O le a le diabetic encephalopathy - fomaʻi matala

O le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 o le maʻisuka na tupu i le atinaʻeina o faʻalavelave faʻafuaseʻi mai fatugaʻo, vaʻa toto, retina, ma le tino o le tino. E tusa ai ma le WHO, i le fausiaina o faʻafitauli mai le tino o le tino, o le encephalopathy o le maʻisuka e tele vaega (60%). Muamua na taua le sootaga i le va o le faaletonu o le mafaufau ma le maʻisuka na tupu i le 1922, o le faaupuga "diabetic encephalopathy" na faalauiloa mai i le 50s o le seneturi talu ai.

Le faʻatinoga faʻapitoa ma taʻiala o suʻesuʻega

Ole maʻi ua maua i luga o le faitioga ole maʻi, faʻamaumauga ole suʻesuʻega ole neurology, fuamini o meaola toto ma taunuuga ole metotia ole suʻesuʻega (MRI, EEG, faʻamalamalamaina ultrasound).

O le diabetic encephalopathy o se faʻasalaga faʻasalalauina o le faiai e le o aʻafiaga o le le mautonu o le gaosiga o le gaʻo ma le fausiaina o suiga o le dysmetabolic.

O le atinaʻeina o le encephalopathy e fesoʻotai ma suiga o le patho e faʻatasi ma le maʻisuka.

O le solia o le mafai o le lapisi lapoa ona tau atu i le atinaʻeina o le hypoxia ma le le lava o le malosi i siama o le nerve, o le aʻafiaga o le atinaʻeina o se gasegase o le cerebrovascular (stroke).

O suiga ole gasegase e sili atu ona lelei mo le maʻisuka ituaiga 2.

O le gasegase o le lipid metabolism e mafua ai le fausia o ni atherosclerotic plate i totonu o vaa. O le faaletonu o le gaosiga o le gaʻo (hypoglycemia, hyperglycemia), ketoacidosis e faʻalavelave ai i le masani ai i luga o le fiva namu, faʻaleagaina le afu o le nefusi o neura, ma fai saofaga i le faaputuputuina o aʻafiaga saoloto e mafua ai le maliu o le nerve.

  • O le maualuga o le maualuga o le toto e mafai ona tupu mai i le fatuina o le fatu i le maʻisuka poo le maʻi tutoʻatasi. O le maualuga o le toto maualuga e sili atu ona maualuga le ala o le encephalopathy.

Le ata o le inishalopathy o le maʻisuka

O suiga faʻapitoa o le maʻisuka e aʻafia ai le fausaga o faiʻai, lea e faʻamatalaina ai le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi o le diabetic encephalopathy. I tagata matutua, o le encephalopathy e fefiloi e masani ona faamaumauina, lea e le gata ina afaina ai le tulaga o le faaletonu o le tino, ae o se taunuuga foi o le atinaeina o cerebral arteriosclerosis pe a uma foi taʻaloga ua mavae.

O faʻaaliga sili ona taatele o:

  • Faʻafitauli le lelei.

Faʻitiʻitia le faʻasoa, mafaufau le mafaufau, leai se fiafia i le lalolagi i fafo, mafaufau lemu, faigata aʻoaʻo.

O le atuatuvale, fefe (phobias), ma le vave vaivai o le tino (asthenia) ua faaalia. O faʻamatalaga Asthenic o loʻo faʻatusalia e vaivaiga lautele, faʻaitiitia le faʻatinoga, ma faʻalautele le vaivai.

I tagata gasegase e maua i le maʻisuka, o le suʻega maeʻaeʻa e masani ona faʻaalia ai tulaga faʻavaivai e faʻalautele ai le ala o le maʻi. E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, i se tulaga atuatuvale, o le a taofia e le tagata le puleaina o le faaaogaina o fualaau faasaina, oti. O mea sese i le puleaina o fualaau faasaina ma mea taumafa e mafua ai le afaina o auala fetuunai ma faaitiitia le ala o le faamai.

O le tiga e mafai ona faʻamalosi i le natura o se "maʻi tigaina" pe mafai foi ona sasaa e aunoa ma se localization manino. I nisi o tagata, o le ulu o le ulu e foliga mai e le mautonu, i isi o latou o loʻo i ai i taimi uma. O le faʻafoega o faʻataʻitaʻiga i nisi tulaga e faʻamalosia ai le maʻi faʻasolo.

  • Faʻalavelave faʻafuaseʻi o cerebrovascular.

O le tuufaatasiga o microangiopathies maualuluga e faateleina ai le lamatiaga o le taia i le tele o taimi.

O se tagata e faʻalavelaveina e ala i le vevela, le faʻamaopoopoina o le faʻagasologaina o gaioiga, faʻafefeteina, toe faʻanoanoa ma faʻaumatia tulaga.

  • O le faʻamaʻi pipisi o le epileptform e faʻaalia e ala i osofaʻiga faʻalavelave, faʻaletonu le mafaufau.

