Ole anapogi ole inisalini mo tagata matutua ma tamaiti

O le pancreas o se okeni o loʻo aofia i le faʻafefeteina ma faʻamautinoa le paleni o le tino o le tino. O le inisalini o se tasi o hormones o loʻo faʻapipiʻiina e le gland. O lenei gaioiga galue e aafia i le tufatufaina o suka (glucose) i sela ma masini e maua ai le malosi. Faʻaauau pea faʻamaoniga i le maualuga e tatau ai mo se laʻasaga patino o le tagata.

E tatau i le maʻisuka ona iloa! O mea manogi e masani mo tagata uma. E lava le suʻeina o kapula e lua i aso taʻitasi aʻo leʻi 'aʻai ... Faʻamatalaga auiliili >>

I se tamaititi, o tulaga masani o le inisalini e ese si ese mai tagata matutua ma tagata matutua. O le masani o le inisalini i totonu o le toto o tamaiti, o eseesega ma metotia o le tagofiaina o nei tulaga o loʻo talanoaina atili i le tusiga.

Aisea e manaomia ai e le tino le inisalini?

A uma ona 'ai le meaai i le tino, ona vaeluaina lea i ni vaega laiti. Monosaccharides o se faʻataʻitaʻiga o se "mea faufale" lea e faʻaaogaina e sulu ma tisipenisione o le tino e maua ai mea e manaʻomia mo le malosi.

O le taimi lava e uma ai le taumafa a se tagata, o le maualuga o le maualuga o le suka o lona maualuga, lea e maua ai e le pancreas se faailoga e uiga i. O le tali o le tuʻuina atu lea o se aofaiga faapitoa o le inisalini, o le galuega o le felauaiga o le suka i le tino atoa. E le gata i lea, o le inisalini e aofia ai le fausia o suauu faasao i musika ma gaʻo gaʻo.

Isi galuega o le meaola gaosia o le hormone:

  • faʻaosofia le faʻapipiʻi o meaʻai gaʻo i le ate,
  • faʻaagasolo le faiga o le protein i totonu o le tino,
  • e taofiofia ai le gau o glycogen ma tino o le acetone,
  • taofi le faagasologa o le vaeluaina o sela gaʻo,
  • faʻalavelaveina le faʻagasologa o le faʻamavaeina o mea e maua i le palatini i siama maso.

Gaoioiga masani

O le fua o le inisalini i tamaiti e ese si ese mai le numera o tagata matutua. O le maualuga faatagaina faatagaina o le hormone i luga o se manava gaogao e 20 mkU / l, a itiiti ifo i le 3 mkU / l. O nei fuainumera e mafai ona mitamita ai se tamaititi ei lalo o le 12 tausaga.

O le tulaga masani o le hormone i tupulaga talavou e sili atu i le 12 tausaga le matutua e tutusa ma faailoga o tagata matutua:

  • o le maualuga maualuga faatagaina o le 25 μU / l,
  • o le laʻititi aupito maualuga o le maualuga e 3 mk / l.

Suʻe toto

O le tagata gasegase e pasia le biomaterial i luga o se manava gaogao i totonu o se fale suʻesuʻe. Ina ia saʻo le taunuuga, e tatau ona saunia mo le aoina o mea. Mo lenei mea, o le meaai mulimuli e tatau ona le sili atu i le 10-12 itula ao leʻi oʻo i le taimi o le toto sampling. I le taeao e mafai ona e inuina vai vai poʻo vai moli e aunoa ma le kesi.

E tatau foi ona e lafoaia le faʻaaogaina o le siʻosiʻomaga, kulumu, ulaula.

Fuafuaga o le faʻapalepale kulukose

O lenei metotia o suʻesuʻega e faʻavae i luga o le mea moni o le maʻi e tuʻuina atu faʻamatalaga faʻamaonia i le tele o taimi. O se auiliiliga e faia i le taeao i luga o se manava gaogao, latou te ave le toto ulu poʻo le vevela. E le gata i lea, o tagata suesue i le fale suesue e faʻaitiitia le kulūkose paʻu i le vai, e inu e le tagata maʻi lenei vaifofo, ma a maeʻa le taimi (masani i le 60, 90 poʻo le 120 minute) ave le toto.

E taua le puipui i le auala tutusa e pei o le taimi muamua. I le talosaga a le fomaʻi, e mafai ona ia taʻuina pe a maeʻa le taimi na te manaʻomia e iloilo ai tulaga o le insulin i le toto.

Aisea e suia ai tulaga o inisalini i le taimi atoa o le auiliiliga? O le mea moni o le kulūkose paʻu o se mea suamalie lea e faʻaosofia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma le faʻasaʻoina o le inisalini e le pancreas. O nei suiga uma o loʻo mataʻituina i tulaga o le malosi o le toto.

Suga le fua

O lenei metotia e aoga e faʻamalamalama ai pe o le maualuga o le inisalini i le toto o se tamaititi poʻo ni faʻataʻitaʻiga o loʻo i fafo atu o le mea e taliaina. O fua o le glycemia e fuaina i le tele o auala:

  • suʻega falesuesue
  • toto kullukose i le fale.

O nei fuataga o le a le faʻaalia le numera saʻo, ae o le a latou fesoasoani e fuafua le faʻaopoopoga poʻo le faʻaitiitia i le maualuga o mea e gaosia ai hormone-active.

Glucose fua i se glucometer:

  1. Fufuluina lima o le tamaititi ma le tagata o le a faʻaaoga lelei fua. Tusia le tamatamai lima i le pepe ma le ava malosi poʻo isi vaifofo faʻamaʻi. Faatali seivagana ua matua maeʻa le tamatamailima.
  2. E mafai ona e faʻaaogaina e le gata i tamatamailima, ae o le talipupuni foi, mulivae (fuafua i tausaga ole pepe).
  3. Faatulaga le mita e ala i le faʻaofiina o le suʻega talafeagai talafeagai e togafitia i vailaʻau.
  4. E taia le tamatamailima o se tamaitiiti i se masini faapitoa lea e aofia ai ma le mita.
  5. E tatau ona faʻaaoga lelei se mataua o le toto o loʻo faʻaalia i le nofoaga o loʻo faʻaalia i luga o faatonuga i luga o le suʻega.
  6. A maeʻa le tele o taimi (masani mai le 10 i le 40 sekone), o le taunuuga o le glycemia measurement e aliali i le lau o le masini feaveaʻi.

Maualuga maualuga

Afai e faateleina le maualuga o le meaola o le hormone-active, ua aliali mai faailoga o le tulaga o le hypoglycemic. O le tele o le inisalini e mafua ai le faʻaitiitia o le suka i totonu o le toto. Ua mafua lenei mea i le mea moni e faapea e le lava le malosi o sel o le tino. Muamua lava, e faʻaaoga lenei i vaʻa faiʻai. O le umi o le hypoglycemia e mafua ai le ogaoga o taunuuga. O siama e amata i le atrophy ma oti, e oʻo atu ai i le atinaʻe o le encephalopathy.

O mafuaʻaga o maualuga maualuga o le hormone i totonu o le toto e:

  • o le i ai o se vemone-faʻamalamalamaga o le tino (insulinoma) o le pancreas,
  • uluaʻi faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 2,
  • taotoga, faʻatasi ai ma le aveeseina o se vaega o le manava po o le manava (o le vave tele o le ulufale atu o meaʻai i totonu o le tui o le intestinal e faʻaolaina ai le tuʻuina pea o le inisalini),
  • togafitiga o le tino,
  • afaina o meaʻai i taimi uumi,
  • taumafa taumafa
  • sili atu le malosi faaletino.

Faʻaaliga

Ua matauina e matua o le tamaititi ua le aoga, lafoaia masani masani, malie malie. O le gatete e aliali mai i tamatamailima ma tamatamai vae, o le pito i lalo e fetaui (e tutusa ma togafitiga o le tino). E masani ona fesili le tamaitiiti ia 'ai, ae i le taimi lava e tasi e le maua ai le mamafa, i se isi itu, e mafai ona sili atu le mamafa.

I luga o le suʻega, o le fomaʻi e fuafua le paʻu o le paʻu, le vevela tele. E mafai e matua ona maitauina le faoa faamalosi.

Auala e Puleaina ai Tulaga

I le taimi o le suʻesuʻega, e tatau i le fomaʻi ona filifili pe aisea e tupu ai le hyperinsulinism. A aunoa ma le faʻaaogaina o mafuaaga, e le mafai ona faʻaumatia faʻamaoniga o togafitiga. Afai o le fausiaina o se natura le lelei pe leaga le natura ua avea ma itu e leioio, e tatau ona aveeseina, ona faia ai lea o le chemotherapy.

O se mea e manaʻomia muamua o le tausisi lea i mataupu faavae o togafitiga o meaʻai. E tatau i le tamaititi ona maua se aofaiga o protein, lipids ma gaʻo, o lona maualuga e fetaui ma le matua o le maʻi.

Afai e tulai mai se osofaiga o le hypoglycemic:

  • tuʻuina atu i le tagata maʻi se mea suamalie (candy, jam, vevela vevela),
  • o le faʻaofiina o se kulūkose i totonu o se vein,
  • inisinia injection
  • faʻatonuina o le glucagon
  • toʻafilemu mo faʻamalosi faʻamalosi.

Laʻau maualalo maualalo

O mafuaʻaga mo le paʻu o le insulin i le tino o le tamaititi:

  • ituaiga 1 maʻisuka
  • gasegase
  • o le mauaina mai o se aofaiga tele o oloa gaosi i monosaccharides,
  • faʻamaʻi pipisi
  • faʻamaʻi o se natura mumusu,
  • popole
  • faaitiitia gaoioiga faaletino.

I le fuaina o le toto toto, o le i ai o le hyperglycemia ua fuafuaina. E masani ona fesili le tamaititi e inu, 'ai, o le faateleina o le numera o le urination e aliali mai.

E 'ai tele le tamaititi, ae le maua le mamafa i le taimi e tasi. O le paʻu ma mucous membranes ua matutu, o le maualuga o le faʻaaliga ua faʻaitiitia, o aʻafiaga faʻaleaga e ono foliga mai e le faʻamalolo mo se taimi umi.

O le faʻamalosia o le maʻi e manaʻomia ai le tausiga faʻafuaseʻi. E tatau ona faʻatino sauniuniga o inisalini. Latou te amata i le mea moni e faapea o le vailaau e togafitia i lona mamanu, ona faia lea i luga o se vaifofo o le kulukose e puipuia ai le atinaʻeina o le hypoglycemia.

O togafitiga e aofia ai le fesuiaiga o togafitiga faʻatasi ai ma analogues o le inisalini o le tagata:

  • iniseti puupuu - amata ona galue i totonu o le kuata o le itula, o le aafiaga e oʻo atu i le 2-4 itula,
  • fualaau masani-o le gaioiga e atiina ae i luga o le 1-2 itula ma e oʻo lava i le 12 itula,
  • faaumiumi insulin - o le aoga o fualaau faasaina e matauina i le aso atoa.

O le isi mea e manaʻomia mo le faʻasaʻoina o le inisalini o se mea e maualalo le gaosiga. Ana mataupu faavae:

  • E masani ona taumafa i ni vaega laiti.
  • Faʻalēaogaina o suka, faʻaaogaina o suamalie o le natura poʻo le mea faʻapipiʻi.
  • Faʻalēaogāina o le ava malosi, gaʻo, ulaula, masima.
  • Faʻasalaina lelei o le inu (1.5-2 lita i le aso).
  • E tuʻuina atu i ai le gaosiga, kuka, tao tao.
  • O le faʻaogaina o le kalori taʻitasi (e masani lava 2500-2700 kcal i le aso).
  • O le faʻaitiitia o le aofaʻi o meaʻai gaʻololo, proteins ma lipids e tumau i totonu o le masani masani.

I le tulaga o soʻo se suiga i le tulaga o le tamaititi, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata poto faapitoa. O lenei mea o le a taofia ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi poʻo le saoasaoa i luga o le toe faʻaleleia pe'ā iloa se tulaga faʻaleagaina i le amataga.

Faamatalaga lautele

O le hormone pancreatic lea e puleaina ai le gaosiga o le gaʻo, o loʻo aʻafia ai i le metabolism o gaʻo ma taofia ai le maualuga o le toto i le maualuga maualuga, e taʻua o le inisalini. I le natura, o se porotini lea e faia mai le proinsulin i sulu o le pancreas. Ona ulufale lea i totonu o le toto ma faia ana galuega tauave. O lona le atoatoa e mafua ai le malosi o le matelaina o sela, e fesoasoani i le faateleina o le kulukose i totonu o le toto. O nei aʻafiaga uma e afaina ai faʻafitauli i le lotoifale lea e tupu i totonu o le tino o le tagata, mafua ai le faʻaleagaina o le endocrine. O se suʻesuʻega i lenei hormone e faʻaalia:

  • Le maualuga o le lagona i le inisalini, o lona uiga, le faʻamalosia o le inisalini.
  • Faʻaleagaina o gaioiga faʻasolosolo.

Ma faʻamaonia ai foi le inisalini (neoplasm) ma le maʻisuka, ma o loʻo i ai le faʻalauteleina o le tino o glycogen carbohydrate i le ate ma le muso. I se faaopoopoga, e le o le talaaga o lenei maʻi, o le fua o le oxidation oxidation, o le metabolism o proteins ma le lipids ua faaitiitia, ua maualuga le maualuga o le cholesterol leaga, ma o le paleni o le paleni oona ua aliali mai.

O le maʻisuka suga e lua ituaiga:

  1. Muamua, e le faʻapipiʻiina e le tino le inisalini. O lona toe faʻaleleiaina o loʻo faia e ala i le aveina o homone, o lona uiga, e maua e le tagata le togafitiga o le homone. O le numera o iunite manaʻomia e filifilia e le fomaʻi mo maʻi taʻitasi.
  2. O le lona lua - e le lava le aofaiga o le hormone e gaosia. O se taunuuga, e leai se auala e faʻatonutonuina ai le maualuga o le suka i le toto.

O le maʻisuka o se maʻi ogaoga ma matautia lea e faʻaititia ai le lelei o le ola o se tagata ma faʻaosofia ai ni faʻafitauli matuia. O le mea lea, o lona suʻesuʻega taimi e ala i le fuafuaina o le maualuga o le inisalini, e moni, e taua.

Faailoga mo suʻega toto mo insulin

E fautuaina e le fomai i tulaga nei:

  • Faʻamatalaga o maʻi o le endocrine, e aofia ai le maʻisuka faʻamaʻi i tina faʻamoemoe.
  • Iloiloga mo tagata taʻitoʻatasi e iai se vailaʻau i le maʻisuka.
  • Mataitu le ala o le maʻisuka.
  • Filifiliga o se fualaau o le insulin.
  • Faailoaina o le puipuiga o le tino ile inisalini.
  • Sailia mafuaaga mo le faʻaitiitia o le kulukose toto.
  • Lagolagoina o se mailei i totonu o le pancreas.
  • O le mamafa.
  • Iloiloga o tagata gasegase i le gasegase o le tino, faapea foi ma tamaitai e le lelei le galueaina o ovarian.

E le gata i lea, pe a faʻaalia uiga nei, e fautuaina foi e fomaʻi se suʻesuʻega o le anapogi o le inisalini (o tulaga masani o loʻo tuʻuina atu i le tusiga):

  • o se vaitaimi umi e le faʻamalolo ai manuʻa i luga o siama,
  • feeseeseaiga, le malamalama, malamalama faalua
  • vaivaiga, faateleina le vevela,
  • mafaufau le mafaufau
  • vaivai le tumau, le fiafia, atuatuvale,
  • fiaai ma fiainu
  • susu ma le paʻu,
  • fesuisuiai mafiafia i le mamafa ao tausisia le masani masani o le tino ma mea taumafa,
  • talafaasolopito o fatu osofaiga ma tachycardia.

Sauniuniga mo auʻiliʻiliga ma tulafono mo le tuʻuina atu o le biomaterial

O le faʻamaonia o le mauaina o faʻasalaga le saʻo, o le suʻega e faʻatinoina aʻo lei amataina le vailaʻau mo togafitiga ma faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e pei o le MRI, ultrasound, CT, radiography, physiotherapy, ma isi, poʻo le lua vaiaso pe a uma. O le toto toto mai le vela vein e ave mo le auiliiliga. Le taimi sili ona lelei mo le aveina o le biomaterial mai le fitu i le sefulu i le taeao.

Tulafono mo le foai atu o toto mo inisalini:

  1. O le taumafataga mulimuli e tatau ona sefulu itula ao le i faia le biomaterial.
  2. Mo ni nai aso, faʻaitiitia le mamafa tele o le tino ma lagona, o le faʻaaogaina o vai inu ma malosi.
  3. Mo aso e lua, faʻaaoga le tagofia o fualaau (e pei ona malilie i le fomaʻi togafitiga).
  4. Mo se aso e te le 'aina ai mea manogi ma gaʻo, faʻapea foʻi mea manogi.
  5. I le aso na tuʻuina atu ai, e mafai ona inu vai e le aofia ai le kesi ma le masima. Mai pepe e ave le biomaterial ile itula e tasi talu ona fafaga. O le ulaula aʻo leʻi suʻeina e le fautuaina.
  6. Luasefulu i le tolusefulu minute ao leʻi faia le suʻesuʻega, e tatau ona e malolo, ia e nofo i le nofoa. E taua le manatuaina o soʻo se faʻafitauli faʻalagona poʻo faaletino e faʻasaina, talu ai o le faʻalavelave e mafua ai le faʻasaʻoina o le inisalini i totonu o le toto.

O taunuʻuga o le suʻesuʻega o le a saunia i le aso talu mai le sampling. O faʻatulagaga o le inisalini anapogi e faʻalagolago i le itupa, tausaga, ma le metotia faʻaaogaina i le fale suesue.

Aisea e taua ai le iloa o le maualuga o lou inisalini?

Ole inisalini o le hormone autu lea e faʻafoeina ai faiga faʻavae i le tino o se tagata. O se anapogi anapogi o lona faʻaogaina o loʻo faia i tagata taʻitoʻatasi o loʻo faʻaalia foi se suʻesuʻega ua taʻua o le "glucose-insulin curve," poʻo se suʻega o le faapalepale kullukose. Ina ia iloa le maualuga o le gaosiga o le inisalini, fai se faʻaosoosoga i le kulukose. Aʻo leʻi faia se suʻega, fomaʻi e fomaʻi fualaau nei: salicylates, estrogens, corticosteroids, hypoglycemic. A le o lea, o le a faʻaseseina ia iuga.

