Ausa leaga masani

Sugar o se oloa lautele e faʻaaogaina lea e faʻapipiʻi i ipu eseese. O taumafataga taitasi a le tele o tagata e le mafai ona faia e aunoa ma lenei meaʻai, pei o le tele o mea inu, paluga, suti, meaʻai e tatau ona i ai se tofo suamalie.

O le meaʻai faʻaonapo nei o loʻo gaosia ai le suka mai le cane ma le suka. O le tuufaatasiga o le mea suamalie e aofia ai le mama atoatoa, lea, pe a uma ona ulu atu i le tino o le tagata, ua vaevaeina i le fructose ma le kulukose. O le faʻateleina o nei vailaʻau e tupu i se mataupu o minute, o lona uiga o le suka na faʻaaogaina o gaioiga sili ona lelei.

O le tele o tagata gasegase e mafaufau pe aisea ua taʻua ai e fomai lenei fualaau suamalie. E tele mafuaʻaga, ae o le mea muamua lava, o le lamatiaga o loʻo i ai i le mea moni o le vailaʻau e matua faʻaʻoleʻole, e mafai ona faʻavave lemu i totoga totonu ma faʻaumatia sooga. O le aʻafiaga o le suka i luga o le tino o le tagata e eseese, o lea e tatau ai ona e fuafua pe aoga pe afaina i le soifua maloloina.

Lisi o suka: lelei pe leaga

E tele tala faʻasolopito e uiga i le matautia o le suka, ae o le tele o ia mea e moni. E leai se mea e sili atu na i lo le igoa o le fale mo le sucrose, o se vaega o le tele o fualaʻau, fualaʻau ma vine. O le 100 g o sea oloa e aofia ai le 0.02 g o le suavai, 99.98 g o carbohydrates, ae o fualaau, gaʻo ma vitamini e leai se suka.

E tatau i le tino o le tagata ona maua lenei vailaʻau mo le faiʻai e galue ai, faʻamalosia le tuʻuina atu o le malosi i vaʻa faiʻai ma tino maso. O le mea lea, afai e te le 'ai le suka i le tele o mea, o le a leai ni faafitauli matuia o le soifua maloloina. I se isi itu, o lenei oloa e faʻaleleia ai le malosi ma faʻaitiitia ai le vaivai i le faʻavaveina o le tino.

Ona o le aʻafiaga o suka o digestible i luga o le faʻalavelave o le tino, faʻaleleia le gaosiga o le eletise, faʻaleleia le maualuga o le serotonin, ma faʻaleleia lagona. Ae o le mea autu iinei o le a le faʻaaogaina i le tui, talu ai o le tele o le faʻaaogaina o le suka e faʻapupulaina ai lou mamafa o le tino ma faʻaleagaina lelei ai le tulaga o le soifua maloloina.

  • Sucrose ma le glucose i le tulaga o le faʻateleina o loʻo faʻaputu i le tino o le tagata. I lalo o le aʻafiaga o le insulin, o vailaʻau ua liua i le tino gaʻo, lea e matua faateleina ai le mamafa o le tino. Afai e te le vaavaaia lau lava mamafa ma 'ai fualaʻau e aunoa ma se faʻasaʻo, faʻaleagaina ma faʻamanuiaina le tasi ma le isi.
  • O na taunuuga e masani lava ona liua i ni faafitauli ogaoga. Ina ia faatumauina le paleni o le malosi, e tatau ona e mataʻituina le calories, aua nei galo e uiga i le gaioiga faaletino. Afai e te faʻaaoga le suka, e mafai ona lelei ma leaga, o le mea matautia lea.

E mafai ona 'ai le tele o suka

Ina ia faatumauina le faia o le faiʻai, ia le itiiti ifo ma le itiiti ifo le fua o le suauu e manaʻomia, o le fesili la pe tatau ona maua le suka mo le faiʻai e mafai ona taliina i le ioe.

E pei ona uma ona taʻua i luga, o lenei mea o se vaega o le tele o meaʻai ma meainu, o lea e taua ai le mafaufau po o le a le kalori o mea uma i luga o le lisi.

E tusa ai ma le fautuaga a le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, e le mafai e se tagata ona sili atu i le 5 pasene le sili atu o le calories e 'ai i le aso. O lenei metotia e 30 g pe le sili atu i le ono teaspoons. E naʻo le tulaga lenei, o le a tutusa ma aoga ma aʻafiaga o suka mo le tino o le tagata.

Pe a faʻatatauina, e le gata o le suka e faaopoopo i le kofe poʻo le lauti o loʻo faʻamauina.

Sucrose o se vaega o le toetoe lava o oloa uma, o lea ua fautuaina ai e faʻaaoga se laulau o le aoga o le malosi ma le kalori o meaʻai.

O le a le mea e lelei ai le suka?

E lelei le glucose mo le soifua maloloina - pe o se tala masani poʻo se mea moni? O le aoga o le suka o loʻo taoto i ona meatotino faapitoa, ae e taua le faʻaaogaina o lenei oloa i le faʻalelei. A le o lea, o le itu i tua e tupu, lea e mafai ona oʻo atu ai i ni taunuuga ogaoga.

Afai o le tagata ua matua le maua atoa le suauu, o le a le mafai ona ola umi. O le suimui pe a uma le vaeluaina ua liua i le kulukose, ma o le taimi lea e faʻalauteleina ai le tafe toto i le taula ma le faiʻai. Faatasi ai ma le leai o lenei mea, e mafai ai e se fafine ma se tamaloa ona atiaʻe faʻamaʻi pipisi.

Talu ai ona o le fausia o paipa o palakarotini ma le sulfuric i totonu o le tino, o le tele o mea oona i totonu o le ate ma le vaovao o loʻo faʻaitiitia. O le mea lea, faatasi ai ma se faamai o nei totoga, e masani lava ona faatonuina e fomai le meaai e taua o le suamalie, lea e aofia ai ni tulaga eseese.

  1. O le kuka o le suka e faaitiitia ai le lamatiaga o le faatupuina o faʻamaʻi o le maskloskeletal system. O lenei oloa e galue e avea o se faʻasolosolo faʻasaga i le gasegase ma puipuia ai sooga mai le faaleagaina.
  2. O le oloa e aofia ai le hormone e taʻua o le olioli - serotonin. Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le serotonin i totonu o le toto, o le loto o se tagata e faaleleia, o lona lagona faalelagona e masani ona faatulagaina, ma o suamalie e aveesea le atuatuvale ma le atuatuvale.
  3. O le aafiaga lelei o le suka i luga o le tino e faapea o lenei vailaau e aoga tele i le fatu. E tupu lenei mea e ala i le puipuia o le toto toto mai le tuputupu aʻe o pusa. O le mea lea, o le suamalie i se vaega itiiti e le faatagaina ai le faʻapipiʻiina o paʻu toto i totonu o le fatu cardiovascular system.

O le a le suka oona

O le afaina o suka mo tamaiti ma tagata matutua e iloa ai lava pe afai e te 'ai se tele o oloa faamama. O le maualuga maualuga o le kulukose i le tino poʻo le fafine e mafai ona mafua ai le maʻisuka.

Faatasi ai ma le fesoasoani a le pancreas, ua maua ai le inisalini, o lenei hormone e maua ai le masaniga o le suka i le toto ma tufatufaina atu i suauu uma lava. I le tele o mea, ua liua le kullukose i le gaʻo o le tino, ma o se taunuuga, ua faʻaitiitia le maualuga o le toto toto, faateleina le fiaai, ma le faateleina o le manaʻo.

O le mea lea, tatou te 'ai i le tele o laʻau suamalie, ae i le tulaga o faʻafitauli o le tino, e le mafai e le pancreas ona maua le tele o le inisalini e faʻaitiitia ai le aofaiga atoa o le suka. E taʻitaʻia ai le kulūkose ma le atinaʻe o le maʻisuka. Afai e te le amata ona mulimuli i se taumafataga maloloina ile taimi talafeagai, o taunuuga e matua ogaoga lava.

  • O le tulaga lamatia o le suka o le maualuga lea o le kalori oloa. O le tasi gram o oloa e aofia ai le tusa ma le 4 kilokalo. E le gata i lea, o lenei oloa e leʻo aofia ai fiber, vitamini, minerale ma isi mea aoga. O lenei mea e mafua ai le faaputuputu o gaʻo gaʻo i sulu ma le manava, pe a maeʻa ona mamafa le mamafa o le tino ma galu.
  • I le maualalo o le gaoioi, o se tagata e lamatiaina le le gata o le gaʻo, ae faʻalavelave ai foi i le paʻu. O le mea lea, o le suamalie i aofaiga e le faatapulaaina e le mafai ona avea ma se tagata matua ma se tamaitiiti. Faʻatasi ai ma se olaga le mautonu, o le kulukose e leai se taimi e faʻaumatia ai, ona o lenei mea, o le maualuga o le suka i le toto e faateleina.
  • O le aʻafiaga o le suka i nifo e fesoasoani i le paʻu o le nifo. I le vaeluaga o le tautala, o le faateleina o le malosi o le eletise, e mafua mai ona o le gau o le enamel ma ua atiae ai caries. Mo lenei mafuaaga, o le suka e sili ona lamatia mo nifo ma gom.
  • O meaai lelei e mafua ai le matelaina sese. O le faiʻai e i ai sima e gafa ma le manaʻo, ma, pe a talafeagai, mafua ai le fiaai. Afai e masani ona 'ai e tagata le sima, ona faaleagaina ai lea e le suka le tino.O le tele o le kulukose e faʻaaogaina ai radical free, lea e aʻafia ai le gaioiga o neu ma mafua ai se lagona sese o le fiaʻai.

Afai e afaina tele i luga o kulukose o le faiʻai, o lona uiga o le maualuga, o le suka e faaleagaina ai le faiai ma mafua ai ona fai ma vaisu. I lenei tulaga, o lenei mea e amata ona galue tutusa i le nicotine, morphine poʻo le cocaine.

I le faʻaleagaina o laʻau suamalie, o le tamaʻitaʻi ma le tane e sili atu le matua, o foliga o le maanuminumi o loʻo i luga o foliga ma le tino ao lumanaʻi. E mafua ona o le lafoaia o le suka i totonu o le paʻu o le paʻu, ona o le paʻu o le paʻu e le maua ai lona malosi ma le mausali. Ua faʻafouina foʻi le faʻamalosia o faʻamalolo saoloto, lea e mafua ai le faʻaleagaina o totoga o le tino ma siama.

Ole aʻafiaga le lelei o le toto suka e fesoʻotaʻi ma le soliga o le gaioiga fatu. Ona o le sili atu o le kulukose, o le leai o se siama e atiina ae. O lenei mea e oʻo atu ai i le faʻaleagaina o fatu o le fatu maso ma le faʻateleina o le faʻaleleia o le vai, lea e masani ona mafua ai le puʻeina o le loto.

  1. Talu ai ona o le le atoatoa o le siama, o le metabolism o carbohydrates e faateteleina, o le mafuaaga lea o le le tumau o le malosi. I lenei tulaga, o se tagata e feagai ma le vaivai faifaipea, le faʻavaivaia ma lana gaioiga faʻaititia. O le paie, le le fiafia, o le gatete, o le atuatuvale, le vevela, vaivai ma le taoto e mafai ona o faatasi ma osofaiga a le hypoglycemia.
  2. Afai tatou te 'aina le tele o suamalie, e le gata o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga, ae o vitamini aoga foi o le vaega B e aveesea mai le tino i le tele o mea. O nei mea e maua ai fua masani masani ma le suamalie o vaivaiga, ae o le faateleina o le kulukose e faaosofia ai le aoga o vitamini mai le toto, maso masini ma totoga i totonu. O le iʻuga, o se mea e le fiafia i ai, o le atinaʻeina o le gasegase o le gasegase faifaipea, faʻaitiitia o galuega vaaia, ma le foliga mai o le le mautonu o le popole e mafai.
  3. Sugar foʻi na te faʻaaogaina le palasini mai le tino, o lea la e mafai ona vaivai ai le sooga malie o nifo. Ona o le leai o ni elemene taua, o loʻo faʻaauau ai ona tupu faʻamalosi ma isi faʻamaʻi o le masukulekeletal system. O le tele o le kulūkose e le faatagaina ai le galala ina ia faʻafefe, o le mafuaʻaga lea ua faʻalavelave ai le faʻaaogaina o meaʻai ma le faʻamaʻi.

O le a le lamatiaga o le maualuga o le suka o le toto? O le faateleina o le suka i totonu o le toto e masani ona oʻo atu ai i le faʻavaivaia o le tino puipuia. O le mea lea, e mafai ona e mafaufau i le mea o le a tupu pe ae faʻaleagaina ipu suamalie. E tusa ai ma suʻesuʻega faasaienisi, o le tele o le kulukose e faʻaitiitia ai mea puipuia o le tino e sili atu ma le 15 taimi.

O le mea lea, o le aʻafiaga o le suka i luga o le puipuiga mama e faʻamaonia i le faʻatinoga.

Auala e faʻaititia ai le suka

I le mauaina o le aʻafiaga o le tino i le tino, e aoga le mafaufau i le faʻaitiitia o le suka. O le mea e leaga ai, o se auala e le faʻaalia, e le oi ai, soʻo se mea suamalie, e faaopoopo atu i galuega lelei, ei ai mea le lelei.

E le mafai ona vavaeeseina atoatoa le suauu mai le taumafataga, talu ai e toetoe o soʻo se meaai e aofia ai lenei mea i se mea itiiti. Ae o se siʻosiʻomaga laitiiti e le faʻaosofia ai le malosi o le toto toto, o le mea lea e le afaina ai mo le maʻisuka. O le mea taua o le matauina o le fuataga, fuafua le mea o le kalori ma gauai atu i le faʻasologa o fuainumera o oloa na faʻaaoga i le taimi o kuka.

Ina ia mafai ona masani le maualuga o le suka i le toto, e tatau ona e malosi, taʻalo i taaloga, faʻaauau pea ona faia ni faʻamalositino faaletino, savali i le ea fou. O oloa gaosi oloa e sili ona vavae ese mai le lisi, fualaau aina ma le meli ua fautuaina nai lo lena. O apricots ua mamago e aoga tele mo le maʻisuka.

  • Faʻalagolago i le suamalie, e fautuaina e fomaʻi fualaau e aofia ai le chromium. O mea taumafa taumafa ma se faʻalavelave o vitamini e mafai ona faʻatau i soo se fale talavai.
  • E masani foʻi ona 'ai le cereal, seafood, mushrooms, oloa gaʻo.O loʻo aofia ai le tele o le chromium, lea o le a faʻamalieina ai le manaʻoga mo laʻau suamalie, faʻamaonia le suka o le toto ma faʻamalosia ai sooga.

