Laititi maualalo pe a uma ona 'ai

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e mafua ai le anapogi i le toto maualuga.

Ina ia mautinoa o iai le faʻamaʻi, fai se taimi atofaina ma se fomaʻi. Na ia faatonuina se suʻega suesue e faʻamaonia ai le faʻamaoniga.

O le suauu laʻitiiti e eseese i le aso atoa. Afai ei ai se solitulafono e tupu i totonu o le tino, o le hyper-hypoglycemia e aliali mai. E tele taimi e tupu ai lenei mea ona o suiga o le physiological e faʻaumatia i le aluga o le taimi. Afai e aliali mai ni faʻafitauli faʻaleaga, o le faʻamaoniga ao leʻi avea le taumafa e sili atu le maualuga nai lo le maeʻa.

Le masani o le suka pe a uma ona 'ai

I se tagata soifua maloloina i luga o se manava gaogao, o le faailoga o loʻo i totonu o le masani - 3.3-5.5 mmol / L. I le gasologa o le aso, e maualuga le tau, aemaise pe a uma ona 'ai. Na faʻaleleia e fomaʻi tulaga o le kulukose i le maeʻa o taumafataga. O nei tulaga faatauaina e talafeagai mo le pulea o le suka.

Tulaga masani o loʻo faʻamatalaina i le laulau.

Le numera o itula pe a uma ona 'aiGlucose maualuga, mmol / l
17,5-8,86
26,9-7,4
35,8-6,8
44,3-5,7
53,3-5,5

O le faailoga e tulaʻi mai, talu ai ona o le manava ma le toto oona o loʻo faʻafefe i totonu o vaʻa. O le pancreas e maua ai le inisalini, lea e maua ai le kulukose i fusi ma okeni. E tele gaioiga o loʻo i totonu o vaega vavalalata, o le felauaiga o le suka e manaʻomia ai se taimi tele. O le mea lea, o lona maualuga i le ola olaola faʻaitiitia lemu.

E oo lava i mea sese i iuga o le auiliiliga e mafai ona taʻu mai ai foliga o le maʻi. O le mea lea, o na tagata e manaʻomia le suʻeina o suʻega suʻesuʻe i lea taimi ma lea taimi ina ia le misia le faʻamaʻi ma ona faʻalavelave.

Suiga Endocrin

O suiga o le Hormonal e mafua ai le faateleina o le aofaʻi o hormones e talepeina ai gaʻo. Ua amata le toto toto. Ae i le aluga o taimi, e faʻamaonia, faʻaitiitia pe a uma ona 'ai. Afai e iai ni faʻalavelave tumau, faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi, pasi suega suʻesuʻe suʻesuʻega e faʻamaonia ai le mumū o le pancreas poʻo le le mautonu o le tino.

Vailaʻau, faʻamaʻi pipisi

O foliga vaaia o viral, infectious agents i le tino.

Le numera o itula pe a uma ona 'aiGlucose maualuga, mmol / l 17,5-8,86 26,9-7,4 35,8-6,8 44,3-5,7 53,3-5,5

O le faailoga e tulaʻi mai, talu ai ona o le manava ma le toto oona o loʻo faʻafefe i totonu o vaʻa. O le pancreas e maua ai le inisalini, lea e maua ai le kulukose i fusi ma okeni. E tele gaioiga o loʻo i totonu o vaega vavalalata, o le felauaiga o le suka e manaʻomia ai se taimi tele. O le mea lea, o lona maualuga i le ola olaola faʻaitiitia lemu.

E oo lava i mea sese i iuga o le auiliiliga e mafai ona taʻu mai ai foliga o le maʻi. O le mea lea, o na tagata e manaʻomia le suʻeina o suʻega suʻesuʻe i lea taimi ma lea taimi ina ia le misia le faʻamaʻi ma ona faʻalavelave.

Faʻatatau mea

Taumafa tele o meaʻai gaʻo-gaʻo. Pe a momoe se tagata, o ana hormones ma enzymes e talepeina ma faʻapipiʻi le kulukose i totoga o totoga. O le mea lea, o loʻo i totonu o le toto mo se taimi umi. A maeʻa, e faasolosolo lava ona amata faʻaitiitia, oʻo atu i tulaga masani.

Faailoga meli meli i fafine. I le taimi nei, o le aofaʻi o hormones sexually decreases. E mafua ai ona maualuga le suka i le taeao. E masani lava o loʻo i ai pea le hyperglycemia tumau.

Togafitiga o le taeao hypoglycemia

Afai e sili atu le maualuga o le glucose, e tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi ao le i 'ai. Ina ia iloa le mafuaaga, o le suʻesuʻega e manaʻomia ai suʻega falesuesue. Ina ia faia lenei mea, ave se manava gaogao ma pe a uma ona 'ai i taeao. O le faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai se uiga o le toto toto e sui.

Mo togafitiga faʻaaoga togafitiga faʻapitoa:

  • meaʻai, le gaʻo o gaʻo, falai, meaʻai vevela, le lava o gaʻo i le taimi e momoe ai,
  • o se olaga ola malosi o loʻo faʻaalia, o taaloga faʻapolofesa ua solia,
  • afai e le toe foʻi mai le kulukose i le tele o taimi, e filifili e le fomaʻi le inumaga o le inisalini, e faʻatatau i le taimi o le aso, pe a oʻo i luga le kulukose ma lona aofaiga,

Afai e te suia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, faafesootai se fomai, o le a ia taʻuina pe aisea ua sili atu ai le suka i luga o se manava gaogao pe a uma le taumafataga. Afai o le togafitiga e matauina mo sina taimi, ona mou atu lea, e leai se mea e manaʻomia mo togafitiga. E tatau i se tagata ona fetuutuunai lona ituaiga olaga, meaʻai, pe afai o le solitulafono e tumau pea mo se taimi umi, ua faatonuina e le fomai ni fualaau.

Auala e taulimaina ai le tulaga matautia

O lea la, na matou filifili pe aisea e sili ai le maua o le suka pe a uma le taumafataga nai lo se taumafataga. Ia tatou talanoa nei i le auala e aumaia ai le sugar sugar i masani. E faavae i luga o mafuaaga e faʻamatalaina ai le faagasologa, e tele auala e taulima ai lenei mea:

  • Fefaʻasoaʻi se fomaʻi o le a ia fautuaina vailaʻau e faʻasaʻo ai hormones,
  • Afai o le sugar maualuga maualuga e afua ona o le le tufatufaina saʻo o fualaau faasaina, o le a faatonuina oe e le fomai i se isi auala e ave ai i latou ma fuafua pe o le a le tele o le taimi e tatau ona e usitai i le auala fou,
  • Afai e te moe i le moe, ona taofi lea ona e faia. O le anapogi o le toto suka e faʻamaonia pe afai e te inuina se ipu malamalama o le kefir i le po. Ae ia manatua o lenei mea o le a lava lea e faatumauina ai se fesuiaiga masani. E le mafai foi ona faʻafefe,
  • I se malulu, o le anapogi kullukose e faʻamaonia pe afai e te feutagai ma lau fomaʻi ma amata ona e inu i fualaau faaopoopo.

