Faʻateleina o le faʻauluuluga

O le matafaioi a le pancreas e matua ese lava. O lenei okeni o fafo (exocrine) ma le manava (endocrine) e aofia ai i le faʻaogaina o le gaʻo ma le faʻatonutonuina o le lipid, carbohydrate ma le palatini i le tino. Faʻafitauli i le galuega a le tino e aʻafia ai le setete o le Itumalo. O le mumū tele o le gland e faʻaalia i lona faʻalauteleina, ma i le pancreatitis e masani ai, o lona faʻalauteleina o loʻo mataituina, faʻafeiloaʻi ma vaega o vailaʻau (vavalalata). I faʻamaʻi o le gland i totonu o le gaʻo, o suiga e tutupu e mafai ona iloa e faʻaaoga ai metotia faʻaonapo nei.

Taʻaloga faʻasaga

O le pacreatic conduct e oʻo atu i le umi atoa o le pancreas, e oʻo atu i lona pito i luga. O le gasegase, e fausia mai le fusifusi o le pito i lalo o le okeni, e tusa ma le 20 cm le umi. O lenei auala e masani ona muta i le duodenum, i le nofoaga o le fausia o sea okeni e pei o le sphincter. O le fesoʻotaʻiga lelei o le gaʻo o le gland ma le duodenum e tele lava ina aoga, o lona taunuuga o le gaosia o mea o loʻo i totonu o le intestinal e ala i le gaosia o le sua o le pani.

O le tele ma le foliga o le Pule i totonu o le tele o tagata e le fetaui ma faalagolago i luga o le tino o le tino. I le tele lava, e tuʻufaʻatasia ma le pulelele masani (choledochus) ma ulufale atu i le duodenum. O le aotelega o ana matagaluega mulimuli faatasi ai ma le taatele masani e mafai ona ese. E 4 ituaiga o latou:

  • Le taʻaloga faʻatasi o laina uma e lua agai i totonu o le inumaga, lea latou te fausia ai se ituaiga o ampoule. O le sphincter o Oddi i le taimi lava e tasi, e ufiufi uma ia laina, ma o lona vavalalata e tapunia atoa. O se ituaiga talitutusa e matauina i le 55% o mataupu.
  • O le fesoʻotaʻiga o laina uma e lua i autafa o le duodenum e aunoa ma le fausiaina o se ampoule masani. O lenei ituaiga o uiga lelei i le 33.6%.
  • Vaʻavaʻai faʻasolosolo i totonu o le duodenum o taʻitasi taʻitasi. O se fua faatatau tutusa lea, e maua i le 4%.
  • Faʻatasiga o vaʻa mamao mamao mai le totoa o Vater. E tatala uma i laua i le duodenum ma paʻi atu i puipui. E tusa ma le 8.5% o mataupu o loʻo faʻaalia ai e ese lenei fusuaga.

O nei mea faʻapitoa e taua tele mo le ono mafai ona faʻaleleia le faʻaleleia o le faʻaleagaina o le tino. O le mafutaga o le pule masani o le talo faatasi ai ma le autu ma le ulu o le gland, o la latou sootaga ma le duodenum e taua tele i le malamalama ma le atiina ae o le tele o faailoga o maʻi maʻi ma le kanesa o le pancreatic.

Faʻafanua ata

O suiga o le pancreas (solia o le palanyma o le okeni) e mafai ona mafua ona o mafuaʻaga taua. E mafai ona vaaia i le taimi o le suʻega o le ultrasound, lea e mafai ai e oe ona iloilo le tele ma le fausaga o le parenchyma, e vaʻavaʻai ai i taʻavale, o le i ai o faʻamaʻi, faʻapea foi ma le tulaga o laʻau o le gland. O faʻamaoniga o nisi faʻamaʻi na suʻesuʻeina i le taimi o le suʻega o loʻo faʻaalia ai foi mea sese e mafai ona aofia ai le pule a le vaega o le pancreas.

I le ala, e taua le matauina o le tele o tagata soifua maloloina e mafai ona iai ni faʻafitauli o suiga eseese e fesoʻotaʻi ma le siosiomaga ma le faʻaaogaina o oloa ma le tele o faʻatoʻaga ma faʻamautu.

