Tuu le cholesterol i le tulaga

Mo le tele o tausaga le tauivi ma le CHOLESTEROL?

Ulu o le Inisetiute: "O le ae maofa i le faigofie o le faʻaitiitia o le cholesterol e ala i le ave i aso uma.

Maualuga lipoproteins faʻasalalau i le plasma toto. O a latou meatotino autu o le aneti-atherogenic. O nei lipoproteins e puipuia ai vaa mai le teuina o pusa atherosclerotic i luga oo latou puipui. Mo lenei meatotino, latou (HDL) e taʻua o le cholesterol lelei, talu ai ona latou aveesea foi le cholesterol sili atu e ala i le felauaiga i le ate. O nisi tagata gasegase e popole e maualuga le maualuga o le cholesterol HDL e ala i suʻega toto. O lenei mea e sili ona moni mo tagata ei ai faafitauli i le cardiovascular system, aemaise lava, o loʻo i ai se tulaga lamatia maualuga e atiaʻe le atherosclerosis.

  • Eseesega i le va o HDL, LDL ma VLDL
  • Mafuaʻaga mo le faʻaleleia ma le faʻaitiitia o le HDL
  • O le a le mea e mafai ona fai

O loʻo maua le suʻesuʻega o le LDL ma le aofaʻi o le cholesterol. E taua le iloa ona o vaega o le lipoproteins ua faʻalauteleina le maualuga o le cholesterol, pe o le a foi le mea e faia i ona foliga masani.

Ina ia iloa le taua o le cholesterol ma le lipoproteins o eseesega eseese, o le toto e aumai mai le vein i le taeao, i luga o se manava gaogao. E tusa ai ma taunuʻuga o suʻega a le laboratory, o le lipid faʻailoga o loʻo aofia ai le faʻamasinoga i le toto o le aofaʻi o le cholesterol, maualuga, maualalo ma maualalo le lipoproteins, faʻapea foi ma le triglycerides. O faʻataʻitaʻiga uma e suʻe muamua i le tasi ma le isi, ona faʻatasi ai lea.

Eseesega i le va o HDL, LDL ma VLDL

Ina ia malamalama i le autu, muamua lava, e aoga le aʻoaʻoina o le atherosclerosis. Saienitisi, o se maʻi gasegase e mafua mai i le lipid o le tino ma le protein, lea e o faatasi ma le faaputuga o le cholesterol ma nisi vaega o le lipoproteins i le lumenia o toto toto i foliga o atheromatous plaques. I le na o le tuʻuina atu, o nei mea e teu ai le cholesterol ma isi mea i totonu o le puipui o le vaa, e faʻaitiitia ai lona gaosiga. O le mea la lea, o le toto o loʻo faasolo ina leaga. Faʻatoʻa maeʻaeʻa. I lenei tulaga, e le ulufale le toto i le okeni po o le tino ma le necrosis e atiina ae - necrosis.

Tupe faʻaalu o cholesterol ma lipids i puipui o toto toto e taʻitaʻia ai atherosclerosis.

O lipoproteins uma lava o ni mea faʻapitoa o ituaiga eseese, e faʻasalaga saoloto i totonu o le toto. E maualuga tele le lipids (e masani lava, i luga o se telefoni) e le mafai ona ulu atu i le puipui vascular. E le tupu le faatupulaia ma o le atherosclerosis o loo faamatalaina i luga e le mafai ona atiaʻe. Ae e taua le manatuaina afai e te faʻaleleia, ona mafai ai lea ona tupu le pancreatitis, o se maʻi o le pancreas.

E naʻo ni lipids maualalo e mafai ona mafai ona ulu i le puipui o le vaa. E le gata i lea, faatasi ai ma le manaʻomia o le tino i totonu o le tino, o lipids e pasi atu i luga ole gaʻo, lea e taua "i le tuatusi". Afai e leai se manaʻoga, ma le maualuga i totonu o le toto e maualuga, ona ulufale lea o le LDL i le puipui ma tumau i totonu. E le gata i lea, o gaioiga e le faʻaaogaina o le oxidative o loʻo mafua mai ai le atherosclerosis.

HDL o le pito itiiti o nei lipids. O lo latou lelei o loʻo taʻoto i le mea moni e mafai ona faigofie ona ulu atu i totonu o le pusa o le vaa ma faigofie ona alu. E le gata i lea, latou te maua le aʻafiaga o le antioxidant, faʻasaina le faagasologa o le liuaina o lipids maualalo i ni atherosclerotic plate.

I le taimi nei ua manino ai le mafuaaga e masani ai ona taʻua lelei le lipids maualuga pe lelei foi le cholesterol. Ua manino foi pe aisea e aoga ai le iloiloina o le cholesterol atoa, ae faapea foi ona vaega.

Ae ui i lea, aua e te fefe pe a faitauina le masini luga. E le o le uiga o nei faʻamau e masani lava ona fausia i totonu o vaa, ma o lo latou faʻapipiʻi mulimuli ane ua naʻo se mea o le taimi. E masani lava, e faʻaauau pea ona faʻaauau pea galuega faʻavae tulafono faatonutonu. E naʻo le matutua, i le iai o se olaga le saʻo poʻo faʻamaʻi faʻapitoa, ua solia lenei faiga. E le tupu le faʻatasi, i minute poʻo itula, ae mo se taimi umi. Ae aua nei faatuai le togafitiga.

Mafuaʻaga mo le faʻaleleia ma le faʻaitiitia o le HDL

E mafai ona taʻuina ma le saogalemu o le maualuga o nei lipoproteins e sili atu le matautia nai lo le maualuga maualuga. Afai e maualuga le HDL i le suʻega o le toto, o lo latou faateleina e avea o se puipuiga mai le atherosclerosis, o se vaega o le antiatherogenic. E le masalomia, i nisi o tulaga, o le numera sili ona maualuga o lenei faailo e mafai ona mafua ai le atugaluga, faatasi ai ma le maualuga tele o numera, lipoproteins maualuga e aveesea o latou puipuiga.

O le faateleina i le maualuga o le HDL e le leaga!

O mafuaʻaga mo le faʻaleleia o le maualuga o lenei vaega ole lipoprotein:

  • Faʻaliliuga o le gasegase e mafua ai le faʻaititia poʻo le faʻaitiitia o le excretion o le cholesterol lelei.
  • Faʻavaʻa faʻavalea, aemaise i le tulaga o le gasegase.
  • Pepa o le biliary cirrhosis.
  • Hyperthyroidism
  • Taʻitaʻiina o vailaʻau: insulin, glucocorticoids.
  • Aiga hypralphapipoproteinemia. E le o faʻatasi ma soʻo se faailoga, o le tagata gasegase e le faʻalavelave i soo se mea, e sau i le malamalama e pei ona maua i se faalavelave.
  • Masalo o se faateleina o tamaitai o loʻo sauni e avea ma tina. E moni lava lenei mea i le taimi o le maʻitaga, pe a oʻo ina toe faaluaina.