A e manaʻo pea i se mea suamalie, e sili ona lelei le kuka i le fale ina ia mafai ai ona e iloa tonu po oa oloa o se vaega o le ipu. E le gata i lea, o loʻo i ai avanoa mo le faia o keke, kuki ma meaʻai e aunoa ma le faʻaopopoina o le suka mama.

I le taimi nei i luga o le faʻatau, e mafai ona e maua ni faʻamaʻi faapitoa mo le maʻisuka ma mea suamalie. I le avea ai o se mea suamalie, faʻaaoga le stevia, fructose ma se isi filifiliga i le suka faamamaina.

O le matautia o le suka o le a faamatalaina auiliili e se tagata atamai i le vitio i lenei tusiga.

Le aʻafiaga o le sologa lelei i luga o le cardiovascular system

Faatasi ai ma le tele o le faʻaaogaina o le oloa, o le fatu ma toto toto o loʻo faia ai se ogaoga matautia. White sugar mafua ai le le atoatoa o le matua . O lenei mea e oʻo atu ai i le oona o le fatu maso.

I totonu o le tino o le tagata, faʻapena ona faʻapupulaina le suavai. O taunuuga o lenei mea e mafai ona puʻeina i le loto.

O taunuuga o le taumafaina tele:

  • O le faʻaopoopoga o le cholesterol ma triglycerides, lea faʻamaonia e suʻesuʻega .
  • O le faʻaitiitia o le malosi o puipui o le toto ma se faʻaitiitia i le tikeri o le gaioiga o gaʻo.
  • Le atinaʻeina o veins varicose.
  • I suʻesuʻega na faia i tamaiti ma tupulaga o se mafutaga tuusaʻo na faʻaalia i le va o le tele o le faʻaaogaina o mea e maua ai suka ma le aʻafiaga o le fatuina o fatu fatu.

O i latou e taʻua le oloa "maliu paʻepaʻe" e talanoa e uiga i lona afaina i le tino o le tagata, ae galo atoa le talanoa e uiga i le mea moni e aoga.

Manatua Faatau:

  • E taofia ai le faʻapipiʻiina o paʻu toto ma faʻaititia ai le tele o le cholesterol leaga i totonu o le toto.
  • Faʻasalaina le toto toto.

100 kalama o le oloa, e fuafua i lona ituaiga, e aofia ai le 400 kcal. O le taumafaina o le sili atu i le 1 sipuniti o le "paʻu paepae" i aso taitasi, e ave e se tagata le ala e tau atu i le tele , lea e mafua ai se lamatiaga matuia i le cardiovascular system. O le lafoaʻi o le gaʻo o le gaʻo e amata i le faʻatulagaga o se laiga laugatasia i le tino atoa, ona oʻo lea i le gaʻo. O le fua o le faʻaleleia o gaʻo e faʻatupulaʻia tele.

O le mamafa o le mamafa e tau atu i le atinaʻe o le maualuga o le toto ma le maʻisuka.

O le vave faʻapupulaina o gaʻo i totonu o le manava o le manava e sili ona matautia mo le fatu. E aofia ai le oʻo i le 30 mea faʻasolosolo. O le tele oi latou e faʻaosoosoina le atinaʻe o le atherosclerosis ma faateleina ai le maualuga o le tui toto.

Aafiaga i Aafiaga o le Toto

O le faateleina o le taumafaina o le oloa e mafai ona faaosofia ai le faasaolotoina o se aofaiga tele o adrenaline i le tino. I tamaiti, o lenei mea e mafua ai le vaʻaia ma le popole. E faigata ia i latou ona faʻaosooso ma avea ma mea e le fiafia ai.

O se tagata matua e sili atu le taumafa o suti faʻaauau le maualuga ole toto toto. E aʻafia ai le aafia o puipui i totonu o vaʻa.

O le tele o gasegase tuga e mafua ai le atiaʻe o le maʻisuka. Faatasi ai ma le tuufaatasiga o nei maʻi e lua i le tino o le tagata, o lo latou malosi faataumaoi e faateleina ai le tele o taimi. Mo tagata faapena, e taua tele le mataʻituina o le toto. O le maualuga o le pa o le mamafa e le tatau ona sili atu i le 120-130 mercury. I le taimi o le moe, o gasegase maualuga e mafua ai le toto. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le faʻaitiitia o le toto maualuga e le tupu.

I le tino, o le suka e pala i le kulukose ma le fructose. O le faateleina o le toto maualuga e fesoasoani i le kulukose. Sweets e mafai ona lelei mo tagata maualalo le toto. Ina ia faʻaitiitia le aʻafiaga leaga o le kulukose o loʻo aofia i totonu o le oloa i luga o le tino o le tagata ma le toto, e le manaʻomia ona e faʻaaogaina fualaau. Ina ia faia lenei mea, ia faia ni fetuunaiga i le taumafataga.

E le fautuaina e fomaʻi ni gasegase maualuga ina ia faʻaitiitia ai le mamafa o le toto. O lenei mea e mafai ona mafua ai se faʻalavelave maualuga. Faatasi ai ma se paʻu mataʻutia i le toto, ua lava lea e 'ai ai se suauu faamamaina ina ia mafai ai ona faateleina i se taimi puupuu. Ua matua lelei atoatoa le toefuataiina o le toto o ipu toto suavai manaia po o le lauti malosi.E fautuaina tagata e maualalo le toto maualuga e ave se paʻu sukalati poʻo le suka mama.

Pe a faaopoopo le lauti faamama i se ipu ti lauti poʻo le kofe, e taua le manatua o le tino e liua i le gaʻo i vaʻa toto i se saoasaoa 2-5 taimi vave nai lo le malo.

Aso o aso uma

Fuainumera faamaumauina o le taumafaina o suti i le lalolagi ua vave ona tupu. I tausaga talu ai nei, ua faatupulaia le tolu taimi. O le taumafaina o le suka faamamaina e le Rusia masani e 140 kalama o oloa i le aso. Tagata Amerika e taumafaina le tusa ma le 190 karaka i le aso.

O le fua faatatau o le taumafaina o le oloa i le aso e le tatau ona sili atu i le 1 sipuni.

O le tuufaatasiga o aafiaga o le suka i luga o le tino o le tagata e mafai ona faaititia ai lona taumafa tuufaatasi ma oloa e aofia ai fiber. E matuā faʻaitiitia ai le aafiaga o le kulukose i luga o le tino o le tagata. O le fiva o se oloa foi lea o le a fesoasoani e faʻamamaina toto toto o le suka ma gaʻo faʻaputuina i totonu o ia ona o le leai o se paleni.

Ituaiga ma meatotino o le suka

Suga o se faʻasalaga e aofia ai glukose ma fructose. O se vaega o fualaau, vine ma fua. O le maualuga ole aofaiga o le sucrose e maua i beets sugar and cane, lea e saunia mai ai lenei meaai.

I Rusia, o lona lava gaosiga o suka mai beets na faavaeina i le 1809. Aʻo le i oʻo mai i lenei, mai le amataga o le 18 senituri, o le fale o le suka na faavaeina e Peter le Great sa galue. Sa nafa ma ia le faatauina o suka i isi atunuu. O le suauu ua lauiloa i Rusia talu mai le 11 seneturi. O le sugar granulated ua maua mai i le tele o meaʻai, faʻafefiloi meaʻai, faʻasaoina, sau kuka ma le tele o isi ipu.

Suka suka

O lenei gaosiga e maua mai i laʻau o se laʻau faʻapitoa - sukala. O le toe faʻaleleia e faʻatinoina e ala i le tipiina o laʻau o le laau i ni fasipepa ma tosoina le suavai i le vai. O le auala lona lua o le faʻaaogaina o le faʻasesega mai otaota gaʻo. O le sua o suavai e faʻamamaina i le lime, ma vevela, faʻavave ma faʻamalo.

Beet sugar

O lenei ituaiga o oloa e maua i le auala lava lea e tasi e pei o le suka: i le oloina o beets ma le faʻasalalau i lalo o le aafiaga o le vai vevela. E faʻamamaina le sua o le paʻu, fufulu, faamamaina i le lime poʻo le carbonic acid. A maeʻa le uluai faagasologa o le gaioiga, e vavae ese lauola ile mea e maua ai. E le gata i lea, o le meafaitino e faʻaaogaina i le vevela vevela. A maeʻa le mafanafana ma le faʻamago, o le oloa e aofia ai le 99% sugase.

Suauu manogi

O le faavae mo lenei oloa o le suka sua sua. I le tautotogo, o pupu loloto o loʻo faʻamauina i luga o maʻa mo lona faʻasao. I totonu o le tolu vaiaso, o le vai e aofia ai le 3% sugase e tafe mai ai. O le sipuni suamalie e faia mai le sua, lea e faʻaaogaina ai e tagata o nisi o atunuu (aemaise lava, Kanata) e avea ma sui atoatoa mo suka suka.

Vine mama

E maua mai le suka vine mai vine fou. E tele le sogasolo ma le fructose i vine. O le sucrose e maua mai i vine, e tatau ona pasi i le lalolagi. O se taunuuga o lenei faagasologa, ua faʻamalolo ai le suavai vavalalata manino e aunoa ma se manogi faʻapitoa ma faʻafefe. O le sua sua suamalie e lelei tele ma soʻo se meaai. O le oloa o loʻo faʻatau atu i totonu o le vai ma le paʻu pepa.

Mo tagata e fai meaʻai, o le suka vine o se isi mea i le pene poʻo le suka gaosi e fautuaina e tagata fai meaʻai. Ae peitai, o lenei oloa saogalemu ma le siosiomaga e le mafai ona faʻaleagaina, aemaise lava mo i latou o loʻo leiloloa le mamafa.

Faʻatoʻa faʻalelei

E tusa ai ma le maualuga o le faamamaina (faʻamamaina), ua vaevaeina le suka i:

  • suauʻu enaena (mea 'eseʻese o tikeri eseese o le faʻamamaina),
  • paʻepaʻe (faʻapotopotoina uma).

Eseese tikeri o le faʻamamaina fuafuaina le tuufaatasiga o le oloa. O le faʻatusatusaga o le tuufaatasiga o oloa o loʻo tuʻuina atu i le laulau. O le toetoe lava o le mea lava e tasi o le kalori, e ese i latou i le mea o loʻo i ai elemene.

Uiga

Suauu paepae faamamaina mai soʻo se meafaitino

Faʻasalaina Brown Cane Sugar (Initia)

Calories (kcal)399397 Carbohydrates (gr.)99,898 Puipuia (gr.)00,68 Fats (gr.)01,03 Kalaku (mg.)362,5 Magnesium (mg.)—117 Vaʻalele (mg.)—22 Sodium (mg)1— Zinc (mg.)—0,56 Uʻamea (mg.)—2 Potassium (mg.)—2

O le laulau ua faaalia ai o le vailaʻau o le vailaʻau o totoe i le suka enaena e maualuga atu nai lo le paʻepaʻe papaʻe. O lona uiga, o le suka suka e sili atu ona maloloina nai lo le suka paʻepaʻe.

Aumai se laulau e faʻatusatusa ituaiga eseese o suka i luga nei ina ia masani ona i ai.

O aoga o le suka

O le taumafa faʻaitiitia o le suka e aumaia ai ni faʻamanuiaga i le tino. Aemaise lava:

  1. O le suamalie e aoga tele mo faʻamaʻi o le vaovao, faʻapea foʻi ma le faʻalauteleina o le tino ma le mafaufau.
  2. O le lauti suamalie e togafitia i luma ole foai toto (vave ao le i faia le taʻavale) e puipuia ai le leiloa o le malosi.
  3. O le suka e faʻamalosia ai le tafe toto i le ogatotonu ma le faiʻai, ma puipuia ai suiga fesuisuiai.
  4. O loʻo talitonuina o le oona ma le gasegase e le taatele i le nifo manogi.

O meatotino aoga o lenei oloa e na o le faʻaaoga lelei o le oloa.

O le a le maualuga o le suka e alu ai i le aso e le afaina ai le tino?

O le masani mo se tagata matua e 50 g i le aso. O lenei aofaiga e aofia ai e le gata o le suka e faaopoopo i le lauti poʻo le kofe i le aso atoa, ae o le fructose ma le suauu na maua mai fua fou, fua, ma fua.

O le tele o togafitiga o loʻo maua i mea gaosi, mea faʻafiafia, ma isi meaʻai. Ina ia aua le sili atu i le masani o aso uma, ia taumafai e tuu le suka i totonu o se ipu o lauti pe inu foi le lauti e aunoa ma le suka.

Sugar Harm

O mea leaga o lenei oloa e faʻaalia pe a sili atu le maualuga o le tupe i aso taitasi. Manatu lauiloa: mea suamalie o le fuainumera, afaina ai le nifo nifo, e faaosofia ai le atinaʻeina o le papa i luga o nifo o caries.

FactorAafiaga
Faʻateleina le maualuga ole inisaliniI le tasi itu, o le faateleina o le inisalini e mafai ai e oe ona faʻateleina meaai. Ae afai tatou te manatuaina le autu o le inisalini "reaction", ona mafai ai lea ona matau se tali le lelei. Aemaise lava, o le tele o le inisalini, lea e lagolagoina e le faʻaaogaina o le suka, e oʻo atu ai i le faʻatetelega o le catabolism ma le faʻaitiitia o faiga faʻavalea.

E le gata i lea, o le le lava o le inisalini (lea e ono le aʻafia i le maʻisuka), o le maualuga o le okesene i le toto e faʻaititia ona o lona sui e ala i kulūkose molekone.

Faʻavave vaveFaʻavave vave, lea e tupu ona o le faateleina o le kalori, o le vave ona pasia ma toe lagona ai e se tagata le fiaaai. Afai e le tineia, o le a amata le tali o le catabolic, lea o le a le faʻamoemoe i le talepeina o le gaʻo, ae i le talepe o maso. Manatua, o le fiaaai o se soa feoaʻi solo mo le faʻamamaina ma le faʻaitiitia o le mamafa.
Maualuga luga o kaloriTalu ai ona o le vave ona eli, e faigofie lava ona sili atu nai lo le suka. E le gata i lea, o le carbohydrate o loʻo i ai le maualuga o le kalori i totonu uma. Tuuina atu o le suka o loʻo aofia ai i ituaiga uma o tao (lea e aofia ai i le vaega o gaʻo), e faʻaleleia ai le felauaiga o meaola gaʻo e leʻi faʻaaogaina tuusao i le mea gaʻo.
Le malosi o le DopamineO le malosi o le Dopamine mai le faaaogaina o le suka e faateleina ai le avega i luga o le fesootaiga neuromuscular, lea o le faʻaaogaina pea o le sipuni e le lelei le aʻafiaga o le faʻatinoina o aʻoaʻoga.
Maualuga maualuga o le ateE mafai ona liua le ate i le 100 g o le kulukose i le taimi lava e tasi ma le faʻaaogaina o le suka. O le faateleina o le avega e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le vevela susu o sela. I le tulaga sili ona lelei, o le ae oʻo i se aafiaga le lelei e pei o se "suamalie sili ona lelei".
Maualuga luga o le pancreasO le faʻaaogaina pea o le suka suamalie ma le paʻepaʻe e masani lava ona faʻaogaina ai le gaʻo i lalo o le atuatuvale, lea e oʻo atu ai i le vave ona fai.
Fat Burning HarmO le faʻaaogaina o vailaʻau faʻataʻavalevale e mafua ai le tele o auala e faʻatasi ai le taofia o le susunuina o le gaʻo, lea e le mafai ai ona faʻaaoga le suka e avea o se punavai o gaʻo i luga o meaʻai laiti-carb.