Faʻailoga

O togafitiga faʻaonapo nei o le a mafai ai ona iloa le itiiti o suiga i le lautele o le laina i totonu, ma i le taimi e tasi e iloilo ai le tulaga o le pancreas.

O le auala e sili ona faʻamaonia ma faʻamaonia mo le faʻamaonia o le setete o le Taʻaloga o loʻo maua ai le faʻataʻitaʻiga o le retrograde pancreatocholangiography.

O lenei metotia faʻavae suʻesuʻe e faʻatagaina ai oe e fuafua le maualuga, tulaga o galuega o le pancreatic ducts ma le talo.

Aʻo faagasolo le faʻatinoga, ua tumu le taʻaloga i le faʻatusatusaina o le ala (e ala i lona faʻaofiina i le pito i lalo), ona faia lea o se siaki e ala i se masini X-ray.

Isi metotia faʻataʻitaʻiga:

  • Faʻailoga o le vevela o le iniseti (ata faʻasolosolo),
  • Faʻasalalau faʻatusatusaina,
  • Faʻataʻitaʻiga o suʻega o le toto, feces, urine e iloilo ai le tulaga galue o le faʻaogaina o le tino ma le tino atoa.

O se talanoaga muamua e faia foi ma le tagata maʻi i le taimi muamua na tofia ai ma se tagata gastroenterologist, lea o loo tusia ai se auiliiliga auiliili ma o auiliiliga o faailoga ua faamaninoina.

O le togafitiga faʻamalosi ma le faʻalauteleina o le pule i luga o le Uiga e faʻatasi ma le togafitiga o le faʻamaʻi muamua - pancreatitis. A toe foʻi mai le pancreas i le masani, e faʻamautuina ona ala.

O le gasegase o le pancreatitis e togafitia i se meaʻai fiaai, togafitiga o fualaau oona mo analgesics. O loʻo faʻatagaina foi le faʻamalama mo le faʻalauteleina o vaifofo o le colloidal ma saline ma fualaau faasaina lea e taofia ai le gaioiga o le enzymes.

I nisi o tulaga, e mafai ona manaomia le gasegase o le taotoga: aveeseina o le calcula (maʻa), vavalalata o le vaega mumū o le pancreas.

O le pancreatitis, lea e mafua ai le faʻalauteleina faifaipea o le Duo, e togafitia i mea taumafa paleni, togafitiga o le vailaʻau, le faʻaaogaina o vailaau faʻamaʻi ua faatonuina e lau fomaʻi, ma togafitiga faafouina o le enzyme.

O le taumafa faatasi ma le faalauteleina o le pule e aofia ai se tapulaa faasao i le lisi o meaʻai gaʻo ma meaʻai gaʻo. E sili ona lelei le 'aiina o aano o manufasi ma "fagese" gaʻo.

Forecast and Prevention

O le togafitiga mo le taimi talafeagai ma le lava togafitiga e lelei. Fua e puipuia ai le faʻalauteleina o le tino o le aiga - taumafa maloloina, faʻamaʻalogaina o le ava malosi, togafitiga vave o le talo ma pathoces o le pancreas.

O le a le mea e fai e le pancreas i le faʻaogaina o le faʻapalapala, vaai i lalo.

Faʻafefea ona tatou teu i luga o mea faaopoopo ma vitamini: vitamini, mea faʻapitoa, falaoamata e leai ni falaoa, ma isi, ma matou te faʻatonu i iHerb (faʻaoga $ 5 le tau). Faʻasalaga i Moscow e na o le 1-2 vaiaso. E tele taimi sili atu le taugofie nai lo le aveina i se faleoloa Rusia, ma nisi o oloa, i le mataupu faavae, e le mafai ona maua i Rusia.

O le autu o le pancreas

O le auala lea e tuʻuina atu ai le pulelaa i le duodenum 12 ua avea ma autu i totonu o le pancreas. O le auala lea e tafe ai le tele o taʻavale laiti e fausia ai se faiga atoa o tubules. I le faaiuga o se sphincter lea e faatonutonu ai le tafe o vai ola.

O le foliga, o loʻo faʻaaogaina, toe fai le paʻu o le pancreas. Ae ui i lea, o nisi suiga i le tino e mafai ona taitai atu ai i se auvae tulivae poʻo le S. E tofu tagata uma ma numera eseese o taʻiala a ausilali.