Mafuaʻaga mo mea maualalo maualalo HDL:

  • O le maʻi suka.
  • Hyperlipoproteinemia ituaiga IV.
  • Faamai o fatugaʻo ma le ate.
  • Maʻi viral ma siama siama.

E tatau ona e malamalama o se tasi faailoga o le HDL e le o se faʻamaoniga o lena mea poʻo le setete o le tino. E mafai ona naʻo le faʻatusatusa i le maualuga o le cholesterol ma le LDL.

O loʻo faʻaalia lenei mea muamua, i le mea e taʻua o le atherogenic coefficient. E fuafua e tusa ai ma le faʻasologa lenei: o le cholesterol maualuga maualuga e toesea mai le aofaʻi o le cholesterol, ona toe vaeluaina ai lea o le fuainumera e le HDL. O le fua faʻatatau e faʻatusatusa i tulaga masani. I le averesi, e le tatau ona sili atu le maualuga nai lo le 2.5-3.5 i alii (faalagolago i le matua) ma e le maualuga atu i le 2.2 i tamaitai. O le maualuga o le faʻaopoopoga, o le sili atu lea o le aʻafiaga o maʻi fatu fatu. Liliuina faigofie faigofie o le matematika, e mafai ona e malamalama o le maualuga o le cholesterol ma le itiiti ifo o le lipoproteins, o le tele foi lea o le aofaʻiga o le aofaʻi, ma le isi itu. O le isi o loʻo faʻamaonia le galuega puipui o le puipuiga maualuga. O le mea lea, afai e siitia le cholesterol ma le HDL, o lona uiga o le tulaga lautele o le a maualalo, ae e aoga le mafaufau i le faʻaitiitia o le toto o le cholesterol. Afai e maualuga le HDL, o lona uiga e leai se mafuaaga e popole ai.

E le mafai ona faʻasaʻoina le maualuga ma le maualalo o le puipuia e ala i soʻo se faʻaopoopoga. E iloiloina i latou lava e le tasi le isi.

O le a le mea e mafai ona fai

Afai o le mafuaaga o le faateleina o le lipoproteins maualuga e le o iloa ma o loo i ai le fiafia mo lou soifua maloloina, ona e asiasi lea i lau fomaʻi. E moni lenei mea pe a fai na tuʻuina atu le toto, mo se faʻataʻitaʻiga, o se vaega o se suʻega faafomaʻi poʻo soʻo se isi mafuaaga e le fesoʻotaʻi saʻo ma le alu i le fomaʻi mo faafitauli i le cardiovascular system.

Aua e te popole pe a faatonuina e le fomai ni metotia faaopoopo o le suʻega. E manaʻomia na o le suʻesuʻeina lelei o mafuaʻaga o suiga i le toto.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O fautuaga a le fomaʻi o le ai ai ni faʻamatalaga faigofie, ae sili ona taua. Muamua, e tatau ona faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o gaʻo, aemaise lava o gaʻo tumu i totonu o le pata, gaʻo, tamaʻi mamoe, gaʻo ma isi mea e gaosi. E tatau ona suia i gaʻo susu, lea e aofia ai le olive olive, iʻa fafasi ma isi. Afai e te mamafa, e tatau ona e leiloa. E maua lenei mea e ala i le fetuʻunaʻi o meaʻai ma faʻatupulaia le gaioiga faaletino. Taumafai e lafoai le inu tele ma inu uma le ulaula tapaa.

O nei fautuaga e tatau ona mulimulitaʻia e tagata o loʻo i ai le toto masani, ae le manaʻo i ni faʻafitauli i le lumanaʻi.

Afai e sili atu le mamafa o faailoilo i tua atu o faʻatagaga faatagaina, ona mafai lea ona faʻataʻitaʻiina togafitiga fualaau faasaina. Ae o lona aoga o le a tele taimi e maualuga foi le maualuga o le fautuaga i luga o fautuaga.

O le faateleina o le cholesterol toto, faapea foi ona vaega taitasi, i le taimi muamua e tilotilo ai, atonu e ono foliga matautia. Ae aua e te popole ma popole i luma o le taimi.

O le a le cholesterol?

O le Cholesterol o se gaʻo, o le gaʻo-pei o se mea e maua i suauu uma o le tino o le tagata. O lenei tuufaatasiga o mea o loʻo faʻapipiʻiina i le ate e le tino lava ia. Ma e le mafai e le tino ona afaina ia te ia lava, o le a le maua ai mea e afaina ai ia lava.

O le Cholesterol e maua foi i nisi o meaai, e pei o aano o manufasi, fuamoa, po o meaʻai susu. E manaʻomia e le tino se fesoʻotaʻiga mo galuega lelei. Ae o le cholesterol ua vaevaeina i le lelei ma le leaga. O lea, o tagata leaga - LDL, e leaga mo le tino, ma o tagata lelei - HDL - e lelei.

O le a le eseesega i le va o le maualuga o le cholesterol ma le leaga

O nei ituaiga o lipoprotein e lua. O kulupu o popo ma gaʻo (lipid). E tatau ona pipii le lipid i le polotini ina ia mafai ona gaoioi i le toto. LDL ma HDL e eseese a latou galuega.

LDL ua manatu o se ituaiga leaga o le cholesterol talu ona fausia i puipui o toto.

O lona mamafa mole molemomo e laʻititi ifo nai lo le HDL. E maua i le ate mai le VLDL - o le lipoproteins maualalo maualalo. VLDL ma le LDL o atherogenic lipoproteins, o le faateleina o le mea oi totonu o le toto e taʻitaʻia ai foliga vaaia o le faʻaogaina o mea i totonu o vaa.

HDL e taua o le cholesterol lelei aua e faʻafefe ai le cholesterol leaga i le ate.

O le ate na mulimuli ane aveeseina cholesterol leaga mai le tino.

O le a le uiga maualuga o le Cholesterol Mean

Afai ei ai i le tagata le maualuga o le cholesterol leaga, ona tele lea o lenei mea i lona toto. Faatasi ai ma isi mea, LDL e faʻaputu ai gaʻo i luga o puipui o toto toto. O le LDL o loʻo nofo i luga o le mumu, o le pito i totonu o le toto toto.

