O fea gaioiga e maua ai le inisalini?

O fea gaioiga e maua ai le inisalini? O le pancreas o le punavai lea o le gaosiga o le inisalini.

O loʻo i tua o le manava, o le pancreas e matua aʻafia lava i le faiga o le faʻapalapala, faia o enzymes e talepe ai meaai. Ae, e faaopoopo atu i le gaosia o sua mo le gaosiga o mea taumafa, o le pancreas e maua ai le tino ma ni hormones mo le liua o le kulukose, o le autu o nei hormones o le inisalini.

Aisea e taofia ai e le pancreas le gaosia o le inisalini?

O le puipuiga o le tino e fesoasoani i se tagata e tetee atu i siama, microbes, e faaleagaina ai filo mai fafo, e aofia ai sela o le kanesa, lea e mafai ona faia i le taimi o le olaga o se tagata. E i ai le faafouga faifai pea o sela i totoga eseese: ua oti mea tuai, ma fou ona fauina, sui ai.

Pancreas nofoaga

E faatatau foi lenei i peta beta o le pancreas. O le faʻamalosi e masani lava ona vaʻaia le va o "a latou" mai le "tagata ese".

O le soifuaga ma le siosiomaga (sili ona masani ona fomaʻi) fesuiaʻi meatotino o β-sel.

E i ai le tele o mafuaʻaga e le maua ai le insulin i le pancreas.

Laulau - O mafuaʻaga e ono faʻaititia ai le gaosiga o le inisalini

O taualumaga nei e tupu:

  • Faʻaauau le faʻaogaina o le Autoantigens.
  • O siama ole siama ole tino (macrophages o le MF, vailaʻau dendritic DC) e faʻafeiloaʻiina autoantigens processed to T-lymphocytes, lea, o le a amata ona latou iloa o ni tagata ese.
  • Vaega o le T-lymphocytes oe ua liua i le gasegase o le lymphocytes o le cytotoxic (CTLs).
  • O le afaina o le pancreas ma le faafanoga o le β-cell ua atiae.

O lenei faagasologa e umi ma maua mai i vitio eseese: mai le tele o masina i tamaiti laiti i le tele o tausaga i tagata matutua.

Faʻaleagaina o le β-cell autoimmune

E tusa ai ma suʻesuʻega faasaienisi, i tagata ei ai le gasegase o le maʻisuka ituaiga 1, o siama faʻapitoa (IAA, ICA, GADA, IA-2β) e iloa i le toto i ni nai tausaga aʻo lumanaʻi le maʻi, lea e aunoa ma le faaleagaina o le β-cell, lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 1.

O le mea e leaga ai, o le tino puipuia o loʻo tumau pea le manatuaina o siama β-cell, o lea la e faigata tele ona taofi le faiga o lo latou faʻaumatia.

Ua talitonu saienitisi e faapea o le maʻisuka ituaiga 1, e mafai ona toe maua mai ni sene beta. E oo lava i le maliu o le 90% o fomaʻi betta uma mai le 10% totoe, e mafai ona toe faʻaleleia. Ae peitaʻi, mo lenei mea e tatau ai ona taofi le "osofaʻiga" tali a le tino. Na o le taimi lena o le a mafai ai ona fofo lenei maʻi.

Vaega 1 Tito 1 Mateʻo

O nisi o suʻesuʻega sa faʻatatau i le suʻesuʻeina o le avanoa e taofi ai le "amioga sauā" o le faʻafesoʻotaʻi e fesoʻotaʻi ma vavalo betta i le faʻaaogaina o vaega o vailaau. Peitai, e leai ni taunuʻuga lelei na maua mai.

O le au saienitisi latou te maua le faamoemoe tele i le avanoa e faaaoga ai tui puipui monoclonal lea e mafai ona suia ai le puipuiga malosi i se itu lelei, o lona uiga, faaitiitia le tali o le autoimmune i totonu o le pancreas.