Afai o loʻo iai le auala o loʻo iai i se fausaga autu, o lona uiga o se tagata ei ai pe tusa ma le 30 tamaʻitaʻitusi laiti. Pe a talanoa e uiga i se fausaga le mafaamatalaina, ona sili atu lea i le 50.

I le tulaga o le fausaga autu, o alalaupapa faʻalauteleina o loʻo maua i se mamao e 2 cm mai le tasi. A oʻo i le taimi e maʻi ai le tagata gasegase, o le a matua faʻapuupuuina le va.

O le autafa autu o le pancreas e fusia faatasi ma le pule masani ole talo ma mulimuli ane alu atu i le duodenum 12. Ae i togafitiga faafomaʻi ei ai mataupu pe a suia le fausaga faanatura. Mo se faʻataʻitaʻiga, e tafe atu le taʻavale i totonu o le tino o le gastrointestinal tract, lea e vavae ese mai le pule masani. O le faʻasinomaga e masani lava mo le 15-20% o tagata, e le o se mea faʻapitoa.

E i ai fesuiaiga i le fausaga o totoga i totonu, lea, i lalo o le aafiaga o nisi itu, o lala autu i totonu o lala e 2, e galulue eseese, o se taunuuga o nei auala autu e lua.

O sea ituaiga o mea e faʻapitoa i le natura, e seasea lava, e taʻitaʻia ai se tapulaa faʻapitoa pe maeʻa maeʻa.

Anomalous duct structure

Suiga i le pancreas, o le tatalaina o auala faaopoopo, o le faʻalauteleina o le tino o le pancreatic conduct, o lona vaapiapi, ma isi mea e le masani ai - o nei mea uma e mafua ai le faʻalavelaveina o le tino.

O aʻafiaga faʻapitoa e mafai ona faʻaosoina ai le faʻaaogaina o le auala autu, ma o le taunuuga o lea mea ua faia ai ni paipa o lala. Pe a faʻamavae le vaʻa, latou te talanoa e uiga i le vevela - o le vavalalata tumau o alavai.

Talu ai ona o le faʻavaivai poʻo le pipisiina o nai mea laiti, o loʻo faʻalavelave ai faʻafitauli. Faʻafeiloaʻiga ma suiga o le vai e taʻitaʻi atu ai i le atinaʻe o cystic fibrosis, lea e taʻitaʻia ai le suiga o suiga e le gata i le gland, ae faʻapea foi i nisi o tino.

O le masani masani, aemaise lava, le lautele o le lapisi autu e 2 mm. Afai e matauina lona siitaga pe faʻaitiitia, ona faʻafuaseʻi lea ona faʻalavelave le pancreas. A oʻo ina faʻalauteleina le pule o le pancreas, e tau atu i le faʻavaeina o maʻa, tumutumu neoplasms.

A oʻo ina tapunia le gaʻo o le pancreatic, o loʻo faʻalauteleina le pancreatitis. O faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻaauau pea ma le faʻateleina o le tele o taimi, e masani ona manaʻomia togafitiga faʻapomaʻi ma se vavalalata atoatoa o le totoga i totonu.

Mafuaʻaga ma faʻamaoniga o le faʻateleina o le aʻoaʻoga autu

O le faʻalauteleina o le agavaʻa o le pancreas i tagata matutua e 80% e faʻalagolago i le etiology o isi faʻamaʻi o le tino i totonu. I le tusa ma le 30% o ata o falemaʻi, e le mafai ona faʻatuina mafuaʻaga mo le faʻatupulaia, o se taunuuga o le pathogenesis o loʻo tumau pea i se mealilo.

O mea e faʻaosofia ai le faʻalautele poʻo le tele o le faʻalautelega e aofia ai: taotoga i luga o le biliary tract poʻo le manava, togafiti o le duodenum 12, faʻalavelave i totonu o le fale.

O mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le faʻamalama o le ava, e mafua mai i le faʻaaogaina o le ava malosi, o aʻafiaga o vailaau faʻapitoa (antibacterial and hormonal drugs). E faʻapea foʻi ma le leai o se tino, faʻamaʻi pipisi.

A oʻo ina faʻasolosolo le pule pancreatic, o nisi taimi o le pathogenesis e faʻavae i luga o se mea na tupu mai. I lenei tulaga, o le "genetic" pancreatitis e aliali mai, e taʻitaʻia ai suiga i totoga vavalalata ma gaʻo mama.

