Faʻateleina le cholesterol aʻo maʻitaga

I le vaitau o le fanauina o se tamaititi, o loʻo feagai tamaitai ma le tele o suʻega, latou te faia ni suʻesuʻega eseese e fesoasoani i le matauina o fomaʻi-fomaʻi i le taimi e iloa ai mea eseese i le atinaʻeina o le pepe i le lumanaʻi. O fomaʻi e taʻitaʻia e masani ona talia ma faʻasaʻoina mea o loʻo i totonu o le toto ma urine. O le a le uiga o le maualuga o le cholesterol i le toto o le tina faatalitali? E i ai se mafuaaga e fefe ai i mea sese i le atinaʻe o le tamaititi? Seʻio tatou faʻataʻitaʻiina.

Maualuga Cholesterol ma le maʻitaga

O se soifua maloloina ma le faapaleniina o se fafine o le faavae lea o le fanau masani (physiological).

Hemoglobin, suka, lipoproteins, triglycerides ma le cholesterol e faʻalagolago i taumafa i aso taitasi.

Afai tatou te talanoa e uiga i tagata masani, ona avea lea o le solia o le mea mulimuli ma mea e maualuga atu nai lo le 6.1 mmol. O se faailoga lea o le popole, o se tulaga lamatia e tau atu i le atinaʻeina o faʻamaʻi eseese. Ae mo fafine maʻitaga, o le maualuga o le cholesterol o le masani. E le gata i lea, o le maualuga o sea sili atu e mafai ona tasi ma le afa i le lua taimi. O le mea lea, e le fautuaina e fomai e popole i lenei mea. O le maualuga o le cholesterol e le o lona uiga o le fafine maʻitaga ma lana pepe o loʻo lamatia i faʻamaʻi o le cardiovascular system, faʻalavelave faʻafuaseʻi.

O le tele o le tele o tulafono masani e fesoʻotaʻi, muamua lava, faatasi ai ma le mea moni o le ate o le tina i le lumanaʻi e amata ona gaosia atili cholesterol mo le atinaʻe o le tamaititi. A maeʻa lona fanau mai, pe a mavae sina taimi, e mafai e se fafine ona faia se auiliiliga e fuafua ai le maualuga o lenei mea e mautinoa ai e masani. Afai e lelei le 'ai lelei o se tina fou, tausi lelei ia lava, ona oʻo mai ai lea o le auiliiliga o le auiliiliga o le a faʻaalia lelei mea uma.

E uiga i le fuafuaina o le cholesterol

E faʻapefea ona iloa pe lelei mea uma i se maʻitaga poʻo se tagata masani ma lenei mea? E faigofie mea uma. E tatau ona tuʻuina atu le toto mai se vein mo suʻesuʻega o meaola. Afai o le maualuga o le cholesterol e sili atu i le tasi ma le afa pe lua taimi, o le fafine maʻitaga e leai se mea e popole ai. Ae a oʻo ina faʻateleina ona faailoga i le sili atu i le 2.5 taimi, ona avea loa lea o se faailoga o le faʻailoga. A uma mea uma, o sea tulaga e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaalia o le gaʻo susu i maʻa o le pepe e leʻi fananau mai.

Faʻatagaina Tulaga Masani

O le aofai o le cholesterol i le amataga o tamaitai i le tulaga e le eseese mai tulaga masani o tagata e le o maʻitaga. E masani lava, e mai le 3.07 i le 13.8 mmol / L. O se eseesega tele o faʻataʻitaʻiga e mafai ona fesoʻotaʻi ma isi mea taua, e aofia ai le tausaga o le fafine maʻitaga. O le faateleina o le masani o le cholesterol i taimi mulimuli ane e le matautia, ae e taua le mataʻituina o le maʻi, aloese mai faafitauli. O le laulau o loʻo faʻaalia ai le tulaga faatagaina o le cholesterol i fafine maʻitaga, e tusa ai ma tausaga ma tausaga:

Aisea e tupu ai le faateleina: o mafuaaga autu

O le cholesterol maualalo poʻo le maualuga i fafine maʻitaga e le o se mea e masani ai ma e mafai ona fesoʻotai atu i mea eseese o le tino ma le faʻaleagaina. Aemaise lava, o le faailoga e faʻapupulaina i tagata mamaʻi o loʻo faʻamautu ai le 2 pe 3 le tolu. O le matua o le tagata maʻi, o le sili atu lea o le lamatiaga o le alualu i luma o le suiga. O mafuaʻaga nei e iloa ai e aʻafia ai le atinaʻe o le faʻafitauli pe a faia se fetus:

  • o le le pulea lelei o le taumafa o meaʻai vevela, gaʻo, meaʻai falai, faʻapea foʻi meaʻai mumu,
  • galuega faʻalavelave o le ate, oona, o loʻo lamatia ai le gaogao faʻalavelave,
  • afaina o le tino, aemaise lava, se gaioiga mumusu i totonu o se okeni,
  • o le maʻisuka malosi, lea e faʻapupulaina ai foi le maualuga o le faʻamaʻi o le triglycerides ma le kulukose,
  • mamafa i luga o le mamafa, afaina ma le maʻi dyslipila,
  • ogaoga faʻamaʻi ma le faʻamaʻi toto,
  • faʻateleina le faʻateleina o le mamafa i maʻa,
  • faʻamaʻi o le vevela vevela ma grenua,
  • gouty maʻi
  • gasegase eseese faʻaleʻeleʻele,
  • umi le atuatuvale po o le atuatuvale.
Toe foʻi i le laulau o mea

Faʻafefea ona iloa le solia: faʻamaoniga

Afai o le tolu tolu masina poʻo le vave maʻitaga o loʻo faʻatasi ma le cholesterol faateleina, o le taimi lea e le mafai e se fafine ona iloa faʻamaoniga faʻapitoa i le taimi. Afai e le o faʻaitiitia le faʻasologa o taimi, o lona uiga o le a gasegase le gasegase i taimi uma o le ulu tiga ma isi mea le lelei:

  • masani ona faateleina le toto maualuga,
  • vavao
  • leai se toxicosis nausea
  • gaogao o le pito i lalo ma le pito i luga,
  • tiga i le loto, ate ma isi totoga i totonu,
  • fale faʻamavae, faʻatasi ma le faʻamau poʻo le manava,
  • popolevale tulaga.

O se fafine maʻitaga o loʻo feagai ma le maualuga o le cholesterol i le toto e afaina ai le vaivai o le galue, ma o maʻi faʻapitoa foi e afaina ai le mafaufau.

E faʻapefea ona faia le suʻesuʻega?

E tupu mai o le faʻateleina o le masani o le cholesterol i le toto aʻo maʻitaga o se mea le tumau ma e le o toe mamao ae foia le faafitauli. Afai a mavae ni nai aso, e le o faʻaitiitia le faailoga ma o loʻo popole pea le fafine e uiga i nei lava faailoga, ona tatau loa lea ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi o le a faia se suʻega auiliili, faʻamatalaina le mea e fai ma pe faʻapefea ona faʻaititia le cholesterol sao. O le togafitiga autu o le siama o le toto, lea e fuafua ai le faʻatinoina o mea eseese. E le gata i lea, e mafai ona faia ni metotia faʻataʻitaʻiga e fesoasoani ai e iloilo le tulaga o le fomaʻi ma le gaioiga o totoga o le tino ma le tino o le fafine maʻitaga.

Fomaʻi ma togafitiga

Ole maualuga ma le maualuga o le cholesterol i le taimi ole gaioiga e le tatau ona le amanaiaina. O se fomai atamai e fesoasoani i le foia o le faafitauli, ma a maeʻa ona ia iloa ua ia filifilia le togafitiga talafeagai. I nisi o tulaga e le masani ai, o le tagata maʻi ua faatonuina vailaau e tatau ona filifilia ma le faʻaeteete tele ina ia aua le afaina ai le pepe. O le togafitiga autu o le taumafa. Ina ia faʻaitiitia le cholesterol i le taimi o le maitaga, e tatau ona e tausisi i se meaʻai. O lapisi e faʻatagaina e faʻaaogāina ma e tatau ona faʻatapulaʻaina e tuʻuina atu i le laulau:

Toe foʻi i le laulau o mea

E faʻapefea ona taulimaina togafitiga faʻatoʻa?

O togafitiga faapena e le mafai ona faʻaosofia i taimi uma le mafuaaga o le faateleina o le cholesterol i le taimi o le maitaga, ae e mafai ona fesoasoani i se fafine e le lelei le faʻamaoniga ma puipuia ai aʻafiaga ogaoga. O fua nei mo tagata faʻamalosi e aoga:

  • Ierusalemaichokei. O se mea eleelea ua saunia mai aʻa o le laau ua sasaa atu i le 250 ml o vai kuka ma ua faatagaina e tu mo le 10 minute. Faʻaaogutu faʻapitoa i le 3 taimi i le aso.
  • Eseese suauʻu. I totonu o le moli manogi, e mafai ona e faʻaopoopoina le oloa ile suāuʻu suauʻu e faʻavae i luga ole laʻau pamu, lemoni, lemoni. E taua tele le faʻatinoina o nei faʻatonuga, ia mautinoa e leai se tali atu i vaega.
  • Kāreti ma seleni. O le suamalie e maua mai i oloa e fefiloi ma inu pe a maeʻa se 'aiga i le aso.
Toe foʻi i le laulau o mea

Masalo Taunuuga

Togafitiga o le maualuga o le cholesterol i le taimi o le maitaga ma togafiti a tagata ma fualaau faasaina po o le leai o ni togafitiga togafitiga e mafai ona oʻo atu ai i faʻafitauli. O se gaioiga faʻamalositino e matautia i faʻamatalaga nei:

Afai e le togafitia e se fafine lona tulaga, o lona pepe e ono fanau vave mai.

  • vaivai faifai pea, tiga i le ulu ma le faateteleina o tulaga lautele o le fafine,
  • le lava le maua o le okesene i le fetus, lea e fesootaʻi ma le vevela o le toto ma faʻagesegese le tafe toto,
  • lag i le atinaʻe faaletino ma le mafaufau o le pepe,
  • faʻasologa o togafitiga i le taimi o le galue, o se taunuuga lea na fanau mai ai le tamaititi i lalo ifo o le taimi.

Faatasi ai ma le faʻaauauina pea o le cholesterol, o aʻafiaga o le matua po o le vavaeeseina o le placenta, lea e lamatia ai le le mautonu.

Puipuiga

Ina ia mautinoa o le cholesterol o loʻo i totonu o taʻaloga masani aʻo maʻitaga, ua fautuaina se fafine e siitia nisi ma mulimuli i meaʻai ua faatonuina. E mafai ona faʻaitiitia faʻafitauli o le atiaeina o se faafitauli e ala i le asiasi atu i yoga ma faʻaitiitia mea faʻalavelave popole. O se fafine maʻitaga e tatau ona alu e aau, auai i meaʻai vai, ma masani ona asiasi i le ea fou. E talitutusa foi le taua o le puleaina o le tino, ona o le maua o le mamafa e masani ona taitaiina atu ai i le faateleina o le cholesterol.

O le a lenei mea

O fomaʻi e taʻua ni faʻapitoa lipid structures cholesterol. Latou te i ai i le toto o tagata uma, e tusa lava po o le a lona matua. O tulaga masani o lenei faailoga e ese. O fua masani o le toto cholesterol e faʻalagolago i le tane ma le matua.

I le taimi o le maitaga i le tino o le tino, o le suiga o le hormonal e suia tele. O lenei uiga e fesoʻotaʻi ma le faʻaalia o nimoni fou pe'ā uma ona iloa le pepe. O mea ola nei e masani ona faʻaaogaina lea e mafua ai se suiga i le fua o le lipids i totonu o le toto.

O le siʻitia i le aofaʻi o le cholesterol toto i le taimi o le maitaga e mafai mai le 6.1 i le 10.4 mmol / l. O nei fuainumera e sili atu le maualuga nai lo le faitau aofaʻi lautele. Afai i le taimi o le suʻesuʻega na faʻaalia ai e le fomaʻi faailoga o le hypercholesterolemia, ona ia auina atu lea o le tina mo le lumanai mo faʻataʻitaʻiga faaopoopo. O lana sini o le faʻamaonia o faʻamaʻi uma e mafai ona mafua ai le atinaʻeina o le hyperglycemia i se fafine faapitoa. O loʻo togafitia le fomaʻi i se ituaiga o siama.

Afai e tatau ai, e mafai ona ia faʻaogaina le tina i le lumanaʻi i se urologist, cardiologist poʻo le neurologist e faʻaesea faʻamaʻi pipisi.

Mafuaaga mo le faateleina

O le cholesterol o le toto i se fafine maʻitaga e tulaʻi mai ona o le tele o mafuaaga taua. O faʻafitauli e faʻavae i luga o faʻamaʻi i lipid metabolism. O le tele o faʻamaʻi o totoga i totonu e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o ia mea sese.

O mafuaaga autu:

  • O tina faʻamoemoe o le hyperglycemia faifaipea poo le maʻisuka foi, o loʻo maualuga le lamatiaga mo le atiina ae o latou maualuga maualuga o le cholesterol i le toto (hypercholesterolemia). O le faʻamalosia o le gaosiga o le gaʻo i le tele o tulaga, e aʻafia ai foi i pathoces i le paleni gaʻo. E masani lava, o lenei tulaga e tupu i le tuai o le maitaga.

  • Hypercholesterolemia e mafai ona avea ma togafiti faʻatoʻateleina. I lenei tulaga, o soliga faapena o loo i ai i aiga vavalalata o le fafine. Afai o se tasi o tagata o le aiga na mafatia i se faʻamaʻi o le myocardial poʻo se paʻu, o le mafuaaga taua lenei mo le siakiina e le aunoa o latou tulaga cholesterol. E taua le maitau e sili atu le lelei o le faia o nei mataʻituina e le gata i le taimi o le maitaga, ae faapena foi i le olaga mulimuli.

  • Maualuga maualuga poʻo le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga o faʻamaʻi foi e fesoasoani i le mea moni o le toto o le cholesterol. O le tele lava o taimi, o le faateleina o le maualuga o lenei mea e tupu i le lona lua ma le tolu o vaevaega o le maitaga. O lenei togafitiga eo faatasi ma le faʻateleina o le maualuga o le toto, o lona maualuga e sili atu i le 140/90 mm RT. Art.

  • Fatuga fatu ma fatu urinary faʻatasi ai ma faʻafitauli eseese faʻaleaga. O le tino maloloina o le gaʻo e tatau ai e faʻamamā ai mea uma e aoga i le tino ma e le tatau ai. O faʻamaʻi e tupu i fatugaʻo poʻo gaʻo e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaputuina o mea e faʻaleagaina ai le gasegase oona, ma o le mea mulimuli e fesoasoani i le atinaʻeina o le hypercholesterolemia.

  • Afai o le tina faatalitali e tele naua meaʻai manu, ona avea lea o le lamatiaga o le maualuga o le cholesterol e faʻaateleina i le tele o taimi. I le tele o tausaga ua mavae, na maua ai e saienitisi e faapea, o tagata o le vegetarians e maualalo le maualuga o lenei mea i le toto. O le faʻaaogaina o manu mumu i le taimi o le maitaga e mafai ona oʻo atu i le hypercholesterolemia tumau.

O afea e faatulaga ai le auʻiliʻiliga?

Mo le taimi atoa o le aveina o le pepe, o le a fautuaina e le fomai i le lumanai le tina ia le itiiti ifo ma le faatolu taimi e pasia ai se auiliiliga e fuafua ai le cholesterol i lona toto. O lenei suʻega suʻega e faʻaaogaina e iloa ai le tele o le gaʻo o le lipid metabolism ua suia i se maitaga maʻitaga, ma pe o maualuga le manaʻoga o le fetus mo lipids. O ia suʻesuʻega e faia i vaega eseese o le maitaga.

Afai o loʻo i ai i le lumanai le maʻi o le fatu cardiovascular, ona manaʻomia lea e ia se suʻega o meaola e suʻesuʻe ai le maualuga o le cholesterol i taimi uma. I togafitiga faafomaʻi, ei ai tulaga e asiasi ai se fafine i le fale suesue e suʻeina se suʻega toto ile 1-1.5 masina.

Soʻo se vavaeesega mai le masani e manaomia ai se asiasiga e le faʻasalaina i se fomaʻi, i nisi tulaga o le tagata maʻi cardiologist.

Taunuuga mo le tina ma le pepe

O le televave o le cholesterol i totonu o le toto e sili ona matautia mo tina uma ma lana pepe. O le Hypercholesterolemia e taʻitaʻia ai foliga vaaia o gaʻo susu i luga o puipui o toto toto, ma i luga o le taimi o pusa cholesterol. Latou te tuputupu ae ma sili atu le vevela o le au. O sea tulaga e fesoasoani i le solia o le toto atoa, lea e mafai ona oʻo atu ai i le hypoxia o totoga taua.

Afai e tapunia atoa le moli o le toto, ona mafai lea e se tagata ona oso i le fatu pe afaina. O nei maʻi e faʻaleagaina ma matua faʻaleagaina ai lona lelei o le olaga. Faʻaitiitia le toto i le suauu masani o toto toto aʻo maʻitaga e mafai ona mafua ai le faʻaleleia atoatoa o le fusi. O lea tulaga e mafai ona faʻaosofia ai le atinaʻeina o nisi o faʻalavelave faʻaleagaina poʻo le faaletonu o le faʻaleleia o le fetal.

Faʻafefea ona faʻaitiitia?

E mafai ona e faʻafaigofieina le maualuga o le cholesterol ma le fesoasoani o meaʻai faapitoa, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o vailaau faʻapitoa. E taua le maitau o fomai o loʻo taumafai e faʻatapulaʻa le tina i le lumanaʻi i le tele e mafai ai mai le inuina o fualaau i le taimi o le maitaga. O le tele o nei tupe e mafai ona afaina ai le atinaʻeina o le pepe.

Uluai togafitiga mo hypercholesterolemia - o le tofiaina o se tina i le lumanaʻi o se lipid faapitoa-maualalo le taumafa. E aoga lona aoga, e pei o se tulafono, lua masina talu ona amata le faʻaaogaina. Ina ia faia lenei mea, e faatonuina e le fomaʻi lona maʻi ia maua se suʻega lona lua mo le cholesterol.

O le faaitiitia o lenei faailoilo o se faailo e faailoa ai se tulaga lelei. I lenei tulaga, o le gaʻo o le lipid-lowering remains the choice of therapy seia oʻo i le iuga o le maʻitaga.

Afai o lenei ituaiga togafitiga e le aoga, e mafai e fomai ona faatonu lipid-lowering drugs. E tatau ona faʻaumatia i aso uma. O le faʻatusatusaga ma le taimi o le faʻaaoga e filifilia taitoatasi.

E masani lava, o nei vailaʻau o loʻo faʻamatalaina mai le afa lona lua o le maitaga, pe a uma ona faʻamaeʻa e le pepe mea uma na faia i le organogenesis. O vailaʻau e faʻataʻitaʻiina ma le maualuga o le hyperglycemia, pe a sili atu ma le lua le maualuga o le cholesterol.

Ina ia faʻaauau le gaʻo ma gaʻo gaʻo, e tatau i le tina faʻamoemoe ona alu. O malosi malosi faaletino i le taimi o le maitaga ua faʻaumatia atoa.

O se isi filifiliga i le asiasi atu i le faletaalo e masani lava ona masani ona savali i le ea fou. Savaliga mo le itiiti ifo i le 45 minute. O le saoasaoa o le savali e tatau ona talafeagai.

Auai i vasega o le yoga po o le tino manava faʻapitoa mo fafine maʻitaga - Ma se isi foi filifiliga sili atu i le mamafa o le tino. E taua le matauina o tina i le lumanaʻi ma le maʻitaga faigata e tatau ona auai i vasega faapena. Afai ei ai se faʻailoga a le fafine i le le atoatoa o le tino poʻo le faʻafefe o le le faʻafuaseʻi o le faʻanofoina o le tino, ona solia ai lea o aʻoaʻoga.

Lipid-lowering diet

O ia ituaiga mea taumafa maloloina e taua tele i le togafitiga o le hypercholesterolemia.Ina ia maualalo le maualuga o le cholesterol i le toto, o le a fautuaina e fomai le tina faamoemoeina e faatapulaa le numera o oloa i lana lisi i aso taitasi. O le meaʻai:

  • E faʻasaina uma laʻau manogi ma sukalati.. O kuki Gingerbread, kuki, buns ma isi "meaʻai" e le tatau ona aofia i le lisi o se fafine o loʻo iai le hypercholesterolemia.
  • E toʻatele fafine e fiafia i le keke sukalati. E taua le maitauina o lenei oloa e matua le manaomia mo le taumafaina. I le faaopoopo i le maualuga o le gaʻo ma gaʻo manu, lea e mafua ai le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto, e mafai ona aofia ai ni vailaʻau ma vailaʻau. O lenei tuufaatasiga o le a aumaia ai le afaina tele i le pancreas ma le ate.

  • O fua, fualaau mama, vine ma nati e fetaui lelei mo le tina i le lumanai e pei o sasala maloloina. Ina ia faʻaleleia lou loto, e mafai ona e faʻaaoga le meli. E tatau ona e iloa o le kalori o mea mama o fualaau mamago e matua maualuga, o lea e le tatau ona e faʻaleagaina. O se fafine maʻitaga e tatau ona 'ai 1-2 fua i aso uma.
  • E fautuaina malosi e fomaʻi ia tina o le lumanai e sili atu fualaau aina ma fualaʻau. O loʻo aofia ai le tele o fiva feololo, lea e fesoasoani tele e aveesea ai cholesterol sili atu mai le tino. Taumafa fualaau aina ma fualaau faisua e tatau lava ona vaʻaia.

O fua e aumai mai atunuu i fafo e mafai ona mafua ai mea e afaina ai meaai ma afaina ai le mucosa gastric.

  • E tatau i le tina faʻamoemoe ona matua faʻamapulaʻa meaʻai a manu i ana meaʻai. O le lafoaia atoatoa oi latou e le aoga. Ae peitai, o le faamamafaina o gaʻo e tatau ona i luga o meaai o laau. Laeiina o se salalaʻau fualaau aina poʻo se falaoa faʻasaga i olive poʻo soʻo se isi suauu o se faʻaopoopoga lelei o lipids lelei i lau taumafa i aso uma.
  • Ua iloa e saienitisi o le ave o meaʻai e maua ai gaʻo susu, puipuia le tino mai le hypercholesterolemia ma le tele o faamaʻi matautia o le cardiovascular system. O le faʻaaogaina masani o sardines, togafiti, meaʻai, popo, salmon ma isi iʻa o le iʻa o le a fesoasoani i tina faʻamoemoe e taulimaina lelei a latou cholesterol faateleina.

O nei meaai e aofia ai le tele o meaʻai gaʻo maloloina e taʻua omega-3s. E le gata mo le tino o se fafine, ae mo le pepe foi, lea e atiina ae i lona tino. Ole Omega-3 e manaʻomia mo le atoatoaga o le faʻaogaina o le popolega ma le cardiovascular system, faʻapea foʻi ma le lelei o le faʻatinoina o le tino puipuia.

  • E fautuaina e fomaʻi le faʻaitiitia o le faaaogaina o meaʻai mumu. I se tulaga faapena, e sili atu le tuʻuina atu o lou fiafiaga i moa ma le taʻaloga. O nei mea taumafa e tele atu aano o manu. Faʻaleagaina i latou e le aoga foi. Lua tautua i le aso o le togi sili ona lelei e maua uma ai mea aoga amino talafeagai.
  • Ina ia faʻaleleia faiga faʻavae i le tino, fomaʻi fautuaina tina faʻamoemoe e faʻaaoga le tele o le lanu vaivai ma le tele o meaʻai. Kofe malosi e tatau lava ona taofiofia. E sili atu ona lamatia le inuina o lenei vai i fafine maʻitaga o loʻo i ai fatuga faʻapitoa o le loto ma le faʻaipoipo. O fualaau suamalie ma meainu suamalie na faia mai vine ma fualaau mamago e lelei atoatoa e pei o meainu maloloina.
  • O meaʻai paleni o se vaega taua i le tausisia o le mamafa o le tino o le tino.. O fafine ei ai le telefonipalalemia e tele lava ina le fiafia. Mo le mamafa i le taimi o le maitaga e tumau ai i totonu o tapulaa masani, e tatau i le tina faʻamoemoe ona 'ai meaai i ni vaega faʻavalea 4-5 taimi i le aso. Taumamafa "mo lua" e le tatau ona avea.

Vaʻai pe faapefea ona maualalo le cholesterol i le isi vitio.

Aisea e tulaʻi ai?

O le faateleina o le fua faatatau o le aofaʻi o le cholesterol i le taimi o le maitaga e mafai ona faʻatupulaia ona o le faʻamaoni. Afai ei ai tagata e mafatia i le atherosclerosis i totonu o le aiga, o loʻo aʻafia le tulaga lamatia o le cholesterol. O le matua o le maʻitaga, o le sili atu lea o numera o faʻamaʻi e mafai ona faʻaalia. O lenei mea e faʻaaogaina i faʻamaʻi pipisi, faʻateleina le matutua i le toto cholesterol. O le leaga o le suauu sulu, lea e sili atu ona sui i le olive.

E iai isi mafuaaga mo le faateleina o le cholesterol i fafine aʻo maʻitaga. Atonu e mafua ona o:

  • faʻamaʻi o le tino cardiovascular,
  • o le i ai o le foci o faʻamaʻi pipisi,
  • afaina fatugaʻo, e aofia ai le faʻaiʻuga o le fatu, nephroptosis,
  • solia o le pancreas,
  • leai o le tupu o le homone, le maʻisuka.

O suiga i le taimi o le maitaga e afaina aua o le maualuga o le aoga o le cholesterol i le toto ua faaitiitia ma le maualuga o le "leaga" ua tulai mai. O faʻamaʻi faʻamaʻi ma le matua, masaniga leaga ae leʻi oʻo i le mafaufauina o se tamaititi na o le faʻaleagaina ai o le tulaga, lea e mafai ona oʻo atu i taunuuga le lelei.

Tulaga maualuga ma le maualalo

O le cholesterol maʻi e siakiina i le 3 masina. O le siʻitia o lona maualuga i le taimi e tuai ai, aemaise lava i le 3rd piliona, e mafua ai faafitauli faʻalesoifua maloloina i tina ma tamaiti. E tupu se faʻamaʻi pe a faʻalautele le masani 2-2.5 taimi. I lenei tulaga, e lamatia le cholesterol mo se fafine ma se tamaititi.

Faʻateleina le 2-faʻateleina i le masani, o le faateleina o le viscosity o le toto ma le palasi o toto toto e foliga mai. O lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i patholasis cardiovascular i le tina. E i ai tulaga pe a atiina ae e se tama maʻi fatu. O faʻamaʻi o le fatu, toto toto, toto o le thyroid, gaʻo ma le ate e mafai ona avea ma mafuaʻaga o le maualuga o le cholesterol i le 9-12 mmol / l.

O le cholesterol ua maualalo i le taimi o le maitaga e le manaʻomia foi. Le afaina ai le afaina o le tamaititi. O se faʻaititia o le taʻitaʻia e oʻo atu ai i le vave fananau mai, faʻaleagaina le manuia o le tina, faʻavaivaia lona mafaufau. O le mea lea, e taua le suʻesuʻeina e le fomaʻi i se taimi talafeagai ina ia iloa ai le le atoatoa o le soifua maloloina i le taimi ma faasaʻo. E na o se fomai faapitoa e mafai ona fautuaina ni metotia lelei e faaleleia atili ai le soifua maloloina ma faʻaleleia le soifua maloloina o le tina ma le tamaititi.

Faʻafefea ona faʻaitiitia

E le faigata le faʻaosofia o mafuaʻaga o le faateleina o le masani o le cholesterol i le taimi o le maitaga i le 3rd piliona. E taua le pulea lelei o meaai paleni, mataʻituina le mamafa, faia suʻesuʻega, foaʻi toto mo le cholesterol.

E tāua le faʻaitiitia o au mea (cholesterol) aʻo maʻitaga e saogalemu. O le mea lea, aua le faʻaaoga vailaau. E tatau ona manatuaina e manaʻomia e le tino le cholesterol, o le a sili atu le lamatia nai lo le sili atu. Pe a faʻaaoga togafitiga ma togafitiga faʻaleaganuʻu, e taua le aua le faʻaaogaina, talu ai o le tino o le fafine maʻitaga na galue mo le lua, o le itiiti o le solia o le lipid metabolism o le a le afaina ia te ia.

Ina ia faʻamaonia le cholesterol ao maitaga, e tatau ona tausisia tulafono nei:

  1. E tatau ona e tausisi i se taumafa: aua e te 'ai ni meaʻai gaʻo, pata, faʻaititia le sipuni i le taumafataga.
  2. Fesoasoani fesoasoani faaletino. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia ni taʻaloga faapitoa mo tina faʻamoemoe. O le faamalositino e faapaleni ai lipid metabolism ma le mamafa.
  3. O le suamalie suamalie ma le lauti, atonu o lanu meamata, o loʻo i ai se aafiaga lelei i metabolic processes. O togafitiga fesoasoani e faʻamaonia ai le cholesterol.

O le maʻitaga e le mafai ona faigofie tele, ma o le mea lea o le tele o fafine e le o ni fautuaga. O le toʻatele o fafine maʻitaga o loʻo taʻitaʻia uma gaioiga e faʻaitiitia ai le faʻamaʻi, le lelei le soifua maloloina, faʻalavelave moe ma le fia 'ai. E mafai foi ona aafia ai le siitaga / paʻu i le cholesterol, aua o masani ma ituaiga olaga e aafia ai le metabolism.

Vailaau faʻapitoa

O loʻo i ai ni vailaʻau masani ma saogalemu e masani ona faʻaititia le tulaga o mea leaga i le toto:

  1. I le suauu olive (2 ipu) faaopoopo le kālati (10 cloves), lea na muamua pasia i se squeezer olola. Ua faʻaaoga le mea faigaluega mo le vaiaso. O le mea e maua mai ai le suauʻu e puipuia ai le atherosclerosis. Ma afai e siitia le cholesterol, ona avea lea o le meafaigaluega ma isi gaoioiga o le a fesoasoani e saogalemu ai.
  2. Manaomia le tipi (1/2 ipu), meli (1 ipu), valerian (1 tbsp. L.). E faʻafefiloi vaega ma sasaa i vai inu (1 lita). Ona faʻaosoosoina lea o le fofo i le 2 aso. O le mea e mafua ai le afaina o loʻo teuina i totonu o le pusaaisa ma faʻaalu 3 taimi i le aso mo le 1 tbsp. l 30 minute ao lei faia taumafataga. O se puipuiga sili lea ona lelei o le atherosclerosis, talu ai o vaega taʻitasi e mafai ona faʻamaonia se tulaga maualuga o mea leaga i le toto.

Mea aoga

O meaai nei e tatau ona aofia ai i le taumafataga:

  1. Avaka O se mea taua lenei mo le puipuia o le atherosclerosis ma le faʻaitiitia o le cholesterol toto i fafine maʻitaga. Afai mo le 21 aso o loʻo i ai le ½ fualaau aina, ona faʻaititia lea o le cholesterol leaga e 5%.
  2. Olive olive O loʻo i ai le tele o le tino, e faʻaitiitia ai mea leaga ma toe faʻafoisia le paleni atoa. O le suauʻu manogi e iai sona aʻafiaga faʻaleagaina.
  3. Faʻu suauu. E tele i sardines ma salmon. O nei oloa e avea ma taʻitaʻi i le mea o loʻo i ai omega-3 gaʻo gaʻo. E le gata i lea, o sui o le gataifale e itiiti ifo le mercury. Faʻafetai i le moli moli, pe'ā faʻaaogaina e le aunoa, ua faʻaitiitia le cholesterol. O lenei oloa ua avea o se malosi malosi faʻaleaganuʻu.

Fuauu Fagota ma Omega 3

I le faaopoopo atu i le faʻaaogaina o omega-3 i aso uma i meaʻai, e tatau ona maua mai fualaau faasaina. O fomai fautuaina se tagata gaosimea talitonuina ma faatonuina se metotia. I capsules ei ai le suauu o le vailaʻau. Afai e leai se auala e 'ai ai iʻa, nati, avocados i aso uma, ona avea lea o se meafaigaluega sili ona talafeagai.

I nai faʻaitiiti, o le Omega-3 o loʻo i ai i le suauʻu iʻa. O loʻo faʻatau atu i se fale talavai - suauʻu suauu ma capsules. Le meatotino le lelei o le oloa - e tatau ona faʻaaogaina i ni aofaiga tele e toe faʻatumu ai le masani o omega-3 masani. O le averesi o le suāuʻu suauʻu e 50-100 mg. O le suauʻu suauu e le lelei i le tofo, e ono mai le manogi mai le manogi, o le mea lea e sili atu ona faigofie le pulou.

Suauu manogi ma fatu

O fuʻa fatu e aoga. O loʻo faʻasaina i totonu o se mea e fai ai le kofe ma sasaa i le vai vevela. E fesuisuiai se mea e pei o jelly-like. Faaaoga mo le 1 tbsp. l faatolu i le aso ao lei faia taumafataga. E tele nisi fatu e faʻapipiʻi i meaʻai gaʻo susu.

E lelei le suauu manogi. O loʻo i ai se vaega faʻamalosi mai fatu o le flax. E faʻaaogaina o se vaega o ipu poʻo le 1 tbsp. l tolu taimi i le aso ma meaai. Ae o le suauu e le tatau ona tuʻuina atu i le vevela togafitiga, aʻo faʻamaonia mea taua. I totonu o se fale talavai o loʻo faʻatau atu i le pepa. E faigofie ona faʻaaoga ma taofi vaega taua.

A o maitaga, e tatau i tamaitai ona mulimuli i fautuaga a le fomaʻi. E taua tele lenei mea mo le maualuga o le cholesterol. Talu ai ona o le le paleni meaai o se mafuaaga taatele o le atherosclerosis, e tatau ona e gauai atu i le meaai.

I meaʻai, e tatau ona e tausisi i mataupu faavae nei:

  1. E talafeagai le suia o le gaʻo o le meaʻai, sui o gaʻo tumu ma mea e leʻi faʻamauina, lea e faʻaumatia vave ai mafuaʻaga.
  2. E manaʻomia ai le tele o meaʻai, o se tuufaatasiga o fualaau faisua, fualaʻau, aano o manu ma iʻa.
  3. E tatau ona e 'ai meaai fou e aofia ai vitamini tatau ma minerale.
  4. E tatau ona saunia meaai i le fale.

E fautuaina e 'ai i ni vaega laiti, ae masani lava. E sili ona lelei le faia i le 5 taimi i le aso. Manunuʻa aoga i le ituaiga yogurt, kefir, susu susu tunu ma mea maualalo maualalo. E sili atu le kukaina o meaai i auala e pei o le kuka, taʻavale, uila, tao i totonu o le ogaumu. O mea inu ma ulaula e le tatau ona 'aina.

Soifua maloloina

O le lisi e tatau ona aofia ai:

  • fuālaʻau fuālaʻau
  • fualaau faisua ma fualaʻau
  • greens
  • croup
  • iʻa
  • nati
  • mea soya - soya susu, sisi, cheese cheese.

Omega-3 e taua. O le eletise gaʻo eletise. E ufiufi ai le manava o le tino mo gaʻo, ma faʻamavae foi ia atherosclerotic plate. O Omega-3 o loʻo maua i fuālaʻau fuālaʻau, avocados, walwuts, ma iʻa. E fautuaina e 'ai nei mea taumafa i aso uma.

O le kalori ihi o le lisi e tatau ona faʻaititia i le 2500 kcal i le aso. O le masani o le suavai i le aso e oʻo atu i le 2 lita. I taimi mulimuli ane o tamaitai, o le fulafula e aliali mai ma le maualuga o le toto. I nei tulaga, feutagai ma se tagata fai meaʻai ma le fomai.

Nuances nutrition

E matuā talafeagai lava le 'ai i fualaau faisua fou. Fautuaina latou te suia meaʻai gaʻo. Latou te manatu o punavai autu o le vaitamini E, C, beta-carotene, vaega o minerale. O meaai sili ona aoga e mafai ona filifilia i le lanu. O le lanumeamata lanumeamata, samasama samasama, fuamū mumu ma fualaau aina e sili atu ona aoga nai lo isi.

O le meaai e tatau ona i ai fualaʻau ma salalaʻau suamalie, fuālaʻau laʻau lauolaola e maua i le folic acid (e puipuia mai le foliga mai o le cholesterol leaga). O lenei taumafataga ua manatu o se puipuiga lelei o faʻamaʻi o le endocrin system ma faiga leaga. E tatau ona faʻatapulaʻa lau faʻaaogaina o gaʻo tumu. E taua i tina maʻitaga ona tausisi i tulafono nei:

  1. E sili atu le sui o meaʻai gaʻo ma mea taumafa meaʻai e faʻaumatia ai le mafuaʻaga.
  2. E tatau ona e filifilia le aano o aano o manu pe aveese le gaʻo ao leʻi kuka.
  3. Ia 'ai le moa e tatau ona aunoa ma le paʻu, aua le kuka ai ni aano o manu, aua o loʻo aofia ai le tele o le cholesterol.

E tatau ona totogia lelei ile gaʻo. O le gaʻo gaʻo i luga o le eleele e matautia, o le mea lea e tatau ona aveesea aʻo leʻi faʻaaogaina. O fafine maʻitaga e maualuga le cholesterol e tatau ona i lalo o le vaavaaiga a le cardiologist ma le endocrinologist i taimi uma o loʻo fānau ai se tamaititi.

Tuua Lau Faamatalaga