O nei suʻesuʻega e matua faʻaleleia lava, ona o le leai o se puipuiga mai le puipuiga, e oʻo lava i le toe gaosia o motu o Largenhans ma o le faʻaaogaina o sela maso o le a le aoga.

Galuega ile insulin

O le galuega autu o le hormone o le fusifusia lea i le sosoʻo i luga o le masini (o se faʻaaliga faapitoa e iloa ai). Afai o le faʻaaloalogia na tupu ("o le ki na alu i le loka"), ona mafai lea e le kela ona gaogao i le kulukose.

O aʻafiaga o le insulin i luga ole cell

O le gaosiga o le inisalini e amata pe a tatou vaʻai i meaai ma manogi ai. Aʻo faʻamaligiina meaai, o le glucose e faʻasaʻolotoina mai ai ma ulufale atu i totonu o le toto, o siama betta e faateleina ai le inisalini gaosiga, o le mea lea, i tagata soifua maloloina, o maualuga toto o le toto e tumau i totonu o tafaoga masani ma e le faalagolago i le tele o le suamalie latou te 'ai.

O le inisalini e nafa ma le fatu o le kulukose i totonu o le mea e taʻua o "inisalini e faalagolago i le tino": ate, muso, tino pipisi.

Faʻamatalaga tului: O totoga sili ona taua e le manaʻomia le inisalini. Suauu mai le toto e ulufale atu i le "insulin-tutoatasi" sela e na o le fomaʻi malie: pe a itiiti ifo i totonu o le cell nai lo le toto, e alu saoloto i totonu o le masini. O na totoga o le faiʻai, neura, retina, fatugaʻo, sulu o le eleele, vaʻa toto, ma lela mumu.

O lenei masini e tatau ona tatau ai ona o le le lava o le kulukose toto, e taofia le gaosiga o le inisalini ma o le sugar e ulu atu i na o tino sili ona taua.

E manaʻomia e le tino sina insulin, e oʻo lava i le po ma taimi o le fiaʻai, ia mautinoa le faʻaaogaina o le kulukose i le ate. Ole inisalini lea e taʻua o le basal poʻo le talaʻaga.

Toto ole Inisalini ma Glucose Levels

O loʻo i ai pea le malosi o le inisalini. O le aofaiga lenei o le hormone e maua mai i tali i se taumafataga.

Manatua, e tatau ona e aʻoaʻo pe faʻapefea ona e fuafua ma pulea lau lava inumaga o le inisalini, fuafua i le tele o meaʻai na ave. O le mea lea, o aʻoaʻoga mo le maʻisuka ituaiga 1 e taua tele. A aunoa ma le iloa o lou maʻi ma tulafono o amio, o le togafitiga talafeagai e toetoe a le mafai.

E taua foi le iloiloina o le manaʻoga mo le inisalini. I se tagata e aunoa ma le maʻisuka, e tusa ma le 0.5 IU o le inisalini i le kilokalama o le mamafa o le tino e gaosia i aso uma. Mo se tagata matua e mamafa lona mamafa o le 70 kilokalama, tatou te maua 70 * 0.5 = 35 iunite i le aso.

Laulau - O le manaomia mo le inisalini i tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1 i vaitausaga eseese
VaitaimiLaʻau insulin
Tamaiti ao le i avea ma tagata matutua0.7-1.0 U / kg / aso (E masani ona lata ile 1 U / kg / aso)
FaʻaolaTamaʻitaʻi - 1.1-1.4 U / kg / aso (o nisi taimi e sili atu)

Tina - 1.0-1.2 iunite / kg / aso

TamaitiTina - itiiti ifo i le 1 U / kg / aso

Tamaʻitaʻi - e tusa ma le 1 U / kg / aso

Tagata matutua0.7 - 0.8 PIECES / kg / aso

I le tele o togafitiga, i le mavae ai o le 1-3 tausaga mai le taimi na tupu ai, o le manaoga mo le inisalini e faʻamautuina ma e oʻo ile 0.7-1.0 U / kg.