O le faʻamaoniga faʻapitoa o le falemaʻi e aofia ai le soliga o le vaega o le digestive. O le pancreatitis e mafai ona faʻaosoina uma ai le vavalalata ma le faateleina o le aoga autu. I le fomaʻi, o lenei maʻi e taʻua o le "filifili o vaituloto."

O tafaoga o le alalaupapa o le pancreatic e avea ma mea e le mafaamatalaina, i le lumen o loʻo i ai ni mea mausali - maʻa. Faʻaaliga faʻapitoa:

  • Le faʻamaʻi sili ona tiga i le hypochondrium. O vailaʻau e le fesoasoani i le faamamaina o le tiga.
  • Totoina o otaota, faʻaalia i le umi o le manava manava ma le faʻaogaina o fasi meaai e leʻi faʻaaogaina.
  • Nausai, vomiting lema.
  • Faʻaitiitia o manaʻoga, ma isi.

O faʻamatalaga faapitoa, lea e faʻaalia ai le faʻaauau pea o le faʻalauteleina o le tino autu o le pancreas, e le o iai.

Fomaʻi togafitiga

Pe a faʻamaonia le faʻamaoniga o le faʻalauteleina o le aoga autu, o le fomaʻi, aemaise lava le fomai tipitipi, e filifilia auala o togafitiga faʻapitoa. E mafua mai i uiga o le falemai, le matua o le maʻi, le tikeri o le vavalalata, ma isi mea.

E mafai e le fomai tipitipi ona toe faʻafouina le vailaʻau faʻasalalau e ala i le gasegase faʻapitoa. E pei o se isi mea, o le toe tatalaina o le taʻavale ma le talo pe o le faʻaogaina o le ulu pancreatic ma le taotoga o palasitika mulimuli o le vaeluaina o le biliary. O le filifiliga mulimuli e matua leai lava.

O togafitiga ma le faʻalauteleina o le taʻavale e faʻatasi ma le algorithm mo le togafitia o togafitiga autu - pancreatitis. Pe a faʻapitoa le gaioiga o le totoga i totonu, o le a le toe faʻaleleia le gaioiga o le tino, ma toe foi atu le au i le masani.

Le togafitiga faʻapitoa mo le tino pancreatitis:

  • Faʻalēaogaina meaai. O le anapogi ma le pancreatitis e tatau ona matauina i le taimi atoa o le faʻamalosia.
  • Le faʻaaogaina o antispasmodics.
  • Faʻalavelave le faʻaaogaina o colloidal ma saline.
  • Faʻamatalaina vailaʻau e taofiofi ai le gaioiga o le enzymes digestive.

O nisi taotoga e manaʻomia. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le vaeluaina o se vaega o le pancreas, poʻo le aveeseina o maʻa i totonu o le ala.

Lapatai pancreatitis, lea e faʻaosofia ai le faʻaleleia faifaipea o le pule autu, e togafitia i le fesoasoani a meaʻai maloloina, vitamini ma faʻalavelave minerale. Ua fautuaina foi fualaau oona, ua fautuaina le togafitiga faafomaʻi.

O le faʻataʻitaʻiga i le talaaga o taimi talafeagai ma le talafeagai o togafitiga o fualaau faasaina o le pancreas e lelei. O fua e puipuia ai le faʻalauteleina o le laʻau e aofia ai le numera o mea taumafa 5, le teena o le ava malosi, togafitiga faʻapitoa o le talo ma pathologies pancreatic.

E faʻafefea ona aloese mai faʻalavelave ma le auala e togafitia ai le maʻi pancreatitis e faʻamatalaina i le vitio o lenei tusiga.

O le a lenei mea

O le ae fiafia i ai: Paul Kalaniti, Amerika neurosurgeon: biography, tausaga o le soifuaga, mafuaaga o maliu, tusi

O le tino o le pancreas e tafe atu i totonu o le mulilua masani, ona oʻo atu lea i totonu o le manava. O lona gaioiga faʻapitoa o le tuʻuina atu lea o mea faalilolilo i le faʻaogaina o le tino. O le faʻatulagaga o le taʻaloga e toe faʻafouina ai le fausaga o le gland. E amata i le siʻusiʻu o se okeni, e faʻasala saʻo i le tino atoa, e luasefulimita le umi ma e fa mita le lautele i le ogatotonu.

