai ona iai, pe afai o le maʻisuka ituaiga 2 na maua vave ma le peta-cell function sa lelei ona puipuia, pe afai e gasegase e le tagata maʻi le mamafa, na te siakiina ana meaʻai ma tele mea, e fesoasoani e faʻaleleia ai le pancreas - i se isi faaupuga, pe afai o lou inisalini e le o faʻatafunaina meaai leaga.

Pe atonu o le tagata gasegase e le o iai le maʻisuka maʻoti, ae o loʻo i ai le vaʻaia poʻo le gasegase hyperglycemia (vaai i luga) ma ua vave ona faia e fomaʻi se siama o le maʻisuka ituaiga 2.

Ma talu ai o le maʻisuka moni e le faʻamalolo, e faigata ona aveese se faʻamatalaga ua uma ona faʻamautuina. I totonu o sea tagata, o le kulukose o le toto e mafai ona tulaʻi i ni taimi se lua i le tausaga e tetee i le talaaga o le atuatuvale po o gasegase, ma o isi taimi e masani ai le suka.

E le gata i lea, o le fua o le suka e faʻaitiitia ai fualaau e mafai ona faʻaititia i tagata matutua matutua o loʻo amata ona 'aina se mea laitiiti, e le maua le mamafa, e pei ona fai mai isi, "faʻavave", o lo latou manaʻo mo le inisalini e faʻaitiitia ma e oʻo lava i togafitiga o le maʻisuka ua uma ona faalēaogaina.

Ae i le tele o mataupu, o le fualaau o fualaau faasaina e masani lava ona faateleina.

Faatasi ai ma se faʻaitiitia o le faʻaititia o le puletini beta-cell ma le leai o se aoga o fualaau e maualalo ai le suka, ua fautuaina le inisalini i le monotherapy poo le faʻatasi ai ma fualaau faʻasaina o le suka.

Faailoga atoatoa mo le pulega o inisalini:

  • faailoga o le le lava o le inisalini (e pei o le gau o le mamafa, faailoga o le taufaasese o le maʻisuka ituaiga 2),
  • o le i ai o le ketoacidosis ma (poo) kososis,
  • soʻo se faʻafitauli ogaoga o le maʻisuka ituaiga 2,
  • faʻateleina o faʻamaʻi faʻamaʻi, faʻafitauli matuia macrovascular (stroke, gangrene, fatu fatu), le manaʻomia mo togafitiga faʻapitoa, faʻamaʻi pipisi,
  • o le maʻisuka ituaiga 2 na maua i le maʻisuka, lea eo faatasi ma le suka maualuga i le ao ma i luga o se manava gaogao, le le amanaia le mamafa o le tino, tausaga, fuafuaina le umi o le maʻi,
  • faatoa maua le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka i le i ai o allergies ma isi faʻasalaga i le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina i totonu o fualaau. Contraindications: faʻamaʻi pipisi, togafiti o gaioiga ma le ate o galuega,
  • maʻitaga ma lactation
  • ogaoga leaga o le gaioiga o le fatu ma le ate,
  • leai se pule lelei o le suka i le togafitiga ma le maualuga o doses o fualaau aina e maualalo i le suka i totonu o tuufaatasiga talafeagai ma vailaau, faatasi ai ma le malosi faaletino,
  • muamua, coma.

O le togafitiga o insulin e mafua mai i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 i vaega nei:

  • anapogi toto suka maualuga maualuga atu i luga o le 15 mmol / L i tagata mamaʻi masalomia o le maʻisuka
  • o le concents plasma o le C-peptide e lalo ifo i le 0.2 nmol / l i le maea ai o se suʻega ogaoga ma le 1.0 mita o le glucagon,
  • e ui lava i le faʻaaogaina o aso aupito maualuga o sauniuniga o le suka i luga o laʻau, o le anapogi o le toto glucose maualuga e sili atu nai lo le 8.0 mmol / l, pe'ā uma ona taumafa maualuga atu nai lo le 10.0 mmol / l,
  • o le maualuga o le hemoglobin glycosylated e maualuga lava i luga atu o le 7%.

O le aoga sili o le insulin i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 o lona aafiaga i vaega uma o le pathogenesis o lenei maʻi. Muamua lava, e fesoasoani i le taui mo le le lava o le gaosiga o le gaosiga o le homulini insulin, lea o loʻo matauina ma le faʻaitiitia o le faʻaogaina o suauu beta.

Soo se vailaʻau e iai aʻafiaga.

O le lamatiaga o le atiaʻe o faʻamalologa le lelei i tua o inisua inisua e faʻapupula i fua le talafeagai, solia tulaga o le teuina o le oloa.

O le tagata gasegase e mafai ona maua le hypoglycemia, lipodystrophy, allergies, ma le leaga o le vaai. Ina ia faʻaitiitia le leaga o le togafitiga o le insulin, e tatau ona e iloa mataupu faavae ma mulimuli i tulafono o togafitiga.

I le maʻisuka ituaiga 1

O le vavalalata vavalalata i le suka i le toto i le tino e mafai ona mafai e ala i le mulimuli i nei tulafono ma taʻiala:

  • o le averesi o aso taitasi e tatau ona fetaui ma le gaosiga masani o le inisalini e le pancreas,
  • tufatufaina le fualaau e tusa ai ma lenei polokalame: 2/3 i le taeao, o le aoauli ma le afiafi, 1/3 i le po,
  • faʻafesoʻotaʻi le inisalini puupuu e faʻalautele,
  • inisiua e fautuaina aʻo leʻi faia taumafataga,
  • aua le sili atu i le 16 iunite o fualaau faasaina.

Faʻatasi ma le maʻisuka i tamaiti

Ina ia faʻateleina le ola o se tamaititi, e faʻaitiitia ai aʻafiaga leaga ole faʻamaʻi, e taugata:

  • faʻafesoʻotaʻi le inisalini puupuu ma se vailaʻau umi,
  • faia faʻataunuʻu o le hormones o le umi o le umi lua pe tolu taimi i le aso,
  • tamaiti e sili atu ma le 12 tausaga le matutua e faʻamalosia le togafitiga,
  • fetuutuunai le fualaau i vaega,
  • ma le maualuga o le mafaufau, prick diluted analogues.

E faigata mo se tamaititi e maua i le maʻisuka e faʻamaeʻaina se fuafuaga a le aoga: injections o vailaau e tatau ona tuʻuina atu i se taimi. Ina ia faafaigofie le togafitiga, ia nana le maʻi mai isi tamaiti, filifili pomafana togafitiga. O le pamu e faʻasaʻo faʻafuaseʻi le hormone i totonu o le tino pe a tulaʻi le maualuga o le suka.

I le taimi o le maitaga

Inisalini i le maʻisuka ituaiga 2 e seasea ona faʻaaogaina, talu ai o lenei faʻamaʻi e sili atu ona fesootaʻi atu i faʻafitauli o le gasegase i le telefoni feaveaʻi nai lo le le lava o le gaosiga o le inisalini. E masani lava, o lenei hormone e maua mai i peta paneta.

Ma, i le avea ai o se tulafono, faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga 2, latou te galulue i se tulaga masani. O le maualuga o le kulukose o le toto e faateleina ona o le faʻamalosia o le inisalini, o lona uiga, o se faʻaitiitia o le lagona o le tino ile inisalini.