Vaega o le encephalopathy i le maʻisuka ituaiga 1

O suʻesuʻega faʻapitoa i tausaga talu ai nei ua faʻaalia ai o le le atoatoa o le inisalini e taitaia ai se matafaioi taua i le atinaʻe o le encephalopathy i le maʻisuka ituaiga 1. E masani lava, o le inisalini e aʻafia i le fausiaina o fiva, o le faʻaitiitia o lona faʻalavelave e faʻalavelaveina ai le faagasologa o le fiafia i le faagasologa o siama namu. O le amataina o le maʻisuka ao laʻitiiti e le afaina ai le gaioiga o le faiʻai, talu mai le vaitaimi lenei, o le atinaʻeina o le faʻaogaina o le tino o le tino, lea e sili atu ona faigofie i le gaioiga o mea faʻaleaga, e tupu. I tamaiti, o le faʻagasologa o mafaufauga e faʻagesegese, faigata ai aʻoaʻoga.

Vaega o le encephalopathy i le maʻisuka ituaiga 2

O le tuufaatasiga o le oona, o le maualuga o le toto maualuga ma le maʻisuka ituaiga 2 o le tino e matua faateteleina ai le togafiti o le encephalopathy. I maʻi e maua i le maʻisuka, o se tulaga sili ona leaga o le faaletonu o le mafaufau (dementia) ua faamaufaailogaina 6 faafia ona sili ona tele i tausaga talu ai. E tusa ai ma le tele o saienitisi, o le maʻisuka e faateleina le lamatiaga o le atinaʻeina o Alzheimer i le tele o taimi.

O le a le diabetic encephalopathy?

O le encephalopathy o le maʻisuka o le igoa lea o maʻi uma e fesootaʻi ma le faiʻai lea e tupu ai le faʻalavelave faʻafuaseʻi e aunoa ma se faʻailoga leaga. Ona o le le lava o meaʻai o sela, ua tupu ai la latou vaega. O le iʻuga, o nisi o galuega a le faʻalavelave faʻalavelave ua leiloloa.

O nei faʻalavelave faʻaleagaina e tupu ona o le faʻalavelave i le gaosiga o le gaʻo, o loʻo faʻaleagaina ai masini vascular ma le popole. O le faʻamaʻi e aliali mai e ese lava lona faalagolago i le tulaga o le maʻi. O nisi o gasegase e mafatia i le tiga o le ulu ma le faʻaitiitia o le mafaufau lelei, o isi e mafatia i le ogaoga o faafitauli tau mafaufau, faoa faamalosi, ma isi.

O le encephalopathy e manatu e tutusa ma le neuropathy o le maʻisuka. E le gata i lea, i itu uma e lua, o faʻalavelave e mafua mai i le hyperglycemia. Talu ai ona o le faʻaauau pea ona maua i le toto maualuga, o faʻamaʻi pipisi ua faʻaumatia i le tino atoa, ma mafua ai le faiʻai o le faiʻai.

Talu ai ona o le taofiofia atoa o le toto ua faʻalavelaveina, ua amata ona maua e le faiʻai le matelaina o le okesene. O nei mea uma e aʻafia ai le toe faʻaleleia o sela ma fesoasoani i le faʻaputuina o toxins i le tino. Mo le taimi e iloagofie ai se maʻi, e tatau ona e iloa mafuaʻaga e mafua ai le solitulafono, o le a le mea e fai e puipuia ai faʻafitauli.

O le mafuaaga autu o le faʻamaʻi ua manatu o le faʻaauau pea o le maualuga o le suka i luga o sel. Ona o le faateleina o le viscosity ma le maualuga o le toto, o toto toto ua vevela ma palasi, po o le vaeluaga o le vevela. O se taunuuga, o le tafe toto masani o loʻo faʻalavelaveina.

O nei mea uma e mafua ai le faaputuputuina o mea oona, ia e le o aveesea mai le tino. A oʻo mai le toxins i le faiʻai, o le a paʻuʻese fusi o le tino, lea e faasolosolo malie ona mate ona o le le lava o meaʻai. O le tele o siama ua afaina, o le tele foi lea o le tiga o le faiʻai ma maʻi le maʻi o le maʻi.

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

I le faaopoopo i le maualuga o le suka i le toto maualuga, ei ai foʻi mea e faʻapupula ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻi. E aofia ai:

  • ulaula ma ava malosi,
  • tausaga e silia ma le 60 tausaga
  • mamafa tele
  • atherosclerosis
  • le i ai o le hyperglycemia,
  • faafitauli ogaoga masani
  • maʻi faʻamaʻi o le vertebra.

E tatau ona malamalama e le mafai ona faʻatapulaʻaina oe lava mai maʻi le atoatoa o le tino i le 100%. E oʻo lava i se maʻisuka vaivai o le maʻisuka e mafai ona aafia ai le tulaga o le maʻi.

I lenei tulaga, o le atinaʻeina o faʻafitauli e le tatau ona faʻaitagata. Afai e le amanaʻiaina e tagata gase vailaau, faʻamavae meaʻai ma le mulimuli i fautuaga, o le tino o loʻo i ai suiga o le kulukose, lea e afaina ai toto totoga ma namu sela.

Symptomatology

O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e tupu malie. I le vaega o tagata gasegase, o nei faʻaaliga e sili atu ona manino pe a uma le hypo- ma le hyperglycemia. I le matua, o le atinaʻeina o le maʻi o le taunuuga lea o se olaga umi ma le maʻisuka.