O fualaau suamalie ua gaosia i totonu o le pancreas. E ulu atu i totonu o le faʻalauteleina o auala i totonu o le ala o loʻo i ai, ma auai i le faiga o le faʻapalaina o meaai. O se faʻafitauli faanatura e faʻatonutonu e se musika agavaʻa faapitoa. O faamai o le gland e mafua ai le faaitiitia o le gaosiga o le sua poo le gaioiga o lenei mea i luga o le tino o le tino. O le iʻuga, o le uʻamea e vevela, o le au e suia le aofaʻi, ma le nutimomoia e matua pagatia. O lenei faiga e faaigoaina ia Johann Georg Wirsung, o se tagata anatomist mai Siamani oe na mauaina. O lea la, ua tatou liliu atu i mea e faʻaosofia ai le faʻalauteleina o le pule a le Malo.

O mafuaʻaga autū o lenei faʻasologa

O mafuaʻaga o togafitiga faʻatasi ma le mafuaʻaga o le atinaʻeina o pancreatitis ma isi faʻamaʻi pancreatic. Talu ai ona e mafai ona fuafuaina mafuaʻaga o le faʻaleagaina o lenei totoga i na o le fitusefulu pasene o mataupu tau suʻesuʻega, o nisi taimi o le natura o suiga faʻaleagaina e tumau pea ona lilo. O mafuaʻaga mo le faʻalauteleina o le pule a le Toto e tatau ona fuafuaina e le fomaʻi.

O mafuaʻaga e faʻaosoosoina ai le faʻalavelave faʻalautele o le alalaupapa e:

  • Taʻaloga i luga o le talo ma le manava.
  • O faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi faʻatasi ai ma le faʻaleagaina o le manava.
  • Faʻaauau le taumafaina e le tagata o le ava malosi.
  • O le gaioiga o nisi fualaau oona i le ituaiga o vailaau oona, faapea foi ma estrogens.
  • Le aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi.
  • Le faʻaalia o faʻalavelave faʻafuaseʻi.

I nisi o tulaga, o le faʻateleina o le faʻalauteleina o le aofaʻi o le mita e faʻamatalaina e se genis predisposition, e aofia ai le atinaʻeina o le pancreatitis, lea e oʻo atu ai i suiga i totonu o le tino ma gaʻo.

O le a e fiafia i ai: Lactobacillus Lactobacillus spp: uiga, faʻamatalaga ma tulafono masani

O le a le masaniga mo se faʻatautaia ultrasound o le Duits?

Ina ia faʻamalamalama le faʻamaʻi, o faʻamatalaga uma e matauina i le taimi o le suʻega o le sono, o fomaʻi e faʻatusatusa i fuainumera. Faatasi ai ma se eseesega taua i tulaga faatauaina, o faaiuga ua faia e uiga i le i ai o le maʻi ua mafua ai. I tagata matutua tagata matutua, o le tele o le taʻavale a le Uiga masani e masani lava pei o nei: umi mai le 14 i le 23, le lautele 9, ma le mafiafia 3 centimita. O le isi, o le a tatou malamalama i mea o loʻo tuʻuina mai faatasi ma le vaeluaga o fesili.

Faailoga o togafitiga

O le faailoga autu o le atinaʻeina o togafitiga o le solia lea o le faiga o meaʻai. O le pancreatitis e mafai ona faʻalauteleina ma vavalalata ai le taʻavale. O lenei ata e taʻua e tagata tomai faapitoa se maʻi o se vaituloto. O tafaoga o le auala e avea ma mea e le masani ai, i lo latou lumanaʻi o loʻo i ai ni mea maumaututu, o ni faʻamaumauga poʻo maʻa. O isi faʻamaoniga o le maʻi o:

  • O foliga mai o tiga ogaoga i le hypochondrium (o le mea moni o le tiga, e pei o le tulafono, e le taofia e antispasmodics ma analgesics).
  • Le tupuga o le manava ma se musoo stool.
  • Le faʻaalia o le gasea, vomiting, ma le mamafa o le mamafa.
  • O le faʻaitiitia o le manava faatasi ai ma faailoilo patino e faʻaalia ai le faʻateleina o le faʻalauteleina o le auala.