O meaola faʻapitoa e tuʻuina atu i luga o se manava leʻo mai le sefulu i le sefulu ono itula. E ave e tagata matutua se togi o le fitu sefulu lima kalama o le kulukose. E faʻatolu ona faia faʻataʻitaʻiga o le toto: i luga o se manava gaogao ona sosoo ai lea ma le onosefulu ma le selau ma le luasefulu minute. Faʻamaʻi le maʻisuka pe a fai o le tasi o faʻataʻitaʻiga na sili atu i luga o tulaga e taliaina. E le gata i lea, latou te faia se suega anapogi. I luga o se manava gaogao, glucose, insulin ma le C-peptide ua faʻamoemoeina i le toto o se tagata. Ona faʻamapulaʻaina lea o le maʻi i le faʻaaogaina o le susu ma meaai mo le luasefulufa itula. I le taimi lava e tasi, i le ono itula e faia ai se auiliiliga o faʻamaoniga e tolu o loʻo taua i luga.

O le a le uiga o le inisalini maualuga ma maualalo?

O le tele o le anapogi a le inisalini e faailoa ai:

  • Cushing faʻamaʻi
  • acromegaly
  • ituaiga 2 maʻisuka
  • faʻaaogaina o le corticoroidroid i taimi uumi, tui faʻamataʻu ma le Levodopa fualaau.

I le faʻaopoopoga, e maua i tagata e sili atu i luga o le mamafa ma le vaogala ma le galactose.

O le maualuga o le mamafa o lenei hormone e fesoasoani i le tulai mai o le hypoglycemia, lea o loʻo faamatalaina i le falemaʻi lea: o le vevela, faʻavevesi, vevela malosi, faʻalauteleina o le fatu, ma le leaga o le vaai. Le lava o le kulukose e mafai ona faʻaosoosoina se paʻu ma taitai atu ai i le oti.

O le faʻamoemoega i lalo o le anapogi masani o le insulin o loʻo matauina i le ituaiga muamua o le maʻisuka, le atoatoa o le pituitary, o le mumū o le pancreas.

Fesootaiga C-peptide

O lenei peptide ma le inisalini o oloa mulimuli ia o le liua o le proinsulin i suauu pancreatic. I totonu o le toto o loʻo faʻamanuiaina i latou i tupe maua. O le afa o le ola o le C-peptide i le plasma e luasefulu, ma o le insulin e na o le fa minute. O lenei mea e faʻamatalaina ai le tele o le fesoʻotaʻiga o peptide i le toto, o lona uiga, o se faailoga sili atu ona mautu. E fautuaina le iloiloga C-peptide mo:

  • Filifilia o togafiti togafitiga o maʻisuka.
  • Faʻataʻitaʻiina le ono mafai ona iai ni faaletonu o le fetal i fafine maʻitaga o loʻo maua i le maʻisuka.
  • Polycystic ovary syndrome.
  • Maʻisuka i luga o le talavou.
  • Suʻega o le insulinoma.
  • Vaʻaia eseese o le ituaiga muamua ma le lona lua o le maʻisuka.
  • Faailoaina ma le pulea o le faamagaloga o le suka suka.
  • Iloiloga o galuega totoe o vela beta i tagata mamai i le maʻisuka ao faia le inisalini.
  • Le faʻataʻitaʻiina o le maʻisuka.
  • Faʻafitauli.
  • O le hypoglycemia ua masalomia.
  • Iloiloina o togafitiga o le inisalini i togafitiga o fatugaʻo.
  • Puleaina pe a maeʻa le faʻaogaina o le tino.

Filifiliga o auiliiliga o auiliiliga. O le masani o le C-peptide (ng / ml)

O le aofaʻiga faʻamaonia e mai le 0.78 i le 1.89. O le faʻamoemoega i lalo ifo masani e matauina ma:

  • ituaiga 1 maʻisuka
  • alcohol hypoglycemia,
  • tulaga popole
  • aveeseina o se vaega o le pancreas.

O le maualuga o le C-peptide e sili atu nai lo tulafono faʻatulafonoina o se uiga o tulaga nei:

  • insulinoma
  • gasegase masani,
  • ma maua nisi togafitiga o hormonal
  • hypoglycemia ao ave fualaau mai le vaega o le sulfonylurea.

Tulaga faatagaina o inisalini (μU / ml)

Mo se tagata soifua maloloina, o tulaga faatauaina faatauaina mai le tolu i le luasefulu. Ole fua ole inisalini i totonu o le toto i luga o se manava gaogao i fafine e faalagolago i le matua, suiga o le hormonal, ma maua ni vailaau maʻoti. Afai e ave e se tamaʻitaʻi fualaau faʻamalosi, e aofia ai faʻamaʻi faʻamataʻu, ona tatau lea ona logoina se fomaʻi, e pei o lenei tulaga, o le maualuga o le inisalini e le o se mea e le masani ai. I le gasologa o le aso, o le faʻateleina o lenei hormone e faʻaauau pea ona faʻaauau pea, o lona uiga o tulaga taua e taliaina e tuʻuina atu i se lautele lautele. E le o taimi uma e manatu ai o le faʻaleagaina mai le masani. Ia iloa mafuaaga ma, pe a talafeagai, fetuunaiga, iloiloga faaopoopo ma fautuaga faufautua e talafeagai.

O le a fesoasoani ia malamalama pe o le a le masani o le inisalini i tamaitai i le matua, o le laulau i lalo.

I fafine maʻitaga, o lona maualuga e mafai ona faʻatuputeleina i le 28, talu ai o le vaitaimi lea e manaʻomia ai le malosi atili e faʻamautinoa ai le tuputupu ae ma le tuputupu aʻe o le pepe. I lenei vaitau, o le placenta e faʻasalalau ai hormones e faʻapupulaina ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, ma e avea o se faʻaosoosoga o le faʻasaʻolotoina o le inisalini. O le iʻuga, o le maualuga o le kulukose, e alu i totonu o le paluga i le placenta, faʻamalosi le pancreas e galue ai i se auala sili atu ona lelei ma maua ai le tele o inisalini. O lenei mea ofoofogia e faʻapitoa ma e le manaʻomia le faʻasaʻo.

O masani o le inisalini i totonu o le toto i luga o se manava gaogao i tamaitai i se tulaga e faalagolago i le umi ole maʻitaga. I vaiaso muamua, o le manaoga e laʻititi ona faʻaititia, o le mea lea o le tuʻuina atu o le hormone i le toto ua faʻaitiitia. Ma talu mai le lona lua o masina, o loʻo faʻatupulaia le gaosiga o le inisalini. Afai o le taimi lea e faʻafefe ai le pancreas ma lana galuega, ona masani ai lea o le suka. I mataupu e le mafai ai ona faʻasalalau se voluma tele o le inisalini, e maua ai le maʻisuka faʻamaʻi. I le tolu tausaga, o le faʻamalosia o le inisalini e faʻalauteleina i le limasefulu pasene, ma le tolu masina o gaosiga o le inisalini. A maeʻa ona tuʻuina atu, o le manaʻomia mo se hormone e faʻaitiitia le malosi, faʻaitiitia le faʻasolosolo o hormone, ma o le maʻisuka faʻamamaina e mou atu.

E faigata tele mo feusuaʻiga lelei, oeo le mamafa poʻo le maʻisuka, e maua ai se pepe. O le mafuaʻaga o lenei faʻafitauli, o le tino o loʻo i ai pea i taimi uma.E tatau i matua ona maua le maualuga o le insulin i le 3 i le 25 ina ia mafai ai ona maua se pepe soifua maloloina. O se laulau o le inisalini masani i fafine i tausaga taʻitasi o loʻo i le tusiga (silasila i luga).

I le tulaga o le le atoatoa o le inisalini, o le a tulai mai se faaletonu o le mascular system ma o le a faigata mo le tino ona feagai ma le faateleina o le mamafa. I le taimi lenei, o le galuega autu o le tausia lea o galuega taua. O faʻalavelave maualuga e manatu foi o se faʻalavelave i se tina fiafia.

I tane, o le anapogi o le tui o le inisalini toto e sili atu ona mausali, e le pei o le isi itupa, ma e faasolo mai le 3 i le 25. I le afa malosi, o le faailoga e le gata i le matua, ae o luga foi o le mamafa, o lona uiga, e manaʻomia e le tino le inisalini. E le gata i lea, o mea e sili atu ona lelei o le tino e fesoasoani e faʻaititia ai le aofaʻi o faʻasalaga inisalini, lea e mafua ai ona faʻaitiitia le lagona lelei i le hormone. Faatasi ai ma le matua, o le pito i lalo ma le pito i luga e siitia agai i luga. O le fua o le inisalini i totonu o le toto i luga o se manava gaogao i alii i le tausaga matua (pe a uma le limasefulu tausaga) e mai i le 6 i le 35. O lenei faʻalavelave e fesootaʻi ma mafuaʻaga nei:

  • E manaʻomia e le tino se malosi sili atu mo se olaga atoa.
  • Faʻaauau togafitiga faʻamalositino mo le togafitiga o faʻamaʻi faʻamaʻi.
  • Faʻalavelave masani.
  • Lafoaia o le tino puipuia.
  • Faʻaitiitia le lagona o le insulin.

Tamaiti e sili atu le malosi nai lo tagata matutua, o lea latou te manaʻomia ai le tele o le malosi. Afai o le mamafa o le tamaititi i totonu o taʻaloga masani ma e leai ni faʻailoga o le hypoglycemia, o le laʻititi laʻititi o le inisalini e sili atu nai lo le tau faʻaalia i lalo e le o se mafuaaga e popole ai. O le mafuaʻaga o lenei faʻafitauli o le matuitui masani ma le alualu i luma. Le fua o le inisalini i luga o se manava gaogao i tamaiti:

  • Pepe fou ma pepe e oo atu i le tausaga - mai le tolu i le sefululima:
  • Tamaʻitaʻi mai le fa i le sefulu ono,
  • Mai le fitu i le sefulu lua tausaga - mai le tolu i le sefulu valu.
  • I talavou, mai le fa i le sefuluiva.

I le taimi o le matua, o le limite maualalo e faateleina i le lima.

Le maualuga o le inisalini (μU / ml) pe a uma se taumafataga

O le masani ole inisalini i luga o se manava gaogao ma pe a uma le taumafa o le a ese, aua a maeʻa ona 'aina le galuega o le pancreas ua faʻaleleia atili ma sili atu le hormone e gaosia. O se taunuuga, o lona aofaiga i le toto ua faateleina. Ae peitai, e na o tagata matutua lava e faatatau i ai. I tamaiti, o le tele o le inisalini e tutoatasi mai le gaʻoina.

O le maualuga maualuga o le inisalini, e pei o le kulukose i totonu o le toto, e matauina le tasi ma le afa i le lua itula talu ona 'ai. Faʻafetai i lenei auʻiliʻiliga, faʻamalositino galuega ma pe faʻafefea ona aʻafia ai le gaosiga o le hormonone o loʻo iloiloina. O le taunuuga e iloiloina e le maualuga o le suka ma le inisalini, talu ai o nei faailoga e faʻalagolago le tasi i le isi ma fesuisuiaʻi saʻo. Mo tamaitai ma alii, o tapulaa faʻatagaina e mai i le 26 i le 28. Mo tina faʻamoemoe ma matutua matutua, mai le 28 i le 35. I le laʻititi, o lenei faailo e 19.

Oona ile inisalini

O le inisalini tagata e maua mai i pu faapitoa (peta beta) o le pancreas. O nei siama, mo le tele o vaega, o loʻo i le siʻusiʻu o le gland ma ua taʻua o motu o Langerhans. O loʻo i totonu o le pancreas. O le insulin e nafa ma le faatonutonuina o le maualuga o kulukose o le toto. E faʻafefea lenei mea?

  • Faatasi ai ma le fesoasoani a le inisalini, ua faʻaleleia atili ai le siama o le siama, ma faigofie ona pasia e le kulukose.
  • O le insulin e aofia ai i le fesuiaiga o le kulukose i fale glycogen i maso ma le ate
  • O le inisalini toto e fesoasoani e talepe lalo le kulukose.
  • E faʻaitiitia ai le gaioiga o le enzymes e talepeina ai le kulumu ma le gaʻo.

O le faaitiitia o le gaosiga o le inisalini e ala i tino o le tino e oo atu ai i le mea moni e amataina le tagata i le maʻisuka ituaiga I. I lenei tulaga, o peta suauʻu lava ia e faʻaumatiaina, pe a fai, faatasi ai ma le gaosiga o le gaʻo, o le insulin e tatau ona gaosia. O se tagata e maua i le maʻisuka e manaomia le faʻaauauina pea o le faʻaaogaina o insulin.Afai e maua le hormone i le aofaʻi saʻo, ae o le masini e maua ai le masini, e faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2. Ole inisalini e le faʻaaogaina mo togafitiga i le amataga, ae a oʻo i luma le maʻi, e mafai e le endocrinologist ona faʻataʻitaʻiina injections e faʻaitiitia ai le mamafa i luga o le paʻu.

Seʻi oʻo i se taimi talu ai nei, o se vailaʻau na faia i luga o le faavae o hormones manu, poʻo le inisalini manu na faʻaleleia, lea na suia ai le tasi amino acid, sa faʻaaogaina i togafitiga o tagata maʻi suka. O le atinaʻeina o le fale gaosi oloa ua mafai ai ona maua mai le maualuga o fualaau faasaina e ala i le inisinia. Ole inisini e faʻapipiʻiina i lenei auala e le afaina ai allergies; mo la latou faʻamaonia manuia o le maʻisuka, e manaʻomia le maualalo o tui.

Le fua ole inisalini i le toto o talavou i luga o se manava gaogao: o le a le mafuaʻaga o le fesuiaiga o le maualuga o le hormones

Vitio (kiliki e taʻalo).

Ole fua ole inisalini i totonu o le toto i luga o se manava gaogao i tamaiti e mai le 3 i le 20 mcU / ml. Soʻo se suiga e aofia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

Ona o le le lava o le gaosiga o le inisalini, o le ituaiga muamua o faʻamaʻi ua atiaʻe, ma o lona tele i totonu o le toto ua faʻaalia ai le faʻamalosia o le inisalini.

O le a le maualuga o le inisalini i faʻamaʻi eseese i talavou? O lenei tusiga o le a fesoasoani ia malamalama i lenei mataupu.

O le inisalini o se hormone popo lea e pulea ai le maualuga o suga i le plasma toto o le tagata. O peta Beta e maua mai i le inisalini, o vaega ia o tamaʻi motu o Langerhans o loʻo i totonu o le pancreas.

Vitio (kiliki e taʻalo).

I le faaopoopo atu i le inisalini e maua mai i peta peta, o puʻu o le alpha o le Langerhans e faʻapipiʻi le glucagon, o le hormone e faʻapupulaina le kulukose toto. Soʻo se faʻalavelave i le gaioiga o le tamaʻitaʻi o le pancreas e mafai ona faʻaosooso ai le atinaʻe o le maʻisuka.

I totonu o le tino o le tagata, o le inisalini e faia ai le galuega autu o le hypoglycemic.

I le faʻaopoopoga, o le hormone e aofia ai i le tele o faiga faʻapitoa:

  1. E maua ai le gaogao o le kulukose e maua mai i meaai i gaʻo ma gaʻo maso.
  2. O le inisalini o se tagata e faatosina i le gaosia o le kulukose mai le kulukose i maso ma ate o le ate i le tulaga o le cellular.
  3. E maua ai le faʻapipiʻiina ma le puipuia o le malepe o puipuiga ma gaʻo. O le mea lea, e masani lava o le nifo manogi, oe alolofa i sukalati ma pusa fou e mafatia i le mamafa o le mamafa.
  4. O le insulin e faʻaleleia ai le gaioiga o le enzymes e faʻaleleia ai le gau o le kulukose, ma, i se isi itu, e taofia ai le enzymes e faʻateleina ai le gau o gaʻo ma glycogen.

O le inisalini e na o le pau lea o le homone i le tino o le tagata lea e mafai ona maua ai se faʻaitiitia o le toto suka. E maua ai le gaosiga o le gaʻo.

I le taimi lava e tasi, e tele hormones i le tino e faʻalautele ai le maualuga o le sugars, mo se faʻataʻitaʻiga, glucagon, adrenaline, hormone tuputupu aʻe, "moni "hormones ma isi.

O le tulaga masani o le hormone i tamaiti ma tamaiti e tatau ona iai i le va o le 3 i le 20 uU / ml. I nisi o fale suesue, o tulaga masani masani e mafai ona ese siʻitia. O le mea lea, pe a pasia le suʻesuʻega, e tatau ona amanaʻia lenei mea moni.

Faatasi ai ma le atiina ae o nisi o maʻi, o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona faateleina ma faaitiitia. Seʻio tatou iloiloina atili auiliiliga o mataupu talafeagai.

I le maʻisuka o le uluaʻi ituaiga, o manatu o le hormone e le faʻaituau. O lenei ituaiga o togafitiga e masani lava ona atiae i le tamaitiiti. I lenei tulaga, o le pancreatic beta o loʻo taofia le faia o le inisalini ma e le o toe umi ae oti. O le mafuaʻaga o lenei faʻafitauli o loʻo taoto i faʻafitauli o le autoimmune.

Ina ia taui mo le leai o le homone i totonu o le tino, e faia e le tui. Faatasi ai ma le atinaʻeina o le faamai, e lagona e tamaiti le fia inu, e masani lava ona latou o atu i le faletaele "sina mea itiiti," vave ona aveesea le mamafa, faitio i le nausea ma le vomia.

I talavou, o le alualu i luma o le maʻisuka e mafai ona natia. E ono maua e le tamaititi le kululu i luga o le paʻu, ma e ono oʻo foi ia te ia le ulu o le ulu ma le vaivai. I le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1, o le inisalini o togafitiga e tāua tele sona sao.

Ua maualuga le siitia o le insulin i le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, insulinoma ma hyperplasia o teineiti o Langerhans. I tamaiti laiti ma talavou, hyperplasia ma insulinoma e seasea lava, ae o le maʻisuka ituaiga 2 e taatele. Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamai, ua maua ai le inisalini, ae e le iloa e le masini eletise, o le kulukose e le o gauai ma faaputuputu i le toto.

O le togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai fualaau oona, meaʻai, ma faamalositino togafitiga.

O faʻamatalaga faʻamaonia e mafai ona faʻaalia maualuga maualuga o le hormone. E masani lava o lenei mea e faʻaalia ai le atinaʻeina poʻo le alualu i luma o faʻamaʻi tuga lea e te manaʻomia e amata ai le tauʻa.