O le mea lea, matou te mafaufauina po o le a le tulaga e tupu ai, pe faapefea ona taulimaina. Ma ia manatua, afai e sili atu le taua o le toto ao le i ai, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. O le mafuaʻaga o le suka e maualalo pe a uma le 'ai e mafai ona natia i mea e leʻi fuafuaina e fai e le fomaʻi vave vave.

Manatua o le mulimuli i se taumafataga faapitoa, o le faʻaosooso masani ma mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi o lau auala ia e mautinoa ai e le tupu ia mea faapena.

Ia faaeteete

E tusa ai ma le WHO, o tausaga taʻitasi i le lalolagi e 2 miliona tagata e maliu mai le maʻisuka ma ona faʻafitauli. I le leai o se lagolago talafeagai mo le tino, o le maʻisuka e oʻo atu ai i ituaiga eseese o faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻavave ona faʻaleagaina le tino o le tagata.

O faʻafitauli sili ona taatele e aofia ai: gangrene faʻamaʻi, nephropathy, retinopathy, maʻi o gaʻo, hypoglycemia, ketoacidosis. O le maʻisuka e mafai foi ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o tumutumu oona. I le toetoe lava o mataupu uma, o le maʻisuka e mate, o loʻo tauivi ma se maʻi tigaina, poʻo le liliu atu i se tagata moni ei ai maʻi le atoatoa.

O a mea e fai e tagata e maua i le maʻisuka? O le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Science Sciences ua manuia i le faia o se vaifofo lea e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka.

O le polokalama fomaʻi o le "Healthy Nation" o loʻo amata nei, i totonu o le faʻavae lea ua tuʻuina atu ai lenei vailaʻau i tagata uma o le Russian Federation ma le CIS NO . Mo nisi faʻamatalaga, tagaʻii le 'upega tafaʻilagi aloaia a MINZDRAVA.

O tulafono e pei ona faamatalaina i luga e tatau ona matauina e le gata i tagata gasegase, ae faapea foi i tagata soifua maloloina, talu ai ona o le le amanaiaina oi latou e mafai ona faaosofia ai foliga vaaia ma vave le atinae o le maʻi.

O le toto kulukose ma le maeʻa ona 'ai

Glycemia muamua aʻo leʻi maeʻa ona 'ai meaai. Ua faʻavaeina e fomaʻi le maualuga o le maualuga o suka i totonu o se tagata maloloina.

I le taeao i luga o se manava gaogao, e le tatau ona alu le kulukose i tua atu o le 3.5-5.5 mmol / l. Aʻo leʻi oʻo i le aoauli, 'aiga o le afiafi, e oʻo atu i le 3.8-6.2 mmol / l.

O le toto toto e faaalia ai tulaga maualuga. O le maualuga o le taliaina o le glycemia i le biomaterial e maua mai se vein e tusa ma le 6.2 mmol / L.

Aisea e sili atu ai le maualuga o le toto toto nai lo le 'ai?

E masani lava i le taeao ao leʻi oʻo i taumafataga, e faʻaitiitia le suka, ma a maeʻa le 'aiga o le taeao. Ae e tupu e tupu mea uma i le isi itu. E tele mafuaʻaga e maualuga ai le kulūkose anapogi, ma a maeʻa ona 'ai e pa'ū i le masani.

  • ata o taeao o le taeao. I lalo o lenei mea e malamalama ai, o le tulia o hormones lea e talepeina ai le gaʻo. O le iʻuga, o le maualuga o le sukasa e maualuga. I le aluga o taimi, o le tulaga e faʻamaonia. Ae, afai o le syndrome e masani ona tupu ma aumaia le le toʻa, ona faʻaaogaina lea o fualaau oona,
  • somoji syndrome. O lona uiga o le tupu i luga o le popo, o le tino e taumafai e faʻaitiitia e ala i le faateleina o le maualuga o le kulukose. E masani lava o lenei tulaga e mafua ai le matelaina. O le Somoji syndrome foi e mafua ai le taumafaina o fualaau oona e aafia ai le maualuga o le suka,
  • ma le le lava o tupe e faʻamautinoa ai le faʻatinoina o le paʻu. Ona i ai lea o le tele o vailaʻau e faatonutonu ai faiga taua i le tino,
  • se malulu. Ua puipuia le puipuiga. O se aofaiga patino o le glycogen ua faamatuu atu. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le anapogi glucose,
  • 'ai le tele o mea inu i le tino ao lei moe. I lenei tulaga, e le maua e le tino le taimi e gaosia ai le suka,
  • suiga taumone. O le uiga o le tamaʻitaʻi lelei i le taimi o le misa.

E masani lava, o tamaitai ua faitio i le maualuga o le suka i le taimi o le maitaga. I lenei vaitaimi faigata, o loʻo aʻafia le tino i le toe faʻatulagaina, o le mamafa i luga o totoga o le tino e faʻalautele. O fafine maʻitaga o lo o maualuga le lamatiaga mo le atiaʻe o le maʻisuka faʻamaʻi, lea e pasia pe a uma le taimi o le faʻasalaga.

Toa maualuga i le taeao ma masani i le aso: mafuaʻaga

O nisi tagata latou te matauina i le taeao o le a faateleina le maualuga o le maualuga o le suka, ma i le aluga o le aso e le sili atu nai lo tapulaa o le tulaga taliaina. O se faiga e le masani ai.

O le tulaga o le hypoglycemia o le taeao e mafai ona faʻaalia i le mea moni o se tagata:

  • alu e moe i luga o se manava gaogao,
  • Sa ou 'ai tele mea inu i le po na muamua atu,
  • i le aoauli asiasi i taʻaloga taʻalo (o tino faʻaletino e faʻaititia ai le glucose concentration),
  • anapogi i le ao ma le taumafa i le afiafi,
  • o le maʻisuka ma e pulea le le lava o le inisalini i le aoauli,
  • faaaoga fualaau faasaina.

Afai e matauina se pa'ū le masani ai i le kulūkose, o lona uiga e tatau ona toe iloilo lau ituaiga olaga, talanoa i se fomaʻi ma faia se suʻega.

O le a le lamatiaga o le taeao o le hypoglycemia?

O le hypoglycemia o se tulaga pe afai o le tagata ei ai le suka suka i lalo ifo o le tulaga faatonuina. E faʻaalia e ala i vaivaiga, fenumiai, vevela, atuatuvale, maʻi tiga, afu malulu ma le fefe, mataʻu.

O le hypoglycemia e matautia ona e mafai ona oʻo atu ai i le paʻu ma le oti.

O le hypoglycemic syndrome i le taeao o se faailoga taatele o le insulinoma (pancreatic tumor). O le faʻamaʻi e aliali mai lava i le le pulea o le gaosiga o le inisalini e laumei Langerhans.

I se tino maloloina, faatasi ai ma le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o le kulukose, o le gaosiga o le insulin hormone e faʻaitiitia. I le i ai o se paʻu, ua solia lenei masini, o tulaga uma mo se osofaiga o le hypoglycemic ua faia. O le kulūkose i le taimi o le insulinoma e lalo ifo i le 2.5 mmol / L.