Isi metotia

O isi faʻataʻitaʻiga e aofia ai:

  • Iloiloina o le vaega o le manava (e pei o le sonography).
  • Faatinoina o suʻesuʻega faʻatulagaina.
  • Tuuina atu o suʻesuʻega masani a le fale suesue o le toto, urine, feces e iloilo ai le tulaga o le fualaau oona ma le tino atoa.

Latou te faia foi se uluai talanoaga ma le tagata maʻi e avea o se vaega o le uluai taimi atofaina ma se tagata gastroenterologist, lea latou te faia ai se auiliiliga auiliili, sailia o auiliiliga o faailoga.

O le ae fiafia: Coloproctology: o le a, metotia o suʻesuʻega ma togafitiga

O togafitiga faʻapitoa mo le faʻalauteleina o le agavaʻa a le Uiga e mafai ona ogatusa ma le togafitiga o togafitiga muamua, o lona uiga, pancreatiti. A oʻo ina masani le pancreas, e faʻamautu uma ona ala.

O le gasegase o le pancreatitis e togafitia i se taumafa anapogi, fualaau, ma faʻamaʻi. E le gata i lea, o loʻo faʻaaogaina ia meaola e faʻaaogaina ai le saline ma le vaifofo ma fualaau oona lea e taofia ai le gaosiga o le eletene. I nisi tulaga, o le taotoga atonu e manaʻomia i le tulaga o le aveeseina o le calcula (o lona uiga o maa) ma le vavalalata o le vaega mumū o le gland.

O le pancreatitis, lea e mafua ai le faʻalauteleina faifaipea o le pule i luga o le fale, e togafitia i le faʻaopoopoga o meaʻai, faapea foʻi ma togafitiga o vailaʻau, o le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina na faʻamatala mai e le fomaʻi, ma togafitiga faafouina o le enzyme. O se taumafataga e aʻafia ai le faʻalauteleina o le faʻataʻitaʻiga e aʻafia ai le faʻaofiina o faʻasalaga mamafa i luga o le lisi o meaʻai gaʻo ma gaʻo gaʻo vave. E sili ona lelei le 'ai o aano o meaʻai ma le gasegase gaʻo.

O le a le togafitiga o lenei maʻi?

I le avea ai o se vaega o togafitiga o pancreatitis, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina fualaau nei:

  • Le faʻaogaina o sauniuniga mo le palasima.
  • Togafitiga ma fualaau faasaina.
  • Faʻafofo ma fualaau oona.
  • Le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina aʻafiaga.
  • Le faʻaaogaina o fale faʻasolosolo.
  • Le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina ma aʻafiaga.

O le togafitia o ituaiga masani o pancreatitis e aofia ai le faʻaaogaina o vailaau faʻamalositino, faʻapea foi ma choleretic ma enzyme vailaʻau i le ituaiga "Creon", "Festal", "Digestal" ma le "Pancitrate". Afai ei ai se faaletonu i totonu o le manava, o vailaau i le foliga o Cisapride ma Domperidone e mafai ona faʻatulaga.

Faʻamaʻi faʻamaʻi

O le togafitiga e tuʻuina atu taimi tatau ma talafeagai togafitiga e lelei tele. O fua e puipuia ai le faʻalauteleina o le pule i totonu o le atunuu o ni meaʻai paleni maloloina, faʻatasi ai ma le ava malosi, faʻamalositino taimi ole togafitiga o talo ma malama o le pancreatic.

Puipuia o le totoina o le okeni

Ina ia puipuia oe lava mai ituaiga uma o faʻamaʻi e fesootaʻi ma se soliga i le gaioiga a le Ui, e tatau ona e:

  • Ia faʻaumatia uma ituaiga o masani leaga.
  • E tatau ona tuʻuina atu meaʻai i meaʻai e maualalo i le suka, gaʻo, masima ma le cholesterol.
  • E taua le tausisi i se fua eseese, o le a aofia ai se tele o fualaau faisua fou, fua o fatu ma fua.
  • E tatau ona e inu i aso uma e tusa ma le lua lita o le vai.
  • Vaitaimi, e manaʻomia ona faʻatulaga aso anapogi mo oe lava.
  • E taua tele le auai i soʻo se taaloga.
  • E manaomia i taimi uma le malologa atoa (faʻapitoa, moe ia le itiiti ifo ma le valu itula i le aso) ma aloese mai tulaga faʻalavelave.
  • E tatau ona maua vave togafitiga faʻamaʻi pipisi ma viral.
  • I taimi o le tautoulu ma le taumalulu, e tatau ona ave ni vitamini faigata.