Talu ai o le endothelium o se mea taua ole endocrine, o lona faaleagaina ma se LDL Layer e mafua ai le faaleagaina o le tino atoa. O vaa e vaapiapi ma faigata. O lenei tulaga e taua o le atherosclerosis.

O le le atoatoa o le matelaina o maliu e matauina pe a maua mai ni gaʻo susu i fatu o le fatu. O vevela e faigata ma vaapiapi, o lea e faʻagesegese ai le tafe toto, ma, i le pito i tua, ua matua tapunia. Talu ai e ave e le toto le okesene i le tino, o lona uiga o le a maua e le fatu sina oxygen ma meaʻai.

O lenei mea o le a tupu ai le tiga i le fatafata, ma afai o le vaa ua uma ona tapunia, o le a tupu se fatu fatu.

O le mea lea, afai e faateleina le maualuga o le cholesterol leaga, o le a lamatia le tagata.

E aoga le faia o fetuunaiga i le olaga ma meaʻai.

E faʻafia ona siaki le LDL

O le a le taimi ma le tele o le suʻega e faalagolago i le matua ma tulaga lamatia. O le agavaʻa foi e amanaʻia.

E fautuaina tamaiti ina ia tofotofoina i le lima tausaga. O le suʻega muamua e faia i le lua tausaga, pe afai oi ai i le aiga se talaʻaga o maʻi fatu.

O tagata i lalo o le 45 e fautuaina e fai le suega i le lima tausaga, ma tagata pe a uma le 45 i le 1-2 tausaga.

O le ā e aafia ai le maualuga o le LDL

Meaʻai: Faʻaaogaina o gaʻo tumu ma mea taumafa o loʻo i ai vailaau faʻamaʻalosi vave faʻaputuina le lipoproteins leaga.

Pauna: o le manuʻa e tuleia ai le maualuga o le LDL. I le taimi lava e tasi, o le maualuga o le HDL ua faʻaitiitia.

Gaoioiga faaletino: leai se gaioiga faaletino - o se tagata faʻamalosi mo le maualuga o le cholesterol, ona e faʻapupulaina le mamafa, ma ona o le maualuga o LDL.

Fuʻa: ulaula maualalo le HDL ile tino. Ona o lenei mea, o le maualuga o le LDL ua faateleina. Talu mai le HDL e ave le cholesterol i totonu o le ate, o le itiiti ifo, o le leaga.

Tausaga ma kenera. I fafine aʻo leʻi faia le misa, LDL e laʻititi nai lo alii. Ma i le matua, o le maualuga o le LDL maualuga o alii ma tamaitai.

Genetics: O le aofaiga o le cholesterol e maua mai e le tino o le tagata e faalagolago ile vaega ole tino. E mafai ona e iai se maʻi faaleaiga poʻo se tulaga e faʻateleina ai lau faitau LDL.

Fomaʻi. O nisi fualaau faasaina, faapea foi ma fomaʻi ma fualaau faasaina eletise, e mafai ona faateleina ai le cholesterol toto.

Maʻi: faʻamaʻi faʻasologa o fatugaʻo, maʻisuka, ma isi faʻafitauli o le endocrine poʻo le fualaau oona e mafua ai le faateleina o le tele o cholesterol leaga.

O le a le mea e tatau ona i ai ile LDL ile toto

Afai tatou te talanoa e uiga i le LDL, ona itiiti ifo lea, o le lelei. E mafua ona o lona maualuga o mea e maua ai le faʻafitauli e mafua ai le le atoatoa o le matelaina poʻo le fatu fatu.

O le atherogenic coefficient ua fuafua foi. O lenei faailoilo e faʻamasinoina le maualuga o le lamatiaga o se tagata o loʻo atiaʻe le fatu ma faʻamaʻi vascular.

Sui meaʻai

Soifua maloloina O se mea e fiafia i le loto e faʻaitiitia ai le tele o gaʻo tumu ma gaʻo e te faʻaaoga. E tele naua meaai faapena. O le taumafataga o le ketogenic laiti-carb, o loʻo faʻamatalaina ai le faʻaaogaina o gaʻo maloloina e faʻaleleia ai le HDL, e matua taua lava iinei.

O le a le gata ina taofia ai le faʻaputuina o faʻamalosi o meaola, ae faʻaitiitia ai foʻi lona aofaiga.

Togafitiga faafomaʻi

Afai o suiga i le olaga soifua e le lava le aʻafia o le cholesterol, atonu e manaʻomia e se tagata ona faʻaaoga soʻo se vailaau poʻo vailaʻau faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma le faʻafofoina o hormones, e pei o le insulin.

E tele naua vailaʻau e faʻaititia ai le cholesterol. Latou te faʻaaoga auala eseese, ma o nisi e iai aʻafiaga. O le fautuaga a le fomaʻi e tatau ona fesiligia e faʻamaonia le vaifofo pito sili ona lelei ma pito sili ona lelei.

Ae aua neʻi galo e tusa lava pe o loʻo e inu vailaʻau, e tatau ona e faʻaauau pea ona sui lou olaga mo le sili atu.

O le maualuga o le cholesterol maualalo maualalo e fesoʻotaʻi ma le tele o faʻamaʻi fatu, ona e teuina i puipui o toto toto. O ia o le tagata faʻaosooso o le atherosclerosis.

Ina ia faasaʻo lenei faafitauli, e fautuaina e aua nei e inuina fualaau, ae ia sui i se olaga ola maloloina. E sili atu pe a togafitia faʻatasi le tino.

Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻaaogaina le tele o taimi ma 'ai le mea saʻo: faʻaaogaina le tele o mea e gaosia, suamalie ma gaʻo ma gaʻo kulimi faamama mai le taumafataga pe a mafai. O lenei ua e iloa pe maualuga le cholesterol maualalo, o le a le uiga o lenei mea. Ma o le muaʻi lapataʻi o loʻo osofaʻi!

Ituaiga o Cholesterol ma Aafiaga mo Soifua Maloloina

O le tino o se masini e tasi lea e taua ai elemene taʻitasi. Soʻo se vavaeesega mai le masani e taʻitaʻia ai iʻuga le lelei. Cholesterol o se vaega taua o lenei faiga. O le vailaʻau e aofia ai i le tele o metabolic process, mo se faʻataʻitaʻiga, e aʻafia ai le mea faʻafefe. Cholesterol o se vaega o siama siaki.