Faʻamatalaga o soliga

Ina ia malamalama pe o le a le mafuaʻaga o le solia o le faiga o le glycogenesis, glycogenolysis, e tatau ona faia se suʻega. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le fomaʻi i le falemaʻi.

O le a tusi e le fomaʻi se faʻamatalaga mo se suʻega o le toto ma se uta o le carbohydrate.

O le aano o le faʻataʻitaʻiga, o le maʻi e ave se vaega o le plasma i luga o se manava gaogao, pe a uma le 60 minute ma le lua itula pe a maeʻa le fofo o le kulukose. O lenei mea e mafai ai e oe ona siaki le suiga i le faʻaogaina o le glycogen i totonu o le toto.

O loʻo maua foʻi le fesoasoani mo le siakiina o kulūkose i le aso atoa. O le hemoglobin glycosylated o loo tofotofoina. Ina ia maua se faʻamaoni, o le aso ao lei faia le suʻesuʻega, e tatau ona e 'ai i le aoauli ao le i oʻo ile ono i le afiafi, aua le inuina ava malosi, aua neʻi inu suamalie, falaoa ma aloese mai le atuatuvale.

Ina ia suʻesuʻeina le Morning Dawn Syndrome, Somoji fua le suka mai le 2 i le 3 i le taeao ma pe a maeʻa.

Ina ia iloa le tulaga o le pancreas (o lona faatinoga, o le i ai o se pulu) ma fatugaʻo, o le ultrasound scan ua faia.

Afai ei ai se siama, ona faʻataʻitaʻiina lea o se metotia MRI, biopsy, ma le suʻesuʻeina o fua o le tino.

Faʻailoa se faʻafitauli

O faʻamatalaga nei o le mafuaaga lea e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi:

  • malaise
  • taʻavale
  • fia inu pea
  • paʻu faafuasei mamafa po o se tupe mama,
  • faʻaauau faifaipea.

Ina ia malamalama pe aisea e maualuga ai le suka toto i le taeao i luga o se manava gaogao, ua lava lea e ave ai se suʻega toto mai se tamatamailima ma se vela, faapea foi ma le fomai. I le tele o tulaga, o le maualuga maualuga o le kulukose e faailoa ai le i ai o le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2. O le tele lava o taimi, e mafai ona faateleina le suka ona o le faʻalavelave faifaipea, ogaoga malosi faaletino, faʻamaʻi pipisi. Afai o le faʻamaoniga o le taeao e sili atu ona maualuga nai lo le masani i le 0.5-1 mmol / l, o lenei tulaga ua taua o le prediabetes. O le mafuaʻaga tonu mo le faʻaaogaina e mafai ona faʻamoemoeina pe'ā maeʻa se suʻega atoa.

Taua! O le toto e tuʻuina atu mo le auʻiliʻili i luga o se manava gaogao i le taeao. Talu mai le taumafataga mulimuli, e le itiiti ifo ma le 8 itula e tatau ona pasia. O le ava malosi e tatau ona le aofia ai i le 48 itula ao lei faia se suʻega, a leai o le a le saʻo le iuga. Ina ia maua le sili ona saʻo, o le auʻiliʻiliga e toe faia pe a mavae ni nai aso.

Ricochet hyperglycemia

Afai o se tagata e mafatia i le maʻisuka o le glucose masani i le afiafi ma e maualuga i le taeao, ona mafai lea ona tatou talanoa e uiga i le tali atu i le hyperglycemia (Somoji syndrome). O lenei togafitiga e fesootaʻi ma le togafitiga o le inisalini. I le faʻaaogaina o tui maualuga o le inisalini, o le suka e matua faʻaitiitia, seia oʻo ina tupu mai le hypoglycemia (maualalo le maualuga o le suka). I le tali, o le tino e maua ai hormones e faʻalautele ai le kulukose. O se taunuuga, o le maʻisuka ei ai maualuga le suka i le taeao ma masani pe maualalo i le aoauli ona o le le talafeagai o le inisalini.

E tatau i se fomaʻi ona togafitia le siakiina o le hyperglycemia i le maʻisuka. E masani lava e lava le fetuʻunaʻi o le inisalini i se itu laʻititi. Faʻatele le faʻaitiitia o le fualaau. O le ae manaomia foi le tausia lelei o taumafa i aso taitasi e ala i le taumafaina o meaʻai maloloina. E taua le matauina o le osooso faifaipea i le glucose (e oo lava i tamaiti laiti) e lamatia ai le setete o vaa ma e sili ona matautia i le matua.

Taeao i le taeao

O lenei maʻi e masani ona tupu i le maʻisuka. E mafua mai i le faateleina o le kulukose i le leva o le po po o le vaveao, talu ai o le taimi nei o le faateleina o le pulelasi o hormones contra-hormonal e tupu. I se tamaititi, o le maʻi e aliali mai ona o le maualuga o le maualuga o le homone tuputupu aʻe ma le maʻisuka faʻatasi.

Ina ia faʻaumatia lenei maʻi, o le a manaʻomia lou faʻaaogaina o fualaau oona i le leva o le afiafi. E le gata i lea, o se metotia lelei o le faia lea o le inisalini pupuu i se tamai laasaga i le 4: 00-5: 00 e puipuia ai le faateleina o le suka. Aʻo leʻi tuiina le inisalini i le maʻisuka, e tatau ona amanaʻia le tele o itu o lona faʻaaogaina. I se tagata soifua maloloina, o le mea faʻafuaseʻi o loʻo taofia e le faʻasaʻoina o latou lava inisalini.

Faatasi ai ma faailoga e maua i le maʻi, e iai:

A maeʻa le faʻaitiitia o le kulukose, o le a mou atu nei faʻaaliga. E taua le matauina pe a uma le fanaina o le inisalini puupuu, e tatau ona maua le meaai, talu ai e mafai ona vave faʻaitiitia le toto suka.

Isi mafuaaga

Suga pe a uma le 'ai e laʻititi nai lo le manava gaogao, ma na o se fomaʻi e mafai ona maua le mafuaaga. Afai e le mafatia se tagata i soo se ituaiga o suka, ona maeʻa ai lea o mea e faʻaosofia ai, o le kulūkose e faʻamaonia. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e manaʻomia ona e amata inu fualaau.

O mea nei e mafai ona mafua ai le hyperglycemia le tumau i le taeao:

  • popole
  • fefe
  • o le taumafaina o le tele o meaai,
  • matelaina.

O le atuatuvale ma le fefe e mafai ona faateleina le suka mo se taimi puupuu. Aʻo faʻaaogaina se tele o meaʻai, o le hyperglycemia e mafai ona tupu, aemaise lava pe a iai ni faafitauli i le pancreas.

Faʻataʻitaʻiga gaioiga

Afai e maualuga le kulukose i le taeao nai lo le afiafi, poʻo le tumau i se maualuga maualuga, ona manaʻomia lea o se suʻesuʻega atoa.O faʻataʻitaʻiga nei ua faʻamatalaina:

  • glukose i luga o se manava gaogao,
  • inisalini toto
  • glucose avega
  • faʻataʻitaʻiga.