O se taunuuga, o le suka e le mafai ona ulu i totonu o sela toto, ae, o le a faʻapupulaina i totonu o le toto.

I le maʻisuka matautia 2 ma le tele o suiga i le maualuga o le suka i le toto, o nei siama e mafai ona oti poʻo faʻavaivaia a latou gaioiga galue. I lenei tulaga, ina ia faʻamaonia le tulaga, o le a gasegase pe faʻamalosi pea le inisalini mo se taimi lē tumau.

E le gata i lea, o injections o le hormone atonu e manaʻomia e tausia ai le tino ao faagasolo vaitau o le faʻasalalau o faʻamaʻi pipisi, lea o se suega moni mo le puipuiga o le maʻisuka. O le pancreas i lenei tulaga e mafai ona maua ai le le lava o le inisalini, ona e afaina foʻi ona o le inu o le tino.

E taua le malamalama o le tele o tulaga, o le iniseti o le hormone i le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago i le maʻisuka e le tumau. Ma afai e fautuaina e le fomaʻi lenei ituaiga togafitiga, e le mafai ona e taumafai e suitulaga i se mea.

I le gasologa malie o le maʻisuka ituaiga 2, e masani ona faia e gasegase e aunoa ma ni suka e maua ai le suka.Latou te puleaina le faʻamaʻi naʻo le fesoasoani o se taumafataga faapitoa ma le malosi faaletino faaletino, ae le galo le suʻega masani a le fomaʻi ma le fuaina o le suka suka.

Ae i na vaitaimi pe a faʻatulagaina le inisalini mo le le tumau, o le a sili atu le tausisia o fautuaga ina ia mafai ai ona faʻamalosia le puipuia o le maʻi ile lumanaʻi.

Faʻataʻitaʻiga

O le mafuaaga mo le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2 o le le lelei o le lagona o le tino i le insulin. I le tele o tagata i lenei mea na maua, o le hormone e gaosia i le tele o mea i le tino.

Afai e maua ai le maualuga o le suka pe a maeʻa taumafa, e mafai ona e taumafai e sui insulin i fualaau. Mo lenei, "Metformin" e talafeagai.

O lenei vailaʻau e mafai ona toe faʻafoʻi ai sela, ma o le a mafai ona latou iloa le inisalini e gaosia e le tino.

O le tele o tagata gasegase e maua lenei togafitiga o togafitiga ina ia le faia ai ni inisuasiga i aso taitasi. Ae o lenei fesuiaiga e ono mafai ona maua pe afai o se vaega tele o peta peta e faʻasaoina e mafai ai ona faʻamausali le glycemia e uiga i le talaaga o vailaau o le suka, ma e tupu i le taimi o le gasegase o le inisalini e sauniuni ai mo taotoga.

I le tulaga pe afai o le a ave le laulau o le a maualuga pea le maualuga o le suka, o le a le mafai e inisiua ona faia.

O aso nei ma masani ona faʻaaogaina inisalini o:

  • Humalogist. O le vailaau pito sili lea ona lelei. E faaitiitia ai le suka i totonu o le 15 minute. E aofia ai le inisalini o le tagata. Faʻaauau le maualuga o le kulukose maualuga mo le 3 itula,
  • Gensulin N. Fualaau faʻatau fua. Faʻaitiitia le glucose ile itula e tasi pe a uma le pulega mo le 20 itula. E tusa ai ma faʻatonuga, o loʻo i ai ni mea e sili ona leaga,
  • Lantus. O le umi lenei o vailaʻau. Valivali mo le 40 itula.

O le maʻisuka ituaiga 1 e togafitia faʻatasi ma le inisalini. O maʻi e maua i le ituaiga lona lua e mafai ona faʻaaogaina fualaau poʻo le injections.

E sili atu ona faigofie le faʻaaogaina o le capsule ma faʻaaogaina le kulūkose masani. I le taimi lava e tasi, o aʻafiaga leaga e afaina ai le gaioiga o le ate ma fatuga.

Faʻatasi ai ma le toesea o fua, o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atinaʻeina o faʻafitauli o le cardiovascular. Injections i lenei itu e sili atu le saogalemu ma e mafai ona suia le 100% i le galuega a le pancreas.

O le aoga o fualaau faasaina i luga o le tino e faalagolago i le nofoaga o lona faatomuaga. Injections o se sui o le hypoglycemic o se isi ituaiga o gaioiga e faia i le tasi ma le nofoaga e tasi. O fea la e mafai ona ou tuiina ai inisalini sauniuniga?

  • O le vaega muamua o le manava: i luga o le puimanava, faatasi ai ma se suiga i le pito i tua, i le itu taumatau ma le agavale o le pute. E oʻo atu i le 90% o le fua faʻatūina. O uiga o se vave faʻaalia o le gaioiga o fualaau faasaina, pe a uma le 15-30 minute. Pepa e tupu pe tusa o le 1 le itula. O le tuiina i totonu o lenei eria e sili ona maaleale. O maʻi suka e tuiina le inisalini puupuu i totonu o latou manava pe a uma ona 'ai. "Ina ia faʻaitiitia le tiga o le faʻamaʻi, prick in the subcutaneous folds, latalata i itu," - o ia fautuaga e masani ona tuuina atu e endocrinologists io latou maʻi. A maeʻa ona 'ai le tagata gasegase pe fai foi se tui i se meaʻai, vave loa ona uma le taumafataga.
  • O le sone lona lua o lima: o le pito i fafo o le pito i luga o le tauau mai le tauau i le tulilima. O le tuiina i lenei vaega ei ai tulaga lelei - o le mea e sili ona leai se tiga. Ae e le faigofie mo le tagata gasegase ona faia se tui i lona lima ma se tui tui inisalini. E lua auala mai lenei tulaga: ia tui inisalini ma se peni tui poʻo le aʻoaʻoina o tagata pele e tuʻuina atu inisiua i le maʻisuka.
  • O le lona tolu o le uaea o le vae: o le siʻusiʻu i fafo mai le pito i lalo i le tulivae faʻatasi. Mai i vaega o loʻo i luga o vae o le tino, o le inisalini e oʻo atu i le 75% o le fuainumera faʻatūina ma faʻalautele lemu. O le amataga o le gaioiga o le 1.0-1.5 itula. E faʻaaogaina mo le tuiina o fualaau faʻasaina, faʻamalosaga (faalauteleina, faalauteleina i le taimi) gaioiga.
  • O le fa lona fa o le tauau o le tauau: o loʻo i luga o le tua, i lalo o le ponaivi lava e tasi.O le fua o le faʻaalia o le inisalini i se nofoaga na tuʻuina atu ma le pasene o le absorption (30%) o laʻititi pito maualalo. O le tauau o le tauau ua manatu o se mea le aoga mo inisua.

O pito sili ona lelei ma le maualuga o le gaioiga o le vaega o le umbilical (i le mamao o lua tamatamailima). E le mafai ona paʻu i taimi uma i nofoaga lelei. O le mamao i le va o faʻasolosolo mulimuli ma le a oʻo mai e tatau ona itiiti ifo ma le 3 cm. Toe faʻaaogā le tuiina i le pito i luma i le taimi e maeʻa i le 2-3 aso.