Cholesterol o se mea inu malosi o loʻo i ai se mea e foliga tutusa ma le mama mum. O le vailaʻau e feʻaveaʻi i totonu o toto toto ma o loʻo i ai i totoga uma ma fusi. O le tele o le vailaau o loʻo gaosia i le ate, pe a ma le 80% o le aofaʻi. O totoe 20% e sau ma meaai. Pe a uma ona ulufale atu le cholesterol i totonu o le iniseti, ona toe tuʻuina atu lea i le ate, o loʻo i ai le malosi e faʻatonutonu ai mea o loʻo aofia ai lenei mea.

E pei ona taʻua muamua, tatou te manaʻomia lipoproteins mo le lelei o le faʻatinoina o le tele o polokalama. Ole maualuga e mafua ai le fausia o ni atherosclerotic plate i totonu ole vaa, ma o se taunuuga, o latou poloka. E taua le manatuaina o na taunuuga e tupu ae na o le faateleina i le maualuga o le lipoproteins o le maualalo, e taua lauiloa o le "leaga" cholesterol.

E lua ituaiga o cholesterol:

  • O le ituaiga muamua o le lipoproteins maualalo (LDL). E ui i le mea moni e faapea, o le faateleina o le faʻatupulaʻia o se vailaau e mafai ona oʻo atu ai i ni taunuuga faanoanoa, e manaʻomia e le tino. O le malosi lenei o le galuega e nafa ma le tuufaatasia o nisi o homone, mo se faataitaiga, testosterone ma vitamini o le vaega D. E le gata i lea, o lenei lipoprotein e aafia i le fausaga o sela. E masani lava, o le vailaau e le sili atu i le faailoga - 3.34 mmol / l.
  • O le lona lua o le maualuga lipoproteins (HDL). O le "pai" cholesterol, lea e le gata ina leaga mo le gaioiga o le tino, e puipuia ai. E mafai ona fesoasoani e faʻatonutonu le paleni o le cholesterol i totonu o le toto, faʻafeiloaʻi atu vaega ninii sili atu i le ate. Ua i ai iina ua ia faagasolo ma toe auina atu. O le mea lea, i luga o puipui o toto toto e le teuina.

O le isi mea e le o le cholesterol ae e fesoʻotai saʻo lava i ai e taua tele. O le ituaiga lipine lea e feaveaia e vaa. O latou ia o le punavai autu o le malosi mo le tino, ma o loʻo teuina i totonu o masini faʻapipiʻi. Afai e tele naua, o le tulaga lamatia o le maua o se faʻamaʻi e fesootaʻi ma le fatu poʻo toto toto e faʻalauteleina.

Tele i luga o le Cholesterol Lelei

O le matautia o le maualuga o le cholesterol e lautele, ae le o le toatele o tagata e fesili, "Afai e faatupulaia le HDL cholesterol, o le a le uiga?" I le amataga, o le HDL o se vailaau e masani ona fesoasoani e pulea le LDL. O lona uiga, e puipuia mai i faʻamaʻi pipisi o le cardiovascular:

  • taʻavale
  • atherosclerosis,
  • maʻi maʻisuka (vaega o le puipuiga),
  • angina pectoris
  • faʻaleagaina o le myocardial
  • maliu oti.

O le eseesega autu i le va o le maualuga-density ma lipoproteins maualalo i le aofaiga o le protein, i le HDL, o le anotusi e ausia le 50%. O le faiga o lenei vailaʻau e faapenei:

  1. HDL e tumu i mole-lipoprotein-low-density molecules.
  2. O le isi, o le lekithin leccithin cholesterol acetyl transferase o loʻo aofia ai, lea e faʻaosofia ai le faʻamalosi o le liua o le cholesterol saoloto i le ether.
  3. Ona ulufale lea o le esters i le tumutumu o le cholesterol maualuga.
  4. HDL o loʻo faʻafeiloaʻi i le ate, o le gaioiga LDL ma faʻamalosi masani.

Le leai o le HDL i le tino, aemaise lava i le talaaga o le faateleina o le mea e maua i le lipoproteins maualalo, faateleina le tulaga lamatia o ni atherosclerotic plate. Ae afai e faateleina le lipoproteins maualuga, ona faaitiitia lea o lamatiaga o faamaʻi matautia e o gatasi ma le atherosclerosis.

Cholesterol Analysis ma Tulaga masani

O le tulaga sili ona lamatia o le cholesterol o le faigata lea ona fuafua le siʻitia e faʻavae i luga o faʻamaoniga seia oʻo ina oʻo mai faʻamaʻi pipisi. Na pau le meafaigaluega faʻalagolago o se suʻega toto mo le cholesterol (liprogram). E tatau ona faia le taualumaga e tagata matutua oe ua oʻo i le 20 tausaga le itiiti ifo ile tasi ile 5 tausaga.

Soʻo se suʻesuʻega e manaʻomia ai sauniuniga faʻaeteete. Ole liprogram e le o se tuusaunoaga, o lea ao lei tuuina atu le toto, e tatau ona e usitaia nisi o tulafono. O lenei mea o le a fesoasoani e maua ai ni taunuʻuga mautinoa.

O lea la, o nisi o mea e manaʻomia e tatau ona ausia:

  1. Totogi toto e faia i le taeao.
  2. E mafai ona e 'ai e le itiiti ifo i le 8 itula aʻo leʻi faia le taʻaloga.
  3. 3 aso ao lumanaʻi le lipogram e le aofia ai meaʻai gaʻo mai le taumafataga.
  4. 72 itula aʻo leʻi faia le toto, e le mafai ona e inuina le ava malosi.
  5. E le mafai ona ulaula ma faʻavae mo le 30 minute.
  6. Aloese mai tulaga faigata.
  7. Aʻo le i ai le pa, aua nei faʻaalia oe lava i le gaioiga faaletino.

O sea suʻesuʻega o le a faʻaalia auiliili le paleni o le cholesterol i le tino. O loʻo aofia ai faʻamatalaga i:

  1. aofaʻi cholesterol
  2. le tele o lipoproteins maualuga,
  3. le aofaiga ole lipoproteins maualalo,
  4. faʻamatalaga mataʻutia.

O le fua o nei faʻamatalaga faʻaalia saʻo pe le tuusaʻo faʻaalia le mea e ono mafai ona atiaʻe le atherosclerosis ma faʻamaʻi o le tino vascular system. O le fua faatatau o faailoilo a fomaʻi ua taua o le numera o le atherogenicity. E iai faʻamaumauga maʻoti mo le HDL ma le LDL.

Fiafia e iloa! Pe a fuafuaina le atherogenicity, ole aofaiga o le HDL e tatau ona toesea mai le aofaʻi o le cholesterol, ona tatau loa lea ona vaevaeina le ata o le HDL.