Inisalini lagona

O le lagona o le tino i le hormone e taua i le fuafuaina pe o le a le tele o le inisalini o le a faʻaitiitia ai le suka o le toto. O le mea e leaga ai, o le fua tutusa o le inisalini e le maua i taimi uma le aafiaga tutusa i le faʻaitiitia o le kulukose o le toto.

O nisi mea e faʻapupulaina ai le inisalini;

Laulau - Faʻataʻitaʻiga e aʻafia ai le Atinaina Sensitivity

O le faʻamalosia o inisalini o lona uiga o le tele o insulin e manaʻomia e aʻoaʻoina ai le aafiaga tutusa o le faʻaitiitia o le suka o le toto. I se isi faaupuga, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le lagona o le inisalini.

Ua leva ona iloa o le gland e maua ai le inisalini. Ae o le a se isi mea, e ese mai i le pancreas, e maua ai le inisalini i le tino o le tagata?

I tausaga talu ai nei, o le fiafia i mea faʻatauvaʻa ua tosina mai ai le fiafia tele - o mea nei o hormones e natia e sulu o le gastrointestinal tract ma faʻamalosia ai le gaioiga o le inisalini.

  • Glucagon-pei peptide-1 (GLP-1),
  • O le peptide-insulin-like peptide (HIP) glucose-faalagolago.

O le mea mulimuli e iai sona aafiaga e tutusa ma le gaioiga o le inisalini.

O aʻafiaga autu o faʻataʻitaʻiga:

  • faateleina le faʻasologa o le inisalini pe a uma ona 'ai,
  • faʻaleleia atili le kulūkose i sela, e mafua ai le maualalo o le toto suka.

E i ai le faʻamaoniga e faapea, i tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o lenei vailaʻau e faʻaauau ona faʻapipiʻiina i aofaiga muamua, ao faʻamaonia peta. O le faʻafitauli o le faʻavave lea o le faʻavave vave i lalo o le malosi o le tino o le enzymes.

Pancreatic function

Laʻau e faatatau ile faiga o meaʻai. O le pito sili lea ona taua mo le masani ai o le faʻaogaina o le tino o meaʻai ma le system endocrine. O le tino e maua mai ai le vai pancreatic e aofia ai enzymes digestive, ma faatasi ai ma le fesoasoani a hormones e maua mai ai le faʻamalosiina o le carbohydrate, gaʻo ma le palatini. O galuega autu a le gland e aofia ai:

  • tuʻuina atu o le faʻaogaina o meaʻai ma enzymes mo le faʻaaogaina o meaai,
  • enzymatic neutralization o le chyme acid i totonu o le manava,
  • faʻamautinoa le faʻaaogaina o totonu,
  • tulafono faatonutonu o le gaosiga o le gaʻo i le glucagon ma le inisalini.

O le uʻamea i le lapoa o le tele lea i totonu o le tino o le tagata. E i ai se faʻalavelave faʻapitoa o le tino. E vaevaeina i ni vaega se lua: o le tele o le mamafa o le gland e tauaveina le gaioiga o le puleaina i fafo, faia o se pulefaamalie mo le tosoina i le duodenum e ala i le gaʻo, ma o tamaʻitaʻi o loʻo faia se galuega endocrine, faia le inisalini i le toto.

Cell ole gasegase

O le tino o le tagata ua fausia uma lava i sela, o lona vaevaega e le muta. O le tuʻuina atu o sela ei ai "mea fau fale" ma le malosi, e tatau ona tatou 'ai: mai meaʻai e maua e le tino mea uma e manaʻomia. O o tatou tino i le faagasologa o le olaga e faʻaauau ona faʻaaluina le malosi. Toe faʻaleleia o le malosi o loʻo faʻasaoina i totonu o le potu. O le mea sili ona taua mo le gaosiga o le eletise o le kulukose. E tuʻuina atu toto i tino uma. Ae o le inisalini e manaʻomia ina ia ulufale tonu atu i totonu o le fausaga faʻapitoa.