E faʻatatau i nei suʻega, maua ai le maʻisuka, ona filifilia ai lea o togafitiga.

Afai ua maeʻa ona maua le maʻisuka ma ua togafitia togafitiga, ae o le kulukose o loʻo i luga i le maualuga o le taeao, e tatau ona faia se suʻesuʻega faʻaeseese ma vaʻavaʻai i le taeao o le tafa o ata po o le hyperglycemia faʻamalosi. O le eseesega o le tali atu lea o le hyperglycemia ma le hypoglycemia i le po. Faatasi ai ma le mafutaga o le taeao o le taeao, o le maualuga o le suka i le po e le faaitiitia.

Aoao atili e uiga i eseesega i le vitio:

A maeʻa ona fuafuaina le mafuaaga o le maualuga o le kulukose, e tatau i le fomaʻi ona faia laasaga tatau e fetuunai ai togafitiga. E tatau ona taulai totoa i togafitiga o le maʻisuka i fafine maʻitaga. Glucose i le taimi atoa o le maitaga e tatau ona i totonu o tapulaa masani, a faʻapea o le a afaina le fausua. Glucose anapogi i lenei tulaga e le tatau ona sili atu i le 5 mmol / L.

Faaiuga

Afai o se tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka e lagona le maʻi i le taeao, ona mafua ai lea o le faateleina o le kulukose toto. E tatau ona e fuaina le suka i se glucometer. Pe a faʻaalia se togafitiga, e manaʻomia le fesoasoani a se endocrinologist. O le auala tonu o le a vave faʻaaogaina le faafitauli.

Ina ia lagona le masani ai i le maʻisuka, e tatau ona taitaia se soifua maloloina, ave vailaau ma mulimuli i se meaai.

O le a le mea e fai pe a sili atu le kulukose i luga o se manava gaogao nai lo le maeʻa o se taumafataga?

Afai o le maualuga o le suka i luga o se manava gaogao e maualuga atu nai lo le 'ai o se taumafataga, e tatau ona e alu i se fomaʻi. E taua le faailoaina ma le fofoina o le faafitauli i le vave e mafai ai. Masalo, o nisi faʻatalanoaga faaopoopo o le endocrinologist, fomaʻi maʻi, fomai tipitipi, fomaʻi.

E tatau i se tagata ona toe iloilo lona ituaiga olaga, e le aofia ai mea e mafua ai le faateleina o le suka i le taeao. E fautuaina e 'ai mo taumafataga o le afiafi o loʻo i ai se faasinomaga mataʻitusi ma ua leva ona faʻalalōina mo se taimi umi. E aoga le faʻamalosia o le taumafa i fualaau aina ma fualaʻau.

O le gasologa o le taeao o le tafa o ata o le maʻisuka o loʻo faʻapenei:

  • le aofia ai le faʻaaogaina o se aofaiga tele o gaʻo i le taimi e momoe ai,
  • o le fua aupito sili ona lelei o le inisalini (ole fualaau e maualalo ai le suka) ua filifilia,
  • suia le taimi o le puleaina o le insulin hormonal afiafi.

O le aʻafiaga o Somoji i tagata mamaʻi ma le maʻisuka ua faʻaaogaina i le auala lenei:

  • faia se meaʻai mo le gaʻo susu i ni nai itula aʻo leʻi moe,
  • faaitiitia le fualaau o se sui o le hypoglycemic o le faaumiumi gaoioiga i le afiafi.

Afai e le fesoasoani lenei mea e faʻamautu ai le tulaga, ona filifilia lea e le fomaʻi togafitiga fualaau.

Vitio faʻatalanoa

Aisea e sili atu ai le maualuga o le toto toto nai lo le 'ai? O le tali i le vitio:

O le taulauga o le sukū o le suiga faifaipea. I itula o le taeao i tagata soifua maloloina, faʻaititia le taua o loʻo tausia.

Faatasi ai ma soliga, ua tupu aʻe ai le hyperglycemia, lea e mou atu pe a uma le 'aiga o le taeao. O mafuaʻaga mo lenei mea e tele: mai le le lelei o meaʻai i faʻalavelave faʻafuaseʻi i le pancreas. E taua le iloa ma foia le faafitauli i le taimi.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

E faʻapefea ona faia se suʻega o le kulūkose anapogi?

E manino lava, e le mafai ona e 'ai i se mea i le afiafi. Ae i le taimi lava lea e tasi, e le tatau ona faatagaina le manava o le tino. Inu vai ma laʻau tila. Taumafai e aloese mai le faʻafitauli faaletino ma faalelagona i le aso ao leʻi faia le suʻega. Aua le inuina ava malosi tele. Afai o loʻo i ai se faʻamaʻi manino poʻo le faʻamaʻi i le tino, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o le a faateleina. Taumafai e faʻaaoga lenei mea. I le tulaga o se suʻega o le suʻega e le manuia, ia e mafaufau pe oe maua le nifo o le nifo, fatuga o fatugaʻo, siama o le urinary tract, poʻo se malulu.

O le a le mea e anapogi ai le toto?

O se tali auiliili i lenei fesili o loʻo tuʻuina atu i le tusiga "O le fua o le toto sugar". O loʻo faʻaalia ai tulaga masani mo tamaʻitaʻi ma tamaʻitaʻi matutua, tamaiti o vaitausaga eseese, fafine maʻitaga. Malamalama pe faapefea ona ese le kulukose o le toto mo tagata soifua maloloina ma tagata e maua i le maʻisuka. O faʻamatalaga e tuʻuina atu i le tulaga o laulau faigofie ma ata.

E faʻapefea ona ese le suka mai le taumafa ao leʻi faia le taeao?

E leai se eseesega pe a fai e 'ai lau taeao i le vave lava, i le taimi e te ala ai i le taeao. O le maʻisuka e le 'ai i le afiafi pe a ma le 18-19 itula, e masani ona taumafai e vave ai le taeao i le taeao. Talu ai latou te ala lelei ma malolo lelei.

Afai na e 'ai i le leva o le afiafi, o le taeao e te le manaʻo ai e' ai le taeao i le vaveao. Ma, e foliga mai, o le tuai o le 'aiga o le afiafi o le a faʻaleagaina ai le lelei o lau moe. Faʻapea o le 30-60 minute poʻo le sili atu foʻi e alu i le va o le ala i luga o le taeao. I lenei tulaga, o le fua o le fuaina o le suka i le maeʻa ai o le ala ma ao le i ai, o le a ese.

O le aafiaga o le taeao o le taeao (vaai lalo) e amata ona galue mai le 4-5 i le taeao. I le itulagi o 7-9 itula, e faasolo ina vaivai ma mou atu. I le 30-60 minute e faʻamalosi e faʻavaivaia. Ona o lenei mea, o le suka o le toto aʻo leʻi 'ai taumafa atonu e maualalo ifo nai lo le taimi e uma ai.

Aisea e maualuga ai le maualuga o le suka i le taeao nai lo le aoauli ma le afiafi?