Faateleina le atherogenicity

O le autu lenei o le lipoproteins maualalo maualalo i luga o le maualuga. O loʻo faʻaalia ai se tulaga maualuga e ono mafai ona maua ai ni mea faʻapipiʻi i totonu o vaa. O mafuaaga mo lenei mea e ono:

  1. O nisi faʻamaʻi pipisi (hyperbetalipoproteinemia).
  2. Faʻasoloina o maʻi o le ate.
  3. Faʻalēaogā taimi faʻapitoa ma le afaina o fatugaʻo.
  4. Cholestasis.
  5. O le maʻi suka, lea e le faʻamalolo atoatoa.

Faʻaitiitia le atherogenicity e faʻaalia ai le maualuga o le HDL i le tino ua siitia. O le mea lea, o le tino ua i ai puipuiga faaopoopo mai faʻamaʻi o le cardiovascular system. O le mea lea, ina ua maua le moni o le faateleina o lenei fuainumera, o loʻo taumafai fomai e faʻafaigofieina, ae sili atu ona faʻaitiitia.

E iai tulaga lautele mo ituaiga cholesterol. E tatau ona faʻaititia le maualuga o lipoproteins maualalo, ae naʻo pe afai e manaʻomia. Talu ai, e pei ona uma ona taʻua, o lenei vailaau e aofia ai i faiga taua. Mo le HDL, o le maualuga o le maualuga e lelei. E faaitiitia ai le lamatia o le atherosclerotic plate plate formation e tusa lava pe maualuga le LDL.

Tulaga masani o le cholesterol:

  • le aofaʻi o cholesterol - e oo atu i le 5.18,
  • faailoilo lipoproteins maualalo - e le maualuga atu i le 3.34 mmol / l,
  • faailoilo lipoproteins maualuga - sili atu i le 1.55 mmol / l,

Manatua! O faʻasalalauga o loʻo i luga e lautele, atonu o le a vavaeese faʻalagolago i le itupa, tausaga ma uiga taʻitasi o le tagata. O le mea lea, ia mautinoa e faʻatalanoa lau fomaʻi.

Auala e faateleina ai lipoproteins maualuga

O le maualuga o le cholesterol e le o se aoga tumau, e fesuisuiai e faalagolago i mafuaaga eseese. Afai e te iloa o loʻo lamatia e talafeagai le foaʻiina o le toto mo le liprogram masani. O lenei mea o le a fesoasoani i le fomaʻi e suʻe ai faʻalauiloa ma fuafua lau faʻamatalaga uiga. Faatasi ai ma le hypercholesterolemia, e sili atu ona lelei le faatauina o se suʻe toto sailiili, lea o le a mafai ai ona e siaki pea le tulaga o le cholesterol.

O nisi o fautuaga e fesoasoani e faʻaleleia lau HDL cholesterol:

  1. E le mafai ona e inu i le corticosteroids.
  2. Faʻesea faʻamalosi tino faʻamaʻi tino.
  3. Aua e te faia ni toso.
  4. Puipui oe lava mai le atuatuvale ma popolega popole.
  5. O le a fesoasoani e ave ni vailaau (statins, estrogens, cholestyramines ma isi).

I le faaiuga, e taua le taʻuina atu o se olaga ola maloloina o le a fesoasoani e aloese mai faafitauli tau soifua maloloina, e aofia ai cholesterol. Taliina le fesili "Afai e maualuga le maualuga o le HDL cholesterol, o le a le uiga o lenei mea?", Matou te fai atu ma le mautinoa o le tino ua puipuia mai le lamatiaga o se maʻi lē lelei - atherosclerosis. O le mea lea, aua nei galo lou soifua maloloina ma ia faia suʻesuʻega masani mo le faʻamoemoega o le puipuiga.

HDL ua siitia - o le a le uiga?

HDL ua siitia - o le a le uiga? Aʻo leʻi amataina togafitiga mo faʻamaʻi pipisi, o loʻo maua e le tagata maʻi se suʻega faafomaʻi, lea e aofia ai foi se iloiloga o le faʻamasinoga o le cholesterol. O le tele o tagata gasegase o loʻo feagai ma nei suʻega e fia iloa po o le a le uiga ma le mea e aafia ai. E taua le iloa e maualuga lipoproteins maualuga (HDL poʻo HDL) ma le lipoproteins o le maualalo (LDL), e i ai aafiaga eseese i le soifua maloloina o le tagata.

O le matafaioi o le cholesterol ma gaʻo-pei o mea tino i le tino o le tagata

E le o se mea faalilolilo le taua tele o le cholesterol e taua tele mo le tino ma le ola maloloina o le tino, aua a aunoa ma se vaega, o le galuega o le ola ola e le mafai. Na ia faia se vaega malosi i le tuufaatasiga o le tele o hormones (progesterone, testosterone, ma isi mea), vitamini D ma le bile acids.

Ae i le faaopoopo i se mea lelei, e i ai foi sona aafiaga le lelei i le tino o le tagata, ma o lea i lona soifua maloloina.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le HDL cholesterol e puipuia ai le amataina o se faʻamaʻi e pei o le atherosclerosis, ae o le tele o le LDL e faʻateleina ai le ono mafai ona atiaʻe:

  1. Tigāina.
  2. Loto o le fatu.
  3. E faʻalavelaveina le masani ai o le faʻaogaina o le tino.

Ae i le taimi lava e tasi, o nisi tagata latou te fesiligia le fesili: Ua maualuga le HDL - o le a le uiga? O le mea moni, afai o lenei vaega o le HDL e maualuga atu nai lo le masani, e masani ona taʻu mai ai se lamatiaga tau soifua maloloina.

E tele mafuaʻaga mo aʻafiaga le lelei o le cholesterol i le tino o le tagata maʻi, lea e fesootaʻi ma le faʻaogaina o lenei vailaau, faʻapea foʻi ma le fausaga o le elemene. Afai e te faia se suʻega toto mo le suʻesuʻeina o le cholesterol, e manino lava e le o tutusa le mea lenei, talu ai e aofia ai lipoproteins eseese eseese (maualalo ma le maualuga), e le mafai ona fausia se foliga tutusa.

Ma i totonu foi o le toto o soo se tagata e mafai ona avea ma cholesterol oloa ia e mafai ona taua o le faʻamalolo, e pei o oxystrols ma triglycerides.