O mea taua e pei o le malosi maualuga o le tino, ogaoga o lagona ma le atuatuvale, o le maʻisuka-tutoatasi tutoatasi o le maʻisuka, acromegaly - hormone tupu tele, polycystic ovaries i tamaitai, mamafa, syndrome o Itsenko - e mafai ona avea ma mafuaaga e faateleina ai le insulin i totonu o tamaiti ma tagata matutua. Cushing, faʻamalosia o le inisalini, myotonia o le dystrophic - o le neuromuscular disease, insulinoma, ogātoto i le gasegase ma le kanesa, o le gaogao pituitary gland function.

O maʻi e maua i le maʻisuka oeo loʻo inuina le inisalini e aofia ai fualaau faasaina e tatau ona mulimulitai i le saʻo saʻo. Faʻatasi ai ma le faʻaofiina o se voluma tetele nai lo le manaʻomia, e tupu ai le hypoglycemia - o se tulaga e paʻu malie ai le kulūkose, ma o le inisalini o loʻo i luga, e ese mai ai, ua tulaʻi. I lenei tulaga, ua faʻateleina le sosolo o le tagata, le mautonu le mafaufau, tachycardia, nausea, faʻavaivai.

Afai e iloa nei faailo, e manaʻomia le falemaʻi vave. E folasia e le fomaʻi se vaifofo o le kulukose i le tagata maʻi, ma a maeʻa ona toe foʻi mai le maʻi i le masani, e tuʻuina atu ia te ia meaʻai ma le maualuga o gaʻo ma gaʻo.

Ole laʻititi ile maualuga o le inisalini e le faatagaina ai le kulūkose e ulu i totonu o le tino. O se taunuuga, e faʻapupulaina i totonu o le toto. O sea faiga e faʻapogai ai faailoga masani o le maʻisuka i totonu o se tagata - galala, faʻanatinati faifaipea, matelaina tele, faʻanoanoa ma le vaivai.

Ae peitai, ina ia mafai ona iloa ma le mautinoa le mafuaaga o faailoga, e tatau ona faia se suega o le insulin. Mo lenei mea, o le toto e aumai mai le vein vein i se manava leai. I ni nai aso ao lei faia le suʻega, e le mafai ona e tago i fualaau, ave le gaioiga. E tatau foi ona e aloese mai se fuainumera tele o laʻau suamalie ma aloese mai le atuatuvale malosi. O le le tausisia o ia fautuaga atonu e faʻasese ai iuga o le suʻega.

Ina ia maua le tali sili ona talileleia, e sili atu ona lelei le faia o suʻega e lua i le taimi e tasi. Muamua o le anapogi o le anapogi, ma le lona lua - 2 itula i le maeʻa ai o le fofo. Faʻavae i luga o taunuʻuga, e maua ai e le fomaʻi le faʻamaʻi i se tamaititi poʻo se tagata matua ma atiaʻe se togafitiga faʻapitoa.

Afai e maualalo le maualuga o le inisalini, e mafai ona taʻu mai e iai le tasi o maʻi poʻo faʻafitauli nei:

  • ituaiga 1 maʻisuka
  • tausia o se olaga ola filemu,
  • maʻi faʻamaʻi
  • le mautonu o le tino,
  • gasegase pituitary,
  • o le faifaipea o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo,
  • faamai pipisi ma vailaau,
  • sili atu le malosi faaletino, aemaise lava i luga o se manava gaogao.

Ina ia aloese mai le maualuga o le insulin toto, e tatau i se tamaititi poʻo se tamaititi ona tausia se mea paleni taumafa. E tatau i matua ona fesoasoani i lenei mataupu. Nai lo o buns, meaai vave ma suamalie, e tatau ona e 'ai atili fualaau faisua fou ma fualaauʻaʻa, gaʻo vailaau ma meaʻai maualuga. E tatau i le aiga ona auai i aoaoga faaletino.

E mafai ona avea ma se mea - asiasi i le vaitaele, taʻaloga, savali i le paka, yoga, malosi ma sili atu. O le mea autu o le faʻamalosia lea o se olaga ola malosi ma meaʻai talafeagai. O le a latou puipuia le maua o le mamafa, o lona uiga, oona, o le soa autu lea o le "suka suka".

O le a le inisalini, o le a lona masani ma mea sese, e uiga i nei mea uma i le vitio i lenei tusiga.

O le inisalini mo tamaiti e manaʻomia ile suka maualuga. O le pancreas e nafa ma le gaosia o le hormone. Afai o loʻo faʻalavelaveina lona gaioiga, o faafitauli ma le gaosiga o vaega tāua e tumau, lea e aʻafia ai le tulaga lautele. O le inisalini e toe faʻaleleia tau o le malosi e ala i le tufatufa atu o le kulukose i masini ma sela.

A maeʻa ona 'ai meaai ma ulu i totonu o le tino, o le gaioiga gaioiga o le vaevaeina i ni vaega laiti e amata. E manaʻomia monosaccharides e faʻaleleia ai malosiaga faʻaagaga ma tufatufaina atu i gaʻo uma ma siama. O vailaʻau o loʻo faʻaalia o se ituaiga fale meafale. I le leai o so latou aoga, o le manuia o le tamaititi ua faasolo ina leaga.

O taumafataga taʻitasi eo mai faatasi ma le faateleina o le toto suka. O le faailo o lona mauaina o loʻo tuʻuina atu i le pancreas. E tali atu le tino i lenei gaioiga ma le gaosia o le inisalini. O ia e nafa ma le felauaiga o le gaioiga malosi i le tino atoa.

O le galuega autu o le inisalini o le faʻaleleia o malosiaga faʻaagaga. Lua meatotino e aofia ai:

  • Faʻamalosia le gaosia o gaʻo susu,
  • Faatoagaina mai o le polotini gaosiga,
  • Faʻaleagaina o le malepe o le glycogen,
  • Puipuiga o le malepe o gaʻo gaʻo,
  • Faʻailogaina o le vaevaeina o vaega o le porotini.

O le inisalini e nafa ma le gaioiga masani o le tino ma faiga faʻavae. I le tulaga o lona gaioiga le taua, o loʻo faʻaititia le malosi o le malosi.

O le masani o le inisalini i le toto o se tamaititi e le silia le 20 mkU / l. O le maualuga lea e faatagaina, soʻo se faailoilo e alu i tua atu o ata ua tuʻuina atu o loʻo aʻafia ai se lamatiaga o le soifua maloloina. O le faʻamaufaʻailoga pito i lalo e fesuiaʻi i le faailoga - 3 mkU / l. O fuainumera ua tuʻuina atu e talafeagai mo tamaiti ei lalo ifo o le 12 tausaga. I totonu o le toto o tamaiti matutua, o loʻo faʻateleina tulaga faʻatagaina. O le maualuga e 25 μU / L, ma o le tapulaa maualalo e 3 μU / L.

O le maualuga o le inisalini eo faatasi ma le atinaʻeina o se tulaga o le hypoglycemic. O le maualuga o le maualuga o le tau e mafua ai ona ogaoga taunuuga. I lalo o lana faatosinaga, o siaki e faasolosolo malie i le atrophy, lea e matautia i le atinaʻeina o faaletonu o le neurologist i le vaega o le faiai.

Mafuaaga e mafua ai ona siitia le maualuga o le inisalini:

  • Benig neoplasms o loʻo i totonu o le pancreas,
  • Ituaiga 2 maʻisuka
  • Togafitiga e faʻatatau i le aveesea o le manava po o le fatu,
  • Faʻalavelave i le faʻatinoina o le tino,
  • Faʻaleagaina o le tino,
  • Mea e le lelei
  • Faateleina gaioiga faaletino.

O le osooso malosi i le homone e tuʻuina mai ma le pasi. E teena e le tama gaioiga sili ona fiafia e fiafia i le malologa. Fetele tamatamailima, pito i luga le uʻamea. E fiaaai le tamaititi, e masani ona ia fesili mo ni meaai, ae le maua le mamafa, i se isi itu, o lona pa'ū ua faamaumauina.

I le maualalo o le inisalini, o le tamaititi e popole i tulaga lautele. E musu le tamaititi e ai, e le manaʻo e taʻalo ma faia mea masani mo ia. E maitauina o faʻamaoniga o se mea maualalo maualalo e sili atu ona maualuga. I le taimi lava lea e tasi, e eseese le tulaga o le faʻaleleia o le faʻaleleia.

Inisalini ua faʻaititia i mataupu nei:

  • Ituaiga 1 maʻisuka
  • Faʻaaogā taumafa tele
  • Faʻaaoga sese
  • Maʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi
  • Laititi gaioiga faaletino.

O suʻesuʻega i fale suʻesuʻe o le a fesoasoani e fuafua le aofaʻi o suka i totonu o le toto. E tusa ai ma faʻamatalaga faʻapitoa, e le mafai ona faʻaalia le maualuga ole inisalini.

Ua faailoa mai e tagata atamamai ni metotia e mafai ai ona e fuafuaina le maualuga o le inisalini i totonu o le toto. E aofia ai:

  • Suʻe toto
  • Glucose toleni
  • Suga le fua
  • Fuataga o le glycemia.

Suʻe toto. Ua faia le pa i luga o se manava gaogao mai se tamatamailima. Ina ia fuafuaina le faapalepale, e tatau ona foai atu le toto i nisi o taimi. O le a e manaʻomia mea mai se vein ma se limatusi. E tolu taimi e faia ai le pa, i le itula, tasi ma le afa ma le lua. A maeʻa le faʻatagaina muamua, e manaʻomia e le tamaititi ona inu le kulukose.

O le suāuʻu e faia i le faʻaaogaina o se auʻiliʻili (o le suʻega e faia i le fale) ma se glucometer (faʻaaogaina i le fale). Taua: e le mafai ona fuafua le fuainumera saʻo e tusa ai ma le metotia na tuʻuina mai. E talafeagai le fua ole suāuʻu pe a fai o le vavaega ua fuafua i luga pe lalo, e aunoa ma se numera patino.

O togafitiga faʻaonapo nei e tele na faʻafetaui ai masini ma masini. Ina ia iloa le maualuga o le suka i totonu o le toto, ua lava le faʻaoga o se glucometer. E manaʻomia e le tamaititi ona fufuluina lelei lona tamatamailima, mulivae poʻo le talipupuni (faʻalagolago i le nofoaga filifilia mo le samples) ma tui ai le paʻu. E faʻaaogaina se mataua o meaola faʻapitoa i se taʻaloga faapitoa, lea i se mataupu o minute e faʻaalia ai se faʻatuatuaga mautinoa.

O le maketi faʻafomaʻi faʻaonapo nei o loʻo faʻatusalia e se tele o vailaʻau faʻasaʻo. E tusa ai ma le umi o le faʻasalalau, e iai:

  • Fualaau faʻamalosi faʻamalosi (Failautusi faʻapitoa, Insulrap SPP). O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e faʻamaonia i le mavae ai o le 30 minute talu ona maeʻa le pulega, o le aoga e tumau mo le 8 itula,
  • Fualaau faʻatau fua (Fuamoa HM, Humulin N). O gaioiga gaioiga e matauina i le 60-180 minute talu ona maeʻa le pulega,
  • Tali fofo umi (Ultratard HM). O le gafatia e tumau ile 28-36 itula.

O isi ituaiga vailaʻau e mafai foi ona siitia le maualuga o le inisalini. E afua mai i latou o manu ma e tutusa ma tagata. Ole ituaiga mulimuli o le inisalini e manaʻomia, e fesoasoani e vave faʻafoʻi le maualuga o le faailo i totonu o le toto ma mo se taimi umi e tumau pea lona lelei.

E tusa ai ma le maualuga o le faʻamamaina, o vailaʻau uma e maualalo ai le faʻamalosia o le inisalini e vaevaeina i le aganuʻu, faʻapitoa ma le tasi. A o laʻitiiti, o vailaʻau lava ia e tasi e faʻatatau mo tagata matutua. Pau lava le eseesega o le metotia.

E na o le fomaʻi e mafai ona faʻamautu le togi sili ona lelei o le insulin mo tamaiti. O se taʻiala taʻitasi lenei e le mafai ona faʻatagaina mea sese. E tolu taimi taua ole pulega o le hormone:

  • I le 5 tausaga muamua o le olaga - e leai se sili atu nai lo le 0.5-0.6 iunite / kg mamafa o le tino,
  • A maeʻa le 5 tausaga - 1 unit / kg o le mamafa o le tino,
  • I le talavou - 2 iunite / kg.

O faigata i le fuafuaina o le tulaga sili ona lelei e tulaʻi mai i le taimi o le talavou. O se gaioiga eleelea o loo i totonu o le vaega o le "suiga," lea e o mai faatasi ma masini e le pulea i le suka. Injections i tamaiti e faʻatuatua ile inisalini e faʻatulagaina mo faʻamatalaga faapitoa.

Ole fua fautuaina e le o tumau, e faʻafetaui i le taimi ole togafitiga ole inisalini ma e faalagolago i tausaga o le tamaititi. O le autu autu o le tulaga lautele o le maʻi ma uiga o le tino.

Ina ia fuafuaina le tofo lelei, e faia e le tamaititi se suʻega masani ile falemaʻi. O le siaki e fuafua i le faasaʻo togafitiga. Taua: o le faʻatusatusaina o le inisalini, faʻapea foʻi ma fualaau faasaina latou te suia pea.

O le insulin e faʻaaogaina i tamaiti i le tele o auala. O le hormone e "auina" i le tino e ala i le tipiina o le paʻu i le manava, lugavaevae, tauau, pulu ma tua. E le afaina le nofoaga o inisiua ma e le afaina ai le aoga o le tui.

Mo togafitiga, faʻaaoga se tui faapitoa, se peni tui poʻo se pamu insulin. O le auala mulimuli e mafai ai ona e "auina" se fua o le homone i totonu o le tino e ala i se pusa faapitoa.O le tafe o le inisalini e faʻaauau. O loʻo i luga o le tamaititi le masini e oʻo lava i le po, e aunoa ma le faʻavaivaia ma le faʻavaivai.

O le faʻaauau pea o le inisalini e ala i tui e masani ona mafua ai le fefe i tamaiti. E tatau i matua ona mafaufau i lenei manatu ma fesoasoani i le pepe e taulimaina lagona atuatuvale. E talafeagai le talatalanoa ma lau fomaʻi i le filifiliga o se faʻafitauli itiiti ifo o le togafitiga.

O le manaʻomia mo le inisalini e le o se faasalaga. Tamaiti, e pei o tagata matutua, ola io latou olaga masani, e aunoa ma ni tapulaa. Ole fua saʻo o le fualaau faasaina ei ai sona aafiaga lelei i le tino. Afai ei ai le vavae ese i le masani o le faailo, e fautuaina e fefesoʻotai se fomaʻi mo le toe fetuunaiga o togafitiga.

Faatatau lenei tusiga:

40 Faamolemole siaki le tusiga

O le numera o iloiloga o totoe mo le tusiga: 40 , fua faʻatatau: 4,00 mai le 5

O le a le masani o le inisalini i totonu o le toto i alii, tamaitai ma tamaiti

E manaʻomia e le tino ni homone i ni vaega laiti. Ae ui i lea, latou te faia se galuega taua tele. O se tasi o nei homone o le inisalini. Ole televave po o le le atoatoa e mafai ona oʻo atu ai i se gasegase tuga. O le mea lea, e tatau i se tagata ona mataʻituina pea ana mataupu. E faʻapefea ona fai lenei mea ma o le a le masani o le inisalini i totonu o le toto?

E mafai ona e siaki le tulaga o le insulin i le falemaʻi. Mo lenei mafuaʻaga, e lua auala e faʻaaogaina ai: i luga o se manava gaogao ma le maeʻa o se uta o le carbohydrate. Ina ia maua se suʻesuʻega talafeagai, e manaʻomia uma suʻesuʻega e lua.

O se auiliiliga o le inisalini anapogi ua naʻo luga o se manava leʻo. E le itiiti ifo i le 8 itula e tatau ona alu i le va o le toto sampling ma le taumafataga mulimuli, lelei 12-14 itula. O le mea lea, o le taimi aupito sili mo suʻesuʻega e taʻua o le taeao pe a maeʻa le po. O lenei mea o le a mafai ai e le tagata gasegase ona faigofie ona onosaia le teenaina o meaai. 24 itula ao leʻi faia le auʻiliʻiliga, e tatau ona e vaʻaia meaʻai suamalie ma gaʻo mai le meaʻai. E tatau foi ona e aloese mai le inuina o le ava ma ulaula.

Ina ia mafai ona fuafua saʻo le maualuga o le inisalini i totonu o le toto, e tatau ona aloese mai le malosi o lagona le atoatoa ma le mamafa o le tino faaletino. I le taeao ao leʻi faia le suʻesuʻega, o meainu uma e faasaina (e le o le faitauina o vai mama e aunoa ma le kesi), e le mafai ona e 'ai.

O le toto e aveesea mai se tamatamailima mo le auiliiliga. I tulaga e le masani ai, o se toto toto toto e faʻaaoga mo le suʻega. E masani lava, o le endocrinologist e faaopoopo atu i ai se faʻamaoniga o le pancreas. E fesoasoani lenei mea e iloa ai le vaʻaia ma le faʻaogaina o gaioiga i totonu o le okeni na mafua ai le oti o β-sel.

O le metotia lona lua, suʻesuʻega o le kulukose-siaki, e aofia ai sauniuniga e tutusa ma le metotia muamua. I le taimi o le suʻesuʻega, e manaʻomia e le maʻi ona inu le 75ml o le kulukose. 50 ml ua faailoaina mo tamaiti laiti. Ona latou faatali lea mo le 2 itula. O le toto sampling mo le auʻiliʻiliga e faʻatinoina pe'ā uma ona tuʻuina atu le inisalini.

A fuaina le maualuga ole inisalini, e taua le tumau i le toʻa. O le taunuʻuga o le auʻiliʻiliga e mafai ona faʻafefe ai le gaioiga faaletino ma le gasegase mafaufau-lagona.

O faʻamatalaga sili ona saʻo e mafai ona maua pe afai e te faia ni suʻesuʻega faalua i le maualuga o le insulin i totonu o le toto. O le suʻega muamua e faia i le taeao i luga o se manava gaogao. Ona toe fai lea o le faiga, ae pe a uma le 2 itula talu ona faʻaaogaina se vaifofo o le kulukose. O le auala suʻesuʻega tuʻufaʻatasia o le a maua ai se ata atoatoa o le gaioiga o le pancreas.

O tulaga masani o le inisalini i le toto o tamaitai ma alii e tutusa lava. I nisi tulaga, e itiiti lava feeseeseaiga e mafai. I fafine, o le taimi lenei o le matua ma le maʻitaga.

Ole fua ole insulin i fafine e faalagolago i tausaga. I le aluga o taimi, o le a faʻapupulaina faailoga.