Pe a lelei le faʻatinoga, o le pancreas e maua ai le insulin e faʻamautinoa ai ua tumu uma ia sela i le kulukose. Ae ona o le le lava o lenei hormone, o le kulukose e salalau i le toto, ae le mafai ona ulu i totonu o siama. O lea pa'ū e mafua ai le faʻalavelave i le faʻatinoga o tino faʻapitoa: hyperglycemia i totonu - o le faateleina o le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le toto, o le matelaina o le tino e amata ona o le le lava o le kulukose.

O le tulaga masani o le maualuga o suka ma hormones i totonu o le toto e masani ona fesuisuiaʻi. E faʻalagolago i le taimi o le aso, o le taumafataga mulimuli, o le maualuga o le atuatuvalega ma isi tulaga faʻavae. O le fua masani masani o le 40-50 iunite o le inisalini i aso taitasi faatasi ai ma le maualuga o le suka o le toto e oo atu i le 5.5 mmol / L i luga o se manava gaogao ma le 7 mmol / L pe a uma taumafa.

Inisalini ma le suka o le toto

O le masani o tulaga o le insulin i le tino e tutusa lava mo tagata matutua ma tamaiti. O le eseesega, o le faʻagasologa o le tuputupu aʻe, o sē o le tino o le tagata e le maua ai lo latou gafatia i le hormone.

O le insulin e mafai ona suia ona o le taumafaina o meaai. O le mea lea, pe a maua e le masini elemene meaʻai gaʻo, o le tele o le inisalini e maua ai le amata faateleina o le malosi. E tusa ai ma lenei tulaga, ua ave le toto mo le inisalini i luga o se manava gaogao. I tagata gasegase e tuiina i latou lava i le inisalini, o lenei auiliiliga e le o faʻamaonia: o loʻo faaalia ai le aofaiga atoa o le hormone i le tino, e lua uma na faʻalauiloa ma faia e le pancreas.

O le faateleina o le gaosia o le hormone o le solia foi lea o le masani ai o le gaioiga. O se maualuga maualuga o loʻo faʻaalia ai le i ai o neoplasms i le pancreatic structure. O le suʻesuʻeina o le insulin o le hormone o le a fesoasoani i le endocrinologist i le taimi e faʻamaonia ai faʻamaʻi ma mea leaga o le gland, e faʻatonu ai se togafitiga e faʻamautinoa ai le tulaga.

O le mea matautia muamua o le faateleina o le suka e taitai atu ai i le solia o le malepelepe o le suka ma le liua i le malosi. O le matelaina o le Cell e mafua ai le faʻavaeina o aʻafiaga e le mafai ona faʻafitia i le tino.

O le maualuga o le toto suka o le faailoga autu lea o le maʻisuka. O lenei faʻamaʻi e oʻo atu ai i le solia o le carbohydrate, protein ma le gaʻo gaʻo i le tino ona o le leai o le inisalini. O faʻalavelave e mafua mai i le maʻisuka e matua ese lava le taulai atu:

  • faʻaleagaina o totoga o le faʻaaliga e mafua mai i le soliga o le toto i totonu o vaʻa o le mata o le mata, e oʻo atu ai i se faʻaletonu i le mea faitino vaaia, e oʻo ai i le faʻapouliuli,
  • maʻisuka nephropathy - faʻaleagaina gaʻo, lea e le o tumau ai le protein i le tino,
  • faʻaleagaina faʻamaʻi gata, ma le leai o se lagona o vae,
  • predisposition i le atherosclerosis o vaʻa toto tetele.

I le taimi nei, e mafai ona faʻapipiʻi le inisalini ma faʻaaogaina e togafitia ai tagata mamaʻi e maualalo le maualuga o le homone. Po o le a lava le maualuga o le inisalini o le inisalini, o le a le mafai ona faʻatino atoatoa galuega, e pei o lana lava hormone. Ae o sui e mafai ona faʻaleleia le tulaga lelei o le olaga o le tagata maʻi. O le togafitiga o insulin e faʻaaogaina e le gata i togafitiga o le maʻisuka, ae faʻatasi ai ma le faʻamavaega lautele o le tino, furunculosis, thyrotoxicosis, hepatitis tumau ma le cirrhosis.