Afai e te mulimuli i fautuaga e pipiʻi le "pupuu" i le manava, ma "umi" i le ogavae po o le lima, ona tatau loa lea i le maʻisuka ona faia le 2 inisictions i le taimi e tasi. O maʻi masalomia e sili ona fiafia e faʻaaoga insulin mix (Novoropid mix, Humalog mix) pe tutoatasi tutoʻatasi ituaiga e lua i totonu o se tuila ma fai se tui se tasi i soo se nofoaga.

E le o insulin uma e mafai ona faʻafefiloi ma isi. E na o le pupuʻu ma le gaioiga o mea e fai.

O loʻo maua e le maʻisuka auala faʻapitoa i totonu o le potuaoga i aoga faʻapitoa, faʻavaeina i luga o le faʻavae o vaega o le endocrinology. Togiaiti tagata laiti pe leai foi e faʻaumatia i latou e pele ia i latou.

O galuega autu a le tagata maʻi o:

  1. I le tapenaga o le paʻu. O le nofoaga e tui ai e tatau ona mama. Fufulu, aemaise lava le paʻu, e le manaomia e le paʻu le ava malosi. O le ava malosi e iloa e faʻaumatia le inisalini. Ua lava lea e fufuluina ai se vaega o le tino ma se vai mafanafana pe faʻafefe (taʻele) i le aso.
  2. Sauniuniga o le inisalini ("pen", tuila, vial). Ole vailaʻau e tatau ona taʻavale i ou lima mo le 30 sekone. E lelei tele le faʻamalamalama lelei lelei ma fefiloi. Talosaga ma faʻamaonia le sao o le fualaau.
  3. Faia se tui. I lou lima tauagavale, fai se paʻu paʻu ma faʻapipiʻi le nila i totonu o lona faavae i le maualuga o le 45 tikeri pe oʻo i le pito i luga, ma uu mau le suauʻu. A uma ona tuʻu ifo lau vailaʻau, faʻatali mo le 5 sekone. E mafai ona e faʻamauina le 10.

Afai e te vave aveese le nila mai le paʻu, ona alu lea o le inisalini mai le pusa o le pusa, ma o se vaega e le ulu i le tino. O faʻalavelave o le togafitiga o le inisalini e mafai ona faʻateleina i le ituaiga o tali atu i le ituaiga na faʻaaogaina.

O le a fesoasoani le endocrinologist e sui se hypoglycemic ma se mea tutusa talafeagai. O le falemaʻi falemaʻi e maua ai le tele o mea inisalini.

Faʻaleagaga i le lotoifale i le paʻu e mafua mai i se nila mafiafia, le faʻaofiina o se vailaau faʻamalolo, ma le filifiliga le lelei o le inisiua.

O le mea moni, o mea e ono tupu i le tagata maʻi ma le inisiua o loʻo taʻua o mea faʻaalia. E tofu le tagata ma se vaega o le lagona tiga.

Faailoga mo togafitiga insulin

Ole inisalini ile inisalini e masani ona lagolagoina ai tamaitai ile taimi o le maʻitaga pe afai latou te maua se togafitiga aʻo lei amataina.

Tagata o loʻo mafatia mai le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, o le inisalini ua faʻamaonia i le tusa ma le 30 pasene o mataupu. E tupu lenei mea pe afai e maua i le maʻisuka ituaiga 2:

  • o togafitiga ma auala sili atu le agavaʻa e le aoga,
  • faailoga o le nephropathy,
  • ogaoga taufaasese
  • faailoga o le le atoatoa o le inisalini (gau faʻafuaseʻi mamafa, ketoacidosis),
  • faʻamaʻi pipisi (le siliva matautia-septic),
  • ituaiga o gasegase o le macrovascular (afaina o le fatu poo le stroke),
  • maualalo le maualuga o le toto o le C-peptide na iloa e uiga i le talaaga o se suega ogaoga e faʻaaoga ai le glucagon.

E le masalomia le fia iloa e le tagata faitau: o le a le suka o le inisalini ua faatonuina?

O togafitiga faafomaʻi ua faailoa mai ai o le maʻi "nofo i lalo" i luga o lenei vailaau, o se tulafono, lima tausaga talu ona maua le faʻamaʻi o le maʻi. E le gata i lea, o le a faʻamaʻoina saʻo oe i le taimi tonu o le suiga mai le papa i le injection.

Ona talafeagai ai lea o le fesili a le tagata faitau e le toe maua le fesili lenei: o le mea la, o le a sili atu, fualaau poo insulin?

O le tali e faigofie lava - e faʻalagolago lava i le tulaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, pe sili atu ona faigofie le taʻuina atu i le a le tulaga e iloa ai le maʻi.

Afai ole sili atu ole kulukose i totonu o le toto e le sili atu i le 8-10 mmol / l, ona faailoa mai ai lea o le malosi ole sβ-sel o le pancreas e leʻi maeʻa atoatoa, ae latou te manaʻomia le fesoasoani ile pepa. Faatasi ai ma isi maualuga maualuga o suka, ua faatonuina ai le inisalini.

O lona uiga afai e sili atu le fuainumera i le faailoga o le 10 mmol / l, ona le mafai lea ona tufatufa atu le togafitiga o loʻo taʻua i luga. Ma e mafai mo se taimi umi, pe a le mo le olaga.

E ui lava e iai le tele o mataupu pe a amata ona toe lelei le toe faʻaleleia o seta peta ma le fomaʻi, i le fiafia o le maʻi, faʻalēaogaina le tofiaina o lenei ituaiga togafitiga.

O le faʻaaogaina o hormones o se togafitiga e le manaʻomia ai tomai faʻapitoa ma poto masani, o le mea lea, o tagata maʻi suka o ituaiga uma 1 ma le ituaiga 2 e fautuaina e faʻataʻitaʻi le faiga ole inisalini tui.

Ae ui i lea, o nisi o tulafono o togafitiga o inisalini e manaʻomia pea ona iloa ma faʻapitoa ona faʻatinoina.

I le taimi nei, e silia ma le 30% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ua tuʻuina atu i inisalini injections. O faʻamaoniga lelei mo togafitiga o:

  • le ituaiga muamua o togafitiga,
  • o le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, pe afai: o le taumafa maualalo ma le fualaau oona e le aoga, o loʻo i ai ni faʻafitauli matuia i fualaau faʻamaʻi, o maʻi o le toto ua maua, ate, fatu fatu, o se fafine o loʻo i ai se pepe pe o susu susu,
  • o se tuufaatasiga o le maʻisuka ma maʻi mumusu ma purulenti, faʻaleagaina o le myocardial, anorexia,
  • ogaoga faʻalavelave o le faʻaumatiaga o le endocrin (neuropathy, maʻi o le maʻisuka).

Taiala o meaʻai

I le aʻoaʻoina ai o loʻo latou gasegase i le maʻisuka, pe faapefea ona filifili se vailaʻau, ma pe a manaʻomia ona e faia lenei mea, mafaufau i manatu autu i togafitiga o togafitiga. Ae paga lea, e le mafai ona aveesea le maʻisuka e faʻavavau. O le mea lea, na o le pau lea o le auala e faʻaleleia ai le ola ma faʻaitiitia ai faʻafitauli o tui.