E taua lea mea o le taeao o le taeao. O loʻo faʻamatala auiliili i lalo. O le suka i le taeao i luga o se manava gaogao e maualuga atu nai lo le aoauli ma le afiafi, i le tele o le maʻisuka. Afai e te matauina lenei mea i le fale, e le manaʻomia ona e mafaufau i se mea faʻapitoa i le tulafono. O mafuaʻaga o lenei faʻalavelave e le o faʻamautuina, ma e le tatau ona e popole ia i latou. Fesili e sili atu ona taua: pe faʻafefea ona faʻasalalau le maualuga o le kulukose i le taeao i luga o se manava gaogao. Faitau e uiga i lalo.

Aisea e maualuga ai le maualuga o le suka i le taeao, ma pe a uma ona 'ai e avea ma masani?

O le aafiaga o le taeao o le taeao o le taeao e muta i le 8-9 i le taeao. O le tele o le maʻisuka e faigata tele ona faʻasaʻo le suka pe a uma le 'aiga o le taeao nai lo le maeʻa o le aoauli ma le' aiga o le afiafi. O le mea lea, mo le taumafataga o le taeao, e tatau ona faaitiitia le aoga o le carbohydrate, ma mafai ona faateleina le fua o le inisalini. I nisi o tagata, o le taeao o le taeao o le taeao e faʻavaivaia ai ma vave ona taofi. O nei gasegase e leai ni faafitauli matuia ma o latou kulukose o le toto pe a uma le 'aiga o le taeao.

O le a le mea e fai, pe faʻapefea ona togafitiga pe afai o le suka e na o le taeao lava e alu ai i luga o se manava gaogao?

I le tele o tagata gasegase, o le toto toto e na o le taeao lava e tulai mai i luga o se manava gaogao, ma i le ao ma le afiafi ao lei moe, e tumau pea le masani. Afai ei ai sou tulaga, aua e te manatu oe o se tuusaunoaga. O le mafuaʻaga o le vaveao o le taeao, lea e taatele i le maʻisuka.

O le suʻesuʻega o le prediabetes poʻo le maʻisuka. E faʻalagolago i le maualuga o le maualuga o lau suka i le taeao. Vaʻaia fua o le suka toto. Ma mai le hemoglobin glyc.

  1. Tetee i afiafi tuai, aua nei 'aʻai pe a ma le 18-19 itula.
  2. Aveina o le metformin fualaau faasaina (sili Glucofage Long) i le po faatasi ai ma le faʻalemuina malie o fualaau mai le 500 i le 2000 mg.
  3. Afai o meaʻai muamua ma le fualaau o le Glucofage e le lava le fesoasoani, e tatau lava ona e faia se insulin umi i le po.

O le faafitauli o le toto maualuga i le taeao i luga o se manava gaogao e le tatau ona le amanaiaina. O le le fiafia i ai e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka i le gasologa o nai masina poʻo tausaga. Afai o le maʻisuka e faʻaauau pea ona 'ai le taumafataga o le afiafi, e le o fualaau oona po o inisalini o le a fesoasoani ia te ia e toe aumai le suka i le taeao.

O le a le mea e fai pe afai o le keva anapogi e 6 ma luga? O le maʻisuka pe leai?

O lau fomaʻi atonu o le a taʻuina atu ia te oe o le suka o le anapogi e 6.1-6.9 mmol / L o loʻo togafitia, ae leʻo se faʻamaʻi matautia. O le mea moni, faatasi ai ma nei faailoilo, o faʻafitauli masani o le maʻisuka e tupu aʻe i le sologa lelei. E maualuga lou lamatiaga o le fatu o le fatu ma le maualalo o le ola. Afai o le fatu ma le toto o loʻo fafagaina e faigata, ona lava lea o le taimi e faamasani ai i faafitauli matautia o le vaʻaia, gaʻo ma vae.

Suauu anapogi o le 6.1-6.9 mmol / L o se faailo e manaʻomia e le tagata maʻi se togafitiga ogaoga. E tatau ona e suʻe pe faʻapefea ona amio lau kulukose pe a uma ona 'ai, faʻapea foʻi ma le suʻeina o le hemoglobin glycated, ma siaki le gaioiga. Faitau le tusiga "Suʻeina o le maʻisuka" ma fuafua po o fea ituaiga o faʻamaʻi e sili atu ona e masani i ai. A maeʻa lena, faʻaaoga se fuafuaga o le maʻisuka ituaiga 2 ole maʻisuka poʻo le ituaiga 1 polokalame e pulea ai le maʻisuka.

O le afifi o le taeao

Mai le 4:00 i le 9:00 i le taeao, o le ate e sili ona aveʻesea le insulin mai le toto ma faʻaumatia ai. Ona o lenei mea, o le tele o le maʻisuka e le lava le insulin i vaveao e tausia ai le maualuga o latou suka. O maualuga o kulukose e maualuga pe a fuaina pe a uma ona fafagu i luga o se manava gaogao. E sili atu ona faigata le faʻasaʻoina o le suka pe a uma le 'aiga o le taeao nai lo le maeʻa o le aoauli ma le' aiga o le afiafi. E taua lea mea o le taeao o le taeao. E le o matauina i maʻisuka uma, ae i le tele. O lona mafuaʻaga e fesootaʻi ma le gaioiga o le adrenaline, cortisol ma isi hormones lea e ala ai le tino i le taeao.

O le faateleina o le suka mo le tele o itula o le taeao e faʻaolaina ai le atinaʻega o faʻafitauli masani o le maʻisuka. O le mea lea, o tagata gasegase maaleale e taumafai e taofiofi ata o le taeao. Ae e le faigofie ona ausia. O le gaioiga o se inisalini umi, faia i le po, i le taeao e faʻavaivaia pe ua maeʻa foi. E tusa lava pe itiiti le aoga o le meaʻai na faia i le po. O le taumafai e faateleina le fua o le inisalini lautele e tui i le afiafi e mafai ona taitai atu ai i le hypoglycemia (maualalo le toto suka) i le ogatotonu o le po. O le faaitiitia o le kulukose i le po e mafua ai le pogisa, palapeti ma le sulu.

E faapefea ona faʻaititia le toto toto?

Manatua o le suka maualuga i le taeao i luga o se manava gaogao, e pei o soo se isi taimi o le aso, e 4.0-5.5 mmol / l. Ina ia ausia, muamua lava, e tatau ona e aʻoaʻo e 'ai vave. Taumafa i le afiafi pe a ma le 4 itula aʻo lei moe, ma sili atu ile 5 itula. Mo se faʻataʻitaʻiga, fai le 'aiga o le afiafi i le 18:00 ma alu e moe i le 23:00. Mulimuli ane o le taumafataga o le a faateleina le anapogi o le toto glucose i le taeao e sosoo ai. E leai se inisalini ma fualaau o loʻo ave i le po o le a faʻaolaina ai oe mai lenei mea. E oʻo lava ile inisalini Treshiba sili ona fou ma aupito sili ona maualuga, lea o loʻo faamatalaina i lalo. Fai vave le 'aiga o lau' aʻai maualuga. Faʻailoga i lau telefoni feʻaveaʻi afa afa itula ao lumanaʻi le taimi sili ona lelei mo se taumafataga afiafi.