O le tulaga masani o le pule e taua tele mo le tele o faagasologa e tutupu i le tino o le tagata. I le mataupu pe a vavae ese le faasologa o auala mai le masani, e mafai ona tupu se numera tele o faʻamaʻi masani poʻo faʻafitauli matuia. O le mea lea, e manaʻomia le mataʻituina o le soifua maloloina, i soo se auala e mafai ai ona lagolagoina le tulaga masani o le gaioiga o tino uma i totonu.

Faaiuga ma faaiuga i luga o le tusitusiga

Ole taʻavale o le autafa o le alavai, e iai le umi i le umi atoa o le pancreas. E sau tuusao i lona pito i tua. E maua mai i se tuufaatasiga o nai vaega laiti o lobili o lenei okeni ma e tusa ma le luasefulu minute le umi. O lona telē ma foliga e eseese mo nisi tagata, aua e tofu le tagata ma se fausaga faʻapitoa.

O le mafuaʻaga autu o le taʻiala ua faʻamatalaina o le faʻanofoina o le manava faʻanatura, lea e aʻafia ai i le faʻapalapalaina o mea taumafa i totonu o le tino. O le alualu i luma o le puleaina o le pancreatic e faʻatautaia e maso malie. I le tulaga o le gasegase o le gaioiga, o le gaosiga o le suavai e faaitiitia. E tusa ai ma lenei talaaga, e amata ona gaoioi i luga o fatu o le okeni. O se taunuuga o nei mea uma, o le uʻamea i totonu o se tagata e amata ona mumū, ua suia le lapoa o le pule, ma le nutimomoia. O le masani masani o lenei gland o le pancreatitis.

Afai e faʻalauteleina le taʻavale, o le a le uiga o lenei mea i le taimi nei.

Faailoga o faʻamaʻi ma le ultrasound

O le tele o taimi, o faʻamaʻi pipisi pei o pancreatitis, pancreolithiasis, cysts ma isi pathoces e maua.

O le faateleina o le faateleina o le pachyyma o le gland e masani lava ona mafua ai le tiga pancreatitis. I le taimi o le suʻega, o le taʻavale o le okeni e faʻapouliuligia, e mafai ona tupu mai ni mea tauaso i lona fausaga, lea atonu o se taunuuga o le afaina o le goto poo le gasegase o le gland. O le faʻalauteleina o le Taʻaloga ma isi mea o le gland ua fuafuaina.

I le foliga masani o pancreatitis, o le tele o le okeni e le mafai ona suia suiga. O ona taʻavale e le faʻavalea ma e le mautonu. E faʻaitiitia le faʻavave o le tino. I le i ai o le fibrosis, ua maitauina le faʻatapulaʻaina o le parenchyma, ua faʻaleagaina ma vaapiapi le au i luga o le vao, ma ua faʻamaufaʻailogaina ona puipui. E tele taimi e iloa ai le soliga o le vaega o le au o le gland. O suiga leaga e mafua mai i le fausiaina o laina ma fuataga.

O le faʻavaeina o maʻa i le parenchyma, po o le pancreolithiasis, o le taunuuga o le faʻaogaina o le gaogao poʻo le faʻaaogaina o le elemene. I le taimi muamua, o loʻo maitauina le galo i totonu o le okeni, lea o loʻo faʻaalia e le faʻalauteleina o le ala o le Uiga. I le isi laasaga o le atinaʻeina o le tulaga faʻaleagaina, o le polotini e faʻafefe mai i le vai inu oona ma o loʻo tuʻuina atu ai faʻamatalaga, lea e faʻaalia i le ultrasound scan e pei o se faʻatelega faʻaopoopoga i le faʻalogologo o le parenchyma. O le tuulafoaia o le faʻamaʻi e oʻo atu ai i pancreolithiasis.

O le fausaga o le gland e mafai ona aʻafia i tulaga faʻaleagaina o isi gaʻo i totonu (fatuga tumau o le fatu, hepatitis, cirrhosis).

E mafai ona afaina ituaiga o gasegase i le pancreas, ae o le tele pancreatitis ma pancreolithiasis e mafua ai mafuaaga.