I tane, o le fua faatatau o le inisalini e faʻalagolago foi i tausaga. E manaʻomia e le au matutua le malosi atili. O le mea lea, ina ua mavae le 60 tausaga, o le tele o le insulin na mafua ai ona faateleina.

O talavou ma tamaiti o se vaega faapitoa. E le manaʻomia e tamaititi se malosi faaopoopo, o lea la e le taualoaina le gaosiga o le inisalini.

I le vaitaimi o le augatupulaga, o le tulaga e suia tele. O le faʻasalalau o le hormone i le toto o le tupulaga talavou e faʻateleina ai le talaaga o se vevela.

A fua le fua o le insulin i luga o se manava gaogao, o faailoga masani o:

  • Tagata matua - mai le 1.9 i le 23 mced / l.
  • Tina - mai le 6 i le 27 mked / l.
  • Tamaiti i lalo o le 14 tausaga - mai le 2 i le 20 mked / l.

Faatasi ai ma se taumafa taumafa, faailoga masani:

  • Tagata matutua - mai le 13 i le 15 mced / l.
  • Tina fafine - mai le 16 i le 17 mced / l.
  • Tamaiti ei lalo ifo o le 14 tausaga - mai le 10 i le 11 mked / l.

O le inisalini maualalo e mafua ai le faateleina o le toto o le kulukose. E matelaina fulafula ona e le maua le suka i le aofaiga manaomia. O faʻafitauli ole gasegase e faʻalavelaveina, o le glycogen e le toe teuina i le ate ma maso.

Faatasi ai ma le tele o le kulukose i totonu o le toto, o le tele o taimi e faanatinati ai, o le galala faifai pea, vaivai, vaivaiga, le fiafia, atuatuvalega, faaletonu mafaufau, faanatinatiina le fiaai. Afai e te le mautonu i le togafitiga, o le gau o le hormone o le a faʻaosoosoina ai le atinaʻe o le maʻisuka e faʻalagolago ile inisalini.

O mafuaaga o le maualalo o le insulin i le toto e mafai ona:

  • popolega ma le ogaoga o lagona faalemafaufau-faalelagona,
  • faaletonu o le mafaufau ma le pituitary gland,
  • afaina poʻo le gasegase faʻamaʻi
  • o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago ile maʻisuka, maʻi o le maʻisuka,
  • 'aiina o meaʻai, meaʻai,
  • amio le taua
  • faaumiumi ma sili atu le malosi faaletino, aemaise lava i luga o se manava gaogao.

O le maualuga o le inisalini e mafai ona faʻafoʻi masani pe afai e vave ona e iloa lona le atoatoa. O lenei mea o le a fesoasoani i suʻesuʻega falesuesue. O le tagata gasegase e tatau ona mulimuli i se meaʻai, muamua lava, faʻaitiitia le taumafa o falaoamata ma gaʻo. E tatau foi ona e faia ni metotia e faamalosia ai le polokalama puipuia.

O le isi mea taua e sosoo ai o le tuiina lea o inisalini sauniuniga. O le aafiaga o ia mea e tutusa lelei ma le inisalini masani na faia i le tino. E ese mai le tasi i le isi e ala i le umi o le faʻalauiloa ma e faaumiumi, laʻititi ma puupuu.

Leai se mea e sili ona taua i lenei faʻamaʻi o vailaʻau e faʻalauteleina ai toto toto ma toe faʻafouina sela o le pancreatic.

O le faateleina o le inisalini maualuga nai lo le masani, e faʻatasi ma le faʻaitiitia o le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto. O meaʻai na mauaina na muta le liua i le malosi. E le gata i lea, i le gaioiga faʻasolosolo, o le a le toe iai ni suauʻu gaʻo. O le tagata maʻi e faitio i le gatete, sili atu le vevela ma le fefe. O faailoga masani e aofia ai le matelaina, fatu faʻamaʻaloga, leu, ma le le iloa.

O maualuga maualuga o le hormone i totonu o le toto e le itiiti ifo lona lamatia nai lo lona le atoatoa. O lenei tulaga e mafua mai i le atinaʻeina o le maʻisuka e le o le insulin-toto. O le amataina o faʻamaʻi e pei o le bronchitis, foma, myopia, stroke, faʻapitoa o le fatu e le faʻatoʻilaloina.

O mafuaaga o maualuga maualuga o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona:

  • tulaga atuatuvale, gaioiga malosi ma faifai pea (aemaise lava i tamaitai),
  • ituaiga 2 maʻisuka inisalini
  • mamafa ma le ofoofogia o vaega eseese,
  • gasegase galue o le pituitary gland,
  • o le sili atu o le hormone tupu (acromegaly),
  • polycystic ovaries, neoplasms i le pancreas (insulinoma) poʻo sulu o le eleele,
  • Cushing's syndrome.

Leai se mafuaʻaga masani o le faateleina o le maualuga o le hormone i totonu o le toto, o ni neuromuscular diseases (aemaise lava o le myotonia) ma le le iloa o le inisalini ma faʻaaogaina gaʻo.

Faʻavae i luga o mafuaʻaga o togafitiga, o se togafitiga faʻapitoa e fausia. Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le homone, e taua tele le faʻatinoga lelei ma sili atu ona i fafo i fafo. O meaai maualalo-kalori ma le maualalo-carb o le a fesoasoani i le faatea ese o paʻu faaopoopo ma faʻamaonia le pancreas.

E mautinoa lava le faʻamaonia o fualaau oona e faʻaititia ai le insulin. E tatau ona faia i aso uma. O lenei mea o le a faaitiitia ai le avega i luga o le pancreas ma puipuia ai lona toilalo.

Mo le tino e galue atoatoa, e tatau ona faʻamauina le maualuga o le inisalini i le toto i totonu o taʻaloga masani. Taumafai e 'ai e sili atu ma le 2 taimi i le aso. Faatasi i le vaiaso, matua teena uma le 'ai. O le anapogi e fesoasoani e toe faʻafoʻi mai ai masini Faʻaopopo le fiva i lau meaʻai ma tipi i luga o luga o laufanua vave. Faamalositino, ae aunoa ma le soona galue. O nei mea uma o le a fesoasoani e aloese mai faʻamaʻi ma faʻalautele lou olaga.

O le matafaioi o le inisalini i le tausia o le tino o le galuega e taua tele aua o lenei vaega o le hormonal o loʻo faatumauina le maualuga o le toto toto. E le gata i lea, o le inisalini lea e mafai ona faatonutonuina le faagasologa o le metabolism o gaʻo ma puluvaʻa, e suia ai vaega taua e aʻafia ai meaʻai i le maso maso. O le mafuaaga lena e taua tele ai le iloa o mea uma e uiga i le masani o le inisalini i le toto o tamaitai, tamaiti ma alii.

O tulaga masani o le inisalini i le toto e fesuisuiai e fuafua i le matua ma le itupa o le tagata. Mo se faʻataʻitaʻiga, i tamaiti, o faʻataʻitaʻiga o le a maua mai le tolu i le 20 UU / ml. I se tamaititi ei lalo ifo o le 12 tausaga le matua, o loʻo matou talanoa e uiga i faailoga e oo atu i le 10 mkU.

O le masani i fafine e mafai foi ona ese. Mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o se fafine i fafo atu o le maitaga, o faʻamaulalo ole inisalini e tatau ona i le va o le tolu i le 25 mcU. A oi ai i se fafine o loʻo faʻamoemoe se pepe, e ono mafai mai i le ono i le 27 mkU. Tagata faʻapitoa e gauai atu i le mea moni e faapea:

  • mo tane, o nei faailoga e mai le tolu i le 25 mkU,
  • e mafai e tagata matutua ona mitamita i ia ituaiga faʻamaonia e ono i le 35 mkU,
  • e tatau ona malamalama o le fuafaatatau e faateleina i le matua i alii ma tamaitai,
  • o le masani o le inisalini pe a uma le faʻamalositino e le mafai ona avea o se faailoilo o le soifua maloloina, aua i lenei tulaga o le fua faatatau e masani ona sili ona maualuga.

I lenei itu, e taua tele le faamasani ia te oe i le laulau o hormones ma iloa mea uma e uiga i le auala e fuafua ai le fuaina o le inisalini i le toto o tamaitai i luga o se manava gaogao. E tutusa foi lea mea i alii ma tamaiti. I lenei tulaga, o le ituaiga o maʻisuka (insulin-dependent) i totonu o tane o le a puipuia ma o le a le fesootaʻi ma faafitauli.

O auala mo le fuafuaina o inisalini e mafai ona vaevaeina i ni ituaiga se lua: fale suesue ma tutoatasi (i le fale). I le tulaga muamua, o tagata tomai faapitoa e faia ni vaega se lua o auiliiliga. Muamua o le toto sampling i luga o se manava gaogao, ma sili atu ma le valu itula na tatau ona pasia talu mai le taumafataga mulimuli.

O le ituaiga lona lua o le auʻiliʻiliga o se suʻega o le faapaleni o le glucose toleni. O le tagata gasegase e faʻaaogaina se kulūkose i luga o se manava gaogao (75 g. O vailaʻau e faʻavaivai i le 250-300 ml o le vai). A maeʻa le 120 minute, ona ave lea o le toto mo le auʻiliʻiliga ma maua ai le toto toto tonu, lea e maua ai le mafuaʻaga e fuafua lelei ai le insulin i totonu o le toto.

O le taunuʻuga aupito sili ona saʻo o le a maua tonu lava e ala i le tuʻufaʻatasia o ituaiga o faʻataʻitaʻiga e lua: o le taeao e maua ai se toto toto i luga o se manava gaogao, ona faʻaaogaina lea o se kulūkose, ma a maeʻa le lua itula e faia le sampling lona lua. O taunuʻuga o nei suʻega e lua e faʻamautinoa ai faʻamatalaga atoa e uiga i le gaioiga o le pancreas ma le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. A o leʻi suʻeina, e fautuaina oe e mulimuli i se meaai mo aso e tolu.

I le tautala e uiga i le faʻamautuina o le toto suka, insulin ma le faaletonu o le tino i le fale, e tatau ona faʻalogo i le mea moni e faapea:

  1. o lenei mea o le a manaʻomia ai se glucometer, o se masini faʻapitoa mo le iloa tonu o nei faailo,
  2. fuataga e tatau ona faia i luga o se manava gaogao,
  3. Fufulu lelei ou lima. O lenei mea o le a faʻamautinoa ai le faʻamaʻiina, faʻapea foʻi ma le faʻaleleia o le toto i totonu o le tino,
  4. toto e mafai ona aveesea mai tamatamailima o tamatamailima e pei o le ogatotonu, mama ma tamaʻi lima,
  5. ina ia mafai ai ona faʻaitiitia le tiga, e fautuaina e le pa'ū i le ogatotonu, ae o sina mea i le itu.Afai e fautuaina le fua o le suka, e suia le vaega o le poloka. O lenei mea o le a faʻaleagaina ai le faʻafefe o le paʻu poʻo le vevela o le paʻu.

Na taʻu mai e le au faipisinisi le moni atoa e uiga i le maʻisuka! O le maʻi suka o le a alu i totonu o le 10 aso pe ae inu i le taeao. »Faitau atili >>>

O le mataua muamua o le toto ua faʻamamaina i le fulufulu susu ma e na o le isi mataua e tuʻuina i luga o se siaki. E tuʻuina i totonu o se glucometer, ma o le iʻuga o le suʻesuʻeina o le insulin i luga o le lau. E tatau ona malamalama i le lamatiaga o le faateleina o le inisalini, ma le auala e iloa ai e le hypoglycemia ia lava.

O le umi o le mamafa o le insulin e aofia ai suiga e le mafai ona suia i le tino. O lona uiga, o lona siʻitia e mafua ai le pa'ū o le suka. E mafai ona tuʻuina lenei mea faʻatasi ma le gatete, salu, fatu faʻamalologa. E le gata i lea, o le maualuga o le inisalini e maualuga le matautia o le fiaai, afu (aemaise lava i luga o se manava gaogao), ma le vaivai.

E tatau ona manatuaina o le maualuga o le inisalini e ono avea ma mafuaaga i le atinaʻeina o lenei tulaga. O le mafuaʻaga lea ua fautuaina ai tagata maʻi e faʻaaogaina le vailaau faʻasaina e fuafua ma le faaeteete le aofaiga. O le talanoa pe o le a le uiga o le inisalini i luga atu o le masani, latou te gauai atu i le ono mafai ona atiae insulinomas (paʻu o le pancreatic), o se faaletonu i le pituitary gland, ma nisi o gase ate. O le mea lea, e le tatau ona masalosalo i le matautia o le faateleina o le inisalini.

O le hypoglycemia e fesoʻotai ma faʻamaoniga manino. Muamua lava, e tatau ona e malamalama o le le lava o le hormone na mafua ai ona poloka le glucose i totonu o siama. Talu ai ona o lenei mea, o lona maualuga i le toto ua faateleina. O le taunuuga o lenei mea, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafua ai uiga nei:

  • matuai galala
  • popolega
  • oso faafuasei o le fiaaai
  • faʻaleagaina
  • faʻaauau faifaipea.

O faʻafitauli o lenei maʻi e le tatau ona le amanaiaina, aua o loʻo faʻaalia mai i le alualu i luma vave. Ae maise lava le taua o mataupu pe a tuu ifo le inisalini i totonu ole tamaitiiti. O le tele o taimi, o mafuaʻaga mo lenei mea e fesoʻotaʻi ma se olaga le mautonu, mamafa tele, e aofia ai i luga o se manava leai. E le gata i lea, o mea taua i le fausia o le hypoglycemia e aofia ai le le atoatoa i le galuega o le pituitary gland (hypopituitarism), maʻi tumau ma le pisapisao, ma le vaivai o le popole.

Togafitiga ma le puipuiga o le inisalini ua suia i totonu o le toto e sili atu nai lo le mafai. O le mea moni, o le togafitiga e tatau ona amata i le taimi e sili ona mafai, i le fea itu o le a mafai ai ona talanoa e uiga i taui vave ma le le aofia ai o le atinaʻeina o faʻalavelave ma aʻafiaga ogaoga.

O le mea lea, o se vaega o le togafitiga o le inisalini, o loʻo tatou talanoa e uiga i le mate, tausia o se soifua soifua maloloina, faʻaaogaina o vailaʻau maʻoti. O fualaau faasaina e tatau ona faatonuina faapitoa e se tagata tomai faapitoa faatasi ai ma fetuunaiga o meaai. I lenei tulaga, o le a toe atoatoa le auala o le toe faaleleia. I le masani ai, o le lisi e aofia ai le lima i le ono sauniga o le 'aiina o meaai, e fautuaina e tuʻuina atu se avanoa i oloa masani. O isi vaega o meaʻai e tatau ona talanoaina ma lau fomaʻi. O le masani ai o le siaki i aso taitasi o le insulin ma le maualuga o le suka e taua tele foi le iloa pe faapefea ona aoga tele ia ituaiga meaai.

O le mea lea, o suʻesuʻega taimi ma togafitiga e taua tele pe afai ua faʻalautele pe faʻaitiitia le maualuga o le insulin i se tagata. O lenei ituaiga o tausiga e uiga ile lava soifua maloloina e mafai ai ona aloese mai faafitauli matuia ma faʻamautinoa le ola atoatoa o le tagata.

O se tasi o hormones sili ona taua e nafa ma le metabolism i le tino, faapea foi mo mea e maua ai le cellular ma meaʻai, o le inisalini.I se tagata matua, o le inisalini e faalagolago tonu i meaʻai ma i luga o le tele o mea, ma i tamaiti, o le maualuga o le hormone i le toto tumau tumau ma e masani lava e le fesuisuiai.

Afai ei ai le fesuiaiga o le tama i le maualuga o lenei hormone, ona faʻaalia ai lea o ni soliga ma ni mea leaga i le tino o le tamaititi.

O le faʻaitiitia o le maualuga o le hormone pancreatic i totonu o se tamaititi e mafai ona avea ma faailoga o le maʻisuka ituaiga o le matua. Faatasi ai ma se faʻamaʻi, o le inisalini e masani ona le gaosia, o le mea lea, e manaʻomia ai pea le tui o le homone i totonu o le toto. O le maʻi faʻamaʻi ma e mafai ona mafua mai mafuaʻaga faʻapitoa, faʻapea foi ma le faʻalavelave ma faʻamaʻi pipisi e mafua ai le faʻaogaina o le gaioiga o galuega.

E toe manaʻo foʻi fomaʻi e faʻatautaia le maʻisuka. O loʻo i ai se togafitiga faʻaonaponei faʻaonaponei Europa, ae latou te fifilemu e uiga i ai. O le mea lenei.

O le masani o le inisalini i tamaiti e 3 - 10 μU / ml (mo tagata matutua - e oʻo i le 20 μU / ml). Afai e solia le masani, o le a mafai foi ona taʻitaʻia uma ai le faʻalavelave faʻaleagaina ma le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi le manaomia. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le maualuga o le toto maualuga, maʻi o le maʻisuka, maʻi faʻamaʻi o le fatu ma le tele o isi. E masani ona tupu lenei mea pe afai o le mamafa o le tamaititi e sili atu le maualuga nai lo le fua. E le gata i lea, ona o le tele o le inisalini masani i tamaiti, o se lagona faifaipea o le vaivai ma le fiaai o le uiga lea. I lenei tulaga, ia toe aumai le tino i le masani ma mo se suʻesuʻega lelei, o faʻatalanoaga faʻatagaina ma se endocrinologist e talafeagai.

E pei o tagata matutua, i tamaiti o loʻo i ai le malosi faʻamalolo o le homone i totonu o le toto aʻo faʻalavelave ma pe a uma le malosi faʻaletino. I lenei tulaga, e lua ni mea e mafai ona tutupu: a maeʻa, o le a toe foʻi le toto i mea masani (mafuaʻaga e mafai ona tupu), pe o le a faʻaleleia le soifua maloloina. E mafai ona tupu lenei mea i se mea oona malosi.

E taua le iloa o maualuga o le inisalini e fesoʻotai tonu ma le suka o le toto. O le mea lea, mo soʻo se eseesega mai le masani (agai i luga poʻo lalo), e tatau ona siaki le kulūkose. I le avea ai o se tulafono, faʻatasi ai ma le faʻaitiitia o le insulin, ua maua ai le maualuga o le kulukose toto. Ae afai o le maualuga o lenei hormone e maualuga atu nai lo le masani, e mafai ona tumau le kulūkose.

E tatau i matua ona matua faʻaeteete e uiga i tamaiti o loʻo i ai se vavave i le tele o mea. Ma ia gauai atu i ni suiga sili ona laiti i le tulaga o le soifua maloloina o le tamaitiiti, e tusa lava pe leai ni faafitauli i le mamafa.