O le diabetic encephalopathy e leʻi faʻaalia ai ni faʻaʻailoga. O le tele o taimi, o faʻafitauli o loʻo faʻaalia mai i le le mafaufau, faaletonu, ma foliga e pei o le neurosis-pei o le natura. O le tagata gasegase e le lavava, faʻaalia ia lava taga e pei o muamua, o le popolega e aliali mai, o le ulu e amata ona afaina, o faafitauli ma le faʻatupulaia.

O le maʻi faʻamaʻi o le maʻisuka ma le ogaoga o faʻafitauli o le mafaufau e pei o le neurosis-pei o osofaʻiga. O le tagata gasegase e tuʻuina atu le afa o ana mea e fiafia i ai, faʻalautele i luga o le faʻamaʻi, faʻaleagaina e le lalolagi i fafo.

O le mea moni, o faʻamaʻi o le maʻi e mafai ona vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • O tagata maʻi e matau le oso i le toto, e le o faʻaalia muamua. O loʻo i ai le vavao mo le leai o se mafuaʻaga, faʻapogisaina i mata, vaivai ma le malaise lautele. O le tele o taimi, o nei faʻaaliga e fesootaʻi ma le leaga o le tau poʻo le dystonia vegetovascular.
  • E sili atu ma le sili atu le ulu o le ulu. O faʻamatalaga o mea e leiloloa i taimi pupuu e faamaumauina, o le tagata maʻi e le toe faʻatautaia le avanoa. O se suiga i le tali a tamaiti i le malamalama e mafai foi ona maua. Tautalaga, foliga foliga e ono le lelei, e le toe faʻaaogaina mafaufauga. O nei faʻaaliga e masani ona mafua ai se neurologist,
  • O faʻamaoniga o loʻo taʻua i luga ua sili atu ona manino i taimi uma. E le gata i lea, o loʻo i ai faafitauli i le faʻamaopoopoina o gaoioiga. O maʻi e amata ona pagatia mai le le mautonu, ua atuatuvale. O se tulaga ogaoga o le solia o le manatuaina o uiga lelei sa maitauina.

Faʻailoga

Muamua lava, e iloa e le fomaʻi pe oa tulaga e ola ai le tagata maʻi ma maua i le maʻisuka ma faʻalogo i faitioga faʻalesoifua maloloina. O le diabetic diabetic encephalopathy o loʻo fesuiaʻi pei o le 10 - E 14.

Mo se faʻamaonia saʻo, o le tagata maʻi e faʻamaonia le suʻesuʻega lea:

  • se suʻega o le toto mo le kulukose ma le cholesterol i totonu o se potu suʻesuʻe,
  • faʻataʻitaʻiga e fuafua ai tino o le ketone, kulūkose ma le porotini,
  • resonance magneto ma le faʻatulagaina o faʻasalalauga,
  • elemenephalography.

O nei metotia faʻataʻitaʻiga e fesoasoani e le gata i le iloa o le encephalopathy, ae ia faʻamaonia ai foi le mea na afaina ai le televise.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

Ina ia togafitia le maʻi, e tatau ona e mulimuli i le fautuaga a se neurologist ma le endocrinologist. O le mea muamua lava e fai, o le mataʻituina o le maualuga o le toto suka ma tausia i latou masani, i meaʻai ma le faia masani o fualaau.

E le gata i lea, o togafitiga ua fuafuaina e fesoasoani i le faʻaleleia atili o le malosi o le faiai, lagolagoina le metabolism o neurons. Faʻaaoga togafitiga faʻataʻitaʻiga e faʻaaoga ai le antiplatelet, antioxidant nootropic drugs.

O le tagata gasegase e tatau ona faʻatulagaina mea e faʻaleleia ai le malosi o le malosi, vitamini B ma le E, alpha lipoic acid. A iai ni toilalo i le gaioiga maskloskeletal, e mafai e fomaʻi ona fautuaina togafitiga fou. Faʻaaoga foi:

  • vailaau faʻasaina
  • togafitiga antisclerotic,
  • statins.

I le faia o se faʻamatalaga, e amanaʻia e le fomaʻi le tausaga o le maʻi, le vave na maua ai le faʻalavelave, ma le umi ma le maualuga o le taui o le maʻisuka. Faʻamatalaga vave ma togafitiga lelei, e mafai e tagata gasegase ona faatumauina le malosi atoatoa o le gaioiga, puipuia le atinaʻeina o faʻafitauli.

I mataupu o le tuai ona iloa o le encephalopathy, o le tagata maʻi o le a iai ni faʻafitauli ogaoga o le tino, pei o le:

  • ogaoga femalagaaʻi ma se amio tumau,
  • gaogao
  • faafitauli faʻaaliga.

O le gau o le gaioiga o le failele o le a faasolosolo lava ina tupu ma atonu e mafua ai le le atoatoa. E le gata i lea, o le faʻataʻitaʻiga mulimuli e mafai ona o mai faatasi ma faʻataʻitaʻiga, faʻamalosaga, amio le talafeagai a le tagata maʻi, faʻafitauli ma le faʻatonuga ma le leiloloa o le mafaufau.