E faʻapefea ona galue "lelei" ma "leaga" le cholesterol i luga o le tino

HDL faʻafeiloaʻi lenei vaega i le ate, lea e toe faʻaleleia ma aveesea mai le tino o le tagata. O le mea lea, e mafai ona maitauina e maualuga le maualuga o le lipoproteins i totonu o le toto, o le sili atu ma le "lelei" latou te faatinoina ai a latou galuega ma puipuia ai le teuina o ni atherosclerotic plate i puipui o toto toto. O lenei meatotino o le HDL e mafua ai le "lelei" o le cholesterol e mafai ona puipuia le tupu mai o le atherosclerosis.

O le tulaga e ese ma le LDL, o vaega ia o le fesiitaiga o le cholesterol i siama ma toto toto. E le gata i lea, o le lipoproteins maualalo lipoproteins o le mea muamua lea ma le tele o meaʻai mo le gaosia o hormones ma le vitamini D, lea e taua mo le soifua maloloina. Afai o le LDL e maualalo tele, o lona vaega tele e ulu atu i puipui o le faita, ma maua ai ni atherosclerotic plate e lamatia ai le ola maloloina.

O se taunuuga, o se tagata ua i ai le faʻaitiitia o le lumen i totonu o toto, ona faʻapupulaina ai lea o faʻamaʻi e pei o le stroke ma le osofaʻi fatu.

E taua le iloa o ituaiga uma o cholesterol e fesootai. E taua le maitauina pe afai o le tele o le "leaga" cholesterol e faʻaitiitia tele, ona amata loa lea ona vave maua mai sela o le ate ina ia mafai ai ona toe faʻatumu le paleni.

I lenei tulaga, o le faʻaitiitia o le faʻaogaina o le HDL e mafua ai le atinaʻeina o le atherosclerosis, lea o le a faigata tele ona togafitia, aemaise lava i le leai o togafitiga faʻapitoa.

Faʻaiʻo, oxysterols ma a latou matafaioi i le tino o le tagata

O faʻamalosi o se punavai malosi o le malosi e manaʻomia e le tino. I le faaopoopo atu, faatasi ai ma le LDL, e mafai ona latou puipuia le fausia o ni atherosclerotic plate. O lenei tulaga e tupu pe afai e sili atu le tele o le gaʻo i totonu o le toto e sili atu i le masani, ma o le cholesterol e lelei mo le tino, ona o le aofaiga laitiiti, e le mafai ona toe faʻafefe LDL.

O le aofai o triglycerides e mafai ona faateleina ona o le faʻaauau pea o taumafa, lea e tumu i le tele o gaʻo manu. E le gata i lea, o vailaau faʻamaloilo ma se aofaiga tele o le acid ascorbic e mafai ona faʻalauteleina ai lona tele, lea e mafai foi ona faʻaosoina ai le atinaʻe o faʻamaʻi tuga, e pei o le atherosclerosis, thrombosis, ma isi.

Oxysterols o ni faʻavae laugatasi na fausia i le taimi o le fausia o hormones o loʻo i totonu o le talo. Ae o le mea aupito sili ona leaga i vaʻa toto e afua mai i le oxysterols, lea e ulu atu i le gastrointestinal tract faatasi ai ma meaʻai, aua e mafai ona faʻaosofia ai le tuputupu ae ola o atherosclerotic plate.

E taua le maitauina o nei vailaau i le tele o mea o loʻo i lalo:

  • aano o manu
  • oloa susu
  • yolks
  • iʻa
  • ghee,
  • susu susu.

O le tele o taimi, o se suʻesuʻega e fuafua ai le aofai o le cholesterol ua faʻataʻitaʻiina ina ia iloa ai mafuaʻaga o faʻamaʻi o toto toto ma fatu, maualuga maualuga, faʻamaʻi pipisi, ma le taimi e ave ai fualaau oona. O lenei auʻiliʻiliga e fautuaina mo tamaʻitaʻi e sili atu i le 35 tausaga ma fafine pe'ā aulia le 40 tausaga. A o leʻi foaiina le toto mo ni nai aso, e le fautuaina e 'ai meaai e tumu i gaʻo.

Auala e fuafua ai le aofaiga o le vaega

Ina ia malamalama i le tele o le cholesterol e aʻafia ai le soifua maloloina ma le tulaga o le maʻi, e tatau ona e foaʻiina le toto, ma mafaufau i nisi o vaega.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

  • maualuga ma le aofaiga o le cholesterol i le toto,
  • le mea o loʻo i ai i le triglycerides i le pa'ū o le toto,
  • faʻatonuga i le tino o le LDL ma le HDL.

E taua le matauina o lena, e faalagolago i le itupa, o tulaga masani o nei tau aoga e matua ese lava. E le gata i lea, o lenei faailoga e faʻalagolago i le matua o le maʻi. A maeʻa ona maua le suʻega, e filifili e le fomaʻi le tagata gasegase, ma iloilo le faʻamaumauga, ma mafaufau i le itupa ma le matua o le maʻi.

I le taimi nei, o nisi o tulaga masani ua atiae mo le tele o HDL, LDL, ma le cholesterol atoa, ua fuafuaina eseese mo alii ma tamaitai - e tatau ona avea o se tulafono ma iloilo le tulaga o le maʻi e na o faailoga ua faailoa atu. E taua foi le fuafuaina o le atherogenic index i le taimi o le filifiliga o le auiliiliga, o lona uiga o le fua faatatau o ituaiga uma o cholesterol, faʻapea foi le iloiloga o le tulaga aoao o le tino e faʻaaoga ai faʻamatalaga ua maua.

I nisi o tulaga, o taunuuga o le auʻiliʻiliga i luga o le aofaʻi o gaʻo (lipid profile), faʻaleagaina, lea e aʻafia ai i mafuaaga o le physiological. I tama, o le matutua e aafia i le faateleina o le cholesterol ma triglycerides, ao tamaitai, o le faateleina o nei mea e faateleina i le taimi o le maitaga, faapea foi ma le maea ai o le misa. LDL ma triglycerides e faateleina i taimi faigata, faapea foi ma se taunuuga o le faateleina o le faamalositino.

I le matua, o le cholesterol e ausia le faailoga maualuga o le 6.5-7 mmol / L. O tamaitai o le vaitausaga tutusa e pei foi o se alii ua maualuga le cholesterol.

I lenei tulaga, o loʻo i ai le faʻaitiitia vave o le cholesterol toto e mafua mai i:

  • faʻaleagaina o le myocardial
  • pe a uma galuega
  • i le iai o faʻamaʻi pipisi o siama i le maʻi.