O le a le leaga e ono faia e le inisalini? E i ai se tulaga le lelei i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 i le puleaina o se hormone. O le mea moni o le taimi e te tuiina ai le vailaʻau, e tau atu i se seti faaopoopo o pauna.

O le maʻisuka ituaiga 2 i le inisalini e maualuga le lamatiaga o le oona, o lea e fautuaina ai le tagata maʻi e auai i taaloga e faʻalauteleina ai le lagona lelei o masini mūmū. Mo le togafitiga o le a aoga, o le tausiga faapitoa e totogi i meaʻai.

Afai e mamafa tele oe, e taua le mulimuli i meaai maualalo-kalori, faʻaitiitia le aofaʻi o gaʻo ma gaʻo i luga o le lisi. Ole vailaʻau e tatau ona faʻatulaga e amanaʻia lau taumafa, e tatau ona fuaina le suka i le tele o taimi i le aso.

O togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 o se togafitiga faʻapitoa, o lona faavae o le taumafa ma le taʻaloga, e oʻo lava i le faʻamautinoaina o le glycemia manaomia e ala i le tuiina.

O le ituaiga 2 o faʻamatalaga o le maʻisuka o loʻo maua i le vitio i lenei tusiga.

O le Numera 9 o le filifiliga sili lea mo le faatumauina o le maualuga o le suka i totonu o tapulaa talafeagai. O le taumafataga mo le maʻisuka ituaiga 2 e matua faigata lava, ae faʻatasi ai ma ituaiga inisalini-tutoʻatasi o maʻi, o le meaʻai e oʻo mai i luma. Injections po o inisalini fualaau aina ma le suka e faʻaitiitia ai le suka o fua faʻaopoopo ia.

Faʻalogo lelei. I le tele o tulaga, o le maʻisuka e aʻoaʻo e faʻaaogaina le hormone ao mafai e le pancreas ona taulimaina le gaosiga o le inisalini.

Faʻatasi ma se faʻalavelave ogaoga o togafitiga, o se faʻateleina o le faateleina o le suka, togafitiga o le hormone e tatau ona amata vave. O le sili atu ona sao le tagata maʻi i tulafono o meaʻai, o le umi e mafai ona faʻatuai ai le amataga o le faia o le inisalini i aso taitasi.

Tulaga lautele o meaʻai

I le maʻisuka ituaiga 2, e taua le mulimuli i faatonuga, mulimuli i tulafono o le kukaina:

  • aloese mai igoa o meaai ma le suka,
  • O le manaia o le compotes, lauti, fua o le puree, o le tilotilo e faaaoga ai suka: sorbitol, xylitol, fructose, stevia. Totoga - e pei ona faatonuina e se fomaʻi,
  • uu vavala, kuka, tao,
  • sui fusi manu ma le margarine ma fuālaʻau fuālaʻau. O le anufe anufe ma greaves, lea e tele le alofa, ua faasaina.O le pata le mama e seasea ma e laitiiti se mea e ai,
  • tausisi i le taumafataga: nofo i le laulau i le taimi lava e tasi, aua le faaseʻe le isi meaai,
  • e tatau ona e a itiiti ifo ma le tasi ma le afa lita o le vai i le aso,
  • fofo falai, ulaula o meaʻai, paluga, pi ma pi, masima sili atu, fualaau faisua ma fualaau 'aina,
  • o le aoga aupito sili ona aoga o le taumafataga i aso taitasi e mai le 2400 i le 2600 kilokalo,
  • ia mautinoa e faitauina vaega ole falaoa, ia 'ai mea taumafa ma le maualalo o faʻasologa ole glycemic ma insulin. I luga o le upega tafaʻilagi e mafai ona e maua ai laulau mo le maʻisuka, o le faʻaaogaina lea e aloese ai i le faateleina o le glucose concentration,
  • maua le gaʻo gaʻo (bran, cereals, pasta e faia mai le saito o le saito, oatmeal, fualaau aina). Faʻamataʻu le aoga tele, gaʻo meaʻai. Halva, kuki, suka, pies, keke, dumplings, jam, jam e afaina i le maʻisuka. E le mafai ona e 'ai fualaʻau, faʻamau, susu ma sukalati paepae. O le lanu o le sukalati ma le 72% koko e seasea ona faatagaina, i ni aofaiga laiti: GI - na o le 22 iunite,
  • sili atu ona 'ai fualaau aina ma fualaau faisua e aunoa ma togafitiga vevela I meaai tunu ma kuka, ua faateleina le maualuga ole GI, lea e aʻafia ai le maualuga ole suka. Mo se faʻataʻitaʻiga, kāloti mata: Gl - 35, kuka - ua leva 85, apricots fou - 20, fualaʻau 'aina ma le suka - 91 iunite,
  • 'ai le pateta i "toniga": GI e 65. Afai o le maʻisuka e filifili e' ai mea meataalo po o fusi vine, o le a sili atu le malosi o le suka: o le glycemic index during frying increases to 95 units.

Mea ua faatagaina

Faʻatasi ai ma le maʻisuka o soo se ituaiga, sei vagana ai togafitiga insulin, e taua mo le maʻi ona mulimuli i se meaʻai. O mataupu faavae o le soifua maloloina e tutusa lelei ma tagata mamaʻi i ituaiga eseese o lenei maʻi, ae o loʻo i ai pea nisi eseesega. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka e faalagolago i le insulin, o le taumafataga atonu e sili atu ona lautele, talu ai latou te mauaina lenei hormone mai fafo.

Faʻatasi ma togafitiga sili ona filifili ma togafitiga lelei, e mafai e se tagata ona 'ai e toetoe o mea uma. O le mea moni, tatou te talanoa na o mea lelei ma natura masani, aua o meaʻai ma mea taumafa e le talafeagai mo tagata uma. I le taimi lava e tasi, e taua le faʻamalosia lelei o le inisalini mo maʻisuka ma ia mafai ona saʻo le faʻatusatusaina o le tele o vailaau talafeagai, e fuafua i le maualuga ma le tuufaatasiga o meaʻai.

O le faavae o le taumafa a se tagata maʻi o loʻo maua i le faʻafitauli o le tino e tatau ona:

  • Fualaau faisua fou ma fualaau aina e maua ai se faʻalauteleina o fuainumera o glycemic,
  • oloa gaʻo susu gaʻo,
  • cereals faatasi ai ma le televave o gaʻo i le tuufaatasiga,
  • meaai ma iʻa.

O maʻi suka e togafitia i le inisalini e mafai ona maua ai ni falaoa ma nisi o sima masani (pe a leai ni faʻafitauli o le maʻi). O maʻi e iai le ituaiga o maʻisuka lona lua e tatau ona mulimulitaʻi i se taumafa e sili atu ona mamafa, aua o lo latou tulaga, o le meaʻai lea o le faavae o togafitiga.

Vaega o le faʻaofiina o le inisalini ma le fuaina o lona fua mo fafine maʻitaga

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

I le taimi o le gaioiga, o le maualuga o le suka o le suka o le toto e mafai ona tulaʻi i ni tapulaa e manaʻomia ai le togafitiga o insulin. I le taimi o le maʻitaga, e le talafeagai lenei fua, talu ai e tele lava ina mafai ona faʻatapulaaina oe lava i le faaaogaina o fualaau oona ma mulimuli i se taumafa paleni (laulau Numera 9). Afai, a aunoa ma lenei hormone, e le mafai e le tina o le lumanai ona faʻafetaui le uta, e tatau ona fesoasoani ia te ia i le inisalini ina ia alofia ai le afaina o le pepe. I le taimi o le maitaga, o le inisalini o le auala sili lea e faʻaleleia ai le toto toto, e tusa lava pe leʻi faia muamua e le fafine le tui tasi o lenei hormone.

Vaega o le faʻaaogaina o le insulin i le taimi o le maitaga

A o faagasolo lenei vaitau, e taua tele mo tamaitai le faatumauina o le suka i totonu o taʻaloga masani.Ua faatulaga e fomaʻi se sini mo togafitiga e ausia ai se tulaga pei o fafine maʻitaga e aunoa ma lenei maʻi.

  • O faʻatalanoaga tumau o le lumanaʻi a le fomaʻi, fomai, endocrinologist, fomaʻi.
  • O faʻatagaga faʻatagaina, e tatau ona latou mafaia e aunoa ma le faʻaaogaina o taumafaiga malosi, ma e le tatau ona i ai se faʻafitauli faʻalagona malosi.
  • Tuuina atu o suʻega talafeagai uma e fuafua ai le maualuga o le hemoglobin glycosylated, suʻesuʻega o mata (o le maʻisuka e masani ona afaina ai lona malosi).

I le taimi o le maitaga, o le inisalini ua faʻatonuina ma le faʻaeteete, talu ai e taua tele le filifilia o fualaau saʻo ma lona fua. Pe a faatonuina lenei vailaʻau i fafine maʻitaga, e amanaʻia e le fomai le mamafa o le tina i le lumanai ma le taimi mo le fanauina o le pepe.

  • 1 masina - 0.6 iunite i le kilokalama o le mamafa,
  • 2nd kuata - 0.77 iunite / kg,
  • 3rd trimestre - 0.8 iunite / kg.

E iai foi mataupu faavae mo le puleaina o lenei hormone. Mo le manuia o se fafine, e sili atu ona faʻaaoga le 2/3 o le fua masani o aso taʻitasi ao lei faia le taumafataga muamua. O fualaau o loʻo totoe e ao ona faʻatinoina aʻo leʻi faia le 'aiga o le afiafi. O nisi o inisalini e faʻauluina i le taeao e fai o se hormone puupuu, o le isi vaega o le fualaau e iai sona aafiaga umi i le tino. Ae maise lava le taua o le fanauina. I le faagasologa o le fanau mai, o le inisalini o loʻo faʻatulagaina i ni vaega faʻavae, aʻo iai pea le siakiina o le maualuga o le suka. Ina ia aua le avega mamafa totoga o le tino i le taimi o le fanau mai, e sili atu le faʻalauiloaina o le kuata o le fualaau i le fua muamua. Ae afai ole faʻatonuina o lenei fua, e tatau ona faʻatonuina vaega e 2-3 i itula uma pe a maeʻa. O le folasaga e tupu faatasi ma se fofo o le 5% kulukose (100-150 ml). I lenei tulaga, e tatau ona taofiofi le maualuga o le suka i le toto. E oʻo lava i le maʻitaga, i le taimi na fanau mai ai le pepe, e manaʻomia le insulin i le lua i le tolu taimi e itiiti ifo nai lo le taimi muamua. I ni nai aso talu ona fanau mai (e oʻo atu i le 5 aso), e tatau i le fafine ona amata le tuiina o le inisalini umi.

O le maʻitaga ma le inisalini

Fomaʻi na vavaeina le atinaʻe o le faʻamaʻi i fafine o loʻo fanauina fanau. E i ai vasega faapitoa e fuafuaina ai le taimi o le atinaʻeina o le faʻamaʻi ma faafitauli e aʻafia ai.

VasegaFaʻamatalagaE faʻapefea ona tuiina le fualaau faasaina?
A1O le maʻisuka e tupu pe a uma le mafaufau o le pepeNa o meaai e faʻaaoga i togafitiga
A2Gesational diabetesO vailaau faafomai i le ituaiga o laupepa ua faalēaogāina, e oo lava i le taimi o le maitaga, ua siitia atu le fafine i le inisalini. Faʻalagolago i le mamafa ma le umi, o le hormone ua faʻamaonia:

1 masina - 0.6 * kg (faʻataʻitaʻiga, ma le mamafa o le 58 kilokalama, o le fua muamua ile 2.5 masina e tatau ona 34.8 iunite),

2 masina - 0.7 * kg,

3 masina - 0.8 * kilokalama Afai e maualalo le mamafa, ona 0.4, 0.5, 0.6 nei aofaʻiga.

I totonuO le maʻisuka na tupu ao lei maitaga i le matua o le silia ma le 20 tausaga, o lona umi e itiiti ifo ma le 10 tausaga
MaO le maʻisuka na tupu ao leʻi maʻitaga i le 10-19 tausaga poʻo le 10-19 tausaga le umi.Mai lava i le amataga o le tauaveina o se pepe, o le suka o le suka e fuaina 4 taimi i le aso. E tatau ona 30-40 minute ao leʻi faia se taumafataga. Inisalini aʻo filifilia le maʻitaga ma le faʻaeteetega faapitoa, ma le amanaʻiaina o faitauga kullusese i le itula pe a uma le taumafataga.
DO le faʻamaʻi aʻo leʻi oʻo ile maʻitaga e sili atu ma le 20 tausaga pe oʻo ile 10 tausaga.
FO le faʻamaʻi aʻo leʻi oʻo i le maitaga, faʻatasi ma le nephropathy
RMaʻisuka aʻo leʻi oʻo ile maitaga e tupu i le retinopathy
RFO le faʻamaʻi aʻo leʻi oʻo i le maitaga, faʻatasi ma le nephropathy poʻo le retinopathy
HO le faʻamaʻi aʻo leʻi oʻo i le maʻitaga, o le tupuga o maʻi fatu fatu
TO le faʻamaʻi aʻo leʻi oʻo i le maʻitaga, fatuina o fatugao.

O nisi taimi e tupu ai le fua fuafuaina e le fetaui mo se fafine. I lenei tulaga, ua lava lea e fetuʻunaʻi ai le meaai, ma e le o le vave tuiina o le insulin ile afa manaʻomia. O mataupu o le sui o le fualaau ma le faasologa o fualaau faasaina ua tonu lava ona filifili ma le fomaʻi ma le tausisoifua. O le mea lea e le tatau ai i le tina o le lumanai ona lamatia lana pepe i le po, o le puleaina i le afiafi o le homone e tatau ona pei o lenei: aʻo leʻi faia le taumafataga o le afiafi, tui inisalini pupuu, pe a uma se meaʻai i le po, e sili atu le faʻaaogaina o fualaau masani.

O a fualaau e filifili ai mo fafine maʻitaga?

E masani lava, o fafine o loʻo faʻamoemoe e fesili mai pepe pe a inosia le inisalini aʻo aveina ni pepe? E iai vailaau faʻasaina e matua faʻasaina i lenei vaitau.

  • Humalog - inisalini-ultra-short-acting, amata ona galue pe a maeʻa le 10 minute.I le maualuga maualuga o le suka, o le fualaau faasaina ei ai lona aafiaga mo le 4 itula ile fua.
  • Iletin II O taimi masani o se homone puupuu e faʻaaogaina ma isi fualaau faʻasaina ma aʻafiaga umi i luga ole maualuga o suka. I le 1 masina, o le manaʻoga o le fafine e faʻaititia, o le mea lea, naʻo le fomaʻi e filifili pe faʻapefea ona tuiina lenei fualaau faasaina i le taimi atoa na fanau mai ai le pepe.
  • O le Insuman Bazal o se gaioiga o le insulin i le umi o le umi, o le pito i luga o le taga e amata i le mavae o le 4-6 itula. O lenei fualaau faasaina e faʻaaoga lelei i le taimi o le maitaga, talu ai e leʻo ulu atu le hormone i le pa puipui. O le a le laasaga o le maʻitaga, ma o le a le fualaau o le vailaʻau e mafai ona faʻaaogaina, e filifili ai le fomaʻi ma le endocrinologist.
  • Faʻaleleia le umi o le taimi o lenei vailaʻau, e mafai ona faʻaaogaina i le taimi o le maitaga, talu ai e le o se mea taufaamatau i le pepe.
  • Levemir - e faatatau i fualaau faʻatau umi. Tofia le inisalini i lenei fomu masani, talu ai e sili ona tutusa ma le inisalini o le tagata. O le aʻafiaga o le kulukosese e 24 itula. E amata ona galue malosi i le 1-1.5 itula ina ua uma le tui.

A maeʻa ona faʻatusatusa le lelei ma le pala, e tatau ona e filifilia se fomaʻi ma se fomaʻi ma le endocrinologist. O le fomaʻi e fetuutuunai le fualaau e fuafua i le mamafa ma tausaga o le tau o le fafine. O le a le fualaau faasaina ua faatonuina, e tatau ona faaaoga lenei mea aʻo leʻi faia se fetuunaiga i se mea e fesootaʻi ma le fanau mai poo le lactation.

Injections o le maʻisuka

  • 1 ituaiga o inisalini
  • 2 E mafai ona teena le injections aʻo togafitiga?
  • 3 Tau o le inisalini o le faʻamoemoega
  • 4 Faʻapefea ona teuina le inisalini?
  • 5 Faʻapefea ona tuʻuina atu le injections i le maʻisuka?
  • 6 Taimi

Ina ia faatumauina le paleni o le toto toto, o injections o le inisalini i le maʻisuka e tatau ona faia i loʻu olaga atoa, o lea e tatau ai i tagata gasegase ona faʻapitoa ma faʻatinoina lenei faiga. Ina ia mafai ona togafitia le togafitiga talafeagai, e tatau ona e filifilia le saʻo fualaau faasaina, fualaau ma le metotia o le iniseti, a leai o le ae feagai ma faafitauli. E le o se mea taufaamatau le faʻailogaina o tui e pei ona foliga mai muamua. O le mea sili o le faia lelei o le togafiti.

Ituaiga o inisalini

O le inisalini o se hormone e gaosia i vela beta o le pancreas. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le suka e faʻamaoia nei siama, e mafua ai le le lava o le hormone i totonu o le tino, ma ua faʻamalosia ai tagata gasegase e faʻaaogaina. Injections mo le maʻisuka e le gata ina faʻamaeʻaina le ala o le faʻamaʻi, ae faʻamaʻaʻese atoa ai faʻamaʻi le lelei. O le mea autu o le filifili lea o vailaau saʻo. E fuafua i le amataga, o ituaiga o inisalini nei e iloga:

  • Manuʻa. O loʻo faʻapipiʻiina mai i sela o le paʻu o povi ma e mafai ona mafua ai se faʻafitauli o le maʻi. O lenei ituaiga e aofia ai vailaau faasaina "Ultralent", "GPP Insulrap", "Ultralent MS."
  • Pork. O le mea e sili ona latalata i le tagata, ae mafai lava ona mafua ai faʻamaʻi pipisi. O fualaau taatele i luga o le inisini porcine o Insulrap SPP, Monodar Long, Monosuinsulin.
  • Faʻainisinia faʻainisinia. E maua mai le pancreas o puaa poʻo E. coli. Tele o hypoallergenic. E faʻaaogaina e ala i le "Humulinism", "Inisalini Faʻapitoa", "Protafan", "Novomiks".

Toe foʻi i le laulau o mea

E mafai ona teena le injections ao togafitiga?

I le toto maualuga, e masani lava ona lagona e tagata lagona tiga.

O le maualuga o le kulukose o le toto o tagata mamaʻi, o le sili atu le manaia ma faʻamalamalamaina ai le faʻaalia o le maʻi: o le lagona o le fia inu, pala, ma le tele o le mamafa o le mamafa, o le ulu o le ulu ma tiga faʻatasi. Inisini injections toetoe lava a vave ona aveese nei faʻaaliga ma e foliga mai o le a sili atu ona faʻamalolo, e ui lava latou te faʻamaloloina sina taimi le tumau o le maʻi.

O le manaʻomia mo le inisalini i le maea ai o le amataga o le pulega e faʻaitiitia, ma o le faʻamalologa e mafai ona oʻo atu i le 30 aso. O lenei vaitau ua faalilolilo o le "honeymoon."Ae, e ui lava i le igoa matagofie, o lenei vaega o le maʻi e mafai ona oo atu ai i le ogaoga o faʻafitauli ma faʻamaʻi pe afai e le toe amataina inisiua e le gasegase ile taimi.

I le faʻaaogaina o se taumafataga e maualalo i lalo ole kapiti, e mafai ona faʻalauteleina mo le 60 aso pe sili atu foi, ma afai e faʻaopoopoina le taumafataga ma faʻaitiitia togi o le inisalini, o le a le afaina ai le faʻamaʻi o le faʻamaʻi mo le tele o tausaga. O le mea saʻo lelei ma le fualaau e filifilia ma faʻafouina pea e le fomaʻi aoga. O le tiute o le maʻisuka o le faʻaauau pea ona siaki le maualuga o le suka ma le fesoasoani o ni fale faʻapitoa i le fale, e matua tausisia ai se meaʻai ma e le misia ai le inisiua. E tatau ona e lafoaia atoa ia mea "meaʻai," pei o Dextrose. O nei tagata faʻatau (meaʻai faaopoopo) e vave ona gauai, liliu atu i le suka maualuga poʻo le kulukose. I tagata soifua maloloina, "Dextrose", pe afai e sili atu le fualaau, e mafua ai le gaʻo, ma i le maʻisuka, faʻalavelave ogaoga e mafai ona oʻo atu ai i pathoria e le mafai ona faʻafefeteina.

Toe foʻi i le laulau o mea

Le fua faatatau o le inisalini

Mo se tagata soifua maloloina, o le insulin masani e sau mai le 3 i le 30 μU / ml (pe oʻo i le 240 pmol / l). Mo tamaiti ei lalo o le 12 tausaga, o lenei faailoga e le tatau ona alu i tua atu o le paepae o le 10 μU / ml (poo le 69 pmol / l). O le maʻisuka e ola i tulaga maualalo o le inisalini ma faʻaputu mo le fausiaina. E mafai foi ona faʻamalosia le faʻamalosia o le insulin, aemaise lava i taimi o malulu ma faʻamaʻi pipisi, lea e mafai ona faʻaleleia ai le puipuiga. O le mea lea, faatasi ai ma le inisalini, o le maʻisuka ao faagasolo faʻamaʻi pipisi e faʻaaogaina le "Timalin" poʻo se isi lava modulator i le faiga o inisiua.

Toe foʻi i le laulau o mea

E faʻapefea ona teuina le insulin?

O le atinaʻeina o vailaʻau ma le vailaʻau e tatau ona faʻamamaina mai le la susulu.

O vailaʻau e leʻi tatalaina ma ampoules ma inisalini o loʻo teu i totonu o le pusaaisa. Ina ua tatalaina le vailaau pe mo nisi mafuaaga na leiloloa ai le fusi o le afifi, e tatau ona teuina i le vevela o le potu, i se nofoaga matutu, puipuia mai le susulu o le la. Afai o le inisiua e faia mai koneteina na faatoa aveeseina mai le pusaaisa, e tatau ona e faʻatali mo le 10-15 minute seia oʻo i le vevela o le vailaau faʻasaina, a leai o lona aafiaga e ono le saʻo.

Toe foʻi i le laulau o mea

E faʻapefea ona tuʻuina atu le injections i le maʻisuka?

E tele gasegase e maua ni faʻalavelave e le ona o lo latou mumusu e tui inisalini, ae ona o le fefe i le inisiua o se ituaiga o togafitiga. Afai o le injections e le saʻo le tui, ona faaopoopo atu lea i le tiga, e maua mai hematomas i le nofoaga o tui. Ina ia puipuia lenei mea, o loʻo i ai se tomai faʻapitoa mo le puleaina o le inisalini. E talafeagai mo le maʻisuka ituaiga 1, talu ai e sili atu le ola o le insulin, ma e aoga mo le maʻisuka ituaiga 2, pe a maua e le tagata maʻi se malulu poʻo isi faʻamaʻi pipisi e siitia ai le avega i luga o peta beta i le pancreas. E tatau ona tui tui i le maʻisuka, e tusa lava po o le a le matua, e taua tele le aʻoaʻoina pe faapefea ona fai saʻo lenei mea mai le laʻititi.

O le inisalini e faia faʻapitoa. O nofoaga lelei mo le injections, ona o le vave faʻaleleia o fualaau faasaina, o:

  • tuatusi i fafo
  • pito i fafo o tauau
  • manava ma le vaipanoa o le tino,
  • pito i luga luga o le aluga.

Faia o manipulations i luga o le manava.

O nei vaega o le tino o loʻo i ai le sili ona tele o le meaola o le tino, o lona uiga e lelei le fetuʻunaʻiina o injections laiti, ona o le faʻaitiitia o le aʻafia o le tino maso. O le mea lea, e sili atu mo le maʻisuka e tuʻuina atu ai ni tui i le manava. Mo le puleaina lelei o le fualaau faasaina, e tatau ona puʻeina le paʻu paʻu ma le limamatua ma le tamatamailima, faʻapipiʻi le nila i totonu ma vave faʻafeiloaʻi le vailaʻau e ala i le tuiina o le suauu. E sili atu le aveeseina o le nila i le taimi vave, ae a maeʻa ni nai sekone, ona leai lea o se hematoma. Afai e matauina le tigā, ave ni mea faitino, mo se faʻataʻitaʻiga, "Ae o Sepa". O le faʻaaogaina o tui faʻatasi ma se pusi vavalalata e sili ona talafeagai.A toe faʻaaogaina le suauu, o le polymerization o le inisalini e maualuga, o le vailaʻau e ono le galue.

E le mafai ona e faʻafefiloi fualaau faʻasolosolo i se tasi fualaau, talu ai o le taunuuga o sea tui e le mafaamatalaina.

Toe foʻi i le laulau o mea

Aso faʻauma

Faʻalagolago i le taimi o le gaioiga, e tele ituaiga o inisalini e iloga - mai le ultrafast e faaumiumi. O le inisalini e leai se totogi e sili ona lauiloa i le vaega o fualaau faasaina umi. E le afaina ai tagata gasegase o loʻo nofouta i inisiua ma e masani lava e le afaina ai itu. O togafitiga faʻapitoa o lenei ituaiga o Levemir, Lantus. Mo tagata mamaʻi e faigata ona faʻafeiloaʻi inisiua, latou te faʻailoaina ni auala tuufaatasi, o lona aafiaga e amata i le 30 minute ma e oʻo atu i le 15 itula. I le lautele, e fa ituaiga autu o inisalini i le taimi o le faʻatoaga:

O le inisalini e faʻaaoga i le fausaga o le tino e pei o se hormone ma se malosi malosi o anabolic.

Aisea e ave ai e tagata afeleti?

O le insulin e fesoasoani i se faʻaolaina sili atu o sela o le tino ma meaʻai taua.

Aafiaga insulin

O le hormone e tolu ona aʻafiaga faʻamaonia:

  • faʻamaonia
  • anti-catabolic
  • gasegase.

Talu ai ona o le agavaʻa o lana gaioiga, o le inisalini ua faʻatauvaʻaina mo na tagata o loʻo amata ona auai i le fausiaina o tino. O le gaioiga o le hormone e mafai ona oʻo atu ai i le maliu o se tagata taʻavale ona o lona le talafeagai.

Anabolic effect

O lenei aʻafiaga o le vailaau o loʻo taoto i lona auai malosi i le faʻaaogāina o mea amino e ala i maso maso. O le malosi sili ona aoga o amino faʻatasi tutoatasi e pei o leucine ma valine e tupu.

Faatasi ai ma isi itu tāua o le aʻafiaga e tulaʻi mai:

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

  • mamanu o le palatini, lea e aofia ai lo latou matuuga i totonu o le tino,
  • Faʻafouina DNA
  • saunia o femalagaaiga i le tino o le potassium, magnesium phosphate,
  • faateleina le fausia o gaʻo susu ma lo latou gaogao i le ate, mea faʻapipiʻi,
  • saoasaoa o le liua o le kulukose i isi elemene elemene.

O se vaega o le aafiaga o le tino e amataina le faagasologa o le tuufaatasia o gaʻo pe afai e leai se inisalini.

Anticatabolic ma aʻafiaga

O le aano o le aʻafiaga-catabolic faʻapitoa:

  • hormone faʻagesegese le faʻaumatia o molelatini porotini,
  • gaʻo i lalo i le gaioiga o se gaioiga i se tulaga lemu,
  • ona o le faaitiitia o le malepelepe o gaʻo, latou te ulu atu i le toto i se aofaiga itiiti.

O le aʻafiaga faʻasolosolo o se faʻavavevave lautele o le metabolic process in the body.

E patino lava, o lenei aafiaga e faʻaalia i le:

  • faʻaleleia atili le gaosi o le kulukose i totonu o maso musele,
  • faatoaagaina mai o se numera o enzymes e aafia i le faʻamaʻiina o le kulukose,
  • faatelevaveina le fausia o glycogen ma isi elemene,
  • faʻaitiitia le faʻavaeina o le kulukose i le ate.

Faʻatau ma faʻasoa

O lenei hormone femalagaaiga e lua uma ona lelei ma mea le lelei.

Laulau o meatotino lelei ma leaga:

Leai se afaina o le ate ma fatugaʻo
Faʻaleleia ana faʻataʻitaʻiga
Poto puupuu ma taunuuga vave
E le i ai sona aʻafiaga o le tosoloni i le tino o le tagata
Maualuga maualuga o le hormone ua faʻatau atu, o le pito maualalo o numera i le maketi fualaau faasaina
E fegalegaleai lelei ma le anabolic steroids ma peptides.
E le afaina ai le malosi
Maua tele tupe
O le tagofia o fualaau faasaina e leai ni aʻafiaga mo le tino, e le manaʻomia e le tagata taʻavale se togafitiga mulimuli ane
O aʻafiaga laiti pe afai e saʻo lelei
Faʻafitauli leaga o se toe foʻi pe a maeʻa le faʻalogo
Fesoasoani i tupe mama

E mafua ai le hypoglycemia, lea e paʻu ai le maualuga o le suka i totonu o le toto i tulaga faatauaina i lalo o le 3.5 mmol / l

Mo le meafaigaluega, o loʻo maua ai se faʻalavelave faʻafeagaiga

O le oloa e 4 taimi sili atu ona lelei nai lo mea le lelei, lea e sili ona aoga pe a fai le tino.

Faʻamataʻuga itu

E masani lava o le aʻafiaga o le faia o insulin i bodybuilders o le hypoglycemia.

  • mamafa mamafa
  • gaogao i vae
  • faʻalavelave i faʻasalalauga avanoa,
  • i le foliga o le le malamalama
  • ua le atoatoa le tuufaatasia
  • i foliga o se lagona malosi o le fiaaai,
  • i le tulaga o le le mautonu.

Faʻatasi ai ma nei faʻaʻailoga, e manaʻomia le faʻaaoga vave o le kulukose i soo se ituaiga. E lava le tagata e 'ai le selu. Tagata taʻavale e faʻaaogaina fualaau faasaina e tatau ona mataʻituina pea le faʻaoʻoina o le suka i totonu o le toto ma faʻamausali i le tulaga tutusa.

I se tulaga le masani ai, e mafai e se tagata ona maua se allergy i le inisalini. O faʻamatalaga e uiga i nisi tagata taʻavale e uiga i le faia o le inisalini e faʻaalia ai laʻititi laʻititi laʻititi o faʻafitauli matuia i le nofoaga o tui.

O le faʻaleleia taimi umi o le vailaʻau i luga o le taimi e faʻaalia ai se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o lona gaosiga e ala i lo latou faʻailoga i tagata. E tupu foi lenei mea ona o le maualuga o fua o le hormonal. Mo lenei mafuaʻaga, e le fautuaina tagata taʻalo e tui inisalini i se gaioiga umi.

Aʻoga ulufale

E faʻapefea ona ave insulin? O le gaioiga o inisua o inisalini ua mamanuina mo le maualuga o le tasi poʻo le lua masina. A maeʻa, e tatau i le tagata taaalo ona malolo. I le taimi lea, o le a toe faʻaleleia lona lava gaosia i lona tino.

Faʻaauau le tausisia o le pulega mo se masina atoa-lua poo le lua masina o le faapipiiina e oʻo atu i le 10 kilokalama o le maso maso.

Aʻo le aveina o le vailaau e le mafai ona sili atu i le tapulaa ua faatonuina. I le gasologa o le aso, e faatagaina le maualuga o le 20 iunite o inisalini. O le tele o nei faailoga e mafua mai i aʻafiaga ogaoga mo le soifua maloloina o tagata.

O le mauaina o se hormone e faia e tusa ai ma tulafono:

  • soʻo se kosi e amata i se fua faʻatatau ile 1-2 iunite,
  • o le a tupu le alualu i luma e aunoa ma se faʻateleina o le faateleina o iunite (e faʻatagaina le vave alu mai le 2 iunite i le 4 pe sili atu),
  • E tatau ona faamuta le fua o le fua o le fua lemu i le tusa ma le 20 iunite,
  • o le faʻaofiina o le sili atu i le 20 iunite o fualaau faasaina i le taimi o le aso e faʻasaina.

O le faʻaaogaina o le hormone i laasaga muamua e faʻatinoina ma le mataʻituina o lou lava soifua maloloina ma le toto suka.

Mo le hormone, o nisi filifiliga mo le tele o taimi o lona pulega ua faavaeina:

  • e ave i aso uma
  • injections e faia i aso uma 2,
  • injections e faalua faalua i le aso.

E tolu vaega o le kosi i taaloga e faatagaina. E eseese uma i latou i le aofai o mea e faʻatinoina ma le aofaʻiga atoa o le vasega. Faatasi ai ma le faʻatagaina i aso taitasi, o le umi o le vasega e le silia ma le masina. O le taimi lava lea e tasi na faʻatuina i le inisiua faalua i le aso. O le lua masina o le vasega e sili ona lelei pe afai e faʻapipiʻiina e le bodybuilder ia lava i se hormone i isi aso uma.

O se faʻaopoopoga lelei lelei o le tui o le homone i le taimi lava e maeʻa ai aʻoga e mafua mai i le faʻaitiitia o le paʻu toto. O gaoioiga faaletino e tau atu i le hypoglycemia, o lona aafiaga e faʻaleleia e le inisalini tui. O se taunuuga o nei mea uma, o le tagata taʻalo o loʻo galue malosi i le tupu aʻe o le homone o loʻo i ai aoga aoga i luga o maso maso.

I isi itula, e le fautuaina e faʻalauiloa le vailaʻau i totonu o le tino.

Afai o le aʻoga e faʻasalalau i isi aso uma, ona faʻapenei lea o le pulega o vailaʻau:

  • i se aso mai le aʻoga, e faia se tui i le taeao ao leʻi oʻo i le taeao,
  • i le aso o toleniga, e faia loa se tui i le taimi lava e maeʻa ai se aʻoga malosi,
  • i luga o se aso e leai se totogi, o le tuiina o le hormone Actrapid, lea ei ai sana gaioiga, ua tuʻuina mai,
  • i le aso o aʻoaʻoga - o le hormone Novorapid, lea o loʻo i ai se aafiaga vave.

I nisi auiliiliga e uiga i fuafuaga o le taliaina o isulini i le ata vitio:

O le manaomia mo le inisalini e fuafua i le fua faatatau: 1 le iunite o le hormone e tutusa ma le 10 kalama o meaʻai gaʻo.

E faʻatagaina le tuiina o le vailaʻau aʻo leʻi faʻagasolo le gaioiga faaletino ma i le taimi e moe ai.A maeʻa le faʻaofiina o le vailaʻau, e manaʻomia e le tagata taʻaʻalo se tele o porotini faʻapea ma gaʻo.

Tuua Lau Faamatalaga