Puipuiga ma fautuaga

O le faʻamaʻi o le maʻisuka o se maʻi faʻalauiloa ile foliga masani. O le fua o le atinaʻeina o faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi e tuusaʻo tonu lava i le gasegase o le maʻisuka.

O asiasiga faifaipea i fomaʻi, tausisia o fautuaga mo le faʻaitiitia o le suka toto, neurological therapy - o nei mea uma o le a fesoasoani e faʻagesegese ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi, ma mafai ai foi ona taofia lona alualu i luma. O le mataupu faavae autu o le puipuia o le encephalopathy o le taimi lea e iloagofie ai ma togafitiga lelei o le maʻisuka ma faʻamatalaga e fesoʻotai ai.

Faamatalaga lautele

O le sootaga i le va o le faaletonu o le mafaufau ma le maʻisuka (DM) na faamatalaina i le 1922. O le faaupuga "diabetic encephalopathy" (DE) na folasia mai i le 1950. I le taimi nei, o nisi o tusitala ua fautuaina e naʻo le encephalopathy e tupu ona o le dysmetabolic processes e manatu o se faʻalavelave o le maʻisuka. E tuʻuina atu e faʻamaonia togafitiga o le cerebral ona o faʻafitauli vailaʻau i le maʻisuka faʻamalosia i le faʻamaʻi o le diabetes (DEP). Ae ui i lea, i le fomaʻi o le Rusia, o le manatu o le DE e masani ona aofia ai ituaiga uma o togafitiga o le encephalopathy: metabolic, vascular, mixed. I lenei tulaga lautele, o le diabetic encephalopathy e tupu i le 60-70% o le maʻisuka.

Mafuaaga o le Maʻisuka Encephalopathy

Le mafuaʻaga o le maʻisuka o le maʻisuka. Encephalopathy o se mea tuai ona faʻalavelave e atiaʻe ai le 10-15 tausaga talu ona amata le maʻisuka. O lona mafuaʻaga vave o ni faʻafitauli faʻapitoa o le maʻisuka, e mafua ai le faaleagaina o le faiai ma toto toto. O le tulai mai o le fesoasoani a le TA:

  • Maʻisuka dyslipidemia. O le uiga o le maʻisuka ituaiga 2. Dysmetabolism o le lipids ma le cholesterol e taʻitaʻia ai le fausia o ni atherosclerotic vascular vascular. O le alualu i luma o le maʻisuka ma le cerebral atherosclerosis o loʻo matauina i le maʻisuka 10-15 tausaga muamua atu nai lo le averesi i le faitau aofaʻi.
  • Maʻisuka macroangiopathy. O suiga i le puipui lapoa e faalavelaveina ai le tafe o le toto i le vavalaʻau, o le mafuaʻaga lea o le gasegase o le gataifale masani, ma faateleina ai le lamatiaga o le paʻu.
  • Aute hypo-, hyperglycemic conditions. O le hypoglycemia ma le ketoacidosis e aʻafia ai le tulaga o neuronesa, faʻateleina ai le lamatiaga o le DE ma le faʻaleagaina. Ua faaalia i suʻesuʻega e faapea, faatasi ai ma le kulūkose, o le maualuga o le insulin ma le C-peptide i le toto e taua tele.
  • Toto maualuga. E maitauina i le 80% o mataupu o le maʻisuka. O se taunuuga o le nephropathy o le maʻisuka pe o se natura taua. O le aʻafiaga e aʻafia ai le toto toto, e mafai ona afaina.

O le diabetic encephalopathy o loʻo i ai se masini e telefactorial development mechanism, e aofia ai vaega faʻapitoa ma metabolic. Faʻafitauli o le tino ona o le macro- ma le microangiopathy ua faʻaleagaina le hemodynamics ma le mafuaʻaga o le matelaina o le okesene o tino o le faiai. O gaioiga o le pathobiocimaliga e tupu i le taimi o le hyperglycemia mafua ai le faʻagasoloina o le glycolysis anaerobic nai lo le faʻamalosi, e mafua ai le matelaina malosi o neu. O aʻafiaga e leai se totogi e maua ai se faʻaleagaina o meaʻai i le cerebral. O le faʻavaeina o le hemoglobin glycosylated, faʻaitiitia le okesene, o loʻo faʻateleina ai le hypoxia e mafua mai i maʻi vailaʻau. O le Hypoxia ma le dysmetabolism e oʻo atu ai i le oti o neurons faatasi ai ma le faʻavaeina o ni suiga faʻalauiloa i le mea o le cerebral - o le encephalopathy e tupu. O le faʻaleagaina o fesoʻotaʻiga i totonu o le lotoifale e taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le alualu i luma o galuega faʻatonu.

Faailoga o le Maʻisuka Encephalopathy

DE faʻafuasei ona tupu. A o laʻitiiti, o ona faʻaaliga e faʻaleleia pe a maeʻa le hyper- ma hypoglycemic episodes, i tagata matutua - e fesootaʻi ma le talaʻaga o le paʻu. O faʻamaʻi faʻamaʻi e le mautonu, e aofia ai le faaletonu o le mafaufau, asthenia, neurosis-like symptoms, ma le faaletonu o le neurological folasia. I le amataga o le faʻamaʻi, o gasegase e faitio i vaivaiga, vaivai, atuatuvale, tiga o le ulu, faafitauli ma le faʻamalosi.