Isi mea le lelei

Ae ui i lea, o uiga le lelei o sitaili e le gata i lenei:

  1. Sucrose e sili atu le malosi o le manaʻo, mafua ai le fafaga. O le tele o lona faʻalavelave faʻaleagaina le lipid metabolism. O nei mea uma e lua e tau atu i se seti o le mamafa o le mamafa, faaoso le atherosclerosis o toto toto.
  2. O le faʻaaogaina o suti e faʻatele ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, lea e sili ona matautia mo tagata e maua i le maʻisuka.
  3. Sucrose "oso" le calcium mai le ponaivi, ona e faʻaaogaina e le tino e faʻaitiitia ai aʻafiaga o le suka (faʻamaʻiina) i fua o le toto Ph.
  4. O le malosi o le tino e puipuia ai siama ma siama ua faaitiitia.
  5. Foafoaga o tulaga lelei mo le faʻamalosi i le siama i mataupu o faʻamaʻi pipisi i tino o le ENT.
  6. O le suka e sili atu le malosi o le tulaga o le tino. O lenei mea e faʻaalia pe a afaina le suamalie i tulaga faigata, lea e aʻafia ai le le gata i le tulaga faʻaletino, ae faʻapea foi mafaufauga faalelagona ma lagona.
  7. I totonu o le nifo manogi e itiiti ifo i le vitamini B, o loʻo aʻafia ai le tulaga o le paʻu, lauulu, fao, galuega o le cardiovascular system.
  8. Sa maua e saienitisi i le Iunivesite o Bath (UK) o le faʻamaʻi o le Alzheimer e fesootaʻi ma le tele o le suka. E tusa ai ma le suʻesuʻega, o le sili atu o le kulukose i totonu o le toto e faʻalavelaveina ai le faʻasinomaga o se enzyme lea e tauivi ai ma lenei faʻamaʻi maʻi. (punavai - Gazeta.ru)

Ae faapefea le suka suka?

O le suka e le faʻamalamalamaina le Brown e sili atu le leaga nai lo le oneone paʻepaʻe. O le mea moni, e le o le oloa lava lea e afaina ai, ae o le tele o lona faʻaaogaina. O se mea sese le talitonu o le taumafaina o le suka enaena i totonu o le sili atu i le 50 g, e te le afaina ai lou tino. E le gata i lea, o loʻo i ai se manatu o le tele o teuga o le suka enaena i luga o fata oa tatou supermarkets e faʻamamaina lelei, lea e leai se mea e faia i se mea gaosi lanu enaena.

Faaiuga

O faʻamanuiaga ma gasegase o suka mo le tino o le tagata e le o fesoʻotaʻi ma le oloa lava ia, ae faʻateleina le masani masani o lona taumafaina. Suauu tuai, faapea foi ma le teena atoatoa o lenei oloa, tutusa lelei le afaina ai o le faagaoioia o mamanu ma okeni. Faʻaeteete i au mea taumafa ia tumau i le soifua maloloina seia oʻo ina e matua.

O a mea e mafai ona suia - 5 togafitiga maloloina

O le oloa o se vaega o se fuainumera tele o oloa, o le faʻaaogaina i le faʻatusatusaina e mafai ona aumaia ai faʻamanuiaga i le tino. O nei oloa e aofia ai:

  1. O le oloa e faateleina ai le epicchin i le toto plasma. E faʻaleleia le pito i totonu o toto toto. O le sukalati laititi e maualalo ai le toto maualuga ma faateleina ai le lagona o le insulin.
  2. O se oloa masani e aofia ai i mea taumafa a le tagata e faʻamalosia ai le muso o le fatu.

E tusa ma le 160 tausaga talu ai, na muamua aumai ai le suka i Europa, ae peitai, e tele naua le tupe, na faatauina ai le suka i totonu o fualaau faasaina ma e "taua tele lona mamafa i le auro". O tagata masani e le mafai ona gafatia le faatauina o suka, atonu o le mafuaʻaga na mafua ai ona sili atu tagata soifua maloloina ...

O le asō o le suka e le o se meaʻai e maua i le elite, ae o se meaai i aso faisoo, lea e matua leaga lava. E tusa lava pe leai le mea moni o le suka e le o faʻaaogaina i lona mama, aua o le tele o taimi o se faʻaopoopoga i ipu eseese, o lenei oloa e faʻaleagaina ai o tatou tino, lea e faigata ona faʻatauvaʻa. I le taimi muamua, o le suka suka sa avea o se meaola mo le gaosiga, talu ai ona o ona aʻa o loo i ai le tele o suamalie suamalie. I se taimi mulimuli ane, sa i ai foi le suka suka i luga o le pa ma le suka, i le taimi nei e tusa ma le 40% o le suka o le a maua mai ai (ua mafai ona faaaoga le cane e maua ai le 60% totoe). O le suauu o loʻo i ai i le suka i lona tino mama, e ulu i totonu o le tino, ua vaevaeina, ma tatou maua ai se fua o le fructose ma le kulukose. O nei elemene e lua o loʻo faʻaleleia i se mataupu o minute, o lea i le tasi itu, o le suka o se puna sili lea o le malosi. Atonu o mea uma ia e mafai ona taʻu saʻo e uiga i le suka.E iloa lelei o lenei oloa ua naʻo se mea e sili ona lelei le gaʻoina o le gaʻo, aemaise pe a oʻo mai i le faamamaina. Sugar e le tauaveina soʻo se mea taua i lona lava, e leai se mea ae na o calories -100 gr. / 380 kcal e manaia, a ea?

Tusi e uiga i le matautia o le suka

I aso nei, pe a oʻo mai se soifua maloloina lelei ma faʻaaogaina le tele o auala lelei o le soifua maloloina lelei, o le tele o lomiga lolomi e uiga i le matautia o le suka ua aliali mai. O nisi oi latou e matua taua lava le gauai:

  1. "O i matou uma lava o se laasaga mai le maʻisuka. Taofi le manaʻoga mo le suka ma puipuia le maʻisuka ituaiga 2. " , tusitala: Reginald Allouche. O le tusi o loʻo faamatalaina ai mafuaaga e mafua ai ona avea i tatou ma tagata e faʻaaogaina le suka. I le taimi lava lea e tasi, o le tusitala e talanoa e uiga i faʻamaʻi faʻamaʻi lua: vailaʻau faʻataʻi ma ituaiga 2 maʻisuka. O le tusitala e uunaia ona tagata faitau ina ia sili atu le gauai atu i lenei faafitauli, talu ai ona o le tulaga o prediabet, e mafai ona suia le tulaga, ae i le tulaga o le maʻisuka ituaiga lona lua, o le natura o le faagasologa e le mafai ona suia. O le tusi foi e ofoina atu se suega, pe a pasi lea, o le a mafai e le tagata faitau ona malamalama pe o le a le tulaga o ia i ai, o lona uiga o le a ia maua se avanoa e faia ai se gaioiga i le taimi e ave ai le ala o le faamalologa,
  2. "Taumafa ola maloloina e leai se suka" , tusitala: Rodionova Irina Anatolyevna. I totonu o lenei lomiga, o le tusitala o loʻo faʻamatalaina auiliili le lamatiaga o le suka ma tuʻuina mai ia i tatou le tele o fualaau mo meaai lelei ma maloloina e le gata ina suia ai mea malie, ae fesoasoani foi e aveese le suka mai le tino.
  3. "Sugar mailei. Ia maua lou soifua maloloina mai le gaosiga o mea gaosi mea suamalie ma foia le le fiafia i le manavaina o meaai i totonu o le 10 aso, "saunia e M. Hyman. O iinei, ua taʻu mai e le tusitala ia i tatou pe faapefea ona tatou, e aunoa ma le matauina, ia pau i lalo o le aafiaga o le suka. Ae o lana gaioiga e aʻafia i le gaioiga o nakoti, lea e faʻaumatia ai i tatou mai totonu. E iai foi auala e aloese ai mai le mauaina o le matau "suamalie"
  4. "E leai se suka. O se polokalama faʻasaienisi ma faʻamaonia polokalame e faʻaumatia ai lau laʻau taumafa " , tusitala: Jacob Teitelbaum ma Christle Fiedler. O loʻo lolomiina e le lomiga se polokalame e mafai ona aʻoaʻoina ai i tatou i le auala e ola ai e aunoa ma ni selu ma i le taimi lava lea tatou te le lagona le le fiafia i le 'ai. I le taimi lava e tasi, e leai se mafuaʻaga o le au faitau e le faʻalagolago i tusitala o lenei lomiga, talu ai o fomaʻi agavaa nei ma le tele o tausaga o le poto masani i le faʻatinoga,
  5. "Sugar o se faaosoosoga malie. Soifua Maloloina o le Suavai ma Faʻatauga Lelei mo le Faʻaaogaina, saunia e F. Binder. O le igoa o le tusi e tautala mo ia lava, o se polokalama lea e aofia ai laasaga e fitu, lea o le a tatou aoao ai pe faʻapefea ona faʻaoga saʻo lenei oloa,
  6. «Suga , tusitala: Mr. Kanovskaya. O le faʻamoemoe o lenei tusi o le faʻateʻaina lea o a tatou mea sese, tatou te 'aina selu, aua o lo tatou tino "e manaʻomia".

I le faitauina ma le faaeteete o se tasi o tusi o loo i luga, o le a tatou malamalama o le olaga e aunoa ma le suka e moni, ma o tatou mafaufauga uma e maua i nai tofo laiti e aoga e leai se mea e sili atu na o se 'alofaga mo o tatou vaivaiga.

O le a le gaʻo o le suka

O le tali masani a le tino i mea suamalie o le faʻapupulaina o le inisalini i le toto.

O le insulin o se hormone femalagaaʻi. O lona gaioiga o le pulea lea o le maualuga o le suka (glucose) i totonu o le toto.

E faʻapefea ona ia faia: pe a ulu le suka i totonu o le tino, o le inisalini e tuʻuina atu i totonu o sela mo le faʻaaogaina o le malosi. Glucose o le punavai autu o le malosi mo sela.

Afai e tele naua le suka, e manaʻomia e le tino le tele o le malosi i le taimi nei, ona auina atu lea o le sili atu mo le teuina: i le glycogen o le ate ma maso. O le vave faʻavaveina o le malosi.

Pe a tumu i latou, o le tino e liua le suka i le gaʻo, lea e teuina e tagata uma e iloa le mea.

O le sili atu o le suka tatou te 'ai, o le maualuga o le insulin ma le kulukose i le toto e tulaʻi mai ma le tulaga sili atu ona lelei mo le teuina o gaʻo

Ae e le o mea uma.

"Ou te manao i le tele o mea malie."

O le kalori matūa o gaʻo, e aofia ai ituaiga suga (sugar table, fructose), e tusa ma le 4 kalori. E faʻapea foʻi ma le polotini. Ma o lenei taimi e lua taimi e itiiti ifo nai lo le gaʻo.

Ae pe ua e matauina e te manaʻo e 'ai atili meaʻai i le tele o meaʻai, ma o nisi taimi e faigata ona taofi? E le tupu lenei mea i palatini ma gaʻo (sei vagana ua suamalie).

O meaai suamalie ei ai se mea ofoofogia: latou te fia taumafa tele. E peiseai e le o maua le "Lava!" Palo i totonu e faʻagata ai le faʻaaogaina o laʻau suamalie.

O le mafuaʻaga lea e faigofie ai ona latou gaogao, o le mafuaʻaga lea latou te avea ai le numera tasi o le fili mo le gau o le mamafa.

Aisea "Ou te manao ai i se mea suamalie"

O lo tatou tino ei ai le homone e taʻua o leptin. O se tasi o ana galuega o le pulea lea o lagona o le atoatoa. O le mea moni tatou te tumu e taʻu mai ia i tatou e le gata o le manava, ae o lenei hormone foi e galue i luga ole mafaufau.

O le maualuga o le leptin i le tino e faʻatusatusa i le tele o le gaʻo, ona e maua mai i gaʻo gaʻo 6. O se auala puipuia lea e faʻaitiitia ai le manaʻo e taofi le gaioiga o le 'ai o kalori pe a uma ona latou "teuina" lava.

Aiseā e masani ai ona tatou vaʻai i tagata gaʻo o loʻo ulaina i taimi uma?

I lalo o nisi tuʻutuʻuga, o lenei masini mo le pulea lelei o le satisite e mafai ona "tape". O le tulaga e taua leptin puipuiga (tutusa ma inisalini tetee).

O lenei mea o loʻo faʻaalia i le mea moni o loʻo 'ai se tagata, ae e le oona, lea e mafua ai ona faʻaaogaina le tele o calories ma e sili atu le mamafa o le tupe maua.

Leitin tetee e taatele i tagata e sili atu i le 6.7.

O le mafuaaga lona lua e fesootai tuusaʻo ma le autu o lenei tusiga o le 'ai o masani, poʻo le, o le faʻaaogaina o le tele o suka.

Ua e matauina pe a e 'aina selu, pe a mavae sina taimi puupuu ona e toe lagona le fiaʻai? O le mea lena. E tele mafuaaga mo lenei mea, ae o le tasi oi latou atonu o le le lava o le malosi o le tino e tali atu ai i le leptin.

O ituaiga suga uma lava, o le fructose e sili ona aoga (leaga) i lenei: i suesuega talu ai nei, ua faailoa mai e saienitisi pe a faʻaumatia, e oo lava i tagata e masani ona mamafa le mafai ona tupu le puipuiga i le leptin 6.

Manatua o la matou suauʻu taatele masani o le 50% kulukose, ma le 50% fructose. Vaʻavaʻai i a tatou meaola Glucose, fructose, sucrose: o le a le eseesega?

I aso nei, o le fufuluga o le a avea ma mea e sili ona lauiloa e pei o se mea suamalie, e faaopoopoina i meaʻai ma e oʻo lava i le jam e kuka ai.

O le afaina o le suka mo le mamafa o le mamafa poʻo le tino o le tulafono ua faʻamatalaina e le mea moni e faapea o lona faʻaaogaina e maua ai suiga o le hormonal i le tino e faaosofia ai le fafagaina

3 Suga ma le maʻisuka lamatiaga

E iai se faʻamalamalamaga manino i le va o le suka ma le aʻafia o le maʻisuka.