O le gaosiga o le inisalini i luga ole laʻasaga o mea tau eletise e faia e ala i le aveeseina o le hormone mai nisi ituaiga o lafumanu ma lona faʻamaina mulimuli ane. O lenei ituaiga o homone-suitulaga e mafai ona mafua ai ni faʻafitauli o le maʻi e mafua mai i le i ai o se fomaʻi mai fafo. Lelei i le lelei, ae sili atu le taugata - inisalini gaosia.

Puipuia faʻamaʻi

I le iloaina o le okeni e maua mai ai le inisalini, e tatau ona fai ni fua e faʻafaigofie ai le maualuga o le hormone i le tino. Puipuiga o faʻamaʻi pipisi e aofia ai se taumafataga filifilia, lea e le gata ina mafai ona e tausia ai le gaioiga masani o le tino, ae faʻaleleia atili ai le soifua maloloina o se tino vaivai.

Mo le lagolagoina o le pancreas, e tatau ona lafoaia meaʻai falai, meaʻai talafeagai, suamalie, vevela, otaota. Faia se filifiliga e fiafia ai i fualaau faisua, fualaau, suamalie ma sua masani. E tatau foi ona faʻaleleia le faʻaaogaina o le vai i le 2-2.5 lita i le aso.

Le taua tele le faʻamalosiina o le galuega a le pancreas e ala i le tuʻuina o le ulaula ma le inupia. O le faʻalauteleina o le faʻaalia o mea leaga e mafua ai le pipiiina o le tino ma toxins, ma tatou mafatia i faʻalavelave faʻafuaseʻi, lea e lamatia, mo se faataitaiga, maʻi suka ma isi faʻamaʻi tuga. E tatau ona fufuluina pea le tino o mea leaga, toe faʻaleleia lautele ma faʻaitiitia le aʻafiaga leaga i luga o le pancreas mai fafo. Faʻateleina faigofie faʻapitoa lenei vailaʻau faʻapitoa faapitoa.

O le maʻi sili ona taatele o le pancreatic maʻi o le pancreatitis. O se faʻamaʻi lea e mafua mai i le mumū o le gland. O le gasegase o le faamai e matua le lelei, ma o taunuuga e ogaoga. E mafai ona tupu i foliga masani ma le masani. E le gata ina afaina ai le tino o le tino, ae e faalavelave foi i le atoatoaga o galuega a isi totoga: fatugaʻo, ate, mama, musika o le fatu, ma e oo lava i le faiʻai.

I le tulaga gasegase, e faigata le pancreatitis ma e lamatia ai le ola o le tagata. E vave faʻafuaseʻi ona faʻaalia le faʻalauiloa o le tino, e mafua ona o le tele o le taumafa ava malosi poʻo le i ai o maʻa i totonu o le talo. O faʻafitauli o le tino pancreatitis o:

  • ogaoga tiga i le pito i lalo o le manava o le manava ma le tua,
  • tafa ma gagging
  • ogaoga ogaoga.

Afai o nei faʻaʻailoga e tupu, e manaʻomia ona teena taumafa ma faʻafesoʻotaʻi faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo le suʻesuʻega ma fautuaga faʻafomaʻi.

O le faʻamaʻi e oʻo atu i le taimi masani i le mea e tupu i se taimi faaumiumi i tulaga le lelei i luga o le paʻu: ava malosi, ulaula, inu, gaʻo i totonu.

Afai o faʻamaoniga e le faʻaaogaina o pancreatitis, e taʻitaʻia ai i le maʻisuka ma le faʻalavelave faʻalavelaveina o le tino.

Tuua Lau Faamatalaga