Neurosis-pei o faʻatonuga e mafua mai i le somatic (le lelei le soifua maloloina) ma le mafaufau faʻapitoa (le manaʻomia mo togafitiga faifai pea, le mea moni o le atinaʻeina o faʻafitauli) mafuaʻaga. Faʻasologa o le vavalalata o mea e fiafia i ai, faʻasalaga i le faʻamaʻi, osofaʻiga o lagona le fiafia ma le le fiafia. I le taimi o le togafitiga muamua, o le maʻi pipili e maua i le 35% o tagata mamaʻi, aʻo faʻateleina le maʻisuka, o le numera o tagata mamaʻi e faʻalavelave le faʻavaivai ua faateleina i le 64%. E mafai ona tupu mai le neurosis i le manava, faʻafefe, ma le neurosis o le hypochondriac. I nisi tulaga, e tasi le meaola e pasi atu i se isi. O le faigata o mafaufauga e seasea.

O le maʻi o le Asthenic e faʻaalia i le le mautonu, le mautonu, faatasi ai ma vailaʻau-vascular disorders, syncope. O le faʻaleagaina o le mafaufau e faʻaalia i le faʻaitiitia o le mafaufau, faʻalavelave, ma faʻagesegese mafaufau. Faatasi ai ma faailo o le fofo, le atoatoa o le liua, anisocoria (eseese tamaiti aoga), ataxia (dizziness, le mafai ona savali), le atoatoa o le pyramid (vaivai o lima, faateleina le muscle leo).

Faʻaiʻuga

O le faateleina o le faaletonu o le mafaufau e mafua ai le le mautonu o le mafaufau ma le dementia (dementia). O le mafuaaga mulimuli lenei mo le le atoatoa o le gasegase o tagata gasegase, faʻatapulaaina a latou tausiga. O le tulaga ua faʻateleina ona o le le mafai e le tagata maʻi ona faia taʻitoʻatasi le togafitiga o le antidiabetic. O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le TO o faʻafitauli matuia o le cereodyial hemodynamics: osofaʻiga o le ischemic le tumau, faʻamalositisi o meaʻai, le masani ai, faʻavaveina o le tino. O aʻafiaga o le taʻavale o faʻalavelave faifai pea o le afi, faʻaleagaina o neura faʻanatura, faʻafitauli o le tautala, ma le alualu i luma o le le mafaufau.

Taʻi Tisuka Encephalopathy Treatment

O le togafitiga o le DE o loʻo faia e se neurologist faʻatasi ma se endocrinologist (diabetistist). O se tulaga talafeagai mo togafitiga o le faatumauina lea o le atoatoa o le maualuga o le kulukose o le toto e ala i le mulimuli i se meaai talafeagai, ave fua o le suka, ma afai e talafeagai, togafitiga insulin. Ole togafitiga ole neurological e faʻamoemoe e faʻaleleia ai hemodynamics cerebral, tausia le metabolism o neurons, faʻateleina lo latou malosi i le hypoxia. O faʻasalalauga faifai pea o togafitiga faʻapitoa e faia i le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasoa, antiplatelet, antioxidant, vailaʻau faʻapitoa.

O fua o le malosi o le malosi, o vitamini B, alpha-lipoic acid, o le vailaʻau E ua faatonuina. I le i ai o ni faaletonu o le tino, e fautuaina ai sui o le anticotlinesrase (neostigmine). E tusa ai ma faʻamatalaga, o le togafitiga e faʻapipiʻiina i vailaʻau faʻasaina (faʻatasi ai ma le maualuga o le toto maualuga) ma vailaʻau faʻasaina mai le vaega o statins. O le Pharmacotherapy o neurosis-pei o tulaga manaomia e manaʻomia ai le filifilia lelei o vailaʻau, talu ai e le afaina ai le gaioiga o le mafaufau i mea faʻapitoa. E masani ona faʻaogaina le toʻafilemu (mebicar). O faufautua a se fomaʻi mafaufau, o nisi taimi o le fomaʻi, ua fautuaina.

Forecast and Prevention

O le diabetic encephalopathy o se maʻi faifaipea faifai pea. O le fua o le faʻavavevaveina o faʻamaoniga tonu e mafua mai i le ogaoga o le maʻi o le maʻisuka. O se suʻesuʻega faʻapitoa e se endocrinologist ma se neurologist, togafitiga faʻapitoa o le hypoglycemic, ma faʻavaomalo masani o togafitiga faʻasolosolo e mafai ona taofi pe faʻagesegese ai le alualu i luma o faailoga o le cerebral, ma taofia ai le atinaʻeina o faʻafitauli. O le puipuiga e aofia ai i le taimi e iloa ai ma le saʻo le togafitiga o le maʻisuka, o le faasaʻoina o le toto maualuga, ma le togafitiga o maʻi vailaau.