O le tele, lea e masani ona mafua mai i le faʻaaogaina o gaʻo maualuga ma isi mea gaʻo, ua faʻatagaina e saienitisi o se tasi o mea sili ona taua i le atinaʻe o le maʻisuka.

Ae peitai, i le faatinoga, o le sootaga i le va o le gasegase ma le maʻisuka e le o taimi uma e masani ai: i le tele o atunuu o le maʻisuka e tupu i tagata e masani ona mamafa, ma e tupu i le faateleina o le maualuga o le oona i totonu o le faitau aofaʻi, o le faʻaititia o le maʻisuka ua faʻaitiitia 11.

E i ai se masalosalo e saʻo o le maualuga o le suka (aemaise lava le fructose) e mafai ona avea ma mafuaaga sili o le maʻisuka i ia mataupu 10.

O le fructose o loʻo faʻaleleia i le tino i se auala faapitoa. E tupu i le ate.

Afai ole tele o le fructose i le taumafataga, ona avea lea o le ate ma le manava (silasila i lalo) ma faʻaogaina o gaioiga i totonu. O lenei mea e aʻafia ai le faiga o faʻamalositino ma le gaioiga o le inisalini i le tino, lea e oʻo atu ai i le puipuiga ma le maʻisuka 11.

E tusa ai ma fuainumera, o le faʻaaogaina masani o meainu suamalie (carbonated and juices) e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka 12,13.

O le afaina o le suka i le tino o le tagata ua faʻaalia i le faateleina o le aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka. O le taua tele o le fructose.

4 O le suka e faateleina ai le lamatiaga o le kanesa

E tusa ai ma faʻamatalaga lata mai faʻasaienisi, o le suka o se tasi lea o mafuaʻaga autu mo le atinaʻe ma le alualu i luma o le kanesa i le tino o le tagata.

Aisea? Talu ai ona o pelema o le kanesa e fiafia i sasala - suka mo i latou o se punavai o le malosi mo le tuputupu ae ma le vaevaega.

O mea taua i le atinaʻeina o le kanesa o le gaʻo ma le faʻaogaina o mea e fai, o le maualuga o le inisalini i le tino - oi latou uma, e pei ona faʻaalia i luga, ua fuafuaina i le aofaʻi o suka i le taumafataga 18.

O suʻesuʻega a saienitisi e uiga i taumafa masani a le sili atu ma le 430,000 tagata i le silia ma le 7 tausaga na faʻaalia ai o le faʻaaogaina o suga eseese e fesoʻotaʻi ma le tele o aʻafiaga o ituaiga o kanesa: gase maualuga - faʻateleina le lamatiaga o le kanesa o le esophage, le fuatele tele - o le lamatia o le kanesa o le tootoo, ituaiga uma o suka - i le lamatiaga mo le susu ma le susu i le susu i tamaitai 14.

O le afaina o le suka i le tino o le tagata e faaalia ai lava ia maualuga le lamatia o le kanesa o le susu i tamaitai.

O faʻamatalaga mai le Epidemiological mai se suʻesuʻega o le sili atu ma le 15,000 mataupu o le kanesa o susu o loʻo faʻaalia manino ai le vavalalata i le va o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo ma le maualuga o le glycemic Index (aofia ai le suka) ma le lamatiaga o le kanesa o le susu 15.16.

O le hormone talafeagai e taʻua o le insulin e tutusa, o le maualuga e mafua mai i le faʻaaogaina o le suka ma e oʻo atu ai i le maualuga o le isi hormone - IGF-1, lea e faʻaosofia ai le tuputupu ae o leʻo leʻo 15.

I se suʻega i mice na fafagaina se taumafataga ma le suka suka e tutusa ma le masani a se itu i sisifo, sa faaalia e saienitisi o se ituaiga o meaai e faaosofia ai le tuputupu aʻe o le tino i totonu o le fatafata ma gasegase o le tino, aʻo faʻagasolo ai i totonu o le tino 17 gaioiga.

I lenei suʻesuʻega, o le 30% o muse na fafagaina i meaʻai faʻamaʻavale na maua i le kanesa o le susu, aʻo fafagaina e le mice se meaʻai e maua ai le suka, ona maua ai lea o le kanesa i le 50-58% o manu.

Ma o iinei, foi, e faamamafaina e tagata suesue le matafaioi faapitoa o le fructose i le atinaʻeina o le kanesa.

E aʻafia le suka ona e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le kanesa: o le kulukose o meaai ia mo le kanesa

Suga ma Ava (Ava)

O suʻesuʻega faasaienisi ua faaalia ai o meaʻai e maualuga i le gaʻo paluga, aemaise lava le suka, e fesoʻotaʻi tonu ma le siama.

O le suka e siitia le maualuga o le inisalini i le toto, lea e faaosofia ai le puleaina o hormones male sex (androgens), ma o le a faapea foi ona faia i luga o le paʻu o le paʻu, ma faateleina ai lo latou pule.

E le gata i lea, o le maualuga o le hormone insulin-like growth factor (IGF-1) i le toto ua tulaʻi mai, lea, e tusa ai ma fuainumera, e tutusa ma le tikeri o le paʻu o le paʻu 19.

I se suʻesuʻega e tusa ma le 2,300 tagata talavou i Take, o le 60% oi latou na maua le tino, sa maua e saienitisi o talavou e mama mama e sili atu le maloloina o latou 'ai masani.

Faʻaauau 'ai le suka e faʻapupulaina le aʻafia o le paʻu e 30%, meaai gaʻo - e tusa ma le 39%, sola ma burgers - e 24% 20.

O le mea faʻafefe, o faʻafitauli o le paʻu o le tino e toetoe lava e le masani mo tagata (talavou) o loʻo nonofo i nuʻu maotua 19 .

O le mea moni, o lenei mea e mafua mai i le eseesega i mea taumafa e avea ma faavae oa latou meaʻai: e pei o se tulafono, latou te le mafai ona maua le mea aupito sili ona lata mai i le gaosiga o le gaosiga o le gaosiga o milkshakes, ice cream ma isi "fiafiaga malie mai McDonald's", ma e masani ona taumafa.

O le suauu e afaina i le paʻu ma o se tasi lea o mafuaʻaga i le faaleagaina o lona tino. O faafitauli o le paʻu i totonu o nuu i tua e toetoe lava a le masani ona o le maualalo o le maua o oloa mama mo i latou.

Suga ma mimigi po o le paʻu o le paʻu

E tusa ma le 300 saienisi faasaienisi i luga o le matua o le tino ma le paʻu.

O se tasi o ia mea o le faʻavaeina i totonu o le mea e taʻua o le maualuga o le glycation end products (AGE) - tuufaatasiga o le taunuuga o se gaioiga faʻaalia i le va o le suka (glucose) ma pulu.

O nei mea faʻapitoa e mafua ai le tele o faaletonu i totonu o le tino i le tulaga o meaola oona, faʻaosofia ai le faʻaogaina o meaola, faʻasologa o aʻafiaga, tupuga o le ola, faʻalavelaveina galuega o puipuiga, gaʻo ma enzymes, e mafua ai,

O sui i le tino ma e mafai foi ona sau mai meaʻai. O le faʻaaogaina o le tele o le suka e faʻapupulaina ai le malosi i totonu o le tino, lea, e tusa ai ma saienitisi, e taʻitaʻia ai le matua o le tino ma le paʻu 26.

O aʻafiaga faʻalesoifua maloloina o le taumafa maualuga o le suka atonu o le matua matua o le tino, e aofia ai le paʻu

6 Sugar e aʻafia ai tulaga faʻalagona, faateleina le tulaga lamatia o le atuatuvale

O lo tatou manuia faalelagona e aʻafia ai e le gata i tagata ma tulaga o siomia ai i tatou, ae faapena foi i faiga e faia i totonu o le tino.

O le isi aʻafiaga leaga o le maualuga o le suka i le taumafataga atonu o le ... faʻanoanoa

E tusa ai ma suʻesuʻega faʻafuainumera, o le atuatuvale, e oʻo lava i le lautele lautele, o maʻi faʻalagona, e sili atu ona taatele i tagata e taumafaina le tele o meaai mama (e aofia ai le suka ma mea e maua mai) faʻatusatusa ia i latou o a latou meaʻai e aofia ai mea uma o le natura. 21.22,24.

O se tasi o mafuaʻaga e ono mafua ai le atuatuvale, ua taʻua e saienitisi le faagasologa o gaioiga masani i le tino 23, lea, e pei ona taua muamua, e masani lava mo le taumafaina o le tele o suka.

O le afaina i le suka mo le tino o le tagata ua faʻaalia i le faateleina o le aʻafiaga o le faʻavauvau ma isi maʻi o le mafaufau pe a tele naua

7 Suga ma se lagona o vaivaiga

Ua e matauina se lagona o vaivaiga ma vaivaiga i se taimi pe a uma se mea suamalie suamalie?

Aisea ua tupu ai lenei mea?

A maeʻa ona faʻaaogaina se fua tele o le suka toto, o le maualuga o le inisalini e maualuga le alualu i luma, lea e pei ona faʻamoemoeina, e oʻo atu ai i se tulaga o le malosi o le malosi 27.

Ae peitai, o lenei siva e vave foi ona muta, ma e amataina, pe a uma ona maeʻa le inisalini. O le iʻuga, o le maualuga o le suka o le toto e faʻaitiitia ma toe manaʻo ai le tino e 'ai ma lagona se vaivaiga.

O se meaʻai faapitoa lea e maua ai le suka poʻo le gaʻo gaʻo vave, ae leai ni pene, fiva ma gaʻo: o le faʻaopoopoga o nei mea e faʻaitiitia ai le faʻaogaina o meaʻai, o meaʻai e vave ona ulu atu i le toto, lea e faamalieina ai le fiaʻai mo se taimi umi 28. O se tasi lenei o mataupu faavae o meaʻai tatau lelei mo le gau o le mamafa.

Ina ia aloese mai le osofia o lagona ma se lagona o vaivaiga, aloese mai le 'ai na o le suamalie (suka): fausiaina lau meaai i luga o gaʻo vailaau ma meaʻai e maua i le popo ma le fiber.

O se tasi o aʻafiaga leaga i le tino o le tino o le tele o suka o le lagona o le vaivai o le tino pe a uma ona faʻaaogaina. E le tupu lenei mea pe a uma ona 'ai meaai faʻapitoa e faʻavae i luga o vailaʻau faʻasaʻa faʻapitoa, meaʻai popo ma fipa.

8 E leaga le suka i le ate: "gaʻo gaʻo"

O le fructose e iai se eseesega taua mai isi ituaiga suga: o le ate o loʻo i ai sona sao i lona avega, ao isi sugars faigofie (glucose) e faʻafefe pei o.

O le 'ai tele o le fructose e faateleina ai le aʻafiaga o le mea e taʻua o le "gaʻo gaʻo," e tutusa ma le ava malosi.

E faʻafefea lenei mea?

Mo le faʻaaogā, o le fructose e tatau ona liua i le kulukose i le ate. O nisi taimi o le faaputuga o le gaʻo i totonu o le ate o loʻo faʻamatalaina e le mea moni e sili atu le kulukose i le glycogen ma le gaʻo, lea e "teuina" i le ate.

Ae ui i lea, o suesuega faasaienisi ua faailoa mai ai, o le mea moni, o se pasene laitiiti lava o le fructose lava ua liua i le gaʻo. Ae ei ai sona aafiaga i le ate, i le tasi itu, faaleleia le faagasologa o le gaosia o gaʻo i totonu, ma i le isi, e taofiofi ai lona faʻamaʻiina (susunuina mo le malosi) 29.

Manatua o le suka o le suka o le 50% fructose.

O le a le mea e lamatia ai le ate?

O le mea moni o le faʻaogaina o le faʻaogaina i totonu o le tino, e faʻapupulaina, lea e oʻo atu ai i le faʻaaogaina o le ava malosi, o lona taunuuga atonu e cirrhosis ma le faʻaleagaina atoa o le ate 30 .

O le afaina i le suka mo le tino o le tagata ua faaalia i le faateleina o le lamatia o le gaʻo o le ate, o ona taunuuga e ono avea ma le liver cirrhosis ma le solia atoa o ana galuega

9 Isi Aafiaga Faʻalesoifua maloloina o Suga Sili

Faatasi ai ma isi mea moni o le afaina i le suka i tagata

  • Faateleina le lamatiaga o faamaʻi fatu fatu: E tusa ai ma suʻesuʻega faʻasaienisi fuainumera, o le maualuga o le suka (fructose) i le taumafataga e faʻapupulaina ai le lamatiaga o maʻi fatu fatu gaʻo 31.
  • E le afaina ai le soifua maloloina o nifo: O le bacteria o loʻo nofo i le gutu e 'ai ai le suka, o le mea e tupu mai i le olaga, o se faʻaopoopoga i le acidity, lea e oʻo atu ai i le leaching o minerals mai le nifo ma faʻatele ai le lamatiaga o caries 32.
  • Faʻaleagaina le microflora i totonu o le manava: microflora poʻo siama i totonu o le togafiti e masani ona manatu o se okeni ese, ona o le taua o lana gaioiga mo le tino o le tagata, aemaise lava mo le puipuiga. O le maualuga o le suka e mafua ai ona suia ma le atinaʻeina o le maʻi maʻi leʻo, lea e le o se maʻi faʻamaʻi, ae o loʻo faamatalaina ai le solia o le galuega o le intestinal ma aʻafiaga ogaoga mo le soifua maloloina o le tino atoa 33,34.

Lua luma

E lua ituaiga o mea suamalie: glucose ma fructose. E na o le kulukose e aoga mo le tino, e tufatufaina le valusefulu pasene i potu uma o le tino e liliu ai i le malosi, ma le luasefulu pasene o totoe i le ate, ma ua liua foi i le malosi. Glucose ua atoatoa ona aveesea mai le tino. Ma ei ai le fructose, o le tele o loʻo faʻafao i le ate ma fai ai le gaʻo gaʻo. O le fructose e maua e le gata i meaai gaosia, ae faapena foi i fualaau faisua ma fualaʻau. Ae i fualaau aina, o le fua o le fructose e maualalo tele e le afaina ai le tino o le tagata.

Ua faamaonia e saienitisi e faapea o le suka e mafai ona maua ai ni siama kanesa O nisi o siama o le kanesa e masani ona fafagaina i le suka, o lona uiga, o le faʻaauau pea o le tele o suka e mafai ona tupu ai le ola o le kanesa.

E faʻafefea ona suia le suka e le afaina ai le soifua maloloina

O le afaina i le suka mo le soifua maloloina o se faʻamatalaga faasaienisi faʻamaonia, ma e le o se mea faalilolilo ina ia tumau ai le talavou, matagofie, matagofie ma i le taimi e tasi e lagona le lelei, e tatau ona lafoaia le suka. Ae ui i lea, o le taofi le inu o le lauti suamalie, lafoaia le faʻaaogaina o keke, aisa kulimi ma o lea i luga o le po e toetoe lava a le mafai. Ina ia faafaigofieina lenei galuega, e mafai ona suia le suka:

  • Ese eseese vine
  • Meli
  • Fualaau aina suamalie ma fua.

O nei mea taumafa o le a le gata ina suia ai lou maʻisaga masani, ae o le a faʻamamafa ai lou tino i elemene aoga: minerale, vitamini, fiber.

Ae faʻafefea e uiga i tagata fiafia i le taoina ma le tele o ipu? O le foia o lenei faafitauli e le faigata tele, ua lava lea e tuʻuina atu ai le fiafia:

  • Faʻamatalaga vanilla
  • Brown suka
  • Essences.

Peitai, e tatau ona manatuaina o mea ua taua i luga ua matua faʻasaina mo le faʻaaogaina e tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka. Ae o se meaʻai maloloina e le mafai ona iloa se keke ua taoina i se fatu, ma se keke tao tao ma le faaopoopo o suka e masani i tagata uma! O tagata inu ava foi ei ai se filifiliga tele lava o vailaau e manatu o se sui atoatoa mo le suka e tusa ai ma le tofo:

E masani lava, o le inu o le keke ma keke, keke ma isi suamalie e matua faasaina, sui i fualaau mamago po o se pa i le muesli, o le mea e lelei ai, o loʻo i ai se tele o meaʻai i faleoloa ma falemaʻi.

Ae ui i lea, e tusa lava pe mafai ona e mitamita i le malosi tele ma e mafai ona e taofia le faaaogaina o suka i le minute e tasi, e le mafai ona e faia lenei mea. O sea fuataga tele e ono afaina tele ai le tino ma le soifua manuia, le faʻaletonu, vaivai, faʻaleagaina ua faʻamaonia ia te oe. Ma le isi, o le tino o le a leiloa le tele o le kulukose. O le mafuaʻaga lena, e ui lava i le faʻamaonia o le gaʻo i le tagata, e le tatau ona faʻaaoga, ae suia! E oʻo lava ile maʻisuka inisalini e tatau ona tausisia lenei mataupu. O le pito sili ona lelei o le suka o le pala, ae o lona faaaogaina e tatau ona faaitiitia i le masani - 40 g / aso.

O le mea lea, i le faaiuga, e mafai lava ona tatou fai atu o le suka i lona tino mama i ni aofaiga tele e leaga. E tatau ona e masani i lenei mea ma aʻoaʻo lau fanau mai le laʻititi ina ia latou tuputupu aʻe maloloina ma i le lumanaʻi o le a latou le tau ma i latou lava ma teena sisi. E le gata i lea, e mafai ona e maua se suiga talafeagai i le suka!

Suga Tatou te manaʻomia o ia?

I le tusiga ou te fia talanoa i le suka, o le leaga o le suka i le tino.

E masani ona ou faalogo o le suka, aemaise i le tele o mea, e le aumaia ai ni faamanuiaga, ae o le isi itu.

E manaʻomia e le tino, e na o sina vaega tele, mo le malosi!

Tatou te taumafaina le suka i taimi uma, e le gata i le faaopoopo i le lauti, ae o se vaega foi o mea eseese. E faia mai i le suka ma le suka.

Sugar e aofia ai gaʻo vailaʻau faʻamaʻi ma calories.

Suga = ava malosi

O vaega lona tolu o aʻafiaga le lelei o le ava i le tino e tutusa ma le suka. Faʻatasi ai ma aʻafiaga i luga o faila o faiʻai. Sugar e aʻafia ai le vaega o le faiʻai e nafa ma le fiaai ma le vaivai. O le mea lea, o se tagata e faʻateleina le suka e mafai ona masani ona masani ai i le fiaai ma le faʻavaivaia faifai pea, vaivaiga, leai se moe. Sugar e afaina ai foi le malosi, o le gaioiga o le pepa cardiovascular, ma isi.

O le mea moni, o le suka o se oloa lea e maua i soo se mea, o lea e le mafai e se tagata ona vavaeeseina atoa mai le meaai, ae e mafai ona e pulea le faʻaaogaina o le suka mama, vaʻai i le maualuga o le suka i le oloa ma, ioe, ia faʻaeteete atili e uiga i laʻau, pusa ma meaʻai uma sugar sugar.

Suga po o le meli?

Meli, pei ona e iloa, o loʻo i ai le tele o mea aoga (minerale, vitamini, enzymes), lea e ono manuia ai le tino. Ae ui i lea, o le faʻalagolago i le mea moni e mafai ona e 'aina le meli i le tele faʻatapulaʻaina e aunoa ma se faʻasalaga, e le itiiti ifo ma le faanatinati. Talu ai ona o le meli e 70% e aofia ai le fructose, glucose ma le sucrose, lea i le faaiuga e le ese tele mai le suka.

O le masani masani o le meli e le sili atu nai lo le 0.8 kalama o le meli i le 1 kg o le mamafa o le tino. O lona uiga, faatasi ai ma le mamafa o le tino o le 55 kilokalama e mafai e se tagata ona saogalemu 44 g o le meli. Ma le isi, i le averesi, ona o le mamafa o le tino o tagata e eseese, o le tuufaatasiga o le meli e ese foi, ma o meaola a tagata uma e eseese ...

O loʻo maua nei faʻamatalaga e uiga i le lamatiaga o le suka na mafua ai le taua o le oti papaʻe. Mo lenei mafuaʻaga, o nisi e taumafai e vavaeeseina atoa lenei oloa mai la latou lisi. Ae i le taimi lava lea, faatasi ai ma lona le atoatoa, o le a le mafai e le tino ona faatino galuega taua, pei lava o le sili atu.

O nisi fuainumera

I totonu o le US, o le faafitauli o le gasegase e matua taua lava. I lo matou atunuu, o nei numera e sili atu le maualalo. Ma o le mealilo uma lava o loʻo taoto i le aofaʻi o le taumafaina o le suka ma oloa o lo o aofia ai. Afai tatou te liliu atu i fuainumera, o faailoga nei: i le averesi, e tasi le Amerika e 'ai e tusa ma le 190 g suka i aso taitasi, o se Rusia - e tusa ma le 100 g. Ae peitai, e oo lava i le mataupu mulimuli, o le fualaau maualuga e maualuga ma sili atu i le masani ua fautuaina e tasi ma le afa taimi.

Malamalama ile galuega

Sugar e le gata o le mea suamalie ia lava, o lona uiga, ma e maua ai e le gata i le taoina, meainu ma vaiinu. O aso nei ua faaopoopoina i soo se mea: i le faasao, mea e leʻi maeʻa, sausage, sua, suamalie eseese, mea e gaosi ai falaoa, meaʻai vave ma e oʻo lava i taumafa taumafa.

Uiga masani

E moni lava! O le afaina i le suka mo le tino o le tagata e muamua lava e fai ma vaisu. Ma o lenei mea ua faʻateleina ona aoga - o le tele o lo tatou taumafa suamalie, o le tele foi lea o le a manaʻomia e le tino i latou i le lumanaʻi. O le mea lea o le tiga o le weaning - o le tuʻuina atu o lagisi e faigata tele. I le taimi lava lea, o lenei vaega o le taumafataga e faalavelave i le galuega a se hormone taua - leptin, lea "taʻu" i le faiʻai ua tatou tumu. O le iʻuga, o faʻamatalaga talafeagai e le oʻo i le taunuʻuga, ma o loʻo faaauau pea ona maua e le tagata se lagona o le fiaaai. O le fia ai i lenei tulaga e sili atu nai lo le faigata ona pulea. Ae o loʻo i ai le faʻaolataga - afai e te maua le malosi ia te oe lava ma foʻia le tagofia o mea ua fai ma vaisu i le tele o le faʻaaogaina o suka, o le maualuga o le leptin o le a toe faʻafoʻiina, ma o le hormone o le a toe mafai ona faʻataunuʻu lana galuega autu.

O le a le tumu oe i le suka

Ae e ui i le manino o lenei faʻamatalaga, o nisi taimi o le suka e toetoe lava o mea autu autu i luga o le lisi. Ma o se taunuuga - maualalo o tupe maua. E le gata i lea, o le suamalie e sili atu ona lamatia i lenei tulaga nai lo se olaga ola solo. Taumafai e faʻaitiitia le fiaai ma 'ai le tele o meaʻai e maua ai suka, mo le toatele, latou te le iloa e le lava a latou calorie. O le mea moni, o le suka e maualuga lona malosi, ae ina ia mafai ona lava, o nei faailoilo e laiti. E le gata i lea, o le mafaufau i le lelei ma le gaʻo o le suka, e tatau ona maitauina o lenei oloa e leai ni fiva, po o ni minerale, poʻo ni vitamini - e leai se mea e manaʻomia e le tino le faamalieina o le fiaai ma lagona le lelei.

Tatau taugata

Suga o se punavai o meaʻai gaʻo. O le mea lea, faatasi ai ma lona faʻaogaina, o loʻo i ai le vave faʻapupulaina o le kulukose toto. E manaʻomia moni lava e le tino, talu ai e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le galuega o sela ma musele, ae i le telē tele o lenei vailaʻau e leaga. I le tuufaatasiga ma se olaga ola solo, o se taumafataga faapena e fesoasoani i le teuina o le tino o le tino, lea e le gata ina afaina ai le tulaga o le fuainumera, ae e sili atu foi le mamafa o le pancreas. Ma o iinei o le afaina o le suka i le tino ua manino.

Soifua maloloina o nifo

Bacteria, o le gaioiga lea e oʻo atu ai i le faʻaumatia o le nifo nifo, fafaga i luga o vailaʻau faʻamalosi faigofie. Ma talu ai ona o le suka na tepalaiina i latou i ni aofaiga tetele, o le siosiomaga e sili ona lelei na faia mo maʻi. I le faagasologa o lo latou olaga, latou te faʻamaʻapeʻa ai le kulimi, lea e faʻafefiloi ai le maʻa, ma faasolosolo malie lava le muamua o le enamel, ona tuusao saʻo ai lea i le tino.

Laasaga maualuga o le inisalini

I lenei tulaga, o le afaina i le suka mo se tagata e faʻaalia i ni uiga: o se lagona o le vaivai faifai pea, o se lagona o le fiaaai, malamalama ua amata ona vevela ma ua maualuga le toto. E le gata i lea, o le tino o le tino e teuina i totonu o le manava. Ma o le mea e sili ona leaga i lenei tulaga o le toatele e le o matauina pe le manaʻo foi e matauina se faʻafitauli o lo latou lelei seia oo ina atiina ae i le maʻisuka.

O le maʻisuka o se taunuuga

O lenei faʻamaʻi e taufaasese i le tele o ona ituaiga e leʻo iloa manino ai. Ma ia mautinoa ia manatua o le masani ona faʻaaogaina o meainu suamalie ua atili faateleina ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka. Afai tatou te liliu atu i fuainumera aloaia mo Rusia i le 2014, e mafai ona tatou iloa na o le amataga o lenei vaitau, e 3,960,000 tagata na maua i le maʻi. Ae i le taimi lava e tasi, o le tino moni e sili atu le lautele - e tusa ma le 11 miliona.

E tasi le ipu suamalie suamalie i le aso e mafai ona faʻaopopo e tusa ma le 6 kilokalama i le tausaga. O le mea lea, o se vaega faaopoopo o sea vai o se laasaga e agai i le manuʻa.E taua le matauina iinei o le soda na o ia e leai se tele o kalori ma na o ia lava e le mafai ona sili atu nai lo latou fua faatatau i aso taitasi. Ae i le taimi lava e tasi, o le afaina i le suka i le tino i lenei tulaga e faʻaalia i le mea moni e faapea, o le avea o se punavai o gaogao gaogao e faʻalauteleina ai le manaʻo, o le a fesoasoani i le taumafaina o le tele o meaʻai nai lo le mea e tatau ai.

Laʻau faaopoopo ile ate

O le tele o suka i le taumafataga e faʻafefe ai i totonu o le ate le gaioiga, e oʻo atu ai i le atinaʻeina o maʻi mama. E tusa ai ma tagata atamamai, e mafai ona tupu lenei tulaga ma le tele o le faʻaaogaina o le launiumati. Ae ui i lea, i se tulaga talafeagai e taua le taua o se mafuaaga faapitoa mo le atinaʻeina o le gasegase o le gaʻo e leʻi i ai - e leʻoloa pe o se lauulu poʻo se mea tele. Faatasi ai ma se faʻamaʻi, o se tagata, i le avea ai o se tulafono, e le lagona le tele o le faʻavauvau, ma o le mea lea e toatele e leai ni masalosaloga e uiga i le iai o soʻo se faafitauli. Aʻo faʻaosoosoina e le tino le faʻavaeina o maʻila, lea e mulimuli ane oʻo atu ai i le toilalo o le ate.

Pancreas

O le maʻisuka ma le maʻisuka o tulaga ia e tupu ai le popole tele i le pancreas. Ma afai latou te tumau, o loʻo i ai se tulaga sili atu le maualuga o le atiaʻe o le kanesa. E le gata i lea, afai e te le toe mafaufau i au mea taumafa ma faʻaitiitia le aofaʻi o suka, o le a faia se faʻamaʻi ogaoga - o le a fesoasoani i le tuputupu ae ma le atinaʻeina o neoplasms.

Toto toto

Suga e mafai ona amata mai ai le toto. Ma o le faamaoniga o lenei mea o ni suʻesuʻega se lua na faia e saienitisi Amerika. O le muamua na auai ai le 4.5,000 tagata e lei oʻo lava i le maualuga o le maualuga. Mo le tele o aso, o la latou meaai e aofia ai le suka i le 74 g. O le taunuuga, na maua ai e oo lava i na vaega laiti e faateleina ai le lamatiaga o le mamafa o le toto. I le faʻataʻitaʻiga lona lua, na ofoina atu tagata e inu pe tusa ma le 60 g o fua. Ina ua mavae ni nai itula, sa latou fuaina le mamafa ma ua foliga mai ua matua malosi lava. O lenei tali na mafua mai i le uric acid, o se oloa e maua mai i le fructose.

Toto fatu

O loʻo i ai se manatu o le faʻaaogaina o mea inu suamalie ma oloa faʻapusa e ono aʻafia ai le soifua maloloina o fatuga ma a latou galuega. E leai se faʻamatalaga faasaienisi o lenei mea, ae o suʻesuʻega sa faia i luga o togiaso suʻesuʻe. O le tele o suka na aofia i la latou taumafataga - e tusa ma le 12 taimi e sili atu nai lo le tulafono ua fautuaina. O se taunuuga, na amata ona faateleina le fatu o fatugaʻo, ma na matua paʻu ai a latou galuega.

Loto ma le toto

O le cardiovascular system e matua aʻafia lava mai le ulaula ma se olaga le taua. Ae peitai, e le na o le pau ia o tulaga lamatia - o le afaina o le suka e le itiiti le afaina. E tusa ai ma suʻesuʻega talu ai nei, o le tele o mea suamalie i le taumafataga e aʻafia ai le soifua maloloina o le tino. E le gata i lea, o tamaitai o loʻo iai i le vaega sili ona lamatia.

Faʻitiʻitia le faia o le faiʻai

O le maʻisuka ma le mamafa tele e fesoʻotai saʻo lava i le faʻaitiitia o tomai faʻapitoa. E le gata i lea, o suʻesuʻega fou ua faʻaalia ai o nei faamai e aʻafia ai le atinaʻe o le faʻamaʻi o le Alzheimer. Faatasi ai ma le tele o le suka i le taumafaina, e vaivai ai mafaufau, mafaufauga loloto, lagona le mautonu. O se taunuuga, o lenei mea e mafua ai ona faʻaitiitia le mafai gafatia ma le malamalama o faʻamatalaga fou.

Faʻatoʻa meaʻai

E tusa ai ma se suʻesuʻega na faia i le 1999, o se faʻaitiitia o le tulaga taua o elemene taua ma vitamini i totonu o le tino e matauina pe a oʻo lava i sina maualalo o kalori mai suka - maua e tusa ma le 18%. E aofia ai le tele o mea suamalie i le taumafataga, e te faafitia oe lava i le soifua maloloina maloloina e mafai ona faʻafefeteina le tino i vailaau oona.Mo se faʻataʻitaʻiga, o le lomonade poʻo le faleoloa o le a suia le susu, ma keke ma kuki o le a suia ai fualaau, suamalie poʻo nati, o oloa sili ona lelei mo meaai maloloina. O le mea lea, e naʻo le tino e maua ai calories gaogao, ma i le taimi lava lea e le maua ai vitamini, minerale, poʻo isi elemene taua. O le afaina o le suka i se tulaga faapena o le a faaalia e se lagona o le le lava, vaivaiga maso, moe ma le le fiafia.

O faamai o tupu - o le mea lea na masani ona valaau ai le gout, talu ai na tupu mai ona o le ava malosi ma le taumafa tele. I aso nei, o lenei faʻamaʻi e taatele i vaega uma o le faitau aofaʻi, e ui lava o le meaʻai ua suia tele. O le tele o faaosoosoga o le atinaʻe o gout o purines ia, ua liua i le uric acid ao faagasolo le gaosiga. I le faʻaopoopoga, o lenei vailaʻau o se oloa-gaʻo o le gaosiga o le suka, i le faasologa, pe afai e tele naua mea suamalie i luga o le lisi, ona tupu tele lea o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi.

Lanu paepae ma enaena: ei ai se eseesega?

Mafaufau i le lelei ma le afaina o le suka, o lona uiga e vave ona e iloa lena mea, faʻafetai i lona gaosiga faʻapitoa, o loʻo teuina i se vaega itiiti ifo i le tino o le tino. E le gata i lea, o loʻo aofia ai mea eleelea eleelea, lea e sili atu ona aoga. E talitonuina o le vai toto e maua ai lenei suamalie ma se aofaiga o vitamini ma minerale. Ae ui i lea, o la latou fuainumera e matua laitiiti lava ma e le mafai ona latou aumaia ni faʻamatalaga moni i le tino.

E i ai foi se mea moni e uiga i le matautia o le suka - i le tulaga taua o le taua, e masani lava e le ese mai i lona paʻepaʻe paʻepaʻe. O le taua o meaʻai o le suka enaena e na o le 10 calories lalo. Ae mo le faʻasaʻolotoina o le inisalini, i totonu o lenei oneone o le oneone e tutusa ma le paʻepaʻe, taʻitasi, ma le maʻisuka e le mafai ona faʻaaogaina.

Suauu kuka

O faʻamanuiaga ma faʻamaʻi o le suka mumu e mafua ai le tele o finauga. Faatasi ai ma lana fesoasoani, togafitia le malulu i tagata matutua ma tamaiti, faʻaaoga i le kuka, faia o suamalie mai ia mea ma faʻapipiʻi le manava i le meaʻai. Ae ui i lea, o le suamalie e faatoa liusua le suka, lea, e ui lava i le vevela o togafitiga, e tumau ai mea uma e le manaomia ma mea e maua ai kalori. Mo mafuaʻaga nei, e le tatau ona e aʻafia i le 'ai. E le gata i lea, afai e te filifili e faʻaaoga le suka mumu e togafitia ai faʻamaʻi o le manava, ona tatau loa lea ona e feutagai ma se tagata poto faapitoa.

Sugar sui

O faʻamatalaga e uiga i penefiti ma mea leaga o meaʻai suka e sili ona taua mo tagata e maua i le maʻisuka. O lenei oloa o se faʻaopoopoga meaʻai faʻatasi ma le fusi fualaʻau e faavae, lea e itiiti le caloric ma suamalie. Ae ui i lea, aua e te manatu o le fesoasoani a le suka e sui ai, e mafai ona e galo e uiga i le sili atu mamafa ma fetuunai lau ata. O lona aafiaga e tutusa lava - e mafua ai le faateleina o le tuinanau. Ae o le aʻafiaga i le nifo niilala, o le mea lea, e tusa ai ma le faaiuga a saienitisi Peretania, o le fructose i lenei itu e sili atu ona fai malie. O lona autu autu o le tumau pea lea o le liua o meaai i le malosi po o le gaʻo ma le tele o taumafa.

Ae afai tatou te talanoa e uiga i le faailoaina atu i totonu o le taumafataga o tagata soifua maloloina - o le suka e sui ai o le a aumaia ai ni mea lelei poʻo ni mea leaga - e le i iloa e saienitisi lenei mea.

Le mea e fai

  1. Aveese mai mea taumafa e aofia ai le suka faamamaina - suamalie, susu gaʻo, keke, keke, jam, kalati, tii ma suka,
  2. Suʻi sugar ma oloa faʻatasi ma le meli, fualaau mama ma fua.
  3. O le sugar cane sugar e toetoe lava tutusa le aafiaga i le tino e pei o le suka masani.

Ioe, o loʻo i ai se isi mea - o mea ia e sui ai le suka, o lona uiga meaʻai e tatau ona le tatau ona faʻaleagaina.

E tele ituaiga ma ituaiga eseese.

Sa finau pea saienitisi e uiga io latou faamanuiaga, aua latou te faʻaleagaina foi le tino, mo se faataitaiga, faʻafefe i le paleni o le hormonal i totonu o se tagata, lea e sili ona matautia.

O mea suamalie ua vaevaeina i le natura ma le faʻaogaina.

Fualaau faisua ma vine, mo se faataitaiga, fructose, xylitol, sorbitol, beckon, maltitol, ma isi.

O loʻo i ai se faʻaopoopoga o le lime Stevia na faia mai le Stevia plant. O loʻo i ai le tele o mea aoga, o loʻo i ai se aafiaga lelei i totoga o tagata, ae taugata tele.

O le mea lea, e leai se mea sili atu nai lo fua faalenatura, vine, fualaau mamago ma le meli e leʻi faia ma e le tatau ona e aʻafia i mea suamalie.

O le mea uma lava, i le tusiga na ou talanoa ai e uiga i le matautia o le suka, pe o le a le faʻamaʻi e mafai ona maua ai le suka mama mama, e sili atu ona sui i le meli masani ma fualaau mamago.

Ou te manatu e matua faigata lava ona vavae ese le suka mai meaai, ae e mafai ona e taumafai, faʻafuasei ona e faʻaaogaina e aunoa ma se mea ma amata ona e lagona le sili atu?

Afai e le mafai ona e faʻaaoga le tele i le tele, matamata i le ata tifaga. Na fai mai se tasi o uo, o lona toalua ina ua uma ona ia matamata ma le gaoia le suka atoa ma leiloa 5 kilokalama i le 1 masina!

Le manuia ma le ola maloloina ia te oe!

O le gasegase malosi o le gaosiga o nei ituaiga monocultures masani e pei o le suka ma le suka, e taʻitaʻia ai le mea moni o le a mou ese atu vaega taua mai ia i latou, ma na o le pau o calorie e faamamaina. O le mea moni, suka o se "oloa-oloa" - otaota ae faʻafetai i le faʻasalalauga o oloa mai gaosiga gaosi ma gaosi gaosi latou te faʻatau atu o se oloa gaosi atoa mo vaega uma o le faitau aofaʻi (pe laiti ma matutua). naʻo le manaia!

Ina ia mafai ona gaʻo le suka e le tino, e tatau ona malepe. Mo lenei mea, e manaʻomia le enzymes, ma e le o iai i le suka, o le a le mea e tatau ona tuʻuina atu e le tino ia i latou, o se tele naua. O se taunuuga, tatou te maua ai le ita ma le afaina o le mucosa gastric, o le toto maualuga o le cholesterol, o le coronary sclerosis, o le maʻisuka, o le meaʻai, faatasi ma le le atoatoa o le atoatoa ma aafia ai le tele o isi faamai ma faafitauli tau le soifua maloloina.

Le afaina o le suka

Sugar o se oloa gaosiga o otaota. E manaʻomia e le tino ona faʻaalu le tele o le malosi i le gaosiga o suka i totonu o le vaega o meaʻai - o le gastrointestinal tract - e pei o aano o manufasi. O le mea lea, o le a le tele o aano o aano o aano o aano o manu tatou te 'ai i aso uma (150-250 gr.) Ma o le a le tele i le aso .. talavou, tagata matutua e' ai meaʻai sugary, e masani lava e sili atu le manogi (ice cream, sweets, sosolo, keke, buns, potions) inu suamalie suamalie, Coca-Cola, suamalie, kofe ma leuti? O le asō, ua na o se tafe matagofie. O le mea lea na te faʻaumatia ai i tatou, na te ave ese i tatou, talu ai o le gastrointestinal tract - o le gastrointestinal tract - e galue mo le ofuina, amata mai i le laʻititi, galue i lagisi ma tuʻuina i lalo o la tatou paʻu. E tusa lava pe tatou te lagona le agaalofa e uiga i tamaiti o latou o nifo manogi, ae, o le mafaufau, tatou te malamalama e le aoga le tuleia oi latou i faamaʻi ma le le fiafia i le olaga i le lumanaʻi. Oi le matautia o le suka e masani ona latou le faia i luga o le TV, aua o le suka e maua i le tele oa tatou meaai e sili ona fiafia i ai (sukalati, suti, sua).

Ina ia faʻamafanafana lau tama i laʻau suamalie, e le tatau ona faʻatau le selu ma sukalati mo ia, ona e tele naua mea aoga ma suamalie na masani ai lau tama.

Afai ei ai se filifiliga a tamaiti i mea e 'ai mo le' aiga o le taeao, 'aiga o le aoauli poʻo le' aiga o le afiafi - o le a latou fiafia lava i se mea suamalie. Sugar e fai ma vaisu, a itiiti ifo o le mafaufau.

E masani lava, e le iloa e matua le tele o le lamatia o le suka mo tamaiti: o mea suamalie e faʻafefe ai le manaʻo o le tamaititi, e oʻo atu ai i le tele o meaʻai ma faʻaleaga ai nifo. O le mea e faanoanoa ai, o le lisi e faʻaauau:

Suga ma amioga a tamaiti - e le fautuaina tamaiti e tuʻuina atu i lau tama se taimi manaia lelei, aua o le a matua faigata lava mo le pepe ona moe. Suiga i le lagona, o le faʻaaogaina o mea ua fai ma vaisu i laʻau suamalie, vaivai, le mautonu, faʻavauvau - o se aafiaga faapena ei ai le suka i luga o se tamaititi. O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le faʻaaogaina o selu mai meaai i aso uma o le tamaititi e maua ai iuga sili ona lelei: faʻaleleia le manaʻo, moe lelei, ma isi.

Suafa e maualalo le puipuiga - Faʻaaoga masani o le suka e mafua ai le paʻu malie o le puipuiga faalenatura o le tino o le tamaititi ma faʻateleina ai le lamatiaga o le faʻamaʻi.I le auala, i le taimi o se maʻi, e le tatau lava ona tuʻuina atu i lau fanau le suamalie, talu ai o le suka i totonu o le tino e faʻateleina ai le faʻaopoopoga o microbes ma siama faʻamaʻi.

O suauu e oso le calcium mai le tino ma mea aoga aoga - aemaise lava i lenei tulaga, o le suka paepae e leaga. O le suāsusu foi e faʻafefiloi vitamini B mai le tino o le tamaititi, lea e aafia tuusaʻo i le gaogao ma le faʻaaogāina o gaʻo. E sili atu le leaga nai lo le mea e te mafaufau i ai, o le saua o le suāuʻu. O gaʻo uma ma ponaivi ponaivi e leai ni vitamini ma minerale, o le mea lea, o le galuega a le tino atoa o le tamaititi ua faʻalavelaveina. O le iʻuga, o loʻo faʻamataʻuina le pepe i faʻamaʻi o le cardiovascular system, maʻi paʻu, vaivai, atuatuvale, maʻi o le tino, ma isi.

Suafa suia mea leaga

Sugar o se "paʻepaʻe paʻepaʻe", ae matou te le manaʻo e manatua ma faʻalogo i ai ona ua matou faalagolago i le suka i le auala tutusa e pei o le ava malosi mai le ava malosi, tagata ulaula mai sikaleti, fualaau oona mai se fualaau.

Faʻafefe, vailaʻau meaʻai suka e leaga . E faʻaaogaina i le toetoe lava o meaʻai uma ma meainu, e sili atu le lamatia nai lo le suka (inu, lole, ice cream, masi, pulumu suamalie, ma isi).

Suga ma ona sui uma e faia ai se sao taua i le atinaʻeina o le kanesa. O le siʻitia i totonu o le suka e aʻafia ai le manaʻomia mo le tele o gaʻo - matua le masani ai.

Suga suʻega

O taunuʻuga o suʻesuʻega suʻesuʻega na faʻaalia manino ai o le suka maualuga e faʻamalamalamaina le "gafatia o le ola" o manoa. I fafine e 'aina le suka paʻepaʻe, na fananau tamaʻi momoe. Afai e maua e kuluga ni suka ia latou meaai i aso taitasi, na ola i le na o le 14 i le 19 masina.

O nifo uma na afaina i caries ma isi suiga leaga.

O lapisi ia na gaosia ai le suka i se auala vavalalata nai lo le gutu na afaina i le pala o le nifo i le auala tutusa e pei oi latou na o mai o latou nifo ma le suka.

Le Faʻaleagaina ma le Aafiaga o Suʻamu mo Tina ma Goma

E i ai le aʻafiaga o nifo ma ponaivi i meaʻai ma totonu o le tino.

Ua uma ona tatou maua le tele o tupe ma nifo i fomai nifo ma e le o tuuina atu.

E talitonuina o le toesea o le suka e paʻu i lalo o le aʻafiaga o siama i totonu o le vevela o le oral, ma avea ai ma mea faʻapitoa (aemaise lava le lactic acid), lea e masani ona oʻo atu ai i le pala o le nifo ma le toto toto.

O le meli Beva, e ese mai i le suka, o loʻo i ai le malosi o le antibacterial, faʻapea foi ma le gafatia talafeagai, ma ona o lenei mea e fesoasoani i le fofoina o le vavagana o le waha ma e aoga tele i nifo.

Meli, e le pei o le suka faamama, e le mafua ai ona pala le nifo! Ua fautuaina e fomaʻi Suise e lubricating pepe o le pepe ma le manava.

E mafai e le suka ona faia se mea se tasi - ia tuʻuina atu le tino i le malosi mo se taimi puupuu, faʻamalosi ma tumau i totonu o le tino i le ituaiga o tupe teu.

SUGAR MA LE "FAʻAMATALAGA" O LE GALUEGA

Falemalama - O le mea mulimuli lea o le glycation (CNG). O le taunuʻuga lea o se faʻalavelave o metotia faʻatekinisi lea e faʻalavelaveina ai le fausaga o aʻafiaga i le tino ona o le gaioiga o le suka.

O vailaau faʻasolomilo e gafa ma le moa lanu po o le faʻafefete i le taimi o le fuluina, o mea lava ia e tasi o vailaau faʻasolosolo e tupu i totonu o tatou tino, i potu uma ma totoga uma.

O faʻamalosi e aunoa ma le faʻamalosi ma le suka o le fausiaina malie o "mea faʻapipiʻi vailaʻau," faʻamafaʻailoga uma sela i totonu o le tino e pei o le lole lole i luga o laau, lea latou te faʻatau atu i paka. O lenei 'upega tafaʻi' 'tulia' 'siama uma, faʻaleagaina DNA, lea e tau atu i matua matua o le tino . O le tagata lava ia e pei o le laau lea e afaina ai le suka suka, na o le eseesega e tupu lenei mea i totonu.

I lalo o le faatosinaga o le suka ma le suamalie o le CNG, o le taunuuga o le glycation e mafua ai le leai o se gaioiga galue, o le talavou ua liua i le matua, o le paʻu o se tagata talavou po o se tagata maʻi i le maʻisuka e foliga mai ua ufiufi i se paʻu samasama-auro, o ia lava auala e mafua ai le faia o se falaoa i luga o se falaoa, rosy chicken grill.

Tagata faigaluega i fale gaosi ma faleoloa faʻatau e mafatia mai faʻamaʻi e le mafai ona faʻaogaina o le mama ma le tino atoa ona o le pulu pene, caramelization o le tino, lea e le mafai ona aveesea i le aso mai le tino. O tagata faapena mai totonu e pei o le suka, alii tioata. Pau lava le faʻamoemoe mo se vaʻalele lelei masani lelei, lea, faafetai i le faʻamamaina o le vai, mafai ona faasaoloto le tino mai lenei mea eleelea.

O aʻafiaga o suka i le tino

O le sili atu o le suka i le tino - o le sili atu o glucated (proteins). O tagata e maua i le maʻisuka e matua nofouta lava i lenei faagasologa, e tusa lava po o le a le matua, e mafai ona latou vaʻavaʻai i se faʻagasologa o le soifua matua. O se tagata ma ana totoga uma lava e fetolofi i tioata suka, lea i se gaioiga o le tino, e peiseai ua mumu, avea ma foliga vaaia, afaina, fusifusia, fatuina o "kemikali kemisi" lea e pipii faatasi ai palatini, taofiofia ai le enzymes, ma amata ai se gasegase o le tino le maloloina i siamupini o le tino. O le aʻafiaga o le suka i le tino o le tagata e lelei !! O siaki ua afaina i le "tioata" suka, e leai se avanoa i le okesene, lea e mafua ai tuutuuga mo le faateleina o mea tuurefactive, siama mo le atiina ae o tumutumu pipili.

O le mafuaaga lea e fautuaina ai e fomaʻi tagata maʻi o le kanesa ina ia tumau i le ea mo se taimi umi ma faʻaaogaina le tele o suavai masani ma laau, vitamini meaai, ao latou aumaia le okesene e ola ai, e oʻo lava i se tino ola ae maeʻa. O le mafuaaga lea e tatau ai ona ave le vai mai le taeao i le 12:00, lea e taua tele mo le soifua maloloina lelei o le tino i aso taitasi, ma e tele naua i le vai mamā.

E tatau ona faʻaitiitia le aofaʻi ma le tele o meaʻai o le suka i se mea maualalo , aemaise lava tamaiti, tagata matutua, e masani ona maua i le meaʻai po o pe'ā iai foʻi isi faʻamaoniga o le faʻamaʻi (faʻamaʻi le nifo, ava malosi, vailaʻau oona.).

Ae o loʻo i ai se "fualaau lelei" sili atu - o le anapogi mama lea i le tausaga (5-7 aso) i le taimi o le Lentuga Sili ma le Aso Toʻonaʻi), kuata kuata 2-3 aso, Aso Faraile Aso Faraile ma aso uma mai le taeao seia oʻo i le 12:00 e na o le mama, vai fou .

E le o le nofo filemu ma le tumu atoatoa o le soifua maloloina, ae i lona mama mama (faʻasaʻo).

E tatau ona totogia le gaʻo ma ona sui (mea uma e suamalie: mai meainu i keke) ma, i le mea e gata ai, e le gata ina faʻaitiitia, ae le aofia uma lava mai le taumafataga.

Afai e te taʻuina le mea moni e uiga i le suka, ia e iloa pe o le a, ma:

Sugar o fale gaosi oloa!

O lea ia e fai atu i le tali i fomaʻi uma e agai i luma i le lalolagi.

Faafetai ia i latou na faitauina lenei tusiga e uiga i le matautia o le suka i le iuga. Soifua Maloloina i oe ma e pele ia te oe!

O le a le suka?

e faatatau i se tasi o mea e sili ona lauiloa i meaai. E masani ona faʻaaogaina e fai ma faʻaopoopoga i ipu eseese, ae le o se oloa tutoʻatasi. Tagata toetoe lava o taumafataga uma (e le aofia ai ma teteʻe ma le mafaufau) e 'ai ai le suka. O lenei oloa gaosi na oʻo mai i Europa e tusa ma le 150 tausaga talu ai. Ona taugata tele lea ma le mafai ona maua e tagata lautele, na faatauina atu i le mamafa i falemaʻi.

Muamua, o le suka na faia faapitoa lava mai le suka, i totonu o ona ogalaau ei ai le maualuga o le sua suamalie, e talafeagai mo le gaosia o lenei mea suamalie. I se taimi mulimuli ane, na aʻoaʻoina ai le suka e aumai mai le suka. I le taimi nei, o le 40% o suka uma i le lalolagi e faia mai beets, ma 60% mai le suka.Sugar e maua ai le suauu mama, lea e mafai ona vaevaeina i le tino i le glucose ma le fructose, lea e gauai i totonu o le tino i totonu o ni nai minute, o lona uiga o le suka o se puna sili lea o le malosi.

E pei ona e iloa, o le suka e naʻo se mea e sili atu ona faʻamaina le gaʻo, aemaise lava le suka. O lenei oloa e leai sona aoga faʻapitoa, sei vagana ai kalori.100 kalama o le suka e aofia ai le 374 kcal.

Sufulu intake

O se tagatanuu Rusia e aina pe a ma le 100-140 kalama o suka i le aso e tasi. E tusa ma le 1 kilokalama o le suka i le vaiaso. E tatau ona maitauina i totonu o le tino o le tagata e leai se mea e manaomia mo le suka atoatoa.

I le taimi lava e tasi, mo se faʻataʻitaʻiga, o le tagatanuu o Amerika e faʻaaogaina le 190 grams o suka i le aso, e sili atu nai lo mea e 'ai e tagata i Rusia. O loʻo i ai faʻamatalaga mai suʻesuʻega eseese mai Europa ma Asia, o loʻo taʻu mai ai i totonu o nei itulagi o loʻo ola le matua mai le 70 i le 90 kalama o le suka i le aso i le averesi. O lenei tulaga e sili atu ona itiiti ifo nai lo Rusia ma le Iunaite Setete, ae e sili atu nai lo le masani, o le 30-50 kalama o suka i le aso. E tatau ona manatua i le mafaufau o le suka o loo maua i le tele o meaʻai ma meainu eseese ua faʻaumatia nei e tagata nofo latalata ane i atunuʻu uma o le lalolagi.

E tatau ona e mafaufau e le gata o le suka o loʻo e tuʻuina i lauti. E maua uma le suka i le toetoe lava o meaʻai uma! O se faʻataʻitaʻiga lelei mo oe i le taumatau, na o le kiliki i luga o le ata e faʻatele.

1) O le suka e mafua ai le teu

E tatau ona manatuaina o le suka o loʻo faʻaaogaina e tagata e teu i totonu o le ate e pei o le glycogen. Afai o le glycogen i totonu o le ate e sili atu i le masani masani, o le suka gaʻo e amata ona teuina i le tulaga o faleoloa gaʻo, e masani lava o vaega nei i sulu ma le manava. O loʻo i ai nisi faʻamaumauga o suʻesuʻega e fautua mai ai afai e te 'ai le suka ma le gaʻo, e faʻaleleia le absorption o le lona lua i le tino. I le na ona tuʻuina atu, o le faʻaaogaina o le tele o le suka e tau atu ai i le oona tele. E pei ona taʻua muamua, o le suka o se oloa maualuga-kalori e leʻo iai vitamini, fiber ma minerale.

2) O le suka e fatuina ai se lagona o le matelaina sese

Sa mafai e saienitisi ona maua ni siama i le faiʻai o le tagata e nafa ma le puleaina o le fiaai ma e mafai ona mafua ai se lagona sese o le fiaaai. Afai e te 'ai meaʻai ma le maualuga o le suka, ona amata loa lea ona faʻalavelave i le masani masani, o le gaioiga masani o neu, lea e oʻo ai i se lagona o le fiaaai sese, ma o lenei mea, e pei o se tulafono, e muta i le gasegase ma le matuia matautia.

E i ai le tasi mafuaaga e mafai ona mafua ai se lagona o le matelaina sese: pe a oʻo mai le maualuga o le kulukose i le tino, ma pe a maeʻa foi le pa'ū, e manaʻomia loa e le faiʻai le le atoatoa o le kulukose o le toto. O le tele o le faʻaaogaina o le suka e mafua ai ona televave le maualuga o le insulin ma le glucose i le tino, ma o le mea mulimuli e tau atu ai i se lagona sese o le fiaai ma le gasegase.

Suʻe i aso uma

Faʻafefea ona fetuunai le aofaʻi o suka i le lisi? E tusa ai ma le fuainumera o meaʻai, e mafai e se tagata matua ona 'aʻai e tusa ma le 60 g i le aso. O nei mea e 4 sipuni poʻo 15 kupita o le suka faamamaina. E le o se mea itiiti e pei o foliga muamua, ae aua nei galo o le suka o loo maua i le tele o meaai e mafai ona e 'ai i le aso atoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o se paʻu sukalati o le ae maua ai le aso atoa ole fualaau. E tolu fasi kuki o le tuna o le a tipiina i le tolu, ma se ipu malamalama i le afa. O le apu e tele naua le suka - pe a ma le 10 g, ma i totonu o se ipu vai suamalie - 20 g.

Ae ui i lea, e tatau ona manatuaina e le popole le tino pe o le a le mea e te ofoina atu, e tusa lava pe e te faaaogaina le fructose nai lo le suka - o mea aoga ma mea leaga o nei oloa e tutusa lava. Ae i le va o le apu ma kuki o loʻo i ai se eseesega tele.O le mea moni, e lua ituaiga suga: totonu (fualaau aina, cereals, fualaau faisua) ma fafo (gaʻo saʻo, meli, ma isi). Muamua ulu atu i le tino ma fiber, vitamini ma minerale. Ma o lenei ituaiga, sugarsu i totonu ua taofia i ni vaega laiti. E ui o le fafo, lea e mauʻoa i keke ma suamalie, o le a matua malosi ma faaleagaina le galuega a le tele o totoga ma tino.

E matua aoga lava pe matua leaga meaʻai e leai. O lenei faʻamatalaga e matua aoga lava i le suka, lea e aoga uma ma leaga. O le a le manuia o le soifua maloloina ma le afaina o le suka? Faitau faʻamatalaga auiliili i la tatou tusiga.

3) O le suka e faʻateleina le matua

O le tele o le taumafaina o le suka e mafai ona afaina ai le paʻu i luga o le paʻu i luma atu o le taimi, ona o le suka o loʻo teuina faʻapitoa i totonu o le paʻu o le paʻu, ma faʻaitiitia ai lona malosi. O le mafuaaga lona lua e mafua ai le suka i le matua o le suka e mafai ona tosina mai ma taofia tumutumu saoloto e fasiotia ai o tatou tino mai totonu.

5) Suʻa e le suka le tino o vitamini B


O vitamini B uma (aemaise vitamin B1 - thiamine) e tatau mo le faʻamaʻiina lelei ma le faʻamaʻiina e le tino o meaʻai uma e aofia ai le suka ma le maso. Vailaʻau White B e le o iai ni vitamini B Mo lenei mafuaaga, ina ia mafai ai ona gaosia le suka suka, e aveese e le tino vitamini B mai maso, ate, fatuga, fatuga, manava, fatu, paʻu, mata, toto, ma isi. E manino lava o lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai le mea moni o totonu o le tino o le tagata, o lona uiga i le tele o okeni o le a amataina se faaletonu ogaoga o vitamini B

Faatasi ai ma le tele o le faaaogaina o suka, o loo i ai se "tele" tele o vitamini B i totoga uma ma suauu. O lenei, i le itu, e mafai ona oʻo atu ai i le atuatuvale tele o le faʻaleagaina, faʻaleagaina tele o le tino, lagona o le vaivai faifaipea, faʻaitiitia le lelei o le vaʻaia, ania, muscle ma le paʻu o faamai, fatu fatuga, ma le tele o isi mea le lelei.

I le taimi nei e mafai ona matou fai atu ma le mautinoa atoa, i le 90% o mataupu na mafai ona alofia ia soliga pe afai e faasaina le suka i le taimi. A iai le faʻaaogaina o meaʻai i le tino, o le vailaau B1 le lava, e pei o se tulafono, e le tupu, aua o le gaiamine, lea e talafeagai mo le malepelepe o le suka poʻo le suka, e maua i mea taumafa. E manaʻomia le siama e le gata mo le tuputupu aʻe o le fiaʻai lelei, ae faʻapea foʻi mo le faʻaaogaina o le faʻaaogaina o meaʻai.

Ituaiga o suka

I aso nei, o le tele lava o tagata e faʻaaogaina ituaiga o suka i le kukaina:

  • cane (mai le suka)
  • pama (mai le pama - o le niu, aso, ma isi)
  • paluga (mai le suka suka)
  • maple (mai le sua o suka ma le suamalie siliva)
  • sorghum (mai le sorghum)

E le gata i lea, o ituaiga uma o suka e mafai ona lanu enaena (leai se laina) pe sinasina (faaleleia, faamamaina). Vagana ai, masalo, o le uʻamea, lea i se tino atoatoa e leai se fausaga o loʻo i ai se manogi le lelei. E ui o le faamamaina atili e talafeagai ma le faʻaaogaina o meaʻai ma e faʻatau atu e leʻo faʻamamaina atoa, lea e maua ai mafuaʻaga e taʻuina ai e le faʻamaonia.

I le auala, o le faamamaina o le suka o le faʻamamaina lea o tioata mama mai le "non sugars" (fuafasi, gaʻo fesuisuiai, suauu moli, vitamini, vailaʻau oona, masila). O se taunuuga o lenei faʻamamaga, ua maua ai ni tioata paʻe papaʻe, lea e leai lava ni minerale ma vitamini.

Ona o se suiga matuia i le vailaʻau o le uluai oloa, o ituaiga uma suka e mafai ona vaevaeina i le tele ma le tele e vaevaeina i ni vasega se lua:

  • suauʻu enaena (eseese tulaga o le faʻamamaina)
  • paʻu paepae (faʻalelei atoatoa)

I le taimi muamua, na faʻaaogaina e tagata naʻo suauʻu enaena e fai ma meaai (e leai lava se isi mea). Ae peitai, faatasi ai ma le atiina ae o le faasaienisi ma tekinolosi alualu i luma, o le toatele ma le tele o tagata e tuuina atu lo latou fiafia i le suka paepae, ona o lona tau i Europa mo ni mafuaaga e tele taimi e maualalo ai nai lo le tau o le suka enaena.

I totonu o atunuu mafanafana, e masani lava ona faʻaaogaina le suka-enaena - o sina mea e itiiti le suamalie, ae sili atu ona aoga (o le mea moni, o le eseesega tele lea i le va o le paʻepaʻe ma le paʻu) ...

Faʻaaogaina o kalori ma vailaau faʻamalosi o le suka

O le vailaʻau o le suka suka (faamamaina) e matuā ese lava mai le tuufaatasiga o le suka suka. O le sugar sugar e toetoe lava o le 100% o gaʻo, ae o le suka enaena e aofia ai le tele o eleelea, lea e mafai ona fesuiaʻi tele e fuafua i le lelei o le meaʻai ma le maualuga o lona faʻamamaina. O le mea lea, matou te ofoina atu ia te oe se laulau faʻatusatusa ma le tele o ituaiga suka. Faafetai ia te ia, o le ae malamalama i le auala e mafai ai ona i ai le suka.

O le mea lea, o le faʻataunuuga o le kalori ma le vailaʻau o le suka:

Faʻailoga Sugar Suamalie Faʻamaʻa
(mai soʻo se meafaitino)
Brown lae
suauu e le faʻamaonia
Lanu enaena
(Mauritius)
Gur
(Initia)
Faʻafiafiaga kalori, kcal399398396
Carbohydrates, gr.99,899,696
Puipuia, gr.000,68
Fats, gr.001,03
Calumaum mg315-2262,7
Phosphorus, mg.-3-3,922,3
Magnesium, mg.-4-11117,4
Zinc, mg.-e leʻi faʻamaonia0,594
Sodium, mg1e leʻi faʻamaoniae leʻi faʻamaonia
Potassium, mg.340-100331
Uʻamea, mg.-1,2-1,82,05

E faʻamamaina le suka mai le suka mai le suka mama?

Faʻamalo, leai. E ui lava, e moni, e mafai e se tasi ona fai mai o le sugar cane e sili atu lona suamalie, suamalie ma le maaleale, ae o le mea moni o nei mea uma ua na o ni taufaasese ma ni manatu autu e uiga i se suka faapitoa. Afai o se "taster" e faatusatusa ituaiga suka e le masani ai ia te ia, atonu o le a le mafai ona ia iloaina le suka mai le cane, pama, maplese poo le sorghum.

O faʻamanuiaga ma aʻafiaga o suka (paʻepaʻe ma paʻepaʻe)

Muamua lava, e tatau ona fai mai e leʻo malamalama atoatoa lelei le aofaʻi ma le suka o le suka mo le tino o le tagata. O lona uiga o le mea moni taeao o le a mafai ona faia se ituaiga o suʻesuʻega e feteʻenaʻi uma ai talosaga a le au saienitisi i aso nei e uiga i lamatiaga ma mea aoga o tioata suka.

I le isi itu, o nisi o taunuuga o le taumafaina tele o le suka e mafai ona faʻamasino e aunoa ma suʻesuʻega faasaienisi - mai o tatou lava poto masani. O lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o le aʻafiaga manino o le suka o loʻo faʻaalia i le mea moni e faapea:

  • e solia ai le lipid metabolism i totonu o le tino, lea e iu lava ina tau atu i se seti o paʻu faaopoopo ma le atherosclerosis (aemaise lava i le masani ai o le faasili o le sugar sugar consumption)
  • faʻalauteleina le manaʻo ma faʻaosofia ai le manaʻo e 'ai se isi mea (ona o osofaʻi oso i le kulukose o le toto)
  • faʻavae le suka toto (o lenei mea e masani ona iloa e le maʻisuka)
  • oso mai le calcium mai ponaivi, talu ai o le calcium lea e faʻaaogaina e faʻaleagaina ai le malosi o le suka i le toto
  • pe a faʻaleagaina, e faʻaitiitia ai le tetee atu o le tino i siama ma siama (aemaise lava i le tuʻufaʻatasiga ma gaʻo - i keke, pusa, cholati, ma isi)
  • faʻapeteleina ma faʻaʻumiʻumi le faʻavaivai (i lenei itu, o le aʻafiaga o le suka i luga o le tino e talitutusa lava ma le aafiaga o le ava malosi - muamua e "toe faʻafesoʻotaʻi" le tino, ona sili atu ai lea ona faigata)
  • e maua ai se siosiomaga lelei mo le faʻateleina o siama i totonu o le vavagana o waha, lea i nisi tulaga o le palasi e oʻo atu ai i faafitauli i nifo ma ni gutu
  • e manaʻomia ai le tele o vitamini B mo lona faʻasili, ma o le tele o le suamalie e afaina ai le tino, lea e oʻo atu ai i faafitauli faʻalesoifua maloloina eseese (faʻaleagaina o le paʻu, otaota, faʻaleagaina, faaleagaina o le cardiovascular system, etc.)

E tatau ona maitauina o mea "leaga" uma i luga o la tatou lisi, sei vagana ai le mea mulimuli, e popole e le gata o le faamamaina o le suka paepae, ae o le lanu enaena foi e le o faamatalaina. Talu ai ona o le mafuaaga autu mo le toetoe lava o aʻafiaga leaga uma o le maualuga o le suka mo le tino, o le faateleina tele lea o le toto suka.

Ae ui i lea, i le taimi lava e tasi, o le suka e le faʻasalaina e itiiti lava le afaina i le tino, aua o loʻo i ai se aofaiga faapitoa (o nisi taimi e sili ona taua) o minerale ma vitamini e faʻaitiitia ai le leaga na mafua mai i le tele o kulukose. E le gata i lea, o le lelei ma le aʻafia o le suka cane e masani ona paleni le tasi i fafo. O le mea lea, pe afai e mafai, faʻatau ma 'ai le suka e le o faʻasaina ma le maualuga o vailaʻau o le vailaʻau-mamala.

Ae mo meatotino aoga o le suka, i le faaopoopo i le saturating o le tino ma nisi vitamini ma minerale, o lenei oloa e mafai ona manuia ai se tagata i mataupu nei (ioe, ma le faʻaaogaina tatau):

  • i le i ai o faʻamaʻi o le ate o le tamaʻi (na faia i luga o le fautuaga a se fomaʻi)
  • i le maualuga o le mafaufau ma le faaletino
  • pe afai e tatau ai, avea ma se tagata foaʻi toto (vave ona tuʻuina atu le toto)

Ioe o mea uma lena. O lea ua ia te oe uma faʻamatalaga e te manaʻomia e fai ai se filifiliga e tusa pe lelei le suka mo oe poʻo le leaga.

Ae ui i lea, o le suka e manino lava ua vave tele e tapuni i lenei mataupu. A o mea uma, e manaʻomia pea ona tatou iloa le auala e iloagofie ai le suka moni e le faʻamaina mai le gaʻo faamamaina, ma pe aoga le faʻaaogaina o le suka ...

Brown sugar: e faapefea ona iloa se mea sese?

E i ai se manatu (e le o le mea moni, moni) o le suauu e le faʻamatalaina masani e seasea lava i le maketi i totonu o le atunuu. O le masani lava, o le suauu faamamaina "faatau" ua faatauina atu. Ae peitai, o nisi ua talitonuina: e le mafai ona iloa se mea sese!

Ma o le mea pito sili ona faanoanoa, o se mea e saʻo, aua o le mea saʻo i totonu o le faleoloa o le a le aoga e iloa ai le suka e leʻi filifilia mai le suka mama.

Ae e mafai ona e siaki le natura o le oloa i le fale! Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e iloa lena mea:

6) E afaina ai le fatu i le suka

Mo se taimi umi, na faʻatulagaina se fesoʻotaʻiga i le va o le tele o le faʻaaogaina o le suka (paʻepaʻe) ma le gaioiga o le cardiac (fatu). E malosi tele le suka sugar, e le gata i lea, e matua leaga lava le aafia o le gaioiga o le fatu. E mafai ona mafua ai le leai o se siama, ma e mafai ona taʻitaʻia ai le fatu o le musika, ma mafai ai foi ona atinaʻe le faʻapipiʻi o le suavai, lea e mafai ona oʻo atu ai i le faʻamalosi o le loto.

7) Suʻu e le suka le malosi

O le toʻatele o tagata e talitonu afai latou te taumafaina le tele o suka, o le a latou maua le tele o le malosi, talu ai o le suka o le autu o le malosi o le malosi. Ae e taʻu atu ia te oe le mea moni, o se manatu sese lenei mo mafuaaga e lua, sei tatou talanoa e uiga ia i latou.

Muamua, o le suka e mafua ai le le atoatoa o le siama, o le mea lea e le mafai e le tino ona muta le metabolism o gaʻo, ona o le mea e maua ai le malosi na maua e le mafai ona galue pe ana fai o le meaai ua uma ona faʻapalapala. O lenei mea e mafua ai le faʻaalia e se tagata o faʻafitauli o le vaivai ma ua faʻaitiitia ai le gaioiga.

Lona lua, o le maualuga maualuga o le suka, e pei o le tulafono, mulimuli mai i le faʻaitiitia o le maualuga o le suka, lea e mafua ona o le vave faʻapupulaina o le toto o le inisalini, lea e tupu mai ona o le maualuga o le maualuga o le suka. O lenei liʻo mataʻutia e taʻitaʻia ai le mea moni e faapea i totonu o le tino o loʻo i ai le faʻaitiitia o le maualuga o le sukū e sili atu nai lo le masani. O lenei mea mataʻutia ua taua o se osofaʻiga o le hypoglycemia, lea e tuʻuina atu i ai faʻamaoniga nei: o le valea, le le fiafia, vaivai, leisa, ogaoga le faʻavevesi ma le vevesi o le tino.

8) O le suāsusu o se mea e faʻaolaina

O suauu i ona meatotino o se mea moni moni lava.A iai se faʻalauteleina o le suka o le toto, e lagona e se tagata le faʻatupulaia o le gaioiga, o loʻo i ai se tulaga o le fiafia, o le gaoioiga a le faʻalavelave faʻalogo popole ua faʻagaoioia. Mo lenei mafuaʻaga, matou uma, pe a uma ona faʻaaogaina le suka paʻepaʻe, faʻaaliga o le fatu e vave faʻapupula, o le siʻitia laʻititi o le toto, e vave faʻavaveina le manava, ma o le leo o le popolega atoa o le tino.

Ona o se suiga i le biochemistry, lea e le o faʻatasi ma soʻo se gaioiga mamafa faaletino, o le malosi na maua e le faʻapalasi mo se taimi umi. O se tagata ua i ai se lagona o se popolega i totonu. O le mafuaʻaga lea e masani ona taʻua ai le suka e fai ma "taumafa mamafa."

O le suka e mafua ai se suiga i le fua o le phosphorus ma le calcium i totonu o le toto, e masani lava ona maualuga le maualuga o le calcium, ae o le maualuga o le maukalama e faaitiitia. O le fua i le va o le calcium ma le phosphorus o loʻo faʻaauau pea ona le saʻo mo le silia ma le 48 itula pe a uma ona faʻamaina le suka.

Ona o le mea moni o le fua o le calcium i le phosphorus e matua afaina ai, e le mafai e le tino ona faʻaaogaina atoa le kesi mai meaai. O le mea aupito sili ona lelei, o le fegalegaleaiga o le calcium ma le phosphorus e tupu i le fua faatatau o le 2.5: 1, ma afai o nei fuainumera ua solia ma ua maitauina le tele o le calcium, o le a le mafai ona faʻaogaina ma faʻaogaina le konisini faaopoopo e le tino.

O le masini eletise o le a faʻateleina faatasi ma le urine, pe mafai foi ona faʻapipiʻi ai le tino i totonu o soʻo se masini mumu. O le mea lea, o le faʻaaogaina o le calcium i totonu o le tino e mafai lava ona lava, ae afai e sau le kesi i le suka, o le a le aoga. O le mea lea ou te manaʻo ai e lapatai atu i tagata uma o le pata i le suasusu suamalie e le o aʻafia i totonu o le tino pe a tatau ai, ae, i le isi itu, e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o faʻamaʻi e pei o siaki, ma isi faʻamaʻi e aʻafia ai le paʻu.

Ina ia mafai ai ona saʻo lelei le faʻaaogaina o le suka i le tino, ma o le mea moni e leai ni minerale i le suka, o le calcium e amata ona nono saʻo mai ponaivi. O le mafuaʻaga mo le atinaʻeina o se faʻamaʻi e pei o le osteoporosis, faʻapea ma faʻamaʻi nifo ma le vaivai o ponaivi, o le mea moni, o le le lava o le konateko i le tino. O se faʻamaʻi e pei o siaki e ono aʻafia ona o le tele o le faʻaaogaina o suka paʻepaʻe.


Suafa e faʻaitiitia le malosi o le polokalame puipuia i le 17 taimi! O le sili atu o le suka i totonu o lo tatou toto, o le vaivai o le tino puipuia. Aisea

Tuua Lau Faamatalaga