O le maualuga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona taumafai e ave Metformin paluga o le ao Glucofage Long. E mafai ona faasolosolo lemu le siʻosiʻomaga i le maualuga o le 2000 mg, 4 papa o le 500 mg. O lenei vailaau e aoga ile toetoe lava o le po atoa ma fesoasoani ai i tagata gasegase e maua le maualuga o le suka i le taeao e sosoo ai i luga o se manava gaogao. Mo le faʻaaogaina o le po, e na o glucophage o meaʻai e umi ona fai. O a latou tagatanuu taugofie e sili atu le lelei e le faʻaaogaina. I le gasologa o le aso, i le aiga o le taeao ma le aoauli, e mafai ona e faia se isi laulau masani o le metformin 500 poʻo le 850 mg. Ole aofaʻi ole fua ole aso o lenei vailaʻau e le tatau ona silia le 2550-3000 mg.

O le isi laasaga o le faʻaaogaina o le inisalini. Ina ia maua le suka i le taeao i luga o se manava gaogao, e tatau ona e tuiina le inisalini tele i le afiafi. Faitau atili i le tusiga "Iloiloga o tui o le insulin umi mo le injections i le po ma le taeao." E maua uma ai faʻamatalaga talafeagai.

Malamalama pe aisea e sili atu ai ona lelei le inisalini o Tresiba i aso nei nai lo ona tagata. Matamata i se vitio lea e faʻamatala manino ai e Dr. Bernstein pe faʻafefea ona taofiofi le ata o le taeao o le taeao. Afai e te taumafai, o le a mautinoa lava e maua le maualuga o le suka i le taeao i luga o se manava gaogao.

Amata ona e tuiina le inisalini, e tatau ona e faʻaauau pea ona mulimuli i se taumafataga maualalo ma le vaveʻai, e pei ona faamatalaina i luga.

O le a le mea e 'ai i le afiafi mo le' aiga o le afiafi po o le po ao leʻi alu i le moega ina ia masani ai le suka i le taeao e sosoo ai?

Eseese ituaiga o meaai e sili atu pe itiiti ifo foi le malosi e faateleina ai le toto suka. Faʻalagolago i nei meatotino, faʻapena foi i luga o mea o vitamini ma minerale, o meaʻai e vaevaeina ma faʻasaina ma faʻatagaina mo le maʻisuka. Ae leai se meaai e faʻaitiitia ai kulukose!

E mautinoa lava e te iloa o le suka gaʻo toto e maualuga ai le suka toto pe a maeʻa ona faʻafefe ma faʻafefe. Ae paga lea, o le suka e mafua foi ona o le lautele o puipui o le manava e ala i meaai e aina. E tupu lenei mea e tusa lava po o le a le mea na 'ai e se tagata, e oo lava i le vao laupapa.

I le lagonaina o le faʻalauteleina o puipui o le manava, e tuʻuina atu ai e le tino le kulūkose i totonu o le toto mai ona faʻaagaga i totonu. O le auala lenei o hormones matautia, na maua i le vaitau o le 90, galue. Dr. Bernstein i lana tusi e taʻua ai o le "aafiaga o se faleaiga Saina."

E leai se meaʻai e mafai ona faʻaititia le suka i le taeao i luga o se manava gaogao, pe a 'ai i le afiafi, ma sili atu, i le po ao lei moe. E tatau ona fai se taumafataga ma faʻatagaina oloa ma ia mautinoa e le silia i le 18-19 itula. O le maʻisuka e le faʻaumatia le masani o le faia o le taumafataga o le afiafi, e leai ni vailaʻau ma inisalini e mafai ona fesoasoani e toe aumaia le suka i le taeao.

E faʻafefea ona aʻafia le suka i le taeao i luga o se manava gaogao i le taumafa ava malosi?

O le tali i lenei fesili e faʻalagolago i:

  • ituaiga taʻitasi o le maʻisuka,
  • le aofaiga o le ava ua ave
  • afaina
  • ituaiga o meainu malolosi na faʻaumatia.

E mafai ona e faʻataʻitaʻi. E le faʻatagaina le maʻi suka e faʻaaoga lelei le ava malosi. Ae ui i lea, o le inu malosi o le tele o taimi e sili atu ona lamatia nai lo tagata e maua i le glucose metabolism. O le tusitusiga "Ava malosi mo le maʻisuka" e aofia ai le tele o faamatalaga manaia ma aoga.

O le faailoga autu o le maʻisuka o le siakiina o le hyperglycemia. O le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ua faaalia ai le tulaga o le le atoatoa o le gaosiga o le gaʻo ma le maʻisuka taui.

O se tasi o anapogi anapogi atonu e le faʻaalia i taimi uma ni faʻalavelave. O le mea lea, i mataupu uma masalosalo, o le suega o le mamafa o le kulukose o loʻo atagia ai le gafatia e faʻafefiloi ai gaʻo mai meaʻai.

Afai e maua maualuga faʻataʻitaʻiga glycemia, aemaise lava i le suʻega o le faapaleni kulukose, faʻapea foʻi ma faʻamaoniga e foliga mai o le maʻisuka, o le suʻesuʻega ua manatu ua faʻatuina.

Tu masani ma le maʻisuka glucose metabolism

Ina ia maua ai le malosi, e manaʻomia e le tagata ona faʻafouina i taimi uma ma le fesoasoani o meaʻai. O le meafaigaluega autu mo le faʻaaogaina o se mea e gaosia ai le glucose.

E maua e le tino ni calories e ala i ni faʻafitauli matuia e maua mai i gaʻo. O le kulūkose o loʻo teuina i totonu o le ate e pei o le glycogen ma e faʻaaogāina i le taimi o le gaosiga o le carbohydrate i meaʻai. O ituaiga eseese o carbohydrates e aofia i meaʻai. Ina ia mafai ona ulufale i totonu o le toto masini gaʻo (maso) e tatau ona gau i le glucose.

O vailaau faʻamalosi faigofie e pei o le kulukose ma le fructose e amata mai i le totini e le suia ma faatelevave le maualuga o le suka i totonu o le toto. Sucrose, lea e taua o le suka, e faatatau i le le fiafia, e pei foi o le kulukose, faigofie ona ulu i le toto. I le tali atu i le faʻaaogaina o gaʻo i totonu o le toto, ua faʻasaʻo ai le inisalini.

O le manava o le inisalini o le pancreas e na o le pau lea o le homone e mafai ona fesoasoani i le glucose e pasi atu i totonu o siama siama ma aafia ai i mea o meaola o le tino. E masani lava, a maeʻa le tuʻuina atu o le inisalini, 2 itula pe a uma le taumafataga, e faʻaititia le maualuga o le kulukose i le toetoe lava o uluai mea taua.

I tagata mamai e maua i le maʻisuka, o faʻafitauli o le kulukose o le gasegase e tutupu:

  • O le inisalini e le lava e alu pe leai foi i le maʻisuka ituaiga 1.
  • Inisalini e gaosia, ae le mafai ona faʻafesoʻotaʻi faʻamaʻi - ituaiga 2 maʻisuka.
  • A maeʻa ona 'ai, o le kulukose e le o gaʻo, ae tumau pea i totonu o le toto, toto aʻe le hyperglycemia.
  • Huna manulele (hepatocytes), maso ma le tino o le tino e le mafai ona maua glucose, latou te oʻo i le matelaina.
  • O le maualuga o le kulukose e faʻafefe ai le paleni vai-electrolyte, ona o ona molimiti e tosina mai ai le vai mai masini.

Glucose fua

Faatasi ai ma le fesoasoani a le inisalini ma hormones adrenal, o le pituitary gland ma le hypothalamus, ua pulea le kulukose o le toto. O le maualuga o le kulukose o le toto, o le tele o le inisalini e tuʻuina mai. Ona o lenei mea, o se vaega vaapiapi o faailoga masani o loʻo tausia.

Suauu toto i le taeao i luga o le manava susu 3.25 -5.45 mmol / L.A maeʻa ona 'ai, e faʻatuputeleina i le 5.71 - 6.65 mmol / L. Mo le fuaina o le maualuga o le suka i totonu o le toto, e lua filifiliga e faʻaaogaina: suʻesuʻega falesuesue poʻo le fuafuaina i le fale e ala i se glucometer poʻo se suʻega ata.

I totonu o soʻo se falesuesue i se fomaʻi poʻo se suʻesuʻega faʻapitoa, o loʻo suʻesuʻeina se suʻesuʻega o le glycemia. E tolu metotia autu e faʻaaoga mo lenei:

  1. Ferricyanide, po o Hagedorn-Jensen.
  2. Ortotoluidine.
  3. Glucose oxidant.

E fautuaina le iloa pe o le a le auala e filifili ai, talu ai e mafai ona faʻalagolago le fua o le toto i luga o le mea na faʻaaogaina ai le reagents (mo le auala o Hagedorn-Jensen, o fuainumera e sili atu le maualuga). O le mea lea, e sili atu le siakiina o le totoina o le toto i le tasi fale suesue i taimi uma.

Tulafono mo le faʻatinoina o se suesuega o le kullukose:

  • Iloilo le kulukose toto i le taeao i luga o se manava gaogao seia oʻo i le 11 i le taeao.
  • E leai se auala e suʻesuʻe ai mai le 8 i le 14 itula.
  • E le faasaina le inu vai.
  • O le aso ao lei faia le auiliiliga, e le mafai ona e inuina ava malosi, ave meaai i le faʻamautuina, aua le faʻafefe.
  • I le aso o le auiliiliga, gaioiga faaletino, ulaina ulaula.

Afai e ave vailaau, e taua tele lou feutagai ma lau fomaʻi e uiga i le mafai ona faalēaogāina pe toe faʻatulagaina, ona o le a mafai ona maua ni iuga leaga.

O le masani o le suka toto i le taeao mo le toto mai le tamatamailima e mai le 3.25 i le 5.45 mmol / L, ma mai se vein, o le pito i luga e mafai ona i luga o le manava o le tino 6 mmol / L. E le gata i lea, o tulaga eseese e eseese pe a suʻesuʻeina le toto atoa poo le plasma lea e aveesea ai totoga toto uma.

E i ai foʻi eseesega i le faʻamatalaga o uiga masani mo vaitausaga eseese. Gaʻo anapogi i tamaiti ei lalo ifo o le 14 tausaga le matutua e mafai ona 2.8-5.6 mmol / L, e oo atu i le 1 masina - 2.75-4.35 mmol / L, ma mai le masina 3.25 -5.55 mmol / L.

I tagata matutua i le mavae ai o le 61 tausaga, o le maualuga maualuga e siitia i tausaga uma - 0.056 mmol / L ua faaopoopo, o le maualuga o le suka i tagata mamaʻi e 4.6 -6.4 mmol / L. I le 14 i le 61 tausaga, mo tamaitai ma alii, o le masani mai le 4.1 i le 5.9 mmol / l.

I le taimi o le maʻitaga, atonu o le a faʻavaivaia le gasegase o le gaʻo. E mafua ona o le gaosia o le placenta o hormones contra-hormonal. O le mea lea, o tamaitai uma ua maitaga ua fautuaina ina ia suʻeina le suka. Afai e maualuga, ona faia lea o se siama o le maʻisuka ituaiga. E tatau i se tamaʻitaʻi ona faia ni suʻesuʻega puipuia e le endocrinologist pe a uma ona fanau.

O le suka o le toto i le taimi o le aso e mafai foi ona fesuisuiai, o lea e tatau ai ona e mafaufau i le taimi e ave ai le toto (faʻamatalaga i le mmol / l):

  • Aʻo leʻi tafa mai (mai 2 i le 4 itula) - luga aʻe 3.9.
  • I le taeao, e tatau ona i ai le suka mai le 3.9 i le 5.8 (ao lei faia le taeao).
  • Aʻo leʻi faia le aoauli i le aoauli - 3.9 -6.1.
  • Aʻo leʻi faia le taumafataga, 3.9 - 6.1.

Ole fua o le suka i luga o se manava gaogao ma pe a maeʻa ona 'ai e iai foi ni eseesega, o latou tulaga faʻamaonia: 1 itula pe a maeʻa le taumafataga - itiiti ifo i le 8.85.

Ma a mavae le 2 itula, o le suka e tatau ona itiiti ifo i le 6.7 mmol / L.

Maualuga maualuga ma maualalo toto toto

A maeʻa ona maua le taunuʻuga, e iloilo e le fomai le masani o le metabolism o le carbohydrate. O le tele o taunuuga e taua o le hyperglycemia. O sea tulaga e mafua ai faʻamaʻi ma mafatiaga ogaoga, mafatiaga faaletino poʻo le mafaufau, ma ulaula.

E mafai ona faateleina le kulukose ona o le gaioiga o hormones o le tino mo taimi le tumau i tulaga e ono lamatia ai le ola. I lalo o nei tuutuuga, o le siitaga e le tumau ma pe a maeʻa le gaioiga o le mea e faʻavevesi ai, o le suka e faʻaititia i le masani.

E mafai ona tupu i nisi taimi le: Hyperglycemia: fefe, fefe tele, faalavelave faalenatura, faalavelave, galuega faamiliteli, ma le maliliu oe pele.

O le le atoatoa o meaai i le ituaiga o taumafa mamafa i le afiafi o meaʻai gaʻo ma le kofe e mafai foi ona faʻaalia le maualuga o le suka i le taeao. O vailaau mai le vaega o thurezide diuretics, o fualaau oona e faateleina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le mafuaaga masani o le hyperglycemia o le maʻisuka. E mafai ona maua i tamaiti uma ma tagata matutua, e tele lava ina i ai le faʻasologa o le gaʻo ma le mamafa o le tino (ituaiga 2 o le maʻisuka), faʻapea foʻi ma le faʻaalia o gaioiga o le autoimmune (ituaiga 1 o le maʻisuka).

I le faaopoopo atu i le maʻisuka, o le hypoglycemia o se faailoga lea o ituaiga faamaʻi:

  1. Faʻaiʻuga o le Endocrine: thyrotoxicosis, gigantism, acromegaly, maʻi faʻamaʻi.
  2. Pancreatic disease: tumutumu, pancreatic necrosis, vascreatic necrosis, vascle po chronic pancreatitis.
  3. O le hepatitis taimi, gaʻo susu.
  4. Nephric taimi ma nephrosis.
  5. Cystic fibrosis
  6. Paga ma le fatu oso i le gasologa laititi.

Faʻatasi ai ma le faʻaogaina o le toto i suauu peta i le pancreas poʻo se vaega o ia mea, faʻapea foi ma le faʻavaeina o mea puipui i le inisalini, e faʻateleina ai le hyperglycemia.

O le faʻaitiitia o le suka i le toto e mafai ona fesoʻotaʻi ma le faʻaititia o le endocrin system, ma le faʻaogaina o le paʻu, aemaise lava le leaga. O le hypoglycemia e faʻatasi ma le cirrhosis o le ate, faʻamaʻi o le tui, arsenic poʻo le ava malosi, ma faʻamaʻi pipisi i le fiva.

Ulumatua ma tamaiti e maua i le maʻisuka e mafai ona maualalo le suka o le toto. O ia tulaga e tupu i le umi o le matelaina ma le mamafa o le tino faaletino.

O le mafuaaga sili ona taatele o le hypoglycemia o se faʻalavelave maualuga o le inisalini poo vailaʻau antidiabetic, o anabolic.

O le aveina o le salicylate i luga o nifo, faapea foi le amphetamine, e mafai ona tuu i lalo le kulukose o le toto.

Suʻe toto

I totonu o le maʻisuka, e tatau ona toe faʻaopoopoina le faateleina o le suka i le toto i le leai o isi mafuaʻaga e mafua ai sea soliga. A aunoa ma se suʻega toto, e le mafai ona faia se suʻesuʻega, tusa lava pe iai uma faailoga o le maʻisuka.

I le iloiloina o taunuuga o se suʻega o le toto mo le suka, e le gata na maualuga tulaga taua, ae faapena foi tulaga faatapulaaina, e taua i latou o le prediabetes, o se ala natia o le maʻisuka. O ia ituaiga o gasegase e amanaʻia, latou te pulea le suka i le tele o taimi nai lo tagata soifua maloloina, o se meaʻai e faʻataʻitaʻiina e pei o le maʻisuka, togafitiga faʻatoʻaga ma gaioiga faaletino.

Fua faʻatatau mo vailaʻau muamua: glucose i le toto mai le 5.6 i le 6 mmol / l, ma afai e faʻateleina le faʻasalaga i le 6.1 ma le maualuga, ona masalomia lea o le maʻisuka.

Afai o le tagata gasegase o loʻo iai faʻamaoniga o le maʻisuka, ma o le kulukose toto i le taeao e sili atu nai lo le 6.95 mmol / l, i soo se taimi (e tusa lava pe o le meaai) 11 mmol / l, ona manatu lea ua faamaonia le maʻisuka.

Glucose suega o suʻega

A maeʻa le suʻesuʻega o le maualuga o le kulukose o le anapogi, e iai ni masalosaloga e uiga i le siama, pe a leai ni faʻamatalaga manino o le maʻisuka, ae o le tagata gasegase e ono aʻafia i le maʻisuka, e faia se suʻega - TSH (suega o le toleniga o le glucose).

O le suʻega e tatau ona faia i le leai o se mea taumafa mo le itiiti ifo i le 10 itula. A o le i faia le suʻega, e fautuaina e taʻalo taʻaloga ma soʻo se gaioiga mamafa faaletino e tatau ona le aofia. Mo le tolu aso e te le manaʻomia le suia o meaʻai ma faʻamapulaʻaina le meaʻai, o lona uiga, o le ituaiga o meaʻai e tatau ona masani.

Afai i le afiafi e iai se faʻafitauli ogaoga o le mafaufau-faalelagona poʻo ni faʻafitauli mamafa, ona tolopo le aso o le suʻega. Aʻo leʻi faia le suʻega, e tatau ona e moe, ma le fiafia malosi ao le i moe, e mafai ona e faʻamalolo togafitiga o laʻau.

Faʻaaliga mo le suʻega o le toleniga o le kulukose:

  • Tausaga mai le 45 tausaga.
  • O le mamafa o le mamafa, o le numera o le tino i luga atu o le 25.
  • Tasi - ituaiga 2 maʻisuka i totonu o le aiga vave (tina, tama).
  • O le fafine maʻitaga o loʻo maua le maʻisuka faʻamaʻi poʻo le fanau mai o se tamaʻitaʻi (mamafa sili atu i le 4.5 kilokalama). I le tulaga lautele, o le fanauina i le maʻisuka o se faʻamatalaga mo se suʻesuʻega atoatoa.
  • Ole maualuga ole maualuga, maualuga i luga 140/90 mm Hg. Art.
  • I le toto, ua faateleina le cholesterol, triglycerides ma ua maualuga le lipoproteins maualuga.

Ina ia faia le suʻega, muamua se suʻesuʻega o le anapogi o le toto e faia, ona tatau loa lea i le tagata maʻi ona inu vai i le kulukose. Mo tagata matutua, o le aofaiga o le glucose e 75 g. A uma lenei mea, e tatau ona e faatali mo le lua itula, i se tulaga o le malologa faaletino ma le mafaufau. E le mafai ona e alu e savali. Lua itula mulimuli ane, o le toto ua toe tofotofoina mo le suka.

O le faapalepale o le kulukose ole tino e faʻaalia i le faateleina ole kulukose i totonu o le toto ma luga o se manava gaogao, ma i le mavae ai o le 2 itula, ae itiiti ifo nai lo le maʻisuka: anapogi le toto glucose e itiiti ifo nai lo le 6.95 mmol / l, lua itula pe a maeʻa se suʻega faigata - mai le 7, 8 i le 11.1 mmol / L.

O le faʻavaveina o le kulukose glucose e faʻaalia i le maualuga o le glycemia aʻo leʻi oʻo i le suʻega, ae a maeʻa le lua itula o le maualuga o le kulukose o le toto e le sili atu i tala o le physiological:

  1. Glycemia anapogi i le 6.1-7 mmol / L.
  2. I le maeʻa ai o le 75 g o le kulukose, e itiiti ifo i le 7.8 mmol / L.

O tuʻutuʻuga uma e lua o le laina lea e faatatau i le maʻisuka. O le mea lea, o la latou faʻamaoniga e talafeagai mo le vave puipuia o le maʻisuka. O tagata maʻi e masani ona fautuaina togafitiga o meaʻai, paʻu o le mamafa, gaioiga faaletino.

A maeʻa le suʻega ma se avega, o le faʻatuatuaina o le siama o le maʻisuka e le o masalosalo i le anapogi glycemia i luga aʻe o le 6.95 ma le lua itula i le maea ai o le suʻega - luga aʻe o le 11.1 mmol / L. O le fomu i lenei tusiga o le a taʻuina atu ia te oe le toto toto e tatau ona i totonu o se tagata maloloina.

Tuua Lau Faamatalaga