Faʻapogai ma le faʻaaogaina o le faiʻai o le faiʻai

O le diabetic encephalopathy ei ai le numera E10-E14 e tusa ai ma le ICD 10 ma fetaui ma le vaega G63.2. O le faʻamaʻi e masani lava ona iloa i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1.

O se faʻalavelave ua maua i luga o le faʻavae o le microangiopathy faʻamaonia, o loʻo faʻaalia i le faaleagaina o vaa, faapea foi suiga i le mafai ona mafai ona puipui o latou puipui.

Faʻavave faifaipea i tulaga taua o le kulukose o loʻo aofia ai i le toto faʻaleagaina faʻalavelave faʻaleaga. O mea e maua ai le gaosiga o le metabolic e oʻo atu i le toto ma salalau solo i le tino atoa, e oʻo atu ai i le faiʻai o le faiʻai.

O le atinaʻe o le encephalopathy e tupu mo mafuaʻaga autu e lua:

  • o le malosi o pa puipui lapotopoto e faaitiitia, ma o lo latou mafai foi ona faateleina,
  • faʻafitauli o le tino e faʻalauteleina, e oʻo atu ai i le faaleagaina o fiva namu.

O le faʻafuaseʻi o le maʻi, faʻaopoopoga i mafuaaga ua mafua mai, e mafai ona faʻaosofia nisi o mea faʻaleaga:

  • matua
  • atherosclerosis
  • afaina po o le mamafa,
  • leaga meaai paleni,
  • le mautonu i lipid metabolism,
  • maualuga o le cholesterol maualuga,
  • le amanaiaina o fautuaga faafomaʻi,
  • maualuga le maualuga o le kulukose.

O suiga i le gasegase e afaina tele ai le setete o le tino, mafua ai le toe fetuʻutuʻutuʻaiga o le faʻaaogaina o filo ma le faʻagesegese le tuʻuina atu o aʻafiaga e ala i le neura.

O nei mea sese e le o vave mai, ae a mavae ni nai tausaga, o le mea lea, mo le taimi muamua, e mafai e tagata gasegase ona feagai ma le faafitauli ua uma ona faamatalaina i le taimi ua matua.

I se tulaga e le masani ai, o le mafuaʻaga o le encephalopathy e mafai ona avea ma se maʻi o le faiai, se tulaga o le hypoglycemia, ma le hyperglycemia.

Faailoga o le gasegase i le maʻisuka

O lenei faʻalavelave o le maʻisuka e faʻatupulaia lemu ma maua mai e aunoa ma ni faʻamaoniga manino mo le tele o tausaga. O faʻamatalaga o le encephalopathy e masani lava ona sese ona o faʻamaoniga o isi faʻamaʻi, lea e aʻafia ai le vave iloa o togafitiga.

I le ata o le faagasologa o le faʻaleagaina e iai:

  1. Faʻasalaga Asthenic - faʻaalia i le tele o le vaivai, faʻaitiitia le faʻatinoga, le lavava, faʻafitauli ma le faʻamalosi.
  2. Siʻi maʻi maʻi - faʻaalia e le tupuga o le ulu o le ulu. O nei lagona e foliga tutusa ma le setete pe a uma ona fusi le pulou.
  3. O le dystonia oona, lea e faʻaopoopoina faʻatasi ma tulaga faʻavaivaia, o le atinaʻeina o paroxysm, poʻo le leiloa o le malamalama.

O tagata maʻi e maua i le maʻisuka faʻalavelave, e masani ona i ai le faaletonu o le mafaufau, lea o loʻo faʻaalia i faʻamatalaga nei:

  • faafitauli mafaufau
  • tulaga atuatuvale
  • le le fiafia.

Faailoga o loʻo aʻafia ai le faʻalavelave:

  • moe
  • ulu matua,
  • eseesega vevela o le tino,
  • faaauau pea malaise
  • le mautonu le afaina o le ita,
  • galo
  • tulaga popole
  • leai se faʻafefe
  • vaivai.

E masani ona le amanaia e tagata nei faailoga.

O le iʻuga, o loʻo faʻagasolo pea le faʻamaʻi ma e aofia ai vaega uma o lona atinaʻe:

  1. Muamua. I lenei laasaga, o faʻamaoniga o le faʻamaʻi masani e le ese mai faʻamatalaga o le vegetative-vascular dystonia.
  2. Lua lona lua. O le maʻi o le maʻi e faʻaleagaina ona o le foliga mai o le ulu o le ulu ma faʻalavelave ai le faʻatulagaga.
  3. Lona tolu. O lenei laasaga ma faʻafitauli ogaoga o le mafaufau. O tagata maʻi e masani ona atuatuvale. O le i ai o le manic syndrome, amioga lē atoatoa e faʻaalia ai se faʻalavelave o le faagasologa.

O le vaega faaiu o le togafitiga e faʻaalia i faʻafitauli nei:

  • fesuiaiga o suiga i vaega uma o le tino,
  • ogaoga ogaoga i gaoioiga faaletino,
  • afaina tele tiga i le ulu,
  • leai se lagona (valavala pe atoatoa) i nisi vaega o le tino,
  • faʻanoanoa vaaia
  • faoa faamalosi e foliga mai o le faoa faamalosi,
  • tiga e lagona i totonu o totoga.

O le leai o se avanoa i se fomaʻi e sili atu ona leaga ai le tulaga o le maʻi ma faʻaitiitia ai avanoa o le faʻamaeʻaina atoatoa o faʻaaliga.

Togafitiga ma togafitiga

O togafitiga mo le encephalopathy e faʻavae i le faatumauina o ana taui faʻasalalau faʻatasi ma nisi o togafitiga togafitiga.

O le faagasologa o le faʻaaogaina o faʻamaoniga ma le toe faʻaleleia o le tino e tatau ona pulea e se fomaʻi.

O le togafiti togafitiga e mafai ona ave mai le masina i le tele o tausaga. O le taimi talafeagai e toe faʻaleleia ai le tino ma puipuia ai le alualu i luma o faʻafitauli e faʻalagolago i le tulaga o le tagata maʻi ma uiga o le atinaʻeina o togafitiga.

E mafai ona e faʻaleagaina faʻamaʻi o le faʻamaʻi ma le fesoasoani o togafitiga faʻapitoa, e aofia ai vaega nei:

  • siaki faifai pea o le glycemia,
  • ausia o faʻamaumau o le kulukose o loʻo i totonu o tapulaa masani,
  • tulafono faatonutonu o metabolic processes i le tino.

O fautuaga lisiina e tatau ona mulimulitaʻia e tagata gasegase ua leva ona maua i le maʻisuka, ona o ni puipuiga lelei ia e mafai ona puipuia ai le tupu o le encephalopathy.

O fualaau faasaina ua faatonuina mo tagata gasegase i nei faafitauli:

  • alpha lipoic antioxidants,
  • faʻamanatuga
  • vailaʻau faʻafefiloi (Milgamma, Neuromultivit),
  • faaputugatupe mai le vaega o statins - faʻaaogaina e faʻavasegaina ai le lipeta metabolism,
  • vitamini (B1, B6, B12, faʻapea foi A ma le C).

O le faʻamaoniga o le atinaʻe atili o faʻalavelave faʻalagolago i le tele o mea:

  • onosai tausaga
  • o le maualuga o le glycemia, faapea foi ma le masani o lona mataituina,
  • le i ai o isi faʻamaʻi faʻatasi,
  • tikeri o le faiʻai le faaleagaina,
  • le gasegase o le gasegase e tausisia mea taumafa faatonuina, malolo.

Ina ia filifilia se togafiti togafitiga, e amanaʻia e le fomaʻi iuga o suʻega uma na pasia ma na o le taimi nei e faʻamaonia ai fualaau faʻamaonia. O lenei faiga i togafitiga o le faʻamaʻi e mafai ai ona e tumau i se tulaga lelei o le olaga mo le tagata maʻi ma lona gafatia e galue mo le tele o tausaga, ae e le maua ai se avanoa mo se fofo atoatoa.

Lauga Vitio i luga o faʻafitauli o le maʻisuka ma le vascular vases:

O le encephalopathy, lea na atiae e faasaga i le tulaga o le maʻisuka, ua manatu o se togafitiga e le mafai ona togafitia e faatoa mafai ona puipuia e se tau e maua ma tumau mo le maʻi. E le mafai ona taofi le alualu i luma o le diabetic encephalopathy i le fale.

O le tagata maʻi e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma filifili ma ia le auala talafeagai mo togafitiga faʻafoe. O le mataituina lelei o le setete o le soifua maloloina ma le maualuga o le glycemia e mafai ai e tagata e maua i le maʻisuka ona taitaia se soifuaga sologa lelei mo le tele o tausaga.

Mafuaaga o togafitiga

O mafuaʻaga autu e avea ma mafuaʻaga mo togafitiga i le maʻisuka o ni faʻafitauli e afaina ai le fausaga o vaʻa laiti poʻo se toilalo i faiga faʻavave. O tulaga lamatia mo le atinaʻeina o lenei tulaga e faapea:

  • mamafa tele
  • matua
  • solia o le gaʻo gaʻo,
  • o se faʻaopoopoga i le maualuga o le gaʻo, lea e leʻi faʻasaina mo se taimi umi,
  • lipid peroxyidation i totonu o siama.

Vasega o le maʻi

O le atinaʻeina o se tulaga faʻaleagaina e aofia ai vaega e tolu. O faailoga o le muamua e le o se mea patino, talu ai e masani ona le gauai atu le maʻisuka ia i latou. E masani lava, o le solia o le tulafono e iloa muamua muamua nai lo le tulaga lona 2, pe a sili atu ona faʻailoaina ia faailoga. Aʻo faʻataʻitaʻiina se MRI, o suiga laʻititi laiti e faigofie ona vaaia i nisi o nofoaga. Mulimuli ane, ua faia se lili tele.

O laʻasaga o le alualu i luma o le encephalopathy i le maʻisuka o:

  • Muamua. O le tagata gasegase e gauai atu i gaioiga o suiga o le toto maualuga, o nisi taimi e faʻafefete, faʻapogisaina i mata, vaivai lagona. E masani lava, o nei faʻaʻailoga e mafua ona o le vaivai, suiga o le tau, suiga o tausaga.
  • Lua lona lua. O loʻo faʻagasolo ina faʻaalia le ulu o le ulu, o le manatuaina o le taimi puupuu, o le avanoa faʻava-o-fanua e mafai ona tupu. E faʻapupula foʻi faʻamaoniga o le neurological - o se suiga i le tali atu o tamaiti aoga i le malamalama, tautala le lelei, le leai o ni faʻamalamalamaga, ma suiga i foliga vaaia. E masani lava, i lenei taimi, e liliu atu tagata maʻi i se neurologist.
  • Lona tolu. O le falemaʻi o loʻo faʻaalia manino lava, o le tagata maʻi e faitio i le ulu tiga o le ulu, o le faʻamaopoopoina e faʻalavelaveina, e masani ona tupu muamua. O le le fiafia, o le atuatuvale foi e alualu i luma, e popole le mafaufau. I le taimi lenei, o le tomai e maua ai le malamalama fou ma atiina ae tomai ua leiloa.

Fomaʻi, ma a latou faʻamatalaga puupuu

O fuataga o le toe faʻaleleia o le faʻaalia o se aafiaga i luga o le metabolism, galuega vascular, o loʻo faʻatinoina i le taimi e tasi ma togafitiga antidiabetic.

O vailaʻau nei o loʻo faʻamatalaina:

  • e faʻaleleia ai le toto i totonu o vaʻa - Memo,
  • antioxidants mo metabolism talafeagai - "Berlition", "O le gaioiga",
  • neuroprotectors ma antioxidants - "Tiocetam", e puipuia ai suauu mai aafiaga o mea faʻalavelave faʻafuaseʻi, le ova o le okesene,
  • Vitamin A - fesoasoani e faʻaitiitia ai faʻamaoniga o le hypoxia, faʻasaʻo le teteʻeina o le tino i radical malosi,
  • B vitamins - "Milgamma", "Thiamine", "Pyridoxine", latou te auai i le puipuiga o fiva nasu, fesoasoani i lo latou toe faaleleia,
  • sauniuniga lapisi - Trental, e faʻafoisia ai le tafe o le toto i le maualuga o capillaries, e faʻaaogaina e puipuia ai tafe,
  • vailaʻau faʻasaina - "Stugeron", "Cavinton", latou te faʻalauteleina vaʻa o le faiʻai, faʻaitiitia le ono mafai ona maua i le toto, ma masani ona faʻaaogaina i le togafitiga ma le puipuia o faafitauli ogaoga i le toto i totonu o le faiʻai.

O le diabetes encephalopathy o se maʻi faifaipea ma faifai pea. O asiasiga faifai pea i se fomaʻi o le neurologist, endocrinologist, taimi talafeagai ma le sao o vailaʻau faʻamaoni, togafitiga o le falemaʻi o le neurology o le a matua faʻavaivaia ai le gaioiga o togafitiga.

Le faʻasolosolo ma taunuuga o le maʻi

O le faʻataʻitaʻiina o le atinaʻeina o faʻalavelave faʻalagolago i le aʻafiaga o le tele o mea i le tino:

  • tausaga
  • glycemia
  • siaki masani
  • faʻamaʻi faʻamaʻi
  • faigata o le faiʻai o le faiʻai,
  • le gasegase o le gasegase e tausisia meaʻai taumafa, galue ma malolo.

Afai e le amanaʻia e le tagata maʻi togafitiga, e faʻaalia se olaga le pulea lelei, o le mea e tupu mai ai, faʻafitauli le atinaʻeina, ua leiloloa tomai faʻapitoa.

O togafitiga talafeagai o le a fesoasoani e faatumauina le galue o le faiʻai mo le tele o tausaga e aunoa ma se faʻalavelave matuia. O le tagata gasegase o le a mafai ona faʻateleina lona tomai e galue, o le mafai ona aʻoaʻo.

Pe a faʻatuai le togafitiga, e ono lamatia le encephalopathy ma ni faʻalavelave matuia e uiga i le tino o le tino:

  • ogaoga masani,
  • gaogao
  • faafitauli faʻaaliga.

Mulimuli ane, o le faiʻai ua leiloloa lana galuega, e mafua ai le leai o se tutoʻatasi ma le faʻatonuina o le faʻafitauli o le tino i le maʻi.

O nisi taimi o faʻalavelave e mafua ai le le mautonu o le mafaufau pe a oʻo mai le faʻauluuluga, faʻailogaina, amio le talafeagai, leai se faʻasalalauga i le avanoa, taimi, leiloloa o le mafaufau.

Faaiuga

E le mafai ona faʻaleleia le maʻi o le maʻi suka. E mafai ona puipuia i se taui tumau o le maʻi. Tutoatasi le taofi o le alualu i luma e le aoga. Fesoasoani faʻapitoa fomaʻi ma le filifilia o auala mo togafitiga ma toe faʻaleleia faʻatasi ma le fomaʻi e manaʻomia. O le lava lelei o lou soifua maloloina o le a mafai ai e oe ona taitaia se olaga sologa lelei mo le tele o tausaga.

Tuua Lau Faamatalaga