Faailoga o faʻafitauli o le hormone e faʻaalia i tamaiti:

  • le manava le pulea,
  • fiaai pea
  • paʻu faafuasei mamafa,
  • vaivai faifai pea (puupuu le manava, moe malolo),
  • mamafa mamafa
  • vaivaiga maso, o nisi taimi e gasegase maso.

Sa ou maua le maʻisuka mo le 31 tausaga. Ua soifua maloloina nei o ia. Ae, o nei capsules e le mafai ona avanoa i tagata masani, latou te le mananao e faʻatau atu falemaʻi, e le aoga mo i latou.


  1. Voitkevich, A.A. Antithyroid gaoioiga o sulfonamides ma thioureates / A.A. Voitkevich. - M .: Fale Lomiga a le Setete o Fomaʻi, 1986. - 232 itu.

  2. Zach, K.P. Imunity i tamaiti e maua ile maʻisuka / K.P. Zack, T.N. Malinovskaya, N.D. Tronko. - M.: Tusi faaopoopo, 2002. - 112 p.

  3. Mkrtumyan A.M., Podachina S.V., Petunina N.A. Maʻi faʻamaʻi. O se taʻiala mo fomaʻi, Medforum - M., 2012. - 136 i.
  4. Bogdanovich V.L. O le maʻi suka. Le faletusi o le lōia. Nizhny Novgorod, "Fale Lomiga o le NMMD", 1998, 191 p., Circulation 3000 kopi.
  5. Okorokov A.N. Togafitiga o faamai o totoga i totonu. Volume 2. Togafitiga o faʻamaʻi rūmati. Togafitiga o faamai pipisi. Togafitiga o faʻamaʻi fatugao, Fomaʻi - M., 2014. - 608 c.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Faailoga masani

O tulaga masani o le inisalini i le toto o tamaitai ma alii e tutusa lava. I nisi tulaga, e itiiti lava feeseeseaiga e mafai.I fafine, o le taimi lenei o le matua ma le maʻitaga.

Ole fua ole insulin i fafine e faalagolago i tausaga. I le aluga o taimi, o le a faʻapupulaina faailoga.

25 i le 50 tausagasilia ma le 60 tausagaTausaga o le maʻitaga
3-25 mced / l6-35 mced / l6-27 mced / l

I tane, o le fua faatatau o le inisalini e faʻalagolago foi i tausaga. E manaʻomia e le au matutua le malosi atili. O le mea lea, ina ua mavae le 60 tausaga, o le tele o le insulin na mafua ai ona faateleina.

mai le 25 i le 50 tausagasilia ma le 60 tausaga
6-35 mced / l

Le fua o le inisalini ma le uta o le kulukose ma luga o se manava gaogao

A fua le fua o le insulin i luga o se manava gaogao, o faailoga masani o:

  • Tagata matua - mai le 1.9 i le 23 mced / l.
  • Tina - mai le 6 i le 27 mked / l.
  • Tamaiti i lalo o le 14 tausaga - mai le 2 i le 20 mked / l.

Faatasi ai ma se taumafa taumafa, faailoga masani:

  • Tagata matutua - mai le 13 i le 15 mced / l.
  • Tina fafine - mai le 16 i le 17 mced / l.
  • Tamaiti i lalo ifo o le 14 tausaga - mai le 10 i le 11 mked / l.

Lalo lalo ifo o le insulin

O le inisalini maualalo e mafua ai le faateleina o le toto o le kulukose. E matelaina fulafula ona e le maua le suka i le aofaiga manaomia. O faʻafitauli ole gasegase e faʻalavelaveina, o le glycogen e le toe teuina i le ate ma maso.

Faatasi ai ma le tele o le kulukose i totonu o le toto, o le tele o taimi e faanatinati ai, o le galala faifai pea, vaivai, vaivaiga, le fiafia, atuatuvalega, faaletonu mafaufau, faanatinatiina le fiaai. Afai e te le mautonu i le togafitiga, o le gau o le hormone o le a faʻaosoosoina ai le atinaʻe o le maʻisuka e faʻalagolago ile inisalini.

O mafuaaga o le maualalo o le insulin i le toto e mafai ona:

  • popolega ma le ogaoga o lagona faalemafaufau-faalelagona,
  • faaletonu o le mafaufau ma le pituitary gland,
  • afaina poʻo le gasegase faʻamaʻi
  • o le maʻisuka e le o le inisalini e faalagolago ile maʻisuka, maʻi o le maʻisuka,
  • 'aiina o meaʻai, meaʻai,
  • amio le taua
  • faaumiumi ma sili atu le malosi faaletino, aemaise lava i luga o se manava gaogao.

O le maualuga o le inisalini e mafai ona faʻafoʻi masani pe afai e vave ona e iloa lona le atoatoa. O lenei mea o le a fesoasoani i suʻesuʻega falesuesue. O le tagata gasegase e tatau ona mulimuli i se meaʻai, muamua lava, faʻaitiitia le taumafa o falaoamata ma gaʻo. E tatau foi ona e faia ni metotia e faamalosia ai le polokalama puipuia.

O le isi mea taua e sosoo ai o le tuiina lea o inisalini sauniuniga. O le aafiaga o ia mea e tutusa lelei ma le inisalini masani na faia i le tino. E ese mai le tasi i le isi e ala i le umi o le faʻalauiloa ma e faaumiumi, laʻititi ma puupuu.

Leai se mea e sili ona taua i lenei faʻamaʻi o vailaʻau e faʻalauteleina ai toto toto ma toe faʻafouina sela o le pancreatic.

Sili atu nai lo le inisalini masani

O le faateleina o le inisalini maualuga nai lo le masani, e faʻatasi ma le faʻaitiitia o le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto. O meaʻai na mauaina na muta le liua i le malosi. E le gata i lea, i le gaioiga faʻasolosolo, o le a le toe iai ni suauʻu gaʻo. O le tagata maʻi e faitio i le gatete, sili atu le vevela ma le fefe. O faailoga masani e aofia ai le matelaina, fatu faʻamaʻaloga, leu, ma le le iloa.

O maualuga maualuga o le hormone i totonu o le toto e le itiiti ifo lona lamatia nai lo lona le atoatoa. O lenei tulaga e mafua mai i le atinaʻeina o le maʻisuka e le o le insulin-toto. O le amataina o faʻamaʻi e pei o le bronchitis, foma, myopia, stroke, faʻapitoa o le fatu e le faʻatoʻilaloina.

O mafuaaga o maualuga maualuga o le inisalini i totonu o le toto e mafai ona:

  • tulaga atuatuvale, gaioiga malosi ma faifai pea (aemaise lava i tamaitai),
  • ituaiga 2 maʻisuka inisalini
  • mamafa ma le ofoofogia o vaega eseese,
  • gasegase galue o le pituitary gland,
  • o le sili atu o le hormone tupu (acromegaly),
  • polycystic ovaries, neoplasms i le pancreas (insulinoma) poʻo sulu o le eleele,
  • Cushing's syndrome.

Leai se mafuaʻaga masani o le faateleina o le maualuga o le hormone i totonu o le toto, o ni neuromuscular diseases (aemaise lava o le myotonia) ma le le iloa o le inisalini ma faʻaaogaina gaʻo.

Faʻavae i luga o mafuaʻaga o togafitiga, o se togafitiga faʻapitoa e fausia.Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le homone, e taua tele le faʻatinoga lelei ma sili atu ona i fafo i fafo. O meaai maualalo-kalori ma le maualalo-carb o le a fesoasoani i le faatea ese o paʻu faaopoopo ma faʻamaonia le pancreas.

E mautinoa lava le faʻamaonia o fualaau oona e faʻaititia ai le insulin. E tatau ona faia i aso uma. O lenei mea o le a faaitiitia ai le avega i luga o le pancreas ma puipuia ai lona toilalo.

Mo le tino e galue atoatoa, e tatau ona faʻamauina le maualuga o le inisalini i le toto i totonu o taʻaloga masani. Taumafai e 'ai e sili atu ma le 2 taimi i le aso. Faatasi i le vaiaso, matua teena uma le 'ai. O le anapogi e fesoasoani e toe faʻafoʻi mai ai masini Faʻaopopo le fiva i lau meaʻai ma tipi i luga o luga o laufanua vave. Faamalositino, ae aunoa ma le soona galue. O nei mea uma o le a fesoasoani e aloese mai faʻamaʻi ma faʻalautele lou olaga.

O le a le mea e faʻaalia ai se suʻega toto mo le inisalini?

O le suʻeina o le toto mo le inisalini i luga o se manava gaogao ua manatu o se suʻesuʻega faʻamaonia taua. Faʻataunuʻu atoatoa pe leai foi o le syntonetic hormonone synthesis e tupu i soʻo se matua. E tusa ai ma taunuuga o se suʻega toto mo le inisalini, o le a iloa ai le tele o le okeni e le taulimaina lona gaioiga. I tupulaga talavou ma tamaiti, o le faʻaalia o le maʻisuka e vave lava ona vave, ma e masani lava i le ketoacidosis. Glycemic background i tulaga ogaoga e sili atu nai lo le sefululima milimili i le lita. Mea oona ma faʻalavelave matautia e faʻapipiʻi i totonu o le toto. Latou te faʻalavelave i le ulufale atu o le kulukose i totonu o siama ma faaititia le maualuga o le inisalini masani i totonu o le tino.

O le atoaga o le toto ua faia i luga o se manava gaogao pe leai?

O lenei fesili e masani ona fesiligia i fomaʻi. E pei lava o se suʻega o le inisalini, o le toto atoa e faitauina i luga o se manava gaogao. Faʻasalaga na o mataupu faʻafuaseʻi, e aofia ai faʻalavelave faʻafuaseʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, appendicitis. O le biomaterial e ave mai se tamatamailima pe mai se vein. I le aoina o le toto vevela, faatasi ai ma se auiliiliga lautele, e mafai foi ona faia suʻesuʻega mo isi faailoga, e aofia ai le inisalini.

Gaosiga o Inisalini

O le gaosiga o le inisalini o se faʻalavelave lavelave ma le tele-laasaga. Muamua, o se mea e le gaoioi e faʻapipiʻiina i le tino, muamua ile inisalini (preproinsulin), lea e tatau ona faia se faiga malosi. O le fausaga o le preproinsulin o loʻo faʻamatalaina i luga o se chromosome tino faapitoa. I le taimi lava e tasi ma lona faʻasologa, o loʻo faia ai le L-peptide faapitoa, faatasi ai ma le fesoasoani o le preproinsulin e pasi atu i le membrane, liliu atu i le proinsulin ma tumau ai e matua i totonu o se fausaga faapitoa faapitoa (Golgi complex).

Maturation o le pito sili ona umi i le filifili gaosiga o le inisalini. I lenei vaitau, o le proinsulin e faʻavae i le inisalini ma le C-peptide. Ona sosoo ai lea o le hormone ma le sulugatiti, lea o loo i totonu o le tino i foliga tutusa.

Le faʻatagaina o le inisalini mai peta peta e tupu pe a maeʻa le maualuga o le kulukose i le toto. E le gata i lea, o le faaseeina ma le faamatuu atu o le inisalini i totonu o le toto e faalagolago i le i ai o nisi o homone, fatty acids ma amino acids, calcium ma potassium konate i plasma. O lona gaosiga e faʻaititia ai le tali atu i le faʻasaʻolotoina o se isi hormone - glucagon, lea o loʻo faʻapipiʻiina foi i le pancreas, ae i ona isi siama - vaitusi alpha.

O le faʻaogaina o le tino o le tagata e aʻafia ai foi le inisalini o le inisinia:

  • O le vaega sosoʻo e aʻafia ai le faʻalauteleina o le faʻasiga o le insulin.
  • Mo le taofiofia o le faʻasinomaga, o lona vaega alofa e nafa.

Gaioiga o le insulin


O le gaioiga o le inisalini o le puleaina lea ma faatonutonuina le metabolism o gaʻo. E maua lenei mea e ala i le faʻateleina o le mafai ona faʻaogaina o le siama mo le kulukose, lea e mafai ai ona vave oʻo i totonu o le masini. Inisalini i totonu o le tino e gaoioi i fatuga o loʻo faalagolago i le insulin-o maso ma gaʻo. I le tuufaatasiga, o nei masini e aofia ai le 2/3 o le masini masini ma e nafa ma galuega sili ona taua (respiration, toto circulation).

O le gaioiga o le inisalini e faʻavae i luga o le galuega o se masini suauu o loʻo i totonu o le membrane. O le hormone e fusifusia i le suimeni ma e amanaʻia e ia, amataina le galuega o se filifili atoa o enzymes. O se taunuuga o suiga o meaola o meaola, o le protein protein kinase C e faʻaaogaina, lea e aʻafia ai le metabolism intracellular.

O le inisalini tagata e afaina ai le tele o enzymes, ae o le galuega autu o le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose o le toto e maua i le:

  • Faateleina le gafatia o sela e gaosi ai le kulukose.
  • Faʻatoagaina o le kulukose faʻaaogaina enzymes.
  • Faʻateleina le faʻavaeina o fale o le kulukose e pei o le glycogen i totonu ole ate.
  • Faʻaitiitia le malosi o le kulūkose i le ate.

E le gata i lea, o le gaioiga o le inisalini e faapea:

  • Faateleina le faʻaaogāina o amino acids i siama.
  • Faʻaleleia le tafe o paluka, fuluula ma magnesium i totonu o le masini.
  • Faateleina le gaosiga o le gaʻo gaʻo.
  • Faʻaauau le liua o le kulūkose i faʻamaʻi i le ate ma le tino o le tino.
  • Faʻaleleia le faia o DNA (toe gaosia).
  • Faaititia le tafe o gaʻo susu i totonu o le toto.
  • E taofiofia ai le gau o puipuiga.

Suga ma insulin

O le inisalini toto e afaina ai le faʻaaogaina o le kulukose. E faapefea ona tupu lenei mea i se tagata maloloina? E masani lava, faatasi ai ma se malologa umi i meaʻai, o le maualuga o le kulukose i le toto e tumau pea e le suia talu ai le mea moni o le pancreas e maua ai ni vaega laiti o le insulin. O le taimi lava e ulu atu ai le tamaoaiga i le gutu o meaʻai e gaʻo ai le gaʻo-suavala, e faʻamavaeina i lalo i le glucose mole molemoa o loʻo vave faʻavaveina i totonu o le toto e ala i le mucous membrane o le vavagana o waha.

E maua e le pancreas faʻamatalaga e manaʻomia le insulin e tuʻu ai le kulūkose, ma e ave mai faʻasoa na faʻaputuina e le uʻamea i le taimi o le malologa i meaʻai. O le tuʻuina atu o le inisalini i lenei tulaga ua taua o le vaega muamua o le tali o le inisalini.

O se taunuuga o le faʻasaʻolotoga, o le toto toto e faʻaitiitia i le masani, ma o le hormone i le pancreas ua faʻaitiitia. O le gland e amata ona maua ai le inisalini faaopoopo, lea e alu lemu i le toto - o le vaega lona lua o le tali o le inisalini. E masani lava, o le inisalini e faʻaauau pea ona gaosia ma tuʻuina atu i totonu o le toto ao faʻamalūina meaai. O le tino e teuina se vaega o le kulukose i le ituaiga o glycogen i maso ma le ate. Afai e leai se isi mea e alu i ai le glycogen, ma e le faʻaaogaina gaʻo meaʻai i le toto, e fesoasoani le insulin i le gaʻo ma teuina i totonu o le tino. A oʻo i le taimi, o le aofaʻi o le kulukose i le toto e amata ona faʻaitiitia, o le a amata ona maua mai le glucagon, o le hormone e le ogatasi ma le inisalini i lana gaioiga: ua taʻu mai ai i maso ma le ate ua oʻo i le taimi e liliu ai faletini glycogen i le kulukose, ma tumau ai le suka i le toto. masani. O le tino o le a toe faʻatumu ai glycogen reserves i le taimi o le taumafataga e sosoo ai.

E aliali mai o le tausisia pea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o le taunuuga o tulafono faatonutonu o le tino, ma e lua vaega o hormones e aafia ai le aofaiga o le kulukose i auala eseese:

  • O le inisalini ei ai lona aafiaga o le hypoglycemic - e faaitiitia ai le maualuga o le suka i le toto ona o le teuina o le kulukose i le ituaiga o glycogen i le ate ma maso. Afai o le kulūkose maualuga e maualuga atu nai lo se tagata, o le a amata ona tuʻuina atu le insulin mo le faʻaaogaina o suka.
  • Glucagon o se hormone hyperglycemone e gaosia i le pasela alpha pene ma faaliliuina ai le ate ma muscle glycogen faleoloa i glucose.

Inisalini: o le masani i fafine

O le tulaga masani o le inisalini i le toto o se fafine e faʻaalia ai le tino e aʻafia i le gaosiga o le kulukose. O le lelei o le kulūkose anapogi e mai le 3.3 i le 5.5 mmol / l, o le inisalini e mai le 3 i le 26 mcED / ml. O tulaga faatauaina mo tagata matutua ma fafine maitaga e ese si eseesega:

  • I le matua / 6-35 mkU / ml.
  • I fafine maʻitaga - 6-28 mkU / ml.

Ole fua ole inisalini e tatau ona amanaia i le siama o le maʻisuka: faatasi ai ma le fuafuaina o le kulukose i totonu o le toto, o se auiliiliga ole inisalini e mafai ai ona e malamalama pe iai se maʻi. I lenei tulaga, o le faateleina ma le faaitiitia o le faailo e faatatau i numera masani e taua tele. O le mea lea, o le faateleina o le inisalini e fautua mai ai o le pancreas o loʻo mimiti, tuʻuina atu isi atopaʻu o le hormone, ma e le o aʻafia e siama o le tino. O le faʻaititia o le aofaʻi o le inisalini o lona uiga e le mafai ona maua mai i totonu o sela beta o le pancreas le aofaiga sao o le hormone.

O le mea e maofa ai, i fafine maʻitaga, o le kulukose toto ma le inisalini e i ai tulaga eseese. E mafua lenei mea i le mea moni o le placenta e maua ai hormones e faʻapupulaina ai le kulūkose i totonu o le toto, ma mafua ai le faʻasaʻolotoina o le inisalini. O le iʻuga, o le maualuga o le suka, e sopoʻia le placenta i le pepe, faʻamalosia lana paʻu e galue ai i se faʻaleleia atili ma faʻasoa le tele o inisalini. Glucose e faʻafefiloi ma teuina i le tino o le gaʻo, mamafa le mamafa o le fetus, ma e matautia tele mo le vasega ma le taunuuga o le fananau mai i le lumanai - o se pepe tele e mafai ona pipii i le alafaʻa fanau. Ina ia aloese mai lenei mea, o fafine na faʻaalia le faateleina o le inisalini ma le kulukose i le taimi o le maitaga e tatau ona mataituina e se fomaʻi ma faia lona tofiga.

Inisalini: o le masani i alii

O le masani o le inisalini e tutusa mo alii ma tamaitai, ma e 3-26 μU / ml. O le mafuaʻaga o le faʻaitiitia o le manava o le hormone o le faʻaleagaina o sela o le pancreatic. E masani lava e tupu lenei mea i se talavou, e le o le talaaga o se maʻi viral vailaʻau (maʻi) - o le maʻi e amata vave, masani ona maua e tagata gasegase i le falemaʻi i le setete o le hypo- or hyperglycemic coma. O le faʻamaʻi faʻafuaseʻi i le natura (ua faaleagaina faʻamaʻi e ala i gaioiga a latou lava tino e fasioti tagata, ia e mafua ona o le gasegase i le tino), ma ua taʻua o le maʻisuka ituaiga 1. Naʻo le pulega o le inisalini ma se taumafataga faapitoa e mafai ona fesoasoani iinei.

A maua e le tamaititi le maualuga o le inisalini, e mafai e se tasi ona masalomia le i ai o ni tumepa o le pancreas, maʻi o le ate ma meaola o le ate. Afai, e tusa ai ma taunuuga o le suʻega, e leai se mea na faʻaalia, ma o le faateleina o le inisalini e maua faatasi ma le tele o le kulukose o le toto, e mafai ona masalomia le maʻisuka o le ituaiga lona lua. I lenei tulaga, o le a le maua ai e le masini eletise le lagona o le inisalini. E ui lava i le mea moni o le pancreas e maua mai i le tele o mea, e le mafai e le kulukosese ona ulu i totonu o siama e ala i le membrane. O le maʻisuka ituaiga 2 e sili ona malosi i le vavalalata malosi e foliga mai ua matua, e mafua ai le gaʻo, o se olaga le lelei, ma masani leaga.

O a faʻalavelave e solia ai le gaosiga ma le faʻaaogaina o le inisalini i tane? O se faʻafitauli faapitoa tama mo le maʻisuka e le afaina. Ona o le mea moni e le o lelei le faʻaaogaina o le kulukose, ua maualuga maualuga lona toto, ma o lenei mea e afaina ai vaʻa toto, leaga ai o latou tulaga ma faʻalavelave ai le fausiaina. E le gata i lea, o le aʻafia o le namu (neuropathy o le maʻisuka) e atiina ae, ma le faʻaitiitia o le lagona o aʻafiaga namu e faʻaititia.

Ina ia aua neʻi faʻafetaiaʻia lenei faafitauli faʻafitauli, e manaʻomia ona tausia e le tagata maʻi le maʻisuka, ia faia uma ana tofiga, ia siakiina e le aunoa le maualuga o le kulukose ma le inisalini i totonu o le toto.

Le maualuga o le inisalini i tamaiti (masani)


O le masani o le inisalini i se tamaititi e mai le 3 i le 20 mcU / ml. I nisi faʻamaʻi, o lona siʻitia ma le faʻaitiitia e mafai ona matauina:

  • O le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaalia i le faʻaitiitia o le maualuga o le inisalini.

O lenei ituaiga faʻamaʻi o le autu lea i tamaiti. E amata, i le avea ai o se tulafono, i le amataga o lona matua, e faʻaalia i se amataga matagi ma se ala ogaoga. Vailaʻau Beta ma mate le tuʻuina o le inisalini, e naʻo le iniseti o le hormone e mafai ona laveai se tamaititi maʻi.O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi e mafua mai i faʻafitauli faʻaletonu o le autoimmune, soo se faʻamaʻi pepe e ono mafai ona avea ma masini faʻavae. O le maʻi e amata i le mamafa o le mamafa o le mamafa, leisa, vomiting. O nisi taimi e o mai tamaiti i le falemai ua leva ona i ai i le coma (pe a le mafai e le tino ona taulimaina se toso malosi pe faateleina le inisalini ma le kulukose o le toto). I le talavou, o le amataina o le maʻi e mafai ona faanatinati, o le taimi umi e oʻo atu i le 6 masina, ma i le taimi nei e faitio le tamaititi i le maʻi tiga, vaivai, le naunau e le 'ai se mea suamalie. Pustular rashes e ono oʻo mai i luga o le paʻu. O togafitiga mo le ituaiga muamua o le maʻisuka o le tamaitiiti o le faatonuina lea o inisua o le insulin e fai mo le leai o a tatou lava homone.

  • I le maʻisuka o le ituaiga lona lua, hyperplasia o tamaʻi motu o Langerhans, insulin, o le maualuga o le inisalini i le toto e tulaʻi mai.

O le insulinoma ma le hyperplasia e seasea, ma o le maʻisuka ituaiga 2 e taatele. O loʻo faʻaalia i le faʻateleina o le inisalini, e le faʻaaogaina le suka toto, ma tumau pea ona maualuga ona o le solia o le lagona o le masini resitala. O togafitiga o le faʻamaʻi o le toe faʻaleleia o le mafaufau ona o vailaau faʻapitoa, meaʻai ma gaioiga faaletino.

Laasaga maualuga o le insulin i tagata matutua

I se tino maloloina, e tatau ona faapaleni mea uma. E faʻaaogaina foi lenei mea i le gaosiga o gaʻo, o se vaega o le gaosiga ma le faʻaaogaina o le inisalini. O nisi taimi latou te talitonu sese o le maualuga o le inisalini e lelei tele: o le tino o le a le mafatia i le maualuga o le kulukose toto. O le mea moni, e le o lea. O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e tutusa lava le leaga e pei o lona tau maualalo.

Aiseā ua tupu ai lea ituaiga o solitulafono? O le mafuaaga atonu o se suiga i le fausaga ma le fausaga o le pancreas lava (oona, hyperplasia), faapea foi ma faamai o isi totoga, ona o le gasegase o le gaʻo (faaleagaina o fatugaʻo, ate, selu, etc.). Ae ui i lea, o le tele o taimi, e maualuga le inisalini ona o le maʻisuka ituaiga 2, pe a galue le pancreas e pei ona masani ai, ma o suauu o tamaʻitaʻi o Langerhans o loʻo faʻaauau pea ona faʻapipiʻi le hormone masani. O le mafuaaga mo le faateleina o le inisalini e avea ma tui o le insulin - o se faaitiitia o le lagona lelei o sela i ai. O se taunuuga, o le suka mai le toto e le mafai ona ulu i totonu o le paʻu, ma o le tino, o loʻo taumafai pea e faʻapipiʻi le kulukose i le suauʻu, faʻasaʻo atili ma sili atu inisalini, o le mafuaʻaga lea e maualuga maualuga ai lona maualuga. I le taimi lava e tasi, o le solia o le gaosiga o le carbohydrate ua na o se vaega o faafitauli: toetoe lava o ituaiga uma o le maʻisuka 2 e maua i le maʻi gasegase, pe a, e faaopoopo i le maualuga maualuga o le suka, o le tagata e maualuga le toto cholesterol, maualuga maualuga, ma le maʻi fatu. E uiga i le lamatiaga o le atiaeina o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faapea mai:

  • Ova o le tino, lea e teu ai le gaʻo i totonu o le puimanava.
  • Tigā toto maualuga.
  • Se faʻaopoopoga o le aofaiga o le "leaga" cholesterol pe a faatusatusa i le masani.

E manatu le au suʻesuʻe e uiga i genetics e avea ma mafuaaga mo le atinaʻeina o le inisalini: o le tetee e tatau ona avea ma se auala o le tino e ola ai i taimi o le fiaai, aua o le solia o le lagona o le inisalini na te taliaina oe e teu ai i luga le gaʻo i taimi e fafagaina ai. Ae ui i lea, o le faʻaleleia o avanoa i tulaga oi ai nei na avea ma se faʻafitauli: o le tino o loʻo gaosia le gaʻo e tusa lava pe leʻo manaʻomia - ua leva ona galo le sosaiete e uiga i le fiaʻai, ae o tagata e faaauau pea ona 'ai ma se faʻaagaga, lea e "teuina" io latou itu.

Faʻailoa se maualuga o le inisalini (hyperinsulinism) e faʻaaogaina ai le suʻega o le toto i luga o se manava gaogao - e masani lava le taua o le hormone i le plasma toto e mai le 3 i le 28 mcED / ml. O le toto e matua mamafa lava i luga o se manava gaogao, aua a uma ona 'aina le tele ole inisalini e suia tele.

Ae faʻapefea pe afai o le auiliiliga na faʻaalia ai le maualuga o le inisalini? Muamua lava, e tatau ona e malamalama i le mafuaaga - o togafitiga o isi togafitiga e faʻalagolago i lenei mea: mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le solitulafono e fesootaʻi ma le i ai o le insulinoma, e ofoina atu le maʻi o le maʻi. Pe a oʻo mai le tele o le hormone ona o faʻamaʻi pipisi oona ma a latou cortex, ate, pituitary tumors, e tatau ona e taulimaina nei faʻamaʻi - o le faʻamagaloina o le a mafua ai ona faʻaitiitia le maualuga ole inisalini. Ia, afai o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o se soliga o le gasegase o le gaʻo ma le maʻisuka, o se taumafataga faʻapitoa-maualalo ma fualaau e faʻamoemoe e faʻaleleia atili le lagona o sela i le inisalini o le a fesoasoani.

Faateleina le insulin i le taimi o maitaga


O le maualuga o le inisalini e masani lava ona maua i le taimi o le maitaga - i lenei tulaga, latou te talanoa i le atinaʻeina o le maʻisuka. O le a le lamatiaga o le maʻisuka mo tina ma pepe? E mafai e le tamaititi ona telē tele, faʻatasi ai ma ona tauau, ma e matautia tele mo le fanau mai i le lumanaʻi - e mafai ona pipii le pepe i le alafaʻa fanau. O maualuga o le inisalini e mafai ona mafua ai le hypoxia fetal. E mafai e tina ona atiaʻe le maʻisuka masani e le fesootai i le maitaga.

O le lamatiaga o le atinaʻeina o le maʻisuka faʻataʻitaʻi e faʻapupulaina:

  • Tesaʻi Suka ua mavae
  • Totogi mamafa
  • Polyvancy Ovary
  • Le i ai o le maʻisuka i le aiga

Aisea ua i ai se maualuga o le inisalini ma le solia o le gaosiga o le gaʻo i le taimi o maitaga?

I lalo o tulaga masani, o le aofaiga o le kulukose i totonu o le toto e pulea e le inisalini, lea e faia i le pancreas. I lalo o lana faatosinaga, o le glucose e lilo i sela, ma o lona tulaga i le toto ua faaitiitia. I le taimi o le maʻitaga, o le placenta e faʻaoga ai hormones e mafua ai le faateleina o le maualuga o le suka. Glucose e ala atu i le placenta e ulufale atu i le toto o le pepe, ma lona vavao, taumafai e faaleleia le tulaga, maua ai le tele o insulin. I le isi itu, o le vevela tele o le hormone e fesoasoani i le vave tele o le inu o le kulukose ma lona liua i tupe mama. O se taunuuga, o le mamafa o le pepe e leʻi fananau mai ua vave ona tupu - o loʻo i ai se macrosomia o le fetus.

E faʻapefea ona maua i le fafine le maʻisuka faʻamalosi?

I le avea ai o se tulafono, e na te le faʻalavelave i le tina faʻamoemoe i soo se auala, ma e maua i se avanoa pe a pasia suega masani, aemaise lava le suega o le toleniga o le glucose, lea e faia i le 26-28 vaiaso o le maitaga. O nisi taimi o le faʻamaʻi e sili atu lona manino: o le tele o le fiaʻai, o le fia inu ma le tele o le urination.

O le maʻisuka ituaiga e mafai ona masalomia e ala i le faʻamalosi o le fomaʻi - o le muamua i le lapoa ma le mamafa atonu e faʻaalia ai le atinaʻeina o le maʻi.

O le taua masani o le maualuga o le insulin i le toto plasma i le taimi o le maitaga e 6-28 μU / ml, glucose - e oo atu i le 5.1 mmol / L. O nisi taimi, i le faaopoopo atu i nei suʻega, ua faʻataʻitaʻiina se suʻesuʻega o le hemoglobin glycolone - o loʻo faʻaalia ai le umi na atiae ai le maʻisuka. O le hemoglobin glycated o le hemoglobin glued to glucose. E maua pe a maualuga le maualuga o le suka i le toto mo se taimi umi (e oʻo atu i le 3 masina).

E faʻapefea ona togafitia le maʻisuka faʻamaʻi?

Muamua lava, o le fafine ua faatonuina se taumafataga maualalo maualalo ma le siakiina o le toto o le kulukose toto e faaaoga ai mita feaveai, i luga o se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai. O le tele o faʻafitauli e mafai ona faʻamaonia i se taumafataga talafeagai sei vagana ai "meaʻai gaʻo maoaʻe", tufaina o taumafataga ma gaioiga lelei atoatoa (savali, aau). O aʻoaʻoga faaletino e taua tele - aua o mea faʻapitoa e maua ai le tino ma le okesene, faʻaleleia le metabolism, faʻaaoga le sili atu o le kulukose ma fesoasoani e faʻamaonia le aofaʻi o le inisalini i le toto. Ae afai e le fesoasoani nei metotia, o loʻo faatalitali le tina faʻamoemoe mo injections o le inisalini, faatagaina i le taimi o le maitaga. I le avea ai o se tulafono, o insulinini "puupuu" e faʻamatalaina aʻo leʻi 'ai, ma "umi" ao le i momoe ma le taeao. Faʻaaoga vailaʻau seia oʻo i le mutaaga o le maʻitaga, ma a maeʻa le fanau mai o le maʻisuka ile tino, e le o manaʻomia.

Laasaga maualuga o le insulin i tamaiti


O maualuga maualuga o le insulin o se faafitauli lea e tupu i le taimi o le tamaitiiti. O le tele ma le tele o tamaiti o loʻo mafatia mai le oona, o le mafuaʻaga e le lelei ai meaai paleni, ma e le mafaufau matua i nisi o taimi pe a lamatia le tino. O le mea moni, ei ai tulaga pe a oʻo i le maualuga o le inisalini e fesootaʻi ma isi tulaga: i tamaiti, e pei o tagata matutua, e ono iai ni paʻu ma faʻamaʻi o le pituitary gland, gland slim and their cortex, insulinomas. Ae o le tele lava o taimi, o le soli o le gaosiga o le carbohydrate o se natura faʻatoʻateleina, lea e le talafeagai ai meaai paleni, le lava le faʻamalositino, ma le atuatuvale.

O se taunuuga, o le tamaititi e atiina ae le maʻisuka ituaiga 2, lea, e ui lava i le gaioiga galue a le pancreas ma le inisalini, ae o le a le toe maua e le sela lo latou gauai i ai. O le mea e leaga ai, ua fai mai fomaʻi o le maʻisuka ituaiga 2 ua "laiti" nei - o le tele o tamaiti ua mafatia i le mamafa, maʻi faʻasolosolo ma le faʻaleagaina o le gaʻo gaʻo.

O le a se mea e tatau ona ou faia pe a fai o suʻega a le tamaititi e maua ai le maualuga o le inisalini? Muamua, e tatau ona vavae ese faʻamaʻi na mafua ai le faateleina o le hormone (insulin, hyperplasia o tamaʻi motu o Langerhans, faʻaleagaina o le ate, pituitary ma gutu). A maeʻa le suʻega o nei faʻamaʻi e le o iloa, ma o loʻo i ai faailo o le maʻisuka ituaiga 2, o togafitiga e aofia ai le toe faʻaleleia o le lagona o le suauu toto i le inisalini ma faʻaitiitia ai le avega i luga o le paʻu ina ia le faʻaitiitia mai le tele o le faʻasua o le hormone. E mafai ona maua lenei mea i le fesoasoani mai o vailaau faʻapitoa, o le maualalo o meaʻai ma le tino. Faʻaleagaina o le gaʻo gaʻo ma le gaʻo i totonu o se tamaititi o se taimi e toe iloilo ai le lisi ma le olaga masani o le aiga atoa: ioe - i taʻaloga ma meaʻai talafeagai, leai se meaʻai ma se vaiaso i luga o le moega.

Mafuaaga o Laasaga o Atulin Levels

O se maualuga o le inisalini i totonu o tagata e mafai ona faia mo mafuaaga eseese. I vailaau, o le sili atu le pulelasi o le hormonone ua taʻua o le "hyperinsulinism." Faʻalagolago i le mea na mafua ai, o le tulaga muamua ma le lua o le faamai e iloga:

E fesoʻotaʻi le Peraimeri ma le le lava o le puleaina o le glucagon ma le sili atu o le gaosiga o le inisalini e puʻe beta o tamaʻi pancreatic o Langerhans. E tupu lenei mea pe a:

  • O le pancreas e aʻafia i se tumo e faʻapupulaina ai le inisalini. I le avea ai o se tulafono, o ia oona e mama ma e taʻua o insulinomas.
  • O nuʻu o Langerhans i le gland e ola, ma mafua ai le faʻateleina o le pulelaʻau o le inisalini o le tagata.
  • I faʻamaulaʻau a le alpha, e faʻaititia ai le faʻaaogaina o le glucagon.

O le tulaga lua o le maʻi e le fesoʻotaʻi ma faafitauli o le pancreatic, ma ua faʻamatalaina e ala i le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino ma le gaioiga eleelea o isi hormones e aʻafia ai le gataifale gaʻo. E le gata i lea, o le mafuaaga o le hyperinsulinism ile lua (extra-pancreatic) atonu o se suiga i le lagona o le insulin. O a ni faaletonu i le tino e mafai ona fesoasoani i le atinaʻe o hyperinsulinism?

  • Pituitary Disease
  • O faʻamaʻi (e aofia ai vailaau palapeti ma le mama) o le gland slander, o faʻamaʻi o le cortex o le tino.
  • Faaleaga i le ate.
  • Faʻaleagaina o le gaʻo gaʻo. I lenei tulaga, faatasi ai ma le faateleina o le inisalini, o le toto toto e tumau pea i luga.
  • O gaioiga i luga o le gastrointestinal tract (aemaise lava o le vavalalata o le manava) e mafai ona taʻitaʻia ai le mea moni e vave faʻavaveina le gaʻo i totonu o le tootoo laiti ma o loʻo gauai malosi i ai, ma mafua ai le faateleina o le suka i totonu o le toto ma le faʻasaʻoina o le inisalini.

O le mafuaaga sili ona taatele o le hyperinsulinism i aso nei ua faʻavaivaia le lagona o le insulin i le telefoni feaveaʻi. E le mafai ona iloa e le tino lenei hormone, ma e le malamalama le tino "i lenei mea ma faʻaleleia ai le gaosiga o le inisalini, lea, e le gata i lea, e le faʻaitiitia ai le kulukose i totonu o le toto - o le auala lea ua fausia ai le maʻisuka ituaiga 2.I le avea ai o se tulafono, e masani lava mo tagata ogatotonu ma matutua atu, ma faʻamatalaga mo le sili atu i le 90% o mataupu uma o le maʻisuka. Ma afai e tusa ma le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona fai mai e le o se tagata le laki e fanau mai ma se gaʻo le atoatoa e nafa ma le atinaʻeina o le maʻi, ona faʻamaʻi ai lea o le maʻisuka o le "lelei" o le tagata lava ia: e atiina ae ia i latou e faʻaleagaina le gaʻo ma suamalie, ma ei ai masani leaga.

Faʻalēlūlū Tagata Matutua Maualalo

O le faʻaititia o le maualuga o le inisalini, e pei o se tulafono, o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o le maʻisuka - ona o le le lava o le hormone, o le kulukose e le faʻaaogaina, ae tumau i totonu o le toto. O le faʻaitiitia o tulaga o le inisalini i le maʻisuka e oʻo atu ai i faʻafitauli le lelei:

  • Faateleina le urination, o se faʻaopoopoga i le aofaʻi o urine (aemaise lava ile masani ile po). E mafua mai i le mea moni o le sili atu o kulukose mai le toto ua faʻateleina i le urine, ma o le kulukose e "ave" ai le vai, faʻaopoopo le tele o le urination.
  • O se lagona o le fia inu pea (i lenei auala e taumafai le tino e fai mo le gau o le tino i le mimi).
  • Hyperglycemia - o se faʻaopoopoga o le aofaʻi o le kulukose: o le maualalo o le insulin i totonu o le toto poʻo le leai atoatoa o lona gaosiga e oʻo atu ai i le mea moni e le o ulu le kulukose i totonu o siama, ma latou te iloa lona le atoatoa. E mafai ona e faia mo le le lava o le inisalini e ala i le faifai pea o le iniseti o le inisalini faʻasolosolo.

Mafuaaga o le Faʻaitiitia o le Inisalini

O le toto o le insulin e mafai ona alu i lalo ona o le tele o tulaga. Ina ia iloa tonu pe aisea e tupu ai lenei mea, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist. O mafuaʻaga autu mo le faʻaitiitia o le gaosiga o le inisalini o le:

  • Taumafa le maloloina: o le taumafataga o loʻo i ai le tele o meaʻai maualuga-calorie ma gaʻo manu, "vave" gaʻo (gaʻo, falaoamata). O nei mea uma e mafua ai le inisalini na gaosia e le pancreas e le lava mo le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo, ma o le tino e taumafai e faʻaleleia lana gaosiga e ala i le faʻaaogaina o peta beta.
  • Le mafai ona tausisia le taumafa (togafiti).
  • Faʻaitiitia le faʻamaʻi ona o faʻamaʻi ma faʻamaʻi masani.
  • Le lava le moe, popole, popolega e fesoasoani e faaitiitia le aofai o inisalini na gaosia e le tino.
  • Le lava gaioiga galue malosi - ona o i latou, o le maualuga o le suka i le toto e faateleina ma o le maualuga o le inisalini e faaitiitia i le taimi e tasi.

Ituaiga 1 maʻisuka


O le maʻisuka ituaiga 1 e tupu i tupulaga talavou. O lenei faʻamaʻi e le mafai ona togafitia lea e naʻo le iniseti masani o le inisalini lea e faʻaalia ai lona gaosiga masani o le a fesoasoani i le tagata maʻi.

Ua manatu le au saienitisi le mafuaʻaga o le maʻisuka o se mea na mafua mai i le maʻi o le tagata lava ia, ma atonu o se manuʻa poʻo se malulu, e mafua ai le amataina o le faʻaumatia o le peta paneta e mafua ai le amataina o siama. O lea la, o le inisalini i le ituaiga suka 1 o le maʻisuka e le toe faʻamaopoopo, pe le lava foi mo le faʻaaogaina o le kulukose.

E faapefea ona amata le maʻi? O le tagata maʻi e faitio e vave faʻavaivaia ma vaivai, ma le ita, e masani lava ona mimiti ma e fiainu tele, ma e leiloa le mamafa. O nisi taimi o le gasea ma le vomiting e faaopoopo i faailoga.

I le leai o togafitiga o le inisalini, e mafai ona maliu le tagata mai le hyper ma le hypoglycemia. E le gata i lea, o le maualuga o le suka toto e i ai sona aafiaga matautia i le tino: o vai toto (aemaise lava fatuga ma mata) ua afaina, o le toto toto i vae ua afaina ma gangrene e mafai ona tutupu, ua afaina ai neura, o maʻi afaina o loo i luga o le paʻu.

Na pau le auala o togafitiga o le suʻeina o tui o le inisalini lea o le a suia ai le natura natura o le hormone. O se mea manaia, o le taimi e amataina ai le togafitiga, o le mea e taʻua o le "honeymoon" o loʻo i totonu, pe a faʻatulagaina le maualuga o le inisalini i se tulaga e mafai ai e le tagata gasegase ona faia e aunoa ma se inisiua.O le mea e leaga ai, o lenei vaitau e le umi se umi (tele ona o tagata e taofi ma e le faia ni faʻasologa faʻasolo). Afai e te faʻaogaina le togafiti togafiti, e mafai ona e taumafai e faʻasaʻo le tele o au lava beta nila pe a mafai, lea o le a faʻaauau pea ona faʻapipiʻiina le inisalini, ma maua ai se numera itiiti o inisiua.

Ituaiga 2 maʻisuka

O le a le maʻisuka ituaiga 2? I lenei maʻisuka, o le inisalini e le taofia le gaosia e le tino, ae o le lagona o lagona o le tagata na suia - o le insulin resistance e tupu. I le avea ai o se tulafono, o le a amata lemu le maʻi i tagata ua taʻi 35-40 tausaga ma luga atu, o loʻo mamafa tele. O le mafuaʻaga o le maʻisuka o:

  • Faʻasologa o le gasegase i le atinaʻeina o le faʻamaʻi faʻasolosolo ma le faʻaleagaina ole metabolism.
  • Taumafa le maloloina i le tele o meaʻai gaʻo.
  • Le lava gaioiga faaletino.

I le taimi muamua, o le inisalini o le maʻisuka e maua mai i le pancreas i fua masani, ae e le tali atu i ai le fusi. O le tino e faʻaopoopoina le pulefaʻatasia o le hormone, ma i le aluga o taimi, ua faʻapouliuligia puuna peta o le pancreas, ma e manaʻomia e le tagata le inisalini, e pei o le ituaiga muamua o le maʻisuka.

O le faʻamaʻi e masani lava e leʻi faʻaalia ni faʻamaoniga. E na o faitioga a le tagata maʻi, o le i ai o siama afaina, ma latou vaai i se fomaʻi pe a faigata le maʻisuka i le retino, le neuropathy, ma le fatu fatuga.

I le amataga o le faamai, e mafai ona fesoasoani le tagata maʻi i meaʻai ma gaoioiga faaletino. I le avea ai o se tulafono, o le gau o le mamafa e taʻitaʻia ai le mea moni e toe maua mai e le atigipusa le lagona lelei i le inisalini. E ui lava o le ituaiga lona lua o le maʻisuka e taʻua o le le o le insulin-e faalagolago, mulimuli ane e ono manaʻomia e le tagata maʻi le faʻaofiina o le inisalini o le tagata - e tupu lenei mea pe a faʻaitiitia fusi o le peta mai le tele o le faʻasalaga o le hormone.

Ituaiga o sauniuniga inisalini

O togafitiga insulin o le togafitiga autu lea mo le maʻisuka. Faʻalagolago i le auala e faʻapipiʻi ai le sauniuniga, o loʻo iai:

  • Inisalini fagota - e mafai ona maua ai le malosi o le faʻafitauli o le siama, ona o le tuufaatasiga o le porotini e matua ese lava mai le tagata.
  • Fualaau e mafua mai i le pancreas puaa. E mafai foi ona avea ma allergenic, e ui lava e eseese mai le inisalini o le tagata i le tasi amino acid.
  • Analogs o le inisalini o le hormone tagata - e maua mai e ala i le sui o le amino acid i le inisalini porcine.
  • Fualaau faʻasolo faʻasolosolo - o le hormone ua "gaosia" e le faʻasiga o Escherichia coli.

Analogs ma vailaʻau faʻasolosolo lelei o le filifiliga aupito sili lea mo togafitiga o le inisalini, aua latou te le mafua ai ni allergies ma maua ai le faʻamalosia o le togafiti. E mafai ona e vaʻavaʻai i le tuufaatasiga o vailaʻau i luga o le afifi: MS - monocomponent, NM - analog poʻo genetically modified. Faʻaigoaina ma numera e faʻaalia ai le tele o vaega o le hormone o loʻo aofia i le 1 ml o le vailaʻau.

Inisini e eseese e le gata i le amataga, ae faapena foi i le umi o gaoioiga:

  • "Anapopogi," pe mulimuli ane - amata ona galue vave pe a maeʻa le pulega.

O le maualuga o le mea e matauina pe a maeʻa le 1-1.5 itula, o le umi e 3-4 itula. E faʻatautaia aʻo le i 'ai, pe vave loa. Ole ituaiga ole inisalini e aofia ai Novorapid ma Insulin Humalog.

  • "Pupuu" - lelei le afa itula i le maea ai o le pulega, faʻatumuina le gaoioiga - pe a uma le 2-3 itula, i le mea uma, latou te oʻo atu i le 6 itula.

O nei fualaau oona e faia i le 10-20 minute ao leʻi faia taumafataga. I le pito i luga o le gaioiga, e tatau ona e fuafua se isi meaai. O se faʻataʻitaʻiga o le "puupuu" insulin o le Insulin Actrapid, Insuman Rapid.

  • "Laiti" - galue i totonu o le 12-16 itula, amata ona galue 2-3 itula pe a uma le puleaina, pe a uma le 6-8 itula.

O nei fualaau faasaina e faʻaalu 2-3 taimi i le aso. Se faʻataʻitaʻiga o vailaʻau - Protafan, Insulin Humulin NPH.

  • "Umi" - ua i ai se aafiaga faaumiumi ma o se tutusa o le basal (background) production o inisalini.

E faʻaalu 1-2 taimi i le aso.O nisi fualaau e taʻua o le "leai se mea" ona e le oi ai se lauiloa i le gaioiga ma o loʻo faʻamaonia atoatoa le gaosia o le hormone o tagata soifua maloloina. O le ituaiga o inisalini e aofia ai Levemir ma Lantus.

  • Faʻatasia, pe fefiloi.

I se sauniuniga faapena, ua uma ona faʻafefiloi tui o le inisalini umi ma le pupuu i se tasi o tuila, o lona uiga o le tagata maʻi e tatau ona maua ni nai inisiua. O vailaau faafomai e eseese i le tele o ituaiga o inisalini e fefiloi. O le ituaiga o fualaau faasaina, e fuafua i le vaevaega, e tatau ona filifilia e le endocrinologist. O se faʻataʻitaʻiga o se ituaiga o inisalini o Novomix.

Injections injections


Injections injections o se vaega taua o le soifua o se tagata maʻi i le maʻisuka ituaiga 1. Le lelei tele o le tagata e faʻalagolago i lona manuia ma le maualuga o le taui mo le maʻi. O le vailaʻau e masani lava ona faʻafeiloaʻi i totonu o le gaʻo gaʻo - e faʻamautinoaina ai lona faʻafefiloi tutusa ile toto. O nofoaga e sili ona talafeagai mo injections o le manava (sei vagana ai pute), totoa, muavaevae ma le tauau i fafo. I vaega taʻitasi o le tino, o le inisalini e ulufale atu i le toto i vaʻavave eseese: o le telegese le auala pe afai e faʻaofiina i luma o le suilapalapa, vave mai le manava. I lenei itu, o fualaau "pupuu" e tatau ona tui i totonu o le manava ma le tauau, ma o le tui o le inisalini e tatau ona tui i le pito i luga o le pito i luga o le taoto po o le ogavae. Afai e te faʻaaogaina le fualaau faasaina Novorapid poʻo le Lantus, e mafai ona faia injections i soʻo se tasi o nei vaega.

E le mafai ona e tuiina inisalini i le nofoaga e tasi ma i se mamao o le itiiti ifo i le 2 cm mai le tui muamua. A leai, e mafai ona aliali mai faʻamaufaʻailoga momona, ona o le vailaʻau e sili atu ona aʻafia i le toto. O le tui e aofia ai ni vaega:

  • E tatau ona fufuluina ou lima i le fasimoli.
  • Fufulu le paʻu ma faʻamaʻa le ava (pe afai e te le ave se vai aso).
  • O se togavao faʻatasi ai ma le inisalini e faʻaauau ona faʻaaogaina, e tatau ona fesuiaʻi i ni nai taimi, ae le o le luluina - mo le lelei o fefiloi.
  • Ona tatau lea ona e faʻaaogaina le fuainumera ole inisalini e ala i le taʻavaleina o le laina ile liʻo i le agavale i le numera manaʻomia.
  • Fai se paʻu paʻu ma faʻapipiʻi le nila i le maualuga o le 45-90º, faʻaauau i le piston ma faʻatali mo le 15 sekone.
  • Sii lemu ma toso malie atu le nila e puipuia ai vailaau mai le alo ese mai le pupu.

Ina ia mautinoa le maualuga o le inisalini i le toto, o le fualaau o fualaau faasaina ma le numera o injections e tatau ona filifilia faatasi ma le endocrinologist. I le avea ai ma tulafono, o fuafuaga nei e faʻaaogaina:

  • Tolu injections (o le taeao, aoauli, 'aiga o le afiafi) o le "puupuu", ma le tasi pe lua (taeao ma le afiafi) - o le "long" insulin. O lenei togafitiga e sili ona lelei le faʻatusalia o le gaosiga o le inisalini e le gland, ae masani ona manaʻomia le fuaina o le kulūkose toto e fuafua ai le fua saʻo o fualaau.
  • Faʻatomuaga e lua ("puupuu" ma le "umi" inisalini) aʻo leʻi faia le taeao ma le 'aiga o le afiafi. I lenei tulaga, e manaʻomia le taumafa lelei ma le faasologa o meaʻai.

Afai e atiaʻe e se maʻi ni vailaau vailaau mataʻutia o le viral or flu, o le faʻaauau pea o le faʻaaogaina o le inisalini "puupuu" e ono talafeagai, talu ai o le gaosia o le hormone e taofia i taimi o faʻamaʻi pipisi.

Tulafono o le puleaina o insulin

O le faʻaofiina o le inisalini e tatau ona faʻatino e tusa ai ma tulafono faʻapitoa:

  • O togafitiga ma vailaau e tatau ona teu i le vevela o le potu. Afai e faʻaaogaina le inisalini, e tatau ona faʻafefiloi e ala ile liliu o le peni.
  • O le filifiliga ole nofoaga ole inisiua e faalagolago i le ituaiga inisalini e tuiina ("puupuu" e tatau ona tui i totonu o nofoaga e vave ona gauai, "umi" - pe a faʻagesegese).
  • E le mafai ona e faia le injections i le itu lava e tasi - e taʻitaʻia ai le faʻavaeina o faʻamaufaʻailoga i le gaʻo gaʻo ma faʻalavelave ai le faʻaaogaina o fualaau faasaina.
  • A maeʻa ona aveese le pupuni, faʻapipiʻi le nila ile peni tui e tusa ai ma faatonuga. E fautuaina le faʻaaogaina o se falesa fou ma tui fou taitasi.
  • Afai ei ai se fagu tele o le ea i totonu o le suauu, tapuni i le tino ma le nila e tusi i luga ina ia mafai ai e popoli ona faʻasaʻo, ona tuʻuina atu lea o vaega o vailaʻau i le ea. E le manaʻomia ona aveʻeseʻese laiti laiti.
  • O le fualaau o le vailaau faʻasaina ua faʻatulaga e ala i le liliu o le pule faatonutonu o le suauu e tusa ai ma faatonuga.
  • Mo le saʻo lelei o le puleaina o le inisalini, e tatau ona e faia se paʻu paʻu i le vaega o loʻo manaʻomia, ona faʻaofi lea o le nila i le maualuga o le 45 i le 90 tikeri. A maeʻa lena, ia emu lemu lemu le suauu, faitau i le 20, ma toso ese ma le faaeteete, pe a uma ona tuʻuina atu le paʻu paʻu.

Inisalini i le togafitiga o le maʻisuka


O le togafitiga o insulin o le auala autu lea e faamautinoa ai le ola masani mo le maʻisuka maʻi. Mo le togafitiga e aumai ai le manaʻoga manaʻomia, e tatau ona faʻamatalaina e le endocrinologist. Filifilia e le tagata lava ia fualaau faasaina ma togafitiga e lamatia ai lou ola maloloina!

O le sini ole togafitiga o le inisalini o le faʻatumu atoa lea o le galo o le hormone ma le faʻaaogaina o fualaau faasaina. Mo lenei, e filifilia e le fomaʻi vailaau e sili ona lelei i le tino o le maʻi. O le tagata gasegase, i le isi itu, e tatau ona togafitia le togafiti: mulimuli i se taumafataga, meaʻai ma le inisalini.

O le mea e lelei ai, o le tulaga nei o le atinaʻeina o vailaau faʻasaʻo e mafai ai e le tagata gasegase ona taitaia se soifuaga atoa: faʻatasi ma faʻasolosolo fualaau oona e maua, e mafai ona faʻaaoga pamu. I le taimi lava e tasi, o le manatu na mauaa i mafaufau o le toatele: afai e te amata tui i le inisalini, o lona uiga o le iloaina o oe lava e le atoatoa. O le mea moni, o le togafitiga saʻo ole inisalini o se faʻamaoniga lea e le mafai e se tagata ona atiaʻe ni maʻi ogaoga o le maʻisuka e mafua ai le le atoatoa. O togafitiga talafeagai e mafai ai ona "aveʻese" isi peta o le peta ma faʻamaloloina i latou mai aʻafiaga leaga o le kulukose o le toto maualuga. I le aluga o taimi, e manaʻomia e le tagata gasegase ni laʻititi laʻititi o le inisalini.


Laʻasaga Laititi o Insulin

O le maualalo o le inisalini i le tino o le tino e masani lava mo le maʻisuka. O togafitiga o le maʻisuka e manaʻomia ai se taumafa maualalo-gaʻo (Pavzner laulau 9). O a tulafono o tulafono faatonutonu mo lenei taumafataga?

  • O le meaai e tatau ona faapaleniina, ma e tatau ona faaitiitia lona kalori.
  • O le leai o le inisalini, o le suka e le maua se taimi e faʻaaogaina ai i le toto, o lea e tatau ai ona faʻatapulaʻa le aofaʻi o gaʻo vailaʻau vave, ma o nisi o na mea e mafai ona faʻaaogaina atoa: o le suka leai se semolina, pateta, laisa paepae, suka ma le meli.
  • E tusa ai ma le tala a le fomai, nai lo le suka, e mafai ona e faʻaaoga le xylitol, sorbitol, fructose ma isi mea suamalie. I le avea ai o se tulafono, e sili atu le solomuli lemu nai lo le kulukose, ma mafai ai ona sili atu le pulea o le toto suka.
  • O meaai e tatau ona faʻaititia ma faʻaauau, ma o vaega e tatau ona laiti. O le numera sili ona lelei o taumafataga e le itiiti ifo ma le lima taimi, ma taimi uma e te manaʻomia e taumafai ai e 'ai le tutusa o le aofaʻi o gaʻo.
  • E tatau ona aofia ai le tele o fiber i le taumafataga, lea e maua ai se lagona o le atoatoa ma faʻaleleia atili le faʻaaogaina o gaʻo ma gaʻo. E maua le fiva i fualaau mata: kukama, kapisi, tamato, zuciniini.
  • Talu ai ona o le solia o le gaosiga o le gaosiga o le siama o le hormone e masani lava ona o faatasi ma le gasegase gaʻo, o le lisi e tatau ona aofia ai ni oloa e maua ai le lipotropic (gaioiga-vaevaega): kulimi, iʻa e maualalo, povi, oatmeal.
  • E talafeagai le lafoai o ipu ma se mea maualuga o meaola manu, falai, 'aʻamea gaʻo.

Maualuga taumafa inisalini

O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e taʻu mai ai o le pancreas e maua mai ai. I le taimi lava e tasi, o le lagona lelei o le talileleia o le masini komepiuta e mafai ona faʻavaivaia - e tupu lenei mea i le maʻi pipisi, pe a maua e se tagata le maʻi suka, gasegase, gasegase lipid le atoatoa, fatu ma vailaʻau vascular, ma le maualuga maualuga.O le tino e maua ai le inisalini i le leai o se aoga, e le tatau ai ona faaosofia le pancreas. E faʻapefea ona faasaʻo sea ituaiga solitulafono? E masani lava, o fomaʻi e fautuaina togafitiga, faamalositino, ma meaʻai. O mataupu faavae autu o le taumafa e pei ona taʻua i lalo:

  • Tapulaa o le "fast" carbohydrates, lea na mafua ai ona faateleina le gaosiga o le inisalini i le tino. E sili le vavaeeseina atoatoa oi latou, ma le manaʻo e faʻavave le "gaʻo" gaʻo meaʻai: alalaʻau enaena, pasta o le pata, buckwheat, falaoa atoa o le falaoa.
  • Ole tele o le puleaina - o le tele o meaai ile tasi taumafataga e tatau ona laiti, e tatau ona e 'ai soo (4-6 taimi i le aso).
  • Afai e mafai, e sili atu le faʻaaoga o suamalie nai lo le suka.
  • Teʻena le ava malosi.
  • Inu le tele o vai masani, faʻamalieina atoa lou galala.
  • Faʻaititia le tele o le masima e 'aina (e le gata i ipu ma le mama).
  • Teʻena meaai maualuga i le sodium (namu salimalie, sausage, meaai tipi).

O a meaai e tatau ona i ai i le taumafa a se tagata o loʻo maualuga lona inisalini?

  • Meaʻai laititi-gaʻo (sili atu le lafumanu).
  • Meaʻai gaʻo susu ma susu susu, kusi falaoamata.
  • Fua i se vaega itiiti.
  • Palu fatu ma masini.
  • Fualaau faisua e le maua ai le malolo: kapisi, uka, broccoli, tamato, ma isi.
  • Greens.
  • Fua e maua ai se fuainumera maualalo maualalo.

Puipuiga maualuga ma le maualalo o le insulin


Afai o le inisalini i totonu o le tino e gaosia i le le lava pe, i se isi itu, i le tele o aofaiga, e mafua ai ona suia i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E ui o eseesega eseese e maualuga maualuga ma maualalo le suka, o le tulafono faatonutonu o le gaosiga o le gaʻo e manaʻomia ai le usitaia o tulafono faʻapitoa:

  • Afai e te mafatia mai le gaosiga o le inisalini ma le faʻaaogaina, maua se taulima poʻo se tusi i totonu o lau atotupe ina ia mafai e isi ona vave tali atu ma fesoasoani.
  • Mulimuli i lau suʻega faʻasalaga i taimi uma ma mulimuli i au togafitiga.
  • Aua le inuina le ava, aua e mafua ai se suiga tele i le suka o le toto.
  • Taumafai e taʻitaʻia se olaga toʻafilemu, fuaina - aua, e pei ona e iloa, o le gaosiga o le insulini hormone e faʻavaivaia i taimi faigata. E le gata i lea, o tagata i se tulaga o le atuatuvale e mafai ona latou le amanaiaina lo latou lava soifua maloloina e tusa ai ma le mataupu faavae e faapea "o le a leai se leaga sili atu", e mafua ai le tele o mea leaga i lenei mea.
  • Ole siakiina e le aunoa o lou suka toto ma masini feaveai (glucometers) - o le auala lea e mafai ai ona e iloilo pe o pulea e le tino le avega, pe afai e te manaʻomia le suia o fualaau o fualaau oona nei. Mataʻituina o kulūkose o le a puipuia ai tulaga lamatia e pei o le hypoglycemic ma le hyperglycemic coma.
  • Ia atamai i gaoioiga faaletino. E le tatau ona e setiina faamaumauga o taaloga, aua o le inisalini o le gaosiga e le suia i le taimi o le faamalositino, ae o le kulūkose e faʻaaogaina, o le maualuga o le suka o le toto e mafai ona paʻu i tulaga le talafeagai. E mafai ona e taulimaina lenei mea e ala i le 'aina o se meaʻai sina meaʻai ao lei amataina vasega, poʻo le inisiua ole inisalini ma meaʻai (pe a faʻasolo atu ile inisalini).
  • Aua le faʻasaʻoina tui puipuia, o le faʻamoemoe o le puipuia o le tino mai faʻamaʻi pipisi ma le pneumococcal, aua o taimi na tutupu ai siamoni o le a poloka ai le gaosiga ma le faʻaaogaina o le inisalini i le tino, ma e aʻafia ai le soifua maloloina ma faʻateleina ai le maʻisuka.

O le inisalini na faia e le pancreas atonu o le hormone sili ona lauiloa. E masani lava o tamaiti aʻoga uma e iloa, o le faʻaitiitia o le insulin, o le toto toto e faateleina ma o le maʻisuka ituaiga 1 e tupu. O le faateleina o le inisalini e mafai foi ona avea ma uluai faʻailoga o le maʻisuka, pe a talia e le pancreas le le lelei o le aʻafia o le hormone e le tino ona o le leai o se mea, ma amata ona gaosia e tusa lava pe sili atu - o le ituaiga lona lua o le maʻisuka.

O le togafitiga o faʻamaʻi e fesoʻotai ma le le lava po o le sili atu o le inisalini e ese, ma e faalagolago i le mafuaaga patino:

  • Faatasi ai ma le le lava o le hormone, ua faatonuina ai le togafitiga o le inisalini.
  • Faatasi ai ma le tele o faasela o le inisalini ma le leai o se gaioiga o le tino, o fualaau faasaina e faaitiitia ai le tui o le inisalini e faaaoga.

E taua le manatuaina: o le soliga o le inisalini gaosiga ia te ia lava e le o se faʻasalaga, ae o se taimi e liliu atu ai i se endocrinologist mo fesoasoani faʻapitoa ma suia au masaniga ia maloloina. E le taliaina le mafaufau o le tagata lava ia ma le faʻataʻitaʻiga i vailaʻau ma vailaʻau - e tatau i le fomaʻi ona faʻataʻitaʻi togafitiga uma faʻalagolago i le talafaʻasolopito o le soifua maloloina ma uiga o le setete o le soifua maloloina.

Le faʻamoemoe o le hormone

A maeʻa ona 'ai meaai ma ulu i totonu o le tino, o le gaioiga gaioiga o le vaevaeina i ni vaega laiti e amata. E manaʻomia monosaccharides e faʻaleleia ai malosiaga faʻaagaga ma tufatufaina atu i gaʻo uma ma siama. O vailaʻau o loʻo faʻaalia o se ituaiga fale meafale. I le leai o so latou aoga, o le manuia o le tamaititi ua faasolo ina leaga.

O taumafataga taʻitasi eo mai faatasi ma le faateleina o le toto suka. O le faailo o lona mauaina o loʻo tuʻuina atu i le pancreas. E tali atu le tino i lenei gaioiga ma le gaosia o le inisalini. O ia e nafa ma le felauaiga o le gaioiga malosi i le tino atoa.

O le galuega autu o le inisalini o le faʻaleleia o malosiaga faʻaagaga. Lua meatotino e aofia ai:

  • Faʻamalosia le gaosia o gaʻo susu,
  • Faatoagaina mai o le polotini gaosiga,
  • Faʻaleagaina o le malepe o le glycogen,
  • Puipuiga o le malepe o gaʻo gaʻo,
  • Faʻailogaina o le vaevaeina o vaega o le porotini.

O le inisalini e nafa ma le gaioiga masani o le tino ma faiga faʻavae. I le tulaga o lona gaioiga le taua, o loʻo faʻaititia le malosi o le malosi.

Norm and deviations

O le masani o le inisalini i le toto o se tamaititi e le silia le 20 mkU / l - o le maualuga lea e faatagaina, soʻo se faailoilo e alu i tua atu o ata ua tuʻuina atu o loʻo aʻafia ai se tulaga lamatia o le soifua maloloina. O le faʻamaufaʻailoga pito i lalo e fesuiaʻi i le faailoga - 3 mkU / l. O fuainumera ua tuʻuina atu e talafeagai mo tamaiti ei lalo ifo o le 12 tausaga. I totonu o le toto o tamaiti matutua, o loʻo faʻateleina tulaga faʻatagaina. O le maualuga e 25 μU / L, ma o le tapulaa maualalo e 3 μU / L.

Telefoni maualuga

O le maualuga o le inisalini eo faatasi ma le atinaʻeina o se tulaga o le hypoglycemic. O le maualuga o le maualuga o le tau e mafua ai ona ogaoga taunuuga. I lalo o lana faatosinaga, o siaki e faasolosolo malie i le atrophy, lea e matautia i le atinaʻeina o faaletonu o le neurologist i le vaega o le faiai.

Mafuaaga e mafua ai ona siitia le maualuga o le inisalini:

  • Benig neoplasms o loʻo i totonu o le pancreas,
  • Ituaiga 2 maʻisuka
  • Togafitiga e faʻatatau i le aveesea o le manava po o le fatu,
  • Faʻalavelave i le faʻatinoina o le tino,
  • Faʻaleagaina o le tino,
  • Mea e le lelei
  • Faateleina gaioiga faaletino.

O le osooso malosi i le homone e tuʻuina mai ma le pasi. E teena e le tama gaioiga sili ona fiafia e fiafia i le malologa. Fetele tamatamailima, pito i luga le uʻamea. E fiaaai le tamaititi, e masani ona ia fesili mo ni meaai, ae le maua le mamafa, i se isi itu, o lona pa'ū ua faamaumauina.

Laititi maualalo

I le maualalo o le inisalini, o le tamaititi e popole i tulaga lautele. E musu le tamaititi e ai, e le manaʻo e taʻalo ma faia mea masani mo ia. E maitauina o faʻamaoniga o se mea maualalo maualalo e sili atu ona maualuga. I le taimi lava lea e tasi, e eseese le tulaga o le faʻaleleia o le faʻaleleia.

Inisalini ua faʻaititia i mataupu nei:

  • Ituaiga 1 maʻisuka
  • Faʻaaogā taumafa tele
  • Faʻaaoga sese
  • Maʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi
  • Laititi gaioiga faaletino.

O suʻesuʻega i fale suʻesuʻe o le a fesoasoani e fuafua le aofaʻi o suka i totonu o le toto. E tusa ai ma faʻamatalaga faʻapitoa, e le mafai ona faʻaalia le maualuga ole inisalini.

Faʻafefea ona pulea lau maualuga o suka?

Ua faailoa mai e tagata atamamai ni metotia e mafai ai ona e fuafuaina le maualuga o le inisalini i totonu o le toto.E aofia ai:

  • Suʻe toto
  • Glucose toleni
  • Suga le fua
  • Fuataga o le glycemia.

Suʻe toto. Ua faia le pa i luga o se manava gaogao mai se tamatamailima. Ina ia fuafuaina le faapalepale, e tatau ona foai atu le toto i nisi o taimi. O le a e manaʻomia mea mai se vein ma se limatusi. E tolu taimi e faia ai le pa, i le itula, tasi ma le afa ma le lua. A maeʻa le faʻatagaina muamua, e manaʻomia e le tamaititi ona inu le kulukose.

O le suāuʻu e faia i le faʻaaogaina o se auʻiliʻili (o le suʻega e faia i le fale) ma se glucometer (faʻaaogaina i le fale). Taua: e le mafai ona fuafua le fuainumera saʻo e tusa ai ma le metotia na tuʻuina mai. Ole fua ole suga e naʻo le talafeagai pe a fai o se vavaega e iloa atu pe lalo.

O togafitiga faʻaonapo nei e tele na faʻafetaui ai masini ma masini. Ina ia iloa le maualuga o le suka i totonu o le toto, ua lava le faʻaoga o se glucometer. E manaʻomia e le tamaititi ona fufuluina lelei lona tamatamailima, mulivae poʻo le talipupuni (faʻalagolago i le nofoaga filifilia mo le samples) ma tui ai le paʻu. E faʻaaogaina se mataua o meaola faʻapitoa i se taʻaloga faapitoa, lea i se mataupu o minute e faʻaalia ai se faʻatuatuaga mautinoa.

Eseese o le inisalini

O le maketi faʻafomaʻi faʻaonapo nei o loʻo faʻatusalia e se tele o vailaʻau faʻasaʻo. E tusa ai ma le umi o le faʻasalalau, e iai:

  • Fualaau faʻamalosi faʻamalosi (Failautusi faʻapitoa, Insulrap SPP). O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e faʻamaonia i le mavae ai o le 30 minute talu ona maeʻa le pulega, o le aoga e tumau mo le 8 itula,
  • Fualaau faʻatau fua (Fuamoa HM, Humulin N). O le malosi gaioiga e matauina i le 60-180 minute talu ona maeʻa le pulega,
  • Tali fofo umi (Ultratard HM). O le gafatia e tumau ile 28-36 itula

O isi ituaiga vailaʻau e mafai foi ona siitia le maualuga o le inisalini. E afua mai i latou o manu ma e tutusa ma tagata. Ole ituaiga mulimuli o le inisalini e manaʻomia, e fesoasoani e vave faʻafoʻi le maualuga o le faailo i totonu o le toto ma mo se taimi umi e tumau pea lona lelei.

E tusa ai ma le maualuga o le faʻamamaina, o vailaʻau uma e maualalo ai le faʻamalosia o le inisalini e vaevaeina i le aganuʻu, faʻapitoa ma le tasi. A o laʻitiiti, o vailaʻau lava ia e tasi e faʻatatau mo tagata matutua. Pau lava le eseesega o le metotia.

Faatomuaga fuafuaga

E na o le fomaʻi e mafai ona faʻamautu le togi sili ona lelei o le insulin mo tamaiti. O se taʻiala taʻitasi lenei e le mafai ona faʻatagaina mea sese. E tolu taimi taua ole pulega o le hormone:

  • I le 5 tausaga muamua o le olaga - e leai se sili atu nai lo le 0.5-0.6 iunite / kg mamafa o le tino,
  • A maeʻa le 5 tausaga - 1 unit / kg o le mamafa o le tino,
  • I le talavou - 2 iunite / kg.

O faigata i le fuafuaina o le tulaga sili ona lelei e tulaʻi mai i le taimi o le talavou. O se gaioiga eleelea o loo i totonu o le vaega o le "suiga," lea e o mai faatasi ma masini e le pulea i le suka. Injections i tamaiti e faʻatuatua ile inisalini e faʻatulagaina mo faʻamatalaga faapitoa.

Ole fua fautuaina e le o tumau, e faʻafetaui i le taimi ole togafitiga ole inisalini ma e faalagolago i tausaga o le tamaititi. O le autu autu o le tulaga lautele o le maʻi ma uiga o le tino.

Ina ia fuafuaina le tofo lelei, e faia e le tamaititi se suʻega masani ile falemaʻi. O le siaki e fuafua i le faasaʻo togafitiga. Taua: o le faʻatusatusaina o le inisalini, faʻapea foʻi ma fualaau faasaina latou te suia pea.

Auala Faʻaleleia

O le insulin e faʻaaogaina i tamaiti i le tele o auala. O le hormone e "auina" i le tino e ala i le tipiina o le paʻu i le manava, lugavaevae, tauau, pulu ma tua. E le afaina le nofoaga o inisiua ma e le afaina ai le aoga o le tui.

Mo togafitiga, faʻaaoga se tui faapitoa, se peni tui poʻo se pamu insulin. O le auala mulimuli e mafai ai ona e "auina" se fua o le homone i totonu o le tino e ala i se pusa faapitoa. O le tafe o le inisalini e faʻaauau.O loʻo i luga o le tamaititi le masini e oʻo lava i le po, e aunoa ma le faʻavaivaia ma le faʻavaivai.

O le faʻaauau pea o le inisalini e ala i tui e masani ona mafua ai le fefe i tamaiti. E tatau i matua ona mafaufau i lenei manatu ma fesoasoani i le pepe e taulimaina lagona atuatuvale. E talafeagai le talatalanoa ma lau fomaʻi i le filifiliga o se faʻafitauli itiiti ifo o le togafitiga.

  • Fautuaga fautuaina: toto toto i tamaiti

O le manaʻomia mo le inisalini e le o se faasalaga. Tamaiti, e pei o tagata matutua, ola io latou olaga masani, e aunoa ma ni tapulaa. Ole fua saʻo o le fualaau faasaina ei ai sona aafiaga lelei i le tino. Afai ei ai le vavae ese i le masani o le faailo, e fautuaina e fefesoʻotai se fomaʻi mo le toe fetuunaiga o togafitiga.

Tuua Lau Faamatalaga