Pancreatitis

Mai i le falemaʻi, o le pancreatitis (o le faʻaogaina o le inflammatory o le pancreas) e mafai ona tupu i foliga faʻapitoa poʻo le masani. O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi atonu o le faamutaina o le tafe o le suamalie na gaosia e le tino i le duodenum ona o le faalavelaveina o le taʻavale. Faʻasolosolo faaumiumi, e amata ona eliina a latou lava siama. O le mafuaaga o le mumu e mafai foi ona faaleagaina i le gland ona o lona edema.

O le tele o le pancreatitis e masani ona mafua mai i le i ai o gallstones e poloka ai le pipisi, poo le ava malosi, lea e mafua ai le faalavelaveina o tamai laau o le okeni.

Pancreolithiasis

O le Pancreatolithiasis o se tulaga faʻaleagaina o loʻo faʻaalia e ala i le fausia o maʻa i totonu o le ala o le gland po o ona lālā. Faailoga o le faʻamaʻi o ni faʻalavelave faʻapitoa i le vailaʻau o loʻo tutupu, faʻasalalau i le itu lumbar.

O le i ai o maʻa, puipuia o le tafe o le vai inu, e oʻo atu ai i maʻi faʻafefete. Faatasi ai ma le le mautonu i le ultrasound, ua faaalia mai ai ua vaevaeina le taʻavale, ma o le puipui o nai paʻu laiti ua vaeluaina.

Ae ui i lea, e taua le manatuaina o le ata ultrasound e le maua ai faʻamatalaga atoatoa mo le maʻi. E tatau ona faia nisi suʻega. Talu mai le tele o taimi e maua ai le fesuiaiga o fesuiaiga o le pancreas poʻo le ate, mo se faʻataʻitaʻiga, e le o vaʻavaʻaia le taʻavale Uma. O isi metotia faʻamalosi e fesoasoani e suʻesuʻe atili i auiliiliga.

Faʻailoga faigata

O le lavelave o le siamaina o maʻi o loʻo aʻafia ai e fesoʻotaʻi ma le nofoaga o le pancreas. E loloto le loloto i le tino o le tagata. O ana suʻesuʻega e tatau ona faʻatinoina e na o tomai faʻapitoa ma e aofia ai metotia faʻalauiloa ma suʻesuʻega. O se suʻesuʻega maeʻaeʻa lea o le maualuga o enzymes pancreatic (pancreatic isoamylase, lipase, trypsin i le urine, i totonu o le toto, i totonu o le mea duodenal). Ina ia faʻamalosi le exocrine i le gland, e tatau ona fuafua le feverse elastase i feces. O se suʻega taua o le toto, suesuega o le glycemia, faʻataʻitaʻiga o le abdominal, e taua foi le faʻatusa.

Ina ia maua vaega o le tino o le tino, ua faatonuina le MRI.

I tulaga sili ona faigata, e faia foʻi le laparoscopy diagnostic. Aʻo faʻapena ona aʻafia le pipisi ma le pale pathologies e masani ona aʻafia ai le paʻu, e manaʻomia le ERCP.

MR cholangiography

O le resonance cholangiopanomygraphy ma le faʻalavelave o pancreatitis e mafai ai ona suʻeina auʻiliʻili auiliili le tulaga o le malo. O se tasi lea o metotia faaonaponei o le leai o ni suʻesuʻega o le gallbladder, o ona alavai ma le gaʻo o le pancreatic. E mafai ai ona maua faʻamatalaga sili ona saʻo e uiga i le setete o nei totoga, fuafua le i ai o polyps, maʻa, faʻaogaina, faʻaali foliga o suiga i totonu o vaʻa ma vailaau o le lymph.

Togafitiga o suiga eseese e faʻaalia i le pancreas e mafai ona faʻatinoina e ala i togafitiga faʻapitoa ma taotoga. O le filifiliga o togafitiga saʻo e faʻalagolago i le natura o togafitiga, o le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi ma le tulaga lautele o le maʻi.

E masani lava, ona o le le iloa ma le togafitiga, o faailoga faailoilo e le mafai ona faʻafitia, latou te le aʻafia ai i le toe faʻaleleia.

Toe faʻafoʻisia le fausaga masani o le okeni e mafai naʻo le talafeagai o le togafitiga ma le mataʻituina o fautuaga a se fomaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga