E faʻapefea ona iloa le pancreatitis: faʻamautuina o foliga lapopoa ma le masani

O se tagata gasegase i le mumcreatic inflammation (pancreatitis) e sili atu nai lo isi e valaʻau i se taʻavale a le falemaʻi ona o tiga matuia. O le faʻamaʻi e maua mai i se foliga lapopoa poʻo le masani. O le suʻega a le fomaʻi e le lava e iloa ai le pancreatitis.

I le faʻaopopo atu i faʻamaoniga uiga, e faʻavae i luga o iuga o le suʻega, e mafai ai ona faʻamasino le tikeri o le gaioiga o le okeni. E naʻo se faʻatasi faʻatasi e faʻamaonia ai togafitiga e faʻataga ai oe e filifili le togafitiga sili ona lelei mo le maʻi.

E faapefea ona iloa le pancreatitis e ala i faailoga?

Faailoga o le pancreatitis e tele lava ina tupu pe a uma ona faʻatuputeleina le pancreas ma meaʻai gaʻo ma gaʻo, meaʻai vevela, ma meainu malosi. I le avea ai o se tulafono, o le pancreatitis i tagata matutua o loʻo faʻatasi pe muamua atu i faʻafitauli i le pulelele faasela e mafua mai i cholelithiasis, cholecystitis, o le dyskinesia o le biliary. O le mafutaga e afua mai i le nofoaga faʻa-natura o se tasi i fafo i le duodenum. O faʻamaʻi o maʻi mama ma maʻi tumau e eseese lava.

Pancreatitis Diagnosis Methods

O le manuia o togafitiga o lenei faʻamaʻi tuusao e faalagolago i se suʻesuʻega taimi ma se faʻamaonia saʻo. I le faia o se suʻesuʻega, o se fomaʻi e faalagolago i le na o faʻamaumauga suʻesuʻe, ae faʻapea foi i faʻamaoniga e tuʻuina atu i le faʻamaʻi. E aofia ai:

  • tiga tele i le manava o le fusi,
  • o se lagona faifai pea o le gaioiga ma le viliina e le aumaia ai le toomaga,
  • vaivaiga lautele
  • o se toso malosi i le mamafa,
  • faʻateleina le afu ma le palloruli o le paʻu,
  • oso i le vevela o le tino,
  • ogaoga ogaoga
  • malogo, o foliga mai o se paʻepaʻe paʻepaʻe i luga o le laulaufaiva.

I togafitiga faafomaʻi, e tele auala e fuafua ai le pancreatitis e aunoa ma le faʻaaogaina o se mea faigaluega, e faʻavae i na o uiga taua. O lenei mea e mafai ai ona iloa se tagata matua i se taimi vave. O nei faʻamaoniga e aofia ai:

  1. i le i ai o le pancreatitis, e le lagona e le tagata gasegase le toto i le manava.
  2. o foliga vaaia o lanu lanumoana i le paʻu o le manava i le taimi o le mamanu o le pancreas.
  3. lanu lanumoana i le itu o le umbilical. O latou faʻaaliga e fesoʻotaʻi ma le gaioiga o mea leaga o le pancreas i luga o fatu o okeni ma musele.
  4. tiga i le nofoaga o le pancreas.
  5. le tupuga o le tiga i le taimi o le faʻamaʻiina e se saienisi faʻapitoa i le itu tauagavale o le sternum, i le vaeluaga o nusipepa ma le tui.
  6. tiga pe a afaina le pani. O le tupuga o le tiga e fesootaʻi ma le faʻaogaina o le toto o le okeni.
  7. ogaoga tiga pe a faʻapipiʻi le pama i totonu o le paʻu o le manava, e fesootaʻi ma le ita o le paʻu.

Faailoga ma le faʻamaʻiina o le pancreatitis

Ina ia mafai ona fuafua le pancreatitis, e tatau i le fomaʻi ona gauai atu i faailoga o loʻo i ai i le tagata maʻi. Mo lenei faʻamaʻi, o uiga nei o uiga ia:

  1. taimi tiga i lalo ifo o le iʻu i le itu tauagavale o le uaea,
  2. le salalau o le tiga mai le pancreas i tua,
  3. o le tupuga o le tiga pe a uma ona 'ai mea ulaula, falai poʻo gaʻo, faʻapea foʻi ma inu ava malosi,
  4. lagona faifai pea o le gaioiga
  5. uiga manava,
  6. paʻu faʻafuaseʻi mamafa mamafa e fesoʻotai ma le faʻaaogaina o meaʻai e le tino mai meaai.

O le togafitiga o le pancreatitis gasegase e mafai ona umi se taimi. A o faagasolo le taimi o togafitiga, o lona faigata poʻo le faʻamagaloina o le faʻamaʻi e mafai, o le mea lea e matua taua ai le faʻamaonia saʻo. Mo se ituaiga faʻamaʻi umi, o uiga nei o uiga taua:

  • vaivaiga, vevela, puupuu le manava, mafaufau le lelei,
  • maualuga le suka, ituaiga 2 maʻisuka,
  • le lelei o le faʻaogaina o meaʻai, manava manava poʻo le faʻavaivai, faʻaleagaina ma le vomia,
  • o le faateleina o le pancreas e mafua ai le fesuiaiga o le vevela,
  • faʻamaʻaloga o le talo i totonu o le tino ma le tupuga o jaundice.

Toto o le toto

O le suʻega muamua lenei ua tuʻuina atu i tagata gasegase i le fuafuaina o le maʻi pipisi. E faigofie ma faʻamaonia. E tusa ai ma ona taunuuga, o le ituaiga o faʻamaʻi pipisi ua fuafuaina. I le pancreatitis, o le suʻega o le toto e mafai ona faʻaalia ai mea nei mai mea masani:

  • maualuga le maualuga ole alpha-amylase. O le enzyme lenei e maua mai i le pancreas ma faʻamalosia ai le malepelepe o le tino i le tino. O lona maualuga maualuga o loʻo faʻaalia ai se maʻi pipili. Ae peitaʻi, e faʻavae i luga o lenei faʻamatalaga, e le mafai ona faʻamautuina se faʻamaoniga,
  • se faateleina i le maualuga o le lipase, o se enzyme talafeagai mo le vavaeeseina o gaʻo i meaai,
  • o le faaitiitia o le inisalini ma, o se taunuuga, o se faateleina o le kulukose
  • o se faaitiitia o le maualuga o le toto o puipuiga, aemaise lava o le protéine albumin,
  • se faʻateleina o le faʻatupulaia o le gaioiga o le palatini o le C-reactive,
  • o se faʻaopoopoga o le toto urea i le tulaga o le gaioiga toe faʻaaoga.

Suesuega eletise ma le vai o le toto

O faʻasalaga o le pancreas e aofia ai suiga i le tuufaatasiga o le toto, faapea foi ma le tele o le vai o iai i totonu o le toto. O lenei mea e mafai ona taʻitaʻia ai toto toto ma pupuni toto.

Pancreatitis e mafua ai ona faʻaitiitia le maualuga o le toto o minerale e pei o le potassium, calcium ma le sodium. o minerale e aafia ai le masani ai o le faiga o le cardiovascular system.

Faʻataʻitaʻiga faʻataʻitaʻiga

O metotia faafaiaoga mo suʻesuʻega i faʻamaʻi pipisi e avea ma vaega taua o le siama. I le faagasologa o suʻesuʻega meafaigaluega, e mafai ai ona faʻaali foliga i le gland, faʻapea foʻi ma le iloa o aʻafiaga o pancreatitis ma lona aʻafiaga i luga o isi totoga.

O metotia sili ona taatele o suʻesuʻega faʻapitoa:

Faʻamatalaga faʻamalosi

O le auala aupito sili lea ona lelei mo le fuafuaina o maʻi o le pancreatic, faʻapea foʻi ma le iloaina o suiga i siama gaʻo, le i ai o le mumū. O le ultrasound e maua ai le avanoa e vaai ai i le tulaga o le talo, o le i ai o abscesses o le purulenti ma le vai.

E taua foi le maitauina e tatau i le tagata maʻi ona iloa pe faapefea ona alu le sauniuniga mo le faʻamalosi o le pancreatic, ma o le suʻesuʻega e faʻamalamalamaina pe a mafai.

Tomography

O se metotia faʻamaonia mo le togafitia o faʻamaʻi pipisi. Faatasi ai ma lana fesoasoani, e mafai ona e fuafuaina le tele o le okeni, o le i ai o le tino maliu ma le mumū. Ae ui i lea, o lenei metotia e seasea ona faʻaaogaina ona o lona tau maualuga ma le i ai o tomola i totonu o falemaʻi tetele.

O le manuia ole togacreatitis togafitiga e faalagolago i le taimi ole suʻesuʻega, suʻesuʻega ma le usitaia o faatonuga a le fomaʻi o loʻo auai. E faalagolago le fomai i luga o faamaumauga a le fale suesue, o faailoga o le faamaʻi.

E faapefea ona fuafua le pancreatitis? Faailoga o le pancreatitis o le tiga o le fusi i totonu o le manava o le manava, o le faifai pea o le siu, vomiting, le talafeagai le vaivaiga, o le faaitiitia vave o le toto, o suiga i le vevela o le tino, vevela tele, mamafa o le paʻu.

Ona o le malolo o le talo i le pancreas, lanu samasama o le paʻu, faʻalavelave i le gasegase o togafitiga o loʻo matauina, o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, hyperglycemia, e le faʻasalaina.

O faʻaaliga iloga o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino i le pancreas o:

  1. paʻu paepae i luga o le laulaufaiva,
  2. le toʻa i le taimi o le palpation,
  3. tiga i le vaeluaga o le koluma ma le maunu.

O faailoga muamua lava o le a masani ona masani ai, faatasi ai ma le afaina, le mamafa pe a uma ona 'ai, inu ma le le toʻa i le pito i luga. O nisi tagata gasegase e faitio i tiga i le itu tauagavale, o isi i le itu taumatau, ma i isi e afaina i le ogatotonu o le lua.

O le localization o le tiga e faalagolago lea i le vaega o le pancreas e afaina ai. Pe a afaina le ulu o le okeni, e afaina i le itu taumatau, e afaina ai le tino atoa o le gland, e lagona le tiga i le ogatotonu, ma pe a afaina ia siʻusiʻu, ona tupu ai lea o le tiga ile itu tauagavale. O le tagata lava ia e tiga i soo se mea mai lea taimi i lea taimi.

Ua iloa e fomaʻi metotia mo le fuafuaina o le pancreatitis, lea e fesoasoani i le faia o se siama i se amataga vave o le maʻi. Afai o le gland ua mumu, e le lagona e le tagata maʻi le gaioio e latalata i le manava, ma pe a mamanuina se okeni i le itu o le manava, e mafai ona vaaia ia lanu moana. O lenei faʻataʻitaʻiga e fesoʻotaʻi ma aafiaga matautia o le pala i luga o gaʻo maso ma totoga i totonu.

O le gau o le mamafa o le mamafa, o le soliga o le eletise paleni, o le manava masani ma se manogi le manogi lelei o le a fesoasoani e iloa ai le maʻi. Faʻasolosolo faaumiumi le maʻi, e maʻi le maʻi ile gasegase ogaoga, faaletonu o le tino, le mafaufau, ma le le mafai ona gauai. E tatau ona tuʻuina atu i tagata gasegase faapitoa le taimi o le maitaga, o latou faailoga e sili atu ona faʻailoaina.

Suesuega Laboro

O se suʻega o le toto e mafai ona fesoasoani e iloa ai le mumū i le pancreas, o le suʻesuʻega muamua lenei e faʻamatalaina e se fomaʻi. O le auʻiliʻiliga e faigofie, faʻamatalaga, fesoasoani e malamalama i le ituaiga o faʻamaʻi.

Afai e iai le pancreatitis, o le toto o le a faʻaalia ai le tele o le alpha-amylase, lipase, o le faʻaitiitia o le insulin (maualuga i lenei tulaga, glucose levels, state prediabetes), protein toto (albumin), tuputupu aʻe o ururea ma le gaʻo-f-reactive protein.

O le Alpha amylase e gaosia e le pancreas e gaui ai le malo, ma maualuga maualuga o le vailaau e fesoasoani e faia ai se faʻamaonia saʻo. O se faʻaopoopoga i le siama faʻasaʻo e faʻaalia ai le solia o fatugaʻo.

O le iloa o faʻalavelave faʻafuaseʻi i le tino o le a fesoasoani i se suʻega o le toto ma le eletise. Ua lauiloa o le le lelei o galuega i le gaioiga o le pancreas e tau atu ai i na faafitauli:

  • suia i le toto,
  • faateleina le suavai i totonu o le toto,
  • afaina o ipu toto
  • toto toto.

Faailoga iloga o le pancreatitis masani mai le mumū tele o le pancreas

O le gasegase o le pancreatiti ma e le masani ai o na faʻamaʻi lea e aʻafia ai le pancreas i le faʻaogaina o le lemu.

E taua le iloa o lenei okeni e taua tele mo le tino o le tagata, ma faia se tasi o galuega sili ona taua i le vaega o meaʻai ma le metabolism.

O le pancreas lea e maua ai vaega faapitoa o le enzymatic e fesoasoani e faʻamautinoa ai le malepelepe o gaʻo ma meaola e ulu atu i le tino ma meaʻai.

E le gata i lea, o loʻo maua ai le gaosia o se taua taua e pei o le inisalini, lea e talafeagai mo le faʻaaogaina o le kulukose. O isi togafitiga togafitiga ma le ono mafai ona toe faʻaleleia e faʻalagolago i foliga o le faʻaleagaina o le gaioiga o le galuega. O le a le eseesega i le va o le pancreatitis ma le gaʻo, pe a fai o mafuaʻaga o latou mea e tutusa? O le a matou talanoa e uiga i lenei mea i lenei iloiloga.

O le eseesega tele i le va o pathoces

I totonu o se tagata soifua maloloina, faagasologa o le lomiina o otaota i lalo o le aafiaga o vaega elemene na gaosia e le pancreas e amata i totonu o le manava, ma pasi atu i luga o le paʻu pepe.

Ae, faatasi ai ma le atinaʻeina o se faʻalavelave faʻaleagaina o le gaioiga o le okeni parenchymal, o le faʻaosoina o le gaioiga o le enzymes pancreatic e mafai ona tupu ae leʻi oʻo mai i totonu o le manava, e pei o le paʻu lava ia.

O lenei mea o le a fesoasoani i le faʻaopoopoga o le faagasologa o le faʻaleainaina o le tino ma le maliu o vaega na afaina.

O nei faʻalavelave e mafua ai faʻamaoniga faʻapitoa nei:

  • le afaina o le tiga ma le mataʻutia o le tafe i totonu o le manava, tauagavale po o le sao i le hypochondrium ma le vevela abdominal,
  • o le atinaʻeina o lagona o le nausea ma le kuluma, lea e masani ona o mai faatasi ma le vomit,
  • mimiti
  • ogaoga ma afaina.

Aʻo faia se suʻesuʻega, e laʻititi lava le samasama o le paʻu ma le manava fulafula ma se paʻu iloga o le mamafa o le tino o le tagata maʻi. O le mea lea o le maʻi o le pancreas.

O le mea lea, o le a le eseesega i le va o le pancreatitis ma le gaʻo? O le uiga iloga o nei ituaiga o togafitiga o lo latou natura o atinaʻe.

O le tino pancreatitis e foliga mai e le o faamoemoeina ma e televave lona alualu i luma. E masani lava o lona umi o le atinaʻe mai le osofaʻiga muamua i le taunuuga o togafitiga e le sili atu i le 2 vaiaso.

I lenei ituaiga o togafitiga, o le tagata maʻi i le taimi o le taimi e lagona ai le tiga ma le tiga i le vaega tele o le natura e le mafai ona gafatia o le faʻaaliga, ae a maeʻa togafitiga faʻapitoa ma togafiti togafitiga faʻapitoa ma le anapogi ma faʻaaloalo atili i le taumafataga, . O le faaleagaina i le pancreas e laitiiti, o lea e mafai ai ona faaauau pea le gaioiga o le okeni pe afai o mea uma e faʻaosofia ai lenei maʻi ua faʻaaogaina atoatoa. O nisi taimi atonu e tatau ai i le falemaʻi falemaʻi ile tagata maʻi ile falemaʻi maʻi poʻo le taʻavale tumaʻi e faia ni auala manaʻomia e faʻaitiitia ai le faʻamaʻi.

Faatasi ai ma togafitiga le tumau, o le maʻi pancreatite e mafai ona mafua ai le oti. Ae i le tele lava o tulaga, e mafai ona faʻamalolo atoatoa tagata gasegase i lenei maʻi.

O le atinaʻeina o foliga masani o le fomaʻi maʻi e mafai ona faʻaauau pea mo le vaiaso, masina poʻo ni nai tausaga, o le mafuaʻaga autu mo le alualu i luma faifai malie, o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le faagasologa o le faʻaleainaina o le tino.

O sea ituaiga o faʻamaʻi e oʻo atu ai i gaioiga ogaoga o galuega ma isi faiga o totoga i totonu.

O faʻamaoniga o le faʻamaʻi e ono le mafai ona faʻaalia i soo se auala, ma o le a tumau le maʻi i se tulaga lelei mo se taimi uumi, aʻo faʻalavelave le alualu i luma o le okeni o le paranymal ma faʻalauteleina. O nei mea uma e mafai ona taʻitaʻia ai faʻafitauli nei:

  • o le faʻaalia o le afaina o totonu,
  • o le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻamaʻi o le pancreas,
  • lautele le inosia o le tino atoa, ae maise lava le fatu, gaʻo ma le pulmonary system of organs.

E le mafai ona faʻaumatia atoa le atinaʻeina o le masani o le pancreatic pancreatic leion i le tele o mataupu.

O le mea lea, o tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi e tatau ona mulimulitai i se faigamalo malosi i le soifuaga atoa, tausia le faʻatinoga o vailaau faʻamaʻi ma e le solia tulafono o se olaga ola maloloina.

E taua tele le manatuaina o le itiiti ifo o le malologa, poʻo le malepelepe faʻatasi ai ma se vavaeesega mai tulafono o loʻo i luga i le pancreatitis, e mafai ona avea ma mafuaaga autu o se faʻalavelave ogaoga o maʻi, faʻafuaseʻi o le soifua manuia lautele ma le atinaʻeina o faʻalavelave matuia, o taunuuga e ono lamatia ai le soifua maloloina o tagata, ae faʻapea foi mo lona ola .

Faʻamatalaga faʻatau

O le tino o le pancreatic lupe pancreatic e mafai ona iloa i le tele o taimi i le olaga atoa i le tagata lava e tasi. O mea faʻaosofia o lenei maʻi o:

  1. O le le paleni, ae le o meaai lelei, faʻamaoaigaina i le faʻaaogaina o meaʻai vevela, gaʻo, falai ma le masima, lea i le tele o tulaga e faʻaalia ai le osofaʻia o se osofaiga.
  2. Faʻaaogaina o mea inu ava malosi.
  3. O le atinaʻeina o cholelithiasis, lea na faʻapipiʻi ai maʻa i luga o le paʻu o le palanymal organs, o loʻo i ai se aafiaga faʻavevesi ia i latou ma fesoasoani i le amataga o le faagasologa o le inflammatory, ua faʻateleina i le malosi o le gaoioiga a le enzymes na maua mai e le pancreas.
  4. Itupa E tusa ai ma fuainumera, o le tama tane o le tagata soifua e sili atu ona faʻaalia i le atinaʻeina o lenei maʻi faʻaleaga, lea e maua mai i se tulaga e sili atu ona ogaoga nai lo le gasegase vaivai. O nei mea uma e mafua mai i le mea moni o tamaitai, e le pei o tamaʻitaʻi, e faʻaitiitia ai ava malosi, meaʻai gaʻo ma falai, ma taumafai foi e suʻe fesoasoani fesoasoani faafomaʻi i taimi talafeagai i uluai faailoga faʻamaoniga o le faʻalavelave faʻalavelave.

Faatasi ai ma se faʻavavega o le pancreatitis, o le tagata muamua e amata ona lagona le tiga i le faʻalauteleina o le eria, afaina ai le afaina ma le totoina o toto. Ona i ai lea o se lagona le mafaamatalaina o le gaioiga, e oo atu ai i le sao o le vomit.

O le vevela o le tino e oʻo atu i le 40 tikeri, ma o le paʻu o le pulsation e faʻapupula foʻi. Afai o le a tupu se gaioiga ogaoga, o lona uiga o le lino e aafia ai le tino o le toto o okeni, o le ate, ma le atoa o le cardiovascular system.

E i ai le faʻaitiitia o le toto maualuga ma le atinaʻeina o faʻailoga o le faʻamaʻavaina.

O nei mea uma e mafai ona oʻo atu ai i totonu o le toto i totonu o le pancreas, lea, e aunoa ma ni faʻamaʻi faʻafuaseʻi, e mafai ona oʻo atu ai i le oti.

O le masaniga masani o le pancreatic lickcreatic lemonia e tupu mai i le talaaga o le aafiaga o le mea lava lea e tasi o le faaosofia o mea e pei o le gasegase o togafitiga.

O nei maʻi o loʻo iloagofie e le faʻamaʻi e mafai ona alu ese vave pe a uma le 3-4 aso i le mea na tupu ai le osofaʻiga o le pancreatic, ma le 6-8 aso talu ona faʻataunuʻuina nisi o togafitiga faʻapitoa.

I le tulaga o le faʻaalia o faailo faʻamaoniga o se faʻalavelave faʻapitoa o togafitiga e faʻaauau ona tupu i le talaaga o le le tausisia o togafitiga faʻamaʻi ma fautuaga o loʻo tuʻuina atu e se fomaʻi agavaa, ona oʻo ai lea i le gaosiga o le tino pancreatitis o le a avea ma foliga masani.

Faʻaleagaina le afaina o le tino o le fatufatuaʻi o le vasega e masani lava ona tupu i le 30-40 tausaga le matutua ma le ava malosi.

Ae, i nisi tulaga, o le mafuaʻaga o lenei faʻamaʻi atonu e le o le faʻaaogaina o oloa e aofia ai le ava, ma le gasegase o le gaʻo.

O le mea moni, e oʻo lava i tagata gasegase tele, e mafai ona iloa se uila sese poʻo le faʻalavelave faʻalavelave o le pipisi o le pancreatic, lea e mulimuli ane taʻitaʻia ai le faʻaleagaina o le okeni ua aʻafia.

O le faʻavaeina o ituaiga o togafitiga masani e ono i ai se faʻagasologa o le atinaʻe ma e le faʻaalia mai mo le 3 pe sili atu tausaga. O lona faʻamaoniga e masani lava ona tupu i se faalavelave i le taimi o se suʻega faʻataʻitaʻiga e latalata i totoga o loʻo i ai poʻo pe a faʻafuaseʻi ona tupu se faʻalavelave.

O le tele pancreatitis ma le pancreatitis e masani ona i ai foi faailoga tutusa, ae o se foliga masani e mafai ona tupu, e pasia se vaitaimi, ma a maeʻa le masina, lua, pe tolu foi ona latou lagonaina.

E taua le maitauina o faʻamaʻi faʻamaʻi e mafai ona avea o se vaega faʻaosofia i le atinaʻeina o maʻi faʻasolosolo, e aofia ai:

  • faiga faʻapitoa i atinaʻe i totonu o le okeni o le parenchymal,
  • alualu i luma o le cystic fibrosis,
  • o le tupu mai o le hypocalcemia poʻo le lipid-lowering,
  • autoimmune pathological processes,
  • faʻamaʻi atu i vailaʻau maʻoti.

O le mafuaʻaga mafuaʻaga o le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi e mafai ona tupu pe a iai nisi o tagata o le aiga e tutusa lava le maʻi.

Eseesega o faʻaaliga faʻapitoa

E leai ni eseesega uiga eseese i le va o ituaiga e lua o lenei soliga o le solia o galuega a le pancreas. Pau lava le mea e le tusa ai ma le talaaga o le pancreatitis e masani ai, o lagona tigā o se faʻaauau pea o faʻaaliga ma le faateleina o lo latou malosi pe a uma ona 'ai meaai poʻo le faia o galuega faaletino.

O le faia o faʻamalosi e tatau ai, o le gaosiga o enzymes talafeagai mo le faʻaogaina o otaota e sili atu ona maualalo nai lo masani, o le mea lea, i maʻi faʻasolosolo masani, o faitioga e faitioina ai se lagona faifai pea o le gaioiga, o le mafuaaga lea mo le faʻamalolo o le vomit ma le faʻaititia o le mamafa o le tino.

E le gata i lea, o suʻega suʻesuʻe i suʻesuʻega falesa o feces e faʻaalia ai le i ai o se aofaiga tele o meaai e leʻi faʻaaogaina.

Mataʻutia o nei faamaʻi

O le maʻi faʻalavelave o le okeni parenchymal, o loʻo i ai le natura mumusu o le kosi, e mafai ona avea ma mafuaʻaga o le oti poʻo le atinaʻeina o soliga ogaoga o le gaioiga o isi tino o le tagata.

Mafaufau i ituaiga autu o faʻalavelave faʻafuaseʻi o le pancreatite ma le gaʻo:

  1. O le faaleagaina o le tino o le toto o okeni e mafai ona tau atu ai i le atinaʻeina o le hypoxia, e manaʻomia ai le vave faʻaleleia o falemai, i le taimi lea, pe afai e manaʻomia, o le tagata maʻi o le a tuʻuina atu i ai faʻamalosi o le okesene.
  2. Faiga faʻamaʻi e tutupu e faʻafeagai ma le talaaga o se manua tele o le gland ma le lapisi lautele.
  3. Faatasi ai ma le paʻu tele o le gaosiga o le inisalini, o le atinaʻeina o le maʻisuka e amata ona alualu i luma.

I le faapipiiina i luga, e mafai ona tatou tusia faaiuga nei e faapea, o le atinaʻeina o se tulaga ogaoga o le pathological process i le tino o le tagata e tulai mai i le talaaga o se olaga le saʻo, o se uiga le faaaloalo i le tagata lava ia ma le leai o se pule i le aoga o meaai ma meainu.

O le mea lea, ina ia taofia le tupu o le pancreatic pancreatic damage, e tatau ona vavaeeseina atoa le faʻaaogaina o fualaau oona ma mataʻituina lau meaʻai, a leai, e mafai ona e faʻasalaina oe lava i mafatiaga faifaipea mai faailoga o faʻamaoniga o le faʻaogaina o le tino i le vaega o le okeni.

Faʻamatalaga o pancreatitis: auala e fuafua ai e ala i le auiliiliga

Le amata togafitiga - e tatau ona faia se faʻamaoniga. E i ai le tele o faʻamaʻi o latou faailoga e agamalu ma e le mafai ona latou iloaina. O nei faʻamaʻi e aofia ai le pancreatitis.

Laparoscopy

O lenei metotia o se faʻamaʻi ma togafitiga o le faʻamaʻi. Faʻatino lenei suʻesuʻega i potu faʻapitoa poʻo potu faʻapitoa.

Laparoscopy e mafai ona iloa pathologies i le taimi tonu ma, i nisi tulaga, ia faia ni auala e faʻaitiitia ai o latou aafiaga ile tino. O lenei auala e faʻaaogaina i tulaga ogaoga o le faʻamaʻi.

Faʻailoga

O lenei metotia suʻesuʻe e mafai ai e oe ona iloa suiga uma i le pancreas ma duodenum. O le faia o lenei mea, o se faʻamatalaga faʻatasi ma se atapiʻe faʻapipiʻi ua faʻapipiʻiina e ala i le esophagus ma o se okeni o loʻo suʻeina.

O se taunuuga o le faʻasalaga, e mafai ona fuafua le maualuga o le faʻamalosi ma lona aafiaga i luga o le pancreas.

Vaʻaia faʻafitauli o pancreatitis

Mo le pancreatitis, o le mea sili e iloagofie ai o tiga i totonu o le manava, lea e toe aumai, manava ma vomia. Ae ui i lea, ole numera o isi faʻamaʻi faʻamaʻi e tutusa lelei ma latou.

O nisi taimi e oʻo lava i iuga o le auiliiliga e ono le mafai ona tuʻuina atu se ata atoatoa, o lea e iloa ai e le fomaʻi le mautinoa. E tatau ona iloa le pancreatitis mai isi faʻamaʻi.

Le eseesega i le va o le pancreatitis ma le maʻi pipili

O le tele o taimi, o le pancreatitis o loʻo i ai faʻamaoniga tutusa ma se maʻi pipili. O nei faʻamaʻi e faʻaalia i ogaoga tiga ma o le mea e mafua ai le tiga o le tiga, faʻaititia ai le fatu ma le vevesi o puipui o le manava.

Ae ui i lea, o loʻo i ai ni eseesega taua e taua le maitauina pe a faia se suʻesuʻega ma faʻamaonia togafitiga. O se tagata gasegase o loʻo i ai se maʻi tuga o loʻo taumafai e ave se tulaga se tasi o le a le maua ai le lagona tiga. E le gata i lea, faʻatasi ai ma se faʻamaʻi, o le vomiting e seasea ona tupu.

Faatasi ai ma le pancreatitis, e maʻi le maʻi. E le mafai ona ia maua se tulaga moe. E le gata i lea, o le faʻamaʻi faʻatasi ai ma le fesuisuiaʻi pea. O le iʻuga o le faʻamaʻi, o le toto toto e mafai ona faʻavaivaia.

Le eseesega i le va o le pancreatitis ma le cholecystitis

O nei faʻamaʻi e lua o loʻo i ai foliga tutusa. Ma e masani lava o le cholecystitis o se taunuuga o le maʻi o se tagata ma le pancreatitis. Cholecystitis e faʻaalia i le tupuga o le tiga i le itu taumatau o le manava ma le suiga o le tiga i le taumatau taumatau. I luga o le ultrasound, o le faʻailoga o le inflammatory ua faʻaalia.

E le gata i lea, o le a maua e le tagata faitau faamatalaga aoga i luga o le a le cholecystitis ma le auala e togafitia ai i itulau o la tatou 'upega tafaʻilagi.

Le eseesega i le va o le pancreatitis ma le vavalalata o le tui

O le pancreatitis o loʻo tuʻuina mai ma le faʻalavelave le manava. Paʻu i totonu o le iniseti e tupu malosi, vomiting, flatulence, pe a maeʻa ona maua le malosi mo sina taimi - o nei mea uma o faʻamaoniga o pancreatitis.

E mafai ona e vaʻaia lenei faʻamaʻi mai le faʻalavelave ile manava e ala i le toto. Afai o le maualuga o le toto o chlorides e maualalo, ona faʻaalia lea o le faʻalavelave o le intestinal. O se maualuga maualuga o chlorides ma diastases o loʻo taʻu mai ai le i ai o le pancreatitis i le maʻi.

Faʻaaliga iloga

I totonu o le pancreatitis po o le taimi o faigata tele o taimi masani, o faailoga autu o le mumū o:

  • Paga tiga i le itu o loʻo faʻateleina i le pito i tua, i le pito i lalo, i le scapula, pusa. O tiga e tumau, e le mafai ona faʻamaloloina e le fagu ma le antispasmodics. O tagata maʻi e fiafia, faʻavauvau, i le tulaga o le tulaga ogaoga, o le teʻi ma le leai o se malamalama e mafai.
  • Faʻafeiloaʻi ma tiga tiga, e le maua ai se fesoasoani i le maʻi, faʻaleleia vaivaiga.
  • Loto toto, faigata i le tuʻuina atu o le gas, nofoa.
  • O tagata maʻi e iai foliga vaaia: o lanu matala, pallor, laugutu mumu, lanumoana lanumumu i luga o le paʻu o laʻau e mafai.
  • O le siʻitia o le vevela e faʻaalia ai se fomaʻi o le tino pancreatitis. E masani lava ona taofia i le 38 tikeri, e tetee atu i lenei talaaga o se vaivai vaivai, ua taʻua le tachycardia ua fuafuaina. O le oso "oso" ma le pa'ū o le vevela e faʻaalia ai se maʻi tuga i mea vavalalata vavalalata, peritonitis.
  • O tagata gasegase ua i ai le malosi e fesuiaʻi ai le toto.

Faʻasalaga o le gutu gutu (leai se fusiva), faʻamaonia le paʻu paʻepaʻe i luga o le laulaufaiva e mafai.
O falemaʻi falemaʻi e masani ona faʻamoemoe tagata e taunuu i le afiafi ma le po i aso malolo

E faʻapefea ona iloa le pancreatitis: faʻamautuina o foliga lapopoa ma le masani

O le manuia ole togacreatitis togafitiga e faalagolago i le taimi ole suʻesuʻega, suʻesuʻega ma le usitaia o faatonuga a le fomaʻi o loʻo auai. E faalagolago le fomai i luga o faamaumauga a le fale suesue, o faailoga o le faamaʻi.

E faapefea ona fuafua le pancreatitis? Faailoga o le pancreatitis o le tiga o le fusi i totonu o le manava o le manava, o le faifai pea o le siu, vomiting, le talafeagai le vaivaiga, o le faaitiitia vave o le toto, o suiga i le vevela o le tino, vevela tele, mamafa o le paʻu.

Ona o le malolo o le talo i le pancreas, lanu samasama o le paʻu, faʻalavelave i le gasegase o togafitiga o loʻo matauina, o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 2, hyperglycemia, e le faʻasalaina.

O faʻaaliga iloga o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino i le pancreas o:

  1. paʻu paepae i luga o le laulaufaiva,
  2. le toʻa i le taimi o le palpation,
  3. tiga i le vaeluaga o le koluma ma le maunu.

O faailoga muamua lava o le a masani ona masani ai, faatasi ai ma le afaina, le mamafa pe a uma ona 'ai, inu ma le le toʻa i le pito i luga. O nisi tagata gasegase e faitio i tiga i le itu tauagavale, o isi i le itu taumatau, ma i isi e afaina i le ogatotonu o le lua.

O le localization o le tiga e faalagolago lea i le vaega o le pancreas e afaina ai. Pe a afaina le ulu o le okeni, e afaina i le itu taumatau, e afaina ai le tino atoa o le gland, e lagona le tiga i le ogatotonu, ma pe a afaina ia siʻusiʻu, ona tupu ai lea o le tiga ile itu tauagavale. O le tagata lava ia e tiga i soo se mea mai lea taimi i lea taimi.

Ua iloa e fomaʻi metotia mo le fuafuaina o le pancreatitis, lea e fesoasoani i le faia o se siama i se amataga vave o le maʻi. Afai o le gland ua mumu, e le lagona e le tagata maʻi le gaioio e latalata i le manava, ma pe a mamanuina se okeni i le itu o le manava, e mafai ona vaaia ia lanu moana. O lenei faʻataʻitaʻiga e fesoʻotaʻi ma aafiaga matautia o le pala i luga o gaʻo maso ma totoga i totonu.

O le gau o le mamafa o le mamafa, o le soliga o le eletise paleni, o le manava masani ma se manogi le manogi lelei o le a fesoasoani e iloa ai le maʻi. Faʻasolosolo faaumiumi le maʻi, e maʻi le maʻi ile gasegase ogaoga, faaletonu o le tino, le mafaufau, ma le le mafai ona gauai. E tatau ona tuʻuina atu i tagata gasegase faapitoa le taimi o le maitaga, o latou faailoga e sili atu ona faʻailoaina.

Faʻailoga pancreatite: faʻamaoniga, faʻamaʻi ma togafitiga

O le pancreatiti o aso nei o se togafitiga o le pancreas e fesootaʻi ma le atinaʻeina o se faʻafitauli masani. O le faʻamaʻi e sili atu ona masani ona maua i totonu o matua ma matua matutua.

O le faʻamaʻi atonu o se taunuuga o le pancreatitis, ae e masani lava ona atiae lemu i tua atu o maʻi masani o meaola tuga.

E tatau ona mafaufau i auiliiliga auiliili o le pancreatitis chronic, o ona faailoga, o mea e manaʻomia ma togafitiga e manaʻomia.

Mafuaaga o le atinaʻeina o le pancreatitis

O le pancreas o loʻo faʻapipiʻi ai enzymes digestive i se faiga e le faʻaogaina. O lenei mea e puipuia ai sene mai io latou aafiaga. O le faʻasologa mulimuli ane o enzymes e na o le lumenia o le duodenum e tupu. Ae ui i lea, o nisi mea e mafai ona faʻalavelaveina ai le faʻamalamalamaina ma faʻapogai ai faʻalavelave faʻalavelave.

O mea faʻatau faʻamalosi nei e iloga:

  • Meaʻai vevela, gaʻo e faʻateleina ai le avega i luga o le paʻu,
  • Ava malosi. E i ai se aafiaga faʻafefe i le totoga o meaʻai, o le vai pancreatic e suia ai lona fatuga,
  • Fuʻa
  • Fafano i mea oona,
  • Faʻailoga o le ate ma le gall vladder (gallstone disease, hepatitis, cholecystitis). O faʻamaʻi e mafua ai le faateleina o le avega i luga o le pancreas ma le atinaʻeina o le pancreatite o le biliary,
  • Gallbladder aveese
  • Atherosclerotic vascular disease,
  • Tomai o le duodenum,
  • Manua e mafua ai ona solia le faamaoni o le gland,
  • Faʻasalaga masani.

O nei mafuaʻaga e mafua ai le faaleagaina o sela o le pancreas, o le atinaʻeina o le faʻaogaina o le faʻaogaina o le faʻaoga, faʻamaoniga patino. O faʻalavelave faʻapitoa e mafua ai le faʻaitiitia o le gaioiga o le okeni, le fesuisuiai o le sui o le tino o le glandular ma le mea e fesoʻotaʻi ai. O le iʻuga, o le faʻamaʻi na mafua ai le faʻaitiitia o le malosi o le failautusi o le gland digestive.

Faʻavasegaga o le pancreatite o le gaʻo

Faʻalagolago i le mafuaʻaga, o le pancreatitis chronique e vaʻaia muamua (mea oona, ava malosi) ma le lua (biliary). Faʻalagolago i le ata o le falemaʻi, o loʻo i ai ituaiga o faʻamaʻi:

  • Faʻanoanoa (faʻaauau pe faifai pea)
  • Pseudotumorous (faʻatasi ma le maualuga o le faitotoa, cholestatic, ma le faʻalavelave faʻalavelave duodenal),
  • Latent. E le o iai ni faailoga
  • Faʻatasia. O le faʻamaʻi e mafua ona o le i ai o ni faʻaʻailoga.

E tusa ai ma le ata o le morphological, o le pancreatitis e masani ona vaevaeina i:

  • Faalavelave
  • Iloiloga
  • Inflammatory
  • Talia.

Ata faʻaleleia

I faʻasolosolo o le pancreatitis, o faʻataʻitaʻiga nei e atiaʻe:

  • Paʻu tiga. O le tiga e mafai ona vevela pe tipi, i le leai o se taimi faafomai, e mafai ona tupu le tiga. O le tiga e maua i le vaega pito i luga i le itu taumatau, pe afai e tupu le mumula i le ulu o le pancreas, pe a aofia ai i le gaioiga o le tino, i le itu pito i luga o le itu agavale, ma i le tulaga e faaleagaina ai lona siʻu, i le itu tauagavale o le hypochondrium. O le tele o togafitiga o loʻo faʻaalia e le tiga o le fusi,
  • Vomiting A o faagasolo se faʻalavelave faigata, o faitioga a faitioga a le vomiting ua fefiloi ma le talo. A o faagasolo lenei vaitau, e manaʻomia le faʻatagaina atoatoa o meaʻai,
  • Faʻaleagaina o le nofoa. O le atinaʻeina o le manava o le uiga o le manava, o le feces ei ai se manogi manogi, e aofia ai meaai e leʻi faʻaaogaina. O le faʻamavaeina e seasea ona tupu i luga o le tala o le faʻaletonu,
  • Vaʻaia o maso. I le taimi o se osofaiga, o musele i totonu o le manava e taofi le faʻatautaia, lea e mafua ai le matuia o le tu,
  • Faʻafitauli o le vevela ma le toto. I le taimi o se osofaʻiga, o le maʻi o le tagata maʻi e leaga. O le tafe o le toto e oso ai le faatupu faalavelave i totonu o le fatu, le manava o le manava e atiina ae, afu le afu, o se paʻu samasama i luga o le laulaufaiva,
  • Faʻasalaga o le paʻu. E paʻu le paʻu ma maua ai se lanu moana,
  • Toto. O le faʻavaeina o manua i totonu o le itumalo o le umbilical ma le pito i lalo o uiga lelei. O le paʻu e paʻu i luga o se uamea paʻu. O le mafuaʻaga o nei suiga o le faʻavaveina o le toto mai le gland i lalo o le paʻu,
  • O le atinaʻeina o jaundice faʻalavelave. O le paʻu ma le sclera e maua ai se lanu samasama. O le tulaga e fesoʻotaʻi ma le mamafa o le pulelele e le fulafula paʻu pepe.

E le gata i lea, o faitioga e faitioina ai le faʻaitiitia o le manava, gutu malulu, faʻavela i totonu o le manava. Faʻailoga pancreatitis o loʻo faʻaalia i le tumau pea o le i ai o faʻamaʻi pipisi.

Faʻamaumauga o fale suʻesuʻe

Ina ia faʻamalamalamaina le suʻesuʻega, o le a manaʻomia e le fomaʻi se suʻesuʻega falesuesue o feces, urine ma le toto:

  1. Suʻega o le toto. O le suʻesuʻega i le taimi o le faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai se ata o se faagasologa e le o faʻamaoni: o le fuainumera o leukocytes ma le ESR e faʻateleina,
  2. Suesuega ole toto. Ole auiliiliga e mafai ai ona tatou vavalalata le faʻamaʻi. Faatasi ai ma le faateleina o le lipase, amylase, glucose, gaioiga o le C-reactive protein i se talaaga o se faaitiitia o le protein atoa ma albumin i totonu o le toto, e mafai ona masalomia le i ai o le mumu o le pancreatic.
  3. Urinalysis O le faateleina i le maualuga o le amylase i le urine (e sili atu i le 17 iunite / h) e talanoa i le atinaʻe o pancreatitis.
  4. Coprogram. E maualuga le gaʻo, fiva e leʻi faʻaaogaina ma fiva maso.

Faaaogaina o meafaigaluega

I le avea ai o se vaega o le faʻamalositino o le pancreatitis, o metotia e faʻaaogaina e faʻaali ai le pancreas, o aʻafiaga o le atinaʻe o pancreatitis mo le tino. O auala nei e masani ona faʻaaogaina:

  1. Faʻamatalaga faʻamalosi. E leʻo se suʻesuʻega mataʻutia ma aoga. Faʻatagaina oe e fuafua le setete o le okeni ma ona ala, lapoa, o le i ai o le vai i tua o le peritoneum, o le purulenti poʻo le tele o masini.
  2. Roentgenogram. Faʻaaoga e fuafua ai maa o loʻo i totonu o le gland poʻo ona ala. O le metotia e mafai ai e oe ona faʻatuina le i ai o faʻamaloilo le tuusaʻo o pancreatitis: faʻafefete i totonu o le vavao toto, poloka toto.
  3. Faʻasalalau faʻatusatusa O le metotia e aʻafia i ituaiga faʻamatalaga e sili ona faʻamaonia, ae sili atu le taugata o suʻesuʻega. Tomography e mafai ai e oe ona faʻatuina le i ai o le necrosis o le okeni, lona tele, o le i ai o le vai i totonu o pitonuʻu ma le manava.
  4. Laparoscopy O lenei faiga e le gata ina faʻamaonia ai faʻamaʻi, ae ia faia foʻi togafitiga. Faafetai i se masini faapitoa (laparoscope), e maua ai e le fomai le avanoa e iloilo ma le totoʻa le okeni, e iloilo ai le fua o le faagasologa o le le fiafia. Laparoscopy ua na o tulaga ogaoga lava ua faatonuina.

Vaʻaia faʻafitauli

I le taimi o le pancreatitis, o le tagata maʻi e atiina ae ni faʻamaoniga e foliga mai o le "gaʻo tiga". O le mea lea, i le avea ai o se vaega o le siama, e tatau ona vavaeese faʻamaʻi pipisi nei:

  • Faʻasologa o se ulutala. Faʻaalia i le atinaʻeina o le tiga o le dagger, lea e fesootaʻi ma le ulu atu i totonu o le manava o le manava o mea o loʻo i totonu o le manava po o le vavae. O lenei mea e mafua ai le faʻavevesi o le puipui o le manava, o le tagata maʻi e fefe e alu. O ia ituaiga o faailoga e le o se uiga o pancreatitis. Faatasi ai ma le atinaʻeina o se osofaiga, o le tiga ogaoga o le amio, lea e faanatinati ai se tagata i luga o le moega,
  • Aʻo cholecystitis. Eseesega ma lenei faʻamaʻi e ono mafua ai nisi faigata. Ae ui i lea, faatasi ai ma le cholecystitis, o lo o taofiofi tiga i le itu taumatau, e susulu i le taumatau taumatau,
  • Faʻalavelave aloaʻa. O faʻataʻitaʻiga e faʻaalia i le atinaʻeina o tiga matuitui. O le pancreatitis e mafua ai le tiga tiga tiga. I le avea ai o se vaega o se suʻega X-ray, o le ata o le a faʻaalia ai se pusa ua pupuʻu e aunoa ma ni ipu a Kloiber,
  • Mesothrombosis. O le maʻi e oʻo i le matua i tagata o loʻo i ai se talaʻaga o togafitiga o le cardiovascular system. O faʻafitauli e vave ona tupu, e leai se fesoʻotaʻiga ma mea taumafa.

Faatulagaina o meaʻai faafomaʻi

Faʻafefea ona togafitia pancreatitis i foliga masani? O le togafitiga o le faamaʻi e aofia ai le faʻaitiitia o le lamatiaga o le faʻateleina ma le faatumauina o le gland digestive. O le mea lea, e taua tele le tuʻuina atu i meaʻai talafeagai.

I aso muamua o le faʻavavevaveina, e tatau ona e vavaeeseina atoatoa meaʻai. I le avea ai ma meaʻai, e manaʻomia le kulūkose e faʻafefe ai le fiainu, ia faʻaaoga se vaifofo 1% o le susu.

Mai 3-4 aso, e mafai ona faasolosolo malie ona faʻaititia le kalori o meaʻai. O meaai i aso taitasi (2-2.5 lita o le vai) e tatau ona vaevaeina i le 8 inumaga. E mafai ona ave ni meaai e le mafaamatalaina e aofia ai vailaʻau faʻamalosi faigofie, vitamini C, vaega B, le tele o le vai. Faʻatagaina: fualaau suamalie, honey, jam, decoctions (blackcurrant, rosehip), meainu suamalie.

I le aso lona lima, e mafai ona e faʻasalalau le taumafataga i meaai e aofia ai sina vaega o fualaau faisua ma fualaʻau susu. E naʻo le aso 7 e mafai ona faʻaaogaina gaʻo. O meaʻai e tatau ona faʻafefeteina, vevela pe kuka. Mai le maʻi, meaʻai e faʻaosofia ai le gaosiga o le gastric ma le pacreatic juice e tatau ona faʻaaogaina. E aofia ai:

  • Meat ma iʻa deco deco,
  • Fugalaau fou ma fua,
  • Musika
  • Alcohol ma le carbonated drinks,
  • Telati, Teu, koko,
  • Legumes
  • Meaʻai vevela, falai ma le masima,
  • Paʻu papaʻe ma le papaʻe fou,
  • Fuamoa
  • Fualaau faisua ma fualaau suamalie suamalie,
  • Paʻu kulimi
  • Soo se suamalie ma meaʻai,
  • Faʻatau ulaula ma meaʻai,
  • Meaʻai.

E tele suʻesuʻega ua faʻamaonia o le tele o le protein i le taumafataga e taʻitaʻia ai le faʻaleleia atili o le maʻi. O le mea lea, o gasegase e tatau ona oʻo atu i le 140 g porotini i aso taitasi, o le tele o ia mea e mafua mai i manu.

Faʻamatalaina o le pancreatite ma le gaʻo

O le pancreatitis o se vaega o faʻamaʻi pipisi o faʻamaʻi pipisi o ituaiga o leioio, faʻapitoa i le natura, faʻatasi ai ma le faʻalauteleina o le faʻalaʻi, faʻaleagaina poʻo le faʻaleagaina o le degenerative, suiga faʻaleagaina i lona vaega o le exocrine, atrophy o elemene (pancreatitis) ma le fesuiaiga oa latou mea faʻafefiloi (fibrous), suiga i le auala Pancreas, o le fatuina o kesi ma le fuaina ma le suia o tikeri o le solia o galuega o le exocrine ma le endocrine. Faʻafouina o suiga faʻapitoa i le faʻaogaina o le CP e tumau pea e tusa lava pe ua maeʻa le vaega ole aioio.

O OP o se mamanu o le nosologia lea e aofia ai le tele o faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻapitoa ma e faʻaalia i ni faʻalavelave matuia i le siakiina o sela ma le atinaʻeina o faʻafitauli i le lotoifale ma lautele. I le amataga o le maʻi, o le faagasologa e sili ona autolytic i le natura, sosoo ai ma le mumū. O le toilalo e mafai ona alualu i luma (agai i le atinaʻe o le necrosis), tutoatasi ma toe faʻafoʻi.

O loʻo i ai le tele o aʻafiaga ma le faʻataʻitaʻiga, aʻafiaga muamua ma le lua i le tino o le tagata maʻi, lea e tele lava ina afaina tele ai totoga taua, e fausia ai le faavae mo le atinaʻeina o se faʻalavelave faʻafuaseʻi ma e oʻo lava i tulaga ogaoga i se tagata maʻi i le OP. E mafai ona avea o se faʻamaʻi tutoatasi poʻo se faʻalavelaveina o isi tulaga faʻaleagaina.

I le tele o mataupu, o se ituaiga faigofie o le OP e atiina ae, lea e gata ai le faagasologa i le pancreas, ae o lona faatoilaloina ua manatu e mafai ona toe suia. I se vaega itiiti lava o mataupu, o le auala o le tusitusi o le OP e tusia, o le faʻaleagaina o le faagasologa o loʻo faagasolo i le pancreas ma le atinaʻeina o lona necrosis (pancreatic necrosis), e mafua ai le le atoatoa o le okeni ma le maliu o le maʻi.

Faʻafoega o tiga

Mo le mafuaʻaga lenei, o fualaau oona faʻatasi ai ma le masini e faʻatino ai galuega e masani ona faʻaaogaina:

  • H2-histamine receptor blockers (Famotidine, Ranitidine). Latou te faaitiitia le gaosiga o le eletise hydrochloric e ala i le polokaina o faʻamaumauga o le histamine o loʻo i totonu o le pa o le manava,
  • Proton pump blockers (Omeprazole, Pantoprazole, Lansoprazole, Rabeprazole, Esomeprazole). O mafuaʻaga e mafua ai le faʻasaina o le synthesis acid acid hydrochloric ma faʻaitiitia ai le faʻaititia o le pancreatic activity,
  • Antispasmodic drugs (No-shpa, Mebeverin, Spazmolgon). O le tiga o le tiga ma le pancreatitis e atiina ae i le faateleina o le mamafa i totonu o le ala, e mafai e antispasmodics ona aveesea se faailoga le lelei.

Vaega o togafitiga faafou

O le afaina o le pancreas e mafua ai le faʻalavelave i le gaosia o enzymes digestive, lea e aʻafia ai le lelei o le gaʻoina o meaai. O le mea lea, o le pancreatitis therapy e tatau ona aofia ai i taimi uma le faʻaaogaina o sauniuniga o le enzyme (Mezim, Pancreatin, Creon, Pangrol, Festal). E taua le filifilia o le fua saʻo e faʻamaonia ai le faʻalaumalie.

O faʻataʻitaʻiga faʻavae uma o le enzyme ei ai se faʻapitoa faʻapipiʻi e naʻo totonu o le manava. O pusa e ave i meaai, e le mafai ona ulaina.

Tausiga togafitiga

E mafai ona manaʻomia le taotoga pe afai:

  • Faʻalavelave faʻalavelave
  • Cysts
  • Stenosis o le sphincter o Oddi,
  • Faʻalavelaveina o le gallbladder ma le pancreas,
  • Suiga matuia i le uʻamea,
  • O le tele o le pancreatitis, pe a le mafai ona faʻamalosia le faʻamaʻi i togafitiga faʻamalosi o togafitiga.

Le faʻaaogaina o vailaʻau masani

Ole faʻaaogaina o isi suʻega e tatau ona malilie i lau fomaʻi. O vaifofo aoga nei o loʻo i ai:

  • Ina ia faʻamaonia le faʻasalaga o le talo. I tutusa tutusa (1 sipuni vavae taʻitasi), faʻafefiloi aʻa o le uʻamea, tansy, knotweed, chamomile ma le immortelle. O le faʻafefiloi e faoa i le 1 lita o le vai inu ma tuʻuina mo le 2 itula. O se teuteuga e ave 200 ml 30 minute pe a maeʻa taumafataga taʻitasi,
  • Faʻaitiitia le tiga. Faʻafefiloi ma olo le mutia o zapnik, laʻau, tinawort, radish, chamomile, yarrow, plantain, ma le kinamona. 2 sipuni tele o le paluga mo le 500 ml o le vai inu, tuu mo le 8 itula. O le fualaau faasaina ua ave ao lei moe,
  • Le faʻaitiitia o le mumū. Mai le mutia fou o le plantain, e tatau ona e togi le sua. E ave i se sipuni i luma o le aiga mo le 30 aso.

Faʻaiʻuga o le pancreatitis

O le faʻamaʻi e oʻo atu ai i se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le galuega o le tele o totoga o le tino. Faatasi ai ma uluai faafitauli, o faailoga nei e iloagofie ai:

  • Ole maualuga ole pala,
  • O mea e faʻaleagaina,
  • Faʻalavelave e afua mai i le faʻaogaina o totoga oona
  • Faamai pipisi.

Pancreatitis e fesoasoani i le atinaʻeina o faʻafitauli masani:

  • DIC
  • Encephalopathy
  • Faʻasologa o gaioiga tele.

Afai e mulimuli saʻo le tagata maʻi i fautuaga a le fomaʻi, o le pancreatitis o loʻo i ai se faʻamatalaga lelei. I le toesea o togafitiga ma le solia o meaai paleni, o le maʻi e mafai ona oo atu ai i le oti.

Puipuia faʻamaʻi

I le faʻavae o puipuiga muamua, e fautuaina e faia laasaga nei:

  • Taumamafa i se paleni paleni
  • Aloese i masaniga leaga (ulaula, inu pia),
  • Fainu le tele o vai
  • Lelei le togafitia o maʻi o le tino.

O le pancreatitis o se masani masani. O lenei faʻamaʻi e mafua ai suiga e le mafai ona suia i le fausaga o le pancreas, e manaʻomia ai togafitiga.

Paʻu o le pancreatitis ma le gasegase: eseese, suʻesuʻega, togafitiga

O le pancreatitis o se faʻamaʻi e aafia ai le tino palacreatic. O le pancreatitis gasegase ma le masani e iloga e faalagolago i le fomu. Ina ia mafai ai ona faia togafitiga tatau, e tatau ona faia se suʻesuʻega lelei. O le foliga mai o se foliga masani o le faʻamaʻi e masani ona fesootaʻi ma se faʻalavelave tele o le maʻi.

Faiga o maʻi

O le pancreatitis gasegase o se faʻalavelave faʻaleagaina o le pancreas, lea e mafai ona tupu ai le autolysis - o le faʻafanoga o lela gland ia latou lava enzymes.

O se foliga masani o le faamai ua manatu o se faamaʻi e iai ni suiga i le tino e le o pasia pe a uma ona aveesea le mafuaʻaga o le faamai.

O le iʻuga o lenei ituaiga o pancreatitis o le a avea ma sikula o le pancreas ma le taofiofia o ana galuega.

Faailoga o le maʻi

O le pancreas e laʻititi lona lapopoa, ae faia galuega taua i totonu o le tino, o le mea autu o le pulefaʻatasia o le enzyme o meaai mo le lelei o fualaau faisua ma le inisalini gaosiga, o le leai o nei mea e taʻitaʻi atu ai i le maʻisuka. I le faagasologa o le pancreatitis, o le faailoga e mafai ona faʻaalia i le auala e pei o le oona tele. O enzymes e gaosia e le gland o le a tumau ai i totonu po o ona ala, ma o le a faʻaumatia le okeni, ma i le taimi lava e tasi o le toto o le a latou faʻaosooso ai i faʻamaʻi o mea taumafa lautele.

Faailoga o Vai Pancreatitis

O le gasegase o le pancreatitis e mumu i totonu o le paʻu ma le eseesega o le faʻaaogaina o meafaitino ma isi totoga ma mamanu. O faʻatelega faʻaalia o ituaiga pancreatitis e aofia ai:

  1. Paʻu Faailoga sili ona faʻaalia. O le tiga faifai pea i le taimi o le pancreatitis o se tipi poʻo le lemu. Afai i le taimi e tuʻuina atu ai togafitiga faafomaʻi ae le faʻaitiitia le tiga o le tagata maʻi, faʻafuaseʻi ona teteʻe. Faʻasoa latalata i le hypochondrium, e fuafua i luga o le nofoaga o le faʻaleagaina o le pancreatic.
  2. Fefe, faaitiitia pe faateleina i le toto maualuga. I le taimi o le afi o le mumu, o le tulaga o le maʻi o le a sili atu le leaga, o le vevela e maualuga i le maualuga.
  3. Uiga o foliga. I le faagasologa o le pancreatitis, o foliga o le tagata maʻi e sili atu ona leaga, o le paʻu na amata ona pala, ma i le aluga o taimi o le a avea le paolo ma lanu uliuli.
  4. Hiccups, nausea. O faʻamaoniga e pei o le gutu malulu, uʻamea, fusiva, ma le nausea o uiga ia o le maʻi.
  5. Gag reflex. Vomiting with bile e le maua ai se fesoasoani taua. O le mea lea, i le uluai laasaga o le pancreatitis, e faʻasaina le 'aiina o meaai, i se tulaga faapea o le fiaai i le matelaina o le tulaga autu lea mo togafitiga mulimuli ane.
  6. Faʻailoa poʻo le faʻamalosi. I lenei laasaga, o le nofoa e masani lava ona i ai se manogi manogi. O le faʻamaʻiina ma le fulafulaina foi e tupu, o le manava o le manava e faʻamalosi, lea e avea ma faʻamaufaʻailoga muamua o le latalata atu i le tino pancreatitis.
  7. Umi le manava.E mafua ona o le leiloa o le eletise i le taimi o le gag reflex. O le tagata gasegase e faʻalavelaveina e ala i le le lava o le mānava, tele le afu, ma o loʻo i ai se maa malosi i le lanu samasama.
  8. Totoina. O le gastrointestinal tract during the exacerbation of pancreatitis, o le mea lea, i le taimi o le suʻega, ua faʻaalia e le fomaʻi se totoga faʻapitoa, pe a suʻesuʻeina, e le o lagona le masalosalo o maso.
  9. Blue skin skin. O le lanu moana e foliga mai i tafatafa o le pusa poʻo le pito i lalo, lea e maua ai le paʻu o le lanu paʻu, i le itu o loʻo i tua o le paʻu o le paʻu ua avea ma foliga o le paʻu.

I le taimi o lenei faailoga o le tino pancreatitis, o le maʻi e sili atu le leaga i minute uma, aua le faʻavave taimi i sea tulaga, ma e tatau ona e valaʻau fomaʻi.

Faailoga o Taimi Pancreatitis

I le taimi na amataina ai foliga masani o le faamai, e lua laasaga e mafai ona iloga, o le muamua mo le tele o tausaga, lea e iloa ai o ia lava o ni uiga lelei pe o le tumau, o le lona lua - malfunctions, o maʻi tigaina e faʻaalia ma faʻamalo le maʻi i taimi uma.

  1. I le laasaga muamua, e lagona e le tagata maʻi na o tiga pupuu e foliga mai e 15 minute talu ona 'ai ma tumau mai le 3-5 itula i le 3-5 aso. O lagona tiga e masani lava ona taulaʻi i le tumutumu pito i luga, latalata i le fatu, i le itu tauagavale o le fatafata, lalo ifo, ei ai fusi. E mafua lenei mea ona o le tele o meaʻai o gaʻo, falai, ava malosi po o le soda, sukalati, kofe. O le pancreas e tau le mafai ona feagai ma ituaiga ituaiga o proteins, gaʻo ma gaʻo.
  2. I le pancreatitis e le masani ai, o le dyspepsia (vomiting reflex, nausea, tumau le manava, afaina, mimilo) e masani lava ona mafai. Afai e faia le togafitiga talafeagai, o le galuega a le tino mo le gaosia o enzymes e le o se mea e matua afaina ai ma o le tagata maʻi na te taitaia lona ituaiga olaga muamua seia oo i le isi mea e le afaina.
  3. Faʻasolosolo taimi o le palacreatite chronic, o le fausaga o le okeni o meaola ua faʻaumatia, o le gaosiga o enzymes ma hormones ua faʻaitiitia, ma o le le atoatoa o le fausiaina ua amataina ile taimi. I le taimi o lenei tiga, atonu latou te le o matauina, pe le mafai foi ona faʻailoa, ma o le a avea le maʻi lesepisisi ma faailoga autu o le maʻi.
  4. O le foliga masani o le pancreatitis o loʻo faʻaalia i sina lanu samasama o le paʻu, sclera, o nisi taimi e mou atu mo sina taimi.
  5. I taimi mulimuli ane, pe a oʻo i le taimi o le pancreas atrophies, o le maʻisuka e atiina ae.

Pancreatitis Treatment

O togafitiga o vailaʻau faʻamaʻi o le pancreatic o le mea autu i le faagasologa o le faʻaaogaina o le pancreatite ma le gaʻo. O le lisi o fualaau faapitoa i le taimi o togafitiga o le faamai e laiti, ae o le togafitiga lava ia e le faatapulaaina ia i latou ma ua faaopoopo i ai fualaau faasaina o isi vaega - aafiaga o le gasegase, aveeseina o le inupia, ma le aveesea o le manaia o pepe.

Faʻafitauli o le tino pancreatitis

I le laasaga o le malosi vave ma le tele o togafitiga faasao, o le toʻatele oi latou o loʻo mafatia i le tino pancreatitis e toe maua mai i totonu o le vaiaso talu mai le amataga o togafitiga.

O le falemaʻi muamua e manaʻomia e aloese ai i le alualu i luma o le tino pancreatitis, e puipuia ai le liua o ituaiga tusitusiga o le faʻamaʻi e le talafeagai, ina ia faʻatapulaaina ai le salalau o suiga o le necrotic i le gland.

I totonu o le 2-3 aso, o le malulu i luga o le vaega o loʻo faʻasolosolo ua fautuaina, lea o le a faʻalavelaveina ai le manava o le pancreas. Ina ia mautinoa le toʻa o le tino, e tatau i le tagata maʻi ona matelaina mo le vaiaso.

Afai e faigata le vasega pe a mavae le faʻaitiitia o le mamafa o le tiga, toe amata le taumafa. E tatau ona faia i ni tofo, ae masani (5-6 taimi i le aso).

O meaai e tatau ona aofia ai le tele o meaʻai, gaʻo ma gaʻo e tatau ona faʻatapulaʻaina, lea e faʻaitiitia ai le pulelasi o enzymes pancreatic.

I tulaga tau falemaʻi, e le na o togafitiga faafomaʻi e faʻaaogaina, ae faʻapea foi i nisi o tulaga togafitiga faʻapope.

Togafitiga o le pancreatitis masani

O togafitiga faʻapitoa o le pancreatitis e masani ona masani ai i le fofoina o ia faafitauli:

  • e tatau i le tagata gasegase ona lafoaia le tagofia o mea inu ma inu i le ava malosi ma mulimuli i se mea paleni taumafa,
  • O le togafitiga o le enzyme e manaʻomia e totogi ai le le atoatoa o le panocreatic exocrine. O nei fuataga ua fuafuaina e puipuia ai le fausiaina o aʻafiaga leaga ma puipuia ai le toe foʻi mai.

Le togafitiga e le o togafitiga

O le filemu o le tino o lenei tino e mafua mai lava i mea taumafa paleni, lea e faatapulaaina ai le puleaina o le sua o le pani ma taofia ai le tupu mai o maa laiti. A oʻo mai ni faʻalavelave ogaoga o pancreatitis e tutupu mo ni nai aso, o le laulau 0 o loʻo faʻatulagaina. A maeʻa le 3-5 aso, e mafai ona faʻafeiloaʻi le tagata gasegase i mea taumafa masani.

E tatau ona masani (e oʻo i le 4-6 taimi i le aso), i ni togi laiti. O meaai e tatau ona lelei le totoina, e tatau ona aofia ai se tele o numera faigofie o digestible ma lelei-digestible. Faatapulaaina le taumafaina o meaai, lea e mafai ona faaosofia ai le puleaina o le gland, aemaise lava gaʻo, suamalie.

O le tagata gasegase e faasaina le inu ava malosi, meaʻai vevela, meaʻai kuka, soda, fualaau aina suamalie.

Faʻatau togafitiga

O togafitiga o vailaʻau mo le pancreatitis e masani ona faia i fualaau nei:

  1. Ina ia faʻamalieina le tiga i le taimi o le faigata o le pancreatitis, o le a le faʻaaogaina ai le analgesic e le o le narcotic ma myotropic antispasmodics.
  2. I le taimi o togafitiga, e faʻaaogaina ai le antihistamines e taofia ai le pulefaʻatasia o le gland ma le gaoioiga o enzymes hydrolytic.
  3. I le faʻaitiitia o le faʻaleleia o aafiaga o peptide masani i luga o le puleaina fafo o le pancreas ma le gaioiga gastric, o loʻo faʻamaonia ai le vaʻaia o le pamu pīpī poʻo le histamine H2 receptor blockers.
  4. Fesoasoaniga faʻapitoa e fesoasoani e faʻaitiitia ai le HCI ma faʻaititia le maualuga o le secretin level, ma maua ai le toʻafilemu i le gland.
  5. I le tuufaatasiga, e faʻaaogaina sui e faʻalavelave ai le gaioiga o enzymes o lenei okeni e ulu i le toto. Faʻaaliga mo le faʻaaogaina o nei vailaau o le a taʻua o le hyperfermentemia.
  6. I le vaitaimi o le faʻavavevaveina o foliga masani o pancreatitis, lea e o gatasi ma le faʻavaeina o le maʻi, cholangitis ma isi aʻafiaga leaga, o loʻo faʻamautuina ai auupega o le tele o aʻafiaga.

Faʻafouina togafitiga

Pe a faʻaitiitia le galuega o le panocreatic exocrine, o faʻamaoniga o malabsorption ma steatorrhea o loʻo i ai mo le faʻamoemoe o le suia o togafitiga, o loʻo faʻaaogaina sooupu enzyme. Ole fua o nei vailaʻau e faalagolago i le maualuga o le le atoatoa o le pancreatic.

E le tatau i suauu Enzyme ona faaitiitia le pH o le sua oona poo le faatupuina o le pule faanatura. O le umi o togafitiga e afua mai i le manuia o le maʻi.

Faʻaaoga vailaʻau e faʻaitiitia ai le faʻanofoina o le pancreatic: faʻataʻitaʻiga, taʻavale o le receptor histamine H2, PPI, fualaau faʻamaʻi. A oʻo ina le atoatoa le exocrine o lenei okeni, e tatau ona ave le enzymes.

O le siakiina faifai pea e se tagata tomai faapitoa, meaai paleni o meaai ma le sao o le galuega ma le malologa e faaitiitia ai le ono toe foi mai o foliga o le pancreatitis. E mafai ona umi le faʻagaloga, e oo atu i le 5-7 tausaga. A maeʻa se taimi, e tatau ona faʻatautaia le togafitiga, lafoaia o mea ua fai ma vaisu ma inu ava malosi.

Pancreatitis Epidemiology

Ona o le maualuga o le faʻasolosolo o maʻi, o le faʻalauteleina o le maʻi, faaletonu le tumau ma le le atoatoa o le maʻi, o le pancreatitis ua manatu o se faafitauli faʻale-agafesootai ma le tamaoaiga o togafitiga faʻaonapo nei. I le fausaga o le tupuga o okeni gaosi, o le latou vaega e mai le 5.1 i le 9%, ma i le aofaiga atoa mai le 0.2 i le 0.6%.

I le 30 tausaga taluai nei, ua i ai se faanaunauga i le lalolagi atoa e sili atu nai lo le faaluaina o le aafiaga o OP ma CP. Afai i le 1980s. o le siitia o le CP o le 3.5-4.0 i le 100,000 tagata, i le sefulu tausaga ua mavae, ua i ai le siitaga tumau - 8.2-10 mataupu mo le 100,000 tagata i tausaga taitasi. I totonu o Amerika ma Tenimaka, o le KP na tusia 3.5-4 mataupu mo le 100,000 tagata. O le faʻatupulaia o OP mai le 49.5 (i Amerika) i le 73.4 (i Finelani), ma i Europa e 25.0-26.4 mataupu mo le 100,000 tagata.

E masani lava ona atiaʻe se maʻi tumau i le vaitau ogatotonu (35-50 tausaga). I atunuu atiaʻe, e maitauina le "laʻitiiti": o le averesi o le tausaga o suʻesuʻega ua paʻu mai le 50 i le 39 tausaga. Faatasi ai ma maʻi, o le fuainumera o tamaitai na siitia i le 30%; o le le atoatoa o le gasegase o tagata gasegase e oo atu i le 15%.

I Rusia, ua maitauina le faateleina o le faateleina o le aafia o pancreatitis i vaitausaga uma o le faitau aofaʻi. E tusa ma le 9-25 mataupu i tamaiti ma le 27.4-50 i le 100,000 o le aofaʻi o tagata matutua. O le numera o faʻamaʻi pipisi i tagata matutua i Moscou i le sefulu tausaga ua tuanaʻi, e tolu tolu tausaga, ma i le autalavou - fa fa pe sili atu. E talitonuina o lenei tulaga e fesoʻotaʻi ma le faʻaitiitia o le siosiomaga i totonu o le itulagi, o le faateleina o le taumafa ava malosi (e aofia ai le maualalo o le lelei), ma le faʻaitiitia o le lelei o taumafa ma tulaga ola.

O le faʻaauau pea o le faʻamaʻi, o loʻo faʻaauau pea ona tupu, e aofia ai le faʻaleleia atili o suʻesuʻega, o le faʻaofiina i faiga faʻapitoa o auala fou o le faʻaaligaina o le pancreas ma se maualuga maualuga, lea e mafai ai ona faʻamautinoa OP ma iloa CP i taimi muamua o le atinaʻeina.

O faʻamaʻi pipisi o le CP e oʻo atu ai i se tulaga ogaoga i le tulaga lelei o le olaga ma le agafesootai o le toatele o tagata gasegase o tupulaga talavou ma le vaeluaga (sili ona malosi) tausaga. I le faʻaauau pea o le CP i le 30% o mataupu, faʻafitauli vave e tulaʻi mai (purulenti septic, totoga mai le uluaʻi pepe o le mucous membrane o le gastroduodenal zone, thrombosis i le portal vein system, stenosis o le duodenum, ma isi), ma le tino maliu e oʻo atu i le 5.1%.

A maeʻa le uluai suʻesuʻeina o le CP, o le olaga faaletino e oʻo atu i le 20% i le sefulu tausaga muamua o le faʻamaʻi ma sili atu - 50%, ina ua mavae le luasefulu tausaga - o se fua faatatau e 11.9%. 15-20% o tagata maʻi ma CP ua maliliu mai faalavelave e fesootaʻi ma osofaiga a le faamaʻi, o le malologa ona o le maʻi o mea faʻafitauli lua ma faʻalavelave pipisi. E tusa ai ma le autopsy, o le aafiaga o le CP e eseese mai le 0.01 i le 5.4% (o le 0.3-0.4%).

O le soifuaga mai OP o loʻo faʻatupulaʻia ma le mausali. O lea, i le 1995, 1996 ma le 1997. e tusa ma le 1,94, 1.98 ma le 2.08 i le 1000 tagata o le Rusia.

CP o loʻo avea ma se "moega" mo le atinaʻeina o le kapailini pancreatic. O le mea lea, afai o iai sau talaʻaga o le CP mo le luasefulu tausaga, o le lamatiaga o le atiaʻe o le kanesa e faʻaopopo lima taimi. O le suʻesuʻega o fuainumera faʻamaumauga i le Iunaite Setete na faʻaalia ai le faatupulaia o le kanesa tolu i le taimi nei e pei o le CP.

Faailoga o se foliga masani

O le gasegase masani o le faamai e mafua ai le le atoatoa. E atagia ai le faaleagaina i le galuega a le pancreas ma ua faʻaalia:

  • o le manava masani, lea e faateleina ai le tele o fecesi, ua ufiufiina i se ata o le gaʻo e leʻi faʻaaogaina, o loʻo i ai se lanu enaena ma se manogi manogi,
  • toesea mamafa
  • tiga o le tino e tupu i lea taimi ma lea taimi pe a maeʻa le faia o se meaʻai, e leai se localization manino, e mafai ona fusi-tutusa, i nisi o tagata mamaʻi e le oi ai,
  • vavalo taimi, vomiting e tasi.

I maʻi gasegase masani, atonu o iai ni faailoga o le solia o le galuega o le endocrine o le gland (fesuiaiga o le kulukose i totonu o le toto), o le mea lea, o le fefe i totonu o le tino, o le vevela, fiaai ma le galala, gaogao i maso o vae. O faʻamaoniga o le pancreatitis e talitutusa lava ma isi faʻamaʻi o le tino.

E tatau ona faʻamaonia le pancreatitis i se taimi vave e mafai ai, talu ai o le vasega o loʻo faasolosolo ona faateteleina le tulaga o le pancreas, e oʻo atu ai i le lacrosis ma fusifusia o masini, ma le faaleagaina o isi totoga. Vaʻaia faʻamalositino e manaʻomia ai le iloa o uiga iloga o faʻamaʻi faʻatasi ma se isi mataupu faʻapitoa.


O le vavalalata o le pancreas i isi totoga ma le plexus solar ua mafua ai le aʻafiaga o le fusi faʻamau ma le mumu

O a suʻega e fuafua ai le galuega a le pancreas?

O le gaioiga o le faʻaogaina o le inflammatory ma le pancreatitis e maua e le gata ile potu suʻesuʻe, ae faʻapea foi i suʻega galue. Suʻega o suʻega - faʻafesoʻotaʻi le saʻo. Latou te aofia i le maua mai e ala i se suʻega gastroduclela (auala tuusaʻo) e ala i le faʻamoemoe o mea o loʻo aofia ai le duodenum ma le fuafuaina o enzymes pancreatic ma sicicbonate salts i totonu.

Suesueina o le toto mo le pancreatitis

O le suʻesuʻeina o le secretinpanreosimine ua sili ona faʻamaonia. Auala e le faʻaogaina (suega o le Lund) suesue i aʻafiaga o taumafa. Suʻega le faʻamaonia - tuʻuina atu faʻamatalaga saʻo. O le faʻatonuga e fuafua e fuafua ai mea o loʻo i totonu o feks of enzymes (chymotrypsin, elastase).

O auala tuusaʻo e faʻavae i luga o le faitau ao suʻesuʻeina suʻesuʻega o le aofaʻi o le faʻamavaeina o mea taumafa, gaʻo faʻamalolo. O suega tutusa e faia i luga o le urine i aso taitasi (pancreolauryl, Schilling), i luga o le ea (triglyceride, protein, amylase).

O le a le mea e maua e le televise leitio?

O se vaega e fulafula i le manava o le itu i tua o loʻo iloa i totonu o le ata o le vevela; o le gaosiga o gaosiga i totonu o faʻavao o mea laiti ma le ogaoga tele e matua faateleina i le necrosis pancreatic. E mafai ona iloa maʻa i totonu o le gallbladder poʻo le gaʻo. I le pancreatitis e le masani ai, o mea faʻapitoa (teuina o sima calcium) i le pancreas e masani lava ona iloa.

O se suʻesuʻega o le pusa o loʻo faʻaalia ai faʻailoga tuusaʻo e mafua mai i aʻafiaga o le pancreatitis: vai i le itu tauagavale tauagavale (e seasea i itu uma), faʻamalosi o le pito i lalo o le toto, mimita faatapulaʻa o le diaphragm. E sili atu faʻamatalaga faʻamatalaga e maua mai le suʻega x-ray o le manava, duodenum ma se tuufaatasiga o le eletoniumini, ma le cholecystography.


O le faʻasologa o le pancreatitis e faʻaalia ai faʻaalia i luga o le talo ma parenchyma

Malosiaga o faʻamatalaga o le ultrasound

O le faaiuga o se ultrasound mo pancreatitis e faavae i luga o le faailoaina o:

  • okeni faalautele
  • e oʻo lava i laina o taʻavale i le tulaga o le edema ma le feʻaveaʻi, pe afai o le mumū e pasi atu i le tino o le tino,
  • o meatotino o le faʻaogaina o le parenchyma e sili atu ona maualuga i le tulaga o le faʻamagaloina, paʻu i le taimi o le faʻavavevave, faatasi ai ma le pisapisaia o le sili ona lagomeli,
  • o se fausaga suia o okeni, lea e faaalia ai pseudocysts, vaega o le faalauteleina o le augatotonu tutotonu.

O isi faʻaopoopoga e:

  • tuiina vevela lapoa o le vevela o le manava,
  • suavai i le manava
  • o se siitaga o le maualuga o le taatele o le talo,
  • faʻamalosi,
  • lapisi lapopoʻa lapoa i totonu o le tino pancreatic.

Faʻasolosolo taimi o le pancreatitis chronic, o le pancreas e faʻafefete, e faʻaitiitia ona o le fibrosis. O le faʻasalalau i le faʻaali o le faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai le eseesega i le va o le kanesa ma le pancreatitis, e fuafua ai le faʻafesuiaiga o le toto e tusa ai ma le mamanu. O le suʻesuʻega suʻesuʻeina uma suiga, ma le amanaʻiaina o uiga tau tausaga.

Mo se suʻesuʻega sili atu ona lelei i falemaʻi faʻapitoa, o metotia o le faʻaaogaina o le ultrasound e faʻaaogaina (o se faaiuga i luga o le leo, laiga o le biliary tract), faʻasologa o ata, faʻataʻitaʻiga o le ultrasound laparoscopic e faia i lalo o le vaavaaiga a se ultrasound.

O le a le mea e faʻaalia ai le ata faʻataʻitaʻi ma le magnetic resonance image?

O nei metotia sili atu ona iloa lelei le salalau o le mumū mai le pancreas i gaioiga o le manava, vaeluaga o le gataifale, ma laina o le lymph.E sili atu ona manino le solia o le tulafono nai lo le ultrasound ona o le pachyyma edema, e oo lava i sina laʻititi laʻititi i le telē ma le faʻaaogaina o le pancreas, o loʻo siomia, avanoa, le faʻaogaina o le auala autu, faʻamatalaga.

Faʻamatalaga faʻatekinolosi komepiuta e faʻatagaina ai oe e suʻeina le toto i le pancreas.
O suesuega a le resonance magnetic e le faalavelave i le faateleina o le gaosiga o le kesi i totonu o le totini o le intestinal

Faʻasologa faʻamataʻu

Faatasi ai ma le fesoasoani a le finoscopic retrograde cholangiopancreatography, faʻaogaina o le kesi i totonu o le gland, o le faʻaogaina o le autū tutotonu i se vaega faapitoa o le okeni (seasea i le siʻu) e iloa. Laparoscopy (suʻega o le manava i totonu o se mea itiiti laiti) e mafai ai ona e maitau suiga i fafo o totoga (ogaoga steatonecrotic i luga o le feʻau ma le vavae), ave le vai mai le vevela, ma le biomaterial mai vaega patino o le gland mo le auiliiliga.

Faʻaleagaina o le myocardial

O le faʻamaʻi e mafua mai i le thrombosis o le ulutala. O tiga e masani ona faʻalauiloaina i tua o le sternum ma faʻamalosi, "faʻamalosia" amio. E le o fesoʻotaʻi ma le taumafataga, cholelithiasis. O le gastralgic fesuisuiai e le mafai ona iloa mai le afaina o le pancreas.

Ae o suega faaopoopo mo pancreatitis o le a faaalia ai le maualuga leukocytosis, ESR, le tuputupu aʻe o enzymes pancreatic. Mo le faaleagaina o le myocardial, o le faateleina o le asaminic transaminase, lactate dehydrogenase, creatin phosphokinase e sili atu ona taua. Leai se suiga i le urine ma feces. E maua e le ECG le fesoasoani e faʻamaonia ai le siama.

Pancreatic cancer

O le faʻamatalaga o faʻamalama o le kuluma (cancer-embryonic antigen ma le carboantigen) e fesoasoani e iloa ai mai le pancreatitis. E maualuga lava le maualuga o le pancreatitis, ma le kanesa o le tele o taimi.

Auala suʻesuʻeina mo pancreatitis e taua tele e le gata mo le faʻamaonia saʻo, ae faʻapea foi i le iloiloga o togafiti togafitiga, le filifilia o faʻamatalaga mo togafitiga faʻapitoa. Vaʻaia e se tagata gastroenterologist manaʻomia se siaki masani o le setete o le pancreas i le taimi masani o le maʻi.

Lapatai pancreatiti

O le papacreatitis e maua i luga o le gaʻoina e le enzymes ole tino o le pancreatic o latou lava, faatasi ai ma le sosooina o le afaina.

O faailoga o le tino pancreatitis e eseese, latou te faalagolago i le mafuaaga o le maʻi, i luga o le tulaga o le tino, tausaga o le maʻi ma le i ai o faamaʻi faaopoopo mai totoga taua: o le mafaufau, loto, ate, fatugaʻo.

  • Faailoga o se osofaʻiga o pancreatitis e aofia ai se faʻamaʻi o le tiga tiga. Paʻu o uluai faailoga ia o se faʻamaʻi. O le malosi o le tiga e matua malosi lava ma e le iloa ai e tagata maʻi le mafaufau poo mafaufauga suicidal. O sea osofaiga o le tiga ua taua o le "pancreatic colic." O se uiga taua o se tiga o le tiga o lona malosi lea pe a uma ona 'ai, ae leai se faateleina pe a uma le tale poʻo le manava loloto ao faagasolo. O le tiga e tuʻuina atu mo le sternum, i tua, i lalo o le tauau, i le itu taumatau, tauagavale o le hychochorium, o nisi taimi e fusi ai-pei. O le mea lea, e masani lava ona maua i le tino pancreatiti, ua sese ona maua i le faʻaogaina o le myocardial, angina pectoris, ma le cholecystitis. Taua! Mo le faʻamaonia saʻo ma le fesuiaiga ma isi faʻamaʻi, e tatau ona e alu i le falemaʻi i le fomaʻi, o le a ia fautuaina ni suʻesuʻega faʻapitoa ma suʻesuʻega.
  • O le isi uiga taua o le maʻi pancreatitis e faʻaalia pea ma toe faʻasua. Muamua, vili ni fasi meaʻai na faia i le afiafi, ma na o le lanumeamata lanumeamata ma le kulupu. A maeʻa le vomiting, e le faʻaleleia le tulaga o le maʻi, ae, i le isi itu, na o le atuatuvale, o le toomaga o le vomiting e le aumaia.
  • O le malosi o le tiga ma le fesuiaiga e mafua ai le isi mea masani e masani ai i le pancreatitis - o le le mautonu o le popole: popole, loimata, le fiafia. Ae ui i lea, aua neʻi faʻalavelaveina nei faʻaaliga ma faʻamaoniga o le gasegase pisapisao, siama o le hepatic, pancreatogenic psychosis. O lenei faʻamaʻi pipisi e amataina i tagata mamaʻi i le pancreatitis faigata, pe a aʻafia ipu o le mafaufau. O le mafaufau e muamua lava faʻaalia e ala i le faʻalauteleina o le lagona, faʻavalevalea, le gatete o lima, mulimuli ane ua suia lenei tulaga i le fiafia i mea faʻapitoa (faʻaaliga ma le suʻega), ma e oʻo lava i se taimi mulimuli ane, i le leai o fesoasoani faʻapitoa, o le mafaufau e pogisa, le mautonu. Taua! I tagata ei ai maʻi ogaoga o le loto, fatugaʻo, ate, faiʻai ma tagata maʻi o le senile, matua, o le tulaga atonu e sili atu ona leaga ona o le tupu o le tele o le gaioiga o le tino.
  • O se taunuuga o le taumafaina o le tele o enzymes mai le pancreas i totonu o toto, o le thrombosis mechanism e amata i totonu o vaa. O toto i totonu o le ulu, mama, intestines, ma le fatu. Ma o le isi laasaga o lea ituaiga o gaogao e taua o le "coagulopathy", o lona uiga, e le toto le toto ona o le leai o ni mea o le hemostatic i totonu, na faʻaaluina i le gaosia o toto, ma o le toto na tupu mai i nofoaga o le subcutaneous, injectionousous injection, catheters.
  • O le vevela e masani lava i aso muamua, sosoo ai ma le tulaʻi. Ae e tulaʻi mai, e fai ma tulafono, na o na o le fausaga. O le maualuga o le maualuga o le vevela (luga aʻe o le 38 tikeri) o le uiga lea o pancreatitis ma le atinaʻeina o faʻafitauli.
  • Faʻailoga lema o pancreatitis: lanu paʻu e mafai ona suia.

O le paʻu e mafai ona faʻamaonia i le tulaga o le faʻamalosi faʻamalosi, pe a afaina ai le paʻu o le paʻu i luga o le ate, poʻo le pe a tapunia e se maʻa le ala talo. O le pallor o le paʻu o se mea taua i le taimi o le atinaʻeina o le pancreatogenic faateʻia ma le inupia, gasegase mai maʻi o le manava ma duodenum. O le lanu o le paʻu ma le paʻu o pito o lima, vae, isu e tupu i le faʻafitauli o le tino ma le maʻi fatu.

O le Cyanosis e mafai ona taatele poʻo faʻalapotopotoga. Faʻatasi ai ma le faʻaogaina o le vailaʻau, faʻapipiʻi cyanotic i luga o itu o le manava, faataamilo i le pute, i luga o foliga. E ono i ai ni afaina i luga o papa ma lata i le pute. O se mea e foliga mai o le palacreatitis e maua ai le tele o le pancreatitis ma le inisua ma le faaleagaina o lapisi. O le foliga mai o le cyanosis i luga o le paʻu i le epigastrium, o le hyoochondrium tauagavale ua taʻu mai ai se tulaga le lelei o le maʻi.

Faailoga i le lotoifale o pancreatitis: i le itu pito i tua o loʻo i ai se mea e tiga ai le afaina - faʻapipiʻi faʻapitoa, afaina, fulafula i le pito i lalo, le gaogao o mea taumafa na maua i le pito i luga o le gastrointestinal tract ona o le gaioiga galue o maso o le manava, duodenum, motile motumotu. E maitauina le tiga pe a faʻamalo le epigastrium, hypochondrium o le itu taumatau ma le agavale ma i le tulimanu i le va o le tauagavale XII ma le taulalata.

Ituaiga ituaiga Pancreatitis

E lua ituaiga o pancreatitis: o le faʻafesoʻotaʻi ma le necrotic (pancreatic necrosis). O faʻamatalaga faʻapitoa o nei ituaiga e lua e ese lava.

O le faʻailoga faʻapitoa (tusitusi) o le pancreatitis e faʻaalia i se vave vave amata, o se auala sili atu ma o se aafiaga lelei mai togafitiga fualaau faasaina. O faʻamaʻi uma o faʻamaʻi e mou ese atu i le 5-7 aso o togafitiga, ma suiga ole patho i le tino mamaʻi ua fofo i le 10-14 aso. Faʻatasi ai ma le palacreatitis interstitial, e le oʻo mai faʻafitauli mai isi totoga. O le tiga ma le fulufulu ma le pancreatitis e leʻo tiga pei o le pancreatitis pancreatitis. O le kulimi o le tino e tumau pea i totonu o le tulaga masani.

Necrotic pancreatitis o loʻo faʻaalia i se umi, sili atu ona leaga. Faatasi ai ma le pancreatic pancreatitis i le pancreas, ei ai nofoaga o necrosis (necrosis), e tolu ituaiga: gaʻo, hemorrhagic ma fefiloi. O faʻamatalaga faʻapitoa o le faʻamaʻi e oʻo atu i le 4 vaiaso, ma suia ai le okeni maʻi ina ia iloa e tusa lava pe a uma le 1.5 masina mai le amataga o le maʻi.

O le tiga o le tiga e sili atu ona ogaoga, tiga, tumau, ma toe faanunuʻu. Pallor ma le paʻu o le paʻu, o le paolo malulu o le sclera o uiga ia. Faʻailoga e le faʻaogaina o necrosis o le: vevesi o maso o le manava, fulafula o le lumbar (i le tulimanu i le va o le tuilaʻau ma le XII nusipepa), leai se mimita ma le tiga pe a lagona le pito i luga.

O nisi tagata gasegase i lenei ituaiga o pancreatitis o loo i ai se ata o le teteʻi o le pancreatic ma ni faaletonu ogaoga i le gaioiga o le loto, ate, fatugaʻo ma mama, faatasi ai ma le atinaʻeina o le mafaufau.

Tuua Lau Faamatalaga