O le suia o le talaaga o le lipid e taua tele mo le fuafuaina o le LDL, talu ai ona o lo latou faateleina o le aʻafiaga o le atherosclerosis i totonu o tagata, suesuega, ma faʻamaʻi pipisi lautele ua matua faateleina.

Le mea e fai pe afai e maualuga le cholesterol

O le iloiloga saʻo o taunuʻuga o le aofai o le cholesterol e fesoasoani i le fomaʻi ia vave iloa le atinaʻe o faʻamaʻi matautia.

Ina ia mafai ona faʻatuatuaina taunuuga o se suʻega toto, e tatau ona e usitaia nei tulafono:

  1. Muamua, e taua le lafoai o le ulaula ma le ava malosi mo ni nai aso.
  2. Leai se mea e sili atu ona taua o se auala talafeagai i gaoioiga faaletino ma taʻaloga gymnastic.
  3. O meaʻai e aofia ai le "lelei" cholesterol, o se aofaiga pito i maualalo o gaʻo manu ma le tele o pectins e tatau ona sili ona taua i le taumafataga.

Ina ia faʻaitiitia le atherogenic index, e mafai e le fomaʻi ona faatonu tagata e fai togafitiga faʻaonapo nei, lea e mafai ona aofia ai fibrates, statins ma vailaʻau e mafai ona faʻasaʻo le galuega o le ate. E taua le taua e faapea afai e ave i latou, e tumau pea le lelei o le cholesterol.

O nisi taimi o le faʻaitiitia o le aofaʻi o le "choli" alphapal cholesterol o le a fesoasoani e teena le faʻaaogaina o fualaau oona. O le faʻaitiitia o le faʻamaʻi ma le faʻamaoniaina o le mafaufau faʻapitoa e fesoasoani foi i le faʻaleleia o faʻamasinoga.

Ina ia le afaina ai lou lava soifua maloloina, e tatau ona e mataala lelei i le tulaga o lou tino ma ia faia e le aunoa suesuega o le toto e iloilo ai le tele o le cholesterol i totonu o toto toto.

E uiga i cholesterol

Tatou amata i le masani. Cholesterol o se vailaau oona, o se vai malosi e gaʻo gaʻo. I totonu o le tino o mea ola uma, o se vaega o le pa puipui, fausia lona fausaga ma auai i le felauaiga o mea i totonu o le cell ma vice versa.

O le cholesterol maualuga i le toto e mafai ona mafua mai i le tele o mafuaʻaga ma e oʻo atu ai i le lapisi o vascular ma le atherosclerosis. Ae, e ui i lenei, e manaʻomia e le tino ona:

  • Palasitene o le puipui o le cell,
  • felauaiga o nisi mea e ala i auala faapitoa i totonu,
  • Vitamin D synthesis
  • o le faʻaogaina masani, auai i le fausiaina o meainu kulimi,
  • vevesi feusuaiga, lea o se vaega.

Eseese tulaga ma mea e aofia ai

O le Cholesterol e masani ona faʻasalalauina i totonu o le tino ma le toto, mai sela ma fusi i le ate mo le excretion. Pe, i se isi itu, o le cholesterol o loʻo faʻapipiʻi i le ate o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le ate. Felauaiga o se vaega o lipoproteins - tuufaatasiga o le palatini ma le cholesterol. E le gata i lea, e tele ituaiga o nei mea tuufaatasia:

  • LDL - lipoproteins maualalo maualalo e mamanuina ai le cholesterol mai le ate i le tino,
  • VLDLP - lipoproteins maualalo maualalo le mamafa o le cholesterol, triglycerides i le tino,
  • HDL - lipoproteins maualuga, felauaiga o le cholesterol maualuga mai fusi i le ate mo le gaosiga ma le faʻamalositino.

Mai i luga, e manino lava o le maualuga o mea o loʻo i totonu o le HDL, o le itiiti ifo o le mauaina o le atherosclerosis. Afai o le aofaʻi o isi mea faʻapipiʻi i le toto e tulaʻi mai, o le leaga lea o le faʻaaliga. E foliga mai, ua uma ona aafia le vaa i le atherosclerosis. O mea e maua i le triglycerides e taua foi. O le maualuga o la latou maualuga e le lelei foi mo le puipui vascular, ma ua faailoa mai ai le faateleina o le faʻaleagaina o complexes VLDL ma le faʻasaʻoina o le cholesterol.

O ai o loʻo faʻaalia le auʻiliʻiliga ma pe faʻapefea ona faʻavaivai

O le suʻega o le toto mo le aofaʻi o le cholesterol o se vaega o suʻesuʻega o meaola.
O le toto e aveesea mai se vein. O se auiliiliga e tuuina mai i le taeao i luga o se manava gaogao. E tatau ona faʻaesea le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, ava i le afiafi. E fautuaina foi e aloese mai le ulaula tapaa.

O le faʻamatalaga o le cholesterol o loʻo faʻaalia i tagata nei:

  • Tagata e lamatia e ala ile tofi
  • Pe a oʻo i se tausaga patino,
  • Mafatiaga mai le maʻisuka ma le hypothyroidism,
  • Obese
  • Aga masani leaga
  • O fafine o loʻo faia faʻamaʻi faʻamaʻi mo se taimi umi,
  • Tamaitaiopausal women
  • Tagata e silia ma le 35
  • I le iai o faʻamaoniga o le atherosclerosis.

Aisea ua siitia ai o ia?

E tele mafuaaga e fesoasoani i le hypercholesterolemia. E aofia ai:

  • Vaʻaiga faʻasolosolo - faʻataunuʻuina o le tele o faʻasolosolo o le cholesterol i HDL,
  • Oona tele - i tagata gasegase, o le tele o le cholesterol e teuina i totonu o mea gaʻo,
  • Taumafa le lelei - le tele o le taumafaina o meaʻai e iai gaʻo manu, maualalo ole fiber ma vitamini,
  • Soifuaga masani
  • Faʻafeiloaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi, e pei o le maʻisuka poʻo le hypothyroidism,
  • Smoking - e fesoasoani i le faateleina o le LDL ma le VLDL, faapea foʻi ma le pipisi o toto toto, ma faʻaleleia atili ai le atiaʻe o le atherosclerosis,
  • Faʻavaivai - e taʻitaʻia ai gasegase lapisi ma faʻateleina le hypercholesterolemia.

E faapefea ona faaalia

O le Hypercholesterolemia i le amataga e le o faaalia mai ia lava. O le isi, o faʻamaoniga o faʻamaʻi atiaʻe e aofia ai:

  • Le faʻamalosi, tigā tiga i tua o le sternum ma le angina pectoris poʻo le vaivai o le mānava ma le faʻamalositino,
  • O le tiga matuitui i totonu o le fatafata ma le faʻaleagaina o le myocardial,
  • O le palasi, leisa, le mafaufau ma le mafaufau - o faailoga o le atherosclerotic leions o vaʻa o le faiʻai,
  • O le le malamalama, paresis poʻo le faʻamaʻi o le tino i se paʻu,
  • Faʻamatalaga faʻafefete - tiga i pito i lalo ma le faaleagaina oa latou vaa,
  • Laʻau samasama i luga o le paʻu o xanthomas ia, o ni tupe faʻapitoa o le cholesterol.

O le mafuaaga lena e matua talafeagai ai le puleaina o le cholesterol i totonu o tagata e ono afaina ai fatu ma vascular diseases e ala i le matua po o le olaga.

Auala e ola atili ai

Le faʻaitiitia o le cholesterol i le maualuga o loʻo manaʻomia, puipuia le atinaʻe o le atherosclerosis, meaʻai, suiga o olaga o le a fesoasoani.

Faʻatasi ai ma le atherosclerosis, o loʻo taʻuina atu ai vailaʻau, ma o isi vailaau faʻasolo e le sili atu ona lelei.

E le o le taumafa e sili ona taua, talu ai na o le 20% o le cholesterol e ulufale i totonu o le tino ma meaai, ae o se mea saʻo. Ma le isi, o nisi oloa fesoasoani e aveesea ana faasiliga.

O le a le mea e tatau ona fai mo le hypercholesterolemia? Muamua lava, matou te lisiina meaʻai e tatau ona faatapulaa pe vavaeese foi mai meaai i aso taitasi. E aofia ai:

  • Meaʻai suamalie
  • Foʻu
  • Umu gulu,
  • Margarine ma le mayonnaise,
  • Mea gaʻo susu gaʻo,
  • Lafoaʻi (opolo o le pipifana - o le faʻamaumauga mo le cholesterol).

Ina ia mafai ona faʻatautaia le faʻamalama o le cholesterol i meaai masani, matou te fautuaina e faʻaaoga le laulau.

Ia mafaufau nei i oloa e mafai ma e tatau ona faʻaumatia i le faateleina o le cholesterol toto ma le atherosclerosis. E fautuaina e aofia i au meaʻai:

  • Legumes (pi, pi, soya) - ona o le maualuga o le fiber ma le pectin,
  • Laʻau fou (meaʻai, pasili, aniani mafiafia ma fulufulu vali), o loʻo i ai le aʻafiaga atherogenic,
  • Garlic - e maua ai se faʻaititia o le cholesterol toto,
  • Laʻau mumu ma fua (pepa, beets, cherries),
  • Laʻau o le suauu (olive, sunflower),
  • Seafood.

O au meaai i aso taitasi e tatau ona paleni, ia aofia uma vitamini talafeagai ma meaʻai. E sili le lelei ona 'ai faʻatasi, i ni vaega laiti. Aloese mai le taumafa i meaʻai i le taimi e momoe ai.

Faʻasologa o aso ma olaga

O se vaega tāua o togafitiga manuia, faʻaopoopoga i meaʻai, o le tausisia o nisi tulafono:

  • Malolo ma moe, a itiiti ifo ma le 8 itula,
  • O le atinaʻeina o se paʻu o le moe, malolo ma 'ai,
  • Faʻaaogaina o le faʻaaogaina o ulaula ma le ava malosi,
  • Aloese mai le atuatuvale ma faateleina le atuatuvale faalelagona-faalelagona,
  • Feteenaʻi o se olaga le tumau (minute faʻaleleia o le tino, le taliaina o felauaiga pe a mafai ona savali i vae, faigofie),
  • Feteenaʻi le mamafa ma le fetaui lelei o togafitiga o faʻamaʻi faʻamaʻi.

Fofo faʻapitoa

O auala faʻapitoa e faʻavae i luga o le faʻaaogaina o laau toto, fualaau faisua ma fualaau aina e mafai ona maualalo ai le cholesterol ma aveesea ai le tele mai le tino.

O le mea lea, o se tasi o nei togalaau o le keleni. E lava le faʻaaogaina o 2-3 cloves o le kalaka i le aso, ma o le auiliiliga o le a masani. E mafai foi ona e kukaina mea eseese mai le keleni faatasi ai ma lemoni pe, mo se faataitaiga, faatasi ai ma le meli. Ina ia faia lenei mea, ia mimilo le 200 kalama o le tilotilo i luga o se mea e teu ai meaʻai, faaopoopo ni lua sipuni tele o le meli i ai ma faapipii le sua o le lemoni e tasi. Faʻafefiloi nei mea uma, vavalalata ma vaʻai. Ave se sipuni i le aso.

O le Hawthorn e lelei lona aʻafiaga. Talu mai aso anamua, o ona ava malosi ua faʻaaogaina e faʻaleleia ai le soifua maloloina.

E mafai e oe lava ona saunia se tincture e ala i le faʻafefiloi o le afa afa o fualaau aina ma le 100 ml o le ava malosi. E tatau ona faʻafefiloi lenei paluga mo le tolu vaiaso, i se nofoaga pogisa, faʻaosooso ai i nisi taimi. E mafai foi ona e tausisia fugalaau vao. Brew faʻaputuina le hawthorn i le vai inu.

O le karite ua galala, paʻu rye, ma le kulino e lelei foi. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o le lanu meamata e afaina ai le maualuga o le cholesterol i le toto, ona o le maualuga o mea o tannin.

Afai ua atiae le atherosclerosis poo togafitiga e le aoga i isi auala, e tatau ona e togafitia togafitiga faafomaʻi.

O a vailaʻau faʻaaogaina:

  1. Statins (Vasilip, Torvacard) o fualaau sili ona taatele ma aoga. O togafitiga vave e umi, ma o tagata gasegase ei ai le atherosclerosis e tumau.
  2. Firate (Gemfibrozil, Tricor) - masani ona faʻaaogaina i se maualuga maualuga o triglycerides. Mafai ona faateleina le lotolotoi o le HDL.
  3. Apalai o le acid acid, o le inumaga o le absorption o le cholesterol e le aoga ma e seasea ona faʻaaogaina.

Togafitiga o se faʻamaʻi e sili atu ona faigata ma taugata nai lo le puipuia. O lea ia tausia lou soifua maloloina, ia 'ai lelei ma faʻamalositino ma o au suega o le a masani mo le tele o tausaga.

Tuua Lau Faamatalaga